Høringsnotat. Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat. Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen)"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen) 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sendte den 6. december 2016 udkast til bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelse har også været offentliggjort på høringsportalen. Høringsfristen udløb den 16. januar Følgende organisationer og virksomheder har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsen: Danske regioner, Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA), Forsvarets Efterretningstjeneste, Søfartsstyrelsen, Erhvervsflyvningens Sammenslutning, Grønlands Selvstyre, Beredskabsstyrelsen. Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Povl H. Pedersen, Oluf Mauritsen, Datatilsynet, Vejdirektoratet, UAS Denmark, Force Technology, Njord Law Firm, Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Modelflyvning Danmark, Dansk Luftfart/DI Transport, KZ & Veteranfly Klubben, Dansk Svæveflyver Union, Aalborg Universitet (AAU), Forsikring & Pension, Dansk Erhverv, Motorflyvningens Fællessekretariat, Landbrug & Fødevarer, Rigspolitiet og Kommunernes Landsforening (KL). I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. Styrelsens kommentarer til de enkelte høringssvar følger efter i kursiv. 2. Bekendtgørelsen som helhed Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) vurderer, at bekendtgørelsesudkastet medfører administrative konsekvenser under 4 mio. kr. årligt for erhvervslivet og bekendtgørelsen vil derfor ikke blive kvantificeret yderligere. Side 1 (19)

2 Styrelsen har modtaget TER s høringssvar og takker for den vurdering, TER har foretaget af bekendtgørelsesudkastet. Kommunernes Landsforening (KL) har ingen bemærkninger til bekendtgørelsens evt. økonomiske konsekvenser, hvilket dog forudsætter, at kommunerne ikke får opgaver i forhold til administration af regelsættet. KL anfører desuden, at udkastet ser fornuftigt ud. Endvidere anfører KL, at det er positivt, at der er udarbejdet klare retningslinjer for flyvning med droner, herunder krav om dronetegn og forsikring samt regler om større sikkerhed. Styrelsen har noteret sig KL s høringssvar. Styrelsen takker for den vurdering, KL har foretaget af bekendtgørelsesudkastet og bemærker, at kommunerne ikke vil få opgaver i forhold til administration af reglerne om flyvning med droner. Dansk Erhverv ser positivt på udkastet til bekendtgørelse. Dansk Erhverv støtter endvidere initiativet vedr. udarbejdelse af særlige regler for redningsberedskabets brug af droner og understreger vigtigheden heraf. Der vil senere i 2017 eller 2018 blive udarbejdet en særskilt bekendtgørelse for redningsberedskabets brug af droner. Indtil da flyver beredskaber efter gældende regler med mulighed for dispensation/særlig tilladelse til dette formål. Datatilsynet bemærker, at persondataloven, navnlig dennes 5, 6, 7, 8 og 11, skal iagttages. Derudover fremhæver Datatilsynet 28, 29, 41 og 42 samt reglerne om anmeldelse til og tilladelse/udtalelse fra Datatilsynet i kapitel 12 og 13. Endvidere påpeger Datatilsynet reglerne om tilladelse i bl.a. 10, stk. 3 og 27, stk. 4. Styrelsen har noteret sig Datatilsynets høringssvar og kan oplyse, at behandlingen af personoplysninger vil ske i overensstemmelse med reglerne i persondataloven. Rigspolitiet bemærker, at der flere steder i bekendtgørelsen henvises til bydronebekendtgørelsen, og anbefaler derfor, at der i stedet anvendes bekendtgørelsens rette navn af hensyn til muligheden for elektronisk søgning efter bekendtgørelsen. Side 2 (19)

3 Styrelsen henviser i bekendtgørelsen til bydronebekendtgørelsen, da dette letter læsningen af bekendtgørelsen for almindelige borgere. Desuden er det nemt at søge efter bekendtgørelsen elektronisk ved at anvende bekendtgørelsens populærtitel: bydronebekendtgørelsen. FORCE Technology tilslutter sig bekendtgørelsens overordnede formål omkring indførelse af simplere regler for flyvning med droner uden for bymæssigt område. NJORD Law Firm anfører, at det vækker bekymring, at mikrodroner undtages fra visse krav i bekendtgørelsen, idet mikrodroner, ligesom andre droner, kan medføre skade på mennesker samt krænkelser af privatlivets fred. Mikrodroner undtages fra visse krav i bekendtgørelsen, da disse droner udgør en begrænset flyverisiko, ligesom disse droner, iflg. studier 1, udgør en ubetydelig risiko for tredjemand og tredjemands ejendom. I de situationer, hvor vigtige samfundsmæssige forhold eller hensyn til den offentlige trafiksikkerhed gør sig gældende, vil der dog fortsat være et behov for, at de små droner under bagatelgrænsen omfattes af eksempelvis regler om flyvning i nærheden af offentlige flyvepladser. Det er endvidere af sikringsmæssige årsager og af hensyn til privatlivets fred nødvendigt, at der fastsættes regler for droner under minimumsgrænsen, som f.eks. i bekendtgørelsen 9 og 13, stk. 3. Minimumsgrænsen er fastsat til 250 g på baggrund af en faglig vurdering fra en dansk tværministeriel arbejdsgruppe med assistance fra den såkaldte regelgruppe under UAS Denmark, der består af brancherepræsentanter og universitetsfolk. Minimumsgrænsen er fastsat på baggrund af tre parametre: dronens vægt, hastighed og kinetiske energi. Disse parametre revurderes løbende i takt med den teknologiske udvikling. Styrelsen er i den forbindelse blevet opmærksom på, at mikrodroner i dag kan flyve med relativ høj hastighed, som kan medføre betydelig 1 Fremtidens regulering af civile droner. Rapport udarbejdet af en tværministeriel arbejdsgruppe bestående af Justitsministeriet (herunder PET og Rigspolitiet), Erhvervsog Vækstministeriet (Erhvervsstyrelsen), Forsvarsministeriet og Transportministeriet (herunder Trafikstyrelsen). Side 3 (19)

4 skade på mennesker og ejendom. Styrelsen har derfor indført en fartgrænse på 50 km/t for mikrodroner, som er fastsat på baggrund af en videnskabelig analyse fra Aalborg Universitet Anvendelsesområde NJORD Law Firm anfører, at styrelsen burde overveje at fastsætte særlige regler for flyvning med droner over vand og skibe, da der ikke er taget stilling hertil i nærværende udkast til bekendtgørelse. Endvidere anfører NJORD Law Firm, at da der opholder sig meget få mennesker på det åbne hav, vil det næppe opleves som en krænkelse af privatlivet, at droneflyvningen er relativt fri der. NJORD Law Firm anfører hertil, at der ikke i den foreslåede regulering er taget stilling til flyvning tæt på skibe eller koordinering med sø-trafikken samt de jurisdiktionsmæssige problemer, der opstår over det åbne hav. Det kunne f.eks. overvejes at lovgive om privatliv og sikkerhed tæt på kyste, skibe og offshore installationer. Endelig anfører NJORD Law Firm, at der kan være interesse i at anlægge faste pladser på havne og lignende, hvorfra droner kan lette med reservedele, ligesom der kan udføres inspektionsopgaver. Endvidere anfører NJORD Law Firm, at dette sker mest hensigtsmæssigt gennem en tilladelse fra styrelsen. I henhold til landdronebekendtgørelsen skal droner til enhver tid holde en afstand på 50 meter fra mennesker, medmindre disse er deltagere i eller tilskuere til flyvningen. Endvidere må flyvning over mennesker ikke finde sted, medmindre der er indhentet en særlig tilladelse fra styrelsen inden flyvningen. Endvidere skal Styrelsen gøre opmærksom på, at bekendtgørelsen også gælder for flyvning med droner over vand og hav inden for dansk område. Det er desuden ikke styrelsens opfattelse, at bekendtgørelsen sætter unødvendige begrænsninger for flyvning med droner over vand. Styrelsen skal dog gøre opmærksom på, at bebyggede industri- og havneområder er omfattet af bymæssigt område, hvorfor flyvning over disse områder reguleres af bydronebekendtgørelsen. Styrelsen er desuden enig i, at der mangler klare regler om flyvning tæt på skibe og offshore-installationer, hvorfor disse er indskrevet i 13, således at der skal holdes en afstand på 50 meter fra bemandede skibe og både samt offshore-installationer. 2 Se note 1. Side 4 (19)

5 Sluttelig er det ikke styrelsens opfattelse, at der på nuværende tidspunkt er behov for at etablere faste start- og landingspladser for droner på havneområder ifbm. visse specifikke opgaver. 4. Definitioner Oluf Mauritsen bemærker, at kolonne 3 virksomheder ikke fremgår af definitionerne i 2. En definition af Kolonne 3 virksomhed er nu indsat i 2. Modelflyvning Danmark mener, at definitionen af bymæssigt område i 2 medfører, at samtlige modelflyvepladser i Danmark bliver omfattet af definitionen, da modelflyvepladser er et område, der bruges til rekreative formål. Modelflyvepladser er ikke omfattet af begrebet rekreative formål eller rekreative områder, og er således ikke omfattet af definitionen af bymæssigt område. Styrelsen vurderer på den baggrund, at det ikke er nødvendigt at ændre definitionen. Dansk Luftfart/DI Transport bemærker, at begrebet dronetegn ikke er omfattet af definitionerne. Styrelsen har ikke medtaget begrebet dronetegn i definitionerne, da en nærmere beskrivelse heraf fremgår af bekendtgørelsens 6. Rigspolitiet gør opmærksom på, at definitionen af en mindre drone ikke er ens i landdronebekendtgørelsen og bydronebekendtgørelsen. Styrelsen har ændret definitionen af mindre drone i landdronebekendtgørelsen, således at der er overensstemmelse mellem landdronebekendtgørelsen og bydronebekendtgørelsen. Dog inddeles mindre droner ikke i kategorier uden for bymæssigt område, hvorfor definitionen i landdronebekendtgørelsen ikke indeholder denne opdeling. Baggrunden herfor er, at reglerne i landdronebekendtgørelsen skal være så simple som muligt og således nemme at forstå for droneførere, der flyver uden for by. Derfor har TBST valgt ikke at inddele mindre droner i kategorier i landdronebekendtgørelsen. 5. Generelt UAS Denmark foreslår en overflyvningshøjde på 25 m over luftfartshindringer, der overstiger 100 m, således at det bliver muligt at over- Side 5 (19)

6 flyve luftfartshindringer i forbindelse med besigtigelse og undersøgelse af f.eks. vindmøller, skorstene, broer, sendemaster og høje bygningskonstruktioner. Styrelsen ønsker ikke at droneførere, der alene har et dronetegn, skal have mulighed for at overflyve luftfartshindringer, der overstiger 100 meter, da disse droneførere ikke har de nødvendige færdigheder til at kunne udføre denne flyvning. I 3 har styrelsen dog indsat en bestemmelse, som tillader droneførere, der har erhvervet dronebevis, at overflyve luftfartshindringer, der overstiger 100 meter. Ligger luftfartshindringen nærmere end 6 km fra en offentlig godkendt flyveplads eller nærmere end 8 km fra en militær flyvestation, må luftfartshindringen dog ikke overflyves. FORCE Technology tilslutter sig bekendtgørelsens overordnede formål, herunder indførelse af simplere regler ved flyvning med droner uden for bymæssigt område. Force Technology ser endvidere bekendtgørelsen som en mulighed for at styrke professionelle droneaktiviteter. Dog mener FORCE Technology, at det er problematisk, at luftfartshindringer, der overstiger 100 m, ikke må overflyves, da den tilladte flyvehøjde er 100 m. Droneoperatører har dermed ikke mulighed for at lave sikkerhedskritiske inspektioner af toppen af en luftfartshindring. FORCE Technology foreslår derfor, at der indføres en operationszone på 25 m rundt om hele luftfartshindringen, herunder tillige over hindringen. Der henvises i det hele til styrelsens ovenstående svar til UAS Denmark vedrørende samme emne. Kommunernes Landsforening (KL) foreslår, at der blot henvises til 13 i 3, stk. 4, eller alternativt at 3, stk. 4, nr. 1 og 2 flyttes til 13. Endvidere efterspørger KL et krav om orientering til den lokale politimyndighed før enhver flyvning med droner, ligesom i bydronebekendtgørelsen 12. Styrelsen vurderer, at 3, stk. 4, er af generel karakter, hvorfor bestemmelsen er indsat i kap. 2. Styrelsen vurderer, at der ikke er behov for et krav om orientering i landdronebekendtgørelsen på grund af at flyverisikoen er mindre ved flyvning med droner uden for bymæssigt område, ligesom befolkningstætheden er lavere. Side 6 (19)

7 6. Registrering og identifikation UAS Denmark foreslår, at registreringskravet skal gælde alle droner, herunder mikrodroner samt droner, der udelukkende flyver fra en godkendt modelflyveplads. Flyvning med droner, som foregår fra en godkendt modelflyveplads finder sted under ordnede og godkendte forhold. Styrelsen anser derfor ikke registrering af disse droner som nødvendig. Endvidere undtages mikrodroner fra visse krav i bekendtgørelsen, herunder registreringskravet, da det vurderes, at disse droner udgør en lav sikkerhedsmæssig risiko ved flyvning uden for bymæssigt område. Modelflyvning Danmark mener ikke, at det er hensigtsmæssigt, at en dronefører flyver fra en godkendt modelflyveplads, uden at være medlem af selve modelflyveorganisationen. Modelflyvning Danmark foreslår derfor, at der tilføjes en sætning om, at droneføreren skal være medlem af den pågældende anerkendte modelflyveorganisation. Endvidere er Modelflyvning Danmark af den opfattelse, at det ikke er nødvendigt at skelne mellem droneejer og dronefører, da det altid og i Modelflyvning Danmarks forsikringsordning er droneføreren, der bærer ansvaret. Styrelsen er af den opfattelse, at det må være op til den enkelte dronefører, om denne vil være medlem af en modelflyveorganisation eller ej. Den enkelte modelflyveklub kan dog stille specifikke betingelser for anvendelse af modelflyvepladsen. Endvidere anser styrelsen det som nødvendigt, at skelne mellem droneejers og droneførers pligter i visse tilfælde, da droneejer og dronefører ikke altid er samme person. Droneejeren kan f.eks. låne sin drone ud til en anden person, som herefter bliver dronefører. Styrelsen vurderer, at det fortsat skal være droneejer, der skal være registreret hos styrelsen, ligesom dronen skal være mærket med ejerens navn, telefonnummer og registreringsnummer. Rigspolitiet foreslår, at registreringskravet skal gælde alle droner, herunder droner, der alene flyver fra en godkendt modelflyveplads. Hertil anfører Rigspolitiet, at det ved overtrædelser af bekendtgørelsen kan blive vanskeligt at identificere den drone, som har været anvendt i det konkrete tilfælde, idet en privatperson kan eje et ubegrænset antal droner, der ikke er selvstændigt registreret, og som alene skal være påført ejerens navn og telefonnummer. Side 7 (19)

8 Kommenter: Der henvises til styrelsens ovenstående svar til UAS Denmark under punkt 6. - Registrering og identifikation. Styrelsen er ikke af den opfattelse, at det bliver vanskeligt at identificere en drone ved overtrædelser af bekendtgørelsen, da en dronefører skal være registreret hos styrelsen, ligesom droneførerens navn, telefonnummer samt registreringsnummer skal være påsat alle de droner, som droneføreren måtte eje. Dette gælder dog ikke for mikrodroner og for droner, der alene anvendes på en godkendt modelflyveplads. For så vidt angår mikrodroner henvises til styrelsens ovenstående svar til UAS Denmark under punkt 6. - Registrering og identifikation. 7. Forsikring Modelflyvning Danmark mener ikke, at ordlyden i 5 er hensigtsmæssig, da det ikke klart fremgår, om det er droneejer eller dronefører, der skal være indehaver af forsikringen. Af luftfartsloven 126 d, stk. 2, fremgår, at ejeren af dronen skal tegne ansvarsforsikring i henhold til Det er således droneejeren, som skal have tegnet ansvarsforsikring. Landbrug & Fødevarer anfører, at der i forsikringsbestemmelsen henvises til en 13 år gammel forordning, som ikke tager højde for udviklingen inden for droneområdet, og som primært er retter mod luftfartsselskaber. Det bør derfor overvejes, hvorvidt forsikringssummen bør fastsættes efter denne forordning, da forsikringssummen kan virke ret høj. Styrelsen læner sig op ad de krav, der er formuleret i EU-regi, ligesom andre lande gør omkring os. Styrelsen mener endvidere ikke, at forsikringssummen på 7 mio. kr. er høj, henset til at droner over 250 g kan medføre alvorlig skade på mennesker og genstande i tilfælde af, at dronen falder ned eller rammer et bemandet luftfartøj. Hertil er det ikke styrelsens opfattelse, at kravet i 5 medfører dyrere forsikringer for brugerne. Styrelsen finder det endvidere hensigtsmæssigt at ligge så tæt på de kommende europæiske regler for droner som muligt, hvorfor der henvises til den europæiske forordning om forsikring af 3 Lov nr. 602 af 4. juni 2016 om ændring af lov om luftfart (regulering af mindre droner, justering af arbejdsmiljøregler samt afgifter og gebyrer) Side 8 (19)

9 luftfartøjer. Forordningen forventes desuden tilpasset til droneområdet i nær fremtid. 8. Alder og dronetegn UAS Denmark foreslår, at såfremt droneføreren er under en vis alder, skal en voksen person være til stede ved flyvningen, medmindre flyvningen foregår fra en godkendt modelflyveplads. Endvidere kritiserer UAS Denmark, at droner over 7 kg kun må flyve fra en godkendt modelflyveplads, idet dette medfører visse gener for den øvrige flyvning, der foregår fra modelflyvepladsen. UAS Denmark mener desuden, at professionel flyvning med droner uden for bymæssigt område burde kræve dronebevis, ligesom inden for bymæssigt område. Endelig bemærker UAS Denmark, at 8 burde have en selvstændig overskrift. Styrelsen er enig med UAS Denmark, og har derfor i 6, stk. 4, indsat en ny bestemmelse, hvorefter flyvning med droner skal overværes af en myndig person, såfremt droneføreren er under 12 år. Styrelsen skal gøre opmærksom på, at det alene er flyvning med droner, der anvender jetturbinemotor til fremdrift, der skal foregå fra en godkendt modelflyveplads. Andre droner, herunder droner over 7 kg, kan flyve i det fri og skal følge reglerne i bekendtgørelsen. Styrelsen skal hertil bemærke, at der ikke skelnes mellem professionel og privat flyvning med droner, men derimod mellem flyvning i by (som kræver et dronebevis) og flyvning uden for by (som kræver et dronetegn). Baggrunden herfor er, at der er anvendt en risikobaseret tilgang ved udarbejdelse af reglerne for flyvning med droner. Styrelsen har således vurderet, at risikoen for at dronen falder ned og forårsager en større/mindre skade på ting eller mennesker uden for bymæssigt område er den samme for professionel og privat flyvning. Styrelsen har noteret sig kommentaren vedr. 8, som nu har fået en selvstændig overskrift. Modelflyvning Danmark mener, at der i 7, burde tilføjes følgende sætning: medmindre flyvningen foregår under regelsæt fra anerkendt modelflyveorganisation fra godkendt stormodelflyveplads. Endvidere gør Modelflyvning Danmark opmærksom på, at 7 kan misforstås, da det ikke klart fremgår, at droner med jetturbinemotor, kun må flyve fra godkendte modelflyvepladser. Side 9 (19)

10 Med hensyn til Modelflyvning Danmarks første kommentar henvises der til styrelsens kommentar til Modelflyvning Danmarks høringssvar under punkt 6. - Registrering og identifikation. Styrelsen er enig med Modelflyvning Danmark i, at 7 kan misforstås, hvorfor bestemmelsen er omformuleret. Bestemmelsen skal forstås således, at flyvning med droner, der anvender jetturbinemotor til fremdrift, skal foregå fra en godkendt modelflyveplads. Andre droner, herunder droner over 7 kg, kan flyve i det fri, og skal selvsagt overholde reglerne i bekendtgørelsen. Aalborg Universitet (AAU) bemærker, at landdronebekendtgørelsen generelt er udformet fornuftigt. Hertil anfører AAU, at 7 kan misforstås, da det ikke klart fremgår, at droner med jetturbinemotor, kun må flyve fra godkendte modelflyvepladser. Sluttelig anfører AAU, at det er uhensigtsmæssigt, at droner har ubetinget vigepligt for droner, der står stille i luften eller som befinder sig i en lavere højde. I førstnævnte tilfælde burde der være højre vigepligt, mens der ikke synes at være behov for vigepligt for droner i forskellige højder. Med hensyn til AAU s kommentar angående 7, henvises til styrelsens kommentar til Modelflyvning Danmarks høringssvar under punkt 6.- Registrering og identifikation. Herudover bemærker styrelsen, at rationalet bag vigepligtsreglerne er, at kendte og indarbejdede vigepligtsregler for bemandede luftfartøjer (dog i en forenklet version) udgør en god og anerkendt løsning, da der på sigt også vil komme droner, som kan flyve i samme luftrum som bemandede fly. Det vil endvidere være vanskeligt at skelne mellem en stor drone og et bemandet fly, hvorfor sammenlignelige vigepligtsregler er nødvendige. Forsikring & Pension mener, at flyvning med droner på 7 25 kg uden for godkendte modelflyvepladser må formodes at udgøre en forhøjet flyvesikkerhedsmæssig risiko. Forsikring & Pension foreslår derfor, at det efter en periode evalueres, hvorvidt denne flyvning skal være omfattet af 9 om flyvning med forhøjet risiko med krav om særlig tilladelse fra styrelsen. Der er taget højde for den forhøjede risiko ved flyvning med droner over 7 kg uden for godkendte flyvepladser ved at indføre krav om at Side 10 (19)

11 droneføreren skal have et dronetegn, registrering af dronen, afstandskrav samt en aldersgrænse. Styrelsen vil dog løbende evaluere og tilpasse reglerne i forhold til udviklingen på området. NJORD Law Firm mener, at 8 burde have en selvstændig overskrift. Under den nye overskrift burde der endvidere indsættes et krav til tjek af propeller, batterier osv. Styrelsen er enig med NJOED Law Firm og 8 har således fået en selvstændig overskrift. Styrelsen anser det dog ikke som nødvendigt, at indsætte et krav om tjek af propeller, batterier osv., idet 3, stk. 1, indeholder en generel bestemmelse om hensyntagen til omgivelserne. Dette indbefatter også, at flyvningen foregår forsvarligt bl.a. mht. dronens tilstand. 9. Særlige tilladelser til flyvninger med forhøjet risiko Landbrug & Fødevarer anfører, at hvis der flyves EVLOS/BVLOS over landbrugsarealer, hvor der er lille risiko for kollision, bør særlig tilladelse ikke være påkrævet. En fastholdelse af dette krav vil medføre begrænsninger for erhvervet samt myndigheder. Endvidere gør Landbrug og Fødevarer opmærksom på, at der er en sprøjtedrone under udvikling, som vil kunne lave en meget præcis og lokal ukrudtsbekæmpelse på marker, og som forventes at have gode miljøgevinster. Bekendtgørelsens 9, stk. 2, nr. 8, risikerer dog at blive en barriere for anvendelsen af denne teknologi, da landmænd på forhånd skal indhente særlig tilladelse fra styrelsen. Landbrug & Fødevarer opfordrer derfor til at lave en nem administrativ løsning. Der er ingen tvivl om, at BVLOS flyvning med droner vil udvikle sig i de kommende år og blive en vigtig del af droners opgaveløsning. Der er imidlertid nogle fundamentale problemstillinger omkring sikkerheden ved BVLOS flyvning som gør, at denne type flyvning ikke kan tillades uden uddannelse og procedurer m.v., heller ikke selv om flyvningen måtte foregå over egen landbrugsgrund. BVLOS flyvning kræver derfor en særlig tilladelse fra styrelsen, hvori forholdene vedrørende flyvningen og de tilknyttede risici belyses. Ovennævnte holdning er desuden i overensstemmelse med de forventede EU-regler for droneflyvning, som p.t. er under udarbejdelse. De skitserede EU-regler indeholder bl.a. en særlig kategori (specific category), hvor denne type flyvninger ville kunne tillades efter såkaldte godkendte standardscenarier, hvilket vil blive udviklet i fremtiden. Side 11 (19)

12 10. Særlige regler for natflyvning Forsikring & Pension mener, at natflyvning må formodes at udgøre en forhøjet flyvesikkerhedsmæssig risiko. Forsikring & Pension foreslår derfor, at det efter en periode evalueres, hvorvidt natflyvning skal være omfattet af 9 om flyvning med forhøjet risiko, således at denne flyvning forudsætter en særlig tilladelse fra styrelsen. Styrelsen skal gøre opmærksom på, at natflyvning ligeledes har været tilladt efter de tidligere regler om flyvning med droner (BL 9-4). Herudover foreligger ingen dokumentation på, at natflyvning udgør en forhøjet risiko. Endvidere er der indført særlige regler for belysning ved natflyvning, ligesom droneføreren skal have et dronetegn, registrere dronen og overholde afstandskrav. Styrelsen vil dog løbende evaluere og tilpasse reglerne i forhold til udviklingen på området. 11. Vigepligtsregler Modelflyvning Danmark foreslår, at der indføres en bestemmelse, som undtager visse modelflyveklasser (COMBAT-modeller) fra vigepligtsreglerne, da denne type flyvning går ud på at flyve de andre modelfly ned. Styrelsen er enig med Modelflyvning Danmark heri og har derfor indsat en undtagelse til vigepligtsreglerne, således at vigepligtsreglerne kan fraviges, såfremt de involverede droneførere har aftalt dette inden flyvningen. Dansk Luftfart/DI Transport bemærker, at 12, stk. 1, er uklart formuleret, og at der burde indsættes et komma efter sammenstød. Styrelsen er enig heri, og har derfor omformuleret bestemmelsen. NJORD Law Firm mener, at det burde være muligt at planlægge droneflyvninger, således at bemandet trafik skal vige for droner. Styrelsen skal gøre opmærksom på, at dette ikke har været hensigten med reglerne, da det er styrelsens vurdering, at flyvning med droner skal afbrydes omgående, hvis et bemandet luftfartøj nærmer sig, ligesom en drone har ubetinget vigepligt for bemandet lufttrafik. 12. Flyvehøjder og afstandskrav Povl H. Pedersen gør opmærksom på, at bekendtgørelsen ikke tager højde for FPV-flyvning, ligesom det ikke fremgår klart, hvorvidt FPVflyvning er tilladt uden for bymæssigt område. Side 12 (19)

13 Styrelsen har taget denne kommentar til efterretning og har nu tilføjet FPV-flyvning (first person view) i bekendtgørelsen 13, stk. 2, ligesom FPV-flyvning fremgå af definitionerne. Oluf Mauritsen foreslår, at der indføres særlige afstandskrav til private flyvepladser og helikopterpladser. Endvidere bemærker Oluf Mauritsen, at der burde skelnes mellem professionel og privat brug af droner og stilles forskellige krav mht. betingelser og kunnen. Styrelsen skal indledningsvis gøre opmærksom på, at gældende regler for flyvning med droner uden for bymæssigt område (BL 9-4), ikke indeholder et krav om minimumsafstand til IKKE offentligt godkendte flyvepladser. Der eksisterer alene i dag et krav om en minimumsafstand til offentligt godkendte flyvepladser. Den nye bekendtgørelse lægger således op til en videreførelse af eksisterende praksis. Styrelsen kan endvidere oplyse, at der på områder omkring offentligt godkendte flyvepladser bl.a. er tinglyst klausuler om byggehøjde for at sikre en fri ind- og udflyvning fra flyvepladsen. Denne tinglysning pålægger grundejere bl.a. restriktioner for, hvor højt der må bygges i nærheden af flyvepladsen. De offentlige flyvepladser tildeles dermed af det offentlige en særstilling, som ligeledes indebærer, at der ikke må flyves tættere end 5 km fra disse flyvepladser med droner. Det samme gør sig derimod ikke gældende for private flyvepladser. Styrelsen finder det desuden ikke rimeligt, at private flyvepladser skal have en sådan særstilling i forhold til droner. Styrelsen skal dog gøre opmærksom på, at ved enhver flyvning med droner uden for bymæssigt område, skal reglerne om vigepligt iagttages. Heri fastslås bl.a., at droner har ubetinget vigepligt for bemandede luftfartøjer, jf. 12, stk. 3, nr. 1. Styrelsen skal endvidere bemærke, at private flyvepladser vil fremgå af det elektroniske kort (droneweb) som p.t. er under udvikling på styrelsens foranledning. Droneførere vil således blive gjort opmærksomme på private flyvepladser, hvilket vil bidrage til, at doner overholder den ubetingede vigepligt for bemandede luftfartøjer. Styrelsen skal endvidere gøre opmærksom på, at droneførere, som har erhvervet dronebevis (dvs. professionelle droneførere), kan flyve efter reglerne i bydronebekendtgørelsen uden for bymæssigt område, jf. landdronebekendtgørelsen 3, stk. 4. Dog er der to undtagelser hertil, som fremgår af landdronebekendtgørelsens 3, stk. 4, nr. 1 og 2. Med hensyn til baggrunden for, hvorfor der ikke skelnes mellem professionel og privat flyvning med droner henvises til styrelsens kommentar til UAS Denmarks høringssvar under punkt 8. - Alder og Dronetegn Side 13 (19)

14 Vejdirektoratet ser positivt på en flyveforbudszone på 150 m til større offentlig vej, medmindre der forinden er indhentet tilladelse fra styrelsen. Vejdirektoratet gør dog opmærksom på, at bestemmelsen kan misforstås og opfordrer derfor til, at det gøres klart og tydeligt, hvem der kan udstede tilladelser efter bestemmelsen. Endvidere opfordrer Vejdirektoratet til, at styrelsen udarbejder en vejledning for evt. overflyvning af større offentlig vej, da udstedelse af tilladelser til flyvning nærmere end 150 m skal administreres af kommunerne og Vejdirektoratet. Vejdirektoratet opfordrer ligeledes til, at der tilføjes følgende sætning i 13, stk. 3: medmindre flyvningen sker som led i udførelsen af arbejde eller virksomhed, som efter anden lovgivning giver adgang til ejendommen. Styrelsen er enig med Vejdirektoratet i, at bestemmelsen i 13, stk. 6, ikke er klar nok, og har derfor ændret formuleringen således, at det er mere tydeligt, hvilken myndighed udsteder tilladelser til overflyvning af jernbaner og veje. Styrelsen vil endvidere se nærmere på udarbejdelse af en generel vejledning for udstedelse af tilladelser til overflyvning af jernbaner og veje. Styrelsen er desuden enig med Vejdirektoratet i den foreslåede formulering af 13, stk. 3. UAS Denmark undrer sig over de restriktive regler ift. overflyvning af ejendom, der er afgrænset af hegn, hæk, mur eller lignende, da den private ejendomsret ikke omfatter luftrummet. Indhentning af en forudgående tilladelse fra ejer eller beboer er en voldsom indskrænkning af droneoperatørens mulighed for at udføre sit virke. Denne begrænsning vil således være en ekstra byrde for erhvervet, der hverken skaber privatmæssig eller sikkerhedsmæssig gevinst. UAS Denmark foreslår derfor, at der i 13, stk. 3, indføres en minimumsflyvehøjde på 20 m over beboelsesejendomme og dertil hørende arealer. Personer, der måtte befinde sig på jorden herunder, vil således ikke føler sig overvåget. Det er styrelsens vurdering, at droneførere, der alene har et dronetegn, ikke skal have mulighed for at overflyve beboelsesejendomme og dertil hørende arealer, da disse ikke har de nødvendige færdigheder til at kunne udføre denne flyvning. Derfor indeholder bekendtgørelsen en bestemmelse om, at flyvning med droner over afgrænset beboelsesejendom og dertil hørende arealer ikke må finde sted uden ejers eller beboers tilladelse. Side 14 (19)

15 KZ & Veteranfly Klubben EAA Chapter 655 mener, at det er uheldigt, at der ikke tages hensyn til flyvesikkerheden for den flyveaktivitet, der foregår fra ikke-offentligt godkendte flyvepladser. Styrelsen henviser til ovenstående høringssvar til Oluf Mauritsen under punkt 12. Flyvehøjder og Afstandskrav Dansk Svæveflyver Union (DSvU) mener, at der burde indføres en nofly zone tæt private flyvepladser, således at ud- og anflyvninger fra disse pladser beskyttes på samme måde som militære og offentlige flyvepladser. Men hensyn til afstandskrav til anmeldte private flyvepladser henvises til styrelsens ovenstående svar til Oluf Mauritsen under punkt 12. Flyvehøjder og Afstandskrav. I øvrigt bemærker styrelsen, at droner ikke må flyve over 100 m uden for by uden særlig tilladelse fra styrelsen, ligesom bemandede fly (svævefly og motorfly) ikke må flyve lavere end 500 fod (ca. 150 m) undtagen ved start og landing. Et forbud mod at flyve nærmere end 5 km fra alle (private) flyvepladser er en væsentlig indskrænkning af mulighederne for droneflyvning. De almindelige vigepligtsregler kræver desuden, at ubemandede luftfartøjer viger for bemandede luftfartøjer. Dansk Motorflyver Union (DMU) udtrykker bekymring for, at der ikke tages hensyn til flyvesikkerheden for den flyveaktivitet, der foregår fra private flyvepladser, der ikke er offentligt godkendte, da der er ganske mange af disse flyvepladser med relativt høj flyveaktivitet. DMU foreslår derfor, at der indføres et afstandskrav til disse flyvepladser. Herudover anbefaler DMU, at de private flyvepladser ligeledes bliver synlige på det elektroniske kort (droneweb), som viser de zoner, hvor man ikke må flyve med droner (droneweb). Men hensyn til afstandskrav til private flyvepladser henvises til styrelsens ovenstående svar til Dansk Svæveflyver Union og Oluf Mauritsen under punkt 12. Flyvehøjder og Afstandskrav. Styrelsen skal endvidere bemærke, at private flyvepladser vil fremgå af det elektroniske kort (droneweb), som p.t. er under udvikling på styrelsens foranledning. Droneførere vil således blive gjort opmærksomme på private flyvepladser, hvilket vil bidrage til, at droner overholder den ubetingede vigepligt for bemandede luftfartøjer. Side 15 (19)

16 Landbrug & Fødevarer bemærker, at der burde indføres en undtagelse til forbuddet mod at flyve over særligt følsomme naturområder i 13, stk. 12, da der forekommer landbrugsdrift i visse af disse områder, hvorfor flyvning burde tillades i erhvervsmæssig sammenhæng i disse områder. De overordnede regler for flyvning over særligt naturfølsomme områder følger af BL Det fremgår af BL 7-15, at flyvning over naturfølsomme områder generelt ikke er tilladt, ligesom områdernes udstrækning er defineret heri. Af BL 7-15 fremgår ligeledes, at flyvning som foretages ved udførelse af nødvendige opgaver i forbindelse med tilsyn og vedligeholdelse mm. af anlæg, ejendomme, skovbrug, landbrug og dyrehold og lignende, er undtaget fra det generelle forbud mod at flyve i naturfølsomme områder. Styrelsen vil derfor indarbejde denne præcisering i bekendtgørelsen. Rigspolitiet foreslår, at begrebet bygninger i 13, stk. 5, defineres i 2. Endvidere foreslår Rigspolitiet, at formuleringen Kriminalforsorgens institutioner anvendes i 13, stk. 9, i stedet for fængsler og arresthuse, da det er usikkert, om sidstnævnte også omfatter kriminalforsorgens øvrige institutioner. Endvidere foreslår Rigspolitiet, at formuleringen i 13, stk. 11, ændres til hvor politi og øvrige beredskabsmyndigheder arbejder, da det herved sikres, at alle beredskabsmyndigheder er omfattet af bestemmelsen. Endelig bemærker Rigspolitiet, at 9 (information om luftrum) i bydronebekendtgørelsen ligeledes burde tages med i landdronebekendtgørelsen. Styrelsen er enig med Rigspolitiet i, at begrebet bygninger i 13, stk. 5, burde tydeliggøres. Begrebet bygninger er derfor tydeliggjort i selve bestemmelsen i 13, stk. 5. Endvidere har styrelsen anvendt formuleringen Kriminalforsorgens institutioner i 13, stk. 9. Styrelsen har desuden i 13, stk. 10, anvendt formuleringen hvor politi og øvrige beredskabsmyndigheder arbejder. Styrelsen er enig med Rigspolitiet i, at 9 i bydronebekendtgørelsen ligeledes er relevant i landdronebekendtgørelsen. Bestemmelsen er derfor indsat som 8. Side 16 (19)

17 Kommunernes Landsforening (KL) efterspørger en begrundelse for, hvorfor flyvehøjden er 100 meter uden for bymæssigt område, når flyvehøjden er 120 m inden for bymæssigt område. Flyvehøjden må ikke overstige 100 meter uden for bymæssigt område af hensyn til forsvarets operationer. Forsvaret har behov for at foretage øvelser m.m. i lav højde med større luftfartøjer uden for bymæssigt område, hvorfor droner ikke må overstige denne højde på grund af fare for kollision. Inden for bymæssigt område flyver forsvaret ikke lavere end 120 m på grund af støj og hensyntagen til omgivelserne, og droner må derfor ikke flyve højere end 120 m inde i by på grund af kollisionsfare. NJORD Law Firm foreslår, at der i landdronebekendtgørelsen lovgives om drone-racing, da denne sport er ved at blive meget populær. Det foreslås derfor indsat et krav om, at drone-racing alene må foregå på godkendte baner, som f.eks. er godkendt af UAS Sport Danmark. Endvidere gør NJORD Law Firm opmærksom på, at ordlyden i 13, stk. 3, ikke stemmer overens med reglerne i bydronebekendtgørelsen. Styrelsen har tilføjet FPV-flyvning (first person view) i bekendtgørelsens 13, stk. 2, ligesom FPV-flyvning nu fremgår af definitionerne. FPV-flyvning må således kun foregå efter retningslinjer godkendt af styrelsen. Styrelsen vurderer, at der i øvrigt ikke er behov for at lovgive nærmere om drone-racing på nuværende tidspunkt, da reglerne i bekendtgørelsen anses for at være dækkende. Styrelsen gør opmærksom på, at reglerne for overflyvning af afgrænset ejendom ikke er helt ens ved flyvning med droner uden for by og inden for by. Styrelsen vil dog tilføje følgende sætning i 13, stk. 3: medmindre flyvningen sker som led i udførelse af arbejde eller virksomhed, som efter anden lovgivning giver adgang til ejendommen. Side 17 (19)

18 Bilag 1 - høringsliste Force Technology Organisationer AOPA Danmark Brancheforeningen Dansk Luftfart Dansk Erhverv Dansk Industri - DI Transport Danske Regioner Erhvervsflyvningens Sammenslutning Forsikring og Pension Friluftsrådet Forbrugerrådet KL Kongelig Dansk Aeroklub (KDA) Modelflyvning Danmark (MDK) Naviair Storkøbenhavns Modelflyveklub UAS Testcenter Denmark Universiteter DTU Space SDU SDU Erhverv - TEK Innovation Aalborg Universitet Offentlig myndighed Beredskabsstyrelsen Dansk Standard Datatilsynet Erhvervs- og Vækstministeriet Erhvervsstyrelsen Flyvertaktisk Kommando (FTK) Forsvaret Side 18 (19)

19 Forsvarets Efterretningstjeneste Forsvarets Materieltjeneste Forsvarskommandoen Forsvarsministeriet Færøernes Landsstyre Grønlands Selvstyre Havarikommissionen Justitsministeriet Københavns Brandvæsen NaturErhvervstyrelsen Naturstyrelsen Odense Kommune PET Region Nordjylland - Præhospitalt Beredskab Rigspolitiet Rigspolitiet - NBC Styrelsen for Forskning og Innovation Søværnet Teknologisk Institut Transport- og Bygningsministeriet Uddannelses- og forskningsministeriet Vejdirektoratet Søfartsstyrelsen Side 19 (19)

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning med droner Trafik-, Bygge-

Læs mere

Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning

Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning I nedenstående oversigt er de grundlæggende regler for henholdsvis privat- og erhvervspersoner skitseret. Område Privat / udenfor bymæssigt område Erhverv

Læs mere

Dronetegn. Lær de vigtigste regler på 4 minutter

Dronetegn. Lær de vigtigste regler på 4 minutter Dronetegn Lær de vigtigste regler på 4 minutter Bemærk! I det efterfølgende ses en forenklet gengivelse af reglerne i Bekendtgørelse om flyvning med droner udenfor bymæssigt område. Det skal bemærkes,

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 1 I bekendtgørelsen er der medtaget visse bestemmelser fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 785/2004 af den 21. april

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 I medfør af 126 b, stk. 3 og 4, 126 c, stk. 3-5, 126 d, stk. 4 og 5, 126 f, stk. 2, 126 h, 126 i, stk.1, og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1) BEK nr 788 af 14/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juli 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1) BEK nr 1257 af 24/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Uffe Pilegård Larsen Driftsleder. Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej Slagelse

Uffe Pilegård Larsen Driftsleder. Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej Slagelse Uffe Pilegård Larsen Driftsleder Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej 1 4200 Slagelse Hvorfor Drone regler? 150 m Regler Droneflyvning Droneloven / Tilføjelse til Loven om Luftfart / 126b

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Høringsnotat. Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat TS Dato 24.

Høringsnotat. Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat TS Dato 24. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område (bydronebekendtgørelsen) og bekendtgørelse om

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Ændring af lov om luftfart - droner

Ændring af lov om luftfart - droner Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 132 Bilag 10 Offentligt Ændring af lov om luftfart - droner Jesper Rasmussen Vicedirektør Baggrund: Tværministeriel arbejdsgruppe Tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave.

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til BL-ændringer om lufttrafikregler og procedurer for tale-radiokommunikation

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) Oktober 2016 Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven har i perioden 11. 26. oktober

Læs mere

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet)

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Udkast til BL (titel): BL 7-15, Bestemmelser om særligt støjfølsomme naturområder i Danmark Bestemmelse: Høringssvar:

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bestemmelser om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Elev, mandag den 13. august 2007. Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder.

Elev, mandag den 13. august 2007. Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder. Statens Luftfartsvæsen Ellebjergvej 50 2450 København SV Elev, mandag den 13. august 2007 Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder. Dansk Motorflyver (DMU) har følgende

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland)

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland) Til: - Færøernes Landsstyre - Grønlands Selvstyre Cc: - Rigsombudsmanden for Færøerne - Rigsombudsmanden for Grønland Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet:

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fastsættelse af Københavns Havns søområde 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring.

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Til høringsparterne Høring over udkast til BL 9-25 Hermed fremsendes Trafik-, Bygge-

Læs mere

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS21101-00031 Dato: 07-02-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning Sorsigvej DE 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20703-00060 Dato: 21-05-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget L 132 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget L 132 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 132 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 20. januar 2016 2015-7537 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om luftfart (Ny samlet

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015 Version: 08.06.2015 ATS-instruks 0, 12 og 20 Bestemmelse: Høringssvar Trafikstyrelsens bemærkninger Generelt ATS-instruks

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2100101-00062 Dato: 28-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning

Læs mere

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer.

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat om kgl. anordning for Grønland Dette notat danner baggrund for et udkast til kgl. anordning

Læs mere

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.tbst.dk Notat Høringsnotat Dato 16. november 2015 BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser, der supplerer EU-forordning nr. 923/2012 (SERAforordningen) mm. I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Lov om ændring af lov om luftfart

Lov om ændring af lov om luftfart LOV nr 602 af 04/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., j.nr. 2015-7537 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. HØRINGSNOTAT Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk I. Høringen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 18. juni 2018 sendt

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Hvad er en drone? Må jeg flyve med drone? Hvad skal jeg bruge en drone til? - og hvilken type drone skal jeg vælge? Hvad koster det?

Hvad er en drone? Må jeg flyve med drone? Hvad skal jeg bruge en drone til? - og hvilken type drone skal jeg vælge? Hvad koster det? Hvad er en drone? Må jeg flyve med drone? Hvad skal jeg bruge en drone til? - og hvilken type drone skal jeg vælge? Hvad koster det? Hvad er en drone? Med drone forstås en hanlig arbejdsbi - men er også

Læs mere

Regler for etablering og drift af private flyvepladser

Regler for etablering og drift af private flyvepladser Regler for etablering og drift af private flyvepladser Møde i Boulstrup Forsamlingshus 28. Januar 2016 Eva Nielsen Anders Madsen Center for luftfart Trafik og Byggestyrelsens Center for luftfart varetager

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december 2015 ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Version: 13.11.2015 Bestemmelse Høringssvar Trafik- og Byggestyrelsens bemærkninger

Læs mere

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget.

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget. Høringsnotat til Folketingets Grønland s- udvalg 17. marts 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse - Lxx 1. Indledning Lovforslaget

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladsers

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER

HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER HØRINGSBOG BYERNES TRAFIKAREALER HÅNDBOG OM FODGÆNGEROMRÅDER OKTOBER 2016 HØRINGSBOG Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Høringsparter... 6 2 RESULTATER AF HØRINGEN... 7 Høringssvar

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 15. august 2008 25. januar 2008 31.07.2007 EM 2008/10 FM 2008/39 EM 2007/39 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse Dato 1. november 2016 Side 1/5 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver Høringen Et udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver har i perioden fra den 26. juli til 23. august

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0255 Fax 7262 6790 nzj@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder

Læs mere

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00118 Dato: 16-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om luftfart

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om luftfart Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om luftfart (Ny samlet regulering af droneområdet, justering af arbejdsmiljøregler, administration af afgifter og gebyrer) 1 I lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område.

UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område. UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område. UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk pah@fmn.dk hvs@govcert.dk WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE 3269 8805 RFJ@HUMANRIGHTS.DK MENNESKERET.DK J. NR. 540.10/30403/RFJ/MAF HØRING OVER

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Høringsbrev Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sender hermed

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af love om ændring af lov om luftfart

Forslag. Lov om ændring af love om ændring af lov om luftfart 2007/2 LSF 94 (Gældende) Udskriftsdato: 2. marts 2017 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Fremsat den 12. marts 2008 af transport og energiministeren (Carina Christensen) Forslag til Lov om

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 16. februar 2018 Høringsnotat med kommentarer vedrørende forslag til lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra:

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om visse former for kombineret godstransport Dato 24. maj 2018 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Sikkerhed ved reparation af havarerede køretøjer

Læs mere

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl Til høringsparter Dyresundhed J.nr. 2017-14-31-00336 Ref. AJK Dato: 26-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr, ind- og udførsel af visse levende dyr, samt

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 1. Indledning Et udkast til bekendtgørelsen har i perioden

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Udkast til revideret olietankbekendtgørelse blev udsendt i høring med brev af 28. juni 2011. Høringsfristen var sat til den 1. september 2011.

Udkast til revideret olietankbekendtgørelse blev udsendt i høring med brev af 28. juni 2011. Høringsfristen var sat til den 1. september 2011. Notat Jord & Affald J.nr. MST-7851-00001 Ref. pbr/jkj Den 1. december 2011 Notat vedrørende høringssvar til revideret bekendtgørelse om indretning, etablering og drift af olietanke, rørsystemer og pipelines

Læs mere

Høringssvar til tillægshøring vedr. udkast til lov om ændring af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven (it-sikkerhesberedskab)

Høringssvar til tillægshøring vedr. udkast til lov om ændring af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven (it-sikkerhesberedskab) Energistyrelsen Center for forsyning Amaliegade 44 1256 København K Sendt pr. e-mail til ens@ens.dk med kopi til dfr@ens.dk Dok. ansvarlig: CMO Sekretær: Sagsnr: s2016-443 Doknr: d2016-14912-14.0 13. oktober

Læs mere

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget:

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget: Transportudvalget 2011-12 L 39 Bilag 1 Offentligt Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat Vedrørende forslag til lov om

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat BL om drift af lufttrafiktjenesteenheder på Færøerne og i Grønland og

Læs mere

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 30-01-2019 FM 2019/19 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har dels til formål at bringe den grønlandske og den danske version af Inatsisartutlovens 6 i overensstemmelse

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 L 54 endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 4. december 2013 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Marie Louise Skibsted

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 12. december 2017 Kontor:

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 1 18. september 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til ændret bekendtgørelse om pristillæg

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv. Høringsnotat Kontor/afdeling Center for Energiadministration/Forvaltning og Administration af VEordninger Dato 18. januar 2019 J nr. 2019-124 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om fritagelse

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) Marts 2016 1. Indledning Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven, lov om beskyttelsesrum,

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse)

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse) Retsudvalget 2018-19 L 96 Bilag 1 Offentligt Dato: Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Martin Reinseth Sagsnr.: 2018-0092-0943 Dok.: 908642 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag

Læs mere