Høringsnotat. Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat TS Dato 24.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat. Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat TS Dato 24."

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område (bydronebekendtgørelsen) og bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen) 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sendte den 11. oktober 2017 udkast til ændret bydronebekendtgørelse og ændret landdronebekendtgørelse i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastene til ændrede bekendtgørelser har også været offentliggjort på høringsportalen. Høringsfristen udløb den 8. november Følgende organisationer og virksomheder har meddelt, at de ikke har bemærkninger til de ændrede bekendtgørelser: Miljøstyrelsen, Grønlands Selvstyre, Værnsfælles Forsvarskommando, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Styrelsen for Forskning og Uddannelse, SAS, Erhvervsflyvningens Sammenslutning, Aalborg Universitet og Forsikring & Pension. Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Droner.dk, AeroViz, Energinet, Norsk Luftambulanse, Orbicon, Miljø- og Fødevareministeriet, Naviair, Beredskabsstyrelsen, Bedre Film, Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Dansk Erhverv, DroneDanmark, Motorflyvningens Fællessekretariat (DMU og AOPA), Modelflyvning Danmark, Dansk Ornitologisk Forening og Justitsministeriet/Rigspolitiet. I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. Styrelsens kommentarer til de enkelte høringssvar følger efter i kursiv. Side 1 (20)

2 2. Bekendtgørelserne som helhed Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) vurderer, at bekendtgørelsesudkastene medfører administrative konsekvenser under 4 mio. kr. årligt for erhvervslivet, hvorfor de administrative konsekvenser af bekendtgørelserne ikke vil blive kvantificeret yderligere. Styrelsen har modtaget TER s høringssvar og takker for den vurdering, TER har foretaget af bekendtgørelsesudkastene. Dansk Erhverv og DroneDanmark takker for det arbejde, styrelsen løbende lægger i regeludvikling for droner og for lydhørhed overfor branchens behov og ønsker ved udformning af reglerne. Dansk Erhverv og DroneDanmark finder, at der burde oprettes et udvalg, der registrerer alle utilsigtede hændelser, så der er mulighed for at tilrette reglerne efter dette. Styrelsen takker for bemærkningerne fra Dansk Erhverv og DroneDanmark til udkastene til ændrede dronebekendtgørelser. Styrelsen vurderer, at der for nuværende ikke er behov for et udvalg, som det i høringssvaret nævnte. Styrelsen vil dog løbende vurdere behovet herfor. Herudover skal styrelsen bemærke, at såfremt et bemandet luftfartøj er involveret i en eventuel flyvesikkerhedsmæssig hændelse i forbindelse med flyvning med droner, skal dette indberettes via styrelsens indrapporteringssystem. Orbicon finder, at reglerne om flyvning med droner generelt er meget restriktive, ligesom reglerne gør det svært eller umuligt at gennemføre visse opgaver med droner, herunder for eksempel ved inspektion af en ejendoms tag, hvor dronereglerne kræver ejeres/beboeres tilladelse, samt at der oprettes et sikkerhedsområde. De danske droneregler tager hensyn til en række aspekter, herunder bl.a. privatlivets fred, som Folketinget tillagde stor vægt ved vedtagelse af droneloven (lov nr. 602 af 14. juni 2016). Styrelsen bemærker, at droner, der flyver tættere end 5 meter fra lejlighedsvinduer, forstyrrer privatlivets fred, og kræver derfor ejerens tilladelse, ligesom beboerne skal orienteres (i visse tilfælde er ejer og beboer dog samme person). Endvidere kan styrelsen oplyse, at flere droneoperatører, som inspicerer tage på ejendomme, har fået en særlig tilladelse til at overflyve Side 2 (20)

3 mennesker med en drone på under 250 g. Derved kan inspektionen gennemføres uden etablering af et sikkerhedsområde. Tilladelsen opnås ved at indsende en ansøgning til styrelsen. Styrelsen bemærker dog, at der ikke gives en særlig tilladelse til disse operationer med en drone, der vejer over 250 g, da det er styrelsens opfattelse hvilket er baseret på videnskabelige undersøgelser - at droner over 250 g udgør en relativt høj risiko for fatale ulykker for 3. mand. Indtil der foreligger dokumentation for en højere luftdygtighed for droner over 250 g, vurderes det ikke hensigtsmæssigt at tillade sådanne droneoperationer. Modelflyvning Danmark er overordnet tilfreds med de ændringer, der foreslås i udkastet til ændret landdronebekendtgørelse. Modelflyvning Danmark ser især med tilfredshed på indførelse af regler om godkendelse af modelflyvepladser. Dansk Ornitologisk Forening bemærker, at det ville være meget anvendeligt med en app, hvoraf droneføreren kan se, hvilke regler der gælder for droneflyvning på den aktuelle position. Styrelsen kan oplyse, at der allerede findes en app, droneluftrum.dk, som viser de områder, hvor flyvning med droner ikke må finde sted. Droneluftrum.dk er dog ikke udtømmende, og dronebekendtgørelserne skal derfor til enhver tid iagttages. 3. Bydronebekendtgørelsen 3.1. Definitioner Dansk Erhverv og DroneDanmark finder, at det burde præciseres i 2, nr. 15, at begrebet virksomhed omfatter både private og offentlige virksomheder. Ovenstående gælder tilsvarende for så vidt angår 2, nr. 19, i landdronebekendtgørelsen. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Styrelsen kan oplyse, at begrebet virksomhed i 2, nr. 15, omfatter både private og offentlige virksomheder. Styrelsen vurderer ikke, at det er nødvendigt at konkretisere yderligere. Endvidere kan styrelsen oplyse, at der i definitionen er tilføjet og andre, der udfører beredskabsoperationer på vegne af det offentlige redningsberedskab. Side 3 (20)

4 3.2. Forsikring Modelflyvning Danmark finder, at det burde præciseres, at det er droneføreren, som skal have en ansvarsforsikring. Nuværende formulering af 5 kan misforstås, da det er anført, at det er selve dronen, der skal være forsikret. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Styrelsen skal henvise til tidligere høringsnotet af 14. juni 2017, hvori styrelsen anførte følgende: Af luftfartsloven 126 d, stk. 2, fremgår, at ejeren af dronen skal tegne ansvarsforsikring i henhold til luftfartslovens Det er således droneejeren, som skal tegne en ansvarsforsikring. Styrelsen skal i forlængelse af ovenstående oplyse, at styrelsen har accepteret Modelflyvning Danmark forsikringsprocedure Alder og dronebevis Droner.dk finder, at kravet om 5 timers flyveerfaring i 7, stk. 3, inden dronebevisuddannelsen påbegyndes, i stedet burde ligge efter uddannelsen er afsluttet. Baggrunden herfor er, at det i modsat fald frygtes, at flyvningen vil blive udført uden den fornødne viden om lovgivningen, da flyveerfaringen skal være opnået inden uddannelsen er gennemført. Styrelsen vurderer, at en vis erfaring og kunnen med droneflyvning er nødvendig inden uddannelsen påbegyndes for at fremme forståelsen for dronens funktioner, ligesom droneførerne derved får et større udbytte af uddannelsen. Endvidere skal styrelsen gøre opmærksom på, at erfaringen opnås ved at udføre flyvninger med dronen uden for bymæssigt område - hvor der alene kræves et dronetegn - og vil således ikke bevirke uhensigtsmæssig flyvning i bymæssigt område. Droner.dk s høringssvar giver således ikke anledning til yderligere ændringer af bestemmelsen om flyveerfaring. Beredskabsstyrelsen vil have oplyst, om kravet om 5 timers flyveerfaring i 7, stk. 3, gælder uanset dronetype, herunder såvel fastvinget som helikopter, således at det er muligt at kombinere antallet af flyvninger og flyvetiden med forskellige dronetyper inden for dronekategori 1A. 1 Lovbekendtgørelse nr af 13. oktober Side 4 (20)

5 Endvidere vil beredskabsstyrelsen have oplyst, hvilke krav der gælder, såfremt flyvningen sker delvist autonomt. Såfremt droneføreren har et dronebevis til flere dronekategorier, f.eks. kategori 1A og 2, opnås flyveerfaringen ved at udføre flyvninger med den tungeste dronekategori. Den opnåede flyveerfaring med kategori 2 dækker da også kategori 1A, således at det ikke er nødvendigt at opnå særskilt flyveerfaring med kategori 1A. Det samme gælder for dronetyper, f.eks. fastvinget og helikopter, således at flyveerfaringen opnås med den tungeste dronetype. Hertil skal Styrelsen bemærke, at såfremt flyvetiden er opnået som delvist autonom flyvning, tæller denne også med i opfyldelsen af kravet i 7, stk. 3, om mindst 15 flyvninger med en flyvetid på mindst 5 timer. Dansk Erhverv og DroneDanmark påpeger, at ordlyden i 7, stk. 2 og 3, burde være ens. Styrelsen er enig, og har tilpasset ordlyden i bestemmelsen. Bedre Film er begejstret for kravet om praktisk flyveerfaring og bemærker, at de droneførere, der anvender droner i deres professionelle erhverv, uden tvivl vil investere de nødvendige timer i at blive fortrolige med droneudstyret Flyve- og sikkerhedsområde Orbicon anfører, at bydronebekendtgørelsen giver visse lempelser til droner med redundans (evnen til at en drone kan kontrolleres ved tab af en motor), og at redundans i realiteten ikke udgør nogen form for sikkerhed for personer, der overflyves. Endvidere anfører Orbicon, at lempelserne medfører anvendelse af større og tungere droner med redundans, hvor risikoen er meget større end ved flyvning med lettere droner uden redundans. Styrelsen skal gøre opmærksom på, at bestemmelsen i bydronebekendtgørelsen 8, stk. 3, bortfalder, således at der ikke længere stilles krav om redundans ved overflyvning af personer, der har givet samtykke til droneføreren til at opholde sig inden for flyve- og sikkerhedsområdet. Dette fremgår også af udkastet til ændret bydronebekendtgørelse. Baggrunden for at kravet om redundans bortfalder er, at droner generelt set er blevet mere sikre, ligesom forskellen på sikkerheden ved flyvning med droner med redundans og droner uden re- Side 5 (20)

6 dundans er ganske lille. Hertil vil bortfald af kravet om redundans antagelig medføre, at der vil blive anvendt lettere droner i byerne i forhold til droner med redundans, der vejer mere. Bedre Film bemærker, at kravet om redundans uden tvivl har haft en positiv indvirkning på, at der ikke er forekommet nogen personskader endnu. Samtidig bemærker Bedre Film, at mennesker, der skal give samtykke til, at de må overflyves, ikke besidder den nødvendige viden til at vurdere risikoen ved overflyvningen. Droner, der overflyver mennesker, skal være af en vis kvalitet. Derfor foreslår Bedre Film, at der indføres et krav om anvendelse af sikkerhedshjelm ved overflyvning af mennesker med en kategori 1A drone, og ved overflyvning af mennesker med en kategori 1B/2 drone, skal yderligere en række betingelser være opfyldt. Herudover bemærker Bedre Film, at fortolkningen af hvorvidt der foreligger et samtykke, ikke skal være overladt til dronepiloten. Bedre Film frygter, at dronepiloter vil opfinde kreative løsninger, sådan at mennesker overflyves til f.eks. koncerter, fordi en disclaimer på bagsiden af billetten angav, at deltagerne automatisk accepterede overflyvning med droner ved at gå ind på tilskuerpladsen. Bedre Film bemærker endvidere, at det vil være umuligt at kontrollere, om der er indhentet korrekt samtykke fra de personer, som er overfløjet. Styrelsen bemærker indledningsvis, at bestemmelsen i bydronebekendtgørelsen 8, stk. 3, bortfalder, således at der ikke længere stilles krav om redundans ved overflyvning af personer, der har givet samtykke til droneføreren til at opholde sig inden for flyve- og sikkerhedsområdet. Baggrunden for at kravet om redundans bortfalder er, at droner generelt set er blevet mere sikre, ligesom forskellen på sikkerheden ved flyvning med droner med redundans og droner uden redundans er ganske lille. Derimod vil bortfald af kravet om redundans antagelig medføre, at der vil blive anvendt lettere droner i byerne i forhold til droner med redundans, der vejer mere. Hertil skal styrelsen bemærke, at det er droneførerens ansvar at sikre, at bestemmelserne i dronebekendtgørelserne overholdes. Det er således droneføreren, som kan straffes med bøde, såfremt dronereglerne ikke overholdes. Det er endvidere droneføreren, der skal bevise, at der foreligger et samtykke fra personer, som overflyves. Hertil skal styrelsen gøre opmærksom på, at der skal foreligge et udtrykkeligt samtykke fra personer, som overflyves. Et stiltiende samtykke eller en disclaimer er således ikke tilstrækkelig. Bedre Films bemærkninger giver på baggrund af ovenstående ikke anledning til yderligere ændringer af bekendtgørelserne. Side 6 (20)

7 3.5. Information om luftrum og orientering inden flyvning Miljø- og Fødevareministeriet bemærker, at når Landbrugs- og Fiskeristyrelsen modtager en anmeldelse om ulovligt fiskeri, skal myndigheden følge op på forholdet inden for 24 timer. Kravet om orientering af politiet senest 24 timer før flyvningen i 9, stk. 2, kan således ikke overholdes. Miljø- og Fødevareministeriet foreslår derfor, at kontrolmyndigheder skal have mulighed for at flyve med droner umiddelbart efter orientering af politimyndigheden, eller have en kortere frist for skriftlig orientering af politimyndigheden. Styrelsen skal gøre opmærksom på, at kravet om 24 timers orientering forud for flyvning med droner i bymæssigt område kan fraviges i særlige tilfælde. På blanketten vedr. orientering af politimyndigheden fremgår, at såfremt der opstår en særlig situation, hvor det ikke er muligt at underrette politiet senest 24 timer før den planlagte flyvning, skal der tages telefonisk kontakt til den pågældende politikreds i forbindelse med afsendelsen af den skriftlige underretning med henblik på politiets stillingtagen til den konkrete flyvning. Styrelsen vurderer, at der er tale om et særligt tilfælde for så vidt angår kontrolflyvning ved ulovligt fiskeri, hvorfor det vil være muligt at fravige 24 timers orienteringspligten. Orienteringsblanketten kan findes på politiets hjemmeside under blanketter. På s. 2 på blanketten er proceduren vedrørende orienteringen beskrevet, herunder fravigelse af 24 timers fristen. Styrelsen gør yderligere opmærksom på, at orienteringspligten alene gælder ved flyvning i bymæssigt område. Dansk Erhverv og DroneDanmark finder, at 9, stk. 2, om orientering af politiet, medfører en række vanskeligheder, da droneførere snart vil kunne reportere om deres flyvninger ved real time ansøgninger gennem app-tjenester, der er tilsluttet en form for ATC. Dansk Erhverv og DroneDanmark finder derfor, at reglen ikke tjener noget formål. Reglen vil bl.a. give problemer ved inspektioner af havvindmøller, da det ikke er klart, hvilken myndighed der skal orienteres. Hertil vil den lange frist for orientering forhindre, at droner kan anvendes i forbindelse med akutte fejl og problemer. Dansk Erhverv og DroneDanmark foreslår derfor, at orienteringen skal ske til en central myndighed som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Styrelsen skal gøre opmærksom på, at der indtil videre ikke findes en app som den i høringssvaret nævnte, og at udviklingen af en sådan app forventeligt vil tage flere år. Til den tid vil de danske regler være Side 7 (20)

8 erstattet af EU-regler, som forventes at træde i kraft om 2-3 år. Styrelsen anser således bestemmelsen for at være nødvendig for nuværende. Endvidere anser styrelsen ikke en havvindmølle som bymæssigt område, da de typisk ligger langt ude på havet, hvor der ikke kommer mange mennesker. Opstår en akut fejl eller problem, kan kravet om 24 timers orientering forud for flyvningen fraviges i særlige tilfælde. På blanketten vedr. orientering af politimyndigheden fremgår, at såfremt der opstår en særlig situation, hvor det ikke er muligt at underrette politiet senest 24 timer før den planlagte flyvning, skal der tages telefonisk kontakt til den pågældende politikreds i forbindelse med afsendelsen af den skriftlige underretning med henblik på politiets stillingtagen til den konkrete flyvning. Orienteringsblanketten kan findes på politiets hjemmeside under blanketter. På s. 2 på blanketten er proceduren vedr. orienteringen beskrevet, herunder fravigelse af 24 timers fristen. Endelig er det styrelsens opfattelse, at det af bestemmelsen fremgår meget klart, hvilken myndighed orienteringen skal sendes til. Af bestemmelsen fremgår, at det er den lokale politimyndighed, der skal orienteres. Endvidere bemærkes, at på orienteringsblanketten fremgår de enkelte lokale politimyndigheders adresser. For så vidt angår orienteringstiden kan styrelsen oplyse, at bestemmelsen blev indsat på baggrund af politiets ønske og af hensyn til udførelse af politiets arbejde og opgaver, herunder for at kunne orientere de borgere, der henvender sig til politiet mht. en specifik droneflyvning (f.eks. over deres ejendom) om, hvorfor dronen flyver i området. Herudover kan politiet via orienteringsreglen vurdere droneflyvninger, der planlægges udført, samt orientere relevante parter om eventuelle forstyrrelser af den offentlige ro og orden Flyvehøjder, afstandskrav og tilladelser Aeroviz savner en definition af lægehelikopterflyvepladser (HEMS) i 2. Endvidere vil Aeroviz have bekræftet, at der er tale om de flyvepladser, der ligger ovenpå Rigshospitalet, ved Skejby Sygehus og ved fjorden i Aalborg. Herudover finder Aeroviz, at begrænsningen af droneflyvning på 1 km fra disse flyvepladser er en uheldig udvikling, da flyvepladserne er placeret centralt i byerne, hvor mange droneopgaver udføres, hvilket således vil begrænse mulighederne for droneforretninger. Aeroviz foreslår derfor, at der indføres en højdebegrænsning ved flyvning nær HEMS-flyvepladser, ligesom ved øvrige offentligt godkendte flyvepladser. Side 8 (20)

9 (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Lægehelikopterflyvepladserne (HEMS) fremgår af droneluftrum.dk. Der er tale om ca. 10 HEMS-flyvepladser i alt. Styrelsen har overvejet Aeroviz s forslag, som har givet anledning til en ændring af bestemmelserne i 15, stk. 9, i bydronebekendtgørelsen og 13, stk. 8, i landdronebekendtgøreslen. Styrelsen kan dog ikke imødekomme Aeroviz s forslag fuldt ud, da de modtagne høringssvar vedrørende HEMS-flyvepladser har givet anledning til yderligere overvejelser for så vidt angår sikkerheden ved disse flyvepladser. Ændringen af bestemmelserne er foretaget på baggrund af fare for kollision og forstyrrelser nær HEMS-flyvepladser, hvor lægehelikoptere udfører instrumentindflyvning til pladsen. For så vidt angår bydronebekendtgørelsen indebærer ændringen følgende: Flyvning med droner må ikke finde sted nærmere end 1 km horisontal afstand fra HEMS-flyvepladsen. Flyvning med droner må dog foregå under HEMS-flyvepladsens banehøjde, f.eks. i tilfælde hvor HEMS-flyvepladsen ligger ovenpå en høj bygning, da afstandskravene beregnes horisontalt ud fra HEMS-flyvepladsens banehøjde. Foregår flyvningen 1-2 km horisontal afstand fra HEMS-flyvepladsen, må flyvehøjden være op til 50 meter over HEMS-flyvepladsens banehøjde. Foregår flyvningen 2 km horisontal afstand fra flyvepladsen, må flyvningen foregå uden højdebegrænsninger, dog under hensyntagen til de øvrige regler om flyvning med droner. For så vidt angår landdronebekendtgørelsen indebærer ændringen følgende: Flyvning med droner må ikke finde sted nærmere end 2 km horisontal afstand fra HEMS-flyvepladsen, og flyvning med droner må heller ikke foregå under HEMS-flyvepladsens banehøjde. Dog må flyvning med droner foregå 2 km horisontal afstand fra flyvepladsen uden højdebegrænsninger, dog under hensyntagen til de øvrige regler om flyvning med droner. Endelig skal styrelsen gøre opmærksom på, at droneførere, der har et dronebevis, kan flyve efter reglerne i bydronebekendtgørelsen ved flyvning uden for bymæssigt område. Norsk Luftambulanse A/S glæder sig over, at udkastene til ændrede dronebekendtgørelser lægger op til at begrænse droneflyvning nær lægehelikopterflyvepladser (HEMS). Norsk Luftambulanse A/S påpeger dog, at begrænsningen af droneflyvning på 1 km horisontal afstand fra lægehelikopterflyvepladserne (HEMS) ikke er tilstrækkelig, da der anvendes instrumentindflyvning ved disse flyvepladser, som påbegyndes længere ude end 1 km fra flyvepladsen. Norsk Luftambulanse A/S ønsker derfor, at disse flyvepladser beskyttes på samme måde som øvrige offentligt godkendte flyvepladser, dvs. med 5 km. Side 9 (20)

10 Norsk Luftambulanse A/S vil endvidere have bekræftet, hvilke HEMSflyvepladser der er tale om. Endelig har Norsk Luftambulanse A/S et ønske om, at såfremt der gives tilladelser til afvigelser, som kan have betydning for den øvrige lufttrafik, skal disse publiceres i et NOTAM senest 24 timer før flyvningen. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Lægehelikopterflyvepladserne (HEMS) vil fremgå af droneluftrum.dk med rød markering. Der er tale om ca. 10 HEMS-flyvepladser i alt. Styrelsen har overvejet Norsk Luftambulanse A/S forslag, som har givet anledning til ændring af bestemmelsen i 15, stk. 9, i bydronebekendtgørelsen og 13, stk. 8, i landdronebekendtgøreslen. Der henvises i det hele til ovenstående kommentar til Aeroviz under samme punkt Flyvehøjder, afstandskrav og tilladelser. Styrelsen kan dog ikke imødekomme Aeroviz s forslag fuldt ud, da en begrænsning af droneflyvning på 5 km fra visse HEMS-flyvepladser vil udgøre en uhensigtsmæssig hindring og hæmsko for dronebranchen. Styrelsen har således foretaget en afvejning af de foreslåede ønsker fra Norsk Luftambulanse A/S på den ene side, og ønskerne fra branchen på den anden side. Motorflyvningens Fællessekretariat (DMU og AOPA) finder, at det er stærkt bekymrende, at private flyvepladser ikke beskyttes på samme vis som de offentligt godkendte flyvepladser (5 km), da der er mange private flyvepladser med relativt høj flyveaktivitet, som har behov for beskyttelse i form af en dronefri zone. Motorflyvningens Fællessekretariat foreslår derfor, at private flyvepladser som minimum beskyttes på samme vis som lægehelikopterflyvepladserne (HEMS), således at flyvning med droner ikke må finde sted nærmere end 1 km horisontal afstand fra private flyvepladser. Endvidere opfordrer Motorflyvningens Fællessekretariat til, at private flyvepladser ligeledes vil fremgå af det elektroniske kort (droneluftrum.dk), som viser de områder, hvor man ikke må flyve med droner. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Styrelsen skal indledningsvis gøre opmærksom på, at de tidligere regler om flyvning med droner (BL 9-4), ikke indeholdt et krav om en minimumsafstand til private flyvepladser. By- og landdronebekendtgørelsen viderefører således tidligere praksis på droneområdet. Styrelsen skal endvidere gøre opmærksom på, at der ved områder omkring offentligt godkendte flyvepladser bl.a. er tinglyst klausuler om byggehøjder for at sikre en fri ind- og udflyvning til og fra flyvepladserne. Disse klausuler pålægger grundejerne begrænsninger for, Side 10 (20)

11 hvor højt de må bygge i nærheden af offentligt godkendte flyvepladser. Det offentlige tildeler således de offentligt godkendte flyvepladser en særstilling, som ligeledes indebærer, at der ikke må flyves med droner tættere end 5 km fra disse flyvepladser. Endvidere har styrelsen vurderet, at der skal tages særligt hensyn til lægehelikopterflyvepladser (HEMS) på baggrund af almennyttige interesser. Lægehelikoptere skal have fri passage ved ind- og udflyvning i forbindelse med flyvning med syge patienter, da det i visse tilfælde kan være tale om liv eller død. Styrelsen vurderer ikke, at det samme behov gør sig gældende for private flyvepladser. Styrelsen finder det desuden ikke rimeligt, at private flyvepladser skal have en særstilling i forhold til flyvning med droner, da et forbud mod at flyve nærmere end 1 km eller 5 km fra visse private flyvepladser ville være en væsentlig indskrænkning af mulighederne for flyvning med droner. Styrelsen skal dog gøre opmærksom på, at reglerne om vigepligt skal overholdes ved flyvning med droner, hvilket indebærer, at droner har ubetinget vigepligt for bemandede luftfartøjer. Styrelsen skal endelig gøre opmærksom på, at private flyvepladser allerede fremgår af det elektroniske kort droneluftrum.dk. Droneførere bliver på den måde gjort opmærksomme på private flyvepladser, hvilket bidrager til, at droner overholder den ubetingede vigepligt for bemandede luftfartøjer. Miljø- og Fødevareministeriet finder, at det ikke fremgår tydeligt af bydronebekendtgørelsen 15, stk. 7, hvad tæt på jernbaner og offentlige veje, hvor fartgrænsen er over 70 km/t, betyder. Endvidere finder Miljø- og Fødevareministeriet, at det bør præciseres, at flyvning med droner i forbindelse med statslige og kommunale tilsyn af landbrug og fiskeri må finde sted over særligt følsomme naturområder, uden at der skal søges om dispensation, jf. bydronebekendtgørelsen 15, stk. 13, og landdronebekendtgørelsen 13, stk. 13. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Styrelsen har taget Miljø- og Fødevareministeriets bemærkning til efterretning og har omformuleret bestemmelsen i 15, stk. 7 i bydronebekendtgørelsen. Styrelsen skal hertil bemærke, at flyvning med droner i forbindelse med statslige og kommunale tilsyn af landbrug og fiskeri er omfattet af nuværende bestemmelse om flyvning med droner over særligt følsomme naturområder i bydronebekendtgørelsen 15, stk. 13, og landdronebekendtgørelsen 13, stk. 13. Der skal således ikke søges om særskilt tilladelse i forbindelse med statslige og kommunale tilsyn Side 11 (20)

12 af landbrug og fiskeri ved flyvning med droner over særligt følsomme naturområder. Energinet.dk påpeger, at for så vidt angår el- og gasinfrastrukturen i Danmark, tages der kun højde for gaslagrene i dronereguleringen. Ledningsmaster er således ikke beskyttet i forhold til droneflyvning. Energinet.dk foreslår derfor, at der indsættes en ny bestemmelse i begge bekendtgørelser, hvoraf det fremgår, at gældende respektafstande i bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg skal overholdes ved flyvning med droner nær elektriske anlæg. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Styrelsen har vurderet Energinet.dk s forslag til ændring af dronebekendtgørelserne, som delvist imødekommes ved at fastsætte en sikkerhedsafstand til elektriske anlæg. Der indsættes et nyt stykke i 13 i landdronebekendtgørelsen og 15 i bydronebekendtgørelsen, hvoraf det fremgår, at flyvning med droner ikke må finde sted nærmere end 5 meter fra strømførende luftledninger. Naviair anfører, at afstandskravet i bydronebekendtgørelsen 15, stk. 2, på 6 km fra en offentlig godkendt flyveplads og 8 km fra en militær flyvestation ved overflyvning af luftfartshindringer, ikke er logisk, da det generelle afstandskrav i 15, stk. 10, er på henholdsvis 5 km og 8 km. Afstandskravene i 15, stk. 2, er fastsat på baggrund af den bemandede luftfarts sikkerhed, da anflyvninger til offentligt godkendte flyvepladser og militære flyvestationer kan påvirkes af droner, der overflyver høje luftfartshindringer, der ligger nærmere end 6 km og 8 km fra flyvepladsen. Styrelsen vurderer derfor, at det er nødvendigt at fastsætte specifikke afstandskrav for så vidt angår overflyvning af luftfartshindringer, der overstiger 120 meter, og som ligger inden for 6 km og 8 km fra ovennævnte flyvepladser. Naviair påpeger, at fartgrænsen i 15, stk. 7, i bydronebekendtgørelsen på 70 km/t eller derover muligvis besværliggør indsamling og vedligeholdelse af underliggende geodata i et fremtidigt UTM-system, da der skal tages højde for forskellige fartgrænser. Ovenstående gælder tilsvarende for så vidt angår 13, stk. 6, i landdronebekendtgørelsen. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Styrelsen skal gøre opmærksom på, at udviklingen af et evt. UTM-system vil tage flere år, og at den omtalte regel vil blive erstattet af de Side 12 (20)

13 kommende EU-regler om forventeligt 2-3 år. Derfor vil det påpegede problem ikke vil være aktuelt til den tid. Styrelsen vurderer, at fartgrænsen på 70 km/t eller derover således ikke volder problemer for nuværende. Dansk Erhverv og DroneDanmark bemærker, at det bør præciseres, hvad tæt på jernbaner i 15, stk. 7, betyder. Styrelsen er enig i, at bestemmelsen bør præciseres, og har derfor foretaget en ændring af bestemmelsen. Justitsministeriet/Rigspolitiet anfører, at både den nuværende og den foreslåede ændring af 15, stk. 7, indebærer, at professionelle droneoperatører kan overflyve en række veje inde i byerne, herunder f.eks. H.C. Andersens Boulevard i København, uden at indhente tilladelse fra den ansvarlige infrastrukturforvalter inden flyvningen. Endvidere bemærker Justitsministeriet/Rigspolitiet, at de i 8 nævnte flyve- og sikkerhedsområder fortsat gælder ved overflyvning af de pågældende veje. Justitsministeriet/Rigspolitiet bemærker endvidere, at bestemmelsen om beredskabsflyvning med droner i bydronebekendtgørelsen 21 og i landdronebekendtgørelsen 14 burde henvise til beredskabet generelt, herunder politi og sundhedsberedskab m.v. Samme betragtning gør sig gældende i forhold til formuleringen af 2, nr. 15. Justitsministeriet/Rigspolitiet finder, at en ordlydsfortolkning af 21, stk. 3, og 14, stk. 3 i by- og landdronebekendtgørelserne synes at indebære, at beredskabet inden enhver flyvning skal indsende en erklære til styrelsen. Dette synes svært foreneligt med, at beredskabets anvendelse af droner oftest sker i forbindelse med akutte situationer. Endelig finder Justitsministeriet/Rigspolitiet, at det er uklart, hvad betegnelsen trafik omfatter i 13, stk. 6, i landdronebekendtgørelsen. (Kommentarer vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Styrelsen skal bemærke, at bestemmelsen i bydronebekendtgørelsen 15, stk. 7, ikke er ny, men blot ændret således, at det fremgår mere tydeligt, hvilke veje man må overflyve. Det har også tidligere været muligt for professionelle droneførere at overflyve f.eks. H.C. Andersens Boulevard i København. Der skal dog altid oprettes et flyve- og sikkerhedsområde ved overflyvning af disse veje, jf. bydronebekendtgørelsen 8. Styrelsen har ikke hjemmel til at fastsætte særlige regler om politiets anvendelse af droner, men alene for redningsberedskabets anvendelse af droner, jf. luftfartsloven 126 i, stk. 1. Ifølge 126 i, stk. 2, Side 13 (20)

14 er det Justitsministeren efter forhandling med Transport-, Bygningsog Boligministeren, der fastsætter regler om politiets anvendelse af droner. Styrelsen skal dog bemærke, at sundhedsberedskabet anses for at være omfattet af begrebet redningsberedskabet, og det er således omfattet af bestemmelsen. Styrelsen er enig med Justitsministeriet/Rigspolitiet for så vidt angår bemærkningen til 21, stk. 3, og 14, stk. 3, i by- og landdronebekendtgørelserne. Styrelsen har på den baggrund foretaget en ændring af bestemmelsen. Betegnelsen trafik i 13, stk. 6, i landdronebekendtgørelsen omfatter almindelig trafik, dvs. køretøjer, der er i bevægelse Særlige bestemmelser for droner, der anvendes i forbindelse med redningsberedskabet Naviair bemærker, at det ikke er nævnt i bestemmelsen i 21, at et standard scenarie skal indeholde en geografisk position. Naviair ønsker derfor at få oplyst, hvordan ATC skal forholde sig, hvis der gøres brug af et standard scenarie indenfor 5 km fra en offentlig godkendt flyveplads, og omvendt hvordan dronepiloter, som flyver redningsberedskabsflyvning, skal forholde sig til offentligt godkendte flyvepladser og militære flyvestationer. Ovenstående gælder tilsvarende for så vidt angår 14 i landdronebekendtgørelsen. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Et standard scenarie vil ikke indeholde en præcis geografisk position, men vil derimod angå en specifik type redningsoperation, f.eks. brand, eftersøgning eller overvågning af oversvømmelser m.m. Endvidere har styrelsen forholdt sig til problematikken vedr. offentligt godkendte flyvepladser, således at et standard scenarie vil indeholde retningslinjer, der tager højde for den bemandede luftfart. Dansk Erhverv og DroneDanmark finder, at for så vidt angår 21, stk. 2, nr. 3, er det vigtigt, at der skabes klare linjer for udarbejdelsen og vurdering af risikovurderinger, og at der bør anvises til en specifik skabelon, der skal anvendes. På den måde skabes sammenlignelighed mellem risikovurderinger, større sikkerhed for alle parter og mindre administrativt arbejde i forbindelse med godkendelse af risikovurderinger. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Risikovurdering bliver et væsentligt element i den kommende europæiske regulering af droner, og i den nye danske lovgivning har styrelsen derfor allerede taget hul på begreberne og metoderne. På internationalt plan er en standard risikovurdering for droneoperationer under Side 14 (20)

15 udarbejdelse og endelig færdiggørelse i JARUS og metoden vil snart blive anerkendt som en valid metodik til risikovurdering både på europæisk, men også på nationalt plan. Når metoden og dokumenterne er endeligt frigivet af JARUS, vil disse blive stillet til rådighed for hele dronebranchen. Den omtalte risikovurderingsmetode er under udarbejdelse og de første dele heraf er tilgængelig via Der kan dog også anvendes andre risikovurderingsmetoder, hvis dette ønskes, i forbindelse med afdækning af risiko ved droneflyvning, som kræver særlig tilladelse på grund af forhøjet risiko. Risikovurderingsarbejdet påhviler operatøren, som foretager denne og forelægger resultatet for Styrelsen. En nærmere beskrivelse af risikovurderingsmetoden i 14, stk. 2, nr. 3, i landdronebekendtgørelsen, vil derfor ikke bliver foretaget, da området er i kraftig udvikling, og en konkret præcisering vil reducere muligheden for den nødvendige fleksibilitet på området, da risikovurdering for den enkle droneoperation ikke nødvendigvis behøver at have samme kompleksitet som den større og mere komplekse droneoperation. 4. Landdronebekendtgørelsen 4.1. Overvågning af luftrum Modelflyvning Danmark finder, at 11 er unødvendig, da droner ikke må flyve højere end 100 meter, og da bemandede luftfartøjer ikke må flyve i så lave højder. Derfor burde der i bestemmelsen i stedet fastsættes en minimumafstand til bemandede luftfartøjer, eller alternativt åbnes op for at droneførerne bruger sund fornuft. Styrelsen anser bestemmelsen i 11 som nødvendig, da bemandede luftfartøjer i visse tilfælde kan forekomme i lave højder, herunder ved ud- og indflyvning til ikke godkendte flyvepladser Flyvehøjder, afstandskrav og tilladelser Orbicon finder, at den nye ordlyd i 13, stk. 6, vedrørende offentlige veje, hvor fartgrænsen er 70 km/t eller derover, er lettere at forstå. Orbicon finder dog, at det er uhensigtsmæssigt, at der ligeledes skal holdes en afstand på 150 meter fra øvrige offentlige veje, når der forekommer trafik, da dette indebærer, at man skal lande og lette mange gange ved udførelse af droneoperationer tæt på disse veje. Bestemmelsen tager hensyn til trafiksikkerheden på alle offentlige veje, hvor og når der forekommer trafik. Droneførere, der alene har et dronetegn, forventes ikke at have de fornødne færdigheder mht. at navigere en drone, hvorfor styrelsen har vurderet, at en sikkerhedsaf- Side 15 (20)

16 stand på 150 meter er nødvendig. Det skal hertil bemærkes, at droneførere, som har et dronebevis, kan flyve efter reglerne i bydronebekendtgørelsen ved flyvning uden for bymæssigt område. Det indebærer, at droneførere, der har et dronebevis, kan flyve væsentligt tættere på offentlige veje uden for bymæssigt område. Energinet.dk påpeger, at for så vidt angår el- og gasinfrastrukturen i Danmark, tages der kun højde for gaslagrene i dronereguleringen. Ledningsmaster er således ikke beskyttet i forhold til droneflyvning. Energinet.dk foreslår derfor, at der indsættes en ny bestemmelse i begge bekendtgørelser, hvoraf det fremgår, at gældende respektafstande i bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg skal overholdes ved flyvning med droner nær elektriske anlæg. (Kommentaren vedrører både by- og landdronebekendtgørelsen) Styrelsen har vurderet Energinet.dk s forslag til ændring af dronebekendtgørelserne, som delvist imødekommes ved at fastsætte en sikkerhedsafstand til elektriske anlæg. Der indsættes et nyt stykke i 13 i landdronebekendtgørelsen og 15 i bydronebekendtgørelsen, hvoraf det fremgår, at flyvning med droner ikke må finde sted nærmere end 5 meter fra strømførende luftledninger. Modelflyvning Danmark finder, at 13, stk. 5, i landdronebekendtgørelsen er overflødig, da privatlivets fred i forvejen er beskyttet i 13, stk. 3. Endvidere bemærker Modelflyvning Danmark, at privatlivets fred er tilstrækkeligt beskyttet i anden lovgivning, herunder straffeloven, hvorfor det ikke er nødvendigt at beskytte privatlivets fred yderligere i dronebekendtgørelserne. Modelflyvning Danmark er endvidere bekymret for, at afstandskravet i 13, stk. 5, vil betyde, at modelflyvepladser bliver anset som rekreativt område, og dermed formelt set ikke må overflyves. Det er endvidere Modelflyvning Danmarks opfattelse, at formuleringen rekreative områder har ødelagt muligheden for skræntflyvning adskillige steder, da mange af disse områder netop anses som rekreative områder. Modelflyvning Danmark er i øvrigt tilfreds med den nye formulering af 13, stk. 6, vedrørende overflyvning af jernbaner og veje. Modelflyvning Danmark finder hertil, at der er behov for en mere præcis definition af offentligt godkendte flyvepladser. Modelflyvning Danmark foreslår, at der f.eks. kan henvises til et dokument, som indeholder en liste over alle offentligt godkendte flyvepladser. Side 16 (20)

17 Styrelsen bemærker, at 13, stk. 3, er en privatlivsregel og at 13, stk. 5, er en sikkerhedsregel. Der varetages således to forskellige hensyn i de to bestemmelser. Styrelsen har hertil vurderet, at der er behov for at have disse bestemmelser med, også selv om privatlivets fred i en vis grad er beskyttet i andre love. Angående formuleringen rekreative områder henviser Styrelsen til høringsnotat af 14. juni 2017, hvori styrelsen bl.a. anfører følgende: Modelflyvepladser er ikke omfattet af begrebet rekreative formål eller rekreative områder, og er således ikke omfattet af definitionen af bymæssigt område. Styrelsen anser fortsat ikke modelflyvepladser for at være omfattet af begrebet rekreative formål eller rekreative områder. Styrelsen bemærker i øvrigt, at bestemmelsen i 13, stk. 5, omhandler bygninger, som anvendes til rekreative formål. Da modelflyvepladsen ikke anses for at være rekreativt område, anses en evt. bygning på modelflyvepladsen heller ikke for at være omfattet heraf. Bestemmelsen i 13, stk. 5, er således ikke til hinder for modelflyvning. Med hensyn til skræntflyvning med droner kan styrelsen oplyse, at skrænter som udgangspunkt ikke anses for at være rekreativt område, medmindre der er etableret en park eller lignende på skrænten. Styrelsen skal endelig bemærke, at de offentligt godkendte flyvepladser allerede fremgår af droneluftrum.dk, som viser de områder, hvor flyvning med droner ikke må foregå. Endvidere fremgår disse flyvepladser af diverse kort og fortegnelser over offentligt godkendte flyvepladser Modelflyvepladser med tilhørende luftrum Naviair vil have oplyst, hvorvidt modelflyvepladser skal være placeret henholdsvis 5 km og 8 km fra en offentlig godkendt flyveplads og militær flyvestation, da det fremgår af bestemmelsen i 15 i landdronebekendtgørelsen, at flyvning med droner på en modeflyveplads skal ske i overensstemmelse med bestemmelserne i bekendtgørelsen. Styrelsen bemærker, at ved placering af en modelflyveplads tages højde for de omkringliggende offentligt godkendte flyvepladser og militære flyvestationer. Reglerne om modelflyvepladser har tidligere fremgået af BL 9-4, og der er således ikke tale om nye regler, men alene en flytning af de tidligere regler til nugældende landdronebekendtgørelse, med mindre justeringer. Side 17 (20)

18 Modelflyvning Danmark finder, at for så vidt angår stormodelflyvepladser, skal der være mulighed for at etablere et mindre luftrum end 200 x 400 meter, jf. 15, stk. 5. Styrelsen er enig med Modelflyvning Danmark, og bestemmelsen ændres derfor således, at det tilknyttede luftrum til stormodelflyvepladser i visse tilfælde kan være mindre end 200 x 400 meter, såfremt dette er godkendt af den i 15, stk. 1 nævnte organisation (Modelflyvning Danmark). Side 18 (20)

19 Høringsliste AOPA Danmark Aalborg Universitet Bane Danmark Beredskabsstyrelsen Brancheforeningen Dansk Luftfart Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Dansk Erhverv Dansk Erhvervsfremme Dansk Faldskærms Union Dansk Hanggliding og Paragliding Union Dansk Industri, DI Transport Dansk Motorflyver Union Dansk Transport og Logistik Dansk UL-Flyver Union Dansk Standard Dansk Svæveflyver Union Danske Beredskaber Danske Regioner Danmarks Naturfredningsforening Datatilsynet DroneDanmark Erhvervsflyvningens Sammenslutning Erhvervs- og Vækstministeriet Erhvervsstyrelsen Forbrugerrådet Forsikring & Pension Forsvarsministeriet Forsvarets Efterretningstjeneste Friluftsrådet Færøernes Landsstyre Side 19 (20)

20 Grønlands Selvstyre Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Ingeniørforeningen (IDA) Justitsministeriet Kommunernes Landsforening Kongelig Dansk Aeroklub KZ & Veteranfly Klubben Landbrug og Fødevarer Landsorganisationen i Danmark (LO) Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Modelflyvning Danmark (MDK) Naturstyrelsen NaturErhvervstyrelsen Naviair Politiets Efterretningstjeneste (PET) Rigspolitiet Rådet for Bæredygtig Trafik Rådet for Sikker Trafik Styrelsen for forskning og innovation Søfartsstyrelsen Syddansk Universitet Teknologisk Institut Trafikforbundet Transport-, Bygnings- og Boligministeriet UAS Danmark Uddannelses- og Forskningsministeriet Værnsfælles Forsvarskommando Vejdirektoratet Side 20 (20)

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning med droner Trafik-, Bygge-

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning

Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning Regler for privat- og erhvervsmæssig droneflyvning I nedenstående oversigt er de grundlæggende regler for henholdsvis privat- og erhvervspersoner skitseret. Område Privat / udenfor bymæssigt område Erhverv

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen)

Høringsnotat. Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område (landdronebekendtgørelsen) 1. Indledning

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Indledning

Læs mere

Uffe Pilegård Larsen Driftsleder. Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej Slagelse

Uffe Pilegård Larsen Driftsleder. Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej Slagelse Uffe Pilegård Larsen Driftsleder Inst. for Agroøkologi Aarhus Universitet Forsøgsvej 1 4200 Slagelse Hvorfor Drone regler? 150 m Regler Droneflyvning Droneloven / Tilføjelse til Loven om Luftfart / 126b

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 I medfør af 126 b, stk. 3 og 4, 126 c, stk. 3-5, 126 d, stk. 4 og 5, 126 f, stk. 2, 126 h, 126 i, stk.1, og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1) BEK nr 1257 af 24/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 1 I bekendtgørelsen er der medtaget visse bestemmelser fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 785/2004 af den 21. april

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1) BEK nr 788 af 14/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juli 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave.

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til BL-ændringer om lufttrafikregler og procedurer for tale-radiokommunikation

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Dronetegn. Lær de vigtigste regler på 4 minutter

Dronetegn. Lær de vigtigste regler på 4 minutter Dronetegn Lær de vigtigste regler på 4 minutter Bemærk! I det efterfølgende ses en forenklet gengivelse af reglerne i Bekendtgørelse om flyvning med droner udenfor bymæssigt område. Det skal bemærkes,

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet:

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fastsættelse af Københavns Havns søområde 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. HØRINGSNOTAT Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk I. Høringen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 18. juni 2018 sendt

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning Sorsigvej DE 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20703-00060 Dato: 21-05-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS21101-00031 Dato: 07-02-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2100101-00062 Dato: 28-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bestemmelser om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) Oktober 2016 Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven har i perioden 11. 26. oktober

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Sikkerhed ved reparation af havarerede køretøjer

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet)

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Udkast til BL (titel): BL 7-15, Bestemmelser om særligt støjfølsomme naturområder i Danmark Bestemmelse: Høringssvar:

Læs mere

Dato 8. december 2017 Høringsliste J. nr. 2017-5407 Høringsliste for lovforslag om ændring af lov om luftfart ACI Air Alsie Advokatsamfundet Air Greenland Airline Operators Committee for Denmark (AOC)

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer.

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat om kgl. anordning for Grønland Dette notat danner baggrund for et udkast til kgl. anordning

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland)

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland) Til: - Færøernes Landsstyre - Grønlands Selvstyre Cc: - Rigsombudsmanden for Færøerne - Rigsombudsmanden for Grønland Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra:

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om visse former for kombineret godstransport Dato 24. maj 2018 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Tilladelse til etablering af kajakpolo-anlæg ved matrikel nr. 64, Amagerbros Kvarter, Københavns Havn

Tilladelse til etablering af kajakpolo-anlæg ved matrikel nr. 64, Amagerbros Kvarter, Københavns Havn Bryggens Kajakpolo Att. Martin Møller Dannevirkegade 26 1763 København V E-mail: martin@bryggens-kajakpolo.dk Sendt elektronisk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790

Læs mere

UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område.

UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område. UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens udkast til ny bekendtgørelse vedr. Flyvning med droner i bymæssigt område. UAS Denmarks høringssvar på baggrund af Trafik og Byggestyrelsens

Læs mere

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring.

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Til høringsparterne Høring over udkast til BL 9-25 Hermed fremsendes Trafik-, Bygge-

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1)

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1) BEK nr 1256 af 24/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser, der supplerer EU-forordning nr. 923/2012 (SERAforordningen) mm. I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december 2015 ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Version: 13.11.2015 Bestemmelse Høringssvar Trafik- og Byggestyrelsens bemærkninger

Læs mere

Elev, mandag den 13. august 2007. Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder.

Elev, mandag den 13. august 2007. Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder. Statens Luftfartsvæsen Ellebjergvej 50 2450 København SV Elev, mandag den 13. august 2007 Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder. Dansk Motorflyver (DMU) har følgende

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-2 Bestemmelser om etablering af offentlige IMC-flyvepladser Udgave 2, 10. marts 1993 I medfør af 52, 148 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af love om ændring af lov om luftfart

Forslag. Lov om ændring af love om ændring af lov om luftfart 2007/2 LSF 94 (Gældende) Udskriftsdato: 2. marts 2017 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Fremsat den 12. marts 2008 af transport og energiministeren (Carina Christensen) Forslag til Lov om

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget.

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget. Høringsnotat til Folketingets Grønland s- udvalg 17. marts 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse - Lxx 1. Indledning Lovforslaget

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladsers

Læs mere

Ændring af lov om luftfart - droner

Ændring af lov om luftfart - droner Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 132 Bilag 10 Offentligt Ændring af lov om luftfart - droner Jesper Rasmussen Vicedirektør Baggrund: Tværministeriel arbejdsgruppe Tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse Dato 1. november 2016 Side 1/5 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver Høringen Et udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver har i perioden fra den 26. juli til 23. august

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00118 Dato: 16-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 1 18. september 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til ændret bekendtgørelse om pristillæg

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat BL om drift af lufttrafiktjenesteenheder på Færøerne og i Grønland og

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-3 Bestemmelser om civile flyveopvisninger Udgave 4, 31. januar 1990 I medfør af 75, stk. 3, 130, stk. 3, 149, stk. 10, og 151 i lov om luftfart,

Læs mere

Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven

Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven Energinet.dk Sendt elektronisk til Energinet.dk ved Niels Christian Brix: NCB@energinet.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262

Læs mere

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.tbst.dk Notat Høringsnotat Dato 16. november 2015 BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Tilladelse til etablering af midlertidig erhvervshavn/kaj anlæg i Roskilde Fjord

Tilladelse til etablering af midlertidig erhvervshavn/kaj anlæg i Roskilde Fjord SWECO Sendes elektronisk til christinalund.lojtnant@sweco.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Sagsnr.: TS6020103-00162 Dato:09-06-2017 Sagsbehandler:

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 44 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 2018-2227 Notat om indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om trafikselskaber (Overdragelse

Læs mere

Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om planlægning (Midlertidige opholdssteder til flygtninge)

Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om planlægning (Midlertidige opholdssteder til flygtninge) Miljøudvalget 2014-15 L 165 Bilag 1 Offentligt NOTAT Tværgående planlægning J.nr. NST-101-01955 Ref. jejoe/thfog Den 2. marts 2015 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om planlægning

Læs mere

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar senest mandag den 19. november 2018 kl Til høringsparter Dyresundhed J.nr. 2017-14-31-00336 Ref. AJK Dato: 26-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr, ind- og udførsel af visse levende dyr, samt

Læs mere

Tilladelse til igangsættelse af etape 4 i udvidelsen af Vordingborg

Tilladelse til igangsættelse af etape 4 i udvidelsen af Vordingborg Vordingborg Havn Vesthavnen 5 4760 Vordingborg Sendt elektronisk til: LBNE@orbicon.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Tilladelse til igangsættelse

Læs mere

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN (Konsekvensændringer i forbindelse med kommunalreformen) 1 I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige

Til høringsparterne. Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 mmo@tbst.dk www.tbst.dk Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladser Trafik-

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner i bymæssigt område 1 I medfør af 126 b, stk. 3, 126 c, stk. 3-5, 126 e, stk. 3, 126 f, stk. 2, 126 h, 126 i, stk. 1, og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høringsnotat Sagsnr.: TS20000-00117 Dato: 12-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave.

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave. Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-9 Bestemmelser om ubemandede friballoner Udgave 3, 3. oktober 2014 I medfør af luftfartslovens 82 og 151, stk. 1, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013,

Læs mere

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget:

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget: Transportudvalget 2011-12 L 39 Bilag 1 Offentligt Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat Vedrørende forslag til lov om

Læs mere

Sundhedspersoners videregivelse af oplysninger til brug for efterforskning

Sundhedspersoners videregivelse af oplysninger til brug for efterforskning Dato 21-12-2015 sbro Sagsnr. 4-1415-19/1 Sundhedspersoners videregivelse af oplysninger til brug for efterforskning af straffesager Internt notat om sundhedspersoners tavshedspligt og videregivelse af

Læs mere

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 26. april 2006 FM 2006/29 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Reglen, i 7, stk. 1, i landstingsforordning nr. 1 af 12. maj 2005 om lægemidler,

Læs mere

Lov om ændring af lov om luftfart

Lov om ændring af lov om luftfart LOV nr 602 af 04/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., j.nr. 2015-7537 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Tilladelse til forlængelse af bådebro ved Nokken i Københavns

Tilladelse til forlængelse af bådebro ved Nokken i Københavns Bryggens Bådelaug Att. Michael Bernhard Sendt elektronisk til: michaelbernhard@me.com Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse til forlængelse

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Sikkerhedsstyrelsen Nørregade 63 6700 Esbjerg Att. Mette Thomsen Sendt pr. e-mail til: sik@sik.dk 15. maj 2019 J-nr.: 447559 / 2634172 Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse med anlæggelse af ny metrostation i Sydhavnen i Københavns Havn.

Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse med anlæggelse af ny metrostation i Sydhavnen i Københavns Havn. HOFOR A/S Ved Eiko Steinhauer (Sendt elektronisk) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse

Læs mere

Tilladelse til tilslutning til sydmolen i Køge Havn

Tilladelse til tilslutning til sydmolen i Køge Havn Køge Kommune Att.. Jens Christian Kaas Nordhavnsvej 40 4600 Køge Sendt elektronisk til:jens.christian.kaas@koege.dk og kontakt@koegekyst.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax

Læs mere

Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen

Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen NOTAT Jord og Affald Ref. likjo Den 26. april 2016 Høringsnotat - udkast til bekendtgørelse om udpegning af kompetente myndigheder og supplerende bestemmelser i henhold til skibsophugningsforordningen./../.

Læs mere