Otte fokuspunkter for den fortsatte udvikling af behandlingen af mennesker med psykiske sygdomme

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Otte fokuspunkter for den fortsatte udvikling af behandlingen af mennesker med psykiske sygdomme"

Transkript

1 N O T A T Otte fokuspunkter for den fortsatte udvikling af behandlingen af mennesker med psykiske sygdomme Regeringens psykiatriudvalg har fremlagt sine anbefalinger til udviklingen af en moderne, åben og inkluderende indsats for mennesker med psykisk sygdom Siden har et bredt flertal af Folketingets partier med aftalerne om finansloven og satspuljen fulgt psykiatriudvalgets arbejde op ved at sætte et nyt og ambitiøst mål om at halvere anvendelsen af tvang i psykiatrien inden Sammenholdt med psykiatriske patienters ret til hurtig udredning og behandling fra september 2014 tages der nogle store skridt hen imod fuld ligestilling mellem psykiatriske og somatiske patienter. Regionerne hilser de mange og ambitiøse tiltag meget velkommen. For regionerne er det helt centralt, mennesker med psykisk sygdom kan tilbydes hurtig behandling af høj kvalitet og med brug af mindst mulig tvang. Det er derfor vigtigt, at regeringens kommende handlingsplan for psykiatrien understøtter udviklingen af sundhedsydelser af høj og tilstrækkelig kapacitet, og at vi til gavn for patienter og pårørende i psykiatrien i fællesskab udvikler en moderne psykiatri, hvor effektiv behandling, patientinddragelse og patientsikkerhed er i højsædet. Danmark bør i den proces inddrage erfaringer fra andre lande. I regionerne mener vi, at mennesker med psykisk sygdom skal: Have let adgang til udredning og behandling Modtage behandling baseret på bedste viden og evidens Modtage sikker og effektiv behandling Behandles af tilstrækkeligt og velkvalificeret personale Behandles med mindst mulig brug af tvang Høres og inddrages i tilrettelæggelsen af behandlingen Opleve sammenhæng i indsatsen på tværs af sektorer Udviklingen af en moderne psykiatri er en del af den løbende udvikling af sundhedsvæsenet. Det betyder, at målene nås gennem både prioritering og investering. Og dette skal finansieringen af psykiatrien understøtte ikke modarbejde.

2 1. Let tilgængelig behandling for alle Adgangen til psykiatrisk behandling skal være let og med minimal ventetid. De ambulante behandlingstilbud udgør, sammen med de færre men mere specialiserede senge, et sammenhængende behandlingstilbud i sygehusregi. På tværs af regionerne opleves der ventetid til flere ikke-akutte behandlingstilbud. For at kunne leve op til kravet om maksimalt én måneds ventetid på udredning er der behov for at fortsætte udbygningen af de ambulante behandlingstilbud og udvide åbningstiderne, så tilbud er tilgængelige, når patienten har brug for det. Side 2 Den ambulante behandling, der tilbydes i ambulatorier, klinikker, distriktspsykiatriske centre, og via udgående og opsøgende teams, har den fordel, at den er mindre indgribende i patientens tilværelse og patienten har mulighed for at blive i sit vante miljø. Ambulatorierne forestår det brede tværsektorielle samarbejde med andre sundhedsfaglige, sociale og beskæftigelsesmæssige tilbud. Desuden er let adgang til akutte ambulante tilbud med til at skabe større tryghed for patienter og pårørende og forebygge indlæggelser. Indsatsen overfor mennesker med psykisk sygdom skal være effektiv og præget af helhed og sammenhæng. Det kræver, at alle aktørers ansvarsområder er klarere definerede. Et forpligtende og konstruktivt samarbejde mellem sygehuse, almen praksis og speciallægepraksis om opsporing og behandling er vejen frem. Forsøg med shared care har vist, at almen praksis med den rette støtte kan varetage behandlingen af patienter med lette til moderate psykiske symptomer såsom angst og depression samt den løbende medicinske vedligeholdelsesbehandling af patienter med psykotiske sygdomme såsom skizofreni, efter at disse er afsluttet i sygehuspsykiatrien. Tilsvarende viser erfaringer med internetpsykiatri både gode behandlingsresultater, høj patienttilfredshed og effektiv ressourceanvendelse. Behandling skal i videst muligt omfang ske på det laveste effektive omkostnings niveau, og det vil kræve en effektiv arbejdsdeling mellem sygehuse, kommuner og praksissektor. Det kan kun opnås ved en større indsigt i hinandens ydelser og en skarpere definition af den givne sektors rolle i det samlede patientforløb. Kapaciteten i speciallægepraksis skal i højere grad indgå som en del af den samlede kapacitetsudnyttelse i psykiatrien, og regionerne vil tilstræbe at patientforløb i speciallægepraksis tilrettelægges efter samme kvalitetskrav og standarder som på sygehusene, f.eks. i form af pakkeforløb. Samtidig vil regionerne videreføre og udvikle aftaler om udrednings- og behandlingsforløb med private hospitaler og klinikker, som tilpasses den nye ret omkring hurtig udredning.

3 Danske Regioner anbefaler, at: der investeres målrettet i øget tilgængelighed til psykiatriske behandling gennem udvidet ambulant kapacitet, herunder udgående aktivitet i OPUS-, OP- og akutteams. Side 3 der investeres målrettet i udvikling, afprøvning af telepsykiatri og internetbehandling, og at forsøgene evalueres. samarbejde med almen praksis styrkes gennem udbredelse af shared care i stor skala kapaciteten i speciallægepraksis anvendes bedre i tættere tilknytning til den sygehusbaserede behandling. 2. Evidens i behandling og viden i befolkningen Psykiatrisk behandling skal bygge på evidens og høj kvalitet. Det forudsætter konstant fokus på forskning, implementering af nye forskningsresultater og kvalitetsudvikling. Regionerne har de seneste år opprioriteret forskning. Den udvikling skal fortsætte og understøttes af et tættere samarbejde mellem regionerne og universiteterne. Der er brug for uafhængig kliniknær forskning i effekten af forskellige behandlingsformer. Det store fokus på sammenhængende patientforløb, forløbsprogrammer og patientinddragelse mv. skal bakkes op af viden om organisationsmodeller og samarbejde mellem sektorer. Derfor skal sundhedstjenesteforskning prioriteres. En samlet og større forskningssatsning skal samtidig sikre mere uafhængig forskning. For at løfte kvalitetsarbejdet og den kliniknære forskning vil regionerne arbejde for flere kliniske databaser indenfor rammerne af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP). Kliniske databaser indenfor de større sygdomsområder skal løfte kvaliteten i behandlingen. Samtidig er det en øvelse for regionerne, at skabe synlighed omkring de forskningsresultater, som kommer frem. Forskningsresultaterne skal omsættes til handlinger i klinikken for at få effekt. Udover viden og evidens i behandlingen er det vigtigt at få udbredt viden om psykisk sygdom til den almene befolkning. Derfor er regionerne med i afstigmatiseringskampagnen EN AF OS, der arbejder for at fremme tolerance og åbenhed overfor mennesker med psykisk sygdom. Afstigmatise-

4 ring omhandler indsatser overfor både unge, arbejdsmarkedet, personalet på sundheds- og socialområdet og medierne. Side 4 Danske Regioner anbefaler, at psykiatrisk forskning på alle niveauer prioriteres grundforskning, klinisk forskning og sundhedstjenesteforskning. der etableres kliniske databaser på de større sygdomsområder (skizofreni, ADHD, bipolar lidelse, personlighedsforstyrrelse, depression, angst, spiseforstyrrelse). der oprettes delestillinger, der kombinerer kliniknær forskning og behandling. at indsatsen mod stigmatisering videreføres 3. Sikker og effektiv behandling Patientbehandlingen skal være sikker, kvaliteten høj og fokus skal rettes mod de resultater, der skabes for patienterne. Samarbejdet med de somatiske specialer skal prioriteres blandt andet ved at se om der kan etableres konkrete samarbejdsmodeller mellem somatikken og psykiatrien. Mennesker med psykiske sygdomme har generelt flere somatiske lidelser end andre, men alligevel modtager de i mindre grad behandling herfor. En af konsekvenser er, at de i gennemsnit lever år kortere. God behandling af høj kvalitet starter med grundig og systematisk udredning og diagnostik, der følges op af effektiv behandling baseret på nyeste viden og eksisterende kliniske retningslinjer. Derfor har regionerne sammen udviklet og implementeret udredningspakker og diagnosespecifikke behandlingspakker. Samtidig indfører regionerne i 2014 obligatorisk efteruddannelse for lægerne i psykopatologi og diagnostik. Fundamentet for behandlingen i psykiatrien er samtale i eventuel kombination med medicin. Behandlingen med medicin skal være sikker, og behandlingen skal være baseret på evidens og klinisk erfaring om effekt. Det stiller krav om kontinuerlig opfølgning, så behandlingen løbende afpasses og eventuelle bivirkninger opdages. Med nye vejledninger 1 om anvendelsen af 1 Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin sikrer med en ny vejledning mere ensartet og sikker anvendelse af antipsykotisk medicin.

5 psykofarmaka, tættere medicinmonitorering samt fuld implementering af Det Fælles Medicinkort skabes et unikt overblik over den enkelte borgers aktuelle medicinering. Side 5 En meget stor andel af medicinforbruget blandt mennesker med psykisk sygdom administreres uden for sygehuspsykiatrien. Det omhandler ordination og opfølgning i almen praksis og dagligdags medicinhåndtering på sociale bosteder og i hjemmesygeplejen. Der er påvist et stort behov for systematik på området og en enormt behov for viden, uddannelse, kliniske retningslinjer, opfølgning, tilsyn og ansvar. I kommunerne er der behov for flere sundhedsfaglige kompetencer til at løfte medicinhåndteringen. Sikker psykiatri er et patientsikkerhedsinitiativ 2 - det første af sin slags i psykiatrien - og løber i perioden på seks psykiatriske afdelinger fordelt på alle fem regioner 3. Sikker Psykiatri fokuserer på forbedringsarbejde indenfor sikker medicinering, selvmordsforebyggelse, somatisk sygdom og mindre tvang. Projektet skal bruges til at få erfaringer indenfor patientsikkerhed, der vil kunne udføres i stor skala. Det er almindeligt kendt, at en større modernisering af psykiatriens fysiske rammer er tiltrængt og nødvendig for at kunne leve op til en sikker og moderne nutidig standard. Kvalitetsfondsmidlerne imødekommer kun i ringe grad behovet. Derfor finansierer regionerne selv ni større projekter, der samlet set beløber sig til omkring millioner kroner om året i de kommende år. Danske Regioner anbefaler, at der iværksættes initiativer herunder forskning og udtænkning af nye samarbejdsformer i sammenhæng og behandling af samtidig somatisk og psykiatrisk sygdom at Sundhedsstyrelsen sammen med regionerne udarbejder en plan for hvordan de væsentligste områder i psykiatrien dækkes ind med Nationale kliniske retningslinjer i løbet af de næste 2 år der iværksættes et udredningsarbejde i regi af Sundhedsstyrelsen, der kan munde ud i anbefalinger til en national plan for medicinering og 2 Sikker Psykiatri udfører regionerne i samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Den Obelske Familiefond og Trygfonden 3 Region Nordjylland: Klinik Nord og Klinik Syd, Region Midtjylland: Regionspsykiatrien Viborg-Skive, Region Syddanmark: Psykiatrisk Afdeling Svendborg, Region Sjælland: Psykiatrien Syd, Region Hovedstaden: Psykiatrisk Center Glostrup

6 medicinrelaterede problemstillinger i den regionale psykiatri, praksissektoren og de kommunale sociale indsatser Side 6 der investeres i de fysiske rammer gerne som et flerårigt løft af regionernes anlægsrammer. 4. Rekruttering og kompetencer hos personalet God psykiatrisk behandling kræver høj faglighed i alle tilbud. Personalets kompetencer skal løbende udvikles, så de passer til den faglige udvikling og nyeste forskning. Høj faglighed og løbende fokus på kompetenceudvikling er vigtigt, i bestræbelserne på at tiltrække og fastholde motiverede medarbejdere. Manglen på speciallæger i psykiatri er stor og vil fortsat være det ti år frem. Derfor arbejder regionerne målrettet på at tiltrække læger fra både ind- og udland. Derudover sætter regionerne på den kortere bane ind på to fronter. For det første skal opgaverne løses så fleksibelt som muligt, og for det andet skal specialkompetencerne hos psykiatriens forskellige faggrupper løftes. Regionerne har etableret uddannelsen til specialpsykolog i henholdsvis børne- og ungdomspsykiatri og voksenpsykiatri med henblik på at styrke psykologernes kliniske kompetencer og bidrag til patienternes samlede behandlingsforløb. Der er brug for et tilsvarende kompetenceløft blandt plejepersonalet i psykiatrien (sygeplejersker, sosu, ergo- og fysioterapeuter, plejere mv.). Erfaringer viser, at det er nødvendigt på én gang og indenfor en kort periode at uddanne hele plejegruppen samlet på en afdeling for også at kunne påvirke kulturen. Et systematisk og massivt kompetenceløft blandt personalet i psykiatrien skal suppleres af et tilsvarende kompetenceløft blandt kommunernes personale i forhold til forebyggelse og tidlig indsats, bedre rehabilitering, bedre medicinhåndtering og misbrugsbehandling. Danske Regioner anbefaler, at der investeres målrettet og systematisk på et massivt kompetenceløft af plejepersonalet i f.eks. deescalerende kommunikation, konflikthåndtering, voldsforebyggelse og opmærksomhed på bivirkninger 5. Nedbringelse af tvang Med Finanslov 2014 er der sat som mål, at halvere anvendelsen af tvang i psykiatrien inden Det er et meget ambitiøst mål, som regionerne bak-

7 ker op om. Finansloven understøtter således regionernes fælles bestræbelser på at reducere især bæltefikseringer. Side 7 Det vil kræve en både bredspektret og fokuseret indsats at halvere anvendelsen af tvang. Der skal fokuseres på patientinddragelse, kompetenceudvikling af personalet og forsøg med bæltefrie afdelinger. Patienten skal inddrages og tages tidligt med på råd, om hvilken behandling patienten ønsker i tilfælde af at tvangsbehandling er nødvendig. Tilsvarende skal personalets kompetencer løftes. Erfaringer viser, at systematisk efteruddannelse giver markante reduktioner i tvangen. Desuden ved vi, at moderne fysiske rammer, adgang til aktiviteter og samtale reducerer tvang. Derfor er der behov for også at se på normeringerne på de psykiatriske afdelinger. Hvis en patient bliver til fare for sig selv eller andre, har psykiatrien på samfundets vegne en forpligtelse til at behandle. Mange tvangsforanstaltninger starter med en tvangsindlæggelse. Vi skal tænke bredt for at forebygge tvang, og vi skal skærpe fokus på forløbet op til tvangsindlæggelsen. Forebyggelse af tvang starter allerede i kommunen. Danske Regioner anbefaler, at der frem mod 2020: investeres i systematisk efteruddannelse og kompetenceudvikling blandt psykiatriens medarbejdere, særligt plejepersonalet (se ovenfor) investeres i gradvis udvidelse af normeringer på sengeafsnit med særligt tunge patienter, for at forebygge brugen af tvang gennemføres forsøg med systematisk review af tvangsepisoder med fokus på forløbet før, under og efter foranstaltningen 6. Patienten som partner Mellem 90 og 95 procent af patienterne i psykiatrien er tilfredse eller meget tilfredse. De årlige tilfredshedsundersøgelser tilvejebringer nyttig viden, der skal bruges til hele tiden at blive bedre. Mobilisering af patientens egne ressourcer er et vigtigt led i at styrke patientens egenomsorg og recovery-proces. Patientens aktive medvirken i beslutninger om behandling er under skyldig hensyntagen til den enkeltes sygdomssituation - afgørende for en vellykket behandling. Det kræver en ligeværdig og respektfuld relation mellem patient og sundhedsprofessionelle.

8 Patienternes pårørende og netværk er en ressource. Derfor skal pårørende og netværk være velinformeret om behandlingsplanen. Systematisk pårørendeinddragelse er et krav i behandlingspakkerne. Side 8 Danske Regioner anbefaler, at der igangsættes systematiske forsøg med ansættelse af personale med brugerbaggrund (Peer-to-peer) med henblik på at vurdere værdien af udbredelse i stor skala der igangsættes systematiske forsøg med inddragelse af netværk (Åben dialog) med henblik på at vurdere værdien af udbredelse i stor skala 7. Samarbejde med kommunerne Kommunerne har en vigtig opgave i forhold til at forebygge psykisk sygdom. Kommuner og regioner har i fællesskab til opgave at fastholde mennesker med psykiske lidelser i skolen, i uddannelsesforløb og på arbejdsmarkedet. Førtidspensionsreformens forankring af lægefaglig rådgivning og vurdering via en regional klinisk funktion udgør en væsentlig forbedring. Mange voksne patienter med psykiske lidelser afsluttes i sygehuspsykiatrien uden kontakt til kommunen. Andre patienter har sideløbende med deres psykiatriske behandlingsforløb brug for social støtte og/ eller en uddannelses-/beskæftigelsesmæssig indsats. 4 Disse patienter skal mærke, at der er sammenhæng i patientforløbet på tværs af sektorer, og at ydelserne i alle led er af høj kvalitet. Psykiatrien er udfordret af meget uensartede tilbud i kommunerne, og regionerne har et ønske om, at der sker en harmonisering og kvalitetssikring af tilbuddene. Det vil kræve et kvalitets- og kompetenceløft i kommunerne, og regionerne vil gerne stille sig til rådighed for et samarbejde herom. Erfaringer tyder på, at gensidig kompetenceudvikling øger kendskabet til hinandens opgaver og vilkår, letter samarbejdet samt nedbryder fordomme. Med de nye sundhedsaftaler har regioner og kommuner fået en platform, der med fordel kan anvendes til at udvikle det tværsektorielle samarbejde, f.eks. via nye samarbejdsmodeller som Psykiatriens Hus mellem Region 4 Ifølge en ny undersøgelse fra KORA afsluttes 25 procent af de voksne patienter med psykiske lidelser i sygehuspsykiatrien uden kontakt til kommunen. 63 procent af de afsluttede patienter har alene en forsørgelsesrelation (overførsel) til kommunen og 18 procent modtager kommunal hjemmehjælp (øvrige servicelovsydelser findes ikke som registerdata og indgår ikke i undersøgelsen). Kun 6,5 procent modtager både overførsel og hjemmehjælp.

9 Midtjylland og Silkeborg Kommune og Integrated Care-samarbejdet mellem Region Syddanmark og Odense Kommune. Side 9 For at skabe den sammenhæng og ansvar for opfølgning, som borgerne har krav på skal kommunerne i højere grad forpligte sig på den ofte langvarige rehabiliteringsopgave, der f.eks. knytter sig til udskrevne patienter med dom og/ eller misbrug. Den samtidige tilstedeværelse af psykisk sygdom/ lidelse og kriminalitet udgør en betydelig udfordring på tværs af Kriminalforsorgen, regioner og kommuner. Ikke meget tyder på, at de enkelte aktører vil være i stand til at løse problemerne inden for deres eget sektorområde. Der er på tværs af domstole, kriminalforsorg, regioner og kommuner en stor og fælles opgave med behandle og rehabilitere mennesker, hvor psykiske problemstillinger, misbrug og kriminalitet optræder sammen. Hverken fængsler/ arresthus, hospitaler eller sociale botilbud i deres nuværende form er gearet til patienter/ indsatte, der har en kombination af kriminalitet/ farlighed og psykisk sygdom. Danske Regioner anbefaler, at regioner og kommunerne i sundhedsaftalerne styrker sammenhængen mellem behandling og støttetilbud med særligt fokus på retspsykiatriske patienter, patienter med dobbeltdiagnoser og psykisk syge i botilbud at der igangsættes et udredningsarbejde, der skal se på, om borgere med kriminalitet og psykiske lidelser får de rette tilbud i henholdsvis fængslerne, de psykiatriske hospitaler, og på de sociale bosteder og misbrugscentre staten i samarbejde med kommuner og regioner overvejer anvendelsen af de nuværende specialiserede retspsykiatriske sengepladser, herunder om de bør suppleres af andre og nye organisatoriske modeller 8. Finansiering skal understøtte den rette psykiatriske behandling I psykiatrien arbejdes der for at gøre det bedste for patienten, og det skal finansieringsformen underbygge. Der er desværre mange eksempler på, at finansieringsreglerne hæmmer udviklingen af moderne psykiatrisk behandling. Både i forhold til at gøre det bedste for patienten og i forhold til samarbejdet med kommunen.

10 Finansieringen af psykiatrien er i dag i alt for højt grad baseret på traditionelle behandlingsaktiviteter, mens nye behandlingsformer samt hele samarbejds-/ koordinationsvinklen af patientbehandlingen ikke omfattes. Men psykiatrisk behandling er meget mere end det. Finansieringen skal understøtte de ambulante behandlingsformer, telemedicinske løsninger og aktiviteter, der bidrager til det sammenhængende patientforløb. Side 10 Danske Regioner anbefaler at: aktivitetsbegrebet revideres, så tværssektorielt samarbejde og nye moderne behandlingsmetoder også anerkendes som relevant og vigtig aktivitet i psykiatrien

Psykiatri- og Socialudvalget

Psykiatri- og Socialudvalget Psykiatri- og Socialudvalget 20. NOVEMBER 2018: Oplæg ved Charlotte R. Josefsen og Torben Kyed Larsen Regeringens psykiatriplan det aktuelle politiske og faglige grundlag for psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

vejen mod en Bedre psykiatri

vejen mod en Bedre psykiatri vejen mod en Bedre psykiatri mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

Vejen mod en bedre psykiatri

Vejen mod en bedre psykiatri Vejen mod en bedre psykiatri Mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

Psykiatrien. Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund. Michael Schmidt, ledende overlæge

Psykiatrien. Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund. Michael Schmidt, ledende overlæge Psykiatrien Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund Michael Schmidt, ledende overlæge Psykisk sygdom i Danmark 200.000 lider af depression 250.000 har en angstlidelse 80.000

Læs mere

Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland

Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland 1. Lidt fakta 2. Værdier og mål 3. Udfordringer 4. Opgaver og styring Hvor er vi Hvordan er vi organiseret Økonomi og personale Økonomi Personale Budget 2019:

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Region Hovedstaden. Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI

Region Hovedstaden. Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI Region Hovedstaden Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI FORORD Region Hovedstaden har ansvaret for at diagnosticere, behandle og rehabilitere mennesker med psykisk sygdom. Det er et meget kompliceret sundhedsvidenskabeligt

Læs mere

På vej mod ny psykiatriplan. 28. Januar 2019 v. Jane Kraglund og Charlotte Rosenkrantz Josefsen

På vej mod ny psykiatriplan. 28. Januar 2019 v. Jane Kraglund og Charlotte Rosenkrantz Josefsen På vej mod ny psykiatriplan 28. Januar 2019 v. Jane Kraglund og Charlotte Rosenkrantz Josefsen Baggrund Budgetforlig for 2019: Igangsættes et arbejde om udvikling af ny psykiatriplan.. herunder fokus på:

Læs mere

Regeringens Handleplan for psykiatri: Ligeværd nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser

Regeringens Handleplan for psykiatri: Ligeværd nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser Område: Psykiatri og Socialstaben Afdeling: Psykiatri og Socialstaben Journal nr.: 14/21285 Dato: 13. juni 2014 Udarbejdet af: Anita Lerche E mail: Anita.Lerche@rsyd.dk Telefon: 76631007 Notat Regeringens

Læs mere

UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN. Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område

UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN. Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område - Et regionalt bidrag til drøftelserne om udmøntning af satspuljen 2008 UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN Psykiatrien

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. 3864 0000 38640078 3864 0007 psykiatri@regionh.dk www.psykiatri-regionh.dk Dato: 11. november 2015 Shared Care i Region Hovedstadens

Læs mere

8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen. På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os..

8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen. På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os.. 8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os.. Temaer og baggrund 1. Patienter og pårørende 2. Ulighed i sundhed 3. Sammenhæng og forebyggelse

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget 5. september 2014 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis VISION FOR PRAKSISOMRÅDET God kvalitet i praksis 1 Forord Med denne vision sætter Region Sjælland gang i en proces, der skal udvikle praksisområdet de kommende år. REGION SJÆLLAND STYRKER PRAKSISOMRÅDET

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Satspuljeprojekter aktuel status

Satspuljeprojekter aktuel status Satspuljeprojekter aktuel status Melhe/14. november 2014 Psykiatrien Vest Etablering af akut modtagelse i Slagelse (Projekt nr. 61602 / 2010-2013). Projektet er i sommeren 2013 besluttet videreført til

Læs mere

Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen

Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen 2014-2017 Pulje Samlet pulje RN s andel pr. år (forventet) Forslag til projekt Forsøg med ambulante akutteams i den regionale psykiatri OBS! Kræver

Læs mere

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatriplan 2015-2020 Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatrien i dag 1 Udvikling i antal henvisninger (indextal 2008=100) 225 200 175 150 125 100 143 134 107 I alt Voksenpsyk i alt B&U

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Med kurs mod fremtidens sundhedsvæsen

Med kurs mod fremtidens sundhedsvæsen N O T A T 06-06-2006 Med kurs mod fremtidens sundhedsvæsen Regionerne har sat kurs mod et sundhedsvæsen i international front Visionen er at fremtidssikre sundhedsvæsenet til gavn for den danske befolkning

Læs mere

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Region Nordjylland ønsker at styrke den behandlingsmæssige indsats for psykiatriske patienter med samtidigt

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Notat om debatoplæg fra Danske Regioner - status for Region Sjælland

Notat om debatoplæg fra Danske Regioner - status for Region Sjælland Notat om debatoplæg fra - status for Region Sjælland Baggrund Bestyrelsen i har anmodet landets regioner om at drøfte pejlemærker for de kommende års udvikling på psykiatriområdet. Regionsrådenes bidrag

Læs mere

Revideret specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri (version til ansøgning) 24-11-2015 Revideret specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208,

Læs mere

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiske sygdomme er blandt de allermest udbredte. Alligevel får psykiatriske patienter ikke samme tilbud som andre patienter. Lægeforeningen

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Ulighed i sundhed. Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen

Ulighed i sundhed. Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Ulighed i sundhed Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Kortere middellevetid blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Gennemsnitligt 20 år tidligere for

Læs mere

Redegørelse for status i Region Syddanmarks ift. fokusområderne i regeringens psykiatriudvalg

Redegørelse for status i Region Syddanmarks ift. fokusområderne i regeringens psykiatriudvalg Område: Psykiatri og Socialstaben Afdeling: Psykiatri og Socialstaben Journal nr.: Dato: 18. november 2013 Redegørelse for status i Region Syddanmarks ift. fokusområderne i regeringens psykiatriudvalg

Læs mere

Program for temadrøftelsen om ny psykiatriplan

Program for temadrøftelsen om ny psykiatriplan Program for temadrøftelsen om ny psykiatriplan Programpunkt Tid Velkommen og opstart 14.00-14.05 En af os film om pårørende /kort intro ved Ulla 14.05-14.15 Lindgren Oplæg ved Vejle Kommune om peer-peer

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert. På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning

5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert. På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning 5. februar 2019 oplæg v. Anders Meinert På vej mod ny psykiatriplan Ulighed i sundhed, kvalitet, udvikling, og forskning Status på processen Drøftelse i udvalg den 8. januar 2019 ift. indledende behandling

Læs mere

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Katrine Schepelern Johansen, Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnose, Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnoseområdet før og nu For 10

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland FORORD... 3 BAGGRUNDEN FOR STRATEGI FOR SYGEPLEJEN I PSYKIATRIEN I REGION NORDJYLLAND... 4 Nationale og regionale politiske strategier

Læs mere

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen 2019-2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i balance Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der

Læs mere

Tværsektorielle tavlemøder v/mikala Poulsen. Partnerskabsaftale v/mette Nolde Malling. Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Tværsektorielle tavlemøder v/mikala Poulsen. Partnerskabsaftale v/mette Nolde Malling. Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Tværsektorielle tavlemøder v/mikala Poulsen Partnerskabsaftale v/mette Nolde Malling Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Tværsektorielle tavlemøder Slagelse Kommune, Almen praksis, Psykiatrien Region

Læs mere

Subakutte tilbud, mobilteams samt speciallægelig rådgivning i den regionale psykiatri. Psykiatrisk Rådgivningstelefon

Subakutte tilbud, mobilteams samt speciallægelig rådgivning i den regionale psykiatri. Psykiatrisk Rådgivningstelefon Subakutte tilbud, mobilteams samt speciallægelig rådgivning i den regionale psykiatri Psykiatrisk Rådgivningstelefon Patienter og pårørende, der står i en akut psykiatrisk krise, kan ringe til Psykiatrisk

Læs mere

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet.

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet. Nye samarbejds- og organisationsformer 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Papiret beskriver, hvordan regionerne vil arbejde med nye samarbejds- og organisationsformer, herunder det fremadrettede

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Regionernes nære sundhedstilbud/ Det hele sundhedsvæsen

Regionernes nære sundhedstilbud/ Det hele sundhedsvæsen Regionernes nære sundhedstilbud/ Det hele sundhedsvæsen Regionernes vision for et helt og sammenhængende sundhedsvæsen Regionerne er meget mere end sygehuse Regionerne er også en række nære sundhedstilbud:

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler.

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Fakta om Kræftplan III Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Diagnostisk pakke: Der skal udarbejdes en samlet diagnostisk pakke for patienter med

Læs mere

Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer

Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer Overblik over igangværende og afsluttede nationale og regionale initiativer ift. mennesker med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug ved Katrine Schepelern

Læs mere

Dato: 11. august 2014. Forord

Dato: 11. august 2014. Forord Dato: 11. august 2014 Forord Sundhedsvæsenet udvikler sig hastigt og vil være forandret i 2018, når aftaleperioden udløber. Vi kan forudse et stigende behov for sundhedsydelser med blandt andet flere ældre

Læs mere

Pakkeforløb i Region Hovedstadens Psykiatri. Samordningsudvalget for psykiatri i planområde midt, 28. maj 2013 ved Peter Thorsbøll

Pakkeforløb i Region Hovedstadens Psykiatri. Samordningsudvalget for psykiatri i planområde midt, 28. maj 2013 ved Peter Thorsbøll Pakkeforløb i Region Hovedstadens Psykiatri Samordningsudvalget for psykiatri i planområde midt, 28. maj 2013 ved Peter Thorsbøll Udviklingen i psykiatrien Region Hovedstadens Psykiatri har de seneste

Læs mere

Analyser af psykiatrien

Analyser af psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Analyser af psykiatrien I henhold til konstitueringsaftalen for regionsrådet i Region Midtjylland for

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud. Angst og depression

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud. Angst og depression Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud KOL Artrose

Læs mere

Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien

Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg Den 2. juni 2016 1 Hvad der siges i offentligheden, giver det et retfærdigt billede af psykiatrien i Danmark

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Psykiatriens Medicinrådgivning opgaver og økonomi efter 2017

Psykiatriens Medicinrådgivning opgaver og økonomi efter 2017 Afdeling: Økonomi- og Planlægning Journal nr.: 14/27109 Dato: 17. oktober 2017 Notat Psykiatriens Medicinrådgivning opgaver og økonomi efter 2017 Psykiatrisygehuset har etableret et medicinrådgivningsteam

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen

Et sammenhængende sundhedsvæsen Sundhedspolitisk direktør Erik Jylling. Et sammenhængende sundhedsvæsen Civilsamfund Sygehuse Arbejdsmarked Privatklinik Borger/ patient Kommuner Praksissektoren Sundhedshuse De store udfordringer på sundhedsområdet

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Proces: Opdateret august 2014 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Mennesker med sindslidelse Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

Specialevejledning for psykiatri

Specialevejledning for psykiatri j.nr. 7-203-01-90/19 Specialevejledning for psykiatri Specialebeskrivelse Psykiatri omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling, opfølgning og rehabilitering af patienter med psykotiske og ikke-psykotiske

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: Styrket sundhedsfagligrådgivning og lettere adgang til børneog ungdomspsykiatrisk udredning i Region Syddanmark. 2. Med udredningsretten og behandlingsgarantien

Læs mere

En sammenhængende psykiatrisk behandling

En sammenhængende psykiatrisk behandling N O T A T Psykiatrioplæg En sammenhængende psykiatrisk behandling Behandlingen af mennesker med en psykisk sygdom er inde i en rivende udvikling fra at være baseret på stationær behandling til i dag, hvor

Læs mere

Psykiatri. Januar 2013. Virksomhedsplan 2013 RECOVERY FORBEDRINGSKULTUR SAMMENHÆNGENDE OG SIKRE PATIENTFORLØB BØRN I PSYKIATRIEN DIALOG OG SAMARBEJDE

Psykiatri. Januar 2013. Virksomhedsplan 2013 RECOVERY FORBEDRINGSKULTUR SAMMENHÆNGENDE OG SIKRE PATIENTFORLØB BØRN I PSYKIATRIEN DIALOG OG SAMARBEJDE Januar 2013 Psykiatri Virksomhedsplan 2013 RECOVERY FORBEDRINGSKULTUR SAMMENHÆNGENDE OG SIKRE PATIENTFORLØB BØRN I PSYKIATRIEN DIALOG OG SAMARBEJDE Grafisk design: RegionH Design Foto: Phillip Drago Jørgensen

Læs mere

Patienter og pårørendes oplevelser i Region Hovedstadens Psykiatri - Sammendrag af de regionale undersøgelser af patient- og pårørendeoplevelser

Patienter og pårørendes oplevelser i Region Hovedstadens Psykiatri - Sammendrag af de regionale undersøgelser af patient- og pårørendeoplevelser Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Patienter og pårørendes oplevelser i Region Hovedstadens Psykiatri - Sammendrag af de regionale undersøgelser af patient- og pårørendeoplevelser i Region Hovedstadens

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Modelprojekter for nye samarbejdsformer 4. kvartal 2016 sep-16 i udvalgte samordningsudvalg/kommuner fra 1. kvartal

Modelprojekter for nye samarbejdsformer 4. kvartal 2016 sep-16 i udvalgte samordningsudvalg/kommuner fra 1. kvartal For perioden frem til og med 2. kvartal 2018 Hvilke indsatser forventes at lande hvornår i DAS og Samordningsudvalgene - Sundhedsn 2015-2018 Opdateret 07.09.2017 Indsats 6 Nye samarbejdsformer Udvælge

Læs mere

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan 2015-2020 Budget- og Planlægningsafdelingen Ref.: RBR Administrationen har gennemgået høringsversion af Psykiatriplan

Læs mere

Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan

Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan 2013-2016 Indledning Viborg Kommune har med stor interesse læst og drøftet udkastet til Region Midtjyllands psykiatriplan - Strategier

Læs mere

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet.

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune Møde i Sundhedsstyregruppen 27. marts 2019 Opgaven Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner. Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D.

Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner. Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D. Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D. Misbrug og dobbeltdiagnoser Hvad er problemet? Alkohol Det er

Læs mere

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det?

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? 25. oktober 2016 Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? Manglende tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked er forbundet

Læs mere

Patientsikkerhed & Kvalitetsforbedring i Psykiatrien Fællesintro Workshop 2

Patientsikkerhed & Kvalitetsforbedring i Psykiatrien Fællesintro Workshop 2 Patientsikkerhed & Kvalitetsforbedring i Psykiatrien Fællesintro Workshop 2 Fakta om Psykiatrien Kort & godt Kvalitet & patientsikker hed 100 100 100 200 200 200 300 300 300 400 400 400 Fakta 100 Hvor

Læs mere

Psykiatri. VELKOMMEN til ADHD klinikken information til forældre

Psykiatri. VELKOMMEN til ADHD klinikken information til forældre Psykiatri VELKOMMEN til ADHD klinikken information til forældre 2Billederne i pjecen viser patienter og medarbejdere i situationer fra hverdagen i Region Hovedstadens Psykiatri. Navn: Behandlingsansvarlig

Læs mere

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Alternativt forslag til Psykiatriplan 2015-2020 vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Psykiatriledelsen Baggrund I høringsudgaven til psykiatriplan 2015-2020 indgår der et forslag

Læs mere

Specialfunktioner i Danmark et overblik

Specialfunktioner i Danmark et overblik Specialfunktioner i Danmark et overblik Netværk for Forskning og Kvalitetssikring i Psykoterapi 8. april 2011 Vicedirektør Peter Treufeldt, Region Hovedstadens Psykiatri Specialfunktioner den formelle

Læs mere

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Delegation i en kommunal kontekst KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Hvorfor er delegation relevant? Og hvad betyder det i en kommunal

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

Kan pakkeforløb og pakker forbedre patientforløbet? Peter Treufeldt, Vicedirektør Region Hovedstadens Psykiatri

Kan pakkeforløb og pakker forbedre patientforløbet? Peter Treufeldt, Vicedirektør Region Hovedstadens Psykiatri Kan pakkeforløb og pakker forbedre patientforløbet? Peter Treufeldt, Vicedirektør Region Hovedstadens Psykiatri Fælles regionale pakkeforløb i psykiatrien Danske Regioner fremlagde i 2011 en strategi for

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen Agenda Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet Visioner og mål i Sundhedsaftalen 2015-2018 Status på implementering af Sundhedsaftalen 2015-2018 De næste skridt Sundhedsaftalen 2019-2022 Udfordringer

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Danske Regioner 29-10-2012 Personlighedsforstyrrelser voksne (DF60.3, DF60.6) Samlet tidsforbrug: 27 timer Pakkeforløb for personlighedsforstyrrelser Forord I psykiatrien har vi kunnet konstatere en række

Læs mere

angst og social fobi

angst og social fobi Danske Regioner 29-10-2012 Angst og social fobi voksne (DF41 og DF40) Samlet tidsforbrug: 15 timer Pakkeforløb for angst og social fobi DANSKE REGIONER 2012 / 1 Forord I psykiatrien har vi kunnet konstatere

Læs mere

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012 Hovedrapporten indeholder tværgående analyser og eksterne vurderinger CFK har lavet en evalueringsrapport,

Læs mere

Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne. Chefkonsulent Steen Rank Petersen

Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne. Chefkonsulent Steen Rank Petersen Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne Chefkonsulent Steen Rank Petersen 15-11-2012 Kommunernes første fælles sundhedspolitiske udspil Med udspillet melder

Læs mere

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Fremtidens Psykiatri en helhedsorienteret plan EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Psykisk trivsel er vigtigt for den enkelte og de pårørende, men også for sammenhængskraften i samfundet.

Læs mere

Kommunens sundhedsfaglige opgaver

Kommunens sundhedsfaglige opgaver Kommunens sundhedsfaglige opgaver Temadag i Danske Ældreråd d. 2. oktober 2019 V./ Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center for Velfærd og Omsorg Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center

Læs mere

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Den rehabiliterende tilgang beskrevet i Sundhedsaftalen 1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Vi skal møde borgeren som en ansvarlig samarbejdspartner, der bidrager til og er medbestemmende

Læs mere

MENNESKER OG MULIGHEDER

MENNESKER OG MULIGHEDER MENNESKER OG MULIGHEER Samarbejde med brugere og pårørende Målet for Region Sjællands Psykiatri er at være en helhedspsykiatri, hvor borgeren oplever respekt og sammenhæng, præget af god tilgængelighed

Læs mere

Psykiatriplan 2015-2020. Præsentation ved borgermøde i Thisted 9. april 2015

Psykiatriplan 2015-2020. Præsentation ved borgermøde i Thisted 9. april 2015 Psykiatriplan 2015-2020 Præsentation ved borgermøde i Thisted 9. april 2015 Hovedvision for Psykiatrien 2015-2020 Patienter og pårørende oplever sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum

Læs mere

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596265 Kapitel til sundhedsplan kvalitet Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links til andre hjemmesider

Læs mere

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr.

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. REGION HOVEDSTADEN Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011 Sag nr. 4 Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. Bilag 1 Til: Psykiatri og handicapudvalget Koncern Plan og Udvikling Enhed

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lidelser (fx lænde-ryg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lidelser (fx lænde-ryg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar 2017 Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Fremtidens sundhedsvæsen i Syddanmark 2 Vores fælles udfordringer på tværs af sektorer

Læs mere

Shared care Psykiatri og kommunale misbrugscentre. Patienter med dobbeltdiagnoser: Psykisk lidelse og rusmiddelmisbrug

Shared care Psykiatri og kommunale misbrugscentre. Patienter med dobbeltdiagnoser: Psykisk lidelse og rusmiddelmisbrug STOFMISBRUG 2020 KABS KONFERENCE 19-20 MARTS 2013. Shared care Psykiatri og kommunale misbrugscentre Patienter med dobbeltdiagnoser: Psykisk lidelse og rusmiddelmisbrug Konst. Klinikchef Mette Brandt-

Læs mere

Indledning Der skal afgives en midtvejsstatus på sundhedsaftalerne til Sundhedskoordinationsudvalget.

Indledning Der skal afgives en midtvejsstatus på sundhedsaftalerne til Sundhedskoordinationsudvalget. Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 45 11 20 00 Direkte 4511 2020 Fax 45 11 20 07 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk Ref.: LPP Dato: 10.

Læs mere