(Hjælp...) Vi skal til svømmestævne. Udgave 1.0

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "(Hjælp...) Vi skal til svømmestævne. Udgave 1.0"

Transkript

1 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Udgave 1.0

2 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 2 Forord Er du gammel konkurrencesvømmer er der nok ikke meget nyt at hente i denne folder. Men har du ingen særlig fortid inden for svømmesporten, og har et eller flere børn der går til svømning og som nu skal til deres første svømmestævne, så vil du i denne folder kunne hente masser af praktisk information om, hvad det vil sige at deltage i et svømmestævne, og ikke mindst hvad der foregår ved et svømmestævne. Min baggrund for at skrive denne folder er den, at jeg for nogle år siden stod i præcis samme situation, uden at der var nogen form for information. På en eller anden måde forventede omgivelserne at det bare var noget man vidste. Det gjorde vi ikke i vores familie, så vi lærte det hen ad vejen. Men vores usikkerhed har undervejs været stor, og vi har begået fejl der har haft betydning for barnets præstationer ved stævnet. Ved at skrive denne folder er det mit håb at kunne videregive vores erfaringer, og dermed måske mindske usikkerheden for andre nybagte svømmeforældre. Jeg må derfor understrege, at indholdet i denne folder ikke nødvendigvis er udtryk for Svømmeklubben KVIK s holdninger, selvom det er der vi har vores oplevelser fra. November 2006 Jan Hagerup

3 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 3 Indhold Hvorfor skal vi deltage i svømmestævnet?... 4 Tilmelding til svømmestævnet... 5 Hvilke løb skal barnet tilmeldes til?... 5 Tilmelding til svømmestævnet... 6 Forberedelserne derhjemme... 7 Sommerfugle i maven... 7 Mad og drikke... 7 Hvad skal vi tage med til stævnet... 8 Hvem skal med til stævnet... 9 Afbud... 9 Svømmestævnet Ankomsten til svømmehallen Opvarmningen Svømmehallens indretning Løb og heat Klar til start Starten Mens der svømmes Hvad var tiden? Må vi gå når barnet er færdig med at svømme? Efter stævnet Svømmenåle Diskvalifikationer Forældrehjælp Hjælp i klubhuset Klargøring og oprydning af svømmehallen Officials Links til mere information... 19

4 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 4 Hvorfor skal vi deltage i svømmestævnet? Et svømmestævne er et tilbud til svømmerne om at deltage i et arrangement for at afprøve hvor dygtig og hurtig man er blevet til at svømme. Det er alene jer som forældre, der sammen med barnet kan beslutte, om I vil deltage eller ikke. Trænerne har naturligvis også en mening om dette. Og hvis I er i tvivl om jeres barn er parat til at deltage i et stævne, så kan det være en god idé at tage en snak med træneren. Trænerne har selv en interesse i at barnet deltager i stævnet. De føler de får succes når deres svømmere bliver dygtigere og hurtigere. I et vist omfang kan de se det til den daglige træning, men den egentlige feedback får de når deres svømmere deltager i stævner. Svømmeklubben har også en interesse i, at barnet deltager i stævner. Det er en del af svømmetræningen at lære og få erfaring i at deltage i svømmestævner, hvor der er tilskuere, dommere og mange andre mennesker i svømmehallen. Svømmeklubben håber at børnene udvikler deres svømning, sådan at de med tiden bliver så dygtige og hurtige, at de kan rykke op på næste niveau i klubben. På langt sigt er det en del af arbejdet med de små svømmere at udvikle dem til engang at blive konkurrencesvømmere, hvis de har lyst og evner til det. Hvem ved, måske er der en kommende VM-deltager eller OLdeltager blandt jeres børn. Hvis lysten og evnerne er til det, vil klubben gøre alt for at støtte barnet i at nå dertil. Måske er deltagelse i det første stævne det første skridt på vejen til OL. Men igen: Husk, det er alene jer som forældre, der sammen med barnet beslutter, om I vil deltage eller ikke. Det er ikke et krav fra hverken trænerne eller klubben.

5 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 5 Tilmelding til svømmestævnet Alle svømmestævner i Svømmeklubben KVIK annonceres på klubbens hjemmeside under punktet Aktiviteter. Som udgangspunkt foretages stævneplanlægningen for klubbens egne små stævner hvert halve år. Det vil sige at man i god tid kan se, hvilke datoer, der er stævner. Nogle uger inden stævnet (tidspunktet varierer fra svømmehold til svømmehold) modtager hvert barn en seddel, hvor der er en nærmere beskrivelse af stævnet herunder mødetidspunkt, stævnestart, forventet stævneslut, samt andre praktiske informationer. Hvilke løb skal barnet tilmeldes til? Der er 4 svømmearter samt 1 medley hvor de fire svømmearter kombineres i samme løb. De fire svømmearter er: Butterfly, Rygsvømning, Brystsvømning og Frisvømning. Det er helt almindeligt, at det enkelte barn har sin egen favorit blandt disse. Nogle vil for eksempel helst svømme rygsvømning mens andre helst vil svømme frisvømning. Løbsprogrammet står i de fleste tilfælde på den seddel barnet har fået af træneren. Nogle gange vil træneren aftale direkte med barnet, hvilke løb det skal deltage i, andre gange har træneren skrevet at forældrene sammen med barnet gerne må skrive (eller sætte X ved ) de løb man ønsker at svømme. For de nye svømmere er det normalt at svømme de helt korte løb i de første stævner man deltager i (for eksempel 25m Fri eller 50m Ryg). Svømmebasinet er 25m langt, dvs. et 50m løb er 2 baner og et 100m løb er 4 baner på den lange led. Af hensyn til at undgå alt for lange svømmestævner, er der en grænse for, hvor mange løb man kan tilmelde sig. For de små svømmere er denne grænse ofte 3 løb hvilket i praksis også er rigeligt (de er trætte bagefter).

6 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 6 Tilmelding til svømmestævnet Når I har fundet ud af om barnet skal deltage i svømmestævnet, og angivet hvilke løb det ønsker at svømme (hvis træneren har bedt jer tage stilling til det), udfyldes retursedlen og afleveres til træneren i forbindelse med den almindelige træning. Vær opmærksom på om der på sedlen er der angivet en sidste frist for at tilmelde sig til stævnet.

7 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 7 Forberedelserne derhjemme Stort set alle svømmestævner for de mindste børn foregår om eftermiddagen en lørdag eller søndag. Det mest almindelige starttidspunkt for stævnerne er kl Årsagen til dette lidt skæve tidspunkt er, at svømmehallen har åben for offentlig adgang om formiddagen, og derefter skal den klargøres til stævnet. Det betyder at der er god tid til de hjemlige forberedelser inden stævnet. Lige præcis dette emne er nok meget individuelt for hvert barn og hver familie. Men nedenstående er i det mindste noget man bør tænke over inden man tager afsted til stævnet. Sommerfugle i maven...er ikke ualmindelige på stævnedagen og det er helt naturligt og gør ingen skade. Der er nogle der mener at det ligefrem kan medvirke til bedre præstationer i vandet, gennem adrenalinen i kroppen. Sålænge det ikke udvikler sig til større nervøsitet er det fint. Skulle det ske, er det en god idé at forsøge med nogle adspredende aktiviteter, der for en stund kan få barnets tanker lidt væk fra stævnet. Det værste der kan ske er hvis barnet bliver så nervøs, at det ikke kan spise noget. Mad og drikke Det er i virkeligheden et stort emne, hvordan man håndterer mad og drikke inden et svømmestævne. Når barnet bliver større og skal deltage i større stævner, bliver det et meget vigtigt punkt i forberedelserne. Det ved trænerne en hel del om, og når barnet kommer dertil vil forældrene og barnet få meget mere at vide om det.

8 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 8 Når vi taler om de små stævner, som denne folder handler om, er det vigtigste at gennemføre en så normal formiddag som muligt i familien, også hvad angår måltider. Dog skal frokosten helst ikke indtages senere end 2 timer før stævnestart, da kroppen skal have tid til at bearbejde og fordøje maden. Og så skal der ikke drikkes cola eller anden form for sodavand. Almindeligt vand er bedst. Hvad skal vi tage med til stævnet Træneren vil ofte fortælle, at man skal huske badetøj, håndklæder, t-shirt, osv. Men skulle det ikke være tilfældet er her en huskeliste: o o o o o Badebukser / Badedragt (nogle svømmere foretrækker at have 2 med så man kan tage en tør på efter opvarmningen). Svømmebriller (tag 2 med, da de har det med at gå i stykker eller blive væk midt i det hele husk at stramme elastikken så de ikke falder af når barnet springer i vandet efter starten). Håndklæder (tag 2 med, da det første bliver vådt allerede efter opvarmningen). T-shirt (til at have på efter opvarmningen, og indtil barnet skal svømme). Plastikflaske eller drikkedunk med almindeligt vand. Dette er meget vigtigt, da manglende væske i kroppen kan nedsætte præstationen meget væsentligt. Der er nogle, der foretrækker saftevand eller vand med opløst energipulver. Det giver ingen fordele rent fysisk (ved svømning i de små stævner), men nogle børn følger sig mentalt styrket ved det. Til gengæld skal man ikke tage slik med, det ødelægger præstationen fuldstændigt. Slik kan indtages efter stævnet aldrig før eller under stævnet. Ved de små stævner er det normalt ikke

9 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 9 nødvendigt at spise under stævnet. Men hvis det alligevel ønskes, er rosiner gode at spise bare en lille pakke. Hvem skal med til stævnet Alle er velkommen til at komme og se barnet svømme ved svømmestævnet søskende, forældre, bedsteforældre, vennner, osv. Der er fastmonterede bænke i hallen, og de fleste gange er der sat ekstra bænke op så der er plads til alle. Vær opmærksom på, at der er varmt og fugtigt i svømmehallen. Temparaturen er indstillet til at passe til svømmerne i badetøj, og ikke efter tilskuernes påklædning. Løst og let tøj er bedst. Afbud Det kan ske for alle, at man bliver forhindret i at komme til svømmestævnet selvom man der blevet tilmeldt. Uanset årsagen er det meget vigtigt med det samme at kontakte træneren (pr. telefon eller sms) og melde afbud. Det er vigtigt for planlægningen af stævnet at vide hvem der kommer.

10 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 10 Svømmestævnet Ankomsten til svømmehallen Trænerne har skrevet et mødetidspunkt på den seddel barnet fik udleveret sammen med tilmeldingssedlen. Dette tidspunkt er seneste mødetidspunkt, og i de fleste tilfælde er det ca. 1 time før stævnestart. Kom i god tid 10 til 15 minutter før. I praksis betyder at, at ankomst ca. kl vil være fint. Skulle det ske at I kommer før træneren er kommet (jo, det kan ske...), så vent i forhallen. Når træneren er der, skal barnet henvende sig til ham eller hende, som vil krydse af på sin fremmødeliste, og fortælle hvornår barnet kan gå ind og klæde om. Fra dette øjeblik har træneren overtaget ansvaret for barnet, og resten af familien er herefter tilskuere (eller hjælpere, hvis man har meldt sig til det). Hvis træneren konstaterer, at et eller flere børn ikke er mødt frem til stævnet, bliver de afmeldt i stævnesekretariatet. Det sker ganske få minutter efter de angivne mødetidspunkt. Det er derfor vigtigt at komme til tiden. Opvarmningen Mens børnene klæder om går træneren ind i svømmehallen, og møder der børnene igen når de har klædt om. Det næste der nu sker er opvarmningen. Det er forskelligt fra træner til træner hvor lang tid opvarmningen tager for den enkelte svømmer. Men for opvarmningen som helhed dvs. for alle svømmere ved stævnet tager det en lille time. Og i den tid sker der intet andet, absolut intet, som man som tilskuer se på. Efter at have deltaget i et par stævner finder de fleste familier ud af, at det er for kedeligt at sidde og se på opvarmningen. Og så vælger man at komme senere.

11 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 11 Selve opvarmningen består i at svømme frem og tilbage på en bestemt bane i basinet. Ofte er der så mange svømmere på banen, at det minder om en myretue. Svømmerne vil derfor hurtigt lære at holde til højre i banen, sådan at sammenstød undgås. Svømmehallens indretning Alle svømmehaller er forskelligt indrettet. Her er taget udgangspunkt i Kastrup Svømmehal, da det er den Svømmeklubben KVIK bruger til stævner. Bænke til Bænke til Bænke til Bænke til Svømmere Svømmere Svømmere Svømmere BAD Broen (Mellem det lille og store basin) Bænke til Tilskuere Bænke til Tilskuere Bænke til Tilskuere Bænke til Tilskuere Bænke til Tilskuere Startområde INDGANG

12 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 12 Med mindre man har meldt sig som hjælper eller official ved stævnet, skal man under stævnet opholde sig på tilskuerbænkene, der står til højre side når man går ind i svømmehallen (dvs. ved bane 1). Svømmerne skal opholde sig sammen med sit hold og sin træner på bænkene i modsatte side (dvs. ved bane 6), men det er naturligvis tilladt for svømmerne at bevæge sig rundt i hallen under stævnet, og for eksempel besøge familien på tilskuerbænkene. Forældrene skal derimod blive på tilskuerbænkene Når en svømmer bevæger sig rundt i hallen under stævnet eller hvis en svømmer eller forælder har behov for at gå ud/ind i hallen er det vigtigt at dette sker på en måde, så de aktive svømmere og officials ikke forstyres. Det betyder, at man aldrig må gå ind foran en official og at man under en start skal forholde sig i ro og være helt stille. Med andre ord er det en god idé lige at orientere sig om, hvad der sker i stævnet, inden man begynder at gå ind/ud i hallen. Løb og heat Svømmestævnet er opdelt i løb og heat. Et løb er én bestemt svømmeart i én bestemt længde for enten drengene eller pigerne. Eksempler på løb er 100m Ryg for piger, 50m Bryst for drenge, osv. Et løb består af et eller flere heats, afhængig af hvor mange svømmere der er tilmeldt til det pågældende løb. Børnene skal svømme i det heat, der bestemmes af deres tilmeldingstid, i den rækkefølge at de børn med langsomste tilmeldingstider skal svømme før dem med de hurtigste tider. En tilmeldingstid er den tid barnet tidligere har svømmet dette løb i. Hvis barnet aldrig har svømmet det pågældende løb før, er der ingen tilmeldingstid, og så skal det svømme før de langsomste tilmeldingstider.

13 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 13 Klar til start Træneren holder styr på, hvornår den enkelte svømmer skal starte og siger til når det er tid at gå til startområdet (det er bl.a. derfor træneren gerne vil have at børnene opholder sig sammen med sit hold under stævnet). Det gøres som regel 3-4 heat inden det heat barnet skal svømme i. Det er ikke tilladt at opholde sig i startområdet før træneren har sagt det. Forældre har slet ikke adgang til startområdet. Starten Starten består af en række handlinger, der udføres i en bestemt rækkefølge. Det første der sker er at Overdommeren fløjter en række korte fløjt (typisk 3-5 korte fløjt). Det betyder at svømmerne skal gøre sig parate, og gå hen til startskamlen. Fra dette tidspunkt skal der være helt stille i svømmehallen. Dernæst fløjter Overdommeren ét langt fløjt. Det betyder, at svømmerne skal stille sig op på startskamlen og indtage startstillingen (hvis der skal svømmes rygsvømning, betyder det at svømmerne skal springe i vandet, og der kommer så et ekstra langt fløjt der betyder at de skal indtage startstillingen i vandet). Når Overdommeren vurderer at svømmerne er parate, holder han/hun sin ene arm vandret ud. Det betyder at Starteren overtager, og råber på jeres pladser og affyrer startpistolen som tegn på at starten er gået. Mens der svømmes Lige så snart starten er gået er det tilladt for alle (undtagen officials) at råbe og heppe på svømmerne i vandet. Trænerne opmuntrer som regel de svømmere, der ikke er i vandet, til at heppe på deres holdkammerater i vandet. Alt dette skal ske fra tilskuernes og svømmernes pladser i hallen. Det er ikke tilladt at gå langs bassinkanten og heppe på en eller flere svømmere. Det kaldes pace, og svømmereglerne siger faktisk at en svømmer skal diskvalificeres, hvis denne modtager pace. Det er derfor noget officials holder øje med.

14 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 14 Hvad var tiden? De fleste der svømmer til et stævne er naturligt nok meget nysgerrige efter at få at vide hvor hurtigt man svømmede. Den official der har registreret tiden kaldes tidstager, og har (ifølge reglerne) ikke lov til at fortælle tiden til svømmeren. Årsagen til denne regel er, at løbet først skal være godkendt af overdommeren før svømmetiderne bliver officielle. Det kan ske, at den tid der er blevet registreret på stopuret ikke bliver den officielle tid men det sker ikke så tit. Hvis svømmeren spørger tidstageren vil denne derfor ofte blot vise stopuret frem så svømmeren selv kan aflæse det. De officielle tider bliver hængt op på væggen i svømmehallen eller i forhallen. Det sker som regel ca. en halv time efter sidste heat i det pågældende løb. Den samlede resultatliste bliver derudover lagt ud på klubbens hjemmeside. Det sker nogle gange om aftenen samme dag som stævnet blev afholdt, og nogle gange sker det 1-2 dage efter. Må vi gå når barnet er færdig med at svømme? Et svømmestævne indeholder mange løb, som det enkelte barn ikke skal svømme i. Typisk udvælges 3-5 løb barnet skal svømme ved stævnet. Og hvis disse løb er placeret i stævnet sådan, at barnet er færdig med at svømme sit sidste løb kan det måske være fristende at tage hjem med det samme. Træneren bestemmer om barnet må forlade stævnet, så spørg. Hvis I får at vide at barnet skal blive, er det ofte fordi træneren ønsker at alle på holdet skal blive og heppe på hinanden. Det betyder at hele holdet får lov til at tage hjem når alle på holdet er færdige med at svømme. Efter stævnet Det er ikke altid muligt præcist at forudsige, hvilket tidspunkt stævnet slutter. Inden stævnet forsøger stævneledelsen at

15 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 15 vurdere det, men der kan ske uforudsete ting undervejs. Det vil derfor være fornuftigt, at eventuelle aftaler senere på dagen ikke lægges alt for tæt på stævnet. Og det er iøvrigt vores erfaring, at det er en rigtig god idé at give sig god tid efter stævnet. For det første vil barnet i mange tilfælde være utrolig lang tid om at komme igennem badet og omklædningen. Det er ikke fordi det er doven eller sløv, men derimod udtryk for et behov for at dele sine oplevelser med andre, og det er i første omgang kammeraterne i omklædningsrummet. For det andet har barnet også behov for at dele oplevelserne med jer. Husk på at barnet nok har tænkt på stævnet det meste af dagen, og nu er det overstået. Vis jeres interesse, og snak med barnet om oplevelserne. Selv gjorde vi det ved de første 4-5 stævner at markere afslutningen (uanset svømmeresultatet) med at spise aftensmad på McDonald s, men det vigtige budskab er at være sammen og snakke om dagens oplevelser. Svømmenåle Dansk Svømmeunion har fastsat nåletider for hver svømmeart og længde fordelt på drenge og piger. Når en svømmer har opnået et resultat, der er hurtigere end den fastsatte nåletid, får han eller hun den pågældende svømmenål af klubben. Det kan godt tage nogen tid, dels fordi der er en del administration forbundet med det, og dels fordi klubben foretager uddelingen samlet for alle svømmere ca. 3-4 gange om året. Svømmerne får nålene udleveret af deres træner. Reglerne er sådan, at en svømmer får én (og kun én) af hver svømmenål, uanset hvor mange gange man har opnået en nåletid. Dette gælder også på tværs af svømmearterne. Hvis en svømmer for eksempel har en bestemt nål efter et 100m Ryg løb, får vedkommende altså ikke samme nål når nåletiden opnås i 100m Bryst. Fra bronzenålen og opefter er det dog sådan, at

16 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 16 svømmeren får en ekstra nål ( med sløjfe ), når man har opnået 3 nåletider til samme nål. Se nåletiderne på klubbens hjemmeside. Diskvalifikationer Den internationale svømmeunion (FINA) har fastsat en lang række regler for, hvordan man skal svømme hver svømmeart. Ved alle svømmestævner er der et antal officials (dommere), der styrer stævnet og holder øje med at regler overholdes af svømmerne. Hvis officials ser, at en svømmeregel ikke overholdes, bliver den pågældende svømmer diskvalificeret dvs. at man ikke får godkendt sit løb og dermed sin tid. Speakeren i svømmehallen fortæller efter hvert heat hvis der er nogen, der er blevet diskvalificeret. I praksis bliver det først meddelt efter det næste heat er startet (for ikke at forsinke stævnet unødigt). Det kan opleves hårdt og uretfærdigt at blive diskvalificeret. Men alle svømmere har prøvet det, og der kommer altid et nyt svømmestævne, hvor man kan prøve igen. Som forældre kan det være en god idé inden stævnet at have tænkt over, hvordan det skal håndteres hvis ens barn bliver diskvalificeret.

17 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 17 Forældrehjælp Næste gang I kommer til et svømmestævne, så prøv at lægge mærke til, hvor mange voksne mennesker der på en eller anden måde er igang med at lave noget ved eller i forbindelse med stævnet. Alt dette foregår som frivilligt og ulønnet arbejde, og udføres af forældre til de børn der er medlemmer i svømmeklubben. Dette arbejde er en forudsætning for at kunne gennemføre et svømmestævne. I dette afsnit er kort beskrevet de typer af arbejde, som der skal udføres, og som der er behov for hjælp til fra forældrene. Når I har været til nogle stævner som tilskuere, så vil klubben sætte pris på at se jer i kredsen af hjælpere. Overvej det, og hvis I (eller blot den ene af forældrene) gerne vil hjælpe, så sig det enten til træneren eller til en af de hjælpere I ser i svømmehallen. Omfanget af arbejdsopgaverne ved et stævne er meget forskellige, lige fra en halv time til en halv dag. Har I lyst til at hjælpe med andet end ved et stævne er der også mulighed for det. Eksempler på sådan hjælp er uddeling af telefonbøger, salg af juleskrabelodder, bidrag til sponsorstævnet, etc. Hjælp i klubhuset Eksempler på denne type hjælp er ekspedition i kiosken, madlavning (ved de store stævner), kaffebrygning, pakning af slikposer (ved nogle stævner får svømmerne en slikpose hver nå de er færdige med at svømme). Klargøring og oprydning af svømmehallen Her er det først og fremmest tilskuerbænkene, der skal hentes i kælderen, køres op ad rampen, og sættes op inde i

18 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 18 svømmehallen. Der er mange bænke og de er tunge, så der skal helst 5-7 personer til. Når stævnet er slut, skal de samme bænke pakkes sammen og køres ned i kælderen igen. Der skal også ryddes op inde i hallen, sådan at bademestrene kan komme til at gøre rent. Og det passer meget godt tidsmæssigt med at dette kan gøres mens barnet er i bad, sådan at både forældre og børnene er færdige samtidigt. Officials Ved alle svømmestævner skal der være officials, dvs. personer der styrer og kontrollerer at den sportslige gennemførelse af stævnet foregår korrekt i overensstemmelse med de regler der er bestemt af den internationale svømmeunion (FINA). Officials er også forældre til børn i svømmeklubben. For at blive official skal man have gennemgået et eller flere kurser i Dansk Svømmeunion, som tildeler et certifikat som bevis på at man er officialsuddannet. Til de små lokale stævner i svømmeklubben skal der være mindst officials. Ved de store stævner er antallet langt større. Man behøver ikke være tidligere konkurrencesvømmer for at blive official. Faktisk behøver man slet ikke at kunne svømme. Man skal til gengæld enten kunne betjene et stopur, eller kunne lære svømmereglerne og iagttage om svømmerne overholder dem. Og det kommer man på kursus for at lære. Det første kursus er på ca. 3 timer og fokuserer på uddannelse til tidstager. Det næste kursus er på 1 dag og fokuserer på uddannelse til dommer (bane- og vendedommer). Derefter er der kurser, hvor man kan blive uddannet til ledende tidstager, starter, speaker, og overdommer. Hvis man har lyst, har man som official mulighed for at deltage ved de store stævner, for eksempel DM. Det er lærerigt, og så kan man opleve de kendte landsholdssvømmere på tæt hold.

19 (Hjælp...) Vi skal til svømmestævne Side 19 Links til mere information Er du efter at have læst denne folder blevet nysgerrig om ønsker mere information, er nedenstående links gode at starte med. Svømmeklubben KVIK Dansk Svømmeunion DUKA Svøm

mit barn skal til svømmestævne

mit barn skal til svømmestævne Hjælp mit barn skal til svømmestævne Hjælp mit barn skal til svømmestævne! Er du gammel konkurrencesvømmer er der nok ikke meget nyt at hente i denne folder. Men har du ingen særlig fortid inden for svømmesporten,

Læs mere

Forældrehåndbogen i Ikast Svømmeklub

Forældrehåndbogen i Ikast Svømmeklub Forældrehåndbogen i Ikast Svømmeklub Forord Konkurrencesvømning har mange fordele som rækker ud bare at blive bedre til at svømme. Kammeratskabet mellem svømmere er unikt, mange svømmere forbliver venner

Læs mere

Frederikssund Svømmeklub Badehæftet

Frederikssund Svømmeklub Badehæftet At blive konkurrencesvømmer: Svømning på konkurrenceplan kan være en krævende disciplin. Skal man være en dygtig konkurrencesvømmer, kræver det på sigt en hel del træning. Heldigvis er svømning også en

Læs mere

Velkommen til Struer Svømmeklub. Denne folder indeholder information for alle svømmere og deres forældre og kan downloades fra klubbens hjemmeside.

Velkommen til Struer Svømmeklub. Denne folder indeholder information for alle svømmere og deres forældre og kan downloades fra klubbens hjemmeside. Velkommen til Struer Svømmeklub Denne folder indeholder information for alle svømmere og deres forældre og kan downloades fra klubbens hjemmeside. Information, der løbende opdateres (fx kalender og events),

Læs mere

Håndbog til svømmeforældre - og deres børn

Håndbog til svømmeforældre - og deres børn Håndbog til svømmeforældre - og deres børn Gentofte Svømme Klub Kildeskovshallen August 2014 1 Indhold Kære svømmeforælder... 3 Om at være konkurrencesvømmer... 4 Vores krav til konkurrencesvømmere...

Læs mere

Forældrehåndbog konkurrenceafdelingen

Forældrehåndbog konkurrenceafdelingen Forældrehåndbog konkurrenceafdelingen 1 FORÆLDREHÅNDBOG KONKURRENCEAFDELINGEN 1 Forord 4 Holdene i MK-31: 4 Talent 2 4 Talent 1 6 Konkurrence I 8 Konkurrence 2 10 Årets gang 12 Kommunikation i K-afdelingen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Redaktion: Kristian Sletten Sidst revideret 20. december 2011

Indholdsfortegnelse. Redaktion: Kristian Sletten Sidst revideret 20. december 2011 Indholdsfortegnelse At blive konkurrencesvømmer 4 Konkurrenceafdelingen 5 Formål og klubben 5 Konkurrenceudvalget 7 Konkurrenceholdene 7 Træningen/stævner mv. 8 Træningen 8 Husk til træning 9 Stævner 9

Læs mere

FORÆLDREHÅNDBOG K-AFDELINGEN

FORÆLDREHÅNDBOG K-AFDELINGEN FORÆLDREHÅNDBOG K-AFDELINGEN Forældrehåndbog - konkurrenceafdelingen Kære forældre Når dit barn begynder i konkurrenceafdelingen i Horsens Svømmeklub, åbner der sig måske en helt ny verden for jeres familie.

Læs mere

Forældre Bogen Talent og konkurrenceafdeling HEI SVØM

Forældre Bogen Talent og konkurrenceafdeling HEI SVØM Forældre Bogen Talent og konkurrenceafdeling HEI SVØM Side 1 af 16 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Den daglige træning... 3 Træningstider... 4 Vandtræning... 4 Dryland... 5 Styrketræning... 5 Udstrækning...

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Informationsfolder til svømmere og forældre i Thisted Svømmeklub om klubbens stævneaktiviteter

Informationsfolder til svømmere og forældre i Thisted Svømmeklub om klubbens stævneaktiviteter Informationsfolder til svømmere og forældre i Thisted Svømmeklub om klubbens stævneaktiviteter Introduktion Svømning er blandt de mest træningskrævende sportsgrene, og belønningen for de mange timer i

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Når børn og unge fravælger svømning. Forundersøgelse til SVØM s projekt 'Vi bevæger de unge i forening'

Når børn og unge fravælger svømning. Forundersøgelse til SVØM s projekt 'Vi bevæger de unge i forening' Når børn og unge fravælger svømning Forundersøgelse til SVØM s projekt 'Vi bevæger de unge i forening' Forord Det går godt for dansk svømning både når det gælder resultater i bassinet, og når man ser på

Læs mere

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Når man første gang hører om mentalbeskrivelser, kan man godt blive noget forvirret. Ikke så mange har endnu prøvet at overvære

Læs mere

Skoleledermanual 2015. Indholdsfortegnelse

Skoleledermanual 2015. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Velkommen til DBU s Fodboldskole 2015... 2 Vigtige punkter i 2015... 3 Arbejdsplan før, under og efter afvikling... 8 Januar... 8 Marts... 8 April... 8 Ugerne før skolestart... 11 Dagene

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Baby - skal skal ikke?

Baby - skal skal ikke? Baby - skal skal ikke? Erfaringer fra kursus med babysimulatorer Afdelingen for Specialinstitutioner 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 5 Introduktion 6 Baggrund Formål Afgrænsning Deltagere Kurset 10

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Forældre Information 2012. AGF Svømning

Forældre Information 2012. AGF Svømning Forældre Information 2012 AGF Svømning Indledning Denne folder er en velkomst til alle nye konkurrencesvømmere og deres forældre i AGF Svømning. Den fortæller lidt om, hvad det vil sige at være konkurrencesvømmer,

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Pædagogisk analyse i dagtilbud resultater af følgeforskning

Pædagogisk analyse i dagtilbud resultater af følgeforskning Pædagogisk analyse i dagtilbud resultater af følgeforskning Af Bent B. Andresen 1 Resumé Denne artikel omhandler følgeforskning blandt medarbejdere i pædagogiske dagtilbud om deres erfaringer med systematisk,

Læs mere

Helsingør Svømmeklub

Helsingør Svømmeklub Helsingør Svømmeklub Introduktionsfolder Konkurrenceafdelingen 2012-2013 Svømmeklubben Konkurrenceafdelingens opbygning Konkurrenceafdelingen består af 4 hold. Der er tale om følgende: Hold Træner Træningsdage

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Forord 00 01 Forord Baggrunden for idemappen Børn og unge bruger meget tid uden for hjemmet. Mange bruger meget fritid

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere