Lægeforeningens læge- og repræsentantskabsmøde den april 2016 Ad dagsordenens pkt. 5.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lægeforeningens læge- og repræsentantskabsmøde den april 2016 Ad dagsordenens pkt. 5."

Transkript

1 1 Lægeforeningens læge- og repræsentantskabsmøde den april 2016 Ad dagsordenens pkt. 5. Velkomsttale Kære gæster, kære kollegaer Sundhedsvæsenet er under pres. Flere patienter skal behandles, nye behandlinger skal i brug, vi skal udvikle, stærke tilbud tæt på borgerne. Men der er nulvækst i Danmark! Pengene følger ikke nødvendigvis med, når vi skal lave nye eller flere behandlinger. For mange læger er denne virkelighed dagligdag. Rammerne er svære at rokke ved. De efterlader os med et valg. Vi kan resignere og begrave al nytænkning. Eller vi kan melde os ind i kampen for forbedringer og udvikling. Vi vælger naturligvis det sidste.

2 2 Sundhedsvæsenet bærer med sine mange dygtige medarbejdere kimen i sig til masser af forbedringer. Vi har allerede gode eksempler på, hvad det kan føre til, hvis man går målrettet og konkret til arbejdet med at udvikle kvalitet. Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter er gået i front med at udrydde tryksår på plejehjem og har opnået imponerende resultater. Jordemødre og fødselslæger har markant nedbragt antallet af bristninger under fødsler. Begge eksempler baserer sig på den såkaldte forbedringsmodel, som er kernen i det nye kvalitetsprogram, og det får mig til at se lyst på fremtiden. Vi skal have et sundhedsvæsen, baseret på stærk faglighed, kvalitet og engagement. Vi skal have et sundhedsvæsen, som har menneskeligt og fagligt overskud til at behandle hver patient som et unikt menneske. Vi skal have et sundhedsvæsen, hvor politikere har tillid til, at læger og andre sundhedsprofessionelle faktisk er opsat på at gøre deres arbejde så godt som overhovedet muligt.

3 3 At nå dertil er et holdarbejde. Både 'ude i virkeligheden' og på politisk niveau. Lægeforeningen er klar til at give læger en stærk stemme i det samarbejde.

4 4 Vi efterlyser en åben prioritering Hver dag bliver der prioriteret i sundhedsvæsenet. Politikere fordeler ressourcer, og sygehusledelser indkøber lægemidler og udstyr. Men de her prioriteringer er langt fra gennemskuelige. Hvad er det egentlig, der afgør, at nogle får penge, mens andre må klare sig uden? Svaret fortaber sig i stakke af regneark. Ingen har i dag overblikket over, hvordan sundhedsvæsenet og dermed patienterne får mest muligt for de penge, der er til rådighed. Det er ikke holdbart, og som læger har vi et ansvar for at engagere os i, at pengene gør mest muligt gavn. Emnet er politisk ømtåleligt. Under den seneste valgkamp gjorde både den tidligere og den nuværende statsminister sig store anstrengelser for ikke at skulle diskutere de faktiske forhold i sundhedsvæsenet: at der ikke er råd til alt. Måske fordi der var valg. Måske fordi det ikke er dem, der på egen krop kan mærke konsekvenserne af, at den krone, der bliver brugt et sted, ikke kan bruges et andet sted også. Vi har derfor arbejdet for mere åben prioritering.

5 5 Jeg vil gerne anerkende, at sundhedsministeren og alle Folketingets partier er blevet enige om syv principper for prioritering af sygehusmedicin. Det er godt gået af både ministeren og alle partierne. Den enighed, som de viser her, er en forudsætning for, at vi sammen i sundhedsvæsenet finder holdbare løsninger. I samme ombæring vil jeg gerne rose Danske Regioner for at gå både konkret og konstruktivt ind i at finde en fornuftigt måde at prioritere i sundhedsvæsenet på. Den nye model, som regionerne netop har præsenteret, samler ekspertise og inddrager økonomi. Vi er sammen med De Lægevidenskabelige Selskaber kommet med vigtige indspark i processen, siden vi så regionernes første udspil: Vi har ønsket større uafhængighed og faglighed. Vi har ønsket et medicinråd med den afgørende beslutningskompetence. Der er blevet lyttet tak for det. Sammen med partiernes syv principper er der nu et godt udgangspunkt at arbejde videre med.

6 6 En ny kvalitetsmodel skal give mening for læger Fordelingen af penge er ikke det eneste, der står over for en gevaldig forandring. Det gør arbejdet med kvalitet også. Daglige frustrationer med at tampe data, som det er svært at se meningen med. Sådan har mange læger på sygehuse oplevet Den Danske Kvalitetsmodel. Den har været udskældt, og vi har i Lægeforeningen længe efterlyst mere enkle og fagligt meningsfyldte måder at udvikle kvaliteten på. Nu er der endelig håb om forbedring. Et nyt kvalitetsprogram er på vej. Vi ser frem til et farvel til spildtid foran skærmen og et goddag til en tilgang, som har rod i virkelighedens verden. Goddag til respekt for de forhold, som vi og andre sundhedsprofessionelle arbejder under. Goddag til muligheder for at lære af hinanden og dele de gode resultater. Vi er glade for, at der er blevet lyttet til os. Der er tre faktorer, der er afgørende for, om det nye program bliver en succes. De rigtige data, dygtig ledelse og kompetenceudvikling.

7 7 For det første har vi brug for, at den nye løsning giver os de tidstro data, som vi har brug for til løbende at holde øje med, hvor gode vi er til at behandle vores patienter. Uden tidstro data hænger kvalitetsprogrammet ikke sammen. Krumtappen i den såkaldte forbedringsmodel er, at klinikerne får data tilbage hurtigt og i en form, der gør det nemt at følge med i kvaliteten i behandlingen. For det andet har vi brug for, at ledelserne på sygehusene og i afdelingerne prioriterer arbejdet med kvalitet og tænker det ind i dagligdagen. For det tredje har vi brug for, at den enkelte læge har kvalifikationerne i orden til arbejde med at udvikle kvalitet. Det kræver efteruddannelse, og her halter det altså ude i regionerne helt generelt. Det skal der rettes op på. Læger både medarbejdere og ledere skal have de nødvendige kompetencer.

8 8 Sammen med Sundhedsministeriet og Danske Regioner har jeg det sidste år haft fornøjelsen af at være på turne hos Lægeforeningen i alle fem regioner for at tale med medlemmerne om det nye kvalitetsprogram. Her mødte jeg engagerede kolleger, som kendte problemerne og havde bud på løsninger. Lyt til dem! Det er min opfordring til dig Bent, som har opgaven med at rulle programmet ud. Og til mine kollegaer vil jeg sige: Spil ind med jeres ekspertise, erfaring og engagement. Vi har som stand et ansvar for at engagere os i, at der kommer løsninger, som reelt er til gavn for patienterne.

9 9 Husk, at læger også har krav på retssikkerhed Vi får et nyt risikobaseret tilsyn med læger. Der skal kort fortalt holdes mere øje med de behandlingssteder, der udgør en reel fare for patientsikkerheden. Det er godt. Vi har længe haft det ønske. I det nye tilsyn er også fokus på, at læger gerne vil blive bedre og lære af deres fejl. Men samtidig er vi meget bekymrede over den del af den såkaldte 'strammerpakke', som vil give mulighed for at gribe ind over for læger, som er under mistanke for at være til fare for patientsikkerheden. Problemet er ikke i sig selv, at der bliver mulighed for at gribe ind over for disse læger. Det skal der selvfølgelig være. Problemet er, at der i strammerpakken ikke er taget hensyn til lægernes retssikkerhed.

10 10 F.eks. kan en læge få et øjeblikkeligt forbud mod at arbejde, mens det undersøges, om der overhovedet er en sag. Der er heller ingen modkrav om, at sagsbehandlingen skal ske hurtigt og effektivt. Myndighederne kan gribe tidligere ind over for læger, men der stilles ikke krav til, hvor lang tid myndighedernes sagsbehandling må tage. Hvis det trækker ud, er der en reel fare for, at lægen mister sit job også selv om det senere viser sig, at der ikke var noget at komme efter. Strammerpakken indebærer også, at en læges danske autorisation automatisk vil blive inddraget, hvis hans eller hendes autorisation fratages i udlandet. Det betyder, at en læge kan få frataget muligheden for at arbejde i Danmark, selv om han ikke har overtrådt de regler, som gælder her. Det er helt uholdbart! Lægeforeningen opfordrer til, at en fratagelse af autorisation altid skal vurderes i forhold til danske regler.

11 11 Vi er ikke uenige i målet med 'strammerpakken'. Tværtimod. Det skal være trygt og sikkert at være patient i det danske sundhedsvæsen. Et stærkt tilsyn er uundværligt - også set fra lægeside. Men det er bestemt muligt at gennemføre uden at underminere sundhedsprofessionelles krav på retssikkerhed. Vi efterlyser i stedet de nødvendige ressourcer og en effektiv sagsbehandling.

12 12 De rigtige speciallæger til fremtidens sundhedsvæsen Er der læger nok om 20 år til at dække de behov, som sundhedsvæsenet har til den tid? Det spørgsmål er meget svært at besvare. Og svaret afhænger naturligvis også af, hvilke forudsætninger man lægger ind i beregningerne. Seneste bud på et svar på spørgsmålet er Sundhedsstyrelsens prognose for udbuddet af læger. Den tegner et billede af, at der er langt flere læger i de kommende år, end man hidtil har regnet med. Forklaringen på det stigende antal læger er, at der bliver optaget flere studerende på uddannelserne, at vi går senere på pension, at flere udenlandske læger kommer til Danmark for at arbejde, og at speciallægelægeuddannelsen gennemføres på kortere tid. Det er naturligvis positivt, hvis det viser sig at gå, som prognosen forudsiger. Men det er kun en prognose. Politik, sundhedsvæsen, arbejdsmarked og sygdomsbyrde er ikke statiske størrelser, og alle parametre må forventes at udvikle og ændre sig frem mod Vi kender reelt set ikke efterspørgslen.

13 13 Derfor betyder denne prognose desværre ikke, at vi kan læne os lettede tilbage - trygge ved, at nu er lægemanglen på magisk vis løst. Desværre er der stadig masser af udfordringer med at sikre, at læger faktisk uddannes inden for de specialer, hvor der bliver behov for dem. Og at de senere ansættes de steder i landet, hvor der ellers vil mangle speciallæger på den lange bane. Jeg er sikker på, at mange her i salen lever i en virkelighed, hvor praksisser må lukke, når lægen går på pension. I en virkelighed, hvor der er mange huller i afdelingens vagtskema. I en virkelighed, hvor patienter græder i telefonen, fordi ventetiden til den praktiserende psykiater er fortvivlende lang. Der er i høj grad brug for det lægedækningsudvalg, som ministeren har nedsat, og som Lægeforeningen er med i. Her skal vi analysere efterspørgslen på læger, og vi skal naturligvis forsøge at finde gode, holdbare løsninger. En af de store udfordringer bliver at skabe flere attraktive faglige miljøer for læger uden for de store byer. Vi tror på, at det er muligt at skabe gode løsninger, som vil tiltrække læger.

14 14 Og når nu vi taler om løsninger, så vil jeg benytte lejligheden til at minde om, at den eksisterende 5-års frist ikke sikrer hverken geografisk spredning af læger, hurtig uddannelse eller det rette antal speciallæger. Tværtimod. Det er også stof til eftertanke, at en interesseorganisation som Lægemiddelindustriforeningen og virksomheder som Novo Nordisk nu direkte opfordrer til, at 5-års fristen fjernes, så de får bedre muligheder for at rekruttere de nødvendige læger i Danmark. Vi læger er tydeligvis ikke de eneste, der synes, at 5-års fristen er en dårlig idé!

15 15 Et akutspeciale løser ikke alle problemer For patienter er det helt afgørende, at de hurtigt kan komme i de rigtige lægehænder. Lige nu raser debatten: Hvilke lægehænder er de rigtige på landets akutmodtagelser? Skal patienter behandles af specialister i akutmedicin, eller skal de møde en vifte af speciallæger fra andre specialer? Jeg vil advare imod at isolere hele den nødvendige diskussion om akutmodtagelsernes mange udfordringer til et ja eller nej til et nyt akutspeciale. De aktuelle problemer løses ikke ved at etablere et nyt fagligt speciale, hvor der i øvrigt vil gå år, inden de første akutlæger er til rådighed på akutmodtagelserne. Problemer, som skyldes organisation eller ledelse, løses heller ikke ved at oprette et nyt speciale.

16 16 Det er naturligt, at De Lægevidenskabelige Selskaber og Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse nu vurderer, hvad der videre skal ske med planer om det nye speciale. Deres vurdering bør også fokusere på, hvad et akutspeciale vil have af konsekvenser for de mange andre specialer, der er inddraget i behandlingen af de akutte patienter. Det afgørende bør være, hvad der sikrer patienterne den bedst mulige behandling både de akutte patienter og dem, der behandles på sygehusets øvrige afdelinger. Det vil også være oplagt for sundhedsministerens nye udvalg for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen at rette et særligt fokus mod det akutte område. Hvordan sikrer vi, at alle borgere får akut behandling på højt niveau? Jeg vil især anbefale et kritisk blik på 1813-akuttelefonen. Den fungerer ikke! Børn med forkølelse venter i timevis på børneafdelinger. Bekymrede borgere hænger i telefonen i alt for lang tid. Og der meldes om et bekymrende antal meget alvorlige utilsigtede hændelser.

17 17 Trist for os alle, men først og fremmest for patienterne. Vi har brug for en løsning nu! En løsning, som også inddrager de unikke kompetencer i almen praksis.

18 18 Har vi sagt farvel til forebyggelsen? Man skal have luppen frem, hvis man skal finde noget om forebyggelse i regeringens fremtidsplaner på sundhedsområdet. Jeg har ledt og ledt, men jeg har ikke kunnet finde noget. Faktisk vil jeg håbe, at jeg har overset noget, for der er i den grad brug for en indsats på forebyggelsesområdet. Hvis vi for alvor vil have skovlen under de store folkesygdomme også kræft - så skal vi blive meget bedre til at forebygge. Mange former for kræft er nemme at forebygge, men til gengæld noget at det vanskeligste at kurere. Alligevel fylder forebyggelse ikke noget i den sundhedspolitiske debat. Det er meget mærkeligt! Tobak, usund kost og for meget rødvin foran fjernsynet koster leveår. Rigtig mange, faktisk. Danskere dør markant tidligere og har flere år med sygdom end stort set alle andre i den vestlige verden. Omkring dør hvert år som følge af rygning, og knap dør af årsager, der kan forbindes med alkohol.

19 19 Jeg kan ikke forstå, hvis ikke det er et problem for regeringen. Men måske tager jeg fejl? Jeg glæder mig til at høre, hvad regeringens politik på det her område er. Jeg håber ikke, at vi skal lægge for meget i, at Sophie Løhde er sundheds- og ældreminister og ikke sundheds- og forebyggelsesminister som sin forgænger.

20 20 Hvordan kan man diskutere et godt nært sundhedsvæsen uden at høre lægerne? Lægeforeningen går gerne i dialog. Vi har viden at byde ind med, og vi er ikke bange for at tage ansvar. Derfor er det også en kilde til stor undren, at vi ikke er indbudt til at deltage i den arbejdsgruppe, som ministeren har nedsat til at komme med bud på, hvordan man udvikler et stærkt, nært sundhedsvæsen. Vi er forundrede, fordi kernen i alle de problemstillinger, der diskuteres, er sundhedsfaglige. Det handler dybest set om, hvor hvilke patienter behandles bedst, og om vi har de rigtige kompetencer. Det er os fagfolk, som kender problemerne - sammen med patienterne, sygeplejerskerne, social- og sundhedsassistenterne og andre, som er i sundhedsvæsenet hver dag. Jeg ved, at vi alle sammen kan bidrage med erfaringer, som kommuner, regioner og ministerier vil kunne bruge og nyde godt af. Derfor virker det helt hen i vejret, at vi ikke er inviteret med til at løse problemerne.

21 21 Det er en meget stor opgave at sikre, at patienterne bliver grebet, når de forlader vores stadig færre og mere specialiserede sygehuse. Det er en udfordring, som kun vil vokse og blive større. Flere ældre og kronisk syge får behov for at blive behandlet. Derfor skal vi udvikle de rigtige tilbud, som giver patienter i hele landet nye muligheder for behandling så tæt på deres hjem som muligt. Den opgave klares ikke uden fagfolk. Og uanset, om vi bliver inviteret ind på de bonede gulve eller ej, er vi klar til tage ansvar for sikre en bedre sammenhæng på kryds og tværs af sundhedsvæsenet. Jeg glæder med til at bidrage med Lægeforeningens konkrete bud på, hvordan vi løser en række af de meget alvorlige udfordringer, vi står i.

22 22 Afrunding Sundhedspolitik er hele tiden i forandring. Det er ikke så ofte, at vi på Lægemødet har haft besøg af den samme minister flere år i træk. Sidste år var Sophie Løhde til stede på Lægemødet. Den gang som Venstres sundhedsordfører. Der blev joket med, at hun måske ville ankomme i ministerbil i år. Vi fik ret. Sophie Løhde er blevet minister. Men desværre står hun lige nu i folketingsalen. Det er folkestyrets betingelser. Dem må vi alle bøje os for. Vi er til gengæld meget glade for, at hun iler herover, så hun kan deltage i aftenens fest. Vi må altså undvære sundhedsvæsenets førstedame et par timer, men førstemanden er her. Han sidder lige her på forreste række. Jeg er meget glad for at kunne byde særligt velkommen til regionernes formand, Bent Hansen, og jeg ser frem til vores debat om lidt. Velkommen til Lægemødet 2016 til jer alle.

23 23

patient Det skal være trygt at være Politik

patient Det skal være trygt at være Politik 12 pharma december 2015 Af Anne Cathrine Schjøtt / Foto Per Gudmann Det skal være trygt at være patient Mange parter spiller en rolle i at skabe tryghed i og tillid til sundhedsvæsnet, og samarbejdet mellem

Læs mere

Formandens mundtlige beretning repræsentantskabsmøde i PLO 25. november 2017

Formandens mundtlige beretning repræsentantskabsmøde i PLO 25. november 2017 Formandens mundtlige beretning repræsentantskabsmøde i PLO 25. november 2017 En ny aftale krav og forventninger til PLO, men også store muligheder Kære repræsentantskab. Siden vi sidst mødtes i København

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24. juni 2016

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24. juni 2016 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 723 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AN om social ulighed i sundhed d. 24.

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget] Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 697 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget] Samrådsspørgsmål

Læs mere

Lægeforeningen. Notat. Baggrund. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 102 Offentligt

Lægeforeningen. Notat. Baggrund. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 102 Offentligt Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 102 Offentligt Lægeforeningen 27. november 2008 Notat Jr. 2006-154/204867 JAS Emne: Til: Fra: Rekrutteringsproblemer i sundhedsvæsenet Folketingets Sundhedsudvalg

Læs mere

Det talte ord gælder. Tale til Lægeforeningens 132. repræsentantskabsmøde, 11. april 2014

Det talte ord gælder. Tale til Lægeforeningens 132. repræsentantskabsmøde, 11. april 2014 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Det talte ord gælder Tale til Lægeforeningens 132. repræsentantskabsmøde, 11. april 2014 Jeg har hørt, at når man læser til medicin er det ikke unormalt at man efterhånden

Læs mere

TALEPAPIR. Samråd om planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

TALEPAPIR. Samråd om planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1415 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPPWN Koordineret med: Sagsnr.: 1805246 Dok. nr.: 680738

Læs mere

Lægeforeningen. Formandens mundtlige beretning. Mads Koch Hansen. Lægemødet (Det talte ord gælder) Kære venner, kære repræsentantskab

Lægeforeningen. Formandens mundtlige beretning. Mads Koch Hansen. Lægemødet (Det talte ord gælder) Kære venner, kære repræsentantskab Lægeforeningen Formandens mundtlige beretning Mads Koch Hansen Lægemødet 2015 (Det talte ord gælder) Kære venner, kære repræsentantskab Endnu en gang velkommen til Lægemøde 2015. I år går vi tidligt i

Læs mere

Kære kollega. Velkommen til vores første nyhedsbrev og god læselyst.

Kære kollega. Velkommen til vores første nyhedsbrev og god læselyst. Kære kollega. Velkommen til vores første nyhedsbrev og god læselyst. KORT OM NETVÆRKET Vi er en gruppe sygeplejersker fra medicinske afdelinger i hovedstadsområdet, som har fundet sammen i frustrationen

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Tak fordi I også gerne vil høre lidt om regionen det er altid dejligt at komme her!

Tak fordi I også gerne vil høre lidt om regionen det er altid dejligt at komme her! Tak fordi I også gerne vil høre lidt om regionen det er altid dejligt at komme her! Vi er nu i det sidste år i denne valgperiode, og vi er så småt ved at sætte flueben ved det mange ting, vi har gennemført.

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd BW om social ulighed i sundhed d. 2. oktober 2018

TALEPAPIR. Tale til samråd BW om social ulighed i sundhed d. 2. oktober 2018 Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 02-10-2018 TALEPAPIR Det talte ord gælder Tale til samråd BW om social ulighed

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 Indledning Derfor en værdighedspolitik Værdier Vi

Læs mere

Sygeplejerskernes syge dilemmaer

Sygeplejerskernes syge dilemmaer Sygeplejerskernes syge dilemmaer Det påvirker den enkelte sygeplejerske, når politikere underfinansierer sundhedsvæsenet. At der i dag kun er 64 sygeplejersker til at varetage den mængde opgaver som 100

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

kom og giv din mening til kende www.lo.dk www.ftf.dk se og læs nærmere på LO-varenr.:3000 maj 2007

kom og giv din mening til kende www.lo.dk www.ftf.dk se og læs nærmere på LO-varenr.:3000 maj 2007 LO-varenr.:3000 maj 2007 kom og giv din mening til kende se og læs nærmere på www.lo.dk www.ftf.dk Opsamling på 4 stormøder 2007 om kvalitet i den offentlige sektor Er udgivet af LO og FTF på baggrund

Læs mere

1. Velkomst 2. Der er bestemt noget at fejre på femårsdagen efter kommunalreformen 3. Kommunerne er ikke i hus med sundhedsopgaven

1. Velkomst 2. Der er bestemt noget at fejre på femårsdagen efter kommunalreformen 3. Kommunerne er ikke i hus med sundhedsopgaven Tale af Anny Winther Ref. srp Side 1/21 Anledning KL's Sundhedskonference Dato 17. januar Sted Nyborg Strand Kl. 9.30 Titel Velkomsttale Taletid 15 minutter Budskaber 1. Velkomst 2. Det var en god idé,

Læs mere

Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark.

Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark. Oplæg til strategi for sikring af bæredygtige praksis på almenlægeområdet i Region Syddanmark. Praksisplanlægning og bæredygtige lægepraksis I Landsoverenskomsten mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis

PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis Hovedbudskaber Ud af 4.404 speciallæger i almen medicin er 770 beskæftiget uden for

Læs mere

Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017

Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017 Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt T A L E 05-10-2017 Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017 J.nr. 2017-5813 CAL

Læs mere

Manglen på sundhedspersonale kræver handling nu - En opfordring fra Danske Patienter

Manglen på sundhedspersonale kræver handling nu - En opfordring fra Danske Patienter 12. marts 2030. september 2008 Manglen på sundhedspersonale kræver handling nu - En opfordring fra Danske Patienter Resumé Det er yderst veldokumenteret, at det danske sundhedsvæsen er under et massivt

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: 10. februar 2010, kl , lokale 1-117

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: 10. februar 2010, kl , lokale 1-117 Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Svar på Spørgsmål 646 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Folketingets Restudvalg Samrådsspørgsmål Z, Æ og Ø Ca. 12 min. Tid og

Læs mere

Minister uden smertegrænse

Minister uden smertegrænse Minister uden smertegrænse Ministeren for Sundhed og Forebyggelse, Jakob Axel Nielsen (K), har ingen smertegrænse for, hvor stor en del af de offentlige sundhedsopgaver, der bliver udført på de private

Læs mere

I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet.

I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet. Formandens tale til topmødet 2014 -- Det talte ord gælder -- I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet. I Danmark

Læs mere

Særligt udvalg vedr. udarbejdelse af ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen Uddannelse i FAM. Region Syddanmark, 6.

Særligt udvalg vedr. udarbejdelse af ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen Uddannelse i FAM. Region Syddanmark, 6. Særligt udvalg vedr. udarbejdelse af ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen Uddannelse i FAM Region Syddanmark, 6. april 2010 Fælles akutmodtagelse på sygehuset Fælles regional referenceramme for

Læs mere

Sygehjælpsudbetalinger

Sygehjælpsudbetalinger Mundtlig beretning for FAS Sygefond 2016/2017 Så blev det min tur til at stå som formand for FAS Sygefond og afgive beretning. Jeg har lovet at gøre det kort. Jeg har siddet i bestyrelsen i 4 år, men skal

Læs mere

Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger.

Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger. Vi tror på dig Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger. Om at være stolt af sin arbejdsplads Sparekassen Faaborg er et moderne pengeinstitut med succes. Den succes skal

Læs mere

TØNDER SYGEHUS TØNDER SYGEHUS. for FREMTIDEN. fremtidens model for nærsygehuse

TØNDER SYGEHUS TØNDER SYGEHUS. for FREMTIDEN. fremtidens model for nærsygehuse TØNDER SYGEHUS fremtidens model for nærsygehuse TØNDER SYGEHUS for FREMTIDEN En nytårshilsen til politikerne i Region Syddanmark fra Tønder. Vi anbefaler: Et rettidigt tilbud til ALLE borgere i Region

Læs mere

Bliver du truet med at miste din autorisation?

Bliver du truet med at miste din autorisation? Bliver du truet med at miste din autorisation? I Social- og sundhedssektoren får vi rigtig mange henvendelser, der handler om, at ledere truer med at fratage social- og sundhedsassistenternes autorisation,

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Politisk nyhedsbrev. Nr. 4/ Tema: Manuel behandling og manipulation

Politisk nyhedsbrev. Nr. 4/ Tema: Manuel behandling og manipulation Politisk nyhedsbrev Nr. 4/ 2015 Tema: Manuel behandling og manipulation Efter et langt forløb er der nu lavet et kommissorium, der skal danne baggrund for en undersøgelse af manuel behandling og manipulation.

Læs mere

HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020

HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020 Region Hovedstaden HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020 KORT FORTALT DE VÆSENTLIGSTE TEMAER OG ÆNDRINGER FREM MOD 2020 APRIL 2013 HOSPITALERNE 2020 REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI 2020 PC Sct. Hans PC Nordsjælland

Læs mere

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiske sygdomme er blandt de allermest udbredte. Alligevel får psykiatriske patienter ikke samme tilbud som andre patienter. Lægeforeningen

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis VISION FOR PRAKSISOMRÅDET God kvalitet i praksis 1 Forord Med denne vision sætter Region Sjælland gang i en proces, der skal udvikle praksisområdet de kommende år. REGION SJÆLLAND STYRKER PRAKSISOMRÅDET

Læs mere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere Årsskrift Stafet For Livet sæson 2017 Sammen var vi stærkere Indhold Generelle fakta 3 Fightere 6 Lysceremoni 7 24 timer 8 Frivilliges trivsel 9 Håb 10 Sammen var vi stærkere! I år var overskriften for

Læs mere

Tale til Repræsentantskabsmødet i Sund By Netværket Kære alle!

Tale til Repræsentantskabsmødet i Sund By Netværket Kære alle! Tale til Repræsentantskabsmødet i Sund By Netværket Kære alle! Til jer, der ikke lige kender mig, så hedder jeg Otto Ohrt, og jeg er til daglig leder af vores Sundhedsudviklingsenhed i Aarhus Kommune.

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

PRIORITÉR SUNDHEDEN BEDRE SUNDHED FLERE ÆLDRE

PRIORITÉR SUNDHEDEN BEDRE SUNDHED FLERE ÆLDRE PRIORITÉR SUNDHEDEN BEDRE SUNDHED FLERE ÆLDRE PRIORITÉR SUNDHEDEN BEDRE SUNDHED FLERE ÆLDRE Et godt og trygt sundhedsvæsen er en af de vigtigste grundpiller i vores velfærdssamfund. Venstre ønsker et

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 583 Offentligt T A L E 6. september 2017 Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 6. september 2017 om

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

Formandens mundtlige beretning - Lægemøde mødes med jer igen. I er rygraden i vores fælles forening. I kender

Formandens mundtlige beretning - Lægemøde mødes med jer igen. I er rygraden i vores fælles forening. I kender Formandens mundtlige beretning - Lægemøde 2017 (Det talte ord gælder) Kære kollegaer Velkommen til Lægemødet 2017. Jeg har glædet mig meget til at mødes med jer igen. I er rygraden i vores fælles forening.

Læs mere

FÆLLES BUDSKABSMODEL FOR REGION MIDTJYLLAND

FÆLLES BUDSKABSMODEL FOR REGION MIDTJYLLAND FÆLLES BUDSKABSMODEL FOR REGION MIDTJYLLAND RM på tværs af de decentrale enheder og fag Sundhed Psykiatri og Social Regional Udvikling Stabsfunktioner BUDSKABSTEMAER via analysen > Indholdsrigt job > Modig

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 66 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 64% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Linda Jeffery: Det starter med farmaceuten. pharma januar 2013 5

Linda Jeffery: Det starter med farmaceuten. pharma januar 2013 5 »Virkeligheden er desværre, at nogle patienter cykler meget rundt i systemet. De er i behandling hos flere forskellige specialister, men de har det stadig skidt.,«fortæller Linda Jeffery, Klinik for Multisygdomme.

Læs mere

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING TARUP SKOLE ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING I en tid med forandringer omkring folkeskolen er det afgørende, at vi, som skole, har et fast fundament at bygge udviklingen og fremtiden

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

3/2018. Sydjylland OPRÅB TIL POLITIKERNE: Kom ud i virkeligheden 100 NYE KOLLEGAER HOS ARLA I ESBJERG. Fællesskabet skal genskabes

3/2018. Sydjylland OPRÅB TIL POLITIKERNE: Kom ud i virkeligheden 100 NYE KOLLEGAER HOS ARLA I ESBJERG. Fællesskabet skal genskabes 3/2018 Sydjylland OPRÅB TIL POLITIKERNE: Kom ud i virkeligheden 100 NYE KOLLEGAER HOS ARLA I ESBJERG Fællesskabet skal genskabes Peders leder Tilbagetrækning Noget for noget Arbejdergiverne siger, at de

Læs mere

Adm. direktør Per Okkels, Danske Regioner: Tale til ØSG seminar den 4. november 2010

Adm. direktør Per Okkels, Danske Regioner: Tale til ØSG seminar den 4. november 2010 Adm. direktør Per Okkels, Danske Regioner: Tale til ØSG seminar den 4. november 2010 28-10-2010 Sag nr. 10/2203 [Indledning] Jeg vil gerne takke for invitationen til at komme og tale her ved jeres seminar.

Læs mere

Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder)

Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder) Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder) Hvor er det intet mindre end fantastisk! Tænk at stå her og se på en hel sal fuld af prisvindere! Alle os her og alle vores kolleger har bidraget til

Læs mere

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov.

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov. Sygehusenes nye rolle 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Dette papir beskriver, hvordan sygehusene skal have en ny og mere udadvendt rolle, hvor afdelingernes ekspertise og specialisering bruges

Læs mere

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende.

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende. Sundhedsminister Astrid Krags tale på Lægemødet 2013 (Det talte ord gælder) [Indledning dialogen med borgeren] Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at indlede jeres 131. lægemøde. Jeg har set frem

Læs mere

Spørgsmå l & Svår om EVA

Spørgsmå l & Svår om EVA Spørgsmå l & Svår om EVA Hvad betyder det, at Region Hovedstaden hjemtager lægevagten? Lægevagten i hovedstadsregionen har hidtil været drevet af privatpraktiserende læger. Når Region Hovedstaden fra 1.

Læs mere

TALE TIL SAMRÅD VEDR. SPØRGSMÅL U-Y. Det talte ord gælder

TALE TIL SAMRÅD VEDR. SPØRGSMÅL U-Y. Det talte ord gælder Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Svar på Spørgsmål 118 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 3. december 2008 TALE TIL SAMRÅD VEDR. SPØRGSMÅL U-Y Det talte

Læs mere

Økonomisk genopretning og ny styringsmodel Flerårige økonomiaftaler Genopretning af det offentlige sundhedsbudget

Økonomisk genopretning og ny styringsmodel Flerårige økonomiaftaler Genopretning af det offentlige sundhedsbudget 5. maj 2015 Notat Udfordringer på sundhedsområdet, der bør løses ved økonomiforhandlingerne for 2016 Den 5. maj 2015 indleder Danske Regioner og Finansministeriet de årlige forhandlinger om regionernes

Læs mere

Kliniske ekspertsygeplejersker

Kliniske ekspertsygeplejersker Kliniske ekspertsygeplejersker DASYS Repræsentantskabsmøde 11. november 2009 Trine Holgersen Professionschef 1) Baggrund for Dansk Sygeplejeråds forslag: Hvorfor er der behov for kliniske ekspertsygeplejersker?

Læs mere

Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010.

Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010. Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010. Kære medlemmer. Regionsbestyrelsens ambition er, at den skriftlige beretning skal være det sted, hvor medlemmerne

Læs mere

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker.

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker. Forord Hvad skal vi bruge en personalepolitik til? Personalepolitikken i Frederikshavn Kommune er et fælles ansvar, som vi skal forpligte hinanden på. På samme måde som vi forpligter hinanden på, at vi

Læs mere

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen 2019-2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i balance Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om fødsler og lægemidler. Jeg er af Sundhedsudvalget blevet stillet to samrådsspørgsmål.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om fødsler og lægemidler. Jeg er af Sundhedsudvalget blevet stillet to samrådsspørgsmål. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 740 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: Folketingets sundhedsudvalg

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

Lægemødet Tale ved Minister for Sundhed og Forebyggelse, Astrid Krag. (det talte ord gælder)

Lægemødet Tale ved Minister for Sundhed og Forebyggelse, Astrid Krag. (det talte ord gælder) Lægemødet 2012 Tale ved Minister for Sundhed og Forebyggelse, Astrid Krag (det talte ord gælder) Tak for invitationen til at tale her i dag. Jeg har set meget frem til at komme. Det er 130. gang for Lægeforeningen

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, den 18. oktober 2016 kl.

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, den 18. oktober 2016 kl. Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 78 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets

Læs mere

Formandens beretning ved medlemsmøde i Jyllinge Tennis og Padel Klub, lørdag den 15/

Formandens beretning ved medlemsmøde i Jyllinge Tennis og Padel Klub, lørdag den 15/ Formandens beretning ved medlemsmøde i Jyllinge Tennis og Padel Klub, lørdag den 15/9-2018. Kære tennis- og padelspillere, jeg startede sidste års beretning med sætningen sikke en sommer og sikke et vejr,

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Formandens beretning - udkast Karin Brorsen VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Velkommen til Generalforsamlingen i VikarBranchen. For anden gang står jeg nu som formand, og skal aflægge beretning

Læs mere

PLO Analyse Det koster kun ca kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge

PLO Analyse Det koster kun ca kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Det koster kun ca. 1.400 kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge Hovedbudskaber I gennemsnit koster det samfundet 1.405 kr. pr. borger at have

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi

Vederlagsfri fysioterapi Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder im@im.dk Vederlagsfri fysioterapi Kære Bertel Haarder Danske Fysioterapeuter deltog den 8. februar i en konstruktiv drøftelse om vederlagsfri fysioterapi med

Læs mere

Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3.

Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3. Talepapir Formand for Finans Danmark og koncernchef i Nykredit Michael Rasmussens tale til Finans Danmarks årsmøde, mandag d. 3. december 2018 **DET TALTE ORD GÆLDER** Kære gæster, Velkommen til Finans

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune.

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune. 2 Sygeplejerskeprofil Roskilde Kommune. i Sygeplejerskeprofilen beskriver de udfordringer, forventninger og krav, der er til hjemmesygeplejersker i Roskilde Kommunes hjemmepleje. Sygeplejerskeprofilen

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 70 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 54% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne på andre voksne, væk fra deres eget hjem og forældrene. Børnehaven er

Læs mere

Kommissorium for undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v.

Kommissorium for undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v. Regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) København, d. 7. maj 2015 Venstre Dansk Folkeparti Socialistisk Folkeparti Enhedslisten Liberal Alliance Det Konservative Folkeparti Kommissorium for

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Forord Uanset hvor i sundhedsvæsenet sygeplejersker arbejder, møder vi borgere og patienter, der bruger komplementær

Læs mere

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 2015-2018 1 Kære borger i Hvidovre De største udfordringer for sundheden er rygning, alkohol, fysisk inaktivitet,

Læs mere

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Nykøbing F. Sygehus Det nye sundhedsvæsen Udviklingen går stærkt, og i

Læs mere

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet.

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet. Lars Aslan Rasmussen (S) politisk ordførertale 27. august 2015 (Det talte ord gælder) København er en fantastisk by. Det er en by, der på alle de parametre, der er vigtige, lever op til, hvad vi kan forvente

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) +HOOH7KRUQLQJ6FKPLGWVWDOHWLO/2 6NRQJUHVGHQRNWREHU (Det talte ord gælder) Kære kongres Tak fordi jeg måtte lægge vejen forbi jer i dag. Det er en af de aftaler, jeg virkelig har glædet mig til. Både før

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

Indledning I dette papir præsenteres et bud på en revision af det udvidede frie sygehusvalg.

Indledning I dette papir præsenteres et bud på en revision af det udvidede frie sygehusvalg. N O T A T 08-01-2009 Ny model for udvidet frit sygehusvalg Budskaber I en situation med stigende knaphed på uddannet personale er det yderst tvivlsomt, om alle patienter fremover kan behandles indenfor

Læs mere

Dimissionstale s. 1

Dimissionstale s. 1 Året 2019 er året hvor I bliver studenter fra Stenhus Gymnasium. 449 fantastiske, kloge og skønne unge mennesker. Året 2019 er også året, hvor ytringsfriheden blev udfordret og vores demokrati sat under

Læs mere

Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot udsigt til Danmark!

Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot udsigt til Danmark! Embargo: Det talte ord gælder TALE AF NORDISK MINISTER MANU SAREEN TIL ØRESUNDSSEMINAR DEN 29. NOVEMBER 2012 Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot

Læs mere

ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 12/04/19

ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 12/04/19 ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 12/04/19 Sundhedsreformen Vores regering har præsenteret en aftale om en sundhedsreform, der skal give vores sundhedsvæsen et stort løft. Vel og mærke hvis vi får en Venstre-ledet

Læs mere

VIA University College. Læreruddannelsen i Aarhus. Tale ved dimissionen, fredag den 21. juni 2013. Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen

VIA University College. Læreruddannelsen i Aarhus. Tale ved dimissionen, fredag den 21. juni 2013. Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen VIA University College. Læreruddannelsen i Aarhus Tale ved dimissionen, fredag den 21. juni 2013 Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen Kære dimittender! I Tillykke med jeres uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse august Patient Pårørende Begge i fællesskab

Patienttilfredshedsundersøgelse august Patient Pårørende Begge i fællesskab Patienttilfredshedsundersøgelse august 2018 1. Hvem udfylder skemaet - sæt kryds Patient Pårørende Begge i fællesskab 323 13 14 2. Er du (sæt kryds) Mand Kvinde 130 221 3. Hvor gammel er du - sæt kryds

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 13. december 2016, kl , Lokale (Christiansborg)]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 13. december 2016, kl , Lokale (Christiansborg)] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 289 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Primær Sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPAAK Koordineret med: - Dok.

Læs mere

Lizette Risgaard 1. maj 2014

Lizette Risgaard 1. maj 2014 Lizette Risgaard 1. maj 2014 God morgen. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? Det håber jeg sandelig. For vi har meget at snakke om i dag. Der er på ingen måder blevet mindre brug for

Læs mere

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces April 2015 1 2 3 Påskeferie 4 5 6 Ma 7 8 9 10 11 12 Sø Konfirmation 13 Ma Blå mandag Samtaler 3. klasse 14 15 16 To Skole/hjemsamtaler 3. klasse 17 18 19 20 21 Ti Generalforsamling 22 On Forårskoncert

Læs mere

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen]

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen] Talen Mit navn er Bente Nielsen, jeg er valgt for SF og jeg er første næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland. Privat bor jeg i Silkeborg. Tak for invitationen til at komme her i dag og fortælle

Læs mere

Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse.

Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse. ÅRSMØDE I HJERTEMOTION 8. SEPTEMBER 2018 Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse. Oplæg ved Marie Asserhøj, Projektleder i Folkebevægelsen mod Ensomhed Program Hvem er Folkebevægelsen mod Ensomhed Hvad er

Læs mere

Involvering af kræftpatienter i patientsikkerhed. DSI: Helle Max Martin & Laura Navne Kræftens bekæmpelse: Henriette Lipczak

Involvering af kræftpatienter i patientsikkerhed. DSI: Helle Max Martin & Laura Navne Kræftens bekæmpelse: Henriette Lipczak Involvering af kræftpatienter i patientsikkerhed DSI: Helle Max Martin & Laura Navne Kræftens bekæmpelse: Henriette Lipczak 1 Præsentation Om projektet Viden fra litteraturen Resultater: Involvering i

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere