SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og forhøjet kolesterol

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og forhøjet kolesterol"

Transkript

1 SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om mad og forhøjet kolesterol

2 Hvad er kolesterol Kolesterol er et fedtstof, som har mange vigtige funktioner i kroppen. Det indgår blandt andet i dannelsen af alle vores cellemembraner, D-vitamin og galdesyrer. Vores krop kan ikke undvære kolesterol, men den kan heller ikke tåle at have for høje niveauer. Kolesterol kommer bl.a. fra den mad vi spiser, men det dannes også i leveren. Der findes forskellige typer kolesterol: LDL-kolesterol trænger ind i blodårens væg og danner aflejringer som med tiden kan gøre blodåren meget snæver og dermed øge risikoen for at en fedtklump river sig løs sætter sig i den snævre passage og dermed danner en blodprop. LDL -kolesterol kaldes også det LEDE kolesterol. HDL - kolesterol har den modsatte virkning af LDL-kolesterol og kan fjerne kolesterolaflejringerne fra blodkarrene. HDL-kolesterol kaldes også det HERLIGE kolesterol. Triglycerider er fedtstoffer, der findes i kroppen, og størstedelen stammer fra den mad vi spiser. Triglycerider fungerer primært som energireserver for kroppen, men et højt niveau i blodet øger risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning. Ifølge hjerteforeningen kan du sænke dit kolesteroltal med 5-15 % med en kostomlægning. Værdier mmol/l Uden hjertekar -sygdom Med hjertekarsygdom eller diabetes Totalkolesterol < 5,0 < 4,5 < 4,0 LDL-kolesterol < 3,0 < 2,5 < 1,8 HDL-kolesterol > 1,0 > 1,0 > 1,0 Triglycerider < 2,0 < 2,0 < 1,7 Med hjertekarsygdom og diabetes

3 Fedt Tidligere troede man, at det var indholdet af kolesterol i den mad vi spiser, der påvirkede kolesteroltallet. F.eks. kolesterol i æg, indmad og skaldyr. Forskning viser dog, at det ikke er indtaget af kolesterolholdige fødevarer der har betydning, men derimod indtaget af mættet fedt. Fedt er livsnødvendigt for os mennesker, da det har flere funktioner i kroppen så en fedtfri kost er ikke løsningen. Fedt er bl.a. vigtigt for vores celler, en række hormoner, hjernen og som smørelse til leddene. Fedt er også nødvendigt for, at kroppen kan optage de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Fedt kan opdeles i mættet fedt og umættet fedt. Det mættede fedt findes primært i produkter fra dyr med 4 ben fx smør og kød. Dette skal vi helst begrænse, da det påvirker kolesteroltallet i negativ retning. Følg derfor Hjerteforeningens anbefalinger for fedt, som ses på s. 12. Vi skal i stedet indtage mest af det umættede fedt, da det øger HDL og sænker LDL. Gode kilder til umættet fedt er: Avocado, oliven, pesto, rapsolie, olivenolie, mayonnaise (lavet på raps el. olivenolie), fede fisk, nødder, frø og kerner. De umættede fedtsyrer i fede fisk stabiliserer hjerterytmen og gavner hjerte og kredsløb. Det sænker ikke dit kolesteroltal, men spiser du fisk i stedet for kød, får du mere af det sunde umættede fedt og mindre af det usunde mættede fedt.

4 Fibre og fuldkorn Generelt er fibre medvirkende til en bedre fordøjelse og har en gavnlig effekt i forhold til kolesteroltallet. Visse typer fibre binder en del af kostens fedtstoffer, som ellers ville blive omdannet til LDL kolesterol. Fedtstofferne bliver dermed ført ud med afføringen, så kroppen ikke optager en ligeså stor del af fedtstoffet. Fuldkorn har et højt indhold af fibre. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner f.eks. knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Ved fuldkorn er både skaldele og kim med, hvori de fleste fibre sidder. Du kan sikre dig, at varerne indeholder fuldkorn ved at gå efter fuldkornslogoet. Fødevarestyrelsen anbefaler danskerne at spise mindst 75 g fuldkorn om dagen. Dette svarer til 1 portion havregryn og 2 skiver fuldkornsbrød. Især fibre fra fuldkornsrugbrød og havre har en god virkning på kolesteroltallet. Fødevarestyrelsen anbefaler at danskerne får g kostfibre pr. dag. De vigtigste kilder til kostfibre i danskernes mad er: Brød og andre kornprodukter, grove grøntsager og frugt. Følg derfor fuldkornslogoet og anbefalingerne for frugt og grønt (se næste side). Ved ekstra tilskud af fibre kan HUSK anvendes, som indeholder 85 % kostfibre. For yderligere information og opskrifter se: Mørkt brød indeholder ikke altid fibre, spørg bageren eller tjek varedeklarationen

5 Frugt og grønt Når du spiser meget frugt og grønt til både hoved og mellemmåltider vil dit indtag af fødevare med et højt indehold af mættet fedt automatisk blive reduceret. Desuden vil du øge dit indtag af kostfibre. Derudover indeholder frugt og grønt vigtige antioxidanter der mindsker LDLkolesterolets skader på kroppen. Anbefalingerne vedr. frugt og grønt lyder på 6 om dagen hvilket svarer til 300 g grøntsager og 300 g frugt om dagen. 150 g skal gerne være grove grøntsager. Grove grøntsager Indeholder som regel 2-6 g fibre pr. 100 g Rodfrugter fx gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak Kål fx broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål Bælgfrugter fx ærter og bønner Brug årstidens frugter og grøntsager Husk at frosne produkter tæller også med! Spis frugt og grønt samt groft brød til dine mellemmåltider Suppler din rugbrødsfrokost med friske grøntsager som f.eks. Cherryto mater, selleri, peberfrugt, agurkestænger, champignoner, gulerødder, ærter, majs mm. og pynt altid dine pålægsmadder med lidt grønt pynt. Server udskåret frugt og grønt som snacks og server evt. de udskårne grøntsager med lækker dip af fromage frais 0,3 % eller guacemole lavet af moset avocado. Server altid grøntsager kogte, bagte, mosede eller i en lækker grøn salat til aftensmad.

6 Fysisk aktivitet Træning forbedrer musklernes evne til at forbrænde fedt frem for sukker. Herved vil mængden af HDL-kolesterol stige og blodets indhold af LDLkolesterol og triglycerider vil falde. For at musklerne forbrænder mere fedt end sukker skal der meget træning til dette vil sige minimum en halv time om dagen. Det vil være en god idé, at kombinere din træning, så den både øger din kondition (fx ved løb eller cykling) og øger din muskelmasse ved fx styrketræning. Hvis din primære motionsform er at gå eller løbe, anbefaler hjerteforeningen at du ugentligt komme op på en distance på km. Spar på sukkeret det kan give forhøjet kolesterol! Over 80% af vores sukkerindtag får vi fra slik, sodavand, is og kager. Sukkeret som disse produkter er sødet med er oftest almindeligt køkkensukker (sukrose), som består af druesukker (glukose) og frugtsukker (fruktose). Kroppen nedbryder, omdanner og oplagrer typerne af sukker forskelligt. Alle typer sukker kan kroppen enten brænde af og bruge som energi eller oplagre i energidepoter i leveren, musklerne og fedtvævet. Netop kroppens håndtering af frugtsukker er problematisk, da det går til leveren, hvor store dele af fruktosen omdannes til fedt. En undersøgelse fra Århus Universitet fra 2008 viste, at en gruppe raske mennesker, som drak 1/2 liter sodavand om dagen i et halvt år, fik mere fedt i leveren og bughulen, og dermed forhøjet kolesterol og fedt i blodet. De tog ikke på i vægt, men deres risiko for at få blodpropper var steget markant. Frugtsukker er også det der gør frugt sødt, men frugt er stadig sundt! Spis gerne 2-3 stykker dagligt. Hold i stedet mere igen med juicen, som indeholder ligeså meget sukker som sodavanden.

7 Triglycerider Overvægt, diabetes eller et stort alkoholforbrug (over 2,5 genstande pr. dag) ses ofte i forbindelse med forhøjede triglycerider. Derfor spiller vægttab, en god regulering af diabetes og et begrænset indtag af alkohol en vigtig rolle. Desuden er der følgende anbefalinger: I Begræns indtaget af mættet fedt. I Begræns indtaget af sukker. Et stort sukkerindtag øger risikoen for overvægt, hvorfor det er væsentligt at begrænse. Desuden kan nogle sukkerarter (bl.a. fructose) øge niveauet af triglycerider. Spis derfor kun moderate mængder sukker, begræns indtaget af søde drikkevarer som juice, sodavand og saft og spis højst 2-3 stykker frugt dagligt. I Begræns indtaget af alkohol Alkohol får triglyceridniveauet til at stige. Undgå derfor alkohol eller begræns forbruget så meget som muligt. I Spis mere fed fisk De umættede fedtsyrer, som findes i fede fisk og fiskeolie (n-3 fedtsy rerne) kan sænke niveauet af triglycerider i blodet. Spis 350 g fisk om ugen og heraf min. 200 g fed fisk. Spises der ikke fisk, kan et dagligt tilskud af fiskeolie have en gavnlig effekt. Der anbefales 1 g/1000 mg dagligt af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA tilsammen. Ved tilskud af fiskeolie vær derfor opmærksom på indholdet. Eksempelvis:

8 Spis efter Hjerteforeningens anbefalinger.. Med Hjerteforeningens indkøbsguide kan du gennemskue varedeklarationerne og vurdere, om dine indkøb lever op til anbefalingerne. Fuldkornsmærket og Nøglehulsmærket er din garanti for at produkterne du køber indeholder mange fibre samt kun lidt sukker, salt og fedt.

9 Æg Hvis man har forhøjet kolesterol anbefales det, at spise højst 3-4 æg/uge. For den raske befolkning vil et indtag på op til 7 æg om ugen ikke føre til øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme, selv om æg indeholder meget kolesterol. Æg bidrager med en lang række vigtige næringsstoffer. I gennemsnit spiser danskerne ca. 2 æg om ugen, og mange ville med fordel kunne øge indtaget lidt. Ost Studier har vist, at fedt fra ost øger kolesteroltallet mindre, end hvis man havde spist fedt fra smør. Hjerteforeningen anbefaler dog ikke, at du dermed bare spiser løs af de fede oste. Du bør stadig begrænse indtaget af mættet fedt, hvis du vil leve hjertesundt. Hjerteforeningen anbefaler både raske og hjertesyge højst at spise en 30+ ost (18 g fedt/100 g). Tænk desuden over, hvor meget og hvor ofte du spiser ost. Spiser du meget ost bør du holde dig til en 30+ eller der under. Varier evt. med hytteost og friskost, som er fedtfattige alternativer. Spiser du f.eks. kun ost en gang i ugen, kan du sagtens nyde en skive 45+. Fedt De fede huskeregler Det sunde, umættede fedt er flydende ved køleskabstemperatur og kommer primært fra planteriget og de fede fisk. Det usunde, mættede fedt er hårdt ved køleskabstemperatur og kommer primært fra dyr med 4 ben.

10 Overvægt og forhøjet kolesterol Forhøjet kolesterol ses ofte i sammenhæng med overvægt. Vil du gerne tabe dig, er der her nogle få råd. Mange små måltider i løbet af dagen 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider har en positiv effekt i forhold til vægttab. Lad der højst gå 3 timer mellem dine måltider. De små mellemmåltider er med til, at holde dit blodsukker stabilt, så du ikke pludselig går sukkerkold og derved har sværere ved at modstå fristelser. Samtidig med, at du ved et moderat indtag i løbet af dagen, ofte undgår at spise alt for store portioner til hovedmåltiderne. Ydermere holdes kroppens forbrænding i gang ved flere små, sunde måltider. Sunde mellemmåltider kunne f.eks. være: I ½ avocado med 3 spsk. hytteost + lidt salt og peber I 1 skive groft brød/knækbrød med mager smøreost, hytteost eller magert kødpålæg med agurk og peberfrugt I En lille håndfuld nødder + 1 stk. frugt I Grønsagsstave med hjemmelavet dip lavet på fx skyr, kvark eller af linser, kikærter eller bønner. Spis langsomt og spis kun 1 portion til det varme måltid. Fordel din tallerken efter slanketallerkenmodellen: 1/4 er til kød, æg, fisk og mejeriprodukter 1/4 er til kartofler, ris, pasta eller brød 1/2 er til frugt og grøntsager

11 Generelle råd ved forhøjet kolesterol Spis efter Y-tallerkenen, så maden på din tallerken fordeles på følgende måde: 1/5 er til kød, æg, fisk og mejeriprodukter 2/5 er til kartofler, ris, pasta eller brød 2/5 er til frugt og grøntsager Og følg ligeledes Hjerteforeningens kostråd: Frugt og grønt: 600 gram om dagen, mindst halvdelen skal være grønsager Fisk og skaldyr: 350 gram om ugen, heraf 200 g fed fisk. Har du fået konstateret en hjertekarsygdom er anbefalingen 300 g fed fisk om ugen. Fuldkorn: 75 gram om dagen Kartofler, fuldkornsbrød, fuldkornsris og fuldkornspasta: Spis hver dag Fede fisk (> 8 g fedt pr. 100 g) hellefisk, laks, makrel, sild, stenbidder, ørred og ål Fedtstoffer: Spar på fedtet Sukker: Begræns indtaget Salt: Max 6 gram om dagen for kvinder og 7 gram om dagen for mænd Drikkevarer og alkohol: Sluk tørsten med vand og begræns indtaget af alkohol

12 Hent inspiration til sunde opskrifter: Sundhedsafdelingen Sygehusvej Brovst Tlf sundhedsafdelingen.jammerbugt.dk

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om sund mad og vægttab Andelen af overvægtige danskere er støt stigende, både blandt børn og voksne. I Jammerbugt Kommune er 54% af befolkningen overvægtige, og omkring 17%

Læs mere

Gode råd om forhøjet kolesterol

Gode råd om forhøjet kolesterol Gode råd om forhøjet kolesterol Sådan kan du selv sænke dit kolesteroltal Sundhedsafdelingen www.jammerbugt.dk/sundhedsafdelingen Denne pjece henvender sig til personer, som ønsker at sænke eller forebygge

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og type 2 diabetes

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og type 2 diabetes SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om mad og type 2 diabetes Type 2 diabetes er en hyppig forekommende sygdom : Flere end hver 20. dansker har sygdommen og hver dag får 89 danskere konstateret type-2 diabetes.

Læs mere

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?...

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?... Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Indhold Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer....

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom? Indhold Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer.... 4 Fedtstoffer.... 6 8 Æg, rogn og skaldyr....

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Denne pjece er udarbejdet af de kliniske diætister (SIG kardiologi): Birgitte M. Bertelsen, Kirsten Buhl, Lonneke Hjermitslev, Inger Larsen og Lone B. Rosenkilde Mad for dit hjertes skyld 2 Copyright 2015

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Din guide til en. sundere hverdag. Lev bedre længere. CardioLab. Lev bedre længere

Din guide til en. sundere hverdag. Lev bedre længere. CardioLab. Lev bedre længere Din guide til en Lev bedre længere sundere hverdag CardioLab Lev bedre længere Overvægt Sundhed starter indefra I denne folder finder du masser af nyttige oplysninger gode råd til, hvordan du kan holde

Læs mere

PCO og kost. PCO og kost

PCO og kost. PCO og kost PCO og kost Indhold Baggrunden for kostråd til PCO... 2 Vægttab og motion... 3 Energifordeling... 3 Kulhydrater... 3 Kostfibre... 5 Protein... 5 Fedtstoffer... 5 Måltidsmønster... 5 LCHF (Low Carbohydrate

Læs mere

Basisviden kost og ernæring

Basisviden kost og ernæring Basisviden kost og ernæring Hvorfor skal man tabe sig? Der er mange gode grunde til at smide de overflødige kilo. Fysiologisk set er svær overvægt forbundet med en række følgesygdomme som ledsmerter og

Læs mere

Det må IKKE være surt at leve sundtdet handler om at prioritere Klinisk diætist Gitte Kramer Jensen

Det må IKKE være surt at leve sundtdet handler om at prioritere Klinisk diætist Gitte Kramer Jensen Det må IKKE være surt at leve sundtdet handler om at prioritere Klinisk diætist Gitte Kramer Jensen SUND MAD? Intet levnedsmiddel eller måltid kan indeholde alle de vitaminer og mineraler et barn eller

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

Mad, vægt og fysisk aktivitet

Mad, vægt og fysisk aktivitet Mad, vægt og fysisk aktivitet Informationshæfte fra Nordic Sugar Mad, vægt og fysisk aktivitet 1 Informationshæftet Mad, vægt og fysisk aktivitet er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic

Læs mere

Patientvejledning. To år efter. Gastric bypass

Patientvejledning. To år efter. Gastric bypass Patientvejledning To år efter Gastric bypass Det er nu omkring to år siden, at du fik en gastric bypass, og dit forløb på Aleris -Hamlet er derfor slut. Din fortsatte behandling foregår hos din egen læge.

Læs mere

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten.

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten. SUNDHEDSLEKSIKON A A-vitamin Findes i lever fra fisk og dyr, æggeblomme og fedtholdige mælkeprodukter. A-vitamin er godt for vores hud og slimhinder, og det har betydning for celledelingen. Derudover virker

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Madpyramiden i 3D lærervejledning

Madpyramiden i 3D lærervejledning 1 Madpyramiden i 3D lærervejledning Undervisningsmaterialet - Madpyramiden i 3D - er målrettet undervisning i indskolingen, men kan naturligvis også bruges på højere klassetrin. Materialet kan fx bruges

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet FRA MÅLSÆTNING TIL HANDLING 2 Målsætninger for en sund kantinedrift 3 Server frugt og grønt til måltider og møder 5 Server fisk eller fiskepålæg hver dag 7 Server kartofler, ris eller

Læs mere

Patientvejledning. Diabetes. Type 2 diabetes sukkersyge

Patientvejledning. Diabetes. Type 2 diabetes sukkersyge Patientvejledning Diabetes Type 2 diabetes sukkersyge Hvis du har fået type 2 diabetes, er det vigtigt at leve et sundt liv, så du minimerer risikoen for følgesygdomme. Det er dit valg, om du vil ændre

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Side 1 Udarbejdet af Projekt Nærvær i Nærmiljøet, september 2014 i samarbejde med en gruppe af repræsentanter fra Humble skoles

Læs mere

Score dk. Sundheds. HR sund dk. Infohæfte om sundhed. Afrapportering SundhedsScore dk

Score dk. Sundheds. HR sund dk. Infohæfte om sundhed. Afrapportering SundhedsScore dk Infohæfte om sundhed Afrapportering SundhedsScore dk Til virksomheden Når alle tjek er foretaget på virksomheden udarbejdes en samlet rapport til virksomheden. Udover en samlet SundhedsScore, et sundhedshjul

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

PATIENTVEJLEDNING TYPE 1-DIABETES. Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker

PATIENTVEJLEDNING TYPE 1-DIABETES. Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker PATIENTVEJLEDNING TYPE 1-DIABETES Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker NOTER KÆRE LÆSER Denne patientvejledning om type 1-diabetes er udarbejdet som et supplement til den information, du får hos

Læs mere

Grønt gnavegrønt, salat eller pålæg

Grønt gnavegrønt, salat eller pålæg GRØNT Gnavegrønt Agurk Avocado Bladselleri Blomkål Broccoli Bønner Gulerod Kinaradise Majskolbe Minimajs Peberfrugt rød, grøn, gul Radiser Tomat Squash Sukkerærter Ærter i bælg Grønt som salat Råkost Bagte

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Spis rigtig og bliv gravid Guide, gode råd og fakta Spis rigtig og bliv gravid INDHOLD: Spis rigtig og bliv let gravid...4

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere