Præmieret 2008 Adresse Englandsgade 2-12 Bygherre Fyns almennyttige Boligselskab Arkitekt Frede Nielsens Tegnestue Ingeniør Henry Jensen A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Præmieret 2008 Adresse Englandsgade 2-12 Bygherre Fyns almennyttige Boligselskab Arkitekt Frede Nielsens Tegnestue Ingeniør Henry Jensen A/S"

Transkript

1 GODT BYGGERI ODENSE 2008

2 BÆREDYGTIGHED Byggeriet i byen kommer os alle ved, fordi det påvirker byens rum og dermed er med til at sætte rammerne for hverdagens liv. Godt byggeri har et socialt ansvar - stræber efter at skabe demokratiske og tilgængelige strukturer for alle, samtidig med det skaber sammenhæng med omgivelserne og fremmer kvaliteterne i det bestående. Byens bedste huse siger os noget, har en høj arkitektonisk kvalitet og lang levetid. De er forenklede, velovervejede og sunde konstruktioner, levende rammer om liv. Og de er opført med respekt for miljøet og med sans for de økonomiske rammer for både anlæg og drift. Årets præmierede byggerier er eksempler på en sådan bæredygtig udvikling, der fremmer forskellighed, gør byen mere tilgængelig og til et bedre sted at være for mange. Begge byggerier er i øjenhøjde med hverdagens liv, giver meget til omgivelserne og skaber vedkommende og smukke rum omkring sig. Byens rum danner forløb og sammenhæng og skaber rammer for ophold i den byggede by. Byens pladser og ikke mindst parker gør Odense til noget særligt, en grøn og åben by. Man er altid tæt på naturen og de rekreative kvaliteter. H.C. Andersen Haven er den landskabelige park, der følger Odense ås forløb gennem byen og skaber et stort, åbent rum omkring Domkirken, Skt. Knuds Kirke. Læs mere om H.C. Andersen Haven sidst i hæftet.

3

4 Præmieret 2008 Adresse Englandsgade 2-12 Bygherre Fyns almennyttige Boligselskab Arkitekt Frede Nielsens Tegnestue Ingeniør Henry Jensen A/S ENGLANDSGADE 2-12 Almennyttige boliger er vigtige i en tid, hvor prisernes himmelflugt på boligmarkedet betyder, at attraktivt beliggende boliger er forbeholdt de få. De 57 nye almennyttige boliger på Odense Havn er opført i betonelementer med udvendig isolering og puds. Arkitektonisk fremstår huset sammensat af en 6-etages portbygning, der har hovedfacade mod Havnepladsen og en 4-etages bygning, der gentager naboejendommens planaftryk og volumen med hovedfacade mod havnebassinet mod vest. Bygningen får på denne måde en særlig, levende karakter, der er befriende blandt de nye, mere knappe huse. Underspillet, men tydeligt refereres der til havnens større pakhuse og siloer samtidig med at huset giver Havnepladsen både rumlig afgrænsning og en ekstra arkitektonisk og oplevelsesmæssig dimension med butikslokaler, boliger og altaner i en åben stilladsstruktur. Bygningen er opført med p-kælder og får som følge heraf et synligt, hævet opholdsareal på dækket mod havnebassinet. Facaden mod Englandsgade åbner sig i en stor, åben port tværs gennem bygningen, hvor gaden drejer. Porten giver adgang til boligerne i den 6-etages bygning, til opholdsdækket mod vest og p-kælderen. En enkel løsning på en kompleks problematik, der skaber en naturlig passage som overgang mellem offentlige og halvoffentlige arealer. Adgang til boligerne sker fra åbne trapper mod Englandsgade og i en mere formel, lukket opgang i bygningen mod Havnepladsen. Forholdet mellem adgangsvejenes placering og boligernes orientering med solvendte opholdsarealer skaber både sammenhæng og berigende variation i det arkitektoniske udtryk. Man er ikke i tvivl om at her er et godt sted at bo. Havnens karakter, historie og liv bliver smukt spejlet i Englandsgade 2-12, der endda giver mere tilbage.

5

6

7

8 Præmieret 2008 Adresse Sandhusvej 72 Bygherre Stjernegruppen, De Blå Spejdere Arkitekt Sophus Søbye Ingeniør Rostgaard A/S HINDEMOSEHUS Hindemosehus gør indtryk. Arkitekturen, materialesammensætningen og den egenartede disponering af bygningens rum udgør sammen med landskabet en stærk helhed, der fæster sig i erindringen, når man besøger spejderhuset. Bygningen fremstår som en ramme med facader i in-situ støbt beton præcist placeret i landskabet og åbner sig mod omgivelserne gennem store porte i øst- og vestfacaden. Her ankommer man til husets tværgående gårdsplads og herfra er der adgang til alle husets rum: sal, café, mødelokaler, kontor og toiletter. Disponeringen er enkel og understøtter stemningen af lejrliv og opmærksomheden overfor det nære, der karakteriser huset. Den arkitektoniske bearbejdning af materialerne beton, træ og glas er overbevisende og får huset til at fremstå afklaret med en egen værdighed og arkitektonisk identitet, der påvirker sanserne. Spejderlivets mangesidede aktiviteter er overbevisende fortolket til et hus, der fokuseret understøtter og sammenbinder de enkelte aktiviteter til et oplevelsesrigt hele omkring gårdspladsen, husets samlingspunkt med ildsted, terrasse og tæt kontakt til landskabet. Hindemosehus er et hus med holdninger. Huset er knapt og lavmælt i mødet med landskabet og de omkringliggende simple huse, der er stedets særkende. Og huset er åbent og inviterende, når man er kommet ind på gårdspladsen. Spejderne har fået et hus, der udfordrer og stimulerer aktiviteterne og det sociale samvær. Byen har fået en øjenåbner, et berigende og uforudsigeligt hus, der åbner vore sanser. Hindemosehus er opført på baggrund af en indbudt konkurrence om Fremtidens spejderhus udskrevet af Lokale- og Anlægsfonden, der også har ydet væsentlig økonomisk støtte til opførelsen af byggeriet.

9

10

11

12 H.C. ANDERSEN HAVEN H.C. Andersen Haven også kaldet Eventyrhaven er Odenses fineste landskabelige park. Den ligger centralt i byen på kanten af centrum, nedenfor Domkirken og Rådhuset. Haven er en værdifuld og meget benyttet grøn oase i byen og er med dens bløde plæner, Odense Å, de gamle træer, skulpturerne og blomster en værdifuld kontrast til byens gader, huse og butikker. Haven var indtil 1942 en lukket privat have for Læseforeningens medlemmer med slyngede stier, smukke plæner og særlige træer. Da Odense Kommune overtog haven blev den åbnet for byens borgere. I forbindelse med udvidelsen af Rådhuset blev haven ændret, renoveret og tilføjet en række nye elementer, der er en væsentlig årsag til at haven i dag er et så besøgt og karakterfuldt sted. H.C. Andersen Havens placering ved Odense Å gør, at man meget flot oplever åens skiftende vandføring og forløb gennem byen. Åen bringer naturens rytme helt ind i byens midte. Ådalen har i H.C. Andersen Haven et markant terræn, der er modeleret som flotte bløde skråninger op mod og mellem byens huse. Skråningen op mod Domkirken er særlig smukt formet, og er en flot forgrund til kirken. Det er også her H.C. Andersen statuen står med Domkirken som baggrund. Om vinteren er skråningerne fine små kælkebakker for kvarterets børn. Om foråret bliver de solorienterede skråninger hurtigt varme og tørre, og er derfor gode til forårets første picnic eller solbadning. Pergolaen, havens broer og den slyngede mur er vigtige elementer i haven. De er tegnet i forbindelse med udvidelsen af rådhuset i 1940 erne af havearkitekt C.Th. Sørensen og rådhusets arkitekt B. Helweg-Møller.

13

14 Pergolaen er en stor cirkulær trækonstruktion placeret midt i haven nedenfor Rådhuset. Pergolaen åbner sig skiftevis mod blomsterhaven og mod det store haverum. Pergolaen er bevokset af flere forskellige blomstrende klatreplanter som blåregn, klematis og kaprifolium. I forbindelse med en renovering af Pergolaen i midten af 80 erne ændrede man grundplanen i midten af Pergolaen fra et raffineret rudeformede mønster til et enklere cirkulært mønster. Rudeformen ses dog stadigvæk i den oprindelige belægning af sandsten, der ligger i selve Pergolaen. Pergolaen er havens fine blomsterhave, hvor man fra gode bænke skærmet af klatreplanter kan nyde forårets blomsterløg og sommerens dahlia. Det er det eneste sted i byen, hvor der er så store og fine blomsterbede. I blomsterbedene står tre elegante springvand, der giver lyden af plaskende og dryppende vand. Havens fire broer er alle forskellige og er tegnet særligt til stederne og haven. Broernes trædæk, rækværk mv. har mange fine og elegante detaljer. Den slyngede mur afslutter haven mod vest, hvor der tidligere lå et stort elektricitetsværk. Muren har et fint slynget forløb fra den starten ved åens brink og slutter helt op mod Klosterbakkens belægninger. Mod haven har den en meget flot ensartet reliefvirkning. Muren står nederst i haven på en flot sokkel direkte ned mod bagåen, længere oppe går man på en grussti langs muren. H.C. Andersen Haven er en af Odenses mest benyttede parker. Placeringen mellem Centrum og Skt. Knudsgade Kvarteret gør, at mange går gennem haven på deres vej gennem byen. Åstien langs Odense Å går også gennem haven, så mange går, løber eller cykler langs åen, over broerne gennem haven.

15

16 Hvert år foretages præmiering af godt og smukt byggeri i Odense. Komiteen, der varetager præmieringsregulativet har følgende medlemmer: Rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, et medlem af Odense Byråd, to medlemmer, udpeget af Akademisk Arkitektforening, chefen for Kultur, Plan og Byg, chefen for Natur, Miljø og Trafik. Komiteen vælges for 4 år ad gangen. Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Odense Slot, indgang C Nørregade Odense C Tlf

GODT BYGGERI ODENSE 2007

GODT BYGGERI ODENSE 2007 GODT BYGGERI ODENSE 2007 BYENS MANGFOLDIGHED Opmærksomhed overfor byens udvikling, dens historie og bygningsmæssige karakteristika er stigende i disse år. Efter en periode hvor fokus i arkitekturen har

Læs mere

SKØRPING MIDTBYPLAN. Strategi for midtbyens udviklingsmuligheder

SKØRPING MIDTBYPLAN. Strategi for midtbyens udviklingsmuligheder SKØRPING MIDTBYPLAN Strategi for midtbyens udviklingsmuligheder Midtbyplanen er udarbejdet af COWI, Plan udvikling og trafik i samarbejde med Rebild Kommune 2 Tekst og layout: COWI A/S Juni 2013 INDHOLD

Læs mere

MULIGHEDER MED KVALITET

MULIGHEDER MED KVALITET MULIGHEDER MED KVALITET - en arkitekturpolitik for Randers Kommune RANDERS BYKERNE BYRÅDETS ARKITEKTURPOLITIK Randers Kommune skal kendes som en attraktiv kommune og et godt sted at bo. Kommunens smukke

Læs mere

DOMMERBETÆNKNING VINGE OG NY BYDEL

DOMMERBETÆNKNING VINGE OG NY BYDEL DOMMERBETÆNKNING VINGE S-togsSTATION OG NY BYDEL Indbudt projektkonkurrence Dommerbetænkning Oktober 2014 1 FORORD Frederikssund Det er med stor glæde, at Frederikssund Kommune nu kan præsentere resultatet

Læs mere

Vejledning. Arkitekturpolitik for Kolding Kommune

Vejledning. Arkitekturpolitik for Kolding Kommune 2004 Vejledning Arkitekturpolitik for Kolding Kommune Indholdsfortegnelse Forord 3 1. Indledning 3 1.1. Hvad er arkitektur? 3 2. Formål 4 2.1. Styrkelse af identitet 4 2.2. Grundlag for kvalitet 4 2.3.

Læs mere

Tingbjerg og Utterslevhuse - en bydel i udvikling

Tingbjerg og Utterslevhuse - en bydel i udvikling Tingbjerg og Utterslevhuse - en bydel i udvikling 2 2 Tingbjerg og Utterslevhuse - en bydel i udvikling Indhold Forord...5 Mange aktører - en vision...8 Arkitekturen...18 Modernisering og nye boligtyper

Læs mere

TRYGT OG SKØNT BOLIGOMRÅDE

TRYGT OG SKØNT BOLIGOMRÅDE TRYGT OG SKØNT BOLIGOMRÅDE - En designguide til social bæredygtighed Forandringer i det fysiske miljø kan øge tryghed, øge det sociale samvær, øge ejerskab, øge glæden ved at bo og gøre et boligområde

Læs mere

KVALITETER I ALMENE BEBYGGELSER FRA 1940 ERNE OG 1950 ERNE 1

KVALITETER I ALMENE BEBYGGELSER FRA 1940 ERNE OG 1950 ERNE 1 KVALITETER I ALMENE BEBYGGELSER FRA 1940 ERNE OG 1950 ERNE 1 Denne publikation er en del af projektet Formidling af bevaringsværdier ved renovering og fremtidssikring af 1940 ernes og 1950 ernes almene

Læs mere

RAVNKILDEVEJ. Min bolig i vores kvarter

RAVNKILDEVEJ. Min bolig i vores kvarter RAVNKILDEVEJ Min bolig i vores kvarter 870 870 1 2 870 INDHOLD VISION S. 5 HELHEDSPLAN S. 8 UDERUM OG LANDSKAB S. 10 INFRASTRUKTUR OG PARKERING S. 14 LUNDEN VED ETAGEHUSENE S. 16 FÆLLESRUM VED GÅRDHAVEHUSE

Læs mere

RENOVERINGSGUIDE. 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER

RENOVERINGSGUIDE. 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser RENOVERINGSGUIDE KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser 4 INDLEDNING INDLEDNING 5 Redaktion Dansk Bygningsarv

Læs mere

28.02-13 I Skitseprojekt for TK Developments

28.02-13 I Skitseprojekt for TK Developments 28.02-13 I Skitseprojekt for TK Developments entrepriseområde i Stationsområdet KØGE KYST I beskrivelse BYANALYSE Entrepriseområdet er placeret på bagsiden af den eksisterende midtby ud mod jernbanetraceet.

Læs mere

Kollegierne i Universitetsparken i Aarhus. Forslag til fornyelse og ombygning

Kollegierne i Universitetsparken i Aarhus. Forslag til fornyelse og ombygning Kollegierne i Universitetsparken i Aarhus Forslag til fornyelse og ombygning 1 2 Kig gennem universitetsparkens morænekløft, mod kollegium 1. Tradition Via en dybere forståelse for Aarhus Universitets

Læs mere

Randers Kommunes Arkitekturpris. Arkitektur i Randers Kommune 2009-2010

Randers Kommunes Arkitekturpris. Arkitektur i Randers Kommune 2009-2010 Randers Kommunes Arkitekturpris Arkitektur i Randers Kommune 2009-2010 Arkitekturpris Den 30. september i år fejres arkitektur samtidig flere steder i Verden. I Danmark arrangerer Akademisk Arkitektforening

Læs mere

ÅRETS GANG I ORD OG BILLEDER

ÅRETS GANG I ORD OG BILLEDER 2OO7 2OO7 ÅRETS GANG I ORD OG BILLEDER 2007 blev formidlingens år for ejendomsselskabet Realea. Fire år efter etableringen af Realea A/S blev 2007 året, hvor der for alvor blev sat fokus på formidlingen

Læs mere

RENOVERINGSGUIDE. 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER

RENOVERINGSGUIDE. 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser KVALITETER, UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser RENOVERINGSGUIDE, OG ANBEFALINGER 1940 erne og 1950 ernes murede boligbebyggelser 4 INDLEDNING INDLEDNING 5 Redaktion Dansk Bygningsarv Fagredaktører Professor

Læs mere

Gode rammer for livet

Gode rammer for livet arkitektur Gode Arkitektur for Kolding Kommune 2013 arkitektur Gode Med vores centrale placering i Trekantområdet er Kolding Kommune en del af et dynamisk område i stadig vækst. Når vi har vækst, kræver

Læs mere

ARKITEKTURBY KØBENHAVN KØBENHAVNS KOMMUNES ARKITEKTURPOLITIK

ARKITEKTURBY KØBENHAVN KØBENHAVNS KOMMUNES ARKITEKTURPOLITIK ARKITEKTURBY KØBENHAVN KØBENHAVNS KOMMUNES ARKITEKTURPOLITIK ARKITEKTURBY KØBENHAVN KØBENHAVNS KOMMUNES ARKITEKTURPOLITIK INDHOLD 3 INTRO 04 Forord 08 Introduktion 01 EGENART VI SKAL STYRKE DEN KØBENHAVNSKE

Læs mere

Nyt byliv i byrummet omkring Guldberg skole i Sjællandsgade. Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007

Nyt byliv i byrummet omkring Guldberg skole i Sjællandsgade. Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007 Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007 INDHOLD Guldberg Skole i Sjællandsgade Indledning s. 5 Leg, idræt og bevægelse s. 7 Baggrund og formål s. 9 Projektudvikling i dialog s. 11 Dispositionsforslaget

Læs mere

HØJHUSE PÅ LINDHOLM BRYGGE. - projektredegørelse, april 2009

HØJHUSE PÅ LINDHOLM BRYGGE. - projektredegørelse, april 2009 HØJHUSE PÅ LINDHOLM BRYGGE - projektredegørelse, april 2009 Konsortiet bag Triplet Tower og DAC Cathedral Aalborg ønsker at opføre to højhuse i forbindelse med Dansk Andels Cements cementfabrik, Katedralen,

Læs mere

Områdefornyelse. Områdefornyelse i Ringsted bymidte INDLEDNING

Områdefornyelse. Områdefornyelse i Ringsted bymidte INDLEDNING 1 Områdefornyelse Områdefornyelse i Ringsted bymidte november 2010 INDLEDNING INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 5 Ringsted - Sjællands hjerte 7 En by med historie 7 Infrastruktur 7 Udvikling 7 Områdefornyelsens

Læs mere

At fremtidssikre almene boliger fra 50 erne. idékatalog på baggrund af 20 demonstrationsprojekter. Landsbyggefonden

At fremtidssikre almene boliger fra 50 erne. idékatalog på baggrund af 20 demonstrationsprojekter. Landsbyggefonden At fremtidssikre almene boliger fra 50 erne idékatalog på baggrund af 20 demonstrationsprojekter Landsbyggefonden I dette katalog præsenteres en række idéer fra 20 demonstrationsprojekter, som er et initiativ

Læs mere

Esbjerg Kommunes Byfond

Esbjerg Kommunes Byfond 2010 Esbjerg Kommunes Byfond Bestyrelsen Esbjerg Kommunes Byfonds bestyrelse Bestyrelsen for Esbjerg Kommunes Byfond blev ændret pr. 1. januar 2010 efter Kommunevalget for byrådsperioden 1. januar 2010

Læs mere

nyere 66byrum et inspirationskatalog byfornyelse

nyere 66byrum et inspirationskatalog byfornyelse 66byrum nyere et inspirationskatalog byfornyelse 66 nyere byrum et inspirationskatalog 1 aktivitet vand møbler arrangementer arkitektur idræt bevægelsen by stilhed 66 nyere byrum Publikationen er udgivet

Læs mere

Værdistigninger i byudviklingsprojekter inspiration til økonomiske vurderinger af planer

Værdistigninger i byudviklingsprojekter inspiration til økonomiske vurderinger af planer Værdistigninger i byudviklingsprojekter inspiration til økonomiske vurderinger af planer Miljøministeriet Realdania 2 KOLOFON UDGIVET AF: PLAN09 KONSULENT: NIRAS Konsulenterne FOTOS: Såfremt andet ikke

Læs mere

inspiration Troldtekt Kontor og erhverv Kreativt miljø på Holmen side 8 >

inspiration Troldtekt Kontor og erhverv Kreativt miljø på Holmen side 8 > Troldtekt Kontor og erhverv inspiration Kreativt miljø på Holmen side 8 > Jacob Jensen design: Smuk ramme om verdensberømt design Tectura i Brøndby: Fabrikkens forvandling Kanonbådsskurene: Kanonbådsskure

Læs mere

Geiserne er et markant pejlemærke på Havnetrekanten i Horsens.

Geiserne er et markant pejlemærke på Havnetrekanten i Horsens. GEISERNE Kraftfuld som en gejser 03 Geisernes første slanke tårn stræber mod himlen med 11 etager luksusboliger. Lys, nordisk og kraftfuld som en gejser leder det tankerne hen på rendyrket nordisk arkitektur.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord 3

Indholdsfortegnelse. Forord 3 Indholdsfortegnelse Forord 3 Byomdannelsesplanen Om byomdannelsesplanen 4 Det videre arbejde 4 Havneforum 2002 5 Visioner Hvad vil vi med havnen? 6 De store træk 6 Vandet 6 Turisme, sport, fritid og rekreation

Læs mere

Sundholm Syd Skema A AB+

Sundholm Syd Skema A AB+ Sundholm Syd Skema A AB+ september 2010 Bertelsen & Scheving arkitekter Almen Bolig + Sundholm Skema A 1 Helhedsplan AB+ 2 AB+ 1 2 Almen Bolig + Sundholm Skema A Bertelsen & Scheving arkitekter Introduktion

Læs mere

Landsbyanalyse Sejling

Landsbyanalyse Sejling Landsbyanalyse Sejling Indledning I Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 er der udlagt store områder til byvækst ved Sejling. Byvæksten kan først ske, når den eksisterende landsby er blevet overført til byzone.

Læs mere

herning Sygehusgrunden Herning iforundersøgelser

herning Sygehusgrunden Herning iforundersøgelser herning Sygehusgrunden iforundersøgelser Herning INDHOLD Kolofon 3 Indledning 5 Sygehusgrunden 12 Udviklingsstrategi Udarbejdet af: Bascon Åboulevarden 21 8000 Aarhus C Tlf.: 87 31 44 00 bascon@bascon.dk

Læs mere