Energitilsynets påbud af 21. december 2015 for så vidt angår gasprisguiden.dk og påbuddet af 21. juni 2016 stadfæstes.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energitilsynets påbud af 21. december 2015 for så vidt angår gasprisguiden.dk og påbuddet af 21. juni 2016 stadfæstes."

Transkript

1 A F G Ø R E L S E (lov om naturgasforsyning) Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER OM Gul Strøm A/S Energitilsynets afgørelse om påbud af 21. december 2015 fornyet ved påbud af 21. juni 2016 pålæg af indberetning af korrekte priser til GasprisGuiden.dk. J.nr NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, Professor, cand. jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Professor, cand. jur. & ph. d. Bent Ole Gram Mortensen Civilingeniør Jens Packness Projektdirektør Bente Østerbye NÆVNETS AFGØRELSE Energitilsynets påbud af 21. december 2015 for så vidt angår gasprisguiden.dk og påbuddet af 21. juni 2016 stadfæstes. Gul Strøm A/S (herefter klager) repræsenteret ved advokat Xxx (herefter advokaten) har klaget den 25. januar 2016 til Energiklagenævnet over Energitilsynets afgørelse af 21. december Ved afgørelsen pålagde Energitilsynet klager at rette prisoplysningerne på Elpristavlen og Gaspris guiden (herefter prisportalerne) således, at de korrekte abonnementspriser er angivet. Afgørelsen har hjemmel i bekendtgørelse nr. 770 af 8. august 2005 om elforsyningsvirksomhedernes offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår (herefter bkg. 770) og bekendtgørelse nr. 771 af 8. august 2005 om naturgasselskabernes offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår (herefter bkg. 771). Energitilsynet har senere frafaldet pålægget for så vidt angår Elpristavlen, idet påbuddet af 21. december 2015 den 21. juni 2016 er indskrænket til alene at angå GasprisGuiden. Efter det fornyede påbud af 21. juni 2016 er sagens genstand alene, om klager opfylder kravene i 2 og 3 i bkg. nr. 771 om prisvisning på prisportalen GasprisGuiden. CVR/SE-nr

2 Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har ret til at oplyse om kombinationsprisen for gas og el på GaspriGuiden.dk, jf. bestemmelserne i bkg. 771, eller om klager er forpligtet til alene at oplyse forbrugerne om den rene pris for gas. Sagens baggrund Den 12. november 2015 sendte Dansk Energi, der er administrator af Elpristavlen, en mail til Gul Strøm med oplysning om, at Gul Strøms prisoplysninger på Elpristavlen.dk og Gasprisguiden.dk ikke er i overensstemmelse med oplysningerne på Gul Strøms hjemmeside. Dansk Energi orienterede samme dag Energitilsynets sekretariat (herefter SET) om, at de anførte priser efter Dansk Energis opfattelse var vildledende. Den 24. november 2015 sendte SET en henstilling til klager med oplysning om, at de oplyste priser på prisportalerne ikke var udtryk for de reelle og gældende handelsomkostninger. Handelsomkostningerne var efter Energitilsynets opfattelse forkerte, fordi de forudsatte samtidigt køb af el og gas, hvorfor det ikke var muligt for en forbruger at få leveret henholdsvis el eller gas til 10 kr./måned for el eller 40 kr./måned for gas. Derfor anmodede Energitilsynet klager om straks at rette oplysningerne således, at abonnementsprisen for køb af el udgør 29 kr./måned og 59 kr./måned for gas, idet dette var de angivne priser på Gul Strøms egen hjemmeside. Af klagers hjemmeside fremgik også, at abonnementsprisen for samtidig levering af el og gas var 69 kr./måned. På prisportalerne fremgik det, at abonnementsprisen for samtidig levering af el og gas var 50 kr./måned. Energitilsynet anmodede klager om at rette forholdet med henvisning til 2, stk. 1, og 3, stk. 1, i bkg. 770 og 771. Side 2 af 15 Den 26. november 2015 rykkede Dansk Energi Energitilsynet for at få klager til at rette priserne på prisportalerne. Dansk Energi udtrykte bekymring for, at andre elhandelsselskaber ville se en fordel i at anvende samme metode, hvis de angiveligt forkerte priser fik lov at stå uden konsekvens gennem længere tid. Den 26. november 2015 sendte Gul Strøm besked til Energitilsynet om, at klager ikke var enig i Energitilsynets vurdering af, at priserne var vildledende. Klager anførte over for Energitilsynet, at tilbuddene på prisportalerne tog udgangspunkt i en købsbetinget rabat og, at det ikke fremgik af bkg. 770, at der skulle være noget forkert i købsbetingede rabatter. Klager oplyste også, at prisoplysningen på gulstrøm.dk og de to prisportaler var identiske. Den 30. november 2015 sendte Energitilsynet et varsel om udstedelse af et påbud og en juridisk begrundelse for, at indberetningen af priserne var i strid med bkg. 770 og 771, som Energitilsynet fører tilsyn med.

3 Den 9. december sendte Energitilsynet et udkast til afgørelse til klager om pålæg om indberetning af korrekte priser til Elpristavlen og Gasprisguiden. Den 21. december 2015 sendte Energitilsynet en afgørelse om pålæg af indberetning af korrekte priser til prisportalerne. Den 4. januar 2016 meddelte advokaten Energitilsynet, at klager havde ændret teksten på prisportalerne, så det klart fremgik, at handelsomkostningen for el på 10 kr. forudsætter samtidigt køb af gas og, at handelsomkostningen for gas på 40 kr. og vice versa. Den 5. januar 2016 meddelte Energitilsynet klager, at Energitilsynet ikke anså påbuddet af 21. december 2015 for så vidt angår de indberettede priser for kombinationsproduktet for efterkommet, hvorfor sanktionerne i 5 i bkg. 770 og 771 kunne tages i anvendelse. Side 3 af 15 Den 18. januar 2016 indgav advokaten en foreløbig klage over påbuddet af 21. december Det fremgik af den foreløbige klage, at advokaten afventede tilsynets tilbagemelding om fastholdelse af pålægget. Den 21. juni 2016 meddelte Energitilsynet advokaten, at påbuddet opretholdtes for så vidt angik Gasprisguiden, idet elpristavlen.dk var blevet erstattet af elpris.dk. Klagers prisvisning på internettet Det fremgår, at klagers prisvisning på GasprisGuiden for gas på posten Gasprisguiden-tilbud fastsætter prisen for køb af gas til 40 kr. Dette forudsætter efter tilbuddet samtidig køb af el til 29 kr. pr. måned. At købet af gas samtidig forudsætter køb af el fremgår ikke umiddelbart af listen på GasprisGuiden. Det fremgår først, når man klikker på tilbuddet eller går videre til udfyldelse og accept af tilbuddet. Derved synliggøres Gul Strøm som leverandør af gas på GasprisGuiden efter forudsætninger, som ikke indgår i de øvrige leverandørers prisvisning, idet disse ikke viser priser udregnet som en kombinationsrabat. Gul Strøm har endvidere et andet tilbud på GasprisGuiden på alene gas, hvor prisen er 59 kr. pr. måned for levering af gas. Dette er således den rene pris for gas, som forbrugerne på GasprisGuiden oplyses om. Denne prisvisning stemmer overens med prisvisningen på klagers egen hjemmeside. Til sammenligning fremgår det ikke af Gulstrøms egen hjemmeside, at prisen på gas i noget tilfælde er 40 kr. På klagers hjemmeside oplyses om, at prisen for el er 29 kr., prisen for gas er 59 kr. og kombinationsprisen er 69 kr.

4 Forbrugeren får også oplysning om muligheden for samtidig køb af el med kombinationsrabatten, når forbrugeren klikker sig ind på Gul Strøms tilbud på GasprisGuiden, der alene angår salg af gas. Energitilsynets påbud af 21. december 2015 Af afgørelsen fremgår følgende: [ ] Vurdering Elforsyningsvirksomhedernes og naturgasselskabernes offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår er reguleret i Energitilsynets bekendtgørelse nr. 770 af 8. august 2005 om elforsyningsvirksomhedernes offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår og bekendtgørelse nr. 771 af 8. august 2005 om naturgasselskabernes offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår. Side 4 af 15 Ifølge begge bekendtgørelser gælder, at virksomhederne skal offentliggøre oplysninger om gældende priser og vilkår, jf. bekendtgørelsernes 2, stk. 1, og at virksomhederne som minimum skal offentliggøre disse gældende priser og vilkår på egne hjemmesider på en tydelig, sammenlignelig og tilgængelig måde, jf. bekendtgørelsernes 3, stk. 1. Det fremgår videre, at virksomhederne skal indrapportere disse gældende priser og vilkår til den eller de af Energitilsynets udpegede forbrugsportaler, jf. 3, stk. 3. Energitilsynet har her udpeget henholdsvis Elpristavlen og GasprisGuiden. Sekretariatet for Energitilsynet er blevet opmærksom på, at Gul Strøms prisoplysninger på Elpristavlen og Gaspristavlen ikke stemmer overens med de priser, som Gul Strøm oplyser som værende de gældende på hjemmesiden. Af Elpristavlen og GasprisGuiden fremgår således, at abonnement for en elaftale og en gasaftale udgøre henholdsvis 10 kr./måned og 40 kr./måned. Det fremgår videre, at disse abonnementspriser imidlertid forudsætter et samtidigt køb af el og gas hos Gul Strøm. Af Gul Strøms hjemmeside fremgår imidlertid, at abonnementspriser for en elaftale er 29 kr./måned og for en naturgasaftale 59 kr./måned. Hertil kommer, at den samlede abonnementspris for kombinationsproduktet udgør 69 kr./måned.

5 Det er derfor Sekretariatets vurdering, at de indberettede priser til Elpristavlen (10 kr./måned) og GasprisGuiden (40 kr./måned) er forkerte og vildledende for forbrugerne, og således ikke afspejler de gældende priser som fastsat i bekendtgørelserne, idet Gul Strøm hverken udbyder et produkt med en abonnementspris på 10 kr./måned eller et produkt med en abonnementspris på 40 kr./måned. Bekendtgørelserne omkring offentliggørelse af priser mv. fastlægger hver især rammerne for, hvordan henholdsvis elforsyningsvirksomhederne og naturgasselskaberne skal offentliggøre deres priser og vilkår, jf. bekendtgørelsernes 1, stk. 1, 2. pkt. Standardpriser og -rabatter skal ses i modsætning til forhandlede priser og rabatter. Standardpriser og rabatter er således leverandørens vejledende priser og rabatter for et produkt (listepriser). Side 5 af 15 Det er sekretariatets vurdering, at standardpriser ud fra en sproglig fortolkning alene kan omfatte priser på henholdsvis transport- og energiydelser på el og transport- og energiydelser på naturgas, og under alle omstændigheder kan gældende priser kun omfatte priser for produkter, som de facto udbydes. Gul Strøm oplyser i høringssvaret af 16. december 2015, at selskabet oplyser priserne med en standardrabat, hvortil der er knyttet en betingelse om, at man både er elkunde og gaskunde. Dette er imidlertid ikke korrekt, idet Gul Strøm slet ikke udbyder et elprodukt på 10 kr./måned. Den gældende standardpris for kombinationsproduktet er således 69 kr./måned for abonnementsbetalingen. Hertil kommer, at bekendtgørelserne præciserer hver især, at der er tale om de gældende priser og vilkår for transport- og energiydelser for henholdsvis elektricitet og naturgas. Ifølge 2, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 770 om elforsyningsvirksomheders offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår, skal elforsyningsvirksomheder offentliggøre gældende priser for energiydelser. Ud fra en sproglig fortolkning må elforsyningsvirksomheders energiydelser bestå af elektricitet og alene elektricitet. Energitilsynet skal på denne baggrund meddele Gul Strøm påbud om inden 14 dage fra afgørelsen træffes, at indberette de korrekte og reele priser for en elleverance på Elpristavlen, jf. 4 i bekendtgørelse nr.

6 770 om elforsyningsvirksomheders offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår. Energitilsynet skal videre meddele Gul Strøm påbud inden 14 dage fra afgørelsen træffes at indberette de korrekte og reelle priser for en naturgasleverance, jf. 4 i bekendtgørelse 771 af 8. august 2005 om naturgasselskabernes offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår. I det omfang Gul Strøm ønsker at offentliggøre kombinationsproduktet, skal dette ske med angivelse af den gældende abonnementspris, som udgør 69 kr./måned. [ ] Energitilsynets fornyede påbud af 21. juni 2016 Af afgørelsen fremgår følgende: [ ] Side 6 af 15 Indledningsvist skal vi for god ordens skyld oplyse, at påbuddet vedrørende elpristavlen.dk ikke længere er aktuelt, idet elpristavlen pr. 1. april 2016 er erstattet af elpris.dk under Energitilsynets ansvar. Påbuddet for så vidt angår Elpristavlen.dk anses derfor at være bortfaldet. Ved mail af den 4. januar 2016 blev Energitilsynet orienteret om, at teksten på såvel Elpristavlen som GasprisGuiden var blevet tilrettet således, at det klart fremgår, at handelsomkostningen for gas på 40 kr. forudsætter, at kunden også er elkunde. Energitilsynet svarede herpå ved mail af den 5. januar Af svaret fremgik følgende: Sekretariatet for Energitilsynet er enig med Gul Strøm A/S i, at de tekstmæssige oplysninger, der nu gives omkring Gul Strøms produkter, er korrekte. Sekretariatet for Energitilsynet finder ligeledes, at prisoplysningerne for Gul Strøms produkter på hjemmesiden også er korrekte. Her oplyses, at handelsomkostningen/abonnement for en elaftale er 29 kr./måned, for en gasaftale 59 kr./måned og for kombinationsproduktet el og gas 69 kr./måned. På Elpristavlen og GasprisGuiden oplyses ligeledes helt korrekt handelsomkostningen/abonnement for en elaftale er 29 kr./måned, for en gasaftale 59 kr./måned. Derimod oplyser Gul Strøm imidlertid fortsat på Elpristavlen og Gaspris- Guiden handelsomkostningen/abonnementsprisen for kombinationsproduktet til henholdsvis 10 kr./måned og 40 kr./måned, jf. bl.a. vedhæftede udtræk af dags dato fra Elpristavlen (med sekretariatets markeringer). [Denne er ikke vedhæftet denne mail]

7 Som anført i sekretariatet for Energitilsynets pålæg af 21. december 2015 til Gul Strøm, er selskabet ikke afskåret fra at offentliggøre prisen på kombinationsproduktet på Elpristavlen og GasprisGuiden. Offentliggørelsen skal imidlertid ske til den gældende pris for dette produkt, som er 69 Kr./måned, og som Gul Strøm helt korrekt oplyser med dette beløb på hjemmesiden. Sekretariatet for Energitilsynet finder derfor fortsat, at de indberettede priser for kombinationsproduktet er forkerte og vildledende, idet Gul Strøm hverken udbyder et produkt til 10 kr./måned eller et produkt til 40 kr./måned, men alene et produkt til 69. kr./måned. Med ovenstående begrundelse finder Sekretariatet for Energitilsynet, at Gul Strøm A/S ikke har efterkommet pålægget af 21. december Det betyder konkret, at de sanktioner, som fremgår af 5 i bekendtgørelse nr. 770 af 8. august 2005 om elforsyningsvirksomheders offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår og 5 i bekendtgørelse nr. 771 af 8. august 2005 om naturgasselskabers offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår kan tages i anvendelse. Side 7 af 15 Sekretariatet har gårs dato været på GasprisGuiden, og kunne konstatere, at abonnementsprisen på 40 kr. stadig fremgår heraf. Det er i sammenhængen oplyst, at abonnementsprisen forudsætter et samtidigt køb af el. Vi har vedhæftet skærmprints fra GasprisGuiden.dk og fra gulstrom.dk. Af de samme grunde, som anført i vores mail af den 5. januar 2016, finder vi derfor fortsat, at den indberettede abonnementspris på 40 kr. ikke er rigtig, og dermed ikke korrekt indrapporteret til GasprisGuiden.dk. Vi finder derfor også fortsat, at Gul Strøm A/S ikke har efterkommet vores påbud af den 21. december Dette betyder konkret, at de sanktioner, som fremgår af 5 i bekendtgørelse nr. 771 af 8. august 2005 om naturgasselskabers offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår, kan tages i anvendelse. [ ] Klagers synspunkter og bemærkninger Advokaten anfører, at klagen er indgivet rettidigt. Klager ønsker, at Energitilsynets afgørelse ændres således, at påbuddet afgøres at være ugyldigt og dermed bortfalder. Til støtte herfor har klager anført følgende synspunkter:

8 Efter fast praksis stilles der krav om, at en klagevejledning skal være udformet på en måde, sådan at der ikke kan være rimelig tvivl om, hvornår en klage skal være kommet i den pågældende myndigheds besiddelse. Det fremgår ikke af Energitilsynets klagevejledning, hvornår en klage skal være kommet frem for at være rettidig. Det fremgår blot, at at klage skal inden 4 uger fra modtagelsen af dette brev indgives skriftligt til Energiklagenævnet, Frederiksborggade 15, 1360 København K. Det er hverken anført, hvordan modtagelsestidspunktet for så vidt angår pålægget skal beregnes, eller hvornår klagen skal være modtaget af klageinstansen for at være rettidig i forhold til modtagelsen. I tilfælde af manglende klagevejledning tilsidesættes klagefristen, indtil der er givet tilstrækkelig klagevejledning, og allerede derfor er ingen klagefrist brudt. Side 8 af 15 Klagen er faktisk indleveret inden for 4 ugers fristen, der normalt beregnes som enten midnat eller sædvanlig kontortids ophør kl Pålægget dateret den 21. december 2015, med overskriften Pålæg om indberetning af korrekte priser til elpristavlen og gasprisguiden, blev ved Energitilsynets af 21. juni 2016 (bilag 1) indskrænket, idet påbuddet for så vidt angår elpristavlen anses for at være bortfaldet pr. 1. april Denne indskrænkning i påbuddet meddelte Energitilsynet dog ikke på egen hånd, men alene på min forespørgsel af 17. juni Først fra 17. juni 2016 var der således reelt klarhed over, hvad påbuddet omhandler og dermed om, hvad klagesagen for Energiklagenævnet omhandler, nemlig den del af pålægget der omhandler 4 i bekendtgørelse nr. 771 af 8. august 2015 om naturgasselskabers offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår. Enhver frist må være suspenderet, indtil påbuddets omfang er endeligt fastlagt. Først den 21. juni 2016 var der endelig klarhed over påbuddets omfang, idet Energitilsynet på dette tidspunkt meddelte, at den del der vedrørte elforsyningsloven bortfaldt. Det fremgår udtrykkeligt af Gaspris bekendtgørelsens 1, hvad der forstås ved priser nemlig: Ved priser forstås i denne bekendtgørelse standardpriser, tariffer, forsyningspligtspriser og standardrabatter. Klager har for det af pålægget omfattede kombinationsprodukt indberettet en pris til gasprisguiden med en standardrabat, der er knyttet til

9 en betingelse om, at den pågældende kunde også er el-kunde i selskabet. Denne betingelse fremgår klart af indberetningen til gasprisguiden, og kunder, der ser prisangivelsen på Gasprisguiden, kan ikke være i tvivl om betingelsen. Der henvises til vedlagte skærmprint (del af bilag 1) som er taget af Energitilsynet. Det gøres på denne baggrund gældende, at klager har opfyldt Gaspris Bekendtgørelsens 3, stk. 3, om at indrapportere priser, jf. 2, stk. 1, og stk. 2 til den af Energitilsynet udpegede forbrugerportal (gasprisguiden), idet de indrapporterede priser er i overensstemmelse med definitionen af prisen i bekendtgørelsens 1, hvorved forstås standardpriser, tariffer, forsyningspligtspriser og standardrabatter. Det forhold, at kombinationsproduktets pris er knyttet til en betinget rabat er ikke anderledes end en lang række af de andre produkter, der findes på gasprisguiden, f. eks. Introduktionstilbud, der også er knyttet til en betinget rabat, nemlig en rabat der kun gives betinget om, at man er ny kunde og ikke har været kunde i en eller anden forudgående periode. Det afgørende er, at de oplysninger der gives er fyldestgørende og ikke vildledende, sådan at kunden kan se hvad betingelsen er. Side 9 af 15 Energitilsynets argument om, at Gul Strøm opnår en bedre placering end konkurrenterne på Gasprisguiden, når forbrugeren søger på prisoplysninger, er et forkert argument. Argumentet kan således anføres om enhver rabat. Et produkt med introduktionstilbud opnår også en bedre placering end et produkt uden. Også til introduktionstilbuddet er der en række betingelser, som gennemgået ovenfor, som kunden skal være opmærksom på og som ikke nødvendigvis alle potentielle kunder kan eller ville opfylde. Det afgørende er derfor, at betingelserne er klart beskrevet. Energitilsynets synspunkter og bemærkninger Energitilsynet anfører dels at klagefristen er sprunget, dels at påbuddet skal opretholdes. Til støtte herfor har SET anført følgende synspunkter og bemærkninger: Klagen skal være indgivet skriftligt inden fire uger efter, at afgørelsen er meddelt, jf. 89, stk. 5, i den nugældende lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016 om elforsyning. Det fremgår af 7, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 664 af den 19. juni 2006 om forretningsorden for Energiklagenævnet, at klage skal være kommet frem til Energiklagenævnet senest ved kontor tids ophør den dag, hvor klagefristen udløber. Af ekn.dk fremgår det, at Energiklage-

10 nævnets kontortid er mandag til fredag Da klagen er indgivet til Energiklagenævnet den 18. januar 2016 kl. 15:54, må klagen således være at anse som indgivet den 19. januar 2016, hvilket også er angivet i Energiklagenævnets mail til SET af 23. juni Af søgning på GasprisGuiden fremkommer klager med et gasprisguiden-tilbud, hvor abonnementsprisen er angivet at være 40 kr. pr. mdr. Det oplyses i sammenhæng hermed, at de 40 kr. forudsætter køb af el fra Gul Strøm til 29 kr. pr. mdr. Det fremgår imidlertid af gulstrøm.dk, at abonnementsprisen for el er 29 kr. pr. mdr. og for gas 59 kr. pr. mdr. Dertil kommer en samlet abonnementspris for el og gas på 69 kr. pr. mdr. Det er således ikke muligt at opnå en abonnementspris for gas på 40 kr. pr. mdr., selv ved køb af el samtidig. Ved indgåelse af et fælles abonnement for både el og gas er abonnementsprisen således 69 kr. pr. mdr. Side 10 af 15 SET henviser til bkg. nr. 771, hvorefter virksomheder skal offentliggøre oplysninger om gældende priser og vilkår, jf. bekendtgørelsens 2, stk. 1, og at virksomhederne som minimum skal offentliggøre disse gældende priser og vilkår på egne hjemmesider på en tydelig, sammenlignelig og tilgængelig måde, jf. bekendtgørelsens 3, stk. 1. Det fremgår endvidere af bekendtgørelsens 3, stk. 3, at virksomhederne skal indrapportere disse gældende priser til den eller de af Energitilsynets udpegede portaler. Energitilsynet har på gas udpeget Gaspris- Guiden. Endelig fremgår det af 3, stk. 4, i bkg. 771, at de offentliggjorte oplysninger skal være de gældende priser og vilkår. Retsgrundlaget Retsgrundlaget fremgår af bilag til denne afgørelse. Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Indledningsvist skal Energiklagenævnet bemærke, at det tilkommer Energiklagenævnet at vurdere, hvorvidt en klagefrist er overskredet eller ej og i givet fald, hvorvidt klagen kan admitteres eller afvises. I den konkrete sag var der tvivl om, hvorvidt påbuddet af 21. december 2015 var efterkommet. Klager afventede derfor, om Energitilsynet ville opretholde påbuddet. I juni 2016 bekræftede Energitilsynet på advokatens forespørgsel, at påbuddet for så vidt angår gasprisguiden.dk opretholdtes og ikke var efterkommet. Påbuddet vedrørende elpristavlen var bortfaldet. Under hensyntagen til sagens karakter og vigtigheden af, at der træffes en afgørelse i sagen, admitteres klagen på trods af, at klagefristen er overskredet.

11 På baggrund af ovenstående admitteres klagen og Energiklagenævnet bemærker, at der er tale om en ubetydelig overskridelse på 54 minutter. Prisvisningen i den foreliggende sag Reglerne om prisvisning på prisportalen GasprisGuiden.dk skal efter lovbemærkningerne sikre, at forbrugerne oplyses om de gældende priser for gas, således at der etableres et velfungerende marked for køb af gas med en sund og lige konkurrence. Reglerne sigter således til at tage hensyn til forbrugerne og den lige konkurrence sælgerne i mellem, idet prisvisningen skal være gennemsigtig. Det følger af bkg. nr. 770 og nr. 771, at der eksisterer separate normer for prisvisning af gas og el, med hjemmel i henholdsvis lov om naturgasforsyning og lov om elforsyning. Energiklagenævnet finder derfor, at begreberne standardpriser og standardrabatter i 1, stk. 1, i bkg. nr. 771 skal forstås som standardrabatter for køb af gas, da bekendtgørelsen alene angår køb af gas og naturgasselskabers prisvisning. Side 11 af 15 Ifølge 1 i bkg. nr. 771 har bekendtgørelsen til formål at fastsætte rammer for, hvordan naturgasselskaberne skal offentliggøre deres priser og vilkår. Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 42 a i lov om naturgasforsyning. Af lovbemærkningerne til 42 a i lov nr. 494 af 9. juni 2004 om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om varmeforsyning, fremgår det, at bestemmelsen har til formål at sikre, at gasforbrugerne har mulighed for at gennemskue vilkårene fra forskellige leverandører. Det følger endvidere af 1, stk. 1, 3. pkt., at ved vilkår forstås i bkg. nr. 771 standardvilkår og standardbetingelser for adgang til og brug af naturgasleverancer. Efter en samlet og konkret vurdering finder Energiklagenævnet derfor, at klager er forpligtet til at oplyse om standardprisen og standardrabatter for køb af gas på prisportalen. Kombinationsprisen angiver prisen for samtidigt køb af el og gas, hvilket hverken er standardprisen for køb af gas eller en standardrabat for køb af gas. Forbrugerne kan derfor vildledes til at tro, at kombinationsprisen er klagers standardpris eller standardrabat for køb af gas alene. De to tilbudsbjælker giver klager en fordel i forhold til de øvrige leverandører på GasprisGuiden i form af en højere grad af eksponering på GasprisGuiden. Klagers prisvisning er således ikke fuldt sammenlignelig, idet det ikke er sædvanligt at angive priser udregnet efter en kombinationsrabat på Gaspris- Guiden.dk. Det strider således mod retsgrundlagets hensyn til lige og reel konkurrence, at give klager ret til at oplyse kombinationsprisen på Gasprisguiden.dk.

12 Energiklagenævnet finder efter en samlet og konkret vurdering, at klagers prisvisning på GasprisGuiden ikke overholder 3, stk. 4, 1. pkt., jf. 1, stk. 1, 2. pkt., i bkg. nr På denne baggrund stadfæstes Energitilsynets påbud af 21. december 2015 angående GsprisGuiden.dk og påbuddet af 21. juni Energiklagenævnets afgørelse Energitilsynets påbud af 21. december 2015 for så vidt angår Gaspris- Guiden.dk og påbuddet af 21. juni 2016 og stadfæstes. Energiklagenævnets afgørelse er truffet med hjemmel i 51, stk. 1, 1. pkt., i lov om naturgas forsyning, jf. lovbekendtgørelse nr af 25. november Side 12 af 15 Sagen har været behandlet på Energiklagenævnets møde den 3. oktober Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. 51, stk. 3, i lov om naturgasforsyning. Søgsmål til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet efter loven eller de regler, der udstedes i henhold til loven, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende, jf. 51, stk. 6, i lov om naturgasforsyning. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form på Energiklagenævnets hjemmeside i henhold til persondatalovens regler herom. På nævnets vegne Poul K. Egan Nævnsformand /Jannik Skadhauge Sano Fuldmægtig, cand. jur.

13 Bilag Uddrag af bekendtgørelse nr. 771 af 8. august 2005 om naturgasselskabernes offentliggørelse af priser, tariffer, rabatter og vilkår: [ ] Bekendtgørelsens formål og anvendelsesområde 1. Denne bekendtgørelse har til formål at fastsætte rammer for, hvordan naturgasselskaberne skal offentliggøre deres priser og vilkår. Ved priser forstås i denne bekendtgørelse standardpriser, tariffer, forsyningspligtpriser, og standardrabatter. Ved vilkår forstås i denne bekendtgørelse standardvilkår og standardbetingelser for adgang til og brug af naturgasleverancer. Stk. 2. Bekendtgørelsen finder anvendelse på naturgasselskaber. Ved naturgasselskaber forstås i denne bekendtgørelse transmissions-, distributions-, og lagerselskaber samt forsyningspligt- og handelsselskaber, jævnfør naturgasforsyningslovens 6, stk. 1, nr. 6 og nr. 16. Side 13 af 15 Hvilke oplysninger skal offentliggøres 2. Naturgasselskaberne skal offentliggøre oplysninger om gældende priser og vilkår for benyttelse af deres transport- og energiydelser. Stk. 2. Energitilsynet kan, efter høring af repræsentanter for forbruger-, erhvervs- og brancheinteresser, udarbejde vejledende retningslinjer for naturgasselskabernes oplysning af priser, herunder retningslinjer for hvilke forbrugsmængder offentliggørelsen skal omfatte. Hvor skal oplysningerne offentliggøres 3. Naturgasselskaberne skal som minimum offentliggøre priser og vilkår, jf. 2, stk. 1, og stk. 2, på egne hjemmesider på en tydelig, sammenlignelig og tilgængelig måde. Stk. 2. Naturgasselskaber, som ikke har en hjemmeside, kan offentliggøre deres priser og vilkår på anden måde. Energitilsynet skal forinden underrettes om, på hvilken måde offentliggørelsen da finder sted. Stk. 3. Naturgasselskaberne skal indrapportere priser, jf. 2, stk. 1, og stk. 2, til den eller de af Energitilsynet udpegede forbrugerportaler. Stk. 4. De offentliggjorte oplysninger skal være de gældende priser og vilkår. Enhver pris- og vilkårsændring skal straks og senest ved ikrafttræden være offentliggjort efter stk. 1, og for så vidt angår prisændringer skal disse tillige senest på samme tidspunkt være indrapporteret efter stk. 3. Sanktionsbestemmelser 4. Energitilsynet kan meddele påbud om efterkommelse af bestemmelserne i denne bekendtgørelses 2, stk. 1 og Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der 1) undlader at efterkomme påbud udstedt med hjemmel i denne bekendtgørelses 4, eller 2) undlader at foretage offentliggørelse eller foretager offentliggørelse i strid med 2, stk. 1, og 3.

14 Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel. [ ] Uddrag af lov nr af 25. november 2013 om naturgasforsyning: [ ] 42 a. Energitilsynet opretter et offentligt tilgængeligt register over anmeldte tariffer, andre betingelser m.v. og offentliggør et repræsentativt udsnit af disse mindst en gang årligt. Stk. 2. Anmeldelser er offentligt tilgængelige. Energitilsynet kan dog beslutte, at en anmeldelse ikke offentliggøres, hvis væsentlige hensyn taler herimod. Stk. 3. Energitilsynet overvåger graden af gennemsigtighed af engrospriser og udarbejder periodiske analyser til dette formål. Stk. 4. Energitilsynet tager fornødne skridt til i øvrigt at sikre gennemsigtighed omkring priser, tariffer, rabatter og vilkår. Energitilsynet fastsætter regler om, hvorledes sådanne forhold skal offentliggøres af selskaberne, herunder også af naturgasleverandørerne, og regler om fakturering og specificering af omkostninger over for modtagere af transport- og energiydelser. Stk. 5. Energitilsynet kan træffe beslutning om, at en uvildig sagkyndig skal gennemgå regnskaber, kontrakter m.m. i et selskab med henblik på at udarbejde en sagkyndig rapport til brug for tilsynet. Side 14 af 15 [ ] Uddrag fra LFF af bemærkningerne til 42 a i lov nr af 25. november 2013 om naturgasforsyning: [ ] Det foreslås, at Energitilsynet skal have ansvaret for at sikre gennemsigtighed omkring priser, tariffer, rabatter og vilkår på gasområdet. Bestemmelsen svarer til elforsyningslovens 82, stk. 2, 3, 5 og 6. Forslaget har til formål at sikre, at gasforbrugerne har mulighed for at gennemskue vilkårene fra forskellige leverandører. Dette vil medvirke til, at de reelt får mulighed for at benytte adgangen til frit at vælge leverandør. Den foreslåede bestemmelse har også til formål at implementere kravet i gasdirektivets artikel 25, stk. 1, litra h, om, at der skal føres tilsyn med omfanget af gennemsigtighed. Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med gasselskabernes forpligtelser til at offentliggøre oplysninger, herunder transmissions-, distributions- og LNGselskabernes pligt til at offentliggøre tariffer og betingelser for benyttelse af transmissions- og distributionsnet samt LNGfaciliteter. Ifølge stk. 1 skal Energitilsynet oprette et offentligt register over anmeldte tariffer og betingelser m.v. og offentliggøre et repræsentativt udsnit af disse mindst en gang årligt. Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med lovens 40, jf. lovforslagets 2, nr. 40, som fastsætter, hvad transmissions-, distributions-, lager-, LNGog forsyningspligtige selskaber har pligt til at anmelde til Energitilsynet. Det fremgår af stk. 2, at anmeldelser er offentligt tilgængelige, men at Energitilsynet kan beslutte, at en anmeldelse ikke offentliggøres, hvis væsentlige hensyn taler herimod. Stk. 3 tillægger Energitilsynet kompetence til at fastsætte regler om, hvordan selskaberne skal offentliggøre priser, tariffer, rabatter og vilkår, samt regler om fakturering og specificering af omkostninger over for modta-

15 gere af transport- og energiydelser. Bestemmelsen giver Energitilsynet hjemmel til at fastsætte regler om gasselskabernes fakturering af omkostninger til gaslevering og andre ydelser. Ifølge stk. 4 kan Energitilsynet beslutte, at en uvildig sagkyndig skal gennemgå regnskaber, kontrakter m.m. i et selskab med henblik på at udarbejde en sagkyndig rapport til brug for tilsynet. [ ] Side 15 af 15

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016 A F G Ø R E L S E (vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 20. marts 2017.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 20. marts 2017. Til: [XXX] Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på forhøjet pristillæg [XXX] (herefter

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

KLAGE FRA Xxx OVER Energinet.dk s afgørelse af 24. november 2015 OM afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5.

KLAGE FRA Xxx OVER Energinet.dk s afgørelse af 24. november 2015 OM afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5. A F G Ø R E L S E (Lov om fremme af vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet ophæver Randers Kommunes afgørelse af 11. maj 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet ophæver Randers Kommunes afgørelse af 11. maj 2015. Til: [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune (j.nr. XXX) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 29. december 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 29. december 2016. Til: XXX Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE 28. marts 2017 Ret & Administration 16/13465 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE BAGGRUND 1. Ret og Administration har

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Advokatfirmaet Advodan, Maribo Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse af 7. marts 2012 om pålæg af tilslutningspligt til fjernvarme

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse af 7. marts 2012 om pålæg af tilslutningspligt til fjernvarme [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

3 S Energi renovering Aps Energinet.dk s tre afgørelser af 4. maj, afgørelsen af 9. maj og 15. maj 2016

3 S Energi renovering Aps Energinet.dk s tre afgørelser af 4. maj, afgørelsen af 9. maj og 15. maj 2016 A F G Ø R E L S E (VE-loven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER OM 3 S Energi

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Halstedhus Efterskole Advokatfirmaet Ret & Råd Maribo Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf.

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokat Pia Egsgaard, j.nr. 63141 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund af overskredet klagefrist

Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund af overskredet klagefrist Til: Vejle Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE i sag om bortfald af forhåndstilsagn om dispensation fra kravet i elforsyningsloven om selskabsmæssig udskillelse af kommunal elproduktion ved solcelleanlæg Energiklagenævnet

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX] A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014. Til: Advokat Jesper Rye Jensen, j.nr. 96-1394 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt Til: [XXX] Odsherred Varme A/S Odsherred Kommune (tidligere Dragsholm Kommune) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen (CO2-Kvoter) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Scanenergi A/S OVER Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX].

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]. A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 OM afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energitilsynets

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form.

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1 Til: Advokat Thomas Jensen Energinet.dk Goul 2011 ApS Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 16. december 2014 om godkendelse af projektforslaget for Viftrup Biogasanlæg

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 16. december 2014 om godkendelse af projektforslaget for Viftrup Biogasanlæg Til: [XXX] samt div. naboer Viftrup Biogas v/knud Christensen Ringkøbing-Skjern Kommune, (j.nr. 2014030042TB/201501011TB) Sendt pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse:

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt [XXX] Afgørelsen er fremsendt pr. e-mail til adressen: [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Horsens Kommunes afgørelse af 15. december 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Horsens Kommunes afgørelse af 15. december 2016. Til xxx Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af overskredet klagefrist Energiklagenævnet modtog den

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet.

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 31. oktober 2007 Tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Nævnsformand,

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 9. maj 2007 forhandlingsløsning efter varmeforsyningslovens 21, stk. 4 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. xxx xxx xxx Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Fremsendes pr. e-mail til xxx Afgørelse Klage

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Afgørelse Klage over Odsherred Kommunes godkendelse og lovliggørelse af projekt til udskiftning af fjernvarmeledning

Afgørelse Klage over Odsherred Kommunes godkendelse og lovliggørelse af projekt til udskiftning af fjernvarmeledning Klager Odsherred Kommune Fremsendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 12. april 2010 om tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 12. april 2010 om tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. (XXX) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Klage over Tønder Kommunes afgørelse af 17. februar 2009 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt til naturgas

Klage over Tønder Kommunes afgørelse af 17. februar 2009 om afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt til naturgas [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet.

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af manglende

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget LBK nr 1065 af 12/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2807/1491-0019

Læs mere

Ved brev af 8. marts 2016 anmodede Emmelev A/S Energiklagenævnet om at tillægge klagen af 4. marts 2016 opsættende virkning.

Ved brev af 8. marts 2016 anmodede Emmelev A/S Energiklagenævnet om at tillægge klagen af 4. marts 2016 opsættende virkning. Til: Emmelev A/S Energistyrelsen Fremsendes pr- e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 328 Offentligt Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, 13, stk. 2, 14, stk. 2 og 3, 15,

Læs mere

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S.

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S. Til: Brødrene Hartmann A/S Tønder Fjernvarmeselskab a.m.b.a. Energitilsynet Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K

Læs mere

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5.

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5. Til: Klager Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Ved af 10. juli 2016 har DBE anmodet Energiklagenævnet om at tillægge klagen opsættende virkning.

Ved  af 10. juli 2016 har DBE anmodet Energiklagenævnet om at tillægge klagen opsættende virkning. Til: Dansk Bygge- og Energirådgivning v. [XXX] Energistyrelsen [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Ældre Sagen Nørregade 49 1165 København K Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Energiklagenævnet

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt betingelsen i 4, stk. 9 i ændringsloven, hvorefter der skal være indgået en bindende og ubetinget aftale, er opfyldt.

Sagen drejer sig om, hvorvidt betingelsen i 4, stk. 9 i ændringsloven, hvorefter der skal være indgået en bindende og ubetinget aftale, er opfyldt. Til: Xxx Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2, 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afslag på forhøjet pristillæg Den 7. juni 2016 modtog

Læs mere

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse (Naturgasforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk ANMODNING FRA AF OM Hundested Varmeværk

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Arbejdernes Boligselskab Gladsaxe

Læs mere

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse.

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA En række lejere repræsenteret ved

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg UDKAST Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, 13, stk. 2, 14, stk. 2 og 3, 15, 26 a, nr. 1, og 34, stk. 2, i lov om varmeforsyning, jf.

Læs mere

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Aarhus Karlshamn Denmark A/S OVER Energinet.dk

Læs mere

Vilkåret i Energistyrelsens afgørelse af 1. juli 2008 ophæves.

Vilkåret i Energistyrelsens afgørelse af 1. juli 2008 ophæves. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk DONG Energy Generation A/S og Energi E2 A/S over

Læs mere

Afgørelse Klage over Energitilsynets afgørelse af 27. september 2012 om godkendelse af Odsherred Varme A/S prisstigninger

Afgørelse Klage over Energitilsynets afgørelse af 27. september 2012 om godkendelse af Odsherred Varme A/S prisstigninger Odsherred Varme A/S fremsendte herefter ved e-mail af 27. september 2012 et forslag til Energitilsynet, hvorefter der i afregningen for 2012 ville blive afregnet med 817 kr./kwh. Dette var beregnet som

Læs mere

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Vesthimmerlands Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over godkendelse af projektforslag Energiklagenævnet

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0045 SPR A F G Ø R

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Slagslunde Fjernvarmelaug over Energitilsynet

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax El-Huset Skærbæk ApS Att.: Aut. elinstallatør [XXX] Storegade 31 6780 Skærbæk Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Toldboden Viborg. Tlf

Toldboden Viborg. Tlf Til: Aftagerforeningen Østerlund Varme A/S Dansk Gas Distribution A/S Sønderborg Forsyning A/S Sønderborg Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail

Læs mere

NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER MV. PÅ ELPRIS.DK

NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER MV. PÅ ELPRIS.DK PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. MAJ 2016 NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER 4. maj 2016 Ret & Administration 16/05074 TRY, OTS RESUMÉ 1. I dette notat orienteres

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [Klager] over Energitilsynet af 17. september 2008 manglende klageberettigelse til Energitilsynet i sag om tilbagebetaling af overdækning

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 14. april 2016 afslag på dispensation for manglende nettilslutning af hustandsvindmølle

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 14. april 2016 afslag på dispensation for manglende nettilslutning af hustandsvindmølle A F G Ø R E L S E (VE-loven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX] (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg Bekendtgørelse nr. 31 af 29. januar 2008 I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, 13, stk. 2, 14, stk. 2 og 3, 15, 26 a, nr. 1 og 2, og

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energitilsynet (j.nr. [XXX]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Frederikshavn Boligforening [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg. Afgørelse

EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg. Afgørelse EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg 29. oktober 2010 Sag 4/0720-0101-0170 / DM Deres ref. Afgørelse ENERGITILSYNET sekretariatsbetjenes af KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Energitilsynet

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Randers Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over godkendelse af

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 2. maj 2014 Ret & Administration 13/10069 /OTS, PAJ Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Resumé 1. I dette notat orienteres om

Læs mere