Formanden for TiD's tale i forbindelse med demonstration mod Uber 16/9-2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formanden for TiD's tale i forbindelse med demonstration mod Uber 16/9-2015"

Transkript

1 Formanden for TiD's tale i forbindelse med demonstration mod Uber 16/9-2015

2 Kære kolleger Tak til 3F for at komme med udstyret der har gjort denne demonstration mulig, og endelig tak til Københavns Kommune for at vise stor fleksibilitet på denne dag. Og tusind Tak fordi I er mødt så talstærkt frem. Det er vi som arrangører meget taknemmelige for. Men det er der jo også en god grund til. Overalt i verden er denne dag udråbt til en demonstrationsdag. I alle større byer har taxifolket valgt at stå sammen, for at gøre opmærksom på den ulige konkurrence vi møder fra en nyt taxilignende selskab, der vinder på, at tage loven i egen hånd. Således også i København,.. på ægte dansk manér. DTR og mener at det er skadeligt for sagen, at vi demonstrerer for vores ret til vores arbejde (vi skal måske helst være usynlige), og et par taxicentraler har meldt ud, at de ikke ønsker at vogne tilsluttet deres bestillingskontor, må deltage. Dette er vilkårene I er kommet her under, og alligevel er i mødt frem i så stort tal. Nogle gange er det nok godt vi ikke kun har en stemme synes jeg. Jeg håber at min stemme har kunnet høres, også selvom jeg ikke er helt så hjemmevant i denne rolle. Men jeg er her og TiD er her og 3F er her, fordi vi tror på, at vi kan gøre en forskel, ved at nævne ordet Voldemort ved navn, i stedet for at gemme os som forskræmte børn i Nordsjælland. Jeg har i særlig grad noteret mig en rammende sætning her i kampens hede: Alle taler om Uber, men kun TiD gør noget ved det. Jeg skal dog hilse fra Trine, med ønsket om en god demonstration. Tak for det. Jeg havde gerne set hendes søde smil her i dag, det synes jeg havde klædt arrangementet Uber kom til Danmark den 19. november 2014, jeg husker det tydeligt, for det var min fødselsdags og den gave, som min kone drilagtigt kunne præsentere for mig allerede fra morgenstunden. Heldigvis reagerede trafikstyrelsen hurtigt, og foretog i løbet af få timer en anmeldelse til politiet for overtrædelse af taxiloven. Selvom vi taxifolk var på mærkerne fra første øjeblik, havde vi dog i begyndelsen en nogenlunde sikker forvisning om, at den udøvende og dømmende magt nok skulle få ordnet dette åbenlyse brud på den lov der regulerer vores erhverv.

3 I begyndelsen... Hurtigt skulle de vise sig, at systemet arbejdede end dog meget trægt. Anklagen blev afvist, og stort set intet skete i lang tid. De gamle brancheforeninger trak på skuldrene,... jooow man havde da hørt om dette nye, men det var ikke noget at bekymre sig om, de havde i hvert fald ikke hørt om nogen der havde mistet noget til Uber. DTR er da kommet godt op i omdrejninger, og ros for det. Det var i dette lys at vi skabte brancheforeningen TiD, dels i arbejdet for lovlige tilstande i vores branche, men der var også et par andre mærkesager på dagsordenen, men jeg må medgive at kampen for lovlige tilstande ifb med Uber, har kostet stort set alle vores kræfter. Jeg tillader mig den frækhed at sige, at vi faktisk havde set hvad der skete i kølvandet på Ubers indmarch på scenen. Og overfor Uber har vi lært en ting...vi skal dælme være hurtige. De mestrer kunsten at manipulere med alt fra politimanden på gaden, til erhversministeren. Endda i sådan en grad, at sidstnævnte var blevet så imponeret over alt dette nye smarte innovative, at han med åbne arme erklærede, at sådan en virksomhed er netop hvad Danmark står og har brug for. Tænk at man nu kunne bestille en taxi via en app!!! Vi andre ved jo, at det har man kunnet, også længe før Uber kom til Danmark. Og om Ubers app, må vi sørgeligt erkende, at den teknologisk ikke er en nyskabelse, snarere er den et stykke simpelt software, som taxibranchens egne nuværende apps trumfer med længder. Der ligger mange funktioner der er identiske med ubers gemt i taxiselskabernes egne apps, desværre funktioner som vi ikke kan anvende, hvis vi skal holde os indenfor taxilovens snævre rammer. Så at komme med en app, er ikke noget nyt Hr. Erhvervsminsister. Det nye er at her har vi en virksomhed der udmærker sig ved 2 ting: - De bryder loven - og de bidrager ikke til den danske velfærdsstat Jamen Hr. Minister, Jeg kan da godt se, at er da lige sådan et selskab Danmark står og mangler. Joo, kunne man jo indvende. De er jo billigere end en taxi. Jeg har svært ved at forstå denne begejstring. De lovlige taxiselskaber råder over mere avanceret teknologi end Uber, vores apps kan det samme og mere til. Desværre kan vi ikke udnytte mulighederne fordi vi holder loven. Desværre kan vi ikke altid holde prisen nede, fordi taxiloven pålægger os en del samfundsmæssige byrder. Vi skal betale en dyr lovbefalet erhvervsansvarsforsikring, vi skal betale arbejdsmarkedsbidrag, lønsumsafgift, ATP, ja...og SKAT og er bundet af en verdens mest restriktive taxilov, med det formål, at sikre at borgerne kan opnå en betryggende taxibetjening. Det koster.

4 Uber bekymrer sig slet ikke om dette. For uber handler dette kun om en eneste ting. De vil tjene penge. Mange penge. Jo mere volumen de kan få på deres kørsler des flere penge kan de føre ud af landet til skattely. Uber kunne ikke drømme om at bidrage til det velfærdssamfund det tjener på. I dag skønner vi, at der kører måske flere -...pirattaxier rundt med Ubers app. Alle som en bryder de taxiloven og straffeloven, hver eneste gang de kører en taxitur. De hævder at de udfører samkørsel, og er en del af denne nye smarte trend med deleøkonomi. Hold nu op hvor har vi hørt dette vrøvl mange gange. Men Uber udfører ikke samkørsel. Samkørsel er at deles om udgifterne til en køretur, hvor alle har fælles mål. Det kan være at man deles om en bil til og fra arbejde, eller til et sportsstævne eller lignende. De er sund fornuft. Men Uber udfører regulær taxikørsel. Punktum. Når de nu gerne vil det, hvorfor nægter de så,at lade sig underlægge taxiloven? Uber har fået en hel verden overbevist om, at de er en del af den deleøkonomiske trend. Men Uber er ikke og har aldrig nogensinde været deleøkonomi. Og hvorfor er uber ikke deleøkonomi? FORDI UBER IKKE DELER NOGETSOMHELST MED NOGENSOMHELST! En taxicentral og dens tilsluttede vogne deler lang langt mere med samfundet end Uber nogensinde har gjort. Men stadig hopper mange på Ubers velsmurte spinmaskine, og lader det kommercielle amerikanske firma få lov at dække sig ind under dette begreb. Jamen kan taxierne da ikke lide konkurrence? Jo, vi er vant til konkurrence. Benhård konkurrence. Ingen taxi får en eneste tur, uden at have konkurreret om den, mod både kolleger fra eget taxiselskab, et konkurrerende selskab, eller de andre transportmuligheder. Skal vi havde adgang til offentlig kørsel, er vi også ude i benhård konkurrence mod trafikselskaber og andre tilladelsestyper under taxiloven. Jo, vi konkurrerer ind til benet hver eneste dag. Så en konkurrent fra eller til lader vi os ikke skræmme af. Men vi må blot kræve, at reglerne bliver overholdt. Forestil jer fx nu at I er deltagere i en sportskonkurrence. Ja, vi kunne jo for nemheds skyld lade det være en konkurrence på et olympisk atletikstadion. Ja, vi kunne jo sige at man var.. kuglestøder. Som kuglestøder har du har trænet og trænet op til denne dag, og på dagen yder det bedste du kan, indenfor de rammer der er fastlagt og alligevel er

5 du vidne til at tilskuerne hylder vinderen, der kastede kuglen langt længere end du selv. Det viste sig, at vinderen fik guldet, fordi han imod reglerne kastede en sort tennisbold der lignede den tunge kugle. Ville du ikke gå op til den olympiske komite og gøre opmærksom på, at vinderen ikke havde overholdt reglerne, og kun i kraft af dette vandt konkurrencen? Hvordan ville I reagere, hvis dommeren så henkastet sagde, at så må I bare prøve at få reglerne lavet om, så i kan konkurrere på lige vilkår? Det er præcis disse ord en forhenværende kuglestøder fortalte os, da vi for en måneds tid siden besøgte ham, herinde hvor han nu opholder sig. Vi vil gerne konkurrere, men det skal ske på lige vilkår. Vil vi ikke stiltiende se til, at vores konkurrent bryder alle love og regler, og i kraft af dette løber med guldet og al publikums begejstring. Det er ikke fair konkurrence. Det leder mig hen til hvorfor vi står her i dag. Vores taxilov er fra 1974, en tid fra før både lommeregnere og mobiltelefoner, så ja, verdens bedste taxilov trænger i den grad til en modernisering. Men det betyder altså ikke, at man som uber blot kan tage loven i egen hånd, og gøre hvad der passer en, blot fordi man har masser af milliarder på bankkontoen. Hvis ikke vi snart ser en handling fra politi og domstole, så er det ikke længere kun en sag for nogle taxifolk. Så begynder det at rokke ved en af grundpillerne i en retsstat. Lighed for loven. Man må ikke kunne købe sig til RET i en retsstat. Ganske vist er Uber sigtet, men sagen bliver ved at trække ud, alt imens Uber ekspanderer voldsomt, og lukrerer på et sendrægtigt politi. Jeg vil med det samme udtrykke min dybe respekt og forståelse for politiet i disse vanskelige tider. Der er næsten lige meget om de anvender magt eller smil, så møder de modstand, og de har en enorm arbejdsbyrde i disse uger. De gør et stort arbejde. Men helt ærligt, kunne det ikke have været muligt at tage blot 1 eneste uber -pirat på fersk gerning i løbet de 10 måneder de uhindret har fået lov at køre rundt. I samme periode har TiD indsamlet og dokumenteret ikke mindre end 220 tilfælde af brud på taxiloven, vel at mærke ved siden af vores almindelige virke. En dom er meget vigtig for os at få, af indlysende årsager. Så kan man ikke længere frit få lov at ekspandere ved at henvise til, at der jo endnu ikke er nogen der er dømt, og at man dermed er uskyldig.

6 I Sverige er det lykkedes at få dømt en uberchauffør. I Norge har man sat en effektiv jagt ind på illegale ubertaxier. Hvorfor har det danske politiet endnu ikke formået at få standset blot en eneste og stillet for en dommer? Jeg vil gerne afslutte denne tale med en bøn til Jer. Vi er nødt til at se indad. Vi er nødt til at vide, at for hver eneste gang vi smækker døren i for en kunde, og nægter at køre af en eller anden latterlig årsag, så åbner vi samtidig døren ind til en flink og venlig ubermand, der uanset hvor mange love han end overtræder, faktisk har vist sig i stand til at vinde markedsandele, alene i kraft af, at kunne levere hvor vi svigter. Jeg har oplevet det på nært hold, da min svigermor efter en krævende behandling på et Københavnsk sygehus ville tage en taxi de ca 2 km hjem, og blev mødt med bemærkningen, jeg vil ikke køre dig så kort! Det var så ydmygende en oplevelse for hende, at hun efter den episode har hun ikke kørt med taxi i nu 2 år. Hun tager bussen. Hvis vi lukker øjnene for dette, så taber vi slaget. Tak for ordet!

Jamen først kunne jeg godt lige tænke mig at spørge om, hvad er din professionelle relation til politiet er, og hvad du sådan laver til hverdag?

Jamen først kunne jeg godt lige tænke mig at spørge om, hvad er din professionelle relation til politiet er, og hvad du sådan laver til hverdag? Bilag 1 Transskription af interview med Ramus Paludan Jamen først kunne jeg godt lige tænke mig at spørge om, hvad er din professionelle relation til politiet er, og hvad du sådan laver til hverdag? Ja,

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, Rosenheim, 9. september 1949 om eftermiddagen

Foredrag af Bruno Gröning, Rosenheim, 9. september 1949 om eftermiddagen Henvisning: Denne oversættelse følger nøjagtigt den stenografisk protokollerede afskrift af talen, som Bruno Gröning den 9. september 1949 holdt på Traberhof i Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

App-bagmænd vil tage magten. Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd

App-bagmænd vil tage magten. Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd # 09 - September 2014-11. årgang App-bagmænd vil tage magten i taxibranchen side 6 Opgør med den ulige konkurrence Transportministeren afviser at ville liberalisere

Læs mere

Taxibranchen truet af fallit. Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd

Taxibranchen truet af fallit. Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd # 10 - Oktober 2014-11. årgang Taxibranchen truet af fallit uden frikørsel side 6 Meninger i massevis Taxinyt er branchens frække hund og et forum fuld af statsministre.

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Branchen har brug for en modig minister

Branchen har brug for en modig minister Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd # 09 - September 2013-10. årgang Branchen har brug for en modig minister side 7 Plyndret af pirater En lokal pirattaxi har i årevis plyndret de rigtige taxier i

Læs mere

Kan du snakke lidt om de visioner der står til grund for kollektivet?

Kan du snakke lidt om de visioner der står til grund for kollektivet? Transskription 0053.MP3 Længde: 00:39:34 Tilstede: - Interviewer: Tessa Wilson Bendix og André Surrugue Frost - Personale: Maria Søndergaard, sygeplejerske. Kan du snakke lidt om de visioner der står til

Læs mere

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen 1 Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen En af de danskere, der voksede op her på Bornholm, er arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø. Og øen danner også rammen om første del

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Kommunal taxi-massakre i Horsens Side 6. Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd. 5 skarpe til næstformanden og hans udfordrer side 18

Kommunal taxi-massakre i Horsens Side 6. Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd. 5 skarpe til næstformanden og hans udfordrer side 18 Officielt medlemsblad for Dansk Taxi Råd # 04 - April 2013-10. årgang 5 skarpe til næstformanden og hans udfordrer side 18 Tynd ud i typen af tilladelser der er kun behov for taxien side 20 Endnu et stærkt

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

FORORD. Kærlig hilsen Britta

FORORD. Kærlig hilsen Britta FORORD Det kræver en god fantasi at forestille sig at man er god nok Britta Kristensen 2014 Titel: Ellen Sander Jacobsen Forside: Britta Kristensen Forlag: Den Indre Alpehue 1993 fik jeg tinnitus og satte

Læs mere

F O R E L S K E L S E

F O R E L S K E L S E F O R E L S K E L S E UNG/2000 nr. 1, side 4-5. TEKST: JAKOB WILLADSEN Udskriv side H v a d s k e r d e r n å r d u b l i v e r f o r e l s k e t? - Det er først, når du oplever forelskelse for første

Læs mere

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv.

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 308 Offentligt Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Samrådsspørgsmål P - TRU

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere

TÆNK uden tanker! KAT-Bladet ønsker alle en rigtig god og afslappende sommerferie! Og hvem skal nu betale?

TÆNK uden tanker! KAT-Bladet ønsker alle en rigtig god og afslappende sommerferie! Og hvem skal nu betale? Juni 2009. 28. Årg. Nr. 6. TÆNK uden tanker! KAT-Bladet ønsker alle en rigtig god og afslappende sommerferie! Og hvem skal nu betale? Ny næstformand i Taxinævnet Valgt af Konkurrencestyrelsen? Læs også:

Læs mere

Bilag 8. Side 1 af 12

Bilag 8. Side 1 af 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 Transskribering af interview m. Ea, 14.april

Læs mere

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Facilitatorer (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager 1: Bente, en ældre dame der ikke har diabetes Deltager 2: Lene 52

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Hos nogle af os løber det stadig koldt ned ad ryggen, når vi tænker tilbage på det.

Hos nogle af os løber det stadig koldt ned ad ryggen, når vi tænker tilbage på det. Talen er klausuleret til søndag den 15. september kl. 10.05 Gruppeformand Peter Skaarups tale Søndag den 15. september 2013 ********************************************** Kære delegerede, kære gæster,

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper?

Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper? Bilag 6 Interview med Pia Adelsteen, d. 27.11.2013 Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper? Pia: Jeg synes, at der er en fordel forstået på den måde, at det indre

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere