Rapport fra studietur til Irland august 2016 ERFA-gruppe for kvægøkonomer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport fra studietur til Irland august 2016 ERFA-gruppe for kvægøkonomer"

Transkript

1 Rapport fra studietur til Irland august 2016 ERFA-gruppe for kvægøkonomer

2 Deltagere: Christian Raun (SLF), Ulrik Simonsen (KHL), Trine Jensen (LN), Jette Rytter Laursen (SAGRO), Annette Bøeg Bruun (SAGRO), Lene Bruun Siriwadhananuraks (SEGES), Knud Kirkegaard (LMO). Program: Tirsdag den 23. august - Kl 10.05: Afgang fra Kastrup lufthavn. Indtjekning senest 1 time før. Vi mødtes dog senest 8.30 i Lufthavnen. - Kl Ankomst til Dublin Vi mødtes i lufthavnen med Desiree Koldehoff, Key Account Manager fra Dairymaster. Der var lejet en bil til os i lufthavnen. Frokost, vært Dairymaster - Besøg på Ballindrum Dairy Farm v. Vincent Gorman, 150 køer og under udvidelse. Efterfølgende videre til Kilkenny, hvor vi overnattede og så det lokale slot. Onsdag den 24. august - Besøg på Heffernans Farm 36 unit SwiftFlo Plus fully automated, 280 køer. - Besøg på Teagasc Food Research Centre, Moorepark - Frokost - Besøg på John Mc Namaras Farm, Killmallock- 20 Unit Swing Over, 180 køer. - Afgang mod Tralee, hvor vi overnattede i 2 nætter. Torsdag den 25. august - Besøg på Dairymaster Global hovedkvarter med rundvisning og præsentation. - Frokost. - Rundtur på fabrikken. - Aftensmad i Tralee. Fredag den 26. august - Sightseeing i og ved Killarney med lokal slot og nationalpark. - Resten af dagen retur med frokoststop halvvejs mod Dublin. - Kl Afgang fra Dublin - Kl Ankomst til Kastrup. Turen startede og sluttede i Kastrup Lufthavn. Transport til og fra Kastrup blev planlagt individuelt.

3 Besøgsreferat fra Ballindrum Dairy Farm v. Vincent Gorman Om bedriften Ballindrum Dairy Farm blev etableret i 1990, og Vincent er 60 år. Der malkes pt. 150 køer. Bedriften er i en udvidelsesproces mod 400 køer søn kommer hjem bygger kostald / sengestalde. Vincent bruger kønssorteret sæd og vil øge besætningen med eget tillæg. Der malkes på en Dairymaster karussel med 40 pladser (udvendig). Der er framalkningssystem og kraftfoderautomater for at få køerne til malkning. Ydelsesniveau er ca kg pr. ko. Gennemsnittet ligger på ca kg pr. ko. Vincent driver 110 ha. 78 ha er ejet. 38 ha forpagtet på en 15årig aftale til 500 euro pr. ha. Afgræsningssystem på 10 mdr. anvendes fra februar til november. Der fodres med ensilage på stald i vinterhalvåret, hvor størsteparten af besætningen er gold. Græsset udlægges i renbestand og omlægges hvert 6-7 år. Vincent bruger som en af de få irske mælkeproducenter kløver, og kun hvidkløver. Der gives 180 kg N pr. ha inklusiv gylle. Der avles kg tørstof pr. ha. Først på græsningssæsonen (februar/marts) er køerne kun ude tre timer dagligt, hvor der helst skal optage minimum 6 kg TS v. udbinding. Det er et lunt klima, og græsset vokser ved 6 graders varme. Derfor har græsset en lang vækstsæson, og betydeligt længere end i Danmark. Køerne får en ny fold hver dag, og der bruges 4 forskellige græssorter og kløvergræs. Der tages løbende slæt i forhold til, hvor meget græs der er. Majs er for omkostningstungt, er erfaringen.

4 Produktionsøkonomi: Mælkepris er gennemsnitligt 24 euro cent pr. kg (ca. 1,80 kr.). En del af mælken er låst på fast pris på i 3 år på 32 cent (ca. 2,38 kr.) (A & B Mælk) 4,30 % fedt og 3,57 % protein. Vincent har en liquid (konsummælk) kontrakt på 25 % af besætningen dvs. han leverer mælk på denne del om vinteren får 7 eurocent (ca. 52 øre) oveni herfor på denne del. Vincent indgår i et indkøbsfællesskab sammen med 26 andre landmænd, hvor de hver især står for et område. Opgaven er at forhandle den bedst mulige aftale hjem til alle. Vincent har ansvar for at forhandle bankvilkår (rente) og forsikring. Gruppen af landmænd mødes en gang om måneden og koordinerer. Der er en sekretær ansat på halvtid til at administrere, skrive regninger mm. Der kan forhandles ens rente hjem for gruppen, men der er forskellige sikkerhedsstillelser for de enkeltes kreditter. Bankrenter er ca. 4 %. Kapitalforhold: Jordprisen i området er ca euro pr ha (næsten kr. pr ha). Det betyder, at unge mennesker typisk lejer sig ind, hvis de ikke har en familiegård at overtage. En sådan leje/forpagtningsudgift er fradragsberettiget for de unge og skattefri for bortforpagter. Derudover støtter staten unge i at starte/etablering via diverse programmer. Den nye kostald (sengestald) koster euro pr. ko og euro pr. ko (hhv kr. og kr.) inklusiv gylleopbevaring, grovfodersiloer mm. Generelt: Den økologiske produktion udgør under 1 % i Irland. Irland er endnu ikke urbaniseret. Dette gør, at mange mennesker har nære relationer til landbruget.

5 Besøgsreferat fra Heffernans Farm Baggrund om bedriften: Heffernan har haft mælkeproduktion i ca. 10 år. Der var tidligere fåreavl på bedriften. Heffernan driver i dag bedriften med sammen med 2 sønner. Det er målsætningen, at mælkeproduktionen skal udvides til 400 køer. Der er i dag ca. 300 køer på bedriften. Ungdyr er på en anden ejendom. Der er en god jordbonitet på ejendommen. Der er ca. 40 cm muld oven på limestone undergrund. Der er ca. 115 ha jord til rådighed til afgræsning rundt om ejendommen. Hele jordarealet anvendes til græs. Fakta om bedriften: Målsætningen er 400 køer Der er bygget en ny malkestald (36 swingover). Der er i forbindelse med malkestalden gode håndteringsforhold til brug ved inseminering med videre. Der praktiseres sæsonkælvning. Der er 6-8 ugers goldperiode. Der malkes ikke i januar. Mælkeydelsen er ca kg mælk pr ko til mejeri Gns. celletal pt på ca Køerne er på græs fra ca. 1. februar til 1. december. I starten af afgræsningssæsonen er køerne på græs ca. 3 timer dagligt. Herefter øges antal timer på græs løbende. Der er ca. 1,25 km fra malkestalden til den fjerneste mark til afgræsning.

6 Græsmarksstyring Der er meget stor fokus på græsmarksstyring på bedriften. Ca. en gang ugentligt udarbejdes en oversigt over græsvækst og beholdning på de enkelte marker. Dette måles ved at udlægge et kvadrat tilfældigt i marken med et kendt areal. Græsset afklippes i kvadratet og vejes efterfølgende. Herved kan mængden af græstørstof pr ha bestemmes på de enkelte marker. Hvis der er marker med mere end 1400 kg tørstof pr ha i en mark fratages marken og der tages slæt på marken. Modsat kan slætmarker inddrages, hvis der er mindre græsvækst end behovet til afgræsning. Data om græsvækst indberettes til Teagasc Research Center. Der skiftes mellem afgræsning og slæt. Det er målsætningen, at efter 3 gange afgræsning, skal der tages et slæt. Der anvendes udelukkende græs i renbestand. Det vil sige, at der kun er én græssort pr mark. Der er dog flere forskellige græssorter på bedriften. Der er ikke kløver i græsblandingerne overhovedet. Græsmarker omlægges ca. hvert 12. år. Marken nedvisnes med Roundup, og der sås ny græs i stuppen. Det gennemsnitlige græsudbytte er ca kg græstørstof pr ha. I 1. slæt var der normalt et udbytte på kg græstørstof pr ha. Det er en målsætning, at græsudbyttet giver mulighed for at fodre 3 køer pr ha uden kvieopdræt. Der blev anvendt ca. 200 kg N pr ha i samlet kvælstoftildeling. Besætningen og mælkeproduktion Besætningen var under opbygning til 400 køer. Udvidelsen blev foretaget med eget tillæg. Køerne malker i gennemsnit 4,5 laktationer pr ko.

7 Fodringen består langt overvejende af græs. Der blev anvendt en energitildeling på 18 kg tørstof pr ko pr dag. Heraf bestod ca. 1 kg tørstof af kraftfoder. Resten, ca. 17 kg tørstof pr ko pr dag bestod af græs. Fordøjeligheden af græsset blev prioriteret højere end græsudbytte. Der blev malket i en swingover. Der blev malket 300 køer på én time og 20 min. Det største problem i besætningen var ben. Der blev anvendt klovbad én gang ugentligt. Der blev anvendt formalin, blåsten og syre. Der er stor fokus på klovsundheden. Der vaccineres i besætningen for følgende sygdomme: - IBR - BVD - Neospora - Salmonella - Corona-virus Køerne hovedsageligt Britisk Holstein. Køerne er lidt mindre end vores HF. Gennemsnitsvægten er ca. 600 kg pr ko. Priser og økonomi Jordprisen i området var ca euro pr acre. Det svarer til ca kr. pr ha. På bedriften var 25 % af mælkeprisen afdækket til 34 eurocent. For resten af mælken var prisen 24,5 eurocent pr kg. Fremstillingsprisen på mælken på bedriften var ca. 17,5 euro pr kg svarende til ca. 1,30 kr. pr kg. Denne pris var dog uden arbejdsomkostninger. Det vurderes, at lønomkostninger ca. svarer til 50 øre pr kg, hvorved fremstillingsprisen bliver ca. 1,80 kr. pr kg mælk eller ca. 24 eurocent pr kg. Der var indregnet renteomkostninger i fremstillingsprisen. Afskrivninger var indregnet og ikke afdrag. Omkostninger til indkøbt foder var ca. 2,5 eurocent pr kg mælk eller ca. 19 øre pr kg mælk. Heffernans opfattelse var, at mælkeprisen skulle være 30 eurocent pr kg eller 2,23 kr. pr kg på den lange bane for, at der var tilfredsstillende økonomi i mælkeproduktionen på bedriften. Besøgsreferat fra John Mc Namaras farm Om bedriften Der er 214 køer på ejendommen og pt. 200 senge (+40 på anden ejendom). Der er 60 ha nær ejendommen, der kan anvendes til afgræsning, og 30 ha længere væk, som anvendes til ungdyr på græs og ensilage. Længste fold ligger 1 km væk. John har for nyligt lavet en tunnel under vejen, som har kostet euro at etablere. Der laves fantastiske drivvej med stenmel, der tromles.

8 Køerne begynder at komme på græs, når de kælver i februar/marts (vejret er en begrænsning). John bruger januar, når køerne er golde, til indkøb og forhandling. Når køerne skifter fold, skal græsset i folden, de kommer fra være grønt. Er det gult/hvidt har græsset været for langt. John er bekymret for kløver pga. trommesyge og anvender derfor ikke kløver pt. Der anvendes jersey-krydsninger. Fremadrettet kan disse krydsninger og kløver i marken være "løsningen". Foderomkostningen har John opgjort til - afgræsning 9 cent/enhed (67 øre) - ensilage cent/enhed (ca. 1,34 kr.) John vil hellere bruge wrap end ensilage. Der avles i gennemsnit kg tørstof pr ha. Det er det bedste udbytte hidtil. John har købt 2 ejendomme i Lån afdrages over 20 år. De 14 ha fra det ene køb bestod af 8 marker. Det er ændret til 2. Det blev fjernet noget hegn, men har fået påbud om at lave 600 m nyt hegn. Besætningen blev ramt af neospora for 2 år siden. Bedriften kom nemmere over det pga. mange kvier. Ydelsen ligger på kg. Pga. neospora er der en større andel unge køer i besætningen. Produktionsøkonomi John påpeger, at han som mælkeproducent i Irland også skal passe på sine omkostninger for at få positive resultater. Rigtig mange i Irland har tabt penge på finanskrisen (værdipapirer). "Cash is king" - styring er vigtig. John laver selv et simpelt budget (likviditets fokus). Bruger 2 ud af 6 arbejdsdage på administration. Organisering og planer er afgørende. Det betyder, at man undgår de største problemer. John ser problemer = udfordring. Mælkeprisen er pt. 26 eurocent/kg (ca. 1,94 kr.). Johns omkostninger alt inkl. (dog ekskl. ejeraflønning) er 25 cent/kg (ca. 1,86 kr.). Der afregnes for værdistof (fedt og protein).

9 Der tages mælkeanalyser på tankmælk hver anden dag. Mange opfatter ikke manglende tillæg som et fradrag. John har selv stort fokus på at få maksimalt tillæg og får en SMS fra mejeriet med data - nemt at finde. Hvad gør man, når prisen er lav: - gem pengene, når der er overskud - i et godt græsår - opbyg lager - sørg for at have dyr nok, så der kan sælges dyr, OG man har en buffer ved sygdom. 3 områder, der kræver likviditet: - privat (ægtefælle har ikke job udenfor farmen) Familien skal bruge omkring euro (4 børn). - afdrag til banken euro - skat euro John tænker således; han ved, at han får ca i indtægt, har i faste udgifter (jf. ovenstående). Der er altså til at drive ejendommen for. Gælden pr. ko er euro. Afdrag udgør ca. 5 cent/kg mælk. Perspektivering John oplever, at en del af hans kollegaer ikke interessere sig for, om farmen giver penge, da ægtefællen skaffer en indtægt til familien. Man skal elske sit arbejde, men John mener, at mange tænker, at man skal lave en dags arbejde, før man når til aftenmalkning = for lange dage. Der er mange regler, men vi skal være gode og efterleve reglerne, da forbrugernes tillid er afgørende.

10 Besøgsreferat fra Moorepark Besøg ved Moorepark Animal & Grassland Researche and Innovations Centre, som står for forsøg, forskning og rådgivning af kvægbrugere i Irland. Moorepark er oprettet af den irske regering og har eksisteret siden Moorepark arbejder bl.a. med. Ko genetiske forbedringer Ko reproduktion Græs forsyning og udnyttelse og ernæringsværdi Mælkesystemer og økonomiske analyser Ko forsyning og værdi Ko helbred og velfæld Arbejde, malkning og energi beregning Miljø undersøgelser Uddannelse Du skal have en landbrugsuddannelse for at undgå at betale skat ved overtagelse af familiens landbrugsejendom eventuelle andre søskende skal der ikke tages hensyn til i forbindelse med generationsskifte. Der arbejdes med en 2020 plan Vision for fødevare produktionen i Irland Mål for fremtiden: Mælk + 50 % (mængde) Oksekød + 20 % (værdi) Svinekød + 50 % (værdi) Smart Green Growth Målet for 2020 planen er at stige fra gennemsnit 5,1 milliarder liter mælk til 7,2 milliarder liter mælk i Formålet med 2020 planen er at skabe værdifulde jobs og øge rentabiliteten i den irske mælkeproduktion. Ydelsen ligger lavere sammenlignet med danske forhold - ydelsen i Irland lå i 2007/2009 på kun l pr ko og forventes stigende til l i Fokus i Irland ligger på avl og holdbarhed ved køerne i stedet for ydelse som i DK med sæsonkælvning er det vigtigt, at køerne kommer i god brunst og at 70 % insemineres i løbet af maks. 6 uger. Moorepark har ca køer på forsøgsgårde i forskellige dele af syd Irland og med forskellige jordtyper.

11 Kløver udgør fortsat kun en lille del af græsarealet de irske bønder er bange for trommesyge hos køerne, hvilket i svære tilfælde vil betyde aflivning af dyrene. Vi fik en rundvisning i en hvidkløver mark på Moorepark, som igen har taget forsøg med kløver op. Bl.a. fordi det er vejen til ekstra/sparet gødning, større udbytte og mere mælk. Forsøget viste, at kløvermarken med 150 N/ha gav et bedre udbytte og højere ydelse pr. ko i forsøg i 2015 fra februar til november. Konklusion landmænd er endnu ikke overbevist om, at kløver er vejen frem. Derefter besøgte vi stalden på Moorepard med udstyr fra Dairymaster. Besøgsreferat fra Dairymaster Fakta om Dairymaster Dairymaster blev grundlagt i 1968 af Ned Harty, og er stadig en familieejet virksomhed. Deres markedsandel i Irland er 65 %. Området Kerry, som Dairymaster ligger i, er et tidligere planteavlsområde, men da der kommer meget regn i Kerry er området godt til græs, og derfor er der nu mange kvægbedrifter i området. Dairymaster producerer 95 pct. af deres komponenter på fabrikken i Causeway både hardware og software. Der er mere end 400 medarbejdere, og mere end 70 pct. af omsætningen er eksport til mere end 40 lande. Der er kontorer i Ohio og England, hvor der er salg og logistik. Ellers bruger de lokale forhandlere, f.eks. Europe Dairy Systems, Zeewolde og Dairy Systems Deutschland, Seehausen.

12 Dairymaster producerer ikke kun malkeanlæg, men også fodringssystemer, gylleskrabere, køletanke og aktivitetsmåling til køer. Dairymasters malkesystemer Dairymasters intention har grundlæggende været at udvikle en malkning, som malker så naturligt som muligt, det vil sige så tæt på kalvens metode som muligt. Dairymasters system malker 4+0, hvor alle andre systemer malker 2+2. Det vil sige, at alle 4 pattekopper er i henholdsvis suge- og massagefase på samme tid. Dairymasters malkesystem har et højere vakuumniveau i B-fasen, det vil sige sugefasen. Dette betyder, at malkningen typisk er ca. 1 min hurtigere pr ko i forhold til andre malkesystemer, som kører med skiftevis suge og massagefase. Modsat er der et meget lavt vakuumniveau i D-fasen, også kaldet massagefasen. Det meget lave vakuumniveau i massagefasen svarer til kalvens malkning. Forsøg har vist lavere andel af køer med udtrukne pattespidser ved Dairymasters metode i forhold til andre malkeanlæg, som anvender lavere vakuumniveau. Der er generelt fokus på at undgå vakuumslip under malkningen. Der er generelt lavt vakuum-slip ved Dairymasters malkesystemer. Der er desuden meget fokus på at udvikle pattegummi, som er meget elastisk. Det skyldes, at vakuum ændres meget hurtigt i pattekoppen og pattegummiet skal derfor klappe sammen meget hurtigt for at opnå det lave vakuumniveau under pattespidsen i D-fasen. Mælkerøret ligger i alle malkeanlæg over malkeanlægget, også i double-up malkestalde. Der skal således bruges mere vakuum til at hæve mælken. Dairymaster anbefaler generelt et omkoblings-niveau på 200 g/min, hvor anbefalingen i Danmark er g/min i omkoblings-niveau.

13 Dairymasters malkeanlæg er billige i vedligehold. Der er lavet benchmark i USA og England. Begge steder havde Dairymaster producenter de laveste vedligeholdelsesomkostninger. Dairymaster har også udviklet aktivitetssystemet Moo Monitor, som er et cloud baseret aktivitetssystem. Der er også en app til smartphones. Moo Monitor måler drøvtygning, fodringsadfærd, hviletid (tilstrækkelig hviletid = glad, sund og tilpas ko) mv. Teknologien er accelerator systemet, som også anvendes i smartphones i dag. Ved denne teknologi kan koens adfærd registreres. Der sker 3,1 mio. registreringer pr ko pr dag, og landmanden kan få realtime information om hver ko hvert 15. min. Mælkeproduktion i Irland ifølge Dairymaster Hvis de irske mælkeproducenter får en mælkepris 30 eurocent pr. kg mælk er de glade og har en positiv indtjening. Ifølge Dairymaster er det irske malkesystem et high profit system og ikke et low cost system. Dairyco har lavet en undersøgelse om rentabiliteten i forskellige malkesystemer AMS, malkestald, karrusel. Undersøgelsen viste at omkostninger ved AMS var højere end de øvrige malkesystemer. Økonomiske resultater i England (2012/2013) viste 7,8 eurocent/liter højere omkostning i AMS til fordel for karrusel og malkestald. På grund af den sæsonafhængige produktion i Irland er der flest, der gerne vil have installeret malkeanlæg i jan/feb. Det giver et krav til, at malkeanlægget skal være nemt at installere og montere. Det er derfor firmaets princip, at mest muligt skal samles på fabrikken. Det meste solgte anlæg er Swiftflo Swing-Over (malkestald). Dairymaster producerer karruseller med enheder kun betjening fra ydersiden. Der er mange med 2-3 robotter, der skifter til malkestald eller karrusel. Vi fik en pris for en 22 enhed swing-over malkestald på ca Euro. Det er på samme niveau som prisen i Danmark.

14 Sammenfatninger og konklusioner Ved efterfølgende ERFA-møde 27. september 2016 Landbruget Mælkeproducenterne har lav ydelse ( kg/ko) i forhold til bl.a. DK og fokus på lowcost/high profit. Gennemsnitsstørrelsen pr. bedrift er 75 køer mod ca. 170 køer i DK. Køerne holder længere end i DK. Køerne er i marken 9-10 mdr. årligt. Når de er inde, er der en (enkel) sengebås pr ko. De har malkecentre som i DK, men resten er billigere anlæg. Græsmarkers-koncepter som omdrejningspunkt med høje markudbytter ( fe/ha) og køerne henter selv foderet. Græsmarkerne holder 8-12 år, ingen strukturskader, kun sjældent kløver i blandingerne. Meget få ansatte familiebrug, hvor sønnerne indgår i driften. Selv de, der har investeret en del, kan klare sig med 25 cent før private udtræk og ca. 30 cent efter private udtræk. Gennemsnitskravet er ca. 35 cent i DK og dermed en forskel på ca. 40 øre. De har mulighed for at afdække del af mælkeprisen. Der er nogle steder organiseret systematik i indkøb via indkøbsforeninger (også forsikringer og bankforhold). De er ikke specielt fis-fornemme faktisk godt jordbundne. Stor fokus på løbende økonomi-data. Lav gæld (en høj gæld angives til kr/ko) og oftest selvfinansierende. Der bygges stille og roligt, - ofte i flere tempi for at øge selvfinansieringen. De fleste udvidelser sker til stigende marginalomkostninger, men tilstrækkeligt til at øge den samlede indtjening. Familien Har ret lav fokus på materielle værdier. Tager meget vare på generationerne. Jorden overdrages uden vederlag til næste generation. Mange har udearbejdende ægtefælle, der betaler privat udtræk. Samfund/kultur Der bor ca. 1,5 mio. i og omkring Dublin og 2,1 mio. mennesker uden for hovedstadsområdet. Landbrug er tæt integreret og accepteret/respekteret. De fleste er nært beslægtet med landbrugere. 80 pct. af produktionen forbruges inden for 80 km. Græs er eneste naturgivne ressource skaber grundlaget for mælk/oksekød og får. Jord handles kun hvert 300 år. Overdrages typisk til næste generation. Kun mælkeproducenter kan betale en god pris for jorden. Nøjsomhedskultur. Tidligere perioder med hungersnød sidder i hukommelsen krisen gik (stort set) uden om landbruget.

15 Regler kan bøjes (fjerner hegn og tager den evt. bøde). Ingen større fabrikker, - Dairymaster dog i den store ende med 400 ansatte. Skattebegunstigelser til erhverv. Har fokus på stor vækstpotentiale, der ønskes indfriet. Perspektiver Uudnyttet potentiale. Niveau for ydelse på ca kg/ko kan øges via (billigere) input. Nogle er oppe på kg via tilsætning af korn i foderblanding. Avlspotentiale. National beslutning om mål 50 pct. stigning over 5 år understøttes via tilskud. Irland tænker stort set ikke økologi (1 pct.) basis er græsmarksdrift (brander græsmarks-smør) på konventionel basis. Danske økologer kan lære om græsmarksstyring og holdbarhed. Danmark kan ikke konkurrere på bulkmarkeder, men må forædle. Kan vi i Danmark tilrette omkostnings-strukturen?...mere følger i næste rapport!!!

16 Regnskab for ekskursion til Irland Tirsdag den 23. august til fredag den 26. august 2016 Erfagruppe for driftsøkonomer Regnskab* Budget * bilag euro kr I alt Flybilleter ,00 Bagage ,00 Billeje ,27 Diesel 4 376,10 Transportomkostninger i alt kr , Hotel inkl morgenmad Kilkenny 5 531, ,31 Hotel inkl morgenmad Tralee ,06 Overnatning i alt kr , Frokost onsdag Killworth 7 100,00 751,87 Drikkevarer onsdag 8 81,60 633,72 Aftensmad torsdag 9 184, ,84 Forplejning i alt kr , Gaver, besøgsværter ,85 Gaver, besøgsværter ,00 Administration, SLF ,00 Diverse i alt kr , Pris på tur i alt , Pris pr deltager * Regnskabet og budgettet er eksklusiv transport fra hjemmeadresse til Kastrup Lufthavn og retur fra Kastrup til hjemmeadresse. Deltagere: Ulrik Simonsen, KHL, Niels Bohrsvej 2, 6000 Kolding Annette Bøeg Bruun, SAGRO, Birk Centerpark, 7400 Herning Knud Kirkegaard, LMO, Trigevej 20, 8382 Hinnerup Trine Jensen, LandboNord, Erhvervsparken 1, 9700 Brønderslev Lene Bruun Siriwadhananuraks, SEGES, Agro Food Park 15, 8200 Århus N Jette Rytter Laursen, SAGRO, Majsmarken 1, 7190 Billund Christian Raun, Sønderjysk Landboforening, Billundvej 3, 6500 Vojens

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2012 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,27 0,15 0,34 0,36 0,28 0,45 0,30 0,29 0,29 0,37 0,43 0,29 0,25 0,31 0,38 0,49 0,28 0,22 0,39 0,38 0,45 0,32 0,23 0,42

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2011 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,35 0,35 0,12 0,44 0,42 0,47 0,38 0,12 0,58 0,36 0,29 0,17 0,24 0,32 0,36 0,36 0,36 0,39 0,50 0,48 0,59 0,33 0,45 0,54

Læs mere

Cost4Milk Økonomikonference 7. februar v. Aage Nielsen, kvægrådgiver

Cost4Milk Økonomikonference 7. februar v. Aage Nielsen, kvægrådgiver Cost4Milk Økonomikonference 7. februar 2018 v. Aage Nielsen, kvægrådgiver Indtryk fra USA Alle farmere kendte på stående fod præcist deres Break Even (Nulpunkts-) pris. Alle var helt klar over hvor høj

Læs mere

Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen

Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen Historien bag bedriften 2000 Vi overtager Havredalsgaard Bygger ny stald til 135 køer 2006 Begynder at malke tre gange

Læs mere

Udvikling af bedriften:

Udvikling af bedriften: EDF Stormøde Holdbarhed af mine Køer & min Bedrift Jac & Janet Broeders 21/10 2015 Udvikling af bedriften: 1992 : Køber ejendommen Tyrholm ved Rødekro Ejendommen har 52 ha, 80 køer og 600.000 kg mælk 2003

Læs mere

REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE

REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE KvægKongres 2016 Herning, 29. februar 2016 Arne Munk, SEGES Økologi REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE - ERFARINGER FRA PROJEKTET STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION STØTTET AF mælkeafgiftsfonden

Læs mere

MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION

MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION Jesper Overgård Lehmann Videnskabelig assistant Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet DEFINITION AF FORLÆNGET LAKTATION Bevidst udsættelse af første

Læs mere

Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning. Grovfoderseminar februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation

Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning. Grovfoderseminar februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning Grovfoderseminar 6.-7. februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation Indhold Afgræsning Estimering af græsoptag Erfaringer fra afgræsningsskolerne

Læs mere

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg Mælkeydelsesniveau Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg 1 19. marts 2015 Økotimeringsdag Agenda Fakta, historik, tal om kvæg Kraftfoder/tilskudsfoder niveau Restbeløb Parametre

Læs mere

Afsluttende fælleskursus for deltagere i Afgræsningsskolen 2014

Afsluttende fælleskursus for deltagere i Afgræsningsskolen 2014 Afsluttende fælleskursus for deltagere i Afgræsningsskolen 2014 Arne Munk Hovborg Kro Holmeåvej 2, 6682 Hovborg 12. november 2014 Program Velkomst og præsentation af projektet og programmet v/ konsulent

Læs mere

FREMSTILLINGSPRISEN PÅ ØKO-MÆLK - ET UUNDVÆRLIGT NØGLETAL STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION - DEL II

FREMSTILLINGSPRISEN PÅ ØKO-MÆLK - ET UUNDVÆRLIGT NØGLETAL STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION - DEL II Gefion, Sorø 15. november 2016 Arne Munk Teamleder husdyr FREMSTILLINGSPRISEN PÅ ØKO-MÆLK - ET UUNDVÆRLIGT NØGLETAL STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION - DEL II STØTTET AF mælkeafgiftsfonden

Læs mere

Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning

Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning NASJONAL ØKOMELK-KONFERANSE Hell 25. OG 26. JANUAR 2017 Ved Hans Lund, Kvægrådgiver ØkologiRådgivning Danmark Mobil 0045 2557 9863

Læs mere

TJEN PENGE TRODS STOR GÆLD

TJEN PENGE TRODS STOR GÆLD TJEN PENGE TRODS STOR GÆLD KVÆGKONGRES 2017 PRÆSENTATION Carsten Friis Fagchef Kvæg-økonomi Ansat på LandboSyd siden 2013 Ansat i DLBR siden 2009 Sidder bl.a. i udviklingsgruppe for virksomhedsledelse

Læs mere

Økonomi kvæg. Jørgen Aagreen Betina Katholm

Økonomi kvæg. Jørgen Aagreen Betina Katholm Økonomi kvæg Jørgen Aagreen Betina Katholm Dagsorden Hvad siger tallene for 2016 Lidt fra 2017 Overblik produktion og foderforbrug Benchmarking foderkontrol Muligheder for tilskud Non GM mælk Blandede

Læs mere

Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter. Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg. Historisk udvikling

Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter. Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg. Historisk udvikling Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg Historisk udvikling Teknologi udvikling 1950-2010 Typebedrifter Fodring og

Læs mere

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen ØkologiRådgivning Danmark

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen  ØkologiRådgivning Danmark Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen jkh@jlbr.dk era@oerd.dk ØkologiRådgivning Danmark Fordi der er mangel på råvarer!!! Øvrige varer Mælk Oksekød Grønsager Æg Svinekød Frugt

Læs mere

Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro

Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro Udvikling af bedriften: 1992 : Køber ejendommen Tyrholm ved Rødekro Ejendommen har 52 ha, 80 køer og 600.000 kg mælk

Læs mere

Business Check KVÆG 2014. Med driftsgrensanalyser for mælk, grovfoder og salgsafgrøder på kvægbrug

Business Check KVÆG 2014. Med driftsgrensanalyser for mælk, grovfoder og salgsafgrøder på kvægbrug Business Check KVÆG 2014 Med driftsgrensanalyser for mælk, grovfoder og salgsafgrøder på kvægbrug Business Check KVÆG 2014 FORMÅL Business Check Kvæg er en sammenligning af de økonomiske resultater bedrift

Læs mere

Grovfoder anno 2018 AgriNord d. 30. jan.

Grovfoder anno 2018 AgriNord d. 30. jan. www.maksigrass.dk/?page_id=28 Grovfoder anno 2018 AgriNord d. 30. jan. Definer Zerograsser: Udbredt Britisk/Irsk fodringskoncept hvor køerne tages på stald og græsset hentes ind i stedet, - eller i kombination

Læs mere

FRISTELSER VED AFGRÆSNING

FRISTELSER VED AFGRÆSNING FRISTELSER VED AFGRÆSNING Thomas Andersen, Kvæg Herning kongrescenter 1. marts 2015 KVÆGKONGRES 2016 INDHOLD Strategiske overvejelser Økonomi Forventet produktion Arbejdsindsats Andre effekter 2... AFGRÆSNING

Læs mere

Atypisk mælkefeber. Niels-Henrik Hjerrild

Atypisk mælkefeber. Niels-Henrik Hjerrild Atypisk mælkefeber Niels-Henrik Hjerrild Gården i Munke-Bjergby Niels-Henrik og Christa Hjerrild 3 voksne børn 2 plejebørn 3 fastansatte 270 jerseykøer + opdræt Non-GM mælk Produktion 9.842 kg EKM / årsko

Læs mere

Business Check ÆGPRODUKTION 2014. Med driftsgrensanalyser for konsumæg

Business Check ÆGPRODUKTION 2014. Med driftsgrensanalyser for konsumæg Business Check ÆGPRODUKTION 2014 Med driftsgrensanalyser for konsumæg Business Check Ægproduktion Individuel benchmarking for ægproducenter Formål Business Check kan anvendes til individuel sammenligning

Læs mere

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet:

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden Troels Kristensen Aarhus Universitet, Ins4tut for agroøkologi Indlæg ved økologi kongres

Læs mere

FODRING OG FODERPRODUKTION

FODRING OG FODERPRODUKTION FODRING OG FODERPRODUKTION Martin Weisbjerg, Jørgen Eriksen, Torben Frandsen 1 og Marianne Johansen Aarhus Universitet, Foulum 1 SEGES Workshop om Fremtidens Kvægbedrift i Danmark, Foulum, 27. september

Læs mere

TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD. Kvæg kongres 2011

TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD. Kvæg kongres 2011 TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD Kvæg kongres 2011 Det er her det sker.. Hele Sjælland er ikke København Mælkeproduktion på Sjælland Ca. 200 besætninger

Læs mere

4. Kvæg. Opgave 4.1. Besætningsforskydning. På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres.

4. Kvæg. Opgave 4.1. Besætningsforskydning. På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres. 34 4. Kvæg Opgave 4.1. Besætningsforskydning På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres. A) Beregn besætningsforskydningen på ejendommen ud fra tallene i nedenstående

Læs mere

Indhold. Postkort fra. Der ses nærmere på. Opsamling. Argentina USA Californien New Zealand

Indhold. Postkort fra. Der ses nærmere på. Opsamling. Argentina USA Californien New Zealand Postkort fra verden Postkort fra Argentina USA Californien New Zealand Der ses nærmere på Bedrifter - produktion Priser økonomi - fremtid Rammebetingelser - miljøregulering Opsamling Indhold Argentina

Læs mere

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran!

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran! Praktikhæfte Kvægbesætning Navn: - ét skridt foran! Indledning Praktikhæftet Formål Praktikhæftet skal danne baggrund for løbende samtaler mellem dig og din lærermester. Samtalerne skal være med til at

Læs mere

Tørkens forventede økonomiske betydning for det bornholmske landbrug i 2018 og 2019.

Tørkens forventede økonomiske betydning for det bornholmske landbrug i 2018 og 2019. Af økonomirådgivere Kenneth Jensen og Henry Jespersen. Tørkens forventede økonomiske betydning for det bornholmske landbrug i 2018 og 2019. I dette skriv vil vi prøve at estimere tørkens økonomiske betydning

Læs mere

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI?

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? KvægKongres 2016 Herning 29. februar 2016 Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? ØKOLOGI? - MIN PRÆSENTATION Markedet bærer økologien frem Overvejelser økologisk kødkvægproduktion Omlægningstjek,

Læs mere

DLBR Økonomi. Business Check. Slagtekyllinger med driftsgrensanalyser for slagtekyllinger

DLBR Økonomi. Business Check. Slagtekyllinger med driftsgrensanalyser for slagtekyllinger DLBR Økonomi Business Check Slagtekyllinger 2013 med driftsgrensanalyser for slagtekyllinger DLBR Økonomi Business Check slagtekyllinger Individuel benchmarking for slagtekyllingeproducenter Formål Business

Læs mere

KVÆG 2016 TAL OG GRAFER

KVÆG 2016 TAL OG GRAFER Business Check KVÆG 2016 TAL OG GRAFER Med driftsgrensanalyser for mælk, grovfoder og salgsafgrøder på kvægbrug Business Check KVÆG 2016 TAL OG GRAFER Forord Denne publikation indeholder datamaterialet

Læs mere

REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE - ET BUD PÅ HVOR DER SKAL SÆTTES IND

REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE - ET BUD PÅ HVOR DER SKAL SÆTTES IND REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE - ET BUD PÅ HVOR DER SKAL SÆTTES IND Chefkonsulent Susanne Clausen SEGES Kvæg KVÆGKONGRES 2016 INDHOLD Danske mælkeproducenter sammenlignet med EU-kolleger Mælkepris Omkostninger

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden Plov 90 % indtjening Såmaskine Maskinfællesskab 85 årskøer 9.500 kg/ha i gns. 4 malkerobotter Gyllespreder Uændret størrelse ansatte som er selvkørende

Læs mere

Business Check Kvæg viser, om du tjener penge på mælkeproduktion. Business Check Kvæg er en individuel benchmarking af større malkekvægsbedrifter.

Business Check Kvæg viser, om du tjener penge på mælkeproduktion. Business Check Kvæg er en individuel benchmarking af større malkekvægsbedrifter. Business Check Kvæg viser, om du tjener penge på mælkeproduktion. Business Check Kvæg er en individuel benchmarking af større malkekvægsbedrifter. Med Business Check-resultatet kan du se, hvad du har tilbage

Læs mere

PROJEKT: FREMTIDENS HELHEDSORIENTEREDE OG BALANCEREDE KVÆGPRODUKTION DEL 1

PROJEKT: FREMTIDENS HELHEDSORIENTEREDE OG BALANCEREDE KVÆGPRODUKTION DEL 1 PROJEKT: FREMTIDENS HELHEDSORIENTEREDE OG BALANCEREDE KVÆGPRODUKTION DEL 1 Deltagere Aarhus Universitet - Martin Riis Weisbjerg - Jørgen Eriksen - Søren Østergaard - Lene Munksgaard - Morten Kargo - Jesper

Læs mere

Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup

Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup Lars Lomholdt - Baggrund 43 år Købte Skårhøjgaard i 1998 sammen med en kompagnon 38 ha 70 køer i løsdriftsstald fra 1978 Lagde om til økologi i 1998 Købte kompagnon

Læs mere

Produktionsøkonomi ved økologisk opdræt af Holstein tyre og Limousine x Holstein krydsningstyre og -kvier i et græsbaseret produktionssystem

Produktionsøkonomi ved økologisk opdræt af Holstein tyre og Limousine x Holstein krydsningstyre og -kvier i et græsbaseret produktionssystem Produktionsøkonomi ved økologisk opdræt af Holstein og Limousine x Holstein krydsnings og - i et græsbaseret produktionssystem Arne Munk 1, Mogens Vestergaard 2 og Troels Kristensen 2 1 Videncentret for

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Sundbygaard

Virksomhedsbeskrivelse - Sundbygaard 210 årskøer, st. race 1. jan. 13: 260 årskøer Fuld opdræt 10.800 kg EKM Miljøgodk. til 430 DE, Mælkekvote: nuværende 1,55 mio. målet er 2,7 mio. kg Køer ude i 6 timer Tyrekalve sælgers alder 1 mdr. Lars

Læs mere

Uddannet Agrarøkonom Landmand siden år 2000 Erhvervsrådgiver Undervisning, foredrag, rådgivning Gårdrådsdeltager med speciale i

Uddannet Agrarøkonom Landmand siden år 2000 Erhvervsrådgiver Undervisning, foredrag, rådgivning Gårdrådsdeltager med speciale i CV Uddannet Agrarøkonom Landmand siden år 2000 Erhvervsrådgiver Undervisning, foredrag, rådgivning Gårdrådsdeltager med speciale i Potentiale screening Proces, HR Taktisk og strategisk planlægning Andersen

Læs mere

Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD

Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD Krav til fremtidens kløvergræsmark v/ Maike Brask og Hans Lund ØRD Set fra koen Set med klimabriller Set udefra (politikere, forbrugere) Hvorfor er vi egentlig så optaget af græs? Økologisk græsmark 6500

Læs mere

Specialkonsulent Helge Kromann og Seniorkonsulent Jannik Toft Andersen SEGES Kvæg VÆLG DET RIGTIGE MALKESYSTEM

Specialkonsulent Helge Kromann og Seniorkonsulent Jannik Toft Andersen SEGES Kvæg VÆLG DET RIGTIGE MALKESYSTEM Specialkonsulent Helge Kromann og Seniorkonsulent Jannik Toft Andersen SEGES Kvæg VÆLG DET RIGTIGE MALKESYSTEM KVÆGKONGRES 2016 VÆLG DET RIGTIGE MALKESYSTEM BAGGRUND MYTER OG FAKTA AMS versus konventionel

Læs mere

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning.

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Niels Tvedegaard 1, Ib Sillebak Kristensen 2 og Troels Kristensen 2 1:KU-Life, Københavns Universitet 2:Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus

Læs mere

Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder.

Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder. Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder. Disposition 1. Sådan optimerer jeg. v/ Søren Andersen. 2. Fremstillingsprisen skal ned! Maskinomkostninger er ofte høje Giver alle marker et højt udbytte?

Læs mere

God økonomi i økologisk mælkeproduktion med høj selvforsyning og optimalt sædskifte. Jens Peter Rasmussen & Anders B. Møller

God økonomi i økologisk mælkeproduktion med høj selvforsyning og optimalt sædskifte. Jens Peter Rasmussen & Anders B. Møller God økonomi i økologisk mælkeproduktion med høj selvforsyning og optimalt sædskifte. Jens Peter Rasmussen & Anders B. Møller Disposition 1. Det økonomisk optimale kvægsædskifte Er der økonomi i at forpagte

Læs mere

Arbejdstidsforbrug Hvor kan du optimere? v/ trainee Rasmus Bygum Krarup, og specialkonsulent Ulrik Toftegaard, VFL, Kvæg

Arbejdstidsforbrug Hvor kan du optimere? v/ trainee Rasmus Bygum Krarup, og specialkonsulent Ulrik Toftegaard, VFL, Kvæg Arbejdstidsforbrug Hvor kan du optimere? v/ trainee Rasmus Bygum Krarup, og specialkonsulent Ulrik Toftegaard, VFL, Kvæg Hovedkonklusionerne Signifikant forskel på AMS og malkestald - 8 timer pr. årsko

Læs mere

Forlænget laktation: En mulighed for dansk mælkeproduktion? Jesper Overgård Lehmann PhD-studerende Institut for Agroøkologi

Forlænget laktation: En mulighed for dansk mælkeproduktion? Jesper Overgård Lehmann PhD-studerende Institut for Agroøkologi Forlænget laktation: En mulighed for dansk mælkeproduktion? Jesper Overgård Lehmann PhD-studerende Institut for Agroøkologi Program PhD Hvorfor? Basics Besætninger og ydelse Kommende dele af PhD Reprolac

Læs mere

Optimering af virksomheden. Jørgen Cæsar Jensen Landbrugets Perspektivkonference 29. oktober 2015

Optimering af virksomheden. Jørgen Cæsar Jensen Landbrugets Perspektivkonference 29. oktober 2015 Optimering af virksomheden Jørgen Cæsar Jensen Landbrugets Perspektivkonference 29. oktober 2015 1 30. oktober 2015 5 hovedbudskaber hvordan og hvorfor Kend dine fremstillingspriser gerne løbende Fokuser

Læs mere

Præsentation og analyse af Kvægnøgleresultater Rik Kool, Kvægkonsulent

Præsentation og analyse af Kvægnøgleresultater Rik Kool, Kvægkonsulent Præsentation og analyse af Kvægnøgleresultater 2016 Rik Kool, Kvægkonsulent Forudsætninger Baseret på opgørelser for 2016 118 besætninger 46 Jersey 69 stor race 3 økologer Valgt ud fra dominerende race

Læs mere

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Økologisk mælkeproduktion muligheder og udfordringer v/ Kirstine Lauridsen, agronom, DL, Økologisk Landsforening Landbrugsafdelingen, mail: KL@okologi.dk

Læs mere

1. hovedforløb Kvier

1. hovedforløb Kvier 1. hovedforløb 2018 Kvier Kvie fra fødsel til ko Målet med opdræt af kvier er følgende: At få nye og gode (bedre) køer At lave gode kælvekvier Nem overgang fra kvie til ko uden problemer Køer med et stort

Læs mere

DLBR Økonomi. Business Check. Ægproduktion 2013. med driftsgrensanalyser for konsum æg og rugeæg

DLBR Økonomi. Business Check. Ægproduktion 2013. med driftsgrensanalyser for konsum æg og rugeæg DLBR Økonomi Business Check Ægproduktion 2013 med driftsgrensanalyser for konsum æg og rugeæg DLBR Økonomi Business Check Ægproduktion Individuel benchmarking for ægproducenter Formål Business Check kan

Læs mere

SÅDAN SÆNKER DU PRODUKTIONSPRISEN MED 30 ØRE PER LITER MÆLK

SÅDAN SÆNKER DU PRODUKTIONSPRISEN MED 30 ØRE PER LITER MÆLK Vingsted 25. november 2015 Arne Munk SÅDAN SÆNKER DU PRODUKTIONSPRISEN MED 30 ØRE PER LITER MÆLK STØTTET AF mælkeafgiftsfonden PROGRAM Introduktion og kort om projektet Konsulent Arne Munk, SEGES Økologi

Læs mere

- og kan rådgivningssystemet levere

- og kan rådgivningssystemet levere Er produktivitet løsningen for landbruget? - og kan rådgivningssystemet levere varen? Martin Merrild, formand Landbrug & Fødevarer 23. november 2016 Efterspørgslen på lokale vare og specialprodukter stiger

Læs mere

Hvad er økologi? Køer på græs

Hvad er økologi? Køer på græs Hvad er økologi? Køer på græs Disposition Præsentation af ejendommen Afgræsning hvad er det? Hvordan laver vi en god planlægning Store besætninger (Hvor langt kan køerne gå - drivveje) Mere græs hvad betyder

Læs mere

Betydning af grovfoderets fordøjelighed til mælkeproduktion. Vibeke Duchwaider, kvægrådgiver

Betydning af grovfoderets fordøjelighed til mælkeproduktion. Vibeke Duchwaider, kvægrådgiver Betydning af grovfoderets fordøjelighed til mælkeproduktion Vibeke Duchwaider, kvægrådgiver Plantedag 2017 Det fodringsmæssige puslespil God fordøjelighed gør det nemt at lave en god foderration En god

Læs mere

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i Lars er driftsleder i stalden Bo står for marken Mads står for daglig vedligholdelse og reparationer Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Kvægøkonomi. Claus Larsen KvægXperten Betina Katholm AGRI NORD

Kvægøkonomi. Claus Larsen KvægXperten Betina Katholm AGRI NORD Kvægøkonomi Claus Larsen KvægXperten Betina Katholm AGRI NORD Dagsorden Hovedtal kvægøkonomi Mere mælk Forskelle mellem top og bund Gemte penge Nøgletal Moderniseringsstøtte Mælkepris Benchmarking Hovedtal

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrug Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrugv Lars er driftsleder i stalden Bo står for marken Mads står for daglig vedligholdelse og reparationer Virksomhedsbeskrivelse

Læs mere

TEKNIK TIL AFGRÆSNING

TEKNIK TIL AFGRÆSNING 22. NOVEMBER 2013 TEKNIK TIL AFGRÆSNING GUDP projekt, 3 år Partnere: Aarhus Universitet, ENG AGRO Økologisk Landsforening Lely Allflex NCC Joost Oppers Webstech AgroTech Og Værterne, landbrug som har samarbejdet

Læs mere

ØKONOMI I KVÆGBRUG 2017 Mie Nøhr Andersen, rådgiver VKST

ØKONOMI I KVÆGBRUG 2017 Mie Nøhr Andersen, rådgiver VKST ØKONOMI I KVÆGBRUG 2017 Mie Nøhr Andersen, rådgiver VKST Dagsorden Økonomiske resultater 2017 Nulpunktsmælkepris Kvægnøglen+ 2 Driftsresultater 2016-2017 (29 kvægbedrifter) Uden privat indtægt 2016 2017

Læs mere

Farm Check. V. Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar

Farm Check. V. Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Farm Check V. Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar 1 19. marts 2015 Dagsorden Hvorfor Farm Check? Hvad er Farm Check? Hvor findes nøgletal og hvad siger de? Indsatsområder Eksempel på handlingsplaner hvis

Læs mere

KvægNøglemøde. 17. april 2018

KvægNøglemøde. 17. april 2018 KvægNøglemøde 17. april 2018 Program Velkomst v/ Niels Borello Lausen, afdelingschef Forretningsudvikling og Kvæg Kvægnøgleresultater 2017 v/ Inger-Marie Antonsen, kvægkonsulent Årets regnskabsresultater

Læs mere

Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen

Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen Ved Naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug, www.natlan.dk Øllingegaard Mejeri s Producentforening har fået udarbejdet naturplaner.

Læs mere

2. Dækningsbidrag. Opgave 2.1. Produktionsgrene. Opgave 2.2. Intern omsætning. Giv eksempler på produktionsgrene:

2. Dækningsbidrag. Opgave 2.1. Produktionsgrene. Opgave 2.2. Intern omsætning. Giv eksempler på produktionsgrene: 11 2. Dækningsbidrag Opgave 2.1. Produktionsgrene Giv eksempler på produktionsgrene: på en kvægejendom: Malkekøer - Kvieopdræt Slagtekalve Ungtyre på en svineejendom: Sohold Smågrise Slagtesvin på en planteavlsejendom:

Læs mere

ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER. Kannikegården den 28. marts 2019

ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER. Kannikegården den 28. marts 2019 ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER Kannikegården den 28. marts 2019 Program Velkomst og kaffe v. Jens-Axel Hjorth-Larsen og Marianne Dyreholt Opfølgning på strategi i dansk kvæg v. Thomas Bay & Jens-Axel Hjorth-Larsen

Læs mere

Udfordringer og muligheder som nyetableret mælkeproducent. - Hvad skal der til, for at det lykkes?

Udfordringer og muligheder som nyetableret mælkeproducent. - Hvad skal der til, for at det lykkes? Udfordringer og muligheder som nyetableret mælkeproducent - Hvad skal der til, for at det lykkes? Hvem er vi? Preben Bækgård Madsen 29 år Driftslederuddannet 2006 Anja Bækgård Madsen 28 år Sygeplejerske

Læs mere

Business Check Svin. Individuel benchmarking for svineproducenter. Formål. Hvor kommer data fra. Hvordan læses tabellerne?

Business Check Svin. Individuel benchmarking for svineproducenter. Formål. Hvor kommer data fra. Hvordan læses tabellerne? Business Check Svin Individuel benchmarking for svineproducenter Formål Business Check er en sammenligning af bedrifters økonomiske resultat bedrift for bedrift. Det er kun hoveddriftsgrenen, der sættes

Læs mere

TEAM Kvæg. rådgivning, der rykker

TEAM Kvæg. rådgivning, der rykker TEAM Kvæg rådgivning, der rykker Velkommen til TEAM Kvæg Et TEAM, der er skabt af egnens kvægbrugere til gavn for landets kvægbrugere! Fælles ledelse, fælles bundlinje I Vestjysk Landboforening har vi

Læs mere

Grovfoderskolen så meget giver det

Grovfoderskolen så meget giver det Grovfoderskolen så meget giver det Kjeldgaard, stald og mark Hvad har vi lavet i Grovfoderskolen? Resultater Hvad har vi fået ud af det? Ole Stampe, Spjald Martin N Mikkelsen, Vestjysk Landboforening Overtaget

Læs mere

Tema. Brug værktøjerne

Tema. Brug værktøjerne Brug værktøjerne Det væsentlige for enhver svinebesætning er, at indsatsfaktorerne passer sammen. F.eks. bør man ikke investere i automatiserede produktionsanlæg, hvis man ikke har evner eller interesse

Læs mere

MALKNING MED ROBOT. En malkeløsning med høj kapacitet og brugervenlig betjening, som optimerer dit udbytte FOR KOEN, MÆLKEN OG MALKEREN SACMILKING.

MALKNING MED ROBOT. En malkeløsning med høj kapacitet og brugervenlig betjening, som optimerer dit udbytte FOR KOEN, MÆLKEN OG MALKEREN SACMILKING. MALKNING MED ROBOT En malkeløsning med høj kapacitet og brugervenlig betjening, som optimerer dit udbytte FOR KOEN, MÆLKEN OG MALKEREN SACMILKING.COM MALKELØSNINGER AF HØJ KVALITET SAC tilbyder en komplet

Læs mere

Business Check Slagtekyllinger 2012

Business Check Slagtekyllinger 2012 Business Check Slagtekyllinger 2012 Business Check slagtekyllinger Individuel benchmarking for slagtekyllingeproducenter Formål Business Check kan anvendes til individuel sammenligning bedrifter imellem.

Læs mere

Kløvergræsmarken i centrum

Kløvergræsmarken i centrum Kløvergræsmarken i centrum 131 økologiske mælkeproducenters svar om deres kløvergræsmarker Økologiske Landsforsøg om artsvalg i kløvergræsmarken Forskningsresultater om urter Anbefalinger til drivveje

Læs mere

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha majsensilage Kl.græsensilage kr pr FE Optimér den økologiske foderforsyning Kirstine Flintholm Jørgensen og William Schaar Andersen Skal man som økologisk mælkeproducent dyrke mere maj, øge selvforsyningsgraden

Læs mere

Kvægkongres 2015. Økonom Jannik Toft Andersen, SEGES Antropolog Tenna Holdorff Christiansen, SEGES LÆR AF DE BEDSTE

Kvægkongres 2015. Økonom Jannik Toft Andersen, SEGES Antropolog Tenna Holdorff Christiansen, SEGES LÆR AF DE BEDSTE Kvægkongres 2015 Økonom Jannik Toft Andersen, SEGES Antropolog Tenna Holdorff Christiansen, SEGES LÆR AF DE BEDSTE LÆS SELV RAPPORTEN PÅ www.arbejdsplan.kvaeg.dk BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET LÆR AF DE BEDSTE

Læs mere

Fristelser ved afgræsning. Høgsted Kvægbrug I/S Frank Johansen,

Fristelser ved afgræsning. Høgsted Kvægbrug I/S Frank Johansen, Fristelser ved afgræsning Høgsted Kvægbrug I/S Frank Johansen, Høgsted Kvægbrug I/S 420 årskøer, 460 stk. hundyrsopdræt Ydelse på 10.000 kg EKM Kvægstald fra 2002 med 429 senge Ungdyrstald fra 2010 med

Læs mere

Fra skrivebord til stald Sådan optimerer jeg min produktion

Fra skrivebord til stald Sådan optimerer jeg min produktion Fra skrivebord til stald Sådan optimerer jeg min produktion Dansk kvæg kongress 2011 Aftenmøde Holstein Morten Hansen Højgård B. S. Christiansen Jeg er mig sådan er jeg vi er alle særlinger Sig sandheden

Læs mere

Økonomiske resultater for 2016

Økonomiske resultater for 2016 Titel om emnet lorem ipsom larum versus del V Udbyttet af præsentationen Aulum 15. marts og Billund 16. marts, 2017 v. Bjarke Poulsen, Økonomi & Strategi Økonomiske resultater for 2016 Mælkeproduktion

Læs mere

Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage

Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage Ole Aaes, Dansk Kvæg 82 Den bedste kombination af kløvergræs og majsensilage V/ Landskonsulent Ole Aaes, Dansk Kvæg Afdeling for Ernæring og Sundhed

Læs mere

Spørgsmål/svar vedrørende ordning om modernisering i kvægstalde

Spørgsmål/svar vedrørende ordning om modernisering i kvægstalde Spørgsmål/svar vedrørende ordning om modernisering i kvægstalde Sp: Kan miljøgodkendelser og byggetilladelser sendes efter ansøgningsfristen den 19. maj 2015? Sv: Hvis miljøgodkendelse er opnået eller

Læs mere

5 case studier. 206: 62 køer 85 ha 1,2 ha/ko. 216: 156 køer 222 ha 1,4 ha/ko. 236: 83 køer 91 ha 1,1 ha/ko. 609: 95 køer 138 ha 1,3 ha/ko

5 case studier. 206: 62 køer 85 ha 1,2 ha/ko. 216: 156 køer 222 ha 1,4 ha/ko. 236: 83 køer 91 ha 1,1 ha/ko. 609: 95 køer 138 ha 1,3 ha/ko Besætningens forsyning med vitaminer og mineraler - case studier og model Lisbeth Mogensen, Troels Kristensen, Karen Søegaard, Søren Krogh Jensen A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige

Læs mere

KVÆGNØGLE RESULTATER 2013

KVÆGNØGLE RESULTATER 2013 KVÆGNØGLE RESULTATER 2013 Resultaterne er gennemgået ved økonomimøde for mælkeproducenter d. 20. marts 2014 Indhold Indhold... 1 Store stigninger i dækningsbidraget i 2013... 2 Gennemsnitsresultater...

Læs mere

Sådan avler jeg min favoritko

Sådan avler jeg min favoritko Sådan avler jeg min favoritko Teamleder Anders Fogh, VFL, Kvæg Team Reproduktion og Avl Det Europæiske Fællesskab ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Forventede resultater for 2014. v. Økonomikonsulent Thomas Skovhus (kvæg) og Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar (svin)

Forventede resultater for 2014. v. Økonomikonsulent Thomas Skovhus (kvæg) og Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar (svin) Forventede resultater for 2014 v. Økonomikonsulent Thomas Skovhus (kvæg) og Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar (svin) Mælkeprisens udvikling 2013 Mælkepris øre/kg 450 400 350 300 250 200 150 4,9 10,3 15,4

Læs mere

27. april 2015 Gert P. Aamand, Anders Fogh og Morten Kargo KRYDSNING

27. april 2015 Gert P. Aamand, Anders Fogh og Morten Kargo KRYDSNING 27. april 2015 Gert P. Aamand, Anders Fogh og Morten Kargo KRYDSNING Avlskort som kan spilles for at trække stikket hjem Systematisk krydsning i malkekobesætningen Krydsning med kødkvægssæd Brug af kønssorteret

Læs mere

Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN

Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN Vejen til 13.000 kg mælk i tanken FAKTA OM BEDRIFTEN Landmand i 30 år Byggede ny stald i 2010-270 køer med malkerobotter Alle dyr er samlet

Læs mere

Den økonomisk robuste kvægbedrift

Den økonomisk robuste kvægbedrift Den økonomisk robuste kvægbedrift Økologikongressen 29. november 2017 Session A2 STØTTET AF promilleafgiftsfonden for landbrug Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den Europæiske Landbrugsfond

Læs mere

Økonomisk bæredygtig udvikling af kvægbedriften: Muligheder vi har, og muligheder vi får

Økonomisk bæredygtig udvikling af kvægbedriften: Muligheder vi har, og muligheder vi får Økonomisk bæredygtig udvikling af kvægbedriften: Muligheder vi har, og muligheder vi får Tema 5 Udfordringer og muligheder for kvægbedrifterne Driftsøkonom Jens Norup LandboFyn Muligheder for kvægbedriften

Læs mere

Informationsmøde Landmand Christian Mikkelsen Virksomhedsrådgiver Per Bøndergaard Virksomhedsrådgiver Søren Greve Olesen

Informationsmøde Landmand Christian Mikkelsen Virksomhedsrådgiver Per Bøndergaard Virksomhedsrådgiver Søren Greve Olesen Informationsmøde Landmand Christian Mikkelsen Virksomhedsrådgiver Per Bøndergaard Virksomhedsrådgiver Søren Greve Olesen Program Hvad er Back in Black Eksempel på en handlingsplan Erfaringer fra den Sønderjyske

Læs mere

Michael Farre Specialkonsulent / MBA SEGES MALKER DU KØER ELLER PRODUCERER DU MÆLK

Michael Farre Specialkonsulent / MBA SEGES MALKER DU KØER ELLER PRODUCERER DU MÆLK Michael Farre Specialkonsulent / MBA SEGES MALKER DU KØER ELLER PRODUCERER DU MÆLK DAGSORDEN Udfordringen Hygiejne en fælles opgave Efter salget tjener firmaerne for mange penge? Case med brug af malkedata

Læs mere

AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg

AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg Foderomkostning pr. kg EKM 2 % højere på bedrifter med AMS vs. andre Foderomkostningerne pr. kg mælk produceret på bedrifter

Læs mere

Hvor skal kapitalen komme fra?

Hvor skal kapitalen komme fra? Hvor skal kapitalen komme fra? Fondsfinansiering i Dansk Landbrug Torben Andersen Dansk Farm Management A/S Mail: toa@agrofond.dk Tel: +45 4010 7877 1 1992K1 1992K4 1993K3 1994K2 1995K1 1995K4 1996K3 1997K2

Læs mere

Udvikling af vores kvægproduktion ved samarbejde i netværk

Udvikling af vores kvægproduktion ved samarbejde i netværk Udvikling af vores kvægproduktion ved samarbejde i netværk V/ mælkeproducent, gårdejer Hans Ole Jørgensen, Holsted Skovbækgård Uddannelse Grundskole Ladelund Praktik Driftlederskole Ladelund Jordomrejse

Læs mere

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg Mælkeydelsesniveau Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg 1 20. marts 2015 Økotimeringsdag Agenda Fakta, historik, tal om kvæg Kraftfoder/tilskudsfoder niveau Restbeløb Parametre

Læs mere

LOKALE REGNSKABSRESULTATER Økonomimøde, Aulum den 27. februar 2019

LOKALE REGNSKABSRESULTATER Økonomimøde, Aulum den 27. februar 2019 LOKALE REGNSKABSRESULTATER 2018 Økonomimøde, Aulum den 27. februar 2019 Nøgletal kartoffelavler 2018 2017 Avl vårbyg pr. ha 50 hkg 58 hkg Pris pr. hkg. solgt byg 135 kr. 118 kr. Avl stivelsekartofler pr.

Læs mere

KURSUSKATALOG MALKNING, HYGIEJNE OG YVERSUNDHED

KURSUSKATALOG MALKNING, HYGIEJNE OG YVERSUNDHED KURSUSKATALOG MALKNING, HYGIEJNE OG YVERSUNDHED KURSUSKATALOG MALKNING, HYGIEJNE OG YVERSUNDHED SEGES tilbyder skræddersyede kurser til forskellige målgrupper, som giver større indsigt i malkeudstyr og

Læs mere

KVÆGPRODUKTIONSØKONOMI 2014

KVÆGPRODUKTIONSØKONOMI 2014 KVÆGPRODUKTIONSØKONOMI 2014 18. Marts 2014 Mie Nøhr Andersen Driftsresultater 2013-2014 (22 kvægbedrifter) 2013 2014 Benchmarkingbedrifter (225 stk) Areal, ha. 164 165 164 Årskøer, stk. 162 163 165 Mælkepris

Læs mere