Fugleværnsfonden som pionér

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fugleværnsfonden som pionér"

Transkript

1 Fugleværnsfonden som pionér Pionér 147 Leif Skov, advokat, bestyrelsesformand for Aage V. Jensen Naturfond Med oprettelsen af Fugleværnsfonden opstod i Danmark nye måder at kombinere beskyttelse af naturen med offentlig adgang, understøttet af interessante anlæg, spændende formidling og lokalt engagement. De mange tiltag har over årene skabt løbende opmærksomhed og har givet fonden en goodwill, der ligger langt ud over, hvad man kan forvente af en fond af den størrelse. Bag successen ligger historien om vigtige erfaringer og indsigt, som blev forvandlet til handling. Og her ligger kimen til at forstå Fugleværnsfondens pionerfærd. De første tanker om en dansk fugleværnsfond Ved et møde i DOF i København den 11. marts 1958 holdt daværende overførster O. Fabricius, Vallø, som ved DOF s 50-års jubilæum i 1956 var blevet udpeget til æresmedlem, et foredrag med titlen Fuglefredning et fuglefredningsfond? Fabricius startede talen, der fyldte godt 16 maskinskrevne sider, med at konstatere, at den statslig drevne Jagtfond, som i 1930erne og 1940erne især havde købt det store Hanstholmreservat (3200 ha) og urfuglehederne (770 ha) syd for Holstebro, på grund af statens sparekrav ikke længere havde midler til gennem erhvervelse at sikre vildtreservater og fuglefristeder. Fabricius, der dengang som Reservatrådets formand havde haft ansvaret for oprettelse af danske vildtreservater siden 1931, påpegede derefter, at det var vigtigere end nogensinde at sikre tilstrækkeligt store og sammenhængende arealer samt at have styr på udviklingen i områdernes naturforhold. Det sidste havde aldrig været muligt med vildtreservatbekendtgørelserne alene, da der i disse kun var hjemmel til at regulere jagt og færdsel. Han beskrev også, at der i naturbeskyttelsesloven siden 1937 var hjemmel til ved fredning at sikre staten eller kommunen ejendomsretten til et område. Men muligheden var sjældent brugt og havde indtil da aldrig ført til erhvervelse af fuglesteder, kun sikret publikum p-pladser og adgang. Etableringen af fugletårne, gangbroer og informationsfaciliteter ved Gundsømagle sø i 1992 blev indledningen til et frugtbart samarbejde mellem Fugleværnsfonden og Aage V. Jensens Fonde. Foto: Fugleværnsfonden. Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 110 (2016):

2 148 Fugleværnsfonden 50 år Fabricius lagde i sin argumentation for en privat fond vægt på, at de pågældende arealer af særlig ornitologisk interesse skulle erhverves ikke af staten, som ikke altid er lige pålidelig, men af et privat organ, f.eks. et fuglefredningsfonds bestyrelse, hvor der er sikkerhed for, at de videnskabelige hensyn altid vil være de afgørende. Fabricius henviste i sit indlæg til Vest Stadil Fjord, som han havde hørt ved sidste ejerskifte blev handlet til kr. For dette beløb kunne man have erhvervet 2000 tønder land (ca ha) og dermed sikret en meget værdifuld fuglelokalitet ud i fremtiden. Syntes man dette beløb var stort, henviste han til Sverige, hvor man havde indsamlet kr. alene til købet af Lille Karlsø, ligesom andre arealer var købt og en indsamling i gang til en Naturfredningsfond. Også erfaringerne fra England brugte han i sin argumentation. Som et yderligere eksempel på hvad midlerne fra en sådan fond kunne benyttes til, henviste han til Vejlerne, hvor der dengang for nylig var indgået aftale med ejerne om en erstatningsfri fredning, som man var i gang med at søge pålagt servitut som videnskabeligt reservat. Men for at kunne gennemføre beskyttelsen af ynglesåvel som trækfuglene i Vejlerne, manglede der efter hans opfattelse nogle nødvendige tiltag, der kostede en del penge fx begrænsning af jagten på visse områder eller for visse arter eller eventuelt leje af jagten for en begrænset periode eller eventuelt for visse arter. Derfor sagde han i sin tale også: Den sikreste og bedste og efter min tro eneste mulighed for at få denne sag bragt helt i orden er tilskud fra et fuglefredningsfond. Under den efterfølgende diskussion gav både DOFs daværende formand, skovrider Vagn Holstein, og professor Ragnar Spärck, der som zoolog var udpeget til både Naturfredningsrådet og Reservatrådet og desuden var medlem af DOF, sammen med flere andre udtryk for betænkeligheder. En skuffet Fabricius måtte konstatere, at der ikke var den forventede begejstring for hans forslag. De samme nedslående reaktioner oplevede Fabricius, da han senere i foråret holdt det samme foredrag i Odense og i Århus. En mulig årsag hertil var, at hans forslag indebar, at fonden bl.a. skulle finansieres ved et forhøjet medlemskontingent. I tilbageblik er det nærliggende at konkludere, at Fabricius havde set rigtigt, når han så behovet for en privat fuglefredningsfond. Forslaget var formentlig for dårligt forberedt og for utraditionelt for den daværende bestyrelse og medlemmerne i DOF. Men Fabricius havde dog opnået at gøre opmærksom på et alvorligt problem og dermed startet en stigende erkendelse af, at staten ikke alene var i stand til at sikre Danmarks vigtige naturområder. Agerøreservatet med Stenklipperne på Mors er et af Fugleværnsfondens internationalt vigtige reservater med mange ynglende såvel som rastende kystfugle. Foto: Kurt Gabs.

3 Pionér 149 Fugleværnsfondens stiftelse Otte år senere, i 1966 besluttede en gruppe fra DOFs bestyrelse bestående af læge Lorenz Ferdinand, overlæge Erik Halkier, redaktør Torben Meyer og kontorchef i Finansministeriet, cand. jur. Thorvald Frølich, sig for at genoptage Fabricius idé. De fik tilslutning i bestyrelsen, der i 1960 var blevet udvidet fra syv til 15 personer, til at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling den 11. oktober 1966, hvor eneste punkt på dagsordenen var Behandling af forslaget til love for Fonden til værn af Danske Fuglelokaliteter. Frølich havde udformet fondens love, som generalforsamlingen enstemmigt vedtog. Fonden var ifølge lovene ikke noget selvstændigt retssubjekt, men skulle fungere som en selvstændig afdeling med egen bestyrelse indenfor DOF. Det fremgik imidlertid af lovene, at hvis bestyrelsen i DOF fandt det mere hensigtsmæssigt, kunne den beslutte, at fonden blev omdannet til et selvstændigt retssubjekt med samme formål. Det skete i 2006, hvor Fugleværnsfonden blev omdannet til en almennyttig, erhvervsdrivende fond. Fugleværnsfondens vanskelige start Der gik flere år fra Fugleværnsfondens start, indtil fonden havde indsamlet midler nok til at kunne købe sin første ejendom. Som Lorenz Ferdinand skrev i sin erindringsbog Natur, Fugle og Fuglefolk (1993), var bestyrelsens opgave de første 10 år at indsamle penge blandt medlemmerne. Det vanskeligste var at skaffe de første kr.. Det tog ca. 4 år at samle dette beløb, der i 1970 var tilstrækkeligt til at købe den første strandengsparcel, som lå på Nyord ved Møn. Men herefter gik det hurtigere, godt hjulpet på vej af bestyrelsens indsats gennem et veludviklet PR-arbejde for at skaffe midler, der ikke alene kom fra medlemmerne af DOF. Kreativiteten var betydelig Efter Lorenz Ferdinands overtagelse af formandsposten i Fugleværnsfondens bestyrelse i 1970 kom der ekstra dynamik i kampagnen for at indsamle bidrag til fonden. Allerede i 1969 havde Ferdinand i DOF fået startet et nyt, ekstra medlemsblad, Fugleværn, som derefter i en årrække profilerede fuglebeskyttelsen og ikke mindst Fugleværnsfondens arbejde og medvirkede til, at mængden af frivillige og de økonomiske bidrag til fonden steg. Ferdinand havde desuden fra sit arbejde i Natur og Ungdom samt DOFs feltornitologiske udvalg fået betydelig indsigt i, hvordan man aktiverer frivillige i koordi- Klyden yngler på flere af Fugleværnsfondens reservater. Foto: John Larsen.

4 150 Fugleværnsfonden 50 år nerede arbejdsopgaver i felten. Således fik han omkring de enkelte af Fugleværnsfondens reservater organiseret et net af frivillige medlemmer, der lagde mange arbejdstimer på de forskellige naturarealer og derved begrænsede driftsudgifterne. Fra udlandet havde Ferdinand og andre i Fugleværnsfondens bestyrelse desuden erfaring med, hvordan man ved fuglefristeder kunne udbygge faciliteter som fx boardwalks og fugletårne. Så på det område fik Fugleværnsfonden straks en pionérrolle her i landet. Hertil kom videreførelsen af DOFs mangeårige erfaring med at få folk ud i naturen til offentlige arrangementer, guidede ture osv. Fugleværnsfondens ejendomme blev således allerede i de første år ikke bare fuglereservater, men også rekreative områder for befolkningen. En væsentlig årsag til Fugleværnsfondens succes var den nævnte etablering af frivillige, lokale arbejdsgrupper. Arbejdsgrupperne havde og har det fortsat i dag mange vigtige opgaver som bl.a. dagligt tilsyn, målrettet naturpleje, fugletællinger, samt ansvar for avishistorier og guidede ture (se artiklen om Fugleværnsfondens arbejdsgrupper). Det bør nok heller ikke undervurderes, hvilken betydning en sådan lokal forankring har for naboer og myndigheder. Fugleværnsfonden som pionér I 1989 donerede Aage V. Jensens Fonde et beløb på 2,5 mio. kroner til Fugleværnsfonden. Donationen skulle i de følgende år bruges til at gennemføre en handlingsplan. Denne plan indebar bl.a., at Fugleværnsfonden på en række af fondens reservater skulle opføre nye fugletårne, observationsskjul, gangstier og gangbroer og herved under hensynstagen til naturværdierne give besøgende betydeligt bedre adgang til disse naturområder. De erfaringer og den ekspertise, som Fugleværnsfonden her opnåede og velvilligt har stillet til disposition for andre, har siden dannet skole for tilsvarende anlæg på såvel offentlige som private naturarealer herunder også ejendomme under Aage V. Jensens Fonde. Fugleværnsfonden og Aage V. Jensens Fonde har faktisk i et par årtier haft et parallelt forløb med opkøb af naturejendomme, sikring og udvikling af naturværdier samt etablering af offentlig adgang til store naturoplevelser. De mange initiativer til opbygning, indretning, formidling og drift af områderne har været til stor gensidig inspiration. Frivillige bag den evidensbaserede naturforvaltning Fugleværnsfonden har også virket som pionér på et andet vigtigt område. De lokale, frivillige ornitologers systematiske feltarbejde har medvirket til, at resultaterne af yngle- og rastefugletællinger flere steder har kunnet bruges til en løbende forbedring af naturforvaltningen i reservaterne. I dag kalder vi denne fremgangsmåde for evidensbaseret naturforvaltning (se artiklen om Fugle, naturpleje og overvågning på reservaterne). Fugleværnsfonden påbegyndte denne mere målrettede indsats i en tid, hvor amter og styrelser overvejende fokuserede på pleje baseret på vegetationens udvikling. Kombinationen af fuglemonitering med driften af områderne gav nye input til forvaltning af levesteder, og offentlige myndigheder fik dermed nye redskaber til at sikre en bedre natur. Denne mere overvågningsprægede fremgangsmåde har også dannet forbillede for forvaltning af de arealer, der i dag administreres af Aage V. Jensen Naturfond. I alle vore større naturområder lægger frivillige ornitologer rigtig mange timer i at følge fuglelivets udvikling. I de senere år har Aage V. Jensen Naturfond koblet universiteter og frivillige ornitologer sammen under anvendelsen af nye og standardiserede metoder. Det er sket ved Filsø, Gyldensteen Strand og i Lille Vildmose. Fremtiden vil vise, om vi med disse metoder kan komme endnu længere i vores forståelse af områdernes dynamik og dermed omsætte denne viden til aktiv forvaltning. Nærnatur med Vaserne som eksempel Frivillige arbejdsgrupper har også tjent som inspiration i forbindelse med opkøb af en række, små naturområder i Aage V. Jensen Naturfond kaldet Nærnatur. På opfordring fra de grønne organisationer har Naturfonden købt flere mindre naturperler og stillet dem til rådighed for organisationerne. Til gengæld får lokale arbejdsgrupper under foreningerne praktisk erfaring og indsigt i naturforvaltning ved at udføre tilsyn, naturpleje samt udbygning og vedligeholdelse af faciliteter for publikum. Et godt eksempel på et nærnaturområde er Vaserne nord for København, hvor Aage V. Jensens Fonde i 1999 købte 14 ha. Her har vi indgået en partnerskabsaftale med Fugleværnsfonden. Aftalen indebærer, at Aage V. Jensen Naturfond stiller arealet og anlæg til rådighed, mens Fugleværnsfonden indretter naturrum med udstilling og grejbank, udarbejder årstidsfoldere for området, sørger for undervisning af børn og skoleklasser samt foretager guidede ture. Desuden har Fugleværnsfonden en tilknyttet arbejdsgruppe, der fører tilsyn og bekæmper kæmpebjørneklo, samt et høslætslag, der vedligeholder en skoveng og dermed også skaber en attraktiv og naturlig rasteplads i Vaserne.

5 Pionér 151 Med Naturfondens tilkøb af yderligere 39 ha af Vaserne i 2013 er aftalen udvidet, og der indrettes for tiden formidlingsbro, fugleskjul og nyt fugletårn til erstatning af det nedslidte tårn. Det skaber helt nye rammer for de to fonde at skabe en sammenhængende, koordineret formidling i området. Og samarbejdet rækker videre. Som et nyt skridt er Fugleværnsfonden, Real Dania Fonden og Aage V. Jensen Naturfond gået sammen om at skabe en ny type fugleoplevelse for danskerne det innovative fugleskjul. Vores mange års erfaringer med at skabe udsigter og fugletårne har givet en erkendelse af, at folk får det største udbytte med specialudstyr som gode kikkerter og teleskoper. For at give den almindelige befolkning uden dette specialudstyr nye og nære oplevelser af dyrelivet anvendes nye metoder. Det innovative fugleskjul giver helt nye perspektiver i naturoplevelsen også uden brug af kikkert. Samtidig tilbyder skjulet nye muligheder for den hastigt stigende gruppe af naturfotografer i Danmark. Håbet er, at der i løbet af to år for en overkommelig pris kan skabes et koncept for et skjul, som kan benyttes af alle. Fugleværnsfonden som inspirator for Aage V Jensens Fonde Det var netop Fugleværnsfondens dynamiske og fornyende tilgang til opgaverne, der gjorde, at vi i Aage V. Jensens Fonde allerede i vores første år i slutningen af 1980erne fik etableret en kontakt og kreativ sparring med Lorenz Ferdinand, der på det tidspunkt både var formand for DOF og for Fugleværnsfonden, samt den på det tidspunkt forhenværende direktør i Fredningsstyrelsen, Viggo Nielsen. Samarbejdet med de to rådgivere var i mine øjne helt afgørende for, hvordan vi i de følgende år startede og udviklede arbejdet med Aage V. Jensens Fonde. Vi havde fra starten ingen intentioner om at gå ind og erhverve egne naturarealer her i landet. I stedet for selv at stå som ejer, anså vi staten som den naturlige og sikre besidder og beskytter af de danske naturarealer. I vores målsætning, der blev fastlagt i samarbejde med Lorenz Ferdinand og Viggo Nielsen, var det tanken ud over støtte til forskning og formidling, at fondene gerne bidrog med midler til, at staten kunne erhverve naturarealerne.

6 152 Fugleværnsfonden 50 år Den daværende borgerlige regering bragte os imidlertid snart på andre tanker, da den kort efter vor opstart bekendtgjorde, at den var parat til at sælge ud af nogle af landets naturperler. Denne kursændring er efterfølgende fulgt af senere regeringer med anden politisk sammensætning, og jeg kan derfor ikke fri mig for at henvise til Fabricius ovenfor citerede begrundelse i 1958 for at oprette en privat fond. Regeringens beslutning sidst i 1980erne gav selvfølgelig anledning til megen drøftelse i bestyrelserne for Aage V. Jensens Fonde og med de to naturfaglige rådgivere, der begge var chokerede over dette brud på hidtidig praksis. Lorenz Ferdinand foreslog lige ud, at vi i stedet skulle donere midlerne til opkøb til Fugleværnsfonden. Men da fundatsen i Aage V. Jensens Fonde har betydeligt bredere naturmæssige hensyn at varetage end Fugleværnsfondens formål, fandt vi det rigtigst selv at stå for erhvervelsen og dækning af de deraf afledte driftsudgifter. Med tiden har vi fået vished for, at Fugleværnsfondens strategi med ejerskab var rigtig. Ejerskabet er den mest effektive, langsigtede og synlige måde at beskytte og udvikle natur, idet det giver størst mulig handlefrihed, smidige og hurtige beslutninger og plads til innovation. Lorenz Ferdinand og hans medarbejdere i Fugleværnsfonden afleverede på et tidligt tidspunkt i vores samarbejde en liste over de naturarealer, der efter deres opfattelse stod øverst på ønskesedlen med områder, der burde beskyttes gennem overtagelse og drift af Aage V. Jensens Fonde. På denne liste stod bl.a. Vejlerne, Filsø, Lille Vildmose, Æbelø og Gyldensteen kyst alle arealer, som i dag er i Aage V. Jensen Naturfonds besiddelse. Flere af naturområderne er erhvervet efter kraftig opfordring og medvirken til erhvervelsen af Lorenz Ferdinand og senere af hans efterfølger som formand for DOF, Christian Hjorth. Og ligesom Lorenz Ferdinand gjorde det, så sidder Christian Hjorth i dag i flere af fondens naturråd, der er en vigtig medspiller i forvaltningen af disse arealer. Større udfordringer for naturen og nye initiativer Med de mange mindre fonde som efterfølgende er etableret, og som tilsammen ejer mange vigtige naturområder i Danmark, er det med stigende tydelighed klart, at tilbagegangen i dansk natur og biodiversitet ikke kan standses alene ved disse fondes indsats. Aage V. Jensen Naturfond har i en årrække haft et stort ønske om en politisk uafhængig naturfond, som hele befolkningen kan støtte op om og tage medejerskab til. Derfor indgik Aage V. Jensen Naturfond i december 2013 en aftale med staten og Villum Fonden om at etablere Den Danske Naturfond, som gennem sine aktiviteter skal forbedre naturtilstanden i Danmark. Konkret betyder det, at naturens mangfoldighed bliver styrket gennem forbedring af levestederne for de planter og dyr, som i vores aktuelle samfund har behov for at få en særlig beskyttelse. Jeg håber, at Den Danske Naturfond på en åben og konstruktiv måde vil tage ved lære af mange af de succesrige initiativer, som Fugleværnsfonden gennem årtier har manifesteret med deres reservater. Her tænker jeg især på de folkelige aktiviteter i form af en slags medejerskab og medansvar fra de mange frivillige og ikke mindst opnåelse af den samme begejstring og det humør, som præger de frivilliges arbejdsindsats i forbindelse med driften og naturformidlingen af Fugleværnsfondens reservater. Med etableringen af Den Danske Naturfond åbnes desuden en ny mulighed for at støtte naturen i Danmark for mange andre fonde og virksomheder. Det er Aage V. Jensen Naturfonds håb, at Den Danske Naturfond på sigt vil være i stand til at engagere den brede befolkning og sammen med de eksisterende naturfonde herunder Fugleværnsfonden være med til at sikre de danske naturrigdomme for eftertiden. Staten kan, som allerede erkendt af Fabricius, ikke klare denne opgave alene. Mine ønsker for Fugleværnsfonden Fugleværnsfonden er DOFs største succes skrev Christian Hjorth i Festskrift ved Lorenz Ferdinands 80 års fødselsdag. Den vurdering kan jeg fuldt ud tilslutte mig. Fugleværnsfondens reservater åbner indbydende vinduer til den ægte, varierede natur, som i stigende grad er blevet en mangelvare for den almindelige dansker. Mine ønsker for Fugleværnsfonden er, at den vil: Opretholde, forbedre og udbygge netværket af fuglereservater i Danmark Vedblive at forvalte naturen med den nyeste viden, metoder og samarbejdsrelationer Styrke og udvide det lokale engagement og de lokale arbejdsgrupper i alle reservaterne Vedligeholde og udbygge en spændende information om og formidling af naturen, som kan tiltrække flere og nye grupper af besøgende. Lykkes det, forudser jeg, at Fugleværnsfonden går en lys fremtid i møde, hvor fonden fortsat vil ligge i front og til enhver tid være en vigtig faktor også i et moderne samfund.

Præsentation af Fugleværnsfonden

Præsentation af Fugleværnsfonden Præsentation af Fugleværnsfonden Formål Fugleværnsfonden er en privat fond med det formål: at værne om Danmarks vilde fugle ved at medvirke til at bevare eller skabe vigtige fuglelokaliteter, navnlig for

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Aage V: Jensen Naturfond ansøger om dispensation til opførelse af

Aage V: Jensen Naturfond ansøger om dispensation til opførelse af Fredningsnævnet for København Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby kobenhavn@fredningsnaevn.dk København d. 28. januar 2015 Kampmannsgade 1 1604 København V natur@avjf.dk Telefon 33 13 21 45 www.avjf.dk

Læs mere

Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige

Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige Jonna Odgaard, journalist og bestyrelsesmedlem i Fugleværnsfonden Uden arbejdsgrupperne går det ikke. Det er Fugleværnsfondens bestyrelse meget bevidst om.

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Strategi for Gedser Fuglestation

Strategi for Gedser Fuglestation Et notat fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser DOF Ekstern Version 2 Januar 2019 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. TILBAGEBLIK... 3 3. VISION, MÅL OG MIDLER 2019-24...

Læs mere

Strategi for Gedser Fuglestation

Strategi for Gedser Fuglestation Et notat fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 April 2018 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. TILBAGEBLIK... 3 3. VISION, MÅL OG MIDLER 2019-24... 4 3.1

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø

Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø 1 Til Syddjurs Kommune, Natur, Miljø og Klima Byg og Miljø Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø Ansøgningen gælder matr.nr. 12b, Gravlev By, Fuglslev Adresse:

Læs mere

Formidling på reservaterne

Formidling på reservaterne Formidling på reservaterne Af Allan Gudio Nielsen, naturvejleder i Fugleværnsfonden At spærre spændende naturområder af for nysgerrige for at beskytte fuglelivet er ikke vejen frem, hvis man vil have folk

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Naturforvaltningskonferencen 2017

Naturforvaltningskonferencen 2017 Naturforvaltningskonferencen 2017 Fremtidens natur- og landskabsforvalter Skovskolen Torsdag den 28. september 10-10-2017 2 Dagens præsentationer 01: Naturforvaltning før, nu og i fremtiden Peder Winkel

Læs mere

ny natur, friluftsliv og kvælstofreducerende tiltag.

ny natur, friluftsliv og kvælstofreducerende tiltag. Aktstykke nr. 119 Folketinget 2015-16 Afgjort den 23. juni 2016 119 Miljø- og Fødevareministeriet. København, den 7. juni 2016. a. Miljø- og Fødevareministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

Strategi for Fugleværnsfonden

Strategi for Fugleværnsfonden Strategi for Fugleværnsfonden 2017 2020 1. Indledning Fugleværnsfonden blev stiftet af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i 1966. I 2006 blev Fugleværnsfonden en selvstændig fond i juridisk og administrativ

Læs mere

Fugleværnsfondens start og udvikling

Fugleværnsfondens start og udvikling Fugleværnsfondens start og udvikling Henrik Knuth-Winterfeldt, bestyrelsesmedlem, og Martin Iversen, formand for Fugleværnsfonden Fugleværnsfonden blev stiftet i en periode, hvor angrebene på naturen havde

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen HEVRING Skydeterræn natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 Kolofon Titel Hevring Skydeterræn, Natura 2000-resumé af

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen SØDRINGKÆR

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen SØDRINGKÆR FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen SØDRINGKÆR SKYdETERRÆN natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Sødringkær Skydeterræn, Natura 2000-resumé

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen NYMINDEGABLEJREN

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen NYMINDEGABLEJREN FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen NYMINDEGABLEJREN natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Nymindegablejren, Natura 2000-resumé af drifts-

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Den Danske Naturfond - status, strategi og perspektiver

Den Danske Naturfond - status, strategi og perspektiver Den Danske Naturfond - status, strategi og perspektiver Direktør Flemming Nielsen NATUR & MILJØ 2016 - den 9. juni 2016 1 Fra ide til fond April 2013 December 2013 December 2013 Okt. / nov. 2014 Natur-

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

I 2011 tilstræbes tillige gennemført en DOF-base-aften et centralt sted i Vestsjælland for nye og lettere trænede brugere.

I 2011 tilstræbes tillige gennemført en DOF-base-aften et centralt sted i Vestsjælland for nye og lettere trænede brugere. Handlingsplan for DOF-Vestsjælland, 2011 DOF arbejder i Danmark og internationalt indenfor følgende fire spor: indsamling og udbredelse af viden om fugle formidling af fugleoplevelser i naturen beskyttelse

Læs mere

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan VISION 3: SÆT NATUREN FRI Artsrigdom, vild natur og natur i byen Naturen i Hjørring Kommune rummer stor biologisk mangfoldighed og kan bryste sig af naturområder i international klasse. Samtidig er den

Læs mere

DNs fredningsstrategi har nu virket i 6 år. Der har ved planlægningen af nye sager været taget udgangspunkt i strategien.

DNs fredningsstrategi har nu virket i 6 år. Der har ved planlægningen af nye sager været taget udgangspunkt i strategien. BILAG 5-2 Dato: 24. maj 2016 Til: HB på møde den 3. juni 2016 (elektronisk til NFU og PFU 13-23. maj-2016) Sagsbehandler: Birgitte Bang Ingrisch, 61 69 18 22, bbi@dn.dk Evaluering af DNs fredningsstrategi

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Buksør Odde (Areal nr. 28)

Buksør Odde (Areal nr. 28) Buksør Odde (Areal nr. 28) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt På den nordøstlige side af Mors finder man Buksør Odde. En godt to kilometer lange odde, hvor staten ejer den sydlige del på knapt 40 ha. Staten erhvervede

Læs mere

Årsrapport Faxe Kommunes Udsatteråd

Årsrapport Faxe Kommunes Udsatteråd Årsrapport 2017 Faxe Kommunes Udsatteråd Denne rapport indeholder en gennemgang af de initiativer, som Udsatterådet har gennemført i 2017. Rapporten blev godkendt af Udsatterådet 12. juni 2018. Indhold

Læs mere

Anden etape af trægangsti

Anden etape af trægangsti Anden etape af trægangsti Etape 4 og 5 Der bliver nu taget hul på anden etape af trægangstien omkring Hulemosesøen. Trægangstien bliver bygget for at forbedre adgangsforholdene, så man fremover kan gå

Læs mere

Aktivitetshuset Solhjem E-mail: info@solhjem.dk Hjemmeside: www.solhjem.dk

Aktivitetshuset Solhjem E-mail: info@solhjem.dk Hjemmeside: www.solhjem.dk Referat fra generalforsamling i foreningen Aktivitetshuset Solhjem Bjergby-Mygdal 10. marts 2016. Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent 2. Valg af stemmetællere 3. Formandens beretning 4. Fremlæggelse

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet

En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet Foto: Søren Svendsen 1 En dansk friluftslov? I 1930 vil Thorvald Stauning give danskerne natur og friluftsoplevelser. Danmarks første

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

Et grønt område hos jer!

Et grønt område hos jer! Et grønt område hos jer! Tænkt på et sted hjemme tæt ved jer, hvor I synes der mangler friluftsfaciliteter som shelter, bålhytte bedre stier etc Evt. skriv det det på jeres papir foran jer. Frivillige

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018 1 Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018 Til stede: Henrik, Jens, Sten, Bent, Ulla B, Britta, John, Kim, Kirsten, Ulla S., Boye og Emilie Nicoline Schmidt (FVF sekretariat)

Læs mere

Vedtægter for Dansk Ornitologisk Forening

Vedtægter for Dansk Ornitologisk Forening Vedtægter for Dansk Ornitologisk Forening 1 Navn og hjemsted Stk. 1 Foreningens navn er Dansk Ornitologisk Forening - i forkortelse DOF. Foreningen virker også under navnet BirdLife Denmark. Stk. 2 Foreningen

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Såfremt skoven skal videreudvikles skal der indgås en fornyet samarbejdsaftale om Gulddysse Skov.

Såfremt skoven skal videreudvikles skal der indgås en fornyet samarbejdsaftale om Gulddysse Skov. Veje og Grønne Områder Sagsnr. 73490 Brevid. 2055563 Ref. JEST Dir. tlf. 46 31 3404 jensst@roskilde.dk 4. februar 2015 NOTAT: Gulddysse Skov: status og fornyet samarbejdsaftale Status Gundsø Kommune, Naturstyrelsen

Læs mere

HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen

HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen Rapport: Projekt Landsbykataloger Planlægning for landsbyerne i Hedensted Kommune KL-J.nr.: 01.02.15 P16 EDH: 23647 / 171361 Juli 2002 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kort præsentation af Icebreak Invest A/S

Kort præsentation af Icebreak Invest A/S Kort præsentation af Icebreak Invest A/S Visionen Hovedparten af et isbjerg er som bekendt skjult under vand sådan er det ofte også med værdier i virksomheden hovedparten af værdierne er skjulte og ikke

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 28. oktober 2004 via Magistraten Tlf. Nr.:8940

Læs mere

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv?

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Søren Præstholm Specialkonsulent, Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, IGN Frank Søndergaard Jensen Professor, Forskergruppen

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

Toprække I forbindelse med REG LABs Årskonference 28. maj 2015 blev foreningens 10- års jubilæum markeret.

Toprække I forbindelse med REG LABs Årskonference 28. maj 2015 blev foreningens 10- års jubilæum markeret. TI ÅR MED REG LAB Toprække I forbindelse med REG LABs Årskonference 28. maj 2015 blev foreningens 10- års jubilæum markeret. REG LABs første årskonference blev afholdt i Odense Kongrescenter 10. februar

Læs mere

Der var mange dagsordener. Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Der var mange dagsordener. Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening Der var mange dagsordener Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening 1971 1974 Af Bjarne Trier Andersen og John Guldager, november 2011 Blå bog Susanne Voldby, født 1943. Uddannet

Læs mere

Fritids- og friluftspolitisk handleplan Frem mod 2020

Fritids- og friluftspolitisk handleplan Frem mod 2020 Fritids- og friluftspolitisk handleplan 2018 Frem mod 2020 Godkendt af Udvalget for plan, udvikling og kultur 7. februar 2018 Fritids- og friluftspolitisk handleplan 2018 Syddjurs Kommune vedtog i 2016

Læs mere

Natur- og Friluftspolitik VISION

Natur- og Friluftspolitik VISION Natur- og Friluftspolitik VISION I samskabelse skal borgere og kommune arbejde for flere muligheder for frilufts liv samtidigt med at kommunens naturkvalitet forbedres. Natur- og friluftspolitik Når mennesker

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond.

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Den Danske Naturfond 1 Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115

Natura 2000-handleplan Gurre Sø. Natura 2000-område nr Habitatområde H115 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gurre Sø Natura 2000-område nr. 131 Habitatområde H115 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Gurre Sø, Natura 2000-område nr. 131, Habitatområde nr. H115 Udgiver:

Læs mere

Røjen 26-07-2015 Vedr. sagsnr. 01.03.03-P19-16-15 Etablering af parkeringsplads og opførelse af udsigtstårn.

Røjen 26-07-2015 Vedr. sagsnr. 01.03.03-P19-16-15 Etablering af parkeringsplads og opførelse af udsigtstårn. Røjen 26-07-2015 Vedr. sagsnr. 01.03.03-P19-16-15 Etablering af parkeringsplads og opførelse af udsigtstårn. Til Trine Ross Laursen. Vi er betænkelige og kede af at Aage V. Jensens Naturfond har valgt,

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Den Danske Naturfond 2018

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Den Danske Naturfond 2018 Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Den Danske Naturfond 2018 Den Danske Naturfond 1 Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse,

Læs mere

Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv

Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv Disposition Friluftsliv i nuværende kommuneplaner Friluftsstrategier - hvad er det og hvordan arbejder kommunerne med dem? Hvorfor lave en friluftsstrategi?

Læs mere

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1 Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference 27.-27. maj 2014 SIDE 1 Green Infrastructure Enhancing Europe s Natural Capital Udfordringer Små og fragmenterede naturområder Klimaændringer

Læs mere

Skabelon for handlingsplan 2012

Skabelon for handlingsplan 2012 Skabelon for handlingsplan 2012 Navn på aktivitetsområde Landsstyrelsen Formål med aktiviteten Landsstyrelsen er URK s øverste ledelse og vil således iværksætte og følge initiativer, som har bred betydning

Læs mere

Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016

Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016 Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016 Storplettet perlemorssommerfugl Løvfrø Overdrev ved stråruplund i nærheden af Skamlingsbanken Dagsorden Kl. 15.00 kl. 15.05 Kl. 15.30 Kl. 16.00

Læs mere

Borgere i Jyderup stifter community foundation

Borgere i Jyderup stifter community foundation Borgere i Jyderup stifter community foundation En borgergruppe i Jyderup ved Holbæk har netop stiftet en fond, som skal løse udkants-problemerne og fremme en positiv udvikling i området. Grundkapitalen

Læs mere

DOFbasen fylder 10 år

DOFbasen fylder 10 år 15. maj 2012 DOFbasen fylder 10 år Af Timme Nyegaard, Henning Heldbjerg og Steen Brølling Den 15. maj 2002 var det for første gang muligt at gå ind på hjemmesiden www.dofbasen.dk og downloade et program,

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

Konsolidering og fokusering 2013-16

Konsolidering og fokusering 2013-16 Konsolidering og fokusering 2013-16 Med strategien DOF 2013-2016 sætter Dansk Ornitologisk Forening endnu en gang mål for de kommende års aktiviteter. Strategien er blevet til i et samarbejde mellem DOF

Læs mere

Lokalgruppe skovbrug c/o Skovdyrkerforeningen Fyn Lombjergevej 1 6262 4747 5750 Ringe ffn@skovdyrkerne.dk

Lokalgruppe skovbrug c/o Skovdyrkerforeningen Fyn Lombjergevej 1 6262 4747 5750 Ringe ffn@skovdyrkerne.dk En gruppe skovbrugere har dannet en lokalgruppe i regi af Nationalpark i Det Sydfynske øhav. Indbudte er medlemmer af Dansk Skovforening, Skovdyrkerforeningen Fyn, Hede Danmark FYN samt private skovrådgivere.

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

Natura Status og proces

Natura Status og proces Natura 2000 - Status og proces Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Natura 2000 Områder i EU med særlig værdifuld natur Fuglebeskyttelsesområder og habitatområder Målet er at standse tilbagegangen

Læs mere

Det begyndte med Oldemor i Vestervig

Det begyndte med Oldemor i Vestervig Det begyndte med Oldemor i Vestervig Bodil Hilligsøe er den fjerde kvinde i familien, der er engageret i Røde Kors, og siden 2003 har hun været formand for afdelingen i Hurup, som hvert år skaffer organisationen

Læs mere

Afholdt: Den 28. oktober, 2016 kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Den 28. oktober, 2016 kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/6 Referat fra 4. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Den 28. oktober, 2016 kl. 10.30 13.30 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Kortlægning og forvaltning af naturværdier

Kortlægning og forvaltning af naturværdier E 09 Kortlægning og forvaltning af naturværdier I det følgende vejledes kortfattet om, hvordan man lettest og enklest identificerer de vigtigste naturværdier på ejendommen. FSC stiller ikke krav om at

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik

Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik Dokument oprettet 09. juli 2014 Sag 10-2014-00390 Dok. 166248/kp_dh Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik Indledning Frivillighed har i de seneste år haft en fremtrædende rolle i den generelle

Læs mere

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at:

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en

Læs mere

Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner. Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund

Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner. Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund Store forventninger til partnerskaber mellem den offentlige og den frivillige

Læs mere

GRØNDALSVÆNGE NYT. Andelsboligforeningen Grøndalsvænge Vindruevej 2 A 2400 København NV Uge 5/2015

GRØNDALSVÆNGE NYT. Andelsboligforeningen Grøndalsvænge Vindruevej 2 A 2400 København NV Uge 5/2015 GRØNDALSVÆNGE NYT Andelsboligforeningen Grøndalsvænge Vindruevej 2 A 2400 København NV Uge 5/2015 Ekstraordinær generalforsamling onsdag den 4. februar 2015 Sammen med dette Grøndalsvænge nyt modtager

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Sølsted Mose Natura 2000-område nr. 100 Habitatområde H89 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sølsted Mose Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Dyndsmerling,

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen ÅLBÆK SKYDETERRÆN natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Ålbæk Skydeterræn, Natura 2000-resumé af drifts-

Læs mere

Håber på gevinst til klyngen

Håber på gevinst til klyngen 27-09-2016, Fyens Stiftstidende, Sektion 0 (Business-Fyn), Side 8, Knud Raasthøj raast@fyens.dk, 746 ord Håber på gevinst til klyngen For administrerende direktør i den velfærdsteknologiske klynge Welfare

Læs mere

Kapitel 17. Naturforvaltning

Kapitel 17. Naturforvaltning Kapitel 17. Naturforvaltning 17.1. Indledning 17.2. Naturforvaltningsudvalget. 17.3. Bevillinger 17.4. Amtskommunernes rolle i naturforvaltningsarbejdet 17.5. Planlægningsgrundlag 17.6. Forkøbsret og ekspropriation

Læs mere

Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige

Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige Pressemeddelelse den 12. september 2013 Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige Lejre Kommune igangsatte i foråret en ekstraordinær indsats for at komme ungdomsarbejdsløsheden til livs via

Læs mere

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1 Workshop: Sølandskabet i Ringsted d. 26 februar 2015 Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet Dias 1 4 debataftener: hvad lærte vi Dias 2 Naturværdier v. Anne-Marie Bürger, Biomedia

Læs mere

100 år med naturfredning skiftende mål og midler

100 år med naturfredning skiftende mål og midler 100 år med naturfredning skiftende mål og midler Dansk Landskabsøkologisk Forenings årsmøde 2017 Henrik Vejre, Professor, PhD. Københavns Universitet Fredningen af Aggershvile området i Trørød Jægersborg

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN HISTORIE ARKITEKTUR NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Historie På Bornholms højeste sted - Rytterknægten, 162 m - inde i den sydvestlige del af statsskoven Almindingen står Kongemindet.

Læs mere

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt.

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. BILAG 3. PROJEKTBESKRIVELSE Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. Februar 2015 2 Vidensgrundlag for balance mellem benyttelse

Læs mere

Strategi for fuglestationer i Danmark

Strategi for fuglestationer i Danmark Strategi for fuglestationer i Danmark 2019-24 Et notat fra Dansk Ornitologisk Forenings Fuglestationsudvalg Version: September 2018 1. Indledning Dansk Ornitologisk Forenings tre A-fuglestationer, Skagen,

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015 Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Natura 2000-planlægning Side 5 i Natura 2000 planen: EU s Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne)

Læs mere

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver Friluftslivet i Danmark 2018 - mål, midler og værdier Nationalparkchef Anders Bülow 8. maj 2018 Nationalparker i verden Områder med enestående

Læs mere

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Kommuneforlaget A/S 1. udgave, 1. oplag 2009 Publikationen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen Design:

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark - Tidsplan og høringsproces 2 Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark Udgivet af Miljøministeriet Hæftet findes i PDF-udgave på www.skovognatur.dk

Læs mere

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter Økonomi Samlet budget: 130 mio. kr. EU medfinansierer projektet med 60 %. 40 % egenfinansiering: 33 mio. kr. fra Naturpakken - staten. 8 mio. kr. fra de

Læs mere

Kommentarer /Svar A. Kommentaren er taget til efterretning.

Kommentarer /Svar A. Kommentaren er taget til efterretning. Fælles kommunal hvidbog for Natura 2000-område nr. 110, Odense Fjord Nr. Afsender (Dato for Resumé (inddelt i emner) modtagelse) 110.1 Styrelsen for Vandog Naturforvaltning 15-12-2016 A. Styrelsen for

Læs mere