Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?"

Transkript

1 Fødevarestyrelsen Kræftens Bekæmpelse November udgave. 1 oplag Oplag: Design: essensen ApS Foto: Jasper Carlberg Lars Bahl Tryk: From & Co Yderligere eksemplarer kan bestilles på bestillingsnummer På under publikationer. Eller Danmarks Idræts-Forbund via under publikationer. Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke Denne pjece er målrettet trænere, ledere forældre til børn unge, der dyrker idræt. Den indeholder gode råd til mad drikke for børn unge, der træner /2 time ca. 1-3 gange om ugen er til stævne kamp i weekenden. Læs pjecen find gode råd! Målet med projekt Mad i Bevægelse er at skabe sundere rammer for mad drikke til børn unge i idrætslivet. Projektet er finansieret af Indenrigs- Sundhedsministeriet. Læs mere om projektet på hvor du så kan finde yderligere inspiration. Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade Søborg Tlf: Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden København Ø Tlf: Udarbejdet i samarbejde med samt Danmarks Fødevareforskning, Sundhedsstyrelsen Halinspektørforeningen.

2 2 Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke 3 En sund madkultur til idrætsaktive børn unge Hvad skal idrætsaktive børn unge spise Børn unge er en aktiv del af Danmarks brede idrætsliv. Idrætten giver dem mange gode oplevelser, men de møder tit en madkultur, der ikke understøtter det sunde valg. Sund varieret mad er vigtig for alle så idrætsaktive børn unge. Råd til idrætsaktive børn unge Spis på de rigtige tidspunkter Drik vand Spar på de tomme kalorier Undlad sportsdrik, proteintilskud energibarer Mange børn unge fylder sig med tomme kalorier på bekostning af en sund næringsrig mad. Det giver trætte ukoncentrerede børn, som er svære at motivere især om eftermiddagen. Børn unge (7-17 år), der fx er idrætsaktive /2 time ca. 1-3 gange om ugen er til stævne kamp i weekenden, har brug for almindelig sund mad ikke speciel mad, hverken i mængde indhold. Alligevel er det godt at kende de vigtigste råd, hvis børnene skal rustes bedst muligt til fysisk udfoldelse. Denne pjece er en hjælp til trænere, ledere forældre til børn unge, der dyrker idræt så gode madvaner bliver tænkt ind i den travle hverdag omkring børnene. Idrætsaktive børn unge skal som udgangspunkt spise som andre børn unge, dvs. spise sund varieret mad, der følger kostrådene: De 8 kostråd 1. Spis frugt grønt 6 om dagen 2. Spis fisk fiskepålæg flere gange om ugen 3. Spis kartofler, ris pasta groft brød hver dag 4. Spar på sukker især fra sodavand, slik kager 5. Spar på fedtet især fra mejeriprodukter kød 6. Spis varieret bevar normalvægten 7. Sluk tørsten i vand 8. Vær fysisk aktiv børn unge mindst 60 minutter om dagen. Du kan læse mere om kostrådene på: Forslag til dagens måltider Morgenmad Mellemmåltid/ Frokost Aftensmad formiddag/eftermiddag En portion havregryn med 1 tsk. sukker rosiner Rugbrød med ost grovbrød med marmelade Mager yhurt med müsli Vælg morgenmadsprodukter med under 10 g sukker/100 g Grovbolle Groft brød med mager ost Rugbrødklapsammen med pålæg Rugbrød med pålæg fx torskern, hamburgerryg, sild, æg, frugtpålæg, kartoffel, leverpostej makrel i tomat Vælg kødpålæg med under 10 g fedt/100 g Groft pitabrød med fisk/kød Salat med tun, æg, pasta/ris fedtfattig dressing. Hertil en grovbolle Spis hovedmåltider hvor: 2/5 af tallerknen er brød, kartofler, ris pasta, 2/5 er frugt grønt 1/5 kød. Find spændende opskrifter på : fx Kødsovs til pasta med groftrevne grønsager Kylling med hvidløg, sprøde kartoffelbåde æble-/sisalat Følg de 8 kostråd Fiskefrikad Mælk/juice frugt Frisk tørret frugt / grønsager vand Mælk frugt / grønsager Frugt vand

3 4 Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke 5 Spis på de rigtige tidspunkter Hvad skal idrætsaktive børn unge drikke For at få en jævn tilførsel af energi skal børnene spise 3 hovedmåltider 2-3 mellemmåltider. Så bliver det lettere at koncentrere sig hele dagen. Sørg for en solid morgenmad Det er altid vigtigt at starte dagen med en god mættende morgenmad. Om morgenen lægges grundlaget for den energi, som børnene har brug for i løbet af dagen. Børn har sværere ved at koncentrere sig på tom mave. Gå ikke sulten til træning På dage med træning vil det være fornuftigt at spise et større måltid, fx frokost ca. 2-4 timer før aktiviteten et mindre mellemmåltid ca. 1 time før. Måltidet lige inden idræt skal tilpasses, så det både mætter ikke er alt for stort, for det er ubehageligt at løbe rundt med fuld mave. Spis efter træning Efter idræt er det ofte lang tid siden, at børnene sidst har spist her er det godt med et mellem- hovedmåltid. Hvis børnene får net sundt at spise relativt hurtigt efter idræt, vil deres lyst til at kaste sig over chips, slik sodavand blive mindre. Spis flere mellemmåltider på stævnedage På stævnedage er der behov for, at børnene får et sundt mellemmåltid mellem idrætsaktiviteterne. Så har børnene energi til fysisk aktivitet hele dagen. Koldt vand er bare sagen! Vand slukker tørsten kan drikkes i ubegrænsede mængder. Det giver ikke tomme kalorier i modsætning til sodavand, saftevand sportsdrikke m.v. Sodavand så light skader desuden tænderne pga. et højt syreindhold. Drik før, under efter idræt Det er vigtigt, at børnene drikker vand, når de er tørstige, da de bliver uoplagte trætte, hvis de mangler væske. Hvis de træner længe hårdt, er det vigtigt, at de drikker, før de føler sig tørstige. De kan nemlig sagtens mangle væske, selv om de ikke er tørstige. Følelsen af tørst halter bagefter deres behov for væske. Under idræt er det godt at drikke tit. Når træningen er slut, er det godt at drikke rigeligt med vand i forbindelse med måltiderne, hvor kroppen har lettere ved at erstatte den tabte væske /2 liter væske Børn unge skal drikke mindst /2 liter væske om dagen. Når de er fysisk aktive har det varmt, skal de drikke mere.

4 6 Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke 7 Spar på de tomme kalorier Tomme kalorier er dårlig basis for idrætsaktiviteter. Børn kommer let til at spise for meget, fordi de tomme kalorier mætter dårligt, men har et højt kalorieindhold. Slik, sodavand, saft, kage, is, chips chokolade indeholder meget sukker fedt dermed så mange kalorier. Spiser drikker børnene mere end deres krop har brug for, sætter det sig som fedt på kroppen. Men det er ikke kun et spørgsmål om overvægt. De tomme kalorier optager pladsen for sund mad, som har et naturligt indhold af vitaminer mineraler andre vigtige stoffer, som kroppen har brug for. I sund mad er der plads til tomme kalorier, bare ikke for mange. En sodavandsis 85g Sodavand 1 /2 liter Chips 50g 5 chokoladekiks 70g Blandet slik 85g Man skal bevæge sig meget for at forbrænde kalorier. Fx skal man gå en tur på 1 1 /2 time cykle i 45 minutter for at forbrænde en lille pose chips på 50 gram! Tomme kalorier: Udtrykket bruges om mad, der er rig på sukker / fedt, som ikke har net naturligt indhold af vitaminer mineraler. Råderum til tomme kalorier: Den mængde kalorier fra kage, slik, chokolade, chips andre tomme kalorier, der er plads til, når behovet for næringsstoffer er dækket. Der er ikke plads til mange tomme kalorier på en uge. Billedet ovenover viser det ugentlige råderum for et barn på år forudsat, at de øvrige måltider s er sunde. Mængderne gælder for børn unge der fx træner 1-3 gange om ugen, spiller kamp i weekenden samlet set er fysisk aktive 60 minutter om dagen. Hvis børnene ikke er fysisk aktive, er det ugentlige råderum endnu mindre.

5 8 Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke 9 Fup fakta En sund madkultur i idrætsforeningen Der er mange myter om, hvad idrætsfolk skal spise drikke, men: der gælder ikke de samme anbefalinger for eliteidrætsudøvere som for idrætsaktive børn unge, der træner 1-3 gange om ugen! sodavand. At gå sukkerkold betyder, at musklernes lagre af kulhydrater er meget lave. Hvis børn ikke har spist tilstrækkeligt inden træning, kan det godt virke, som om de går sukkerkolde. Men det kan skyldes et lavt blodsukker, som børnene kan undgå, hvis de spiser inden træning. Trænere, ledere forældre kan være med til at skabe en sund madkultur omkring idrætslivet. Alle kan bakke op med oplysning tiltag, så det sunde valg bliver det nemme mulige valg for børn unge både ved idrætsaktiviteter, 3. halvleg derhjemme. Sådan bakker du som træner op om en sund madkultur Er sportsdrik godt før, under efter idrætsaktivitet Nej børn har ingen gavn af sportsdrik. De sukkerholdige sportsdrikke får ikke børn unge til at yde mere, set i forhold til vand. Er kakaomælk godt at drikke efter idrætsaktivitet for at øge muskelmassen Nej børn har ikke behov for at drikke kakaomælk tage proteintilskud. Det er nemt at få dækket behovet for protein via almindelig sund varieret kost. Går børn ofte sukkerkolde under idrætsaktivitet Nej det er først efter ca. 2 timers hård fysisk aktivitet, at kroppen kan gå sukkerkold har brug for ekstra tilførsel af sukker. At gå sukkerkold bruges ofte som undskyldning for at spise slik drikke Skal børn spise kosttilskud for at øge præstationsevnen Nej der er ingen beviser for, at et kosttilskud af vitaminer mineraler har en effekt på præstationsevnen hos idrætsudøvere, der spiser varieret nok. I voksealderen kan børn godt mangle jern men de skal ikke have jerntilskud, før deres jernstatus er undersøgt hos lægen. Er sportsbarer et godt alternativ til mad før, under efter idrætsaktivitet Nej børn har hverken brug for protein- energibarer. De indeholder mange kalorier er ikke nødvendige. Hent en trænings- kampseddel Hjælp børnene med at huske at spise drikke fornuftigt før, under efter træning. Hent en skabelon til kampseddel med gode råd fra denne pjece på: under publikationer Du kan understøtte børnene i, at det sunde valg bliver dagligdag, ved at opfordre dem til at spise et lille måltid en time før, de skal træne. Mætte børn er mere koncentrerede får mest muligt ud af træningen. Indlæg pauser til vand Du kan oplyse børnene om, at sportsdrik ikke er nødvendigt hverken før, under efter træning. Og understøtte de sunde drikkevaner ved at indlægge vandpauser. Sund snack efter træning Efter træning kan du samle børnene om en sund snack. Det kan fx være en grovbolle et stykke frugt / grønt. Det er en god anledning til at skabe hygge sammenhold på holdet. Derudover kan det skabe ro koncentration omkring de praktiske meddelelser, som du evt. har brug for at give. Alternativer til belønning med slik I mange idrætsgrene er der tradition for at give børnene belønning efter aktiv indsats. Hvis du deler mad drikke ud efter idræt, så vælg sunde ting! Træneren som rollemodel Du er rollemodel for børnene. Børn kopierer, hvad deres træner gør ikke bare på banen, men så uden for banen. Gå derfor foran med et godt eksempel! Vi har som idrætsforening ikke bare et ansvar for at lære børnene at træne bevæge deres kroppe. Vi skal så lære børnene, hvad der er sundt at spise prøve at efterleve det. Det er useriøst at spise kage efter at have trænet hårdt. Når vi samles efter træning til lidt hygge, er kagen skiftet ud med frugt. Det hygger vi os ikke mindre af, så er det samtidig sundt. Nadia Lyduch, træner i Greve Strand Badmintonklub

6 10 Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke Hvad skal idrætsaktive børn unge spise drikke 11 Sådan bakker du som leder op om en sund madkultur Sådan bakker I som forældre op om en sund madkultur Sund mad understøtter, at børn får gode oplevelser, når de er til idræt. Som leder har du mulighed for at påvirke ikke kun trænings- men så madvaner. Sund mad er vigtig Du kan sørge for sunde hoved- mellemmåltider, når du planlægger træningslejre, weekend- dagsture festlige lejligheder i idrætsforeningen. Så undgår børnene at spise sig mætte i slik sodavand. En madpolitik i idrætsforeningen Du har mulighed for at opfordre kommuner cafeterieforpagtere til, at der er et sundt alternativ til pommes frites, slik slush ice i cafeterierne. Så det sunde valg bliver det mulige valg for børnene. holdning handling i idrætsforeningen på: Stævnesnack Du kan sørge for, at der er mulighed for sunde snacks ved stævner. Bestil fx en såkaldt Stævnesnack på: Det er en kasse med redskaber frugt i beregnede mængder. Frivillige fra foreningen kan så skære frugt grønt ud sælge det i små portioner. Stævnesnack kan suppleres med salg af grovboller, enten som gnaveboller med pålægsfyld. Så får børnene ernæringsrigtig energi til resten af dagens aktiviteter. Mad drikke er vigtig for, at børnene får en god oplevelse til træning kamp. I har indflydelse på, om børnene har gode madvaner med i rygsækken hjemmefra. Og I kan være med til at sikre, at børnene har madpakker snack med til travle idrætsdage, så de er mætte har energi til at være aktive. Sunde snacks mellemmåltider Børn har ikke behov for sukker for at klare træningen. De har derimod behov for at få deres energibehov dækket med sund mad. Her kan en snackmadpakke være god at have med i tasken til efter træning. Den kan fx bestå af: En grovbolle, et stykke frugt en pakke rosiner der er mange muligheder. Altid koldt vand lige ved hånden Det er en god idé at fylde en vandflaske halvt op med vand lægge den i fryseren dagen før. Inden træning fyldes flasken med vand. Så er der koldt vand før, under efter træning. Du kan så være med til at indføre en madpolitik i foreningen fx omkring tredje halvleg stævnedage. Få hjælp til hvordan I indfører en madpolitik. Find publikationen: Maden i idrætten inspiration til Spred budskabet Vær med til at sætte fokus på madens betydning del fx denne folder ud til alle forældre trænere i foreningen! Forældre kan på skift stå for små sunde mellemmåltider snack til efter kampen. På den måde bruger børnene måske færre penge på slik. Og der bliver større mulighed for at styre, hvad de spiser. Bliv evt. i forældregruppen enige om en fælles maxgrænse for lommepenge til stævner giv børnene frugt med. Vi indførte Stævnesnack ved et fodboldstævne med 1400 børn var i stand til at sælge 400 portioner udskåret frugt grønt. Det bliver fremover et fast indslag til vores fodboldstævner. Eva Olsen, forretningsfører i Himmelev Veddelev Boldklub For mig er det vigtigt, at mine børn får net sundt at spise, så når de er aktive. Derfor synes jeg, at det er dejligt, at idrætsforeningen opstiller retningslinjer for, hvad de giver børnene som belønning for en god indsats. Og at der er et alternativ til slush ice pommes frites i cafeteriet. Så kan jeg så med god samvittighed give dem lidt fredagsslik. Lars Rasmussen, forældre til 3 børn i Jersie HK

Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?

Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 2 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? En sund madkultur til idrætsaktive børn og unge Børn og unge er en aktiv del af Danmarks brede

Læs mere

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Forord 00 01 Forord Baggrunden for idemappen Børn og unge bruger meget tid uden for hjemmet. Mange bruger meget fritid

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

Kostkompasset. vejen til en sund balance. Kapitelmarkør 3

Kostkompasset. vejen til en sund balance. Kapitelmarkør 3 Kostkompasset vejen til en sund balance Kapitelmarkør 3 Indhold Kostkompasset 4 Spis frugt og grønt 6 Spis fisk og fiskepålæg 8 Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød 10 Spar på sukker 12 Spar

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Kostpolitik. Skoler, skolefritidsordninger og Fritidsklubben Bjergbanken

Kostpolitik. Skoler, skolefritidsordninger og Fritidsklubben Bjergbanken Kostpolitik Skoler, skolefritidsordninger og Fritidsklubben Bjergbanken Et sundt liv er et godt liv hele livet Indholdsfortegnelse Forord 4 Formål med kostpolitikken 5 Ansvarsfordeling i skoler 6 Ansvarsfordeling

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse

Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse Dig og de 8 kostråd Har du nogensinde tænkt på din egen sundhed? Ved du egentlig, hvornår du er sund? Til at starte med kan du prøve at teste dig selv

Læs mere

Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler

Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Ernæringsrådet 2005 SUNDE RÅD om kost og bevægelse for børn i alderen 4-10 år Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Ernæringsrådet 2005

Læs mere

Ernæringsprincipper. for børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune Ernæringsprincipper 1

Ernæringsprincipper. for børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune Ernæringsprincipper 1 Ernæringsprincipper for børn og unge 0-16 år Ishøj Kommune Ernæringsprincipper 1 Ishøj Kommunes børnepolitik har overskriften et godt børneliv- et fælles ansvar. For den del af børnepolitikken, der omhandler

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Side 1 Udarbejdet af Projekt Nærvær i Nærmiljøet, september 2014 i samarbejde med en gruppe af repræsentanter fra Humble skoles

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på!

Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på! Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på! Det er et indiskutabelt faktum at vægttab kun kan ske ved at indtage mindre

Læs mere

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling VEJLEDNING Mad der styrker barnets udvikling Forord Alle forældre ønsker, at deres barn skal have et liv med glæde, energi og gå på mod. Gennem mad, drikke og aktiv leg kan vi støtte barnets sunde udvikling

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget?

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget? Du er måske for sød 2 Du er måske for sød 2 Hvor meget sukker er for meget? 2 Hvor meget sukker er der i fødevarerne? 3 Hvorfor er det vigtigt at holde igen? 4 Mellemmåltidet mellemmaden 4 TIPS 5 Opskrifter

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

V./Linda Lund Tietze Tirsdag d. 15. november 2011. Cand. Scient. i klinisk ernæring Københavns Universitet

V./Linda Lund Tietze Tirsdag d. 15. november 2011. Cand. Scient. i klinisk ernæring Københavns Universitet V./Linda Lund Tietze Tirsdag d. 15. november 2011 Cand. Scient. i klinisk ernæring Københavns Universitet Hvem er jeg? Elite svømmer gennem 12 år Svømmet i Faxe, Haslev, Køge og Kvik Kastrup. Indehaver

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering. Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering. Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren BRIKSYSTEM Effektiv vægtregulering Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kom godt i gang med Nupo... 4 Nupos produktgrupper... 5 Vælg den rigtige Nupokur... 6 De

Læs mere

ÆBLEKINDER. Mad og måltidspolitik for Dagplejen i Hedensted Kommune Version 2

ÆBLEKINDER. Mad og måltidspolitik for Dagplejen i Hedensted Kommune Version 2 ÆBLEKINDER Mad og måltidspolitik for Dagplejen i Hedensted Kommune Version 2 Indhold Forord... 3 Det vil vi... 4 Det gør vi... 4 Succeskriterier... 5 Kostråd... 7 Dagens måltider og mængder...23 Det sociale

Læs mere

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide kære forælder På de følgende sider prøver vi at give korte svar på nogle af de spørgsmål, som du og tusindvis af andre forældre stiller hver

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren BRIKSYSTEM Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren Indholdsfortegnelse FORORD Forord side 3 Kom godt i gang med Nupo side 4 Nupos produktgrupper side 5 Vælg den rigtige

Læs mere

Kostpolitik for Sorø Dagpleje

Kostpolitik for Sorø Dagpleje Kostpolitik for Sorø Dagpleje Forældrebestyrelsen ønsker med kostpolitikken at synliggøre de principper som vi finder vigtigst i forhold til kosten i dagplejen. Disse principper omhandler blandt andet

Læs mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere 10 veje til vægttab Forudsætninger for, at de små skridt virker I bogen kan du se, hvad hvert et lille skridt teoretisk set vil føre til af vægttab i løbet af de første 12 måneder hvis du i øvrigt lever

Læs mere

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Håndbog om sunde skolekantiner et tiltag i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik Håndbogen om sunde skolekantiner er forankret i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik, hvor

Læs mere