Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken:"

Transkript

1 Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Kære venner, Jeg vil gerne takke jer alle sammen, fordi I er kommet her i dag. Tak fordi I vil være med til at fejre fællesskabet. Vi vil kæmpe mod intolerance og ulighed. Vi vil kæmpe mod snæversyn og griskhed. Vi vil værne om vores fællesskab. Vi vil stå sammen mod fremmedhadere og fribyttere; mod egotrippere og guldflippere; mod CEPOSegoister og ultraliberalister. Og vi vil vinde. Endnu engang. For vi står sammen om en stærk og uovervindelig idé. En idé om at fællesskabet er stærkere end egoismen. En idé om, at friheden, ligheden og solidariteten stadig skal være de bærende principper i vores fællesskab. En idé om, at der skal være plads til de svageste i vores samfund. Anders Fogh Rasmussen og hans regering abonnerer ikke på vores idé. Det fremgår tydeligt af det velfærdsoplæg, regeringen har sendt på gaden. Claus Hjort Frederiksen minder mig efterhånden om lektor Blomme fra Det forsømte forår. Lektor Blomme troede, at man kunne lære eleverne noget ved at ydmyge dem og dele lussinger ud. Claus Hjort Frederiksen tror, at man kan skaffe arbejde til de arbejdsløse ved at piske løs på dem. Lektor Blomme udsøgte sig altid de svageste elever, men rørte aldrig direktørens søn. Claus Hjort Frederiksen pisker altid løs på bistandsklienter, dagpengemodtagere og udsatte grupper. Men han tør aldrig røre ved erhvervslivets rettigheder. Men sandheden er enkel: Der var ingen elever, der lærte latin af Lektor Blommes lussinger. Og der er ingen, der kommer i arbejde af, at få pisk af Claus Hjort Frederiksen.

2 2 Det var godt, at regeringen tog fat på velfærdsdebatten. Det er afgørende at få sat nogle reformer i søen, der kan sikre, at Danmark også i fremtiden er et af verdens bedste velfærdssamfund. Sikre, at danske lønmodtagere bliver vindere i Globaliseringen. Sikre vores beskæftigelse og velstand. Og der er såmænd nogle udmærkede elementer i regeringens forslag. Men der er mange pisk i luften. Alt for mange. De arbejdsløse. De lavestlønnede. De udsatte. Det er dem, der må holde for, når Anders Fogh skal vise handlekraft. Pisken svirper over dagpengemodtagere især dem mellem 25 og 29 år. Regeringen vil halvere deres dagpenge, så hver enkelt mister kr. om måneden. Det er et klokkeklart løftebrud. En arbejdsløs får i fremtiden en bøde, der svarer til tre ugers dagpenge, hvis han ikke dukker op til et møde med kommunen. Helt ærligt: Det er dobbelt så meget, som han ville få for at køre 200 kilometer i timen på motorvejen! Kom dog i stedet med nogle positive forslag: Sørg for at mennesker får nye muligheder. At de får flere kvalifikationer gennem uddannelse. Sådan arbejder vi i fagbevægelsen. Vi vil sikre alle danske lønmodtagere en konkret ret til efteruddannelse. Vi vil gerne være med til at sikre, at lønmodtagerne har reelle muligheder for at tage mere efteruddannelse. Og vi vil arbejde for at sikre vores medlemmer fuld løn under uddannelse. Men jeg vil gerne advare Anders Fogh Rasmussen: Hvis du tror, at det betyder, at du bare kan lade Thor Pedersen vælte Statens uddannelseskroner ud til dine kernevælgere i skattelettelser, tager du helt og aldeles fejl. Så stopper festen! Vi betaler ikke dødvægt i fagbevægelsen. Vi vil gerne være med til at skabe et ekstra uddannelsestilbud til vores medlemmer. Men vi nægter at betale for skattelettelser til folkene på direktionsgangen! Og vi vil ikke dække over fem år med Foghs forfejlede nedskæringspolitik! Regeringen svinger pisken over de fattigste i vores samfund. Over mennesker uden for arbejdsmarkedet. De oplever år for år, at uligheden i vores samfund vokser, mens regeringen ser passivt til. Og antallet af fattige vokser. Venstre godtede sig over, at Socialdemokraterne begik en mindre fejl, da satte antal på hvor mange flere fattige, der er kommet under Fogh. Der er kun kommet flere fattige af vores politik, råbte de. Og det kommer fra den regering, der lovede at afskaffe den negative sociale arv!

3 3 Jeg synes i øvrigt ikke, statsministeren skulle råbe for højt om regnefejl. Anders Fogh og hans gode kammerat Bush har jo startet en krig på baggrund af en kæmpe regnefejl i antallet af irakiske masseødelæggelsesvåben! Der var ingen! Regeringen svinger pisken over seniorerne på arbejdsmarkedet arbejdsløse i slutningen af halvtredserne skal sendes fra dagpenge ned til kontanthjælp. Efterlønnen skal i fremtiden skæres ned til fire år. Og man kan først få den fra 63 års alderen. Kom dog i stedet med nogle positive forslag, der kan skabe et arbejdsmarked, hvor alle kan være med. Så folk ikke behøver at trække sig tilbage i en tidlig alder. Sådan ser vi på problemet i fagbevægelsen. Problemet er jo ikke, at seniorerne ikke vil arbejde. Mennesker, der hele deres liv har stået tidligt op hver dag og bidraget til samfundet, vil gerne gå på arbejde. Problemet er, at de ikke kan få et nyt arbejde, hvis de mister det gamle. Lad os give en job-garanti til alle danskere i slutningen af halvtredserne. Et menneske, der har gået arbejdsløs i mere end ét år, skal have krav på et job. Hvis ikke Arbejdsformidlingen kan finde et, må samfundet skabe et. Hvorfor skal mennesker, der ikke har mulighed for at ændre på deres situation straffes? Hvorfor skal de piskes af Anders Foghs liberalistiske ridefogeder med Claus Hjort Frederiksen i spidsen? Der er ingen saglig begrundelse det virker simpelthen ikke! Jeg håber, at der bliver et bredt forlig om velfærden. Og jeg håber, at det vil lykkes Socialdemokraterne at rydde de værste tidsler af vejen. Hvor almindelige menneskers problemer kommer mere i centrum. Hvor vi fremtidssikrer velfærden uden at hælde solidariteten over bord. Hvor piskene afløses af positive løsninger. Det er ingen hemmelighed, at det har set bedre ud for den idé, vi står for. I hvert fald hvis man ser på meningsmålingerne. Men I fagbevægelsen kan vores værdier ikke rokkes af dårlige meningsmålinger: Der skal en anden retning til for Danmark. Det Radikale Venstres beslutning om at forlade oppositionen har gjort opgaven sværere. Det er brandærgerligt. Og uforståeligt. Jeg har tidligere været imponeret af Marianne Jelved. Hun har kunnet sige tingene klart. Hun har trukket fronten til regeringen skarpt op. Hun udgjorde måske den klareste opposition til Anders Fogh ved sidste valg. Derfor er det skuffende, at De Radikale nu har valgt at forlade oppositionen. Mange Radikale drømmer om en VKR-regering. En stemme på Marianne Jelved risikerer nu at være en stemme på Anders Fogh Rasmussen. Så enkelt er det. Desværre.

4 4 Men på mange måder er det en naturlig udvikling. Det Radikale Venstre har fremlagt et velfærdsoplæg, der er det mest højreorienterede i dansk politik lige nu. Det er slagord taget direkte fra CEPOSøkonomernes Grønspættebog: - Kortere dagpengeperiode. - Brugerbetaling hos lægen. - Total afskaffelse af efterlønnen. Det Radikale Venstre er på nogle punkter blevet mere liberalistiske end Anders Fogh Rasmussen. Social retfærdighed er en Radikal by i Rusland: - Arbejdsmanden skal betale for andres universitetsuddannelser og samtidigt miste sin efterløn. - Social- og sundhedsassistenten skal betale de rigestes skattelettelser og samtidigt lægge 100 kr., hvis barnet skal på skadestuen. - Og Øst-aftalen, der sikrer alle ret til overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår i Danmark skal afskaffes. Det er Det Radikale Venstre anno Det Radikale Venstre er blevet en interesseorganisation for mennesker med lang uddannelse, stort ego og lille solidaritet. LO opfordrer den resterende opposition Socialdemokraterne og Venstrefløjen til at stå fast. Vi skal have en ny regering. Vi skal have en ny retning for Danmark. Regeringen fejer al kritik af bordet. Tidligere på foråret sagde Anders Fogh ligefrem,at der kun er én løsning for os, der kan se alle problemerne med regeringens politik: Det er, at vi begynder at tage lykkepiller! Jeg ved ikke med jer, men jeg har mere brug for noget mod kvalme! Arrogancen og selvrosen er to af regeringens sikre kendetegn. Det er rigtigt, at det går godt i Danmark. Og regeringen har selvfølgelig æren for at det går særligt godt for Svinebaroner, storaktionærer og skattespekulanter. De har kronede dage.

5 5 Men vil Fogh virkeligt ikke erkende, at der også er en anden side? At mange mennesker i Danmark ikke har fået del i opsvinget? At der er mennesker på bagsiden af den medalje, som Fogh viser frem i sine glittede papirer fra Finansministeriet? Skal vi bare tage lykkepiller og lade, som om problemerne ikke eksisterer? Er det regeringens svar til knægten, der må opgive at finde en praktikplads og aldrig får gjort uddannelsen færdig? Spis lykkepiller!? Er det svaret til den 28-årige kvinde ved kassen i supermarkedet, der nu mister trygheden ved dagpengene? Er det hende, der skal tage lykkepiller? Er lykkepiller regeringens svar til den 55-årige fabriksarbejder, der bliver fyret og ikke kan få et nyt arbejde? Alle de mennesker, der oplever at blive taberne i regeringens spil. Alle dem, der må lægge rygstykker til piskene. Alle, der har oplevet at blive sat uden for i de sidste fem år. Til dem har regeringen ingen positive svar. Derfor har vi behov for at få en ny kurs for Danmark. Kære venner. I dag står vi sammen om vores idé. I dag lover vi hinanden fortsat at kæmpe for vores stærke fællesskab. For at solidariteten og sammenholdet ikke går i glemmebogen, men det er den idé, der får vores kamp til at lykkes og vores hjerter til at slå. Fortsat rigtig god første maj.

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger 1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger Godmorgen Kære venner I mere end hundrede år har vi Socialdemokraterne og fagbevægelsen - kæmpet for større retfærdighed, større frihed,

Læs mere

Vi kan for tiden glæde os over alle de mange job, der er på det danske arbejdsmarked. Der er lige frem mangel på arbejdskraft i nogle områder.

Vi kan for tiden glæde os over alle de mange job, der er på det danske arbejdsmarked. Der er lige frem mangel på arbejdskraft i nogle områder. PDMWDOHYHG/2VHNUHW U7LQD0 OOHU.ULVWHQVHQ Første maj er en god tradition. Det er her vi gør status, og fejrer de resultater, vi har nået - og de resultater, modige mænd og kvinder nåede før os. Og det er

Læs mere

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer.

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer. Den 1. maj 2005 PDMWDOH Y/2VHNUHW U+DUDOG% UVWLQJ (Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Det er en fornøjelse at være blandt jer. Der er altid noget glædeligt over 1. maj. Det er en af de dage i

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 20. september 2014

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 20. september 2014 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 20. september 2014 (Det talte ord gælder) Kære kongres. Socialdemokraterne har nu stået i spidsen for regeringen i tre år.

Læs mere

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen 1 Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen En af de danskere, der voksede op her på Bornholm, er arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø. Og øen danner også rammen om første del

Læs mere

Men hvad er det, der får os til at fare ud af fjerene, før solen står op? Hvad har I gang i, og så endda på en søndag vil nogen spørge?

Men hvad er det, der får os til at fare ud af fjerene, før solen står op? Hvad har I gang i, og så endda på en søndag vil nogen spørge? Elektronisk reprint fra www.socialdemokratiet.dk Socialdemokratiet formand Helle Thorning-Schmidts 1. maj-tale 2005 Medmenneskelighed og solidaritet er drivkraften og den røde tråd i Socialdemokraternes

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder) Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014 (Det talte ord gælder) Kære alle. Folkemødet er en succes. Og det viser, at bag al snakken om spin, politiske intriger og magtkampe

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på. Socialdemokraternes kongres 28. september 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på. Socialdemokraternes kongres 28. september 2013 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 28. september 2013 (Det talte ord gælder talen er klausuleret til den påbegyndes) Kære kongres. I ser helt og aldeles fantastiske

Læs mere

1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf

1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf 1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf Holdt af Kurt Jørgensen, sektorformand HK Privat -Slagelse Kære venner Jeg har en god nyhed med til jer i dag. Seneste nyt fra partiet Venstre er: Venstre

Læs mere

Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag.

Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag. Kære kongres! Kære gæster! Kære medlemmer! Det er min første kongres som formand for HK. Så det er med stor glæde, jeg står her i dag. Jeg står her også med stor respekt og en stor ydmyghed over for ansvaret

Læs mere

Tale til Folkemødet 2015. 14. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Tale til Folkemødet 2015. 14. juni 2015. (Det talte ord gælder) Tale til Folkemødet 2015 14. juni 2015 (Det talte ord gælder) Det er dejligt at være på Bornholm. Det er femte gang, der er Folkemøde. For fire år siden stod jeg her i Allinge på en lille scene oppe ved

Læs mere

Vi har haft et nationalt kæmpebryllup år. I husker det godt. Hele landet stod på den anden ende med regering og ministre i absolut forreste række.

Vi har haft et nationalt kæmpebryllup år. I husker det godt. Hele landet stod på den anden ende med regering og ministre i absolut forreste række. 3F s stiftelseskongres - torsdag den 23. september 2004 Tale ved LO s formand Hans Jensen Kære kongresdelegerede, Tak for invitationen til årets faglige kæmpebryllup i 2004. Vi har haft et nationalt kæmpebryllup

Læs mere

36. møde. Torsdag den 19. januar 2012 (D) 1

36. møde. Torsdag den 19. januar 2012 (D) 1 Torsdag den 19. januar 2012 (D) 1 36. møde Torsdag den 19. januar 2012 kl. 9.00 Dagsorden 1) Spørgsmål om fremme af forespørgsel nr. F 15: Forespørgsel til transportministeren om betalingsringens konsekvenser.

Læs mere

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale.

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale. Villy Søvndals tale Grundlovsdag 2011 Det danske demokrati har mange år på bagen. Vi er vant til det. Faktisk så forvænte, at vi nogle gange tager det for givet. Vi er så sikre på vores ytringsfrihed her

Læs mere

MUNDTLIG A-KASSEBERETNING NÆSTFORMAND JAN JENSEN

MUNDTLIG A-KASSEBERETNING NÆSTFORMAND JAN JENSEN DANSK El-FORBUND MUNDTLIG A-KASSEBERETNING NÆSTFORMAND JAN JENSEN DEF Kongres 2014 MUNDTLIG A-KASSEBERETNING NÆSTFORMAND JAN JENSEN Velkommen til alle delegerede, ja til alle deltagere på forbundets kongres,

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Det talte ord gælder Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er den tid på året, hvor vi gør status. Hvor vi tænker over

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale, lørdag den 17. november 2012. Det talte ord gælder ***

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale, lørdag den 17. november 2012. Det talte ord gælder *** Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale, lørdag den 17. november 2012 Det talte ord gælder *** En gang imellem bliver man mindet om, hvor heldig man egentlig er fordi man lever sit liv i Danmark.

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015

Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015 Pia Olsen Dyhrs landsmødetale 2015 DET TALTE ORD GÆLDER For lidt over et halvt år siden modtog jeg en mail. En mail fra Lone. En mail, der gjorde indtryk. En mail om hendes mand Jørgens situation det skal

Læs mere

HOVEDBESTYRELSENS MUNDTLIGE BERETNING v/ formand Gita Grüning

HOVEDBESTYRELSENS MUNDTLIGE BERETNING v/ formand Gita Grüning HOVEDBESTYRELSENS MUNDTLIGE BERETNING v/ formand Gita Grüning Det talte ord gælder Kære deltagere på TL s repræsentantskabsmøde. Så mødes vi igen - alle i dejlige delegerede og jeres afdelingsbestyrelser

Læs mere

Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund.

Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund. 1 Formandstale SF s landsmøde 1.-2. marts 2014 [Det talte ord gælder] Politik er at ville. Politik er at turde. Politik er hele tiden at have modet til at ville forandre, udvikle og forbedre vores samfund.

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse af statsministeren i henhold til grundlovens 38 (mundtlig del). (Redegørelse nr. R 1). Kl. 12:05 Statsministeren (Helle Thorning-Schmidt):

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg.

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 DET TALTE ORD GÆLDER I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Venstre gik frem for første gang i 10 år men danskerne valgte

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Det er helt afgørende, at man ikke bare på forhånd siger, at man skal sidde i regering for enhver pris. For selvfølgelig handler det om indholdet.

Det er helt afgørende, at man ikke bare på forhånd siger, at man skal sidde i regering for enhver pris. For selvfølgelig handler det om indholdet. PARTILEDERRUNDE SF-formand er klar til at gå i regering igen Af Gitte Redder @GitteRedder Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 14. august 2015, 05:00 Del: Drømmeriet skal tilbage i SF, og det skal

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere