Med alle syv sanser ude i naturen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Med alle syv sanser ude i naturen"

Transkript

1 Med alle syv sanser ude i naturen Den alsidige personlige udvikling Natur noter Sanseoplevelser baner vej for læring om os selv og vores omgivelser. Gennem sanserne danner vi grobund for ny viden, og de sanseindtryk, vi får, har betydning for, hvad vi husker, hvad vi føler og hvordan vores samspil med verden og andre mennesker udvikler sig. I naturen er der fantastiske muligheder for at give barnet en rig og varieret stimulering af alle sanser samt tid og rum til at bearbejde indtrykkene. Vi har syv sanser. De tre primære sanser som kaldes ligevægtssansen, følesansen og muskel-ledsansen. Derudover er der høre- syns- lugte- og smagssansen. Dette aktivitetsark giver ideer til, hvordan I kan arbejde fokuseret med de enkelte sanser ude i naturen. 1. Lær sanserne at kende Tal med børnene om deres sanser. De kan nok bedst forholde sig til de sekundære sanser; synet, hørelsen, lugtesansen og smagssansen. Forestil jer, at I manglede en sans. Det er der jo faktisk nogen, der gør. Hvordan finder de vej? Hvordan taler de sammen? Dyrene har de samme sanser som os. Nogle af dem langt stærkere end vores. Mus bruger snuden til at lugte sig frem til mad, rovfugle bruger synet, og de kan se bevægelser i skovbunden på lang afstand. Ugler bruger hørelsen, edderkoppen føler vibrationer i sit spind, og muldvarpen føler sig frem i blinde ved hjælp af følesansen i snude og pels. Hvis I i en periode har fokus på sanserne, kan I indlede hver dag med sansesangen Jeg kan høre med mit øre. Børnene kan lære et vers ad gangen og snakke om den sans, som verset handler om. I kan digte videre om de saner, som Poul Kjøller ikke har med.

2 Synssansen Den nyfødte lærer hurtigt at holde en lang og intens øjenkontakt til sine nære. Vi bruger ikke bare synet til at finde ting og genkende steder mes, synet er også vores direkte kontakt til andre mennesker. 2. Gemmelege En gemmeleg er sjov træning af synssansen hele året rundt. Træer og hulninger i terrænet udgør de naturlige gemmesteder. Man kan eventuelt eksperimentere med camouflagetøj i naturens farver eller maling i ansigtet. Omvendt-gemme er et sjovt alternativ til den traditionelle gemmeleg: Her er der kun én, der gemmer sig, mens alle andre leder. Når man finder vedkommende, skal man gemme sig i stilhed sammen med ham uden at de andre opdager det. Sådan kommer flere og flere til, og til sidst ligger man en stor flok klumpet sammen, mens der bliver færre og færre findere. En anden form for gemmeleg kan være at de voksne gemmer ikke-naturting i naturen, som børnene efterfølgende skal finde og pege ud. I kan i den forbindelse tale om miljøhensyn og affald. 3. At fokusere I kan lave kikkerter af tomme toiletruller som tages med ud i naturen for bevidst at fokusere på forskellige genstande. På samme måde kan I lave en papramme hver (karton med stort hul i midten) og med denne holdt op foran øjnene, indramme smukke motiver i naturen. Med eller uden jeres hjemmelavede kikkerter kan I lægge jer på ryggen i græsset og kigge på skyerne. Hvad ligner de? I kan også tage et kamera med i skoven og lade børnene tage fotos af alt muligt. Eventuelt kan I fastlægge et tema (runde former, grønne ting, insekter etc.). 4. Skygger Find jeres egne skygger og prøv at løbe fra den, eller så hvordan I kan forme dem på sjove måder. På stranden kan man lave sjove billeder ved at tegne hinandens skygger, der hvor de falder i sandet. I kan også iagttage, hvordan træernes skygger falder. Markér hvor træets skygge når til og hold øje med, hvordan den flytter sig i løbet af dagen. 5. Farver i naturen Tag børnene med på farvejagt i naturen. Er nogle farver svære at finde? Medbring eventuelt æggebakker, hvor hvert æggehul er blevet malet forinden med forskellige vandfarver, og prøv derefter at finde noget at lægge i hvert hul, som matcher farven i hullet.

3 Høresansen Høresansen har en stor betydning for opfattelsen af retning, og afstand i rummet. Hørelsen spiller endvidere en stor rolle for barnets sprogudvikling. 6. Opmærksom lytning Vi hører særligt godt, når synet hæmmes. Læg jer i skovbunden med lukkede øjne i nogle minutter. Fortæl så hinanden hvad I hørte. Prøv at lytte efter natur og ikke-natur. Hvilke lyde kommer fra mennesker? Man kan skærpe opmærksomheden yderligere ved at lade de børn, der har lyst, ligge så langt fra hinanden, at de føler, de er alene ude i skoven. 7. Naturlyde Syng en sang om naturen, f.eks. Poul Kjøllers sang Der er så fuld af sjov ude i en skov. Børnene kan lægge lyde til sangen ud fra de lyde, de oplever i skoven: De kan rasle med blade, sige som fuglene, knække småpinde eller puste som vinden. I kan også indrette et område med naturlyde: Vindspil af muslinger, hule stammer til at tromme på og ophængte grene i forskellig længde til at slå på. Fyld dåser eller plastikkrus med f.eks. småsten, nødder og kogler, og brug dem som rasler. Kan I gætte hvad der er i dåserne ud fra lyden? 8. Lyt til de forskellige fuglestemmer At tage ud og lytte til fugle er en hyggelig aktivitet. Start tidligt på foråret, hvor der endnu er ganske få stemmer at hitte rede i. Spættens hakkelyde, gøgens kukken, eller skovduens kurren skiller sig ud fra mængden. Når I kommer hjem, kan I lytte til en fugle-cd og kigge i en fuglebog. Begge dele kan lånes på biblioteket. Del børnenene i 3-4 grupper, som hver får en fuglelyd Nu kan I lave jeres eget fugleorkester, ved at den voksne peger rundt og får børnene til at sige deres lyd. 9. Uglen og musene Børnene danner en rundkreds med tre børn i midten. Et barn får bind for øjnene, de andre to får bjælder om benene. Det ene barn er uglen, der ved hjælp af sin skarpe hørelse fanger de to mus med bjælderne.

4 Lugtesansen Vi har som de fleste pattedyr en veludviklet lugtesans. Lugtesansen er med til at forme vores indtryk af omgivelserne og kan udløse minder og stærke følelser. Lugtesansen er også medbestemmende for, hvordan vi synes, at maden smager. I kan prøve at holde jer for næsen, mens I spiser, og I vil opdage, at madens smag afhænger meget af lugtesansen. Nogle børn (og voksne) er meget duftsensitive og dermed bliver nogle dufts-oplevelser meget ubehagelige for dem. 10. Duft til naturen på forskellige årstider Der er mange forskellige dufte i naturen. Havet luger anderledes end marken og engen, og duften i en granskov er helt anderledes end i bøgeskoven. Om foråret begynder urterne at pible op af jorden med deres delikate dufte, der bedst kommer frem, hvis I nulrer bladene. Løgkarse kommer tidligt og i maj er der skovmærke og blomstrende liljekonvaller. Besøg også et hyldetræ og oplev hyldeblomsternes stærke duft. Om sommeren er der mange blomster og buske at dufte til, og om efteråret er der en helt anderledes lugt i skoven. Prøv at skære svampe op og duft til dem eller læg jer med næserne ned i skovbunden og duft. Gnid grannåle mellem fingrene og stik næsen helt hen til nåletræets stamme og duft til harpiksen. Spørg børnene og hinanden, hvad I kommer til at tænke på, når I lugter til gran, tang eller roser. 11. Lav en sansehave Opbyg en duftende sansehave i et hjørne af legepladsen. Den kan indeholde mynte, citronmelisse, rosmarin, purløg, dild, lavendel, merian, timian, salvie og andre planter som børnene selv foreslår. 12. Duftebøtter Brug tomme toiletrullerør eller kaffefiltre som fyldes med forskellige ting fra naturen (f.eks. jord, blade eller ramsløg) og lukkes i toppen med en nylonstrømpe eller gaze. Lad børnene dufte til rullernes indhold gennem gazen og lad dem gætte på, hvad de indeholder. 13. Sporhundene Det er nemt at se, at hunde bruger deres lugtesans særligt meget. I kan også være sporhunde og følge et duftspor. Med et råt løg kan I mærke en rute i skovbunden og på træerne. Det er spændende at bruge næsen til at finde vej til skatten!

5 Smagssansen Smagssansen fortæller barnet noget om de ting der smager surt, sødt, salt eller bittert. Et barn har ca. 10 gange så mange smagsløg som en voksen. Der er masser af spiselige planter i naturen. I kan plukke og spise årstidens bær, lave hyldeblomst- og hyldebærsaft, presse æblemost, spise bog og hasselnødder om efteråret eller smage på krydderurter fra bede på legepladsen. Prøv at finde noget sødt og noget surt samt noget bittert og noget stærkt fra naturen. 14. Smag på naturen Om foråret kan I smage på planter og blade, når I går tur i skoven. De fleste genkender de fine nye bøgeblade og skovsyren med sin sure smag. Også brændenælder og mælkebøtter samt skvalderkål kan man nippe en bid af. Det er særligt lækkert at indsamle til en suppe over bål. Tilsæt evt. fløde, bacon og pasta samt salt. Måske skal I ikke så langt for at finde ingredienser til jeres suppe. På en legeplads kan der meget vel findes almindelig syre, bellis, fuglegræs, bøgeblade, løgkarse, brændenælde, vejbred, mælkebøtte og skvalderkål. Hvis I føler jer usikre på de vilde urter, kan I medbringe gulerødder, persille og andre indkøb til jeres suppe. Eksperimenter med jeres smagsløg og tal om, hvad I synes, får suppen til at smage godt. 15. Kimsleg for smagssansen Lad børnene få bind for øjnene (eller bare bed dem om at lukke øjnene), og lad dem derefter smage på forskellige ting; hvad er det, du får i munden nu? Nogen bryder sig ikke om at blive fodret. I kan i stedet lægge testen på en ske, som barnet så selv putter i munden. 16. Smag på sne og regn Stil rene glas ud i regnen og opsaml en smagsprøve. Om vinteren kan I fange snefnug med tungen. Nyfalden sne kan fyldes i krus eller smeltes over bål og forvandles til varmt saftevand. Kan I smage røgen fra bålet i jeres bålmad?

6 Følesansen (taktilsansen) Med følesansen opfatter vi smerte, temperatur, tryk og berøring. Særligt hænder, tunge og læber er meget følsomme, og derfor undersøger barnet aktivt verden med disse legemsdele. 17. Føl naturen med fødder og hænder Nyd at gå på bare tæer i skoven, i en å, på en eng, ved stranden og på legepladsen. Føl på de ting i møder. Føles træernes blade forskellige? Temperatur kan mærkes på forskellige flader i sol og i skygge. Føl også skovens små dyr når de vandrer på hånden og armen. 18. Find ballonpar Fyld balloner med små ting fra naturen (grannåle, småsten, mos, sand, bog etc.). Lav to balloner med hver ting. Ballonerne pustes ikke op, men lukkes med en knude. Derefter kan børnene ved at føle sig frem med hænderne finde de to balloner med samme indhold. 19. Mudderbad Mudder er en vidunderlig masse at føle på. Tag skoene af og gå med bare tæer i mudderet fødderne kan vaskes! Dyp hånden i mudder og lav mudderaftryk af hånden på papir. Det bliver siddende, når mudderet tørrer. 20. Genkendelsesleg Læg fem ens genstande frem (f.eks. fem kogler eller grene), og lad børnene føle på dem. Bed et barn om at lukke øjnene og læg én af koglerne i barnets hænder. Efter et stykke tid lægger barnet koglen tilbage og må nu åbne øjnene og prøve at gætte hvilken af koglerne, det var. 21. Sansebede I kan lave et sansebed på jeres legeplads. Indram små områder med brædder som små højbede og fyld dem med forskelligt materiale: Sand, grus, flis, græs, muslingeskaller eller jord.

7 Ligevægtssansen (vestibulærsansen) Ligevægtssansen sidde i det indre øre. Den hjælper barnet med at holde balancen og afslører, om hovedet er opad eller nedad. Denne sans har også en betydning for hvor glad barnet er for at trille, slå koldbøtter og klatre. Ligevægtssansen styrkes, når man gynger, snurrer rundt eller rutsjer. 22. Ud i naturen med ligevægtssansen Man arbejder med sin ligevægtssans, når man går i et naturligt terræn. F.eks. på en frossen pløjemark, en skovbund fyldt med afskårne grene eller andet op og ned af skråninger. Husk at lave trillelege ned ad bakker, gå på line på træstammer i skoven eller opsøg naturlige forhindringsbaner, hvor man skal bukke sig, kravle eller klatre for at komme frem. 23. Gyng de usikre børn Der foregår megen leg, hygge og afslapning omkring et hængekøjemiljø, og så træner man samtidig ligevægtssansen. Tag jeres hængekøjer med i skoven. Hæng dem op og lad de mere forsigtige børn få en god oplevelse med deres lievægtssans. Lad også de voksne prøve her er virkeligt et behov for at genopfriske ligevægtssansen! 24. Svingtov Tag et reb med i skoven eller ud på legepladsen. Sving det op over en tyk gren og bind den ene ende fast om stammen. Bind evt. en lille tværpind i den anden ende. Nu har man en lille midlertidig svinggynge. 25. Rebbane Bind 2 parallelle reb op mellem træerne. Det ene max 60 cm over jorden (da der ellers kræves faldunderlag), og det andet ca. 1-1½ meter højere, så børnene kan gå balancegang på det nederste og holde fast i det øverste. Hvis man laver en lang bane er det en god idé at anvende slynger og karabiner for at skåne træerne samt taljer til at stramme banen op med.

8 Muskel-led sansen (den kinæstetiske sans) Musklerne, senerne og leddene sender besked til hjernen om placeringen af de forskellige dele af kroppen. Muskel-led sansen er med til at korrigere kroppens holdning i rummet, og den er med til at styre vores bevægelser. Den har betydning for øje-hånd koordination. 26. Stafet Muskel-ledsansen kan I træne ved forskellige stafetter, hvor børnene balancerer med enten et æg på en ske eller et glas vand. I kan gå baglæns, hinke, eller følges i armkrog to og to. Disse er alle gode aktiviteter til at styrke den kinæstetiske sans. 27. Ringspil I kan hurtigt lave et ringspil, når I er på tur eller ude på legepladsen. Fem pinde stikkes i jorden, og et tykt reb skæres i 50 cm bidder, der bindes sammen til ringe. Alternativt kan I bruge pilegrene (eller kaprifolie), der bukkes rundt og snos om sig selv til en ring. 28. Kastelege Finder I brændestykker eller andet, der kan stå på højkant, kan de stables 2-3 stykker ovenpå hinanden. Forsøg om I kan vælte dem, ved at kaste mindre pinde mod tårnet. Med små pinde eller kogler kan I også kaste til måls efter en cirkel lavet med et reb, eller I kan forsøge at ramme mellem to træer, eller hen over en gren højt oppe. Sten på stranden er noget af det bedste at kaste med. Langt ud i vandet eller mod en sten på lavt vand. I kan også medbringe nogle gamle sokker på turen, og så fylde dem op med sand eller jord og slå knude på. Så har I en bold til lejligheden, og kan fint lege stikbold. Forfatter Naturvejleder Lenette Schunck Tegnere Eva Wulff og Brian Johannsen

Bevægelsesskattejagt

Bevægelsesskattejagt Bevægelsesskattejagt Fordel nogle poster (laminerede ark) i et område med varieret terræn, således at I skal bevæge jer i forskellige naturtyper (bakker, stier, højt græs eller krat). En post består dels

Læs mere

De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst.

De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst. Med reb og knuder Krop og bevægelse Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Man kan udvide rammerne for gode, aktive bevægelsesaktiviteter ved at medbringe tov eller snor på turene, og hvis man lærer

Læs mere

Spring pring Ud i inaturen

Spring pring Ud i inaturen Spring Ud i Naturen Spring Ud i Naturen Velkommen i det grønne... 3 Aktivitetskort...3 5. Risikofyldte lege udvikler børn... 11 Forslag til seks typer af vilde lege... 11 1. Spring Ud i Naturen... 4 Bevægelsesglæden

Læs mere

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve

Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve Historien om Dragen Magnus Storyline af Lotte Støve Forord Målgruppen er udviklingshæmmede børn ( fra 8 år og op) uden, eller med kun lidt, fysiske vanskeligheder og med nogenlunde forståelig sprog. Børn,

Læs mere

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner

På fod med naturen. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner På fod med naturen Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner Del 1 børn i naturen Ud i naturen derfor og sådan 3 Naturkompetence 4 Fornyelse og udviklingsarbejde 5 Det enkelte barns behov 6 Forældresamarbejde

Læs mere

Vintermånederne. Personlig udvikling og sociale kompetencer. Natur-noter

Vintermånederne. Personlig udvikling og sociale kompetencer. Natur-noter Vintermånederne Personlig udvikling og sociale kompetencer Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Det er nemt at komme ud i naturen om sommeren, når solen skinner og udelivet frister, men halvdelen af

Læs mere

Oplev livet i vandet. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner

Oplev livet i vandet. Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner Oplev livet i vandet Inspirationshæfte til personale i daginstitutioner 2 Del 1 / Indhold Del 1 børn i naturen En naturoplukkers erfaringer 3 Den gode historie 7 Del 2 aktiviteter Aktiviteter 9 Havaktiviteter

Læs mere

Pixi-bog om Howard Gardners mange intelligenser for Amalieparken.

Pixi-bog om Howard Gardners mange intelligenser for Amalieparken. Pixi-bog om Howard Gardners mange intelligenser for Amalieparken. Vores arbejds- og værdigrundlag tager udgangspunkt i den amerikanske psykolog Howard Gardners teori om de mange intelligenser (MI). Hans

Læs mere

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret )

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret ) Min mund ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret, hvor både noder og lydfil til sangen kan hentes) Min mund, den er så sjov den

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr?

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vind og vejr Naturen og naturfænomener Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vejret er et naturfænomen med mange læringsmuligheder og også

Læs mere

WWW.KROPPENPÅTOPPEN.DK

WWW.KROPPENPÅTOPPEN.DK WWW.KROPPENPÅTOPPEN.DK 4 VÅDE VANDAKTIVITETER FORBEREDELSE: Hav sten, blade, kanel, opvaskemiddel, tagrender, rør, slanger, flasker og strips klar. AKTIVITETER: Hvordan løber vandet?: Hæng gamle tagrender,

Læs mere

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 2 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 2

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 2 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 2 Årstid: Årstid: Forår og sommer Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 2 - trin for trin Som skal grønsmutterne være sammen med Troldefine. Troldefine elsker

Læs mere

Skab dig i fælleskabet -timen

Skab dig i fælleskabet -timen Skab dig i fælleskabet -timen Side 1 af 25 Forord: Undervisningsforløbet: Skab dig i fællesskabet-timen er vores udgave af klassens time. Først og fremmest er det meningen, at disse undervisningsforløb

Læs mere

LEG MED MILJØ - i daginstitutionen

LEG MED MILJØ - i daginstitutionen LEG MED MILJØ - i daginstitutionen LEG MED MILJØ SIDE 2 Indledning... side 3 DE FIRE TEMAER Energi... side 4 Vand... side 8 Indkøb, affald og genbrug... side 16 Ude... side 23 Det Minigrønne Flag... side

Læs mere

MINISPROGPAKKEN. Holstebro kommune. Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR. Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset

MINISPROGPAKKEN. Holstebro kommune. Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR. Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset MINISPROGPAKKEN Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset Holstebro kommune Lene Rasmussen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om:

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om: Ud med børnene - 24 naturbørnehaver fortæller Læs om: Drømmefangeren fra Ærøskøbing, Haletudsesøen fra Læsø, græsdukkerne fra Frederikshavn, urtesaltet fra Outrup, dyresporene fra Haderslev, sommerlegene

Læs mere

Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori Giraffen Gizmo _ E-bog af Rose Birkemose Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori Indledning Jeg arbejder som dagplejer og har derfor valgt, at min målgruppe er børn i alderen 0-3

Læs mere

JULI - blomster JULI. Memory. På jagt efter insekter i blomster. Blomsternes farver. Bestøvning af blomster. Stedmoderblomst

JULI - blomster JULI. Memory. På jagt efter insekter i blomster. Blomsternes farver. Bestøvning af blomster. Stedmoderblomst JULI JULI - blomster Det er vigtigt AT SE Brug tid sammen med børnene til at se med lup. Børnene skal stå med den samme blomst/insekt og se med hver deres lup. Beskriv, hvad I ser. Blomsten beskrives med

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 6-8 år.

Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 6-8 år. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Forløb 6-8 år Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 6-8 år. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en trykt udgave,

Læs mere

Praktisk Økologi. januar / februar 1 / 2007. tema Børn og haveliv

Praktisk Økologi. januar / februar 1 / 2007. tema Børn og haveliv Praktisk Økologi januar / februar 1 / 2007 tema Børn og haveliv landsforeningen praktisk økologi Sekretariatet Maglevænget 61, 4571 Grevinge Tlf.: 70 20 83 83 Fax: 59 65 90 15 Bankkonto: 0537-802 - 56-15639

Læs mere

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn S t o r y l i n e Målgruppe 0-3 år Af Marianne Hahn Indholdfortegnelse Historie Teori Motivationshistorie Aktiviteter Teori Værksted Natur Musik Drama Medier Motivationshistorier Værksted Historie 1 Historie

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 8-10 år.

Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 8-10 år. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Forløb 8-10 år Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 8-10 år. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en trykt

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

SKOLEMATERIALE. 3.-6. klasse, natur/teknik og 7.-9. klasse, biologi. Tuborg Havnevej 7-2900 Hellerup - www.experimentarium.dk

SKOLEMATERIALE. 3.-6. klasse, natur/teknik og 7.-9. klasse, biologi. Tuborg Havnevej 7-2900 Hellerup - www.experimentarium.dk 6 7 5 3 7 8 9 5 7 3 9 1 4 3 2 7 4 2 5 9 1 4 7 2 4 9 1 2 SKOLEMATERIALE 3.-6. klasse, natur/teknik og 7.-9. klasse, biologi Tuborg Havnevej 7-2900 Hellerup - www.experimentarium.dk Indhold Redaktion: Anne

Læs mere

get moving inspirationskatalog 60 minutter om dagen og gerne mere www.getmoving.dk

get moving inspirationskatalog 60 minutter om dagen og gerne mere www.getmoving.dk get moving 60 minutter om dagen og gerne mere inspirationskatalog www.getmoving.dk Get Moving Inspirationskatalog Sundhedsstyrelsen, 2015 Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S Emneord:

Læs mere