REFERAT. af møde i Udvalget for et Levende Land Landdistriktsudvalget den 3. juni 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REFERAT. af møde i Udvalget for et Levende Land Landdistriktsudvalget den 3. juni 2013"

Transkript

1 1 Center for Arealtilskud BAKA REFERAT af møde i Udvalget for et Levende Land Landdistriktsudvalget den 3. juni 2013 Følgende medlemmer deltog; Desuden deltog: Anette Prilow Danske Regioner Barbara Kallan NaturErhvervstyrelsen Bjarne P. Johansen Dansk Gartneri Hans Jørgen Langfrits NaturErhvervstyrelsen Camilla Rosenhagen KL (Kommunernes Landsforening) Henrik Skoven NaturErhvervstyrelsen Carsten Ørting Andersen Landdistrikternes Fællesråd Jess Jørgensen NaturErhvervstyrelsen Christina Kaaber-Bühler Friluftsrådet Knud Bjerre NaturErhvervstyrelsen Henrik Wejdling Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Lene Sørensen NaturErhvervstyrelsen Inger Taylor Kommunerne - en fælles repræsentant Lone Pinnerup NaturErhvervstyrelsen Jørn Jensen Naturstyrelsen Marianne Nielsen NaturErhvervstyrelsen Karen Munch Mortensen Landbrug og Fødevarer Mikael Jonsson NaturErhvervstyrelsen Kirsten Birke Lund LAG Morten Blom Andersen NaturErhvervstyrelsen Lise Thillemann Sørensen Sammenslutningen af Danske Småøer Morten Brandt - Pedersen NaturErhvervstyrelsen Lone Rosen Vækst- og Erhvervsministeriet Olga V. Pedersen NaturErhvervstyrelsen Marie-Louise Bretner Skovforeningen Pia Jørgensen NaturErhvervstyrelsen Niels Lindberg Madsen Landbrug og Fødevarer Poul Hoffmann NaturErhvervstyrelsen Rita Munk Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Samir Babali NaturErhvervstyrelsen Sarah Børner (Formand) NaturErhvervstyrelsen Steen Bonde NaturErhvervstyrelsen Tarja Tiainen-Balsby Torben V. Lauridsen Tue Rasmussen Fosdal Følgende medlemmer deltog ikke; Europa- Kommissionen Økologisk Landsforening Europa- Kommissionen Birgitte Echwald/Niels Chresten Andersen Gitte Hestehave/Lars Zøfting- Larsen Jesper Lund Larsen Louise Piester/Ulla Heiden Mogens Eliasen/Helle Thomsen Pernille Sørensen Rikke Lundsgaard/Thyge Nygaard Søren Beltofte/Jakob Buhl Vestergaard Region Sjælland DI Fødevarer 3F Fødevareministeriets Departement Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderne Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Danmarks Naturfredningsforening Finansministeriet

2 2 Mødets dagsorden: 1. Velkomst v. formanden 2. Godkendelse af dagsorden 3. Meddelelser 4. Drøftelse og godkendelse af årsrapport Status for ny landdistriktsforordning Status for fremdrift af landdistriktsprogrammet Særlig pulje til kommuner og regioner 8. Status på tilsagn og udbetalinger for Lokale AktionsGrupper 9. Kommende møde 10. Eventuelt Ad. 1 Velkomst Sarah Børner bød velkommen til udvalget. Hun rettede en særlig velkomst til de nye deltagere, Tarja Tiainen-Balsby, vicekontorchef i EU Kommissionen, og Camilla Rosenhagen fra Kommunernes Landsforening, som erstatter Troels Gaarde Rasmussen, der fremover er suppleant. Ad. 2. Godkendelse af dagsorden Sarah Børner beklagede, at flere bilag var blevet sendt meget sent ud. Dagsordenen blev godkendt. Ad. 3 Meddelelser Afrapportering fra LEADER -komiteen Rita Munk orienterede Udvalget om to begivenheder. Den første var et møde i LEADER subkomiteen den 17. april 2013, som var en opsamling og drøftelse af tanker og erfaringer med LEADER-metoden. Den anden var en udstilling den april 2013 i Bruxelles. Her deltog repræsentanter for mange europæiske lande, som på markeds-stande præsenterede projekter, ideer eller metoder for hinanden. Afrapportering fra forvaltningskomiteen Samir Babali orienterede Udvalget. Status for arbejdet med at forberede den kommende programperiode er: Medlemslandene skal blive enige om basisakterne. Man forventer en fælles indstilling. Detailregler, herunder gennemførelsesbestemmelserne som vi kan designe ordninger efter, afventer vedtagelsen af basisakterne (LDP forordningen). Vi afventer stadig grønt lys for at kunne igangsætte det juridiske arbejde med gennemførelsesbestemmelserne. Der forventes at komme skred i regelarbejdet i andet halvår Samir Babali fortalte endvidere, at i april 2013 fik vi godkendt en programændring, der er en forudsætning for en finansieringsplan med fuld hjemtagning. Dette vil være et solidt fundament til den resterende del af programperioden. Niels Lindberg Madsen spurgte til, hvad der ligger i finansieringsplan?

3 3 Samir Babali forklarede, at finansieringsplanen er styrende for, hvad vi må og ikke må. Den giver anledning til serviceeftersyn af udbetalingerne for at sikre, at udbetalingsplanerne holder. Sarah Børner tilføjede, at Finansieringsplanen afspejler finansloven. Steen Bonde mindede om, at programændringen havde været i skriftlig høring i efteråret Marie-Louise Bretner spurgte, hvor langt man er nået med basisakterne, og hvornår vi kan forvente, at den nye forordning ligger klar. Morten Blom Andersen svarede, at Rådet er færdigt med forhandlingerne, så det nu er op til trilogen mellem Rådet, Kommissionen og Parlamentet at arbejde videre. Det Irske formandskab ønsker at lukke aftalen inden sommerferien. Den formelle vedtagelse afventer, at budgettet er på plads. Niels Lindberg Madsen beklagede, at Danmark modtager færre penge end andre lande. Knud Bjerre svarede hertil, at det er korrekt, at det ser ud som et fald for budgettet , men at det skyldes, at Danmark i en årrække har fået en smule mere end andre lande. Hvis man ser det over en årrække, får Danmark således ikke mindre. Afrapportering fra Evalueringskomitéen Henrik Skoven orienterede Udvalget om arbejdet i komitéen, der har været centreret om at opsamle erfaringer fra den indeværende periode til brug for evalueringsplanen for den kommende periode. Der har været afholdt to møder: Den 20. marts 2013 drejede det sig om kontekst-indikatorer til evalueringsplanen for den kommende programperiode. Den 30. april 2013 arbejdede man videre med problemstillingerne, der opstår, hvis der mangler data til evalueringerne: Vil det i så fald være muligt at extrapolere og intrapolere? For det vil være sådan, at 2013-data ikke kan foreligge ved programmets begyndelse. Det næste møde bliver 19. juni 2013 hvor færdigt udkast til evalueringsplan skal drøftes. Kirsten Birke Lund gjorde opmærksom på, at flere fra Udvalget ønsker at deltage mere aktivt i forhold til planlægningen af den kommende programperiode. Hun spurgte, hvordan dette ville kunne lade sig gøre? Steen Bonde takkede for dette tilbud om arbejdskraft. Han foreslog, at alle gode Idéer sendes til Henrik Skoven, der vil stå for at sende dem videre til Kommissionen. Han forklarede, at lige nu er det Kommissionen, der har bolden, så vi afventer deres udspil. Han mente endvidere, at effektindikatorer er kommet for at blive. Kirsten Birke Lund mente, at processen omkring evalueringsplanen er som at lægge beton oven på beton, mens det, der er brug for, er en hel ny arkitektur. Steen Bonde huskede Kirsten Birke Lunds bidrag til diskussionerne om evaluering gennem tiden, som et forsvar for de bløde værdier, idet man jo ikke kan måle alt væsentligt.

4 4 Henrik Skoven tilføjede, at der havde været et fokusgruppemøde om indikatorer i november 2013, hvor Kirsten Birke Lund også deltog. Kirsten Birke Lund gav udtryk for, at hun ikke forventede, at det i fremtiden ville blive enklere at evaluere. Meddelelser fra NaturErhvervstyrelsen Natur- og Landbrugskommissionens rapport og Landdistriktsprogrammet Louise Bünemann (NaturErhverstyrelsen) orienterede Udvalget. Regeringen nedsatte kommissionen for at kunne stå på noget fagligt i miljø- og landbrugspolitikken. Rapportens anbefalinger lægger op til, at vi kan få både mere og bedre natur og mere landbrug. Anbefalingerne går i tre retninger, der handler om vækst, vand og natur. Alle tre områder skal tilgodeses gennem ny og mere målrettet regulering, ny kontrolstrategi samt naturnetværk og en Naturfond, som skal skabe rammerne for mere samlet natur i Danmark. LDP nævnes flere gange i rapporten, bl.a. fordi der ikke følger ny finansiering med anbefalingerne. Forslagene prioriteres ikke, så det er op til regeringen at udvælge og bruge forslagene indenfor allerede given finansiering. Anbefalingerne har afstedkommet tre store udredningsprojekter: 1. Strategisk naturnetværk: afklaring af kriterier og principper for et nationalt netværk, der skal optimere de eksisterende naturområder, der er for små og for spredte. 2. Målrettet miljøregulering: dels som målrettet arealregulering (opsamling af viden om effekter og virkemidler i forhold til udledning af kvælstof), dels som emissionsbaseret regulering af husdyranlæg. 3. Nyt retentionskort: detaljeret kortlægning af N-indholdet i jorden. Sarah Børner forklarede, at implementering af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger vil ske i en faseopdelt proces. Fase 1 er , som tager udgangspunkt i den situation omkring vandplaner, som vi har nu. Fase 2 er fra 2016 og frem, og den fase skal tænkes sammen med anden generation af vandplaner. Steen Bonde gjorde rede for situationen omkring de nationale vandplaner, der blev kendt ugyldige i december 2012, og hvad dette betyder for tilskudsordningerne under LDP: Kun tilskudsordningerne under artikel 38 beror på vandplanerne. Der er tale om to ordninger: Randzonekompensation, som er i gang, og Ændret vandløbsvedligehold, som endnu ikke er sat i søen. Da vandplanerne blev kendt ugyldige, skrev NaturErhverstyrelsen den 15. januar brev til Kammeradvokaten. Vi forventede på det tidspunkt, at nye gyldige vandplaner ville være klar inden tidspunktet for udbetaling af randzonekompensation i Kammeradvokaten støttede i sit svar vores opfattelse, at vi kan udbetale randzonekompensation, så længe der er gyldige vandplaner. Vi fortsatte sagsbehandlingen på ordningen.

5 5 I april-maj blev vandplanerne yderligere forsinket med den virkning, at de tidligst ville kunne være på plads september Vi ville derfor ikke være i stand til at udbetale randzonekompensationen under LDP som planlagt i Derfor fandt vi på en de minimis-ordning for Denne løsning er ikke helt så god, fordi der er lofter for støtte, som især ansøgere med store bedrifter kan løbe ind i. Men det er det bedste, vi kan få i denne situation. Vi håber på at kunne udbetale randzonekompensation under LDP i Ordningen Ændret vandløbsvedligehold er taget ud af programmet. Lene Sørensen gjorde rede for, hvordan situationen omkring de ugyldige vandplaner har haft indflydelse på Vådområde-projekterne. Der er ingen ændringer for de kommunale- og privatevådområde-projekter samt 20-årigt fastholdelsestilsagn til vådområder, idet de ikke kræver vedtagne vandplaner. De statslige vådområder samt forfor-vådområder blev derimod påvirket, fordi et geografisk udvælgelseskriterium henviste til vandplanerne. Ordningerne fortsætter derfor ved hjælp af et midlertidigt udvælgelseskriterium, indtil der foreligger nye vedtagne statslige vandplaner. Marie-Louise Bretner undrede sig over, at en statslig ordning så hurtigt kunne komme op at stå, idet den slags ellers normalt afvises med henvisning til, at det kan virke konkurrenceforvridende. Steen Bonde svarede, at det netop er derfor der er støtteloft på de minimis ordninger. Det medfører, at omfanget af støtten ikke bliver for omfattende og dermed konkurrenceforvridende. En de minimis- ordning kan højst udbetale i alt euro per landbruger over tre år. Kirsten Birke Lund gjorde opmærksom på, at landmændene ikke har bedt om bræmmerne. De får kompensation, som de heller ikke har bedt om. Der kan ikke være tale om konkurrenceforvridning her. Sarah Børner sagde, at den nationale randzonekompensationsordning ikke får konsekvenser for LDP. Steen Bonde tilføjede, at den eneste konsekvens for LDP, man kan pege på, vil være manglende afløb, idet støtten ikke udbetales over programmet. Niels Lindberg Madsen spurgte, hvad der ville ske med randzonekompensationen i Steen Bonde svarede, at vi forventer at udbetale under LDP i Høje fejlrater Hans Jørgen Langfrits adresserede et problemfelt, som er rejst af Kommissionen over for alle medlemslande, og som også vedrører Danmark. Revisionsretten har for 2011 på EU-niveau opgjort en fejlprocent på 7,7 pct. Selvom de danske kontroller afslørede fejl inden udbetalinger på mere end 4 pct., så slipper der for mange fejl igennem. Således er det konstateret ved flere på hinanden følgende revisionsbesøg: For høje fejlrater, der ikke bliver bedre med de tiltag, vi allerede har taget i anvendelse, og som risikerer at ende med underkendelser.

6 6 Hans Jørgen Langfrits talte ud fra en Power Point præsentation. Ved den femte slide spurgte Niels Lindberg Madsen, hvordan nummereringen skulle forstås? Var prioriteringen udtryk for omfanget af økonomiske konsekvenser ved de enkelte fejl? Hans Jørgen Langfrits svarede, han ikke kendte den økonomiske betydning for hver enkelt fejl. Det kan man først regne ud efter 3-5 år, når den afsluttende revisionsrapport er færdig. Kirsten Birke Lund spurgte til den økonomiske betydning af manglende skiltning (fejl nr. 4). Hans Jørgen Langfrits svarede, at det er en blandt flere støttebetingelser, der skal opfyldes. Der bør være proportionalitet mellem forseelsen og størrelsen af sanktionen/reduktionen i støtten, som den skal medføre. Forholdet forventes afklaret med Kommissionen i forbindelse med deres revision. Christina Kaaber-Bühler spurgte, om den meget høje fejlprocent på Pleje af græs var udtryk for at ordningen er for kompliceret? Hans Jørgen Langfrits svarede, at det kunne der godt være noget om, og han henviste til sidste slide, som netop handler om forenkling af ordningerne under den kommende programperiode. Han pointerede, at nogle af problemerne vil kunne løses i den kommende periode igennem færre ordninger, færre regler, mere målrettede ordninger, der har dokumenteret nytte. Annette Prilow spurgte til de mulige konsekvenser af fejlene for den resterende del af det nuværende program. Vil udbetalingerne blive stoppet? Hans Jørgen Langfrits forklarede, at vi fortsætter med at udbetale, men at ansøgerne vil opleve, at vi strammer kontrollen og krav til dokumentation i forbindelse med udbetalinger. Den nuværende kontrolmodel med brug af revisorerklæringer vedlagt bilagslister er blevet kritiseret af revisorer fra EU og har desværre vist sig at være en kilde til væsentlige fejl, der er konstateret ved revisioner. Vi er derfor ved at se på en ny kontrolmodel som medfører, at NaturErhvervstyrelsen skal indhente alle bilag for administrativ kontrol. Der vil blive kommunikeret ud om den nye kontrolmodel på den anden side af sommerferien. Jørn Jensen spurgte, hvordan Danmark placerer sig i det samlede billede med hensyn til fejl? Hans Jørgen Langfrits svarede, at det ved vi ikke præcist, da vi ikke har adgang til tallene for de øvrige medlemslande. Men henviste til fejlprocenten opgjort af Revisionsretten for 2011 for hele EU. Torben V. Lauridsen spurgte, om der er en ordning, der er særlig hårdt ramt? Marianne Nielsen svarede, at større kompleksitet giver anledning til flere fejl. Derfor er Netværksordningen og LAG hårdest ramt. Kirsten Birke Lund spurgte, hvor vi skal sætte ind: skal det være overfor projektholderne, overfor kontrollen eller kan vi afvente næste programperiode og se om tingene ikke løser sig der? Hans Jørgen Langfrits svarede, at vi ikke bare kan vente. Vi har et problem, og vi skal gøre det bedre.

7 7 Tarja Tiainen-Balsby bemærkede, at EU også kan få problemer, hvis ikke man kan garantere, at pengene bruges efter hensigten og efter reglerne. Det er ikke noget nyt. Carsten Ørting Andersen sagde, at det er lidt sært, at der kun afsættes et meget lille beløb af projektpengene til revision, idet behovet ser ud til at være meget større. Han spurgte, om der måske skulle laves om på dette? Marianne Nielsen svarede, at det tværtimod kommer til at gå den anden vej. Vi arbejder på en model, hvor revisorerne helt skal ud, fordi kontrollen af bilag mv. skal udføres af direkte af NaturErhverstyrelsen. På den måde kommer der mere nærhed til ansøgerne og pengene mere direkte til projekterne. Sarah Børner bemærkede, at vi allerede har fulgt op på mange henstillinger fra revisionsbesøgene. Nu skal vi til at tænke ordningerne anderledes, hvis vi vil fejlraterne til livs. Ordningerne skal være forståelige, administrerbare og kontrollerbare. Derfor har vi arbejdet med servicetjekket af alle ordningerne under LDP. Ad. 4 Drøftelse og godkendelse af årsrapport 2012 Sarah Børner beklagede, at Årsrapporten var blevet sendt ud meget sent, og at den ikke var helt færdig. Hun spurgte derfor udvalget, om det ville stille sig tilfreds med at godkende rapporten i en skriftlig proces. Kirsten Birke Lund gav udtryk for, at hun syntes, at det ville være ærgerligt med en skriftlig proces, fordi vi på den måde ikke får en diskussion af rapporten, og hvad den kan bruges til. Sarah Børner foreslog derfor, at vi kunne indkalde til et supplerende møde til det. Steen Bonde sagde, at Henrik Skoven ganske kort ville gennemgå Årsrapporten. Han beklagede endnu en gang, at det var en ufærdig rapport, der var blevet sendt ud. Han opfordrede medlemmerne til at bruge muligheden for skriftlige kommentarer. Henrik Skoven forklarede kort, at det var kapitel 4, der ikke var blevet færdigt. Han præciserede, at rapporten kun beskæftiger sig med udbetalinger (ikke med tilsagnsgivning). Kirsten Birke Lund beklagede at de fire nye måder at opdele landdistrikter efter i rapporten gør det sværere at sammenligne med tidligere år. Henrik Skoven forklarede, at kapitlet er skrevet i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Her har man brugt et nyt begrebsapparat med nye inddelinger. Rita Munk forklarede, at man havde gjort det sådan for at beskrive landdistrikterne mere generelt (end blot i forhold til LDP). Men hvis det kun forvirrer, vil man ikke nødvendigvis holde fast i den måde at gøre det på. Kirsten Birke Lund syntes, at LAG kom til at fylde meget lidt i rapporten i forhold til hvor meget området fylder i LDP.

8 8 Niels Lindberg Madsen gav udtryk for, at han godt kunne have brugt en mere langsom, pædagogisk gennemgang. Steen spurgte derfor, om Udvalget ønskede et supplerende møde med en grundigere gennemgang? Inger Taylor spurgte, om det som hjælp til en skriftlig høringsproces ville være muligt at pege på nogle forandringer fra tidligere år? Steen Bonde svarede, at der ikke var mange ændringer, og at ændringer indarbejdes i servicetjekket. Kirsten Birke Lund sagde, at der var procentuelle ændringer på grund af flytninger mellem akserne, som gør det svært at læse og overskue rapporten. Steen Bonde konkluderede, at der skulle indkaldes til et supplerende møde. Ad. 5 Status for ny landdistriktsforordning (til udvalgets orientering) Poul Hoffman orienterede udvalget om arbejdet med CAP post13. Støttehjemlen for det kommende program skal findes i forslagene til forordninger om støtte som led i reformen af den fælles landbrugspolitik post 2013, som er tæt på den endelige vedtagelse. Der er fire forslag, der skal vedtages samtidigt, og alle fire har været drøftet i arbejdsgrupper samt i parlamentet og rådet. Forordningspakken blev drøftet af rådet og parlamentet i juni og vedtages efter planen i oktober efter plenar-afstemning om forslaget i parlamentet. Gennemførelsesbestemmelserne vedtages først ved udgangen af Ikrafttræden af nye regler for den direkte støtte under søjle 1 er udskudt et år. Søjle to-støtte efter de nye regler kommer til at lide under, at søjle 1 ikke er trådt i kraft, fordi man ikke kan designe ordningerne, før man kender baseline. En række af de nuværende aktiviteter vil kunne fortsætte i 2014, indtil de nye programmer i 2014 godkendes. For arealstøtteordningerne vil der være overgangsordninger, der giver mulighed for flerårig tilsagnsgivning med EU-refusion, mens overgangsordninger for projektstøtteordningerne endnu ikke er på plads. Der arbejdes på at opnå enighed i rådet om, at også projektstøtteordningerne kan fortsætte i overgangsåret Poul Hoffman gav en status for programskrivningen. Der er afholdt workshops om indholdet af det kommende landdistriktsprogram og om den tilhørende partnerskabsaftale for de fire EU fondsprogrammer, regional-, social, landdistrikts- og fiskerifonden. Forordningen fastlægger seks EU prioriteter for landdistriktsudvikling, hvor programmet som hovedregel bør forfølge alle seks. Det er dog ikke obligatorisk at aktivere indsatser for at forfølge dem alle. NaturErhverstyrelsen skriver sammen med relevante ministerier på et udkast til en situationsanalyse/swot-analyse, der behandler alle seks prioriteter. Forslaget er sendt til evaluator, som skal vurdere det, inden det sendes i høring i Landdistriktsudvalget, hvilket vil ske efter sommerferien. Der kommer sidst på året en offentlig høring af det endelige programudkast sammen med en strategisk miljøvurdering af samme. Torben V. Lauridsen spurgte, om man har overvejelser om at gå efter alle seks prioriteringer.

9 9 Poul Hoffmann svarede, at man I situations- og behovsanalysen skal se på alle seks, men at det ikke er til at sige, hvilke og hvor mange behov, der efterfølgende udvælges til forfølgelse via foranstaltninger i programmet. Sarah Børner sagde, at det forventes, at regeringen efter sommerferien skal tage stilling til sagen. NaturErhverstyrelsen vil lave et oplæg på baggrund af servicetjekket. Der vil blive arrangeret en workshop med henblik på at udveksle synspunkter herom. Alle gode inputs til oplægget er velkomne. Kirsten Birke Lund udtrykte, at der er to ting, der forhindrer start på det nye program, nemlig dels at CAP post13-reformen ikke er på plads, dels at vi ikke har statslige vandplaner, som kan ligge til grund for miljøordningerne. Sarah Børner sagde hertil, at det kun er ordningen Randzonekompensation, der er påvirket. Kirsten Birke Lund spurgte, om resten af søjle 2-programmet vil ligne sig selv i ? Poul Hoffmann oplyste, at der arbejdes på et udkast til en partnerskabsaftale for de fire danske fondsprogrammer. Partnerskabsaftalen skal forfølge op til 11 fælles tematiske mål (inklusive de 6 prioriterede målsætninger for landdistriktsudvikling). Fordi arbejdet med forslag til Landdistriktsprogrammet er forsinket, hænger vi i bremsen overfor de andre fonde. Lone Rosen forklarede, at Regionalfonden og Socialfonden vil være klar til at aflevere deres programforslag 8. juli. Det har været svært at fortælle historien om de fire fonde, men fordi man har arbejdet meget med de ting, der er forsinket, vil det været muligt at sige noget. Man tror på en ordning med Kommissionen, hvor ting kan implementeres senere, når de er vedtaget. Marianne Fæster Nielsen sagde, at der vil blive arrangeret en teknisk workshop sammen med MBBL, og at MBBL inviterer. Sarah Børner sagde, at der vil komme mere orientering efter sommerferien. Ad.6 Status for fremdrift af landdistriktsprogrammet Henrik Skoven gennemgik bilag 6A (udsendt sammen med dagsordenen). Han forklarede, at papiret udtrykker en forventning om, at det er sådan det vil gå med udbetalingerne i denne periode. Der kan dog godt på de store ordninger vise sig at være udfordringer med at nå det - både på tilsagnsgivning og udbetaling. Knud Bjerre uddybede, at det bliver sværere på projektstøtteordningerne end på arealstøtteordningerne, men at det vil kunne lade sig gøre med stram styring og tilpasning af finansieringstabellen i 2013, 2014 og Sarah Børner spurgte til merforbruget, om det ville blive 900 mio.? Knud Bjerre bekræftede dette.

10 10 Niels Lindberg Madsen spurgte om randzonekompensationen var med i dette tal? Henrik Skoven svarede, at pengene til Randzonekompensation er trukket ud i 2013, men lagt ind i Sarah Børner sagde, at det vigtige er, at vi sørger for en overbookning, og at denne i 2013 bliver mindre pga. randzonekompensationen. Hun tilføjede, at der mangler slutudbetalinger, og at man er ved at finde ud af, hvorfor projekterne tager længere tid. Inger Taylor spurgte, om man laver ekstra ansøgningsrunder til ikke-forbrugte midler? Sarah Børner svarede, at man kan give flere tilsagn, end der er penge til, men at man ikke kan lave nye runder. Lise Thillemann spurgte, om der kan gives tilsagn til LAG-projekter efter 31/ ? Marianne Fæster Nielsen svarede nej. Tarja Tiainen-Balsby bemærkede, at Kommissionen gør opmærksom på, at overbookning sker på eget ansvar. Niels Lindberg Madsen spurgte til, hvordan man følger op på hvorvidt det er muligt at udbetale alle bookede midler? Marianne Fæster Nielsen svarede, at man er begyndt at rykke tidligere end før, således at pengene nu skal være udbetalt senest tre måneder efter projektets slutning. Hun tilføjede, at LAG-projekter er en del af de ubekendte faktorer. Inger Taylor bemærkede, at der er en ramme for LAG, således at hver LAG ikke kan overbooke og sende flere ansøgninger ind, end de har i rammen. Rita Munk forklarede, at det er meldt ud, at rammen kan overbookes, men at der skal være en klar prioritering af projekterne, så alle pengene kan fordeles i et samspil mellem LAG en og programgruppen. Henrik Skoven gjorde opmærksom på, at bilag 6A findes i Årsrapportens kapitel 2. Steen Bonde tog fat på bilag 6B, Årsrapporten. Han talte om, at der er givet tilsagn til ha på MVJ-ordningerne, hvilket er færre end håbet. Det er utilfredsstillende, fordi ordningen er blevet forbedret og forenklet, men resultatet kan skyldes, at der har været dårlig stemning om den, og visse konsulenter har direkte advaret landmændene mod at søge ordningen. Han tilføjede, at vi efter servicetjekket må se på, hvad vi kan gøre ved det. Kirsten Birke Lund mente, at folk ikke tør søge MVJ fordi de er bange for KO-sanktioner. Niels Lindberg Madsen bemærkede, at det er en gammel historie, som gør folk nervøse, og han spurgte til, hvorvidt det er en myte eller en reel problemstilling?

11 11 Steen Bonde svarede, at der både er noget reelt i det, men også myter, som vi skal til livs. Lene Sørensen sagde, at fire ekstra KO-krav (minimumskravene til brug af gødningsstoffer og plantebeskyttelsesmidler, jf. art. 39, stk. 3, og art. 51, stk. 1, i forordning nr. 1698/2005) i forhold til LDP, miljøvenligt landbrug, kan virke afskrækkende. Adam Conrad orienterede om ordningen Miljøteknologi. Der blev åbnet for nye ansøgninger 3. juni 2013, og der ser ud til at være stor interesse. Ansøgningsrunden løber frem til 3. september Lene Sørensen fortalte om Vådområder. En ekstra fosforundersøgelse har forsinket tilsagnsgivningen, men nu kører det igen. Forsinkelsen kom dog til at betyde, at nogle af projekterne blev trukket tilbage. Adam Conrad orienterede om den nye ordning vedrørende staldanlæg. Sarah Børner orienterede udvalget om status for programændringer. Hun gjorde rede for to programnotifikationer, som blev fremsendt til EU-Kommissionen den 7. og 8. november. Den ene som vedrører ændring af finansieringsplan blev godkendt den 19. april Den anden, som vedrører støtte til bæredygtige staldanlæg og til lavbundsarealer samt forkøbsret til vådområder, forventes godkendt i løbet af sommeren. Ad 7. Særlig pulje til kommuner og regioner Olga Vyunytska Pedersen gennemgik Power Point præsentation, som er medsendt som bilag B til referatet. Kirsten Birke Lund bemærkede, at Bornholm har en fantastisk flot udnyttelsesgrad, men at sagerne endnu ikke er blevet behandlet. Marianne Fæster Nielsen forklarede det med, at det desværre er administrativt tungt at behandle disse sager. Kirsten Birke Lund sagde, at man havde lovet hurtighed for sagerne. Annette Prilow udtrykte, at det er svært at udnytte rammen fuldt ud, og at man i regionerne er glade for løsningen vedrørende de minimis. Sarah Børner konkluderede, at man med puljen har fået mange erfaringer, som vi kan tage med i det nye program. Ad 8. Status på tilsagn og udbetalinger for Lokale AktionsGrupper Marianne Fæster Nielsen gjorde for rede status for LAG. Der er kommet rigtig mange ansøgninger, som har akkumuleret sig til en bunke. Sagsbehandlingen er tidskrævende, fordi der kræves mere dokumentation end først antaget. Og antallet af sager kræver også meget tid. Den væsentligste kritik fra kunderne er derfor også, at de oplever meget lange sagsbehandlingstider. Sagsbehandlingen drejer sig om fejl på baggrund af detaljer, der ikke er fuldt ud oplyste. Dette nødvendiggør at supplerende informationer indhentes, hvilket afføder diskussioner både mellem

12 12 NaturErhverstyrelsen og ansøgerne og ude i lokalsamfundene. Man er i NaturErhverstyrelsen i gang med at identificere muligheder for forenkling af sagsbehandlingen. Lise Thillemann spurgte, om der sættes ekstra ressourcer af til at nå sagerne før 31. december Sarah Børner svarede ja, for der skal ikke være projekter, der kommer til at mangle udbetaling på grund af manglende sagsbehandling. Marianne Fæster Nielsen forklarede, at alle ansøgninger screenes efter højst 7 dage, og der sendes rykkere efter 14 dage, hvis der mangler oplysninger. Kvitteringsbreve udsendes rutinemæssigt. Inger Taylor spurgte, om det er tilladt at overbooke? Marianne Fæster Nielsen svarede, at vi ikke kan forhindre ansøgninger, selvom der evt. er for mange, men vi kan kun udbetale indenfor bevillingsrammen. Det er derfor meget vigtigt at LAG erne har prioriteret ansøgningerne. Olga Vyunytska Pedersen sagde, at regionerne for at sikre optimal udnyttelse af bevillingsrammen kan søge om omrokering af midlerne en gang om året. Ad. 9. Kommende møde Næste møde finder sted den 19. november 2013 kl Ad. 10. Eventuelt Intet

Forretningsorden for Landdistriktsudvalget

Forretningsorden for Landdistriktsudvalget Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Den 26. maj 2014 Forretningsorden for Landdistriktsudvalget 1 Formål Landdistriktsudvalget er nedsat af NaturErhvervstyrelsen med henblik

Læs mere

Landdistriktsudvalgets medlemmer.

Landdistriktsudvalgets medlemmer. NaturErhvervstyrelsen EU & Erhvervsudvikling/MMJ Den 27. august 2015 Landdistriktsudvalgets medlemmer. Medlem/Suppleant 1. Medlem: Sarah Børner (formand) Suppleant: Marie Guldborg Kontaktoplysninger Miljø-

Læs mere

Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 12. december 2014.

Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 12. december 2014. Følgende medlemmer deltog: Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 12. december 2014. Sarah Børner, NaturErhvervstyrelsen (formand) Janne Birk Nielsen, Fødevareministeriets departement Jørn Jensen,

Læs mere

Landdistriktsudvalgets medlemmer.

Landdistriktsudvalgets medlemmer. NaturErhvervstyrelsen EU & Erhvervsudvikling/MMJ Den 24. november 2015 Landdistriktsudvalgets medlemmer. Medlem/Suppleant 1. Medlem: Sarah Børner (formand) Suppleant: Marie Guldborg Kontaktoplysninger

Læs mere

Landdistriktsudvalgets medlemmer.

Landdistriktsudvalgets medlemmer. NaturErhvervstyrelsen EU & Erhvervsudvikling/MMJ Den 19. februar 2016 Landdistriktsudvalgets medlemmer. Medlem/Suppleant 1. Medlem: Sarah Børner (formand) Suppleant: Marie Guldborg Kontaktoplysninger Miljø-

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del Bilag 47 Offentligt

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del Bilag 47 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14 ULØ Alm.del Bilag 47 Offentligt Koordinatormøde den 6. maj 2013 kl. 11.00 16.00 på hotel H.C. Andersen, Claus Bergs Gade 7, 5000 Odense. Referat Velkomst Formanden

Læs mere

6. december 2012 17. april 2013: Udsigt til nye gyldige vandplaner inden udgangen af 2013

6. december 2012 17. april 2013: Udsigt til nye gyldige vandplaner inden udgangen af 2013 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri København, den 11. juni 2013 Sagsnr.: 22021 Dok.nr.: 539489 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 30.05.2013 stillet

Læs mere

Landdistriktsudvalgets medlemmer.

Landdistriktsudvalgets medlemmer. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen EU & Erhverv September 2017 Landdistriktsudvalgets medlemmer. Medlem/Suppleant 1. Medlem: Jacob Nielsen (formand) Suppleant: Marie Guldborg Kontaktoplysninger Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013. Januar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013. Januar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013 Januar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 26/2013 om revisionen af

Læs mere

Fødevareministeriet Slotsholmgade 12, 1216 København K. Sendt via til: og

Fødevareministeriet Slotsholmgade 12, 1216 København K. Sendt via  til: og Dato 27. september 2016 Side 1 af 5 Fødevareministeriet Slotsholmgade 12, 1216 København K Sendt via e-mail til: jwp@mfvm.dk og kad@mfvm.dk Skriftlig høring af 2-udvalget vedrørende forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013

Rigsrevisionens notat om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013 Rigsrevisionens notat om beretning om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013 August 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013 (beretning

Læs mere

Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune

Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne Lokal Aktionsgruppe - LAG Lokalt

Læs mere

Bilag. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 AH005130

Bilag. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 AH005130 Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 Bilag 69 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. a. Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 13. juni 2014.

Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 13. juni 2014. Følgende medlemmer deltog: Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 13. juni 2014. Sarah Børner, NaturErhvervstyrelsen (formand) Janne Birk Nielsen, Fødevareministeriets departement Jørn Jensen, Naturstyrelsen

Læs mere

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Socialfondsprogrammet, Vækst via uddannelse og iværksætteri Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse.

Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. 6. juli 2011 Sag 11/02508 /lok-ebst Torsdag den 16. juni 2011, kl. 10.00 17.00, Langelinie

Læs mere

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Tilskud via Lokale aktionsgrupper i landdistrikter og fiskeriområder - Status og forventninger Rønne, Bornholm 19. november 2012 Oversigt Introduktion til

Læs mere

EU & Erhverv J.nr Ref. MMJ + STEJEN Den 18. august Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 9. juni 2017

EU & Erhverv J.nr Ref. MMJ + STEJEN Den 18. august Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 9. juni 2017 EU & Erhverv J.nr. 14-8132-000086 Ref. MMJ + STEJEN Den 18. august 2017 Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 9. juni 2017 Følgende medlemmer deltog: Jacob Nielsen, Landbrugs- og Fiskeristyrelsen,

Læs mere

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L Bestyrelsesmøde nr. 6 18. juni 2015 Kl. 16.00 19.00 Campus Helsingør, Rasmus Knudsens Vej 9, 3000 Helsingør Rundvisning fra kl. 15.15 16.00 Spisning fra kl. 19.00

Læs mere

Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 31. august 2015.

Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 31. august 2015. Den 23. oktober 2015 Sagsnr.: 14-8132-00086 Ref.: EU & Erhvervsudvikling/ MMJ+STEJEN Følgende medlemmer deltog: Referat af Mødet i Landdistriktsudvalget den 31. august 2015. Sarah Børner, NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Fødevareministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedrørende Beretning nr. 17 om revisionen af EU-midler i Danmark i 2012

Fødevareministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedrørende Beretning nr. 17 om revisionen af EU-midler i Danmark i 2012 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1040 København K København, den 21. januar 2014 Sagsnr.: 23266 Dok.nr.: 619560 Fødevareministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedrørende Beretning

Læs mere

Netværks INFO. Netværks INFO igen! Indhold. Netværks INFO 31 / 2013

Netværks INFO. Netværks INFO igen! Indhold. Netværks INFO 31 / 2013 November 2013 Netværkscenteret +45 41 71 78 30 Netværks INFO 31 / 2013 Netværks INFO Netværks INFO igen! Vi må jo nok krybe til korset og indrømme, at nyhedsstrømmen via Netværks INFO har været lidt ustabil

Læs mere

2 høring om Kommissionens forslag til ny forordning om fastlæggelse af regler for støtte til strategiske planer for den fælles landbrugspolitik

2 høring om Kommissionens forslag til ny forordning om fastlæggelse af regler for støtte til strategiske planer for den fælles landbrugspolitik Dato 31. maj 2018 Side 1 af 5 Miljø- og Fødevareministeriet Slotsholmsgade 12 1216 København K Sendt pr. mail til: Morten Holm-Hemmingsen (morho@mfvm.dk) og Karina Davidsen (kad@mfvm.dk). 2 høring om Kommissionens

Læs mere

Opgavebeskrivelse. Konsulentbistand til slutevaluering af det danske landdistriktsprogram

Opgavebeskrivelse. Konsulentbistand til slutevaluering af det danske landdistriktsprogram Bilag 2b Opgavebeskrivelse Konsulentbistand til slutevaluering af det danske landdistriktsprogram 2007-2013 Side 1 af 7 Indhold 1. Introduktion... 3 2. Formål og omfang... 4 3. Optioner... 7 Side 2 af

Læs mere

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 Side 1 af 5 Deltagere: Ingelige Bogason, Peder Elgaard, Andreas Lykke-Olesen, Carsten With Thygesen, Karen Olesen, Marianne Kazar, Christopher Germann Bæhring,

Læs mere

Dagsorden for møde i Danske Havnes Fiskerihavnsudvalg

Dagsorden for møde i Danske Havnes Fiskerihavnsudvalg Dagsorden for møde i Danske Havnes Fiskerihavnsudvalg onsdag den 30. april 2014 kl. 15.00-18.30 i forbindelse med Fiskerihavnsudvalgets studietur til Portugal og Spanien Indholdsfortegnelse Punkt 0 Meddelelser

Læs mere

EU & Erhverv J.nr Ref. MMJ + LOSSIM Den 2. februar Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 8.

EU & Erhverv J.nr Ref. MMJ + LOSSIM Den 2. februar Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 8. EU & Erhverv J.nr. 17-2313-000033 Ref. MMJ + LOSSIM Den 2. februar 2018 Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 8. december 2017 Følgende medlemmer deltog: Jacob Nielsen, Landbrugsstyrelsen, (formand)

Læs mere

Forretningsorden for Overvågningsudvalget for fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF )

Forretningsorden for Overvågningsudvalget for fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF ) Miljø- og fødevareministeriet Institution: NaturErhvervstyrelsen Kontor/initialer: EU & Erhvervsudvikling / ANDCLA Sagsnr./dok.nr.: 15-8343-000011 Dato: 26. januar 2016 Forretningsorden for Overvågningsudvalget

Læs mere

Referat fra møde i overvågningsudvalget for EFF den 14. sep. 2015

Referat fra møde i overvågningsudvalget for EFF den 14. sep. 2015 Miljø- og Fødevareministeriet Institution: Enhed/initialer: EU og Erhvervsudvikling/Andcla Sagsnr.: 15-8343-000005 Dato: 5. oktober 2015 Referat fra møde i overvågningsudvalget for EFF den 14. sep. 2015

Læs mere

Landbrugsstyrelsen: Hvordan sikrer vi digitaliseringsparat regulering?

Landbrugsstyrelsen: Hvordan sikrer vi digitaliseringsparat regulering? Landbrugsstyrelsen: Hvordan sikrer vi digitaliseringsparat regulering? Impuls, Formpipe Adam Grønlykke Mollerup Enhedschef Agenda Kort introduktion til Landbrugsstyrelsen og vores opgaver Digitaliseringsparat

Læs mere

Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 9. december Følgende medlemmer deltog:

Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 9. december Følgende medlemmer deltog: EU & Erhverv J.nr. 14-8132-00086 Ref. MMJ + STEJEN Den 6. februar 2017 Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 9. december 2016 Følgende medlemmer deltog: Marie Guldborg, NaturErhvervstyrelsen (Fungerende

Læs mere

Vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord

Vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord Vandrådet for vandopland 1.5 Randers Fjord Mødereferat 4. vandrådsmøde Mødeleder: Jørgen Jørgensen Referent: Hanne Stadsgaard Jensen Deltagerliste: Se dokumentets sidste side Dato: 25.09.2014 Varighed:

Læs mere

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Tilskud via Lokale aktionsgrupper i landdistrikter og fiskeriområder Mørke 28. august 2012 Program Introduktion til LAG (eventuelt!) Introduktion til kommende

Læs mere

LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20

LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20 LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20 Indledningsvist vil vi sige, at der er mange positive elementer i udkastet til det nye Landdistriktsprogram.

Læs mere

Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets ekstraordinære møde om tobis den 19. marts 2012 kl i NaturErhvervstyrelsen

Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets ekstraordinære møde om tobis den 19. marts 2012 kl i NaturErhvervstyrelsen Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen J.nr. 2012-00193 Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets ekstraordinære møde om tobis den 19. marts 2012 kl. 11.00 i NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Metode: - at man gør brug af lokale ressourcer danner en Lokal Aktionsgruppe.

Metode: - at man gør brug af lokale ressourcer danner en Lokal Aktionsgruppe. Referat fra offentligt informationsmøde om lokale aktionsgrupper Onsdag d. 30. maj kl. 19 21.30 Bernstorffminde efterskole, Bernstorffminde 4, 5600 Faaborg Ca. 75 deltagere Landdistriktskoordinator Jens

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

I lov om landdistriktsfonden, jf. lov nr af 16. december 2014, foretages følgende ændring:

I lov om landdistriktsfonden, jf. lov nr af 16. december 2014, foretages følgende ændring: EU & Erhverv J.nr. Ref. Oen Den 1. februar 2017 Udkast til forslag til ændring af lov om landdistriktsfonden (mulighed for at undtage støtteordninger med standardomkostninger fra tilbudslovens regler)

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. november 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om Kommissionens forventede forslag om gennemførselsforordning

Læs mere

Økologiens placering i fremtidens europæiske landbrugspolitik

Økologiens placering i fremtidens europæiske landbrugspolitik skrift her pkt hvid X 2 linjer verskrift old hvid X 4 linjer Økologiens placering i fremtidens europæiske landbrugspolitik L&F s holdning til reformen af EU s landbrugspolitik Økologikongres Torsdag den

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger

Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Til høringsparterne på vedlagt liste Sagsnr.:15-8157-000027 Dato: 20. januar 2015 BENTHO/KRL Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Hermed sender

Læs mere

Referat af mødet d. 28. november 2007

Referat af mødet d. 28. november 2007 By- Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Park og Natur Odense Slot Indgang M Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 65919681 E-mail nmt.bkf@odense.dk Referat af

Læs mere

Mødereferat. Referat. REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august. Den 24. september Natur og Miljø

Mødereferat. Referat. REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august. Den 24. september Natur og Miljø Mødereferat Den 24. september 2012 REFERAT af møde 16 i Det Grønne Råd mandag den 27. august 2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Mødedato: Mandag den 27. August 2012 Mødetid: Kl. 15.30 til

Læs mere

REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K

REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K DOK. NR. 19/00980-4 REF. LELI 1. Status på Danmarks arbejde i FN s Menneskerettighedsråd

Læs mere

1. maj Referat af 3. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern og Viborg Kommuner

1. maj Referat af 3. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern og Viborg Kommuner 1. maj 2018 Referat af 3. møde i naturrådet for Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern og Viborg Kommuner Sted: Herning Kommune Dato: 17. april 2018 Varighed: kl. 12.00-14.30 Referent: Ikast-Brande Kommune

Læs mere

REFERAT. Tilskud og projekter J.nr. NST Ref. AMM Den 9. januar 2016

REFERAT. Tilskud og projekter J.nr. NST Ref. AMM Den 9. januar 2016 REFERAT Tilskud og projekter J.nr. NST-4203-00008 Ref. AMM Den 9. januar 2016 Referat af møde i Den Nationale Styregruppe tilknyttet vådområdeindsatsen den 9. oktober 2015 I mødet deltog: Direktør Hanne

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Med afsæt i hovedbestyrelsens årsplan var der udarbejdet dagsorden, der havde været til forbehandling i Formandskabet den 10. november 2016.

Med afsæt i hovedbestyrelsens årsplan var der udarbejdet dagsorden, der havde været til forbehandling i Formandskabet den 10. november 2016. Referat af hovedbestyrelsesmøde i Diabetesforeningen Tid: Torsdag den 24. november 2016, kl. 16.00-20.00 Sted: Diabetesforeningen, Toldbodgade 33, København Tilstede: Truels Schultz, Jørgen Andersen, Torben

Læs mere

Politisk dokument uden resume. Beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde 23. februar 2017 kl

Politisk dokument uden resume. Beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde 23. februar 2017 kl Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 23. februar 2017 Michael Skov Beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde 23. februar 2017 kl. 9.30-12.00 Til stede: Formand Thomas Gyldal Petersen, næstformand

Læs mere

Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan

Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan Bilaget gennemgår de overordnede principper for den nærmere organisering af indsatsen for virkemidlerne vådområder og P-ådale under

Læs mere

Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet

Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet 07-13 Støttemuligheder indenfor de 3 akser: Akse 1: Forbedring af landbrugets og skovbrugets konkurrenceevne Akse 2:

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i LAG Fanø-Varde tirsdag den 13. marts 2018 kl ca Restaurant Ambassaden, Hovedgaden 57, Nordby

Referat fra bestyrelsesmøde i LAG Fanø-Varde tirsdag den 13. marts 2018 kl ca Restaurant Ambassaden, Hovedgaden 57, Nordby Referat fra bestyrelsesmøde i LAG Fanø-Varde tirsdag den 13. marts 2018 kl. 18.30 ca. 20.00 Restaurant Ambassaden, Hovedgaden 57, Nordby (Bemærk besøg i Nyttehaven inden bestyrelsesmødet færge fra Esbjerg

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

Netværks INFO. Netværkscenteret flytter. Indhold. NetværksINFO 37 / 2014

Netværks INFO. Netværkscenteret flytter. Indhold. NetværksINFO 37 / 2014 16. september 2014 Netværkscenteret +45 41 71 78 30 NetværksINFO 37 / 2014 Netværks INFO Netværkscenteret flytter Ministeren for by, bolig og landdistrikter har besluttet at samle administrationen af de

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne Holdningspapir Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne 2014-2020 Kommissionens forslag til EU s landdistriktspolitik 2014-2020 Europa-Kommissionen har fremlagt sit forslag til en

Læs mere

Jonna E. Menne (udvalgssekretær)

Jonna E. Menne (udvalgssekretær) Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Torsdag 27. august 2015, kl. 12.00-16.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

Referat af møde med teknikergruppen 29. november 2018

Referat af møde med teknikergruppen 29. november 2018 Landbrugsstyrelsen Direkte Betalinger madavk 29. november 2018 Journalnr. 18-21110-000007 Referat af møde med teknikergruppen 29. november 2018 Mødedato: 29. november 2018 kl. 9.30 15.00 Sted: LBST, Nyropsgade

Læs mere

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

Referat af Skovrådets 3. ordinære møde den 3. december 2013, kl , hos Friluftsrådet

Referat af Skovrådets 3. ordinære møde den 3. december 2013, kl , hos Friluftsrådet NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-39-00018 Ref. Marfi Den 17. december 2013 Referat af Skovrådets 3. ordinære møde den 3. december 2013, kl. 9.30-12, hos Friluftsrådet På Skovrådsmødet

Læs mere

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Kommissorium Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 Indhold 1: Formål... 3 2: Indhold og opgaver...4 3: Organisering... 4 4: Forretningsorden... 6 5: Finansiering

Læs mere

VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013

VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013 VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013 Side 1 af 7 Indhold 1 - Østøtteloven... 3 2 - Projekter der

Læs mere

Referat. Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl til Emne: Referat fra mødet

Referat. Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl til Emne: Referat fra mødet Referat Udvalg: PASS Dato: Torsdag den 10. april 2014 kl. 10.00 til 12.00 Emne: Referat fra mødet Tilstede: Nanna Højlund, FOA, formand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Jette Hovedskov, Danske regioner

Læs mere

DAI REGION HOVEDSTADEN. Referat fra. Årsmøde (Generalforsamling)

DAI REGION HOVEDSTADEN. Referat fra. Årsmøde (Generalforsamling) DAI REGION HOVEDSTADEN Referat fra Årsmøde (Generalforsamling) 25. marts 2014 1 DAI Region Hovedstadens regionsmøde, tirsdag den 25.3.2014. Til stede: 10 stemmeberettigede og 11 gæster. Dagsorden 1. Valg

Læs mere

Dagsorden. Generalforsamling den. 4. oktober 2016 klokken 19:00.

Dagsorden. Generalforsamling den. 4. oktober 2016 klokken 19:00. Dagsorden Generalforsamling 2015-2016 den. 4. oktober 2016 klokken 19:00. 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år. 3. Den reviderede årsrapport fremlægges til godkendelse. 4.

Læs mere

Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 8. juni 2018

Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 8. juni 2018 NOTAT EU & Erhverv J.nr. 17-2313-000033 Ref. MMJ Den 15. august 2018 Referat af mødet i Landdistriktsudvalget den 8. juni 2018 Følgende medlemmer deltog: Jacob Nielsen, Landbrugsstyrelsen, (formand) Henrik

Læs mere

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vejle 18. januar 2011 Vicedirektør Helle Pilsgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Proces frem mod de endelige planer Forhøring Offentlig høring G.V. 2.0

Læs mere

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Restprodukter til Jordbrugsformål

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Restprodukter til Jordbrugsformål Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Restprodukter til Jordbrugsformål www.genanvendbiomasse.dk Referat, Generalforsamling den 20. april 2007 kl. 10:00 Landbrugsraadet, Axeltorv 3, 1609 Kbh.

Læs mere

Følgende repræsentanter fra EU-Kommissionen (observatører) deltog:

Følgende repræsentanter fra EU-Kommissionen (observatører) deltog: 15. august 2012 Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. Sag 12/02082 /lefrch-erst Onsdag den 13. juni 2012, kl. 10.00-17.00,

Læs mere

Referat 17. juni 2015

Referat 17. juni 2015 Referat 17. juni 2015 Dagsorden Sted: Stevnsgade, personalerummet, 16:30-19:00 Møder indkaldes med mindst 8 dages varsel. Dagsorden udsendes senest 4 dage inden mødet. Ønsker om punkter til dagsordenen

Læs mere

Mødereferat. Emne: Det Grønne Råd - Odense Dato: 21. november 2013 Deltagere:

Mødereferat. Emne: Det Grønne Råd - Odense Dato: 21. november 2013 Deltagere: Emne: Det Grønne Råd - Odense Dato: 21. november 2013 Deltagere: Tid: kl. 15.00-18.00 Poul Falck (PF), Formand Mogens Agergaard (MA), Danmarks Naturfredningsforening Anders Myrtue, Odense Bys Museer Per

Læs mere

1. Valg af dirigent Advokat Jens Møller blev valgt som dirigent for den stiftende generalforsamling.

1. Valg af dirigent Advokat Jens Møller blev valgt som dirigent for den stiftende generalforsamling. Dagsorden Referat 1. Valg af dirigent Advokat Jens Møller blev valgt som dirigent for den stiftende generalforsamling. 2. Beretning om foreningens formål og virke Preben Christensen (PC) fik ordet og redegjorde

Læs mere

Vækstforum. Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018

Vækstforum. Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018 Vækstforum Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018 Mødet holdtes i: Regionshuset Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Mødelokale: Regionsrådssalen

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup 18.12.2013 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse af og opfølgning

Læs mere

Aftalen om Vækstplan for Fødevarer fra april 2014 lagde de lange spor til et paradigmeskifte væk fra den generelle regulering af landbruget.

Aftalen om Vækstplan for Fødevarer fra april 2014 lagde de lange spor til et paradigmeskifte væk fra den generelle regulering af landbruget. FORSLAGET FRA VKO Forslag til folketingsbeslutning om fødevare- og landbrugspakke. Folketinget opfordrer regeringen til at vedtage en fødevare- og landbrugspakke, der skal sikre en dansk fødevare- og landbrugssektor

Læs mere

REFERAT, INFORMATIONSMØDE, LAG NORDVESTFYN

REFERAT, INFORMATIONSMØDE, LAG NORDVESTFYN REFERAT, INFORMATIONSMØDE, LAG NORDVESTFYN Tid Onsdag d. 10.9.2014 kl. 18.30 Sted Ejbys gamle rådhus, Anlægsvej, 5292 Ejby Referent Dorthe Toudal Simonsen Informationsmøde 1) Valg af dirigent Kurt Sorknæs

Læs mere

Jkf Faaborg-Midtfyn kommune.

Jkf Faaborg-Midtfyn kommune. Referat JKF møde d. 29. august 2012. Sted: Flemmings Fiskehytte Horne Strandvej. Tilstede: Ejgil Jensen (EJ), Peter Reitz (PR), Jerrik Andersen (JA), Jesper Langfeldt (JL), Flemming Sørensen (FS) og Jens

Læs mere

Afbud fra: Hanne Simonsen, Steen R. Jeppson, Arvin Storgaard, Hjørdis Espensen og Vagn Kofoed (orlov).

Afbud fra: Hanne Simonsen, Steen R. Jeppson, Arvin Storgaard, Hjørdis Espensen og Vagn Kofoed (orlov). REFERAT Møde i Ældrerådet Dato: onsdag den 28. februar 2018 kl. 9.00 11.30 Sted: Københavns Rådhus, Udvalgsværelse D, 1. sal, værelse 103 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden 2. Velkommen til suppleant

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

2. Orientering Ændring af bekendtgørelse for fællesfonden - budgetfølgegruppens sammensætning i forbindelse med ændring af stiftsøvrighedens

2. Orientering Ændring af bekendtgørelse for fællesfonden - budgetfølgegruppens sammensætning i forbindelse med ændring af stiftsøvrighedens Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 1. juli 2013, kl. 10.00-14.00 Referat af møde i budgetfølgegruppen Deltagere: Kjeld Holm, Paw Kingo Andersen, Helle Samson, Inge Lise Pedersen, Klaus

Læs mere

Bilag 2.2, Referat. Dato: Tirsdag den 20. september 2016 kl til 12.00

Bilag 2.2, Referat. Dato: Tirsdag den 20. september 2016 kl til 12.00 Bilag 2.2, Referat Udvalg: PASS Dato: Tirsdag den 20. september 2016 kl. 10.00 til 12.00 Tilstede: Joan Prahl, FOA, formand Ursula Dybmose, KL, næstformand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Jette Hovedskov,

Læs mere

KL Miljøministeriet 27. november 2009

KL Miljøministeriet 27. november 2009 KL Miljøministeriet 27. november 2009 Aftale om styringsmodeller for udmøntningen af vådområde- og ådalsindsatsen og om den øvrige indsats på vand- og naturområdet På baggrund af drøftelser mellem Miljøministeriet

Læs mere

Afholdt: Den 28. oktober, 2016 kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Den 28. oktober, 2016 kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/6 Referat fra 4. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Den 28. oktober, 2016 kl. 10.30 13.30 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug

Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug Direktoratet for FødevareErhverv Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug Vejledning om tilskud til demonstrationsprojekter om de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger og om økologisk jordbrugsproduktion.

Læs mere

Tillægsdagsorden Miljø-, Klima- og Trafikudvalget's møde Mandag den 13-04-2015 Kl. 15:00 Udvalgsværelse 3

Tillægsdagsorden Miljø-, Klima- og Trafikudvalget's møde Mandag den 13-04-2015 Kl. 15:00 Udvalgsværelse 3 Tillægsdagsorden Miljø-, Klima- og Trafikudvalget's møde Mandag den 13-04-2015 Kl. 15:00 Udvalgsværelse 3 Deltagere: Birger Jensen, Jens Munk, Jesper Kiel, Ove Engstrøm, Ulla Larsen, Flemming Madsen, Søren

Læs mere

Ad pkt. 1) Godkendelse af Styregruppens forslag til dagsorden for det 19. ordinære møde i Ældrerådet den 15. december 2015

Ad pkt. 1) Godkendelse af Styregruppens forslag til dagsorden for det 19. ordinære møde i Ældrerådet den 15. december 2015 REFERAT til Ældrerådets 19. ordinære møde tirsdag den 15. december 2015 kl. 09.00 til ca. 13.30 I M1 på DOKK1 Til stede Kate Runge (KR) Eigil Ege (EE) Carl Aksel Kragh Sørensen (CA) Birthe Skov Ryberg

Læs mere

10049/19 jb/js/ag/ef 1 ECOMP.2B

10049/19 jb/js/ag/ef 1 ECOMP.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0196(COD) 10049/19 NOTE fra: til: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet FSTR 106 REGIO 142

Læs mere

Center for projekttilskud, Policy NaturErhvervstyrelsen 14.2.2014. J.nr. 1-810-000064 Att. Poul Hoffmann og Helene Odgaard

Center for projekttilskud, Policy NaturErhvervstyrelsen 14.2.2014. J.nr. 1-810-000064 Att. Poul Hoffmann og Helene Odgaard Center for projekttilskud, Policy NaturErhvervstyrelsen 14.2.2014 J.nr. 1-810-000064 Att. Poul Hoffmann og Helene Odgaard Høringsbemærkninger til Forslag til program for støtte til udvikling af landdistrikterne

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af Ansøgningsskema om tilskud under LAG-indsatsen

Vejledning til udfyldelse af Ansøgningsskema om tilskud under LAG-indsatsen Vejledning til udfyldelse af Ansøgningsskema om tilskud under LAG-indsatsen 05.02.2015 1 Indledning Du finder her en vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet til brug ved ansøgning om tilskud under

Læs mere

Referat af afdelingsmøde den 27. september 2012

Referat af afdelingsmøde den 27. september 2012 Referat af afdelingsmøde den 27. september 2012 Dagsorden: 1. Velkomst og valg af dirigent. 2. Valg af stemmeudvalg og referent. 3. Afdelingsbestyrelsen årsberetning. 4. Godkendelse af afdelingens driftsbudget

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet orienterer 3. Bestyrelsens arbejde i 2015 4. Årsrapport 5. Symposium 2015 6. Kendskab

Læs mere

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 7. december 2015 Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Gitte Ørskou (fmd.), Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Læs mere

Referat. Dato: Tirsdag den 23. februar 2016 kl til 12.00

Referat. Dato: Tirsdag den 23. februar 2016 kl til 12.00 Referat Udvalg: PASS Dato: Tirsdag den 23. februar 2016 kl. 10.00 til 12.00 Tilstede Joan Prahl, FOA, formand Ursula Dybmose, KL, næstformand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Jette Hovedskov, Danske

Læs mere

Referat. Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl til Tilstede

Referat. Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl til Tilstede Referat Udvalg: PASS Dato: Torsdag den 26. november 2015 kl. 10.00 til 12.00 Emne: Referat Tilstede Ursula Dybmose, KL, næstformand Anne-Dorthe Sørensen, Danske Regioner Helle Stang Traasdahl, KL Lotte

Læs mere

REFERAT- BESTYRELSESMØDE. Allingåbro Hotel, Hovedgaden 9, 8961 Allingåbro. LAG Djursland

REFERAT- BESTYRELSESMØDE. Allingåbro Hotel, Hovedgaden 9, 8961 Allingåbro. LAG Djursland LAG Djursland Referat 03/2017 REFERAT- BESTYRELSESMØDE Dato: 17. maj 2017 Tid: 17-20 Sted: Allingåbro Hotel, Hovedgaden 9, 8961 Allingåbro LAG Djursland Navn: Anette Okkerholm Jensen (AOJ) Bente Hedegaard

Læs mere

REFERAT. Til stede fra udvalget: Søren Taaning, Ane Mette Ruge, Eva Steen Christensen, Jacob Fabricius og Mikkel Carl.

REFERAT. Til stede fra udvalget: Søren Taaning, Ane Mette Ruge, Eva Steen Christensen, Jacob Fabricius og Mikkel Carl. Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst Møde nr. 32 Mødedato: 21.06.2019 Tidspunkt: kl. 10-16 Sted: Lokale 1, 5. sal REFERAT Til stede fra udvalget: Søren Taaning, Ane Mette Ruge, Eva Steen Christensen,

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i andelsboligforeningen Degnelodden Afholdt den 10. april 2014 kl på Sejlflod Hotel

Referat fra ordinær generalforsamling i andelsboligforeningen Degnelodden Afholdt den 10. april 2014 kl på Sejlflod Hotel Referat fra ordinær generalforsamling i andelsboligforeningen Degnelodden Afholdt den 10. april 2014 kl. 18.00 på Sejlflod Hotel Referent: Jørn Kjær Nielsen Til stede: 27 andele var repræsenteret. Generalforsamlingen

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Skørping Ældrecenter, Buderupholmvej 57, 9520 Skørping (Logen)

Referat. Ældrerådet. Skørping Ældrecenter, Buderupholmvej 57, 9520 Skørping (Logen) Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Skørping Ældrecenter, Buderupholmvej 57, 9520 Skørping (Logen) Møde slut: 12.30 Fraværende: Gytte Gade, Poul Larsen og Henrik Christensen deltog ikke i behandlingen

Læs mere

Dagsorden: Referat: 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt.

Dagsorden: Referat: 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt. Møde den: 1. november 2017 LSU AU HR Referat Til stede: Ledelsesrepræsentanter: Anne Lindholm Behnk Medarbejderrepræsentanter: Astrid V. H. Svendsen, Hanne Kaiser, Lene Fransen, Lizzi Edlich Referent:

Læs mere