NADA modellen: En indføring i øreakupunktur som supplerende behandling ved recovery, stress, afhængighed og psykiske tilstande.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NADA modellen: En indføring i øreakupunktur som supplerende behandling ved recovery, stress, afhængighed og psykiske tilstande."

Transkript

1 NADA Øreakupunktur En indføring af øre-akupunktur som supplerende, standardiseret behandling ved recovery, stress, afhængighed og psykiatriske tilstande.

2 Materialet i denne folder er taget fra bogen NADA-modellen skrevet af Lars Winblad NADA modellen: En indføring i øreakupunktur som supplerende behandling ved recovery, stress, afhængighed og psykiske tilstande. Punkternes samlede kvaliteter: NADA-punkternes effekt skyldes især deres kraftige tonisering af Nyre Yin. Som det fremgår af de enkelte punkters kvaliteter, har Sympatikus, Shen Men og Nyren alle en toniserende virkning på Nyren. Metoden er derfor ikke alene velegnet ved akutte symptomer, men også i høj grad også ved forebyggelse af tilbagefald. NADA-punkternes primære funktion er at styrke krop og psyke under langtidsbehandling. For at opnå tilstrækkelig tonisering af Nyre Yin, og dermed de bedste resultater, bør alle fem punkter eller altid mindst tre af disse punkter gives samtidig. Sympatikus og Shen Men skal asom udgangspunkt altid benyttes.

3 Det er vigtigt at huske, at NADA-behandling ikke kun er til abstinensbehandling. Her skal nævnes tre områder, som NADA-metoden har indvirkning på. 1. NADA afhjælper konkrete symptomer. Akutte problemer som f.eks. abstinenser, stoftrang, søvnbesvær, angst, uro, aggression osv. 2. NADA afbalancerer krop og psyke. Kontinuerlig Yintonisering og en generel afbalancering af kroppen og alle fem elementer. 3. NADA skaber grundlag for Recovery. Klienten forberedes til at kunne udvikle sig via personligt arbejde, terapi og anden behandling. NADA-akupunktur rummer på samme tid en beroligende og afstressende virkning samt en styrkende funktion. Akupunktur er desuden en metode, der skaber kontakt til følelser. Selvom akupunktur har en beroligende virkning, undertrykker den ikke evnen til at udvikle tolerance over for stress eller angst, som det f.eks. er tilfældet ved benzodiazpiner. Akupunktur er derfor velegnet til at supplere psykoterapeutisk behandling.

4 Jord (Sympaticus) Sindsro og omsorg Sympaticus er et fysisk marsterpunkt, som regulerer det autonome nervesystem. Funktion i NADA behandlingen: Sindsro stresslindring Abstinensbehandling (puls/blodtryk) Emotioner: Bekymring og empati Kvaliteter: Styrker Nyren

5 Generelle funktioner: Sympaticus kaldes også for "det autonome punkt", hvilket henviser til punktets regulerende effekt af det autonome nervesystem. Sympaticus er primært et fysisk virkende punkt, som nedsætter stressniveauet og alarmberedskabet. Vigtigt punkt at starte en behandling med. Dæmper fysiske spændinger og panikangst. Regulerer det autonome nervesystem. Regulerer puls og blodtryk. Kan regulere hjerterytme. Stressdæmpende og et fysisk afslappende punkt. Kan afhjælpe psykosomatiske reaktioner. Regulerer fordøjelse og kvalme. Dæmper smerter i de indre organer og nedsætter muskelkramper. (Især i maveregionen)

6 (Ild) Shen Men Tålmodighed & Mental styrke Shen Men er et psykisk marsterpunkt. Punktet regulerer psykiske ubalancer og er meget beroligende. Funktion i NADA behandlingen: Mental- og spirituel udvikling Abstinens- og angstbehandling Regulering af stress- og søvnmønster. Emotioner: Angst, gråd, fobier, mani og labil psyke. Shen Men er vigtig, når klienten ikke kan håndtere grænser til andre mennesker (lukker sig inde eller bliver grænseløs). Når klienten er meget sårbar (føler sig invaderet af andre mennesker, tager ting for nært, mangler et socialt filter til omverdenen osv.) Kvaliteter: Køler hjertet (beroliger psyken) og styrker Nyren. Generelle funktioner: Psykisk beroligende punkt. Herunder dæmpende effekt af puls og blodtryk. Bruges ofte til at dæmpe angst. Nedsætter mental stress og anspændthed. Regulerer søvnmønstret. Skaber mental klarhed og fokusering.

7 Generelt smertedæmpende effekt, da punktet øger endorfinniveauet. Regulerende funktion på impulser til cortex cerebri (hjertebarken) Påvirker overførslen af transmitterstoffer mellem nervecellerne. Stabiliserende effekt på bl.a. lettere depressioner. Nedsætter sensibilitet overfor stimuli især i forbindelse med abstinensbehandling. (f. eks. taktil overfølsomhed) Shen Men er et "behovspunkt" regulerer bl.a. endorfin og kortisol). Påvirker stoftrang uanset om det er alkohol, opioder eller mad. Shen Men er et "katalysatorpunkt" som styrker de fleste behandlinger. Dette gælder også medicinsk behandling (f.eks. abstinens- og smertebehandling m. m) Shen Men er et meget vigtigt punkt ved psykisk ustabilitet. Shen Men fremmer mental udvikling og evnen til at kunne profitere af terapi. Det er det stærkeste NADA-punkt til regulering af søvn og kontrol af angst. Shen Men har en kraftig Yin-kvalitet og er generelt beroligende. Navnet Shen Men antyder punktets betydning for psykiske processer. Det kan oversættes med "sjælens" eller "psykens port". Shen Men er et Hjertepunkt (ildlegemet). Det Kinesiske hjertepunkt bruges derfor på de samme indikationer som Shen Men. Hjertet (K) bruges i denne sammenhæng især med kugleplaster. Punktet anvendes hvis Shen Men ikke syntes at være tilstrækkelig.

8 Vand (Nyren) Visdom & Viljestyrke Nyren giver energi og øger klientens viljestyrke. Vigtigt punkt ved stress og dødsangst Funktion i NADA behandlingen: Fremmer viljestyrken. Dæmper stress og dødsangst Emotioner: Angst, frygt, indadvendt og opgivende sind. Nyrens "sjæl" står for viljestyrke, Kvaliteter: Styrker marv og blod. Styrker nyren (Yin, Yang og Qi) Generelle funktioner: Udskiller urin og affaldsstoffer. Dæmper angst og frygt. Øger vital-energien, seksualfunktionen samt vækst og udvikling. Generelt smertedæmpende punkt. Lettere antiallergisk effekt pga. kortisolregulering. Styrker dannelsen af blod og blodceller.

9 Styrker centralnervesystemet nervevæv og marv i rørknogler. Kan fremme generhvervelsen af førlighed efter visse nerveskader (bl.a. polyneuropati) Styrker hukommelse og indlæring. Styrker knogler, brusk og led (især knæ, lænd og ryg). Flere af nyrens kvaliteter skyldes at punktet ligger ved binyrezonen (ifølge fransk øreakupunktur). Punktet regulerer kortisol og dæmper stress og angst. I traditionel kinesisk medicin er nyren et psykisk såvel som fysisk styrkende punkt. Nyren er velegnet til klienter med mange gamle skavanker (f.eks. smerter i bevægeapperatet) eller som er trætte og slidte som følge af et hårdt liv. Gentagne behandlinger kan øge klientens viljestyrke og dermed evne til at gennemføre et behandlingsprogram.

10 Metal (lungen) Lungen hjælper til at håndtere sorg og tab. Punktet bruges også til abstinenser. Funktioner i NADA-behandlingen: Bearbejde sorg og tab. Abstinensbehandling (blodtryk og sved) Evnen til at turde give slip. Emotioner: Sorg, tristhed, apati. Kvaliteter: Inspiration, intuition og pålidelighed. Styrker lunge-qi og dermed Qi i hele kroppen. Generelle funktioner: Styrker vejrtrækningen, udskiller kuldioxid og øger iltoptagelsen. Lungen påvirker huden og regulerer sved samt kropstemperatur. Nedre Lunge er et specialpunkt ved abstinensbehandling Styrker immunforsvaret og giver energi Generelt et smertedæmpende punkt.

11 Den nedre lunge er et specialpunkt ved abstinensbehandling. Dette skyldes, at en gren af nervus vagus passerer omkring nedre Lunges reflekszone i øret. I behandling af abstinenser bruges lungen især til at regulere blodtryk, puls og afgivelse af sved. Punktet har en særlig indflydelse på bearbejdelse af sorg og tab. Lungen bør normalt altid bruges i forbindelse med en sorgproces. Derfor kan punktet afhjælpe depressive symptomer, som kan blive fremtrædende under behandling af misbrug. Lungen er et styrkende punkt. Det anvendes derfor ofte ved en række tilstandes, som domineres af manglende Qi som f.eks. Træthedstilstande, allergi og nedsat immunforsvar. Lungen fremmer en klients evne til at give slip. Lungens kropslige funktion er at modtage ilt og afgive kuldioxid. Funktionen at modtage og give tilbage er en af lungens generelle funktioner i traditionel kinesisk medicin. Lungen kan derfor bruges, når en klient ikke magter at slippe sit stof, ikke tør flytte fra en institution og ud i samfundet eller har svært ved at omstille sig fra noget kendt og trygt til en ny situation. Denne proces kræver en serie behandlinger, som bør følge den øvrige behandling.

12 Træ (Lever) Lever bruges ved aggressioner og vrede. Forebygger kramper og dæmper abstinenser. Vigtigt punkt ved humørsvingninger og psykoser. Funktion i NADA-behandling: Dæmpe vrede og aggressive impulser Både indadvendte og udadvendte Abstinesbehandling, afgiftning og forebyggelse af tilbagefald. Emotioner: Vrede og agressivtitet. Personen har svært ved at overholde regler. Kvaliteter: Energi, beslutsomhed, dynamik og acceptet. Leveren sikrer den frie strøm af Qi, forebygger stagnation og harmoniserer følelser. Generelle funktioner: Udskiller affaldsstoffer, Forbrænder medicin og alkohol m.m.. Dæmper muskelkramper samt muskelgener generelt. Kan dæmpe hovedpine, højt blodtryk og stress Dæmper anæmi og træthed. Holder kropslige processer i gang Styrker leveren ved f.eks. hepatitis og

13 leverpåvirkninger. Dæmper mareridt, hallucinationer og vrangforestillinger. Regulerer hormoner og humørsvingninger Leveren er et vigtigt punkt ved psykiatriske symptomer. Punktet har en særlig harmoniserende virkning på vrede og forvaltning af aggressioner. Punktet bruges også til indadvendte personer og kan forebygge selvdestruktiv adfærd. Anoreksi, personer i akut krise eller piger, som snitter sig er eksempler. Leveren sørger for, at Qi kan flyde frit i kroppen. Punktet kan derfor også bruges forebyggende ved både fysiske og psykiske problemer som angst, depression og m.m. Følelsen af sammensnøret bryst, en klump i halsen eller maven, rastløse ben kan være symptomer på stagneret Qi. Dette optræder pga. angst eller anden psykisk pres. Leveren har betydning for psykisk velbefindende, søvn og mareridt. Når der optræder fysiske symptomer i form af uro i muskler, kramper mm. skal Leveren bruges. Det kan f.eks. være, at en klient ikke kan sove pga. muskulær uro. Leveren kan påvirke hallucinationer og vrangforestillinger pga. dens relation til Hun) (leverens psykiske aspekt eller sjæl). Leveren påvirker bl.a. blodtryk, muskelfunktioner og forebygger kramper. Leveren er derfor et vigtigt punkt i abstinensbehandling.

14 Supplerende punkter: Yintang Punktet findes midt mellem øjenbrynene og afhjælper søvnproblemer, koncentrationsbesvær, angst, psykisk uro, tankemylder og submanisk adfærd. Hjerte 9 Punktet findes på lillefingeren i neglekanten og bruges specielt i forb. med mararit og flash-backs. Er også anvendelig ved angst og mental stress. Du 20 Punktet findes ca. midt på issen og bruges til at berolige psyken, fremme søvn, dæmpe stress, lindre stoftrang, dæmpe abstinenser og øge konventration. Kombineres ofte med Yintang og Sishencong. Sishencong Der er 4 punkter som ligge i et kryds, en tommelfingers bredde fra DU 20. Når de anvendes med DU 20 giver det en særlig psykisk beroligende virkning, samt er sederende og søvnfremkaldende.

15 NADA i Værestedet Den Blå Cafe NADA tilbydes til alle i værestedet uanset om du er bevilget bostøtte eller anden støtte i Socialpsykiatrisk Center Nord. NADA tilbydes i værestedet to gange om ugen. Mandag og torsdag, begge dage kl NADA-behandlingen foregår således, at du får fem nåle i hvert øre. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med supplerende punkter. Det aftales med værestedets medarbejdere, om dette er aktuelt for dig. Nålene er tynde sterile engangsnåle, som kasseres efter en behandling. Nålene skal sidde i minimum minutter i øret, og du sidder stille og slapper af i NADA-lokalet imens for at få den fulde effekt. Under behandlingen vil de fleste føle sig afslappede. Enkelte falder i søvn. Mange beskriver, at de får en umiddelbar stresslindring og større velbefindende. Før du begynder at få NADA-akupunktur første gang, skal du have udfyldt nogle papirer, hvor der beskrives, hvorfor du ønsker at få NADA osv. Du kan få støtte til at udfylde disse papirer fra en af værestedets medarbejdere. Efter hver ottende gang skal du udfylde et scoreskema for at se, hvordan behandlingen birker på dig. Dette kan du også få hjælp til. Hvis du er interesseret i at vide mere, er du velkommen til at tage en snak med værestedets medarbejdere, som vil fortælle dig mere om, hvordan det foregår. De kan give dig svar på eventuelle spørgsmål, som du måske har.

16

De Sultne Spøgelser. Stofmisbrug set ud fra traditionel kinesisk medicin. Speciale 2014 Maria friis Petersen

De Sultne Spøgelser. Stofmisbrug set ud fra traditionel kinesisk medicin. Speciale 2014 Maria friis Petersen De Sultne Spøgelser Stofmisbrug set ud fra traditionel kinesisk medicin Speciale 2014 Maria friis Petersen Skolen for Akupunktur og Traditionel Kinesisk Medicin Vejleder Elsebeth Lægaard og Lotte Stausholm

Læs mere

ØREAKUPUNKTUR VED ABSTINENSBEHANDLING

ØREAKUPUNKTUR VED ABSTINENSBEHANDLING ØREAKUPUNKTUR VED ABSTINENSBEHANDLING AF LARS WIINBLAD, SYGEPLEJERSKE, OG JENS FRYDENLUND NIELSEN, SPECIALLÆGE - ILLUSTRATION: MIKKEL JUUL Tidsskrift for sygeplejersker nr 37, 11. september 1998, side

Læs mere

BU MEI. TCM som element i håndtering af stress og stressrelaterede søvnubalancer

BU MEI. TCM som element i håndtering af stress og stressrelaterede søvnubalancer BU MEI TCM som element i håndtering af stress og stressrelaterede søvnubalancer Skolen for Akupunktur og Traditionel Kinesisk Medicin * Aku-15 / *Espelundsvej 4 * 4330 Hvalsø Vejleder: Elsebeth Lægaard

Læs mere

Kost Kosten kan være for kold i sin energi eller temperatur og derved svække Milt og Nyre yang.

Kost Kosten kan være for kold i sin energi eller temperatur og derved svække Milt og Nyre yang. Hjertebanken i kinesisk medicin, omfatter en subjektiv fornemmelse af uregelmæssige hjerteslag, hjerteslag der springer over, sommerfuglefornemmelse i brystkassen, hårdt bankende hjerteslag samt hjerteflimmer.

Læs mere

Akupunktur som supplement i angstbehandling

Akupunktur som supplement i angstbehandling Akupunktur som supplement i angstbehandling Af Lars Wiinblad Akupunktur kan som supplement i behandlingen dæmpe angst og øge udbyttet af terapi. Metoden er et muligt alternativ til benzodiazepiner i behandling

Læs mere

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er angstlidelser? 04 Hvorfor får nogle angstlidelser? 06 Hvad sker der

Læs mere

Aktivitetsprogram Værestedet den blå cafe. Feb.-Apr. 2015. Spørgsmål til aktivitetsplanen rettes. Leo Vad: 20905896. levad@ikast-brande.dk.

Aktivitetsprogram Værestedet den blå cafe. Feb.-Apr. 2015. Spørgsmål til aktivitetsplanen rettes. Leo Vad: 20905896. levad@ikast-brande.dk. Spørgsmål til aktivitetsplanen rettes til: Leo Vad: 20905896 Aktivitetsprogram Værestedet den blå cafe levad@ikast-brande.dk Eller Trine Andersen: 20181639 tcand@ikast-brande.dk 16 Feb.-Apr. 2015 Indholdsfortegnelse

Læs mere

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk RAFFINADERIET.DK stress - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred Håndbog om stress Anshv. redaktør: Direktør Else-Marie Stilling Tekst: Marie Gjerum,

Læs mere

Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere. Bobby Zachariae

Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere. Bobby Zachariae Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere Bobby Zachariae INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 LÆSEVEJLEDNING... 5 DEL 1: STRESS, STRESS-SYMPTOMER

Læs mere

SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER

SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER UD AF DEPRESSIONEN SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER Strategier, indsatser og værktøjer, der vil hele din depression, øge dit humør og skabe livsglæde på en naturlig måde. 1 Ud af depressionen

Læs mere

Naturlig hjælp til. Stress, søvnbesvær, depression og angst

Naturlig hjælp til. Stress, søvnbesvær, depression og angst Naturlig hjælp til Stress, søvnbesvær, depression og angst 1 Kære Læser Vi lever i en tid, hvor stadig flere mennesker udsættes for store psykiske belastninger. Flere og flere kan ikke klare presset fra

Læs mere

Stress, søvnbesvær, depression og angst

Stress, søvnbesvær, depression og angst Naturlig hjælp til Stress, søvnbesvær, depression og angst Forening til oplysning om homøopatiske lægemidler og antroposofisk lægekunst 1 Kære Læser Vi lever i en tid, hvor stadig flere mennesker udsættes

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T à Lær at håndtere stres s 4 e f f e k t i v e ø v e l s e r 4 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a

Læs mere

Personligt farvebehov.

Personligt farvebehov. Personligt farvebehov. I mit arbejde som farvepsykologisk rådgiver, er jeg kommet til det resultat, at vi alle har et personligt behov for en bestemt farvestimulans, ligesom vi har forskellige behov på

Læs mere

Værestedet Den Blå Cafe Socialpsykiatrisk Center Nord Norgesgade nr. 15-17 7430 Ikast

Værestedet Den Blå Cafe Socialpsykiatrisk Center Nord Norgesgade nr. 15-17 7430 Ikast Værestedet Den Blå Cafe Socialpsykiatrisk Center Nord Norgesgade nr. 15-17 7430 Ikast 20 Indholdsfortegnelse Intro til aktiviter... 3 Madgruppe... 4 Sang og musik... 5 Nada... 6 PC-Kursus... 8 Maleværksted...

Læs mere

Indhold. 3 Stof person miljø 5 Rusen i hjernen 8 Mini-ordbog 9 Lovgivning 10 Typer af stoffer

Indhold. 3 Stof person miljø 5 Rusen i hjernen 8 Mini-ordbog 9 Lovgivning 10 Typer af stoffer stoflex stoflex Indhold 3 Stof person miljø 5 Rusen i hjernen 8 Mini-ordbog 9 Lovgivning 10 Typer af stoffer Sløvende stoffer 12 Cannabis (hash, marihuana, pot ) 14 Benzodiazepiner (Rohypnol, Stesolid

Læs mere

Udvikling og Forandring

Udvikling og Forandring NØRBYGÅRD NYT - om menneskelige netværk Nr. 4, 2011, 22. årg. Udvikling og Forandring -alkoholbehandlingscenter og bosted ET BLAD TIL INSPIRATION OG DEBAT - for alle med tilknytning til Nørbygårdforeningen

Læs mere

Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik.

Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik. Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik. Oplæg på temadagen i Århus den 10. november 2008 Birthe Drejergaard: Et medicinpædagogisk afsæt Lene Fantassi: Alternativer

Læs mere

LifeWave. LifeWave Håndbogen. En Guide til Basis og Avanceret Plaster Brug

LifeWave. LifeWave Håndbogen. En Guide til Basis og Avanceret Plaster Brug LifeWave LifeWave Håndbogen En Guide til Basis og Avanceret Plaster Brug Oversat af uafhængige distributører: Anli Petersen, Lone Hansen & Tommy Hansen 18-12-2012 1. Sektion : Forberedelse til at bruge

Læs mere

Mindfulness Af cand.mag. i filosofi. og exam.yogalærer Simon Krohn leder og underviser hos Mindyourself, www.mindyourself.dk.

Mindfulness Af cand.mag. i filosofi. og exam.yogalærer Simon Krohn leder og underviser hos Mindyourself, www.mindyourself.dk. Mindfulness Af cand.mag. i filosofi. og exam.yogalærer Simon Krohn leder og underviser hos Mindyourself, www.mindyourself.dk. Indledning Evnen til at være helt tilstede i nuet er noget, som flere og flere

Læs mere

Neuropati og diabetes

Neuropati og diabetes Neuropati og diabetes Vejledning om diabetisk nervesygdom DIABETESFORENINGEN Neuropati og diabetes Diabetesforeningen, 2007 1. oplag, februar 2007 :: 8.000 stk. Udgivet af Diabetesforeningen Rytterkasernen

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere

Sygdommen, behandling og forebyggelse

Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er en depression? 05 Hvorfor får nogle en depression? 08 Hvilke symptomer

Læs mere

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST Udarbejdet af: Marie Särs Andersen, cand.interpret., rådgiver og informationsmedarbejder i Sygekassernes Helsefond Information til patienter og pårørende Udvikling af angst

Læs mere

Læger og behandlere Hvem, hvad, hvor?

Læger og behandlere Hvem, hvad, hvor? Læger og behandlere Hvem, hvad, hvor? for dig med en piskesmældsskade og dine pårørende Læger og behandlere Hvem, hvad, hvor? Indhold 4 Forord 5 Hvad er piskesmæld / whiplash? 5 Undersøgelser og behandlinger

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

LÆS HER OG TAG STILLING FAKTA OM STOFFER

LÆS HER OG TAG STILLING FAKTA OM STOFFER LÆS HER OG TAG STILLING FAKTA OM STOFFER STOFFER HVOR MEGET VED DU? Hvor mange prøver stoffer? Mange unge bliver tilbudt stoffer, men langt fra alle siger ja. Det er godt 30% af unge mellem 16-20 år, der

Læs mere

Nyhedsbrev august 13. Indhold:

Nyhedsbrev august 13. Indhold: Nyhedsbrev august 13 Indhold: 1) Aktiviteter i centeret (side 1) - Faste terapeuter (side 2) - Faste ugentlige aktiviteter (side 5) - Kurser, workshops og foredrag (side 7) 2) Sundhedsdagene på Frb.: aktiviteter

Læs mere

når den spirituelle hos børn intelligens og voksne er under udvikling.

når den spirituelle hos børn intelligens og voksne er under udvikling. Institut for Holisme og Forskning Identifikation af af SIQ SIQ (Spirituel i den fysiske Intelligens) krop, når den spirituelle hos børn intelligens og voksne er under udvikling. Udfyld det efterfølgende

Læs mere