NYT Nr Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYT Nr. 2 2014. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:"

Transkript

1 NYT Nr Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf , , asger.markussen@mail.dk Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Grønlandsvej 361, 7100 Vejle, tlf , wohlfahrt@mail.dk Kasserer: Gitte Kobberøe, Toftagervej 1, Ø. Alling, 8963 Auning tlf , gittekobberoe@vestdjursnet.dk Sekretær: Sally Petersen, Sandagervej 98, 7100 Vejle, tlf , s.petersen@outlook.dk Pr-ansvarlig: Ivan Jensen, Mølvejgårdsvej 18, 6630 Rødding tlf , jyskrailteknik@gmail.com Se mere på

2 Forårstiden er en dejlig tid. Vi kan få dyrene lukket ud og nyde synet af dem. Knap får vi lov at nyde synet, før vi skal til at tænke på næste opgave: ORM Som fåreavler bliver vi aldrig fri for at tænke på løbe-tarmorm. Løbe-tarmorm er nok den mest tabsvoldende ting indenfor lammeproduktion. Det er en balanceakt: Man bliver nødt til at behandle og samtidig skal man passe på ikke at lave resistente stammer. Kort og godt: Man er nødt til at tage en gødningsprøve og bede sin dyrlæge se på den. I praksis vil det sige: En plasticpose på hånden og finde nogle nylagte klatter fra forskellige dyr. Så kan dyrlægen se niveauet og tage stilling til, om der skal udleveres ormemiddel. Han vurderer også, hvilket middel, han anbefaler: Gruppe 1, hvide, Gruppe 2, gule eller gruppe 3, gennemsigtige (virker også mod skab, lus m.m.). Hvide og gule midler gives oralt med drenchgun eller stor sprøjte uden kanyle (sørg for at få det godt ind bag ved tungen). Gennemsigtige gives med injektionssprøjte.

3 Hæmonchus (blodorm): Kortet kan bruges, når man selv vil kontrollere øjnene på dyrene. (Hedder Farmachakort og kan findes på google). Hæmonchus er en ormetype, hvor man skal gribe ind omgående, når man har konstateret den. Ellers vil dyret dø af blodmangel og flere vil følge efter. De første symptomer er, at dyret virker lidt træt. Vi bør have den vane, at vi løbende hele sommeren igennem checker øjnene. Hvis man læser om denne orm, står der godt nok, at temperaturen skal være over 25 grader, før ormen angriber, - men det viser sig, at det ikke holder stik. En ting, man skal tænke på: De blege slimhinder kan skyldes andre ting, f.eks. leverikter, - en orm, som har en snegl som mellemvært, og derfor ofte ses, hvis fårene går på lavere arealer. Spørg slagteren ved hver levering, om der er mistanke om dette. PRODUKTIONSREGISTRERING: På Oxforddownforeningens generalforsamling sidste efterår holdt Morten Jakobsen et indlæg om produktionsregistrering. Morten er Dorset-avler og sidder i avlsudvalget under Dansk Fåreavl valgt af racerne. Her er hans indlæg:

4 Produktionsregistrering. Er det Hot eller Not? På Oxforddown foreningens generalforsamling var jeg blevet bedt om at lave et oplæg om registreringssystemer. Denne artikel i bladet skal ses som en opfølgning på dette oplæg. Udgangspunktet for oplægget var spørgsmålet: Produktionsregistrering hot eller not. Det korte svar er, at produktionsregistrering er hot. Begrundelsen er, at produktionsregistrering er en nødvendig forudsætning for fremadrettet produktion og avl. Det interessante er, hvilke produktionsresultater vi registrerer og om disse kan danne grundlag for udarbejdelse af et tilstrækkeligt godt billede at styre efter. Hvad er et produktionsregistreringssystem? I en vindueskarm på min staldgang har jeg en sort kinabog liggende. I den noterer jeg, hvilke får, der er sat til hvilken vædder i hvilket tidsrum, og meget gerne, præcist hvornår vædderen har sprunget på det enkelte får. Vender jeg bogen om, gør jeg 5 måneder senere notater om fårenes læmninger og de lam, der kommer ud af det. Kinabogen er det medie, hvori jeg foretager mine produktionsregistreringer, de data jeg registrerer, og den måde jeg bruger de data på er samlet set et eksempel på et produktionsregistreringssystem. Jeg kan bladre i bogen og danne mig et overblik, og på den baggrund tage beslutninger vedrørende min besætning. Nu skal man ikke have ret mange får før det bliver uoverskueligt at danne sig et overblik over ens besætning ved hjælp af Kinabogsmetoden. Det er i hvert fald min personlige erfaring, hvorfor min kinabog alene fungere som kladdehæfte, som jeg tager med ind og laver de samme registreringer i mit edb-værktøj. Et EDB-værktøj kan være mange ting. F.eks. et hjemmelavet regneark, WebdyrPlus, Elittlam, og for nyligt er Scanfarm begyndt at forhandle et engelsk program. Der findes sikkert andre edb-løsninger til får, og de nævnte er alene udtryk for, hvad jeg lige kunne komme i tanke om. Fælles for de nævnte programmer er, at ingen af dem er perfekte. Valg af det rigtige edb-værktøj må derfor være en afvejning baseret på, hvad man vil med sin besætning, og dermed hvilke formål registreringssystemet skal tjene.

5 Hvad kan vi med produktionsregistreringer Produktionsregistreringer kan som udgangspunkt bruges til at få øje på problemer i besætningen og dermed skabe grundlag for at vi ændrer de ting som vi mener, skaber problemerne. Det vil sige, at produktionsregistreringer kan bruges i den daglige driftsledelse af besætningen og dermed forbedre besætningens aktuelle produktion. Man kan også anvende produktionsregistreringer til at finde udsætterfår og udvælge avlsgimmere til erstatning for disse får. Denne type beslutninger vil få betydning for besætningens fremtidige produktionspotentiale. Typisk vil man vælge gimmere, der har klaret sig godt i besætningen og som måske har en god mor. Denne form for avlsarbejde svare lidt til at køre bil ved at kigge i bakspejlet. Vi holder øje med, hvordan dyrene har præsteret, og håber på, at deres afkom også vil præstere godt. Problemet med at vælge avlsdyr på den måde er, at vi nogle gange kommer til at vælge forkert, fordi de egenskaber vi avler efter ikke altid slår fuldt igennem på afkommet. Egenskab Arvbarhed Kuldstørrelse 0,10 Tilvækst ved 2 mdr. (g/dag) 0,23 Tilvækst ved 4 mdr. (g/dag) 0,19 Scanning, muskel (mm) 0,33 Eksteriør egenskaber 0,16 Kilde: Peter Larson, Får nr. 1, 2012 I tabellen kan aflæses arvbarheden ved en række produktionsmål. Arvbarhed er udtryk for, hvor stor en andel af variationen ved en given egenskab, der kan tilskrives en genetisk overlegenhed. Når vi vælger avlsdyr vil vi gerne have dyr, der er genetisk overlegne, men da arvbarheden for de fleste egenskaber er begrænset så vil vi nogle gange komme til at vælge forkert, når vi udvælger avlsdyr alene på baggrund af det enkelte dyrs produktionsresultater. Når vi skal udvælge gimmere til brug i egen besætning er risikoen for at vælge forkert af mindre betydning. Grunden til dette er, at de fleste besætningerne passes ens fra år til år, og dermed kan man holde miljøpåvirkningen nogenlunde konstant. Dyr, der klarer sig ekstraordinært godt i egen besætningen vil dermed med en vis rimelighed kunne siges at være genetisk overlegne i forhold til andre individer i besætningen. Problemet opstår således først i det øjeblik, at man sælger dyr til en anden besætning, hvor dyrene udsættes for en anden miljøpåvirkning, og dermed måske ikke klarer sig så godt.

6 Avlsværdiberegninger Er man med i Fåreregistreringen, bliver der 3 gange om året lavet avlsværdiberegninger på dyrene. Dyrenes samlede avlsværdi udtrykkes i et S-indeks. S-indekset er et forsøg på at isolere avlsværdien fra miljøpåvirkningen. Derved kan der opstå det paradoksale, at man har et dyr med et lavt S-indeks som rent faktisk leverer en høj produktion, fordi dyret har været så heldig at komme til en besætning, hvor ejeren er dygtig til at passe får. Dermed også sagt, at man ikke kan bruge S-indeks til at vurdere om dyret producerer godt i den pågældende besætning. S-indeks siger alene noget om dyrets genetiske potentiale. I danske fårebesætninger skal man bruge S-indekser som udvælgelseskriterie med største varsomhed. Årsagen er, at S-indeks beregningerne kræver, at dyrenes gener udsættes for en række forskellige miljøpåvirkninger for at man kan isolere dyrets avlsværdi med tilstrækkelig stor sandsynlighed. Det kan man for eksempel i kvægbruget ved at tappe tyrenes sæd, og inseminere køer i mange forskellige besætninger. Hos danske fåreavlere bruges vædderne sjældent i mere end 1 besætning. Dermed bliver det vanskeligt at lave en præcis beregning af dyrets avlsværdi. Derfor vil man nogle gange opleve får i besætningen, der er mindre produktive, men som står med højere Indeks, end mere produktive får, selv om dyrene har været udsat for samme miljøpåvirkning. Det kan selvfølgelig skyldes, at fåret rent faktisk er bærer på overlegne gener, men af en eller anden årsag har været overordentlig uheldig, men det kan altså også skyldes, at de statistiske beregninger har ramt forkert, fordi forudsætningerne for beregninger ikke er tilstrækkeligt tilstede. Er det sidste tilfælde vil beregningerne afsløre sig selv i form af en lav sikkerhed. Sikkerheden fremgår sammen med S-indekset se sikkerheden på S-indekset og på den måde vurdere hvor står vægt man kan tillægge det pågældende indeks i sin samlede vurdering af dyret. Opsummering Produktionsregistrering er hot, såfremt man ønsker at forbedre sine produktionsresultater. Produktionsregistreringerne danner grundlag den daglige styring af besætningen samt den fremadrettede avl. Udvælgelse af avlsdyr bør i besætningen ske udfra en samlet vurdering af dyrets produktion, afstamning og beregnede avlsværdi i form af S-indeks.

7 HÆDERSPRIS TIL OXFORDDOWNAVLER I LETLAND: Aija Sneidere og hendes mand, Janis Mickelson blev ved juletid hædret som Gazeller indenfor lettisk landbrugs- og veterinærvidenskab. I samme anledning blev Dansk Oxforddown fremhævet som gode sparringspartnere. Hæderen blev overrakt af Letlands Præsident, Valdis Dombrovskis. Alle, der har været med på dommerkursus og Landsskue har mødt Aija og Janis. Finder sted 3., 4. og 5. juli i Herning. Den 3. juli foregår alle enkeltdyrsbedømmelser og besætningsgrupper. Næste dag findes ærespræmiedyrene samt afkomsgrupperne. Lørdag formiddag vil der være en præsentation af de forskellige racer. Der vil også være Mønstringskonkurrencer, parkonkurrence og konkurrence om Fremtidens får. Alt i alt en begivenhed, som virkelig er værd at besøge.

8 ELITEAUKTION I TYSKLAND: I marts var der i Mecklenburg-Vorpommern Eliteskue og Auktion for 1 års væddere fra alle Bundesländer. For at få dyrene med, skal de igennem en kåring i hjemstaten. Der stilles store krav til både tilvækst og kvalitet. Kan man til gengæld klare udtagelseskravene, er der håb om at opnå gode priser ved auktionen. I år var max-prisen 3600 euro for en vædder fra Klaus Michels. Vædderen vejede 153 kg. Det var også set med danske øjne en absolut prima vædder. Klaus Michels har en meget god besætning, - og har bl.a. solgt avlsdyr til England. Generelt var auktionen en succes. Alle Schwartzkopf og næsten alle Suffolk blev solgt.

9

10

11

12 TUR TIL FRANKRIG I september arrangeres en bustur til Frankrig ( september). Se Sheep.dk. Vi skal se mange forskellige racer. Der er deadline for tilmelding til Inge Markussen (asger.markussen@mail.dk) Det er formanden for Texel i Frankrig, Susan Thies fra Tyskland (taler fransk) og Inge Markussen, der arrangerer turen.

NYT Nr Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

NYT Nr Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: NYT Nr. 2 2016 Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf 7585 2035, 2461 2035, asger.markussen@mail.dk Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Grønlandsvej

Læs mere

NYT Nr. 4 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

NYT Nr. 4 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: NYT Nr. 4 2015 Karl Iver Buse, 90 år i efteråret 2015 Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf 7585 2035, 2461 2035, asger.markussen@mail.dk Næstformand:

Læs mere

NYT Nr. 4 2014. Gimmerlam på dyrskue i England

NYT Nr. 4 2014. Gimmerlam på dyrskue i England NYT Nr. 4 2014 Gimmerlam på dyrskue i England Bagerst i dette Oxforddown-nyt er der information om medlemskontigent, hvor vi beder jer om at overføre kontingentbetalingen til vores bank. Som I kan se,

Læs mere

NYT Nr. 1 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

NYT Nr. 1 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: NYT Nr. 1 2015 Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf 7585 2035, 2461 2035, asger.markussen@mail.dk Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Grønlandsvej

Læs mere

Avl og indeksberegning - får

Avl og indeksberegning - får 4. Avl og indeksberegning - får Jette Lauridsen Avlsarbejdet med får i Danmark bygger på registrering af afstamning og produktionsdata i Fåreregistreringen. Vi bruger de registrerede data til beregning

Læs mere

NYT Nr. 2 2013. Indhold. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

NYT Nr. 2 2013. Indhold. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: NYT Nr. 2 2013 Indhold Engelsk Fåreavler.... 2 Får og Lam på græs... 5 Dyrskuer... 5 Dommerkursus... 6 Vædderlamsskue... 6 Individafprøvning af vædderlam... 6 Kåring... 6 Den årlige Elite-auktion i Tyskland...

Læs mere

FÅR. Oxforddown. Oxforddown. Texel. Hold nr: 1,1 Væddere - 3 år og ældre. Hold nr: 1,2 Væddere - 1 år. Hold nr: 1,3 Får - 2 år med lam

FÅR. Oxforddown. Oxforddown. Texel. Hold nr: 1,1 Væddere - 3 år og ældre. Hold nr: 1,2 Væddere - 1 år. Hold nr: 1,3 Får - 2 år med lam FÅR Oxforddown Oxforddownfårene stammer fra England, hvor racen blev anerkendt i 1862. De første Oxforddownfår kom til Danmark i 1880 erne. Gennem systematisk avlsarbejde med vægten lagt på racens evne

Læs mere

Grundlaget for beregning af alle former for avlsindeks er at få fastlagt populationens

Grundlaget for beregning af alle former for avlsindeks er at få fastlagt populationens Hvad er HD? HD står for hofteledsdysplasi. Det er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt. HD er en arvelig betinget sygdom. Arvegangen er "polygenetisk", d.v.s.

Læs mere

NYT Nr. 3 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

NYT Nr. 3 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: NYT Nr. 3 2015 Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf 7585 2035, 2461 2035, asger.markussen@mail.dk Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Grønlandsvej

Læs mere

Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld

Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld Af Randi Worm, dyrlæge, Nørre Nebel At bedømme et fårs huld er fåreavlerens vigtigste kompetence. For fårets evne til at skabe et gode lam og et godt produktionsresultatet

Læs mere

Sædbestilling fra Frankrig.

Sædbestilling fra Frankrig. Sædbestilling fra Frankrig. Hermed har vi fornøjelsen af at præsentere de tyre vi tilbyder at tage sæd hjem efter til levering primo februar 2018 vi har fundet 6 spændende tyre med hver sine fordele og

Læs mere

Nye muligheder i insemineringsplan. Anders Glasius, Dansk Kvæg. Sumberegning på avlsstrateginiveau

Nye muligheder i insemineringsplan. Anders Glasius, Dansk Kvæg. Sumberegning på avlsstrateginiveau Nye muligheder i insemineringsplan Anders Glasius, Dansk Kvæg Sumberegning på avlsstrateginiveau Ideen til ændring af sumberegningen i insemineringsplanprogrammet kom af de begrænsninger der er i den nuværende

Læs mere

Hvordan beregnes avlsværdital og hvorfor giver høje avlsværdital bedre produktionsresultater

Hvordan beregnes avlsværdital og hvorfor giver høje avlsværdital bedre produktionsresultater Hvordan beregnes avlsværdital og hvorfor giver høje avlsværdital bedre produktionsresultater Avlskursus for kødkvægsproducenter Aulum fritidscenter Januar 2010 Anders Fogh Landscentret, Disposition Grundlæggende

Læs mere

Dansk Suffolk. www.suffolk.dk. Nyhedsbrev Januar 2014.

Dansk Suffolk. www.suffolk.dk. Nyhedsbrev Januar 2014. Nyhedsbrev Januar 2014. Nyt fra formanden Håber, at i alle kom godt ind i det nye år! Rigtigt mange er jer havde valgt at komme forbi til vores nye årlige generalforsamlingsdag, som fra nu af kommer til

Læs mere

NYT Nr FORÅRSMØDE I OXFORDDOWNFORENINGEN. - læs mere på bagsiden

NYT Nr FORÅRSMØDE I OXFORDDOWNFORENINGEN. - læs mere på bagsiden NYT Nr. 1 2017 FORÅRSMØDE I OXFORDDOWNFORENINGEN søndag den 5. marts 2017, kl 10 hos Pia og Torben Friis Sørensen, Skovsmindevej 13, 8963 Auning. - læs mere på bagsiden Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

Læs mere

Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Hedensted, tlf , ,

Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Hedensted, tlf , , NYT Nr. 2 2017 Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Hedensted, tlf 7585 2035, 2461 2035, asger.markussen@mail.dk Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Vejle, tlf 7586 3623, wohlfahrt@mail.dk

Læs mere

v./ Kammerherre Hereford, Anni Søndergaard, mail:

v./ Kammerherre Hereford, Anni Søndergaard, mail: v./ Kammerherre Hereford, Anni Søndergaard, mail: kammerherre@kammerherre.dk Har Hereford et økonomisk potentiale i genet for Mælk? På seneste avlsdag kom genet for Mælk ind som prioritet 3. Vigtigst var

Læs mere

Hvad betyder registrering af inseminering, vægt, livskraft osv. for racens avlsarbejde

Hvad betyder registrering af inseminering, vægt, livskraft osv. for racens avlsarbejde Hvad betyder registrering af inseminering, vægt, livskraft osv. for racens avlsarbejde Hvad betyder øget frekvens af registrering for racens avlsfremgang Avlsseminar for Dansk Kødkvæg Horsens Januar 2010

Læs mere

Holdbarhed er godt NTM er bedre Anders Fogh og Ulrik Sander Nielsen

Holdbarhed er godt NTM er bedre Anders Fogh og Ulrik Sander Nielsen Holdbarhed er godt NTM er bedre Anders Fogh og Ulrik Sander Nielsen En ung ko producerer oftest mindre mælk end køer i senere laktationer. Der er derfor penge i at have køer, som er længelevende, hvis

Læs mere

Møde mellem avlsudvalget under Dansk Fåreavl med racerepræsentanter.

Møde mellem avlsudvalget under Dansk Fåreavl med racerepræsentanter. Møde mellem avlsudvalget under Dansk Fåreavl med racerepræsentanter. Søndag d. 18. november kl. 13.00 på Bygholm landbrugsskole ved Horsens Dagsorden: 1) Velkomst og kort orientering v. Henning Nielsen

Læs mere

Avlsprogram for Danmarks Charolaisforening

Avlsprogram for Danmarks Charolaisforening Avlsprogram for Danmarks Charolaisforening Avlsprogrammet er revideret i februar 2017 Motiveringen herfor findes i det øgede sædsalg fra ca. 2.500 til 10.000 doser årligt og stadig stigende. Sædsalget

Læs mere

Dansk Suffolk. www.suffolk.dk. Nyhedsbrev 4.07.2013

Dansk Suffolk. www.suffolk.dk. Nyhedsbrev 4.07.2013 Nyhedsbrev 4.07.2013 Ved formanden. Index: 1. Formandens ord. 2. Dagens Vittighed. 3. Turen til Edinburg 4. Dansk Suffolk er kommet på Facebook 5. Billede af exporten til Lithauen 6. Vædderskue. Formandens

Læs mere

AUKTIONS-KATALOG over KØDKVÆGSDYR AGRO NORD KØDKVÆG

AUKTIONS-KATALOG over KØDKVÆGSDYR AGRO NORD KØDKVÆG AUKTIONS-KATALOG over KØDKVÆGSDYR AGRO NORD KØDKVÆG LØRDAG DEN 8. MARTS 2014 Auktionsbetingelser 1. De på auktionen solgte tyre og kvier sælges med tilhørende stamtavler med de garantibestemmelser, der

Læs mere

NYT Nr. 2 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

NYT Nr. 2 2015. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: NYT Nr. 2 2015 Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf 7585 2035, 2461 2035, asger.markussen@mail.dk Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Grønlandsvej

Læs mere

Beregning af leveringsdato

Beregning af leveringsdato Beregning af leveringsdato Af Anni Ullits Søndergaard, Kammerherre Hereford, mail: kammerherre@kammerherre.dk. Et godt slagtedyr for en hereford tyr kræver en god færdigfedning og slagtevægt på ca. 650kg,

Læs mere

Dansk Suffolk. Nyhedsbrev fra Dansk Suffolk

Dansk Suffolk.   Nyhedsbrev fra Dansk Suffolk Nyhedsbrev fra Her er årets sidste nyhedsbrev, et nyt år nærmer sig med hastige skridt. Der er afholdt generalforsamling den 6. november på Bygholm landbrugsskole. Jens Østergård genopstillede til bestyrelsen

Læs mere

DANAVL 2016 SALG, OMSÆTNING OG RESULTATER

DANAVL 2016 SALG, OMSÆTNING OG RESULTATER DanAvl Gennem mere end 100 år har danske eksperter og svine producenter arbejdet på at forbedre og udbrede den danske svinegenetik. Det er det arbejde, der fortsætter. DanAvl hjælper svineproducenter over

Læs mere

Nyhedsbrev nr

Nyhedsbrev nr Nyhedsbrev nr 3 2012 Generalforsamling Der indkaldes til Generalforsamling i Dansk Oxforddown-forening søndag den 21. oktober 2012 kl 10 hos Knud Erik Mikkelsen, Langagervej 19, 7171 Uldum. Dagsorden ifølge

Læs mere

Principperne for indeksberegning

Principperne for indeksberegning Principperne for indeksberegning Avlsseminar for Simmental Pejsegården, Brædstrup Anders Fogh November 2010 Avl er et stærkt redskab! Permanent genetisk fremgang fra generation til generation Forskel mellem

Læs mere

FÅR. Oxforddown. Texel. Hold nr: 1,1 Væddere 1 år. Hold nr: 1,2 Får 1 år uden lam. Hold nr: 2,1 Væddere 2 år

FÅR. Oxforddown. Texel. Hold nr: 1,1 Væddere 1 år. Hold nr: 1,2 Får 1 år uden lam. Hold nr: 2,1 Væddere 2 år FÅR Oxforddown Oxforddownfårene stammer fra England, hvor racen blev anerkendt i 1862. De første Oxforddownfår kom til Danmark i 1880 erne. Gennem systematisk avlsarbejde med vægten lagt på racens evne

Læs mere

Avlsarbejde. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 4.1

Avlsarbejde. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 4.1 Avlsarbejde 4. Avlsteori Arveanlæggene (gener) ligger på kromosomer Kromosomer befinder sig i alle celler Arveanlæggene optræder altid parvis, to og to De to gener i hvert par adskilles, når dyret senere

Læs mere

Parasitbekæmpelse på græs får og geder

Parasitbekæmpelse på græs får og geder Parasitbekæmpelse på græs får og geder Forum for Får og Geder, Årsmøde for Dansk Kvæg, 2003 Stig Milan Thamsborg, Center for Eksperimentel Parasitologi, KVL Parasitter på græs 1. Hvad betyder parasitter

Læs mere

DIFFERENTIERET AVL AF ØKOLOGISKE GRISE VIA DANAVL

DIFFERENTIERET AVL AF ØKOLOGISKE GRISE VIA DANAVL DIFFERENTIERET AVL AF ØKOLOGISKE GRISE VIA DANAVL Med støtte fra: DIFFERENTIERET AVL AF GRISE VIA DANAVL Vejledning i brug af DanAvls udbud af KS til økologiske besætninger DIFFERENTIERET AVL AF GRISE

Læs mere

Fordele ved Nordisk Avlsværdivurdering

Fordele ved Nordisk Avlsværdivurdering Fordele ved Nordisk Avlsværdivurdering Direktør Gert Pedersen Aamand Nordisk Avlsværdivurdering Nordisk Avlsværdivurdering 1 Nordisk Avlsværdivurdering Stå for avlsværdivurdering af kvæg i Finland, Sverige

Læs mere

SVINEAVL i Danmark. Udvikling af landrace gennem tiden

SVINEAVL i Danmark. Udvikling af landrace gennem tiden SVINEAVL i Danmark Udvikling af landrace gennem tiden SVINEAVL i Danmark Danmark er det førende lande i verden til svineavl De tre racer i Danmark De tre racer i Danmark Landracen 2200 søer i avl Forædlet

Læs mere

Oxforddown. Texel. Hold nr: 1,1 Væddere - 1 år. Hold nr: 1,2 Får - 1 år med lam. Hold nr: 2,1 Væddere - 3 år og ældre. Hold nr: 2,2 Væddere - 2 år

Oxforddown. Texel. Hold nr: 1,1 Væddere - 1 år. Hold nr: 1,2 Får - 1 år med lam. Hold nr: 2,1 Væddere - 3 år og ældre. Hold nr: 2,2 Væddere - 2 år Oxforddown Oxforddownfårene stammer fra England, hvor racen blev anerkendt i 1862. De første Oxforddownfår kom til Danmark i 1880 erne. Gennem systematisk avlsarbejde med vægten lagt på racens evne til

Læs mere

Aktuelt fra Den Landsdækkende Rådgivning for Får og Geder

Aktuelt fra Den Landsdækkende Rådgivning for Får og Geder Aktuelt fra Den Landsdækkende Rådgivning for Får og Geder Forum for Får og Geder Økonomi i lammeproduktionen Konsulent Lene Stolberg P:\s Kongres 2005\Får_&_Geder\Lene Stolberg.ppt Hvad tjener lammeproducenter

Læs mere

NYT Nr. 3 2014. Generalforsamling

NYT Nr. 3 2014. Generalforsamling NYT Nr. 3 2014 Bryllup i Tyrkiet Generalforsamling Generalforsamling søndag den 12. oktober kl. 10 hos Pia Friis Sørensen, Skovsmindevej 13, 8963 Auning. Dagsorden ifølge vedtægterne. Bestyrelsen i Dansk

Læs mere

NYT Nr. 4 2013. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown:

NYT Nr. 4 2013. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: NYT Nr. 4 2013 Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf 7585 2035, 2461 2035, asger.markussen@mail.dk Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Grønlandsvej

Læs mere

Betragtninger omkring hvordan Simmental opnår avlsmæssig fremgang for racen

Betragtninger omkring hvordan Simmental opnår avlsmæssig fremgang for racen Betragtninger omkring hvordan Simmental opnår avlsmæssig fremgang for racen Avlsseminar for Simmental Pejsegården, Brædstrup Anders Fogh November 2010 Avlsmaskinen Input: - Racen - Biologiske omstændigheder

Læs mere

Indeks for HD BLUP - AM

Indeks for HD BLUP - AM Indeks for HD Per Madsen Seniorforsker Aarhus Universitet Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Institut for Genetikk og Bioteknologi Forskningscenteret Foulum, Danmark Hofteledsdysplasi (HD) er en lidelse,

Læs mere

Dansk Suffolk. www.suffolk.dk. Nyhedsbrev dec.2012

Dansk Suffolk. www.suffolk.dk. Nyhedsbrev dec.2012 Nyhedsbrev dec.2012 Index: 1. Formandens ord. 2. Referat fra generalforsamlingen. 3. Indlæg Lars Elgaard 4. Gammelt udklip og et par vitser. 5. Aktive væddere. Skiltning i Sverige Ved formanden. Et travlt

Læs mere

Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012

Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012 Den korte udgave: Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012 Vi blev gift 24 nov. 2011 Vi holdt ferie i feb. 2011 (for første gang i rigtig mange år for Morten) hvor vi tog en uge til Tenerife -

Læs mere

Avl og Velfærd modsætninger eller muligheder

Avl og Velfærd modsætninger eller muligheder Avl og Velfærd modsætninger eller muligheder Dansk Kvægs Kongres 2007 Tirsdag den 27. februar i Herning Kongrescenter V/ Morten Kargo Sørensen Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og Dansk Kvæg 1 Fænotype

Læs mere

VikingGenetics har kurs mod bedre frugtbarhed. Avlsleder Peter G. Larson, VikingGenetics

VikingGenetics har kurs mod bedre frugtbarhed. Avlsleder Peter G. Larson, VikingGenetics VikingGenetics har kurs mod bedre frugtbarhed Avlsleder Peter G. Larson, VikingGenetics Disposition Sædens befrugtningsevne Sædkvalitet Frugtbarheden med kønssorteret sæd Hunlig frugtbarhed Danske avlsværdital

Læs mere

Notat om populationsstørrelse for bæredygtigt avlsarbejde

Notat om populationsstørrelse for bæredygtigt avlsarbejde NOTAT Notat om populationsstørrelse for bæredygtigt avlsarbejde Peer Berg Seniorforsker Dato: 30. marts 2011 Side 1/5 Dette notat er udarbejdet efter aftale med Fødevarestyrelsen med henblik på, at konkretisere

Læs mere

Oxforddown. Texel. Hold nr: 1,1 Væddere - 3 år og ældre. Hold nr: 1,2 Væddere - 2 år. Hold nr: 1,3 Får - 3 år og ældre med lam

Oxforddown. Texel. Hold nr: 1,1 Væddere - 3 år og ældre. Hold nr: 1,2 Væddere - 2 år. Hold nr: 1,3 Får - 3 år og ældre med lam Oxforddown Oxforddownfårene stammer fra England, hvor racen blev anerkendt i 1862. De første Oxforddownfår kom til Danmark i 1880 erne. Gennem systematisk avlsarbejde med vægten lagt på racens evne til

Læs mere

Se mere på og facebook.com/danskoxforddown

Se mere på   og facebook.com/danskoxforddown NYT Nr. 3 2017 Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Hedensted, tlf 7585 2035, 2461 2035, asger.markussen@mail.dk Næstformand: Bjarne Wohlfarth, Vejle, tlf 7586 3623, wohlfahrt@mail.dk

Læs mere

godt i gang med får 2010

godt i gang med får 2010 godt i gang med får 2010 Denne pjece er for dig, der tænker på at starte en fårebesætning, el ler savner grundlæggende viden om de får, du måske allerede har anskaffet dig. Pjecen beskriver kort, hvad

Læs mere

Nyhedsbrev Februar 2018

Nyhedsbrev Februar 2018 Nyhedsbrev Februar 2018 Indhold: Nyt fra formanden Referat fra generalforsamlingen den 28. januar 2018 på Gl Blærevej 67, 9600 Aars Dansk Fåreavls generalforsamling Fårets dag påskelørdag 2018 Opkrævning

Læs mere

Referat af skype-møde i Avlsudvalget

Referat af skype-møde i Avlsudvalget Herefordforeningen Avlsudvalget 7. februar 2011 HER AVL REF 06 SKY Referat af skype-møde i Avlsudvalget Tid og sted: Opkoblet: Mødeleder: Referent: Sendt til: Søndag den 6. februar 2011 klokken 2030 på

Læs mere

I år var der over besøgende på Landsskuet i Herning. Det var dejligt, at der var så mange.

I år var der over besøgende på Landsskuet i Herning. Det var dejligt, at der var så mange. Landsskuet 2016 Af Inge og Asger Markussen I år var der over 50.000 besøgende på Landsskuet i Herning. Det var dejligt, at der var så mange. For udstillernes vedkommende startede det ellers meget skidt,

Læs mere

Kvægavlens teoretiske grundlag

Kvægavlens teoretiske grundlag Kvægavlens teoretiske grundlag Lige siden de første husdyrarter blev tæmmet for flere tusinde år siden, har mange interesseret sig for nedarvningens mysterier. Indtil begyndelsen af forrige århundrede

Læs mere

Episodic Falling Sydrome (EFS) Curly Coat Syndrome (CCS) Helle Friis Proschowsky, dyrlæge, phd Specialkonsulent i DKK

Episodic Falling Sydrome (EFS) Curly Coat Syndrome (CCS) Helle Friis Proschowsky, dyrlæge, phd Specialkonsulent i DKK Episodic Falling Sydrome (EFS) Curly Coat Syndrome (CCS) Helle Friis Proschowsky, dyrlæge, phd Specialkonsulent i DKK EFS / CCS Beskrivelse af sygdommene Symptomer Behandling Arvegang DNA tests Hvad ved

Læs mere

Avlsmål og racekombinationer. Lotta Rydhmer Inst f husdyrgenetik, Sveriges landbrugsuniversitet Lotta.Rydhmer@slu.se

Avlsmål og racekombinationer. Lotta Rydhmer Inst f husdyrgenetik, Sveriges landbrugsuniversitet Lotta.Rydhmer@slu.se Avlsmål og racekombinationer Lotta Rydhmer Inst f husdyrgenetik, Sveriges landbrugsuniversitet Lotta.Rydhmer@slu.se Hvad kendetegner frilandsproduktion? Søerne farer ude! Hytter, ingen fixering Mikroklima

Læs mere

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015 RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts Torsdag d. 26 februar 2015 1. Præsentationsrunde. 2. Dagsorden (godkendt) 3. Koncepterne 4. Bare for i dag 5. To medlemmer deler 6. Kassere

Læs mere

NYT Nr. 1-2013 INDHOLD: Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Læmmetid. Individafprøvninger / vædderauktion. Scanning af lam. Scanning af rygmuskel på lam

NYT Nr. 1-2013 INDHOLD: Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Læmmetid. Individafprøvninger / vædderauktion. Scanning af lam. Scanning af rygmuskel på lam NYT Nr. 1-2013 INDHOLD: Læmmetid Individafprøvninger / vædderauktion Scanning af lam Scanning af rygmuskel på lam Forskellige regler Udegående får i vinterperioden Nu 873 kr i gebyr Fødevarekædeoplysninger

Læs mere

Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint

Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint af Finn Strudsholm 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Et nyt forsøg på Kvægbrugets Forsøgscenter viser, at kalve som er fravænnet ved 3 måneder klarer sig mindst

Læs mere

Resultat af medlemstilfredshedsundersøgelsen 2010

Resultat af medlemstilfredshedsundersøgelsen 2010 Resultat af medlemstilfredshedsundersøgelsen 2010 Medlemsundersøgelsen Spørgeskemaet er sendt til alle VikingDanmarks medlemmer med 30 første insemineringer med malkekvæg samt alle ejerinseminører Dette

Læs mere

Godt i gang med nordisk total indeks (NTM) Hvordan beregnes økonomiske vægte

Godt i gang med nordisk total indeks (NTM) Hvordan beregnes økonomiske vægte Godt i gang med nordisk total indeks (NTM) Hvordan beregnes økonomiske vægte Om projektet og om økonomiske værdier generelt Den valgte model principperne Kort om forudsætninger og resultater Økonomisk

Læs mere

Tema. Benchmarking i svineproduktionen. Analyse af Business Check tal fra 2005 til 2009

Tema. Benchmarking i svineproduktionen. Analyse af Business Check tal fra 2005 til 2009 Benchmarking i svineproduktionen > > Anders B. Hummelmose, Agri Nord Med benchmarking kan svineproducenterne se, hvordan de andre gør, tage ved lære af hinanden og dermed selv forbedre systemer og produktion.

Læs mere

Rapport Tal om får og geder 2006

Rapport Tal om får og geder 2006 7 Rapport 117 Tal om får og geder 2006 2007 Tal om får og geder 2006 Tekst Lene Marcussen Stolberg Redaktion Lene Marcussen Stolberg, Jørn Pedersen Korrektur Hanne Mosbech Opsætning Christian Ertebjerg

Læs mere

Bevaring og udvikling af Ertebøllefåret

Bevaring og udvikling af Ertebøllefåret Bevaring og udvikling af Ertebøllefåret Formål At beskrive, bevare og udvikle Ertebøllefåret som en egen bevaringsværdig Dansk fårerace Projektet Projektet er financieret af Genressourceudvalget Projektperiode

Læs mere

Tistou. Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles. Limousine Rådgivning. Chr. Erik Bøge. Redigeret december 2014

Tistou. Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles. Limousine Rådgivning. Chr. Erik Bøge. Redigeret december 2014 Tistou Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles Limousine Rådgivning 97 44 00 53 Chr. Erik Bøge Redigeret december 2014 Hercule NY SÆDTYR Hercule er søn af Frisson, som du kan læse om på side

Læs mere

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ Deltagende: Laila Ager (LA) Betina H. Christensen (BC) Marianne Klitgaard (MK) Susanne

Læs mere

Registrering er hjørnestenen i avl, produktion og registrering generelt

Registrering er hjørnestenen i avl, produktion og registrering generelt Registrering er hjørnestenen i avl, produktion og registrering generelt Dansk Kødkvægs Årsmøde Ann Margaret Sørensen, Dansk Kvæg Ingen registreringer Ingen avl Ingen produktionsstyring 2... 27. februar

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Tistou. Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles. Limousine Rådgivning. Chr. Erik Bøge. Redigeret marts 2014

Tistou. Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles. Limousine Rådgivning. Chr. Erik Bøge. Redigeret marts 2014 Tistou Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles Limousine Rådgivning 97 44 00 53 Chr. Erik Bøge Redigeret marts 2014 Ryde Master Anxieux AIR Hollandais RJ Fanette Ryde Master Ryde Galla Hammel

Læs mere

Aktuelt nyt fra Dansk Kødkvæg

Aktuelt nyt fra Dansk Kødkvæg Aktuelt nyt fra Dansk Kødkvæg Dansk Kødkvægs Årsmøde Mandag den 26. februar 2018 Landskonsulent, Jørgen Skov Nielsen Oversigt Information fra Dansk Kødkvæg Årsstatistikken Individafprøvningen i Ålestrup

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

Får Oxforddown. Hold nr: 498 Væddere - 4 år. Hold nr: 499 Væddere - 3 år. Hold nr: 500 Væddere - 2 år. Hold nr: 501 Væddere - 1 år

Får Oxforddown. Hold nr: 498 Væddere - 4 år. Hold nr: 499 Væddere - 3 år. Hold nr: 500 Væddere - 2 år. Hold nr: 501 Væddere - 1 år Oxforddown Hold nr: 498 Væddere - 4 år Får - 2011 2000 Lene og Bjarne Wohlfahrt, Grønlandsvej 361, 7100 Vejle Hold nr: 499 Væddere - 3 år 2001 Kristian Bentsen, Krøldrupvej 55, 9670 Løgstør Hold nr: 500

Læs mere

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt Konkurrencer NONSTOP Nye konkurrencer Hver dag Motivation & problemfelt Dette er et oplæg til den mundtlige eksamen i Innovation & Markedsføring. I det følgende vil jeg beskrive forretningsplanen for Konkurrencer

Læs mere

PG-Nord. Nyhedsbrev. December

PG-Nord. Nyhedsbrev. December PG-Nord Nyhedsbrev 1999 December Bestyrelsen for PG-Nord Formand: Næstformand: Sekretær: Kasserer: Chefinst.: Klubinst.: Christian Wahl Hvidkildevej 28 C 9220 Aalborg Øst tlf: 22176170 mail: 970226@udd.aalsem.dk

Læs mere

Tirsdag d. 5. september kl på Hotel Hedegaarden, Vejle

Tirsdag d. 5. september kl på Hotel Hedegaarden, Vejle Herefordforeningen Referat af bestyrelsesmøde Tid: Tirsdag den 5. september 2017 kl. 18.30 Hotel Hedegaarden, Vejle Sted: Deltagere: Keld Balle(KB), Per Windfeldt Kristensen(PWK), Mikkel Christiansen(MC)

Læs mere

Hereford racen er en lukket stambog. v/ Anni Søndergaard, Nibe. 11.10.2011.

Hereford racen er en lukket stambog. v/ Anni Søndergaard, Nibe. 11.10.2011. Hereford racen er en lukket stambog. v/ Anni Søndergaard, Nibe. 11.10.2011. Denne artikel er en lille guide til opmærksomhedspunkter, når du læser en stamtavle på papir eller i Dyreregistrering, tiltænkt

Læs mere

Sæt mål for indsatsområder

Sæt mål for indsatsområder Kapitel 4 Sæt mål for indsatsområder Baggrund Den gode målsætning, er den målsætning, hvor man sætter sig et mål, der er interessant, realistisk og overkommeligt. Hvor tidsrammen er klar, og hvor man ved,

Læs mere

NTM Nordic total Merit eller var det merværdi eller mareridt

NTM Nordic total Merit eller var det merværdi eller mareridt NTM Nordic total Merit eller var det merværdi eller mareridt Diskussionsmøde om avlsmål indenfor HF 21. januar 2010, Agerskov Kro Morten Kargo Sørensen 1 NTM et fælles nordisk avlsmål foar alle pr. race

Læs mere

Information om nyt indeks for HD Schæferhundeklubben 2010. Kevin Byskov Dansk Kvæg Team for avlsværdivurdering

Information om nyt indeks for HD Schæferhundeklubben 2010. Kevin Byskov Dansk Kvæg Team for avlsværdivurdering Information om nyt indeks for HD Schæferhundeklubben 2010 Kevin Byskov Dansk Kvæg Team for avlsværdivurdering Disposition Grundlæggende forskelle på ny og gammel model Teoretisk del Aktuelle data Præsentation

Læs mere

Dansk Suffolk. Nyhedsbrev oktober 2015

Dansk Suffolk.  Nyhedsbrev oktober 2015 Nyhedsbrev oktober 2015 Index: 1. Formandens ord. 2. Tamu Vitskøl Suffolk 3. Suffolk Dag Nyt fra formanden Sommeren er gået på hæld og det betyder brunst sæson for fårene. De fleste suffolk er på nuværende

Læs mere

Praktiske overvejelser ved brug af Genvikplustyre. Informationsmøde om avl 12. oktober 2010 Morten Kargo

Praktiske overvejelser ved brug af Genvikplustyre. Informationsmøde om avl 12. oktober 2010 Morten Kargo Praktiske overvejelser ved brug af Genvikplustyre Informationsmøde om avl 12. oktober 2010 Morten Kargo Tyrenes avlsmæssige niveau NTM Brugstyre årgang 2004 tyre 20 Ungtyre årgang 2009 10 Ungtyre årgang

Læs mere

Klovproblemer. Hvilke avlsmæssige tiltag kan vi gøre? Gert Pedersen Aamand Nordisk Avlsværdivurdering

Klovproblemer. Hvilke avlsmæssige tiltag kan vi gøre? Gert Pedersen Aamand Nordisk Avlsværdivurdering Klovproblemer Hvilke avlsmæssige tiltag kan vi gøre? Gert Pedersen Aamand Nordisk Avlsværdivurdering Status klove SDM-DH Klovlidelser et stigende problem Hvordan skal fødderne være? Genetisk Avlsmæssig

Læs mere

Avlsmæssige muligheder for at reducere forekomsten af sygdomme hos kvæg

Avlsmæssige muligheder for at reducere forekomsten af sygdomme hos kvæg Avlsmæssige muligheder for at reducere forekomsten af sygdomme hos kvæg Ulrik Sander Nielsen Landbrugets Rådgivningscenter Sygdomme inddeles i 4 grupper: Mastitis Sygdomsregistrering Reproduktionslidelser

Læs mere

Best Practice i løbeafdelingen Ved Projektleder Marie Louise Pedersen Kongres for svineproducenter, Herning, 2013

Best Practice i løbeafdelingen Ved Projektleder Marie Louise Pedersen Kongres for svineproducenter, Herning, 2013 Best Practice i løbeafdelingen Ved Projektleder Marie Louise Pedersen Kongres for svineproducenter, Herning, 2013 Målet Finde søer, som er i brunst, og inseminere på det rigtige tidspunkt Udføre brunstkontrol

Læs mere

Duroc - Pietrain sammenligning. Hanne Maribo, SEGES Svineproduktion Svinekongres 2018, Herning

Duroc - Pietrain sammenligning. Hanne Maribo, SEGES Svineproduktion Svinekongres 2018, Herning Duroc - Pietrain sammenligning Hanne Maribo, SEGES Svineproduktion Svinekongres 2018, Herning Duroc-Pietrain-forsøg Baggrund Efterspørgsel og omtale af Pietrain som ornerace i Danmark Pietrain sæd til

Læs mere

Sådan avler jeg min favoritko

Sådan avler jeg min favoritko Sådan avler jeg min favoritko Teamleder Anders Fogh, VFL, Kvæg Team Reproduktion og Avl Det Europæiske Fællesskab ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Fælles nordisk avlsværdital for vækst

Fælles nordisk avlsværdital for vækst Fælles nordisk avlsværdital for vækst Projektgruppe K. Johansson, U.S. Nielsen, J. Pösö, J.-Å. Eriksson and G.P. Aamand Vækst i forbindelse med malkekvæg Specialiserede slagtekalvebesætninger malkekvægs

Læs mere

Årgang 56 januar 2011

Årgang 56 januar 2011 Årgang 56 januar 2011 1 Herregaardsjægeren udgives af foreningen Danske Herregaardsjægere www.herregaardsjaegeren.dk Formand: Kristian Stenkjær tlf. 54 45 31 31 Sønderskovvej 1 4862 Guldborg E-mail: kst@life.ku.dk

Læs mere

Lemvig marked og dyrskue lørdag den 1. juni 2013 klovdag

Lemvig marked og dyrskue lørdag den 1. juni 2013 klovdag Lemvig marked og dyrskue lørdag den 1. juni 2013 klovdag Lemvig marked og dyrskue Lemvig Flyveplads 1. og 2. juni 2013 med oplevelser 1 for alle! Indholdsfortegnelse Dommer side 3 Får side 4 Aktiviteter

Læs mere

Nyhedsbrev nr 4 2012. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Nyt modedesign fra Letland sjov på Fåreklipningsdagen.

Nyhedsbrev nr 4 2012. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Nyt modedesign fra Letland sjov på Fåreklipningsdagen. Nyhedsbrev nr 4 2012 Nyt modedesign fra Letland sjov på Fåreklipningsdagen. Bestyrelsen i Dansk Oxforddown: Formand: Asger Markussen, Kærvej 50, Gl. Sole, 8722 Hedensted, tlf 75852035, 24612035, asger.markussen@mail.dk

Læs mere

BEL ORIENT 375 kr. Bestilling af importsæd senest 1. december 2019

BEL ORIENT 375 kr. Bestilling af importsæd senest 1. december 2019 Bestilling af importsæd senest 1. december 2019 Det er nu igen tid til at kigge sig om efter nyt og spændende sæd til forårets insemineringer. Avlsudvaget har undersøgt et udvalg af spændende tyre og hermed

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde onsdag d. 13. februar 2019

Referat af bestyrelsesmøde onsdag d. 13. februar 2019 Bestyrelsen Referat af bestyrelsesmøde onsdag d. 13. februar 2019 Tid og sted: Hotel Hedegaarden, Vejle, d. 13. februar 2019 Til stede: Referent: Sendt til: Per Windfeldt Kristensen (PWK), Heine Slyk Søe(HSS),

Læs mere

REFERAT FRA KELLERSMINDE d. 26 juni 2014. tilstede: Trine, Jens, Kirsten, Laila, Hanne F. Jens (Basse), Anne-Dorthe

REFERAT FRA KELLERSMINDE d. 26 juni 2014. tilstede: Trine, Jens, Kirsten, Laila, Hanne F. Jens (Basse), Anne-Dorthe REFERAT FRA KELLERSMINDE d. 26 juni 2014. tilstede: Trine, Jens, Kirsten, Laila, Hanne F. Jens (Basse), Anne-Dorthe 1: Godkendelse af dagsorden. godkendt uden tilføjelse 2: opfølgning af referatet fra

Læs mere

Kontrol af indberettede afstamningsoplysninger

Kontrol af indberettede afstamningsoplysninger Kontrol af indberettede afstamningsoplysninger Delprojekt af Brugbare Data Kevin Byskov, Jørn Pedersen og Anders Fogh Disposition Baggrund for projekt Indsamling af data Hvordan er test foregået Resultater

Læs mere

Arbejde med Vegas Pro digital skiltnings værktøjer

Arbejde med Vegas Pro digital skiltnings værktøjer Arbejde med Vegas Pro digital skiltnings værktøjer Gary Rebholz Disse dage, digital skiltning er overalt. Utvivlsomt du har set det, selvom du måske ikke har identificeret, hvad du oplevede som digital

Læs mere

Nordisk skala betydning for avlsværditallene Ulrik Sander Nielsen og Morten Kargo Sørensen, Afdeling for Specialviden

Nordisk skala betydning for avlsværditallene Ulrik Sander Nielsen og Morten Kargo Sørensen, Afdeling for Specialviden Nordisk skala betydning for avlsværditallene Ulrik Sander Nielsen og Morten Kargo Sørensen, Afdeling for Specialviden Bilag til informationsmøde Overgang til NAV avlsværdital betyder store ændringer. I

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Koster det noget at oprette sig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan opretter jeg mig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan ændre jeg mit kodeord.... 3 Hvad hvis jeg har glemt mit

Læs mere

WACHTELHUNDENYT NR 1 2011

WACHTELHUNDENYT NR 1 2011 WACHTELHUNDENYT NR 1 2011 WACHTELHUNDEGRUPPEN DANMARK www.wachtelhunden.dk 1 FORMANDENS KLUMME Jagtsæsonen er forbi, hundene er vel konditioneret og I har forhåbentlig alle haft mange gode oplevelser med

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

I dette dokument findes tabeller med statistik for Kødkvæg. Tabellerne kan anvendes frit, når Dansk Kødkvæg angives som kilde.

I dette dokument findes tabeller med statistik for Kødkvæg. Tabellerne kan anvendes frit, når Dansk Kødkvæg angives som kilde. Årsstatistik 2010 I dette dokument findes tabeller med statistik for Kødkvæg. Tabellerne kan anvendes frit, når Dansk Kødkvæg angives som kilde. Videncentret for Landbrug, februar 2011 Jørgen Skov Nielsen

Læs mere