Skatteministeriets journal : Høring vedr. afgift af mættet fedt i visse fødevarer samt forhøjelse af vinafgiften

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skatteministeriets journal 2010-231-0038: Høring vedr. afgift af mættet fedt i visse fødevarer samt forhøjelse af vinafgiften"

Transkript

1 Skatteministeriet Moms & afgifter Att. Jeanette Rose Hansen Pr. mail Hellerup, den 1. november 2010 Skatteministeriets journal : Høring vedr. afgift af mættet fedt i visse fødevarer samt forhøjelse af vinafgiften De Samvirkende Købmænd (DSK), der repræsenterer dagligvarebutikker med mere end ansatte i butikkerne, har den 12. oktober 2010 modtaget et udkast fra Skatteministeriet til Lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer herunder ændring af øl- og vinafgiftsloven i høring. Det vil vi gerne kvittere for. Generelle bemærkninger Truslen om en afgift på mættet fedt har været kendt siden skattereformen i foråret DSK s medlemmer er i lighed med f.eks Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, DI, Håndværksrådet, Horesta, Danske Slagtermestre, Bager- og Konditormestrene og mange flere dybt skuffede over, at en borgerlig regering med en ny og ensidig dansk afgift både forøger de administrative byrder for erhvervslivet og fremmer grænsehandelen med fødevarer. DSK har flere gange givet udtryk for, at vi gerne bistår med forslag til at tilvejebringe det nødvendige provenu, hvilket kan lade sig gøre uden at øge erhvervslivets administrative byrder og uden at øge grænsehandelen. DSK har konkrete forslag hertil. DSK er ikke principielt imod en afgiftsmæssig påvirkning af forbruget af usunde fødevarer, men sådanne initiativer bør tages enten i tæt samarbejde med vores nabolande og/eller medføre samtidige reduktioner i momsen på fødevarer, der utvivlsomt er sunde. Frisk frugt og grønt er et eksempel herpå. Nu får vi byrderne uden at blive mødt med tilsvarende lempelser. DSK tvivler på, at der med det foreliggende forslag er proportionalitet mellem de økonomiske og administrative byrder, der pålægges erhvervslivet, og de mulige fordele for folkesundheden. Vi er kun sikre på, at grænsehandelen styrkes mere end folkesundheden. de samvirkende købmænd Postboks 122 Svanemøllevej 41 DK-2900 Hellerup Tlf. (+45) Fax (+45) dsk@dsk.dk CVR nr Danske Bank

2 Forslagets positive konsekvenser En eventuel punktafgift skal opkræves så langt tilbage i produktionsledet som overhovedet muligt. Det skyldes både hensyn til de administrative byrder og myndighedernes vejledning og kontrol. Heri er DSK enig med Skatteministeriet. Forslagets negative konsekvenser DSK savner beregninger af forslagets negative konsekvenser. På side 25 fremgår det, at øget grænsehandel næppe vil være af væsentlig betydning. DSK vil gerne henlede Skatteministeriet på ministeriets egen Status over grænsehandel fra maj Her fremgår det, at Ketchupeffekten i grænsehandlen kan optræde tidligere end forudsat, og det kan således være forbundet med betydelig risiko for faldende provenu (om at øge afgifter yderligere.) Allerede i dag er der tale om en betydelig grænsehandel med fødevarer i såvel Sverige som Tyskland. En undersøgelse foretaget af AB Handelens Utredningsinstitut i Sverige om Nordisk gränshandel og och turism i Sverige 2010 dokumenterer, at danskerne i 1. halvår af 2010 har købt dagligvarer for 700 mio. kroner i Sverige. Beløbet vil være større i 2. halvår alene af den grund, at julen i sig selv medfører forøget aktivitet. Dansk handel af dagligvarer i svenske butikker for 1½ mia. kroner svarer til omsætningen i 20 større supermarkeder (SuperBest / SuperBrugsen) og beskæftigelse af personer (antal hoveder, men ikke fuldtidsbeskæftigede). Situationen er endnu værre, når det drejer sig om grænsehandelen ved den dansktyske grænse. En Capacent-undersøgelse foretaget for DSK medio september 2010 viser, at 48% af de danske husstande har grænsehandlet i Tyskland fra påske og frem til medio september. 47% af disse husstande har udover de sædvanlige grænsehandelsvarer som sodavand, øl, vin, spiritus og slik købt fødevarer og andre dagligvarer. Næsten hver fjerde danske husstand har altså minimum én gang men for mange husstande adskillige gange handlet fødevarer og andre dagligvarer i Tyskland indenfor blot et halvt år. Der henvises til vedlagte bilag for yderligere dokumentation af Capacent-undersøgelsen, der netop er gennemført for DSK. Allerede i dag nyder både de svenske og de tyske fødevarebutikker godt af, at de pågældende lande arbejder med differentieret nedsat - moms på fødevarer. En ny afgift på de fleste typer fødevarer vil øge grænsehandelen yderligere. Talsmanden for de tyske grænsebutikker (IGG) Erik Holm Jensen blev citeret i Morgenavisen Jyllands-Posten den 25. februar 2010 for, at man kan ikke hæve afgifterne i Danmark uden at få en øget grænsehandel. DSK frygter, at forudsætningen for at udløse en ny ketchupeffekt er til stede, og finder det beklageligt, at man politisk afvikler endnu flere arbejdspladser i Danmark til glæde for især Tyskland, men i stigende grad også Sverige.

3 Varer købt i udlandet er heller ikke sundere end tilsvarende varer købt i danske butikker. Der henvises til Dansk Erhvervs høringssvar for bemærkninger vedr. de administrative konsekvenser. Konkrete bemærkninger 2. Tillægges afgiften i lighed med andre punktafgifter moms? I så fald bør dette fremgå her. 5, stk. 4: Der mangler en præcisering af gældende regler for privatpersoner, som i et andet EU-land erhverver afgiftspligtige varer til eget brug, men som ikke selv transporterer varerne her til landet. 6. Hvordan beregnes afgiften, hvis en fødevare både indeholder kød (beskattes efter bilag 1) og mættet fedt fra andre kilder som f.eks ost, smør og olie? Det kan f.eks være en importeret lasagne, hvor der kan være mættet fedt fra hakket oksekød, bacontern, ost, smør og olie. Skal kødet vurderes for sig eller vil det være en samlet vurdering? Er det råt kød ved tilberedningen eller mængden i det færdige produkt efter varmebehandling? Endnu et spørgsmål med samme problemstilling: Hvordan beskattes kød, der marineret, krydret eller på anden måde tilvirket? Er det kød for sig med de deraf fastsatte beløb i bilag 1 eller er det varens totale indhold af mættet fedt? Og hvorfor indeholder Skatteministeriets eksempler på forventede forbrugerprisstigninger (Tabel 1) slet ingen eksempler på sammensatte fødevarer, hvor der både er kød og øvrige kilder med mættet fedt? 26. DSK anbefaler en så sen ikrafttræden som muligt. Mange importerede fødevarer købes i partier få gange om året, og derfor er det nødvendigt med en vis periode fra loven er endeligt vedtaget til ikrafttræden. Ellers vil de krævede oplysninger ikke kunne følge varen fra producenten. Som det formentlig fremgår af hørringssvarene fra en lang række organisationer, er der tale om både svært forståelig tekst og vanskelige beregninger. DSK foreslår derfor, at loven allertidligst træder i kraft 9 måneder efter lovens vedtagelse, men optimalt 12 måneder efter vedtagelse. Side 12: Det fremgår, at dermed tilskyndes forbrugerne til at købe magert kød. Hvis DSK har forstået forslaget rigtigt, vil afgiften opgjort pr. kg. kød være identisk for en pose flæskesvær og en afpudset skinkesnitzel, hvor sidstnævnte praktisk talt er fedtfri. Afgiften vil ligeledes være identisk for hakket kød med 3% fedt og med 25% fedt.

4 Side 25: Skatteministeriet vurderer, at forslaget vil reducere forbruget ( ) med omkring 3 pct. Vurderingen gælder formentlig rettelig det indenlandske salg, der ikke nødvendigvis er identisk med forbruget. Måske flyttes dele af forbruget i stedet til indkøb foretaget i Sverige og Tyskland. En overvæltning af en årlig afgift på 1,5 mia. kroner vil i sig selv jf. beregninger foretaget af Dansk Erhverv - medføre forøget inflation med anslået 0,25 procentpoint. Side 26 økonomiske konsekvenser for erhvervslivet: Kan Skatteministeriet estimere, hvor mange mistede arbejdspladser en reduktion på 3 4 pct. i det indenlandske salg vil medføre? Side 26 økonomiske konsekvenser for erhvervslivet: DSK vil gerne påpege, at en ensidig dansk afgift kan få konsekvenser i form af et mindre udvalg af varer. En række såkaldte spotvarer vil blive importeret i mindre omfang, da det er for administrativt besværligt at beregne indholdet af mættet fedt og afregne madafgift for et enkelt parti udenlandske varer. Mindre udbud vil have en negativ økonomisk effekt; det bør estimeres. Side 27: Det fremgår, at Skatteministeriet vurderer, at forslaget ikke medfører miljømæssige konsekvenser. DSK vil henlede opmærksomheden på det uhensigtsmæssige i, at 48 pct. af de danske husstande har grænsehandlet i Tyskland i perioden fra påske til medio september. Grænsehandel medfører negative miljømæssige konsekvenser i forhold til alternativet; nemlig lokale indkøb tættere på borgernes bopæl. Skatteministeriet oplyser, at Europa-Parlamentet og Rådet forventes at udstede en forordning om fødevareinformation senere i DSK anbefaler, at regeringen afventer forordningen, før der træffes beslutninger, der påfører erhvervslivet nye administrative byrder og medfører yderligere grænsehandel. Byrderne for erhvervslivet vil være mindre, hvis de nye mærkningsregler fra EU vil medføre krav om EU-mærkning med indholdet af umættet fedt. Side 28 det sammenfattende skema: Uanset om afgiften overvæltes på forbrugerne eller ej, vil det naturligvis påvirke erhvervet. Afgiften medfører yderligere grænsehandel og dermed tab af arbejdspladser i Danmark. Endvidere påvirkes produktiviteten negativt, hvorfor det bliver endnu vanskeligere at indfri regeringens målsætning om, at Danmark skal være blandt de 10 rigeste lande i verden i Forslaget medfører også negative miljømæssige konsekvenser i form af forøget bilisme ved den forøgede grænsehandel. Bemærkninger vedr. den foreslåede ændring af vinafgiften Skatteministeriet foreslår en ændring af vinafgiften på baggrund af stærke indikationer, som det fremgår af side 23. DSK har tilsvarende stærke indikationer på, at

5 forslaget er initieret af Bryggeriforeningen, hvis væsentligste interesse er at fremme salget af øl. Der henvises til dagbladet Børsen tirsdag den 13. juli og historien Bryggerier i offensiv mod vinafgifter. Det kan oplyses, at markedsandelen for de tre specifikt nævnte vinlande Australien, Sydafrika og Chile tilsammen gik 1 procent-point tilbage fra 2008 til Det kan også oplyses, at forbruger-trenden ikke længere er vine med højere alkoholindhold. DSK kan henlede opmærksomheden på en yderst omfattende australsk undersøgelse baseret på analyser af prøver. Australien er blot en del af den samlede statistik, men australske vine formodes at have et indhold af alkohol over gennemsnittet. Indholdet af alkohol i de testede hvide vine er tydeligvis toppet, da undersøgelsen viste 12,2% i 1984, 13,2% i 2000 og senest 12,5% i Altså en klar tilbagegang fra 13,2% til 12,5% på blot 4 år. Kilde: Alkoholindholdet i de billigste, og dermed mest solgte, vine er som bekendt slet ikke så højt som i de anmelder-roste dyrere vine, ligesom både hvide og rosé-vine har et lavere indhold af alkohol end de røde vine. De mest omtalte dyre vine, er ofte såkaldte Parker-vine, der er inspireret af den stil som vin-verdenens mest indflydelsesrige kritiker Robert Parker ynder. Mange vinproducenter skaber små cuvéer for at opnå berømmelse hos Robert Parker. Disse topvine produceres i ganske små mængder af få tusinde flasker til hele det globale marked, og er kendetegnet af druer med høj modenhed og højt indhold af alkohol. En del af disse Parker-vine beskattes i øvrigt som hedvin i Danmark, da indholdet af alkohol ofte vil være over 15%. De mest roste og i medierne mest omtalte vine er dog ikke repræsentative for markedet som helhed. DSK har indhentet følgende vurdering i medlemskredsen til brug for udarbejdelse af dette høringssvar: Brik med 1 ltr. med 10% markedsandel = 10,5% i alkohol Tysk hvidvin med 5% markedsandel = 10% i alkohol Hvidvin /rosé med yderligere 20% i markedsandel = 12% Rødvin med 65% markedsandel = 13,5% Det giver i gennemsnit 12,725% i gennemsnitlig alkoholprocent. Vi skal endvidere igen erindre om, at de mest alkohol-rige røde vine allerede i dag beskattes som hedvin. Vine med mere end 15% alkohol beskattes som bekendt som hedvin med kr. 9,20 pr. ltr. i modsætning til øvrige vine, hvor afgiften er kr. 6,14 pr. ltr. Vine som Amarone og de mest voldsomme oversøiske vine kan ikke både indgå i vurderingen af balancepunktet mellem øl og vin, og samtidig blive beskattet som hedvin.

6 DSK anerkender, at balancepunktet utvivlsomt er forøget gennem de seneste år, men finder 13,5 pct. for højt. Da de 13,5% ikke kan anses for dokumenterede, kan de være i strid med EU's konkurrenceretslige regler. DSK foreslår derfor, at beskatningsgrundlaget ændres fra de nuværende 12 pct. til 12,5 pct. / 12,75 pct. jf. ovenstående australske undersøgelse samt ovenstående aktuelle beregning. Derved vil man også kunne nøjes med en mindre nedsættelse af tillægsafgiften for vinbaserede alkoholsodavand, hvilket er positivt målgruppen af unge forbrugere taget i betragtning. Endelig skal DSK efterlyse beregninger for forslagets konsekvenser for grænsehandelen. Halveringen af emballageafgiften (L 204 fra folketingssamlingen ) svarer til 80 øre. excl. moms pr. 75 cl. vinflaske og vurderes ifølge bemærkningerne til L 204, at medføre hjemvendt grænsehandel for 53 mio. kroner. Ergo må en forhøjelse af vinafgiften også medføre negative konsekvenser for grænsehandelen. Forslag til den videre proces Det nuværende forslag om, at fedtafgiften beregnes på baggrund af det mættede indhold af fedt er en administrativ byrde-gyser. DSK vil derfor foreslå, at konsekvenserne af en afgift baseret på det totale fedtindhold analyseres. Det samlede beskatningsgrundlag vil i så fald være større, og dermed vil afgiften pr. kg. fedt være lavere samtidig med, at oplysningerne om fedtindholdet vil være administrativt lettere at beregne, da de i mange tilfælde er til stede i form af næringsdeklaration i modsætning til mættet fedt. Jo, men afgiften på mættet fedt skyldes jo hensynet til sundheden, vil nogle sikkert sige. Men da flæskesværen og den afpudsede skinkesteg beskattes præcist lige hårdt, er det sundhedsmæssige vist allerede gledet i baggrunden til fordel for det økonomiske provenu. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at forslaget fremstår uhyre kompliceret, og at de mange indkøbere af fødevarer er berettiget i tvivl om, hvordan de nye regler skal håndteres. DSK foreslår derfor, at SKAT tager initiativ til en række regionale informationsmøder, hvor interesserede kan modtage råd og vejledning. Forslaget er i overensstemmelse med SKAT s strategi om at hjælpe virksomheder, der ønsker at have orden i tingene, mens der gennemføres kontrol i virksomheder, der ikke efterlever reglerne. DSK vil også gerne foreslå, at myndighederne udarbejder informationsmateriale og relevante skemaer, formularer mv. om afgiften på vores mest udbredte handelssprog, hvilket som minimum indbefatter engelsk, fransk, tysk og spansk. Informationen vil være en hjælpende hånd til de importører, der formentlig vil blive mødt med ukendskab, tvivl og manglende interesse fra deres udenlandske samarbejdspartnere, når man efterspørger oplysninger til en ensidig dansk afgift på mættet fedt. Det uden-

7 landske materiale bør udarbejdes hurtigst muligt og umiddelbart efter lovens vedtagelse. DSK uddyber gerne ovenstående bemærkninger og bidrager som tidligere nævnt gerne med konkret forslag til alternativ finansiering, så forøgede administrative byrder og yderligere grænsehandel kan undgås. Med venlig hilsen Claus Bøgelund Nielsen

8 Bilag til høringssvar vedr. lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer samt forhøjelse af vinafgiften. Kilde: Capacent for DSK, september Har du eller din husstand foretaget indkøb i de tyske grænsebutikker siden påsken i år og frem til nu? Nordjylland Midtjylland Syddanmark Hovedstaden Sjælland Total Ja 5 (77) 61 % (197) 69 % (216) 32 % (140) 3 (64) 48 % (694) Nej 5 (76) 39 % (125) 31 % (97) 68 % (301) 7 (151) 52 % (750) Ved ikke Total 10 (153) 10 (322) 10 (313) 10 (441) 10 (215) 10 (1444) Hvilke typer af varer har du eller din husstand købt i de tyske grænsebutikker siden påsken i år og frem til nu? Nordjylland Midtjylland Syddanmark Hovedstaden Sjælland Total Øl 9 (70) 79 % (156) 83 % (179) 8 (112) 76 % (49) 82 % (566) Sodavand 94 % (72) 85 % (167) 89 % (191) 79 % (111) 82 % (52) 86 % (594) Vin 42 % (32) 66 % (130) 61 % (132) (61) 63 % (41) 57 % (396) Spiritus (33) (85) 4 (87) (60) 5 (32) (296) Tobak 8 % (16) 3 % (6) 13 % (18) 8 % (5) 7 % (45) Slik 75 % (58) 76 % (150) 65 % (142) 76 % (105) 76 % (48) 72 % (503) Fødevarer og andre dagligvarer 52 % (40) 47 % (92) 57 % (123) 4 (57) 24 % (16) 47 % (327) Andre varer 12 % (9) 3 (59) 24 % (52) 24 % (34) 21 % (13) 24 % (168) Ved ikke Total 408 % (77) 434 % (197) 422 % (216) 399 % (140) 40 (64) 417 % (694)

Skatteudvalget L 197 Bilag 10 Offentligt. Folketingets skatteudvalg

Skatteudvalget L 197 Bilag 10 Offentligt. Folketingets skatteudvalg Skatteudvalget 2011-12 L 197 Bilag 10 Offentligt Folketingets skatteudvalg 29. august 2012 Kraftigt fald af øl- og læskedrikke i Danmark i 2012 Salget på hjemmemarkedet falder voldsomt Øl: -9,6 % i 1.

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskerne og grænsehandel. Highlights

Økonomisk analyse. Danskerne og grænsehandel. Highlights Økonomisk analyse 4. oktober 2011 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Danskerne og grænsehandel T +45 3339 4000 E info@lf.dk F +45 3339 4141 W www.lf.dk Highlights Nye tal fra Landbrug & Fødevarer viser,

Læs mere

ANALYSENOTAT Sommeren er grænsehandelstid

ANALYSENOTAT Sommeren er grænsehandelstid ANALYSENOTAT Sommeren er grænsehandelstid AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE 4 ud af 10 danskere vil grænsehandle til sommer Grænsehandel er en udbredt folkesport blandt danskerne. Fire ud af ti har grænsehandlet

Læs mere

tlf

tlf Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

tlf

tlf Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

År Øl Vin Spiritus Sodavand. Afgiftssats Afgiftssats Afgiftssats Afgift. Kr. pr. liter bordvin med 6-15 pct. alkohol

År Øl Vin Spiritus Sodavand. Afgiftssats Afgiftssats Afgiftssats Afgift. Kr. pr. liter bordvin med 6-15 pct. alkohol Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab

Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab November 2012 Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab RESUME Afgiften på mættet fedt blev indført 1. oktober 2011 med et årligt provenu på ca. 1,5 mia. kr. Imidlertid er fedtafgiften blevet kritiseret, fordi

Læs mere

tlf

tlf Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser I dette notat kan du danne dig et hurtigt overblik over grænsehandelens omfang, udviklingen i grænsehandelen samt DSK s vurdering af grænsehandelens konsekvenser

Læs mere

Bidrag fra De Samvirkende Købmænd (DSK) til Saneringsudvalgets arbejde

Bidrag fra De Samvirkende Købmænd (DSK) til Saneringsudvalgets arbejde Skatteministeriet Saneringsudvalget Ingrid Hornshøj Jensen ihj@skm.dk København, den 17. maj 2016 Bidrag fra (DSK) til Saneringsudvalgets arbejde I forlængelse af det første møde i Saneringsudvalget, der

Læs mere

Afgifter på danske dagligvarer

Afgifter på danske dagligvarer Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

tlf. 39 62 16 16 www.dsk.dk

tlf. 39 62 16 16 www.dsk.dk Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

Mange danskere snyder stadig med moms og afgifter

Mange danskere snyder stadig med moms og afgifter ANALYSE Mange danskere snyder stadig med moms og afgifter Resumé Danmarks høje afgiftsniveau giver stadig en masse danskere incitament til at købe illegalt indførte nydelsesmidler, som sælges i Danmark

Læs mere

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser I dette notat kan du danne dig et hurtigt overblik over grænsehandelens omfang, udviklingen i grænsehandelen samt DSKs vurdering af grænsehandelens konsekvenser

Læs mere

Danskerne bruger flere penge på julevinen end hverdagsvinen

Danskerne bruger flere penge på julevinen end hverdagsvinen ANALYSE Danskerne bruger flere penge på julevinen end hverdagsvinen Resumé Mange danskere benytter julen til at drikke et godt glas vin med familie og venner. Hele 88 pct. af danskerne drikker vin i forbindelse

Læs mere

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser

Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser Grænsehandel omfang, udvikling og konsekvenser I dette notat kan du danne dig et hurtigt overblik over grænsehandelens omfang, udviklingen i grænsehandelen samt DSK s vurdering af grænsehandelens konsekvenser

Læs mere

Den 29. januar i år kom Skatteministeriets grænsehandelsrapport Status over grænsehandel

Den 29. januar i år kom Skatteministeriets grænsehandelsrapport Status over grænsehandel Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt 7. april 2015 J.nr. 15-0450122 Samrådsspørgsmål X - Tale til besvarelse af spørgsmål X den 14. april 2015 Spørgsmål Ministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven Skatteministeriet J. nr. 2011-231-0053 Forslag til Lov om ændring af tobaksafgiftsloven (Regulering af pakkerstørrelser på cigaretter) 1 I lov tobaksafgifter (tobaksafgiftsloven), jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Høring Lovforslag om afgift på mættet fedt - j.nr. 2009-231-0019

Høring Lovforslag om afgift på mættet fedt - j.nr. 2009-231-0019 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pafgift@skm.dk 10. september 2009 Høring Lovforslag om afgift på mættet fedt - j.nr. 2009-231-0019 Dansk Erhverv har modtaget ovennævnte

Læs mere

Høring af L33 Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love

Høring af L33 Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Sendt pr. e-mail: js@skat.dk og rikke.kure.wendel@skat.dk J.nr. 2011-231-0049 24. november 2011 Høring af L33 Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven,

Læs mere

L 33 - Høring vedrørende diverse afgiftsforhøjelser

L 33 - Høring vedrørende diverse afgiftsforhøjelser Skatteministeriet Moms & afgifter J.nr 2011-231-0049 Att. Jeanette Rose Hansen og Rikke Kure Wendel Pr. mail js@skat.dk og rikke.kure.wendel@skat.dk Hellerup, den 24. november 2011 CBN L 33 - Høring vedrørende

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 82 Bilag 1 Offentligt J.nr. 2011-231-0053 Dato: 8. februar 2012 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Høring vedrørende ændring af miljøbeskyttelsesloven

Høring vedrørende ændring af miljøbeskyttelsesloven Miljøstyrelsen Jord & Affald Journalnummer MST-7552-00010 mst@mst.dk Hellerup, den 3. januar 2013 CBN Høring vedrørende ændring af miljøbeskyttelsesloven De Samvirkende Købmænd, DSK, har den 13. december

Læs mere

Afgiftslettelser for 24 mia. kostede kun 14 mia. kr.

Afgiftslettelser for 24 mia. kostede kun 14 mia. kr. ANALYSE Afgiftslettelser for 24 mia. kostede kun 14 mia. kr. Resumé Dansk Erhverv har i denne analyse gennemgået lovforslag, politiske aftaler og svar til Folketinget og kortlagt omfanget af afgiftsændringer

Læs mere

Alkoholstatistik 5. marts 2018

Alkoholstatistik 5. marts 2018 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Alkoholstatistik 5. marts 2018 Indførsel og produktion

Læs mere

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Fødevareindustrien et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Vidste du at: Fødevarebranchen bidrager med 150.000 arbejdspladser. Det svarer til 5 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Danmark. Fødevarebranchen

Læs mere

Notat udarbejdet i forbindelse med Bryggeriforeningens foretræde for Folketingets skatteudvalg d. 30. november 2011

Notat udarbejdet i forbindelse med Bryggeriforeningens foretræde for Folketingets skatteudvalg d. 30. november 2011 Skatteudvalget 2011-12 L 33 Bilag 11 Offentligt 28. november 2011 Til Folketingets Skatteudvalg Notat udarbejdet i forbindelse med Bryggeriforeningens foretræde for Folketingets skatteudvalg d. 30. november

Læs mere

Alkoholstatistik. Indførsel og produktion af alkohol 2016

Alkoholstatistik. Indførsel og produktion af alkohol 2016 Alkoholstatistik Indførsel og produktion af alkohol 2016 Der blev i 2016 indført og produceret 383 tusind liter ren alkohol i drikkevarer, jf. figur 1. I forhold til året før, steg tilførslen af ren alkohol

Læs mere

Vedlagt fremsendes på vegne af Bager- og Konditormestre i Danmark og Håndværksrådet brev til Folketingets Skatteudvalg om forslag til fedtafgiftslov.

Vedlagt fremsendes på vegne af Bager- og Konditormestre i Danmark og Håndværksrådet brev til Folketingets Skatteudvalg om forslag til fedtafgiftslov. Til Folketingets tolke Skatteudvalg 29. oktober 2010 Vedr. Fedtafgiftsloven Vedlagt fremsendes på vegne af Bager- og Konditormestre i Danmark og Håndværksrådet brev til Folketingets Skatteudvalg om forslag

Læs mere

Alkoholstatistik. Indførsel og produktion af alkohol 2015

Alkoholstatistik. Indførsel og produktion af alkohol 2015 Alkoholstatistik Indførsel og produktion af alkohol 2015 Der blev i 2015 indført og produceret 364 tusind liter ren alkohol i drikkevarer, jf. figur 1. I forhold til året før, faldt tilførslen af ren alkohol

Læs mere

Interviewundersøgelse om Fødevarer September 2012 Overblik over data: Side 1 af 8. Udarbejdet for Landbrug og Fødevarer

Interviewundersøgelse om Fødevarer September 2012 Overblik over data: Side 1 af 8. Udarbejdet for Landbrug og Fødevarer Overblik over data: Side 1 af 8 Regeringen indførte i 2011 en fedtafgift på fødevarer som kød, mejeriprodukter, olier og andre varer, der indeholder mættet fedt. Hvad synes du om afgiften? Mand Kvinde

Læs mere

Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2017-18 L 237, L 237 A, L 237 B Offentligt Skatteudvalget 2017-18 L 237 Bilag 7 Offentligt 4. maj 2018 J.nr. 2018-1924 Til Folketinget Skatteudvalget Til

Læs mere

Kapitel 1. Sammenfatning

Kapitel 1. Sammenfatning - 1 - Sammenfatning - 2 - Kapitel 1. Sammenfatning 1. Resumé Grænsehandlen med nydelsesmidler falder: Grænsehandlen med nydelsesmidler er faldende. Fra 2004 til 2005 vil grænsehandlen med nydelsesmidler

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2008-251-0070 Dato: Til Folketinget - Europaudvalget og Skatteudvalget Til udvalgenes orientering vedlægges supplerende Grundnotat, høringsskema

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0021 Den 20. marts 2009. 1. I 2, stk. 1, ændres 14 kr. 20 øre pr. kg til: 17 kr. og 75 øre pr. kg.

Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0021 Den 20. marts 2009. 1. I 2, stk. 1, ændres 14 kr. 20 øre pr. kg til: 17 kr. og 75 øre pr. kg. Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0021 Den 20. marts 2009 Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af chokolade- og sukkervarer, lov om afgift af konsum-is, lov om afgift af mineralvand m.v. og lov

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 216 Folketinget 2009-10. Fremsat den 5. maj 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 216 Folketinget 2009-10. Fremsat den 5. maj 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) til Lovforslag nr. L 216 Folketinget 2009-10 Fremsat den 5. maj 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven, spiritusafgiftsloven, tobaksafgiftsloven

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket, Journalnummer 2013-27-2301-001399/MAOLA

Høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket, Journalnummer 2013-27-2301-001399/MAOLA Fødevarestyrelsen hoering@fvst.dk og maola@fvst.dk Hellerup, den 28. marts 2014 AMJK e-mail: amjk@dsk.dk Høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket, Journalnummer 2013-27-2301-001399/MAOLA

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteministeriet J.nr. 2004-231-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 125 - Forslag til Lov om ændring af visse afgiftslove og ligningsloven (Skatteog afgiftsændringer som led i udmøntning af finanslovsaftalen

Læs mere

Fedtafgift. Maj 2011 v/ Tor Christensen og Jeanette Rose Hansen Skatteministeriet

Fedtafgift. Maj 2011 v/ Tor Christensen og Jeanette Rose Hansen Skatteministeriet Fedtafgift Maj 2011 v/ Tor Christensen og Jeanette Rose Hansen Skatteministeriet Baggrund Forslag om fedtafgift Et højt indtag af mættet fedt er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme En

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen)

Skatteministeriet J.nr Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen) Skatteministeriet J.nr. 2018-1924 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven (Tilretning af ølmoderationsordningen) 1 I øl- og vinafgiftsloven jf. lovbekendtgørelse nr. 289 af 23.

Læs mere

tlf. 39 62 16 16 www.dsk.dk

tlf. 39 62 16 16 www.dsk.dk Afgifter på danske dagligvarer DSK modtager ofte spørgsmål om afgifterne på danske dagligvarer, provenuet og om udviklingen over tid i de mest betydende afgifter. På den baggrund har vi indsamlet den aktuelle

Læs mere

De samfundsøkonomiske tab ved grænsehandlen er relativt små og nettobeskæftigelsesvirkningen er tæt på nul.

De samfundsøkonomiske tab ved grænsehandlen er relativt små og nettobeskæftigelsesvirkningen er tæt på nul. i:\april-2001\skat-b-04-01.doc Af Frithiof Hagen - direkte telefon: 3355 7719 25. april 2001 GRÆNSEHANDEL: NÆSTEN BALANCE En rapport fra Skatteministeriet over den samlede grænsehandel viser, at danskerne

Læs mere

Forslag. Fremsat den 5. maj 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) til

Forslag. Fremsat den 5. maj 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) til 29/1 LSF 216 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 216 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 21-231-3 Fremsat den 5. maj 21 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov

Læs mere

Danskernes e-julehandel i 2013 Gang i e-julegavehandlen

Danskernes e-julehandel i 2013 Gang i e-julegavehandlen Notat Danskernes e-julehandel i 2013 Traditionen tro er julehandlen gået i gang, og danskerne bruger meget tid og mange penge på at købe julegaver til familie og venner. Dansk Erhverv har, på baggrund

Læs mere

L Forslag til Lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven).

L Forslag til Lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven). Skatteudvalget 2010-11 L 111, endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt J.nr. 2010-231-0038 Dato: 28.02.2011 Til Folketinget - Skatteudvalget L 111 - Forslag til Lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer

Læs mere

Indhold. Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 245 Offentligt

Indhold. Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 245 Offentligt Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 245 Offentligt Indhold Executive summary... 2 1.0 Konklusioner og anbefalinger... 3 1.1 Indledning... 4 2.0 Kontekst... 4 2.1 Grænsehandlen udgør kun 4% af danskernes

Læs mere

Fødevarebranchens rammevilkår strammes

Fødevarebranchens rammevilkår strammes Organisation for erhvervslivet november 2009 Fødevarebranchens rammevilkår strammes AF KONSULENT PETER BERNT JENSEN, PEBJ@DI.DK OG KONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Fødevarebranchen er udsat for

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 372 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 372 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 372 Offentligt 19. december 2016 J.nr. 16-0508355 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 372 af 19. april

Læs mere

de samvirkende købmænd

de samvirkende købmænd Til Fødevarestyrelsen Att.: Lise Bak Mortensen Nanna Marklund CC: Annelise Fenger Hellerup, den 14. januar 2014 KJ e-mail: kj@dsk.dk Høring vedr. Vækstplan fødevarer Bilag II vedr. danske regler Med henvisning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven 1)

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven 1) 2011/1 LSF 82 (Gældende) Udskriftsdato: 9. oktober 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-231-0053 Fremsat den 8. februar 2012 af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt 24. februar 2015 J.nr. 14-5164320 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 241 af 4. december 2014

Læs mere

Høring over forslag til bekendtgørelse om beregning af det årlige abonnement i henhold til 80, stk. 3, i lov om betalingstjenester

Høring over forslag til bekendtgørelse om beregning af det årlige abonnement i henhold til 80, stk. 3, i lov om betalingstjenester Konkurrencestyrelsen Att.: Bente Jepsen Sølvsten og Samuel Eddie Mogensen Email: bjs@ks.dk og sem@ks.dk 18. december 2009 Høring over forslag til bekendtgørelse om beregning af det årlige abonnement i

Læs mere

Nyhedsbrev til kunder og samarbejdspartnere. Fedtafgiften træder i kraft den 1. oktober 2011

Nyhedsbrev til kunder og samarbejdspartnere. Fedtafgiften træder i kraft den 1. oktober 2011 Nyhedsbrev til kunder og samarbejdspartnere Værdifuld viden om skat og moms Fedtafgift Fedtafgiften træder i kraft den 1. oktober 2011 Et stort flertal i Folketinget har netop vedtaget den nye lov om afgift

Læs mere

E-handlen runder 100 mia. kr.

E-handlen runder 100 mia. kr. K1 2006 K2 2006 K3 2006 K4 2006 K1 2007 K2 2007 K3 2007 K4 2007 K1 2008 K2 2008 K3 2008 K4 2008 K1 2009 K2 2009 K3 2009 K4 2009 K1 2010 K2 2010 K3 2010 K4 2010 K1 2011 K2 2011 K3 2011 K4 2011 K1 2012 K2

Læs mere

GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER

GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER 27. juni 2001 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER Konkurrencestyrelsen har udsendt en rapport, hvor man har analyseret prisog konkurrenceforholdene

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven

Forslag. Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven Lovforslag nr. L 65 Folketinget 2015-16 Fremsat den 20. november 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven) 1 Reklameafgiftsloven,

Læs mere

I den forbindelse er det da bemærkelsesværdigt, at den samlede danske øleksport til hele Tyskland er mindre, end 7 store danske

I den forbindelse er det da bemærkelsesværdigt, at den samlede danske øleksport til hele Tyskland er mindre, end 7 store danske Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Samrådsspørgsmål I Ministeren bedes forklare forskellen mellem grænsehandelsrapportens tal for salg af øl og læskedrikke og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om tobaksafgifter1

Forslag. Lov om ændring af lov om tobaksafgifter1 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 157 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2011-231-0044 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om tobaksafgifter1 (Forkortning af kredittider) 1 I lov om tobaksafgifter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love Skatteudvalget 2011-12 L 33 Bilag 1 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2011-231-0049 Fremsættes i Folketinget d. 21. november 2011 Forslag til Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven,

Læs mere

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2010. 1. udkast. Betænkning. over

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2010. 1. udkast. Betænkning. over Sundhedsudvalget 2009-10 L 197 Bilag 6 Offentligt Til lovforslag nr. L 197 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2010 1. udkast Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.)

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.) Bilag A - Turismen statistisk set Turismen i de europæiske lande har de seneste mange år har leveret særdeles flotte resultater. Udviklingen kan bl.a. aflæses på udviklingen i de udenlandske overnatninger

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering UDKAST Fremsat den xx. januar 2010 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Justering af opgørelse af det socioøkonomiske udgiftsbehov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven og vægtafgiftsloven m.v.

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven og vægtafgiftsloven m.v. Skatteministeriet J. nr. 13-0161737 31. oktober 2013 Forslag til Lov om ændring af tobaksafgiftsloven og vægtafgiftsloven m.v. (Værnsregel imod unaturlig lageropbygning af tobaksvarer, teknisk justering

Læs mere

Status over grænsehandel

Status over grænsehandel Status over grænsehandel Status over grænsehandel Juni 2005 Udgiver: Skatteministeriet København 2005 Tryk: Schultz ISBN: 87-90922-63-8 ISBN: 87-90922-64-6 (Internet) Pris: 50 kr. Yderligere eksemplarer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Lovforslag nr. L 78 Folketinget 2010-11 Fremsat den 17. november 2010 af Skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Ægtefællerabat for multimediebeskatningen) 1

Læs mere

2, stk. 4 momslovens 46, stk. 1 - omvendt betalingspligt

2, stk. 4 momslovens 46, stk. 1 - omvendt betalingspligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 24. september 2013 Ændring af ligningsloven, momsloven, lov om anvendelse af Det Europæiske Fællesskabs forordning om toldmyndighedernes indgriben

Læs mere

Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet

Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet Det grønne Danmarks bidrag til velfærdssamfundet Contribution to the welfare state by The green Denmark Danske bryggeriers bidrag til det danske velfærdssamfund udgør 11,9 mia. kr. Bidraget er fordelt

Læs mere

Fødevarenyt. Danske dagligvarepriser midt i feltet blandt 12 europæiske lande

Fødevarenyt. Danske dagligvarepriser midt i feltet blandt 12 europæiske lande Fødevarenyt Nr. 1 februar 2012 1. Danske dagligvarepriser midt i feltet blandt 12 europæiske lande 2. Grænsehandel runder 12 milliarder kr. 3. Ny udvidet sukkerafgift på flere fødevarer 4. Nøglehullet

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab

Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab AF KONSULENT MALTHE MUNKØE, CAND.SCIENT.POL, MA, MA OG FØDEVAREPOLITISK CHEF LOTTE ENGBÆK LARSEN, CAND.POLIT, HD(O) RESUME Afgiften på mættet fedt blev indført 1. oktober

Læs mere

Forslag. Skatteministeriet J. nr til

Forslag. Skatteministeriet J. nr til Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0030 Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven, spiritusafgiftsloven, tobaksafgiftsloven og lov nr. 524 af 12. juni 2009 om ændring af lov om afgift af chokolade-

Læs mere

Skatteudvalget L 65 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L 65 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 65 Bilag 1 Offentligt 20. november 2015 J.nr. 14-5317487 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Forslag UDKAST. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 139 Offentligt. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. september 2013.

Forslag UDKAST. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 139 Offentligt. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. september 2013. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 139 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer og lov om forskellige forbrugsafgifter

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 2100 København Ø. Sendes til js@skat.dk og rikke.kure.wendel@skat.dk

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 2100 København Ø. Sendes til js@skat.dk og rikke.kure.wendel@skat.dk Dato 24. november 2011 Side 1 af 5 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 2100 København Ø Sendes til js@skat.dk og rikke.kure.wendel@skat.dk Høringssvar til lovforslag L 33 Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver

Forslag. Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver Fremsat den xx. xxxxxxxx 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver (Skattefrihed m.v. af ekstraordinære hædersgaver) I lov nr.

Læs mere

MERE MOBILITET MERE VÆKST LIBERAL ALLIANCES UDSPIL TIL VÆKSTFORHANDLINGERNE 2014

MERE MOBILITET MERE VÆKST LIBERAL ALLIANCES UDSPIL TIL VÆKSTFORHANDLINGERNE 2014 MERE MOBILITET MERE VÆKST LIBERAL ALLIANCES UDSPIL TIL VÆKSTFORHANDLINGERNE 2014 AFSKAF REGISTRERINGSAFGIFTEN SÆNK BENZIN- OG DIESELAFGIFTEN LAVERE ENERGIAFGIFTER BEDRE VILKÅR FOR TURISME AFGIFTER PÅ TYSK

Læs mere

Afgifter først og fremmest på varer med lav efterspørgselselasticitet. Varer som er nære substitutter bør beskattes ens

Afgifter først og fremmest på varer med lav efterspørgselselasticitet. Varer som er nære substitutter bør beskattes ens Samfundsbeskrivelse B Forår 2010 Hold 3 Note 7: Afgifter af varer og tjenester 7.1 Hensyn til afgiftsfastsættelse I fastsættelsen af afgifter findes en række ofte modsatrettede hensyn Fiskalt hensyn Afgifter

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 120 Bilag 8 Offentligt 10. december 2018 J.nr. 2018-5832. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt. Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant

Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt. Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant 1 Dansk Retursystem A/S arbejder for en renere natur Et privat selskab, der ejes af bryggerierne Drives på

Læs mere

VILJE TIL AT PRIORITERE KONKURRENCEEVNEN

VILJE TIL AT PRIORITERE KONKURRENCEEVNEN VILJE TIL AT PRIORITERE KONKURRENCEEVNEN Liberal Alliances indspark til finansloven for 2013 Skatter har selvfølgelig en indvirkning på konkurrenceevnen. Det er et vigtigt rammevilkår. Sådan sagde statsminister

Læs mere

Høring over forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (Fedtafgiftsloven samt ændring af øl- og vinafgiftsloven) j.nr.

Høring over forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (Fedtafgiftsloven samt ændring af øl- og vinafgiftsloven) j.nr. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Pr. e-mail: js@skat.dk 2. november 2010 Høring over forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (Fedtafgiftsloven samt ændring

Læs mere

Status over grænsehandel. Hovedrapport 2012

Status over grænsehandel. Hovedrapport 2012 Status over grænsehandel Hovedrapport 2012 Indholdsfortegnelse 1. Rapportens hovedkonklusioner...2 2. Grænsehandel i Danmark...4 2.1 Karakteren af danskernes grænsehandel... 6 2.2 Opjustering af den illegale

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2004-231-0042 Den

Skatteministeriet J.nr. 2004-231-0042 Den Skatteministeriet J.nr. 2004-231-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes indkomne høringssvar fra høringen af Forslag til lov om ændring af visse afgiftslove og ligningsloven (Skatte-

Læs mere

Status over grænsehandel. Hovedrapport 2012

Status over grænsehandel. Hovedrapport 2012 Status over grænsehandel Hovedrapport 2012 Indholdsfortegnelse 1. Rapportens hovedkonklusioner...2 2. Grænsehandel i Danmark...4 2.1 Karakteren af danskernes grænsehandel... 6 2.2 Opjustering af den illegale

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love 1)

Forslag. Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love 1) 2011/1 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-231-0049 Fremsat den 21. november 2011 af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)

Læs mere

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI 04 05 10 DI og bilafgifter Michael Carlsen, DI Omlægning af bilafgifter: Hvad ville regeringen i dec. 2008? " Regeringen vil fremsætte lovforslag i folketingssamlingen 2009-10 med henblik på at indføre

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love 1)

Forslag. Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love 1) Lovforslag nr. L 33 Folketinget 2011-12 Fremsat den 21. november 2011 af skatteministeren (Thor Möger Pedersen) Forslag til Lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0261 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0261 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0261 Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 12. august 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Økonomisk analyse. Julehandel kan også være grænsehandel. 8. december 2015

Økonomisk analyse. Julehandel kan også være grænsehandel. 8. december 2015 Økonomisk analyse 8. december 2015 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Julehandel kan også være grænsehandel Highlights: - 16 pct. handler ind

Læs mere

Skatteministeriet J. nr Udkast (4) 9. juni Forslag. til

Skatteministeriet J. nr Udkast (4) 9. juni Forslag. til Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 160 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2005-231-0048 Udkast (4) 9. juni 2006 Forslag til Lov om ændring af spiritusafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod salg af tobak til personer under 18 år og forbud mod salg af alkohol til personer under 16 år

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod salg af tobak til personer under 18 år og forbud mod salg af alkohol til personer under 16 år Lovforslag nr. L 197 Folketinget 2009-10 Fremsat den 26. marts 2010 af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod salg af tobak til personer under

Læs mere

Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven)

Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven) Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 42 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 14-5317487 Forslag til Lov om ophævelse af reklameafgiftsloven (Ophævelse af reklameafgiftsloven) Reklameafgiftsloven,

Læs mere

Fremsat den 5. maj 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til

Fremsat den 5. maj 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til Page 1 of 9 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 216 Forslag til lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven, spiritusafgiftsloven, tobaksafgiftsloven

Læs mere

Økonomisk analyse. Hver syvende dansker vil reducere julebudgettet

Økonomisk analyse. Hver syvende dansker vil reducere julebudgettet Økonomisk analyse 8. december 214 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Hver syvende dansker vil reducere julebudgettet At julen koster penge, er en

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

Talepapir samråd den 13. april 2010

Talepapir samråd den 13. april 2010 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Talepapir samråd den 13. april 2010 Spørgsmål U: Ministeren bedes redegøre for de overvejelser, der ligger bag de nuværende

Læs mere

Analysenotat fra Dansk Erhverv

Analysenotat fra Dansk Erhverv Analysenotat fra Dansk Erhverv Befolkningsundersøgelse om danskernes indløbsvaner i Sverige Hver sjette dansker køber ind i Sverige. Og udviklingen går i retning af øget grænsehandel. Capacent har på vegne

Læs mere

Folketingets Skatteudvalg om ændring af emballageafgiftsloven

Folketingets Skatteudvalg om ændring af emballageafgiftsloven Skatteudvalget 2014-15 L 64 Bilag 11 Offentligt Bryggeriforeningens foretræde for Folketingets Skatteudvalg om ændring af emballageafgiftsloven Den 3. december 2014 www.bryggeriforeningen.dk Bryggeriforeningen

Læs mere

Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK

Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK 1. Provenuoversigt 2. Afskaffelse af sodavandsafgiften 3. Nedsættelse af ølafgiften 4. Genindførelse og udvidelse af BoligJobordningen

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere