Pædagogisk og didaktisk praksis på ordblindeefterskoler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk og didaktisk praksis på ordblindeefterskoler"

Transkript

1 Temadag om håndholdt teknologi til læsning og skrivning Temadagen den 29. januar var en gentagelse af den populære temadag, som blev afholdt den 28. november, Formålet med temadagen var igen at sætte fokus på den rivende udvikling af håndholdt teknologi og implementering og anvendelse af denne. Af Maja Müller Ordblindekonsulent Birgit Dilling Jandorf fra Socialstyrelsen bød de godt 100 deltagere velkommen, og lagde op til, at der dagen igennem ville blive debatteret og snakket om deltagernes egne erfaringer med teknologier i hverdagen. Fra computer og it-rygsæk til håndholdt teknologi hvad, hvornår og hvordan? Erik Arendal fra Aarhus Universitet førte salen igennem historikken og udviklingen af blandt andet it-rygsækken, som blev introduceret for 10 år siden. Erik Arendal har selv arbejdet på ordblindeområdet i 16 år, og oplægget kredsede om: Det vi troede dengang kontra, hvad vi ved i dag. Erik Arendal fortalte blandt andet om holdningsændringer i folkeskolen, hvor det i dag er blevet lettere for elever, der er ordblinde at gå til eksamen, da programmer som talegenkendelse nu ikke længere betragtes som snyd, men som et helt legitimt redskab. Erik Arendal slog fast, at it-rygsækken IKKE er død og begravet, men at; det handler om, at fastholde fokus på elevens læring og støtte og ikke på teknologiens muligheder. Pædagogisk og didaktisk praksis på ordblindeefterskoler Lystruphave efterskole og Farsø efterskole er begge ordblindeefterskoler, som har taget den håndholdte teknologi til sig. Lærerne Daniel Stagis Nielsen og Stine Lakmann gav salen eksempler og resultater fra deres daglige arbejde med håndholdt teknologi. Læreren Daniel Stagis Nielsen fra Lystruphave Efterskole førte salen igennem resultater og erfaringer fra et projekt med fokus på it-lommen, der ifølge Daniel Stagis er mere diskret end it-rygsækken. It-lommen er en smartphone med programmer installeret til brug for ordblinde, blandt andet Dictus, Voice translate og Quickoffice Pro. Alle er gode eksempler på programmer, som afhjælper diverse problemer i elevernes hverdag, blandt andet som hjælp til oplæsning af en sms, når man er på farten.

2 Daniel Stagis Nielsen fremlagde også forskellige andre programmer og eksempler fra sin undervisning. Blandt andet Dropbox, et redskab som Daniel ofte bruger som en mappe, hvor filer let kan deles mellem elev og lærer. Han betonede, hvordan han med Dropbox har mulighed for at hjælpe eleven på vej til lettere at få læst lektier. Ved fx at lægge små lydfiler i Dropbox, så kan eleven hurtigt få hørt lektierne igennem uden at skulle lide et nederlag her. Daniel understregede: Teknologien skal ikke anvendes for teknologiens skyld, men for elevens. Det skal være simpelt og intuitivt. Stine Lakmann, lærer på Farsø efterskole, fortalte deltagerne om et projekt fra efterskolen, hvor eleverne fik udleveret en ipod touch. Oplægget understregede, at den digitale dannelse er vigtig. Hun sagde: "Projektet med Ipods gav frihed for eleven til at fokusere mere på indhold end på ordlyd og stavning." Stine Lakmann fortalte begejstret om, hvordan Ipod en og apps og dens muligheder har været en succeshistorie for eleverne, der nu føler, at de kan være med på andre unges niveau. Stine fremhævede også Dragon, som et vigtigt hjælpemiddel, der har hjulpet hendes elever ved eksaminer og årsprøver. Efter de tre oplæg var der en livlig summen over kaffen rundt omkring i lokalet, hvor alle deltagerne drøftede de fremlagte apps og med deres medbragte Ipads og smartphones gjorde sig nye erfaringer over de eksempler, der var blevet vist i oplæggene. Sådan bruger jeg mit udstyr Christian Bock er svært ordblind og superbruger af håndholdt teknologi. Han fortalte salen om sin hverdag som svært ordblind, og hvordan han er dybt afhængig af hjælpemidler for at kommunikere og drive sin virksomhed. Christian Bock kom ikke med et traditionelt oplæg med slides til deltagerne. I stedet viste han med sin mobil på storskærm, hvordan han bruger forskellige apps i hverdagen. Med Christians meget personlige oplæg, kom deltagerne ved temadagen rigtig tæt på det at være ordblind. Christian Bock betonede for salen, at man med disse apps ikke er på lige fod med andre, da man er dybt afhængig af, at teknologien fungerer, men at de er den eneste vej for mennesker, der er ordblinde, hvis de vil kommunikere via sms, mails og så videre. En vigtig pointe for ham var, at det handler om at komme i gang med at lære og træne igen og igen, for der er ingen andre veje.

3 Christians personlige oplæg var en øjenåbner for de mange deltagere, der til daglig underviser og hjælper ordblinde med håndholdt teknologi. Salen fik for alvor øjnene op for, hvordan man ved benhård træning kan få fuldt udbytte af disse programmer og vende det til en styrke. Seminar - voksne Per Anderson, Marenlise Facius og Allan Madsen stod for tre små oplæg på seminaret med fokus på voksne. Per Anderson, som arbejder ved Institut for Syn og Hørelse, gav deltagerne i salen indblik i forskellige problemstillinger ved støtte til indkøb af hjælpemidler. Hvornår er noget et hjælpemiddel, og hvornår er det et forbrugsgode? Eksempelvis er de fleste apps ikke udviklet specielt til personer med funktionsnedsættelse. Derfor er disse ikke noget kommunerne tilbyder personer der er ordblinde, idet de betragtes som et forbrugsgode. Per Anderson gav salen tips til, hvad man skal være opmærksom på, når man søger støtte til et hjælpemiddel. Et hjælpemiddel må fx ikke være almindeligt forekommende i hjemmet eller på arbejdspladsen. Marenlise Facius, som arbejder ved HF og VUC, gav salen praksiseksempler på, hvordan håndholdt teknologi har hjulpet Thomas, Jan og Malene fra Thy-Mors i deres arbejde. Eksempelvis er Thomas den på sin arbejdsplads, der dokumenterer og indberetter allermest, selvom han er den medarbejder, der læser og skriver dårligst. Allan Madsen fra Institut for Kommunikation og Handicap provokerede salen ved at starte med at opfordre til at få stoppet fascinationsbølgen over apps. I stedet opfordrede han salen til at spørge sig selv: "Hvordan får vi implementeret og anvendt de apps der er til rådighed?" Samtidig fortalte Allan Madsen om vigtigheden ved at få underviserne til at lære først, så de kan lære fra sig. Han sagde: Det kan være svært at tænke i mulighederne, hvis man ikke selv har adgang til mulighederne. En hovedpointe fra Allan Madsen var, at det handler om at få personer der er ordblinde til at lære at være deltagende - ikke at lære dem at læse og skrive. Allan Madsen opfordrede salen til at lave en række instruktionsvideoer, som skal hjælpe den ordblinde tilat anvende apps, også på længere sigt.

4 Seminar - Børn Iben Brink Haahr og Visti Søvsø Hansen stod for oplæggene på seminaret med fokus på børn. Fokus var i høj grad på inklusion, blandt andet med spørgsmålene: Hvordan implementeres teknologien i undervisningen i grundskolen, og hvordan fremmes inklusionen?. Iben Brink Haahr er læsevejleder på Højby skole i Odense, som er en helt almindelig folkeskole. Men allerede i indskolingen har Højby skole valgt at give eleverne en bærbar pc. På deres 4. klassetrin kører skolen et projekt, hvor alle elever får en ipad udleveret, som bruges i undervisningen. Målsætningen med projektet har været at undersøge, om ipad kan fungere som funktionelt værktøj på linje med andre medier. Kan det hjælpe eleverne med at får en mere struktureret hverdag? Ud over ipad en får elever i læsevanskeligheder adgang til AppWriter, vbooks, Nota og Materialebasen. Derudover får de ugentligt undervisning i brugen af ipad. Med disse teknologier har eleverne i læse- og skrivevanskeligheder fået bedre resultater i den nationale test - og ja, så hjælper det også til en mere struktureret hverdag. Iben fortalte: Fordi hele klassen har fået ipads, så har flere fået en it-løsning end normalt. Det er ikke kun elever i svære læse- og skrivevanskeligheder, som klarer sig bedre. Elever, som har lette vanskeligheder klarer sig nu også bedre også i forhold til at strukturere tingene. Ved at bruge ipads er alt samlet et sted og med voksen-supervision er der en rigtig god effekt for eleverne i læse-/skrivevanskeligheder. De kan nu deltage i den almene undervisning. Eleverne bliver mere selvstændige og det giver dem en ligeværdighed, som har enormt stor betydning for eleverne. Inklusionen er derfor vigtig, men også let. fortalte Iben. Laver I læsetræning ved siden af? Der blev stillet gode og uddybende spørgsmål fra deltagerne i salen. Blandt andet blev der spurgt til læsetræningen, hvor Iben kunne fortælle, at læsetræningen bestemt ikke kan undlades, men ikke bør fylde så meget, at den påvirker selvværdet. Efter Ibens oplæg kom Visti Søvsø Hansen på banen. Han arbejder på Kompetencecenter for Læsning i Aarhus. Det er et tilbud for klasse for elever i læse-/skrivevanskeligheder fra den almindelige folkeskole elever er med i forløbet hvert år, som ud over at inkludere eleven selv også inkluderer lærere, forældre og skoleledelsen.

5 Eleverne får værktøjer som understøtter deres læsning og deres læring på lige vilkår. Der stilles de samme krav, men udstyret understøtter dem, så de kan følge med på næsten lige fod med deres klassekammerater. Vitsi fortalte: Det er blevet nemmere at være i læsevanskeligheder det er ikke let, men det er ikke længere umuligt at lære at læse. ios/apple Efteren række spændende seminarer og oplæg var der workshops om styresystemerne Android/Google og ios/apple, hvor deltagerne fik mulighed for at dykke endnu dybere ned i slaraffenlandet af apps og arbejde med de to styresystemer efter inspiration og instruktion fra oplægsholderne. På selve iphonen er der forskellige tilgængelighedsmuligheder i indstillingerne, som er gode at have slået til, hvis man er i læse- og skrivevanskeligheder: læs det valgte indhold, læs auto-tekst op, fremhæv ord og voiceover. På iphone4s og iphone5 kan man desuden benytte Siri, som gør det muligt at sende beskeder, få vejropdateringer med mere ved at snakke til sin telefon. Oplægsholderne kom med en række forslag til gode apps til personer i læse- /skrivevanskeligheder: Prizmo, som kan hjælpe med at læse beskeder og anden tekst op. Heytell er en slags walkie-talkie, hvor elever kan sende talebeskeder til hinanden. Dragon dictation er en god app i forhold til talegenkendelse. Det samme gør sig gældende for VDictation, som er en ny app med stort potentiale. Derudover blev voice search, disprecorder og sayhi nævnt. Appwriter er en app, som kommer med ordforslag samt med oplæsning af ord såvel som sætninger. Hvis man køber app en Appwriter skole har man flere muligheder end i den almindelige Appwriter. Intowords er mikroværkstedets pendant til CD-ord. Der er oplæsning og ordforslagsmuligheder man kan sende beskeden videre som SMS, tweet, mail og så videre. Den kan også oplæse PDFer. Herefter fortalte salen om apps, som de selv bruger i deres praksis: Mindmaster, som kan bruges både på mac og pc til at lave mindmaps. Dagens truede ord, som kan lære eleverne en masse om gamle ord. Sproghjælp, som gør det muligt at slå ord op og få grammatisk hjælp. Dyscalculator, der er god til tal. imovie, som kan benyttes til at lave forfilm eller projekter med lyd, billeder m.m.

6 Explain Everything, som forklarer og guider eleven til blandt andet udregning af svære regnestykker. Sidst men ikke mindst er apps til iphone og ipad vigtigt i forhold til dagens tilbagevendende emne, inklusion. En deltager nævnte: Ved at sidde med ipads kan eleverne udveksle ideer og tale sammen på en måde de ellers ikke ville gøre. Mange bliver meget mere talende end de tidligere var. De hjælper hinanden, hvis alle har en ipad.

Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen

Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen Hjælpemiddelinstituttet blev 1. marts 2012 fusioneret med ViHS Ordblinde / Dysleksiforeningen Årsmøde 2012-70

Læs mere

ELEVER, SOM ER INKLUDERET?

ELEVER, SOM ER INKLUDERET? LÆRERKURSUS I INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER Trives du bedst med ELEVER, SOM ER INKLUDERET? INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER ER DU KLÆDT PÅ TIL OPGAVEN? Læsning og skrivning er byggeklodser, som er nødvendige

Læs mere

Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder

Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder Erik Arendal Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder Gylling, 20. april 2017 Rådgivnings- og støttecentret/rsc, Aarhus Universitet. Tidl. Hjælpemiddelinstituttet og Socialstyrelsen

Læs mere

Læse- og skriveteknologi til ordblinde. i skole og uddannelse

Læse- og skriveteknologi til ordblinde. i skole og uddannelse Læse- og skriveteknologi til ordblinde Erik Arendal i skole og uddannelse Specialkonsulent, Rådgivnings- og støtteenheden, Aarhus Universitet Team for Læse- og skrivevejledning Tidligere Hjælpemiddelinstituttet

Læs mere

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Nyt Center under opbygning Forskning og udvikling af undervisning med brug af it Grundskole, ungdomsuddannelser og videregående

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Workshops abstracts 13.30-14.15: Workshop runde 1 Oplægsholderne præsenterer erfaringer, projekter eller forskning, idet der lægges op til dialog og erfaringsudveksling

Læs mere

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Udarbejdet oktober -17 Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være

Læs mere

11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST

11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST 11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST Af: Helle Bundgaard Svendsen Om forfatteren Ph.d. Helle Bundgaard Svendsen har igennem en årrække beskæftiget sig med læsning og læsevanskeligheder,

Læs mere

Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver

Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver Læse- og skriveteknologi en ny udfordring Er it-rygsækken erklæret død - af LST? Organisatoriske og didaktiske konsekvenser LST i nye klæder hvordan takler

Læs mere

Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver Erik Arendal - ordblinde og it-konferencen 2018

Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver Erik Arendal - ordblinde og it-konferencen 2018 Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver Erik Arendal - ordblinde og it-konferencen 2018 Læse- og skriveteknologi/lst Definition og et aktuelt blik Stor og let tilgængelighed til LST Anvendelse

Læs mere

Kompenserende og støttende apps på ipad til hverdagsbrug

Kompenserende og støttende apps på ipad til hverdagsbrug Kompenserende og støttende apps på ipad til hverdagsbrug Lørdag den 24. oktober 2015 Brahmsvej 8 7400 Herning Tlf. 96 28 49 00 Fax. 96 28 49 44 e-mail: cfk@herning.dk Ergoterapeut Trine Würtz Gammelmark

Læs mere

DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING

DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING ANNE VEDSTED HANSEN, OPTAGELSE AVH@.DK ERIK ARENDAL, RÅDGIVNINGS- OG STØTTECENTRET ERA@.DK DAGENS AGENDA Introduktion Brugerperspektiv Digitale værktøjer Hvad

Læs mere

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD Alle kan læse og skrive med CD-ORD Få succes med læsning selv om du er ordblind. Skriv bedre tekster med færre fejl. Få selvtillid og mod på at lære. CD-ORD Hvad er CD-ORD? CD-ORD er Danmarks mest roste

Læs mere

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Teknologiske muligheder i undervisningen Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Farsø Efterskole - Farsø Efterskole er for unge med læse-og skrivevanskeligheder.

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Udvikling af gode læse- og skrivefærdigheder er en livslang proces. Derfor får dit barn stadig læse- og skriveundervisning,

Læs mere

Læselyst for alle. for alle. Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence.

Læselyst for alle. for alle. Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence. LÆSELYST? for alle Læselyst for alle Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence. En vejledning om muligheder for medlemmer, der vil styrke sine læse-, skrive- eller stavekompetencer. ? Om Læselyst for

Læs mere

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være opmærksom på side 2

Læs mere

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Temahæfte Inklusion Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring I Egedal Kommune inkluderes elever med læse- og skrivevanskeligheder i almenundervisningen. I Egedal Kommune

Læs mere

Kompenserende digitale Læremidler. V/Helle Damgaard Melin, pædagogisk konsulent for it og medier

Kompenserende digitale Læremidler. V/Helle Damgaard Melin, pædagogisk konsulent for it og medier Kompenserende digitale Læremidler V/Helle Damgaard Melin, pædagogisk konsulent for it og medier Kompenserende digitale læremidler v/ Helle Damgaard Melin, pædagogisk konsulent CFU Sjælland På workshoppen

Læs mere

Læse og Skrive Aftale. Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag

Læse og Skrive Aftale. Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Grundskole

Læs mere

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Forskning og udvikling af undervisning med brug af ikt Grundskole, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser Rådgivnings- og

Læs mere

Hands on workshop Vejledning og opgavesæt

Hands on workshop Vejledning og opgavesæt Hands on workshop Vejledning og opgavesæt Hands on workshoppen fokuserer på de tekniske hjælpemidler, som er gratis og findes lige ved hånden enten på ipad, iphone eller android tablets og telefoner. Workshoppen

Læs mere

Talegenkendelse. Indhold. Teknologien

Talegenkendelse. Indhold. Teknologien Indhold Teknologien... 1 Vurdering af talegenkendelse på forskellige platforme... 2 Talegenkendelse som potentiale for skriftlig deltagelse... 3 Målgruppen... 4 Talegenkendelse Teknologien Talegenkendelse

Læs mere

Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever.

Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever. Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever. Når en elev er testet ordblind, tilmelder skolen eleven til Nota - et digitalt bibliotek for ordblinde. Skolen sørger for at eleven har relevante hjælpemidler,

Læs mere

SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN

SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN Martin Rasmussen/Heidi Kynde VUC Holstebro-Lemvig-Struer Hvorfor er vi her? .. Frigivelse af hestekræfter Læsning af beskrivelsen af den

Læs mere

It-hjælpemidler og elever med ordblindhed

It-hjælpemidler og elever med ordblindhed It-hjælpemidler og elever med ordblindhed Ordblindeundervisning går på to ben Læsning som mål Læsning som teknisk færdighed Stavning som teknisk færdighed Skriftlig formulering som teknisk færdighed Undervisning

Læs mere

Apps til personer med læse-stavevanskeligheder

Apps til personer med læse-stavevanskeligheder Apps til personer med læse-stavevanskeligheder IntoWords IntoWords er et App / program til Ipad / MAc. IntoWords kan ikke sammenlignes med CD- Ord, men bygger på nogle af de samme principper. IntoWords

Læs mere

Indsatser til inkluderende undervisning

Indsatser til inkluderende undervisning Revideret udgave september 2017 Indsatser til inkluderende undervisning Undervisningen bruger flere modaliteter: Ved at bruge flere modaliteter, kan de ordblinde elever benytte flere strategier til at

Læs mere

Tema APPS. 12 gode apps. til børn med læsevanskeligheder

Tema APPS. 12 gode apps. til børn med læsevanskeligheder Tema APPS 12 gode apps til børn med læsevanskeligheder w Hvis dit barn er ordblind, eller har andre former for læseskrivevanskeligheder, er der hjælp at hente her. Vi har fundet en håndfuld gode apps,

Læs mere

Hvordan kan smartphones og tablets støtte læsesvage?

Hvordan kan smartphones og tablets støtte læsesvage? 22. november 201 Hvordan kan smartphones og tablets støtte læsesvage? oplæsning skærmlæser ordforslag skanning af tekst Talegenkendelse kun apple platforme (dyr) Bedst indbygget tilgængelighed Mere

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 2014

Ordblinde og it-konferencen 2014 Ordblinde og it-konferencen 2014 Tema og perspektiver på konferencen Pædagogisk og teknologisk status i 2014 Grundskolen Ungdomsuddannelser Voksen og videregående uddannelser Digitale tilgængelige læremidler

Læs mere

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling - Bedre læring for elever med ordblindhed og læsevanskeligheder Læringscenterets dag d. 29. august 2019 Du finder præsentationen her: http://kortlink.dk/ytgf

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Udvikling af gode læse- og skrivefærdigheder er en livslang proces. Derfor får dit barn stadig læse- og skriveundervisning,

Læs mere

It-rygsæk, Værd At Vide

It-rygsæk, Værd At Vide 2014 It-rygsæk, Værd At Vide Konsulenterne Center for Uddannelse 20-03-2014 Indledning I Næstved er it-rygsække som kompenserende hjælpemiddel til elever med udfordringer i læsning og skrivning et udbredt

Læs mere

Om at læse (-og skrive) alle vegne. - særligt for elever i læse-skrive vanskeligheder 8.januar 2015 12:45-14:50 ved Charlotte og Majken (SLS)

Om at læse (-og skrive) alle vegne. - særligt for elever i læse-skrive vanskeligheder 8.januar 2015 12:45-14:50 ved Charlotte og Majken (SLS) Om at læse (-og skrive) alle vegne - særligt for elever i læse-skrive vanskeligheder 8.januar 2015 12:45-14:50 ved Charlotte og Majken (SLS) Det overordnede formål: - At give et praktisk indblik i, hvilke

Læs mere

Apps til læsning og stavning

Apps til læsning og stavning Aalborg 7/4-15 Apps til læsning og stavning v/ Rasmus Hasselbalch www.produktionsskoleprojekt.dk Nedenstående liste viser et udvalg af fortrinsvist læse- og skriveapps. De er udvalgt til produktionsskoleelever,

Læs mere

Basiskursus LST og tidlig indsats. Ordblinde og fremmedsprogsundervisning. Matematikundervisning for elever med dysleksi

Basiskursus LST og tidlig indsats. Ordblinde og fremmedsprogsundervisning. Matematikundervisning for elever med dysleksi Her ser du et samlet udbud af de kurser KCL tilbyder for samarbejdende skoler i Århus Kommune i skoleåret 2018/19. Basiskursus 1 + 2 LST og tidlig indsats Ordblinde og fremmedsprogsundervisning Matematikundervisning

Læs mere

Inspirationsdag Farsø Efterskole. Onsdag d. 8/

Inspirationsdag Farsø Efterskole. Onsdag d. 8/ Inspirationsdag Farsø Efterskole Onsdag d. 8/11-2017 Dagens program 13.00-15.00: 13.00-13.10 13.10-13.20 13.20-14.00 14.00-14.10 14.10-14.50 14.50-15.00 Velkommen til. Hvem er jeg? Hvem er i? Kort om FE

Læs mere

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse:

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Uddannelse

Læs mere

Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse

Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse 2017/2018 Udarbejdet af skolens læsevejledere Læsevejledere på Berit Thyssen Harfot (Flyveren) Betina Høgdahl Rasmussen (Hatting) Kamilla Tønder (mellemtrinnet,

Læs mere

Læse- og skriveteknologi for alle

Læse- og skriveteknologi for alle Læse- og skriveteknologi for alle - En vej til inklusion af elever i læsevanskeligheder. Sofielundskolen I samarbejde med Læse- og skriveteknologi for alle - En vej til inklusion af elever i læsevanskeligheder.

Læs mere

Til grundskolen. Læse og Skrive Aftale

Til grundskolen. Læse og Skrive Aftale Til grundskolen Læse og Skrive Aftale Sæt læsningen fri, slip skrivningen løs Indhold Læse og Skrive Aftale - til grundskolen 3 CD-ORD 4 Skanread 5 Stemmer 5 IntoWords 6-7 Om MV-Nordic MV-Nordic har igennem

Læs mere

Inklusion i Den Digitale Skole

Inklusion i Den Digitale Skole Inklusion i Den Digitale Skole 22.5.2012 Learning Lab, Skolegade 1 Mads Bo-Kristensen Uddannelse & Læring Vejle Kommune www.vejledigitaleskoler.net www.skolenibevaegelse.nu Denne PPT ligger på www.vejledigitaleskoler.net

Læs mere

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD Alle kan læse og skrive med CD-ORD Få succes med læsning selv om du er ordblind. Skriv bedre tekster med færre fejl. Få selvtillid og mod på at lære. CD-ORD Hvad er CD-ORD? CD-ORD er Danmarks mest roste

Læs mere

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed...

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed... Forslag til Apps til elever på mellemtrinnet, der har brug for kompenserende hjælpemidler. Nogle af informationerne er hentet fra Digitaliseringsstyrelsens materiale. Kompenserende apps til mennesker med

Læs mere

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2014 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne er

Læs mere

Inspirationsdag på Farsø Efterskole oktober 2013

Inspirationsdag på Farsø Efterskole oktober 2013 Inspirationsdag på Farsø Efterskole oktober 2013 Hvad ansporede mig til at skrive en faglig artikel om selvprogrammerende læring og implementering af ny læse/skriveteknologi? Det virker på mig som om,

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for

Læs mere

MIT BARN ER TESTET ORDBLIND HVA GØR JEG NU?

MIT BARN ER TESTET ORDBLIND HVA GØR JEG NU? MIT BARN ER TESTET ORDBLIND HVA GØR JEG NU? Udarbejdet af Netværket for forældre til ordblinde børn på Skødstrup skole Vi er en gruppe forældre, som har været i samme situation, som den I er i nu. Vi savnede

Læs mere

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder Baggrund Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder bygger lige som al anden

Læs mere

Kompetencecenter for Læsning i Århus. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6.

Kompetencecenter for Læsning i Århus. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6. klasse Program Kompetencecenter for Læsning i Aarhus Ordblindhed/dysleksi Hvilke udfordringer stiller en

Læs mere

GENERALFORSAMLING: Beretning og regnskab, Mandag d. 20. november 2017, Kolding v. Kirsten Friis & Ulla Skytte, ROAL s Styregruppe

GENERALFORSAMLING: Beretning og regnskab, Mandag d. 20. november 2017, Kolding v. Kirsten Friis & Ulla Skytte, ROAL s Styregruppe GENERALFORSAMLING: Beretning og regnskab, 2015-2017 Mandag d. 20. november 2017, Kolding v. Kirsten Friis & Ulla Skytte, ROAL s Styregruppe Valg af dirigent Forslag: Trine Nobelius, Undervisningsministeriet

Læs mere

Erik Arendal. Konsulent - It-hjælpemidler til mennesker med læseog skrivevanskeligheder. - Lærer, Master i Specialpædagogik

Erik Arendal. Konsulent - It-hjælpemidler til mennesker med læseog skrivevanskeligheder. - Lærer, Master i Specialpædagogik Erik Arendal Konsulent - It-hjælpemidler til mennesker med læseog skrivevanskeligheder - Lærer, Master i Specialpædagogik Hjælpemiddelinstituttet blev 1. marts en del af Socialstyrelsen. Fusioneret til

Læs mere

ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole

ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole Vi arbejder målrettet med at afdække og hjælpe elever, der er ordblinde. 1 VI ER DEDIKEREDE OG MÅLRETTEDE - også med hensyn til læsevejledning og hjælp til

Læs mere

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet.

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Læseproblemer Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Der må også tages forbehold for, at der findes mange forskellige produkter

Læs mere

En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.?

En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.? En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.? Hvornår sættes der ind? Hvordan sættes der ind? Eksempler på it-støttede indsatser Eksempler på forældresamarbejde Hvorfor tidlig indsats? Michael Rosholm, leder

Læs mere

SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold

SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold www.tietgen.dk/tkc Kontaktoplysninger METTE LARSEN Ordblindeundervisning og SPS MOBIL 30 72 24 40 MELA@TIETGEN.DK

Læs mere

IT I DANSK-FAGET. Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense

IT I DANSK-FAGET. Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense IT I DANSK-FAGET Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense OM MIG... Iben Brink Haahr Dansk- og klasselærer i 6a Læsevejleder Supplerende undervisning IT-vejleder ang. IT-demo - Inklusion og differentiering

Læs mere

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder Baggrund Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder bygger lige som al anden

Læs mere

Selvevaluering

Selvevaluering Selvevaluering 2007-2008 Årets selvevaluering omhandler brugen og udbyttet af skriveprogrammet CD-ord 5 fra Mikroværkstedet. Gør det eleverne mere trygge, selvsikre og selvhjulpne i skrivesituationer ved

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune opretter pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Ordblindhed. Tidlig indsats. Uddannelse. Undervisning. etlivsomordblind.dk. Dansk. Ordblindetest. Alfabet. Støtte. ABC Ordblind.

Ordblindhed. Tidlig indsats. Uddannelse. Undervisning. etlivsomordblind.dk. Dansk. Ordblindetest. Alfabet. Støtte. ABC Ordblind. Uddannelse Ordblindhed - Information om ordblinde-undervisning på Sølystskolen Støtte Undervisning Tidlig indsats Alfabet etlivsomordblind.dk Sølystskolen Dysleksi ABC Ordblind Ordblindetest Dansk Sølystskolen

Læs mere

OBU VIRK. Ordblindeundervisning for virksomheder

OBU VIRK. Ordblindeundervisning for virksomheder OBU VIRK Ordblindeundervisning for virksomheder ORDBLINDHED? Man kan være ordblind uden rigtig at vide det. Mange ordblinde lærer nemlig at klare sig rigtig godt, selvom de har svært ved at stave, skrive

Læs mere

At være ordblind er ingen hindring

At være ordblind er ingen hindring At være ordblind er ingen hindring HF & VUC FYN sætter i uge 40 fokus på ordblindhed som del af Den Internationale Ordblindeuge. HF & VUC FYN sætter i uge 40 fokus på ordblindhed, når vi markerer Den Internationale

Læs mere

Et tilbud til ordblinde elever

Et tilbud til ordblinde elever Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse.

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse. Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: Forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Temadag om ipads og apps

Temadag om ipads og apps Temadag om ipads og apps Til mennesker med særlige behov Center for Kommunikation CENTER FOR KOMMUNIKATION Temadagen indeholder en række workshops, hvor der præsenteres nogle af de apps, der anvendes til

Læs mere

Skriveskabeloner. Program Struktur, stillads og strategi. 1. Introduktion til dagen. 2. En fortælling. 3. Eksempler

Skriveskabeloner. Program Struktur, stillads og strategi. 1. Introduktion til dagen. 2. En fortælling. 3. Eksempler Skriveskabeloner Struktur, stillads og strategi Program 1. Introduktion til dagen 2. En fortælling 3. Eksempler 4. Her finder vi skabelonerne 5. Nye skabeloner på vej 6. Praktiske fif1 1 I it-værktøjskassen

Læs mere

Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning

Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning Indhold Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning... 3 Hvorfor er Læringscenter for Læsning en god ide?... 5 Hvordan foregår undervisningen?... 5 Hjælpemidler...

Læs mere

Hvordan indtænke læse- og skriveteknologi i tilrettelæggelsen af uddannelse og undervisning

Hvordan indtænke læse- og skriveteknologi i tilrettelæggelsen af uddannelse og undervisning Gør tanke til handling VIA University College Hvordan indtænke læse- og skriveteknologi i tilrettelæggelsen af uddannelse og undervisning Lektor i dansk på læreruddannelsen og hf i Nørre Nissum, VIAUC

Læs mere

Læsemåder. I skyen eller lokalt på computeren IntoWords GoogleDocs. Word Online. CD-Ord Word PowerPoint Adobe Reader Lydfiler

Læsemåder. I skyen eller lokalt på computeren IntoWords GoogleDocs. Word Online. CD-Ord Word PowerPoint Adobe Reader Lydfiler Margit Gade Resen Friskole Faglig inklusion og de smarte værktøjer samt introduktion til skriveskabeloner Udfordringer Motivation At afkode tekst Forståelse Fastholde læring Opgaveforståelse Sproget Skrive

Læs mere

Ordblindeugen UGE 40. Biblioteket i Herning Østergade 8. Det er gratis at deltage oktober. OBS: enkelte arrangementer kræver tilmelding

Ordblindeugen UGE 40. Biblioteket i Herning Østergade 8. Det er gratis at deltage oktober. OBS: enkelte arrangementer kræver tilmelding Ordblindeugen 2016 PROGRAM UGE 40 3.-9. oktober Biblioteket i Herning Østergade 8 Det er gratis at deltage OBS: enkelte arrangementer kræver tilmelding 1 Ordblindeugen2016UGE 40 Uge 40 med fokus på ordblinde

Læs mere

Besvær med at læse og skrive?

Besvær med at læse og skrive? såd an KO MM ER DU VID ER E Besvær med at læse og skrive? Få hjælp eller hjælp andre videre Gør som Louise, Tommy, Anne Lise og Frederik MED IT & UNDERVISNING VIT_Kampagne_Generel_K2.indd 1 04/10/13 17.36

Læs mere

Læse og Skrive Aftale. Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag

Læse og Skrive Aftale. Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Grundskole

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder

ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder VERSION 1 Handleplan for: navn: cpr: klasse: skole: udarbejdet dato og årstal: Handleplanen er udarbejdet af: (navn & underskrifter) elev: forældre

Læs mere

Skriveskabeloner Del 1

Skriveskabeloner Del 1 Margit Gade Skriveskabeloner Del 1 Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner Dagens program 1. Gennemgang af smarte værktøjer (Måske går det hurtigt måske langsomt) 2. Introduktion til skabeloner

Læs mere

UMV Sjørringvold Efterskole

UMV Sjørringvold Efterskole UMV Sjørringvold Efterskole Hvilken klasse går du i? Klasse 1 9 19% Klasse 2 13 28% Klasse 3 7 15% Klasse 4 16 34% Other 2 4% Køn dreng 35 74% pige 10 21% Hvilken årgang er du? 8. klasse 5 11% 9. klasse

Læs mere

Højmeskolens. Videns- og Kompetencecenter for Læsning. Kurser, sparring og tilpassede forløb. Ordblind/ Skriftsprogsvanskeligheder

Højmeskolens. Videns- og Kompetencecenter for Læsning. Kurser, sparring og tilpassede forløb. Ordblind/ Skriftsprogsvanskeligheder Højmeskolens Videns- og Kompetencecenter for Læsning For alle 34 folkeskoler og skoletilbud under UngOdense i Odense Kommune Inkluderende læringsmiljøer Forskningsbaseret tilgang Kurser, sparring og tilpassede

Læs mere

Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Kan vi træne - og genoptræne - vores hjerne?

Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Kan vi træne - og genoptræne - vores hjerne? Temadage Forår 2014 Temadage: o Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Lær om apps til aktivitet/tidsfordriv, kognitiv træning og støtte, samt støtte ved læseog skrivevanskeligheder

Læs mere

Jens Erik Kajhøj Side 1

Jens Erik Kajhøj Side 1 Pædagogisk konsulent Jens Erik Kajhøj Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående Jura E-mail: jens.erik.kajhoj@stukuvm.dk Tlf.: 33 92 60 03 E-mail: sps@stukuvm.dk

Læs mere

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i Skanderborg

Læs mere

Guide til ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder

Guide til ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Guide til ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Kære elev, forældre og skole! At være i læse- og skrivevanskeligheder kan have alvorlige konsekvenser for barnets læring i skolen samt

Læs mere

Skriveskabeloner Program. Margit Gade. Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer. 1. Introduktion til dagen

Skriveskabeloner Program. Margit Gade. Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer. 1. Introduktion til dagen Margit Gade Skriveskabeloner Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer 1 Program 1. Introduktion til dagen 2. Hvad er skabeloner og hvorfor og hvordan. 3. Eksempler på undervisningen 4. Her

Læs mere

Skriveskabeloner Program. Margit Gade. Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer. 1. Introduktion til dagen

Skriveskabeloner Program. Margit Gade. Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer. 1. Introduktion til dagen Margit Gade Skriveskabeloner Introduktion til skriveskabeloner og smarte værktøjer 1 Program 1. Introduktion til dagen 2. Hvad er skabeloner og hvorfor og hvordan. 3. Eksempler på undervisningen 4. Her

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole Mål Evalueringsdesign Resultat af midtvejsevaluering evaluering, evt. foreløbig læring. Udvikling i forhold til første evaluering projektstart. Didaktiske

Læs mere

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD evaluering, test og tiltag i skolen Forord: Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i

Læs mere

STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF DIGITALISERINGSSTRATEGI. Arno Vesterholm Mads Bo-Kristensen

STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF DIGITALISERINGSSTRATEGI. Arno Vesterholm Mads Bo-Kristensen STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF DIGITALISERINGSSTRATEGI Arno Vesterholm Mads Bo-Kristensen VORES OPLÆG 1. Oplæg: Hvor langt er vi nået og hvad skal der til, for at vi når i mål i 2015? (20 minutter) 2. Gruppedrøftelse:

Læs mere

Rudersdals indsats for ordblinde elever

Rudersdals indsats for ordblinde elever Rudersdals indsats for ordblinde elever Hvad kan forventes af Skole og Familie? Hvad kan forventes af skolerne? Hvordan får eleven diagnosen ordblindhed? - hvem, hvad, hvornår, hvilken 7. november 2017

Læs mere

Ordblind og. hvad så? D. 7. NOVEMBER 2017 KL HF & VUC FYN Middelfart og Middelfart Gymnasium. Tilmeld dig her.

Ordblind og. hvad så? D. 7. NOVEMBER 2017 KL HF & VUC FYN Middelfart og Middelfart Gymnasium. Tilmeld dig her. Ordblind og Tilmeld dig her hvad så? En messe med det nyeste om apps, it og tilbud til ordblinde BUBBER CHRISTIAN FUHLENDORFF Messen holdes på D. 7. NOVEMBER 2017 KL. 13.00-19.00 HF & VUC FYN Middelfart

Læs mere

Hedensted kommunes ordblindeprocedure

Hedensted kommunes ordblindeprocedure Hedensted kommunes ordblindeprocedure Ordblindeforeningen den 21. maj 2016 Anette Høj Madsen, Læsekonsulent 1 Fakta Elever: Ca. 5810 21 folkeskoler 13 fødeskoler (0.-6. kl.) 1 skole (7.-9. kl.) 5 frie

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune oprettede pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Dette lille hæfte er til dig, der har svært ved at læse og skrive. www.mobillaesning.dk Det giver inspiration til, hvordan mobiltelefonen kan hjælpe dig med

Læs mere

IT undervisning Kursusprogram for forår 2019

IT undervisning Kursusprogram for forår 2019 IT undervisning Kursusprogram for forår 2019 TILMELDING Skal ske ved telefonisk henvendelse til den enkelte underviser (efter 2. jan 2019.) Betaling via Nem Tilmeld. (Se vejledning i bladet) eller Betaling

Læs mere

Jens Erik Kajhøj Side 1

Jens Erik Kajhøj Side 1 Pædagogisk konsulent Jens Erik Kajhøj Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående Jura E-mail: jens.erik.kajhoj@stukuvm.dk Tlf.: 33 92 60 03 E-mail: sps@stukuvm.dk

Læs mere

It-rygsæk hjælper ordblinde

It-rygsæk hjælper ordblinde It-rygsæk hjælper ordblinde Ordblinde kan søge om en it-rygsæk og få hjælp til at læse eller skrive. Det har gjort en stor forskel for mange. It-rygsækken Ansøgning Den ordblinde borger kan typisk få bevilget

Læs mere

STRATEGI FOR IT OG MEDIER I SFO LINDEBJERG 13/14

STRATEGI FOR IT OG MEDIER I SFO LINDEBJERG 13/14 STRATEGI FOR IT OG MEDIER I SFO LINDEBJERG 13/14 Lindebjerg SFO, Lindebjergskolen Store Valbyvej 248B, Gundsølille 4000 Roskilde Digitaliseringen af samfundet bliver stadig mere kompleks. Teknologi er

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

IT som inkluderende værktøj for elever med læse- og stavevanskeligheder

IT som inkluderende værktøj for elever med læse- og stavevanskeligheder Resume af projektet: IT som inkluderende værktøj for elever med læse- og stavevanskeligheder Vi vil gerne opnå, at elever med læse- og stavevanskeligheder kan deltage på lige fod med de øvrige elever i

Læs mere