Talegenkendelse. Indhold. Teknologien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Talegenkendelse. Indhold. Teknologien"

Transkript

1 Indhold Teknologien... 1 Vurdering af talegenkendelse på forskellige platforme... 2 Talegenkendelse som potentiale for skriftlig deltagelse... 3 Målgruppen... 4 Talegenkendelse Teknologien Talegenkendelse har været kendt som et IKT-redskab i udlandet i mange år (speech to text). I oktober 2006 udkom det første danske talegenkendelsesprogram, Dictus - til brug med individuelle privat og erhvervslicenser. I de godt 7 år der nu er gået siden Dictus kom på markedet er der sket meget med talegenkendelsesteknologierne. Dictus har gennemgået mange opgraderinger og findes nu i en version 4.2 med en væsentlig bedre genkendelse end da programmet udkom. Der er ligeledes tilføjet nye funktioner, som f.eks. at ordbogen lettere kan tilpasses den enkelte brugers forudsætninger og behov. Nuance påstår at fejlgenkendelsesprocenten er faldet med 18% om året siden I praksis betyder dette: I 2009 kunne 81 ord ud af 100 ord genkendes korrekt. I 2012 kunne 91 ord ud af 100 genkendes korrekt. Siden Dictus så dagens lys i Danmark er talegenkendelse også udviklet til håndholdte enheder. Således er det nu muligt at lave talegenkendelse på sin smartphone eller tablet på en lang række forskellige sprog.

2 Talegenkendelse er ikke udviklet til ordblinde eller mennesker med funktionsnedsættelser, der forhindrer dem i at taste. Talegenkendelse er udviklet fordi det ganske enkelt er hurtigere at lave talegenkendelse end at taste. Stemmestyring er ligeledes en ny teknologi. Stemmestyring indgår ofte sammen med talegenkendelse i en given applikation. Det er vigtigt at man som bruger lærer at skelne mellem hvad der er genkendelse og hvad der er styring. Den ordblinde skal ikke lære stemmestyring men koncentrere sig om at lave genkendelse. Vurdering af talegenkendelse på forskellige platforme Talegenkendelse på håndholdte enheder sammenholdes ofte med Dictus til computer. Prisen på Dictus til computer er væsentlig højere end talegenkendelsesprogrammerne til smartphones og tablets, hvor teknologien kan findes gratis. Man skal dog være helt klar på at besparelsen har sine anvendelsesmæssige omkostninger. På smartphones er man helt afhængige af at have en god netforbindelse. På smartphones kan man ikke tilpasse ordbogen til sine aktuelle skriftlige kontekst. Man er derfor helt afhængig af om ordene ligger i ordbogen for at kunne skrive. Dette er en usikker vej i forbindelse med uddannelse og faglige kontekster, hvor man ønsker at anvende talegenkendelse. Talegenkendelse til smartphones og tablets er dog en rigtig fin og let tilgængelig mulighed til daglig brug af skriftlig kommunikation. En anden diskussion jeg ofte støder ind i er: Hvilken platform eller app laver den bedste genkendelse? Alle tilgængelige platforme, inklusive Dictus til computer, er bygget over den samme motor fra Nuance. Så diskussionen er lidt håbløs med mit meget begrænsede tekniske perspektiv og viden. Alle apps og programmer har samme mulighed for genkendelse. Indpakningen er forskellig. Man skal dog være særlig opmærksom på det væld af forskellige talegenkendelses apps til smartphones og tablets, der efterhånden findes på f.eks. app store på Itunes. Disse apps har forskellige brugerflader. Nogle bedre og mere tilpassede end andre. Fælles er dog at alle kun giver mulighed for 20 transaktioner (genkendelser) i døgnet. Dette gives der ikke oplysning om når man vælger dem. Ofte tænker man heller ikke over dette, når man tester dem. Undtagelserne er Dictus Mobile til Android, der giver mulighed for 400 transaktioner i døgnet. Helt undtaget for begrænsninger er Nuance egne talegenkendelsesapplikationer: Dragon Dictation og Dragon Search. Ligeledes har Nuance købt rettighederne til Swype som er et tastatur til Android, hvor Nuance har indbygget talegenkendelse.

3 Talegenkendelse som potentiale for skriftlig deltagelse At kunne bruge sin tale fremfor tastaturet, når der skal foregå en skriftlig produktion åbner en port for skriftlig deltagelse for ordblinde. Porten der åbner sig er både med hensyn til mulighed for uddannelse og arbejdsfunktioner men også i den generelle daglige deltagelse. Teknologien bruges af mange. Men mange ordblinde kender stadig ikke teknologien. Jeg oplever lærere, fagfolk og forældre fortælle at: De kender teknologien, men at den fungerer for dårligt. Genkendelsen er for ringe. At deres elever har for gode eller dårlige forudsætninger til at bruge talegenkendelse. At man ødelægger skriftsproget hvis det bliver gjort til talesprog. At det er snyd og man lærer ikke at skrive og stave rigtigt, hvis man bruger teknologien. Jeg vil påstå at ingen af ovennævnte udtalelser holder vand. Jeg vil stå på mål for at stort set alle kan lære at bruge talegenkendelse. Dette i samme omfang som at påstå at alle svaner er hvide selvom jeg ved at der er undtagelser og der også findes sorte svaner. Simon fra 4. klasse fortalte den anden dag at Dictus fungerer rigtig fint for ham, men: Der er dog nogle forhindringer og bøvl, der skal overstås før det fungerer godt. Talegenkendelse er anderledes end alle andre programmer og apps vi er vant til at bruge, da talegenkendelse bl.a. skal lære ens stemme at kende før det fungerer. Alene det faktum er med til at udfordre implementeringen. Gennem de opgaver der er adgang til på hjemmesiden udfordres, imødekommes og trænes de problemer en implementering uden grundig programkendskab kan forårsage. Men det er vigtigt at fastslå: Talegenkendelse er et værktøj. Et værktøj som kan få elever i skriftsproglige vanskeligheder til at: Øge den skriftlige mængde af tekstproduktion uden øget trætbarhed Mindske brug af synonymer ved tekstproduktion Blive deltagende og inkluderet Men talegenkendelse får begrænset ordforråd til at være begrænset ordforråd hvad enten det tastes eller dikteres. Det er først når værktøjet talegenkendelsesteknologi håndteres, at der er forudsætninger for at en skriftsproglig udvikling gennem undervisning kan finde sted.

4 Målgruppen Jeg er ofte blevet spurgt hvem der kan bruge Dictus. Svaret er som tidligere nævnt, at alle kan lære at bruge det. På Kompetencenter for læsning i Århus Kommune, implementerer man Dictus til elever fra 3. klasse. Studerende på ungdomsuddannelser og erhvervs skoler har jeg implementeret Dictus. Ordblinde på mellemgående og videregående uddannelser har også lært at bruge Dictus. Ligesom en personer i arbejdssituationer, hvor der er sket et øget krav til skriftlighed, har lært at bruge Dictus i et arbejdsfastholdelsesperspektiv. Men nogen får det aldrig rigtigt implementeret selvom de har fået det bevilget og fået instruktion i tilpasset brug og anvendelse. Årsagerne kan være flere,men skal bl.a. findes i at de ikke havde støtte og adgang til hjælp og support i den periode, hvor der var bøvl med at vænne sig til programmet. Man skal nemlig være indstillet på at selvom man har lært programmets funktioner skal man også fortsat lære at: Udvikle sproglig opmærksomhed Udvidet Dictus ordbogen så det passer til den kontekst man arbejder i. At skelne mellem hvad der er talegenkendelse og stemmestyring Opnå gode arbejdsvaner og rutiner med at sikre, at der er overensstemmelse mellem det man tror man har skrevet og det man faktisk har skrevet Kognitivt at håndtere form og indhold af det der ønskes skrevet Gode arbejdsvaner ved forkert genkendelse mv. Så går der en periode på op til et halvt år. Dette er meget individuelt og kommer selvfølgelig an på hvor meget programmet tages i anvendelse. Nogle klarer at gøre Dictus til et personligt skriveredskab i løbet af en måneds tid. Men det kommer meget an på Det er dog sikkert: De elever der har det største behov og de elever der er stædige og fastholdende - er dem der får størst udbytte af programmet. Genkendelsen af enkeltord er blevet så god, at man kan bruge Dictus, som et ordforslagsprogram. De studerende og andre, der skal lære ikke at anvende synonymer, kan med få instruktioner lære at få succes i deres skriftlige arbejde især hvis de samtidig har gode it forudsætninger og i forvejen gør brug af kompenserende programmer som f.eks. oplæsningsprogrammer. Målgruppen er ikke en gruppe af ordblinde, som skal lære kun at bruge talegenkendelse, når der skal produceres tekst. Talegenkendelse er for mig et digitalt redskab alle ordblinde bør have adgang til. Der er situationer, hvor talegenkendelse egner sig til brug. Mens der er andre situationer hvor der er for meget uro, eller ikke vil være passende eksempelvis klasserumsundervisning, referatskrivning under mødevirksomhed mv.

5 Det er meget individuelt hvordan, hvornår og hvor den enkelte, vælger at bruge talegenkendelse. Talegenkendelse er et værktøj blandt flere. Jeg plejer at fortælle, at når jeg skal på arbejde så kan jeg konstatere, at der i min indkørsel både står en knallert, cykel og en bil. Men at jeg også har mulighed for at gå få hundrede meter, før jeg også kan benytte mig af tog og bus for at komme på arbejde. Det ene transportmiddel er ikke mere rigtigt at bruge end andet. Jeg har mine favoritter og nogle gange skifter jeg afhængig af hvad jeg skal foretage mig på arbejde og hvor hurtigt jeg har brug for at komme frem. Det samme gør sig gældende med Dictus og talegenkendelse det bør være et blandt flere skriveredskaber til alle ordblinde og personer i skrivevanskeligheder.

DIGITAL SELVBETJENING OG HANDICAP - vejledning til frontpersonale

DIGITAL SELVBETJENING OG HANDICAP - vejledning til frontpersonale DIGITAL SELVBETJENING OG HANDICAP - vejledning til frontpersonale Din kontakt med det offentlige starter på nettet INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 4 1. Synshandicap 6 Svagsynethed 6 Kompenserende hjælpemidler

Læs mere

Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter

Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter Hjælp - mit barn kan ikke læse! Der kan være fl ere grunde til, at et barn har svært ved at læse, fx: Barnet kan være senere udviklet end de fl este andre

Læs mere

It-hjælpemidler i AMU. støtte til deltagere med læse- og skriveproblemer

It-hjælpemidler i AMU. støtte til deltagere med læse- og skriveproblemer It-hjælpemidler i AMU støtte til deltagere med læse- og skriveproblemer It-hjælpemidler i AMU støtte til deltagere med læse- og skriveproblemer Udarbejdet for Uddannelsesstyrelsen af uddannelseskonsulent

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Ældremobiliseringens datastuer

Ældremobiliseringens datastuer Ældremobiliseringens datastuer En måde at undgå teknologiske analfabeter? Claus Holst Eva Bonde Nielsen Daniæ Danmarks Institut for Ældrepædagogik Titel: Ældremobiliseringens datastuer - En måde at undgå

Læs mere

Håndbog i brug af apps

Håndbog i brug af apps Håndbog i brug af apps til SmartPhones og Tablets Orientering til virksomheder inden for transportsektoren, der har ansatte, som har svært ved at læse og forstå arbejdsbeskrivelser, informationer og lignende,

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Pædagogisk vejledning til ordblindeundervisning for voksne

Pædagogisk vejledning til ordblindeundervisning for voksne Pædagogisk vejledning til ordblindeundervisning for voksne Undervisningsministeriet 2010 1 Kolofon Pædagogisk vejledning til ordblindeundervisning for voksne Forfatterne og Undervisningsministeriet 2010

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Elevernes stemme i inklusion

Elevernes stemme i inklusion ELEVEVALUERING JUNI 2013 Elevernes stemme i inklusion Elevevaluering projekt Alle børn har lyst til at lære Udgiver: Udarbejdet af: Grafi sk kommunikation & design: Forlag: Tryk: Marselisborg Center for

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

- evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER

- evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER - evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER INDHOLD HVAD ER PROJEKT MOBILLÆSNING? 04 HVEM HAR DELTAGET? 04 PROJEKTETS AKTIVITETER 05 PROJEKTETS ORGANISERING 05 HVAD ER EVALUERINGEN?

Læs mere

Dictus Dansk talegenkendelse rapport om afprøvning i en pædagogisk sammenhæng.

Dictus Dansk talegenkendelse rapport om afprøvning i en pædagogisk sammenhæng. Dictus Dansk talegenkendelse rapport om afprøvning i en pædagogisk sammenhæng. Rapport udarbejdet af Lisbeth Halskov og Jørgen Schirmer Nielsen Randers Kommune marts 2008. Indholdsfortegnelse Forord 3

Læs mere

Hvad du særligt skal være opmærksom på som testvejleder, inden du går i gang med at teste med Ordblindetesten

Hvad du særligt skal være opmærksom på som testvejleder, inden du går i gang med at teste med Ordblindetesten Hvad du særligt skal være opmærksom på som testvejleder, inden du går i gang med at teste med Ordblindetesten Læs hele testvejledningen før du går i gang med at teste. Husk at få underskrevet en bemyndigelseserklæring

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

VIA University College. Find vejen frem VIA Videreuddannelse. Sociale medier. i skolen. Liv i skolen Nr. 2 maj 2015 1. årgang

VIA University College. Find vejen frem VIA Videreuddannelse. Sociale medier. i skolen. Liv i skolen Nr. 2 maj 2015 1. årgang Find vejen frem VIA Videreuddannelse VIA University College Sociale medier i skolen Liv i skolen Nr. 2 maj 2015 1. årgang Tema: Sociale medier i skolen Udgiver: VIA Efter- og videreuddannelse Hedeager

Læs mere

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Resumé...3 Indledning...4 Præsentation af projekt SMS-fix...4 Evalueringens metode...4 En baggrundsrapport og en artikel...4 De to

Læs mere

Hjælp dit barn til at blive en god læser

Hjælp dit barn til at blive en god læser Hjælp dit barn til at blive en god læser Hvordan udvikler du dit barns læsning, og hvad kan I som forældre gøre for at understøtte skolens arbejde? Folkeskolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Forældreinformation

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Det offentlige i lommen Mobile borgerservices. Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau.

Det offentlige i lommen Mobile borgerservices. Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau. Det offentlige i lommen Mobile borgerservices Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau.dk White Paper af Bleau A/S Når man betragter hastigheden i udbredelsen

Læs mere

Lidt information. Det er særligt vigtigt at vejledningen 1-2-3-4-5-trin, der gør ipad klar til skolebrug bliver fulgt af alle.

Lidt information. Det er særligt vigtigt at vejledningen 1-2-3-4-5-trin, der gør ipad klar til skolebrug bliver fulgt af alle. Lidt information Tillykke med det nye arbejdsredskab Vi håber på, at det bliver til stor hjælp i det daglige arbejde - både på skolen og hjemme. Der er blevet arbejdet hårdt på at gøre alting klar til

Læs mere

Hjælp til sproghjælp. en guide til sprogstøtte på arbejdspladsen

Hjælp til sproghjælp. en guide til sprogstøtte på arbejdspladsen Hjælp til sproghjælp en guide til sprogstøtte på arbejdspladsen De forskellige forslag til sproglig støtte er i manualen inddelt i 3 niveauer. Vi skelner mellem: ANALFABETER dvs. udlændinge, der ikke har

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Folkeskolereformen og digitalisering. Rapport

Folkeskolereformen og digitalisering. Rapport Folkeskolereformen og digitalisering Rapport Det Digitale Råd April 2015 Indholdsfortegnelse Resumé 3 1 Indledning 4 1.1 Definitioner 4 2 Digitalisering for kvalitet 6 2.1 Digitalisering og folkeskolereformens

Læs mere

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Dette lille hæfte er til dig, der har svært ved at læse og skrive. www.mobillaesning.dk Det giver inspiration til, hvordan mobiltelefonen kan hjælpe dig med

Læs mere

Vester Hassing 10. dec. 2013. Ipads på VHS. En vejledning. ipads på VHS Side 1

Vester Hassing 10. dec. 2013. Ipads på VHS. En vejledning. ipads på VHS Side 1 Ipads på VHS En vejledning ipads på VHS Side 1 Tillykke med det nye arbejdsredskab Vi ved allerede nu, at dette redskab bliver til stor hjælp i det daglige arbejde både på skolen og hjemme. Med uddelingen

Læs mere