Få hjælp til at læse og skrive med din mobil

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Få hjælp til at læse og skrive med din mobil"

Transkript

1 Få hjælp til at læse og skrive med din mobil

2 Dette lille hæfte er til dig, der har svært ved at læse og skrive. Det giver inspiration til, hvordan mobiltelefonen kan hjælpe dig med at læse og skrive i mange forskellige situationer i hverdagen. Hæftet er lavet på baggrund af erfaringerne i et projekt, hvor 65 personer, der har svært ved at læse og skrive, afprøvede, hvordan mobiltelefonen kunne hjælpe dem i hverdagen. Her har vi samlet nogle eksempler på, hvad de brugte mobiltelefonen til. Bagerst i hæftet finder du en liste over programmerne.

3 Peter bruger sin mobil til at læse nyheder i avisen. Før så han kun nyheder på TV, men nu vælger han selv de interessante nyheder og får dem læst op. BRUG DIN MOBIL TIL AT LÆSE AVIS Brian har svært ved at læse og derfor kræver det meget energi at læse avisen. Han bruger mobilen til at få læst de svære ord op. Det gør det nemmere at få læst avisen.

4 BRUG DIN MOBIL TIL AT LÆSE BREVE Før røg brevene ofte i skraldespanden, men nu bruger Hanne mobilen til at læse breve fra jobcenteret.? Peter får nogle gange breve fra kommunen, som han ikke forstår. Nu tager han billeder og får det læst op. Før fik han sin mor til at hjælpe sig. De læste sammen. Nu kan han selv. Det giver mere selvtillid.

5 Flemming får læst SMSbeskederne op på mobilen. Folk ved, at han ikke kan skrive. Men nu kan han indtale en SMS. Hans svigermor kiggede noget, da han skrev en lang besked. Hun skrev tilbage: Har du fået hjælp, men han havde indtalt beskeden med Dictus. BRUG DIN MOBIL TIL SMS Tina har et program på sin telefon, der kommer med ordforslag. Det betyder, at hun er begyndt at skrive mange flere SMS er. Før var hun nødt til at ringe, hvis hun skulle skrive mere end ok.

6 Louise bruger mobilen til at få læst statusbeskeder op på Facebook. Hun trykker på statusbeskeden, og så læser telefonen teksten op. Nu kan hun meget bedre følge med i, hvad der foregår i håndboldklubben. BRUG DIN MOBIL TIL AT SØGE OG LÆSE PÅ INTERNETTET #! Jørgen bruger mobilen, når han skal lave søgninger på internettet. Hvis han ikke ved, hvordan ordet staves, så laver han søgningen ved at indtale ordet i stedet. Det betyder, at han bruger internettet mere nu.

7 BRUG DIN MOBIL TIL AT FINDE VEJ Jeg havde en ven, jeg skulle besøge. Vi snakkede sammen i telefonen, og han fortalte mig, hvor jeg skulle gå hen og hvad vejen hed. Så tog jeg billeder af gadeskilte og kunne høre, da jeg kom til den rigtige gade.

8 Lars bruger mobillæseren til at få læst manualer op på arbejde. Han kan for det meste læse det selv, men han bruger mobilen, når han har noget, han ikke forstår. BRUG DIN MOBIL NÅR DU ER PÅ ARBEJDE Benny bruger mobilen til at sortere post på jobbet. Han tager billede og får det, den kan læse, læst højt. Han oplever, at han ikke skal have så meget hjælp som før. Lars bruger sin mobil til at få læst mails op. Nu kan han svare på de mails, der kræver svar samme dag. Før var han nødt til at spørge nogen.

9 BRUG DIN MOBIL NÅR DU ER PÅ KURSUS Mia bruger mobilen, når hun er på kursus. Hun har hovedtelefoner med, og hun får opgaverne læst op uden, at det generer de andre. Hun oplever, at hun nu bedre kan følge med. Søren bruger mobilen meget til uddannelse. Han tager billeder af de ting, han skal huske - så kan han høre dem igennem igen om aftenen. Det har været en stor hjælp.

10 Når Benny får ny medicin, så er der mange ord, han ikke forstår. Han får læst indlægssedler op med mobillæseren. Før fik han nogen til at læse det op. Det betyder meget for ham selv at læse det. Det giver frihed og betyder, at han ikke skal bruge tid på at kontakte folk, og ikke alt er vedkommende for alle folk. BRUG DIN MOBIL TIL AT LÆSE INDLÆGSSEDLER PÅ MEDICIN

11 CASE: JESPER SPARRE, 25 ÅR SELVSTÆNDIG TØMRER Jesper Sparre er ordblind og har hele sit liv kæmpet med at lære at læse og skrive. Men det forhindrede ham ikke i at tage springet og starte egen virksomhed, da han for snart fem år siden blev færdig som tømrer. Det kan godt være, at jeg har et handicap, men jeg er til gengæld rigtig god til at bruge mine hænder. Men det har ikke været uden knaster. Min familie siger, at det er helt vildt, at jeg har kunnet køre gennem krisen med arbejde stort set hver dag. Men det krævede også meget, og arbejdet fyldte meget. Pling! Jesper griber mobiltelefonen. Der er kommet en ny mail. Han trykker på den og en venlig damestemme læser beskeden op. Hej Jesper. Har du mulighed for at kigge forbi på fredag.? Jesper åbner Dragon Dictation og indtaler med det samme et svar, som omsættes til tekst. Hej Peter, jeg kigger forbi fredag eftermiddag. Han tjekker, at ordlyden er korrekt, og han returnerer mailen med det samme. En af de ting der fyldte rigtig meget var papirarbejdet, for selv om Jesper havde forskellige læse- og skriveværktøjer til computeren, så var det meget tidskrævende. Noget som han ofte endte med at bruge sine aftener på. Indtil for 1 ½ år siden, hvor han fik en smartphone udstyret med forskellige hjælpeprogrammer. Det har fuldstændig ændret hans liv. Både arbejdsmæssigt og privat. Nu er hjælpen lige ved hånden, og det betyder, at han får læst og besvaret mails i løbet af dagen. Det har nok halveret mit papirarbejde, så jeg ikke skal sidde hver aften. Jeg ville slet ikke kunne undvære det i dag. Jeg får i perioder mails om dagen. For at kunne overleve er det vigtigt med tilfredse kunder. Det handler selvfølgelig om at gøre arbejdet ordentligt, men det er også afgørende, at man kan svare hurtigt på forespørgsler. Alle ved jo, at man kan tjekke mails i løbet af dagen, så folk har en forventning om at kunne få svar. Han oplever pludselig, at han kan være med på samme vilkår som andre - også privat. Jeg er begyndt at SMS e og gå på Facebook. Lige som alle andre unge. Før kunne fok ikke forstå, hvorfor jeg ikke svarede på SMS er. Nu kan jeg få skrevet en hel roman. Når jeg så på et tidspunkt fortæller, at jeg er ordblind, så tror folk ikke på det. For jeg laver jo ikke stavefejl.

12 CASE: FLEMMING JØRGENSEN, 42 ÅR UNDER UDDANNELSE Flemming Jørgensen er lige blevet optaget på uddannelsen som procesoperatør. Han har hele sit liv haft besvær med at læse og skrive. Han har færdiggjort et VUC 9. klasses forløb med flotte karakterer, som nu giver ham adgang til uddannelsen som procesoperatør. Det har betydet meget, at jeg har haft mulighed for at bruge de her hjælperedskaber. Det har betydet, jeg er kommet videre. VUC, lad os prøve det. Det har krævet øvelse at lære at bruge mobilen. At tage billedet rigtigt og finde ud af, hvilket lys der er bedst. Flemming er blevet ved og ved, for han vil gerne i mål med sin uddannelse. Det er jo fedt, at man kan klare sig selv. Det gør det nemmere at gå i gang med en uddannelse, når du ved, du har et værktøj. Han har ivrigt fortalt andre med samme udfordringer, hvordan han bruger mobilen til at læse tekster og som en hjælp til at stave, når han skal skrive tekst. Det er vigtigt for ham at have muligheden for at sikre, det han sender til andre er korrekt. Det er rart at kunne dobbelttjekke inden man sender. Hvis man sender til nogen, man ikke kender godt, eller til kommune eller fagforening. Før gik jeg ned til fagforeningen. Klik! Flemming sidder til danskundervisning. Han har taget et billede med mobilen af den opgave, de skal løse i dag. Der er et langt ord, han ikke forstår og han indrammer det med mobilen. En rar damestemme læser ordet op, og Flemming går i gang med opgaven. Mobilen er også blevet en hjælp derhjemme. Flemmings store hobby er fotografering. Et felt med mange teknikker og lange manualer for det professionelle kamera. Jeg køber fotoblade og kigger ikke kun billeder mere. Det er dejligt lige at kunne bruge mobilen, hvis ikke jeg har computeren lige i nærheden. Det er nemmere, fordi det er lige her og nu. Det har givet Flemming et boost i selvtilliden. Han oplever, han kan flere ting på egen hånd, og det har givet ham mod på at springe ud i uddannelse og jobansøgning. Hverdagen er blevet meget lettere. Der var et job jeg ville søge. Jeg fik hele opslaget læst op med mobilen, så jeg vidste hvad de ville have. Før skulle jeg have fat i nogen. I en ansøgningssituation er det vigtigt, at man har forstået det rigtigt. Jeg kan begynde at gøre det hele selv mere og mere. Det har givet mere selvtillid. Modelfoto

13 CASE: PETER HENRY NIELSEN, 42 ÅR STUKTØR Peter er lige blevet færdig som stuktør og arbejder inden for byggebranchen. Han er gift og har tre børn, hvoraf to er ordblinde som ham selv. Da jeg fik mobilen, åbnede der sig en helt ny verden. Pludselig kunne jeg læse mine breve selv. Jeg kunne besvare mails, SMS e og gå på internettet. Og mobiltelefonen har du jo med dig overalt. Så nu kan jeg klare mig selv og behøver ikke længere at spørge. Det giver en stor sikkerhed. Det har været en stor gave for hele familien. Det giver en kolossal frihed, fortæller hans kone Ann. Før var det jo mig, der var telefonen. Det var mig, der læste breve op og hjalp med s. Det er fantastisk at se, hvad det betyder for ham, og det har frigivet en masse ressourcer for mig. Men det kræver tilvænning. Jeg er jo vant til, at det er mig, der læser menukortet op, når vi er i byen og spise. Jeg skal lige vænne mig til, at det er noget han selv gør. Ding! Der tikker en SMS ind på Peters mobil. Jeg kommer lidt senere hjem i dag. Vil du købe gulerødder, mælk og Maizena? Ann. Peter trykker på beskeden og får den læst op. Han åbner App Writer og skriver med det samme et svar: Helt fint. Simon ringede. Det gik rigtig godt til eksamen. Programmet kommer med ordforslag, og når han er i tvivl, får han læst ordene op. Børnene er også kommet godt i gang med at bruge mobiltelefonen som læse- og skrivestøtte. Især den store, som er i gang med at læse til elektriker. Men familien oplever en masse barrierer især i skolesystemet. Børnene er jo glade for mobilen. Det er nemt og ikke så tungt og besværligt som it-rygsækken. Og så er der jo den fordel, at de ikke på samme måde skiller sig ud. Men lærerne vil ikke have, at de bruger den i skolen. Det er vildt ærgerligt. For netop i skolesammenhæng oplevede Peter, at det gav stor værdi at have mobiltelefonen. Arbejdsmæssigt bruger han den stort set ikke. Det er formanden på byggepladsen, der står for alt papirarbejdet. Men mens han var i lære, oplevede han en periode, hvor han pludselig var alene på byggepladsen. Så tog han bare billeder af papirerne og udfyldte selv ugesedlen. Det var en stor tilfredsstillelse.

14 Her er et skema over de programmer, som blev afprøvet i forbindelse med projektet. Lær hvordan du gør på: Oplæsning af trykt tekst IPHONE Prizmo SAMSUNG/ HTC ANDROID Scanread Mobile Mobil 112 Lite NOKIA KNAPTELEFON Beyo K Reader Her kan du finde små videoer, der kan hjælpe dig med, hvordan du kommer i gang med at bruge mobilen til at læse og skrive. Oplæsning på mobilen Tal en SMS og send som lydfil Oplæsning af tekst SMS er HeyTell Handcent HeyTell For mere info kontakt: CSU-Slagelse, Læseafdelingen Norgesvej Slagelse Tlf Staveforslag Appwriter Pocket Swiftkey 4 Tal en tekst eller SMS Dragon dictation ivoice Dictus Hæftet er udarbejdet i forbindelse med projekt Mobillæsning. Et projekt støttet af EU s Socialfond og Region Sjælland. Tal en internet søgning Dragon Search Oversættelse Itranslate Google Translate

15 ALEXANDRA INSTITUTTET A/S Åbogade 34 DK-8200 Aarhus N T Rued Langgards Vej 7, 5B DK-2300 København S T

- evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER

- evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER - evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER INDHOLD HVAD ER PROJEKT MOBILLÆSNING? 04 HVEM HAR DELTAGET? 04 PROJEKTETS AKTIVITETER 05 PROJEKTETS ORGANISERING 05 HVAD ER EVALUERINGEN?

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov En pjece til mænd om barsel Far på barsel Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov 1 Kære Helt konkret mener HK, at 12 uger af barselsorloven skal øremærkes til fædre. 2

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Indholdsfortegnelse Oplæsning af tekst... 3 VoiceOver... 6 Opgave til oplæsning... 6 IntoWords til ipad... 78 Oplæsning... 10 Skriv

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Den svære anden bølge

Den svære anden bølge SÅDAN LYKKES DIT ANDET PARFORHOLD Den svære anden bølge AF ANNETTE AGGERBECK FOTO: GETTYIMAGES OG POLFOTO Når vi går ind i et nyt parforhold, har vi erfaringerne med os fra første ægteskab. Og hvis vi

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Hjerneskadet midt i livet

Hjerneskadet midt i livet 12 Hjernesagen nr. 2 2015 TEMA: Hjerneskadet midt i livet Du går på arbejde, henter børn, lufter hund, passer karriere, familie og venner, du gør alt for at være en god og nærværende mor, far, mand, kone,

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere