Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse"

Transkript

1 Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud

2 Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for at læse og er blevet en rigtig bogsluger. Der er kun fordele ved, at dit barn læser meget: - dit barn bliver endnu dygtigere til at læse - dit barn lærer mange nye ord fra bøgerne - dit barn kan læse sig til viden - dit barn får dejlige læseoplevelser At bevare lysten til at læse er vigtigt for dit barns fortsatte gode læseudvikling. I skolen underviser lærerne dit barn i at kunne tilegne sig viden ved at læse og skrive de forskellige teksttyper, som hører de forskellige fag til. Dit barn udvikler bedst sine læsefærdigheder, hvis du samtidigt støtter dit barn i at få læst derhjemme hver dag. Med denne folder vil vi gerne give dig en vejledning til, hvordan du kan støtte dit barns læse- og skriveudvikling. FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 5. kl. læse aldersvarende tekster med god sikkerhed, hastighed og forståelse. De fleste kan også stave mange ord korrekt. Men børnene skal blive endnu bedre til at stave og skrive, og de skal lære, hvordan ord er opbygget. De skal også blive endnu hurtigere og sikrere læsere, og de skal lære, hvordan de kan læse og skrive for at tilegne sig ny viden. Derfor vil lærerne i alle skolens fag undervise dit barn i forskellige læseteknikker og strategier til at forstå forskellige teksttyper. Men ikke alle børn er lige langt i deres læse- og skriveudvikling. Det er vigtigt, at dit barn får den undervisning i læsning og stavning/skrivning, som passer til ham/hende. Dit barn har stadig brug for din støtte derhjemme både til at skrive og læse. Du kan støtte dit barns fortsatte læseudvikling ved at vise, at læsning er vigtigt og giver mange gode oplevelser. Det har også stor betydning for dit barns lyst til at læse for at lære, at du viser dit barn, at du selv læser for at søge oplysninger.

3 Sådan kan du støtte Dit barns stavefærdigheder Du kan opmuntre dit barn til at skrive hver dag, fx mail, dagbog, breve, notater, huskesedler, historier på computeren (gerne med stavekontrol). Når dit barn har brug for hjælp til at stave ord, kan du: spørge dit barn, om han/hun kender stavemåden for en del af ordet. Dit barn ved måske, hvordan noget af ordet staves, fx sidste del af ordet morskab. Tal derfor om, hvad første del af ordet betyder og hvilket andet ord, det mon kommer fra: kan det være fra ordet en mor, at more eller mord? Med den hjælp kan dit barn måske også stave første del selv. bede dit barn om at slå ord op i ordbogen, evt. en elektronisk ordbog eller på internettet. Bed dit barn om at se på både ordenes stavemåde og betydning. I kan også lege med ord: fx Hvem kan finde flest ord, der starter med an-? (som fx i angribe) fx Hvem kan finde det længste sammensatte ord i avisen (eller i en reklame/ ugeblad). Hvad betyder det? Scrabble er et godt spil for hele familien. Ordgeni, et andet udviklende stavespil, der kan anvendes fra ca. 12 år. Der findes mange sjove stave-app til ipad/iphone. Dit barns ordforråd og kendskab til omverdenen Dit barn får nemmere ved at læse og forstå teksterne i de forskellige fag i skolen, hvis dit barn har et stort ordforråd og kender til mange ting i sin omverden. Derfor kan du: tale med dit barn om forskellige emner. lade dit barn deltage i mange aktiviteter og ture forskellige steder hen. lade dit barn se/høre/læse om forskellige emner i blade/aviser/tv/internettet m.m. og tal sammen med dit barn om dem. også bruge nogle fremmedord, når du taler med dit barn. Tal om deres betydning. N.B. Tal på jeres modersmål.

4 Dit barns læseoplevelser Hvis dit barn læser meget, bliver han/hun bedre til at læse. Hvis dit barn kun læser lidt, bliver dårligere til at læse. Det betyder, at dit barn kan få svært ved at læse sig til viden i alle skolens fag. Du kan hjælpe dit barn til at læse mere ved at: vise, at det er vigtigt for dig selv at kunne læse og skrive. opmuntre dit barn til at læse af egen lyst hver dag og gerne 3 til 4 frilæsningsbøger om måneden. guide dit barn til at læse frilæsningsbøger af passende sværhedsgrad. For at styrke dit barns læsefærdigheder, skal dit barn selvstændigt og hurtigt kunne læse over 90% af ordene i en frilæsningsbog. opfordre dit barn til at gå på biblioteket. forære dit barn bøger. Hvis dit barn stadig har lyst, kan I hygge jer med, at du læser op for dit barn. læse på internettet sammen med dit barn. Dit barns læseoplevelser på trods af store læsevanskeligheder Hvis dit barn har svært ved at læse er det vigtigt, at han/hun alligevel får mulighed for at få mange læseoplevelser ved at lytte til bøger. At lytte til bøger udvikler tilmed dit barns ordforråd og kendskab til omverdenen. I har bl.a. mulighed for at: låne elektroniske bøger på ebib.dk, som kan læses op af ipad/computer. De fleste nye bøger kan også købes på cd-rom. hvis dit barn slet ikke kan læse aldersvarende bøger, kan der være mulighed for at blive tilmeldt NOTA - Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder - hvor man gratis kan få adgang til at låne/streame lydbøger på dansk og engelsk. Spørg skolens læsevejleder herom og læs evt. mere på downloade et gratis oplæsningsprogram til computeren på bede skolen om et stave- og oplæsningsprogram til computer/ipad.

5 At læse for at lære I skolen vil dit barn lære, hvordan man kan tilegne sig viden ved at læse og skrive fagtekster. Sådan kan du støtte: tal ofte med dit barn om faglige emner. Sådan styrker du dit barns forudsætninger for at læse og forstå fagtekster. vis interesse for det emne, dit barn skal læse om. se på teksten sammen og støt dit barn i at få øje på, hvordan kan man se, at det er en fagtekst. inden dit barn går i gang med at læse, kan du spørge, hvad dit barn kender til emnet i forvejen, og hvad han/hun gerne vil vide mere om. tal om de oplysninger, som man kan få i illustrationerne, graferne m.m. FAKTA Fagtekster læses for at få viden. Der er forskellige typer af fagtekster, og de findes i alle skolens fag. Fagtekster kan bestå af sammenhængende tekst, grafer, illustrationer, lister, faktabokse m.m. Fagtekster kan være sværere at læse end en historie, fordi de indeholder mange oplysninger og særlige fagudtryk. Fagtekster i skolens fag ser meget forskellige ud fx ser en bageopskrift meget anderledes ud end en tekst om ræven i biologi. De skal derfor også læses på forskellig måde. Lærerne i de forskellige fag vil undervise dit barn i at læse og skrive netop deres fags særlige teksttyper. Som forældre er du en god rollemodel ved at vise, at du selv søger viden gennem læsning. støt dit barn i at gætte på betydningen af ukendte ord ud fra den sammenhæng, de står i. Men opfordr også dit barn til at slå ord op i en fremmedordbog gerne en elektronisk. find flere oplysninger om emnet sammen, fx på internettet, biblioteket m.m.

6 At læse for at lære på trods af store læsevanskeligheder Hvis dit barn læser meget langsomt og usikkert, kan det være svært at læse en tekst med god forståelse. Måske er dit barn også ved at miste troen på, at han/hun kan lære noget ved at læse. Læsevanskeligheder må aldrig blive en hindring for at tilegne sig viden! Hvis dit barn har vanskeligheder med at læse aldersvarende tekster selv, findes der andre muligheder for at tilegne sig viden i skolens fag. Det kan ske på flere måder, bl.a.: Dit barn kan få digitale undervisningsmaterialer. Dit barn kan lyttelæse teksten med et oplæsningsprogram på computer/ipad. Du kan læse lektien op for dit barn og tale om den. Der er gode apps til både ipad og iphone til elever i skrive- og læsevanskeligheder, og der udvikles stadigt flere. Se videovejledning til oplæsning af tekst og skrivning/læsning af sms på forskellige typer mobiltelefoner på FAKTA Hvis dit barn har svært ved at læse, kan dit barn lyttelæse. At lyttelæse betyder, at man lytter til en oplæsning af teksten, dvs. at man læser med ørerne i stedet for med øjnene. At lyttelæse er lige så godt som at læse med øjnene, når det gælder om at læse for at tilegne sig viden. På denne måde kan elever med læsevanskeligheder alligevel læse sig til viden og følge godt med i skolen. Følgende apps kan være anvendelige for elever i skriveog læsevanskeligheder: - Prizmo (skanne tekst og få læst den op) - DragonDictation (indtale en tekst) - IntoWords (både dansk og engelsk skrivestøtte med ordforslag og oplæsning) - vbookzpdf (oplæsning af pdffiler; dansk sprogpakke skal tilkøbes.) - GoodReader (giver mulighed for at skrive og tilføje noter til alle filtyper) - Pages (til tekstskriving) - Keynote (til at lave flotte præsentationer) - Evernote (til at skrive/indtale noter, gemme tekster; kan bruges til pc, ipad og iphone og synkroniseres mellem enhederne)

7 - BookCreator (motiverende til skrivning af fx historier og faglige tekster; teksten kan indtales, og der kan tilføjes billeder og lyd) Udviklingen af apps går stærkt, så som forældre kan du spørge dit barns lærer til råds om gode apps til lige netop dit barn. Udarbejdet juni 2009, revideret juni 2012 og august 2013 af læsekonsulent Marianne Aaen Thorsen Pædagogisk Psykologisk Rådgivning NOTATER:

8 Kontakt Spørgsmål kan stilles til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Center for Skoler og Dagtilbud Fredensborg Kommune Egevangen 3 B DK-2980 Kokkedal Tlf

Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter

Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter Er mit barn ordblind? De fynske læsekonsulenter Hjælp - mit barn kan ikke læse! Der kan være fl ere grunde til, at et barn har svært ved at læse, fx: Barnet kan være senere udviklet end de fl este andre

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

Hjælp dit barn til at blive en god læser

Hjælp dit barn til at blive en god læser Hjælp dit barn til at blive en god læser Hvordan udvikler du dit barns læsning, og hvad kan I som forældre gøre for at understøtte skolens arbejde? Folkeskolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Forældreinformation

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Styrk dit barns sprog 3-6 år

Styrk dit barns sprog 3-6 år Styrk dit barns sprog 3-6 år Illustration: Signe Lyhne Petersen Børn har en medfødt evne til at lære sprog (J.S. Bruner) Børns sproglige udvikling er vigtig fordi: Sproget er et redskab til kommunikation

Læs mere

Margit Gade. Dansk med it. Vis mig hvordan! TRIN

Margit Gade. Dansk med it. Vis mig hvordan! TRIN Margit Gade Dansk med it Vis mig hvordan! TRIN Dansk med it - Vis mig hvordan! Margit Gade 2012 Akademisk Forlag, København et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont Mekanisk,

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk Projektet er støttet af TRYG FONDEN Layout & illustration: venomyum.com Oline har fået en computer,

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad du vil efter skolen:

Læs mere

ORDBLIND? En vejledning om bedre service til medlemmer der har problemer med at læse, skrive, stave eller regne FAGLIGT FÆLLES FORBUND

ORDBLIND? En vejledning om bedre service til medlemmer der har problemer med at læse, skrive, stave eller regne FAGLIGT FÆLLES FORBUND ORDBLIND? En vejledning om bedre service til medlemmer der har problemer med at læse, skrive, stave eller regne FAGLIGT FÆLLES FORBUND Indhold Forord ved forbundsformand for 3F, Poul Erik Skov Christensen...

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST. Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om?

VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST. Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om? VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om? Projekt Sms-fix - din motivation til læsning 328 unge i 9. klasse og 1.g i Aalborg deltager De modtager 3 forskellige sms-noveller

Læs mere

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2014 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne er

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Kompenserende it. Vejledning til lærere, som underviser elever, der har så svære læsevanskeligheder, at de har behov for at anvende kompenserende it

Kompenserende it. Vejledning til lærere, som underviser elever, der har så svære læsevanskeligheder, at de har behov for at anvende kompenserende it Kompenserende it Vejledning til lærere, som underviser elever, der har så svære læsevanskeligheder, at de har behov for at anvende kompenserende it Lemvig Kommune 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Læsning

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Indholdsfortegnelse Oplæsning af tekst... 3 VoiceOver... 6 Opgave til oplæsning... 6 IntoWords til ipad... 78 Oplæsning... 10 Skriv

Læs mere

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Mor, and Ja, anden spiser dit brød Dit barn lærer af dig Denne folder henvender sig til alle forældre, der ønsker viden om barnets sproglige udvikling og forslag

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Dette lille hæfte er til dig, der har svært ved at læse og skrive. www.mobillaesning.dk Det giver inspiration til, hvordan mobiltelefonen kan hjælpe dig med

Læs mere

Hovedstadens Ordblindeskole udbyder i år 12 forskellige sommerkurser, som foregår i juni, juli og august måned. Kursus nr. 2 og 12 er det samme.

Hovedstadens Ordblindeskole udbyder i år 12 forskellige sommerkurser, som foregår i juni, juli og august måned. Kursus nr. 2 og 12 er det samme. Sommerkurser 2015 Om sommerkurser Hovedstadens Ordblindeskole udbyder i år 12 forskellige sommerkurser, som foregår i juni, juli og august måned. Kursus nr. 2 og 12 er det samme. Hvis du vil tilmelde dig

Læs mere

Humlebæk skole. Handlingsplan for sproglig og skriftsproglig udvikling. Ressourcecenter

Humlebæk skole. Handlingsplan for sproglig og skriftsproglig udvikling. Ressourcecenter Humlebæk skole Handlingsplan for sproglig og skriftsproglig udvikling Ressourcecenter Handlingsplan for sproglig og skriftsproglig udvikling på 0. årgang Mål At eleverne kan anvende alfabetet At styrke

Læs mere

Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14

Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14 Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14 Emne: Bevægelse i undervisningen I de små klasser kan man lave alfabet ved at klippe hvert bogstav og lave et personligt alfabet Hvem er jeg fx

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK!

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK! 12 TR PÅ DANSK! Robert er tillidsrepræsentant eller TR på en stor brødfabrik. Han repræsenterer dem, der arbejder i fabrikkens pakkeafdeling. Mange af dem kommer fra andre lande. Robert kommer selv fra

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Hjælp flere ordblinde og personer med læse-, skriveeller regnevanskeligheder og styrk motivationen til uddannelse og brug af it-værktøjer

Hjælp flere ordblinde og personer med læse-, skriveeller regnevanskeligheder og styrk motivationen til uddannelse og brug af it-værktøjer Vejledning og dialog-guide til sagsbehandlere i jobcentre og a-kasser Hjælp flere ordblinde og personer med læse-, skriveeller regnevanskeligheder og styrk motivationen til uddannelse og brug af it-værktøjer

Læs mere

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse.

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Manual udarbejdet i 2010 af Hanne Ryberg og Hanne Andreassen Sundhedsplejersker i Randers Kommune Folder/plakat

Læs mere

2011-12 TJEKTASKEN.NU

2011-12 TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2011-12 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne

Læs mere