En lægningsstrategi. Med autopilot og et lille sats til sidst

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En lægningsstrategi. Med autopilot og et lille sats til sidst"

Transkript

1 En lægningsstrategi Med autopilot og et lille sats til sidst

2 Lægningsstrategi Prioritetsstyring Der findes forskellige filosofiske indgangsvinkler til prioritetsindstillinger af skydebarrerne ved den automatiske skemalægning. Men inden du går i gang med din lægningsstrategi, er det vigtigt, at du fortager en prøvelægning af skemaet. Dette gøres ved at åbne den automatiske skemalægning og dernæst sætte flueben i Prøvelægning. Hvis prøvelægningen går op, er du klar til at gå videre. I det følgende vil vi fokusere på Autopilotens indstillinger og til sidst evt. overtage styringen af prioriteterne ved hjælp af skydebarrerne. Vigtigt at vide inden vi går i gang er, at Tabulex løser en konflikt ved at flytte fejl fra en fejltype til en anden og i bedste fald løse konflikten. Hvis man forhindrer en bestemt type fejl ved at sætte skydebarren på hold, vil det blive sværere og i yderste konsekvens umuligt for programmet at løse en given konflikt. Havde programmet midlertidigt kunnet bruge fejltypen, der var på hold, kunne det være at konflikten var blevet løst. Hold-funktionen er altså en god sikkerhed, men den kan også være en begrænsning. Denne viden skal vi bruge i det følgende. Prioriteternes betydning = Skydebarrernes placering: Ingen Skydebarren står helt til højre. Den grafiske fremstilling af fejl af denne type er grå. Fejltyper med denne prioritet, vil blive ignoreret under selv lægningen. Blød Skydebarren står som på billede. Den grafiske fremstilling af fejl af denne type er blå. Fejltyper med denne prioritet, vil blive minimeret under selve lægningen, men programmet må ikke lave en blød fejl om til en hård. Hård Skydebarren står som på billede. Den grafiske fremstilling af fejl af denne type er rød. Fejltyper med denne prioritet vil programmet aktivt gøre alt for at fjerne. Hårde fejl elimineres bl.a. ved at veksle dem til fejltyper med lavere prioritet (blød eller ingen), hvis der er en sammenhæng mellem fejltyperne. Hold Skydebarren står helt til venstre. Den grafiske fremstilling af fejl af denne type er enten grå eller rød. Fejltyper med denne prioritet vil programmet ikke tillade flere fejl af end det antal, der står i det lille skrivefelt. Står der 0 vil programmet sikre, at antallet af fejl holdes på 0, står der fx 4, vil programmet holde antallet af fejl på 4 (hvis der eksisterer et løsningsforslag med 4 fejl). Når antallet af fejl i det lille skrivefelt er nået, bliver den grafiske fremstilling grå, indtil da er de røde og at betragte som på prioriteten hård.

3 Vi starter denne strategi med at bruge Autopiloten. Autopiloten er programmeret til at styre lægningsprioriteterne. Autopiloten har 4 trin. Hvis alle fejl på et trin bliver løst, går Autopiloten selv videre til næste trin. Du kan altid aflæse, hvilket trin Autopiloten arbejder på, ved at se på det lille banner efter flyet. Trin 1: På første trin er prioritets-indstillingen som vist på billede. De eneste fejltyper, der på dette trin ønskes optimeret, er udelukkede Møde hver dag og Standardregler. Prioriteringen sker ved at skydebarrerne ud for disse to fejltyper sættes på hård. Årsagen til at netop disse to fejltyper er valgt på 1. trin er, at et skema med fejl i disse fejltyper på ingen måde er et brugbart skema. Ydermere har programmet erfaringsmæssigt ikke glæde af at kunne skubbe andre fejl over på specifikt de to nævnte fejltyper. Når trin 1 går op - dvs. at der ikke er flere fejl på de to valgt fejltyper skifter Autopiloten til næste trin. Det sker ved at sætte de to førnævnte prioriteter på hold og dernæst prioritere nogle nye fejltyper, ved at sætte dem på hård. Hvis Autopiloten ikke selv skifter til trin 2, inden programmet når en svedeprocent på 100 %, skyldes det, at der er fejl eller umuligheder i skemaet. Stop da selv Autopiloten og analyser skemaet. Når du skal analysere skemaet, brug da knappen fejlrapport. Når fejlrapporten åbnes vil alle fejl i skemaet være listet her. Men da programmet ikke har arbejdet med mere end de to valgt fejltyper, er det meget vigtigt, at du kun forholder dig til de fejl, der er på prioriteten hård (røde fejl) Sæt derfor flueben i Vis kun hårde fejl. Forhold dig nu til de ting, der står tilbage i fejlrapporten.marker den hårde fejl, du vil se. Klik på knappen Gå til for at se skemaet, hvor fejlen optræder.

4 Trin 2: På trin 2 er skydebarrerne sat som på billedet. Som det fremgår af billedet, er der på dette trin rigtig mange fejltyper i spil. Måske undrer du dig over, at lærernes mellemtimer og lærernes lektioner pr. dag er på prioriteten ingen. Det skyldes to ting. 1. Hvis de i trin 2 udvalgte fejltyper ikke har en løsning, er det ofte sådan, at du skal ændre noget i forudsætningerne for skemaet, før du kan få hele skemaet til at gå op. Med andre ord, der er ingen grund til at programmet bruger tid og kræfter på, at minimere lærer mellemtimer, hvis der fortsat er mellemtimer i klassernes skemaer. 2. Den anden grund til at lærer mellemtimer godt kan vente, er at programmet som regel er ret stærkt til efterfølgende at fjerne disse. Hvis alle fejl i de prioriterede fejltyper går i nul, skifter Autopiloten selv til trin 3. Det sker ved, at alle de fejltyper, hvor prioriteten før stod på hård, nu sættes over på hold (skydebarren helt til venstre), og nogle nye fejltyper prioriteres på hård. Skifter Autopiloten ikke selv over på trin 3 og programmet når en svedeprocent på 100%, skal du selv stoppe Autopiloten og analysere skemaet. Det er vigtigt, at du kun forholder dig til de fejl, som programmet ikke kan løse lige nu. Det er de fejl, hvor lægningsprioriteten står på hård (røde fejl). Du skal på dette trin ikke forholde dig til bl.a. lærer mellemtimer, da programmet ikke har arbejdet med dem endnu. Husk at du nemt kan finde de hårde fejl i fejlrapporten, ved at sætte flueben i Vis kun hårde fejl.

5 Trin 3: På trin 3 prioriterer Autopiloten rød fagrepetition, lærernes mellemtimer samt lektioner pr. dag for lærerne. Læg mærke til at rød fagrepetition har været med allerede i trin 2 og alligevel bevares på positionen hård på trin 3. Dette skyldes udelukkede, at programmet udnytter muligheden for fagrepetition som en midlertidig parkeringsplads for bl.a. mellemtimer og lektioner pr. dag. Hvis Autopiloten undlod at veksle på fagrepetition, ville mellemtime - optimeringen vanskeliggøres betydeligt. Hvis lægningen atter går op, omprioriterer Autopiloten for sidste gang lægningsprioriteterne. Trin 4 På trin 4 arbejder programmet med blå blokeringer, blå attraktor, faggruppe og blå fagrepetition.

6 Hvis Autopiloten ikke selv skifter til trin 4 efter lang tids arbejde (kan godt være et par timer), og antallet af fejl er højere, end du vil acceptere, har du nu følgende muligheder. Du kan ændre nogle af forudsætningerne for skemaet og dernæst fortsætte lægningen. Det kunne være ændring af modulstørrelse, ændring af støttetimer, ændring af lærer m.v. Du kan manuelt flytte rundt i skemaerne og måske ændre på nogle af forudsætningerne for skemaet. ( Det kunne være ændring af modulstørrelse, ændring af støttetimer, ændring af lærer m.v.) Eller du kan forsøge at ændre lægningsstrategien i den automatiske skemalægning. I det følgende vil vi vise en sådan metode. Når Autopiloten er nået til trin 3 eller 4 er der rigtig mange skydebarrer, der er på prioriteten hold. Det skyldes, at vi tidligere har opnået 0 fejl i disse fejltyper og derfor vil bevare dette fejlniveau. Som beskrevet i indledningen kan dette også være en stor begrænsning for programmet. I det følgende vil vi sætte nogle af de skydebarrer, der nu står på hold tilbage på positionen hård. Det betyder, at vi nu atter tillader, at der må veksles fejl på disse. Vi giver derved programmet noget mere albuerum og derved forhåbentlig også mulighed for at fjerne flere fejl. Men du kan også risikere, at ikke alle fejlene forsvinder og ender på nogle fejltyper, du ikke kan leve med, derfor er dette et lille sats, men hvis du sikrer dig ved at gemme skemaet først, har du jo ikke mistet noget.

7 Et lille sats Start med at gemme skemaet. Indstil nu lægningsprioriteterne som vist på billede: Det er meget vigtigt at skyde-barrerne ved Møde hver dag og Standardregler bliver på hold. Hvis du tidligere har haft problemer med at få fejl væk fra overbelægning på lærer eller overbelægning på lokaler, skal du lade disse fejltyper blive på hold. Start nu skemalægningen igen og denne gang er det MEGET VIGTIGT, at du vælger Fortsæt lægning. Når du fortsætter lægningen, kan antallet af fejl aldrig blive højere, end da du startede. Denne strategi vil sikkert fjerne flere af de fejl, du havde tilbage i skemaet. Lad nu programmet arbejde i lang tid, evt. natten over og se hvad dette lille sats kan gøre for dit skema. God skemalægning!

Det er nu blevet meget lettere at lave moduler med fx størrelsen to ud af samtlige matematiktimer.

Det er nu blevet meget lettere at lave moduler med fx størrelsen to ud af samtlige matematiktimer. Nyheder i version 22 1) Masseoprettelse af forskellige modulstørrelser Det er nu blevet meget lettere at lave moduler med fx størrelsen to ud af samtlige matematiktimer. I Søg og Erstat kikkerten søger

Læs mere

Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema

Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema Untis er et skemalægningsprogram, der anvendes i mange lande. I Gruber og Petters manual Kalender-Semesterskema (som du finder på vores hjemmeside under

Læs mere

Varmepumpe og elopvarmning. Optimér dit elforbrug udfra prissignaler.

Varmepumpe og elopvarmning. Optimér dit elforbrug udfra prissignaler. Varmepumpe og elopvarmning Optimér dit elforbrug udfra prissignaler. Konfigurer din varmepumpe og elopvarmning EcoHome kan hjælpe dig med at styre elforbruget for din varmepumpe og din elopvarmning ud

Læs mere

Vejledning. Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger

Vejledning. Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger Udskrifter - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger Indholdsfortegnelse Udskriv side 3 Ressourcer til udskrift side 3 Diverse side 4-5 -dato, tid, filnavn, blokeringer, tomme udskrifter, team-markering

Læs mere

Klargør Trio til Tabulex Vikar

Klargør Trio til Tabulex Vikar VEJLEDNING Klargør Trio til Tabulex Vikar Del 2 af 2 Overførsel af skemaer fra Tabulex Skemalægning Manuel placering af skemabrikker i Trio Indhold Baggrund... 3 Metode 1: Overførsel af skemaer fra Tabulex

Læs mere

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch Scratch 2 Fang Prikkerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

I Untis har du mulighed for at sætte styrekoder på stamdataelementer og undervisninger.

I Untis har du mulighed for at sætte styrekoder på stamdataelementer og undervisninger. Styrekoder I Untis har du mulighed for at sætte styrekoder på stamdataelementer og undervisninger. Styrekoder kan hjælpe dig med at få de skemaer, du ønsker, når du anvender den automatiske skemaoptimering.

Læs mere

Vejledning. Vejledning til Trio Vikardækning

Vejledning. Vejledning til Trio Vikardækning til Trio Vikardækning Indholdsfortegnelse Vikardækning... 3 Visningsmuligheder i oversigtsskemaet... 3 Vikardække én lektion... 4 Metode Drag-and-drop... 4 Metode Vikarforslag... 6 Metode 3 Indsæt initial

Læs mere

Fagrækkefølge mv. 1. Fagrækkefølger for fag og undervisninger

Fagrækkefølge mv. 1. Fagrækkefølger for fag og undervisninger Fagrækkefølge mv. Når du optimerer dit grundskema (ugelektioner), kan du på forskellige måder styre, hvordan Untis skemalægger fagene. I denne FAQ er der vist 3 forskellige måder: 1. Fagrækkefølge for

Læs mere

Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema

Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema Untis er et skemalægningsprogram, der anvendes i mange lande. I Gruber og Petters manual Kalender-Semesterskema (som du finder på vores hjemmeside under

Læs mere

Trin for trin Overførsel af skema fra Tabulex Skemalægning til oversigtsskemaet i Trio

Trin for trin Overførsel af skema fra Tabulex Skemalægning til oversigtsskemaet i Trio Fase Forklaring Navigation/tast Åbn Tabulex Indlæs det skema, hvis oplysninger du ønsker at Skemalægning eksportere. Dan CSV-filen I menuen Filer vælger du Eksporter til CSV-fil. Gem filen Udpeg, hvor

Læs mere

Tilmelding til Åbne løb i O-service

Tilmelding til Åbne løb i O-service Tilmelding til Åbne løb i O-service Før du kan tilmelde dig via O-service, skal du have et password til hjemmesiden. Det får du ved at sende en e-mail til Tove på: klubtilmelder@horsensok.dk. Du vil så

Læs mere

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012 Vejledning Lønindberetning Opdateret 14. februar 2012 Indhold Forudsætninger... 3 Indberetningsmappe... 3 TF-koder... 3 Lærernes aktiviteter... 4 Forud-oprettelse... 4 Bagud-oprettelse... 4 Indstillinger...

Læs mere

Opsætning af 60 dags regel

Opsætning af 60 dags regel 2015 Opsætning af 60 dags regel Indhold... 0 Guide til opsætning af 60-dags regel i Autolog Klienten... 1 Hvad er forskellen mellem den Automatiske og Manuelle opsætning af 60-dags reglen?... 2 Hvordan

Læs mere

Instant Spam Control

Instant Spam Control Instant Spam Control - den nemme guide til jeres antispam-løsning Instant Spam Control er nemt at arbejde med eller lade arbejde for sig. 97% af al spam bliver automatisk sorteret fra. De sidste 3% kan

Læs mere

TABULEX FLEKSIBLE SKEMALÆGNING

TABULEX FLEKSIBLE SKEMALÆGNING VEJLEDNING TABULEX FLEKSIBLE SKEMALÆGNING Oprettelse af en kladde Version 2.0 Indhold Baggrund... 3 1) Kladde lavet på skemaskabelon... 3 Redigering af skemakladde... 5 Overfør kladde til skema... 6 2)

Læs mere

1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj

1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj Optagelse af punkter 1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj 2. Valgmuligheder for lagring af

Læs mere

Dobbeltlektioner - Undgå at de ligger over en eller flere pauser

Dobbeltlektioner - Undgå at de ligger over en eller flere pauser Dobbeltlektioner - Undgå at de ligger over en eller flere pauser Hvis der er dobbeltlektioner, der ikke må placeres over en eller flere pauser, kan du i Untis markere de pauser, der ikke må lægges dobbeltlektioner

Læs mere

F2 Godkendelser. Version 4.4

F2 Godkendelser. Version 4.4 F2 Godkendelser Version 4.4 Indholdsfortegnelse Generelt om F2 godkendelser... 3 Oversigt... 4 Oprettelse af godkendelse... 5 Skabelon... 5 Godkendelsesforløb... 6 Gem godkendelsesskabelon... 8 Godkendelsesoverblik...

Læs mere

Benyt Kviklink: Materialer og opgaver eller via et klik på læringselementets titel. Kopier til kuffert

Benyt Kviklink: Materialer og opgaver eller via et klik på læringselementets titel. Kopier til kuffert Hvad er en kuffert? (Et hurtigt overblik) 1 En kuffert består af: En undervisers mappe med undermapper. - Mapperne oprettes og navngives af underviser. - Underviseren kan også oprette mapper på skoleniveau.

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS

VEJLEDNING TIL LUDUS VEJLEDNING TIL LUDUS VEJLEDNING TIL LUDUS INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Log ind. side 3 2. Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Skriv og besvar besked i LUDUS. side 4 4. Find dine konferencer i LUDUS..

Læs mere

TABULEX FLEKSIBLE SKEMALÆGNING

TABULEX FLEKSIBLE SKEMALÆGNING VEJLEDNING TABULEX FLEKSIBLE SKEMALÆGNING Arbejdsgange i forbindelse med skema Version 2.0 Indhold Baggrund... 3 Overførsel til Tabulex Fleksible Skemalægning... 3 1) Lave skemaer (grundskema) i Tabulex

Læs mere

Sådan kommunikerer du sikkert med os. - Kontanthjælp

Sådan kommunikerer du sikkert med os. - Kontanthjælp Sådan kommunikerer du sikkert med os - Kontanthjælp Sådan logger du ind Trin 1 Gå ind på din digitale postkasse du kan finde din digitale postkasse via www.borger.dk eller www.eboks.dk Trin 2 Dernæst logger

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer.

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Elevskema Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Forudsætningen for at arbejde med modulet Elevskema er, at der i Untis er oprettet elever, som er tilknyttet

Læs mere

www.kjellerupskole.dk

www.kjellerupskole.dk ForældreIntra er et lukket univers, hvor forældre skal angive brugernavn og adgangskode for at blive lukket ind. I denne lille folder beskrives nogle af de vigtigste funktioner i ForældreIntra. Man finder

Læs mere

RiskMinder APV-vejledning til butikschefer og arbejdsmiljøkoordinatorer

RiskMinder APV-vejledning til butikschefer og arbejdsmiljøkoordinatorer RiskMinder APV-vejledning til butikschefer og arbejdsmiljøkoordinatorer Indhold Indledning... 2 Spørgsmål og svar... 2 Trin 1. Opstart af APV... 2 Start APV-periode... 6 Indtast antal medarbejdere... 9

Læs mere

Hånd@ Indberetninger samt fakturering

Hånd@ Indberetninger samt fakturering Hånd@ Indberetninger samt fakturering Indledning... 3 Indberetninger... 3 Rækker... 4 Finansbilag... 6 Finansjournal... 7 Finanseksportjournal... 8 Side 2 af 10 Indledning Dette dokument er en vejledning

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er

Læs mere

Fagdage/fordybelsesdage

Fagdage/fordybelsesdage Fagdage/fordybelsesdage På nogle folkeskoler ønsker man, at en bestemt dag i ugen anvendes som fagdag/fordybelsesdag. Forstået således, at en klasse én dag om ugen KUN har ét fag. I de næste eksempler

Læs mere

Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev

Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev 1 Indhold 1 Indledning... 3 2 Importer brugerdata... 4 2.1 Automatisk import... 4 2.2 Manuel import... 5 3 Når du har importeret, sker der følgende...

Læs mere

UNI Login brugeradministration

UNI Login brugeradministration UNI Login brugeradministration - administration via central import 2. udgave, september 2010 UNI C 2010 Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf: 35 87 88 89 1 Hvem kan bruge denne vejledning?... 2 1.1 Hvordan

Læs mere

START PROCESSEN Manual - Side 1/12

START PROCESSEN Manual - Side 1/12 START PROCESSEN Manual - Side 1/12 START PROCESSEN Når du kommer ind på ansøgningsformularen, bliver du mødt af denne velkomstside. Klik på knappen Start i nederste højre TRIN 1.0: ANGIV KOLONIØNSKE -

Læs mere

Web-mail eller et Live-ID

Web-mail eller et Live-ID Web-mail eller et Live-ID Opret et Live-ID eller Hotmail For at kunne benytte Skagen Havkajakklubs delte kalender, hvor du tilmelder dig vores ture, og hvor du kan reservere klubkajakker, er det nødvendigt,

Læs mere

Vejledning til Trio Grønland Vikardækning

Vejledning til Trio Grønland Vikardækning Vejledning til Trio Grønland Vikardækning Indholdsfortegnelse Vikardækning... 3 Visningsmuligheder i oversigtsskemaet... 3 Vikardække én lektion... 4 Metode Drag-and-drop... 4 Metode Vikarforslag... 6

Læs mere

Spillebeskrivelse Produceret af For Spillehallen.dk

Spillebeskrivelse Produceret af For Spillehallen.dk Spillebeskrivelse Produceret af For Spillehallen.dk INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. GENERELT OM HOT STUFF 3 2. GEVINSTTAVLEN 4 3. VALGFRIT SPIL 5 4. INFERNO 5 5. HOT SHOT 6 6. FIREBALL 7 7. GAMEFLASH 8 7.1. Nudge

Læs mere

Vejledning. Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger

Vejledning. Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger Udskrifter - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger Indholdsfortegnelse Udskriv side 3 Ressourcer til udskrift side 3 Diverse side 4-5 -dato, tid, filnavn, blokeringer, tomme udskrifter, team-markering

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 4 (Du skal her vælge Lets Code Og herefter Block Editor.)

Mircobit Kursus Lektion 4   (Du skal her vælge Lets Code Og herefter Block Editor.) Mircobit Kursus Lektion 4 http://microbit.org/ (Du skal her vælge Lets Code Og herefter Block Editor.) I sidste lektion var der en opgave man selv skulle prøve at løse. I skulle lave et stop ur man kunne

Læs mere

Brugermanual. Revision 1

Brugermanual. Revision 1 Revision 1 Brugermanual INDHOLD HENT APP 1 LOG IND 1 OVERSIGT OVER MOBILPLAN 1 OPRET PROJEKT 2 AFSLUT PROJEKT 2 MINE PROJEKTER 3 TILFØJELSER TIL PROJEKT 3 TILFØJ BESKED 3 VIS PÅ KORT 4 NAVIGER TIL 4 REGISTRERING

Læs mere

7.0 Ældre Sagen mail. Log på For at logge på formands webmail skriv adressen: i adressefeltet i Internet Explorer.

7.0 Ældre Sagen mail. Log på For at logge på formands webmail skriv adressen:   i adressefeltet i Internet Explorer. 7.0 Ældre Sagen mail Log på For at logge på formands webmail skriv adressen: https://webmail.aeldresagen.dk i adressefeltet i Internet Explorer. I login vinduet indskrives brugernavn som er den tilsendte

Læs mere

Vejledning. Vejledning til Trio Vikardækning Læreraftale 08

Vejledning. Vejledning til Trio Vikardækning Læreraftale 08 til Trio Vikardækning Læreraftale 08 Indholdsfortegnelse Vikardækning... 3 Visningsmuligheder i oversigtsskemaet... 3 Vikardække én lektion... 4 Metode Drag-and-drop... 4 Metode Vikarforslag... 6 Metode

Læs mere

Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse

Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse Du kan søge en kandidatuddannelse, hvis du har afsluttet eller er i gang med at afslutte en adgangsgivende uddannelse. Adgang til ansøgningssystemet Du

Læs mere

Guide. Administration af FDF.dk/Nyborg. 1. Udgave 2008. Ide og layout Christoffer S. Rasmussen

Guide. Administration af FDF.dk/Nyborg. 1. Udgave 2008. Ide og layout Christoffer S. Rasmussen Guide Administration af FDF.dk/Nyborg 1. Udgave 2008 Ide og layout Christoffer S. Rasmussen FDF.Dk/NyboRG Den nye hjemmeside for FDF Nyborg er baseret på et bloksystem. Det vil sige at det er super nemt

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Afhentning af ansøgninger til de videregående. Brugervejledning Optagelse.dk

Afhentning af ansøgninger til de videregående. Brugervejledning Optagelse.dk Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen

Læs mere

cpos Online Vejledning august 2017 https://gladsaxekortet.cposonline.dk/

cpos Online Vejledning august 2017 https://gladsaxekortet.cposonline.dk/ cpos Online Vejledning august 2017 https://gladsaxekortet.cposonline.dk/ SÅDAN LOGGER DU IND... 3 SÅDAN INDBETALER DU PENGE PÅ ET KANTINEKORT... 4 SÅDAN OPRETTER DU AUTOMATISK OPTANKNING PÅ ET KANTINEKORT...

Læs mere

Indhold. Hvordan skaffes programmet. 1 af 13. AVG Antivirus

Indhold. Hvordan skaffes programmet. 1 af 13. AVG Antivirus 1 af 13 AVG Antivirus Indhold Indhold...1 Hvordan skaffes programmet...1 Sådan bruger du AVG...6 Control Center...6 Check for Updates....7 Test Center...8 Scan Computer...8 Scan Selected Areas...9 Test

Læs mere

Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram

Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram Tag et foto: Du skal åbne programmet foto. Ret ipad mod dit motiv. Tryk på ikonet for foto og billedet tages. Når du tager fotoet, siger ipad som en lukker.

Læs mere

Klargør Trio til Aula

Klargør Trio til Aula VEJLEDNING Klargør Trio til Aula Kalender, Perioder, Ringetidssæt, Aktivitetskategorier, Klasser/hold, Fag, Undervisning Vers.1.0 Indhold Baggrund... 3 Kalender... 3 Perioder... 4 Ringetidssæt... 5 Aktivitetskategorier...

Læs mere

Hvad kan jeg i WebUntis?

Hvad kan jeg i WebUntis? Hvad kan jeg i WebUntis? Hvad kan jeg i WebUntis? 1 1. Login 1.1 Login og rettigheder på WebUntis 4 2 2. Skemaer 2.1 Skemaer i WebUntis 7 3 3. Undervisning 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 Undervisning i WebUntis

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Vejledning for Modeller

Vejledning for Modeller Vejledning for Modeller Vejledning for Modeller Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse Chat typer på Cam4You... 3 Min Konto... 4 Gå online... 4 Specielt ved privat chat... 10 Mine indstillinger... 11 Ændre priser...

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Tillykke med din nye Cobra søkort plotter. Her er en kort gennemgang i brugen af din nye kortplotter, og de ting du skal være opmærksom på.

Tillykke med din nye Cobra søkort plotter. Her er en kort gennemgang i brugen af din nye kortplotter, og de ting du skal være opmærksom på. COBRA MC 600CI/CX INDLEDNING Tillykke med din nye Cobra søkort plotter. Her er en kort gennemgang i brugen af din nye kortplotter, og de ting du skal være opmærksom på. COBRA søkortplotteren bruger C-MAP

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

WebUntis: App til iphone og android - Untis Mobile

WebUntis: App til iphone og android - Untis Mobile WebUntis: App til iphone og android - Untis Mobile Untis Mobile Gruber og Petters i Østrig, der programmerer Untis og WebUntis har udarbejdet app'en Untis Mobile, der kan vise skemaer fra WebUntis på iphone

Læs mere

Når du arbejder i Untis, er det ligesom i alle andre programmer vigtigt, at du tager backup af dine data.

Når du arbejder i Untis, er det ligesom i alle andre programmer vigtigt, at du tager backup af dine data. Backup Når du arbejder i Untis, er det ligesom i alle andre programmer vigtigt, at du tager backup af dine data. Start med at oprette en backup-mappe til dine Untis-filer vha. stifinder i Windows. I menuen

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Attraktor i en lokalegruppe.

Attraktor i en lokalegruppe. Attraktor i en lokalegruppe Attraktor i en lokalegruppe. En rød attraktor i en lokalegruppe fungerer på følgende måde: Hvis attraktoren er sat i gruppen, betyder det, at der skal være minimum én binding

Læs mere

AgeForce MINI vejledning

AgeForce MINI vejledning AgeForce MINI vejledning Velkommen til AgeForce et enkelt og sikkert netværk for dig over 50 I denne korte guide fortæller vi dig hvordan du: - Opretter en gratis profil på www.ageforce.dk. - Redigerer

Læs mere

ODSIF BRUGSANVISNING. TIL WIFI-BOKS-STYRING til rullegardiner. Model: Wifi-boks

ODSIF BRUGSANVISNING. TIL WIFI-BOKS-STYRING til rullegardiner. Model: Wifi-boks ODSIF BRUGSANVISNING TIL WIFI-BOKS-STYRING til rullegardiner. Model: Wifi-boks 11 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Garanti og produktansvar...3 Oversigt over wifi-boksen...4 Opsætning af wifi-boks...5

Læs mere

Vejledning i brug af Favrskov Kommunes jobportal

Vejledning i brug af Favrskov Kommunes jobportal Vejledning i brug af Favrskov Kommunes jobportal Indledning... 3 Login til jobportalen... 3 Overblik over kandidaterne:... 5 Prioritering af kandidater:... 7 Kontaktpersoner... 8 710-2012-1424 2 Indledning

Læs mere

Fagdage/fordybelsesdage

Fagdage/fordybelsesdage Fagdage/fordybelsesdage På nogle folkeskoler ønsker man, at en bestemt dag i ugen anvendes som fagdag/fordybelsesdag. Forstået således, at en klasse én dag om ugen KUN har ét fag. I det næste tager vi

Læs mere

Motto-Captura ApS, 2006. Ordblinde PDA. Lyt - lær - husk. Motto-Captura ApS, 2006 www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu

Motto-Captura ApS, 2006. Ordblinde PDA. Lyt - lær - husk. Motto-Captura ApS, 2006 www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu p1 Ordblinde PDA Lyt - lær - husk www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu p2 p3 Vi håber meget, at du vil få glæde af løsningen. Du må meget gerne sende os forslag eller ringe til os. p4 Start Når du

Læs mere

Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger

Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger Udskrifter - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger 2 Indhold Indledning... 4 Generelt... 4 Vælg Udskriftstype... 6 Normalskema... 6 Oversigtsskema... 7 Dagsbaseret... 9 Ressourceindstillinger...

Læs mere

Absalon - guide. Login. Opbygning

Absalon - guide. Login. Opbygning Absalon - guide Login Alle ansatte og studerende på Københavns Universitetet har adgang til Absalon. For at komme ind i Absalon skal du logge dig på www.kunet.dk med dit CPR nr. og din PIN-kode. Når du

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC)

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Gå ind i "Denne computer" (ikonet ligger på skrivebordet). Her ligger de netværksdrev computeren råder over og separate

Læs mere

www.munkebjergskolen.odense.dk

www.munkebjergskolen.odense.dk ForældreIntra er del af Munkebjergskolens hjemmeside. Her åbnes op for en større, direkte kontakt mellem skole og hjem. ForældreIntra er et lukket univers, som forældrene skal angive brugernavn og adgangskode

Læs mere

Installation af DATABOKS online backup manager

Installation af DATABOKS online backup manager Installation af DATABOKS online backup manager For at kunne tage fjern-backup skal du installere en online backup manager på din maskine. Den skal bl.a. bruges til at bestemme hvilke filer, databaser og

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

TYPO3 TRIN FOR TRIN 2

TYPO3 TRIN FOR TRIN 2 TYPO3 TRIN FOR TRIN 2 De indledende øvelser er fuldstændig de samme som i TYPO3 TRIN FOR TRIN 1 side 1-2. Du åbner altså din browser, skriver ale.dk/typo3 i Adressefeltet, skriver dit Brugernavn (Username)

Læs mere

Multi-Camera redigering

Multi-Camera redigering Multi-Camera redigering Hvis du laver optagelser af en levende begivenhed såsom en koncert eller en dans med flere kameraer, kan det være temmelig tidskrævende at redigere optagelserne sammen sekventielt.

Læs mere

TABULEX FLEKSIBEL SKEMALÆGNING

TABULEX FLEKSIBEL SKEMALÆGNING VEJLEDNING TABULEX FLEKSIBEL SKEMALÆGNING Opgørelse af lærer samt genberegning af skemaer Version 2.0 Indhold Baggrund... 3 Scenarie... 3 Fremgangsmåde... 3 I Trio... 3 Opret periode og tilpas lektioner...

Læs mere

Tabulex TEA-Privat Venteliste

Tabulex TEA-Privat Venteliste Tabulex TEA-Privat Venteliste Introduktion På ventelisten har du et overblik over potentielle, kommende elever. Med få tast er eleven på ventelisten til det ønskede skoleår med egne oplysninger samt forældreoplysninger.

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner)

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner) Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner) Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes

Læs mere

SKYPE FOR BUSINESS QUICK CARDS KOM GODT I GANG MED SKYPE FOR BUSINESS

SKYPE FOR BUSINESS QUICK CARDS KOM GODT I GANG MED SKYPE FOR BUSINESS SKYPE FOR BUSINESS QUICK CARDS KOM GODT I GANG MED SKYPE FOR BUSINESS . Indstillinger.. Installer Skype for Business på din computer.. Basis-indstillinger.. Indstil og skift headset og webcam.. Statusvisning

Læs mere

Vejledning. Vejledning Trio Brugeradministration Decentral

Vejledning. Vejledning Trio Brugeradministration Decentral Vejledning Trio Brugeradministration Decentral 1 Trio Brugeradministration Decentral styring I kraft af et stadigt stigende ønske fra kommunerne om at kunne styre brugere og deres roller i Trio, og som

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR IT. Vejledning til installation af kopisikringslås og program

Kom godt i gang med DLBR IT. Vejledning til installation af kopisikringslås og program Kom godt i gang med DLBR IT. Vejledning til installation af kopisikringslås og program Denne installationsvejledning beskriver trin for trin installationen af DLBR IT på din computer. Nyeste version af

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo TV Go... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo TV Go på tablet og telefon... 8 Betjeningsguide...

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation)

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation) Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation) Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes

Læs mere

Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2

Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2 Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2 Indledning:... 2 Metode 1 en samling af sider, med kun en engelsk version:... 3 Metode 2 Eksisterende sider med både en dansk og en engelsk

Læs mere

COOKIENOTE BRUGERVEJLEDNING MODUL VERSION 1.6.1

COOKIENOTE BRUGERVEJLEDNING MODUL VERSION 1.6.1 COOKIENOTE MODUL VERSION 1.6.1 INDHOLDSFORTEGNELSE KOM GODT I GANG MED CookieNote 3 OPSÆTNING AF CookieNote 3 DEAKTIVER MAGENTOS EGEN COOKIE-BEKRÆFTELSE 6 TRIC INFO-MODUL 7 NOTIFIKATIONER 8 SUPPORT 8 Vejledning:

Læs mere

Vejledning. Vejledning Trio Dannelse og indberetning af månedsløn

Vejledning. Vejledning Trio Dannelse og indberetning af månedsløn Vejledning Trio Dannelse og indberetning af månedsløn Indholdsfortegnelse Lønoverførsel... 3 Lønkoder... 3 Grænser for uv-tillæg/overtid... 4 Afregning af løn... 4 Dannelse af månedsløn/faste tillæg...

Læs mere

To Vejs Motorcykel Alarm System BEEPER X6R

To Vejs Motorcykel Alarm System BEEPER X6R Betjeningsvejledning 1. Både 2-vejs fjernbetjeningen og alarmenheden kan afgive alarmsignal. Du kan både bruge den 2 vejs fjernbetjening og den almindelige fjernbetjening til at overvåge motorcyklen. 2.

Læs mere

Rejseafregning med zexpense: Opret kørsel og rejseafregning i app en

Rejseafregning med zexpense: Opret kørsel og rejseafregning i app en Rejseafregning med zexpense: Opret kørsel og rejseafregning i app en maj 2018 Opret kørsel i app en 1 Vælg Kørsel 2 Vælg startadressen Indtast adressen i feltet foroven, eller Tryk på den grønne knap for

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Kontrol, Enhed for Jordbrugskontrol i 2015 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

cpos Online Quickguide Version Roskilde https://roskilde.cposonline.dk/ Unitec - Højvangen 4 - DK-3480 Fredensborg

cpos Online Quickguide Version Roskilde https://roskilde.cposonline.dk/ Unitec - Højvangen 4 - DK-3480 Fredensborg cpos Online Quickguide Version 1.1.4 Roskilde https://roskilde.cposonline.dk/ Unitec - Højvangen 4 - DK-3480 Fredensborg cpos Online Portal vejledning Version 1.1.4 Roskilde SÅDAN LOGGER DU IND... 3 SÅDAN

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation)

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation) Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation) Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes

Læs mere

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning

Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning August 2017 Vejledning om tilmelding til Register for køb af ammoniumnitratgødning August 2017 Denne vejledning er udarbejdet af:

Læs mere

Vejledning. Vejledning til Trio Opgørelse af lærer

Vejledning. Vejledning til Trio Opgørelse af lærer til Trio Opgørelse af lærer Hvornår skal en lærer opgøres? Du kan have brug for at skulle opgøre en lærer, hvis vedkommende: stopper går på barsel uden løn fra skolen ændrer beskæftigelsesgrad. Skal en

Læs mere

Danmarks civile Hundeførerforening

Danmarks civile Hundeførerforening Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening DcH s Eftersøgningstjeneste DcH Eftersøgningstjenestens elektroniske rapporteringssystem. Baggrund Dette elektroniske Rapporteringssystem er fremstillet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forfatter: Sune Bjerre, Mediekonsulent, evidencenter (Creative Commons License Navngivelse-Ikke-kommerciel 2.

Indholdsfortegnelse. Forfatter: Sune Bjerre, Mediekonsulent, evidencenter (Creative Commons License Navngivelse-Ikke-kommerciel 2. Indholdsfortegnelse Videoredigering med KineMaster... 2 Videoredigeringsapp... 2 KineMasters brugergrænseflade... 3 Sådan redigerer du dine videoer... 4 Optage video... 4 Klippe en optagelse... 6 Indsætte

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Kursistvejledning til Ludus Web

Kursistvejledning til Ludus Web Kursistvejledning til Ludus Web Ludus Web er et kommunikationssystem. I Ludus Web kan du bl.a.: Se dit skema/din undervisers skema Melde dig syg Tjekke dit fravær Se aflysning af timer Sende beskeder bl.a.

Læs mere

Søgning på patienter med kræft

Søgning på patienter med kræft Søgning på patienter med kræft Herunder finder du en vejledning til, hvordan du via dit elektroniske journalsystem (Novax) laver et udtræk over patienter fra din praksis, som i de seneste 3 år har haft

Læs mere