AMTOFT ORGANISATIONSPSYKOLOGI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AMTOFT ORGANISATIONSPSYKOLOGI"

Transkript

1 Kvalitetsmedarbejderen som en velkommen gæst i organisationen. Kvalitetsafdelingen som en velkommen gæst i organisationen. Af Cand. Psych Mette Amtoft. Organisations og familie terapeut underviser bl.a. på kvalitetsbevidsthed og projektledelse for Danske ingeniørers Efteruddannelse (DIEU) Lidt baggrund for denne artikel: I de sidste 5 år har jeg haft min gang i mange organisationer både som lederudvikler, projektsupervisor og katalysator i forskellige kvalitetsudviklingsforløb. Herudover har jeg bl.a. trænet og undervist mange kvalitetsmedarbejdere i de psykologiske mekanismer, der hersker omkring kvalitetsområdet. I disse forbindelser har jeg altid undret mig såre over den forskel der var på de kvalitetsfolk, jeg kendte og dem jeg som den resterende organisation beskrev for mig. Det var ofte urimelige beskrivelser der gik om kvalitetsprojekterne uagtet, at mange af dem faktisk var velgennemtænkte på mange måder. På kurserne er det også for 99% s vedkommende relationsproblemer med den øvrige organisation og heraf følgende implementerings problemer, som jeg præsenteres for af kvalitetsmedarbejderen. Metaforen den velkomne gæst har i den forbindelse været meget anvendelig i træningen af disse kvalitetsmedarbejdere. Nu begynder historien: Isocertificering og kvalitetsudviklingsprojekter af forskellig art har i de sidste år været kodeordet i mange virksomheder løsningsmodeller for problemer af vidt forskellig art: faldene markedsandele eller omsætning generelt dalende motivation og effektivitet blandt medarbejderne overkapacitet i virksomheden ændrede krav og vilkår i omgivelserne osv. Ofte har man oprettet kvalitetssikringsafdelinger, der er udnævnt kvalitetschefer og medarbejdere, hvis opgave har været at lede og gennemføre disse kvalitetsudviklingsprojekter.

2 Hvis man skærer deres opgave og ansvar ned til benet, kan man sige, at de har med det arbejde skulle sikre, at bundlinietallet forbedres via forbedrede produkter procedurer bedre udnyttelse af de menneskelige og tekniske ressourcer i virksomheden. Kvalitetsmedarbejderens arbejdsvilkår. Kvalitetsmedarbejderen og kvalitetschefer er tænkt som eksperter på kvalitetsudviklingsområdet, men her er der tale om et område, hvis indholdsmæssige værdi er dybt afhængigt af den øvrige organisations vilje og ønske om samarbejde og levere information omkring deres arbejdsområde. Hvis ikke der for kvalitetsmedarbejderes vedkommende være tale om, at han/hun ikke kan levere et stykke arbejde til noget som helst. Hvis ikke en sådan tillidsfuld og respektfuld relation opnås mellem kvalitetsafdeling og den resterende organisation, er min tese, at kvalitetsfunktionen faktisk kan forværre de problemer, som de var ansat til at løse. Kvalitetsfolkene bliver et udskudt irritationsmoment for medarbejderne, og ansvaret for den dårlige kvalitet bliver mageligt for den resterende virksomhed placeret i kvalitetsafdelingen, hvor man isoleret ikke er i stand til at foretage sig noget som helst. Kvalitetsmedarbejderens situation: 1. Vedkommende er ansvarlig for kvaliteten på tværs og på langs i virksomheden og er således, hvad angår ansvar, at sammenligne med den administrerende chef. 2. kvalitetsmedarbejderen har ikke kollegial eller specielstatus for nogle af de medarbejdere/brugere, som kvalitetsudviklingen vedrører, og er, hvad angår organisatorisk kompetence, at sammenligne med en intern konsulent (edb), hvilket vil sige ingen ledelseskompetence i forhold til brugerne, men masser af forstyrrelser. 3. kvalitetsmedarbejderen er ofte et symbol for en utilfredshed med status quo set fra ledelsens eller kundernes side, og ses af mange medarbejdere lidt som en straf og er således at sammenligne med eksterne konsulenter med rationalisering og fyringer som speciale.

3 Disse tre forhold er sektionens ansvar på tværs. - Ingen ledelseskompetence, løs organisatorisk tilknytning. - Et ry som forstyrre og en skjult rationalseringsmålsætning stiller nogle helt specielle krav til kvalitetsmedarbejderens kommunikative og samarbejdsevner, samt til den rolle, attituder og etik som kvalitetsmedarbejderen gebærder sig rundt i organisationen på. Min erfaring med kvalitetschefer og medarbejdere er, at de er optændt af den hellige ild omkring kvalitetsspørgsmålet og har selv været meget ansvarlige og samvittighedsfulde medarbejdere, før de blev udnævnt til kvalitetsfolk. Dette er naturligvis en god ting på mange måder, men med de ovennævnte organisatoriske vilkår er det vigtigt, at kvalitetschefen husker den gensidige afhængighed af organisationen og ser sig selv som gæst i virksomheden og på afdelingerne. Men hvad sker der, når Jehovas Vidner kommer på besøg? Man prøver så pænt som muligt at få dem verfet ud af døren. De skal ikke komme og fortælle os, at det vi har troet på og gjort hidtil har været forkert, og at de har set lyset og vil lave hele vores liv om for os. De tager her ud over en masse af vores tid, og vi har af lutter irritation ikke hørt et ord af deres budskab. Nej, en sådan gæst er sjælden velkommen i vort hjem, men hvad er en velkommen gæst karakteriseret ved? Respekt for os og det, vi kan og gør. Lidt ydmyg og gerne med interessant nyt fra den store verden. Vi skal være sikre på, at han taler pænt om os, når han forlader os igen, så det han fortæller os om de andre, skal være konstruktivt og inspirerende, evt. kan han være en vej eller en bro over til de andre.

4 Vore gæster må jo også meget gerne have lidt gaver eller i det mindste en lille opmærksomhed med og så skal han helst følge husets kutymer (kulturen), ikke ind med de store sko på eller spise grimt ved bordet og tale vort sprog. Han/hun må også meget gerne hjælpe til, det er jo trods alt et stort besvær at have gæster, og så skal han gerne vise, at han værdsætter besværet, både mens han er der og også ved tak for sidst, hvor han fortæller, hvad han fik ud af besøget, og hvad nu? Ud fra disse positive gæsterelationer vil man efter min erfaring kunne trække mange paralleller til et vellykket kvalitetsudviklingstiltag. Der vil i dette gæstebillede være værktøjer, som er direkte anvendelige, men som kan kræve en redefinering af sin egen rolle som kvalitetschef og medarbejder. Ydmyghed og respekt for de mennesker, som arbejder med de områder, som er blevet mål for kvalitetsudvikling, er alfa og omega for at få en dialog i gang, som kvalitetsmedarbejderen er dybt afhængig af for overhovedet at kunne få indhold i projektet. En fornuftig indgangsattitude, at man kommer for at bede om hjælp fra afdelingens side, da de jo er eksperterne, og kvalitetsmedarbejderen kan intet udrette uden deres bidrag, og at det følgende forløb kun kan og skal gennemføres med deres medvirken. Dernæst må man give plads til alle de spørgsmål, man på afdelingen har vedrørende projektet. Herudover må man kunne formidle den øvrige organisations mening med de ting der skal ske. Det bedste vil være at kunne formidle en dialog mellem den øverste ledelse og medarbejderne, hvilket er alfa og omega for den troværdige kvalitetsmedarbejder at begive sig ind over dørtærsklen på. Denne dialogs formidlende rolle er ikke kun vigtig på langs, men også på tværs i organisationen, hvis helheden i kvaliteten skal bibeholdes. Ikke sjældent skyldes kvalitetsproblemer i en organisation tværorganisatoriske samarbejds og koordinationsvanskeligheder, hvor kvalitetschefens rolle som brobygger og dialogformidler kan være af afgørende betydning.

5 En god ide er, hvis man også kan kompensere for besværet på en eller anden måde eller under en eller anden form kan gøre sig nyttig for medarbejderen. Dette kræver dog, at man har lyttet til disse medarbejderes behov og spørger lidt til, hvorledes man kunne være til nytte (er der noget, jeg kan hjælpe med?) kvalitetsmedarbejderen kan bruge kommunikations- og interviewteknik, som sikre, at medarbejderen i sin dialog med kvalitetsmedarbejderen sikres en følelse af at have værdi blive forstået og at kunne se løsningerne på kvalitetsproblemer inden for rækkevidde. Dialogen skal gerne ende med, at medarbejderen ser kvalitetsudvikling som et meningsfuldt, bekræftende, fælles projekt og ikke som et fejlsøgnings - og syndebukkepegningsprojekt. Præget af petitesseerytteri og omstændelige beskrivelser af simple rutiner, som ingen nytte har. Her når vi så til det sidste aspekt, som jeg vil trække ud af den velkomne gæsterelation, nemlig opfølgning. Opfølgning er ud over en meget almindelig høflig gestus, som kvitterer, at man har værdsat anstrengelserne, også en enestående mulighed for at måle effekter af indsats og at signalere overfor de involvere brugere, at deres tiltag nytter og er højt prioriteret. Her er ingen kvalitetsmedarbejderen Katalyserende evner meget vigtig, da en sådan opfølgning må og skal have lærings og erfaringsindsamlingsperskeptiv. Opfølgning som kontrol stopper straks ærindringsbestræbelserne og kalder forsvaret frem. Hvis Jehovas Vidner kommer for at kontrollere, om jeg nu har læst de 2 Vågn op, de gav mig, er der sandsynlighed for, at de får bladene lige i hovedet igen. Kvalitetsmedarbejderen skal vise interesse og rose, det der er gået godt og herefter sammen med afdelingen lære af det, der ikke lykkedes. Evt. selv gå forrest ved at formidle til afdelingen, hvad kvalitetsafdelingen har lært af det forgangne forløb. Denne opfølgning skal også meget gerne foretages af den øverste ledelse, og her vil kvalitetschefens dialogformidlende evner være af afgørende betydning. Kvalitetschefen har ofte en ikke beskrevet vigtig opgave i at formidle dilemmaer op og ned og på tværs i organisationen. Dette kræver udover diplomatisk sans en sjældent god situationsfornemmelse. Hvis denne dilemmaformidling lykkes, er der faktisk som regel tale om et

6 vellykket kvalitetsudviklingsforløb, som dog for at kunne forblive den stadigt løbende proces kræver, at disse dilemmaer bliver synlige for enhver i organisationen, således at man kan handle på dem ud fra en fælles forståelse. Findes der procedurer for en sådan dilemmadialog, vil virksomheden kunne justere sin kvalitet løbende og her er den sørgelige slutning. Det gælder for gæster og det gælder for kvalitetsafdelingen, det lugter på tredje dagen. Hermed mener jeg for kvalitetsafdelingens medarbejdere er det en del af deres professionelle virke stadig at arbejde bevidst med og forhandle grænserne for deres råderum og for brugernes? Afdelingernes ansvar og måske vil den fornemste kvalifikation være at vide, hvornår man skal forsvinde igen. Dog vi dette kræve, at kvalitetsafdelingens kompetence er diffunderet og sivet ud i afdelingerne, og en bedre vært/værtindegave kan man vel næppe give. Så med dialog respekt opfølgning interesse og til sidst, men ikke mindst læring og undervisning og alle nyttige redskaber for den entusiastiske kvalitetsmedarbejder naturligvis, og det er ofte det kvalitetsmedarbejderen mener med redskaber til at få budskabet klart ud.

ANERKEND DIN MEDARBEJDER

ANERKEND DIN MEDARBEJDER PERSONALESTYRELSEN DANSKE REGIONER KL DECEMBER 2009 ANERKEND DIN MEDARBEJDER INSPIRATION TIL ENGAGEMENT OG ARBEJDSGLÆDE udmøntning af kvalitetsreformen Kære leder Dine medarbejdere er grundlæggende meget

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Opdateret Lederskab. Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse

Opdateret Lederskab. Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse ISSN 1901- Nr. 9 2008 Tema: MUS kom dybere i samtalen Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS Vi har tidligere peget på Medarbejder- Udviklings-Samtaler (MUS) som et dynamisk og kreativt redskab

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering

Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering Af: Cand. psych., Mikkel Ejsing, Resonans A/S Introduktion Konflikter er en del af hverdagen på vores arbejdspladser og i vores privatliv.

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM TRIVSEL PÅ KONTORER TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN INDHOLD 4 FORORD 8 HVAD ER TRIVSEL OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ? 11 HVAD KAN I HVER ISÆR BIDRAGE

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Vi-sprog vil forandre den offentlige sektor

Vi-sprog vil forandre den offentlige sektor Vi-sprog vil forandre den offentlige sektor Om ledelseskompetencer, der kan få et vi-sprog til at vokse frem Tina Fischer Den strukturforandring, som ledere og medarbejdere i kommunerne står overfor kaldes

Læs mere

En god arbejdsdag. Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

En god arbejdsdag. Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø. Industriens Branchearbejdsmiljøråd En god arbejdsdag Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien

Læs mere

DEN GODE ARBEJDS- PLADS

DEN GODE ARBEJDS- PLADS DEN GODE ARBEJDS- PLADS TILLID RETFÆRDIGHED SAMARBEJDE Sæt social kapital på dagsordenen - og skab godt samarbejde VI SATTE DET PÅ DAGSORDENEN Udgivet af: FIU s Udviklingsenhed i samarbejde med forbundene

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Hvad er brugerinddragelse i sundhedsvæsenet? VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet

Læs mere

Lederens arbejde med stress

Lederens arbejde med stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Lederens arbejde med stress Værktøj nr. 4 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 4 i serien Vi finder os ikke i stress! Lederens arbejde med stress er det fjerde værktøj

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

God. skolestart. Pædagogiske. og metodiske overvejelser omkring en god skolestart. HUSKELISTE til en god skolestart.

God. skolestart. Pædagogiske. og metodiske overvejelser omkring en god skolestart. HUSKELISTE til en god skolestart. God PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE skolestart Tryghed og omsorg er en del af hverdagen Gode relationer bygger på gensidig forståelse og respekt Eleverne skal trives for at lære Lær eleverne bedre at kende Camp

Læs mere

DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV

DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV VELKOMMEN TIL DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV Udstyret med en bærbar computer, en internet forbindelse eller bare en mobiltelefon kan mange ansatte i den finansielle sektor efterhånden

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I Balance med kronisk sygdom Sundhedspædagogisk

Læs mere

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er mobning? 4 Tegn på mobning 4 3. Forebyg mobning 5 Gode råd til lederen om at forebygge mobning 5 Løs konflikter 5 Skab

Læs mere

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Indholdsfortegnelse Forord 3 Indledning 4 Arbebjdet skal organiseres målrettet

Læs mere

FORTÆLLINGER OM SKOLELEDELSE. Praksiskatalog om ledelse af forandringer

FORTÆLLINGER OM SKOLELEDELSE. Praksiskatalog om ledelse af forandringer 10 FORTÆLLINGER OM SKOLELEDELSE Praksiskatalog om ledelse af forandringer Indholdfortegnelse 1. Indledning 3 2. Ti skolelederfortællinger om ledelse af forandringer 5 Susanne Oxvig Håkansson, Grønnevang

Læs mere

De første 100 dage. som leder af en fusioneret organisation

De første 100 dage. som leder af en fusioneret organisation De første 100 dage som leder af en fusioneret organisation De første 100 dage som leder af en fusioneret organisation 2 DE FØRSTE 100 DAGE Indhold Forord 5 Når fusioner fungerer 6 Fokus på medarbejdere

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

KODEKS FOR GOD MELLEMLEDELSE. kodeks for god mellemledelse

KODEKS FOR GOD MELLEMLEDELSE. kodeks for god mellemledelse KODEKS FOR GOD MELLEMLEDELSE kodeks for god mellemledelse 2 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Kodeksets brug... 4 2. Anbefalinger... 6 3. Mellemlederens udfordringer...12 4. at lede mennekser... 2 1 3

Læs mere

Evaluering af D2i -Design to innovate

Evaluering af D2i -Design to innovate Evaluering af D2i -Design to innovate Udarbejdet af LB Analyse og SDU for for D2i - Design to innovate Februar 2015 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Formål og målgruppe... 3 1.2 Aktiviteter i projektet...

Læs mere