Bilag 2: Løsningsbeskrivelse. Opgaven vil bestå af at varetage drift af den samlede NemLog-in-løsning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 2: Løsningsbeskrivelse. Opgaven vil bestå af at varetage drift af den samlede NemLog-in-løsning."

Transkript

1 Bilag 2: Løsningsbeskrivelse Opgaven vil bestå af at varetage drift af den samlede NemLog-in-løsning. Den nuværende NemLog-in-løsning består af en række forskellige funktionelle komponenter, der indgår i de forskellige applikationer i NemLog-in. En række af komponenterne udgøres af fælles infrastrukturkomponenter til logning, caching, udsendelse af mails mv. Komponenterne er generelt løstkoblede med veldefinerede snitflader imellem, hvilket giver en fleksibel arkitektur. Historisk har dette givet god mulighed for at videreudvikle NemLog-in i løsningens levetid med ny funktionalitet. Nedenstående figur viser et overblik over de forskellige komponenter: Users IT systems Internet Connection Support System (CSS) User Administration System (FBRS) NemLog-in Delegation system Signing Administration Portal Administration Portal NemLog-in Web SSO Delegation Portal Signing Page Health status Enrollment Portal Attribute Service Attribute Query Query web Signing web Provisioning Services Legal Unit web Security Token Service Metadata s Common components Application logging Data cache Mail dispatcher Figur 1: Komponenter i NemLog-in (funktionelt syn) Logisk er infrastrukturen opdelt i en række netværkszoner bestående af Internet zone, DMZ, Applikationszone og Data-zone (back-end). Dette giver mulighed for en traditionel perimeterbeskyttelse ved brug af firewalls og netværkssegmentering efter defense-in-depth princippet. Zone-opdelingen er illustreret på nedenstående figur:

2 Figur 2: Zoneopdeling i infrastrukturen Kernen i NemLog-in er bygget på Windows teknologi, herunder Windows Server, SQL Server og AD FS 2.0 som illustreret nedenfor:

3 Som figuren viser, er der bygget en custom Identity Provider som en web applikation, der håndterer integrationen med NemID (herunder implementering af TU pakkerne). Custom IdP en udsteder efter autentifikation af brugeren tokens til AD FS, som herefter håndterer sessionsstyring med brugerens browser, udstedelse af tokens til tjenester samt logout. Dermed er al integration med den nuværende NemID-løsning isoleret i sit eget modul, hvilket må forventes at lette overgangen til den kommende nationale digitale identitets- og signaturløsning (NDIS, næste generation NemID) betydeligt, idet man blot kan tilføje nye IdP-moduler. AD FS installationen er af sikkerhedsmæssige grunde delt i en proxy i DMZ samt en back-end server i applikationszonen, således at angrebsfladen mod internettet begrænses mest muligt. Back-enden benytter af sikkerhedsmæssige årsager Hardware Security Modules (HSM) fra Thales til at beskytte private signeringsnøgler, herunder nøglen som signerer SAML tokens. Der er bygget en række kundespecifikke moduler til at supplere funktionalitet i AD FS eller omgå begrænsninger. Dette drejer sig om moduler til throttling, SOAP logout, logning mv. Eksempelvis kan ADFS ud af boksen ikke understøtte logningskravene i NemLog-in.

4 Infrastruktur Infrastrukturen i NemLog-in er opbygget omkring en række strenge/ siloer, hvor hver silo er en trio bestående af en front-end server placeret i DMZ, en back-end server i applikationszonen samt en databaseserver i datazonen, der er låst sammen i én enhed. På den måde sker al loadbalancering mellem front-end serverne, så en brugertransaktion behandles fuldt ud inden for en silo. Denne opbygning giver både en simpel infrastruktur i forhold til load-balancering og tilvejebringer samtidig mulighed for opskalering af infrastrukturen i perioder med spidsbelastninger. Historisk har det således været det såkaldte marts peak, hvor SKAT åbner for adgang til borgernes årsopgørelser, der har givet den største belastning af systemet. I disse perioder indkobles efter behov et antal ekstra siloer baseret på virtuelle servere, mens de normale siloer, der står for daglig drift, udgøres af fysiske servere. Belastningstest har vist, at denne opskalering giver en næsten lineær forøgelse af kapaciteten med antallet af siloer, hvilket er ganske fint, og produktionsmiljøet har da også i praksis kørt fuldt tilfredsstillende i perioderne med spidsbelastning. Miljøer Ovenstående diagrammer illustrerer produktionsmiljøet. Der er herudover kravsat to andre miljøer med betydeligt lavere kapacitetsbehov:

5 Et staging miljø, der funktionelt og sikkerhedsmæssigt ækvivalent til produktion, men som kapacitetsmæssigt er nedskaleret. Et integrationstestmiljø som anvendes af tjenesterne i forbindelse med tilslutning. Kapacitet og sikkerhed NemLog-in betragtes som samfundskritisk infrastruktur og er generelt dimensioneret efter dette, idet løsningen er single point of failure for en lang række offentlige selvbetjeningsløsninger (>300). Løsningen er derfor bygget med to-center drift, redundante internetforbindelser, spejling, clustering, fail-over osv. For produktionsmiljøet er de vigtigste mål: Oppetid: 99,9 % på hverdage. Svartider på mindre end to sekunder i 90 % af tilfældene for de fleste brugertransaktioner. Håndtering af logins per time. Spidsbelastning på 170 transaktioner per sekund. I forbindelse med SKAT s årlige udsendelse af årsopgørelser i marts måned (det såkaldte marts peak), er der hård belastning af løsningen med typisk mere end 1 mio. log-ins om dagen. NemLog-in s kritikalitet for selvbetjeningsløsninger gælder både for egenskaben tilgængelighed, da ingen brugere får adgang uden NemLog-in s medvirken, men også konfidentialitet og integritet, idet en kompromittering af NemLog-in kan føre til kompromittering af data i de tilsluttede tjenester. Løsningen drives derfor med høje sikkerhedskrav i forhold til kryptering, firewalls, overvågning, IDS/IPS, beskyttelse mod Denial of Service angreb, løbende sårbarhedsscanninger og penetrations mv. Den mest følsomme del af løsningen udgøres af de private signeringsnøgler, der underskriver SAML Assertions, der giver adgang til andre tjenester. Disse beskyttes i kryptografiske hardwaremoduler (HSM er) som overholder FIPS level 3 standarden suppleret med strenge procedurer omkring nøglehåndteringen. Opsummering på nuværende arkitektur Samlet vurderes den nuværende arkitektur som et godt grundlag for organisk at kunne videreudvikle løsningen til fremtidige behov. Den nuværende arkitektur er forholdsvis veldesignet i form af velafgrænsede og løstkoblede komponenter. Samtidig har infrastrukturen i praksis vist sig som robust, fejltolerant og skalérbar, således at fremtidige behov for øget kapacitet i form af flere brugertransaktioner ikke forventes at give nogen nævneværdige udfordringer. De største potentielle udfordringer vurderes at ligge i brugen af AD FS 2.0 produktet fra Microsoft. Der er her tale om et standardprodukt med lukket kodebase, der i praksis har givet en række problemer og behov for ændringer i løsningens levetid (fx i forbindelse med logning). Således er AD FS s rolle i løsningen blevet mindre og mindre over tid, fordi det i flere situationer har været nemmere at arbejde uden om løsningen end at tilpasse løsningen. Samtidig er den langsigtede strategi for produktet tvivlsom, idet AD FS 3.0 umiddelbart vurderes at være ufleksibelt for tilpasninger, og da

6 kernefunktionaliteten er skabt til andre scenarier (Enterprise brug) end til NemLog-in. Man kan således i værste fald risikere, at nogle ønsker til et fremtidigt NemLog-in kan blive vanskelige at honorere, og i givet fald må man overveje en (evt. gradvis) udskiftning af produktet. På nuværende stadie er der dog ikke noget som tilsiger, at en sådan udskiftning er nødvendig inden for de næste par år, og samlet vurderes der ikke at være væsentlige argumenter for at forkaste en i dag velfungerende løsning og starte forfra med etablering af en ny løsning fra bunden. Væsentlige nye behov som integration med den kommende NDIS-løsning og introduktion af finkornede rettigheder i FBRS og fuldmagt vurderes eksempelvis at kunne håndteres med den nuværende AD FS løsning. En eventuel udskiftning af AD FS vil i givet fald blive udført af udviklingsleverandøren.

7 Forretningsbehov Kunden forestiller sig umiddelbart nærværende behovsopgørelse for kontrakten: Nr. Behov Uddybning 1 Stabil drift NemLog-in er en samfundskritisk infrastrukturløsning, som er single point of failure for borgeres og virksomheders adgang til offentlige løsninger. Det er derfor afgørende, at der sikres en stabil drift og meget høj tilgængelighed, da fejl, nedetid og ustabilitet rammer alle offentlige tjenester på en gang. 2 Skalering Der sker en stadig stigende digitalisering af samfundet, hvor nye løsninger løbende udvikles og tilsluttes NemLog-in, og hvor trafikken på eksisterende løsninger støt vokser. Det er afgørende, at NemLog-in kan skaleres til fremtidens behov og ikke kommer til at udgøre en flaskehals for digitaliseringen. 3 Sikkerhed NemLog-in er en kritisk sikkerhedsløsning, der giver adgang til store mængder følsomme data i andre offentlige, digitale løsninger. En kompromittering af løsningen vil derfor kunne få fatale konsekvenser både for datasubjekterne samt tilliden til digitaliseringen i det hele taget. Det er derfor helt centralt, at sikkerheden i NemLog-in er state-of-the-art, og at der til stadighed og proaktivt følges op på sikkerhedsniveauet. 4 Videreudvikling NemLog-in skal videreudvikles med en række funktioner, der understøtter den videre digitalisering af samfundet. Det er derfor afgørende, at test- og driftsmiljøer smidigt understøtter deployment af nye releases, og at samarbejde mellem drifts- og udviklingsleverandører kan fungere smidigt og effektivt. 5 Migrering Det er et meget stort antal tjenester (>300) tilknyttet den eksisterende NemLog-in løsning, og det er centralt at kunne sikre en så smertefri transition som muligt til den nye løsning - både i et tjenesteudbyder- og slutbrugerperspektiv. 6 Compliance En række reguleringstiltag er på vej (herunder persondataforordning og eidas-forordning fra EU). Det

8 er derfor afgørende, at en ny driftsplatform bygges, så den understøtter overholdelse af de relevante krav fx i forhold til dokumentation, procesmodenhed, sikkerhed, logning, overvågning og afrapportering osv.

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Notat 21. februar 2017 Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Dette notat giver en overordnet konceptuel fremstilling af, hvordan erhvervsområdet forventes håndteret samlet

Læs mere

Kravspecification IdP løsning

Kravspecification IdP løsning Kravspecification IdP løsning Resume IT-Forsyningen, som varetager IT-drift for Ballerup, Egedal og Furesø Kommuner, ønsker at anskaffe en IdP/Føderationsserverløsning, der kan understøtte en række forretningsmæssige

Læs mere

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede På vegne af Digitaliseringsstyrelsen Charlotte

Læs mere

Guide til NemLog-in Security Token Service

Guide til NemLog-in Security Token Service Guide til NemLog-in Security Token Service Side 1 af 10 18. juni 2014 TG Denne guide indeholder en kort beskrivelse af, hvordan en myndighed eller itleverandør kan benytte NemLog-in s Security Token Service

Læs mere

Overordnet løsningsbeskrivelse - Private aktører og borger log-in via SEB / NemLog-in

Overordnet løsningsbeskrivelse - Private aktører og borger log-in via SEB / NemLog-in Overordnet løsningsbeskrivelse - Private aktører og borger log-in via SEB / NemLog-in (samt mulighed for FMK tilgang via SOSI STS) 15.marts 2017 /chg Baggrund Private aktører på sundhedsområdet som apoteker,

Læs mere

Brokere i Identitetsinfrastrukturen

Brokere i Identitetsinfrastrukturen Brokere i Identitetsinfrastrukturen Juni 2018 Introduktion Dette notat beskriver forhold vedr. identitetsbrokere i den kommende, nationale identitets-infrastruktur bestående af MitID og NemLog-in3. Notatet

Læs mere

Certifikatpolitik for NemLog-in

Certifikatpolitik for NemLog-in Side 1 af 9 7. november 2012 Certifikatpolitik for NemLog-in Version 1.2 Dette dokument beskriver certifikatpolitikken for NemLog-in løsningen. Politikken definerer hvilke typer certifikater, der må anvendes

Læs mere

Drift- og supportpolitik

Drift- og supportpolitik 18. maj 2016 Drift- og supportpolitik For anvendelse af NemLog-in Version 2.0. Dokumentet beskriver driftsvilkår for NemLog-in, og beskriver supporten i forbindelse med opkobling og løbende drift af løsning.

Læs mere

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede, 30. oktober 2018 1. Velkommen til webinaret

Læs mere

Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen Nemlog-in Beskrivelse af Leverandørens Version: 2.c ID: 32309 2013-06-17 Indhold 1 INTRODUKTION... 3 2 TEST AF SERVICES... 4 2.1 NEMLOG-IN SSO/SLO... 4 3 TILSLUTNING AF SERVICE METADATA... 8 3.1 NEMLOG-IN

Læs mere

eid, NSIS, MitID & NL3 v. Thoke Graae Magnussen IT-arkitekt September 2019

eid, NSIS, MitID & NL3 v. Thoke Graae Magnussen IT-arkitekt September 2019 eid, NSIS, MitID & NL3 v. Thoke Graae Magnussen IT-arkitekt September 2019 Hovedemner på dette oplæg Vores fælles ramme NemID til MitID NemLog-in3 NSIS eid-gateway Visionen Den fællesoffentlige strategi

Læs mere

EasyIQ ConnectAnywhere Release note

EasyIQ ConnectAnywhere Release note EasyIQ ConnectAnywhere Release note Version 2.4 Der er over det sidste år lavet en lang række forbedringer, tiltag og fejlrettelser. Ændringer til forudsætningerne: o Klienten skal ved førstegangs login

Læs mere

Sikker udstilling af data

Sikker udstilling af data Sikker udstilling af data Digitaliseringsstyrelsen 8. oktober 2012 Thomas Gundel Agenda Baggrund hvorfor udstille data? OWSA Model T Identitetsbaserede Web Services NemLog-in s fuldmagtsløsning OAuth 2.0

Læs mere

MitID. 23. april 2018 Mogens Rom Andersen Digitaliseringsstyrelsen

MitID. 23. april 2018 Mogens Rom Andersen Digitaliseringsstyrelsen FDA2018 MitID 23. april 2018 Mogens Rom Andersen Digitaliseringsstyrelsen Agenda eid infrastruktur projekterne MitID-udbuddet Konceptuel arkitektur model Mens vi venter på MitID 24-04-2018 3 Identitetsfunktionalitet

Læs mere

Certifikatpolitik. For den fællesoffentlige log-in-løsning. Side 1 af 9 2. december Version 1.1

Certifikatpolitik. For den fællesoffentlige log-in-løsning. Side 1 af 9 2. december Version 1.1 Side 1 af 9 2. december 2009 Certifikatpolitik For den fællesoffentlige log-in-løsning Version 1.1 Dette dokument beskriver certifikatpolitikken for den fællesoffentlige log-inløsning. Politikken definerer

Læs mere

Single sign-on cases. SolutionsDay 2011. Morten Strunge Nielsen msn@globeteam.com. Globeteam Virumgårdsvej 17A 2830 Virum

Single sign-on cases. SolutionsDay 2011. Morten Strunge Nielsen msn@globeteam.com. Globeteam Virumgårdsvej 17A 2830 Virum Single sign-on cases SolutionsDay 2011 Morten Strunge Nielsen msn@globeteam.com Globeteam Virumgårdsvej 17A 2830 Virum SSO og føderation i en nøddeskal Cloud Active Directory? Applikationer Indre net?

Læs mere

APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR. EG Copyright

APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR. EG Copyright APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR EG Copyright Infrastruktur er mere end nogle servere... Den Mentale Infrastruktur Den Fysiske Infrastruktur Den Mentale Infrastruktur Vi vil jo gerne have vores

Læs mere

Digitaliseringsstyrelsen

Digitaliseringsstyrelsen KFOBS Release Information Version: 7.0 ID: 32309/43491 2014-04-07 Indhold 1 INTRODUKTION... 4 1.1 PRODUKTIONSMILJØ... 4 1.2 TESTMILJØ... 4 2 NEMLOG-IN... 5 2.1 ÆNDRINGER OG FEJLRETTELSER... 5 2.1.1 Release

Læs mere

eidas artikel 6 Informationsmøde for offentlige tjenesteudbydere 21. november 2017

eidas artikel 6 Informationsmøde for offentlige tjenesteudbydere 21. november 2017 1 eidas artikel 6 Informationsmøde for offentlige tjenesteudbydere 21. november 2017 DAGSORDEN 1. Gennemgang af krav i eidas artikel 6 2. Tjenesteudbyderopkobling 3. Teknisk gennemgang af opkobling til

Læs mere

Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere

Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere 3. oktober 2019 Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere Version 2.0.1 Introduktion Denne vejledning er henvendt til offentlige myndigheder og sekundært private tjenesteudbydere,

Læs mere

IDENTITY PROVIDER. Klar til produktion

IDENTITY PROVIDER. Klar til produktion IDENTITY PROVIDER Klar til produktion Baggrund De 98 kommuner i Danmark har nu etableret en lokal Identity Provider, og aftestet installation mod Støttesystemernes testmiljø. I forbindelse med at BBR går

Læs mere

Folkekirkens It s arkitekturprincipper

Folkekirkens It s arkitekturprincipper Folkekirkens It s arkitekturprincipper Arkitekturprincipperne består af 11 principper, som skal anvendes ved alle nyanskaffelser og større ændringer af eksisterende it systemer. Arkitekturprincipperne

Læs mere

NemLog-in. Kenneth Kruuse, projektleder og serviceansvarlig

NemLog-in. Kenneth Kruuse, projektleder og serviceansvarlig NemLog-in Kenneth Kruuse, projektleder og serviceansvarlig Hvad er NemLog-in? SSO - med mere Formålet med NemLog-in Fællesoffentlig infrastruktur bygger ét sted og stiller komponenter gratis til rådighed

Læs mere

Lokal implementering af Identity Provider

Lokal implementering af Identity Provider Lokal implementering af Identity Provider En vejledning til kommunernes og ATP's opgaver Version 1.1, december 2015 KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tel 24 96 26 38 www.kombit.dk Email kmj@kombit.dk

Læs mere

NemID DataHub adgang. morten@signaturgruppen.dk & jakob@signaturgruppen.dk. Doc. 25538-12, sag 10/3365

NemID DataHub adgang. morten@signaturgruppen.dk & jakob@signaturgruppen.dk. Doc. 25538-12, sag 10/3365 NemID DataHub adgang morten@signaturgruppen.dk & jakob@signaturgruppen.dk Agenda Funktionaliteten og brugeroplevelsen Arkitekturen og komponenterne bag NemID og digital signatur Datahub token Pause Udvikling

Læs mere

Guide til integration med NemLog-in / Web SSO

Guide til integration med NemLog-in / Web SSO Guide til integration med NemLog-in / Web SSO Side 1 af 13 5. januar 2015 TG Denne guide indeholder en kort beskrivelse af, hvordan en myndighed eller itleverandør kan integrere en it-løsning til NemLog-in

Læs mere

Faktaark for Byg og Miljø

Faktaark for Byg og Miljø 14. juni 2016 Faktaark for Byg og Miljø Overordnet beskrivelse og baggrund for Byg og Miljø Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 Byg og Miljø består af tre dele... 3 Byg og

Læs mere

Understøttelse af LSS til NemID i organisationen

Understøttelse af LSS til NemID i organisationen Understøttelse af LSS til NemID i organisationen Table of contents 1 Dette dokuments formål og målgruppe... 3 2 Introduktion til LSS til NemID... 4 2.1 Forudsætninger hos organisationen... 5 2.1.1 SSL

Læs mere

Interessentforum for næste generation NemID

Interessentforum for næste generation NemID Klassifikation: C - Til offentlig brug Interessentforum for næste generation NemID 20. januar 2017 Partnerskabet mellem Digitaliseringsstyrelsen og Pengeinstitutterne om tilvejebringelse og drift af næste

Læs mere

Single sign-on til statens systemer. April 2019 version 5

Single sign-on til statens systemer. April 2019 version 5 Single sign-on til statens systemer April 2019 version 5 Velkommen Formålet med i dag er, at I skal vide, hvad der kræves at tilslutte sig MODST SSO hvornår I bliver berørt af MODST SSO Agenda for dagen

Læs mere

Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor. Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen Projekter Dilemmaer

Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor. Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen Projekter Dilemmaer Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor Sikkerhed & Revision 2012 6. september 2012 Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen

Læs mere

Integration SF1920 NemLogin / Digital fuldmagt Integrationsbeskrivelse - version 1.0.0

Integration SF1920 NemLogin / Digital fuldmagt Integrationsbeskrivelse - version 1.0.0 Integration Integrationsbeskrivelse - version 1.0.0 Kommunernes Datafællesskab - KDF Versionshistorik Relevans Dato Initialer Version Kommentarer 2015-02-10 MVC 0.1 Første version 2015-03-04 ehe 0.3 Klargjort

Læs mere

De fællesoffentlige komponenter: Federativa identitetslösningar, Erfarenheter från Danmark

De fællesoffentlige komponenter: Federativa identitetslösningar, Erfarenheter från Danmark De fællesoffentlige komponenter: Federativa identitetslösningar, Erfarenheter från Danmark Digital post, NemSMS & Fjernprint samt strategien for udvikling af mobile løsninger for Digital post og Min side

Læs mere

Succes med intranet til Office 365. Den 13. august 2014 Webtop A/S s. 1

Succes med intranet til Office 365. Den 13. august 2014 Webtop A/S s. 1 Succes med intranet til Office 365 Webtop A/S s. 1 Hvem er jeg https://twitter.com/jeslas http://www.linkedin.com/in/jesslassen Webtop A/S s. 2 Hvad er Office 365 Office pakken (Word, Excel..) Skyudgaver

Læs mere

OIS - Applikationskatalog

OIS - Applikationskatalog OIS - Applikationskatalog OIS arkitekturprodukter 25. januar 2018 Indledning Dokumentationen omkring OIS er struktureret med inspiration fra OIO Arkitekturguidens arkitekturreol, således at arkitekturprodukterne

Læs mere

23. maj 2013Klik her for at angive tekst. HHK/KMJ. Vejledning til brug af Støttesystemet Adgangsstyring

23. maj 2013Klik her for at angive tekst. HHK/KMJ. Vejledning til brug af Støttesystemet Adgangsstyring 23. maj 2013Klik her for at angive tekst. HHK/KMJ Vejledning til brug af Støttesystemet Adgangsstyring kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 Side 1/10 1. Indledning og vejledning I forbindelse med det forestående

Læs mere

Cloud i brug. Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur

Cloud i brug. Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur Cloud i brug Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur 02 Indhold > Executive Summary............................................................... 03 Digitaliser.dk.....................................................................

Læs mere

Guide til integration med NemLog-in / Signering

Guide til integration med NemLog-in / Signering Guide til integration med NemLog-in / Signering Side 1 af 6 14. november 2013 TG Denne guide indeholder en kort beskrivelse af, hvorledes man som itsystemudbyder (myndighed eller it-leverandør) kan integrere

Læs mere

Identity Access Management

Identity Access Management Identity Access Management Traditionel tilgang til Identity & Access Governance-projekter, udfordringer og muligheder Alex Sinvani ais@dubex.dk Dubex A/S Formålet Opbygge en god konceptuel baggrund for

Læs mere

Til høringsparterne Se vedlagte liste

Til høringsparterne Se vedlagte liste Til høringsparterne Se vedlagte liste Side 2 af 5 26. juni 2018 Høring i forbindelse med opdatering af National Standard for Identiteters Sikringsniveau til version 2.0. Digitaliseringsstyrelsen har revideret

Læs mere

Introduktion til NemHandel

Introduktion til NemHandel NemHandel i skyen - holdt business casen? Heinrich Clausen HotHouse Cph og Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen Introduktion til NemHandel Løftestangen: Bekendtgørelsen fra 2005 om elektronisk regning

Læs mere

Fra NemID til MitID og NemLog-in3. Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede

Fra NemID til MitID og NemLog-in3. Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede Fra NemID til MitID og NemLog-in3 Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede På vegne af Digitaliseringsstyrelsen Charlotte Jacoby, kontorchef for Center

Læs mere

Nyt om de kommende infrastrukturløsninger: MitID, NemLog-in og Næste generation Digital Post

Nyt om de kommende infrastrukturløsninger: MitID, NemLog-in og Næste generation Digital Post Nyt om de kommende infrastrukturløsninger: MitID, NemLog-in og Næste generation Digital Post Charlotte Jacoby, Kontorchef Helle Schade-Sørensen, Teknisk projektleder 3. oktober 2019 Agenda 1. Indflyvning

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

Guide til kravspecifikation

Guide til kravspecifikation Side 1 af 10 10. november 2008 Guide til kravspecifikation Version 1.0. Denne guide indeholder en række råd til brug i kravspecifikationer for IT systemer, der skal anvende NemLog-in løsningen. Hensigten

Læs mere

Informationsmøde for brokere. 21. maj 2019

Informationsmøde for brokere. 21. maj 2019 Informationsmøde for brokere 21. maj 2019 Dagsorden Intro til MitID Brokerrollen Hvorfor blive broker? MitID-integration Anvendelsesmodeller Brokeraftale og certificering Pause Betaling Support MitID s

Læs mere

Sårjournal. Fødereret sikkerhedsløsning Møde i koordinationsgruppen for MedCom 10

Sårjournal. Fødereret sikkerhedsløsning Møde i koordinationsgruppen for MedCom 10 Sårjournal Fødereret sikkerhedsløsning Møde i koordinationsgruppen for MedCom 10 Baggrund Analyse af sikkerhedsløsninger og standarder peger på fødererede sikkerhedsmodeller Regionerne ønsker ændring af

Læs mere

Beredskabspolitik. For anvendelse af NemLog-in. 18. maj Version 2.0

Beredskabspolitik. For anvendelse af NemLog-in. 18. maj Version 2.0 18. maj 2016 Beredskabspolitik For anvendelse af NemLog-in Version 2.0 Dokumentet fastlægger en fælles beredskabsprocedure for varsling og recovery i forbindelse med eventuelt driftsnedbrud af NemLog-in

Læs mere

Afholdt 20. januar 2017 kl hos Digitaliseringsstyrelsen

Afholdt 20. januar 2017 kl hos Digitaliseringsstyrelsen Referat: Interessentforum 20. januar 2017 Klassifikation: C - Til offentlig brug Afholdt 20. januar 2017 kl. 13.00-15.00 hos Digitaliseringsstyrelsen Deltagere: Marianne Sørensen, DIGST Michael Busk-Jepsen,

Læs mere

NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser. Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen

NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser. Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen Agenda Lidt om NemHandel Rationalet for valg af cloud Overvejelser vedr. sikkerhed Løsning og erfaringer indtil

Læs mere

Vilkår for tjenesteudbyderes tilslutning til DK eidas Connector

Vilkår for tjenesteudbyderes tilslutning til DK eidas Connector National eid-gateway 16. oktober 2018 Version 1.1 Vilkår for tjenesteudbyderes tilslutning til DK eidas Connector Indholdsfortegnelse 1. Praktisk information... 2 1.1 Om tiltrædelse af vilkår... 2 2. Indledning...

Læs mere

OISAML Workshop Århus 31. marts 2009 Kontor for It-infrastruktur og implementering IT og Telestyrelsen IT Arkitekt Søren Peter Nielsen -

OISAML Workshop Århus 31. marts 2009 Kontor for It-infrastruktur og implementering IT og Telestyrelsen IT Arkitekt Søren Peter Nielsen - OISAML Workshop Århus 31. marts 2009 Kontor for It-infrastruktur og implementering IT og Telestyrelsen IT Arkitekt Søren Peter Nielsen - spn@itst.dk Velkommen! Dette er en WORKSHOP Ikke et fintunet kursus!!

Læs mere

Interessentforum for næste generation NemID. Møde den 21. marts 2018

Interessentforum for næste generation NemID. Møde den 21. marts 2018 Interessentforum for næste generation NemID Møde den 21. marts 2018 Dagsorden Siden sidst MitID-udbuddet NemLog-in-udbuddene Migrering og implementering Support Det kommende forløb Eventuelt Partnerskabet

Læs mere

Informationsmøde om NemLog-in3 udvikling og forvaltningsudbud

Informationsmøde om NemLog-in3 udvikling og forvaltningsudbud Referat 4. marts 2018 Informationsmøde om NemLog-in3 udvikling og forvaltningsudbud Onsdag den 28. februar 2018 kl. 9.00-11.00 på Scandic Copenhagen, Vestersøgade 6, 1601 København K Udbudsbekendtgørelse

Læs mere

- for forretningens skyld

- for forretningens skyld Produkt og produktionssikkerhed - for forretningens skyld DI og DI ITEK sikkerhedsaktiviteter Bidrage til bedre tryghed i erhvervslivet og det øvrige samfund Informationssikkerhed Virksomhederne Borgerne

Læs mere

EasyIQ ConnectAnywhere Release note

EasyIQ ConnectAnywhere Release note EasyIQ ConnectAnywhere Release note PC Klient 2.4.0.17 o Support for at Domain maskiner kan logge på ConnectAnywhere automatisk med Windows credentials Løsningen forudsætter/kræver at man logger på Windows

Læs mere

Notat Konceptmodel for SSO 24-05-2016 ØSY/JESBO/TG

Notat Konceptmodel for SSO 24-05-2016 ØSY/JESBO/TG Notat Konceptmodel for SSO 24-05-2016 ØSY/JESBO/TG FORMÅL Dette notat beskriver et forslag til koncept for Single Sign On-løsning til Moderniseringsstyrelsens kunderettede systemer. Formålet er at beskrive

Læs mere

Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse

Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse Indholdsfortegnelse 3.1 INDLEDNING 2 3.2 MINDSTEKRAV TIL SLUTBRUGERNES KLIENTER MV 2 3.2.1 Mindstekrav til hardware for PC-klienter 2 3.2.2 Mindstekrav

Læs mere

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.7

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.7 Side 1 af 6 1. INTRODUKTION TIL PRIVATE CLOUD... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 2.1. LØSNINGEN... 3 2.2. SPECIFIKATIONER... 4 2.3. NETVÆRK... 4 2.4. STORAGE-INFRASTRUKTUR... 4 3. TILLÆGSYDELSER... 5 4. FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

Indledning Ansvar ifm. MODST SSO I drift på MODST SSO Institutionen skal have egen føderationsserver (IdP)... 2

Indledning Ansvar ifm. MODST SSO I drift på MODST SSO Institutionen skal have egen føderationsserver (IdP)... 2 Teknisk vejledning Tilkobling af institution til MODST SSO 28. juni 2019 BIG/CAB Indhold Indledning... 2 Ansvar ifm. MODST SSO... 2 I drift på MODST SSO... 2 skal have egen føderationsserver (IdP)... 2

Læs mere

Digital Post 2020 Arkitektur i infrastrukturen

Digital Post 2020 Arkitektur i infrastrukturen FDA2018 Digital Post 2020 Arkitektur i infrastrukturen Thomas Pedersen Digitaliseringsstyrelsen, CIU thope@digst.dk FDA Konference, 23. april 2018 Digital Dagsorden: Post 2020 Arkitektur i infrastrukturen

Læs mere

Copyright 2018 Netcompany. Alle rettigheder forbeholdes.

Copyright 2018 Netcompany. Alle rettigheder forbeholdes. Version 1.0 Status Approved Godkender Erling Hansen Forfatter Lasse Poulsen KOMBIT AULA Copyright 2018 Netcompany. Alle rettigheder forbeholdes. Elektronisk, mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse,

Læs mere

Indhold Indledning Ansvar ifm. MODST SSO I drift på MODST SSO Institutionen skal have egen føderationsserver (IdP)...

Indhold Indledning Ansvar ifm. MODST SSO I drift på MODST SSO Institutionen skal have egen føderationsserver (IdP)... Teknisk vejledning Tilkobling af institution til MODST SSO 29. marts 2019 BIG/CAB Indhold Indledning... 2 Ansvar ifm. MODST SSO... 2 I drift på MODST SSO... 2 skal have egen føderationsserver (IdP)...

Læs mere

Version 1.0. Vilkår for brug af Støttesystemet Adgangsstyring

Version 1.0. Vilkår for brug af Støttesystemet Adgangsstyring Version 1.0 Vilkår for brug af Støttesystemet Adgangsstyring kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 Side 1/10 1. Indledning og vejledning I forbindelse med det forestående monopolbrud konkurrenceudsætter KOMBIT

Læs mere

Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere

Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere 22. januar 2019 Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere Version 2.0 Introduktion Denne vejledning er henvendt til offentlige myndigheder og sekundært private tjenesteudbydere, som

Læs mere

Timeout-politik for den fællesoffentlige føderation

Timeout-politik for den fællesoffentlige føderation Side 1 af 8 7. november 2012 Timeout-politik for den fællesoffentlige føderation Dette dokument beskriver en politik for timeout af brugersessioner i den fællesoffentlige føderation, der er obligatorisk

Læs mere

Fremtidens infrastruktur for digitale identiteter i Danmark

Fremtidens infrastruktur for digitale identiteter i Danmark Fremtidens infrastruktur for digitale identiteter i Danmark I løbet af den kommende årrække bliver Danmarks digitale infrastruktur bygget op på ny. Ultimo 2017 offentliggøres parallelle udbud for næste

Læs mere

Datatekniker med infrastruktur som speciale

Datatekniker med infrastruktur som speciale Datatekniker med infrastruktur som speciale H3 infrastruktur indledning H3 varer ni uger. Alle fag er uddannelsesspecifikke fag. Opbygning Alle fag i hovedforløbet afvikles i selvstændige moduler. Eventuelle

Læs mere

Produktspecifikationer Hosted Firewall Version 2.5

Produktspecifikationer Hosted Firewall Version 2.5 Side 1 af 7 1. INTRODUKTION TIL HOSTED FIREWALL... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 3. FIREWALL MODELLER... 4 3.1. LILLE FIREWALL... 4 3.2. MELLEM FIREWALL... 5 3.3. STOR FIREWALL... 5 4. KONFIGURATIONER FOR

Læs mere

Føderal identitet. Morten Strunge Nielsen msn@globeteam.com. Globeteam Virumgårdsvej 17A 2830 Virum

Føderal identitet. Morten Strunge Nielsen msn@globeteam.com. Globeteam Virumgårdsvej 17A 2830 Virum Føderal identitet Morten Strunge Nielsen msn@globeteam.com Globeteam Virumgårdsvej 17A 2830 Virum Agenda Muligheder med føderation Strategiske fordele Taktiske fordele Lidt om teknologien Løsningsmodeller

Læs mere

Opfølgende informationsmøde for

Opfølgende informationsmøde for Opfølgende informationsmøde for interesserede brokere 17. september 2019 18-09-2019 1 Dagsorden Velkommen Hvorfor MitID? Hurtig genopfriskning Krav til brokere NSIS og anvendelsesmodeller Risk data model

Læs mere

Driftsudkast. OS2faktor

Driftsudkast. OS2faktor Driftsudkast OS2faktor 1 Terminologi I dette aftaledokument har nedenstående ord følgende betydning. Leverandøren Kunden Løsningen betegner Digital Identity betegner OS2 fællesskabet omkring OS2faktor

Læs mere

Sikker adgang til personfølsomme data i Aula

Sikker adgang til personfølsomme data i Aula Sikker adgang til personfølsomme data i Aula Version.0 6. februar 09 TEL SALES WWW TWITTER VAT +45 5 6 95 05 orders@liga.com liga.com @ligainsights DK9860 +46 8 669 75 75 SE556597-5 Forord Når en bruger

Læs mere

Sikkerhedsanbefaling. Forholdsregler ved ophør af serviceopdateringer til Windows XP Embedded

Sikkerhedsanbefaling. Forholdsregler ved ophør af serviceopdateringer til Windows XP Embedded Sikkerhedsanbefaling Forholdsregler ved ophør af serviceopdateringer til Windows XP Embedded Juli 2014 Indledning Microsoft har annonceret, at selskabet den 31. december 2016 frigiver den sidste serviceopdatering

Læs mere

STS Designdokument. STS Designdokument

STS Designdokument. STS Designdokument STS Designdokument i STS Designdokument STS Designdokument ii REVISION HISTORY NUMBER DATE DESCRIPTION NAME 0.3 2013-01 N STS Designdokument iii Indhold 1 Introduktion 1 2 Arkitekturoverblik 1 2.1 Eksterne

Læs mere

PID2000 Archive Service

PID2000 Archive Service PROLON CONTROL SYSTEMS Herstedvesterstræde 56 DK-2620 Albertslund Danmark Tlf.: (+45) 43620625 Fax: (+45) 43623125 PID2000 Archive Service Bruger vejledning Juni 2002 Denne manual beskriver brugen af softwaren

Læs mere

Tilstrækkelig sikker dataudveksling via Sundhedsdatanettet (SDN) Ved Kåre Kjelstrøm

Tilstrækkelig sikker dataudveksling via Sundhedsdatanettet (SDN) Ved Kåre Kjelstrøm Tilstrækkelig sikker dataudveksling via Sundhedsdatanettet (SDN) Ved Kåre Kjelstrøm Sundhedsdatanettets Anatomi UNI-C Router Organisation A Router Router Organisation B Firewall Firewall Linjesikkerhed

Læs mere

Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver og tests

Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver og tests Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver tests Udbud om levering, installation, implementering, support, drift vedligehold af Borgeradministrativt System (BAS) Indhold underbilag 14 C Afprøvningsforskrifter

Læs mere

Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration

Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration Side 1 af 9 21. januar 2013 TG Denne guide indeholder en kort beskrivelse af, hvorledes man som itsystemudbyder (myndighed eller it-leverandør)

Læs mere

Projekt Byg og Miljø har netop færdiggjort første indledende runde af leverandørdialogen.

Projekt Byg og Miljø har netop færdiggjort første indledende runde af leverandørdialogen. OPSUMMERING AF TEKNISK DIALOG Byg og Miljø Projekt Byg og Miljø har netop færdiggjort første indledende runde af leverandørdialogen. 1. Indledning I uge 26 har KOMBIT holdt tekniske dialogmøder omkring

Læs mere

Lokal implementering af Identity Provider

Lokal implementering af Identity Provider Lokal implementering af Identity Provider En vejledning til kommunernes og ATP s opgaver Version 1.0 februar 2015 KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk

Læs mere

Føderal brugerstyring og SSO

Føderal brugerstyring og SSO Føderal brugerstyring og SSO Morten Strunge Nielsen 23. september 2010 Brugere bliver gns. provisioneret i 16 systemer og de-provisioneret i 10 Gns. bruger anvender 16 minutter pr. dag på login 38% af

Læs mere

LAKESIDE. Sårjournalen. Ændring af sikkerhedsarkitekturen. Version marts 2015

LAKESIDE. Sårjournalen. Ændring af sikkerhedsarkitekturen. Version marts 2015 LAKESIDE Ændring af sikkerhedsarkitekturen Version. 0. marts 0 LAKESIDE A/S Marselisborg Havnevej,. sal DK-8000 Århus C Denmark tlf. + 07 www.lakeside.dk info@lakeside.dk Indledning Formålet med sidste

Læs mere

SOSI Gateway Komponenten (SOSI GW)

SOSI Gateway Komponenten (SOSI GW) SOSI Gateway Komponenten (SOSI GW) - en security domain gateway Version 1.2 1/8 Indledning Region Syddanmark er udvalgt som pilotregion for projektet Det Fælles Medicingrundlag, og i den forbindelse arbejdes

Læs mere

Produktspecifikationer Cloud Connect Version 1.1. Cloud Connect. Side 1 af 7

Produktspecifikationer Cloud Connect Version 1.1. Cloud Connect. Side 1 af 7 Side 1 af 7 Indhold 1 INTRODUKTION TIL CLOUD CONNECT... 3 1.1. CLOUD CONNECT... 3 1.2. VORES SETUP... 3 1.3. LEVERANCEN... 4 1.3.1. Aktiviteter... 4 1.3.2. Forudsætninger for etablering... 4 1.4. KLARMELDINGSDATO...

Læs mere

9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in

9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in Side 1 af 5 9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in Målsætning I forlængelse af etableringen af den nye NemLog-in, ses en betydelig efterspørgsel på yderligere funktionalitet og services, der ikke er finansieret

Læs mere

SAS Grid Manager få en dirigent til dit SAS-orkester

SAS Grid Manager få en dirigent til dit SAS-orkester make connections share ideas be inspired SAS Grid Manager få en dirigent til dit SAS-orkester Jens Helsted Kristensen, SAS Institute Hvad handler dette indlæg om? SAS Grid Manager er nøglen til en fremtidssikret

Læs mere

SAXOTECH Cloud Publishing

SAXOTECH Cloud Publishing SAXOTECH Cloud Publishing Fuld hosted infrastruktur til mediebranchen Stol på flere års erfaringer med hosting til mediehuse Fuld tillid til et dedikeret team af hostingeksperter Opnå omkostningsbesparelser

Læs mere

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform Roadmap for VERA Q3 2015 Rettighed Q2 2015 Klassifikation Q1 2015 Organisation Beskedfordeler Q4 2014 platform Indledning Kommunerne i Vendssyssel ønsker at etablere en moderne infrastruktur til at understøtte

Læs mere

Affødte krav til SDN fra Arkitekturen. Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD)

Affødte krav til SDN fra Arkitekturen. Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD) Affødte krav til SDN fra Arkitekturen Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD) Indledende betragtninger Infrastrukturen opbygges efter Digitaliserings Strategiens principper om trinvis- og behovsdrevet

Læs mere

Workshop om næste generation NemID

Workshop om næste generation NemID Workshop om næste generation NemID 1 DAGSORDEN Kort præsentationsrunde Introduktion til dagens workshop v/marianne Sørensen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Præsentation af elementer i næste generation

Læs mere

Valg af webservice standard

Valg af webservice standard Valg af webservice standard Agenda Valg til en serviceorienteret infrastruktur Identitetsbaserede Services, Kåre Kjelstrøm Teknologiske trends og udfordringer Debat, spørgsmål og kritik Skal du lave en

Læs mere

Introduktion til UNI-Login for udbydere

Introduktion til UNI-Login for udbydere Introduktion til UNI-Login for udbydere Introduktion til UNI-Login for udbydere Styrelsen for It og Læring Læsevejledning Følgende ikoner benyttes i vejledningen Link til yderligere information Indhold

Læs mere

Guide til føderationstilslutning ( kogebog )

Guide til føderationstilslutning ( kogebog ) Side 1 af 28 1. februar 2008 Guide til føderationstilslutning ( kogebog ) UDKAST- version 0.70 Denne guide henvender sig til offentlige myndigheder samt andre, der skal tilsluttes den fællesoffentlige

Læs mere

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Bilag 9. Udvikling, anskaffelse og vedligeholdelse

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Bilag 9. Udvikling, anskaffelse og vedligeholdelse It-sikkerhedspolitik Bilag 9 November 2004 Indholdsfortegnelse 1 Formål...3 2 Ansvar og roller...3 2.1 Byrådet...3 2.2 Kommunaldirektøren/ Direktionen...3 2.3 Ledere, fagchefer mv...3 2.4 It gruppen, It

Læs mere

Bilag til BBR- review

Bilag til BBR- review LAKESIDE A/S Marselisborg Havnevej 32, 1 8000 Århus C +45 2160 7252 cvr-nr.: 2545 0442 info@lakeside.dk www.lakeside.dk Bilag til BBRreview Referat af kvalificerende interview med leverandør (KMD), 21-08-2014

Læs mere

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.6

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.6 Side 1 af 8 1. INTRODUKTION TIL PRIVATE CLOUD... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 2.1. LØSNINGEN... 3 2.2. SPECIFIKATIONER... 4 2.3. NETVÆRK... 4 2.4. SAN-INFRASTRUKTUR... 5 2.5. VSPHERE... 5 3. TILLÆGSYDELSER...

Læs mere

SAS GRID MANAGER THOMAS DAMGAARD, CHEFKONSULENT, SAS INSTITUTE Copyr i g ht 2016, SAS Ins titut e Inc. All rights res er ve d.

SAS GRID MANAGER THOMAS DAMGAARD, CHEFKONSULENT, SAS INSTITUTE Copyr i g ht 2016, SAS Ins titut e Inc. All rights res er ve d. SAS GRID MANAGER THOMAS DAMGAARD, CHEFKONSULENT, SAS INSTITUTE 2016-10-12 INDHOLD Hvad kan Grid Manager? Hvordan virker SAS Grid Manager? Spørgsmål HVAD KAN GRID MANAGER? Jobstyring Central administration

Læs mere

Spectrum Spatial Analyst WebGIS. Peter Horsbøll Møller GIS Pre-Sales Specialist 10. september 2014

Spectrum Spatial Analyst WebGIS. Peter Horsbøll Møller GIS Pre-Sales Specialist 10. september 2014 Spectrum Spatial Analyst WebGIS Peter Horsbøll Møller GIS Pre-Sales Specialist 10. september 2014 Hvad er Spectrum Spatial Analyst? Spectrum Spatial Analyst er en browser-baseret GIS-løsning som lader

Læs mere

SPOR 2 ADGANGSSTYRING. Netværksdage Støttesystemer 11. og 12. marts 2015

SPOR 2 ADGANGSSTYRING. Netværksdage Støttesystemer 11. og 12. marts 2015 SPOR 2 ADGANGSSTYRING Netværksdage Støttesystemer 11. og 12. marts 2015 Hvem er jeg? Rasmus H. Iversen Teknisk Projektleder Teamlead på sikkerhed Har været på STS projektet helt fra starten Mål for dagens

Læs mere