Certifikatpolitik for NemLog-in

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Certifikatpolitik for NemLog-in"

Transkript

1 Side 1 af 9 7. november 2012 Certifikatpolitik for NemLog-in Version 1.2 Dette dokument beskriver certifikatpolitikken for NemLog-in løsningen. Politikken definerer hvilke typer certifikater, der må anvendes til kryptering og signering af meddelelser, samt etablering af sikre transportkanaler via SSL / TLS protokollen. Endvidere beskriver politikken retningslinjerne for validering af certifikater. Målgruppen for dokumentet er teknisk personale hos it-systemudbydere eller disses it-leverandører, som skal planlægge, opsætte test- og produktionsmiljø og udføre integrationstest.

2 Side 2 af 9 Dokumenthistorik Version Dato Initialer Indhold /ændringer TG Første udkast udarbejdet TG Opdateret efter input fra EBS TG Opdateret med input for SPN. SSL certifikater må ikke være selvsignerede, spærrelistecheck er påkrævet, og politik for udløbet spærreliste tilføjet TG Reference til vejledning om signaturers bevisværdi indføjet TG Referencer opdateret; versionsnummer opdateret TG OCES funktionscertifikater tilladt på linje med virksomhedscertifikater TG Opdateret terminologi så den er konsistent med vilkår. Opdateret afsender til Digitaliseringsstyrelsen samt links til dokumenter i referenceliste. Udvidet scope med web service kald og kald til signeringstjeneste.

3 Side 3 af 9 Indholdsfortegnelse CERTIFIKATPOLITIK FOR NEMLOG-IN... 1 DOKUMENTHISTORIK... 2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 INTRODUKTION... 4 TILLADTE TYPER AF CERTIFIKATER... 5 Signering og kryptering af SAML meddelelser... 5 SSL/TLS Servercertifikater... 5 SSL/TLS klientcertifikater... 6 CERTIFIKATVALIDERING... 6 OCES certifikater anvendt til signering og kryptering... 6 SSL/TLS Server Certifikater... 6 SSL/TLS Klientcertifikater... 6

4 Side 4 af 9 Introduktion Den fællesoffentlige føderation er baseret på en dansk profil af SAML 2.0 standarden [OIO-SAML]. Denne foreskriver brug af signering og kryptering af meddelelser samt etablering af SSL / TLS forbindelser med henblik på at opnå en række sikkerhedsmæssige egenskaber som autenticitet, integritet og konfidentialitet. Parternes offentlige nøgler udveksles via X509 certifikater, men profilen definerer ikke nærmere krav til certifikaterne, herunder de politikker, de skal udstedes under. Sådanne krav er overladt til de føderationer, der anvender profilen. Nærværende dokument definerer derfor certifikatpolitikken for den fællesoffentlige føderation, som omfatter NemLog-in løsningen og de tilsluttede myndighedsløsninger. Der defineres både en politik for miljøer til integrationstest og produktion. Endvidere defineres kravene til certifikatvalidering i føderationen.

5 Side 5 af 9 Tilladte typer af certifikater Signering og kryptering af meddelelser Til signering og kryptering af SAML meddelelser, kald mod NemLog-in s signeringstjeneste samt underskrift af lokalt-udstedte security tokens, som veksles af NemLog-in, skal anvendes: OCES virksomhedscertifikater eller funktionscertifikater i produktionsmiljøer OCES test virksomhedscertifikater eller test funktionscertifikater i integrationsmiljø (udstedt af et OCES test CA). På denne måde kan validering af certifikater og certifikatkæder konfigureres og testes på samme måde i test- og produktionsmiljøer blot med forskelligt rodcertifikat som udgangspunkt. SSL/TLS Servercertifikater I forbindelse med etablering af sikre forbindelser mellem brugerens browser og web servere i føderationen er der behov for SSL / TLS servercertifikater. Endvidere anvendes SSL / TLS også til sikring af Single logout via SOAP protokollen (server-til-server kommunikation). For produktionsmiljøer gælder: Der skal anvendes SSL/TLS certifikater udstedt af et CA, der kan valideres af gængse browsere defineret som seneste to versioner af Internet Explorer, Chrome, Safari samt Mozilla Firefox. Identity Provideren (og evt. serviceudbydere) har behov for et servercertifikat til deres eget domæne samt til det fælles domæne (<servernavn>.fobs.dk) altså to forskellige servercertifikater. For en illustration af de to domæner og brugen af dem henvises til [GUIDE]. For integrationstestmiljøet gælder: Certifikaterne skal udstedes under et test CA, hvis rodcertifikat tilføjes de browsere, der skal indgå i integrationstesten. Det er ikke tilladt at anvende selvsignerede certifikater, da disse kan medføre browseradvarsler og have uheldige sideeffekter, der forstyrrer testen. Dette betyder, at miljøer til integrationstest og produktion ligner hinanden så meget som muligt.

6 SSL/TLS klientcertifikater I forbindelse med Single Logout protokollen er der behov for SSL / TLS klientcertifikater, hvis SOAP protokollen anvendes. Her er politikken at anvende samme typer certifikater som til signering / kryptering af SAML meddelelser (se ovenfor). Side 6 af 9 Certifikatvalidering Nedenfor opstilles krav til certifikatvalidering for de forskellige typer certifikater. OCES certifikater anvendt til signering og kryptering Politikken for validering af certifikater anvendt til signering / kryptering af meddelelser er flg.: Der skal som udgangspunkt foretages alle de kontroller af signaturer og OCES certifikater, som er beskrevet i [SIGBEV] appendiks B. Der skal foretages spærrekontrol af modparternes certifikater for alle signerede meddelelser, der modtages. Både spærreliste (CRL) og on-line spærrecheck er tilladt. Hvis spærrekontrol ikke er mulig, skal meddelelsen / transaktionen afvises. Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvis CA et ikke er tilgængeligt eller aktuel spærreliste er udløbet. Hvis der anvendes spærrelister, skal en ny spærreliste hentes minimum en gang per time. Det skal kontrolleres, at det anvendte certifikat til signaturvalidering er identisk med det certifikat, der tidligere er oplyst via meta data. SSL/TLS Server Certifikater Disse valideres af brugerens browser i overensstemmelse med dennes sikkerhedsindstillinger, og særlige retningslinjer herfor gives derfor ikke. SSL/TLS Klientcertifikater Disse valideres efter samme retningslinjer som certifikater anvendt til signering / kryptering (se ovenfor).

7 Fornyelse og spærring Parterne i føderationen har selv ansvaret for at forny deres certifikater, inden de udløber, og i god tid notificere Digitaliseringsstyrelsen, hvis der er behov for udskiftning af SAML metadata. Dette er eksempelvis tilfældet, når OCES certifikater skal fornys. Side 7 af 9 Når NemLog-in s tilslutningssystem idriftsættes i 2013, vil serviceudbydere kunne anvende dette selvbetjeningssystem til at opdatere certifikater og metadata for de it-systemer, der er tilsluttet NemLog-in. Ligeledes giver tilslutningssystemet mulighed for at sende en påmindelse før de registrerede certifikater udløber. Dette fordrer dog, at myndigheder og it-leverandører har registreret korrekte adresser i systemet. Endvidere er parterne ansvarlige for straks at spærre deres certifikat hos certifikatudsteder (DanID) samt notificere Digitaliseringsstyrelsen, såfremt der er mistanke om kompromittering af certifikatets tilhørende private nøgle.

8 Referencer Side 8 af 9 [OIO-SAML] OIO Web SSO Profile V2.0.9, Digitaliseringsstyrelsen. [GUIDE] Tilslutningsguide. Håndbog for serviceudbyderen som ønsker at tilslutte sig den fællesoffentlige log-in-løsning, Digitaliseringsstyrelsen. infrastruktur/nemlogin/tilslutning-til-nemlogin/materiale-til- IT-leverandoerer [LOGPOL] Logningspolitik for den fællesoffentlige log-in-løsning, Digitaliseringsstyrelsen. [SIGBEV] Signatur- og systembevis. Teknisk vejledning i sikring af digitale signaturers bevisværdi, IT & Telestyrelsen.

9 Øvrige relevante dokumenter og links Side 9 af 9 NemLog-in gruppen på digitaliser.dk Digitaliseringsstyrelsens web-side om NemLog-in:

Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration

Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration Side 1 af 9 21. januar 2013 TG Denne guide indeholder en kort beskrivelse af, hvorledes man som itsystemudbyder (myndighed eller it-leverandør)

Læs mere

1 INTRODUKTION TIL DKAL SNITFLADER 3

1 INTRODUKTION TIL DKAL SNITFLADER 3 DKAL Snitflader 1 Indholdsfortegnelse 1 INTRODUKTION TIL DKAL SNITFLADER 3 1.1 ANVENDELSE AF OIOXML 3 2 SNITFLADEOVERSIGT 3 2.1 REST 5 2.1.1 HTTP RETURKODER OG FEJLKODER 6 2.1.2 WEBSERVICE 6 2.2 AFSENDELSE

Læs mere

Digital Signatur Sikker brug af digital signatur

Digital Signatur Sikker brug af digital signatur Digital Signatur IT- og Telestyrelsen December 2002 Resumé Myndigheder, der ønsker at indføre digital signatur, må ikke overse de vigtige interne sikkerhedsspørgsmål, som teknologien rejser. Det er vigtigt,

Læs mere

Krav til CA'er, der udsteder OCES-virksomhedscertifikater

Krav til CA'er, der udsteder OCES-virksomhedscertifikater Krav til CA'er, der udsteder -virksomhedscertifikater Certifikatpolitik for -virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5

Læs mere

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 www.nets.eu Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Læs mere

NemRefusion. Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice version 1.1, 01.11.2014. 1 NemRefusion virksomhedsservice

NemRefusion. Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice version 1.1, 01.11.2014. 1 NemRefusion virksomhedsservice NemRefusion Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice version 1.1, 01.11.2014 1 Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice - En vejledning Indholdsfortegnelse Kom godt i gang: NemRefusion Virksomhedsservice...

Læs mere

Vejledning om avanceret afhentning. i Digital Post på Virk.dk.

Vejledning om avanceret afhentning. i Digital Post på Virk.dk. Vejledning om avanceret afhentning og sortering i Digital Post på Virk.dk. Denne vejledning beskriver, hvordan virksomheder, foreninger m.v. med et CVR-nummer kan modtage Digital Post, herunder hvordan

Læs mere

NemHandel registreringsvejledning. Navision Stat, INDFAK og Nemkonto. Introduktion. Overblik. Side 1 af 15. ØS/ØSY/CPS 7.

NemHandel registreringsvejledning. Navision Stat, INDFAK og Nemkonto. Introduktion. Overblik. Side 1 af 15. ØS/ØSY/CPS 7. Side 1 af 15 NemHandel registreringsvejledning ØS/ØSY/CPS 7. januar 2015 Navision Stat, INDFAK og Nemkonto Dette dokument beskriver den nødvendig EAN registrering på Nemhandelsregistret via NS NHR WEB

Læs mere

Digital Post Vejledning til virksomheder, foreninger mv.

Digital Post Vejledning til virksomheder, foreninger mv. Digital Post Vejledning til virksomheder, foreninger mv. Denne vejledning giver en introduktion til Digital Post, samt hvordan virksomheder, foreninger mv. med et CVR-nummer bliver klar til at sende og

Læs mere

Bilag til standardaftale om delegering af brugerrettigheder mellem lokale identitetsudbydere og serviceudbydere ved anvendelse af SAML-billetter

Bilag til standardaftale om delegering af brugerrettigheder mellem lokale identitetsudbydere og serviceudbydere ved anvendelse af SAML-billetter Bilag til standardaftale om delegering af brugerrettigheder mellem lokale identitetsudbydere og serviceudbydere ved anvendelse af SAML-billetter Servicebeskrivelse Økonomistyrelsen Marts 2011 Side 1 af

Læs mere

Installations- og brugervejledning

Installations- og brugervejledning Installations- og brugervejledning Probas Webservice Frontend Arbejdstilsynet Indholdsfortegnelse 0 Generelt... 3 1 Indledning... 4 2 Systemkrav... 5 3 Tilmelding... 6 4 Installation... 8 5 Før du kan

Læs mere

Bilag 12 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7. OIO Serviceprincipper

Bilag 12 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7. OIO Serviceprincipper Bilag 12 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 OIO Serviceprincipper Version: 1.1 Status: i høring i PF for GD1 og GD2 Oprettet: 4. juni 2014 Dato: 4. juni 2014 Dokument historie Version Dato Beskrivelse

Læs mere

Vejledning til sagsbehandling af anmodninger om læseadgang til tredjemand i Digital Post

Vejledning til sagsbehandling af anmodninger om læseadgang til tredjemand i Digital Post Vejledning til sagsbehandling af anmodninger om læseadgang til tredjemand i Digital Post Denne vejledning beskriver proceduren for sagsbehandling i borgerservice af anmodninger om læseadgang til tredjemand

Læs mere

Anbefalinger til kommuner vedrørende brugerstyring i forbindelse med kommunalreformen

Anbefalinger til kommuner vedrørende brugerstyring i forbindelse med kommunalreformen Anbefalinger til kommuner vedrørende brugerstyring i forbindelse med kommunalreformen Videnskabsministeriet i samarbejde med KL November 2005 > Anbefalinger til kommuner vedrørende brugerstyring i forbindelse

Læs mere

Vejledninger når man er logget ind Indhold

Vejledninger når man er logget ind Indhold Vejledninger når man er logget ind Indhold Arbejde med Indbakke og arkiv...2 Sådan får du vist din post...2 Åbne, flytte, slette og omdøbe post...2 Gem kopi af post lokalt...3 Oprette og vedligeholde mapper...3

Læs mere

Finanstilsynets fortolkning af 11. marts 2013

Finanstilsynets fortolkning af 11. marts 2013 Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) 12, stk. 1-3, og 19, stk. 2 Anvendelse af NemID som legitimation Finanstilsynets fortolkning af

Læs mere

Nem Ref usion Kom m uneser vice, snit f lad eb eskr ivelse Ver sion 2.5 gæld end e f r a d. 29.08.2015

Nem Ref usion Kom m uneser vice, snit f lad eb eskr ivelse Ver sion 2.5 gæld end e f r a d. 29.08.2015 Nem Ref usion Kom m uneser vice, snit f lad eb eskr ivelse Ver sion 2.5 gæld end e f r a d. 29.08.2015 NemRefusion Indholdsfortegnelse Dokument og versionsoversigt... 5 1 Indledning... 12 1.1 Målgruppe...

Læs mere

Vejledning om sammenhængen. Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering

Vejledning om sammenhængen. Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering Vejledning om sammenhængen mellem Digital Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering Version: 1.0 Udarbejdet: Okt. 2013 Udarbejdet af: Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen.

Læs mere

IP Client Brugervejledning

IP Client Brugervejledning IP Client Brugervejledning BRUGERVEJLEDNING Patent- og Varemærkestyrelsen Helgeshøj Allé 81 Tlf.: 43 50 80 00 pvs@dkpto.dk DK-2630 Taastrup Fax: 43 50 80 01 www.dkpto.dk Indholdsfortegnelse 1. Introduktion

Læs mere

Regler for e-banking - privat

Regler for e-banking - privat Regler for e-banking - privat Nordjyske Banks e-banking er en fællesbetegnelse for de elektroniske selvbetjeningsfunktioner Nordjyske Bank tilbyder fx Nordjyske Banks Netbank og Nordjyske Mobilbank. Reglerne

Læs mere

Bilag 3A.6 Integrationer

Bilag 3A.6 Integrationer Bilag 3A.6 Integrationer Version 0.5 23-02-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 3 2 INDLEDNING... 4 2.1 BILAGETS FORMÅL OG OPBYGNING... 4 2.2 RELATION TIL ØVRIGT MATERIALE... 4 3 INTEGRATIONSBESKRIVELSER...

Læs mere

Kald af PingService via SOAPUI

Kald af PingService via SOAPUI Kald af PingService via SOAPUI Author: Integration Expert Team (IET) Owner: Integration Expert Team (IET) Page 1 of 24 1. Dokumenthistorik Kald af PingService via SOAPUI Revisioner Dato for denne version:

Læs mere

1. INDLEDNING OG ANBEFALINGER

1. INDLEDNING OG ANBEFALINGER 1 1. INDLEDNING OG ANBEFALINGER Europa-Kommissionen offentliggjorde i juli 2013 et forslag til et revideret betalingstjenestedirektiv. Forslaget skal erstatte det oprindelige direktiv, der blev vedtaget

Læs mere

Regler for Nørresundby Banks e-banking - privat

Regler for Nørresundby Banks e-banking - privat Salg- og Marketing Torvet 4, 9400 Nørresundby Tel. 98 70 33 33 Regler for Nørresundby Banks e-banking - privat Nørresundby Banks e-banking er en fællesbetegnelse for de elektroniske selvbetjeningsfunktioner

Læs mere

Smartair 6.0. Installations guide

Smartair 6.0. Installations guide Smartair 6.0 Installations guide Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 2 System Oversigt... 4 3 Installation... 5 3.1 System Krav... 5 3.2 Klargøring af installationen... 5 3.3 Afinstallere tidligere TS1000

Læs mere

Indhold. Digital post. Digital Post

Indhold. Digital post. Digital Post Indhold Digital Post Hvad modtager jeg i min digitale postkasse? Hvem er det, der står bag den digitale postkasse? Hvilke oplysninger registrerer vi om dig? Kan jeg sende digital post til det offentlige?

Læs mere

Nem Ref usion Kom m uneser vice, snit f lad eb eskr ivelse Ver sion 2.4 gæld end e f r a d. 01-07-2015

Nem Ref usion Kom m uneser vice, snit f lad eb eskr ivelse Ver sion 2.4 gæld end e f r a d. 01-07-2015 Nem Ref usion Kom m uneser vice, snit f lad eb eskr ivelse Ver sion 2.4 gæld end e f r a d. 01-07-2015 NemRefusion Indholdsfortegnelse Dokument og versionsoversigt... 5 1 Indledning... 11 1.1 Målgruppe...

Læs mere

Fællesoffentlige brugerstyringsløsninger - En analyse af sikkerhedsstandarder og løsninger

Fællesoffentlige brugerstyringsløsninger - En analyse af sikkerhedsstandarder og løsninger Bilag 5: Udkast til rapporten Fællesoffentlige brugerstyringsløsninger - En analyse af sikkerhedsstandarder og løsninger. (Bilag til dagordenspunkt 8, Sikkerhedsstandarder og løsninger på sundhedsområdet).

Læs mere

1. INDLEDNING... 3 6.1 REVISION... 9

1. INDLEDNING... 3 6.1 REVISION... 9 1. INDLEDNING... 3 2. OVERORDNET OM PROCESSEN... 3 2.1 TEKNIK... 3 3. OVERORDNET OM OPBYGNING OG FUNKTIONALITET... 3 3.1 LØSNINGENS FLOW... 3 3.2 GEMME-FUNKTIONALITET... 4 3.3 VIS ÅRSRAPPORT I UDKAST...

Læs mere

Publikationen udleveres gratis. Publikationen kan hentes på IT- & Telestyrelsens Hjemmeside: http://www.itst.dk. Udgivet af: IT- & Telestyrelsen

Publikationen udleveres gratis. Publikationen kan hentes på IT- & Telestyrelsens Hjemmeside: http://www.itst.dk. Udgivet af: IT- & Telestyrelsen Publikationen udleveres gratis Udgivet af: IT- & Telestyrelsen IT- & Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø Publikationen kan hentes på IT- & Telestyrelsens Hjemmeside: http://www.itst.dk ISBN

Læs mere