Direktør Ulrik Nødgaards tale på Lokale Pengeinstitutters årsmøde den 8. maj 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Direktør Ulrik Nødgaards tale på Lokale Pengeinstitutters årsmøde den 8. maj 2014"

Transkript

1 Finanstilsynet Det talte ord gælder Direktør Ulrik Nødgaards tale på Lokale Pengeinstitutters årsmøde den 8. maj 2014 Indledning Tak for invitationen til at tale for jer her i dag på årsmødet. Jeg bemærkede mig, at formanden slog den optimistiske tone an i sit indlæg. Og det er uden tvivl rigtigt, at en større del af pengeinstitutterne i takt med, at nøgletallene forbedrer sig, har fået mod på fornyet vækst i forretningen. Vores seneste undersøgelse af udviklingen i kreditstandarder for nye erhvervsudlån som jeg skal komme tilbage til bekræfter dette billede. Også i Finanstilsynet er vi begyndt på at omstille vores banktilsyn til de nye tider. Forstået på den måde, at krisehåndteringen af de gamle risici, der blev bygget op frem mod 2008, nu heldigvis fylder mindre end i de foregående år, og at vores opmærksomhed mod nyudlån gradvist vil være stigende.

2 2/19 8+ modellen og den fremtidige krisehåndtering Jeg vil gerne kvittere for formandens positive ord om 8+ modellen og den større tålmodighed, som vi i snart halvandet år har kunnet anvende i forhold til overskridelser af det individuelle solvensbehov Søjle 2 kravet. Krisehåndteringen under 8+ modellen går som bekendt ud på, at et institut, der ikke overholder Søjle 2 kravet, men overholder kapitalgrundlagskravet, kan fortsætte under en genopretningsplan - i stedet for som tidligere at blive afviklet hen over en weekend. Vi kan med god overbevisning i stemmen sige, at ordningen har fungeret efter hensigten. Der har dog desværre også været stort behov for at bruge den. I alt syv institutter har indtil videre benyttet sig af modellen. Nogle er kommet væk fra genopretningszonen ved egen drift, andre er fortsat underlagt genopretning, mens et enkelt institut er fusioneret med et andet. Det er i øvrigt værd at huske på, at en af forudsætningerne for 8+ modellen var indførelsen af de mere præcise nedskrivningsregler for nødlidende ejendomsudlån, som har bidraget til større tillid til, at de kriseramte bankers regnskabstal er korrekte. Den fremtidige model for krisehåndtering af pengeinstitutter bliver i øjeblikket drøftet. Det sker, fordi Danmark skal implementere det såkaldte krisehåndteringsdirektiv. Set fra vores per-

3 3/19 spektiv er det vigtige, at man vælger en model, der indebærer den samme høje operationelle sikkerhed i en afviklingssituation, som den vi med Bankpakke 3 har udviklet i Danmark under finanskrisen, og som vi har gode erfaringer med at anvende. Overgangen til CRR / CRD IV Som bekendt er vi pr. 31. marts gået over til de nye europæiske kapitalregler i CRR forordningen og CRD IV direktivet. Planche: Kapitalkrav, før og efter CRR/CRD IV Kravet til egentlig kernekapital er nu 4,5 procent af den samlede risikoeksponering. Frem til 1. januar næste år der dog en overgangsperiode, hvor kravet kun er 4 procent. Afstanden op til minimumskapitalkravet på 8 procent kan dækkes med hybrid kernekapital og supplerende lånekapital. Dertil bliver der indfaset en kapitalbevaringsbuffer på 2,5 procent, og - afhængigt af den fremtidige økonomiske udvikling - en modcyklisk kapitalbuffer. For SIFI-institutter kommer der endvidere en særlig SIFI-buffer på mellem 1-3 procent. De nye regler indeholder også en række øvrige ændringer, herunder: - Skærpede krav til hybrid kernekapital og supplerende kapital, fx i form af øgede løbetidskrav og forbud mod indfrielsesincitamenter.

4 4/19 - Fradrag i kapitalen, fx kapitalandele relateret til sektoraktier, skal nu i højere grad ske i den egentlige kernekapital. - Der er indført en skærpet risikovægtning af misligholdte eksponeringer, og samtidig er der sænket risikovægte på lån til små og mellemstore virksomheder. Disse ændringer har meget forskellig effekt fra institut til institut. For nogle vil de mere eller mindre opveje hinanden, men effekten kan gå begge veje, afhængigt af forholdene i det enkelte institut. Planche: Egentlig kernekapital (CET1), fordelt på institutter, 2013 Som I ved, skal I indberette 1. kvartal-tallene efter den nye COREP-standard i slutningen af juni. Vi vil naturligvis analysere effekterne af de nye kapitalregler nærmere på dette tidspunkt, og ligesom i dag vil vi løbende følge udviklingen kvartal for kvartal. Baseret på den viden vi allerede har, er det imidlertid fortsat vores vurdering, at pengeinstitutterne samlet set er godt rustet i forhold til at leve op til de nye kapitalregler. De fleste institutter har en relativt høj andel af egentlig kernekapital, og kun et fåtal lever ikke op til det fuldt indfasede krav om 4,5 procent.

5 5/19 Det individuelle solvensbehov skal som udgangspunkt også kapitaldækkes med egentlig kernekapital. For nogle institutter kan dette medføre behov for yderligere kapitalopbygning, særligt når kapitalbevaringsbufferen er fuldt indfaset i For garantsparekasserne er der i forbindelse med overgangen til CRR nogle særlige krøller. En del af jer har givet forskellig rentesats til jeres garanter afhængigt af for eksempel løbetid. Fremover må forskellig garantrente til forskellige garantklasser kun afspejle differentierede stemmerettigheder. Der vil i løbet af efteråret komme en teknisk forordning, hvor der vil blive sat yderligere begrænsninger på mulighederne for at differentiere udlodninger. For garantsparekasser er der en særlig ordning med større fleksibilitet, der dog kræver, at en række betingelser er opfyldt. Med baggrund i det foreliggende forslag, vil en af betingelserne blive, at garantbeviser uden eller med lav stemmeret alene kan erhverves af garanter, som ejer beviser med fuld stemmeret. Der er desuden krav om en samlet udlodningsprocent (samlet udlodning i forhold til overskud før udbetaling til garanter) målt over 5 år på højst 30 pct. Endelig skal forrentningen af garantbeviser med stemmeret være lav.

6 6/19 Det vil betyde, at institutterne på repræsentantskabsmøderne i 2015 skal sikre sig, at den udlodning, som besluttes, sker inden for rammerne af den nye forordning. Ellers kan det medføre, at en del af garantkapitalen ikke længere kan medregnes som regulatorisk kapital. Der, hvor de nye regler vil have betydning for udlodningspolitikken, bør I melde det klart ud til jeres garanter. Med CRR er der også sket en stramning af reglerne for indløsning af garantkapital. Der kan fortsat ske løbende indløsning inden for en nettoramme på baggrund af en tilladelse fra Finanstilsynet, men nettorammen kan maksimalt udgøre 2 pct. af den egentlige kernekapital. Den kan dog fornys i løbet af året på baggrund af en ny ansøgning. Udviklingen i pengeinstitutternes nøgletal LOPI s årsmøde falder traditionelt sammen med det tidspunkt, hvor Finanstilsynet gør status på pengeinstitutternes regnskaber for det foregående år. Således også i år, hvor vi forventer at udsende vores markedsudviklingsartikel i den kommende uge. Pengeinstitutternes samlede overskud i 2013 blev med 16,2 mia. kr. det største siden 2007 det vil sige siden finanskrisen brød ud. Overskuddet i 2013 var mere end en fordobling i forhold til året før, og er primært båret frem af et betydeligt fald i nedskrivningerne.

7 7/19 Planche: De seneste 25 års nedskrivningsprocent Samlet set blev der nedskrevet for 17 mia. kr. mod 27 mia. kr. i Nedskrivningerne i 2013 svarer til 0,8 pct. af de samlede udlån. Dermed er nedskrivningerne nu under det historiske gennemsnit, som baseret på de sidste 25 år ligger på cirka 1 procent om året. Baseret på de tilgængelige indberetninger for første kvartal 2014 fortsætter tendensen med yderligere fald i nedskrivningerne. Planche: Basisindtjening Basisindtjeningen det vil sige indtjeningen før kursreguleringer og nedskrivninger blev for sektoren som helhed også forbedret. 14 institutter havde i 2013 imidlertid enten negativ basisindtjening eller en basisindtjening, der lå under det gennemsnitlige nedskrivningsniveau på 0,8 procent. Hændelser af mere forbigående karakter, for eksempel på omkostningssiden, kan naturligvis påvirke indtjeningen i et enkelt år. Vores bevågenhed er derfor særligt på de institutter, som flere år i træk har svag eller direkte negativ basisindtjening. Planche: Spredning i kapitaloverdækning

8 8/19 Pengeinstitutternes kapitalposition er også styrket yderligere i Både solvensprocent og kernekapitalprocent er forøget. Kapitaloverdækning (faktisk basiskapital) i forhold til solvensbehovet er ligeledes forøget fra 8 til 8,4 pct. af udlån og garantier. Der er dog en stor spredning i kapitaloverdækningen blandt institutterne, og der er fortsat institutter med en sårbar overdækning. 10 pct. af institutterne har en kapitaloverdækning under 2,6 procentpoint. Disse institutter udgør dog kun 1,1 pct. af den samlede sektors balancesum. Funding Fundingstrukturen og likviditeten er også forbedret, blandt andet som følge af et stigende indlånsoverskud. De danske pengeinstitutter har generelt ingen problemer med at overholde de nugældende likviditetskrav efter 152 i Lov om finansiel virksomhed, og det samme gælder tilsynsdiamantens krav om en overdækning på minimum 50 pct. Når det er sagt, er det naturligvis også en overkommelig opgave at opbygge indlånsoverskud i en periode, hvor låneefterspørgslen er historisk lav. Mit budskab i den forbindelse er derfor at huske jer på, hvor vigtigt det er at holde fast i en fornuftig funding-struktur, også når udlånet på et tidspunkt igen begynder at tage fart.

9 9/19 De mindre pengeinstitutter vs. de store Der tegner sig altså samlet set en positiv udvikling i pengeinstitutternes regnskaber. Der er imidlertid stor spredning mellem institutterne, og her gælder det særligt, at de mindre institutter på næsten alle områder klarer sig dårligere end de store institutter i Gruppe 1. De mindre institutters samlede resultat før skat er således cirka et rundt nul. Planche: Nedskrivninger, gruppe 1 vs. resten af sektoren De store institutter har også væsentligt mindre nedskrivninger end resten af sektoren. Planche: Spredning på udgiftsførte nedskrivninger i pct. af udlån og garantier 2013 Spredningen blandt institutterne er fortsat stor, som det fremgår af figuren. Hvert tiende institut har udgiftsførte nedskrivninger på 4,2 pct. eller mere, og ligger således betydeligt over det vægtede gennemsnit.

10 10/19 Bonitet Ser vi på boniteten i udlånsporteføljerne er billedet også, at de mindre og mellemstore institutter har en større vægt af svage udlån end Gruppe 1 institutterne. Planche: Bonitet 1 + 2c I de mindre og mellemstore institutter ligger mere end 25 pct. af udlånet i de svageste bonitetskategorier - 1 og 2c. Det er værd at bemærke, at det især er jeres erhvervsudlån, der vejer tungt i den statistik. I Gruppe 1 er andelen af svage lån med godt 5 procent langt mindre. Udviklingen fra 2012 til 2013 viser endvidere, at afstanden mellem Gruppe 1 og de øvrige institutter er steget. Planche: Coverage ratio Coverage ratio Nøgletallet Coverage ratio er et udtryk for, hvor stor en del af de dårlige lån, der er nedskrevet. Jo større coverage ratioen er, jo større dækning er der i form af nedskrivninger på de dårlige lån. I 2013 er afstanden imellem Gruppe 1 institutterne og resten af sektoren snævret ind, således at begge ligger på godt 50 pct. Det kan tolkes som et udtryk for, at de store banker har været

11 11/19 hurtigere til at tage fat om nedskrivningerne, men de øvrige institutter er kommet godt med i løbet af Udlånsvækst og kreditstandarder Vi har i øjeblikket en samfundsøkonomisk situation, hvor erhvervslivets og de private husholdningers efterspørgsel efter lån er lav, og hvor pengeinstitutternes kapital og funding på den anden side er blevet styrket. Langt de fleste pengeinstitutter ønsker således at låne flere penge ud, end kunderne efterspørger. Vi offentliggjorde i sidste uge en analyse af udviklingen i kreditvilkårene i forbindelse med nye udlån til udvalgte kundesegmenter blandt de større erhvervskunder. Analysen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt Gruppe 1 og Gruppe 2 institutterne, og den er i øvrigt udarbejdet i forbindelse med arbejdet i Det Systemiske Risikoråd. Analysen viser, at der særligt på udlån til de store erhvervskunder er lempet på kreditvilkårene, men også i et vist omfang på nye udlån til udlejningsejendomme med god beliggenhed og til virksomhedsopkøb. Den øgede konkurrence er naturligvis positiv for samfundsøkonomien. Som tilsyn er vi imidlertid optaget af, at ønsket om at

12 12/19 vokse ikke bliver så stærkt, at der bliver slækket på kreditvilkårene på en uholdbar måde. Vi vil senere i år iværksætte en målrettet undersøgelse i udvalgte institutter, hvor vi blandt andet vil gennemgå konkrete nyudlån med henblik på at vurdere, om der er en god bevillingsproces og at kreditstandarderne er forsvarlige. Undersøgelsen vil omfatte pengeinstitutter i alle størrelser, herunder også institutter i LOPI s medlemskreds. Planche: Uddrag af ledelsesbekendtgørelsen Nu vi taler om kreditgivning vil jeg gerne fremhæve Rangvidudvalgets advarsel om at fokusere for meget på værdien af belånbare aktiver i kreditvurderingen, og lægge for lidt vægt på låntagerens evne til at generere likviditet og skabe indtjening. Det er et tema, vi også støder på med mellemrum i forbindelse med inspektioner. På foranledning af Rangvid-udvalgets anbefalinger har vi derfor præciseret dette i den opdaterede version af ledelsesbekendtgørelse, som vi fornylig har udsendt. En anden observation fra nogle af vores inspektioner er, at vi fortsat oplever tilfælde, hvor institutter må foretage store mernedskrivninger på ejendomsudlån. I den forbindelse er jeg ble-

13 13/19 vet mødt med udsagnet om, at Finanstilsynets krav til afkastprocenter er uforudsigelige. Jeg vil gerne slå fast, at vi lægger os tæt op af markedskravene, forstået på den måde at vi for eksempel støtter os til offentligt tilgængelige kilder, herunder fra de store mæglerkæder med videre. De afkastprocenter, vi tager udgangspunkt i, burde således ikke komme bag på nogen. Vi lægger endvidere stor vægt på, at I sørger for at have et tilstrækkeligt datagrundlag til at vurdere de ejendomme, der værdiansættes, for eksempel i forbindelse med nedskrivningsberegninger. Det siger sig selv, at opdaterede informationer om ejendommens fysiske karakteristika, lejeniveau, bindingsperioder med videre er helt nødvendige for at kunne foretage en retvisende vurdering. På samme måde er det naturligvis også vigtigt at sørge for altid at have opdaterede oplysninger om kunderne. Kend din kunde er et mundheld, der ofte bruges. Men det er vigtigt at huske, at det ikke er nok at kende kunden. I skal også løbende indhente og følge med i de relevante økonomiske oplysninger om kunden. Det gælder selvfølgelig i særlig grad de svage kunder. Men det gælder også helt generelt alene af hen-

14 14/19 syn til mulighederne for løbende at kunne risikovurdere kunderne og dermed kunne identificere, hvem der er svage. Vi ser på vores inspektioner eksempler på ratingsystemer, hvor alt for mange gode kunder registreres som svage. Hvis det er et udtryk for forsigtighed, så går det nok. Men når vi samtidig ser, at mange svage kunder registreres som gode, så må vi sige, at systemet er for unøjagtigt og skal forbedres. En sidste refleksion fra vores inspektioner vedrører opgørelsen af solvensbehovet. Her er der som bekendt relativt klar tale i vores vejledning, når det kommer til solvensreservationer på store kunder. Det er imidlertid også vigtigt, at det enkelte institut forholder sig til, hvorvidt der er behov for solvensreservationer på mindre kunder. Det vil typisk være tilfældet, hvis et institut har mange mindre kunder med svaghedstegn, og særligt hvis disse i høj udstrækning påvirkes af de samme risici. Netop solvensreservationer på mindre kunder er et af de elementer, som vi har særligt fokus på i vores gennemgang af jeres solvensbehovsdokumentation. Og vi vil også se på, hvordan vi kan give jer lidt mere vejledning på området. Justering af tilsynsdiamanten Formanden nævnte i sin tale kirketårnsprincippet, og rejste spørgsmålet, om den definition på en sund forretningsmodel måske er blevet lidt for snæver.

15 15/19 Det er fuldt forsvarligt at gå uden for lokalområdet, hvis der er tale om en niche, hvor man har specialistviden og i øvrigt prissætter efter en kalkuleret risikovurdering. Sådan cirka faldt ordene vist. Det er naturligvis meget vanskeligt at være uenig i, i hvert fald ud fra en teoretisk betragtning. Jeg må imidlertid tilstå, at jeg hører til dem der foretrækker, at lokale pengeinstitutter rent faktisk er lokale. Mange af de lokalbankdirektører, der traf beslutninger med katastrofale konsekvenser op til finanskrisen, mente utvivlsomt også selv, at de havde taget nøje, kalkulerede risici. Et af Finanstilsynets centrale modsvar på de ulykkelige erfaringer fra finanskrisen er som bekendt tilsynsdiamanten. Jeg nævnte før Rangvid-udvalget, og en anden af udvalgets anbefalinger var netop at skærpe tilsynsdiamantens pejlemærke for opgørelsen af store engagementer. I den nuværende udgave af Tilsynsdiamanten anvender vi i dag pejlemærket Summen af store engagementer, som er summen af engagementer større end 10 pct. af basiskapitalen divideret med basiskapitalen. Planche: Tilsynsdiamanten store eksponeringer

16 16/19 Den nye specifikation, som vi for tiden arbejder på, vil tage udgangspunkt i summen af instituttets 20 største engagementer (ekskl. kreditinstitutter), uanset om de ligger over eller under 10 pct. af kapitalgrundlaget. Formålet med at anvende de 20 største engagementer er at imødegå den risiko, der knytter sig til institutter med mange store engagementer i niveauet 5-10 pct. af kapitalgrundlaget, som ikke vil tælle med i det eksisterende pejlemærke. Denne tilgang flugter med det koncentrationsmål, der anvendes i Finanstilsynets vejledning om opgørelse af solvensbehov, og tilgangen er også i overensstemmelse med tankegangen hos for eksempel ratingbureauerne Planche: Summen af de 20 største engagementer, Derudover er det tanken, at summen af de 20 største engagementer skal sættes i forhold til instituttets egentlige kernekapital CET1 i stedet for, som nu, i basiskapitalen. Dette skyldes, at CET1 er den kapitaltype, som er fuldt ud tabsabsorberende i going concern, og som dermed reelt vil skulle dække tabsrisikoen. Dette afspejler endvidere den øgede vægt, der er lagt på CET1 i CRD IV og CRR. Ligesom med det eksisterende pejlemærke er der stor spredning blandt institutterne.

17 17/19 I den kommende tid vil vi arbejde med at finde den nøjagtige grænseværdi. Her vil hensynet som hidtil være, at den på den ene side skal modvirke overdreven risikotagning, og på den anden side gøre det muligt for sunde pengeinstitutter at drive profitabel bankvirksomhed. Men mandatet fra Rangvid-udvalget er klart: Der skal ske en stramning, og det vil der ske. Ud over pejlemærket for store engagementer vil vi også udarbejde en ny specifikation af tilsynsdiamantens pejlemærke for likviditetsoverdækning. Det følger af det nye LCR-krav i CRD IV og CRR som selvfølgelig også betyder, at vi skal ændre den tilsvarende opgørelse i tilsynsdiamanten. Vores plan er at offentliggøre en revideret udgave af tilsynsdiamanten i løbet af i år, og der vil herefter være en periode, hvor pengeinstitutterne kan tilpasse sig til de nye pejlemærker, inden vi iværksætter systematisk opfølgning. Proportionalitet Her mod slutningen af min tale vil jeg også gerne kvittere for formandens udsagn om, at LOPI-institutterne generelt er i stand til at tilpasse sig nye og ændrede regler på det finansielle område.

18 18/19 Formanden var også så venlig at nævne, at myndighederne det er i mange tilfælde os anvender et princip om proportionalitet i implementeringen af de nye regler. Lad mig, for at illustrere dette, give følgende eksempler: - Kravet om et bestyrelsesmedlem med finansiel ledelseserfaring gælder kun for større finansielle virksomheder. - Pengeinstitutter, der ikke er børsnoterede eller har under medarbejdere, skal ikke nedsætte nominerings- og risikoudvalg i bestyrelsen. - Pengeinstitutter med en balance på under 1 mia. kr. vil blive undtaget fra nye EU-regler om at skulle udarbejde genopretningsplan. - Pengeinstitutter med en balance under 30 mia. Euro vil få lempeligere indberetningskrav om behæftede aktiver. - I mindre pengeinstitutter kan direktøren også udføre opgaven som risikoansvarlig. Afslutning Som jeg lagde ud med, er der meget der tyder på, at vi efter fem-seks år med krise så småt er på vej ind i en ny situation. Jeres udfordring bliver at tilpasse jer den nye situation på en måde, så I undgår at gentage de fejl, som mange af de mindre og mellemstore pengeinstitutter, som ikke længere er iblandt jer, gjorde i de såkaldt gode år op til krisen.

19 19/19 Vores opgave, som tilsyn, vil bestå i at holde jer fast på en forsvarlig linje - også, når tiderne vender. Den opgave vil vi bestræbe os på at udføre på en måde, hvor vi nok løfter pegefingrene over for uigennemtænkt risikotagning og dårligt kredithåndværk, men også på en måde, så vi ikke lægger unødvendige hindringer i vejen for jeres muligheder for at bidrage til det vækstscenarie i dansk økonomi, som vi alle håber på. Med det vil jeg sige - tak for ordet.

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. september 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 31. marts 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 2016 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 30. september 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Solvensrapport. Side

Indhold. Solvensrapport. Side 2017 Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport december

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side Solvensrapport 2015 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Den interne proces... 4 Beskrivelse af metode... 4 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov...

Læs mere

Solvensbehovsrapport halvår 2019

Solvensbehovsrapport halvår 2019 Broager Sparekasses Solvensbehovsrapport halvår 219 Søjle III - oplysninger 1. Formål og indhold Formål Hensigten med nærværende risikorapport er at leve op til søjle III-oplysningsforpligtelserne i CRRforordningen,

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. juni 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne?

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? 17. april 2015 Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? Siden begyndelsen af 2008 er den gennemsnitlige bidragssats for udlån til private steget fra 0,5 pct. til 0,8 pct. Det har medført

Læs mere

Finans Danmark pengeinstitutternes aktuelle og fremtidige udfordringer hovedvægt på kapitalforhold

Finans Danmark pengeinstitutternes aktuelle og fremtidige udfordringer hovedvægt på kapitalforhold Finans Danmark pengeinstitutternes aktuelle og fremtidige udfordringer hovedvægt på kapitalforhold Økonomisk direktør, Jakob Legård Jakobsen PwC s Bankseminar, 22. november 2018 Tendenser Hvidvask Status

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 18. august 2016) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel

100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel PRESSEMEDDELELSE *** 100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel Sparekassen Vendsyssel kan i 2010 præsentere et overskud på 100 mio. kr. før skat, hvilket er en forøgelse med hele 225 % i forhold

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 4. september 2015

Læs mere

Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession

Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession Finanstilsynet 2. november 2018 Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession Den fælleseuropæiske stresstest viser, at de fire største danske banker vil opretholde en positiv kapitaloverdækning

Læs mere

Pressemeddelse Årsregnskab 2012 // 1. pressemeddelelse. Årsrapport 2012

Pressemeddelse Årsregnskab 2012 // 1. pressemeddelelse. Årsrapport 2012 Pressemeddelse Årsregnskab 2012 // 1 pressemeddelelse Årsrapport 2012 Pressemeddelse Årsregnskab 2012 // 2 Tilfredsstillende indtjening, solide økonomiske nøgletal og rekord mange nye kunder i Middelfart

Læs mere

Indhold. Indhold risikorapport Side

Indhold. Indhold risikorapport Side Indhold Indhold risikorapport 30.09.2015 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning... 6 Solvensmål...

Læs mere

Høringsnotat: Tilsynsdiamant for pengeinstitutter justering af pejlemærke for store engagementer

Høringsnotat: Tilsynsdiamant for pengeinstitutter justering af pejlemærke for store engagementer Finanstilsynet 9. juli 2015 BANK A Høringsnotat: Tilsynsdiamant for pengeinstitutter justering af pejlemærke for store engagementer Forslag til justering af tilsynsdiamanten for pengeinstitutter, pejlemærke

Læs mere

SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013

SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013 SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013 Den lille Bikubes bestyrelse har drøftelser omkring fastsættelsen af solvensbehovet. Drøftelserne tager udgangspunkt i en indstilling fra direktionen. Indstillingen indeholder

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

Risikorapport pr. 31. marts 2015

Risikorapport pr. 31. marts 2015 pr. 31. marts 2015 Indhold Indhold risikorapport 31.03.2015 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkelig kapitalgrundlag og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Østjydsk Bank A/S Østergade 6-8 9550 Mariager 21. december 2017 J.nr. 6252-0088 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets afgørelse

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4 3. september 218 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 3. september 218...4

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 30. april 2015) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces for

Læs mere

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og Risikooplysninger pr. 30.06.2013 for A/S Nørresundby Bank. Indhold Side Indledning 2 1-4. Offentliggøres pt. kun ultimo året 3 5. Beskrivelse

Læs mere

Tillæg til risikorapport 1. halvår Frøsvej 1, 6630 Rødding Cvr-nr

Tillæg til risikorapport 1. halvår Frøsvej 1, 6630 Rødding Cvr-nr Tillæg til risikorapport 1. halvår 2019 Frøsvej 1, 6630 Rødding Cvr-nr. 67 05 18 15 Indhold Indledning Kapitalgrundlag Kapitalkrav til de samlede risikovægtede eksponeringer Kapitalgrundlag og solvensbehov

Læs mere

Frøs Sparekasse. Tillæg til Risikorapport

Frøs Sparekasse. Tillæg til Risikorapport Frøs Sparekasse Tillæg til Risikorapport 1.halvår 2017 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Side Kapitalgrundlag 4 Kapitalgrundlagskrav til samlet risikoeksponering 5 Kapitalgrundlag og solvensbehov 6 Kapitalgrundlag

Læs mere

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport 2. kvartal 2014 vestjyskbank Tillæg til Risikorapport Indledning Denne risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag

Læs mere

Gældende fra 01.01-2018. Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Gældende fra 01.01-2018. Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Gældende fra 01.01-2018 Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter...2

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...1 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 218...3 Sparekassen...3

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Pr. 30. juni 2017 NORÐOYA SPARIKASSI 1 1. Indledning Formålet med dette risikotillæg om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov er at opfylde oplysningsforpligtelserne

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 1 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 30. juni 2019

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter Finanstilsynet Maj 2018 Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter og kreditinstitutters risikostyring heraf Som led i den danske implementering af EU's Krisehåndteringsdirektiv (BRRD) skal Finanstilsynet

Læs mere

Risikorapport pr. 30. juni 2013

Risikorapport pr. 30. juni 2013 pr. 30. juni 2013 Indhold Indhold risikorapport 30.06.2013 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

6 fakta om Sparekassens. soliditet 2014. Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud. Baseret på tal pr. den 31.

6 fakta om Sparekassens. soliditet 2014. Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud. Baseret på tal pr. den 31. 6 fakta om Sparekassens soliditet 2014 Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud Baseret på tal pr. den 31. december 2013 02 // Åbenhed Middelfart Sparekasses tilhørsforhold og

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2017

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2017 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2017 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet... 3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 side 1 af 5 Indledning Nærværende tillæg til risikorapport, der offentliggøres på www.sparekassenfaaborg.dk,

Læs mere

Årsrapport 2013. pressemeddelelse. Pressemeddelse Årsregnskab 2013 // 1

Årsrapport 2013. pressemeddelelse. Pressemeddelse Årsregnskab 2013 // 1 Pressemeddelse Årsregnskab 2013 // 1 pressemeddelelse Årsrapport 2013 Pressemeddelse Årsregnskab 2013 // 2 Resultat på 27,5 mio. kr. efter skat i Middelfart Sparekasse Middelfart Sparekasse leverer et

Læs mere

Risikorapport. pr. 31. marts 2014

Risikorapport. pr. 31. marts 2014 Risikorapport pr. 31. marts 2014 Indhold Indhold risikorapport 31.03.2014 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig

Læs mere

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2017

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2017 Realkreditinstitutter Halvårsartikel 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. En stor stigning i resultatet...3 2. Hovedtendenser i realkreditinstitutternes årsregnskaber...4 3. Tilsynsdiamant for realkreditinstitutter...7

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Pr. 30. juni 2019 NORÐOYA SPARIKASSI 1 Indledning Formålet med dette risikotillæg om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov er at opfylde oplysningsforpligtelserne

Læs mere

Information. pr. 6. marts Solvensbehovsrapport. Halvår Søjle III - oplysninger

Information. pr. 6. marts Solvensbehovsrapport. Halvår Søjle III - oplysninger Information pr. 6. marts 2012 Solvensbehovsrapport Halvår 2016 Søjle III - oplysninger INDHOLDSFORTEGNELSE Formål og indhold...3 Kapitalgrundlag...4 Kapitalkrav - herunder opgørelse af solvensbehov...5

Læs mere

Lokale Pengeinstitutters. Årsmøde Ulrik Nødgaard 26. maj 2011

Lokale Pengeinstitutters. Årsmøde Ulrik Nødgaard 26. maj 2011 Lokale Pengeinstitutters Årsmøde 2011 Ulrik Nødgaard 26. maj 2011 Indfasning af nye krav til kapitalgrundlag og -struktur, 2013-19 14 % af RWA 12 Konjunkturbuffer Bevaringsbuffer +1,875% +2,5% 10 8 +0,625%

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2019

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport Tillæg til risikorapport Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov 31. marts 2016 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse

Læs mere

Hvordan virker samspillet mellem direktion og bestyrelse i en bank,

Hvordan virker samspillet mellem direktion og bestyrelse i en bank, Hvordan virker samspillet mellem direktion og bestyrelse i en bank, og hvilke problemstillinger har finanskrisen og reguleringen medført Foreningen til udvikling af bestyrelsesarbejde i Danmark Peter Schütze

Læs mere

Bemærk, at pressemeddelelsen efter aftale først må offentliggøres den 20. august 2013 kl. 17.00 halvårs- regnskab 2013

Bemærk, at pressemeddelelsen efter aftale først må offentliggøres den 20. august 2013 kl. 17.00 halvårs- regnskab 2013 Pressemeddelse Halvårsregnskab 2013 // 1 Bemærk, at pressemeddelelsen efter aftale først må offentliggøres den 20. august 2013 kl. 17.00 halvårs- regnskab 2013 Pressemeddelse Halvårsregnskab 2013 // 2

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. december 2013) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport Tillæg til risikorapport Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov 30. september 2018 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse

Læs mere

Nye kapitalkrav efter finanskrisen

Nye kapitalkrav efter finanskrisen Nye kapitalkrav efter finanskrisen Her kan du læse om de konkrete stramninger i allerede vedtagne kapitalkrav, som er indført siden finanskrisen, og som har medført, at -koncernen skal forøge sin egentlige

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 8. maj 2017 Selskabsmeddelelse nr. 3/2017 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2017 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 31. marts 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag. 1. kvartal 2019

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag. 1. kvartal 2019 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 1. kvartal 2019 Risikooplysninger for koncernen Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkeligt kapitalgrundlag (pr. 31. mars 2019) Ifølge

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2018

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2018 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet... 3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Vestjysk Bank Tillæg til Risikorapport

Vestjysk Bank Tillæg til Risikorapport 3. kvartal 2016 Vestjysk Bank Tillæg til Risikorapport Indledning Denne risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag

Læs mere

TILLÆG TIL RISIKORAPPORT 31. MARTS 2019

TILLÆG TIL RISIKORAPPORT 31. MARTS 2019 2018 TILLÆG TIL RISIKORAPPORT 31. MARTS 2019 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2019 Indledning Tillæg til risikorapporten udarbejdes kvartalsvis i forbindelse med bankens offentliggørelse

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. juni 2014) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal sparekassen

Læs mere

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for kvartal 2018

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for kvartal 2018 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Redegørelse om udlånsudviklingen. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013. CVR-nr.

Redegørelse om udlånsudviklingen. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013. CVR-nr. Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013 CVR-nr. 32 77 66 55 Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt

Læs mere

Finanstilsynet introducerer 'Tilsynsdiamanten' for pengeinstitutter

Finanstilsynet introducerer 'Tilsynsdiamanten' for pengeinstitutter Bestyrelsen og direktionen for [udeladt] DIREKTØREN 25. juni 2010 Finanstilsynet introducerer 'Tilsynsdiamanten' for pengeinstitutter Finanstilsynets mission er at arbejde for finansiel stabilitet og tillid

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Andelskassen J.A.K. Slagelse Løvegade 63 4200 Slagelse 2. marts 2015 J.nr. 6250-0077 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets

Læs mere

Fakta om Sparekassens Soliditet Baseret på tal pr. 31. december 2018

Fakta om Sparekassens Soliditet Baseret på tal pr. 31. december 2018 Fakta om Sparekassens Soliditet 2019 Baseret på tal pr. 31. december 2018 02 Åbenhed Middelfart Sparekasses tilhørsforhold og engagement i lokalområdet kan føres tilbage til grundlæggelsen af Sparekassen

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 3. juni 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Vejledning om stresstest for små og mellemstore pengeinstitutter

Vejledning om stresstest for små og mellemstore pengeinstitutter 6. september 2019 Vejledning om stresstest for små og mellemstore pengeinstitutter 1. Indledning Pengeinstitutter udfører makroøkonomiske stresstest i forbindelse med udarbejdelsen af blandt andet genopretningsplaner

Læs mere

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test)

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) Finanstilsynet 26. oktober 2014 Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) 1. Indledning Finanstilsynet har efter anbefaling fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31.3.213 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern

Læs mere

Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018

Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018 Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2018 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne

Læs mere

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Risikostyring. Pr. 30. juni 2014. Side 1 af 5

Risikostyring. Pr. 30. juni 2014. Side 1 af 5 Risikostyring Pr. 3. juni 214 Side 1 af 5 Baggrund I overensstemmelse med bilag 2 i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag og solvensbehov nr. 295 af den 27. marts 214 gives

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 30. september for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 30. september for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 6. november 2017 Selskabsmeddelelse nr. 5/2017 Periodemeddelelse 1. januar 30. september 2017 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Østjydsk Bank A/S Bestyrelsen og direktionen Østergade 6-8 9550 Mariager 3. juli 2014 FINANSTILSYNET Århusgade 110 2100 København Ø Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport Tillæg til risikorapport Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov 31. marts 2019 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport 2016 Tillæg til risikorapport 31.3.2017 Tillæg til risikorapport 2016-31.3.2017 1 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2017 Indledning Tillæg til risikorapporten udarbejdes kvartalsvis

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30.09.2013 0 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1

Læs mere

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden.

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Finanstilsynet 9. august 2013 J.nr.: 123-0004 /mhj Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Et udkast

Læs mere

Kapitalbehov 4. kvartal 2017

Kapitalbehov 4. kvartal 2017 Kapitalbehov 4. kvartal 2017 Risikooplysninger for koncernen Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkeligt kapitalgrundlag (pr. 31. december 2017) Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen

Læs mere

Pressemeddelelse. Halvårsrapport. 1. halvår 2011. Inkl. nøgletal samt faktaboks. Må straks offentliggøres

Pressemeddelelse. Halvårsrapport. 1. halvår 2011. Inkl. nøgletal samt faktaboks. Må straks offentliggøres Pressemeddelelse Halvårsrapport 1. halvår 2011 Inkl. nøgletal samt faktaboks Må straks offentliggøres Pressemeddelelse Fortsat flot udvikling i den primære drift og markant kundetilgang Middelfart Sparekasse

Læs mere

Fakta om Sparekassens Soliditet Baseret på tal pr. 30. juni 2018

Fakta om Sparekassens Soliditet Baseret på tal pr. 30. juni 2018 Fakta om Sparekassens Soliditet 2018 Baseret på tal pr. 30. juni 2018 02 Åbenhed Middelfart Sparekasses tilhørsforhold og engagement i lokalområdet kan føres tilbage til grundlæggelsen af Sparekassen i

Læs mere

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 Solvensbehov 2018 1 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 4. Solvensmæssig overdækning 8 2 1. Indledning Nærværende tillæg

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 14. august 2014) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015 Januar 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Nye regler om kapitalbuffere De nye regler om kapitalbuffere implementerer kapitel 4 i CRD IV 1. De nye regler om kapitalbuffere blev vedtaget ved Lov nr. 268 af den

Læs mere

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport 2. kvartal 2015 vestjyskbank Tillæg til Risikorapport Indledning Denne risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag

Læs mere

6 fakta om Sparekassens. Soliditet 2012 Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud

6 fakta om Sparekassens. Soliditet 2012 Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud 6 fakta om Sparekassens Soliditet 2012 Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud Baseret på tal pr. den 30. juni 2012 2 Åbenhed Middelfart Sparekasses tilhørsforhold og engagement

Læs mere

Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel

Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel 433-455 Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2017. Udgivet den 8. maj 2017. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 3.6.213 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern

Læs mere

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2018

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2018 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Redegørelse om udlånsudviklingen. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 1. halvår 2014. CVR-nr.

Redegørelse om udlånsudviklingen. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 1. halvår 2014. CVR-nr. Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 1. halvår 2014 CVR-nr. 32 77 66 55 Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 31.12.2014 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 1. Beskrivelse af solvensbehovsmodel 3 2. Opdeling af tilstrækkeligt kapitalgrundlag / solvensbehovet på

Læs mere

Soliditet Årsrapport. 6 fakta om Sparekassens. Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud

Soliditet Årsrapport. 6 fakta om Sparekassens. Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud Årsrapport 2010 Solvens Kapitalgrundlag Robusthed Likviditet Udlån Indlånsoverskud 6 fakta om Sparekassens Soliditet 2011 Baseret på tal pr. den 31. december 2010 2 Åbenhed Middelfart Sparekasses tilhørsforhold

Læs mere

Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter

Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter Deloittes pengeinstitutgruppe Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter 1. januar 30. juni 2015 Revision. Skat. Consulting. Corporate Finance Deloittes kommentarer til halvårsrapport

Læs mere

2010 Inkl. hoved- og nøgletal samt faktaboks

2010 Inkl. hoved- og nøgletal samt faktaboks Pressemeddelelse Årsrapport 2010 Inkl. hoved- og nøgletal samt faktaboks Må straks offentliggøres Pressemeddelelse Negativ kursregulering af egenbeholdning medvirker til et utilfredsstillende resultat

Læs mere

Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti

Læs mere

Analyse af udviklingen i kreditstandarder for nyudlån

Analyse af udviklingen i kreditstandarder for nyudlån Finanstilsynet 30. april 2014 Analyse af udviklingen i kreditstandarder for nyudlån 1. Indledning Finanstilsynet har foretaget en analyse af, hvorvidt konkurrencesituationen blandt pengeinstitutterne giver

Læs mere

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1.3. kvartal 2016

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1.3. kvartal 2016 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. december 2011

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. december 2011 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. december 2011 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 25. oktober 2017) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Hvidbjerg Bank A/S, periodemeddelelse for 1. kvartal 2019

Hvidbjerg Bank A/S, periodemeddelelse for 1. kvartal 2019 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2010 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning Hovedaktivitet Sparekassen Thy

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2016

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2016 Realkreditinstitutter Halvårsartikel 2016 1 Halvårsartikel 2016 for realkreditinstitutter Hovedtal for realkreditinstitutternes halvårsregnskaber Realkreditinstitutternes samlede overskud før skat faldt

Læs mere