BRAINSTORM QUALIFIER MARTS 2010

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BRAINSTORM QUALIFIER MARTS 2010"

Transkript

1 BRAINSTORM QUALIFIER MARTS 2010 Alexandra Instituttet C H A

2 ENERGI AKTIESPILLET Køb energi når det er billigt - sælg dyrt. 01 IDE Køb familiens energi når den er billig eller når den er grøn. Brugeren sidder ved computeren og styrer indkøb og salg af energi. styret system som kræver elselskabernes Energien kan sælges igen hvis man 1. kræver indsigt i it-systemer og eventuelt staternes køber mere end man kan anvende. 2. kræver indsigt i handel involvering. Store engangs- og Et simpelt spil om udbud og 3. risikobetonet etableringsomkostninger. efterspørgsel. 4. flerbruger evt. globalt...

3 Diode board Opslagstavle som refererer til dine elektriske apparater 02 IDE Familien hænger en tavle på væggen, hvor det er muligt at indsætte dioder i tilfældige mønstre eller systemer efter fx boligens rumlige indretning. Hver diode repræsentere et apparat eller lys eller varmekilde. Dioden lyser når apparatet eller kilden er tændt. Hver diode skal konfigureres via en pc. Tavlen kan udformes som perforerbare lag, hvor diodernes ben kan skabe kontakt med to ledende lag. Dioden giver et ambient overblik hvilke instellationer, der er tændte. Nogle bruger vil måske have behov for at tavlen mimer husets rum mens andre måske ønsker forskellige farver for forskellige apparater. Som supplement kunne man forstille sig, at man via pc en kan få et mere detaljeret overblik. Tavlen skal kobles med eltavlen og hvert apparat skal kunne melde tilbage om hvorvidt det er i brug eller ej. Der skal endvidere udtænkes et stykke hardware som kan koble de enkelte dioder med et bestemt apparat eller lyskilde. Dertil kommer evt. et system som gør det muligt at se hvor meget energi de enkelte kilder anvender via pc en.

4 electro touch touch screen som refererer til dine elektriske apparater 03 IDE Minder i udgangspunktet lidt om 02. DIODE BOARD, bortset fra at den fysiske talve nu er en touchscreen hvor hvert enkelt apparat eller lys/energikilde er repræsenteret af et virtuelt objekt med den række egenskaber som kan udfoldes ved berøring. Touchscreenen er placeret på et centralt sted i huset og er en ambient visualisering af hustandens apparater og energikilder. Ved berøring kan de enkelte apparaters historie (og evt. forventede fremtid) udfoldes som en graf eller tidslinje, Tavlen skal kobles med eltavlen og hvert apparat skal kunne melde tilbage om hvorvidt det er i brug eller ej. Dertil kommer et system som gør det muligt at se hvor meget energi de enkelte kilder anvender nu, historisk samt evt. beregnet frem i tiden baseret på det historiske forbrug.

5 vægten skab balance mellem komfort og økonomi eller miljø 04 IDE Vægten kan enten være en fysisk eller virtuel vægt som skal få brugeren til at reflektere over deres energiforbrug og forholde sig til om de vil prioritere komfort eller økonomi eller miljøet. Balancen eller manglen på samme kan evt. sendes ud til hustandens omgivelser via facebook eller andre socialemedier som en måde at kommunikere ens værdier til omgivelserne. Vægten gør det umiddelbart muligt at aflæse om ens energiforbrug er i harmoni med ens værdier. Det kan være miljø over for komfort eller økonomi over for komfort. Dvs det kan være at boligen er kold fordi det ikke er muligt at modtage grøn energi eller at den et lige tilpas fordi at prisen på energi er billig. Vægten afspejler således familiens personlige værdier og kan fx spejles på facebook og dermed være identitetsskabende. Vægten kræver en lille servomotor som tipper til den ene eller anden side ahængigt af rumtemperaturen. Den ønskede komfort-setting kan indstilles på vægten og systemet skal tale med eltavlen og kunne tilgå oplysninger om varmeforbrug.

6 Stramaj interface puder eller billeder med oplysninger eller opfordringer 05 IDE Home Sweet Home. Ideen er at lave et interface som et tekstil der kan vise stramaj. Det kunne være puder eller tavler, der kan hænges på væggen og som løbende ændrer sig når der fx sker prisændringer i energiforsyningen. Beskederne kunne være tankeprovokerende som fx Turn on TV - energy is cheap now eller Sluk 3 lamper i dag og der mere lys i morgen Dette interface appealere muligvis mest til den ældre generation eller til unge som vi finde det kult. Oplevelsen er primært tænkt som noget der skal være med til at ændrer familiens vaner og gøre medlemmerne opmærksomme på sammenhængen mellem forbrug og handlemuligheder. Puderne eller tavlerne behøver ikke nødvendigvis at trække på informationer fra hustandens eget forbrug, men kan fx modtage et rss-feed direkte fra forsyningsselskaberne. Objekterne behøver således en micro-pc der skal opkobles til hustandens internet.

7 Energi poker spil poker med familiens elforbrug som indsats 06 IDE Ideen med Energi Poker er grundlæggende at huset altid vinder. Dvs at de spillelystne altid skal betale en buy-in fee som går til huset - fx en energifond for almennyttige formål a la energiforbedringer, skovrejsning eller forskning. Hvor der spilles der spildes. De dygtige pokerspillere kan finansiere deres energiforbrug og mere til, mens de udygtige kan tabe en procentdel af deres aconto energibudget hvorved de er tvunget til at spare på strømmen og varmen resten af måneden. Spillet foregår på en pc og man spille mod andre familier. et er grundlæggende magen til de mange online pokersites som er dukket op i tiden. Forskellen er blot at det er forsyningsselskaberne som udbyder spillet. Se i øvrigt 07. ENARMET TYVEKNÆGT.

8 Enarmet tyveknægt spil med familiens elforbrug som indsats 07 IDE Ideen med Enarmet tyveknægt er grundlæggende at huset altid vinder. Chancen for at vinde over maskinen er mindre end sandsynligheden for at vinde. Overskudet fra spillet går til huset - fx en energifond for almennyttige formål a la energiforbedringer, skovrejsning eller forskning. Hvor der spilles der spildes. De heldige spillere kan finansiere deres energiforbrug og mere til, mens de uheldige kan tabe en procentdel af deres aconto energibudget hvorved de er tvunget til at spare på strømmen og varmen resten af måneden. Spillet foregår på en pc mod sig selv eller måske i en spillehal. et er grundlæggende magen til de mange online pokersites som er dukket op i tiden. Forskellen er blot at det er forsyningsselskaberne som udbyder spillet. Hvis spillet skal kunne spilles i en spillehal vil det endvidere kræve at der produceres fysiske energicredits som skal udsende hver måned. Se iøvrigt 06. ENERGI POKER

9 terningenmanden efterlev terningens tilfældighed 08 IDE I begyndelsen var Tilfældet, og Tilfældet var med Gud og Tilfældet var Gud. Han var i begyndelsen med Gud. Alting blev skabt af Tilfældet, og uden ham blev intet skabt. I Tilfældet var livet, og livet var menneskenes lys. Lev livet som Luke Rhinehart i den famøse 70 er klassiker Terningemanden. Brugeroplevelsen er tilfældig hvad enten systemet er helt analogt eller digitalt. Tanken er at man konstant bliver stillet overfor et valg. Kan jeg slå et højt nok antal øjne til at kunne tænde begge lamper på fuldstyrke eller må jeg nøjes med begge på 50% - eller er jeg nødt til at slukke en lampe for at kunne tænde en anden? Et analogt system kræver naturligvis at man er ærlig og efterlever terningernes befaling. Afhængigt af om systemet er analogt, digitalt eller en kombination vil der være forskellige krav til systemet. Grundlæggende skal det dog være muligt at kunne styrer alle lys- og varmekilder. Der er ikke noget egentligt interface men det er muligt at man skal kunne konfigurere fysiske men digitale terninger via en pc, som således varetager styringen af enhederne.

10 energistemplet stemplet viser dit forbrug - tryk eventuelt for at minimere 09 IDE Energistemplet er umiddelbart let aflæseligt søjlediagram som vi kender det fra fx et termometer. Hvis man konfigurere sit system vil det endvidere være muligt at styre boligens overordnede energiforbrug ved at trykke på søjlerne. Der kunne være en stempelboks for varme og en for el, som i princippet fungerer ens. Hver boks har 2 stempler hvoraf det ene fx viser det årlige/månedlige/ ugentlige forbrug, mens det andet viser det aktuelle. Stempelt kører op og ned. Hvis systemet er konfigureret vil man kunne sænke temperaturen i bestemte rum eller slukke sekundære lyskilder, mens de primære som fx køleskabet forbliver tændt - alt afhængigt af familiens. et kræver grundlæggende at det er muligt at styre hver eneste apparat og radiator via sin pc såfremt systemet skal kunne konfigureres. Hvis systemet blot skal være passivt vil systemet skulle trække på oplysninger fra eltavlen og varmemåleren, som dog skal kunne rumme historiske oplysninger.

11 vejrstationen tavle til stuen med oplysninger om vejret samt energiforbrug 10 IDE Denne vejrstation er til de data interesserede som elsker vejret men ikke synes det er nok at gå udenfor for at se efter. Og som gerne vil flashe en smuk tavle med allehånde oplysninger på stuen mest central væg. Oplysninger om temperatur ude som inde, barometer, pollental, luftfugtighed, dage til forårsjævndøgn, kalender, ur samt el- og varmeforbrug nu og en indikation på forbrugets retning a la viserne på et traditionelt barometer. Tavlen er noget som skal vises frem og man kan nyde at holde øje med. Hvad angår energiforbruget så vil det være muligt at vise historiske data som grafer, men umiddelbart er ideen at brugerne skal kunne få en indikation af i hvilken retning forbruget bevæger sig og derved give vedkommende en mulighed for at agere ved at slukke lyset eller skrue ned for varmen sammenholdt med fx rummets temperatur og mængden af dagslys. Tavlen skal udover de normale vejrstationssensore have adgang til en database, der dels indeholder energiforbrugets historiske udvikling opgjort årligt, månedligt, ugenligt og dagligt opg på den baggrund udregne en indikation på forbrugets retning.

12 ægget en energi-tamagotchi der behøver din opmærksomhed 11 IDE Ægget er et lille lækkert håndgribeligt objekt, der fungerer som familiens tamagotchi ; et lille digitalt objekt som kræver opmærksomhed for at opretholde familiens komfortniveau. Ideen er at gøre familiens forbrug taktilt og skabe bevidsthed om forbruget uden at pågående. Ægget er et digitalt kæledyr som sænker boligens temperatur og slukker prekonfigurerede apparater når ingen familiemedlemmer giver den opmærksomhed. Ægget - og dermed familien forbrug - bliver næsten som et ekstra medlem der har egne behov. Max og min indstillinger samt oplysninger om Æggets følsomhed, dvs hastigheden med hvor hurtigt den sænker eller øger temperaturen skal indstilles via et meget simpelt interface på en pc. Ægget indeholder en temeratur og en tryksensor og sender oplysninger til en central enhed i huset som styrer lyskilder samt varmen i huset.

13 GENstanden Del dine energiindstillinger med dine venner 12 IDE En fysisk genstand repræsentaterer en boligs energimæssige indstillinger. Ved at bytte denne genstand med venner tilpasser ens bolig sig til den lånte genstands. Idet man bytter genstand bliver boligens beboere opmærksomme på hvordan vennen enten overforbruger, har et godt isoleret hus eller at det faktisk ikke er så slemt at sænke temperaturen et par grader. På baggrund af sådanne erkendelser kan man rekonfigurere sin genstand når man bytter tilbage... et kræver at grænseværdier er sat for boligens forskellige enheder eller grupper af disse. Dette gøres via et webbaseret interface, der ligeledes monitorerer forbruget. Ved bytte kobles genstandens id til en anden bolig - enten via rfid eller en web og herved sættes der nye grænseværdier for boligens energiforbrug.

14 biometrisk energistyring tildel familien rettigheder til styring af apparater IDE Brug af alle elektriske enheder kobles til den enkelte person. Dette giver mulighed for at monitorere den enkeltes forbrug helt præcist og kunne give anledning til at slukke lyset efter sig mm. Ligeledes vil et system kunne anvendes til at styre hvilke brugere der kan aktivere hvad hvornår... et kan tænkes som fuldt distribueret - dvs. at alle kontakter i en eller anden grad er biometriske og dermed kan genkende den enkelte bruger. et kan ligeledes tænkes centralt hvor identifikationen ligger i et login til en central hvorfra alle enheder kan styres. Styret på hus-niveau, hvor den enkelte energiforbrugende enhed er koblet til husets beboeres brugerprofiler i forhold til rettigheder og forbrug. 13

15 brændselscellen gør energiforbruget fysisk 14 IDE Man køber stort ind i Bilka og henter herefter madvarer fra sit lager. På samme måde kunne energi indkøbes i form af batterier - hvorved man afkobler boligen fra det ellers direkte link til energileverandøren. Afhængigt af designet af det enkelte batteri - dvs dets størrelse, tyngde og ydeevne sætter man fokus på sit eget forbrug og gør brugen af energi til en mere bevidst handling. Det kan blive den samme sure pligt som at bære skraldet ud eller en kollektiv handling i kraft af batteriernes tyngde. Grundlæggende kræver det ikke store ændringer. Eksempelvis et rfid-baseret system koblet til/ påklistret en række batterier styrer via en charger og en batteridåse husets ret til at tilkoble sig energiforsyningen. En database holder øje med, opskriver og nedskriver energi-niveauet for hvert batteri/rfid-tag.

16 energilånet lån energikredits og betal tilbage med renter 15 IDE Tænk køb af energi som et prioritetslån, hvor eventuelle renter går til en øremærket miljøforbedringspulje. Bruger du ikke energi betaler du ingen renter. Lånene kunne eventuelt være rettet forskellige typer af forbrug, så luksus -enheder er dyrere at låne til end basale enheder - vask vs. playstation. Brugeren kan låne energi på måneds-, kvartals- eller årsbasis og herved selv bestemme hvilken grad af kontrol denne vil have med udviklingen af forbruget. Bruges der lidt energi ligger glæden i en generelt lav udgift - bruges der meget energi ligger glæden i hjælp til en række energibesparende tiltag der kan betales med den rente man har forpligtiget sig til at betale. et kræver adgang til energiforbruget på et niveau, der modsvarer typen af lån - altså om de er overordnede eller forbrugsspecifikke (analogt til differentieret moms). Hele systemet kører på web.

17 energiballonen synliggør energiforbruget med en invasiv ballon 16 IDE En ballon afspejler energiforbruget i huset og giver herved boligens beboere en indikation på deres forbrug eksempelvis set i real tid, over en time, dag eller uge. Ballonen bliver som en form for autonom gæst i huset, der dog kan kontrolleres via et bevidst energiforbrug. Ballonens størrelse kan ved et ekstremt overforbrug påvirke og besværliggøre brugen af boligens rum. Ballonen vil kunne optræde som en levende organisme, en svamp, der tydeligt viser om den er blevet overfodret. et kræver adgang til boligens totale energiforbrug, som baseret på en øvre og en nedre grænseværdi henholdsvis aktiverer og deaktiverer en ventil og en kompressor.

18 energiikonet to visninger af energi i ét objekt - præcist eller ambient IDE Et ikon på boligen afspejler forbruget. Tanken er at enheden kan fungere som en ambient der eksempelvis igennem rgb-led eller termokromatisk maling kan udtrykke forbruget, og ligeledes som en mere præcis visning ved at flippe objektet. Ikonet kan tænkes lidt som snekuglen på børneværelset - en hyggespreder! Man vil langsomt lære det ambiente udtryk at kende og forhåbentligt lade sig påvirke af dets mønster eller farvevisning. Det præcise display vil kunne burges til at skabe en større forståelse for husets tilstand. et kræver adgang til boligens totale energiforbrug, som baseret på en øvre og en nedre grænseværdi henholdsvis informerer det ambiente og præcise interface. 17

19 ENERGI ORAKEL modtag besked om energiforsyningen lige nu og hæng den op 18 IDE En netopkoblet enhed fungerer som et orakel der udtrykker sig igennem tekstbeskeder. Disse kunne være egentlige fysiske bon er, der kan ophænges, sms er eller beskeder på en digital fotoramme. Beskederne kunne indeholde tips eller kommentarer til det aktuelle forbrug. Man kunne forestille sig en daglig besked, der skaber opmærksomhed ved morgenbordet - enten som et tip, et spørgsmål eller en besk kommentar. Hvis beskeden er en fysisk bon kunne en opslagstavle blive et levende billede på forbrug - eksempelvis igennem periodiske statusprints. Afhængigt af om beskederne relaterer til den konkrete boligs energiforbrug skal systemet koble til dette. Ellers kræver systemet en opkobling til en central server der kan levere opdaterede tips og provokationer. Se iøvrigt 05. STRAMAJ INTERFACE.

20 rfid-konsolen tjek dit forbrug vha. rfid-kort og se status 19 IDE Som nøglehylden i indgangen virker denne som en central station der giver mulighed for at visualisere kombinerede forbrugstyper. Forbrugstyperne er fysiske ikoner der kan repræsentere lys, vask, varme, men også fordelt på rum således at man kan sammenligne badeværelse, køkken og børneværelse. Hylden giver en legende og fælles adgang til boligens energiforbrug. De ikoner man efterlader på den aktive del af hylden viser i real tid deres forbrug, hvorved man kan vælge ikke at ville vide og fjerne alle ikoner eller se realiteterne i øjnene og lægge kortene på bordet. et kræver en konfigurering af hvert enkelt ikon - hvilke udtag eller enheder ikonet forbrugsmæssigt repræsenterer. Dette kunne gøres på hyldens skærm med en mus eller via et webinterface. Selve hylden kunne være en simpel rfid-læser koblet til en database over ikoner og disses tilkoblede enheders forbrug.

21 facebook konkurrer med dine venner om jeres relevante forbrug 20 IDE På tværs af boligtyper sammenligner et system matchende konfigurerede parametre. Dette giver mulighed for at boliger der som udgangspunkt ikke har samme størrelse, isoleringsevne, varmesystem osv kan sammenlignes og føre en webbaseret om at have det mindste forbrug på et fælles grundlag. Dette er analogt til venner på facebook med forskelligt udfyldte profiler... Den dovne bruger konfigurerer ganske få parametre, mens den engagerede bruger udfylder alt omkring sit forbrug. Ikke desto mindre kan begge battle på de fælles kriterier de har udfyldt. et er webbaseret og brugeren møder en der visualiserer de r/ battles denne deltager i. et kræver at brugerne udfylder den sammen skabelon - ikke nødvendigvis de samme og alle parametre. et er en webplatform der modtager forbrugsinformationer fra de enkelte boliger baseret på hvordan brugeren har konfigureret sit system.

22 energibilledet picture frame der viser dit forbrug - og hæng det i stuen 21 IDE Det grundlæggende hér er ideen om informative art. Dette er en skærmbaseret visualisering af boligens forbrug, som man over tid lærer at afkode og forstå. Måske er årstiderne en væsentlig påvirkning på visualiseringens karakter. Billedet kan være så komplekst at forstå at de fleste kun over tid vil lære at afkode visualiseringens fulde indhold. Heri lægger der et læringsaspekt i forhold til forskellige familiemedlemmers forståelse af billedets visning. For uindviede vil det være umuligt at afkode billedet som et diagram over forbrug, men blot som et moderne digitalt billede. et kræver adgang til husets enkelte enheders forbrug og eventuelt gennemsnitsforbrug fra andre regioner eller lande, der på en subtil måde kan sætte eget forbrug i relation til en anden kontekst.

23 audio el box som kan afspille besked om et udvalgt apparats tilstand 22 IDE En central enhed modtager beskeder og notifikationer baseret på forbruget i boligen. Enheden kan kun indeholde én besked af gangen, som automatisk udskiftes når en ny ankommer. Beskeden kan afspilles via en knap. En bruger bliver opmærksom på en besked via et lyd/lys-signal. Afhængigt af brugerens mentale overskud kan denne vælge at lade alarmen blinke løs eller aflytte beskeden som eksempelvis kunne være - vaskemaskinen er færdig, vejret er godt til udetørring eller lyset har været tændt i kælderen i over 7 timer. Beskederne kunne også have mere kompleks og opsamlende karakter - I har brugt mindre energi end naboen idag. et kræver adgang til boligens enkelte enheders energiforbrug som endten fungerer på lokalt niveau eller styres via web, så og sammenligninger bliver en mulighed.

24 energizoning fordel forbruget på familien og følg zonernes forbrug 23 IDE Boligens beboere abonnerer på zoner i huset og får derved skabt en personlig procentuel fordeling af boligens forbrug. En lille fysisk maskot repræsenterer hver beboer og giver et ambient feedback der viser hvem i boligen der bruger mest energi og eventult hvem der ligger over og under fælles satte grænseværdier. Brugerne vedkender sig at tage ansvar for dele af energiforbruget i de zoner de anvender. Herefter lyser beboernes maskotter op efter fælles fastsatte grænser. Maskotternes centrale placering eksempelvis ved spisebordet vil kunne animere til diskussioner om hvem der vasker meget eller om håndmadder kan gøre ens røde maskot grønnere... et kræver en web-baseret hvori boligen inddeles i zoner og hver beboer tildeles en aftalt procentdel af hver zone. et skal herefter vide hvilke enheder der tilhører hvilke zoner og på baggrund heraf give relativ feedback i beboernes maskotter.

25 el alarm system som alarmerer om overforbrug og forladte rum 24 IDE Boligens bigbrother i form af en alarm, der når enheder overskrider fastsatte grænseværdier giver besked om hvad og hvor der skal gøres noget. Alarmen stopper først når beboeren har reageret på alarmen. Alarmen virker som en sleeping policeman, eksempelvis som et rotorblink, der minder beboerne om at hvis de forbruger uden omtanke kommer de til at lave mad i en infernalsk larm. et kræver forbrugsinformation for alle de enheder beboerne tilkobler alarmsystemet - dette vil ske via en pc-applikation. Grænseværdier kan sættes op imod andre boligers gennemsnit eller holdes op imod et anbefalet forbrug eller måske et ambitiøst mål besluttet i den enkelte bolig.

26 energiafstemning stem om familiens løbende forbrug - hvad skal være aktivt? IDE Et hvert tilvalg er ligeledes et fravalg. Boligen har et begrænset antal enheder der kan drives på samme tid uagtet af deres energiforbrug (evt. fylder enkelte apprater flere slots ). Herved skal ændringer stemmes eller forhandles igennem beboerne imellem. Hver gang en beboer møder en energiforbrugende enhed der ikke vil tænde kræver det bevægelse til energitavlen og en overvejelse over hvilke enhder der kan kobles fra uden at skabe problemer for andre brugere eller boligens grundlæggende funktioner. et kræver at alle enheder kan til- og frakobles centralt. Grænsefladen kan være fysisk som et omstillingsbord eller en skærmbaseret matrix. En skærm kan give informativ feedback i forhold til uhensigtsmæssige dispositioner. 25

Intelligent bolig uden besvær

Intelligent bolig uden besvær Energistyring Større komfort Større sikkerhed Helt enkelt Intelligent bolig uden besvær Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet

EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet Varmestyringsmodulet, der kontrolleres fra EG Brandsoft kalenderen,

Læs mere

Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi

Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi WiFi Mere komfort, mere kontrol og mindre energi - den smarteste måde at opvarme hjemmet på 2 Komfort og kontrol 3 evohome systemet for intelligent zonekontrol

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TÆND-SLUK ENHED

BRUGERVEJLEDNING TÆND-SLUK ENHED BRUGERVEJLEDNING TÆND-SLUK ENHED Side 1 til tænd-sluk enheden Introduktion Med tænd-sluk enheden fra LOCKON kan du styre strømmen i din bolig. Du kender princippet fra de traditionelle tænd-sluk ure, der

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

MEGET MERE END BARE EN ALARM

MEGET MERE END BARE EN ALARM MEGET MERE END BARE EN ALARM DIN SIKKERHED Tyverisikring Som standard indeholder COSESY en alarm, som trådløst og med batteribackup overvåger dit hjem når du ikke er hjemme. Skulle tyven forsøge at sabotere

Læs mere

Ta de gode vaner med i sommerhuset

Ta de gode vaner med i sommerhuset Ta de gode vaner med i sommerhuset - og få en mindre elregning Brug brændeovn i stedet for elvarme Tjek temperaturen på varmtvandsbeholderen Se flere gode råd inde i folderen Gode elvaner er meget værd

Læs mere

SparOmeter-forløb. Opbygning af SparOmeter-forløb

SparOmeter-forløb. Opbygning af SparOmeter-forløb SparOmeter-forløb Opbygning af SparOmeter-forløb Introduktion til målinger Målinger apparatforbrug Målinger apparatforbrug Sparekampagne Elevundersøgelserne veksler mellem arbejde på skolen og målinger

Læs mere

Manual til: Miracas DK080 GSM Tyverialarm

Manual til: Miracas DK080 GSM Tyverialarm Manual til DK080 Indhold Forord... 4 Alarmens generelle opbygning... 5 Placering af alarmen... 7 Oversigt over alarmen... 8 Tag alarmen i brug... 9 Programering af alarmen... 10 Indtastning af egen kode...

Læs mere

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Intelligent bolig uden besvær økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret og tidløst design

Læs mere

INTELLIGENT BOLIGSTYRING

INTELLIGENT BOLIGSTYRING Energihuset INTELLIGENT BOLIGSTYRING Introduktion Om energihuset Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion I dag kan man godt få systemer der kan styre el, vand, varme eller ventilation

Læs mere

Start jagten på strømtyvene på dit værelse. Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden. Opgave H.1: Opgave H.2: Opgave H.

Start jagten på strømtyvene på dit værelse. Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden. Opgave H.1: Opgave H.2: Opgave H. 1 2 Start jagten på strømtyvene på dit værelse Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden Nu sætter jagten på strømtyvene ind hjemme hos dig. Bevæbnet med et SparOmeter skal du nu opspore

Læs mere

Quick Start Guide til ST-3

Quick Start Guide til ST-3 Quick Start Guide til ST-3 Indhold Forord... 3 Modtagelse af alarmen... 4 Udpakning af alarmen... 5 Navigation i alarmens menuer... 6 Koder generelt... 7 Ændring af administrator-kode... 7 Ændring af bruger-kode...

Læs mere

Når du skal demonstrere SparOmeteret, kan du starte med at beskrive de grundlæggende funktioner således:

Når du skal demonstrere SparOmeteret, kan du starte med at beskrive de grundlæggende funktioner således: Kend dit elforbrug Lærer vejledning Baggrund: I Klimahandlinger på dit værelse skal eleverne lære at måle apparaters elforbrug og finde ud af hvor stort et elforbrug de har på deres værelse. Formål: Målet

Læs mere

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan Klimavenlig virksomhed Hvorfor & Hvordan Det globale perspektiv Vores verden er truet af global opvarmning og klimaforandringer grundet øget drivhuseffekt For at undgå uoprettelig skade på naturen, skal

Læs mere

Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp Læs om alle grundende til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få

Læs mere

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få internet

Læs mere

så er det slut med en kølig modtagelse i sommerhuset

så er det slut med en kølig modtagelse i sommerhuset så er det slut med en kølig modtagelse i sommerhuset Du kender det sikkert: At komme til et koldt sommerhus, hvor alt bliver sat på max. for at få varmet op hurtigst muligt. Alligevel går der som regel

Læs mere

Manual til PRO DK180

Manual til PRO DK180 Manual til PRO DK180 Indhold Forord... 4 Alarmens generelle opbygning... 5 Placering af alarmen... 7 Oversigt over alarmen... 8 Tag alarmen i brug... 10 Programering af alarmen... 11 Indtastning af egen

Læs mere

Visualisering af energiforbrug i boliger

Visualisering af energiforbrug i boliger Visualisering af energiforbrug i boliger Om visualisering af energiforbrug i boliger Hvorfor visualisering af energiforbrug i boliger Værktøjet Eksempler fra hjemmesiden Brugerinddragelse Videre proces

Læs mere

En vejleding til dig, om hvordan du kan følge dit forbrug og blive klogere på dine forbrugsvaner, spare energi og måske også penge.

En vejleding til dig, om hvordan du kan følge dit forbrug og blive klogere på dine forbrugsvaner, spare energi og måske også penge. En vejleding til dig, om hvordan du kan følge dit forbrug og blive klogere på dine forbrugsvaner, spare energi og måske også penge. Version 1.0 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Logge på via internet

Læs mere

IAI Quick Start Guide

IAI Quick Start Guide IAI Quick Start Guide Opsætning: Manualen til controllerene ligger i: Produkter\IAI\Manual\RoboCylinder\Controller\ Her ligger den i en undermappe alt efter hvilken type controller det er. Installer RCPC

Læs mere

DANSK INSTRUKTIONS- MANUAL

DANSK INSTRUKTIONS- MANUAL Introduktionsvejledning og startvejledning til software findes i denne manual DANSK INSTRUKTIONS- MANUAL Inklimeter Inklimeter er en station, som kontinuerligt måler og analyserer et i lokalet. Inklimeteret

Læs mere

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din bolig Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Sluk for ekstraudgifterne med et enkelt tryk Standby funktionen er både smart og nyttig. Det ved alle, der bruger den til daglig.

Læs mere

TEMA: Byggeplads DBM6000 adgangskontrol

TEMA: Byggeplads DBM6000 adgangskontrol TEMA: Byggeplads DBM6000 adgangskontrol Der er mange måder at håndtere sikkerheden på en byggeplads på. Både i forhold til medarbejdernes sikkerhed og at sørge for at uvedkommende ikke har adgang til pladsen,

Læs mere

NYHED. Luk fremtiden ind i dit hjem! COMFORT IP er en produktserie til gulvvarme, lysstyring og sikkerhed.

NYHED. Luk fremtiden ind i dit hjem! COMFORT IP er en produktserie til gulvvarme, lysstyring og sikkerhed. NYHED GRATIS APP ALPHA IP GULVVARME LYSSTYRING SIKKERHED Luk fremtiden ind i dit hjem! COMFORT IP er en produktserie til gulvvarme, lysstyring og sikkerhed. Flere af produkterne kan bruges hver for sig,

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Smart Baby Monitor Manual

Smart Baby Monitor Manual Smart Baby Monitor Manual Inside the box Smart Baby Monitor Pose Holder til sengen Li-ion batteri Strømadaptor + 3 landespecifikke adaptorer Manual 2 Tak fordi du har valgt Smart Baby Monitor Overvåg dit

Læs mere

24/7. Tid til at lege Tid til 21 C i stuen. living.danfoss.dk. living by Danfoss varmestyring

24/7. Tid til at lege Tid til 21 C i stuen. living.danfoss.dk. living by Danfoss varmestyring living by Danfoss varmestyring Tid til at lege Tid til 21 C i stuen Kun med living by Danfoss kan du nemt og effektivt styre både elektroniske termostater og trådløs gulvvarme. Du kan endda oprette forbindelse

Læs mere

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER INDLEDNING Gode el vaner er den direkte vej til lavere el regning og renere miljø. Langt de fleste familier kan skære 10 % af forbruget væk uden at sænke komforten.

Læs mere

Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag

Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag Charlie Lemtorp Bolig- ejere Energivejleder i klimaskærm Energivejleder

Læs mere

Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A

Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A Opdateret 1. november 2013 Denne vejledning SKAL læses/bruges i forbindelse med besøg i Hangar A. Dokumentet ligger i Hangar A, men læs den inden du tager afsted

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Brugervejledning Mit FH

Brugervejledning Mit FH Brugervejledning Mit FH En vejleding til dig, om hvordan du kan følge dit forbrug og blive klogere på dine forbrugsvaner, spare energi og måske også penge. Version 4.0 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget

Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget Sp.1) Fordelingen af besvarelser fra hhv. Tranehaven og Tranevænget

Læs mere

Manual til Elegant DK190

Manual til Elegant DK190 Manual til Elegant DK190 Indhold Forord... 4 Alarmens generelle opbygning... 5 Placering af alarmen... 7 Oversigt over alarmen... 8 Forside... 8 Bagside... 9 Tag alarmen i brug... 10 Programering af alarmen...

Læs mere

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME GULVVARME MY1005 GULVVARME FORSKEL PÅ VARMEKILDER 2-3 Radiatorer

Læs mere

5-LCD FJERNBETJENING. Batterierne skal bortskaffes separat i de særlige batteriaffaldsbeholdere.

5-LCD FJERNBETJENING. Batterierne skal bortskaffes separat i de særlige batteriaffaldsbeholdere. GENERELLE SPECIFIKATIONER FOR LCD FJERNBETJENINGEN Fjernbetjeningen har en transmissionsfrekvens på 434,5 MHz. Den strømforsynes med 3 AAA batterier på følgende måde: fjern dækslet til batterirummet ved

Læs mere

Manual. VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK. Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006. SKIOLD A/S Kjeldgaardsvej 3 DK-9300 Sæby Danmark

Manual. VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK. Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006. SKIOLD A/S Kjeldgaardsvej 3 DK-9300 Sæby Danmark Manual VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006 SKIOLD A/S Danmark Vejledning i brug af VentCom sammen med Apollo Multi. VentCom er et program, som kan præsentere aktuelle

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet og varmeforsyning 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter

Læs mere

TEMA: Byggeplads DBM6000 adgangskontrol

TEMA: Byggeplads DBM6000 adgangskontrol TEMA: Byggeplads DBM6000 adgangskontrol Der er mange måder at håndtere sikkerheden på en byggeplads på. Både i forhold til medarbejdernes sikkerhed og at sørge for at uvedkommende ikke har adgang til pladsen,

Læs mere

Alde Smart Control App

Alde Smart Control App Brugs- og installationsanvisning til Alde Smart Control Android Alde Smart Control App iphone 2 Lynguide 3 Brugsanvisning 4 Indledning 4 Appen Alde Smart Control 5 Appen Alde smart control - hovedmenu

Læs mere

Tjek dit forbrug! - Vejledning i Nukissiorfiits web-baserede system for tjek af forbrugsdata

Tjek dit forbrug! - Vejledning i Nukissiorfiits web-baserede system for tjek af forbrugsdata Tjek dit forbrug! - Vejledning i Nukissiorfiits web-baserede system for tjek af forbrugsdata Indhold 2 Indledning 3 1. Log på 3 Siden 3 Sprog 3 Kundenummer og password 4 2. Funktioner 4 A. Kundeinformation

Læs mere

REJSEKORT. 1st. line maintenance manual BAAS. Version 1.0, November 2015 Side 1

REJSEKORT. 1st. line maintenance manual BAAS. Version 1.0, November 2015 Side 1 REJSEKORT 1st. line maintenance manual BAAS Version 1.0, November 2015 Side 1 INDHOLD 1. Generelt - Informationsgang... 3 1.1 Procedure for 1st line maintenance.... 4 1.2 1st line maintenance Fejlsøgning

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+ boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Guide til Mobilize Me v2.0. Original skrevet af:

Guide til Mobilize Me v2.0. Original skrevet af: Guide til Mobilize Me v2.0 Original skrevet af: Opdateret af Mobilize Me 18-09-2014 1 INDHOLD Login... 4 Planlægningsklienten... 4 Afviklingsklienten... 4 Guide til planlægningsklienten... 5 Opret ny aktivitet...

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

1 Applications and functions. Brugervejledning til WEB HOME - Prisfølsomt Elforbrug

1 Applications and functions. Brugervejledning til WEB HOME - Prisfølsomt Elforbrug 1 Applications and functions DK Brugervejledning til WEB HOME - Prisfølsomt Elforbrug 1 DEVI Web Home gør det nemt og enkelt at styre og overvåge varmesystemet og øvrige installationer i huset. Klik på

Læs mere

Vejledning for Modeller

Vejledning for Modeller Vejledning for Modeller Vejledning for Modeller Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse Chat typer på Cam4You... 3 Min Konto... 4 Gå online... 4 Specielt ved privat chat... 10 Mine indstillinger... 11 Ændre priser...

Læs mere

AFTERSHOKZ BLUEZ BONE CONDUCTION BLUETOOTH HOVEDTELEFONER

AFTERSHOKZ BLUEZ BONE CONDUCTION BLUETOOTH HOVEDTELEFONER AFTERSHOKZ BLUEZ BONE CONDUCTION BLUETOOTH HOVEDTELEFONER Holder din ører fri til dine omgivelser! TILBEHØR: Artikel Antal USB til mikro USB Oplader kabel 1 Indstillingsbånd (med introduktions folder)

Læs mere

Brugervejledning. Anvendelse af IsoReader ver SKIOLD Echberg A/S La Cours Vej 1 DK 7430 Ikast

Brugervejledning. Anvendelse af IsoReader ver SKIOLD Echberg A/S La Cours Vej 1 DK 7430 Ikast Brugervejledning Anvendelse af IsoReader 981002700 ver. 01 01-10-2004 SKIOLD Echberg A/S DK 7430 Ikast 2 981002700.doc Indholdsfortegnelse 1 BRUG AF ISOREADER... 4 1.1 FORBINDELSE TIL POCKET... 4 1.2 HVAD

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

TX electronic controller

TX electronic controller TX electronic controller Version 1.1 Rev. 14. Dec. 2011 Side 1 af 20 1.0.0 Indhold 1.0.0 Indhold... 2 2.0.0 Oversigt... 3 3.0.0 Funktionsbeskrivelse... 4 3.1.0 Bruger funktioner... 4 3.1.1 Dagsdrift...

Læs mere

Brugermanual SuperSail (DS Version) Performance System Release 2.0

Brugermanual SuperSail (DS Version) Performance System Release 2.0 Brugermanual SuperSail (DS Version) Performance System Release 2.0 Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse 1 LOGIN MENU... 3 2 HOVED MENU... 4 3 TRACKER INFO MENU... 5 4 KAPSEJLADS MENU... 6 4.1 TILMELD KAPSEJLADS

Læs mere

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj 1 Indhold: mininstitution vejledning til forældre... 3 Sådan logger du på systemet... 4 Sådan opsætter du din profil

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering...

Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering... Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering... 3 Kildekoden... 4 Variabler... 4 Setup... 4 Loop... 4 Indledning

Læs mere

velkommen til at kontakte Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GULVVARME

velkommen til at kontakte Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME 2-3 FORSKEL PÅ VARMEKILDER Radiatorer

Læs mere

A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave

A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave A LED Santiago LED lampe med soft dæmp er forsynet med HF sensor og master/slave funktion. Santiago kan trådløst kommunikere mellem Master og Slave.aled.dk

Læs mere

Grejsdalsparken. Ulrik Faarup Sørensen

Grejsdalsparken. Ulrik Faarup Sørensen Grejsdalsparken Ulrik Faarup Sørensen Behov At opnå administrations og driftsbesparelser ved udarbejdelse af fordelingsregnskab gennem ét intelligent system til håndtering af Energi Overvågning så energispild

Læs mere

Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel

Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel For den mest bekvemme kontrol / styring og status af Jablotron 100 systemet, tilbydes der forskellige former for betjeningspaneler. Styring

Læs mere

Velkommen til twinkl!

Velkommen til twinkl! Velkommen til twinkl! Vi er glade for at du har valgt at blive en twinklr. I dette dokument, gennemgår vi de forskellige trin du skal igennem for at kunne bruge twinkl på den bedste måde. Herunder kan

Læs mere

ELS Vision TM : Kommunikation mellem administration og beboere

ELS Vision TM : Kommunikation mellem administration og beboere ELS Vision TM : Kommunikation mellem administration og beboere ELS Vision TM informationstavle: trapperegister, to-vejskommunikation og vaskeristyring Elektronisk to-vejskommunikation med beboerne Med

Læs mere

BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning. Individuel forbrugsmåling. Vejledning og sparetips. Focus på ressourcer

BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning. Individuel forbrugsmåling. Vejledning og sparetips. Focus på ressourcer BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning Individuel forbrugsmåling Vejledning og sparetips Focus på ressourcer Individuel forbrugsmåling Techem udarbejder det årlige fordelingsregnskab og de tilhørende

Læs mere

Brugsanvisning til varmesystem

Brugsanvisning til varmesystem Brugsanvisning til varmesystem Gulvvarmesystemet Brugervejledning: Gulvvarmesystemet sikrer optimale betingelser for et velfungerende og behageligt indeklima. Gulvvarmesystemet har en længere reaktionstid

Læs mere

Styring af elforbrug i private hjem. Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet

Styring af elforbrug i private hjem. Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet Styring af elforbrug i private hjem Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet Pervasive Computing - It i alt Computere i alt omkring os Usynlige Underbygger vores

Læs mere

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Havde du indbrud hen over julen? Eller skal du ud nytårsaften, og er du utryg ved at efterlade huset alene? Der findes masser af teknologi, der kan hjælpe

Læs mere

Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser)

Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser) Damhushave, den 23. marts 2016 Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser) 2. Gulvvarmen 3. Vedligeholdelse & kontrol 4.

Læs mere

Genius laderegulator Monterings og brugervejledning

Genius laderegulator Monterings og brugervejledning Genius laderegulator Monterings og brugervejledning Laderegulatorens opbygning Genius er en avanceret laderegulator for solceller/solpaneler der kontroller, overvåger og styrer indladning og afladning

Læs mere

Vejen til. bedre og billigere energirapporter. Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL. En strøm af kvalitet

Vejen til. bedre og billigere energirapporter. Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL. En strøm af kvalitet Vejen til bedre og billigere energirapporter ENERGIOPTIMERING Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL En strøm af kvalitet R&M-EL Energioptimering Nyt koncept sikrer bedre og billigere energirapporter

Læs mere

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang.

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Vi tog udgangspunkt i ideen på den farvede kopi fra kommunens kick-off dag. De mange "vidste du at" og "Gæt" er hængt op i skolens

Læs mere

Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm!

Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm! Pas på familien og hjemmet med Europas mest populære privatalarm! Velkommen til det opkoblede smarte hjem. Smarte tjenester til familien og hjemmet. Forestil dig et alarmsystem, der kan slukke for kaffemaskinen,

Læs mere

Aflæsning via dit netværk

Aflæsning via dit netværk FRANKERING TIL EN DIGITAL VERDEN Aflæsning via dit netværk MERE END EN FRANKERINGSMASKINE 30 45 65 PostBase er mere end en frankeringsmaskine. Postbase er modulopbygget og kan derfor tilpasses alle dine

Læs mere

Tekniske installationer i Marienlystvangen

Tekniske installationer i Marienlystvangen Tekniske installationer i Marienlystvangen I denne lille folder har vi samlet vejledninger til de tekniske installationer Indhold Elmåler Teknikrum Eltavle og vandvarmer Solceller Vejledning til inverteren

Læs mere

Solcellelaboratoriet

Solcellelaboratoriet Solcellelaboratoriet Jorden rammes hele tiden af flere tusind gange mere energi fra Solen, end vi omsætter fra fossile brændstoffer. Selvom kun en lille del af denne solenergi når helt ned til jordoverfladen,

Læs mere

30% SmartRadiator. Spar op til. i energi. www.tricklestar.com

30% SmartRadiator. Spar op til. i energi. www.tricklestar.com Auto Manu TM - er programmerbare termostater til styring af radiatorer - Kan styres via SmartPhone, PC/Mac og Internet - erstatter alle typer mekaniske termostater - Kræver ingen specialværktøj eller udskiftning

Læs mere

Automatisk satellit overvågning af

Automatisk satellit overvågning af Automatisk satellit overvågning af dine ejendele InteT abonnement eller gebyr Få adgang til al information direkte via mobiltelefon eller Internet Bevægelses sensor - autosporing samt aflytning Markedets

Læs mere

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode.

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. Hvis du har spørgsmål til brochuren eller din fjernvarme, er du velkommen til at kontakte dit boligselskab eller dit varmeværk. Fjernvarmeguide til dig, der bor i lejlighed Gl. Kærvej 15. 6800 Varde Tlf.:

Læs mere

MOBIL LAB. Solceller SOL ENERGI. Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling

MOBIL LAB. Solceller SOL ENERGI. Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Solceller SOL ENERGI Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion Solceller er inden for de seneste år blevet én af de muligheder, man som familie

Læs mere

Brugervejledning - Devireg 550 termostat

Brugervejledning - Devireg 550 termostat DK Brugervejledning - Devireg 550 termostat Brugervejledning - Devireg 550 termostat Om termostaten Side 2-7 Indstille ur og ugedag Side 8-9 Indstille temperatur Side 10-11 Indstille perioder med sænkning

Læs mere

TP200 TP TUBE. Brugervejledning. HDsx. High Definition Sound Expansion

TP200 TP TUBE. Brugervejledning. HDsx. High Definition Sound Expansion TP200 Brugervejledning HDsx High Definition Sound Expansion TP TUBE Tilslutninger (( ( 230V Kassen indeholder: 1 x TP200 højttaler 1 x Netledning 230V (2m) 1 x Bordstand 1 x Brugervejledning AUX Alle lydkilder

Læs mere

Brugervejledning Mit FH (ebutler)

Brugervejledning Mit FH (ebutler) Brugervejledning Mit FH (ebutler) Version 1.0 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Logge på via internet forbindelse... 3 Login via kundenummer... 3 Login via e-mail eller brugernavn... 4 Velkomstbillede...

Læs mere

Få større glæde af din gulvvarme. Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme

Få større glæde af din gulvvarme. Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme Få større glæde af din gulvvarme Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme Fjernvarme helt sikkert Sådan får du god økonomi i din gulvvarme Mange parcelhuse bliver i dag opført med gulvarme, da det

Læs mere

Call Recorder Apresa Brugermanual

Call Recorder Apresa Brugermanual Call Recorder Apresa Brugermanual Version. 1.100.11 Vidicode Pleje og vedligeholdelse: CR Apresa må ikke blive våd. Hvis den bliver våd, tør den omgående af med en blød, ren klud. Væsker kan indeholde

Læs mere

SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT

SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT TRÅDLØS RUMTERMOSTAT SAS816WHB-O-RF SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT SAS816WHB-0-RF er en ikke-programmerbar termostat, Den kan erstatte de mest almindelige termostater i boligen og er konstrueret til

Læs mere

EasyXP Serien. Kom godt i gang bruger/beboer

EasyXP Serien. Kom godt i gang bruger/beboer EasyXP Serien Kom godt i gang bruger/beboer Rev. 3.20 2006 KEsolutions ApS all rights reserved Author: JS.11.12.2006 Easy ver.3.20 Side 2/10 Indholdsfortegnelse 1. Brugerfladen på terminalen side 3 Brugerflade

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

Oversigts billedet: Statistik siden:

Oversigts billedet: Statistik siden: 1 Tilslutning: Tilslut et nætværks kabel (medfølger ikke) fra serverens ethernet port til din router. Forbind derefter bus kablet til styringen, brun ledning til kl. 29, hvid ledning til kl. 30 Forbind

Læs mere

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: /JET. Side 1

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: /JET. Side 1 Vejledning til prækvalifikation Rev.: 2013-12-02 /JET Side 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Log på... 4 Første login... 4 Personlige informationer... 4 Gem login... 6 Glemt password... 6 Brugerfladen

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA Side 2 til nyt videokamera Introduktion Det nye videokamera er et IP-videokamera, der tilsluttes trådløst til din router. Videokameraet fungerer sådan, at du kan se videooptagelser

Læs mere

Bispehaven. Kære beboer. Se her. -udnyt chancen nu! Energiambassadørerne Www.Bispehaven.dk

Bispehaven. Kære beboer. Se her. -udnyt chancen nu! Energiambassadørerne Www.Bispehaven.dk Se her DU kan også blive energiambassadør: Meld dig på et gratis kursus: du lærer om at spare på varme, el og vand og om indeklima. Du lærer også at fortælle andre om at spare. Vi besøger bl.a. AffaldsCentret

Læs mere

Den grønne kontakt til din virksomhed. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din virksomhed. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din virksomhed Kontakt med omtanke for miljø og økonomi En slukket stikkontakt kan mærkes på bundlinjen I dag stilles der mange krav til lysstyring i erhvervsbygninger gennem lovgivningen.

Læs mere

BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning. Individuel forbrugsmåling. Vejledning og sparetips. Focus på ressourcer

BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning. Individuel forbrugsmåling. Vejledning og sparetips. Focus på ressourcer BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning Individuel forbrugsmåling Vejledning og sparetips Focus på ressourcer Individuel forbrugsmåling Techem udarbejder det årlige fordelingsregnskab og forbrugsopgørelserne.

Læs mere

Vejledning om ventilation

Vejledning om ventilation Vejledning om ventilation 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

GSM port styring 400 brugere

GSM port styring 400 brugere 1 GSM port styring 400 brugere SMS alarm, temperatur og fjernkontrol system 16 brugere til at modtage alarmbeskeder via SMS Software vejledning SSIHuset Svane Electronic ApS Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442

Læs mere

To Vejs Motorcykel Alarm System BEEPER X6R

To Vejs Motorcykel Alarm System BEEPER X6R Betjeningsvejledning 1. Både 2-vejs fjernbetjeningen og alarmenheden kan afgive alarmsignal. Du kan både bruge den 2 vejs fjernbetjening og den almindelige fjernbetjening til at overvåge motorcyklen. 2.

Læs mere

Lær dit inklimeter at kende

Lær dit inklimeter at kende Lær dit inklimeter at kende OPSTARTS- MANUAL Indholdsfortegnelse Lær dit inklimeter at kende...2 Hvad er et inklimeter?...2 Hvordan vurderes indeklimaet?...2 Anvisninger for ophængning...2 Montering...2

Læs mere

Brugsvejledning Olympia Babyalarm MBF 7010

Brugsvejledning Olympia Babyalarm MBF 7010 Brugsvejledning Olympia Babyalarm MBF 7010 Kære kunde Vi er meget glade for, at du valgt at købe Babyalarm 7010 hos os. Skulle der imod alt forventning være en teknisk fejl, bedes du bemærke dig følgende

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning Installationsvejledning KOM GODT I GANG MED INSTALLATIONEN Denne vejledning giver dig et overblik over, hvad startpakken indeholder og hjælper dig med installationen trin for trin. 1 gateway 1 netværkskabel

Læs mere

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler Litium-ion batterimanual Ebike Elcykler Rev 30-12-2008 Litium ion batteriet Funktion Batteriet der forsyner elcyklen med strøm er et såkaldt litium ion batteri (Spænding: 36 Volt (V), Kapacitet: 10 Ampere

Læs mere