Håndstrøgne tagsten Anvendelse af håndstrøgne Dantegl tagsten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Håndstrøgne tagsten Anvendelse af håndstrøgne Dantegl tagsten"

Transkript

1 Håndstrøgne tagsten Anvendelse af håndstrøgne Dantegl tagsten

2 2 Dantegl håndstrøgen vingetagsten JP1

3 Indhold Tegl på Danmark 5 Tegl som byggemateriale 6 Fremstilling af håndstrøgne Dantegl 8 Dantegl håndstrøgne vingetagsten 11 Dantegl håndstrøgen JP1 13 Dantegl håndstrøgen JP2 15 Dantegl håndbearbejdet 17 Dantegl munk- og nonnetagsten 18 Dantegl munk- og nonnetagsten model Helsingør 19 Dantegl håndstrøgne bæverhaler 21 Dantegl håndstrøgne specialsten 23 Oplægning af håndstrøgne vingetagsten 26 Oplægning af håndstrøgne munk- og nonnetagsten 29 Oplægning af håndstrøgne bæverhaler 31 Understrygning af tegltage 33 Ventilation 35 Glaserede håndstrøgne tegltagsten 36 Tagproblemer, årsager og løsninger 37 Stikordsregister 38 Litteraturliste 38 Tak for gennemlæsning og nyttige kommentarer i forbindelse med udarbejdelsen af Håndstrøgne tagsten til: Rønnow Arkitekter A/S Camilla Løntoft Nybroe, Indehaver, Kgl. Bygningsinspektør, Arkitekt. maa, msc. Baumann Boe-Whitehorn Arkitekter A/S Jens Andrew Baumann, Indehaver, Kgl. Bygningsinspektør, Arkitekt maa Berthelsen & Scheving Arkitekter ApS Jesper Sort, Arkitekt maa Lundqvist Tegnestue Aps. Søren Lundqvist, Arkitekt maa Fogh & Følner Arkitektfirma A/S Stig Andersen, Indehaver, Kgl. Bygningsinspektør, Arkitekt maa Arkitektfirmaet Søren Kibsgaard Søren Kibsgaard, Arkitekt maa Niels Holger Larsen, Arkitekt maa Slots- og Kulturstyrelsen Merete Lind Mikkelsen, Enhedschef, Arkitekt maa Henriette Hoffmann Bertelsen, Arkitekt cand. arch. Udgivet af: Monier A/S Kong Christians Allé 53 DK-9000 Aalborg Tlf Tegninger: Niels-Holger Larsen Fotos og tekst: Henrik Bugge Mortensen Layout: 2. udgave 2017

4 4 Ingemanns Hus ved Sorø Akademi - Dantegl håndstrøgne vingetagsten JP1

5 Fremstilling af håndstrøgne Dantegl munk- og nonnetagsten Tegl på Danmark Volstrup Teglværk ved Sæby i Nordjylland har i mere end 125 år leveret tegltagsten til danske tage. Teglværket har bl.a. specialiseret sig i fremstilling af håndstrøgne tagsten, der produceres efter stolte håndværksmæssige traditioner. Teglværket har opbygget en stor ekspertise, når det gælder håndstrøgne tegltagsten til slotte, herregårde, kirker, klostre, gamle byhuse og andre historiske bygningsværker. Såvel håndstrøgne vingetagsten, bæverhaler som munk og nonne fremstilles efter individuelle mål og ønsker. Med produktionen på Volstrup Teglværk er Monier med til at bevare den gamle tradition for håndstrøgne tegltagsten, så det også i fremtiden er muligt at vedligeholde og restaurere fredede og bevaringsværdige bygninger. Monier er en moderne virksomhed, der har fokus på arbejdsmiljøet i alle faser af produktionen. På Volstrup Teglværk, hvor vi producerer Dantegl vingetagsten, gør vi en ekstra indsats for at minimere antallet af unødvendige løft ved at anvende den nyeste teknologi. I vores håndstrygeri, der tidligere var kendetegnet ved mange løft, har vi således investeret i robotter, der klarer alle de tunge funktioner i forbindelse med fremstillingsprocessen. Hos Monier går et godt arbejdsmiljø hånd i hånd med ønsket om at bevare det traditionelle danske håndværk. Selve arbejdet med oplægningen af de håndstrøgne tegltagsten er ligeledes forbundet med håndværksmæssig erfaring, historie og tradition. I denne oplægningsvejledning finder du en udførlig beskrivelse af de forskellige håndstrøgne Dantegl tagsten og specialsten samt information om tegl som byggemateriale og selve fremstillingsprocessen på Volstrup Teglværk. Håndstrøgne tagsten indeholder vejledninger for oplægning af håndstrøgne vingetagsten, bæverhaler samt munk- og nonnetagsten. Udgangspunktet er Tegl 36 (Oplægning af tegltagsten/november 2005 Murerfagets anvisning på, hvorledes tegltage lægges korrekt). Derudover indeholder vejledningen en lang række nyttige informationer, idéer og løsningsforslag. Her har ikke mindst de mange involverede fagpersoner, arkitekter og håndværkere bidraget med erfaring og viden. Indholdsfortegnelsen på side 3 og stikordsregistret på side 38 giver et godt overblik over indholdet. Bemærk venligst, at det ikke er alle de afbildede løsninger, der vil kunne accepteres af fredningsmyndighederne.

6 Medarbejderstaben fotograferet foran Volstrup Teglværk kort tid efter starten i Roskilde Domkirke - Dantegl håndstrøgne munk- og nonnetagsten Tegl som byggemateriale Tegl har i mere end 1000 år været anvendt som byggemateriale i Danmark, hvilket bl.a. skyldes de store forekomster af kvalitetsler i vores ellers råstoffattige undergrund. At brænde ler til tegl, for at bruge det til byggeri, er en ældgammel opfindelse, som blev gjort for ca år siden i Mesopotamien, i dag en del af Irak. Fra Mellemøsten blev teglværkskunsten bragt til Italien, hvor romerne forfinede metoderne og opførte et væld af prægtige bygningsværker i tegl. Fra Middelhavslandene spredte den fantastiske opfindelse sig videre nordpå. Det var formentlig franske munke, som førte teglbrændingskunsten til Danmark omkring midten af 1100-tallet. I begyndelsen blev teglsten meget rammende omtalt som bagte sten. Det var et meget kostbart byggemateriale, som kun kirken, kongen og adelen havde råd til at bruge, så de første teglstensbyggerier i Danmark var klostre, kirker, borge og fæstningsanlæg. Roskilde Domkirke, Aarhus Domkirke, Dannevirke i Slesvig, Esrum Kloster i Nordsjælland og Vitskøl Kloster i Himmerland hører til blandt de allerførste teglstensbyggerier i Danmark. Fremstillingen af tagstenene, dvs. formningen og brændingen, foregik i nærheden af det sted, hvor der skulle bygges. Datidens dårlige vejforhold gjorde det til en både kostbar og yderst besværlig affære at transportere de tunge sten over længere afstande. Ved herregården Nørlund i Rold Skov, der er opført fra 1581 til 1597, har arkæologer således udgravet en teglstensovn, der kunne rumme ikke mindre en sten pr. brænding. Da tegl blev hvermandseje Efterhånden blev tegl hvermandseje. I byerne, hvor de stråtækte bindingsværkshuse lå tæt og derfor var de rene brandfælder, begyndte man i 1600-tallet at anvende tegl, og et par hundrede år senere gjorde landboreformerne det muligt for bønderne at opføre grundmurede og tegltækkede gårde og husmandssteder. Den helt store efterspørgsel kom omkring første halvdel af 1800-tallet, da det pga. de mange brande blev lovkrav i købstæderne, at stråtage og trægavle skulle udskiftes med tag- og mursten af brændt ler. Tegltaget blev hurtigt meget populært og værdsat for det smukke udseende, den lange levetid og den store modstandsdygtighed over for ild. Det gav grobund for etableringen af flere hundrede teglværker rundt omkring i Danmark. Det var i denne periode, at den karakteristiske røde danske vingetagsten blev udviklet. I 1897 var der således 671 teglværker, hvilket med udviklingen og de stadigt mere effektive produktionsmetoder var reduceret til under 200 i 1960 erne. I dag er der 15 teglværker tilbage og heraf blot 2, der fremstiller tegltagsten.

7 Middelalderborgen Spøttrup - Dantegl håndstrøgne vingetagsten I forbindelse med tagrestaurering på middelalderborgen Spøttrup har man valgt at patinere vingetagstenene før oplægning. Det har flere fordele. Stenene har stået udendørs ca. et år, hvilket betyder at de er tætte, dvs. der trænger ikke vand igennem stenene (se side 37). De har ligeledes fået en naturlig patina, der svarer til de eksisterende sten på taget. Sæby Dampteglværk I 1882 blev Sæby Dampteglværk i Vendsyssel grundlagt i udkanten af købstanden Sæby. Her var rigeligt med godt ler i undergrunden og tilmed store mængder vand, som var nødvendig for at drive dampteglværkets maskiner. Det skulle dog hurtigt vise sig, at vandet var ubrugeligt til netop det formål, da det var meget jernholdigt. Teglværket blev derfor få år senere flyttet til landsbyen Volstrup nogle få kilometer vest for Sæby, hvor det ligger den dag i dag. Det jernholdige vand, der blev tillagt en mirakuløs og helbredende kraft, skabte grundlaget for den berømte Sæby Jernkilde og den tilhørende Sæby Brøndkuranstalt. På Volstrup Teglværk går fortid og nutid hånd i hånd. Side om side med det avancerede og fuldautomatiske maskineri, der årligt ælter, valser, presser, brænder og pakker de mange millioner Dantegl vingetagsten med næsten militærisk præcision, står udrulleren og håndstrygeren. De holder de stolte håndværksmæssige traditioner i hævd med produktionen af håndstrøgne vingetagsten, rygninger, munke og nonner, bæverhaler og specialsten. Håndstrøgne tagsten Ses Danmark sådan lidt fra oven, forstår man godt, at det røde tegltag kaldes danskernes nationaltag. Middelalderens tegltage var domineret af enten bæverhaler eller munke og nonner. I midten af 1500-tallet begyndte man at fremstille og oplægge vingetagsten, der hurtigt blev en meget populær tagløsning. Først mod 1800-tallets slutning blev det almindeligt at anvende falstagsten på danske tage. At Danmark har haft et væld af teglværker, og at en tegltagsten ikke bare er en tegltagsten, opdager man, når et gammelt tegltag skal restaureres. Ofte ligger her ikke bare én men mange variationer af vingetagsten fra forskellige teglværker i Danmark. Det afsløres af formen, størrelsen og de stempler, som i nogle tilfælde findes på bagsiden af tagstenen. Disse stempler fortæller ikke kun, hvor stenene kommer fra, men de kan også give os et billede af handelsmønstret, og af hvordan vingetagstenen har ændret form og størrelse gennem tiden. I forhold til f.eks. tyske, hollandske og franske vingetagsten er den traditionelle danske vingetagsten noget dybere. Det har stor betydning for tagets udseende, hvilket spiller en afgørende rolle i forbindelse med restaureringer af historiske bygningsværker, hvor man netop forsøger at lægge sig så tæt op ad det oprindelige udtryk, som overhovedet muligt.

8 Fremstilling af håndstrøgne Dantegl Håndstrygeriet på Volstrup Teglværk er et levende stykke Danmarkshistorie. Her fremstilles håndstrøgne tegltagsten til restaurering af historiske, fredede og bevaringsværdige bygninger. Et parløb mellem udrulleren og håndstrygeren, der bygger på håndværksmæssige traditioner, som går flere tusinde år tilbage i tiden. 1 Når leret er æltet og udmålt i passende portioner, kan udrulleren og håndstrygeren tage fat. Inden for jernrammen drysses et fint lag strandsand, så leret ikke hænger fast i underlaget. Det er vigtigt, at leret har den rette konsistens, hverken for hårdt eller for blødt. 8 Med den våde trærulle rulles leret ud. Det er vigtigt, at leret rulles og ikke skubbes ud, hvilket kan resultere i utætte tagsten. I selve pladen, hvorpå der udrulles, er der en lille fordybning. Den fyldes med ler under udrulningen, hvorved bindeknasten formes. Bindeknasten bruges til fastgørelse af tagstenen. 2 3 Jernrammen fjernes, og den udrullede lerplade løftes over i træformen, hvor håndstrygeren tager fat på at forme den håndstrøgne vingetagsten.

9 Om vingetagstenens enkelte dele bruges følgende benævnelser 4 Øvre hjørneafskæring vrides af med hånden, og det overskydende ler bruges til formning af nakken, der holder tagstenen fast på lægten. Nakken formes. I selve træformen er der lavet en lille fordybning, som lerklumpen presses ned i med fingrene. 5 6 Med de våde hænder formes og glattes tagstenens overflade. Træformen er afgørende for tagstenens form og størrelse. Ved ordrer på specielle tagstenstyper fremstilles nye forme efter opmåling af de oprindelige tagsten. Den våde tagsten vendes om på skeen, hvis rundede form passer med vingetagstenens bølge. 7 8 Med en træsyl laves et gennemgående hul i bindeknasten. Herefter sættes tagstenene til tørre i specielle tørrebakker. Når tagstenene er helt tørre, brændes de i teglværkets naturgasopvarmede tunnelovn ved ca

10 10 Mothsgaarden i Søllerød Dantegl håndstrøgen vingetagsten JP1

11 Dantegl håndstrøgne vingetagsten Den håndstrøgne Dantegl vingetagsten er et stykke dansk kulturhistorie, der i vidt omfang bruges til restaurering af slotte, herregårde, kirker, byhuse og andre historiske bygningsværker. Tagstenene fremstilles af 100% dansk ler, hvilket giver den smukke teglrøde glød, som i århundreder har været et kendetegn for Danmarks tage. Hver eneste tagsten er unik, fremstillet med hænderne og ved hjælp af ganske få redskaber. Fremstillingen af håndstrøgne Dantegl vingetagsten bygger på dybe, rodfæstede traditioner. Bindes på traditionel vis med trådbinder. Rød Blådæmpet Sortglaseret Dantegl - håndstrøgne vingetagsten Længde: Bredde: Lægteafstand: Dækbredde: Vægt: Forbrug: Taghældning: ca. 39 cm ca. 24 cm ca. 31 cm ca. 20,5 cm ca. 2,7 kg/stk. ca. 16 stk. pr. m² Ved understrygning min. 40 Modeller: Bindertype: Understrygning/Undertag: Standard og specialfremstillet efter model Trådbinder 5½ (250 stk./pk.) Nakkekroge 643 (100 stk./pk.) Understrygning

12 12 Designmuseum Danmark - Dantegl håndstrøgne vingetagsten JP1 i tre sortglaserede nuancer

13 Dantegl håndstrøgen JP1 (Rådhusblanding) Dantegl håndstrøgne vingetagsten til JP-binder er lidt smallere og længere end almindelige Dantegl håndstrøgne vingetagsten. Da man også på fredede bygninger begyndte at montere fast undertag, opstod et behov for en håndstrøget vingetagsten, der kunne bindes fra udvendig side. Denne tagstenstype fastgøres med den specielle JP-binder. Rød Blådæmpet Sortglaseret Dantegl håndstrøgen JP1 Længde: Bredde: Lægteafstand: Dækbredde: Vægt: Forbrug: Taghældning: ca. 39 cm ca. 23 cm ca. 31 cm ca. 20 cm ca. 2,7 kg/stk. ca. 16 stk. pr. m² Ved understrygning min. 40 Ved undertag min. 25 Modeller: Bindertype: Understrygning/Undertag: Standard JP-binder (200 stk./pk.) Nakkekroge 643 (100 stk./pk.) Understrygning/undertag

14 Amalienborg Slot - Dantegl håndstrøgne vingetagsten JP2 (Slotsblanding) 14 Glaseret Slotsblanding bestående af nuancerne brun, sort og transparent sort.

15 Dantegl håndstrøgen JP2 (Slotsblanding) Tidligere var der flere hundrede mindre teglværker, der havde hver deres definition på en vingetagsten. Der var således stor forskel på bl.a. længde, bredde, vingens udformning og dybden på tagstenens løb. JP2 er netop kendetegnet ved at have et dybere løb end JP1. JP2 har en besandet underside, hvilket sikrer en bedre vedhæftning i forbindelse med understrygning. Rød Blådæmpet Sortglaseret Dantegl håndstrøgen JP2 Længde: Bredde: Lægteafstand: Dækbredde: Vægt: Forbrug: Taghældning: ca. 39 cm ca. 23 cm ca. 31 cm ca. 20 cm ca. 2,8 kg/stk. ca. 16 stk. pr. m² Ved understrygning min. 40 Ved undertag min. 25 Modeller: Bindertype: Understrygning/Undertag: Standard JP-binder (200 stk./pk.) Nakkekroge 643 (100 stk./pk.) Understrygning/undertag

16 16 Siem Kirke - Dantegl håndbearbejdet vingetagsten

17 Dantegl håndbearbejdet Den håndbearbejdede Dantegl vingetagsten er den klassiske maskinproducerede Dantegl vingetagsten model Gammel Dansk, som har fået en efterbehandling. Det gør, at tagstenen får et mere rustikt udseende og med tiden en anderledes patina end almindelige maskinfremstillede vingetagsten. Rød Dantegl håndbearbejdet Længde: Bredde: Lægteafstand: Dækbredde: Vægt: Forbrug: Taghældning: ca. 40,4 cm ca. 23,6 cm ca. 32,8 cm ±0,3 cm ca. 20,7 cm ca. 2,7 kg/stk. ca. 14,6 stk. pr. m² Ved understrygning min. 40 Ved undertag min. 20 Modeller: Bindertype: Understrygning/Undertag: Standard JP-binder (200 stk./pk.) Nakkekroge 643 (100 stk./pk.) Understrygning/undertag

18 Dantegl munk- og nonnetagsten Munk- og nonnetagsten er den ældste form for tegldækning på danske tage. Da kunsten at brænde ler til tegl kom til disse breddegrader i 1100-tallet blev tagene dækket med munk- og nonnetegl, som stadig er en meget anvendt tagløsning i bl.a. Middelhavslandene. Den lidt bredere nonne lægges på lægter i rækker med hulsiden opad. Den smallere munk med den karakteristiske tap lægges med hulsiden nedad, så den dækker stedet, hvor nonnerne støder op mod hinanden. Til fastgørelse af stenene benyttes blanke, firkantede kobbersøm, og ufortinnet, blød 1,1 mm kobbertråd. Til påmuring af en munk bruges skønsmæssigt 0,8 liter mørtel. 18 Dantegl munk- og nonnetagsten Længde: Bredde: Lægteafstand: Overlæg: Dækbredde: Vægt pr. stk.: Forbrug: Taghældning: Munk: ca. 37 cm Nonne: ca. 37 cm Munk: ca. 13,5 cm Nonne: ca. 19 cm ca. 30 cm ca. 7 cm ca. 5,5 cm Munk: ca.1,4 kg Nonne: ca. 2,2 kg ca. 35 stk. pr. m² Ved understrygning min. 40 Modeller: Fastgørelse: Understrygning/Undertag: Standard og specialfremstillet efter model Tråd og henlægges i mørtel Henlægges i mørtel og understryges

19 Dantegl munk- og nonnetagsten (Helsingør) Denne type munk- og nonnetagsten er udviklet til Sct. Mariæ Kirken i Helsingør. Til fastgørelse af stenene benyttes blanke, firkantede kobbersøm, og ufortinnet, blød 1,1 mm kobbertråd. Til påmuring af en munk bruges skønsmæssigt 0,8 liter mørtel. Dantegl munk- og nonnetagsten model Helsingør Længde: Bredde: Lægteafstand: Overlæg: Dækbredde: Vægt pr. stk.: Forbrug: Taghældning: Munk: ca. 38 cm Nonne: ca. 38 cm Munk: ca. 13,5 cm Nonne: ca. 19 cm ca. 32 cm ca. 6 cm ca. 5,5 cm Munk: ca.1,4 kg Nonne: ca. 2,2 kg ca. 35 stk. pr. m² Ved understrygning min. 40 Modeller: Fastgørelse: Understrygning/Undertag: Standard og specialfremstillet efter model Tråd og henlægges i mørtel Henlægges i mørtel og understryges

20 20 Horsens Toldbod - Dantegl håndstrøgne vingetagsten (blanding af tre røde nuancer)

21 Dantegl håndstrøgne bæverhaler Bæverhalen er en plan, aflang tegltagsten, hvor den ene ende, der er synlig efter oplægning, er afrundet, som halen på en bæver. Anvendt til dækning af danske tage i ca år. Ved oplægning anvendes enten dobbelt- eller kronedækning. Rød Dantegl håndstrøgne bæverhaler Længde: Bredde: Lægteafstand: Dækbredde: Vægt: Forbrug: Taghældning: ca. 39 cm ca. 18 cm ca. 13 cm ca. 18 cm ± 1-2 mm ca. 2,4 kg/stk. ca. 42 stk. pr. m² Ved undertag min. 30 luft mellem stenene Ved understrygning min. 40 Modeller: Fastgørelse: Understrygning/Undertag: Standard og specialfremstillet efter model Rustfri skruer Understrygning/undertag

22 22 Herregården Nørre Vosborg - Dantegl håndstrøgne vingetagsten JP1

23 Dantegl håndstrøgne specialsten Håndstrøgen rygningssten Længde: Bredde: Vægt: Forbrug: Farver: ca. 36 cm Smal ende: ca. 22 cm Bred ende: ca. 26 cm ca. 3,3 kg/stk. ca. 3 stk. pr. løbende meter Rød, blådæmpet og sortglaseret Modeller: Standard og specialfremstillet med knop eller horn efter model Fastgørelse: Lægges i mørtel eller fastgøres med skrue/beslag. Ved ventileret rygning skrues rygningen til toplægten. Ved rygninger og grater lagt i mørtel kan rygningsstenen evt. forankres med kobbertråd i mørtelpuden. Håndstrøgen dobbeltvinget Længde: Bredde: Vægt: Forbrug: Farver: Anvendelse: ca. 39 cm ca. 26 cm ca. 2,9 kg/stk. ca. 3 stk. pr. løbende meter Rød, blådæmpet og sortglaseret Som afslutning i tagfladens venstre side (Ingen hjørneskæring i nederste venstre hjørne)

24 Dantegl håndstrøgne specialsten 24 Håndstrøgen tudsten (vandret/lodret) Længde: Bredde: Dækbredde: Diameter: Anvendelse: Andet: ca. 39 cm ca. 24 cm ca. 20,5 cm Ca. 10 cm (indvendig diameter) svarende til ca. 70 cm² (ventilationsarealet) Til udluftning af tagrum Produceres også til håndstrøgen model JP og håndbearbejdet vingetagsten Håndstrøgen top-/startsten Længde: Bredde: Dækbredde: Anvendelse: ca. 39 cm ca. 24 cm ca. 20,5 cm Som startsten i højre side, da den ikke har synlig hjørneafskæring. Anvendes ligeledes i øverste række, da den giver den tætteste løsning under rygningen.

25 Dantegl håndstrøgne specialsten Håndstrøgen skotrendesten Længde: Bredde: Dæklængde: Vægt: Farver: Modeller: Fastgørelse: ca. 49,5 cm ca. 33 cm (bred ende) ca. 30 cm (smal ende) ca. 20,5 cm 6,5 kg/stk. Rød, blådæmpet og sortglaseret Standard og specialfremstillet efter model Henlægges i mørtel Håndstrøgen udluftningssten med hævet vandløb Længde: Bredde: Dækbredde: Ventilationsareal: Anvendelse: Andet: ca. 39 cm ca. 24 cm ca. 20,5 cm 8-10 cm² Til udluftning af tagrum Leveres ikke som håndbearbejdet

26 Oplægning af håndstrøgne vingetagsten 26 Udnyttelse af lægteafstand og dækbredde Ved fredede og historiske bygninger accepteres det normalt ikke, at man skærer i tagstenene ved kip og tagfod. Tagfladerne udmåles omhyggeligt før der lægtes, så der kun oplægges hele, uskårne vingetagsten. Ved skævheder i tagfladen skal der således udlignes i lægtningen. Der må ikke forekomme kileformede eller halve skiftegange. Taget skal gå op med hele skiftegange ved rygning og tagfod. Der kan selvfølgelig være begrænsninger eller variationer i tagfladen med spring og andre forhindringer, som gør det meget svært at undgå. Det er dog altid noget, der skal aftales med fredningsmyndighederne, bygherre og de involverede rådgivere. Taghældning Tage med lavere hældning end 25 må kun udføres, hvis det sker efter aftale med producenten. Oplægning Stenene oplægges fra højre mod venstre. Den vejledende dækbredde og lægteafstand står i det udarbejdede produktdatablad (se Stenene skal falde sammen, således at de håndstrøgne vingetagsten ligger tæt sammen ved de skrå hjørneafskæringer, hvor der skal være så lidt luft som muligt. For at opnå det, må man under oplægningen regne med, at enkelte sten skal nakkes, dvs. at der skal hugges/klippes noget af den øverste skrå hjørneafskæring, for at stenene kan være der. Den øverste række tegltagsten skal altid være uden afskæringer (Topsten). Tagstenene kan oplægges efter en snor for mindst hver tredje række eller rettes ind efter retholt. Ventileret fuglegitter skal placeres ved tagfoden oven på fodblikket. Afstandslister Når der bruges undertag, skal der altid anvendes afstandslister, således at der altid er minimum 25 mm luft under alle lægter. Afstandslisternes formål er: At sikre en god ventilation langs tagstenenes underside i nøje sammenhæng med indløbsarealet ved tagfod og udløbsarealet ved kip At sikre en effektiv fastholdelse af undertaget (ved banevarer) At etablere en fri spalte, således at smuds, plantedele m.m. kan passere under lægterne At give plads til montering af bindere. Ventilation langs tagstenenes underside er nødvendig, da risikoen for frostskader øges med voksende vandindhold i stenene. Lægter Lægtningen skal udføres med mindst 38x73 lægter, der skal opfylde kravene til taglægter af styrkeklasse T1 i henhold til Trænormen. Lægterne skal lægges korrekt og ensartet med en lægtningstolerance på ±3 mm målt ved spærene, som foreskrevet i TOP s (Træbranchens Oplysningsråd) byggeblad nr. 26, Lægtning af tage. Tolerancer må ikke ophobes. Lægteafstand Lægteafstanden måles fra overkant til overkant lægte. De vejledende lægteafstande er nævnt i Moniers produktdatablade og bestemmes for de leverede sten ved udlægning af 2 opadgående rækker håndstrøgne tagsten med 12 i hver på et plant underlag. Det anbefales, at der foretages en prøveoplægning, og at denne godkendes af bygherren. Det er vigtigt, at der til prøveoplægningen anvendes de samme tegltagsten, som er produceret til opgaven. Der kan nemlig forekomme variationer fra produktion til produktion, da der er tale om håndstrøgne tegltagsten. Fredede ejendomme Er der tale om en fredet ejendom, er det et krav, at der efter god, gammel håndværksskik udelukkende anvendes hele tagsten i hele tagfladens højde fra tagfod til kip. Det giver det smukkeste og mest harmoniske udtryk. Nederste lægte Næstnederste lægte monteres efter en snor. Hvis tagskægget skal følge en skæv gesims følges gesimsen. Lægten danner basis for målafsætning for de øvrige lægter. Målafsætningen kan f.eks. foretages ved hjælp af en mållægte og afsættes fra overkant til overkant lægte. Husk, at på ældre bygninger kan afstanden fra tagfod til kip variere så meget, at det ikke er tilstrækkeligt at måle den et enkelt sted. Er det tilfældet, vil lægteafstanden variere fra spær til spær. Lægter på en evt. opskalkning kan lægges med en anden lægteafstand end resten af tagfladen, da det pga. den anden taghældning ikke giver synlige afvigelser i tagfladens diagonaler. Der skal altid udføres en prøveoplægning og -opskalkning. Dækbredde Overlægget i faldretningen bestemmes af lægteafstanden, og korrekt lægteafstand er sammen med korrekt dækbredde forudsætningen for et harmonisk, smukt tegltag. Når lægteafstanden trækkes, altså afstanden mellem lægterne forøges, sker der det, at hjørneskæringerne åbnes de støder altså ikke længere tæt mod hinanden. For at udgå dette, skal dækbredden trykkes, altså formindskes. Er det lægteafstanden, der trykkes, så er det lige omvendt. Afkortning af tagsten Såfremt tagfladens mål ikke er delelig med et helt antal sten, kan den øverste vandrette række tagsten rent undtagelsesvis afkortes, hvilket skal godkendes af den tilsynshavende. Der afskæres fra stenens øverste del, og hver sten fastholdes med en rustfri skrue, der undersænkes og monteres med neoprenskive. Kasserede sten med mindre fejl og skader kan anvendes til skæring. For at undgå tilskæringer er det muligt at få fremstillet samtlige tagsten i en størrelse, så lægteafstanden går op med hele tagsten. Binding Mindst hver anden tagsten skal bindes. Ved at binde stenene diagonalt opnås, at hver enkelt sten fastholdes i tagfladen, idet ikke bundne sten ligger under en bunden. Herudover skal alle sten bindes:

27 Gartnergården i Fredriksberg Have - Dantegl håndbearbejdet vingetagsten I nederste eller næstnederste vandrette række ved tagfod I yderste række ved gavle Langs skotrender Omkring ovenlys og andre gennembrydninger i tagfladen I øverste række langs mørtelfrie rygninger og grater. Udsat beliggenhed På tage med særlig udsat beliggenhed og på udsatte tagkonstruktioner bør hver håndstrøgen sten bindes. I særlige tilfælde kan det være nødvendigt at skrue stenene fast med rustfrie skruer monteret med neoprenskiver. Det skal af den projekterende vurderes, om taget har en særlig udsat beliggenhed ud fra: Bygningens beliggenhed (terrænklasse) Bygningens udformning Lokale vind- og turbulensforhold (f.eks. ved tårne). Generelt skal man være opmærksom på, at tagsten og bindere følges ad. Der må kun anvendes den foreskrevne type, idet binderne er udformet og tilpasset de enkelte tagstenstyper og lægtedimensionen 38x73 mm. Ved andre lægtedimensioner skal der anvendes specielle bindere. Skæve tagflader Det kan være noget af en udfordring, da tidens tand helt naturligt har sat sine spor. Ofte er der tale om sætningsskader, som helt naturligt har forplantet sig op gennem bygningen til tagkonstruktionen, hvor der er opstået skævheder og forskydninger. Her stilles helt særlige krav til de involverede håndværkere, da det handler om at bevare husets udseende og udtryk uden at lave nogen form for genopretning af spær og lægter. De skævheder, som er opstået gennem århundreder, skal bevares. Ved en meget skæv tagflade vil lægtegangen svinge meget og i nogle tilfælde afvige væsentligt fra en traditionel lægtning. Den kan have et forløb, der går op og ned, ind og ud, alt efter de pågældende forhold. Formålet er at skabe en smuk og harmonisk tagflade, der afspejler bygningens alder og de helt naturligt forekomne skævheder ved udelukkende at anvende hele tagsten. Det er altid en god idé at tage tagstensproducenten med på råd, når der i forbindelse med lægtning og oplægningen afviges fra de beskrevne lægteafstande (se fotos fra Gartnergården øverst denne side). Det kræver et godt forarbejde og en del udregninger for at opnå det bedste resultat, men det betaler sig i sidste ende. Afsæt derfor godt med tid til denne indledende proces dvs. tid til registrering af forskellene på de enkelte spær fra tagfod til kip. Find den gunstigste lægteafstand på henholdsvis det korteste og længste spær for derefter at finde de optimale lægteafstande. Det kan som resultat betyde, at lægteafstanden på det længste spær f.eks. bliver større end den anbefalede lægteafstand ifølge produktdatabladet. Er lægteafstanden mindre, skal der nakkes. Er det ikke umiddelbart muligt at få opmålingen af tagfladen til at gå op med hele sten, er der følgende muligheder: Ved tagfod er der nogle centimeter i spil. Dvs. at den nederste række tagsten kan trækkes eller trykkes. Et mindre udhæng kan desuden have en gunstig indflydelse på afvandingen til tagrenden. Det er ligeledes muligt at trække eller trykke tagstenene nogle centimeter ved overlappet mellem rygningen og den øverste række tagsten. Ved skæve tagflader er det også muligt at trække/trykke lægteafstanden/dækbredden, så skævheder i tagfladen til en vis grad udlignes. I forhold til Moniers produktdatablade omhandlende håndstrøgne Dantegl vingetagsten er det muligt at afvige fra den opgivne lægteafstand i både op- og nedadgående retning. I opadgående retning vil det være nødvendigt at trykke dækbredden, så åbningen ved hjørneskæringen minimeres og omvendt. Skrå gavle og krumme bygninger For at udligne skævhederne i en gavl, et mindre knæk i en bygning eller en tagflade kan vingetagstenen på samme måde som ved skæve tagflader optage en vis form for skævhed/krumning. Der vil være forskel på det tagstenene skal dække, om det er ved kip eller tagfod. Stenene oplægges i en vifteform med samme antal lodrette rækker sten. Ved en skrå gavl er der forskel på længden af tagrenderne og en helt tredje længde på rygningen. Det samme gælder bygninger, der har et svagt knæk med et udadgående og et indadgående hjørne, hvor man ikke ønsker at etablere skotrende eller en rygning ned langs en grat. Teknikken kan også bruges ved en krum bygning. Det kan til en vis grad løses ved at anvende forskellige dækbredder. Man henholdsvis trykker dækbredden ved de korte tagkanter og trækker ved de lange. Er der ikke nok at hente i stenens dækbreddetolerance, kan løsningen være at skære, så man får smallere sten med forskellig dækbredde. På den måde får man én bredde tagsten pr. vandret lægterække med de smalleste sten nederst og de almindelige sten øverst ved en indvendig krumning/et knæk og omvendt udvendig.

28 28 Selsø Slot - Dantegl håndstrøgne vingetagsten JP2

29 Oplægning af håndstrøgne munk og nonne Før selve oplægningen er det vigtigt, at stenene klargøres. Samtlige sten skal børstes af, når de pakkes ud, og herefter druknes i vand, indtil det holder op med at boble ca. 10 minutter. Derefter udkastes de på undersiden med ren hydraulisk mørtel, hvilket ikke må foregå så længe, der er blankt vand på stenene. Det skal dog gøres, inden stenene er tørre. Der skal sikres en absolut rolig afbinding, hvorfor stenene efter udkast skal henstå i skygge i ca. 1. uge. Umiddelbart inden oplægningen skal munkene atter gennemvædes. Det er ligeledes vigtigt at understrege, at oplægningen af munkog nonnetagsten kræver præcision. Munk- og nonneteglene oplægges på lægter. På øverste og nederste lægte afsættes stenenes dækbredde. Hvis tagfladen ikke er regulær, må løbene eventuelt trækkes eller udlægges i vifteform. Stenene lægges efter en snor, idet opmærkningen følges nøje. Samtidig med oplægningen af nonnerne slås søm til binding af munkene i lægterne (se produktspecifikation side 18 og 19). I de to øverste og to nederste rækker samt de fire yderste løb langs gavlene bindes alle munkene. På resten af taget bindes hver femte sten. Munkene påmures i blandingsmørtel, enten ved at oplægge en ryg af mørtel på kanterne af de to nonner eller ved at fylde en afpasset mængde mørtel i munken og presse den ned over nonnerne. Fugetykkelsen i overlapningen skal være mindst mulig. Når mørtelen er rimelig stiv, renskæres der, således at kanterne er fritskårne og forskællingsfladen hælder fremover. Stenenes kanter virker derefter som vandnæser. De sten, som skal bindes, forsynes med et afpasset stykke kobbertråd, der stikkes ned i bindehullet over stenens horn, foldes ned bag skulderen, stikkes ned mellem nonnerne og bindes til sømmet i lægten. Oplægningen af munkene må ikke finde sted på dage med stærk sol. Er der risiko for hurtig udtørring, skal taget afdækkes og holdes fugtigt. Tagfladen skal være ren, så spildt mørtel renses bort med børste og vand. Rygninger og grater lagt i mørtel Da oplægningen af munke og nonner udføres løb for løb, må oplægningen af rygningen følge med i samme takt. Rygningssten oplagt på graten bindes med kobbertråd, der trækkes gennem hullet under overlæggene, og presses derefter ned i mørtel. Rygningssten oplægges i mørtel og fritskæres som munkene. Grater oplægges på samme måde, blot skal man være ekstra omhyggelig med fastbindingen. Se også afsnittet om rygninger og grater side 33. Understrygning Taget understryges med mørtel. Der må ikke understryges i tørt og solrigt vejr. Er stenene meget tørre, fugtes de. Hvis tagrummet ikke er ventileret på anden vis, etableres ventilation ved at udelade den vandrette og/eller lodrette understrygning på nogle af de nederste og øverste rækker tagsten. Antallet er afhængig af tagets størrelse. Tagrestaurering af byhus i Køge med Dantegl håndstrøgen munk- og nonnetagsten

30 30 Herregården Moesgaard - Dantegl håndstrøgne vingetagsten JP1

31 Oplægning af håndstrøgne bæverhaler Ved oplægningen af håndstrøgne Dantegl bæverhaler skal taghældningen minimum være 30. Stenene kan, alt efter forholdene, enten oplægges fra højre eller venstre side. Dækbredden sættes lig tagstenens bredde plus et mellemrum på 1-2 mm ved sidekanten af bæverhalen. Den mest anvendte oplægningsmetode er dobbeltdækning, der i modsætning til kronedækning giver et mere ensartet og harmonisk helhedsindtryk. Ved dobbeltdækning startes og afsluttes den vandrette række med en ½ tagsten. Ved tagfod med den øverste halvdel uden buen og ved kip med den nederste bæverhaleformede del af stenen. Derfor omtales stenen også ofte som fodsten og kipsten. Den første række og efterfølgende hver anden række startes og afsluttes i venstre og højre side med en ½ tagsten skåret igennem på den lange led. Brug i den forbindelse en snor spændt fra kip til tagfod for at få bæverhalerne til at ligge helt lige i et smukt og ensartet mønster. Yderste række bæverhaler lægges i mørtel. På hver lægte oplægges kun én række bæverhaler. Oplægningen foretages i forbandt og på en sådan måde, at der altid ligger tre rækker bæverhaler over lægten. En kronedækning adskiller sig fra en dobbeltdækning ved, at der på hver lægte ligger to rækker bæverhaler. På den måde fremstår et anderledes og mere karakteristisk mønster. Oplægningen foretages i forbandt og på en sådan måde, at der altid ligger fire rækker bæverhaler over lægten. Ved gavle med udhæng laves en zinkinddækning ved sternbræt. Lægteafstanden justeres i henhold til bæverhalens længde og den ønskede taghældning. VIGTIGT: Det angivne minimums overlap skal overholdes. Oplagt på et tæt undertag skal lægteafstanden være følgende ved henholdsvis dobbelt- og kronedækning: Dobbeltdækning Taghældning Max. lægteafstand Min. overlap 30 14,5 cm 9,0 cm 35 15,0 cm 8,0 cm 40 15,5 cm 7,0 cm ,0 cm 6,0 cm 60 el. derover 16,5 cm 5,0 cm Ved dobbeltdækning med bæverhaler beregnes den maksimale lægteafstand på følgende måde: Længden på bæverhalen min. overlap : 2 = lægteafstand Eksempel v/30 : 39 cm - 9,0 cm : 2 = 15 cm Kronedækning Taghældning Max. lægteafstand Min. overlap 30 29,0 cm 9,0 cm 35 30,0 cm 8,0 cm 40 31,0 cm 7,0 cm ,0 cm 6,0 cm 60 el. derover 33,0 cm 5,0 cm Ved kronedækning med bæverhaler beregnes den maksimale lægteafstand på følgende måde: Længden på bæverhalen min. overlap = lægteafstand Eksempel v/30 : 39 cm - 9,0 cm = 30 cm

32 32 Nyboder - Dantegl håndstrøgne vingetagsten (Nyboderstenen)

33 Understrygning af tegltage For at tætne et tegltag mod bl.a. indtrængende fygesne og kraftig slagregn skal stenenes samlinger lukkes med mørtel. Er den påført indefra, siges taget at være understrøget, og hvor dette ikke kan lade sig gøre, er taget overstrøget eller forskællet udefra. Understrygning bør kun foretages der, hvor det er muligt at komme til at vedligeholde og reparere tagfladens underside. Ved udsatte placeringer og i aggressivt miljø frarådes brug af rene kalkholdige mørtler, f.eks. langs vestkysten. Til understrygning anvendes så lidt mørtel som muligt. Brug i henhold til Tegl 36 en af følgende mørtelblandinger: Hydraulisk kalkmørtel KKh 50/50/575 (2 dele kulekalk, 1½ del Jura-kalk og 9 dele sand efter rumfang) eller Kalkcementmørtel KC 60/40/850. Mørtlen kan eventuelt iblandes fæhår (ca. 150 g pr. 100 liter mørtel). Fed kalkmørtel med tilsætning af fæhår (kohår) giver en god understrygning, plastisk og ikke for hård ved afbinding. Dersom understrygningsmørtlen, uanset arten, ikke er smidig nok, bør konsistensen forbedres ved yderligere bearbejdning, dog må blandetiden maksimalt være 15 minutter. Det er meget vigtigt, at understrygningen ikke kommer ud på taget, så regnvand fanges og ledes ind som tagdryp. Understrygningen bør pensles ren og glat, hvilket medfører en bedre vedhæftning. Er der tale om restaurering af tage med gammel understrygning, skal alt løstsiddende mørtel først fjernes, og forskubbede sten lægges på plads. Husk ligeledes at kontrollere, at tagstenene er ordentligt fastgjorte. Understrygningen foretages bedst i gråvejr, og når tagstenene er fugtige, så mørtlen får de gunstigste hærdningsbetingelser. Om fornødent må tagstenene fugtes før understrygningen, men de må ikke være blanke af vand, når understrygningen foretages. Hærdningstiden for hydraulisk kalkmørtel er ca. 1 uge. Arbejdet må ikke udføres på tidspunkter, hvor der kan forventes frost. Husk udluftning af tagrummet. Tegl på brandkamme og fritstående gavlmure Over gavlmure og brandkamme, hvor tagstenene ikke kan understryges, henlægges stenene i mørtel: Hydraulisk kalkmørtel KKh 20/80/475 eller Kalkcementmørtel KC 35/65/650 (Ved udsatte placeringer og i aggressivt miljø frarådes brug af rene kalkholdige mørtler). Brug samme fremgangsmåde som ved rygninger og grater lagt i mørtel. Ved afdækning af gavle lægges stenene således, at afdækningens kanter rager ca. 2 cm ud over murplanet. Større udkragning (fremspring) bør ikke forekomme. Undertiden anvendes dobbeltvingede sten til alle afslutninger i tagfladens venstre side. Før oplægningen påbegyndes, skal tagstenenes underside svummes overalt med en mørtel af cement og groft sand i blandingsforholdet 1:3. Svummelaget skal derefter hærde uden udtørring i mindst 1 døgn. Stenene må altså tidligst lægges op dagen efter svumningen. Overstrygning/forskælling på tegltage Hvor tagfladens underside er dækket, dvs. ved rygninger, grater, skotrender, skorstene, kan det være nødvendigt at foretage overstrygning, men da det kræver megen vedligeholdelse, må overstrygning normalt betragtes som en nødløsning. Til overstrygning anvendes så lidt mørtel som muligt. Der kan anvendes: Hydraulisk kalkmørtel KKh 20/80/475 eller Kalkcement mørtel KC 35/65/650 (Ved udsatte placeringer og i aggressivt miljø frarådes brug af rene kalkholdige mørtler). Overstrygningen foretages, når stenenes overflade er fugtig, hvorved der opnås de gunstigste hærdningsbetingelser. Hvis nødvendigt kan tagstenene fugtes med vand, før overstrygningen foretages, men de må ikke være blanke af vand. Arbejdet skal altid udføres i sommerhalvåret. Før tage med gammel overstrygning restaureres, fjernes alt løstsiddende mørtel, og sten, der har forskubbet sig, lægges på plads. Rygninger lagt i mørtel I gamle dage blev almindelige tagsten ofte brugt som rygningssten. Vingen blev skåret af fra hjørneafskæring (se tegning side 9), og tagstenen blev vendt med den buede side opad. Følgende mørtler skal bruges til lægning af rygningssten og tagsten på murværk: Hydraulisk kalkmørtel KKh 20/80/475 eller Kalkcementmørtel KC 35/65/650 (Tagsten lagt i KKh mørtel udkastes med Kh 100/400) (Ved udsatte placeringer og i aggressivt miljø frarådes brug af rene kalkholdige mørtler). Rygningsstenene forbehandles og lægges på følgende måde: Rygningsstenene lægges med undersiden opad og spules med en kraftig vandstråle. Der må ikke anvendes højtryksrenser. Stenene bør være gennemvåde, så de binder bedre. De kan evt. druknes i en balje med vand. Inden stenene når at tørre, svummes undersiden overalt med en mørtel af cement og groft sand i blandingsforholdet 1:3. Svummelaget skal derefter hærde uden udtørring i mindst ét døgn. Stenene må altså tidligst lægges op dagen efter svumningen.

34 34 Stenene fugtes igen grundigt, og de skal være fugtige ved oplægningen. Renden mellem lægterne i kippen lukkes ved indlægning af tilhugne tegltagstens- eller murstensstumper (fortrinsvis petringer), hvilket fremskynder vandafgivelsen fra mørtlen, således at hærdningsbetingelserne bliver de bedst mulige. Herefter lægges stenene i mørtel. Det skal sikres, at der er en mindst 25 mm fri ventilationsspalte under rygningen (mellem undertag og rygningsmørtel). VIGTIGT: Overlægget mellem rygningen og tagstenene skal fyldes med mørtel. Stenene skal trykkes så langt ned, at fugetykkelsen i overlægget bliver mindst mulig. På den måde minimeres risikoen for revnedannelser. Når mørtlen efter et par timer er blevet rimelig fast, renskæres der, så kanterne er fritskårne. Hvis der skal efterfyldes, skal der anvendes samme type mørtel, som rygningen blev lagt i, og arbejdet skal udføres hurtigst muligt og i hvert fald samme dag. De frie mørtelflader i siderne skal stå med en let skråning indad, og såvel de langsgående kanter på stenene som de buede kanter ved overlægget skal renskæres effektivt, så det forhindres, at der ledes vand ind i mørtelpuden. Efter renskæringen fritlægges rygningsstenenes kant, så den danner vandnæse. Når dette arbejde er afsluttet, bør rygningen beskyttes med f.eks. måtter, såfremt der er fare for hurtig udtørring. Arbejdet bør ikke udføres i regnvejr eller i perioder, hvor der forventes frost. Lægningen i hydraulisk kalkmørtel skal altid udføres i sommerhalvåret. Når rygningsstenene lægges i mørtel, bør tagstenene i øverste række være uden skrå hjørneafskæring mod rygningen. Grater lagt i mørtel Der lægges en bane bitumenpap oven på lægterne for at sikre, at der er en mindst 25 mm fri ventilationsspalte mellem pappet og undertaget. Bitumenpappet udlægges stramt og fastholdes til lægterne med papsøm eller lignende Rygningsstenene behandles og lægges som beskrevet under Rygninger lagt i mørtel Rygningssten og grater forankres i mørtelpuden ved hjælp af 6 mm kobbertråd eller kraftig murersnor Indmuring af sten langs brandkamme, gavle, kvistflunker og skorstene Der, hvor der kan forekomme bevægelser i tagkonstruktionen, f.eks. ved skorstene, kviste, langs brandkamme og tilslutninger til gavlmure, er det vigtigt, at mørtlen kun binder til den overliggende flade for at undgå sprængninger i sten og mørtel. Der skal derfor lægges papir på tagstenene, så mørtlen ikke binder på dem. Det er vigtigt at vandet løber væk fra forskællingen og ikke ind. Overfladebehandling Håndstrøgne lertagsten må ikke overfladebehandles, da det kan ødelægge stenens egenskaber. Nybrændte sten kan gennemtrænges af vand, men påvirkning fra vejr og vind sikrer, at stenene bliver helt tætte med tiden. Forsøg med understrygningsmørtler Når fredede og historiske bygninger restaureres, forsøger man som oftest at bevare så meget af det oprindelige som overhovedet muligt. Det gælder både materialer og arbejdsmetoder. I 2012 tog man fat på at restaurere taget på et gammelt pakhus med håndstrøgne tegl på Lundeborg Havn på Sydfyn. Det blev samtidig begyndelsen på et spændende projekt, hvor 6 forskellige understrygningsmørtler blev testet på forskellige tegltagsten såvel håndstrøgne som maskinfremstillede. Arkitekt Søren Lundqvist, Hillerød, er ansvarlig for det omfattende forsøg, der er gennemført i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen. For nøje at overvåge luftfugtigheden i de enkelte mørteltyper over længere perioder blev der installeret måleudstyr i loftsrummet på såvel tagsiden mod øst som den mod vest. Udvendig blev opsat en vejrstation, der angav vindretning, vindhastighed, regnmængde og temperatur. Resultatet af de mere end gennemførte målinger er anbefalingen af en understrygningsmørtel med følgende sammensætning: 3 dele læskemørtel 12% 0-4 mm 1 del hydraulisk kalk St. Astier NHL5 Fæhår (150 gram pr. 100 liter mørtel). Denne understrygningsmørtel har en klistret konsistens, hvilket betyder, at den er nem at arbejde med, og at den hæfter bedre på tagstenene. Understrygningsmørtlen i forsøget på Lundeborg Havn blev henholdsvis penslet og glittet med en murske. Ved at glitte får man en meget blank og tæt overflade, der holder på fugten i lang tid. Vælger man derimod at pensle, får man en mere åben overflade og dermed en bedre udluftning, som resulterer i, at mørtlen tørrer hurtigere op. Mørtelblandingen er bl.a. anvendt i forbindelse med restaureringen af taget på Selsø Slot.

35 Ventilation Tagrum Vanddamp i tagrum og andre hulrum i taget skal fjernes ved at etablere ventilationsåbninger. Ventilationsåbningernes samlede areal skal mindst være 1/500 af bygningens grundareal. Arealet skal fordeles med mindst 1/1000 ved kip og 1/1000 ved tagfod. Ventilationsstudse i undertage Under vingetagsten kan der eventuelt etableres ventilationsstudse i undertaget, når der er anbragt en dampspærre mod underliggende, opvarmede rum. Ventilation af hulrummet mellem tagsten og undertag For alle tagstenstyper gælder det, at der skal være ventilationsåbninger i tagfladen ved såvel tagfod som kip. Ved en husbredde på 8 meter og derunder skal der være en ventilationsspalte på mindst 20 mm hvert sted. Ved større husbredder øges ventilationsspaltens bredde proportionalt. Hvor tagstenens profil ikke giver et tilstrækkeligt ventilationsareal ved tagfoden, kan dette f.eks. opnås ved at montere ventileret fuglegitter mellem tagsten og fodblik. På den måde udgår man at gennembryde undertaget ved tagfod. Ved kippen kan det ske via mørtelfrie rygninger, ventilationssten eller tudtagsten. Vær opmærksom på, at et fuglegitter nedsætter ventilationsarealet med mindst 50%. Det skal der tages højde for i forbindelse med projekteringen af ventilationsarealet. Vi anbefaler, at der som minimum anvendes ventileret fuglegitter. På fredede bygninger accepterer fredningsmyndighederne dog hverken ventilerede rygninger, tudtagsten eller ventilationssten. Ventilationsarealet for de enkelte tagsten opgives af tagstensproducenten. For tage med vingetagsten, hvor rygningen er lagt i mørtel, kan man som hovedregel gå ud fra at ventilationen ved rygningen er i orden, uden at der oplægges tudtagsten. Det forudsætter dog, at der er etableret en fri luftspalte under rygningen på minimum 25 mm. Ventilation af tagrum under understrøgne tagsten Når det regner, kan nye understrøgne tagsten blive fugtige på bagsiden. Det skyldes, at stenene i begyndelsen ikke er helt tætte pga. porestrukturen. Det er helt naturligt, men det kan i de første år, indtil vejrets påvirkning har lukket porerne, give gener i form af høj luftfugtighed og tagdryp ved vedvarende regn. Før i tiden var det almindeligt, at tegltagstenene fik lov til at stå i det fri i flere måneder og endda år, før de blev lagt op. De var derfor helt tætte, da vind og vejr allerede havde klaret processen med at lukke porene i tegltagstenenes overflade. For at undgå problemer med gennemsivende vand er det nødvendigt med en kraftig udluftning. Hvis tagrummet ikke er ventileret på anden måde, er det nødvendigt at undlade den vandrette og/eller lodrette understrygning på nogle af de nederste og øverste rækker tagsten for at opnå en tilstrækkelig ventilation. Det var tidligere helt almindeligt, at de tre øverste og tre nederste rækker tagsten stod uden understrygning de første to år. Antallet af rækker tagsten uden vandret understrygning er afhængig af tagfladens areal. Villa Sælsom - Dantegl håndstrøgne vingetagsten JP1 sortglaseret

36 Glaserede håndstrøgne tegltagsten Den glasur, som bruges til glasering af håndstrøgne Dantegl tagsten, udmærker sig ved at være blyfri. Hvis der oplægges glaserede tagsten på tagflader, hvor spær og lægter ikke er rettet op, kan alene forskellen i reflekserne i overfladen få det til at se ud, som om at stenene ikke ligger rigtigt. Taget er en del af en bygnings historie og karakteristika, hvorfor man ofte vælger at bibeholde tagkonstruktionen mere eller mindre, som den er. Det vil sige med de skævheder og forskydninger, som helt naturligt er opstået, siden bygningen blev opført. Udseendemæssigt må man acceptere, at det ser ud, som om tagstenene ikke er oplagt korrekt. På grund af forskellige varmeudvidelses-koefficienter (mindst for skærven og størst for glasuren) opstår der ved nedkøling efter sidste brænding en del fine, spindelvævstynde krakeleringer i glasuren. Der er ikke tale om fejl eller fare for, at glasuren skaller af, og det har ingen indvirkning på tagstenens funktion og levetid. Forskellige glaserede blandinger Specielt til fredede og historiske bygningsværker, hvor der i forbindelse med en tagrestaurering er et ønske om at bevare så meget af det oprindelige udseende som overhovedet muligt, kan Monier tilbyde individuelle blandinger af glaserede tagsten. På den måde opnås et udtryk, der svarer til tidligere tiders tagsten, hvor man ikke som i dag havde de samme muligheder for at styre produktionsprocessen. Det resulterede i sortglaserede tagsten med stor farvevariation. Det samme opnås ved at anvende Moniers blandinger af sortglaserede Dantegl vingetagsten (JP1 - Rådhusblanding og JP2 - Slotsblanding). Efter individuelle ønsker blandes sortglaserede tagsten, der nuancemæssigt spænder over brun, sort, transparent sort og sølvsort. 36 Skærestøv kan sætte sig i de spindelvævstynde krakeleringer, der dermed bliver synlige. Det er derfor meget vigtigt at rengøre tagfladen grundigt med vand eller en blød børste, når stenene er lagt. Dug og efterfølgende sol får skærestøvet til at brænde fast, og er det først sket, går der lang tid, før vind og vejr igen har fjernet det. Små fejl i de glaserede tagstens overflade får ikke glasuren til at skalle af. Det er også muligt at få glaseret dele af bagsiden på de håndstrøgne tagsten, så de kan anvendes til f.eks. mansardtage. Glasuren dækker da den synlige del af stenens bagside. Hvor der er små skader og synligt skårne kanter, kan de dækkes med emaljelak. Blådæmpning Blådæmpede Dantegl vingetagsten er gennemfarvede. Farveskiftet fra rød til blådæmpet foregår i en ekstra specialbrænding. Ved at anvende denne produktionsmetode fremkommer det karakteristiske farvespil, der varierer fra brunlig over skifergrå til blålig. Sortering I produktionen kontrolleres tagstenenes kvalitet løbende, men til trods for det kan det ikke helt udelukkes, at der kan forekomme enkelte sten, der må kasseres. Der skal altså påregnes en vis sortering og evt. udskiftning af ganske få sten på det færdige tag. Farveforskel Da der er tale om et naturprodukt, kan der forekomme farveforskel. Det er derfor vigtigt at blande tagsten fra forskellige paller for at få det bedste og flotteste farvespil på tagfladen. Håndstrøgne Dantegl vingetagsten JP2 (Slotsblanding) Glaseret blanding: Sølvsort, sort, brun og transparent sort Kalkspringere Der kan i meget sjældne tilfælde forekomme kalkspringere. Er det tilfældet bør stenene kasseres. Genanvendelse af brugte sten Tegl er et godt, smukt og stærkt materiale, som i århundreder har præget Danmarks tage. Det kommer ikke mindst til udtryk, når gamle historiske bygningsværker skal restaureres, for ofte er det muligt at genanvende tagsten, der er flere hundrede år gamle. Det kræver selvfølgelig, at tagstenene nedtages, og det efterfølgende sikres, at de er intakte. Ved at slå på stenen med skaftet af en hammer afslører stenenes klang hurtigt, om den kan genanvendes eller må kasseres. Afskallede, tilhuggede og revnede sten kasseres. De sten, der kan genbruges, skal renses grundigt for gammel understrygnings- og forskællingsmørtel. Det er et stort arbejde at nedtage, afrense og sortere tagstenene, men resultatet kan blive meget flot. Syring Håndstrøgne tagsten må ikke afsyres.

37 Tagproblemer, årsager og løsninger Fastgørelse af løstliggende tagsten og rygningssten lagt i mørtel Brug følgende fremgangsmåde, hvis tegltagstenene er uskadte: Løst materiale fjernes, og stenene renses for løstsiddende mørtel og skærestøv. Stenene fugtes med vand ved at spule bagsiden med en kraftig vandstråle. INGEN brug af højtryksrenser. Når undersiden er blevet fugtig, henlægges rygningsstenene i mørtel (fastgøres med bindetråd). Tagstenene fugtes, fastgøres og understryges på ny. Afskalninger fra tagsten Afskalninger fra tagstenens overflade/underside kan skyldes: At der lå teglsmuld på murværket mod forskællingen, da arbejdet blev udført. At murværket er kraftigt sugende, og at det ikke blev forvandet i forbindelse med oplægningen. At der er anvendt en for stærk mørtel. At der ikke er foretaget en tilstrækkelig forankring af tagkonstruktionen. At tagstenenes underside ikke er svummet i cementmørtel. At vederlaget for tagstenen er udført i en for lille bredde (skal minimum være 17 cm). Revner i forskællingen ved brandkamre, skorstene, flunkevægge m.m. Revner i forskællingen kan skyldes: At taghældningen er mindre end foreskrevet. At der ikke er tilstrækkelig udluftning langs tagstenenes underside. Afskalninger fra rygninger Løse rygningssten og efterfølgende afskalninger af den underliggende mørtel kan skyldes: At mørtlen under rygningsstenene ikke var færdighærdet og dermed meget fugtig, da den blev udsat for frost. At der er anvendt en for svag eller for stærk mørtel. At rygningsstenenes undersider ikke er svummet i cementmørtel. At lægningen er udført i en periode med megen varme eller nedbør og frost. At der er brugt træ i konstruktionen, hvilket ikke må forekomme. Afskalning på tagsten og rygningssten kan også skyldes håndteringen på teglværket eller byggepladsen. Afskalninger på glaserede tagsten kan repareres med emaljelak. Afskalninger fra under- og overstrygninger udført med mørtel Fra under- og overstrøgne tegltage sker der ofte afskalninger fra mørtlen, hvilket kan skyldes: At der helt naturligt forekommer afskalninger i større eller mindre omfang, hvilket ikke nødvendigvis betyder, at der er tale om fejl i konstruktionen. At arbejdet er udført i varmt vejr. At tagfladen er blevet rengjort og skyllet med vand, kort tid før mørtlen blev påført. At mørtlen har været udsat for frost, før den var færdighærdet. At under- og overstrygningen har en kort levetid, og at det kræver hyppig vedligeholdelse. Den største vedligeholdelse kræves ved overstrygning, der er at betragte som en nødløsning. At forskællingen er udført i for lille en bredde. At der ikke er lagt papir på oversiden af stenene. Mørtlen behøver ikke/bør ikke fæstnes til tagoverfladen, men til det overliggende murværk. At træværket i tagkonstruktionen svinder og/eller synker. Revner i rygningssten Der opstår nogle gange langsgående revner i rygningsstenene, hvilket kan skyldes: At der er indmuret en trælægte under rygningsstenene, og at denne udvider sig under fugtoptagelse. Vandindtrængning Vanddryp fra tagfladens underside kan skyldes: At der sker vandindtrængning via understrygningen pga. for lille overlæg sideværts. At understrygningsmørtel er presset ud på overfladen og dermed fanger/suger vandet til sig. At stenene er presset/ vælter, så regnvand løber tæt på overlægget og fanges af understrygningen. At der de første år kan forekomme vandgennemtrængning ved nye tagsten. At luften i tagrummet danner kondens på tagfladens underside pga. manglende ventilation. Revner i forskællingen mellem tagsten og murværk I gavle med murværk i en halv stens tykkelse opstår der nogle gange revner i forskællingsmørtlen, hvilket kan skyldes:

38 Stikordsregister Sidetal efterfulgt af * betyder, at der er illustration af det pågældende bygningsværk. 38 afkortning af tagsten 26 afskalninger 37 afstandslister 26 Amalienborg Slot 14* binding 26 blådæmpning 36 brandkamme 33 brugte sten, genanvendelse af 35 bæverhaler 21 bæverhaler, oplægning 31 Danmark 6, 7 Dantegl: håndbearbejdet 17 håndstrøgen bæverhale 21 håndstrøgen dobbeltvinget 23 håndstrøgen JP1 (Rådhusblanding) 13 håndstrøgen JP2 (Slotsblanding) 15 håndstrøgen munk- og nonnetagsten (Helsingør) 19 håndstrøgen munk- og nonnetagsten 18 håndstrøgen rygningssten 23 håndstrøgen skotrendesten 25 håndstrøgen top-/startsten 24 håndstrøgen tudsten 24 håndstrøgen udluftningssten med hævet vandløb 25 håndstrøgne specialsten 23 håndstrøgne vingetagsten 11 Designmuseum Danmark 12* dobbeltdækning 31* dækbredde 26 farveforskel 35 forskælling 33 fredede ejendomme 26 Frederiksborg Slot 39 Gartnergården 27* gavlmure, fritstående 33 glaserede blandinger 35 glaserede tegltagsten 36 grater lagt i mørtel 34 Horsens Toldbod 20* håndstrøgne Dantegl, fremstilling af 8 Ingemanns Hus 4* Irak 6 Italien 6 kalkspringere 35 kronedækning 31* krumme bygninger 27 lægteafstand 26 lægter 26 løstliggende rygningssten 37 løstliggende tagsten 37 Mesopotamien 6 Moesgaard 30* Mothsgaarden 10* munk- og nonnetagsten 18, 19 munk- og nonnetagsten, oplægning 29 mørtelblandinger 33, 34 Nyboder 32* Nørre Vosborg 22* overfladebehandling 34 overstrygning 33 revner i forskællingen 37 revner i rygningssten 37 Roskilde Domkirke 6* rygninger lagt i mørtel 33 Siem Kirke 16* skrå gavle 27 skæve tagflader 27 sortering 35 Spøttrup 7* syring 35 Sæby 5, 7 Sæby Dampteglværk 7 Sæby Jernkilde 7 taghældning 26 tegl 6 teglbrænding 6 teglværker 6 udsat beliggenhed 27 understrygning 33 vandindtrængning 37 ventilation 35 vingetagsten 7, 8, 9, 11, 13, 15, 17 vingetagsten, oplægning 26 vingetagstenens enkelte dele 9* Volstrup Teglværk 5, 6*, 7, 8 Litteraturliste Nyt fra Dansk Tag, nr. 2, juni 1999, 1. årg. Udgivet af Lafarge Tekkin A/S, Aalborg Larsen, Niels-Holger (arkitekt MAA) Stemplede vingetagsten Bygningsarkæologiske studier, 1985 Bering, Peter (arkitekt MAA) Oplægning af munke- og nonnetegl af middelalderlig model, 1992 Jessen, Curt von (arkitekt MAA) Byhuset, Byggeskik i købstaden, 1980 Mortensen, Henrik Bugge Ler, tegl og prægtige bygningsværker, 1998 Udgivet i forbindelse med Dantegls 100 års jubilæum Tegl 36 - Oplægning af tegltage, 2005 Udgivet af Murerfagets Oplysningsråd Bygningsbevaring, 1995 Udgivet af Skandinavisk Jurakalk A/S Kulturarvsstyrelsen Information om bygningsbevaring Tegltage med vingetagsten, 2012

39 Frederiksborg Slot - Dantegl håndstrøgne vingetagsten JP1(sortglaseret blanding i fire farvenuancer)

Oplægningsvejledning

Oplægningsvejledning Oplægningsvejledning Cassius tagsten Januar 2010 Mat sort engoberet Wienerberger A/S Rørmosevej 85 3200 Helsinge Tlf.: 70131322 Fax.: 70131321 info@wienerberger.dk www.wienerberger.dk 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

håndstrøgne tagsten ANVENDELSE AF HÅNDSTRØGNE DANTEGL TAGSTEN FRA LAFARGE ROOFING

håndstrøgne tagsten ANVENDELSE AF HÅNDSTRØGNE DANTEGL TAGSTEN FRA LAFARGE ROOFING håndstrøgne tagsten ANVENDELSE AF HÅNDSTRØGNE DANTEGL TAGSTEN FRA LAFARGE ROOFING Indhold Tegl som byggemateriale Side 4 Fremstilling af håndstrøgne Dantegl Side 6 Dantegl håndstrøgen vingetagsten Side

Læs mere

HÅNDBOG Lægningsvejledning

HÅNDBOG Lægningsvejledning HÅNDBOG Lægningsvejledning Indhold Afstandslister... side 3 Lægter... side 3 Ventilation... side 4-5 Fastlæggelse af tagfladens længde... side 6 Oplægning - binding... side 7 Rygningslægninger... side

Læs mere

PROJEKTERING FASTLÆGGELSE AF TAGFLADENS HØJDE LÆGTNING

PROJEKTERING FASTLÆGGELSE AF TAGFLADENS HØJDE LÆGTNING PROJEKTERING FASTÆGGESE AF TAGFADENS HØJDE Generelt Under projekteringen bør det tilstræbes, at tagfladen går op med antal hele tagsten. Det kan ske ved at foretage mindre ændringer i udhængets størrelse

Læs mere

flad fals tagsten piano

flad fals tagsten piano flad fals tagsten piano B y g g e m a t e r i a l e r s i d e n 1 9 0 7 A S MEYER HOLSEN producerer Piano på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år. Produktionen

Læs mere

Vingefals tagsten. hf 14

Vingefals tagsten. hf 14 Vingefals tagsten hf 14 A S B y g g e m a t e r i a l e r s i d e n 1 9 0 7 BRANDENBURGER serien produceres på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 1 år. Produktionen

Læs mere

Letvægts fals tagsten. Ravensberger Light

Letvægts fals tagsten. Ravensberger Light Letvægts fals tagsten Ravensberger Light B y g g e m a t e r i a l e r s i d e n 1 9 0 7 A S MEYER HOLSEN producerer Ravensberger Light på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i

Læs mere

MELODIE. Vingefals tagsten. Byggematerialer siden 1907

MELODIE. Vingefals tagsten. Byggematerialer siden 1907 MELODIE Vingefals tagsten 50 ÅRS PRODUKTGARANTI 5 ÅRS TOTALGARANTI CREATON er Tysklands største tagstensproducent, og har mere end 125 års erfaring i branchen. Den store viden har virksomheden brugt på

Læs mere

Dobbelt vinge fals tagsten. Zwilling

Dobbelt vinge fals tagsten. Zwilling Dobbelt vinge fals tagsten Zwilling B y g g e m a t e r i a l e r s i d e n 1 9 0 7 A S MEYER HOLSEN producerer Zwilling på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år.

Læs mere

HZ15. Der ydes 40 års totalgaranti på alle MEYER HOLSENs produkter. Vi ser frem til at levere Deres nye kvalitetstag med MEYER HOLSEN tegltagsten.

HZ15. Der ydes 40 års totalgaranti på alle MEYER HOLSENs produkter. Vi ser frem til at levere Deres nye kvalitetstag med MEYER HOLSEN tegltagsten. HZ15 1 Vingetagsten 2 HZ15 MEYER HOLSEN producerer HF15 på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år. Produktionen af tagsten samt tilbehør produceres i såkaldte H-kassetter.

Læs mere

MULDEN 1 Falstagsten

MULDEN 1 Falstagsten MULDEN 1 Falstagsten 2 MULDEN Vingefalstagsten MEYER HOLSEN producerer MULDEN på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år. Produktionen af tagsten samt tilbehør produceres

Læs mere

MULDEN 1 Falstagsten

MULDEN 1 Falstagsten MULDEN 1 Falstagsten 2 3 MULDEN Vingefalstagsten MULDEN Farver og overflader MEYER HOLSEN producerer MULDEN på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år. Produktionen

Læs mere

PIANO. Flad falstagsten

PIANO. Flad falstagsten PIANO 1 Flad falstagsten 2 PIANO MEYER HOLSEN producerer PIANO på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år. Produktionen af tagsten samt tilbehør produceres i såkaldte

Læs mere

HÅNDBOG Lægningsvejledning

HÅNDBOG Lægningsvejledning HÅNDBOG Lægningsvejledning For Nibra og Nelskamp tagsten Indhold Afstandslister... side 3 Lægter... side 3 Ventilation... side 4-5 Protex Undertage... side 6-7 Fastlæggelse af tagfladens længde... side

Læs mere

Ravensberger Light. Letvægtsfalstagsten

Ravensberger Light. Letvægtsfalstagsten Ravensberger Light 1 Letvægtsfalstagsten 2 Ravensberger Light MEYER HOLSEN producerer Ravensberger Light på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år. Produktionen af

Læs mere

ET STYKKE DANSK BYGNINGSHISTORIE

ET STYKKE DANSK BYGNINGSHISTORIE monier præsenterer ET STYKKE DANSK BYGNINGSHISTORIE DANTEGL FRA VOLSTRUP TEGLVÆRK ANNO 1882 Sni Sni O Uden nakke Uden nakke Uden nakke Uden nakke et naturligt produkt, der blot bliver smukkere med årene

Læs mere

Produktbeskrivelse. RT 804, Rød Højslev S-formet Vingetegl

Produktbeskrivelse. RT 804, Rød Højslev S-formet Vingetegl Produktbeskrivelse RT 804, Rød Højslev S-formet Vingetegl Version: 7. september 2018 Indledning: Nærværende beskrivelse er tænkt som vejledning for Rådgiver, i forbindelse med beskrivelse af produkt samt

Læs mere

ZWILLING. Dobbelt vingefalstagsten.

ZWILLING. Dobbelt vingefalstagsten. ZWILLING 1 Dobbelt vingefalstagsten. 2 ZWILLING Dobbelt vinge fals tag MEYER HOLSEN producerer ZWILLING på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år. Produktionen af

Læs mere

Produktbeskrivelse. RT 810, Blådæmpet Højslev Vingetegl, lille dansk format

Produktbeskrivelse. RT 810, Blådæmpet Højslev Vingetegl, lille dansk format Produktbeskrivelse RT 810, Blådæmpet Højslev Vingetegl, lille dansk format Version: 7. september 2018 Indledning: Nærværende beskrivelse er tænkt som vejledning for Rådgiver, i forbindelse med beskrivelse

Læs mere

ZWILLING. Dobbelt vingefalstagsten.

ZWILLING. Dobbelt vingefalstagsten. ZWILLING 1 Dobbelt vingefalstagsten. 2 3 ZWILLING Dobbelt vinge fals tagsten MEYER HOLSEN producerer ZWILLING på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 150 år. Produktionen

Læs mere

Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør.

Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør. Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør. Murafslutning med tegltagsten Ved afslutning med tegltagsten kan følgende fremgangsmåde anbefales: Tagstenene

Læs mere

HF14 / VARIO. Vingefalstagsten

HF14 / VARIO. Vingefalstagsten HF14 / VARIO 1 Vingefalstagsten 2 HF14 / VARIO Vingefalstagsten MEYER HOLSEN producerer HF14 / VARIO på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i mere end 1 år. Produktionen af tagsten

Læs mere

HF14 / VARIO. Vingefalstagsten

HF14 / VARIO. Vingefalstagsten HF14 / VARIO 1 Vingefalstagsten 2 3 HF14 / VARIO Vingefalstagsten HF14 / VARIO Farver og overflader MEYER HOLSEN producerer HF14 / VARIO på et af Tysklands mest moderne teglværker, der har eksisteret i

Læs mere

Tagfladens bredde og tagstenens dækbredder Højslev Vingetegl Lille Dansk Format - 2

Tagfladens bredde og tagstenens dækbredder Højslev Vingetegl Lille Dansk Format - 2 Oplægningsvejledning Højslev Vingetegl Lille Dansk format Indhold 2 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 3 Tagfladens højde og lægtning 4 Mål vedrørende rygning Afstand fra kip til 1. lægte og afstand

Læs mere

Produktbeskrivelse. RT 825, Rød Højslev dyb falstagsten lille model Hillerød

Produktbeskrivelse. RT 825, Rød Højslev dyb falstagsten lille model Hillerød Produktbeskrivelse RT 825, Rød Højslev dyb falstagsten lille model Hillerød Version: 7. september 2018 Indledning: Nærværende beskrivelse er tænkt som vejledning for Rådgiver, i forbindelse med beskrivelse

Læs mere

MELODIE Vingefalstagsten

MELODIE Vingefalstagsten MELODIE Vingefalstagsten 1 2 MELODIE Vingefalstagsten CREATON er Tysklands største tagstensproducent, og har mere end 125 års erfaring i branchen. Den store viden har virksomheden brugt på at udvikle tagstenen

Læs mere

Højslev Dyb Falstagsten Lille Model Hillerød

Højslev Dyb Falstagsten Lille Model Hillerød Oplægningsvejledning Højslev Dyb Falstagsten Lille Model Hillerød Oplægning med Rund rygningssten med horn Indhold 2 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 3 Tagfladens højde og lægtning 4 Mål vedrørende

Læs mere

Produktbeskrivelse. RT 716, Xenon-grå engoberet TiefaSupra variabel falstagsten

Produktbeskrivelse. RT 716, Xenon-grå engoberet TiefaSupra variabel falstagsten Produktbeskrivelse RT 716, Xenon-grå engoberet TiefaSupra variabel falstagsten Version: 10. september 2018 Indledning: Nærværende beskrivelse er tænkt som vejledning for Rådgiver, i forbindelse med beskrivelse

Læs mere

UDFØRELSE UNDERTAG TAGFOD UNDERSTRYGNING MED MØRTEL

UDFØRELSE UNDERTAG TAGFOD UNDERSTRYGNING MED MØRTEL UDFØRELSE UNDERTAG Undertag skal udføres i overensstemmelse med principperne anført i klassifikationsordningen DUKO, vejleninger fra TOR og TOP samt i følgende BYG-ERFA Erfaringsblade: Undertage. Opbygning,

Læs mere

Oplægning med topsten samt Rund rygningssten med horn Indhold

Oplægning med topsten samt Rund rygningssten med horn Indhold Oplægningsvejledning Højslev Dyb Falstagsten LT6 Oplægning med topsten samt Rund rygningssten med horn Indhold 2 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 3 Tagfladens højde og lægtning 4 Mål vedrørende

Læs mere

Tekniske data Tiefa XL-Variabel falstagsten

Tekniske data Tiefa XL-Variabel falstagsten Oplægningsvejledning Laumans TIEFA XLVARIABEL Falstagsten Indhold 2 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 3 Tagfladens højde og lægtning 4 Mål vedrørende rygning Afstand fra kip til 1. lægte og afstand

Læs mere

TEGLTAGE MED VINGESTEN

TEGLTAGE MED VINGESTEN INFORMATION OM BYGNINGSBEVARING TEGLTAGE MED VINGESTEN Tage af tegl har været kendt i Danmark siden 1100-tallet, indført af kirke, kongemagt og aristokrati. Tegltaget er bl.a. kendt og værdsat for sit

Læs mere

Oplægning uden topsten med Gl. Silkeborg rygningssten Indhold

Oplægning uden topsten med Gl. Silkeborg rygningssten Indhold Oplægningsvejledning Højslev Romerfalstagsten K21 Oplægning uden topsten med Gl. Silkeborg rygningssten Indhold 2 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 3 Tagfladens højde og lægtning 4 Mål vedrørende

Læs mere

Oplægning med rygningsindlæg. Indhold

Oplægning med rygningsindlæg. Indhold Oplægningsvejledning Laumans IDEALSUPRA Vingefalstagsten Oplægning med rygningsindlæg Indhold Rygningsindlæg 2 Tekniske data 3 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 4 Tagfladens højde og lægtning 5

Læs mere

K ULBRÆNDTE TAGSTEN FRA F ALKENLØWE

K ULBRÆNDTE TAGSTEN FRA F ALKENLØWE K ULBRÆNDTE TAGSTEN FRA F ALKENLØWE T RADITIONEN TRO De ægte håndlavede tagsten fra Falkenløwe viderefører århundreders erfaring og traditioner. Tagstenene bliver lufttørret og kulbrændt i en gammel kulfyret

Læs mere

NIBRA H14 DATABLAD. Tekniske data. Længde ~39,0 cm. Min. taghældning 15 ca. 3,6 kg pr. stk. Binder 435/115 til 38x73 lægter.

NIBRA H14 DATABLAD. Tekniske data. Længde ~39,0 cm. Min. taghældning 15 ca. 3,6 kg pr. stk. Binder 435/115 til 38x73 lægter. NIBRA H14 DATABLAD Tekniske data Længde ca. 43,4 cm Bredde ca. 26,7 cm Lægteafstand ca. 33,3 cm + 10 mm Dækbredde ca. 21,5 cm Antal stk./m² ca. 13,9 stk Min. taghældning 15 Vægt ca. 3,6 kg pr. stk. Binder

Læs mere

DANROOF PRIMA/SUPER MONTERINGSVEJLEDNING. 1 Principskitse, undertag/ventilation. 2 Tagfod med udhæng. 3 Tagfod uden udhæng.

DANROOF PRIMA/SUPER MONTERINGSVEJLEDNING. 1 Principskitse, undertag/ventilation. 2 Tagfod med udhæng. 3 Tagfod uden udhæng. 1 Principskitse, undertag/ventilation 2 Tagfod med udhæng Afstandsliste Butyltape Rendejern 18 mm krydsfinerplade Min. 30 mm Isolering Forskalling Dampspærre Danroof Prima og Super undertag er diffusionsåbent

Læs mere

MODENA - romerfalstagsten

MODENA - romerfalstagsten 1 Steffen Sten ApS Havnegade 70B 5000 Odense C 65916430 info@steffensten.dk tagsten.net MODENA - romerfalstagsten 2 3 2 3 1 2. Forskydning top 25 mm 3. Integreret sømhul 1 Modena 11 Dæklængde ca. 34,0-36,5

Læs mere

MODENA - romerfalstagsten

MODENA - romerfalstagsten 1 Steffen Sten ApS Havnegade 70B 5000 Odense C 65916430 info@steffensten.dk tagsten.net MODENA - romerfalstagsten 2 3 2 3 1 2. Forskydning top 25 mm 3. Integreret sømhul 1 Modena 11 Dæklængde ca. 34,0-36,5

Læs mere

Isola Undertag. Til fast underlag. Tørre og sunde huse!

Isola Undertag. Til fast underlag. Tørre og sunde huse! Isola Undertag Til fast underlag Isola Isokraft Høj Normal Tørre og sunde huse! Isola Isokraft Fast underlag af brædder eller tagkrydsfiner Generelt om undertag Isola Isokraft er et ekstra kraftigt og

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14097

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14097 SKØNSERKLÆRING J.nr. 14097 Besigtigelsesdato: 2014-10-13 Mandag den 13. oktober 2014 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som

Læs mere

E/F Gammel Ladegaard

E/F Gammel Ladegaard E/F Gammel Ladegaard Åboulevarden 7 13, 1635 København V Julius Thomsens Gade 16 22, 1632 København V Herman Triers Plads 2 6, 1631 København V Kleinsgade 2, 1633 København V Tilstandsrapport Tag Marts

Læs mere

Oplægning uden topsten med Ny Højslev rygningssten Indhold

Oplægning uden topsten med Ny Højslev rygningssten Indhold Oplægningsvejledning Højslev Dyb Falstagsten LT6 Oplægning uden topsten med Ny Højslev rygningssten Indhold 2 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 3 Tagfladens højde og lægtning 4 Mål vedrørende rygning

Læs mere

Oplægning med topsten. Indhold

Oplægning med topsten. Indhold Oplægningsvejledning Laumans IDEALVARIABEL Vingefalstagsten Oplægning med topsten Indhold 2 Tekniske data 3 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 4 Tagfladens højde og lægtning 5 Mål vedrørende rygning

Læs mere

TAG SHINGLES. Spændende og elegant tagløsning

TAG SHINGLES. Spændende og elegant tagløsning TAG SHINGLES Spændende og elegant tagløsning Opnå nemt en spændende og elegant tagløsning Vælg en tagløsning, der fuldender din bolig... Tagshingles forbedrer udseendet på de fleste hustyper og gør det

Læs mere

Oplægning uden rygningsindlæg. Indhold

Oplægning uden rygningsindlæg. Indhold Oplægningsvejledning Laumans IDEALSUPRA Vingefalstagsten Oplægning uden rygningsindlæg Indhold 2 Tekniske data 3 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 4 Tagfladens højde og lægtning 5 Mål vedrørende

Læs mere

Det er nemmere at lægge ståltrapezplader oven på det gamle tag end at lægge et nyt tag af tagpap. [før]

Det er nemmere at lægge ståltrapezplader oven på det gamle tag end at lægge et nyt tag af tagpap. [før] 0 Færdig på en weekend Det er nemmere at lægge ståltrapezplader oven på det gamle tag end at lægge et nyt tag af tagpap. Sværhedsgrad: LeT svært Du skal have målt op og bestilt pladerne, så du har alle

Læs mere

Isola To-lags Dækning

Isola To-lags Dækning Isola To-lags Dækning Isola Kraftunderlag Light Isola Kraftunderlag SBS Isola Svejseoverlag Light Isola Svejseoverlag SBS Tørre og sunde huse! Mekanisk fastgørelse Generelt Tagbelægningerne består af kraftige

Læs mere

Ordliste fagudtryk tag

Ordliste fagudtryk tag Ordliste fagudtryk tag Afstandsliste Gennemgående træliste (trykimprægneret) placeret ovenpå spær. Den skal sikre afstand mellem undertag og lægter, så vand på undertaget uhindret kan løbe til tagrenden.

Læs mere

SØLLERØD PARK TEGLTAGENES TILSTAND.

SØLLERØD PARK TEGLTAGENES TILSTAND. SØLLERØD PARK TEGLTAGENES TILSTAND. Om denne rapport Rapporten er udarbejdet på bestilling af Ejerforeningen Søllerød Park, med næstformand Bent Rasmussen som kontaktperson. Besigtigelsen er udført den

Læs mere

SAG: Udskiftning af tag og renovering af facader BYGH.: Holstebro Kommune Ole Juul Thomassen ENTREPRENØR: TØMRERMESTER ERIK JENSEN ApS

SAG: Udskiftning af tag og renovering af facader BYGH.: Holstebro Kommune Ole Juul Thomassen ENTREPRENØR: TØMRERMESTER ERIK JENSEN ApS PROJEKT-BESKRIVELSE Lokalhistorisk Arkiv Vinderup Tag og facaderenovering Side 1 af 13 GENEREL ORIENTERING... 3 TAGRENOVERING... 4 LEVERING/OPSTILLING AF FACADESTILLADS... 4 NEDBRYDNING... 5 TAGKONSTRUKTION...

Læs mere

Højslev 04 Laumans 18 Læggevejledning 32

Højslev 04 Laumans 18 Læggevejledning 32 TAGSTENSTILBEHØR 02 HELE SKANDINAVIENS TEGLLEVERANDØR SIDEN 1911 Hos Randers Tegl brænder vi for godt håndværk. Vi driver en familieejet virksomhed, og vores sortiment er resultatet af mange generationers

Læs mere

ClimaLife -tagstenen der renser luften

ClimaLife -tagstenen der renser luften ClimaLife -tagstenen der renser luften PROFILE - DIN SIKRE LEVERANDØR AF BYGGEMATERIALER ClimaLife -tagstenen der renser luften Foto: Anders Ekström Nu kan du få en tagsten - der virkelig gør noget for

Læs mere

WinTagfod. til banevare, pladeundertag og gesims. Fås i alu, zink og sort. - vi ændrer vaner

WinTagfod. til banevare, pladeundertag og gesims. Fås i alu, zink og sort. - vi ændrer vaner WinTagfod til banevare, pladeundertag og gesims Fås i alu, zink og sort. - vi ændrer vaner Banevare Fordele Ingen krydsfiner Nedfældning af rendejern ikke nødvendig Ingen montering af alu tagfod Diffusionsåben

Læs mere

ClimaLife -tagstenen der renser luften

ClimaLife -tagstenen der renser luften -tagstenen der renser luften Profile - din sikre leverandør af byggematerialer -tagstenen der renser luften 30 års garanti Foto: Anders Ekström Nu kan du få en tagsten - der virkelig gør noget for miljøet

Læs mere

Oplægning med topsten samt Rund rygningssten med horn. Indhold

Oplægning med topsten samt Rund rygningssten med horn. Indhold Oplægningsvejledning Højslev Romerfalstagsten K21 Indhold Oplægning med topsten samt Rund rygningssten med horn 2 Tagfladens bredde - tagstenens dækbredder 3 Tagfladens højde og lægtning 4 Mål vedrørende

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13111

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13111 SKØNSERKLÆRING J.nr. 13111 Besigtigelsesdato: Tirsdag den 22. oktober 2013 kl. 10:00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som

Læs mere

Halotén 2000. Montagevejledning Undertag. www.cembrit.dk

Halotén 2000. Montagevejledning Undertag. www.cembrit.dk Halotén 2000 Montagevejledning Undertag Indhold Produktinformation 2 Undertagets opbygning 3 Undertagets udførelse 4 Montering 5 Detaljer 6 Vedligeholdelse 7 Service og forhandling 7 www.cembrit.dk Produktinformation

Læs mere

Tagfoden opbygges i samarbejde mellem tømrer og tagdækker.

Tagfoden opbygges i samarbejde mellem tømrer og tagdækker. Afstandsliste Min. 30 mm Butyltape Rendejern 18 mm krydsfinerplade Isolering Dampspærre Forskalling Tyvek er diffusionsåbent og må lægges direkte på isoleringen. Det anbefales at etablere en luftspalte

Læs mere

- de originale rustikke håndbankede Vindø GulvTegl

- de originale rustikke håndbankede Vindø GulvTegl - de originale rustikke håndbankede Vindø GulvTegl Gule håndbankede med flammer Håndbankede GulvTegl fra Vindø Teglværk ved Mariager Fjord er en direkte fortsættelse af flere århundreders tradition for

Læs mere

Shingle Den lette tagløsning

Shingle Den lette tagløsning Shingle Den lette tagløsning den lette tagløsning Produktet Shingle Uovertruffen holdbarhed Med Shingle tilbyder Metrotile et produkt der har sat byggetraditioner og arkitektur i højsædet. Samtidig har

Læs mere

Isola Selvbygger 3. Til skråt tag ned til 3 graders taghældning. Stærkt, sikkert enkelt at montere. Tørre og sunde huse!

Isola Selvbygger 3. Til skråt tag ned til 3 graders taghældning. Stærkt, sikkert enkelt at montere. Tørre og sunde huse! Selvbygger 3 Til skråt tag ned til 3 graders taghældning Stærkt, sikkert enkelt at montere Tørre og sunde huse! Sikker tagdækning med lang levetid Selvbygger 3 er en moderne tagbelægning med stor fleksibilitet

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12117

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12117 SKØNSERKLÆRING J.nr. 12117 Besigtigelsesdato: 3. oktober 2012, kl. 9:30 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede

Læs mere

KONSTRUKTIONSDETALJER

KONSTRUKTIONSDETALJER KONSTRUKTIONSDETALJER RYGNING 19 x 50/75 Kip Liste og ventilationsbånd monteres efter snor og rygning med søm pr. max. 300 mm. Anden øverste række plader sømmes i opbuk, øvrige plader sømmes i forkant.

Læs mere

1 Indledning. 2 Baggrund MEMO

1 Indledning. 2 Baggrund MEMO MEMO TITEL Andelsbofællesskabet Forsøgsgården - Vandindtrængning ved kviste DATO 21. august 2013 TIL Andelsbofællesskabet Forsøgsgården KOPI FRA Erik Beck Jensen PROJEKTNR A022959-014 ADRESSE COWI A/S

Læs mere

Wakaflex inddækningssystem til vægge og skorstene

Wakaflex inddækningssystem til vægge og skorstene Monteringsvejledning Wakaflex inddækningssystem til vægge og skorstene ROOFS FOR LIVING ROOFS FOR LIVING INDHOLD GENERELT Pakken indeholder materialer til inddækning af skorsten (72x72 cm) på en tagkonstruktion

Læs mere

T A G M E D O M T A N K E

T A G M E D O M T A N K E TAG MED OMTANKE VÆLG ÆGTE TEGL TIL TAGET Ægte tegl - det bæredygtige valg. Tegl er et rent naturmateriale. Ren ler og naturlige mineraler, der er forarbejdet og brændt ved høj temperatur for at opnå uovertruffen

Læs mere

KOMPROMENT U N D E R TA G

KOMPROMENT U N D E R TA G KOMPROMENT U N D E R TA G KOMPROMENT type 150 KOMPROMENT Viking type 280 ML MH Testet af Teknologisk Institut Få yderligere informationer på www.komproment.dk Undertaget er en udsat bygningsdel der i mange

Læs mere

monteringsvejledning MONTERING UNDERTAG Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui ssuntiam utempor rem venis alis

monteringsvejledning MONTERING UNDERTAG Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui ssuntiam utempor rem venis alis monteringsvejledning MONTERING UNDERTAG Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui Selvbærende undertage fra Phønix Tag entiantio Materialer eo experovid qui tem comnis ssuntiam utempor rem venis alis Indholdsfortegnelse

Læs mere

OPLÆGNING AF TEGLTAGE. November 2005

OPLÆGNING AF TEGLTAGE. November 2005 November 2005 OPLÆGNING AF TEGLTAGE November 2005 FORORD Oplægning af tegltage Tegl 36 er murerfagets anvisning på, hvorledes tage med tagsten lægges korrekt. Et enigt fag: murersvende, murermestre og

Læs mere

Building Value. Tegltagsten. Den ideelle løsning til moderne og sunde byggerier

Building Value. Tegltagsten. Den ideelle løsning til moderne og sunde byggerier uilding Value Tegltagsten en ideelle løsning til moderne og sunde byggerier se de mange muligheder på de næste sider Wienerberger Tegltagsten er et vigtigt element i dansk byggekultur, og Wienerberger

Læs mere

BENDERS BETONTAGSTEN OPLÆGNINGSVEJLEDNING. Palema (2K) og Exklusiv (1K) For tagdækkere eller for dig, der lægger taget selv. www.bmc-danmark.

BENDERS BETONTAGSTEN OPLÆGNINGSVEJLEDNING. Palema (2K) og Exklusiv (1K) For tagdækkere eller for dig, der lægger taget selv. www.bmc-danmark. BENDERS BETONTAGSTEN OPLÆGNINGSVEJLEDNING Palema (2K) og Exklusiv (1K) For tagdækkere eller for dig, der lægger taget selv www.bmc-danmark.dk TAGTILBEHØR Kun Palema (2K) illustreret BMC Danmark A/S leverer

Læs mere

PERFORM Form og Fals

PERFORM Form og Fals PERFORM Form og Fals Tips til... Inddækning mod mur Gode råd og nyttig viden Inddækning ved skorsten ved rygning på tagfladen falsede samlinger limede samlinger Miljørigtige inddækninger PERFORM flexibel

Læs mere

DET BEDSTE DE KAN LÆGGE PÅ TAGET! BENDERS TAG. Benders - Prof på tagsten! www.benders.dk. Hælder det mod tagsten? Besigtigelse indvendig og udvendig

DET BEDSTE DE KAN LÆGGE PÅ TAGET! BENDERS TAG. Benders - Prof på tagsten! www.benders.dk. Hælder det mod tagsten? Besigtigelse indvendig og udvendig BENDERS TAG OPLÆGNINGS VEJLEDNING - et produkt med Benders betontagsten kan du selv lægge dit nye tag. Er du lidt snild på fingrene, og med hjælp fra gode venner tager det kun nogle få dage. Værktøjet

Læs mere

Mangler der noget, eller er der vare der er i stykker, skal De

Mangler der noget, eller er der vare der er i stykker, skal De Montagevejledning: Brænderum vare nr. 16632-1 Grundmål: 198x198 cm. 2050 2868 2170 1980 2170 Læs denne vejledning grundigt igennem. Undersøg om materialet stemmer overens med det leverede. Mangler der

Læs mere

TAGET - DEN 5. FACADE GENERAL OPLÆGNINGSVEJLEDNING

TAGET - DEN 5. FACADE GENERAL OPLÆGNINGSVEJLEDNING TAGET - DEN 5. FACADE GENERAL OPLÆGNINGSVEJLEDNING 50 ÅRS PRODUKTGARANTI 5 ÅRS TOTALGARANTI CREATON AG udsteder G A R A N T I B E V I S Nr. / En garanti på 50 år (begyndende fra datoen for levering på

Læs mere

KUN DE BEDSTE NÅR TOPPEN

KUN DE BEDSTE NÅR TOPPEN KUN DE BEDSTE NÅR TOPPEN 2 LANG LEVETID HØJ KVALITET ÆSTETISK SMUK Når du skal vælge tagsten, er der særligt tre ting, du skal fokusere på: Lang levetid, høj kvalitet og et æstetisk smukt udseende. Når

Læs mere

TIL-TAG! den bedste investering du kan gøre på din terrasse!

TIL-TAG! den bedste investering du kan gøre på din terrasse! TIL-TAG! den bedste investering du kan gøre på din terrasse! Oplevelsen af udemiljøet omkring huset kan med enkle Til-Tag forvandles fra ubehageligt, vådt og trækkende, til behageligt, tørt og lunt. Med

Læs mere

Fibercement Bølgeplader, Type 146/48, 1090x1180 på lægter

Fibercement Bølgeplader, Type 146/48, 1090x1180 på lægter Bygningsbeskrivelse Side : 1/7 Udarbejdet: SLa Kontrolleret: MBM Godkendt: MBM Fibercement Bølgeplader, Type 146/48, 1090x1180 på lægter Ansvarsfraskrivelse Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet

Læs mere

Monteringsanvisning Wakaflex

Monteringsanvisning Wakaflex a Monteringsanvisning Wakaflex 100-150 mm Forkant af Wakaflex 2. Indhold Produktinformation 2 Produktinfo 3 Tilbehør 3 Grundlæggende principper 4 Detaljeløsninger Skorsten 5 Dæklister 8 Murværk 9 Rund

Læs mere

MELODIE Vingefalstagsten

MELODIE Vingefalstagsten MELODIE Vingefalstagsten 1 2 3 MELODIE Vingefalstagsten MELODIE Farver og overflader MELODIE er udført med samme profil som de gamle danske tagsten, med et æstetisk klassisk udseende. Dertil er der udviklet

Læs mere

MELODIE Vingefalstagsten

MELODIE Vingefalstagsten MELODIE Vingefalstagsten 1 2 MELODIE Vingefalstagsten MELODIE er udført med samme profil som de gamle danske tagsten, med et æstetisk klassisk udseende. Dertil er der udviklet en moderne teknologi, der

Læs mere

A/B Valkyrien 2200 København N

A/B Valkyrien 2200 København N A/B Valkyrien 2200 København N Vurdering af omkostninger ved forlængelse af tagets restlevetid Ejendommen er opført omkring 1925, Tagkonstruktion og tagbelægninger er fra ejendommes opførelsestidspunkt

Læs mere

Tagsten i tegl - en smuk hilsen til fremtiden

Tagsten i tegl - en smuk hilsen til fremtiden Tagsten i tegl - en smuk hilsen til fremtiden Falstagsten - den sikre løsning 4 TEUTO Den klassiske løsning. OPTIMAX Den økonomiske løsning. MODENA ROMERFALS Den variable løsning. HP10 FLADTAGSTEN Den

Læs mere

VISIO Udvalg af farver og overflader

VISIO Udvalg af farver og overflader VISIO Glatte tegl 1 2 3 VISIO Fordele VISIO Udvalg af farver og overflader Sinterbrændingsmetoden med en temperatur på over 1.100 C giver tagstenen en jævn, mat skinnende overflade. Tagstenen bliver mere

Læs mere

LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK

LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK Dette skrift er baseret på en videnkupon lavet som et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Murværk og murer Mikael Martlev i perioden 2012-13. Indledning - kort

Læs mere

BB Top 280. Ekstra stærkt undertag Montagevejledning

BB Top 280. Ekstra stærkt undertag Montagevejledning BB Top 280 Ekstra stærkt undertag Montagevejledning kls. MH Vælg det rigtige undertag Undertaget er en bygningsdel som i løbet af året udsættes for store belastninger: Fygesne, slagregn, vindbelastninger

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING (DK)

MONTAGEVEJLEDNING (DK) MONTAGEVEJLEDNING (DK) Tillykke med Deres nye møbel fra dk3 ROYAL SYSTEM reolen blev tegnet i 1948 af den legendariske danske designer og producent Poul Cadovius. Det var ét af verdens første væghængte

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING HUNTON UNDERTAG 18 / 25 HUNTON UNDERTAG TG 2190 UTDK - 02/18

MONTERINGSVEJLEDNING HUNTON UNDERTAG 18 / 25 HUNTON UNDERTAG TG 2190 UTDK - 02/18 MONTERINGSVEJLEDNING HUNTON UNDERTAG 18 / 25 UTDK - 02/18 TG 2190 HUNTON UNDERTAG Opbevaring/lagring Hunton Undertag skal lagres tørt og være tørt ved montering. Før montering bør pladerne evt. akklimatiseres,

Læs mere

Montagevejledning UNDERTAG VIKING 200. VIKING type 200

Montagevejledning UNDERTAG VIKING 200. VIKING type 200 Montagevejledning UNDERTAG VIKING 200 VIKING type 200 MH Vælg det rigtige undertag Undertaget er en bygningsdel som i løbet af året udsættes for store belastninger: fygesne, slagregn, vindbelastninger

Læs mere

Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 35

Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 35 Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 35 Profilmetal a/s Telefon: 56630222 Skovsøviadukten 3 CVR: 26137063 4200 Slagelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side 2 Monteringsvejledning, ansvar og

Læs mere

Tage Byens tage, vedligehold. Tegltage, rygninger og grater, brandkamme og fritstående gavlmure, inddækninger, undertag, skifertag, Kobber- og blytage

Tage Byens tage, vedligehold. Tegltage, rygninger og grater, brandkamme og fritstående gavlmure, inddækninger, undertag, skifertag, Kobber- og blytage yens tage, vedligehold. Kobber- og blytage yens tage Et tæt tag er afgørende for en bygnings overordnede vedligeholdelsestilstand. t er husets femte facade og en vigtig del af bybilledet. Ved vedligehold

Læs mere

KOMPROMENT betontagsten

KOMPROMENT betontagsten KOMPROMENT betontagsten 30 GARANTI Å R TEGLTAG BETONTAG NATURSKIFERTAG SOLCELLETAG TAGTILBEHØR UNDERTAG OVENLYSVINDUER KOMPROMENT betontagsten Dobbelt D sort KOMPROMENT betontagsten Dobbelt D KOMPROMENT

Læs mere

GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG

GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG 2 HOLD LIV I DIT GAMLE TAG BLIV EKSPERT PÅ DIT EGET TAG Det behøver hverken være svært eller tidskrævende at holde liv i dit gamle tag. Til gengæld har et velholdt tag betydning

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14122

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14122 SKØNSERKLÆRING J.nr. 14122 Besigtigelsesdato: Den 27.11.2014 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 19

Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 19 Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 19 Profilmetal a/s Skovsøviadukten 3 4200 Slagelse Telefon: CVR: 56630222 26137063 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side 2 Monteringsvejledning, ansvar og

Læs mere

gennemfarvet facadeplade

gennemfarvet facadeplade power board gennemfarvet facadeplade POWER BOARD POWER BOARD C facadeplader gennemfarvet fibercementplade i 3 farver Bredde mm 1200 Længde mm 2400 Tykkelse mm 8 Vægt kg pr. plade 33,41 Vægt kg pr. m 2

Læs mere