Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen!"

Transkript

1 v./stegemüller & Sepstrup Side Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen! Vi beskriver ret detaljeret, hvordan du kommer fra dit regneark med informationer fra gravsten til en hjemmeside, hvor du har en kirkegård, hvor dine gæster kan søge på afdødes navn og få vist informationer fra gravstenen og også kan se/hente billedet. Vi ved, det kan virke svært. Derfor har vi inddelt det i otte faser. Hver fase består af en række konkrete "ting", du skal gøre, eller sagt anderledes "handlinger du skal foretage". Hvis noget går galt, går du tilbage til den foregående fase og prøver igen. Der er intet, der kan gå galt, bare du altid bevarer et eksemplar af dit originale regneark, og et eksemplar af dine originale billeder. Det er en god idé at starte med at gemme dit originale regneark, og et eksemplar af dine originale billeder på et USB stik, en Cd-rom eller lignende. Vejledningen er (med succes) afprøvet af Tage Jensen fra Albertslund. Resultatet af Tages arbejde finder du her: Kort om de otte faser - en læsevejledning I 0. fase introducerer vi det hele og fortæller om de forudsætninger, vi skriver ud fra. I 1. fase skriver vi lidt om det at taste informationerne fra gravstenene ind i et regneark. 2. fase beskriver, hvordan du omdanner dit regneark til data, der kan bruges i en database. I 3. fase opretter du tabeller i MySQL og fylder dine data ind i tabellerne. 4. fase er lidt speciel, for her skaber du selv data til en tabel ud fra de andre tabeller, du har lavet. I 5. fase er du i klar til at lave det, dine brugere får at se: din hjemmeside med kirkegården. Det er vigtigt, at du er klar over, at vi ikke laver din hjemmesides udseende for dig. Det skal du selv gøre. Vi beskriver udelukkende, hvordan du får det til at fungere. I 6. fase får du lidt tips & tricks til at gøre dine billeder mindre på en nem måde I 7. fase sender du det hele ud på nettet med et program, der kan transportere filer fra din pc til din hjemmeside I 8. fase ønsker vi dig hjerteligt tillykke, fordi det lykkedes for dig! Vi bruger nogle forskellige programmer, som du måske ikke har endnu - men de er alle gennemtestet og afprøvet af mange dygtige brugere på Internettet, og de er alle gratis. Derfor tør vi anbefale dem til dig.

2 v./stegemüller & Sepstrup Side Det drejer sig om: en editor: et billedbehandlingsprogram: IrfanView et FTP-program: FileZilla. 0. fase: Omdan regneark til tabeller og forbered hjemmeside Hvis du følger vejledningen, vil vi mene, du ender med en kirkegård på Internettet. Du skal læse hele vejledningen, inden du går i gang. Vi beskriver den model, vi bruger, som vi har lært af Per Agerbæk; det kan selvfølgelig også gøres anderledes, men det kan vi ikke hjælpe med. Vejledningen er hjælp og inspiration til dit arbejde, ikke et kursus i php og MySQL, og ikke et kursus i at lave hjemmesider. Men kan du gennemføre de faser, der er beskrevet i dette dokument, er det ingen sag, at lave den sidste del (som primært er den forside, brugeren kommer til, når vedkommende klikker på dit link i Dansk KirkegårdsIndex, DKI) Forudsætninger: 1. Din udbyder tilbyder PHP og MySQL og du kan oprette forbindelse til phpmyadmin på dit webhotel. 2. Som model er brugt en kirkegård fra Brande. Du skifter navnet Brande ud med dit sogn. 3. Vi navngiver tabellerne i databasen med de fire første bogstaver af sognets navn - men aldrig æ, ø og å i tabelnavne og filnavne! Hvis du har fx Højby kan tabellerne i stedet blive til fx hoej. 4. I MySQL skal du ende med tre tabeller: a. branperson (information om personerne) b. branperson_og_pics (personer og billeder er koblet sammen) c. branpics (links) 5. Gem filerne efterhånden som du arbejder dig gennem de forskellige faser. Det er lettere at gå et skridt tilbage end at skulle helt tilbage til det grundlæggende regneark. 6. Du viser ikke informationer/sten, hvis dødsfaldet er mindre end 10 år gammelt. 1. fase: Indtaste informationen fra stenene i et regneark Du opretter et regneark med syv kolonner. Det kan fx se sådan ud: A B C D E F G Nr. Navn Født den Fødested Dødsdato Dødssted Billednr. 1 Hans Peter Jensen Hansen Hørby Undløse Mary Nielsen Brande Thyregod Jens Nielsen Hans Hansen Du behøver ikke selv skrive noget i kolonne A. Når du er færdig med hele kirkegården, kan du få Excel til at sætte disse numre på. Det gør du ved at skrive 1 ved den første person og 2 ved den næste. Så markerer du blot 1-tallet og 2-tallet, og trækker i det lille fyldhåndtag, til der står et nummer ved alle personerne.

3 v./stegemüller & Sepstrup Side Kolonnerne med datoer er specielle. Dem skal du formatere som tekst. Marker hele kolonnen og tryk på CTRL 1 og vælg tekst. Det er meget vigtigt, at datoerne i dit regneark ser ud præcist, som vi har vist det her - også når du kigger i formellinien i Excel. Hvis de ser anderledes ud, kan de ikke indlæses i din database. Formellinien Billednr.: Dit kamera vil tildele hvert billede et nummer. Det er dette, du skal skrive i kolonnen billednummer. Som det er vist i eksemplet, kan der være flere personer, der får samme billednummer. Det er helt OK. Kald regnearket fx brande.xls Nyt trick pr 3. april 2007: Det har vist sig, at det kan drille at danne sql-filen fordi der typisk mangler oplysninger på stenene om fødested og dødssted. Jeg har fundet dette trick til at afhjælpe det: 1. marker alle rækkerne i regnearket 2. sorter efter fødested så du får alle de blanke fødesteds-felter til at stå samlet enten øverst eller nederst. 3. skriv ordet blank i cellerne husk du kan kopiere 4. marker igen alle rækkerne 5. sorter nu efter dødssted og nu skriver du ordet blank i alle cellerne, hvor der mangler dødssted 6. marker igen alle rækker og sorter efter Nr. (din kolonne A). Nu er alle personerne på deres rette plads igen, og nu stå der noget i alle stedfelterne. Vi fjerner ordet blank senere. 2. fase: Forbered til import i databasen Markér kolonne A-F. Kopier informationerne til et nyt regneark. Gem dette regneark som en CSVfil fx brandeperson.csv Nr. Billednr Gå tilbage til regnearket brande.xls og marker nu først kolonne A, og kopier indholdet af kolonnen til et nyt regneark. Marker kolonne G og kopier kolonnens indhold ind ved siden af den første kolonne. Det skal se ud som på billedet. Nu har vi fortalt databasen, at person nummer 1 finder vi på billede 1234 osv. Dette regneark gemmer du som fx brandeperson_og_pics.csv. Nu har du to csv-filer nemlig brandeperson.csv og brandeperson_og_pics.csv. Disse to filer skal du bruge til at indlæse dine data i din database. Csv betyder "adskilt med komma" på engelsk. Vi plejer at bruge Crimson som editor til det næste trin. Crimson er gratis og kan alt det, vi behøver. Du finder Crimson her:

4 v./stegemüller & Sepstrup Side Lav branperson til en sql-fil Når du har hentet Crimson, åbner du brandeperson.csv med Crimson. Du vil se noget, der ligner dette: Nr.;Navn;Født den;fødested;dødsdato;dødssted 1;Hans Peter Jensen Hansen; ;Hørby; ;Undløse 2;Mary Nielsen; ;Brande; ;Thyregod 3;Jens Nielsen; ;; ; 4;Hans Hansen;;; ; Der, hvor Excel begynder på en ny celle i regnearket, har vi nu i stedet et ; (altså: semikolon). 1. Slet den øverste linie med " Nr.;Navn;Født den;fødested;dødsdato;dødssted" 2. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'Beginning of line'. I feltet 'Replace with' skriver du INSERT INTO branperson VALUES (' 3. Sæt flueben nede i 'Regular expression' 4. Klik på 'Replace all' Nu vil dine rækker se sådan ud: INSERT INTO branperson VALUES ('1;Hans Peter Jensen Hansen; ;Hørby; ;Undløse INSERT INTO branperson VALUES ('2;Mary Nielsen; ;Brande; ;Thyregod INSERT INTO branperson VALUES ('3;Jens Nielsen; ;; ; INSERT INTO branperson VALUES ('4;Hans Hansen;;; ; 1. Tryk igen CTRL H, så du får startet en søg og erstat 2. I 'Find what' skriver du ; (altså: semikolon) 3. I feltet 'Replace with' skriver du ', ' (altså: pling komma mellemrum pling) 4. Hvis der er flueben i 'Regular expression', skal det fjernes. 5. 'Replace all' 6. Nu er alle dine semikoloner væk. 7. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'End of line'. I feltet 'Replace with' skriver du '); (altså: pling slutparentes semikolon) 8. Sæt flueben i 'Regular expression' 9. Klik på 'Replace all' Nu vil rækkerne se sådan ud: INSERT INTO branperson VALUES ('1', 'Hans Peter Jensen Hansen', ' ', 'Hørby', ' ', 'Undløse'); INSERT INTO branperson VALUES ('2', 'Mary Nielsen', ' ', 'Brande', ' ', 'Thyregod'); INSERT INTO branperson VALUES ('3', 'Jens Nielsen', ' ', '', ' ', '', '); INSERT INTO branperson VALUES ('4', 'Hans Hansen', ' ', ' ', ' '); Gem filen som brandeperson.sql. Du skal sikkert lige slette den nederste linie, der ikke rummer informationer om personer, men alene har: INSERT INTO branperson VALUES (' '); Nu er rækkerne klar til at blive indlæst i din MySQL-database. De kommer til at ligge i tabellen, der hedder branperson. I SQL-filen startes hver række med information om, hvad databasen skal gøre (den skal indsætte i tabellen, vi kalder branperson). Værdierne, der skal indsættes, er alle omkranset af enkelt anførselstegn ( = pling). Listen af værdier, der skal indsættes, er omkranset af (og). Hver række afsluttes med et semikolon. Når rækker ser sådan ud, er de klar til at blive læst ind i databasen. Denne viden gælder alle dine tabeller, og du vil få brug for det igen ved næste tabel.

5 v./stegemüller & Sepstrup Side Lav brandeperson_og_pics.csv til en sql-fil 1. Åbn med Crimson filen brandeperson_og_pics.csv 2. Ved at følge opskriften ovenfor med at lave søg og erstat, skal du skabe rækker, der ser sådan ud: 3. INSERT INTO branperson_og_pics VALUES ('1', '1234'); osv., hvor første ciffer er personens nummer og andet ciffer er billedets nummer. 4. Gem filen som branperson_og_pics.sql og tjek om sidste linie skal slettes, da den ikke rummer information om billeder. 5. Den er nu klar til at blive indlæst i databasen i tabellen branperson_og_pics 3. fase: Opret tabellerne i MySQL på dit webhotel Du er nu klar med indholdet til de to første tabeller nu skal du oprette et sted at placere dette indhold. Det sker i tabeller i din MySQL-database på dit webhotel. Du opretter tabellerne ved at skrive i dit sql-vindue. SQL-vinduet ser sådan ud, og du skal slette den tekst, der står i forvejen: Dit SQL-vindue Tabellen branperson CREATE TABLE branperson ( ID int (5) NOT NULL auto_increment, navn tinytext, born date default NULL, born_place tinytext, death date default NULL, death_place tinytext, PRIMARY KEY (ID) ); Tryk udfør. Du får besked om, at tabellen er oprettet. Du har nu oprettet en tabel med seks felter. Tabellen kan rumme de første seks felter fra dit regneark. Felterne har engelske navne for at undgå æ, ø, og å. Nu skal du have fyldt indholdet af din sql-fil ind i tabellens felter. 1. Åbn fil branperson.sql. Markér det hele med CTRL A, kopier med CTRL C.

6 v./stegemüller & Sepstrup Side Gå ind i dit sql-vindue og tryk CTRL V. Nu vises filens indhold i sql-vinduet 3. Tryk udfør. Du vil få en besked om, hvor mange rækker, der er udført. 4. Hvis du klikker på fanebladet 'Vis' vil du se, dine rækker er sat pænt ind i tabellens felter. Hvis du fulgte tricket med at skrive ordet blank i de tomme fødesteds- og dødsstedsfelter, skal vi nu have fjernet ordet igen. Du gør sådan: I dit SQL-vindue skriver du: UPDATE branperson SET born_place = WHERE born_place = blank ; Nu har du erstattet alle forekomster af ordet blank med en HTML-kode, der sætter et mellerum. Hvis du viser dine data i tabeller, sikrer koden at det ser pænt ud, og at der er lige mange celler ved alle personer. betyder: no break space altså ikke linieskift men et blanktegn. Vi skal også have fjernet alle forekomster af ordet i dødssted. Du gør sådan: UPDATE branperson SET death_place = WHERE death_place = blank ; Tabellen branperson_og_pics Opret tabellen med denne kommando, så der bliver et felt til personens nummer og et til billednummeret: CREATE TABLE branperson_og_pics ( person int(11) NOT NULL default '0', pict int(11) NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (person, pict) ); Gennemfør trinnene 1-4 ovenfor igen, denne gang med filen brandeperson_og_pics.csv. Tillykke - Hent en kop kaffe, og tag en pause! Du er nu rigtig langt; du har tabellen med personerne og du har tabellen, hvor der for hver person står hvilket billede, der hører til vedkommende. Vi mangler at lave én tabel: den der rummer link fra person til billede. Den opretter vi i næste fase. 4. fase: tabellen branpics Skab data til tabellen branpics Tabellen bruges til at skabe det link, der vises ved hver person; når man klikker på linket, får man vist et billede af den rigtige gravsten. Udfordringen er at få lavet en liste over billednumrene, hvor hvert billednummer kun findes én gang.

7 v./stegemüller & Sepstrup Side Denne eksport Du gør sådan: 1. Gå til dit sql-vindue og skriv SELECT DISTINCT pict FROM branperson_og_pics; 2. Du får en liste af unikke billednumre, dvs. hvert nummer optræder kun én gang. 3. Tryk på den nederste mulighed for eksport se billedet herover 4. I næste skærmbillede sætter du mærke ud for muligheden Microsoft Excel 2000 og trykker udfør. 5. Du havner i Excel, hvor kolonne A nu rummer alle dine billednumre. 6. Kopier hele kolonnen A og indsæt indholdet i kolonne C 7. I kolonne B skriver du stien til det sted på dit webhotel, hvor billederne ligger/kommer til at ligge. Jeg gør altid det, at jeg opretter en mappe, der hedder fx brande og i den mappe ligger en mappe, der hedder pics. I mappen pics lægger jeg alle billederne. Hvis du gør noget tilsvarende, skal der i kolonne B stå følgende: /brande/pics/pict (eller evt. pict med små bogstaver tjek hvad dine billeder hedder) 8. I kolonne D skriver du.jpg eller.jpg (tjek om dit kamera skriver med store eller små bogstaver og udfyld på samme måde som dine billeder, og ens hver gang; bemærk at i kolonne D skal der et punktum foran JPG eller jpg) 9. Dit kamera bruger sikkert et billednummer på fire cifre. Da vi bruger billednummeret = billedets filnavn som link, er det vigtigt, at billedet med navnet PICT0001 også bliver til PICT0001.JPG og ikke PICT1.JPG i det regneark, du er ved at lave. Der skal altså i regnearket være foranstillede nuller, hvis billederne ikke allerede har 4-cifrede numre. Har de allerede det: Gå til punkt 11 a. Hvis du har Excel 2003 eller nyere: Marker hele kolonnen med billednummeret (kolonne C) > CTRL 1 > Vælg Speciel > Marker at du vil formatere som Postnummer > Landestandard sættes til Portugisisk (Portugal) > OK. b. Hvis du har en anden udgave af Excel, kan du markere hele kolonnen -> CTRL 1 > vælge Brugerdefineret > vælge en af dem (måske har du en med ####), og oppe i skrivefeltet under ordet type skrive 0000 (nuller). Så ved Excel, at vi ønsker fire tal pr. celle, og at ledige pladser skal udfyldes med nuller. c. Når du er færdig med at formatere kolonne C, skal hvert tal i kolonnen svare nøjagtig til nummeret på billedet, og der skal hverken være flere eller færre cifre. 10. Nu ser dit regneark ud som til højre. Gem med navnet brandepics.csv. 11. Tag en kop kaffe mere! A B C D 1 /brande/pics/pict 0001.JPG 2 /brande/pics/pict 0002.JPG 3 /brande/pics/pict 0003.JPG 4 /brande/pics/pict 0004.JPG

8 v./stegemüller & Sepstrup Side Omdanne branpics.csv til en sql-fil Åbn brandepics.csv med Crimson. Det vil se ca. sådan ud: 1;/brande/pics/PICT;0001;.JPG; 2;/brande/pics/PICT;0002;.JPG; 3;/brande/pics/PICT;0003;.JPG; 4;/brande/pics/PICT;0004;.JPG; Der skal bare laves lidt søg og erstat nu. 1. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'Beginning of line'. I feltet 'Replace with' skriver du INSERT INTO branpics VALUES (' 2. Sæt flueben i 'Regular expression' 3. Klik på 'Replace all' 4. Tryk CTRL H. I 'Find what' skriver du ;/brande i næste box skriver du, '/brande (altså: pling komma mellemrum pling skråstreg og dit sogn ingen mellemrum og ingen æ, ø, å) 5. Fjern evt. fluebenet i 'Regular expression'. Replace all. 6. Næste søg og erstat er at fjerne de overflødige semikoloner. CTRL H. I øverste box; i nederste ingenting lad den være blank. Replace all. 7. Sidste step her er at få lavet en pæn slutning på vores rækker også til denne tabel. I 2. fase lærte du, at en række skal afsluttes således '); (altså pling slutparentes semikolon). 8. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'End of line'. I feltet 'Replace with' skriver du '); 9. Sæt flueben i Regular expression. 10. Klik på 'Replace all'. Nu ser dine rækker sådan ud: INSERT INTO branpics VALUES ('1', '/brande/pics/pict0001.jpg'); 11. Gem som brandepics.sql Oprette tabellen branpics Nu har du skabt data til tabellen branpics - den mindste del er at oprette den på din MySQL-server, så du efterfølgende har et sted at fylde dine data ind. Med følgende kommando opretter du et område på dit webhotel, hvor der er plads til dine data. For at få et felt til nummeret og et felt til linket skriver du sådan, i dit SQL-vindue: CREATE TABLE branpics ( nr int(11) NOT NULL default '0', sti tinytext, PRIMARY KEY (nr) ); Fylde indhold i tabellen branpics 1. Marker hele indholdet af brandepics.sql med CTRL A. Kopier med CTRL C. 2. Går til dit sql-vindue og tryk CTRL V for at sætte ind > Udfør 3. Du får besked om, hvor mange instruktioner, der er udført. Med afslutningen af 4. fase har du oprettet alle de nødvendige tabeller, og du har fyldt indholdet af dit regneark ind i de rette felter i de tre tabeller. Nu er hele din database klar.

9 v./stegemüller & Sepstrup Side fase: Selve hjemmesiden I denne fase har vi sværere ved at hjælpe dig, for vi ved ikke, hvordan du ønsker, din hjemmeside skal se ud, eller hvordan du ønsker at præsentere din kirkegård på nettet. Fsva den del henviser vi til al den tilgængelige litteratur om at lave en hjemmeside. Men vi hjælper selvfølgelig med de tre scripts (sider med koder), der passer med ovenstående model. Og vi sender dem til dig på mailen, hvis du beder om det. Men igen: det er vigtigt at slå fast, at vi hjælper med funktionaliteten, der gør, at din kirkegård "virker", men vi kan ikke vide, hvordan din hjemmeside med kirkegården skal se ud. Du modtager de tre markerede filer, og dem beskriver vi her: 1. Index.php er forsiden, brugeren kommer til, når man klikker på dit link i Dansk KirkegårdsIndex. Den kan fx se sådan ud: og den rummer søgemekanismen. 2. brande_svar_soeg.php er den fil, der viser søgeresultaterne incl. links (filens navn fortæller, at dette er svar på søgning). 3. brande_visbilled er den fil, der viser den konkrete gravsten - og man kan sige, at den er målet med det hele I det følgende beskriver vi, hvilke ændringer du som minimum skal foretage for at få funktionaliteten til at fungere på din hjemmeside. Herudover skal du naturligvis give siden dit eget præg med dit eget telefonnummer, dit eget navn, dine egne billeder osv. [I de tre filer har jeg indsat visse tekster i [] for at det skal fremgå, at her skal du skrive eget navn, egen kirkegård mv. Når du har fyldt dine informationer ind, skal der ikke længere stå [ og ] I index.php skal du som minimum ændre i linierne i linie 22, hvor jeg har: <form action="brande_svar_soeg.php" method="post">. I action skal du skrive navnet på din svar_soeg.php I brande_svar_soeg.php skal du først og fremmest have fat i linie 20 ff. Du finder de nødvendige informationer i brevet/mailen fra din udbyder. //forbind til server og vælg database OBS HER $conn = mysql_connect ("din host - måske localhost", "dit databasenavn", "din databasekode") or die(mysql_error()); mysql_select_db("vælg din database", $conn) or die(mysql_error());?> Du skal også have fat i linie 32 ff. //laver en forepørgsel i tabellen person Her!

10 v./stegemüller & Sepstrup Side $stmt = "select * from brglperson where navn like '%". $safeseek. "%' and death <= date_sub(now(), interval 10 year) order by death desc"; $svar = mysql_query ($stmt) or die(mysql_error()); echo("<! stmt = $stmt -->\n"); Du vil gerne have din tabel med person, og den vil svare til det, jeg her i vejledningen har kaldt branperson; det vil sige, at det er din tabel i MySQL med alle personerne og deres informationer. Du skal også ændre i linie 67, hvor jeg har: $stm = "select * from brglperson_og_pics a, brglpics b where a.pict = b.nr and a.person = ".$row["id"]; her vil du have din person_og_pics og din pics. Endelig skal du ændre i linie 71, hvor jeg har: print "<a href='brande_visbilled.php?img=". $linkrow["sti"]. "'>Vis stenen</a><br />"; Her vil du have din visbilled.php I brande_visbilled skal du som minimum ændre alle de steder, hvor jeg har noget med [din]. 6. fase: Lidt om billeder Det er vores erfaring, at billeder optaget med omkring 1 Mb og derefter reduceret til ca. 100 k er fine til formålet. Hvis du ikke reducerer dem til en fornuftig størrelse (som vi altså synes er omkring de 100 k) får du hurtigt pladsproblemer på dit webhotel - eller også får du nogle store regninger! Størrelsesreduktionen skal du først foretage, når du er færdig med at skrive billederne ind i regnearket. Du har jo selv som ejer af kirkegården brug for den fine kvalitet, så du kan få alle detaljerne med, når du skriver ind. For let at gøre alle billederne mindre på én gang kan du bruge programmet IrfanView (http://www.irfanview.com/ ), der er gratis, som du kan hente ved at trykke på knappen Download now Når du har hentet programmet og installeret det på din computer, er du klar til at gå i gang med at gøre alle dine billeder mindre.

11 v./stegemüller & Sepstrup Side Klik på File og vælg Batch Conversion/Rename 2. Klik dig frem til den mappe, hvor du har dine billeder 3. Marker alle billederne i mappen og træk dem over i skærmbilledets venstre side, så de kommer til at stå under Input files ( ) 4. Klik på den aflange knap, der hedder 'Use this directory as output', der betyder, at du vælger en mappe, hvor du vil have de behandlede billeder placeret. Selve den konkrete mappe skriver du nede i det hvide skrivefelt, der har overskriften Output directory. Det er en rigtig god idé at udpege en anden mappe end den, hvor originalerne ligger, for skulle det gå galt, har du ikke ødelagt dine billeder, og du kan bare prøve en gang til. 5. I Work as sætter du mærke i Batch conversion 6. I Batch Conversion settings sætter du flueben i boksen Use advanced options. 7. Klik på Set advanced options, I det skærmbillede du nu får op, kan du indstille, hvor store billederne skal være. 567 * 567 giver et billede på ca. 100 k, hvis du startede med optagelser på 1 Mb. 8. Sæt op som vist til højre og tryk OK. Det der er særlig vigtigt er, at du sætter flueben i "Preserve aspect ratio (proportional)". Ellers kan dine billeder blive forvrænget i størrelsesforholdet. 9. Nu kommer du ud til den første side igen, hvor du trykker start. 10. Alle dine billeder bliver nu behandlet. Du kan trykke exit og forlade IrfanView. 7. fase: Send filerne til hjemmesiden Nu er du så langt, at det eneste du mangler er, at sende dine billedfiler og de tre filer med koder ud på dit webhotel, så du kan se, at/om det hele "virker", som det skal. Når man sender filer til sit webhotel, skal man bruge et FTP-program; det kan oversættes lidt frit til Fil Transport Program. Der findes mange forskellige, men vi har gode erfaringer med det gratis FileZilla. Når du klikker på linket kommer du til programmets download side. Vælg den øverste mulighed (pt. FileZilla ). Vælg ikke den, der hedder noget med server, og vælg ikke den, der hedder noget med Beta. Når du har klikket på den rigtige grønne download knap, vælger du i næste skærmbillede den mulighed, der hedder noget med setup.exe. Herefter installerer du programmet på din pc. Når du åbner FileZilla, får du et skærmbillede som dette:

12 v./stegemüller & Sepstrup Side Start med at klikke på New Site. Så får du mulighed for at udfylde felterne i højre side. Oplysningerne, du skal bruge, finder du i materialet fra din udbyder. De blev sendt til dig, da du oprettede dit webhotel. Når du har indtastet dine oplysninger, trykker du på Connect. Nu får du et billede, hvor du har din egen computer i venstre side og dit webhotel i højre side. Du sender hele mappen til webhotellet ved at markere mappen og trykke enter. Du kan også trække mappen over i højre vindue. Så går upload processen i gang og du får den rigtige struktur ovre på webhotellet. 8. fase: Tillykke Du har nu forhåbentlig en kirkegård på Internettet. Hvis ikke, så kontakter du én af os, og så skal vi se, hvad vi kan gøre.

13 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only. This page will not be added after purchasing Win2PDF.

TYPO3 Nyhedsbrev. Version: 1.2 Tilpasset TYPO3: 4.2 Sidst opdateret: 20/10-2010 Copyright: IdeFA Gruppen

TYPO3 Nyhedsbrev. Version: 1.2 Tilpasset TYPO3: 4.2 Sidst opdateret: 20/10-2010 Copyright: IdeFA Gruppen TYPO3 Nyhedsbrev Version:. Tilpasset TYPO3: 4. Sidst opdateret: 0/0-00 Copyright: IdeFA Gruppen IdeFA Gruppen - Havnepladsen - 9900 Frederikshavn - Tlf. 46 907 930 - info@idefa.dk - www.idefa.dk Indholdsfortegnelse.

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

bedreweb.dk - Bolette Obbekær 2012 SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL

bedreweb.dk - Bolette Obbekær 2012 SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL TRIN 1: WORDPRESS MAPPEN WordPress er et gratis program, der bruges til at lave hjemmesider og blogs. Du skal downloade WordPress og bagefter lægge det på dit

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Hvad er RefWorks?... 2 Opret dig som bruger... 2 Inden du går i gang... 3 Klargøring af computer til download af Write-N-Cite v. 4.2... 3 Installation af Write-N-Cite... 4 Installation

Læs mere

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact Printvenlig side for Forsidetekst Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact www.survey-xact.dk Oprettelsen af en kursusevaluering består af flg. trin: 1. Oprettelse af spørgeskema ud fra en skabelon 2.

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet.

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er, at programmet skal registreres (programmet kan dog bruges i 30 dage, hvis det ikke

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Umbraco installationsvejledning

Umbraco installationsvejledning på et ScanNet ASP Webhotel Indledning Beskrivelse Denne vejledning vil indeholde installation af CMS systemet Umbraco på et ASP Webhotel. Det dansk grundlagt Content Management System (CMS) Umbraco er

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step Af Gitte Winter Graugaard Nov. 2013, Sigil version 0.7.2 1 Her følger en intro skridt for skridt til at oprette en e- bog i SIGIL og publicere den på SAXO

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple.

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1af23 Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1. Forord. Denne brugervejledning er fremstillet for at hjælpe personer ved Lokalhistorisk Arkiver i ny Sønderborg kommune, som kun har ringe kendskab

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version xgalleri xgalleri opstod ud fra ønsket om at lægge en større samling billeder på nettet. Der findes mange programmer, som kan bruges til at lægge datafiler på nettet; men de fungerer typisk på den måde,

Læs mere

GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING

GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING DANSKE BEDEMÆND august 2014 v1.4 1 P a g e INDHOLDSFORTEGNELSE Adgang... 3 Overordnet om Umbraco... 4 Højreklik muligheder i oversigten...

Læs mere

1. Opret din nye Google konto

1. Opret din nye Google konto Indhold 1. Opret din nye Google konto... 2 2. Test din nye konto... 5 3. Kom i gang med Gmail indstil sprog til dansk... 6 4. Gmail indhold på skærmen... 8 5. Skriv og send en mail... 9 Til:... 9 Cc:...

Læs mere

Beredskab TNG. Beredskab TNG er en opgradering af det "gamle" beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0.

Beredskab TNG. Beredskab TNG er en opgradering af det gamle beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0. Beredskab TNG Beredskab TNG er en opgradering af det "gamle" beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0. Beredskab TNG... 1 Kom godt i gang... 2 Redigér beredskabsdokumentet...

Læs mere

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Notat Ansvarlig HJB Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Sådan bruger du SharePoint til Maskindatabasen Maskindatabasen er oprettet i et program der hedder SharePoint

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Indlæsning af tilskud fra UVM

Indlæsning af tilskud fra UVM Indlæsning af tilskud fra UVM Brugervejledning version 1.0 Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Download bogføringskladde fra brevportalen... 3 Gem regneark på din arbejdsplads... 3 Bearbejdning

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

Lectio. SMS-service vejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.

Lectio. SMS-service vejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom. Lectio SMS-service vejledning 1992-2010 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Baggrund Vejledning

Læs mere

Avanceret kampagnestyring

Avanceret kampagnestyring Indlæsning af egne kampagner:... 1 Prioritering af kampagner... 3 Arbejdsgangen er følgende:... 3 Mere om RET:... 4 Kampagne numre:... 4 Rapportudskrivning af kampagner:... 4 Udskriv prismærker for en

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Installationsvejledning Family Tree Maker

Installationsvejledning Family Tree Maker Side 1 af 10 Først og fremmest tillykke med din nye version, oversat til dansk af undertegnede. Håber du bliver lige så glad for alle dens muligheder, som så mange over hele verden er blevet det. Installation

Læs mere

Lundtofte skole 2007/08. Åbn FrontPageExpress og Explorer begge programmer skal være åbne når du laver hjemmesiden.

Lundtofte skole 2007/08. Åbn FrontPageExpress og Explorer begge programmer skal være åbne når du laver hjemmesiden. Det vigtigste Hjemmeside i FrontPageExpress Åbn FrontPageExpress og Explorer begge programmer skal være åbne når du laver hjemmesiden. Lav en mappe til din hjemmeside. Find først din mappe på skolens netværk,

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012 Picto Selector Lav dine egne symbolark Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5 Picto Selector på USB...8

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

RIGSPOLITIET. Vejledning i konvertering. fra. Word -dokument. til. PDF-fil. på politi.dk. Rigspolitiets websektion

RIGSPOLITIET. Vejledning i konvertering. fra. Word -dokument. til. PDF-fil. på politi.dk. Rigspolitiets websektion RIGSPOLITIET Vejledning i konvertering fra Word -dokument til PDF-fil på politi.dk Rigspolitiets websektion Indledning Da vi skal leve op til kravene om tilgængelighed på Internettet, skal alle tekster

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Karens vejledning til at migrere WordPress fra localhost til livesite

Karens vejledning til at migrere WordPress fra localhost til livesite Karens vejledning til at migrere WordPress fra localhost til livesite Indhold 1. Oprette ny wordpress-installation 1 2. Overførsel af visse mapper/filer med FileZilla 1 NextGEN plugin 2 4. Eksport af databasen

Læs mere

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af opslagsfil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 4 Indlæsning af datafil i scanneren... 6 Brug af scanneren... 7 Sådan scanner du... 7 Tømning

Læs mere

Installation af webtrees på et webhotel ved one.com

Installation af webtrees på et webhotel ved one.com Installation af webtrees på et webhotel ved one.com Når du har fået bekræftelse på dit webhotel er blevet oprettet er du klar til at installere webtrees. En god idé er at installere et FTP program (er

Læs mere

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark.

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark. Budget vejledning Indhold Oprettelse af budget i TØS...3 TØS- budget til excel eksport af budget...4 Excel budget til TØS import af budget...5 Udlæse regnskabstal til budget...8 Slette budgetter...8 UDSKRIFTER...9

Læs mere

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper.

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. Villy Andersen Frederiksberg den 8. september 2014. Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. For at få samling på nogle af de tidligere udsendte beskrivelser og vejledninger om Brothers Keeper (BK)

Læs mere

VEJLEDNING. Hastigheden for afspilning kan ændres og det er muligt at lave hurtig spring frem og tilbage

VEJLEDNING. Hastigheden for afspilning kan ændres og det er muligt at lave hurtig spring frem og tilbage VEJLEDNING DANDAS-TV Viewer er lavet til håndtering af TV-inspektion. (Skærm billeder og funktionalitet kan afvige fra den seneste version af programmet. DB adgang er ikke inkluderet) Programmet kan Indlæse

Læs mere

Næsgaard Markkort/AgroSat

Næsgaard Markkort/AgroSat Næsgaard Markkort/AgroSat Vejledning til administration af data i ver. 8.00 Udarbejdet specielt til brugere af Næsgaard Markkort ADVICER og AgroSat DataLogisk ApS, Stubbekøbingvej 41, 4840 Nørre Alslev

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Opret ODBC datakilde Vejledning

Opret ODBC datakilde Vejledning Vejledning V. 1 APRIL 2011 FOR KUNDESERVICE Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Målgruppe... 3 1.3 Krav... 3 2 Opret ODBC Datakilde (Open Database Connectivity)... 3 2.1 Forbindelse

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

Hvad Hvorfor Hvordan

Hvad Hvorfor Hvordan Hvad Hvorfor Hvordan Hent OpenKapow Installer programmet OpenKapow er et enkelt program til at bygge robotter for at skrabe data på nettet. Programmet er gratis at hente og bruge. Det findes i en linux-

Læs mere

Arbejd videre med statistik

Arbejd videre med statistik Danmarks Statistik databanker@dst.dk Arbejd videre med statistik Vejledning i PC-AXIS og Statistikbanken Danmarks Statistik juni 2003 1 www.dst.dk www.statistikbanken.dk Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2

Læs mere

Opgaver. Notater. Opgave 1: Find kursus hjemmeside og bladre lidt rundt på siderne.

Opgaver. Notater. Opgave 1: Find kursus hjemmeside og bladre lidt rundt på siderne. Opgaver Opgaverne er stillet i henhold til medleverede brugervejledning, og som er en facitliste for opgaverne. Brug den undervejs til at løse opgaverne med, og kom med de punkter som den måtte mangle,

Læs mere

2) OVERVEJE hvordan dine træningsdata skal overføres til dagbogen.

2) OVERVEJE hvordan dine træningsdata skal overføres til dagbogen. Kære løber, Denne vejledning har til formål at hjælpe dig hele vejen igennem vores tilmeldingsprocedure. Det kan være en god idé, at printe denne vejledning ud og have liggende ved siden af computeren,

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Weblink. Brugermanual. Hotline: 79 30 01 56

Weblink. Brugermanual. Hotline: 79 30 01 56 Weblink Brugermanual Hotline: 79 30 01 56 Indholdsfortegnelse: Log ind på Gateway/Weblink:...3 Opret Ny ordre:...4 Indtastning af Varer til bestilling:...7 Søg vare:...8 Udskriv ordren....11 Ordrebekræftigelse

Læs mere

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Indhold 2 Start Lidt om sidens layout 3 Åbn den downloadede fil i CoffeeCup og gem den som dit eget projekt 3 Knapperne Ring og Mail Indsæt nyt link på Ring og mail

Læs mere

Tre sideopsætninger: 1 Forside. 2 Standard 3 Liste. 1 Forside. 2 Underside. 3 Liste

Tre sideopsætninger: 1 Forside. 2 Standard 3 Liste. 1 Forside. 2 Underside. 3 Liste 1 Forside Tre sideopsætninger: 1 Forside 2 Standard 3 Liste 2 Underside 3 Liste Ret indhold på en side I systemet kan du let rette tekst, link og billeder på hjemmesiden Først skal du logge ind i systemet

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Det gratis WordPress blog værktøj er vokset gennem årene til et fuldgyldigt CMS-system content management system). WordPress har forenklet processen

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Karens vejledning til WordPress, september 2014 1

Karens vejledning til WordPress, september 2014 1 Karens vejledning til WordPress, september 2014 1 Karens WordPress vejledning september 2014 INDHOLD Hvad er WordPress 1 Generelt om WordPress 2 Frontend og backend 2 Skrive en blog-tekst (indlæg/post)

Læs mere

WinDCCD Brugervejledning. Indhold. Adgangskontrol...2

WinDCCD Brugervejledning. Indhold. Adgangskontrol...2 Indhold Adgangskontrol...2 WinDCCD Hovedmenu...3 Information på tværs...3 Opret generel information...3 Slet generel information...3 Patienter...4 Patienter...4 Sådan filtrerer du data...4 Sådan redigerer

Læs mere

Opgave 1. Opret de 4 tabeller i FTSFrontend programmet. Indsæt mindst 3 forskellige tabelværdier i kunder, målerstatus, byer og regning..

Opgave 1. Opret de 4 tabeller i FTSFrontend programmet. Indsæt mindst 3 forskellige tabelværdier i kunder, målerstatus, byer og regning.. Side 1 af 11 Dato: 07-09-2003 Opgaver i oprettelse af kunder og info i database med java. Opgave 1. Opret de 4 tabeller i FTSFrontend programmet. Indsæt mindst 3 forskellige tabelværdier i kunder, målerstatus,

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Vejledningsmateriale SIDIS

Vejledningsmateriale SIDIS Vejledningsmateriale SIDIS Udarbejdet til Kontrolinstanser April 2015 Version 2.0 Log ind i systemet Login i systemet 3pkontrol.sik.dk Undlad www i adressen! Log ind med din mailadresse og det password

Læs mere

Masseredigering af tilmeldinger pa virksomhedens side

Masseredigering af tilmeldinger pa virksomhedens side Masseredigering af tilmeldinger pa virksomhedens side 7. udgave, revideret marts 2012 Vejledningen er opdateret i forbindelse med indførelse af ny side til masseredigering af tilmeldinger. Denne vejledning

Læs mere

Typo3 vejledning BMI af 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI

Typo3 vejledning BMI af 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI af 1 side 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI GENERELT...3 LOGIN...3 STARTSIDEN...4 SIDE...5 SIDE ELEMENTER...6 SIDE LAYOUT...7 STJÆL MED ARME OG BEN HEL SIDE...8 STJÆL MED ARME OG BEN

Læs mere

BørneIntra hjemmesidekursus

BørneIntra hjemmesidekursus BørneIntra hjemmesidekursus hjemmesidekursus Januar 2012 Indhold 1 Introduktion... 5 1.1 Kursets formål... 5 1.2 Hjemmesiden opbygges i PersonaleIntra... 5 2 Hjemmesidens indhold... 6 2.1 Hjemmesidens

Læs mere

GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform. Brugervejledning 1.0

GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform. Brugervejledning 1.0 GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform Brugervejledning 1.0 Indhold 1 Indledning... 5 2 Opsætning af GIS grænseflade til kreditor indlæsning... 5 2.1 Oprettelse af en datastrøm... 7 2.2 Filsystem...

Læs mere

Siteloom manual for Comwells webredaktører

Siteloom manual for Comwells webredaktører Siteloom manual for Comwells webredaktører Generelt Hvad er SL: SiteLoom er redigeringsprogrammet bag comwell.com websitet, som gør det muligt for folk uden programmeringskundskaber, at redigere og tilføje

Læs mere

Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og Excel.

Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og Excel. - Filarkiv - Filarkiv - når dine besøgende skal hente PDF-filer fra din hjemmeside Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og

Læs mere

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING KOMMANDOOVERSIGT TIL BRUG PÅ WINDOWS COMPUTERE MED JAWS INTRODUKTION: Brailliant displays har indbygget BlueTooth og USB. BlueTooth anvendes til at forbinde

Læs mere

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco Marts 2012 Adresse: http://dinafdeling.lof.dk/ Rediger hjemmeside i Umbraco: http://dinafdeling.lof.dk/umbraco/ Mobilside: Der er lavet en

Læs mere

http://www.tinglysningsretten.dk/tinglysning/nyvejledninger/documents/generelle/upload%20og%20vedh%c3%a6ft% 20bilag.pdf

http://www.tinglysningsretten.dk/tinglysning/nyvejledninger/documents/generelle/upload%20og%20vedh%c3%a6ft% 20bilag.pdf Start på Tinglysningens hjemmeside tinglysning.dk. Tinglysningen er en noget lang proces, som forløber over 10 trin med diverse udflugter undervejs. Samtidig bliver man automatisk logget af systemet, hvis

Læs mere

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer VUC IT Niveau G Drev Mapper Filer Harddiske og andre lagringsmedier ( drev ) Det mest enkle er at tænke på disk-drev som et arkivskab. Drev navngives med et bogstav. Normalt navngives med C:, D:, E: osv.

Læs mere

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynets indberetningssystem Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynet - 2. udgave oktober 2009 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 2 2 FORUDSÆTNINGER... 3 3 TRIN FOR TRIN... 4 3.1 Hent

Læs mere

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Her kan du få vejledning til, hvordan du skaffer Safe Eyes og bruger det. Det mest nødvendige er her beskrevet på dansk men dog ikke det hele.

Læs mere

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011 1. Om 2. Valg af Google som gratis udbyder ved 3. Valg af browser 4. Oprette en mail-adresse (G-mail) og en konto ved Google 5. Hierarkisk opbygning af mappe- og filsystem i Google 6. Oprette mapper i

Læs mere

Programmeringseksempel til CX/IPC

Programmeringseksempel til CX/IPC APP-NOTE 610004 Beckhoff Application Note Date: 7/17/2009 Document Status: 1.1 Beckhoff Automation Aps Naverland 2, DK-2600 Glostrup Phone +45 43 46 76 20 Fax +45 43 46 63 35 Programmeringseksempel til

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU E-MAIL

SÅDAN BRUGER DU E-MAIL VEJLEDNING l E-MAIL SÅDAN BRUGER DU E-MAIL I vejledningen bruger vi det gratis e-mailprogram gmail som eksempel til at vise, hvordan man bruger e-mail. DU SKAL I FORVEJEN KUNNE: Bruge en browser og gå

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Installation af webtrees på et webhotel ved webhosting.dk

Installation af webtrees på et webhotel ved webhosting.dk Installation af webtrees på et webhotel ved webhosting.dk Når du har fået bekræftelse på dit webhotel er blevet oprettet er du klar til at installere webtrees. En god idé er at installere et FTP program

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Det Naturvidenskabelige Fakultet. Introduktion til Blackboard (Øvelser) Naturvidenskabeligt Projekt 2006 Prøv at forske

Det Naturvidenskabelige Fakultet. Introduktion til Blackboard (Øvelser) Naturvidenskabeligt Projekt 2006 Prøv at forske Det Naturvidenskabelige Fakultet Introduktion til Blackboard (Øvelser) Naturvidenskabeligt Projekt 2006 Prøv at forske Indholdsfortegnelse Introduktion til Blackboard Content System...3 Øvelse 01 individuel:

Læs mere

Hvordan opretter jeg en ODBC-forbindelse til en MySql-database?

Hvordan opretter jeg en ODBC-forbindelse til en MySql-database? Hvordan opretter jeg en ODBC-forbindelse til en MySql-database? For at kunne forbinde Untis på din computer til serveren, hvor Untis Multiuser er placeret, skal der oprettes en ODBC-forbindelse på din

Læs mere

Outlook 2010 opsætning

Outlook 2010 opsætning Outlook 2010 opsætning Personlig Workflow Nå mere og arbejd mindre Personlig Workflow www.personligworkflow.com kontakt@personligworkflow.com Introduktion til Outlook 2010 guide Microsoft Outlook 2010

Læs mere

Opret en formular i Dreamweaver

Opret en formular i Dreamweaver Opret en formular i Dreamweaver. Åben det html-dokument hvor du vil have din formular skal være på. 2. Klik i det felt (DIV eller tabel) hvor du vil have din formular skal være. Du kan se du er i feltet

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Firmaordninger I firmaoversigten kan du holde styr på dit kundekartotek samt disses bookinger. Der kan desuden oprettes andre firmaer end dit eget. Herved kan der udbydes særlige ydelser på med egne arbejdstider.

Læs mere

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco Adresse: http://dinafdeling.lof.dk/ Rediger hjemmeside i Umbraco: http://dinafdeling.lof.dk/umbraco/ HUSK ingen www i adressen, skriv blot

Læs mere

WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT

WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT Indhold 1. Kom godt i gang med eksportfunktionen... 3 2. Eksport... 4 2.1 Eksport i WEB-DIRECT... 4 2.2 Brugerdefineret eksport i WEB-DIRECT... 6 2.2.1

Læs mere

Wordpress 2.7. Manual for redaktør/blogger Webwoman.dk. Denne version er fra 9. marts 2009. Må frit kopieres og distribueres i original version

Wordpress 2.7. Manual for redaktør/blogger Webwoman.dk. Denne version er fra 9. marts 2009. Må frit kopieres og distribueres i original version Wordpress 2.7 Manual for redaktør/blogger Webwoman.dk Denne version er fra Må frit kopieres og distribueres i original version 2 Indhold Gennemgående udtryk, du bør kende... 4 Log ind på din hjemmeside/blog...

Læs mere