Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen!"

Transkript

1 v./stegemüller & Sepstrup Side Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen! Vi beskriver ret detaljeret, hvordan du kommer fra dit regneark med informationer fra gravsten til en hjemmeside, hvor du har en kirkegård, hvor dine gæster kan søge på afdødes navn og få vist informationer fra gravstenen og også kan se/hente billedet. Vi ved, det kan virke svært. Derfor har vi inddelt det i otte faser. Hver fase består af en række konkrete "ting", du skal gøre, eller sagt anderledes "handlinger du skal foretage". Hvis noget går galt, går du tilbage til den foregående fase og prøver igen. Der er intet, der kan gå galt, bare du altid bevarer et eksemplar af dit originale regneark, og et eksemplar af dine originale billeder. Det er en god idé at starte med at gemme dit originale regneark, og et eksemplar af dine originale billeder på et USB stik, en Cd-rom eller lignende. Vejledningen er (med succes) afprøvet af Tage Jensen fra Albertslund. Resultatet af Tages arbejde finder du her: Kort om de otte faser - en læsevejledning I 0. fase introducerer vi det hele og fortæller om de forudsætninger, vi skriver ud fra. I 1. fase skriver vi lidt om det at taste informationerne fra gravstenene ind i et regneark. 2. fase beskriver, hvordan du omdanner dit regneark til data, der kan bruges i en database. I 3. fase opretter du tabeller i MySQL og fylder dine data ind i tabellerne. 4. fase er lidt speciel, for her skaber du selv data til en tabel ud fra de andre tabeller, du har lavet. I 5. fase er du i klar til at lave det, dine brugere får at se: din hjemmeside med kirkegården. Det er vigtigt, at du er klar over, at vi ikke laver din hjemmesides udseende for dig. Det skal du selv gøre. Vi beskriver udelukkende, hvordan du får det til at fungere. I 6. fase får du lidt tips & tricks til at gøre dine billeder mindre på en nem måde I 7. fase sender du det hele ud på nettet med et program, der kan transportere filer fra din pc til din hjemmeside I 8. fase ønsker vi dig hjerteligt tillykke, fordi det lykkedes for dig! Vi bruger nogle forskellige programmer, som du måske ikke har endnu - men de er alle gennemtestet og afprøvet af mange dygtige brugere på Internettet, og de er alle gratis. Derfor tør vi anbefale dem til dig.

2 v./stegemüller & Sepstrup Side Det drejer sig om: en editor: et billedbehandlingsprogram: IrfanView et FTP-program: FileZilla. 0. fase: Omdan regneark til tabeller og forbered hjemmeside Hvis du følger vejledningen, vil vi mene, du ender med en kirkegård på Internettet. Du skal læse hele vejledningen, inden du går i gang. Vi beskriver den model, vi bruger, som vi har lært af Per Agerbæk; det kan selvfølgelig også gøres anderledes, men det kan vi ikke hjælpe med. Vejledningen er hjælp og inspiration til dit arbejde, ikke et kursus i php og MySQL, og ikke et kursus i at lave hjemmesider. Men kan du gennemføre de faser, der er beskrevet i dette dokument, er det ingen sag, at lave den sidste del (som primært er den forside, brugeren kommer til, når vedkommende klikker på dit link i Dansk KirkegårdsIndex, DKI) Forudsætninger: 1. Din udbyder tilbyder PHP og MySQL og du kan oprette forbindelse til phpmyadmin på dit webhotel. 2. Som model er brugt en kirkegård fra Brande. Du skifter navnet Brande ud med dit sogn. 3. Vi navngiver tabellerne i databasen med de fire første bogstaver af sognets navn - men aldrig æ, ø og å i tabelnavne og filnavne! Hvis du har fx Højby kan tabellerne i stedet blive til fx hoej. 4. I MySQL skal du ende med tre tabeller: a. branperson (information om personerne) b. branperson_og_pics (personer og billeder er koblet sammen) c. branpics (links) 5. Gem filerne efterhånden som du arbejder dig gennem de forskellige faser. Det er lettere at gå et skridt tilbage end at skulle helt tilbage til det grundlæggende regneark. 6. Du viser ikke informationer/sten, hvis dødsfaldet er mindre end 10 år gammelt. 1. fase: Indtaste informationen fra stenene i et regneark Du opretter et regneark med syv kolonner. Det kan fx se sådan ud: A B C D E F G Nr. Navn Født den Fødested Dødsdato Dødssted Billednr. 1 Hans Peter Jensen Hansen Hørby Undløse Mary Nielsen Brande Thyregod Jens Nielsen Hans Hansen Du behøver ikke selv skrive noget i kolonne A. Når du er færdig med hele kirkegården, kan du få Excel til at sætte disse numre på. Det gør du ved at skrive 1 ved den første person og 2 ved den næste. Så markerer du blot 1-tallet og 2-tallet, og trækker i det lille fyldhåndtag, til der står et nummer ved alle personerne.

3 v./stegemüller & Sepstrup Side Kolonnerne med datoer er specielle. Dem skal du formatere som tekst. Marker hele kolonnen og tryk på CTRL 1 og vælg tekst. Det er meget vigtigt, at datoerne i dit regneark ser ud præcist, som vi har vist det her - også når du kigger i formellinien i Excel. Hvis de ser anderledes ud, kan de ikke indlæses i din database. Formellinien Billednr.: Dit kamera vil tildele hvert billede et nummer. Det er dette, du skal skrive i kolonnen billednummer. Som det er vist i eksemplet, kan der være flere personer, der får samme billednummer. Det er helt OK. Kald regnearket fx brande.xls Nyt trick pr 3. april 2007: Det har vist sig, at det kan drille at danne sql-filen fordi der typisk mangler oplysninger på stenene om fødested og dødssted. Jeg har fundet dette trick til at afhjælpe det: 1. marker alle rækkerne i regnearket 2. sorter efter fødested så du får alle de blanke fødesteds-felter til at stå samlet enten øverst eller nederst. 3. skriv ordet blank i cellerne husk du kan kopiere 4. marker igen alle rækkerne 5. sorter nu efter dødssted og nu skriver du ordet blank i alle cellerne, hvor der mangler dødssted 6. marker igen alle rækker og sorter efter Nr. (din kolonne A). Nu er alle personerne på deres rette plads igen, og nu stå der noget i alle stedfelterne. Vi fjerner ordet blank senere. 2. fase: Forbered til import i databasen Markér kolonne A-F. Kopier informationerne til et nyt regneark. Gem dette regneark som en CSVfil fx brandeperson.csv Nr. Billednr Gå tilbage til regnearket brande.xls og marker nu først kolonne A, og kopier indholdet af kolonnen til et nyt regneark. Marker kolonne G og kopier kolonnens indhold ind ved siden af den første kolonne. Det skal se ud som på billedet. Nu har vi fortalt databasen, at person nummer 1 finder vi på billede 1234 osv. Dette regneark gemmer du som fx brandeperson_og_pics.csv. Nu har du to csv-filer nemlig brandeperson.csv og brandeperson_og_pics.csv. Disse to filer skal du bruge til at indlæse dine data i din database. Csv betyder "adskilt med komma" på engelsk. Vi plejer at bruge Crimson som editor til det næste trin. Crimson er gratis og kan alt det, vi behøver. Du finder Crimson her:

4 v./stegemüller & Sepstrup Side Lav branperson til en sql-fil Når du har hentet Crimson, åbner du brandeperson.csv med Crimson. Du vil se noget, der ligner dette: Nr.;Navn;Født den;fødested;dødsdato;dødssted 1;Hans Peter Jensen Hansen; ;Hørby; ;Undløse 2;Mary Nielsen; ;Brande; ;Thyregod 3;Jens Nielsen; ;; ; 4;Hans Hansen;;; ; Der, hvor Excel begynder på en ny celle i regnearket, har vi nu i stedet et ; (altså: semikolon). 1. Slet den øverste linie med " Nr.;Navn;Født den;fødested;dødsdato;dødssted" 2. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'Beginning of line'. I feltet 'Replace with' skriver du INSERT INTO branperson VALUES (' 3. Sæt flueben nede i 'Regular expression' 4. Klik på 'Replace all' Nu vil dine rækker se sådan ud: INSERT INTO branperson VALUES ('1;Hans Peter Jensen Hansen; ;Hørby; ;Undløse INSERT INTO branperson VALUES ('2;Mary Nielsen; ;Brande; ;Thyregod INSERT INTO branperson VALUES ('3;Jens Nielsen; ;; ; INSERT INTO branperson VALUES ('4;Hans Hansen;;; ; 1. Tryk igen CTRL H, så du får startet en søg og erstat 2. I 'Find what' skriver du ; (altså: semikolon) 3. I feltet 'Replace with' skriver du ', ' (altså: pling komma mellemrum pling) 4. Hvis der er flueben i 'Regular expression', skal det fjernes. 5. 'Replace all' 6. Nu er alle dine semikoloner væk. 7. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'End of line'. I feltet 'Replace with' skriver du '); (altså: pling slutparentes semikolon) 8. Sæt flueben i 'Regular expression' 9. Klik på 'Replace all' Nu vil rækkerne se sådan ud: INSERT INTO branperson VALUES ('1', 'Hans Peter Jensen Hansen', ' ', 'Hørby', ' ', 'Undløse'); INSERT INTO branperson VALUES ('2', 'Mary Nielsen', ' ', 'Brande', ' ', 'Thyregod'); INSERT INTO branperson VALUES ('3', 'Jens Nielsen', ' ', '', ' ', '', '); INSERT INTO branperson VALUES ('4', 'Hans Hansen', ' ', ' ', ' '); Gem filen som brandeperson.sql. Du skal sikkert lige slette den nederste linie, der ikke rummer informationer om personer, men alene har: INSERT INTO branperson VALUES (' '); Nu er rækkerne klar til at blive indlæst i din MySQL-database. De kommer til at ligge i tabellen, der hedder branperson. I SQL-filen startes hver række med information om, hvad databasen skal gøre (den skal indsætte i tabellen, vi kalder branperson). Værdierne, der skal indsættes, er alle omkranset af enkelt anførselstegn ( = pling). Listen af værdier, der skal indsættes, er omkranset af (og). Hver række afsluttes med et semikolon. Når rækker ser sådan ud, er de klar til at blive læst ind i databasen. Denne viden gælder alle dine tabeller, og du vil få brug for det igen ved næste tabel.

5 v./stegemüller & Sepstrup Side Lav brandeperson_og_pics.csv til en sql-fil 1. Åbn med Crimson filen brandeperson_og_pics.csv 2. Ved at følge opskriften ovenfor med at lave søg og erstat, skal du skabe rækker, der ser sådan ud: 3. INSERT INTO branperson_og_pics VALUES ('1', '1234'); osv., hvor første ciffer er personens nummer og andet ciffer er billedets nummer. 4. Gem filen som branperson_og_pics.sql og tjek om sidste linie skal slettes, da den ikke rummer information om billeder. 5. Den er nu klar til at blive indlæst i databasen i tabellen branperson_og_pics 3. fase: Opret tabellerne i MySQL på dit webhotel Du er nu klar med indholdet til de to første tabeller nu skal du oprette et sted at placere dette indhold. Det sker i tabeller i din MySQL-database på dit webhotel. Du opretter tabellerne ved at skrive i dit sql-vindue. SQL-vinduet ser sådan ud, og du skal slette den tekst, der står i forvejen: Dit SQL-vindue Tabellen branperson CREATE TABLE branperson ( ID int (5) NOT NULL auto_increment, navn tinytext, born date default NULL, born_place tinytext, death date default NULL, death_place tinytext, PRIMARY KEY (ID) ); Tryk udfør. Du får besked om, at tabellen er oprettet. Du har nu oprettet en tabel med seks felter. Tabellen kan rumme de første seks felter fra dit regneark. Felterne har engelske navne for at undgå æ, ø, og å. Nu skal du have fyldt indholdet af din sql-fil ind i tabellens felter. 1. Åbn fil branperson.sql. Markér det hele med CTRL A, kopier med CTRL C.

6 v./stegemüller & Sepstrup Side Gå ind i dit sql-vindue og tryk CTRL V. Nu vises filens indhold i sql-vinduet 3. Tryk udfør. Du vil få en besked om, hvor mange rækker, der er udført. 4. Hvis du klikker på fanebladet 'Vis' vil du se, dine rækker er sat pænt ind i tabellens felter. Hvis du fulgte tricket med at skrive ordet blank i de tomme fødesteds- og dødsstedsfelter, skal vi nu have fjernet ordet igen. Du gør sådan: I dit SQL-vindue skriver du: UPDATE branperson SET born_place = WHERE born_place = blank ; Nu har du erstattet alle forekomster af ordet blank med en HTML-kode, der sætter et mellerum. Hvis du viser dine data i tabeller, sikrer koden at det ser pænt ud, og at der er lige mange celler ved alle personer. betyder: no break space altså ikke linieskift men et blanktegn. Vi skal også have fjernet alle forekomster af ordet i dødssted. Du gør sådan: UPDATE branperson SET death_place = WHERE death_place = blank ; Tabellen branperson_og_pics Opret tabellen med denne kommando, så der bliver et felt til personens nummer og et til billednummeret: CREATE TABLE branperson_og_pics ( person int(11) NOT NULL default '0', pict int(11) NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (person, pict) ); Gennemfør trinnene 1-4 ovenfor igen, denne gang med filen brandeperson_og_pics.csv. Tillykke - Hent en kop kaffe, og tag en pause! Du er nu rigtig langt; du har tabellen med personerne og du har tabellen, hvor der for hver person står hvilket billede, der hører til vedkommende. Vi mangler at lave én tabel: den der rummer link fra person til billede. Den opretter vi i næste fase. 4. fase: tabellen branpics Skab data til tabellen branpics Tabellen bruges til at skabe det link, der vises ved hver person; når man klikker på linket, får man vist et billede af den rigtige gravsten. Udfordringen er at få lavet en liste over billednumrene, hvor hvert billednummer kun findes én gang.

7 v./stegemüller & Sepstrup Side Denne eksport Du gør sådan: 1. Gå til dit sql-vindue og skriv SELECT DISTINCT pict FROM branperson_og_pics; 2. Du får en liste af unikke billednumre, dvs. hvert nummer optræder kun én gang. 3. Tryk på den nederste mulighed for eksport se billedet herover 4. I næste skærmbillede sætter du mærke ud for muligheden Microsoft Excel 2000 og trykker udfør. 5. Du havner i Excel, hvor kolonne A nu rummer alle dine billednumre. 6. Kopier hele kolonnen A og indsæt indholdet i kolonne C 7. I kolonne B skriver du stien til det sted på dit webhotel, hvor billederne ligger/kommer til at ligge. Jeg gør altid det, at jeg opretter en mappe, der hedder fx brande og i den mappe ligger en mappe, der hedder pics. I mappen pics lægger jeg alle billederne. Hvis du gør noget tilsvarende, skal der i kolonne B stå følgende: /brande/pics/pict (eller evt. pict med små bogstaver tjek hvad dine billeder hedder) 8. I kolonne D skriver du.jpg eller.jpg (tjek om dit kamera skriver med store eller små bogstaver og udfyld på samme måde som dine billeder, og ens hver gang; bemærk at i kolonne D skal der et punktum foran JPG eller jpg) 9. Dit kamera bruger sikkert et billednummer på fire cifre. Da vi bruger billednummeret = billedets filnavn som link, er det vigtigt, at billedet med navnet PICT0001 også bliver til PICT0001.JPG og ikke PICT1.JPG i det regneark, du er ved at lave. Der skal altså i regnearket være foranstillede nuller, hvis billederne ikke allerede har 4-cifrede numre. Har de allerede det: Gå til punkt 11 a. Hvis du har Excel 2003 eller nyere: Marker hele kolonnen med billednummeret (kolonne C) > CTRL 1 > Vælg Speciel > Marker at du vil formatere som Postnummer > Landestandard sættes til Portugisisk (Portugal) > OK. b. Hvis du har en anden udgave af Excel, kan du markere hele kolonnen -> CTRL 1 > vælge Brugerdefineret > vælge en af dem (måske har du en med ####), og oppe i skrivefeltet under ordet type skrive 0000 (nuller). Så ved Excel, at vi ønsker fire tal pr. celle, og at ledige pladser skal udfyldes med nuller. c. Når du er færdig med at formatere kolonne C, skal hvert tal i kolonnen svare nøjagtig til nummeret på billedet, og der skal hverken være flere eller færre cifre. 10. Nu ser dit regneark ud som til højre. Gem med navnet brandepics.csv. 11. Tag en kop kaffe mere! A B C D 1 /brande/pics/pict 0001.JPG 2 /brande/pics/pict 0002.JPG 3 /brande/pics/pict 0003.JPG 4 /brande/pics/pict 0004.JPG

8 v./stegemüller & Sepstrup Side Omdanne branpics.csv til en sql-fil Åbn brandepics.csv med Crimson. Det vil se ca. sådan ud: 1;/brande/pics/PICT;0001;.JPG; 2;/brande/pics/PICT;0002;.JPG; 3;/brande/pics/PICT;0003;.JPG; 4;/brande/pics/PICT;0004;.JPG; Der skal bare laves lidt søg og erstat nu. 1. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'Beginning of line'. I feltet 'Replace with' skriver du INSERT INTO branpics VALUES (' 2. Sæt flueben i 'Regular expression' 3. Klik på 'Replace all' 4. Tryk CTRL H. I 'Find what' skriver du ;/brande i næste box skriver du, '/brande (altså: pling komma mellemrum pling skråstreg og dit sogn ingen mellemrum og ingen æ, ø, å) 5. Fjern evt. fluebenet i 'Regular expression'. Replace all. 6. Næste søg og erstat er at fjerne de overflødige semikoloner. CTRL H. I øverste box; i nederste ingenting lad den være blank. Replace all. 7. Sidste step her er at få lavet en pæn slutning på vores rækker også til denne tabel. I 2. fase lærte du, at en række skal afsluttes således '); (altså pling slutparentes semikolon). 8. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'End of line'. I feltet 'Replace with' skriver du '); 9. Sæt flueben i Regular expression. 10. Klik på 'Replace all'. Nu ser dine rækker sådan ud: INSERT INTO branpics VALUES ('1', '/brande/pics/pict0001.jpg'); 11. Gem som brandepics.sql Oprette tabellen branpics Nu har du skabt data til tabellen branpics - den mindste del er at oprette den på din MySQL-server, så du efterfølgende har et sted at fylde dine data ind. Med følgende kommando opretter du et område på dit webhotel, hvor der er plads til dine data. For at få et felt til nummeret og et felt til linket skriver du sådan, i dit SQL-vindue: CREATE TABLE branpics ( nr int(11) NOT NULL default '0', sti tinytext, PRIMARY KEY (nr) ); Fylde indhold i tabellen branpics 1. Marker hele indholdet af brandepics.sql med CTRL A. Kopier med CTRL C. 2. Går til dit sql-vindue og tryk CTRL V for at sætte ind > Udfør 3. Du får besked om, hvor mange instruktioner, der er udført. Med afslutningen af 4. fase har du oprettet alle de nødvendige tabeller, og du har fyldt indholdet af dit regneark ind i de rette felter i de tre tabeller. Nu er hele din database klar.

9 v./stegemüller & Sepstrup Side fase: Selve hjemmesiden I denne fase har vi sværere ved at hjælpe dig, for vi ved ikke, hvordan du ønsker, din hjemmeside skal se ud, eller hvordan du ønsker at præsentere din kirkegård på nettet. Fsva den del henviser vi til al den tilgængelige litteratur om at lave en hjemmeside. Men vi hjælper selvfølgelig med de tre scripts (sider med koder), der passer med ovenstående model. Og vi sender dem til dig på mailen, hvis du beder om det. Men igen: det er vigtigt at slå fast, at vi hjælper med funktionaliteten, der gør, at din kirkegård "virker", men vi kan ikke vide, hvordan din hjemmeside med kirkegården skal se ud. Du modtager de tre markerede filer, og dem beskriver vi her: 1. Index.php er forsiden, brugeren kommer til, når man klikker på dit link i Dansk KirkegårdsIndex. Den kan fx se sådan ud: og den rummer søgemekanismen. 2. brande_svar_soeg.php er den fil, der viser søgeresultaterne incl. links (filens navn fortæller, at dette er svar på søgning). 3. brande_visbilled er den fil, der viser den konkrete gravsten - og man kan sige, at den er målet med det hele I det følgende beskriver vi, hvilke ændringer du som minimum skal foretage for at få funktionaliteten til at fungere på din hjemmeside. Herudover skal du naturligvis give siden dit eget præg med dit eget telefonnummer, dit eget navn, dine egne billeder osv. [I de tre filer har jeg indsat visse tekster i [] for at det skal fremgå, at her skal du skrive eget navn, egen kirkegård mv. Når du har fyldt dine informationer ind, skal der ikke længere stå [ og ] I index.php skal du som minimum ændre i linierne i linie 22, hvor jeg har: <form action="brande_svar_soeg.php" method="post">. I action skal du skrive navnet på din svar_soeg.php I brande_svar_soeg.php skal du først og fremmest have fat i linie 20 ff. Du finder de nødvendige informationer i brevet/mailen fra din udbyder. //forbind til server og vælg database OBS HER $conn = mysql_connect ("din host - måske localhost", "dit databasenavn", "din databasekode") or die(mysql_error()); mysql_select_db("vælg din database", $conn) or die(mysql_error());?> Du skal også have fat i linie 32 ff. //laver en forepørgsel i tabellen person Her!

10 v./stegemüller & Sepstrup Side $stmt = "select * from brglperson where navn like '%". $safeseek. "%' and death <= date_sub(now(), interval 10 year) order by death desc"; $svar = mysql_query ($stmt) or die(mysql_error()); echo("<! stmt = $stmt -->\n"); Du vil gerne have din tabel med person, og den vil svare til det, jeg her i vejledningen har kaldt branperson; det vil sige, at det er din tabel i MySQL med alle personerne og deres informationer. Du skal også ændre i linie 67, hvor jeg har: $stm = "select * from brglperson_og_pics a, brglpics b where a.pict = b.nr and a.person = ".$row["id"]; her vil du have din person_og_pics og din pics. Endelig skal du ændre i linie 71, hvor jeg har: print "<a href='brande_visbilled.php?img=". $linkrow["sti"]. "'>Vis stenen</a><br />"; Her vil du have din visbilled.php I brande_visbilled skal du som minimum ændre alle de steder, hvor jeg har noget med [din]. 6. fase: Lidt om billeder Det er vores erfaring, at billeder optaget med omkring 1 Mb og derefter reduceret til ca. 100 k er fine til formålet. Hvis du ikke reducerer dem til en fornuftig størrelse (som vi altså synes er omkring de 100 k) får du hurtigt pladsproblemer på dit webhotel - eller også får du nogle store regninger! Størrelsesreduktionen skal du først foretage, når du er færdig med at skrive billederne ind i regnearket. Du har jo selv som ejer af kirkegården brug for den fine kvalitet, så du kan få alle detaljerne med, når du skriver ind. For let at gøre alle billederne mindre på én gang kan du bruge programmet IrfanView (http://www.irfanview.com/ ), der er gratis, som du kan hente ved at trykke på knappen Download now Når du har hentet programmet og installeret det på din computer, er du klar til at gå i gang med at gøre alle dine billeder mindre.

11 v./stegemüller & Sepstrup Side Klik på File og vælg Batch Conversion/Rename 2. Klik dig frem til den mappe, hvor du har dine billeder 3. Marker alle billederne i mappen og træk dem over i skærmbilledets venstre side, så de kommer til at stå under Input files ( ) 4. Klik på den aflange knap, der hedder 'Use this directory as output', der betyder, at du vælger en mappe, hvor du vil have de behandlede billeder placeret. Selve den konkrete mappe skriver du nede i det hvide skrivefelt, der har overskriften Output directory. Det er en rigtig god idé at udpege en anden mappe end den, hvor originalerne ligger, for skulle det gå galt, har du ikke ødelagt dine billeder, og du kan bare prøve en gang til. 5. I Work as sætter du mærke i Batch conversion 6. I Batch Conversion settings sætter du flueben i boksen Use advanced options. 7. Klik på Set advanced options, I det skærmbillede du nu får op, kan du indstille, hvor store billederne skal være. 567 * 567 giver et billede på ca. 100 k, hvis du startede med optagelser på 1 Mb. 8. Sæt op som vist til højre og tryk OK. Det der er særlig vigtigt er, at du sætter flueben i "Preserve aspect ratio (proportional)". Ellers kan dine billeder blive forvrænget i størrelsesforholdet. 9. Nu kommer du ud til den første side igen, hvor du trykker start. 10. Alle dine billeder bliver nu behandlet. Du kan trykke exit og forlade IrfanView. 7. fase: Send filerne til hjemmesiden Nu er du så langt, at det eneste du mangler er, at sende dine billedfiler og de tre filer med koder ud på dit webhotel, så du kan se, at/om det hele "virker", som det skal. Når man sender filer til sit webhotel, skal man bruge et FTP-program; det kan oversættes lidt frit til Fil Transport Program. Der findes mange forskellige, men vi har gode erfaringer med det gratis FileZilla. Når du klikker på linket kommer du til programmets download side. Vælg den øverste mulighed (pt. FileZilla ). Vælg ikke den, der hedder noget med server, og vælg ikke den, der hedder noget med Beta. Når du har klikket på den rigtige grønne download knap, vælger du i næste skærmbillede den mulighed, der hedder noget med setup.exe. Herefter installerer du programmet på din pc. Når du åbner FileZilla, får du et skærmbillede som dette:

12 v./stegemüller & Sepstrup Side Start med at klikke på New Site. Så får du mulighed for at udfylde felterne i højre side. Oplysningerne, du skal bruge, finder du i materialet fra din udbyder. De blev sendt til dig, da du oprettede dit webhotel. Når du har indtastet dine oplysninger, trykker du på Connect. Nu får du et billede, hvor du har din egen computer i venstre side og dit webhotel i højre side. Du sender hele mappen til webhotellet ved at markere mappen og trykke enter. Du kan også trække mappen over i højre vindue. Så går upload processen i gang og du får den rigtige struktur ovre på webhotellet. 8. fase: Tillykke Du har nu forhåbentlig en kirkegård på Internettet. Hvis ikke, så kontakter du én af os, og så skal vi se, hvad vi kan gøre.

13 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only. This page will not be added after purchasing Win2PDF.

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

TRAKA32 OPSTARTS GUIDE

TRAKA32 OPSTARTS GUIDE TRAKA32 OPSTARTS GUIDE 14/03/2014 VERSION 5.1 [14/03/2014] Page 1 of 81 VERSIONS HISTORIK Version Date Who Description of Changes 3.0 16/11/12 AK Changed from old style document to official UD format and

Læs mere

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind En Introduktion til programmet FreeMind Jan Leffers 2006 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Hvad er et mindmap...2 Mindmap guidelines...3 Download og installation...3 Kom hurtigt i gang...4 Det første

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu OKTOBER 2013 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu BRUGERVEJLEDNING TIL VEDLIGEHOLDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

Calc. Michel Mandix. Et kompendium om anvendt regneark. af: MICHEL MANDIX Dæmningen 23 2500 Valby 3630 3404 / 4059 3512. OpenOffice Calc Side 1 af 85

Calc. Michel Mandix. Et kompendium om anvendt regneark. af: MICHEL MANDIX Dæmningen 23 2500 Valby 3630 3404 / 4059 3512. OpenOffice Calc Side 1 af 85 Calc Et kompendium om anvendt regneark af: Michel Mandix OpenOffice Calc Side 1 af 85 1) FORORD Det er altid en stor fornøjelse at undervise i regneark! Dette program åbner så mange muligheder, at det

Læs mere

Din brugermanual DIGINOR BASIC 1 http://da.yourpdfguides.com/dref/3710304

Din brugermanual DIGINOR BASIC 1 http://da.yourpdfguides.com/dref/3710304 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i DIGINOR BASIC 1 i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL Lister kan i Excel anvendes til forskellige formål. Her skal vi se på et af disse, nemlig anvendelsen af lister til "databaselignende" funktioner. For at kunne anvende de

Læs mere

How to do it in rows and columns 12

How to do it in rows and columns 12 UDSKRIFT Når du har lavet et regneark, kan du selvfølgelig nøjes med at have det liggende på din PC eller på en USB-nøgle eller lignende, men ofte skal du præsentere regnearket for andre, som ikke lige

Læs mere

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr.

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr. MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S Dok. nr.: 74-100 079-001 FORORD Dette hæfte indeholder beskrivelse af, hvordan man dokumenterer

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

Bogen om budgetter i Microsoft Excel

Bogen om budgetter i Microsoft Excel Bogen om budgetter i Microsoft Excel Bogen om budgetter er for dig, der er iværksætter, selvstændig, bogholder eller generelt er interesseret i en introduktion til mindre virksomheders budgettering. Bogen

Læs mere

Nyere hæfter fra IDG. PowerPoint & Outlook 2000 for alle. Skriv til os. Kvalitet til lavpris. Fås overalt. Besøg os på Internettet

Nyere hæfter fra IDG. PowerPoint & Outlook 2000 for alle. Skriv til os. Kvalitet til lavpris. Fås overalt. Besøg os på Internettet PowerPoint & Outlook 2000 for alle 1. udgave, 1. oplag 2000 Copyright 2000 IDG Danmark A/S Copyright 1999 IDG Books Norge A/S Originaltitel: Boken om Office 2000 Forfatter: Per Arlov Forlagsredaktion:

Læs mere

Denne vejledning er skrevet til kalkulationsprogrammet Sigma 2013, udviklet af Sigma Estimates A/S.

Denne vejledning er skrevet til kalkulationsprogrammet Sigma 2013, udviklet af Sigma Estimates A/S. Guide - Kom i gang Denne vejledning er skrevet til kalkulationsprogrammet Sigma 2013, udviklet af Sigma Estimates A/S. Alle rettigheder haves af Sigma Estimates A/S. Materialet må ikke kopieres, og er

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 1 Plant nu - Høst senere Af Mohammed & Hussein 2014 Mohammed & Hussein. Alle rettigheder forbeholdes. Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere

Læs mere

BRUGER MANUAL : Version 2.4

BRUGER MANUAL : Version 2.4 BRUGER MANUAL : Version 2.4 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion 4 1.1 Om MyTobii 4 1.2 Support 4 1.3 Garanti 4 2 Installation af MyTobii 5 2.1 Montering og installation af MyTobii P10 5 2.2 Installation

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

ParsePort Årsafslutning

ParsePort Årsafslutning PARSEPORT APS ParsePort Årsafslutning Brugermanual Hasse Weicher Version 1.05 Indholdsfortegnelse Systemkrav og installation... 1 Systemkrav... 1 Installation af ParsePort Årsafslutning... 1 Generelt om

Læs mere

SmartWeb Brugermanual

SmartWeb Brugermanual SmartWeb Brugermanual Table of Content Table of Content... 1 Best Practice SmartWeb:... 2 Implementering... 4 Egenskaber:... 5 Filer:... 7 Oprettelse af Kategori... 9 Sider og Tekster:... 11 Slideshow...

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

Kom godt i gang med X-Point. Brugerguide

Kom godt i gang med X-Point. Brugerguide Kom godt i gang med X-Point Brugerguide Indhold 1. Kom godt i gang med X-Point... 3 1.1 Indledning... 3 2. Start af X-Point... 4 2.1 Installation og start kort... 4 2.2 Trin 1; Præsentation af opgaven...

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

Lync møde videokonference

Lync møde videokonference 2014 Lync introduktion Lync møde videokonference 1 Kontrollerer at dit udstyr er klargjort og parat 1 Hvordan det virker 1 Udstyr 1 Lyd 1 Video 3 Eksterne partnere og Lync 3 Ad hoc møde med interne og

Læs mere

HURTIGT REGISTRERINGS EKSEMPEL

HURTIGT REGISTRERINGS EKSEMPEL HURTIGT REGISTRERINGS EKSEMPEL Her kan du selv prøve at udføre en hurtig registrering med. Du kan endvidere afprøve programmets søgeog beregnings funktioner. AVANCEREDE FUNKTIONER DISSE EKSEMPLER DÆKKER

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Velkommen til GECKO Booking! Hvad enten du har købt produktet, eller prøver vores gratis demo, vil denne vejledning give dig en grundig gennemgang af GECKO Booking og dets mange muligheder. Denne vejledning

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 2015 Andreas Pedersen. Alle rettigheder forbeholdes. 1 Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere vil blive retsforfulgt i videst muligt

Læs mere

Det kan du lære i skolen

Det kan du lære i skolen 0 PC-GRUNDSKOLEN Det kan du lære i skolen Vi forklarer tingene, så du forstår dem, og stiller selv alle de dumme spørgsmål. 0 Pc en: Hvad er op og ned på din computer? Filhåndtering: Opret, flyt og slet

Læs mere

Webredaktør. Vejledning

Webredaktør. Vejledning Webredaktør Vejledning Version 4.0 opdateret september 2012 2 Velkommen som webredaktør... 3 Jeg vil gerne... 4 Redigere... 4 Gemme det jeg har lavet... 4 Ændre afdelingens navn og logo... 5 Ændre hjemmesidens

Læs mere