Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen!"

Transkript

1 v./stegemüller & Sepstrup Side Sådan får du en kirkegård på nettet i DKI-modellen! Vi beskriver ret detaljeret, hvordan du kommer fra dit regneark med informationer fra gravsten til en hjemmeside, hvor du har en kirkegård, hvor dine gæster kan søge på afdødes navn og få vist informationer fra gravstenen og også kan se/hente billedet. Vi ved, det kan virke svært. Derfor har vi inddelt det i otte faser. Hver fase består af en række konkrete "ting", du skal gøre, eller sagt anderledes "handlinger du skal foretage". Hvis noget går galt, går du tilbage til den foregående fase og prøver igen. Der er intet, der kan gå galt, bare du altid bevarer et eksemplar af dit originale regneark, og et eksemplar af dine originale billeder. Det er en god idé at starte med at gemme dit originale regneark, og et eksemplar af dine originale billeder på et USB stik, en Cd-rom eller lignende. Vejledningen er (med succes) afprøvet af Tage Jensen fra Albertslund. Resultatet af Tages arbejde finder du her: Kort om de otte faser - en læsevejledning I 0. fase introducerer vi det hele og fortæller om de forudsætninger, vi skriver ud fra. I 1. fase skriver vi lidt om det at taste informationerne fra gravstenene ind i et regneark. 2. fase beskriver, hvordan du omdanner dit regneark til data, der kan bruges i en database. I 3. fase opretter du tabeller i MySQL og fylder dine data ind i tabellerne. 4. fase er lidt speciel, for her skaber du selv data til en tabel ud fra de andre tabeller, du har lavet. I 5. fase er du i klar til at lave det, dine brugere får at se: din hjemmeside med kirkegården. Det er vigtigt, at du er klar over, at vi ikke laver din hjemmesides udseende for dig. Det skal du selv gøre. Vi beskriver udelukkende, hvordan du får det til at fungere. I 6. fase får du lidt tips & tricks til at gøre dine billeder mindre på en nem måde I 7. fase sender du det hele ud på nettet med et program, der kan transportere filer fra din pc til din hjemmeside I 8. fase ønsker vi dig hjerteligt tillykke, fordi det lykkedes for dig! Vi bruger nogle forskellige programmer, som du måske ikke har endnu - men de er alle gennemtestet og afprøvet af mange dygtige brugere på Internettet, og de er alle gratis. Derfor tør vi anbefale dem til dig.

2 v./stegemüller & Sepstrup Side Det drejer sig om: en editor: et billedbehandlingsprogram: IrfanView et FTP-program: FileZilla. 0. fase: Omdan regneark til tabeller og forbered hjemmeside Hvis du følger vejledningen, vil vi mene, du ender med en kirkegård på Internettet. Du skal læse hele vejledningen, inden du går i gang. Vi beskriver den model, vi bruger, som vi har lært af Per Agerbæk; det kan selvfølgelig også gøres anderledes, men det kan vi ikke hjælpe med. Vejledningen er hjælp og inspiration til dit arbejde, ikke et kursus i php og MySQL, og ikke et kursus i at lave hjemmesider. Men kan du gennemføre de faser, der er beskrevet i dette dokument, er det ingen sag, at lave den sidste del (som primært er den forside, brugeren kommer til, når vedkommende klikker på dit link i Dansk KirkegårdsIndex, DKI) Forudsætninger: 1. Din udbyder tilbyder PHP og MySQL og du kan oprette forbindelse til phpmyadmin på dit webhotel. 2. Som model er brugt en kirkegård fra Brande. Du skifter navnet Brande ud med dit sogn. 3. Vi navngiver tabellerne i databasen med de fire første bogstaver af sognets navn - men aldrig æ, ø og å i tabelnavne og filnavne! Hvis du har fx Højby kan tabellerne i stedet blive til fx hoej. 4. I MySQL skal du ende med tre tabeller: a. branperson (information om personerne) b. branperson_og_pics (personer og billeder er koblet sammen) c. branpics (links) 5. Gem filerne efterhånden som du arbejder dig gennem de forskellige faser. Det er lettere at gå et skridt tilbage end at skulle helt tilbage til det grundlæggende regneark. 6. Du viser ikke informationer/sten, hvis dødsfaldet er mindre end 10 år gammelt. 1. fase: Indtaste informationen fra stenene i et regneark Du opretter et regneark med syv kolonner. Det kan fx se sådan ud: A B C D E F G Nr. Navn Født den Fødested Dødsdato Dødssted Billednr. 1 Hans Peter Jensen Hansen Hørby Undløse Mary Nielsen Brande Thyregod Jens Nielsen Hans Hansen Du behøver ikke selv skrive noget i kolonne A. Når du er færdig med hele kirkegården, kan du få Excel til at sætte disse numre på. Det gør du ved at skrive 1 ved den første person og 2 ved den næste. Så markerer du blot 1-tallet og 2-tallet, og trækker i det lille fyldhåndtag, til der står et nummer ved alle personerne.

3 v./stegemüller & Sepstrup Side Kolonnerne med datoer er specielle. Dem skal du formatere som tekst. Marker hele kolonnen og tryk på CTRL 1 og vælg tekst. Det er meget vigtigt, at datoerne i dit regneark ser ud præcist, som vi har vist det her - også når du kigger i formellinien i Excel. Hvis de ser anderledes ud, kan de ikke indlæses i din database. Formellinien Billednr.: Dit kamera vil tildele hvert billede et nummer. Det er dette, du skal skrive i kolonnen billednummer. Som det er vist i eksemplet, kan der være flere personer, der får samme billednummer. Det er helt OK. Kald regnearket fx brande.xls Nyt trick pr 3. april 2007: Det har vist sig, at det kan drille at danne sql-filen fordi der typisk mangler oplysninger på stenene om fødested og dødssted. Jeg har fundet dette trick til at afhjælpe det: 1. marker alle rækkerne i regnearket 2. sorter efter fødested så du får alle de blanke fødesteds-felter til at stå samlet enten øverst eller nederst. 3. skriv ordet blank i cellerne husk du kan kopiere 4. marker igen alle rækkerne 5. sorter nu efter dødssted og nu skriver du ordet blank i alle cellerne, hvor der mangler dødssted 6. marker igen alle rækker og sorter efter Nr. (din kolonne A). Nu er alle personerne på deres rette plads igen, og nu stå der noget i alle stedfelterne. Vi fjerner ordet blank senere. 2. fase: Forbered til import i databasen Markér kolonne A-F. Kopier informationerne til et nyt regneark. Gem dette regneark som en CSVfil fx brandeperson.csv Nr. Billednr Gå tilbage til regnearket brande.xls og marker nu først kolonne A, og kopier indholdet af kolonnen til et nyt regneark. Marker kolonne G og kopier kolonnens indhold ind ved siden af den første kolonne. Det skal se ud som på billedet. Nu har vi fortalt databasen, at person nummer 1 finder vi på billede 1234 osv. Dette regneark gemmer du som fx brandeperson_og_pics.csv. Nu har du to csv-filer nemlig brandeperson.csv og brandeperson_og_pics.csv. Disse to filer skal du bruge til at indlæse dine data i din database. Csv betyder "adskilt med komma" på engelsk. Vi plejer at bruge Crimson som editor til det næste trin. Crimson er gratis og kan alt det, vi behøver. Du finder Crimson her:

4 v./stegemüller & Sepstrup Side Lav branperson til en sql-fil Når du har hentet Crimson, åbner du brandeperson.csv med Crimson. Du vil se noget, der ligner dette: Nr.;Navn;Født den;fødested;dødsdato;dødssted 1;Hans Peter Jensen Hansen; ;Hørby; ;Undløse 2;Mary Nielsen; ;Brande; ;Thyregod 3;Jens Nielsen; ;; ; 4;Hans Hansen;;; ; Der, hvor Excel begynder på en ny celle i regnearket, har vi nu i stedet et ; (altså: semikolon). 1. Slet den øverste linie med " Nr.;Navn;Født den;fødested;dødsdato;dødssted" 2. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'Beginning of line'. I feltet 'Replace with' skriver du INSERT INTO branperson VALUES (' 3. Sæt flueben nede i 'Regular expression' 4. Klik på 'Replace all' Nu vil dine rækker se sådan ud: INSERT INTO branperson VALUES ('1;Hans Peter Jensen Hansen; ;Hørby; ;Undløse INSERT INTO branperson VALUES ('2;Mary Nielsen; ;Brande; ;Thyregod INSERT INTO branperson VALUES ('3;Jens Nielsen; ;; ; INSERT INTO branperson VALUES ('4;Hans Hansen;;; ; 1. Tryk igen CTRL H, så du får startet en søg og erstat 2. I 'Find what' skriver du ; (altså: semikolon) 3. I feltet 'Replace with' skriver du ', ' (altså: pling komma mellemrum pling) 4. Hvis der er flueben i 'Regular expression', skal det fjernes. 5. 'Replace all' 6. Nu er alle dine semikoloner væk. 7. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'End of line'. I feltet 'Replace with' skriver du '); (altså: pling slutparentes semikolon) 8. Sæt flueben i 'Regular expression' 9. Klik på 'Replace all' Nu vil rækkerne se sådan ud: INSERT INTO branperson VALUES ('1', 'Hans Peter Jensen Hansen', ' ', 'Hørby', ' ', 'Undløse'); INSERT INTO branperson VALUES ('2', 'Mary Nielsen', ' ', 'Brande', ' ', 'Thyregod'); INSERT INTO branperson VALUES ('3', 'Jens Nielsen', ' ', '', ' ', '', '); INSERT INTO branperson VALUES ('4', 'Hans Hansen', ' ', ' ', ' '); Gem filen som brandeperson.sql. Du skal sikkert lige slette den nederste linie, der ikke rummer informationer om personer, men alene har: INSERT INTO branperson VALUES (' '); Nu er rækkerne klar til at blive indlæst i din MySQL-database. De kommer til at ligge i tabellen, der hedder branperson. I SQL-filen startes hver række med information om, hvad databasen skal gøre (den skal indsætte i tabellen, vi kalder branperson). Værdierne, der skal indsættes, er alle omkranset af enkelt anførselstegn ( = pling). Listen af værdier, der skal indsættes, er omkranset af (og). Hver række afsluttes med et semikolon. Når rækker ser sådan ud, er de klar til at blive læst ind i databasen. Denne viden gælder alle dine tabeller, og du vil få brug for det igen ved næste tabel.

5 v./stegemüller & Sepstrup Side Lav brandeperson_og_pics.csv til en sql-fil 1. Åbn med Crimson filen brandeperson_og_pics.csv 2. Ved at følge opskriften ovenfor med at lave søg og erstat, skal du skabe rækker, der ser sådan ud: 3. INSERT INTO branperson_og_pics VALUES ('1', '1234'); osv., hvor første ciffer er personens nummer og andet ciffer er billedets nummer. 4. Gem filen som branperson_og_pics.sql og tjek om sidste linie skal slettes, da den ikke rummer information om billeder. 5. Den er nu klar til at blive indlæst i databasen i tabellen branperson_og_pics 3. fase: Opret tabellerne i MySQL på dit webhotel Du er nu klar med indholdet til de to første tabeller nu skal du oprette et sted at placere dette indhold. Det sker i tabeller i din MySQL-database på dit webhotel. Du opretter tabellerne ved at skrive i dit sql-vindue. SQL-vinduet ser sådan ud, og du skal slette den tekst, der står i forvejen: Dit SQL-vindue Tabellen branperson CREATE TABLE branperson ( ID int (5) NOT NULL auto_increment, navn tinytext, born date default NULL, born_place tinytext, death date default NULL, death_place tinytext, PRIMARY KEY (ID) ); Tryk udfør. Du får besked om, at tabellen er oprettet. Du har nu oprettet en tabel med seks felter. Tabellen kan rumme de første seks felter fra dit regneark. Felterne har engelske navne for at undgå æ, ø, og å. Nu skal du have fyldt indholdet af din sql-fil ind i tabellens felter. 1. Åbn fil branperson.sql. Markér det hele med CTRL A, kopier med CTRL C.

6 v./stegemüller & Sepstrup Side Gå ind i dit sql-vindue og tryk CTRL V. Nu vises filens indhold i sql-vinduet 3. Tryk udfør. Du vil få en besked om, hvor mange rækker, der er udført. 4. Hvis du klikker på fanebladet 'Vis' vil du se, dine rækker er sat pænt ind i tabellens felter. Hvis du fulgte tricket med at skrive ordet blank i de tomme fødesteds- og dødsstedsfelter, skal vi nu have fjernet ordet igen. Du gør sådan: I dit SQL-vindue skriver du: UPDATE branperson SET born_place = WHERE born_place = blank ; Nu har du erstattet alle forekomster af ordet blank med en HTML-kode, der sætter et mellerum. Hvis du viser dine data i tabeller, sikrer koden at det ser pænt ud, og at der er lige mange celler ved alle personer. betyder: no break space altså ikke linieskift men et blanktegn. Vi skal også have fjernet alle forekomster af ordet i dødssted. Du gør sådan: UPDATE branperson SET death_place = WHERE death_place = blank ; Tabellen branperson_og_pics Opret tabellen med denne kommando, så der bliver et felt til personens nummer og et til billednummeret: CREATE TABLE branperson_og_pics ( person int(11) NOT NULL default '0', pict int(11) NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (person, pict) ); Gennemfør trinnene 1-4 ovenfor igen, denne gang med filen brandeperson_og_pics.csv. Tillykke - Hent en kop kaffe, og tag en pause! Du er nu rigtig langt; du har tabellen med personerne og du har tabellen, hvor der for hver person står hvilket billede, der hører til vedkommende. Vi mangler at lave én tabel: den der rummer link fra person til billede. Den opretter vi i næste fase. 4. fase: tabellen branpics Skab data til tabellen branpics Tabellen bruges til at skabe det link, der vises ved hver person; når man klikker på linket, får man vist et billede af den rigtige gravsten. Udfordringen er at få lavet en liste over billednumrene, hvor hvert billednummer kun findes én gang.

7 v./stegemüller & Sepstrup Side Denne eksport Du gør sådan: 1. Gå til dit sql-vindue og skriv SELECT DISTINCT pict FROM branperson_og_pics; 2. Du får en liste af unikke billednumre, dvs. hvert nummer optræder kun én gang. 3. Tryk på den nederste mulighed for eksport se billedet herover 4. I næste skærmbillede sætter du mærke ud for muligheden Microsoft Excel 2000 og trykker udfør. 5. Du havner i Excel, hvor kolonne A nu rummer alle dine billednumre. 6. Kopier hele kolonnen A og indsæt indholdet i kolonne C 7. I kolonne B skriver du stien til det sted på dit webhotel, hvor billederne ligger/kommer til at ligge. Jeg gør altid det, at jeg opretter en mappe, der hedder fx brande og i den mappe ligger en mappe, der hedder pics. I mappen pics lægger jeg alle billederne. Hvis du gør noget tilsvarende, skal der i kolonne B stå følgende: /brande/pics/pict (eller evt. pict med små bogstaver tjek hvad dine billeder hedder) 8. I kolonne D skriver du.jpg eller.jpg (tjek om dit kamera skriver med store eller små bogstaver og udfyld på samme måde som dine billeder, og ens hver gang; bemærk at i kolonne D skal der et punktum foran JPG eller jpg) 9. Dit kamera bruger sikkert et billednummer på fire cifre. Da vi bruger billednummeret = billedets filnavn som link, er det vigtigt, at billedet med navnet PICT0001 også bliver til PICT0001.JPG og ikke PICT1.JPG i det regneark, du er ved at lave. Der skal altså i regnearket være foranstillede nuller, hvis billederne ikke allerede har 4-cifrede numre. Har de allerede det: Gå til punkt 11 a. Hvis du har Excel 2003 eller nyere: Marker hele kolonnen med billednummeret (kolonne C) > CTRL 1 > Vælg Speciel > Marker at du vil formatere som Postnummer > Landestandard sættes til Portugisisk (Portugal) > OK. b. Hvis du har en anden udgave af Excel, kan du markere hele kolonnen -> CTRL 1 > vælge Brugerdefineret > vælge en af dem (måske har du en med ####), og oppe i skrivefeltet under ordet type skrive 0000 (nuller). Så ved Excel, at vi ønsker fire tal pr. celle, og at ledige pladser skal udfyldes med nuller. c. Når du er færdig med at formatere kolonne C, skal hvert tal i kolonnen svare nøjagtig til nummeret på billedet, og der skal hverken være flere eller færre cifre. 10. Nu ser dit regneark ud som til højre. Gem med navnet brandepics.csv. 11. Tag en kop kaffe mere! A B C D 1 /brande/pics/pict 0001.JPG 2 /brande/pics/pict 0002.JPG 3 /brande/pics/pict 0003.JPG 4 /brande/pics/pict 0004.JPG

8 v./stegemüller & Sepstrup Side Omdanne branpics.csv til en sql-fil Åbn brandepics.csv med Crimson. Det vil se ca. sådan ud: 1;/brande/pics/PICT;0001;.JPG; 2;/brande/pics/PICT;0002;.JPG; 3;/brande/pics/PICT;0003;.JPG; 4;/brande/pics/PICT;0004;.JPG; Der skal bare laves lidt søg og erstat nu. 1. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'Beginning of line'. I feltet 'Replace with' skriver du INSERT INTO branpics VALUES (' 2. Sæt flueben i 'Regular expression' 3. Klik på 'Replace all' 4. Tryk CTRL H. I 'Find what' skriver du ;/brande i næste box skriver du, '/brande (altså: pling komma mellemrum pling skråstreg og dit sogn ingen mellemrum og ingen æ, ø, å) 5. Fjern evt. fluebenet i 'Regular expression'. Replace all. 6. Næste søg og erstat er at fjerne de overflødige semikoloner. CTRL H. I øverste box; i nederste ingenting lad den være blank. Replace all. 7. Sidste step her er at få lavet en pæn slutning på vores rækker også til denne tabel. I 2. fase lærte du, at en række skal afsluttes således '); (altså pling slutparentes semikolon). 8. Tryk CTRL H og vælg den lille pil, der peger mod højre i 'Find what'. Vælg 'End of line'. I feltet 'Replace with' skriver du '); 9. Sæt flueben i Regular expression. 10. Klik på 'Replace all'. Nu ser dine rækker sådan ud: INSERT INTO branpics VALUES ('1', '/brande/pics/pict0001.jpg'); 11. Gem som brandepics.sql Oprette tabellen branpics Nu har du skabt data til tabellen branpics - den mindste del er at oprette den på din MySQL-server, så du efterfølgende har et sted at fylde dine data ind. Med følgende kommando opretter du et område på dit webhotel, hvor der er plads til dine data. For at få et felt til nummeret og et felt til linket skriver du sådan, i dit SQL-vindue: CREATE TABLE branpics ( nr int(11) NOT NULL default '0', sti tinytext, PRIMARY KEY (nr) ); Fylde indhold i tabellen branpics 1. Marker hele indholdet af brandepics.sql med CTRL A. Kopier med CTRL C. 2. Går til dit sql-vindue og tryk CTRL V for at sætte ind > Udfør 3. Du får besked om, hvor mange instruktioner, der er udført. Med afslutningen af 4. fase har du oprettet alle de nødvendige tabeller, og du har fyldt indholdet af dit regneark ind i de rette felter i de tre tabeller. Nu er hele din database klar.

9 v./stegemüller & Sepstrup Side fase: Selve hjemmesiden I denne fase har vi sværere ved at hjælpe dig, for vi ved ikke, hvordan du ønsker, din hjemmeside skal se ud, eller hvordan du ønsker at præsentere din kirkegård på nettet. Fsva den del henviser vi til al den tilgængelige litteratur om at lave en hjemmeside. Men vi hjælper selvfølgelig med de tre scripts (sider med koder), der passer med ovenstående model. Og vi sender dem til dig på mailen, hvis du beder om det. Men igen: det er vigtigt at slå fast, at vi hjælper med funktionaliteten, der gør, at din kirkegård "virker", men vi kan ikke vide, hvordan din hjemmeside med kirkegården skal se ud. Du modtager de tre markerede filer, og dem beskriver vi her: 1. Index.php er forsiden, brugeren kommer til, når man klikker på dit link i Dansk KirkegårdsIndex. Den kan fx se sådan ud: og den rummer søgemekanismen. 2. brande_svar_soeg.php er den fil, der viser søgeresultaterne incl. links (filens navn fortæller, at dette er svar på søgning). 3. brande_visbilled er den fil, der viser den konkrete gravsten - og man kan sige, at den er målet med det hele I det følgende beskriver vi, hvilke ændringer du som minimum skal foretage for at få funktionaliteten til at fungere på din hjemmeside. Herudover skal du naturligvis give siden dit eget præg med dit eget telefonnummer, dit eget navn, dine egne billeder osv. [I de tre filer har jeg indsat visse tekster i [] for at det skal fremgå, at her skal du skrive eget navn, egen kirkegård mv. Når du har fyldt dine informationer ind, skal der ikke længere stå [ og ] I index.php skal du som minimum ændre i linierne i linie 22, hvor jeg har: <form action="brande_svar_soeg.php" method="post">. I action skal du skrive navnet på din svar_soeg.php I brande_svar_soeg.php skal du først og fremmest have fat i linie 20 ff. Du finder de nødvendige informationer i brevet/mailen fra din udbyder. //forbind til server og vælg database OBS HER $conn = mysql_connect ("din host - måske localhost", "dit databasenavn", "din databasekode") or die(mysql_error()); mysql_select_db("vælg din database", $conn) or die(mysql_error());?> Du skal også have fat i linie 32 ff. //laver en forepørgsel i tabellen person Her!

10 v./stegemüller & Sepstrup Side $stmt = "select * from brglperson where navn like '%". $safeseek. "%' and death <= date_sub(now(), interval 10 year) order by death desc"; $svar = mysql_query ($stmt) or die(mysql_error()); echo("<! stmt = $stmt -->\n"); Du vil gerne have din tabel med person, og den vil svare til det, jeg her i vejledningen har kaldt branperson; det vil sige, at det er din tabel i MySQL med alle personerne og deres informationer. Du skal også ændre i linie 67, hvor jeg har: $stm = "select * from brglperson_og_pics a, brglpics b where a.pict = b.nr and a.person = ".$row["id"]; her vil du have din person_og_pics og din pics. Endelig skal du ændre i linie 71, hvor jeg har: print "<a href='brande_visbilled.php?img=". $linkrow["sti"]. "'>Vis stenen</a><br />"; Her vil du have din visbilled.php I brande_visbilled skal du som minimum ændre alle de steder, hvor jeg har noget med [din]. 6. fase: Lidt om billeder Det er vores erfaring, at billeder optaget med omkring 1 Mb og derefter reduceret til ca. 100 k er fine til formålet. Hvis du ikke reducerer dem til en fornuftig størrelse (som vi altså synes er omkring de 100 k) får du hurtigt pladsproblemer på dit webhotel - eller også får du nogle store regninger! Størrelsesreduktionen skal du først foretage, når du er færdig med at skrive billederne ind i regnearket. Du har jo selv som ejer af kirkegården brug for den fine kvalitet, så du kan få alle detaljerne med, når du skriver ind. For let at gøre alle billederne mindre på én gang kan du bruge programmet IrfanView (http://www.irfanview.com/ ), der er gratis, som du kan hente ved at trykke på knappen Download now Når du har hentet programmet og installeret det på din computer, er du klar til at gå i gang med at gøre alle dine billeder mindre.

11 v./stegemüller & Sepstrup Side Klik på File og vælg Batch Conversion/Rename 2. Klik dig frem til den mappe, hvor du har dine billeder 3. Marker alle billederne i mappen og træk dem over i skærmbilledets venstre side, så de kommer til at stå under Input files ( ) 4. Klik på den aflange knap, der hedder 'Use this directory as output', der betyder, at du vælger en mappe, hvor du vil have de behandlede billeder placeret. Selve den konkrete mappe skriver du nede i det hvide skrivefelt, der har overskriften Output directory. Det er en rigtig god idé at udpege en anden mappe end den, hvor originalerne ligger, for skulle det gå galt, har du ikke ødelagt dine billeder, og du kan bare prøve en gang til. 5. I Work as sætter du mærke i Batch conversion 6. I Batch Conversion settings sætter du flueben i boksen Use advanced options. 7. Klik på Set advanced options, I det skærmbillede du nu får op, kan du indstille, hvor store billederne skal være. 567 * 567 giver et billede på ca. 100 k, hvis du startede med optagelser på 1 Mb. 8. Sæt op som vist til højre og tryk OK. Det der er særlig vigtigt er, at du sætter flueben i "Preserve aspect ratio (proportional)". Ellers kan dine billeder blive forvrænget i størrelsesforholdet. 9. Nu kommer du ud til den første side igen, hvor du trykker start. 10. Alle dine billeder bliver nu behandlet. Du kan trykke exit og forlade IrfanView. 7. fase: Send filerne til hjemmesiden Nu er du så langt, at det eneste du mangler er, at sende dine billedfiler og de tre filer med koder ud på dit webhotel, så du kan se, at/om det hele "virker", som det skal. Når man sender filer til sit webhotel, skal man bruge et FTP-program; det kan oversættes lidt frit til Fil Transport Program. Der findes mange forskellige, men vi har gode erfaringer med det gratis FileZilla. Når du klikker på linket kommer du til programmets download side. Vælg den øverste mulighed (pt. FileZilla ). Vælg ikke den, der hedder noget med server, og vælg ikke den, der hedder noget med Beta. Når du har klikket på den rigtige grønne download knap, vælger du i næste skærmbillede den mulighed, der hedder noget med setup.exe. Herefter installerer du programmet på din pc. Når du åbner FileZilla, får du et skærmbillede som dette:

12 v./stegemüller & Sepstrup Side Start med at klikke på New Site. Så får du mulighed for at udfylde felterne i højre side. Oplysningerne, du skal bruge, finder du i materialet fra din udbyder. De blev sendt til dig, da du oprettede dit webhotel. Når du har indtastet dine oplysninger, trykker du på Connect. Nu får du et billede, hvor du har din egen computer i venstre side og dit webhotel i højre side. Du sender hele mappen til webhotellet ved at markere mappen og trykke enter. Du kan også trække mappen over i højre vindue. Så går upload processen i gang og du får den rigtige struktur ovre på webhotellet. 8. fase: Tillykke Du har nu forhåbentlig en kirkegård på Internettet. Hvis ikke, så kontakter du én af os, og så skal vi se, hvad vi kan gøre.

13 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only. This page will not be added after purchasing Win2PDF.

VægtAgenten Betjeningsvejledning Version 3.0

VægtAgenten Betjeningsvejledning Version 3.0 Download og installation Dagligt brug Side 1 af 6 Trin 1: Denne vejledning beskriver, hvordan du Downloader og installerer VægtAgenten Vigtigt! Bruger du Windows 95 eller 98 så se her: Før du installerer

Læs mere

bedreweb.dk - Bolette Obbekær 2012 SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL

bedreweb.dk - Bolette Obbekær 2012 SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL TRIN 1: WORDPRESS MAPPEN WordPress er et gratis program, der bruges til at lave hjemmesider og blogs. Du skal downloade WordPress og bagefter lægge det på dit

Læs mere

Superbruger Information. Ver. 5.1, 2. udgave - juni 2004-1 -

Superbruger Information. Ver. 5.1, 2. udgave - juni 2004-1 - Superbruger Information Ver. 5.1, 2. udgave - juni 2004-1 - Import /eksport og opdatering af databasen I dette kapitel vil vi se på nogle af de muligheder der er for import og eksport af data til og fra

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

TYPO3 Nyhedsbrev. Version: 1.2 Tilpasset TYPO3: 4.2 Sidst opdateret: 20/10-2010 Copyright: IdeFA Gruppen

TYPO3 Nyhedsbrev. Version: 1.2 Tilpasset TYPO3: 4.2 Sidst opdateret: 20/10-2010 Copyright: IdeFA Gruppen TYPO3 Nyhedsbrev Version:. Tilpasset TYPO3: 4. Sidst opdateret: 0/0-00 Copyright: IdeFA Gruppen IdeFA Gruppen - Havnepladsen - 9900 Frederikshavn - Tlf. 46 907 930 - info@idefa.dk - www.idefa.dk Indholdsfortegnelse.

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

Import / Eksport. Vejledning

Import / Eksport. Vejledning Import / Eksport Med Import / Eksport funktionen kan du f.eks. importere en Excel fil (Microsoft Excelsemikolonsepareret fil) indeholdende virksomhedens telefonliste. Dvs. at du ved at importere en allerede

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

GREVE FODBOLDS vejledning til Webredaktører

GREVE FODBOLDS vejledning til Webredaktører GREVE FODBOLDS vejledning til Webredaktører Indhold 1. Indledning Side 2 2. Logon til administrationsmodulet Side 3 3. Redigering af holdsider Side 5 3.1 Administration / hold Side 5 3.2 Sideopbygning

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Manual til opsætning af Jit-klient version 1.0. Opsætning. Copyright Jit-Danmark Aps 2006. Find mere information på www.jitbesked.

Manual til opsætning af Jit-klient version 1.0. Opsætning. Copyright Jit-Danmark Aps 2006. Find mere information på www.jitbesked. Opsætning Indholdsfortegnelse Sådan finder du indstillingerne...3 Muligheder og begrænsninger...6 Hvilke søgeord skal jeg bruge?...6 Ting man skal passe på...6 Tilføjning/nedlægning af søgeord...6 Ændring

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step Af Gitte Winter Graugaard Nov. 2013, Sigil version 0.7.2 1 Her følger en intro skridt for skridt til at oprette en e- bog i SIGIL og publicere den på SAXO

Læs mere

Sådan opsætter du produkter i www.hihostels.com med henblik på online salg via Websuite eller Compubook. Manual 2010 - version 3.0

Sådan opsætter du produkter i www.hihostels.com med henblik på online salg via Websuite eller Compubook. Manual 2010 - version 3.0 Sådan opsætter du produkter i www.hihostels.com med henblik på online salg via Websuite eller Compubook Manual 2010 - version 3.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDENDE FORKLARING...3 2. ADGANG OG LOGIN...3

Læs mere

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet.

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er, at programmet skal registreres (programmet kan dog bruges i 30 dage, hvis det ikke

Læs mere

De vigtigste SQL-sætninger. SQL kap Oprette database. DDL og DML

De vigtigste SQL-sætninger. SQL kap Oprette database. DDL og DML SQL kap 6-7 + 17-20 DDL og DML 1 De vigtigste SQL-sætninger Data Definition Language (DDL) create table: opretter en ny tabel create unique index: tilføjer et index til en tabel drop table : sletter en

Læs mere

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact Printvenlig side for Forsidetekst Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact www.survey-xact.dk Oprettelsen af en kursusevaluering består af flg. trin: 1. Oprettelse af spørgeskema ud fra en skabelon 2.

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Umbraco installationsvejledning

Umbraco installationsvejledning på et ScanNet ASP Webhotel Indledning Beskrivelse Denne vejledning vil indeholde installation af CMS systemet Umbraco på et ASP Webhotel. Det dansk grundlagt Content Management System (CMS) Umbraco er

Læs mere

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af stregkodefil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 5 Indlæsning af datafil i scanneren... 7 Brug af scanneren... 8 Sådan scanner du... 8 Sådan

Læs mere

Tagwall med Php & MySQL

Tagwall med Php & MySQL Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Tagwall med Php & MySQL Her laver vi en tagwall i Php & MySQL... jeg forklarer dog ikke så meget, men jeg håber du kan få det til at blive til en tagwall

Læs mere

Installation af webtrees på et webhotel ved one.com

Installation af webtrees på et webhotel ved one.com Installation af webtrees på et webhotel ved one.com Når du har fået bekræftelse på dit webhotel er blevet oprettet er du klar til at installere webtrees. En god idé er at installere et FTP program (er

Læs mere

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version xgalleri xgalleri opstod ud fra ønsket om at lægge en større samling billeder på nettet. Der findes mange programmer, som kan bruges til at lægge datafiler på nettet; men de fungerer typisk på den måde,

Læs mere

I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes.

I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes. I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes. Sidst i denne vejledning er vist et Excel dokument som det KAN se ud. Ligesom

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Hvad er RefWorks?... 2 Opret dig som bruger... 2 Inden du går i gang... 3 Klargøring af computer til download af Write-N-Cite v. 4.2... 3 Installation af Write-N-Cite... 4 Installation

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere

ASB E-mailsignatur. ASB E-mailsignatur. Vejledning til opsætning af e-mailsignatur IKT - Februar 2008

ASB E-mailsignatur. ASB E-mailsignatur. Vejledning til opsætning af e-mailsignatur IKT - Februar 2008 ASB E-mailsignatur I det følgende forklares, hvordan du opretter ASBs e-mailsignatur for medarbejdere. Det skal her noteres at e-mail signaturen ikke kan opsættes i webmail (webmail.asb.dk), men skal opsættes

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple.

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1af23 Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1. Forord. Denne brugervejledning er fremstillet for at hjælpe personer ved Lokalhistorisk Arkiver i ny Sønderborg kommune, som kun har ringe kendskab

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL Når man er logget på KMS systemet, vælges Dataudtræk under punktet Vælg modul, hvorefter der klikkes på Gå til: På næste side klikkes på knappen Opret:

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges Huskeseddel til uv-evaluering 1. Sådan oprettes en undersøgelse Klik på ikonet Surveys og dernæst det grønne plus Ny undersøgelse. Navngiv din undersøgelse og vælg under Basic options, om der skal være

Læs mere

Beredskab TNG. Beredskab TNG er en opgradering af det "gamle" beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0.

Beredskab TNG. Beredskab TNG er en opgradering af det gamle beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0. Beredskab TNG Beredskab TNG er en opgradering af det "gamle" beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0. Beredskab TNG... 1 Kom godt i gang... 2 Redigér beredskabsdokumentet...

Læs mere

Næsgaard Markkort/AgroSat

Næsgaard Markkort/AgroSat Næsgaard Markkort/AgroSat Vejledning til administration af data i ver. 8.00 Udarbejdet specielt til brugere af Næsgaard Markkort ADVICER og AgroSat DataLogisk ApS, Stubbekøbingvej 41, 4840 Nørre Alslev

Læs mere

GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING

GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING DANSKE BEDEMÆND august 2014 v1.4 1 P a g e INDHOLDSFORTEGNELSE Adgang... 3 Overordnet om Umbraco... 4 Højreklik muligheder i oversigten...

Læs mere

Avanceret kampagnestyring

Avanceret kampagnestyring Indlæsning af egne kampagner:... 1 Prioritering af kampagner... 3 Arbejdsgangen er følgende:... 3 Mere om RET:... 4 Kampagne numre:... 4 Rapportudskrivning af kampagner:... 4 Udskriv prismærker for en

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Netkatalog upload. Forord: Formål:

Netkatalog upload. Forord: Formål: Netkatalog upload Forord: De data, I indsender som e-katalog, genbruges af SKI s kunder i de ordre, der sendes tilbage til Jer. Det er derfor vigtigt, både for kundes efterfølgende fakturakontrol; men

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10 Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning til Svejsevisitering Indhold Oprettelse af kursister i testsystemet... 2 Opret Booking... 5 Kursisten tager test... 10 Læreren

Læs mere

Installation af webtrees på et webhotel ved webhosting.dk

Installation af webtrees på et webhotel ved webhosting.dk Installation af webtrees på et webhotel ved webhosting.dk Når du har fået bekræftelse på dit webhotel er blevet oprettet er du klar til at installere webtrees. En god idé er at installere et FTP program

Læs mere

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Brug denne vejledning, når du skal udarbejde din undervisningsportfolio i Blackboards portfolio værktøj. Ved at følge alle trinene nedenfor får du udarbejdet

Læs mere

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Sådan åbner du WEB-direct...2 2. Firmaopslag...3 3. Markedsudvalg...4 4. Udskrift af liste...14 5. Eksport af data...15 6. Fletning i Word...18 7. Brevfletning til ansøgninger...27

Læs mere

1 Indlæsning af script

1 Indlæsning af script 1 Indlæsning af script Når opgraderingen af invokeren er foretaget, skal du indlæse et script på den SQL server, hvor I skal modtage jeres SLS-data. Scriptet henter du her http://www.oes.dk/sw49118.asp

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 6 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 6 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 7

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012 Picto Selector Lav dine egne symbolark Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5 Picto Selector på USB...8

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

VEJLEDNING. Hastigheden for afspilning kan ændres og det er muligt at lave hurtig spring frem og tilbage

VEJLEDNING. Hastigheden for afspilning kan ændres og det er muligt at lave hurtig spring frem og tilbage VEJLEDNING DANDAS-TV Viewer er lavet til håndtering af TV-inspektion. (Skærm billeder og funktionalitet kan afvige fra den seneste version af programmet. DB adgang er ikke inkluderet) Programmet kan Indlæse

Læs mere

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Indhold 2 Start Lidt om sidens layout 3 Åbn den downloadede fil i CoffeeCup og gem den som dit eget projekt 3 Knapperne Ring og Mail Indsæt nyt link på Ring og mail

Læs mere

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site.

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. 1 Opstart af et site Opret hovedmappen Opret grafikmappen Opret dit site Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. Opret en mappe indeni den første og kald den grafik. Heri lægges alle dine grafikfiler.

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco Marts 2012 Adresse: http://dinafdeling.lof.dk/ Rediger hjemmeside i Umbraco: http://dinafdeling.lof.dk/umbraco/ Mobilside: Der er lavet en

Læs mere

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt.

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt. Indhold Login 2 Udsendelse af besked Udsendelsesmetoder 3 Udsendelse via vejeudvælgelse 4 Udsendelse Send via niveau opdeling (afhængig af abonnementsform) 11 Udsendelse søg på tværs af postnummer 12 Udsendelse

Læs mere

Indsæt og opret et billede på én gang

Indsæt og opret et billede på én gang Indsæt og opret et billede på én gang Du kan nu oprette og indsætte billeder på forside og tekst-sider og felter i én arbejdsgang altså uden at først oprette dem i Mediearkivet. Billeder kan indsættes

Læs mere

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet GIS Af Anders Bartholdy Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet Baggrundskort fra KMS er en rigtig god resurse der er tilgængelig via ArcGIS. Derfor starter vi med at gennemgå

Læs mere

Sådan opretter du en blog i e-learn.sdu.dk I denne vejledning vises først, hvor i e-learn.sdu.dk, du kan oprette blogs. Derefter vises hvordan du gør.

Sådan opretter du en blog i e-learn.sdu.dk I denne vejledning vises først, hvor i e-learn.sdu.dk, du kan oprette blogs. Derefter vises hvordan du gør. Sådan opretter du en blog i e-learn.sdu.dk I denne vejledning vises først, hvor i e-learn.sdu.dk, du kan oprette blogs. Derefter vises hvordan du gør. Du kan oprette blogs på 3 forskellige niveauer i e-learn.sdu.dk:

Læs mere

Quick Guide til Visit Gæstesystem i Backend.

Quick Guide til Visit Gæstesystem i Backend. 12.12.2016 Quick Guide til Visit Gæstesystem i Backend. Version: 2.5.2 Indholdsfortegnelse. Side 1: Side 2: Side 3-4: Side 5: Side 6-15: Side 16-17: Side 18-19: Side 20: Indholdsfortegnelse. Opsætning

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU E-MAIL

SÅDAN BRUGER DU E-MAIL VEJLEDNING l E-MAIL SÅDAN BRUGER DU E-MAIL I vejledningen bruger vi det gratis e-mailprogram gmail som eksempel til at vise, hvordan man bruger e-mail. DU SKAL I FORVEJEN KUNNE: Bruge en browser og gå

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af opslagsfil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 4 Indlæsning af datafil i scanneren... 6 Brug af scanneren... 7 Sådan scanner du... 7 Tømning

Læs mere

TTS-Link Brugermanual

TTS-Link Brugermanual TTS-Link Brugermanual til enkel og effektiv dyreregistrering Juni 2016 Elektronisk registrering med XRS Stavantenne og XR3000/EW7 Vejecomputer Up- og download af besætningsdata til Dyreregistreringen Eksport

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur Redaktørmanual Kentaur Indholdsfortegnelse Kapitel 1 - TYPO3 Brugerfladen 3 Log ind 3 Backend 4 Frontend 5 Hvor skal jeg klikke? 5 Gem, gem og vis, gem og luk 6 Kapitel 2 - Sider & menuer 7 Sammenhæng

Læs mere

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Notat Ansvarlig HJB Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Sådan bruger du SharePoint til Maskindatabasen Maskindatabasen er oprettet i et program der hedder SharePoint

Læs mere

Mbridge tilmeldingssystem Version Vejledning.

Mbridge tilmeldingssystem Version Vejledning. Mbridge tilmeldingssystem Version 23-07-2017. Vejledning. Indholdsfortegnelse. Indledning...2 Tilmelding til turnering (spillere)...2 Slet tilmelding...4 Opsætning af turneringer (turneringsleder)...5

Læs mere

Upload, Download og aflever opgaver

Upload, Download og aflever opgaver Upload, Download og aflever opgaver Table of Contents Upload og Download... 3 Upload en enkelt fil til Fronter... 4 Upload flere filer til Fronter... 10 Download filer fra Fronter... 16 Aflevering af opgaver...

Læs mere

BørneIntra hjemmesidekursus

BørneIntra hjemmesidekursus BørneIntra hjemmesidekursus hjemmesidekursus Januar 2012 Indhold 1 Introduktion... 5 1.1 Kursets formål... 5 1.2 Hjemmesiden opbygges i PersonaleIntra... 5 2 Hjemmesidens indhold... 6 2.1 Hjemmesidens

Læs mere

Views etc. Databaser

Views etc. Databaser Views etc. Databaser Views Med Views kan vi gemme nogle af de lange select sætninger. I vores eksempel fra tidligere er det f.eks. forbundet med en del besvær at finde telefon nr og bilmærker for en sælger

Læs mere

Lundtofte skole 2007/08. Åbn FrontPageExpress og Explorer begge programmer skal være åbne når du laver hjemmesiden.

Lundtofte skole 2007/08. Åbn FrontPageExpress og Explorer begge programmer skal være åbne når du laver hjemmesiden. Det vigtigste Hjemmeside i FrontPageExpress Åbn FrontPageExpress og Explorer begge programmer skal være åbne når du laver hjemmesiden. Lav en mappe til din hjemmeside. Find først din mappe på skolens netværk,

Læs mere

Gratis kontorpakke til din tablet

Gratis kontorpakke til din tablet OPRET, REDIGER OG LÆS DOKUMENTER PÅ DIN TABLET: Gratis kontorpakke til din tablet DET FÅR DU OVERBLIK SVÆRHEDSGRAD Let Middel Svær Tekstbehandling Præsentation Regneark FOR ENHEDER MED Android ios (Apple)

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

VEJLEDNING TIL SELVBETJENING - REGISTRERING AF SERVICEBESØG

VEJLEDNING TIL SELVBETJENING - REGISTRERING AF SERVICEBESØG 1/9 VEJLEDNING TIL SELVBETJENING - REGISTRERING AF SERVICEBESØG Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 ve@energinet.dk VAT no. 28 98 06 71 Dato: 26/4 2017 HAH Indholdsfortegnelse

Læs mere

Opret ODBC datakilde Vejledning

Opret ODBC datakilde Vejledning Vejledning V. 1 APRIL 2011 FOR KUNDESERVICE Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Målgruppe... 3 1.3 Krav... 3 2 Opret ODBC Datakilde (Open Database Connectivity)... 3 2.1 Forbindelse

Læs mere

Vejledning til PDF knappen

Vejledning til PDF knappen Vejledning til PDF knappen Indholdsfortegnelse PDF knappen... 2 Hvordan bruger man PDF knappen?... 2 Problemer... 5 Når nogle bilag ikke kan konverteres til PDF... 5 PDF dokumentet kan ikke dannes... 5

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark.

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark. Budget vejledning Indhold Oprettelse af budget i TØS...3 TØS- budget til excel eksport af budget...4 Excel budget til TØS import af budget...5 Udlæse regnskabstal til budget...8 Slette budgetter...8 UDSKRIFTER...9

Læs mere

TYPO3 TRIN FOR TRIN 3

TYPO3 TRIN FOR TRIN 3 TYPO3 TRIN FOR TRIN 3 De indledende øvelser er fuldstændig de samme som i TYPO3 TRIN FOR TRIN 1 side 1-2. Du åbner altså din browser, skriver ale.dk/typo3 i Adressefeltet, og klikker på ordet Side i menuen

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Dannelse af PDF dokumenter

Dannelse af PDF dokumenter Dannelse af PDF dokumenter Indhold Dannelse af PDF-dokumenter i Phd Planner... 2 Valg af vedhæftninger i PDF dokumentet... 2 Valg af skabelon for PDF dokumentet... 3 Når PDF filen er dannet... 5 Gem PDF

Læs mere

NR. 92 PDF-formularer med OpenOffice DEN 4. MARTS 2015

NR. 92 PDF-formularer med OpenOffice DEN 4. MARTS 2015 NR. 92 PDF-formularer med OpenOffice DEN 4. MARTS 2015 PDF-formularer med OpenOffice til LUDUS Web Målet med dette Tips & Tricks er at beskrive, hvordan man laver PDF-formularer til brug i LUDUS Web. Læs

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

RUT-ruteplanlægningsvejledning. Brugervejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling

RUT-ruteplanlægningsvejledning. Brugervejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling RUT-ruteplanlægningsvejledning Brugervejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 1 Indholdsfortegnelse Om RUT... 3 Om denne vejledning... 3 Hjælp... 3 Tilgang til RUT via Firefox... 3 Sådan logger

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

Lectio. SMS-service vejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.

Lectio. SMS-service vejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom. Lectio SMS-service vejledning 1992-2010 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Baggrund Vejledning

Læs mere

Blåt Medlem. Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office

Blåt Medlem. Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office Blåt Medlem Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office Formål... 2 Forskelle... 2 MS Word... 2 Open Office... 2 Kontakt til din mail... 3 Datafilen fra Blåt Medlem...

Læs mere