~ aunt a,rbtjbtt tu. r30 juni 79 PROFITFRJESEREN ESBJERG. Åbent debatblad for havnearbejdere. Ansvarlig oyerfor presseloven Niels rn. ikke skriftlig.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "~ aunt a,rbtjbtt tu. r30 juni 79 PROFITFRJESEREN ESBJERG. Åbent debatblad for havnearbejdere. Ansvarlig oyerfor presseloven Niels rn. ikke skriftlig."

Transkript

1 ~ aunt a,rbtjbtt tu J r30 juni 79 Åbent debatblad for havnearbejdere. Ansvarlig oyerfor presseloven Niels rn PROFITFRJESEREN ESBJERG SUGESTREJKE HOS DLG ESBJERG: Ja så må vi igen se hvordan arbejdsgi verne, i dette tilf~lde D.L.G., systematisk. pr~ver at udrydde havnearbejdernes job. I nge år har D.L.G. Esbjerg haft et stabil havnearbejder stab til at udf~re Deres arbejde på Esbjerg havn, i tal vil dette sige 2 hold a 9 mand men gennemsnitlig mere end fuld bes tigelse (1850 tm/år). I det herens år 1978 sker der det "vidunderlige" at D.L.G, beslutter at invistere ca. 25.mill. til et nyt sugelosseanl~g. Samtidlig kommer de til havnearbejdernes fagforening og tillidsmand, for at tilbyde de her flinke og rare 17 havnearbejdere fast arbejde på D.L.G. fabrik, den 18 havnearbejder var blevet syg i l~bet af den time periode som D.L.G. regnede med, så han kunne ikke bruges, men de 17 gode folk kunne bruges på f~lgende betingelser: 1. at skulle arbejde i skibene efter behov. Selvf~lgelig efter D.L.G.s vurdering. 2. at skulle gå 2 kr. ned i timen på alm. tid, og ca. 15 kr ned i timen på 100% tid. Det var der selvf~lgelig ingen tilslutning for blandt havnearbejderne, de ville arbejde videre efter de gamle overenskomster. Der' blev så optaget forhandlinger mellem D.L.G. og s.r.o. afd. Transport Esbjerg, hvor enighed ikke blev opnåe~ ang. l~nnen, det blev gennemsnit af provinsen kr. 46,57, men angående bemanding blev der fra D.L.G kr~vet 5 mand, if~lge Lokal Overenskomsten, for et suger~r. Det te ville man ikke. fra havnearbejdernes sige, da man har vanskelig ved at sammenligne et r~r til ca. 100 ton i timen, og en suge ~askine til 400 ton i timen. Så vi kr~vede alle 9 mand ansat i en pr~veperiode, så enighed.. kunne ikke opnås. D~n 18 april 1979 opstod dagen for de f~rs te pr~vek~rs ler med "PROF ITFRJESE REN". Der blev udm~nstret 5 mand til arbejdet, hvilket der dog blev protesteret imod fra arbejder side, dog ikke skriftlig.

2 2. "PROFITFRJESEREN" kom dog igang, ikke med 400 ton/tro, men 15 ton/tro. Ved knappulten stod en tysker fra det le- verende firma KOCK Bremen, sammen med en D.L.G. ingin~r, som så senere skulie i~re det videre til havnearbejderne. Efter mange stop, og ca. 25 timers k~rsel var det lille skib på ca. 300 ton t~mt, så vi så ikke nogen grundlag for at kr~ve mere mandskab udm~nstret. Der blev et par dage efter udm~nstret til et nyt skib med samme resultat. oer var på samme tid udm~nstret 9 mand til D.L.G. gamle sugeanl~g; disse nedlagde samtidig arbejdet. - Siden har vi gentagne gange v~ret til forhandlinger med D.L.G. og D.A. hvor vi har tilbudt at man kunne tage en havnearbejder og en lagerarbejder. Dette tilbud er nu tr'*ket tilbage, bl. a. fordi vi på Havnearbejdernes Landskonference i Horsens fik en meget kraftig opbakning, ved at Landskonferencen vedtog f~lgende beslut~ ning: "D.L.G. skal inden 8 d~ge - -a den 29. maj 1979 anerkende, at al arbejde ved den nye suger herunder dirigering af. r~rerne, iflg. f~llesoverenskomster for provinsen 6 vedr~rende havnearbejdere skal udf~ af havnearbejdere. Hvis D.L.G. ikke vil anerkende overenskomsten, vil alt arbejde ombord i D.L.G. skibe blive nedlagt i hele landet, indtil D.L.G. vil rette sig efter overenskomsten." Vi har sidst v~ret i Arbejdsretten for anden gang, hvor vi blev id~mt sk~rpet bod, hvilket vil sige ca kr pr. mand. Havn ' Fredag d. 4. maj blev der m~nstret til M/S Alexandre Zawadski, som skulle losse ca tons i Esbjerg. L~rdag og S~ndag aften blev folkene fyret p.g.a. problemer med det nye anl~g. oe:i;:- blev igen m~nstret mandag d. 7.. ma~ kl. 10.QO, til at påbegynde arbej det kl Samme.idag, da folkene kom over til skibet var anl~get ved at k~re ombord med en af D.L.G. lagerarbejdere ved knappulten. Da.havnearbejderne erfarede dette nediagde de straks arbejdet, med den ~egrundelse at dette arbejde er vort, if~lge overenskomsten for provinsen vedr. havnearbejdere 6 hvor der ' s t ar: " Til. arbejde omord ' i skibe på over 160 tons dw, antages arbejdere fra land". Fra Esbjerg har vi medtaget f~l~ gende: Esbjerg d. 12 juni Hej kamrnerater. Vi vi~ herrn~d gerne belyse, hvorfor vi er gaet ~ed til et m~lingsforslag. ( Ang 1ndholdet i m~gl~ngsforslaget se nedenforj Vi fra havnearbejderside har gentagne gange medens arbejdsnedl~ggelsen har stået på, v~ret fremrne med m~glingsforslag, sågar inden a:bejdsnedl~ggelsen blev aktuel, var vi fremrne med et forslag af samme karakter, som det der netop er blevet underskrevet.

3 Vi mener selv at m~glingen er tilfredsstillende, d_a vi ved at stå sammen med ~vrige havnearbejdere i Danmark, har formået at tilf~re et stort firma som DLG et kraftigt slag for boven. M~glingen giver samtidig havnearbejderne et rygst~d i fremtidige kampe for deres arbejdspladser, samt for at undgå de efter vor mening uheldige produktionsaftaler. Samtidig er der i m~glingsforslaget taget hul på problemet angående retten til at lede og fo.rdele l pejdet. M~glingsforslaget inde ~rer nemlig at arbejdernes tillidsrepr~sentanter, får ret til at udpege de arbejdere der skal uddannes. til at varetage knapfunktio- Vi vil til slut gerne rette en tak til alle de folk, som har st~ttet os, det v~re sig både ~konomisk som ved sympatiarbejdsnedl~ggelser. Havnearbejderne Esbjerg. MA:UNGSFORSLAGET hoved Her er så m~glingsforslagets punkter: Angående bemandingen skal der til at betjene kapperne udtages to mand. Det bliver en havnearbejder og en DLG-mand.Meningen er så at havnearbejderen og DLG-manden skal skiftes til at betjene knapperne. Men det ligger også i m~glingsfors laget at.de folk der skal have knapperne skal have en s~rlig uddannelse. Derfor skal arbejdernes tillidsrepra!sentanter også i f~llesskab udarbejde en navneliste på 4 havne arbejdere, der skal betjene knapperne. De 4.havnearbejdere, der står på navnelisten, har fortrinsvis pligt til at lade sig udm~nstre til at betjene knapperne hos DLG. De havnearbejdere der står på listen, _kan med 2 ugers varsel selv sige op fra listen.. Angående af~~nning, skal de havnearbejdere, der betjener knapperne afl~nnes som holdet i lasten. s0rnandsst0tte Vedr: Blokaden mod DLG. Gode Kammerater! S~m~ndenes Forbund ~nsker hermed at udtrykke vore fulde solidaritet, og sender Jer samtidig de kammeratligste kamphilsner. Kun gennem f~lles kampvil vi kunne nå målet at vinde de rettigheder, som kapitalen gennem et hensynsl~st profitjag har frar~vet arbejderklassen. 3 Den kamp I står i nu, vil I gennem sammenholdet kunne bringe til sejr, og. dette vil v~re et skridt på vejen mod bedre forhold for hele den danske arbejderklasse. Hold fanen h~jt. Vi bakker Jer op. Med Kammeratlig hilsen Preben M~ller Hansen Forbunds formand.

4 4 BODEN 2-halvleg: vi måtte bide i grcesset Efterspillet omkring overenskomstkampen er slut. Og vi tabte med et brag. Arbejdsgiverne havde krrefter til en anden halvleg, det havde vi ikke. Men lad os ikke fortvivle. Vi må sp~rge os selv, hvorfor det hele fik et så begrredeligt forl b. Finder vi ud af det, så kan vi måske undgå en lignende nedtur ~reste gang. Noget af forklaringen skal nok s ges helt tilbage til afslutningen af KFK-konflikten i foråret-sommeren Da bodssp rgsmålet dengang skulle afg res slap vi meget billigt. Vi slap så bill~gt, at selv de mest konsekvente modstandere af arbejdsretten ikke fandt det umagen vrerd at fors-ge at rejse en kamp imod arbejdsretten. Vi stod til at ville nå op på en samlet bod på ca Men arbejdsretten fik ikke lejlighed til at behandle de sidste indberetninger, da arbejdsgiverne trak dem tilbage, da konflikten blev l st. Så resultatet blev at vi slap med ca. Jo.ooo kr. Den almindelige opfattelse var derefter, at arbejdsgiverne efter akjtionen var så slappe i knreene, at de ikke orkede at tage noget ballade omkring en bod. Efter denne vinters overenskomstkamp kalkulerede vi med, at de var mindste om ikke mere slappe i knreene, så det rystede os, da det blev klart, at dennegang ville de sgu' ha' pengene. Den personlige opkrrevnirrg til hver enkelt havnearbejder var det f~rste varsel herom. Vi reagerede panikagtigt. Udf~digede et trusselsbrev, der indirekte slog fast, at hvis de ikke holdt nallerne fra poserne, så var det overarbejdsva1gring om en omgang. De holdt ikke nallerne. fra poserne. rvrertimod - de gravede hele hånden derned. Og så var vi for alvor rystet. Fra da var det kun nedtur. Vi begyndte at handle med arbejdsgiverne, prutte med dem, tigge om rabat og hvad ved jeg. Vi sprrellede i nettet og var villige til at srelge den sidste rest af selvrespekt. Hvorfor blev det så så s-lle, det hele fra vores side?????? For os at se her bagefter er det ret klart hvad vi burde have gjort. N~jagtig på det tidspunkt, da det blev åbenbart, at dennegang ville arbejdsgiverne have pengene, burde vi have gjort vores stilling op. ENTEN skulle vi have krempet imod og nregtet at betale vel vidende at det kunne blive en kamp af hidtil usete dimensioner. ELLER vi skulle have ladet dem trrekke den rådne bod, marke ret en kortvarig protest og så i ~vrigt have ladet som ingenting.

5 5 Nu kunne der i denne situation vrere forskellige tungtvejende grunde til ikke at indlede et opg;r med arbejdsretten her på Århus Havn. Det ville kr~ve en enorm styrke og udholdenhed, og sp;rgsmålet er om vi ville have kunnet mobilisere noget sådant. Og noget andet er så, at en kamp mod arbejdsretten måske i sidste ende krrever en samlet indsats på landsplan for virkelig at vcere effektiv. J. ~SÅ, vi ville nok have valgt flke at krempe konsekvent imod arbejdsretten, men så kunne vi i hvert fald have valgt den anden mulighed, nemlig at overstå det ~le mellemvcerende med en vis vcerdighed. Vi kunne have markeret en kortvarig protest, nedlagt arbejdet i et par dage, og så ladet den arbejdsgiverforening få sine penge. Men vi valgte hverken det ene eller det andet. Vi valgte den lurvede vej ~rem mod tilintetg~relsen af vores vcerdighed. Men lad os slå fast: Denne kritik er ikke så meget rettet mod enkeltpersoner, som den er en art selvkritik af et ~ndelsesforl;b vi aile har v~et ansvarlige for, også forfatterne af disse linjer. Noget andet er så, at man jo ikke kan bortforklare, at den toneangivende del af fagforeningsledelsen bidrog nok så vresentligt til at det var netop denne linje der blev valgt på diverse skurm~der. Efter fr'emtidige konflikter, må vi jo så håbe enten at den toneangi- vende del af fagforeningsledelsen lregger linjen om; eller hvis de ikke g~r det, så må vi jo håbe at skurm~derne vil vrere i stand til at frig~re sig fra den styring af skurm~derne som en del af fagforeningsledelsen praktiserer. RED. 6' fagforeningsdemokrati? De allerfleste havnearbejdere her på Århus havn er sikkert enig i at det er en helt fin tradition vi har fået a er indkaldes til skurm~de hvergang der er problemer med stevedorene.m~derne fungerer godt med at informere om hvad der sker og vi får osse nogle gode diskusioner om hvilken stilling vi skal tage til problemerne. Så vidt - så godt.der hvor der er noget galt,det er.når der skal tages beslutninger og skrives under på overenskomster og lignende. Alle ved at problemet opstår når formanden og forhandlingsudvalget siger at nu går vi over og forhandler og så vil vi ha mandat til at skrive under. Det er ikke fordi vi er specielt mistroiske overfor formanden,men det er klart at hvis man sidder til forhandling måske 4-5 timer så kan man godt blive noget groggy.derfor er det selvf~lgelig det Bedste at resultatet blir forelagt skurm~det til godkendelse eller forkastelse f~r der bliver skrevet under. Vi forstår simpelthen ikke den holdning som f ormanden lå for dagen på et af de sidste skurm~der.enten var man Formand med stort F og så skrev man under,og derefter har medlemmerne sig at rette eller osse gik han af.det er ubegribeligt at formanden på denne måde ved at skrive under uden at h~re medlemmerne,vil risikere at komme i mods~tning til et flertal på skurm~det. Det er en ganimeldags skolemesteragtig holdning som ingensteder h~rer hjemme. Der går vel ingen krummer af formanden fordi han skal sige til Fris,at han f~rst skal h~re hvad medlemmerne mener.f~r han skriver under. Det var jo

6 6 et forbehold som stevedoren selv tog da overerlskomsten skulle und~rskrives, nemlig ~t d7n kun - var gyldig, hvis arbejdsgiverfor eningen kunne acveptere den. Den ~ulighed er stevedoren ~elvf~lgelicj ikke interesseret i, at vi skal have, selvöm det lyder I'M!rkeligt, og dog. 0 Det er jo nok lettere at overtale en mand end et helt skurm~de. Derfor har de sikkert også gjort et stor nununer ud af at sige til formanden, at hvis du ikke kan skrive under, så vil vi ikke forhandle. Det kan godt ske, at formand~n tror på det (samtidig med at han ikke synes han er nogen rigtig formand) men til den er der jo kun at sige, at det l~rer stevedqrene nok hurtigt, at hvis ae vil ha' ro på arbejdspladsen, så er forretningsordenen altså sådan, at alle aftaler skal godkendes af skurm~det, og underskrives af fagforeningen i den n~vnte r~kkef~~ge. Til formanden er der kun at sige: slap af, kammerat, du b7h~ver ikke slås med Friis alene, vi. skal nok hj~lpe dig, for det er jo også og is~r vores forhold, det drejer sig om. RED. - KBH-gods er KBH-gods D ~ 3 "st~rste firmaer i K~benhavn - (Frihavnen - BFT - Holger J~rgensen), skal pr. 1/7 l~gges sammen til et selskab. Firmaets ledelse, andre h~jere ansatte funktion~rer og form~nd, altså dem der ikke blev fyret, har allerede forhandlet l~n, og der er ikke blevet sparet på noget. Men os der skraber pengene sammen har man blankt afvist at give noget. Arbejdsgiverne har godt nok tidlige-. re lovet os forhandlinger, men det viste sig at v~re skindforhandlinger. De har imidlertid bevist at der sagtens er råd ti'l kl~kelige l~nforh~jelser. Da man på D.F.T. gav 12 liftf~rere og pakhusfolk 61 kr. i timen i n~sten 2 dage, men der er nu lukket for pengekassen. De 61 kr. er nu naturligvis et kr fra samtlige plads, pak, og liftfo k i de 3 firmaer. Ledelsen har selvf~lgelig blankt afvist, og arbejdet er derfor nedlagt. vi vil derfor opfordre samtlige kammerater i andre danske havne til at lade k~benhavnergods v~re k~benhavnergods. William &Lydia. Solidaritet

7 . 7 ARBEJDSFORDELING Så er arbe'd t. t J e 1 st1ll1ngsudvalget ~ artet.ovi har holdt det f~rste m~e, og sa vidt jeg kan vurdere er der r;t gode muligheder for at'vi ~an fa en arbejdsfordelingsaftale igennem, som tilfredsstiller vores krav. Vi havde inden m~det skrevet nogle P:u1kter ned~ som skulle danne skitsen t~l en arbejdsfordelingsaftale. Disse punkter var: ' l.fbrm~ndene skal tilgodese, at arbejdet fordeles ligeligt mellem medlemmer af havnearbejdernes fagforening. 6.N~rv~rende stillingsudvalg forts~tter söm stående udvalg,til l~sningen af problemer i for- bindelse med indk~ringen af den nye praksis. På baggrund af dette opl~g diskutere~ de udvalget is~r r~kevidden af' punkt 1. Fra vores side gjorde vi det klart at i punkt 1 ligger ganske enkelt at ved fordelingen af arbejdet sk~l der alene tages hensyn til om en havnearbejder er medlem af fagforeningen eller om han ikke er. Alle andre forhold ved den enkelte havnearbejder er totalt uvedkommende, f.ex. om han er villig til at påtage sig overarbejde, om han er stabilt fremm~dt på stillingspladsen hver morgen, om han er fagligt aktiv, eller hvad han nu er. 2.Form~ndene skal tilgodese, at det eftertragtede arbejde fordeles lige'ligt blandt medlemmer af havnearbejdernes fagforening. 3.Har en havnearbejder v~ret frav~rende i en l~ngere periode skal form~ndene tilgodese, at den påg~ldende havnearbejder efter et kortere tidsrum får del i fordelingen af arbejdet på lige fod mea andre medlemmer af havnearbejdernes fagforening. 4.Indenfor ovenn~vnte retningslinjer bevarer form~n dene deres hidtidige ret til at lede og fordele arbejdet. 5.0verenskomstens bestemmelser omkring overflytning til weekendarbejde opretholdes og suppleres af ovenn~vnte retningslinjer. Arbejdsgiverne startede med at yde en del modstand mod dette. De havde egentlig forestillet sig, at vel ville de gå med til at fordele arbejdet, men det skulqe så sandelig ske med en, efter vores mening, ret kraftig begr~nsning, nemlig den, at de ville forbeholde sig ret til, som de altid har gjort, at- foretr~ke de havnearbej dere som aldrig sagde nej til overarbejde. Dette kunne vi selv~~lgelig ikke acceptere, for så ville vi jo ikke have opnået noget som helst. Og efter et par timers diskussion accepterede arbejdsgiverne vorres fortolkning af dette f~rste punkt i skitsen. Vores optimisme grunder ~ig altså på, arbejdsgiverne åbenbart er modtagelige for fornuft. Så vi kl~r på. N~ste m~de afholdes torsdag d. 28 juni. Fra vores side deltager undertegnede og Eli Lyth. E{l)

8 8 CHllEBOYKOT 3 mdr ti efteråret. På Arhus Havnearbejdernes generalforsamling d. 26. april 1979 blev. vi enige om at opfordre Havnearbej dernes Landskonference til at iv~rks~tte en landsomfattende boykot-aktion mod Chile-gods. Denne opfordring blev vi enige om på baggrund af vores viden om uhyrlighederne i Chile. I sidste nummer omtalte vi den kidnappede havnearbejderleder Exequiel Ponce, som forsvandt i 1975 uden at nogen siden har h~rt fra ham. Når politiske flygtninge fra Chile beretter om uhyrlighederne i Chile er det faktisk så de små kår i nakken rejser sig. De fortalte os bl.a.: Chile har en 160-årig historie bag sig som demokrati. I årene f~r milit~rkuppet, hvor de borgerlige partier hånå i hånd med USA~s kapitalinteresser styrede demokratiet respekterede man de demokratiske valg. Men kun sål~ge det var borgerlige partier der vandt valgene. Dette f~rte til et diktatur, som yderligere har udbyttet og undertrykt den chilenske arbejderklasse. Det skal lige siges, at f~r ~uppet havde USA investeret 3,5 mill. dollars i kobberproduktionen. Denne investering gav lo mill. delars i overskud. Når forholdet er det samme indenfor andre områder, erdet klart at landet bliver totalt udsuget. Efter kuppet i 1973 troturerede og drcebte juntaen de mest aktive fagforeningsfolk. Fagforeninger og partier til venstre for de borgerlige blev forbudt. Der oprettedes nye fagforeninger med milit~re kontrolpersoner, fo~ at afv~rge m~der mod juntaen. Da Folke Enheds Regeringen bestående af kommunister, såcialister, radikale og det kristelige demokratiske parti,fik magten og ville skabe bedre sociale forhold for chiles fattige arbejdderklasse, bl.a. ved at nationalisere USA~s st~rste kapitalinteresser, nemlig kobberminerne, udl~ste det et milit~rkup, dette i samarbejde med koncernen ITT og CIA. Alle valglister blev br~ndt, og man overgik he-refter til nyt CPR. nr. system. Valgene er således blevet gennemf~rt med gennemsigtige valgkort, sådan at milit~rpersoner har kontrolleret hvert et kort (for eller imod juntaen) ved stemmeurnerne.

9 Efter kuppet holdt et multinationalt selskab en demonstration til fordel for milit~rkuppet. Alle arbejderne i koncernen fik en time f~r fri og k~rte gratis i busser til demonstrationen. Samtidig fik de besked om at de ville blive fyret, hvis de ikke deltog i demonstrationen. De f~rste år efter milit~rkuppet var inflationen 700 %, og l~nnen faldt med 40 %. F~r 1973 betalte regeringen transport af f~devarer, juntaen har nu lukket for transpor ~en, da_ de ikke var rentable, (Chile 4000 km langt, og det er af stor n~dvendighed for folkets f~devareforsyning at transporterne med 1ernbane bes~år). Chile tjener en landarbejder i ag 4o ~re om dagen, på trods af, at priserne er på h~jde med de danske. Milit~rjuntaen lader folk leve på en l~n, der betyder underern~ring og dermed direkte folkedrab. Den katolske kirke har lavet offentlig bespisning for b~rn. Nogen steder har det v~ret n~dvendigt at nedsk~re bespisningen til 2 gange ugentligt. Den lave indtjening medf~rer også prostitution, mange familier s~lger deres 14-årige piger for at overleve. 0 å grund af den opm~rksomhed og oykot-akt±oner, der har v~ret i andre lande er det i dag lykkedes at oprette illegale fagforeninger over h.ele Chile, omfattende alle fag ~rupper. Juntaen er i dag klar over t de ikke kan forts~tte med blot at lade folk forsvinde. For nylig er det lykkedes metalarbejderne i Chile at gennemf~re en 1-times strejke. Dette er et stort fremskridt og sejr for den chilenske arbejderklasse. Des mere arbejdere i andre lande er op~rksomme på de uhyrlige forhold i Chile, samt laver f lere og st~rre boykotaktioner des st~rkere st~ttes den chilenske arbejderklasse i deres kamp for et frit demokratisk liv. På Havnearbejdernes Landskonference d. 26. maj var vi enige om: at, fors~ge at få en boykot mod Chilegods op at stå, måske endda sammen med de engelske og svenske havnearbejdere. De enkelte afdelinger skal så inden d. 26. juli give besked til afdelingen i Århus om deres tilslutning til en J-måneders chile-boykot ti 1 efteråret. Vi må så håbe at alle afdelinger i Danmark bakker op. Husk jeres st~tte betyder meget, også selv om I ingen Chile-gods (umiddelbart) har. Hvis I ikke kommer med i boykotten er det måske hos jer, de vil fors~ge at få chile-godset igennem. Som en havnearbejder sagde: EN HAVNEARBEJDE~ ER EN HAVNEARBEJDER, OG DET ER UANSET HVOR PÅ KLODEN HAN BOR, HVIS HAN BLIVER FORFULGT, VIL VI TIL ENHVER TID ST0TTE HAM. 9 ' Ib Lund. I Arhus har vi startet ert indsamling, til den kidnappede Exequiels broder Revan Ponce. Han er blevet n~gtet arbej de siden 19 74, og har som arbejdsl~s levet under meget dårlige forhold. Pengene skal bruges som st~tte til Revan, :: i hans fors~g på at få vished om Exequils og andre forsvundnes sk~ne. Hvis I ~nsker at st~tte indsamlingen enten med engangs bel~m eller l~bende bidrag, kan I sende pengene til Havnearbejdernes Fagforening i Århus. I.L.

10 10 KRITK AF "HAVNEARBEJDEREN".,,Spliffeltet.Oageri" I anlednmg af at William Vinterberg og»lydia«har haft en artikel i HA VNEARBEJDEREN - et blad, som udgives af en kreds af havnearbejdere fra Arhus, men som ikke tegner afdelingen, og som i v.i.d udstrrekning skriver ting, der - hvis det var fagforeningsmeddelelser - ville ramme afdelingen temmelig hårdt, vi! vi ger'ne kommentere Williams og Lydias indlreg, som ikke b~r stå uimodsat! Ang. HA VNEARBEJDEREN er det i~vrigt betegnende, at også arbejdsgiverne abonnerer på bladet! Dette kan forsåvidt ikke undre, idet bladet udover at skrive om aktuelle ting af den en~ også bruges til at så splid ~ellem eller anden art afdelinger, personer og forbund o.s.v., o.s.v. Ud fra dette har arbejdsgiverne en stor interesse i bladet! William og Lydia - der begge er medlemmer af Klubben FRIHA VNEN's bestyrelse og deltager i så- ve! klubm~der som klubbestyrelsesm~der - ved jo udmrerket godt, hvordan overenskomstforhandlingerne her i K~benhavn har vreret f~rt!! Og skulle de ikke vrere klar over det og trods et utal af m~der endnu ikke have opfattet noget som helst, så er de velkomne til at kontakte afdelingen - eller om I vi! Forhandlingsudvalget for derige~nem at få de relevante oplysninger! Men vi vil ikke herfra skrive til Arhus - som I g~r - og forsi,;;ge. på at så splittelse eller mistanke til jeres kolleger, som I' kom frem med! Hvorfor benytter I ikke vor afdelings eget medlemsblad? Hvad kom I frem med på afdelingens generalforsamling den 28. april? Det er jo eller det rigtige Forum, hvis man har noget at kritisere afdelingen for.. Men I havde ikke no_get at kritisere på generalforsamlingen, og i stedet for bruger I andre kanaler! Detet siger klart og tydeligt, at I ikke toner rent flag! Ardelingsbestyrelsen C. L. Hansen A ksel Lundgreen Leo Bjergsted B. Kornbro Leif Bi/Jdtger Knud E. Hansen L. Jespersen Sv. V. Jensen Afdelingens Forhandlingsudvalg C. L. Hansen E. Kaas J. Olesen M. Seerup J. Poulsen H.!essen Indlceget "Spli ttelsesmageri", fra Havnearbejdernes Fcellesforbunds blad nr 6/7 juni/juli 1979, er den f~rs~e kritik der er lavet på skrift, efter vi nu har lavet bladet "HAVNEARBEJDE REN" i 4 1/2 år. Eftersom vi mener at kritik er et sundhedstegn, vil vi godt hjcelpe til at det ovenstående indlceg kommer ~redere ud, vores oplag er nu på ca eksemklare. Det eneste vi vil kommenterer er pås tanden om at: ogs-å arbej dsgi:vere abbonnerer på bladet. Vi ved med sikkerhed at "HAVNEARBEJDEREN" ikke fra r i aktionens side bliver sendt til no~ arbejdsgiver, men selvf~lgelig kan vi ikke garantere for, at arbejdsgiverne ikke får bladet. Vi vil for ~vrigt med glcede diskutere fordele og ulemper ved den type blade. Så vidt vi ved har arbejdsgiverne ikke såmeget som en gang draget fordel af bladet. INTERNATIONALT: red. Vi har nu deltaget i 2 Internationale Havnearbejderkonferencer, og fået Generalforsamlingens fulde st~tte ti~ dette Internationale kontaktarbejd Hvis der er andre havne der får brug for kontakt med udenlandske havne, det kan handle om at stoppe aktionsramte skibe, afl~nning mm., kan de henvende sig til undertegnede. Vi regner med at arbejdet er lagt i så faste rammer, til efteråret at vi kan vcere behjcelpelig med ov~rscettelse af både sp~rgsmål og svar. Nceste Internationale Havnearbejder konference afholdes i Barcelona den anden uge i september ib lund.

11 IK KONFLIKTRAMT 1 16 truckf~rere på 0Ks Godsekspedition i K~benhavns Frihavn h ar, siden tirsdag den 22 maj, var et tvunget ud i en konflikt, som f~lge af ledelsens manglende vilje til forhandling. Under overenskomstforhandlingerne blev der lovet os samme l~n, som Frihavnens ~vrige truckf~rere. Vi ---.ar i ~jeblikket et l~neftersl~ å 3,47 kr i timen, i forhold til vore ~vrige kolleger. Den massive solidaritet og st~tte vi har fået blandt h avnearbejdere og fra andre arbejdspladser har i h~j grad v~ret medvirkende til at styrke vores samrnenhold. De mange sejrrige arbej dskampe de seneste år har vist os at vi ved samrnenhold og solidari t et kan få vores krav igennem til trods for regeringens og arbejdsgivernes samarbejde og ub~nh~rlige indkomstpolitik. For at vise vores vilje til forhand., ing, genoptog vi arbejdet mandag en 28 maj. Men ikke engang det kunne ~ndre 0Ks indstilling. Vi har n u den gl~delige nyhed, a t vi har se j ret i l~nkonflikten med. 0k. Efter at 0K i 3 uger kun har udvist uforsonlighed i forhandlinger, ~ndrede de pludselig holdning fredag og indfriede vores krav på 3, 4 7 kr i timen. Årsagen til 0Ks ~drede holdning må ses i vores konsekvente og velholdende krav, som i den s i dste ende har presset firmaet til a t give efter. politioverfald 't ~~ ----~~~~~~~~ ~----~1-1~.,.,~-, r/ om I jo nok ved, har chauff~rerne på Ålborg Portland i K~benhavn en 6-ugers lang kamp for at få ordentlige arbejdsforhold. f~rt Firmaet har fået skruebr~kere til at k~re cement ud, men chauf f~rernn svarede igen med en blokade, der som s~dvanlig ~ arbejdskampe blev m~dt med talst~rk politi. Ålborg Portland har 2 silo-anl~g i K~benhavn, og da politiet viste sig der sluttede havnearbejderne i hele K~benhavn op om chauff~rernes blokade, da vi ikke kan tolerere politiets indbalnding i arbejdskampe, og da slet ikke på vores egen arbejdsplads. Igennem 70 'ernes krise og vores indlemrnelse i EF har vi oplevet en stadig sk~rpelse af mods~tningerne på arbejdsmarkedet og i s amfundet som helhed. Det er derfor n~ dvendigt at vi reagerer imod de stigende overgreb og uretf~rdigheder. Hermed en varm tak til alle der har st~ttet os såvel moralsk som 0konomisk. Kamrneratlig h.i lsen de 16 tr uckf~rer 0K's Go dsekspedition Frihavnen. Politiet f~rte sig brutalt frem som de plejer med knipler, håndjern, kv~lertag osv, osv, og det endte med a t 8 havnearbejdere og 2 chauff~rere blev arrester et.

12 12 snart de erfarer politiets indblanding i faglige konflikter. Dette.ville for os betyde, at så snart politiet så meget som lagde hånden på en havnearbejder; så skulle alle havpe i Danmark ligge stille. William og Lydia K~benhavns Havp. N~ste gang skulle situationen helst v~re omvendt. EEn ting l~rte vi~. at man i hvert tilf~lde ikke skal sidde ned. Havde vi m~dt dem stående havde de aldrig kunnet hamle op med os. På trods af t~rsk og 10 anholdte fik de denne dag ikke k~rt et gram cement ud. N~ste dag holdt vi et stort m~de, hvor vi vedtog enssternmigt at nedl~gge arbejdet, hver gang politiet viser sig på havnen. Vi må rejse det krav til politikerne at blokadecirkul~ret oph~ves. Vi kan ikke l~gere tolerere politiets inpblanding i faglige kampe, slet ikke når det er på arbejdsgivernes side hver gang. Vi skulle nok la!r'e noget af de store arbejdspladser i Esbjerg. Disse har vedtaget at gå hjem, så SIDSTE NYT: Cement chauff~rene går i arbejde mandag morgen d. 25 juni, efter trusler om eksklusion fra forbundet S, I, D. Chauf f~rene har accepteret at arbe j de i 8 timer mandag, der skal så forel~gge et acceptabel forhandlings resultat, hvis ikke genoptages strejken SPANIEN Ensternmigt vedtaget st~tte telegram, til fordel for de spanske Havnearbejder: Til Arbejdsministeren i Spanien: HAVNEARBEJDERNES LANDSKONFERENCE den 26 maj 1979, vil hermed kraftig opfordre Arbejdsministeren i Spanien ti.l at efterkomme Havnearb~j dernes krav om kun at benytte organiserede Havnearbejdere i Spanske havne. HAVNEARBEJDEREN er et arbejdspladsblad. Det laves ar havnearbejdere på Århus Havn og uddeles gratis til alle på havnen. Bladm~derne er åbne for alle havnearbejdere. Tid og sted står i hvert nummer..f""' Alle indl~ optages uden censur. Anonyme indl~g JA...~ trykkes kun, hvis navnet er redaktionen bekendt. ~ l- """Indl~g ti 1 nummer 31 skal sendes til "HAVNEARBEJ- ~DEREN" 0stergade Århus C. senest 1 sep. 79. N~ste bladm~de afholdes onsdag d 29 august 1979.kl Abonnement kan bestilles på HAVNEARBEJDERENS redaktion 0stergade 46, 8000 Århus C.

side 9 manden Portræt af Århus-klubbens formand

side 9 manden Portræt af Århus-klubbens formand StilladsInformation nr. 73 - oktober 2004 side 9 manden Portræt af Århus-klubbens formand Navn: Thorkil Jansen Bopæl: Århus Alder: 33 år Start i branchen: Februar 1996 Nuværende firma: Mars Stilladser

Læs mere

bekræfter jeg hermed forløbet af den mundtlige forhandling mv. den 3. juli 2009 som følger:

bekræfter jeg hermed forløbet af den mundtlige forhandling mv. den 3. juli 2009 som følger: 1 Tilkendegivelse Som opmand i den faglige voldgiftssag: DI Overenskomst 1 v/di for Ferrosan A/S (advokat Sannie Skov Tvermoes) mod CO industri for Fagligt Fælles Forbund for fællestillidsrepræsentant

Læs mere

AABENRAA HAVN VERENSKOMST OVERENSKOMST. DI Overenskomst ll (DSA) 3F, Aabenraa. Indgået mellem. DI nr. 794547

AABENRAA HAVN VERENSKOMST OVERENSKOMST. DI Overenskomst ll (DSA) 3F, Aabenraa. Indgået mellem. DI nr. 794547 VERENSKOMST AABENRAA HAVN OVERENSKOMST 2014 2017 Indgået mellem DI Overenskomst ll (DSA) og 3F, Aabenraa DI nr. 794547 2014 2017 2014-2017 Aabenraa Havn Tillægsoverenskomst (til Fællesoverenskomst) mellem

Læs mere

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen)

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) 1 1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) Mon ikke der er mange 1. maj talere, som jeg selv, der har set en ekstra gang på deres tale efter Store Bededags ferien og ikke mindst efter lørdag

Læs mere

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 SYTTEN INFO Rødovre Lærerforenings medlemsblad Årgang 18 Nr. 2 Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 Ny strategi

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

Lizette Risgaard 1. maj 2014

Lizette Risgaard 1. maj 2014 Lizette Risgaard 1. maj 2014 God morgen. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? Det håber jeg sandelig. For vi har meget at snakke om i dag. Der er på ingen måder blevet mindre brug for

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

side 9 manden StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 Alder: 50 Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988

side 9 manden StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 Alder: 50 Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988 StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 side 9 manden Navn: Lars Henriksen Bopæl: Humlebæk Alder: 50 Firma: Oldenborg Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988 Stilladsudd: ERFA 1 og 2, Faldsikring Tillidshverv:

Læs mere

Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse.

Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse. /2IRUPDQG+DUDOG% UVWLQJ PDM Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse. Det er nemt at holde sammen i medgang. Det

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

1. maj 2007. Kære venner

1. maj 2007. Kære venner 1. maj 2007 /2VHNUHW U0DULH/RXLVH.QXSSHUW PDMWDOH Kære venner 1. maj kommer af sig selv! Det gør de forandringer, som kan skabe endnu bedre vilkår for fagbevægelsens medlemmer, ikke. Derfor har vi skabt

Læs mere

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning StilladsInformation nr. 68 - juni 2003 Side 9 manden Claus Swing, Aalborg Navn: Claus Swing Bopæl: Aalborg Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning Tillidshverv:

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 SYTTEN INFO Rødovre Lærerforenings medlemsblad Årgang 18 Nr. 2 Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 Ny strategi

Læs mere

Vi er alle meget ærgerlige over situationen. Men vi føler, at dette er nødvendigt.

Vi er alle meget ærgerlige over situationen. Men vi føler, at dette er nødvendigt. Konflikt! 25. februar 2013 Kære fodbolddommer/dommerudvikler! Dansk Fodbolddommer-Union (DFU) og alle regionsformænd for de danske dommerklubber har i fællesskab besluttet, at såfremt ikke andet sker,

Læs mere

NR27 JAN. 79. De skal af med dynen. Åbent debatblad for havnearbejdere. Ansvarlig overfor presseloven Niels rn

NR27 JAN. 79. De skal af med dynen. Åbent debatblad for havnearbejdere. Ansvarlig overfor presseloven Niels rn NR27 JAN. 79 ~ - - ~ --- :!-- Åbent debatblad for havnearbejdere. Ansvarlig overfor presseloven Niels rn De skal af med dynen Århus havn er den billigste i Norden, som der stod i et nummer af 11 /'1'."hus

Læs mere

Formandsberetning i HBH 2015.

Formandsberetning i HBH 2015. Velkommen til ordinær genf. i HBH og HBV. Før vi går i gang med genf. skal vi mindes et af vore medlemmer, nemlig Else Emig, som desværre afgik ved døden i august måned. Hun døde på sygehuset efter kort

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 9.30 DET TALTE ORD GÆLDER Indledning: Jeg har en vigtig historie til jer i dag. En historie om arbejdsløshed. En af den slags, som

Læs mere

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup Terndrupcentrets torv var næsten ikke stort nok, så mange var mødt frem, da formanden for LO Rebild, Allan Busk, bød velkommen til de mange fremmødte. Men der

Læs mere

Det er det talte ord, der gælder. har lyst til at mødes og bakke op om vores 1. maj.

Det er det talte ord, der gælder. har lyst til at mødes og bakke op om vores 1. maj. 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Det er det talte ord, der gælder God morgen. Godt at se Jer. Hvor er det dejligt, at så mange så tidligt har lyst til at mødes og bakke op om vores 1.

Læs mere

ved Skanderborg Stilladsudd.: 2-årig (færdig i 1998) landsklubformand

ved Skanderborg Stilladsudd.: 2-årig (færdig i 1998) landsklubformand SIDE 9 MANDEN Navn: Bopæl: Voerladegård, ved Skanderborg Thorkil Jansen Alder: 39 Lokalklub: Start i branchen: Nuværende firma: Århus Februar 1996 i Mars Stilladser i Århus Mars Stilladser Stilladsudd.:

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen

Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen Onsdag d. 25. marts 2015, kl. 17.00 UCH, Døesvej, 7500 Holstebro Dagsorden: 1. Velkomst 2. Valg af dirigenter 3. Valg af stemmeudvalg 4. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Af Søren Federspiel, Flemming Hemmersam, Margaret Nielsen, Anne-Lise Walsted

Af Søren Federspiel, Flemming Hemmersam, Margaret Nielsen, Anne-Lise Walsted Arbejderbevægelsens internationale demonstrationsdag i tekst og billeder 1890-1990 Af Søren Federspiel, Flemming Hemmersam, Margaret Nielsen, Anne-Lise Walsted Redaktion: Gerd Callesen, Henning Grelle,

Læs mere

Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4

Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4 Bilag til referat fra Ordinær Generalforsamling d. 17/4 Spørgsmål fra husejerne og tilhørende svar fra Bestyrelsen: 2. Bestyrelsens beretning for år 2015 v/formand John Bünger Svar: Spørgsmål fra salen:

Læs mere

Lalandia præsenterede derefter deres krav, hvor GF Poppelens bestyrelse skulle acceptere:

Lalandia præsenterede derefter deres krav, hvor GF Poppelens bestyrelse skulle acceptere: Kære Feriehusejer Så skete det desværre. En magt demonstration fra Lalandias side. Brevet som I alle har modtaget fra Lalandia understreger med al tydelighed, at Lalandia kan pålægge feriehusejerne alle

Læs mere

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge?

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Dansk Byggeri uddannelsesudvalg sætter fokus på, hvorfor en del af medlemsvirksomhederne ikke har lærlinge. I den forbindelse er medlemsvirksomheder,

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Hvordan kommer man i Himlen?

Hvordan kommer man i Himlen? Hvordan kommer man i Himlen? Opgave Giv teenagerne nogle få minutters stilhed til at tænke over følgende spørgsmål: Hvis du kunne gå hen til Jesus og stille ham ét spørgsmål, som han straks ville svare

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

Formandsberetning i HBH 2014.

Formandsberetning i HBH 2014. Formandsberetning i HBH 2014. Velkommen til ordinær genf. i HBH. Før vi går i gang med genf., skal vi mindes et af vore medlemmer, nemlig Gunnar Moff Andersen, som desværre afgik ved døden i begyndelsen

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Organisering på arbejdsmarkedet. A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i 3F? Kap

Organisering på arbejdsmarkedet. A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i 3F? Kap Kap.0.0 0 0 0 Organisering på arbejdsmarkedet A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i F? Stemmer du ja til overenskomstforslaget? Hvad mener man egentlig med den danske model? Husk,

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG

NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG 6 Kære Siggi Nu nærmer tiden sig til at vi skal skifte formand, derfor vil jeg gerne på holdets vejne sige rigtig mange tak for de 20 år der er gået med dig

Læs mere

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 1 Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Indledning Enhedslisten- Københavns årsplan beskriver både tilbagevendende og nye arrangementer, som Københavnsbestyrelsen

Læs mere

Konflikter og indgreb på LO/DA-området 1933-1998

Konflikter og indgreb på LO/DA-området 1933-1998 Konflikter og på LO/DA-området 1933-1998 1933 Indgreb Forbud mod arbejdsstandsninger og 1-årig forlængelse af alle overenskomster ved lov. Arbejdsgiverne imod (Kanslergadeforliget). 1936 Konflikt/ 5 ugers

Læs mere

I tilfælde af lockout: Nyhedsbrev 1 om eventuel lockout 20. marts 2013. Kære forældre.

I tilfælde af lockout: Nyhedsbrev 1 om eventuel lockout 20. marts 2013. Kære forældre. Nyhedsbrev 1 om eventuel lockout 20. marts 2013 Kære forældre. Finansministeriet og dermed regeringen har som nævnt varslet lockout fra 1. april 2013 for lærere ved en række skoler fx friskoler, privatskoler

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien "Drama ti minutter 15 nye danske enaktere", Borgens Forlag 1987.

INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien Drama ti minutter 15 nye danske enaktere, Borgens Forlag 1987. INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien "Drama ti minutter 15 nye danske enaktere", Borgens Forlag 1987. Personerne: Pascal, Basic og A. Scenen: Et bart rum. Et lille bart bord, to

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Marts 2009. Nyt fra ledelsen Generalforsamling Orientering forretningsføreren Kundepolitik Info fra SP Mere SP Klageudvalg Fra Trafikudvalget Tak m.m.

Marts 2009. Nyt fra ledelsen Generalforsamling Orientering forretningsføreren Kundepolitik Info fra SP Mere SP Klageudvalg Fra Trafikudvalget Tak m.m. Marts 2009 ESBJERG TAXA NYT UDGIVES AF ESBJERG TAXA LILLEBÆLTSVEJ 10 6715 ESBJERG N. REDAKTION: ESBJERG TAXA mail@esbjergtaxa.dk DEADLINE D. 15. UDGIVELSESDATO D. 26 Indhold i dette nr. bl.a.: Nyt fra

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation Torsdag den 14. november var der inviteret til jubilæumsreception i 1920-klubben. Tre af klubbens mere end 600 medlemmer har i

Læs mere

Forbemærkning: Mvh Torsten Dam-Jensen

Forbemærkning: Mvh Torsten Dam-Jensen Forbemærkning: Min udlægning til teksten til 5. søndag efter Trinitatis bringes i to udgaver. Den første udgave er den oprindelige. Den anden udgave Mark II er den, som faktisk blev holdt. Af forskellige

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen F O A F A G O G A R B E J D E Vold på arbejdspladsen en undersøgelse af vold blandt FOAs medlemmer 2008 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion...2 2. Hvad er vold og trusler?...3 3. Hvert 3. FOA-medlem udsættes

Læs mere

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Hallo Skovmus, så er det forår, kan I mærke at det kribler og krabler. Snart kan man bade uden at få lungebetændelse. Komme ud i teltene, og tænde bål, og side og hygge medens

Læs mere

Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat. omkring lokalløndannelse i. Kommuner, Regioner og Staten

Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat. omkring lokalløndannelse i. Kommuner, Regioner og Staten Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat omkring lokalløndannelse i Kommuner, Regioner og Staten 1/ Retningslinjer til Tillidsrepræsentant og konsulenter i sekretariat: 2/

Læs mere

Indhold. Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14

Indhold. Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14 Indhold Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14 Forord Du sidder med Kirsebærhavens Plejehjems nyeste værdigrundlag,

Læs mere

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. *******

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. ******* 1. maj 2011 / LO-formand Harald Børsting Lokale arrangementer DET TALTE ORD GÆLDER Det siges ofte, at hvis man vil nå ind til marven i den danske arbejderbevægelse, så skal man synge vores sange. Sangene

Læs mere

Densen AudioTechnologies Randersvej 28 Phone (Int +45) 75 18 12 14 6700 Esbjerg Denmark Fax (Int +45) 75 45 39 38

Densen AudioTechnologies Randersvej 28 Phone (Int +45) 75 18 12 14 6700 Esbjerg Denmark Fax (Int +45) 75 45 39 38 Densen AudioTechnologies Randersvej 28 Phone (Int +45) 75 18 12 14 6700 Esbjerg Denmark Fax (Int +45) 75 45 39 38 Bank Att.: Esbjerg September 8, 1999 Det er på tide at give dig en opdateret status. Vi

Læs mere

Forældremateriale omkring:

Forældremateriale omkring: Forældremateriale omkring: Forældre Version Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men

Læs mere

Herudover deltog borgmester Morten Slotved 1 den f0rste 1/2 time af

Herudover deltog borgmester Morten Slotved 1 den f0rste 1/2 time af Notat Redegorelse for styrir2gsdialogm0de den 1- oktober 2013 mellem Andelsboligforeningen H0rsholm BCokkedaB og H0rsiioim Kommune Redeg0relsen er udarbejdet i forlabngelse af styringsdialogm0det den 1.

Læs mere

Keld har ordet.. Så nærmer turen til Idre Fjäll sig med hastige skridt. Skole/hjemsamtaler

Keld har ordet.. Så nærmer turen til Idre Fjäll sig med hastige skridt. Skole/hjemsamtaler Indholdsfortegnelse side 2: Skolelederen har ordet side 3: En hilsen fra Miljøministeriet side 5-6: Fastelavnsbilleder side 7: Turen går til Idre Fjäll side 8: Kalenderen side 9: Indkaldelse til Forældrekredsmøde

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Lovsamling NALUNAARUTIT - Gr0nlandsk 2 0 JULI tillidsrepr?sentantregler. Serie C-1

Lovsamling NALUNAARUTIT - Gr0nlandsk 2 0 JULI tillidsrepr?sentantregler. Serie C-1 NALUNAARUTIT Gr0nlandsk Lovsamling Serie C1 2 0 JULI 2012 Aftale om tillidsrepr?sentantregler. Der er mellem Naalakkersuisut og Atorfillit Kattuffiat, (AK) indgaet f0lgende aftale om tillidsrepr?sentantregler

Læs mere

Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering.

Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering. Aktivering Temadag SUS 10.november 2005 Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering. Sammivik har mange holdninger til og erfaringer med aktivering. Alle i

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

Afskrift af Facebook-korrespondancen mellem Jørgen Grandt og Rene Petersen

Afskrift af Facebook-korrespondancen mellem Jørgen Grandt og Rene Petersen Side 1 af 5 Afskrift af Facebook-korrespondancen mellem Jørgen Grandt og Rene Petersen JG skrev 7.3.2009 kl. 23:55 Hej Jeg må virkelig sige, at du har haft den store saks langt fremme og i brug på mine

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads De akademiske organisationer har i fællesskab udarbejdet denne guide, og du kan som BF-tillidsrepræsentant tage det du kan bruge af vejledningen.

Læs mere

Vandpolo årsberetning 2014.

Vandpolo årsberetning 2014. Vandpolo årsberetning 2014. 2014 begyndte med et trænerskifte for Vandpoloafdelingen. Vores spanske træner, Eduard Tardio Capdevila fra Barcelona, afsluttede sit studie på Aalborg Universitet og skulle

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Lokallønsdannelse i Kommuner, Regioner og Staten

Lokallønsdannelse i Kommuner, Regioner og Staten Lokallønsdannelse i Kommuner, Regioner og Staten Vejledning og retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat 1) Retningslinjer til tillidsrepræsentant (TR) og konsulenter i sekretariatet 2) Vejledning

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret

Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret Nr. 2, juni 2019 Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret Nr. 2, Juni 2019 Sommerhilsen fra RLF Så kom varmen skyllende hen over Rødovre, og

Læs mere

1. maj 2010, Harald Børsting

1. maj 2010, Harald Børsting 1. maj 2010, Harald Børsting 1. maj er en festdag. En dag hvor vi fejrer fællesskabet og sammenholdet. Og sørg nu for at nyde dagen! For på mandag er det desværre hverdag igen. Og lige for tiden er hverdagen

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2012-0049 aq. København, den 9. oktober 2012 KENDELSE. ctr. Ejendomsmægler Niels Hald Amager A/S Øresundsvej 124 2300 København S

Klagerne. J.nr. 2012-0049 aq. København, den 9. oktober 2012 KENDELSE. ctr. Ejendomsmægler Niels Hald Amager A/S Øresundsvej 124 2300 København S 1 København, den 9. oktober 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Ejendomsmægler Niels Hald Amager A/S Øresundsvej 124 2300 København S Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2012. Klagen angår spørgsmålet om,

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER. 1. maj 2015. Marie-Louise Knuppert, Samsø. Indledning: Kæden

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER. 1. maj 2015. Marie-Louise Knuppert, Samsø. Indledning: Kæden KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER 1. maj 2015 Marie-Louise Knuppert, Samsø Indledning: Kæden Jeg blev virkelig glad, da jeg fik buddet om at tale hér, på Samsø. Samsø handler for mig

Læs mere

Oversigt over øvelsen Denne oversigt må ikke vises til grupperne. De skal have opgaverne undervejs. Gitte D holder kort oplæg. Salgsdirektøren kommer

Oversigt over øvelsen Denne oversigt må ikke vises til grupperne. De skal have opgaverne undervejs. Gitte D holder kort oplæg. Salgsdirektøren kommer Krisetræning Oversigt over øvelsen Denne oversigt må ikke vises til grupperne. De skal have opgaverne undervejs. Trin Kl. Aktivitet Plenum 12.00-12.20 Gitte D holder kort oplæg 1 12.30 Indledende øvelse

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

FALLIT og LØGNE Leif.

FALLIT og LØGNE Leif. Medlemsblad for Københavns Aktive Taxiforening KAT-Bladet nr. 3. 2013. Peter Igen-Igen Kjærgaard. FALLIT og LØGNE Leif. Loven gælder ikke for Grønland, Færøerne og Taxa. Side 1 Peter Igen-Igen Kjærgaard.

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

Indtrykket af det nye vicevært firma er meget positivt, så vi håber, at det kommer til at holde, så forholdene bliver lidt mere stabile igen.

Indtrykket af det nye vicevært firma er meget positivt, så vi håber, at det kommer til at holde, så forholdene bliver lidt mere stabile igen. 26. november 2015 For ikke at skabe forvirring har vi afventet et bebudet nyhedsbrev fra andelsbestyrelsen, men det lader vente på sig, så vi synes ikke vi kan vente længere med at informere jer lidt om,

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015 Grundlovsdag. Skolen har lukket Grundlovsdag, fredag den 5. juni. SFO har derfor åbent fra 06.15 til 12.00, idet der kun er tale om en ½ arbejdsdag/fridag! Husk i øvrigt at 5. juni også er Fars dag! Travl

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

BORNHOLMS HAVNEOG KØBMANDSFORENING

BORNHOLMS HAVNEOG KØBMANDSFORENING BORNHOLMS HAVNEOG KØBMANDSFORENING TILLÆGSOVERENSKOMST TIL FÆLLESOVERENSKOMST 2010 2012 Indgået mellem DI Overenskomst II (Bornholms Havne- og Købmandsforening) og 3F, Bornholm Vedrørende lastning og losning

Læs mere

Lad mig komme ud og se, hvad der foregår

Lad mig komme ud og se, hvad der foregår Artikel i Muskelkraft nr. 1, 2004 Lad mig komme ud og se, hvad der foregår Job, forpligtelser og sociale relationer for Per Hvass har det været en stor, personlig og positiv omvæltning at få fast arbejde

Læs mere

Lærerne er de første - hvem er de næste

Lærerne er de første - hvem er de næste Lærerne er de første - hvem er de næste Dennis Kristensen, formand for FOA Christiansborgs Slotsplads, 11. april 2013 Med så mange lærere og undervisere samlet på ét sted, er det ikke helt nemt at tilstå

Læs mere

Ø-posten, december 2014

Ø-posten, december 2014 Indholdsfortegnelse: Om Ø-posten 1 Træffetid og telefontid 1 VAR DET NOGET FOR DIG? (Førtidspensionistnetværk) 2 Tur går til Christiansborg 2 Sidste Torsdagscafe inden jul 2 Det er sket: - Medlesmøde om

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

side 9 manden flemming Dupont StilladsInformation nr. 59 - november 1999 - et jubilæumsportræt Alder: 53 Start i branchen: 1974 Solrød Stilladser

side 9 manden flemming Dupont StilladsInformation nr. 59 - november 1999 - et jubilæumsportræt Alder: 53 Start i branchen: 1974 Solrød Stilladser StilladsInformation nr. 59 - november 1999 side 9 manden flemming dupont - et jubilæumsportræt Navn: Bopæl: flemming Dupont dragør Alder: 53 Start i branchen: 1974 Firma: Solrød Stilladser Den 30. september

Læs mere

7. Churchill-klubbens betydning

7. Churchill-klubbens betydning 7. Churchill-klubbens betydning Anholdelsen af Churchill-klubben fik ikke Katedralskolens elever til at gå ud og lave sabotage med det samme. Efter krigen lavede rektoren på Aalborg Katedralskole en bog

Læs mere

DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE. Jeg b de p g lån. n e. e, jeg. får e af m. r d. in fa m. g spil. ilie, v. r de g bru. ke p på sp. an e.

DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE. Jeg b de p g lån. n e. e, jeg. får e af m. r d. in fa m. g spil. ilie, v. r de g bru. ke p på sp. an e. DILEMMASPI L FOR UNGE SPORTSUDØVERE 5 A. Jeg b ru tjene ger kun de p enge B. Je r., jeg g lån får e ller eller er penge andr af m e. C. Je in fa m g spil ilie, v enne ler fo D. Je r r de peng g bru e,

Læs mere

Beskæftigelsesministerens mundtlige besvarelse af samrådsspørgsmål BØ den 1. juli 2011 DET TALTE ORD GÆLDER

Beskæftigelsesministerens mundtlige besvarelse af samrådsspørgsmål BØ den 1. juli 2011 DET TALTE ORD GÆLDER Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens mundtlige besvarelse af samrådsspørgsmål BØ den 1. juli 2011 28. juni 2011 J.nr.

Læs mere

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer 2/2017 Østjylland Unge talenter til forbundet OK 2017: Sådan kommer vi videre Høj pensionsalder kræver bedre rammer Flemmings leder Tilbagetrækningsalderen er stadig for høj Da det i slutningen af maj

Læs mere

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf.

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf. Juli 2015 / side 1 af 5 På vej mod ny hovedorganisation Følgende notat baseret på informationer, kommentarer og spørgsmål til Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Kent Petersen, næstformand for FTF og

Læs mere

LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den 1. februar 2016, 06:00

LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den 1. februar 2016, 06:00 »Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«- UgebrevetA4.dk 31-01-2016 22:00:46 LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 92 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 92 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 92 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere