Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget)"

Transkript

1 28. maj 2019 Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget) Natur & Miljø 2019 Lars Bracht Andersen AffaldGenbrug, Vejle Kommune

2 Hvorfor er det overhovedet interessant? At omstille samfundet fra en lineær til en cirkulær økonomi er en enorm opgave. Når vores produkter i dagligdagen først er blevet til affald, er det en meget vanskelig og omkostningstung opgave at få ressourcerne tilbage i spil i nye produkter. Derfor er der i affaldssektoren et stort behov for at styrke teknologiudviklingen og etablere nye anlæg. Samtidig skal sektoren balancere både miljømæssige, økonomiske og erhvervsmæssige hensyn. Desværre findes der i dag flere væsentlige barrierer, som politikere og myndigheder bør adressere, hvis både den offentlige og private affaldssektor skal kunne bidrage til at styrke genanvendelsen af affaldet og samtidig sikre udvikling af grøn teknologi og arbejdspladser i Danmark. Konkret er der behov for nye rammer for samarbejde mellem offentlige og private aktører for at sikre den fortsatte teknologi-og metodeudvikling. Kilde: Dansk Affaldsforening

3 Hvorfor er det overhovedet interessant? At omstille samfundet fra en lineær til en cirkulær økonomi er en enorm opgave. Når vores produkter i dagligdagen først er blevet til affald, er det en meget vanskelig og omkostningstung opgave at få ressourcerne tilbage i spil i nye produkter. Derfor er der i affaldssektoren et stort behov for at styrke teknologiudviklingen og etablere nye anlæg. Samtidig skal sektoren balancere både miljømæssige, økonomiske og erhvervsmæssige hensyn. Desværre findes der i dag flere væsentlige barrierer, som politikere og myndigheder bør adressere, hvis både den offentlige og private affaldssektor skal kunne bidrage til at styrke genanvendelsen af affaldet og samtidig sikre udvikling af grøn teknologi og arbejdspladser i Danmark. Konkret er der behov for nye rammer for samarbejde mellem offentlige og private aktører for at sikre den fortsatte teknologi-og metodeudvikling. Kilde: Dansk Affaldsforening

4 Hvad er problemet? Kilde: Dansk Affaldsforening

5 Hvorfor gik Vejle Kommune i gang med sit projekt? Begrundelser anno 2012: Affald er ressourcer, som fremover skal udnyttes langt bedre der er et paradigmeskift på vej vinduet er åbent nu Regeringens nye ressourcestrategi giver retningen. Styrket samarbejde mellem offentlige og private virksomheder. Den skarpe opdeling mellem offentlig og privat begrænser mulighederne for at fremme sorteringen. Nuværende faciliteter er slidt handling nødvendig. Gavner Vejle Kommunes borgere på affaldsområdet også økonomisk. Understøtter Vejle Kommunes grønne klima- og miljøprofil.

6 Historisk overblik 2012: Det begyndte med en masterplan : OPI-proces med en privat aktør med henblik på afdækning af løsningsmodeller og valg af model. Juni 2013: Kommunalbestyrelsen godkender den overordnede model. Ultimo 2013-primo 2014: Opstart af konkurrencepræget dialog med private aktører. Første udbudsrunde => prækvalifikation af fire private aktører Februar 2014: Kammeradvokatens vurdering af L548 s anvendelighed som hjemmelsgrundlag. August 2014: Udbuddet aflyses.

7 Masterplan Baggrund (uddrag fra planen): Visionen for affaldshåndteringen i Vejle Kommune er, at det fremtidige affaldskoncept og de fremtidige affaldssystemer og indsamlingsordninger for husholdningsaffald etableres med udgangspunkt i, at der kan skabes mest miljø for pengene, og at området kan udvikles kontrolleret, ansvarligt og intelligent samt med fleksible løsninger, som kan indpasses i og understøtte fremtiden på området. Affaldssystemerne skal være på forkant med både den globale og nationale udvikling og lovgivningsmæssige krav og tendenser under hensynstagen til de økonomiske rammer.

8 Innovationsamarbejde Med henblik på afdækning af potentialet i et offentlig/privat samarbejde gennemgik Vejle Kommune en OPI-proces sammen med en privat aktør og med rådgivning fra et eksternt advokatfirma. Denne proces afdækkede de juridiske, økonomiske og praktiske muligheder og rammer for et fremtidigt OPP. Konklusionen på OPI-processen var, der er både mulighed for og gensidigt gevinstpotentiale i at etablere et OPP i form af et aktieselskab.

9 Hvad ønskede Vejle Kommune? Kommunalbestyrelsens beslutning fra juni 2013: Der etableres, via udbud, et nyt stort fælles ressourcecenter lige vest for motorvejen i Vejle Nord, og Vejle Kommune etablerer i samspil med en privat aktør et fælles aktieselskab, som driver dette ressourcecenter og etablerer moderne sorteringsanlæg til bl.a. organisk såvel som tørt affald. Alle de nuværende driftsopgaver fra AffaldGenbrug på Vestre Engvej overdrages til selskabet, og ligeledes overføres driften af de øvrige tre genbrugspladser til selskabet.

10 Selskabskontruktion Det planlagte OP A/S var tænkt etableret som følger: Fælles aktieselskab (med hjemmel i L548) max. ejerandel til Vejle Kommune 49% - min. 25% Min. 51% af omsætningen skal være offentlig hvis > 50% omsætning til private 3 år i træk skal den private købe kommunen ud. 20-årig aftale. Selskabet kan omsætte til såvel andre kommuner som private aktører. Privat selskab (evt. finansiel investor) opfører og ejer anlæg/bygninger selskabet lejer sig ind. Fælles bestyrelse og klar aktionæroverenskomst.

11 Relation mellem borgere og kommune Alle driftsopgaver på affaldsområdet overgår til selskabet (driftsadministration, drift af genbrugspladser og produktion). Alle myndighedsopgaver forbliver i kommunen. Selskabet er ordreudførende for kommunen det er politikerne som f.eks. afgør serviceniveau, ordninger samt fastsætter gebyrstørrelserne for borgerne. Kommunens relevante fagudvalg (Natur- og Miljøudvalget) er fortsat politisk ansvarlig.

12 Vejle Kommunes juridiske vurdering Vejle Kommune fik foretaget en vurdering hos eksterne advokater, som sagde god for den valgte selskabskonstruktion. I denne vurdering lægges affaldsbekendtgørelsens definition, jf. 3, stk. 1, nr. 37, 1 af et kommunalt behandlingsanlæg til grund. Kommunale behandlingsanlæg: Kommunale anlæg, som behandler affald til materialenyttiggørelse, og hvor en eller flere kommunalbestyrelser tilsammen ejer en væsentlig andel af anlægget eller direkte eller indirekte ejer en væsentlig del af kapitalen i det selskab eller lignende, der ejer anlægget. Dette sammenholdes med bekendtgørelsens 84 2 : Kommunale behandlingsanlæg må ikke varetage indsamling eller behandling af kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse, jf. dog stk. 2 og 3. Herfra drages en modsætningsslutning og konkluderes, at da Vejle Kommune ikke vil eje en væsentlig andel (mindst 50 %) af det projekterede anlæg, vil der ikke være tale om et kommunalt behandlingsanlæg. Der vurderes derfor ikke at være nogen juridisk hindring for kommunens deltagelse, selvom det etablerede selskab skal modtage genanvendeligt erhvervsaffald. 1 Nu affaldsaktørbekendtgørelsens 3, nr Nu affaldsaktørbekendtgørelsen 28.

13 Kammeradvokatens vurdering Et selskab med kommunal deltagelse stiftet med hjemmel i L548 må ikke varetage opgaver, som en kommune ikke selv lovligt kan udføre. I henhold til affaldsbekendtgørelsens 84 1 må en kommune ikke håndtere genanvendeligt erhvervsaffald. Der kan ikke (som ellers anført af Vejle Kommunes rådgiver) sluttes modsætningsvis fra 84, jf. 3, stk. 1, nr. 37, 2 da dette strider mod forarbejderne til miljøbeskyttelsesloven. I henhold til disse skal kommunernes håndtering af genanvendeligt erhvervsaffald begrænses til de tilfælde, hvor en kommune har en eksisterende overkapacitet. Konklusion: L548 giver ikke hjemmel til et OP A/S, som håndterer genanvendeligt erhvervsaffald. 1 Nu affaldsaktørbekendtgørelsen Nu affaldsaktørbekendtgørelsens 3, nr. 36.

14 Formålet med L548 Af forarbejderne til L548 fremgår følgende om lovens formål: Med loven skabes der et målrettet instrument til offentligt privat samarbejde, som kan bidrage til, at samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder kan ske på mange forskellige måder. Generelt finder regeringen, at det er vigtigt, at der er en bred vifte af forskellige former for offentligt/privat samarbejde, for eksempel traditionel udlicitering, partnerskaber, OPP, frit valg og fælles selskaber. Dermed skabes der mulighed for, at offentlige opgaver kan organiseres på en måde, så der sikres størst mulig service og kvalitet for borgere og virksomheder til den bedste pris. Loven synes således ikke at udtrykke uvilje hos lovgiver i forhold til grundelementerne i Vejle-modellen. Men derfor kan der selvfølgelig godt være formelle hindringer.

15 Hvordan kommer vi videre hvis vi vil? Da Kammeradvokatens vurdering fortsat må antages at blive lagt til grund, er der ikke pt. retligt råderum til etablering af et OP A/S på affaldsområdet efter den forsøgte Vejle-model. Kammeradvokatens vurdering synes at være en bredere stopklods for OP-initiativer på affaldsområdet. Uden adgang til det genanvendelige erhvervsaffald kan der fortsat være vanskeligt at finde en interessant business case for en privat aktør. En retlig åbning synes at kunne etableres ved enten: 1) Ændring af affaldsaktørbekendtgørelsens 28 i forhold til kommunal håndtering af genanvendeligt erhvervsaffald; eller 2) Vedtagelse af et passende, nyt hjemmelsgrundlag for en offentlig/privat selskabskonstruktion parallelt med L548 og inden for rammerne af de samme formål.

16 Og hvad skete der egentlig i Vejle? Den 8. maj 2019 traf byrådet i Vejle Kommune beslutning om godkendelse af Ressourcecenter Vejle (RCV). RCV skal arbejde med øget genanvendelse, ny teknologi, direkte genbrug og mere indbydende og motiverende rammer for borgerne på centret. Der er lagt vægt på, at et nyt center skal kunne opfylde lokale, nationale samt internationale krav på området, samt være robust i forhold til at kunne rumme fremtidens lovkrav og teknologier. RCV åbner efter planen i Grundareal på m2. Heraf m2 under tag. Alt sammen godt og spændende men jo altså kun for husholdningsaffald og uden privat partner.

17 28. maj 2019 Tak for jeres opmærksomhed Lars Bracht Andersen AffaldGenbrug, Vejle Kommune Tlf

Ny samarbejdsform bag unikt ressourcecenter for moderne affaldssortering

Ny samarbejdsform bag unikt ressourcecenter for moderne affaldssortering 21.11.2013 Ny samarbejdsform bag unikt ressourcecenter for moderne affaldssortering V/JØRGEN CHRIS MADSEN CHEF AFFALDGENBRUG VEJLE KOMMUNE AGENDA: Baggrundstanker + vejen mod løsningsmodel Den anbefalede

Læs mere

Cirkulære tanker i Vejle Kommune på affaldsområdet

Cirkulære tanker i Vejle Kommune på affaldsområdet Cirkulære tanker i Vejle Kommune på affaldsområdet Hvad kommer vi omkring: Tanker og politiske visioner for affaldsområdet i Vejle kommune Nyt sorterings- og behandlingsanlæg med udgangspunkt i privat-offentligt

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) cob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) Jacob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

Affaldsplanlægningens retlige hierarki

Affaldsplanlægningens retlige hierarki Affaldsplanlægningens retlige hierarki Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition Hvoraf udspringer det retlige grundlag for lægningen, herunder navnlig i lyset af - affaldsdirektivet - miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor

GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor 11. januar 2018 GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor Behov for en Grøn Kickstart AT OMSTILLE SAMFUNDET FRA EN LINÆR TIL EN CIRKULÆR

Læs mere

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Forbud og hjemler - kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ).

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ). Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald Haraldsgade 53 2100 København Ø Brevet sendes alene elektronisk. Høring af ændring af bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min.

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min. Arrangement: Generalforsamling - beretning Sted: Grenaa (Kystvejens Konferencecenter) Tidspunkt: Ca. 16.50 Taletid: 11 min. Indledning Tak for ordet. Det er en glæde at stå foran jer med foreningens beretning

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald 28.03.2017 Side 1 af 7 J.nr. NIR 4.10.4.2-01 Baggrund Energi-,

Læs mere

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 Punkt 2. Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 2019-024287 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender som foreløbigt plangrundlag Status på Aalborg uden Affald Forslag til

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Overblik Kort om Folketing, regering og miljøministeren Miljøstyrelsen regeludarbejdende og regelfortolkende myndighed

Læs mere

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Danmarkudenaffald.dk Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Organisk affald Jette Skaarup Justesen, Miljøstyrelsen Vi skal genanvende mere og forbrænde mindre. Visionen er et Danmark uden affald,

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

Til orientering/efterretning.

Til orientering/efterretning. Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 15. september 2015 Til orientering/efterretning. 1. Status Feldballe Genbrugsstation Bestyrelsen meddelte på møde den 19. september 2012 (sag nr. 24-12) bevilling

Læs mere

Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015

Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015 Miljøstyrelsens sagsbehandling af kommunale behandlingsanlægs anmeldelse om fortsat behandling af kildesorteret erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015

Læs mere

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Status licitation/regulering husholdningsaffald Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Energistyrelsen 27. januar 2016 Side 1 Emner Status forbrænding Status evaluering på affaldssektoren Affaldsmængder

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV I/S Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV Indledning Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S i daglig tale forkortet til AVV er et interessentskab, som ejes af Brønderslev og Hjørring

Læs mere

Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal 2017 og 2018

Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal 2017 og 2018 Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal 2017 og 2018 Indholdsfortegnelse: 1. Formål med aftalen...3 2. Politiske visioner, mål og krav...3 Lovgrundlag...3 Målgruppe...3 Vision 2021...4 Politiske

Læs mere

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1)

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Alle kommuner Jord & Affald J.nr. 7759-00014 Ref. bpc, awd, cfm Den 10. juli 2009 Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Den 28. maj 2009 vedtog Folketinget en ændring

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Vandselskab as 1994 Styringsgrundlaget i 1994 og indtil nu Erfaringer

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K T: +45 3392 6700 E: ens@ens.dk Side 1/8 www.ens.dk Indhold 1. Indledning - Forståelse af forsyningssikkerhed

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger.

Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger. Statsforvaltningens udtalelse af 11. august 2010 til en borger. 11-08- 2010 Du har klaget til Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale tilsyn, over, at Vejle Kommune opkræver dobbelt grundgebyr og

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Strategi Strategi Favrskov Forsyning 31. marts

Strategi Strategi Favrskov Forsyning 31. marts Favrskov Forsyning 31. marts 2016 1 Indholdsfortegnelse 1 FAVRSKOV FORSYNING 3 1.1 Mission 3 1.2 Vision 3 1.3 Fortællingen bag visionen 3 2 FOKUSOMRÅDER FREM MOD 2020 4 2.1 Tværgående fokusområder Favrskov

Læs mere

Affaldsplan 2014-18 (2014-24)

Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Læsevejledning Dette er et aktivt dokument, hvor du kan klikke dig frem til den ønskede side eller bilag. Du vælger enten indholdsfortegnelsen eller fanebladene øverst, og

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Affaldsreguleringen. Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt

Affaldsreguleringen. Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt Affaldsreguleringen Fokus på ansvarsfordeling samt kortlægning og anmeldelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition 1. Hvem har ansvaret for affaldshåndteringen 1. Hvad har kommunerne ansvaret

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen NOTAT Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen Notatet indeholder bemærkninger af mere principiel karakter til affaldsbekendtgørelsen. 01.09.2017 Side 1 af 5 J.nr. NIR 11.7.16-01 Indledning Miljøstyrelsen

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Fremtidens organisering af kommunale opgaver. Ved Johan Weihe

Fremtidens organisering af kommunale opgaver. Ved Johan Weihe Fremtidens organisering af kommunale opgaver Ved Johan Weihe 2 Organisationsformer Privat leverandør Kommunalt fællesskab ( 60-selskab) L548 14-selskab Kommunen OPP Kommunalt ejet A/S Selvejende institution

Læs mere

Affaldsgebyrer Organisering i affaldssektoren. Advokat Line Markert 17. juni 2010

Affaldsgebyrer Organisering i affaldssektoren. Advokat Line Markert 17. juni 2010 Affaldsgebyrer Organisering i affaldssektoren Advokat Line Markert 17. juni 2010 Affaldssektorens organisering i dag Regulatoriske rammer for affaldssektoren Organisatoriske overvejelser side 2 Kommunernes

Læs mere

Juridiske rammer for sorteringsanlæg

Juridiske rammer for sorteringsanlæg Juridiske rammer for sorteringsanlæg Gældende juridiske rammebetingelser for udvalgte organisatoriske scenarier for større centrale affaldssorteringsanlæg Miljøprojekt nr. 1558, 2014 Titel: Juridiske rammer

Læs mere

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S 1. Baggrund Reno Djurs I/S (herefter "Reno Djurs") blev stiftet den 1. juli 1996 som et interessentskab mellem de daværende 8 kommuner på Djursland. Efter

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal

Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal 2019-2022 Indholdsfortegnelse: 1. Formål med aftalen...3 2. Politiske visioner, mål og krav...3 Lovgrundlag...3 Målgruppe...3 Vision...4 Politiske målsætninger...4

Læs mere

1 Generelt 3. 1.0 Affald mission... 3. 1.1 Affald vision... 3. 1.2 Affald ydre vilkår... 3. 1.3 Investerings- og renoveringsplan for 2015 2024...

1 Generelt 3. 1.0 Affald mission... 3. 1.1 Affald vision... 3. 1.2 Affald ydre vilkår... 3. 1.3 Investerings- og renoveringsplan for 2015 2024... Indholdsfortegnelse 1 Generelt 3 1.0 Affald mission... 3 1.1 Affald vision... 3 1.2 Affald ydre vilkår... 3 1.3 Investerings- og renoveringsplan for 2015 2024... 3 1.4 Afskrivninger... 4 1.5 Affald takststruktur...

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

Miljøteknologi til gavn for miljø og vækst. Indlæg med fokus på finansiering Gert Hansen/Miljøstyrelsen

Miljøteknologi til gavn for miljø og vækst. Indlæg med fokus på finansiering Gert Hansen/Miljøstyrelsen Miljøteknologi til gavn for miljø og vækst Indlæg med fokus på finansiering Gert Hansen/Miljøstyrelsen Baggrund Første handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi Danske løsninger på globale udfordringer:

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Gældende fra d. 20-06-2012 1 Formål m.v. 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Registrering af udenlandske virksomheder 2 5 Gebyrer 2 6 Klage m.v.

Læs mere

FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, ÅRSMØDE 2018

FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, ÅRSMØDE 2018 FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, ÅRSMØDE 2018 BREAKOUT: FORSYNING HVAD ØNSKER DE LOKALE POLITIKKERE, SOM EJERE AF FORSYNINGSSELSKABERNE? V/OLE BONDO CHRISTENSEN, FORMAND VESTFORBRÆNDING OLE BONDO CHRISTENSEN

Læs mere

Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90

Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90 Temadag om bygge- og anlægsaffald 21. oktober 2014 Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90

Læs mere

Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker. Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017

Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker. Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017 Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017 29. august 2017 PROBLEMSTILLING OG FORLØB Må kommuner og affaldsselskaber drive genbrugsbutikker? Henvendelse fra

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE

NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 158247 8. februar 2013 NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED

Læs mere

Adskillelse af myndighed og drift fokus på gebyrer. Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt

Adskillelse af myndighed og drift fokus på gebyrer. Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt Adskillelse af myndighed og drift fokus på gebyrer Temadag om gebyrer Dansk Affaldsforening Partner, advokat (L) Jacob Brandt Kommunestyrelseslovens 2, stk. 1 Kommunernes anliggender styres af kommunalbestyrelser

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Af salgs- og marketingdirektør Jeanett Vikkelsøe, Marius Pedersen A/S. Natur & Miljø 2014 Odense Congress Center 21. maj 2014

Af salgs- og marketingdirektør Jeanett Vikkelsøe, Marius Pedersen A/S. Natur & Miljø 2014 Odense Congress Center 21. maj 2014 Af salgs- og marketingdirektør Jeanett Vikkelsøe, Marius Pedersen A/S Natur & Miljø 2014 Odense Congress Center 21. maj 2014 Disposition for oplæg Kort intro til Marius Pedersen A/S Erfaringer med Offentlig

Læs mere

Vejledende udtalelse om affaldsbekendtgørelsens gebyrbestemmelser

Vejledende udtalelse om affaldsbekendtgørelsens gebyrbestemmelser Til alle landets kommuner Jord & Affald J.nr. Mst-7759-00016 Ref. JABRA 17. februar 2010 Vejledende udtalelse om affaldsbekendtgørelsens gebyrbestemmelser Bekendtgørelse nr. 48 af 13. januar 2010 om affald,

Læs mere

KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI

KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI GODKENDT AF BESTYRELSEN 30.9.2016 1 Indhold Indledning... 3 Mission - 2016... 5 Vision 2016... 5 Værdier 2007/2016... 6 Optimering og udvikling af drift... 6 Strategiske målsætninger...

Læs mere

Reno Djurs, Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune sætter gang i arbejdet med at udvikle en ny, fælles og ambitiøs affaldsplan for Djursland.

Reno Djurs, Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune sætter gang i arbejdet med at udvikle en ny, fælles og ambitiøs affaldsplan for Djursland. Notat Dato: 16. juli 2018 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Procesbeskrivelse for Affaldsplan 2020-2026 Indledning Reno Djurs bestyrelse besluttede på møde den 23. maj 2018, at Der iværksættes affaldsplanproces

Læs mere

Indkomne høringsbesvarelser

Indkomne høringsbesvarelser Notat om høringsbesvarelser til forslag til Ressource- og affaldsplan 2015-2024 Byrådet vedtog på sit møde den 24. november 2014 at udsende forslag til Ressource- og affaldsplan i den lovpligtige offentlige

Læs mere

Liberalisering af affaldssektoren

Liberalisering af affaldssektoren Liberalisering af affaldssektoren Aarhus, den 3. november 2016 2 Baggrund om liberalisering af affaldssektoren Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren, En effektiv affaldssektor, 2004: Det anbefales,

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

Udbudsstrategi 2010. Slagelse Kommune

Udbudsstrategi 2010. Slagelse Kommune Udbudsstrategi 2010 Slagelse Kommune Side 1 Baggrund og det lovmæssige grundlag Kommunestyrelseslovens 62 b fortæller, at Byrådet skal udarbejde en udbudsstrategi, som skal indeholde en vurdering af, på

Læs mere

Investering i Human Technologies ApS

Investering i Human Technologies ApS Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 18. juni 2014 Lukket dagsorden Investering i Human Technologies ApS 1. Resume Sundhed og Omsorg har gennemført et offentlig-privat

Læs mere

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs Dagsorden: 15-15 Regnskab for 2. kvartal 2015 16-15 Øget genanvendelse af dagrenovion via optisk sortering 17-15 Forslag om ændring

Læs mere

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Dato: 22. september 2011 Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Brevid: 1490218 Indledning Region Sjælland er den største virksomhed i regionen med et budget på ca. 17 mia. kr. og godt 17.000

Læs mere

Hvordan bliver et produkt til affald?

Hvordan bliver et produkt til affald? Hvordan bliver et produkt til affald? DAKOFA konference: Affald eller produkt? - Affaldslovgivningen i lyset af cirkulær økonomi Henriette Soja, Advokat (H) 30. april 2019 1 HVAD OMHANDLER DETTE EMNE?

Læs mere

De retlige aspekter om myndighed og drift en introduktion

De retlige aspekter om myndighed og drift en introduktion ØSTERGADE 38 1100 KØBENHAVN K TLF. 33 33 81 00 WWW.LINDCAD.DK De retlige aspekter om myndighed og drift en introduktion DAKOFA den 24. august 2011 Advokat (L) Jacob Brandt De retlige aspekter Hvorfor er

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD

REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD Teknik og Miljø 2012 REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Formål 3 2 Lovgrundlag reguleringer 3 3 Gebyrer 3 4 Klage mv. 4 5 Overtrædelse og straf 4 6 Bemyndigelse 4 7 Ikrafttrædelse 5

Læs mere

Konference for skuemestre, LUU-medlemmer og skolerepræsentanter ejendomsserviceteknikeruddannelsen. Onsdag d. 29. august 2012 i Middelfart Lovgivningen på miljøområdet (samt et bud på udviklingen de kommende

Læs mere

Opsamling af temaer til affaldsplan

Opsamling af temaer til affaldsplan #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Miljø- og Energiudvalget Kopi til Indtast Kopi til Fra Miljø- og Energiforvaltningen Sagsnr./Dok.nr. 2018-092982 / 2018-092982-20 07-05-2019

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

Notat HØRING AF ODDER OG SKANDERBORG KOMMUNERS FORSLAG TIL AFFALDSPLAN

Notat HØRING AF ODDER OG SKANDERBORG KOMMUNERS FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Notat HØRING AF ODDER OG SKANDERBORG KOMMUNERS FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2014 2018 Dato 30. oktober 2014 Til Fra Opsamling og anbefalinger Odder og Skanderborg Kommuner har fremlagt et forslag til affaldsplan

Læs mere

Statusrunde om affaldsplanen Efter en velkomst af netværkets formand gav deltagerne en status for, hvor langt deres affaldsplaner var i processen.

Statusrunde om affaldsplanen Efter en velkomst af netværkets formand gav deltagerne en status for, hvor langt deres affaldsplaner var i processen. 4. april 014 Opsamling fra møde i DAKOFA s kommunenetværk den 19. marts 014 Mødet foregik hos AffaldVarme Aarhus. Deltagere: Anette Sejersen Anne Birgitte Gehrt Henning Ettrup Henrik Wejdling Håkon Jentoft

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 08-12-2009 Dato: 20-11-2009 Sag nr.: KB 214 Sagsbehandler: Poul Jessen Petersen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

TM Affald. Miljøjuridisk grunduddannelse Modul V. Formål:

TM Affald. Miljøjuridisk grunduddannelse Modul V. Formål: TM 13013 Affald Miljøjuridisk grunduddannelse Modul V Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale natur-, miljø- og planforvaltning. Vi udbyder 10 særskilte

Læs mere

S A G S B E H A N D L E R : R H S O E

S A G S B E H A N D L E R : R H S O E Statsforvaltningens brev til en borger 24-06- 2010 Du har i et brev af 12. januar 2010 klaget over, at Vejle Kommune bruger renovationsgebyrerne på socialområdet. Din klage var blandt andet bilagt side

Læs mere

Miljøministeriet Miljøstyrelsen Jord & Affald 10. juli 2012

Miljøministeriet Miljøstyrelsen Jord & Affald 10. juli 2012 Miljøministeriet Miljøstyrelsen Jord & Affald mst@mst.dk 10. juli 2012 Høring af udkast til ændring af miljøbeskyttelsesloven. GenvindingsIndustrien (GI) har modtaget ovennævnte udkast i høring. Udkastet

Læs mere

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST-774-00081 Sendt pr. mail til mst@mst.dk Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, 1 DK - 1900 Frederiksberg C Telefon +45 72 31 20 70 danskaffaldsforening.dk

Læs mere

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10 Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens første fase? 08.02.2016 Side 1 af 10 J.nr. 4.10.1.1 Indledning KL og Dansk Affaldsforening vil med dette notat lave en komprimeret gennemgang

Læs mere

Denne tidslinje er senest redigeret

Denne tidslinje er senest redigeret Denne tidslinje er senest redigeret 23.02.10 Tidslinje for initiativer i f.m. gennemførelse af affaldsreformens fase 1 - baseret på s orienteringsskrivelse af 10. juli 2009 til kommunerne om gennemførelse

Læs mere

DAKOFA ÅRSBERETNING

DAKOFA ÅRSBERETNING Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal DK-1620 København V Tlf.: 13. 32 juni 96 90 2016 22 Email: dakofa@dakofa.dk www.dakofa.dk DAKOFA ÅRSBERETNING 2017-2018

Læs mere

Netværket for bygge- og anlægsaffald

Netværket for bygge- og anlægsaffald Netværket for bygge- og anlægsaffald Arbejdsprogram 2015-2017 Idégrundlag og formål Bygge- og anlægsaffald (B&A- affald) betragtes som en ressource. Ressourcerne skal i hele værdikæden håndteres således,

Læs mere

Alternativerne Der synes at være 3 muligheder for at bevare og måske endda udvide den nuværende tonnage fra virksomhederne:

Alternativerne Der synes at være 3 muligheder for at bevare og måske endda udvide den nuværende tonnage fra virksomhederne: Indledning og baggrund Miljøstyrelsen har i sin afgørelse dateret 23. juni 2015 fastlagt, at AffaldPlus fra 1. januar 2016 ikke længere må modtage genanvendeligt erhvervsaffald på Næstved Genbrugsterminal

Læs mere

Forhåndsudtalelse vedrørende affaldsforbehandlingsanlæg Bech-Bruuns sagsnr

Forhåndsudtalelse vedrørende affaldsforbehandlingsanlæg Bech-Bruuns sagsnr Bech-Bruun Advokatpartnerselskab Langelinie Allé 35 2100 København Ø Forhåndsudtalelse vedrørende affaldsforbehandlingsanlæg Bech-Bruuns sagsnr. 028672-0017 Bech-Bruun har på vegne af Bornholms Affaldsbehandling

Læs mere

Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed?

Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed? Den nye affaldsbekendtgørelse - hvad betyder den for din virksomhed? Morten Therkildsen Peter L. Madsen Reno Djurs I/S Disposition Baggrund for de nye regler Ny ansvarsfordeling i forhold til genanvendeligt

Læs mere

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL Notat Dato: 5.12.212 Sagsnr.: 211-41668 Dok. nr.: 213-426 Direkte telefon: Initialer: DL Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 94 Nørresundby Affaldsplanlægning - Status

Læs mere

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges.

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges. De nye købmænd Aktørerne i affaldssektoren er fremtidens nye ressourcekøbmænd. Blandt varerne på hylderne er fosfor, kulstof og sjældne metaller, som findes i affaldet. Den fagre nye ressourceforretning

Læs mere

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk v/kirsten Henriksen Møde i DAKOFAs netværksgruppe vedr. Livscyklus- og ressourceforvaltning den 11. april 2011 Disposition Et hurtigt

Læs mere

Regulativ for Jord. 1 af 9

Regulativ for Jord. 1 af 9 1 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE Formål... 3 Lovgrundlag... 3 Definitioner... 4 Undtagelse/ind-dragelse af områder af områdeklassificeringen... 4 Analysefrie områder inden for det områdeklassificerede område...

Læs mere

Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast

Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Områdeklassificering... 2 5. Analysefrie delområder...

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Sagsbehandlere Susanne Lindeneg

Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Sagsbehandlere Susanne Lindeneg KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydækkende Strategier NOTAT 09-08-2016 Til Teknik- og Miljøudvalget Sagsnr. 2016-0066147 Dokumentnr. 2016-0066147-7 Sagsbehandlere Susanne Lindeneg

Læs mere

Hvornår er jord affald? april 2019

Hvornår er jord affald? april 2019 Hvornår er jord affald? april 2019 Affaldsdefinitionen 2 Affaldsbekendtgørelsens 2, stk. 1: Ved affald forstås i denne bekendtgørelse ethvert stof eller enhver genstand, som indehaveren skiller sig af

Læs mere

REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD

REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD Teknik og Miljø 2012 REGULATIV FOR JORD SOM ER AFFALD INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Formål 3 2 Lovgrundlag reguleringer 3 3 Gebyrer 3 4 Klage mv. 4 5 Overtrædelse og straf 4 6 Bemyndigelse 4 7 Ikrafttrædelse 5

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

, -' ' *. # 0 % 0.&2,

, -' ' *. # 0 % 0.&2, Regulativ for jord Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 ! "!##$ %!$&'& (!&& ) *&+&, -' ' *. # /# 01$,...5 0 % 0.&2, 1 Regulativet har til formål at: - Inddrage og undtage områder fra områdeklassificeringen

Læs mere

Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer

Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer Ny Affaldsbekendtgørelse Gebyrer Gebyrer Gebyrer Ikrafttræden Opkrævning af gebyrer via CVRregistret fra 1.1.2010 Opkrævning af gebyr for virksomheders adgang til genbrugspladser fra 1.1.2010. Undtagelser

Læs mere