Mad, håndværk og storproduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mad, håndværk og storproduktion"

Transkript

1 Jeg ved, hvordan smagene i de store portioner lykkes. Mad, håndværk og storproduktion Mad, håndværk og storproduktion Jeg står for god hverdagsmad, køkkenorden og gode kollegiale overleveringer. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE STRATEGISK LEDELSE KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER MÅLTIDSVÆRTSSKAB BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet Ernæringsforbundeter fagforening og interesseorganisation Kost & Ernæringsforbundet over er kost-, fagforening ernærings- og og sundhedsfaglige interesse-organisation medlemmer. for over kost-, Vi ernærings- arbejder med og sundhedsfaglige og forebyggelse, medlemmer. ledelse, behandling Vi arbejder og professionelle med sundhed måltider. og forebyggelse, Vi forhandler ledelse, bl.a. løn og arbejdsvilkår behandling og og professionelle vi rådgiver medlemmerne måltider. Vi forhandler om karriere, jura, løn bl.a. og løn ansættelsesforhold. og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne Kost om karriere, & Ernæringsforbundet jura, løn og ansættelsesforhold. arbejder at synliggøre den Kost kost-, & Ernæringsforbundet ernærings- og sundhedsfaglige arbejder for at profession synliggøre og faglighed. den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. Hvem kan hvad? I denne I denne folder folder møder bliver du du 1 af mødt de 11 af faglige en af de profiler, 11 faglige som vi repræsenterer profiler fra Kost i Kost && Ernæringsforbundet. Målet er at vise, Læs hvilke hvilke konkrete konkrete kompetencer kompetencer fagpersonen fagpersonen kan kan tilbyde inden tilbyde for kost, inden ernæring for kost, og ernæring sundhed. og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

2 Mad, håndværk og storproduktion læs mere på kost.dk/ profiler Passioneret madhåndværker og stærk holdspiller Jeg mestrer alle procestrin i professionelt madhåndværk: Modtagelse og opbevaring af varer, tilberedningsmetoder, vellykket tilsmagning, udportionering og pakning af færdige måltider eller delkomponenter. Jeg har omfattende viden om fødevarers kvaliteter, god ernæring, diæter og ved, hvordan de enkelte tilberedningers kulinariske værdier prioriteres og bevares. Jeg behersker brugen af køkkenteknologi, IT- og produktionsudstyr samt varetagelsen af god køkken- og produktionshygiejne. Min arbejdsplads producerer dejlig mad i storskala til raske og syge mennesker. Hverdagsmåltider, der matcher beskrevne målgruppers kulinariske forventninger og ernæringsmæssige behov. Det kan for eksempel være skolemad, kantineforplejning, måltider til mennesker på farten, maden til ældre hjemmeboende borgere eller patienter på hospitalet. Jeg er en del af en stor personalegruppe, og værdsætter samarbejdet med mine kolleger. Vi har et stærkt socialt og professionelt sammenhold. Det falder mig naturligt at være pligtopfyldende og bidrage til, at vi har nogle hensigtsmæssige og effektive arbejdsrutiner. Jeg trives godt på et hold, hvor vi arbejder frem mod et fælles mål. Fordi jeg indgår i en helhed, er jeg også fokuseret på at kunne overlevere til både mine kolleger og andre faggrupper. De har brug for, at jeg kan formidle, hvad jeg laver. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som ernæringshjælper, ernæringsassistent, ernæringsteknolog eller professionsbachelor i ernæring og sundhed, køkkenassistent, køkkenleder, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom. ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder for eksempel i kantiner (på for eksempel arbejdspladser, og uddannelsesinstitutioner), på hospitaler, plejecentre, fængsler, kaserner eller catering. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som ernæringshjælper, ernæringsassistent, ernæringsteknolog eller professionel forplejer. Jeg er god til at fordybe mig og holde fokus på kvaliteten i mine opgaveløsninger, og sætter en ære i hele tiden at udvikle mig på netop de køkkenfaglige områder, som jeg skal varetage i mit arbejde.

3 Sundhedsfremme er afgørende for rehabilitering, og her spiller jeg en afgørende rolle i forhold til at skabe de rette rammer for dialogen om den enkelte borgers sundhed. Tilrettelæggelse af sundhedsfremme Tilrettelæggelse af sundhedsfremme Jeg er med til at professionalisere indsatser i forhold til mad, måltider og sundhed. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE STRATEGISK LEDELSE KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER MÅLTIDSVÆRTSSKAB BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet Ernæringsforbundeter fagforening og interesseorganisation Kost & Ernæringsforbundet over er kost-, fagforening ernærings- og og sundhedsfaglige interesse-organisation medlemmer. for over kost-, Vi ernærings- arbejder med og sundhedsfaglige og forebyggelse, medlemmer. ledelse, behandling Vi arbejder og professionelle med sundhed måltider. og forebyggelse, Vi forhandler ledelse, bl.a. løn og arbejdsvilkår behandling og og professionelle vi rådgiver medlemmerne måltider. Vi forhandler om karriere, jura, løn bl.a. og løn ansættelsesforhold. og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne Kost om karriere, & Ernæringsforbundet jura, løn og ansættelsesforhold. arbejder at synliggøre den Kost kost-, & Ernæringsforbundet ernærings- og sundhedsfaglige arbejder for at profession synliggøre og faglighed. den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. Hvem kan hvad? I denne I denne folder folder møder bliver du du 1 af mødt de 11 af faglige en af de profiler, 11 faglige som vi repræsenterer profiler fra Kost i Kost && Ernæringsforbundet. Målet er at vise, Læs hvilke hvilke konkrete konkrete kompetencer kompetencer fagpersonen fagpersonen kan kan tilbyde inden tilbyde for kost, inden ernæring for kost, og ernæring sundhed. og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

4 Tilrettelæggelse af sundhedsfremme læs mere på kost.dk/ profiler Styrker sundhedsfremme på tværs Jeg planlægger sundhedsfremmende indsatser og klæder andre faggrupper på til at føre dem ud i livet. Jeg arbejder tværprofessionelt med blandt andet pleje- og køkkenpersonale, pædagoger, ældrerådgivere og frivillige. Desuden samarbejder jeg med forvaltningspersonale, ledere af kommunens institutioner og vejledere inden for forebyggelse og rehabilitering. Jeg står også ofte for opfølgning og evaluering eller spiller en rolle på det strategiske plan for eksempel når kommunen skal udvikle sin sundhedspolitik og handlingsplaner. Undervisning af andre faggrupper og styrkelse af kommunikation og samarbejde mellem afdelinger er også centrale dele af mit arbejde. For eksempel er jeg med til at koordinere målrettede indsatser i forhold til borgere med anden etnisk baggrund end dansk eller evaluere indsatser. Blandt mine vigtige arbejdsredskaber er diverse inspirationsmateriale og retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Min faglige styrke ligger inden for motivation, forebyggelse og rehabilitering. Derudover er jeg stærk på projektledelse, har analytisk sans og stort fokus på målgrupper og proces. Jeg har stor viden om, hvordan rammevilkår og strukturelle faktorer påvirker befolkningsgruppers sundhed. I mit job er det desuden en fordel, at jeg er energisk og tillidsvækkende, evner at bevare overblikket og er god til at indgå i en dialog og løse problemer. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun er typisk uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed eller kandidat overvejende inden for fødevarer, ernæring og sundhed. ARBEJDSSTED: Han eller hun har oftest et job inden for tilrettelæggelse af sundhedsfremme. Der er som regel tale om ansættelse i statslige, regionale eller kommunale forvaltninger for eksempel et sundhedscenter. Eller i erhvervsvirksomheder, sundhedsog interesseorganisationer. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som sundhedsfremmekonsulent, ernærings- og sundhedskonsulent, projektkonsulent, projektleder, aktivitetskoordinator eller mad- og måltidskonsulent. Gennem mit arbejde med sundhedsfremme bidrager jeg til målgruppeindsatser og evaluering og til at sikre større lighed i sundhed.

5 Hvis der er noget ved bestemte arbejdsgange, der undrer mig, så forsøger jeg at være med til at ændre vaner og rutiner hos personalet ved at komme med forslag til nye systemer eller forbedringer af de eksisterende. Koordinering af standarder for mad og måltider Koordinering af standarder for mad og måltider MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING MÅLTIDSVÆRTSSKAB MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER STRATEGISK LEDELSE ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE Jeg sikrer tværfaglig kommunikation i arbejdet med ernæring og sundhedsfremme. Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesse-organisation for over kost-, ernærings- og sundhedsfaglige medlemmer. Vi arbejder med sundhed og forebyggelse, ledelse, behandling og professionelle måltider. Vi forhandler bl.a. løn og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne om karriere, jura, løn og ansættelsesforhold. Kost & Ernæringsforbundet arbejder for at synliggøre den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. I denne folder bliver du mødt af en af de 11 faglige profiler fra Kost & Ernæringsforbundet. Læs hvilke konkrete kompetencer fagpersonen kan tilbyde inden for kost, ernæring og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

6 Koordinering af standarder for mad og måltider læs mere på kost.dk/ profiler Kommunikerer på tværs af professioner Jeg rådgiver en lang række forskellige professionelle om kost og ernæring. Jeg er ansvarlig for koordineringen mellem forskellige afdelinger, når det gælder optimal udnyttelse af mad og drikke i forplejningen. Min funktion kan for eksempel være at pege på forbedringer, der sikrer tilfredshed hos slutbrugeren. Det er helt centralt for mit arbejde at være superbruger i forskellige faglige standarder som for eksempel Anbefalinger for den danske institutionskost. Min uddannelse og erfaring gør mig i stand til at undervise det øvrige personale og vejlede i for eksempel portionsstørrelser og anretning samt kvalitetsstyring. I det hele taget bruger jeg meget tid på at indsamle ny viden og formidle den til andre faggrupper. Hvis der er noget ved bestemte arbejdsgange, der undrer mig, så forsøger jeg at være med til at ændre vaner og rutiner hos personalet ved at komme med forslag til nye systemer eller forbedringer af de eksisterende. Jeg er ofte et koordinerende led til ledelsen, og tværfagligt samarbejde er helt afgørende for, at jeg kan udføre mit job. Jeg er udviklingsorienteret og inspireres ofte til innovative, praktiske løsninger. Når jeg skal føre ideerne ud i livet, er det afgørende, at jeg har gennemslagskraft og formår at opbygge tillid. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som ernæringsteknolog, professionsbachelor i ernæring og sundhed, kandidat inden for overvejende fødevarer, ernæring og sundhed, køkkenleder, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom. ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder typisk i statslige, regionale eller kommunale forvaltninger, fødevare- og cateringvirksomheder, cafetilbud eller på hospitaler, plejecentre eller boenheder. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som kostkonsulent, ernæringskonsulent, sundhedskonsulent, mad- og måltidskonsulent, ernæringskoordinator, kostkoordinator eller udviklingskonsulent. Jeg er typisk ansvarlig for skriftlig og mundtlig formidling til både kolleger, men også ansatte i forvaltninger og kommuner, og står i mange situationer for at indsamle data og dokumentation i forhold til evalueringsopgaver, der vedrører kvaliteterne i den professionelle forplejning.

7 I min vejledning ved jeg, at én ting er lige så vigtig som al min viden om mad, ernæring og sundhed nemlig min evne til at motivere. Vejledning i forebyggelse og rehabilitering Vejledning i forebyggelse og rehabilitering Jeg ser måltidet som en uundværlig brik, når jeg vejleder borgere om ernæring og sundhed. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE STRATEGISK LEDELSE KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER MÅLTIDSVÆRTSSKAB BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet Ernæringsforbundeter fagforening og interesseorganisation Kost & Ernæringsforbundet over er kost-, fagforening ernærings- og og sundhedsfaglige interesse-organisation medlemmer. for over kost-, Vi ernærings- arbejder med og sundhedsfaglige og forebyggelse, medlemmer. ledelse, behandling Vi arbejder og professionelle med sundhed måltider. og forebyggelse, Vi forhandler ledelse, bl.a. løn og arbejdsvilkår behandling og og professionelle vi rådgiver medlemmerne måltider. Vi forhandler om karriere, jura, løn bl.a. og løn ansættelsesforhold. og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne Kost om karriere, & Ernæringsforbundet jura, løn og ansættelsesforhold. arbejder at synliggøre den Kost kost-, & Ernæringsforbundet ernærings- og sundhedsfaglige arbejder for at profession synliggøre og faglighed. den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. Hvem kan hvad? I denne I denne folder folder møder bliver du du 1 af mødt de 11 af faglige en af de profiler, 11 faglige som vi repræsenterer profiler fra Kost i Kost && Ernæringsforbundet. Målet er at vise, Læs hvilke hvilke konkrete konkrete kompetencer kompetencer fagpersonen fagpersonen kan kan tilbyde inden tilbyde for kost, inden ernæring for kost, og ernæring sundhed. og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

8 Vejledning i forebyggelse og rehabilitering læs mere på kost.dk/ profiler Motiverer og vejleder om mad, ernæring og sundhed Jeg er frontfigur og vejleder borgere om ernæring og sundhed. Både børn, unge, voksne, ældre, raske og syge får vejledning af mig, og jeg rådgiver også i nogle tilfælde ansatte i for eksempel en kommune. Jeg er typisk en del af et større forebyggelsesteam, og har ofte en vigtig rolle som den ernæringsfaglige medarbejder i tværfaglige projekter. Den individuelle vejledning i forebyggelse og rehabilitering er central i mit arbejde. Fokus er på ernæring og KRAM-faktorer. Desuden holder jeg foredrag om sundhedsrelaterede emner og underviser på for eksempel madlavningskurser målrettet borgere med specifikke udfordringer. Både borgere og pårørende har gavn af at blive rådgivet i forhold til sundhedsadfærd og livsmestring, og dermed blive hjulpet til at udvikle og fastholde gode vaner. Fordi jeg er stærk på motivation og samtale, kan jeg vejlede mennesker, så de i højere grad tager ansvar for egen sundhed, og sundhedsfremme er dermed en vigtig del af mit arbejde. Det er formidling også, og jeg har ofte til opgave at vejlede i, hvordan man bruger de officielle kostråd i praksis. Der er tit problematikker hos borgeren, som gør, at det ernæringsmæssige må træde i baggrunden. Derfor er det også en fordel, at jeg er empatisk og god til at motivere og gå i dialog med borgere og pårørende. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun er typisk uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed eller kandidat overvejende inden for fødevarer, ernæring og sundhed, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom. ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder i regionale og kommunale institutioner samt forvaltninger, sundhedscentre, virksomheder og konsulenthuse eller som selvstændige. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som sundhedskonsulent, kostvejleder, kostkonsulent, KRAM-vejleder, forebyggelseskonsulent eller mad- og måltidskonsulent. For virksomheder kan resultatet af vejledning i ernæring og sundhed være større engagement hos medarbejderne, lavere sygefravær og øget produktivitet. Ved at vejlede om mad, ernæring og sundhed, og dermed styrke forebyggelse og rehabilitering, er jeg generelt med til at sikre større lighed i sundhed.

9 Min opgave er at rådgive kolleger i produktionen om for eksempel dokumentation af kulinarisk og hygiejnisk styring. Kvalitetsstyring af madservice Kvalitetsstyring af madservice Jeg sørger for, at vi kan servere mad, der pirrer sanserne, og samtidig overholder alle regler for hygiejne, kvalitet og fødevaresikkerhed. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE STRATEGISK LEDELSE KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER MÅLTIDSVÆRTSSKAB BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet Ernæringsforbundeter fagforening og interesseorganisation Kost & Ernæringsforbundet over er kost-, fagforening ernærings- og og sundhedsfaglige interesse-organisation medlemmer. for over kost-, Vi ernærings- arbejder med og sundhedsfaglige og forebyggelse, medlemmer. ledelse, behandling Vi arbejder og professionelle med sundhed måltider. og forebyggelse, Vi forhandler ledelse, bl.a. løn og arbejdsvilkår behandling og og professionelle vi rådgiver medlemmerne måltider. Vi forhandler om karriere, jura, løn bl.a. og løn ansættelsesforhold. og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne Kost om karriere, & Ernæringsforbundet jura, løn og ansættelsesforhold. arbejder at synliggøre den Kost kost-, & Ernæringsforbundet ernærings- og sundhedsfaglige arbejder for at profession synliggøre og faglighed. den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. Hvem kan hvad? I denne I denne folder folder møder bliver du du 1 af mødt de 11 af faglige en af de profiler, 11 faglige som vi repræsenterer profiler fra Kost i Kost && Ernæringsforbundet. Målet er at vise, Læs hvilke hvilke konkrete konkrete kompetencer kompetencer fagpersonen fagpersonen kan kan tilbyde inden tilbyde for kost, inden ernæring for kost, og ernæring sundhed. og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

10 Kvalitetsstyring af madservice læs mere på kost.dk/ profiler Sikrer kvaliteten og sikkerheden Jeg koordinerer de procedurer, der sikrer madens kulinariske, hygiejniske og ernæringsmæssige kvalitet i store produktionskøkkener. Her bidrager jeg til udvikling og formidling af de systemer, der gør, at alle medarbejdere forstår og nemt og effektivt kan leve op til de aftalte kvalitetsstandarder. Mit arbejde hjælper både kolleger, beslutningstagere, leverandører og for eksempel ansatte i modtagerkøkkener og engrosvirksomheder. Desuden fungerer jeg ofte som sparringspartner for ledelsen. Egenkontrol, hygiejneforskrifter, økologiregler og fødevaresikkerhed er vigtige områder for mig at have styr på. Jeg gør mig umage med at kende fødevarelovgivningen, regler og systemer helt ned i detaljen og er optaget af løbende innovation. Det handler om at kombinere det, der taler til sanserne, med intelligente tekniske systemer. For eksempel er jeg ekspert i mærknings- og anprisningsordninger. Det kan også være mig, der står for udvikling og implementering af nye initiativer inden for drift, logistik, produktion, distribution og rengøring. Jeg mestrer konceptudvikling og menu- og produktionsplanlægning af måltidsproduktion i stor skala. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som ernæringsteknolog, professionsbachelor i ernæring og sundhed eller som køkkenleder, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom. ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder i store produktionsenheder på hospitaler, i kommunale centralkøkkener eller i private fødevare- og cateringvirksomheder. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som kvalitetskontrollør, kvalitetskoordinator, kvalitetskonsulent, key account eller controller. Jeg er opsøgende og initiativrig. Desuden er jeg analytisk, har et stort overblik og er god til at lytte til mine kolleger, leverandører og kunder og sætte mig ind i, hvad det er for specifikke udfordringer, de står med. Min uddannelse og erfaring kommer mig til gode, fordi det er mig, der kan se på tværs af store organisationer, og tilpasse kvalitetsstyring til systemer i hvert enkelt led i produktion og måltidsservice. Jeg varetager både kvalitative og kvantitative evalueringer, som klarlægger succeser og eventuelle behov for opfølgning og videreudvikling af produkter og service.

11 Jeg hjælper med at skabe forbindelse mellem maden og den særlige livssituation, syge mennesker er i. Behandling og individuel vejledning Behandling og individuel vejledning Jeg har fokus på ernæringen i behandlingen af syge mennesker. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE STRATEGISK LEDELSE KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER MÅLTIDSVÆRTSSKAB KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesse-organisation for over kost-, ernærings- og sundhedsfaglige medlemmer. Vi arbejder med sundhed og forebyggelse, ledelse, behandling og professionelle måltider. Vi forhandler bl.a. løn og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne om karriere, jura, løn og ansættelsesforhold. Kost & Ernæringsforbundet arbejder for at synliggøre den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. I denne folder bliver du mødt af en af de 11 faglige profiler fra Kost & Ernæringsforbundet. Læs hvilke konkrete kompetencer fagpersonen kan tilbyde inden for kost, ernæring og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

12 Behandling og individuel vejledning læs mere på kost.dk/ profiler Bringer ernæring ind i behandlingen Jeg vejleder dagligt patienter og deres pårørende i maden som del af en behandling. Min opgave er at klæde patienter på, så de bedre kan leve med deres sygdom og ikke bliver mere syge. Det sker ved at sørge for, at patienterne har rette viden og redskaber til selv at tage en del af ansvaret for kostens rolle for deres sygdomsforløb. At være opdateret på den nyeste evidensbaserede viden om mad og drikkes virkning under både fysisk og psykisk sygdom er en central kompetence for mig. For eksempel vejleder jeg i, hvordan man som diabetiker tæller kulhydrater og får mængden til at passe sammen med sin insulin, eller hvordan man begrænser indtaget af fosfat i forhold til ens dialysebehandling. Generelt beregner jeg og vejleder i, hvordan patienter og borgere får nok protein og energi, når det kniber med at indtage det for eksempel ved at sammensætte en ernæringsplan, der kan indeholde ernæringsdrikke eller sondeernæring, eller som tager individuelle hensyn til præferencer eller udfordringer, såsom tygge- og synkebesvær (dysfagi). Det er vigtigt for mig at være synlig og hele tiden øge bevidstheden hos mine kolleger om, at ernæring er en vigtig del af behandlingen. På den måde er jeg med til at skabe en kobling mellem ernæring, medicinsk behandling, fysisk træning og rehabilitering. Det er helt afgørende, at jeg kan kommunikere og samarbejde med det øvrige sundhedspersonale, patienter og ikke mindst de pårørende. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som professionsbachelor i ernæring og sundhed med studieretningen klinisk diætetik eller kandidat i klinisk ernæring og kan søge autorisation efter gennemført uddannelse. Titlen diætist er en beskyttet titel. ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder typisk på en hospitalsafdeling, i et ambulatorium eller i kommunale og regionale institutioner som hjemmepleje, rehabiliterings- og plejecentre, kommunale sundhedscentre, private sundhedstilbud eller klinikker. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som klinisk diætist, kostvejleder eller ernæringskonsulent. Jeg er et vigtigt bindeled, når en patient har brug for ernæringsterapi. Her arbejder jeg sammen med patienten om, at sikre at patienten spiser og drikker mest hensigtsmæssigt for at blive rask, forebygge nye indlæggelser eller opnå bedre livskvalitet.

13 Servering af maden og min måde at optræde på er afgørende for hvad og hvor meget, borgeren spiser og dermed for hans eller hendes sundhedstilstand. Måltidsværtsskab Måltidsværtskab Jeg skaber de rammer, der gør det muligt at nøde den enkelte borger til at spise mere eller anderledes. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE STRATEGISK LEDELSE KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet Ernæringsforbundeter fagforening og interesseorganisation Kost & Ernæringsforbundet over er kost-, fagforening ernærings- og og sundhedsfaglige interesse-organisation medlemmer. for over kost-, Vi ernærings- arbejder med og sundhedsfaglige og forebyggelse, medlemmer. ledelse, behandling Vi arbejder og professionelle med sundhed måltider. og forebyggelse, Vi forhandler ledelse, bl.a. løn og arbejdsvilkår behandling og og professionelle vi rådgiver medlemmerne måltider. Vi forhandler om karriere, jura, løn bl.a. og løn ansættelsesforhold. og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne Kost om karriere, & Ernæringsforbundet jura, løn og ansættelsesforhold. arbejder at synliggøre den Kost kost-, & Ernæringsforbundet ernærings- og sundhedsfaglige arbejder for at profession synliggøre og faglighed. den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. Hvem kan hvad? I denne I denne folder folder møder bliver du du 1 af mødt de 11 af faglige en af de profiler, 11 faglige som vi repræsenterer profiler fra Kost i Kost && Ernæringsforbundet. Målet er at vise, Læs hvilke hvilke konkrete konkrete kompetencer kompetencer fagpersonen fagpersonen kan kan tilbyde inden tilbyde for kost, inden ernæring for kost, og ernæring sundhed. og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

14 Måltidsværtsskab læs mere på kost.dk/ profiler Skaber gode rammer om måltider Jeg sikrer gode måltidsoplevelser, så maden når fra tallerkenen og ind i munden. Det gør jeg, enten ved selv at stå for serveringen af mad, eller ved at vejlede andre kolleger, der tager sig af måltidsværtsskabet. Den personlige omsorg for borgerens spisning er afgørende. Central er også den sundhedsfremmende rolle, hvor jeg, eller andre kolleger, er med til at nøde den enkelte til at spise mere eller anderledes. Jeg samarbejder med køkkenpersonale, pårørende og andre faggrupper for eksempel social- og sundhedsassistenter sygeplejersker, pædagoger og servicepersonale. Jeg formidler de faglige intentioner med mad og drikke, og motiverer til deltagelse i måltider. Mine opgaver kan være forberedende, praktiske og koordinerende vedrørende anretning og servering af dagens måltider, egenkontrol og reduktion af madspild. Jeg har fokus på professionalisering af måltidet, og bidrager til konceptudvikling og pædagogisk spisning. Min styrke er især den professionelle orkestrering og iscenesættelse af måltidets rammer herunder det fysiske rum, spiseredskaber, stemningen og det sociale samvær. Jeg er engageret og udadvendt og møder modtageren af et måltid med respekt og omsorg. Jeg er i særlig grad stærk i forhold til kulinariske traditioner, smagssammensætning og hygiejne, og til at motivere og tænke løsningsorienteret. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som ernæringshjælper, ernæringsassistent, ernæringsteknolog eller professionsbachelor i ernæring og sundhed, køkkenassistent, køkkenleder, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom. ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder som oftest på hospitaler, plejecentre, dag- og døgninstitutioner, høj-, fri-, efter- og kostskoler, i kantiner (på for eksempel arbejdspladser, folkeskoler, uddannelsesinstitutioner, døgnforplejning i fængsler og kaserner), catering, detailhandlen eller mad-på-farten. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som måltidsvært, mad- og måltidskoordinator eller kostkonsulent. Måltidsværtsskabet har stor betydning for borgernes trivsel. Jeg og mine kolleger spiller en central rolle i forhold til at sikre afslappende og nærværende måltider, så mad og drikke bliver til næring for kroppen.

15 Jeg er madhåndværker med passion for velsmag og sundhed. Madhåndværk og måltider Madhåndværk og måltider Jeg er kollegaen, der har tjek på dét med mad og måltider. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE STRATEGISK LEDELSE KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER MÅLTIDSVÆRTSSKAB BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet Ernæringsforbundeter fagforening og interesseorganisation Kost & Ernæringsforbundet over er kost-, fagforening ernærings- og og sundhedsfaglige interesse-organisation medlemmer. for over kost-, Vi ernærings- arbejder med og sundhedsfaglige og forebyggelse, medlemmer. ledelse, behandling Vi arbejder og professionelle med sundhed måltider. og forebyggelse, Vi forhandler ledelse, bl.a. løn og arbejdsvilkår behandling og og professionelle vi rådgiver medlemmerne måltider. Vi forhandler om karriere, jura, løn bl.a. og løn ansættelsesforhold. og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne Kost om karriere, & Ernæringsforbundet jura, løn og ansættelsesforhold. arbejder at synliggøre den Kost kost-, & Ernæringsforbundet ernærings- og sundhedsfaglige arbejder for at profession synliggøre og faglighed. den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. Hvem kan hvad? I denne I denne folder folder møder bliver du du 1 af mødt de 11 af faglige en af de profiler, 11 faglige som vi repræsenterer profiler fra Kost i Kost && Ernæringsforbundet. Målet er at vise, Læs hvilke hvilke konkrete konkrete kompetencer kompetencer fagpersonen fagpersonen kan kan tilbyde inden tilbyde for kost, inden ernæring for kost, og ernæring sundhed. og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

16 Madhåndværk og måltider læs mere på kost.dk/ profiler Passion for mad og måltider Jeg mestrer køkkenhåndværket og tager ansvaret for alle dele af processen med at få indbydende og sund mad på bordet: Menuplanlægning, indkøb, tilberedning, tilsmagning, anretning, oprydning, egenkontrol og evt. opfølgning. Det kan handle om forplejningen af børn i en daginstitution eller voksne handicappede beboere i en lille plejeenhed. Jeg ved, hvordan varierede og veltilberedte måltider til mange skal tilrettelæggelse og koordineres. Hverdagsmad skal matche målgruppens kulinariske forventninger og ernæringsmæssige behov. Det er selvfølgeligt for mig, at tilgodese individuelle hensyn vedr. diæt, allergi og religion, eller spise-, tygge- og synkebesvær. Alle skal kunne spise sig mætte. Samarbejde, fleksibilitet og god kommunikation er afgørende i mit arbejde. Jeg er, som arbejdspladsens professionelle madekspert, i dialog med f.eks. børn, beboere og deres pårørende, og mine kollegaer. Med baggrund i min uddannelse og erfaring kan jeg forklare, hvad der smagsmæssigt passer sammen, hvad der er et sundere valg, og hvorfor jeg tilrettelægger maden, som jeg gør. Det er ofte min opgave at inddrage og involvere de mennesker, jeg laver mad til, så de motiveres og begejstres og selv får lyst til at lave sund og velsmagende mad. På den måde er jeg med til at uddanne dem til at tage vare på deres egen sundhed, uanset hvor de er i livet. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som ernæringshjælper, ernæringsassistent, ernæringsteknolog eller professionsbachelor i ernæring og sundhed, køkkenassistent, køkkenleder, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom. ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder ofte i dag- og døgninstitutioner, høj-, fri-, efter- og kostskoler, kantiner (på for eksempel arbejdspladser eller folkeskoler), plejecentre, genoptrænings- og sundhedscentre, detailhandlen og mad-på-farten, fritidsklubber, idræts- og motionscentre eller hospice. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som ernæringshjælper, ernæringsassistent, kostfaglig leder, kostfaglig eneansvarlig, køkkenleder eller forplejningsansvarlig.

17 Jeg samarbejder på tværs både med personalet i køkkenet, andre ledere, kunder og eksterne partnere. Koordinering og styring af driftopgaver Koordinering og styring af driftopgaver Jeg sørger for, at der er styr på logistik og drift, så vi kan levere mad af høj kvalitet. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE STRATEGISK LEDELSE MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER MÅLTIDSVÆRTSSKAB BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet Ernæringsforbundeter fagforening og interesseorganisation Kost & Ernæringsforbundet over er kost-, fagforening ernærings- og og sundhedsfaglige interesse-organisation medlemmer. for over kost-, Vi ernærings- arbejder med og sundhedsfaglige og forebyggelse, medlemmer. ledelse, behandling Vi arbejder og professionelle med sundhed måltider. og forebyggelse, Vi forhandler ledelse, bl.a. løn og arbejdsvilkår behandling og og professionelle vi rådgiver medlemmerne måltider. Vi forhandler om karriere, jura, løn bl.a. og løn ansættelsesforhold. og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne Kost om karriere, & Ernæringsforbundet jura, løn og ansættelsesforhold. arbejder at synliggøre den Kost kost-, & Ernæringsforbundet ernærings- og sundhedsfaglige arbejder for at profession synliggøre og faglighed. den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. Hvem kan hvad? I denne I denne folder folder møder bliver du du 1 af mødt de 11 af faglige en af de profiler, 11 faglige som vi repræsenterer profiler fra Kost i Kost && Ernæringsforbundet. Målet er at vise, Læs hvilke hvilke konkrete konkrete kompetencer kompetencer fagpersonen fagpersonen kan kan tilbyde inden tilbyde for kost, inden ernæring for kost, og ernæring sundhed. og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

18 Koordinering og styring af driftopgaver læs mere på kost.dk/ profiler Planlægger arbejdet på tværs Jeg står for drift, indkøb og logistik i flere produktionsenheder. Jeg arbejder på det administrative niveau i en større organisation - det kan for eksempel være i et hospitalskøkken, i en central køkkenenhed eller inden for catering. I det daglige samarbejder jeg med blandt andet produktionsledere, personalet i køkkenet, leverandører samt kunder og eksterne partnere. Jeg planlægger arbejdsgange og anden logistik og har stærke kompetencer inden for indkøb, menuplanlægning, produktion, salg og marketing. Jeg kan varetage budgetstyring og være ansvarlig for de systemer, der sikrer, at maden både produceres, pakkes og distribueres på en sikker, god og økonomisk forsvarlig måde. Også egenkontrol og kvalitetsstyring kan være blandt mine arbejdsopgaver. Jeg deltager i interne og eksterne møder, forhandlinger og udviklingsaktiviteter med kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere. Jeg er kvalitetsbevidst, ansvarlig, fleksibel og har overblik over økonomi og produktionsprocesser. En af mine stærke kompetencer er desuden at finde løsninger, når der opstår akutte problemer. Jeg fungerer som sparringspartner for både ledelse og medarbejdere, og det er en stor fordel i mit arbejde, at jeg er god til at acceptere andres holdninger og er samarbejdsvillig og pålidelig. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som ernæringsassistent, ernæringsteknolog, professionsbachelor i ernæring og sundhed, eller køkkenassistent, køkkenleder, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom. ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder som regel i stat, region eller kommune gerne i centralkøkkener og har ofte ansvar for driften på flere produktionsenheder. Afhængigt af arbejdspladsens størrelse er driftopgaverne fordelt på flere specialister inden for menuplanlægning, indkøb, logistik eller drift. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som driftansvarlig, logistikchef, driftchef, ansvarlig for pakning/distribution, indkøbsansvarlig, lagerchef eller afdelingsleder. Ved at deltage i tværfaglige møder er jeg med til at sørge for, at samarbejdet på tværs af faggrupper fungerer godt i hverdagen, understøtter en optimal produktion, anvender de nyeste metoder og sikrer den bedste måltidsoplevelse for borgeren.

19 Mit job handler om at bygge bro mellem alle faggrupper, medarbejdere, ledere, borgere, pårørende, interesseorganisationer og politikere i forhold til mad, måltider og ernæring. Strategisk ledelse Strategisk ledelse Jeg holder fokus på mad og måltider i organiseringen af velfærdsydelser og står i spidsen for at sikre et højt ernæringsfagligt niveau. ADMINISTRATIV OG OPERATIONEL LEDELSE KOORDINERING OG STYRING AF DRIFTOPGAVER MADHÅNDVÆRK OG MÅLTIDER MÅLTIDSVÆRTSSKAB BEHANDLING OG INDIVIDUEL VEJLEDNING KVALITETSSTYRING AF MADSERVICE VEJLEDNING I FOREBYGGELSE OG REHABILITERING KOORDINERING AF STANDARDER FOR MAD OG MÅLTIDERR TILRETTELÆGGELSE AF SUNDHEDSFREMME MAD, HÅNDVÆRK OG STORPRODUKTION Kost & Ernæringsforbundet Kost & Ernæringsforbundet Ernæringsforbundeter fagforening og interesseorganisation Kost & Ernæringsforbundet over er kost-, fagforening ernærings- og og sundhedsfaglige interesse-organisation medlemmer. for over kost-, Vi ernærings- arbejder med og sundhedsfaglige og forebyggelse, medlemmer. ledelse, behandling Vi arbejder og professionelle med sundhed måltider. og forebyggelse, Vi forhandler ledelse, bl.a. løn og arbejdsvilkår behandling og og professionelle vi rådgiver medlemmerne måltider. Vi forhandler om karriere, jura, løn bl.a. og løn ansættelsesforhold. og arbejdsvilkår, og vi rådgiver medlemmerne Kost om karriere, & Ernæringsforbundet jura, løn og ansættelsesforhold. arbejder at synliggøre den Kost kost-, & Ernæringsforbundet ernærings- og sundhedsfaglige arbejder for at profession synliggøre og faglighed. den kost-, ernærings- og sundhedsfagliges profession. Hvem kan hvad? I denne I denne folder folder møder bliver du du 1 af mødt de 11 af faglige en af de profiler, 11 faglige som vi repræsenterer profiler fra Kost i Kost && Ernæringsforbundet. Målet er at vise, Læs hvilke hvilke konkrete konkrete kompetencer kompetencer fagpersonen fagpersonen kan kan tilbyde inden tilbyde for kost, inden ernæring for kost, og ernæring sundhed. og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed. Kort sagt: Medlemmerne er mestre i mad og sundhed.

20 Strategisk ledelse læs mere på kost.dk/ profiler Skaber strategier for mad og måltider Jeg er ansvarlig for strategisk og administrativ ledelse og sørger blandt andet for at tale ernæringsfaglighed ind i alle sammenhænge på tværs af forvaltninger og enheder. Det gør jeg som leder og i netværk med andre ledere. Jeg har især til opgave at understøtte partnerskaber og samarbejder på tværs af afdelinger, forvaltninger, sektorer, organisationer og fagligheder - med borgerens behov som udgangspunkt. Jeg står for at udvikle politik og handleplaner, så mad og måltider på strategisk niveau integreres i sundhedsfremmende, forebyggende, behandlende og rehabiliterende indsatser. Jeg tager mig af udvikling af for eksempel kvalitetsstandarder og ydelseskatalog. Desuden er det min opgave at tilgodese de politiske målsætninger, holde ledelse og andre ajour med den nyeste viden om kost og ernæring. Endelig tager jeg mig af ledelsesmæssige opgaver som lønforhandling, ansættelse og afskedigelse af medarbejdere og udarbejdelse af budgetter. Jeg agerer i en organisation præget af høj kompleksitet, og derfor er det afgørende, at jeg er strategisk, beslutsom og god til at kommunikere. Jeg sætter en ære i at lytte og skabe dialog og tillid. Desuden er jeg realistisk og tør gå forrest, udstikke retningen og holde fast også i modvind. Jeg har indgående kendskab til lovgivning om fødevarer, service og sundhed og kombinerer ernæringsfaglig viden med økonomisk overblik og ledelsesmæssige kompetencer. FAKTA UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som professionsbachelor i ernæring og sundhed, kandidat overvejende inden for fødevarer, ernæring og sundhed eller økonoma. Desuden har han eller hun ofte flere års erfaring samt efteruddannelse eller diplomuddannelse inden for ledelse. ARBEJDSSTED: Han eller hun er ansat i stat, region eller kommune. Stillingen kan være med et bredere ansvarsområde end mad og måltider, for eksempel forskning og service. TITLER: Han eller hun har oftest en titel som mad- og måltidschef, køkkenchef, ledende økonoma eller servicechef. Ved at arbejde strategisk med mad og måltider på politisk niveau er jeg med til at optimere velfærdsydelser og dermed den enkelte borgers mulighed for at skabe et bedre liv for sig selv.

Mad, håndværk og storproduktion

Mad, håndværk og storproduktion Jeg ved, hvordan smagene i de store portioner lykkes. Mad, håndværk og storproduktion Mad, håndværk og storproduktion Jeg står for god hverdagsmad, køkkenorden og gode kollegiale overleveringer. ADMINISTRATIV

Læs mere

UDDANNELSER KOST-, ERNÆRINGS- OG SUNDHEDSFAGLIGE ERNÆRINGSASSISTENT ERNÆRINGSTEKNOLOG PROFESSIONSBACHELOR I ERNÆRING OG SUNDHED KANDIDAT

UDDANNELSER KOST-, ERNÆRINGS- OG SUNDHEDSFAGLIGE ERNÆRINGSASSISTENT ERNÆRINGSTEKNOLOG PROFESSIONSBACHELOR I ERNÆRING OG SUNDHED KANDIDAT UDDANNELSER KOST-, ERNÆRINGS- OG SUNDHEDSFAGLIGE ERNÆRINGSASSISTENT ERNÆRINGSTEKNOLOG PROFESSIONSBACHELOR I ERNÆRING OG SUNDHED KANDIDAT Overblik over uddannelsessystemet Det ordinære uddannelsessystem

Læs mere

Uddannelser. Kost-, ernærings- og sundhedsfaglige

Uddannelser. Kost-, ernærings- og sundhedsfaglige Uddannelser Kost-, ernærings- og sundhedsfaglige Mestre i mad & sundhed I den kost-, ernærings- og sundhedsfaglige profession arbejder vi i alle dele af den offentlige og private sektor. Vi vejleder, rådgiver

Læs mere

Uddannelser. Ernæringsassistent Ernæringsteknolog Professionsbachelor i ernæring og sundhed Kandidat

Uddannelser. Ernæringsassistent Ernæringsteknolog Professionsbachelor i ernæring og sundhed Kandidat Uddannelser Ernæringsassistent Ernæringsteknolog Professionsbachelor i ernæring og sundhed Kandidat udannelsespjece nytdesign.indd 1 28-11-2018 09:55:25 Sundhed er en ret Som ansat i den kost-, ernærings-

Læs mere

Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013

Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013 Kost & Ernæringsforbundets strategiske indsatsområder 2010-2013 2013 Indledning Kost- og ernæringsfaglige spiller en afgørende rolle i velfærdssamfundet både for den enkelte borgers sundhed, trivsel og

Læs mere

Få din del af de lokale lønkroner

Få din del af de lokale lønkroner Få din del af de lokale lønkroner Kerneområdet Det udviklingsmæssige funktionsområde Det pædagogiske funktionsområde Det ledelsesmæssige funktionsområde 1 Få din del af de lokale lønkroner Ved overenskomstforhandlingerne

Læs mere

Introduktion til måltidsbarometeret

Introduktion til måltidsbarometeret Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab til vurdering af kvaliteten af måltidssituationer for ældre borgere og med anbefalinger til forbedringer.. Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab

Læs mere

SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER

SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER SAMMEN OM MAD OG MÅLTIDER Vi vil være med til at gøre Odense landskendt som den kommune der systematisk arbejder med mad, måltider og ernæring i det rehabiliterende samarbejde med borgerne. Mad og Måltider

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR ÆLDRE I KØBENHAVNS KOMMUNE 2012-2016 1 INDHOLD Forord...3 APPETIT PÅ LIVET...4 Madkvalitet...5 Det gode måltid...6 Det rette tilbud til den

Læs mere

Mad med mening mad og måltidspolitik for:

Mad med mening mad og måltidspolitik for: Mad med mening mad og måltidspolitik for: (borgere visiteret til madordninger i Hillerød kommune) Forord: Hillerød kommune ønsker med en mad- og måltidspolitik for de ældre at opsætte mål for kvaliteten

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016 APPETIT PÅ LIVET Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal tilbyde velsmagende og nærende mad, og måltiderne skal være med til at skabe fællesskaber

Læs mere

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand Forord Sund mad har et stort potentiale i forhold til at sikre sund aldring og dermed evnen til at klare daglige gøremål. I modsætning til andre aldersgrupper er det især underernæring og vægttab, som

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune APPETIT PÅ LIVET Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune 2019-2021 1 Forord Morsø Kommune ønsker med mad- og måltidspolitikken at bidrage til øget livskvalitet og trivsel

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kostforplejning i plejeboliger. Godkendt af byrådet d.

Kvalitetsstandard. Kostforplejning i plejeboliger. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Kostforplejning i plejeboliger Godkendt af byrådet d. Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En aktiv

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012

APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012 APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR ÆLDRE I KØBENHAVNS KOMMUNE 2012-2016 1 INDHOLD Forord...3 APPETIT PÅ LIVET...4 Madkvalitet...5 Det gode måltid...7 Det rette tilbud til den

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Meget mere end mad. Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020

Meget mere end mad. Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020 Meget mere end mad Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020 Forord I Ældre- og Handicapforvaltningen vil vi fremme borgernes mulighed for at leve en selvstændig tilværelse - sammen

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET Indledning Maden og måltidet har stor betydning for vores fysiske, psykiske og sociale sundhed. Måltidet er for mange et lyspunkt i hverdagen, også når man er ældre.

Læs mere

Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle

Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen UCL - Vejle december 2015 Samlet status Respondenter Procent Ny 0 0,0% Distribueret 4 22,2% Nogen svar 3 16,7% Gennemført 11 61,1% Frafaldet 0 0,0% I alt 18

Læs mere

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune 1 Et måltid består af råvarer, der sammensættes til en ret og indtages alene eller sammen med andre. Disse tre elementer råvarerne, retten og rammen

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Bilag 1 Forslag til ansøgninger fra puljen til løft af ældreområdet Forslag 1 Etablering af tværfagligt akutteam NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen

Læs mere

God ledelse i Solrød Kommune

God ledelse i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE DIREKTIONEN God ledelse i Solrød Kommune Sådan leder vi i Solrød Kommune Marts 2014 Indledning God ledelse er en forudsætning for at skabe attraktive og effektive arbejdspladser - og god

Læs mere

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE Indledning Fagprofilen for ergo- og fysioterapeuter i Ikast-Brande Kommunes træningsområde er et samarbejdsredskab. Den danner

Læs mere

Mad og måltider på plejecentre i Norddjurs Kommune 2018

Mad og måltider på plejecentre i Norddjurs Kommune 2018 Kvalitetsstandard: Mad og måltider på plejecentre i Norddjurs Kommune 2018 Målgruppe Målgruppen for tilbuddet er alle beboere på plejecentre i Norddjurs Kommune samt beboere på korttidspladser på sundheds-

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg. Mad- og Måltidsstrategi Ældre borgere med særlige behov

Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg. Mad- og Måltidsstrategi Ældre borgere med særlige behov Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Mad- og Måltidsstrategi Ældre borgere med særlige behov 20. januar 2016 Indhold 1. Indledning...2 2. Organisatorisk forankring...3 3. Strategiske hovedspor...4 4. Det

Læs mere

Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2016

Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2016 Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2016 Værdighed mangfoldigheden af det levede liv Forventningerne til et værdigt seniorliv er ligeså mangfoldige, som til det liv, borgeren har levet.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Medicinsk afdeling M, OUH Svendborg Sygehus 1

Indholdsfortegnelse. Medicinsk afdeling M, OUH Svendborg Sygehus 1 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Formål med funktionsbeskrivelsen relateret til kompetencer... 2 Social- og sundhedsassistent - Novice - niveau 1... 4 Social- og sundhedsassistent - Avanceret nybegynder

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever Ansøgningsskema Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever For udfyldelse af skemaet se Vejledning til ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever.

Læs mere

Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2018

Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2018 Politik for en værdig ældrepleje i 2018 Værdighed mangfoldigheden af det levede liv Forventningerne til et værdigt seniorliv er ligeså mangfoldige, som til det liv, borgeren har levet. Uanset hvilken vej

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Dejlig mad og gode måltider giver os livskvalitet, bidrager til at vi holder os raske og bevarer vores

Læs mere

Disposition. God mad godt liv. National handlingsplan for måltider og ernæring. Vigtigheden af tværfaglighed

Disposition. God mad godt liv. National handlingsplan for måltider og ernæring. Vigtigheden af tværfaglighed Disposition God mad godt liv National handlingsplan for måltider og ernæring Vigtigheden af tværfaglighed Redskaber til at understøtte tværfaglighed: Måltidsbarometeret Implementeringsmodellen Kort om

Læs mere

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003

Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003 Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003 Valgmuligheder Borgerne skal tilbydes så høj grad af valgmulighed som muligt. Formålet er, at den enkelte

Læs mere

Kompetenceprofiler. Sammensætning af køkkenteam

Kompetenceprofiler. Sammensætning af køkkenteam Kompetenceprofiler Københavns Madhus har udarbejdet 3 kompetenceprofiler, som kan benyttes af daginstitutionsledere, og andre der rekrutterer køkkenpersonale til produktionskøkkener i daginstitutioner.

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet Et måltid er jo ikke bare det at spise! For de fleste af os er det at spise både noget vi gør, fordi vi skal indtage noget brændstof til kroppen, og fordi måltidet er

Læs mere

ODENSEMODELLEN MAD OG MÅLTIDER

ODENSEMODELLEN MAD OG MÅLTIDER ODENSEMODELLEN MAD OG MÅLTIDER REHABILITERING, MAD OG MÅLTIDER Ældre- og Handicapforvaltningens transformation til en rehabiliterende forvaltning er kendt i hele Danmark, og udenlandske gæster kommer jævnligt

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016 , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd Maj 2016 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Formålet med Brønderslev Kommunes værdighedspolitik er at sikre, at alle ældre borgere får en værdig ældrepleje.

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Værdighedspolitik

Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2018-22 Forord Jeg glæder mig over, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik 2018-2022. Værdighedspolitikken fastlægger den overordnede ramme i arbejdet med ældre og

Læs mere

Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 2 Onkologisk Afdeling

Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 2 Onkologisk Afdeling Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 2 Onkologisk Afdeling Sygeplejefaglige grundholdninger i Onkologisk Afdeling Møder patienten som hædersgæst. Ser udførelse, udvikling og formidling af

Læs mere

Aktivitetsplan mad- og måltidspolitik

Aktivitetsplan mad- og måltidspolitik Aktivitetsplan mad- og måltidspolitik Politikken på mad- og måltidsområdet indeholder aktiviteter med udgangspunktet i visionen og målsætningerne. Nedenstående overordnede forslag til aktiviteter uddybes

Læs mere

Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik

Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik Ældreservice Udvalgsformanden 3 Formål 4 Traditioner 4 Kvalitet 4 Fleksibilitet 5 Valgmuligheder 6 Ernæringsvejledning 7 Information 8 Udvalgsformanden

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej

STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej I mit arbejde er jeg opmærksom på beboere og kollegers faglige behov, herunder kravene til de kompetencer, det medfører at kunne give den bedste faglige

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE DATO FOR ÆNDRING Værdighedspolitik i Holbæk Kommune Med værdighedspolitikken udstikker vi en retning for, hvordan vi sammen skaber muligheder for, at alle oplever et

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet 19. august 2013 Et måltid er jo ikke bare det at spise! For de fleste af os, er det at spise både noget vi gør, fordi vi skal indtage noget brændstof til kroppen, og

Læs mere

Profil af ernæringsassistenten

Profil af ernæringsassistenten Profil af ernæringsassistenten Indholdsfortegnelse Indledning Faglige kompetencer Rådgivning, vejledning og samarbejde Personlige kompetencer Indledning Formålet med profilen er at beskrive de ansvarsområder,

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

MÅLTIDSAKADEMIETS MÅL

MÅLTIDSAKADEMIETS MÅL BAGGRUND Ældre- og Handicapforvaltningen laver hver dag mad for ca. 2000 borgere i plejeboliger, levebo-enheder og private hjem. Maden skal være indbydende, velsmagende, sund og af og til også lidt udfordrende.

Læs mere

Aftencafé et tilbud til friske beboere

Aftencafé et tilbud til friske beboere Aftencafé et tilbud til friske beboere - Evaluering af aftencaféprojektet på Betaniahjemmet Aftencafé et tilbud til friske beboere Indledning Ideen til projekt Aftencafé- et tilbud til friske beboere udsprang

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 2 3 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Fælles om de nærende og nærværende måltider I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

Høringsskema. Forebyggelsespakkerne j.nr. 1-1010-104/4. - Er ambitionsniveauet i forebyggelsespakkerne relevant?

Høringsskema. Forebyggelsespakkerne j.nr. 1-1010-104/4. - Er ambitionsniveauet i forebyggelsespakkerne relevant? Høringsskema Forebyggelsespakkerne j.nr. 1-1010-104/4 Ambitionsniveau i forebyggelsespakkerne - I hvor høj grad kan forebyggelsespakkerne bidrage til en ledelsesmæssig prioritering af sundhedsfremme- og

Læs mere

SYGEPLEJE BRAINSTORM

SYGEPLEJE BRAINSTORM SYGEPLEJE BRAINSTORM Hvad er der brug for, at de nye social- og sundhedsassistenter bliver dygtigere til, når: 1. Der lægges mere vægt på en metodisk tilgang til sygeplejen? 2. De skal indgå i mere komplekse

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

Målsætninger for måltiderne er, at:

Målsætninger for måltiderne er, at: Det gode måltid Visionen er at skabe det gode måltid ved at omgivelserne, omsorgen og samværet er i orden, at maden er lækker og giver en god ernæring. Dermed kan vi gøre måltidet til en god oplevelse.

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

SMAG Skønne måltider til alle gamle

SMAG Skønne måltider til alle gamle SMAG Skønne måltider til alle gamle Københavns Universitet og Madkulturen har kortlagt forskning og gode erfaringer om måltider til ældre i en hvidbog. Denne folder skal ses som en appetitvækker. Mange

Læs mere

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring.

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring. Forum for Underernærings anbefalinger til reduktion af underernæring: Underernæring 1 blandt ældre og patienter 2 er et betydeligt problem for den enkelte og koster samfundet mia. af kr. årligt. En indsats

Læs mere

SMAG SKØNNE MÅLTIDER TIL ALLE GAMLE EN HVIDBOG/HVILKEN VIDEN HAR VI OM ÆLDREMAD? Pernille Hansted, chefkonsulent, Madkulturen

SMAG SKØNNE MÅLTIDER TIL ALLE GAMLE EN HVIDBOG/HVILKEN VIDEN HAR VI OM ÆLDREMAD? Pernille Hansted, chefkonsulent, Madkulturen 1 SMAG SKØNNE MÅLTIDER TIL ALLE GAMLE EN HVIDBOG/HVILKEN VIDEN HAR VI OM ÆLDREMAD? Pernille Hansted, chefkonsulent, Madkulturen Hvidbogen Hvidbogen giver et bud på hvilke udfordringer, der er i at tilbyde

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune Lørdag den 3. december 2011 fra kl. 12.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Vester

Læs mere

Evaluering Det Gode Måltid

Evaluering Det Gode Måltid RAPPORT Evaluering Det Gode Måltid Ældre og Sundhed September 2015 Blank side/kolofon Foto: 2/10 Indholdsfortegnelse Indhold Baggrund og projektplan...4 Projektets formål...5 Organisering af projektet...5

Læs mere

Værdighedspolitik for Fanø Kommune

Værdighedspolitik for Fanø Kommune Værdighedspolitik for Fanø Kommune Vedtaget i Social- og sundhedsudvalget den 30.10.2018 Værdighedspolitik Fanø Kommune I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Ny Social- og sundhedshjælperuddannelse Start januar 2017

Ny Social- og sundhedshjælperuddannelse Start januar 2017 Ny Social- og sundhedshjælperuddannelse Start januar 2017 Struktur af uddannelsen Strukturen som vi kender den i dag, bibeholdes: 1 uge skole 13 uger praktik 15 uger skole 26 uger praktik 1 uge skole Påbygning

Læs mere

Rollebeskrivelser i borgervisitationen

Rollebeskrivelser i borgervisitationen Rollebeskrivelser i borgervisitationen Udgangspunktet er ledelsesgrundlaget med de 4 fokuspunkter: Ta ledelse, Skab følgeskab, Ha styr på driften og Vær fornyende. Følgende roller er beskrevet: Visitator

Læs mere

Afdelingsleder til Aktiv Pleje og Omsorg. Job- og personprofil

Afdelingsleder til Aktiv Pleje og Omsorg. Job- og personprofil Afdelingsleder til Aktiv Pleje og Omsorg Job- og personprofil Refererer til: Chef for Sundhed og Rehabilitering Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen er en selvstændig organisatorisk enhed under Social-

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Teknologisk Institut. Personalepolitik

Teknologisk Institut. Personalepolitik Teknologisk Institut Personalepolitik Indholdsfortegnelse Indledning 3 Værdisæt det vi er 4 Brand Promise det vi lover vores kunder 5 Viden- og relationsopbygning 6 Læring og samarbejde 7 Rekruttering

Læs mere

Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland. Kærvang

Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland. Kærvang Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland Kærvang Kompetenceprofilens formål Medarbejderne er den vigtigste ressource i Specialsektoren. Det er afgørende

Læs mere

Ernærings- og måltidspolitik for Sygehussektoren i Region Nordjylland

Ernærings- og måltidspolitik for Sygehussektoren i Region Nordjylland Ernærings- og måltidspolitik for Sygehussektoren i Region Nordjylland Ernærings- og måltidspolitikken Formål At angive rammer for varetagelse af ernæringsindsatsen, sådan at alle patienter får den rette

Læs mere

K V A L I T E T S P O L I T I K

K V A L I T E T S P O L I T I K POLITIK K V A L I T E T S P O L I T I K Vi arbejder med kvalitet i pleje og omsorg på flere niveauer. - Beboer perspektiv - Personaleudvikling og undervisning Louise Mariehjemmet arbejder med mennesket

Læs mere

Version af 17. januar 2011. Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave

Version af 17. januar 2011. Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave 1 Mad- og måltidspolitik Horsens Kommune ønsker at 1. alle børn får sund mad og drikke, som lever op til kvaliteten i de nationale

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Værdighedspolitik Fanø Kommune.

Værdighedspolitik Fanø Kommune. Værdighedspolitik Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker at understøtte den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker at leve. Samtidigt

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppepsykologi - Gruppedynamik

Læs mere

Madservice. Drifts- og udviklingsaftale 2015. Gyldigheden af aftalen bekræftes herved:

Madservice. Drifts- og udviklingsaftale 2015. Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Madservice Drifts- og Kirsten Dyrholm Hansen Afdelingschef Gitte Larsen Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Egon Fræhr Borgmester Sonja Miltersen Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler

Læs mere

SYGEPLEJERSKEPROFIL. for Svendborg Kommune

SYGEPLEJERSKEPROFIL. for Svendborg Kommune SYGEPLEJERSKEPROFIL for Svendborg Kommune FORORD Sundhedsloven og strukturreformen stiller forventninger og krav til sygeplejerskerne i kommunerne om at spille en central rolle i sundhedsvæsenet. I Svendborg

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppedynamik - Motivation

Læs mere

MåltidsAkademiet Kompetenceudvikling i Ældre og Handicapforvaltningen, Odense Kommune.

MåltidsAkademiet Kompetenceudvikling i Ældre og Handicapforvaltningen, Odense Kommune. MåltidsAkademiet Kompetenceudvikling i Ældre og Handicapforvaltningen, Odense Kommune. Medarbejdere på alle planer og i alle fag skal kunne inddrage mad, måltider og ernæring i rehabiliteringen som en

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Forord Gladsaxe Byråd har vedtaget en revideret Politik for mad, måltider og bevægelse for børn og unge i Gladsaxe

Læs mere

Målsætninger politikområde 7 og 8

Målsætninger politikområde 7 og 8 Målsætninger politikområde 7 og 8 Politikområde 7: Voksen- og handicapområdet Indhold Politikområde Ældre og handicap omfatter: Ældreområdet Psykiatrien Mad- og måltidsservice Tilbagemeldinger Skal med

Læs mere

Bedømmelseskriterier trin 1 Indhold

Bedømmelseskriterier trin 1 Indhold Bedømmelseskriterier trin 1 Indhold Bedømmelseskriterier for arbejdsmiljø og ergonomi... 2 Bedømmelseskriterier for Pleje og dokumentation (Avanceret niveau)... 5 Bedømmelseskriterier for Pleje og dokumentation

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Hele VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆKAktiv KOMMUNE Livet1 Med værdighedspolitikken ønsker vi at sætte mere fokus på værdighed for borgere i Holbæk Kommune. At blive ældre må aldrig

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

Leverandøren skal bidrage til at styrke indsatsen for fortsat at højne mad- og måltidskulturen i Københavns Kommune ved: Behov Mål Kompetencer

Leverandøren skal bidrage til at styrke indsatsen for fortsat at højne mad- og måltidskulturen i Københavns Kommune ved: Behov Mål Kompetencer Bilag 4: Oplæg til overordnede mål, behov og krav til leverandørens kompetencer i den kommende aftale for udvikling af mad- og måltidskulturen i Københavns Kommune Nedenfor listes på baggrund af et tværgående

Læs mere

Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet.

Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet. Oplysningsskema - foreløbig til brug for godkendelse og registrering af praktiksteder ikke omfattet af koncerngodkendelser inden for social- og sundhedshjælperuddannelsen Bilag. Vejledning til udfyldelse

Læs mere

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer GOD LEDELSE LEADERSHIP PIPELINE I SUNDHEDS-, ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGEN SAMT BORGERSERVICE TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer for samarbejdet i Hjørring Kommune Dette er

Læs mere

Bedre indblik og forståelse for arbejdsfordelingen i personalegruppen på Fabianhus.

Bedre indblik og forståelse for arbejdsfordelingen i personalegruppen på Fabianhus. Faglige mål for social og sundhedsassistent elever. Indhold Læringsmetode Læringsudbytte Evalueringsmetode Mål 1 : Kompetencer og lovgivning. Eleven skal arbejde inden for sit kompetence område i overensstemmelse

Læs mere

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse.

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse. Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Sygeplejeprofil i Skive Kommune

Sygeplejeprofil i Skive Kommune Sygeplejeprofil i Skive Kommune Indledning. Kommunerne kommer i fremtiden til at spille en større rolle i sundhedsvæsenet. De eksisterende kommunale sundhedstilbud bliver sammen med helt nye en del af

Læs mere

Mad og måltidspolitik

Mad og måltidspolitik Mad og måltidspolitik for dagtilbud, SFO, klub og skoler i Albertslund Kommune Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. - til borgere i Viborg Kommune

Mad- og måltidspolitik. - til borgere i Viborg Kommune Mad- og måltidspolitik - til borgere i Viborg Kommune 2 Forord Kære borger i Viborg Kommune Jeg er stolt over at kunne præsentere de nye politiske mål, som byrådet har vedtaget for vores tilbud på mad-

Læs mere