Pædagogisk læreplan for Dagplejen. Version 1, september 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk læreplan for Dagplejen. Version 1, september 2013"

Transkript

1 Pædagogisk læreplan for Dagplejen Version 1, september 2013

2 Indhold 1. Indledning Generelle oplysninger Læreplansmål Dokumentation og evaluering Børnemiljø Evaluering af pædagogiske læreplaner... 18

3 1. Indledning Du sidder nu med den pædagogiske læreplan for dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune. På dagtilbudsområdet i Faaborg-Midtfyn Kommune er der fastsat fælles læringsmål for hele området, for børn i alderen 0-2 år, og alderen 3-5 år. Disse mål er fastsat af Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn. Dette betyder, at dagplejen ikke længere skal fastsætte egne mål for de 6 læreplanstemaer. De anvendte mål er udarbejdet i overensstemmelse med intentionerne i dagtilbudsloven og tilhørende vejledning. Målene er lavet på baggrund af materiale som forskere og eksperter har udviklet i forbindelse med vejledninger til læreplansarbejdet, dermed afspejler målene aktuel viden og forskning på 0-6 års området. Lovgrundlag Lovgrundlaget er dagtilbudslovens 8 stk. 6 samt 9 og 10. Pædagogisk læreplan Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år. Den pædagogiske læreplan skal give rum for leg, læring og udvikling af børn i dagtilbud For dagplejen udarbejdes den pædagogiske læreplan samlet for alle dagplejehjem eller distrikter tilknyttet den kommunale dagpleje. (Dagtilbudsloven) Den pædagogiske læreplan danner grundlag for en pædagogisk praksis, der lever op til lovgivningens intentioner om: At bidrage til at styrke børnenes læring og udvikling generelt At bidrage til, at der sættes fokus på børn med særlige behov At bidrage til en mere systematisk tilgang til det pædagogiske arbejde At bidrage til en større synlighed og deraf følgende involvering og dialog med forældre, fagsekretariat og politikere At bidrage til at børnenes kompetencer ved skolestart styrkes Læreplanen skal være et redskab til udvikling af praksis, samtidig med at den skal ses som en vej til beskrivelse af den pædagogiske praksis som dokumentation for forældre, fagsekretariat o.a.

4 2. Generelle oplysninger Institutionens navn Dagplejen, Faaborg-Midtfyn Kommune Fakta om institutionen Adresse og institutionstype: Floravej 17A 5750 Ringe Hjemmeside: Dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune er kommunens primære pasningsordning til børn fra 0 2,11 år. Fra foråret er der ansat 160 dagplejere og 7 pædagogiske supervisere. Dagplejen foregår i private hjem med hvert sit særpræg, og med forskellige rammer for etablering af læringsog udviklingsmiljø for børnene. Børnegruppen er normalt på 4 børn, og eventuelt et gæstebarn. Dagplejen er en institution, der tilbyder leg, læring og udvikling i et lille overskueligt miljø, med hjemlige og trygge rammer. Der er varierende muligheder for offentlig transport, cykelstier mv., idet dagplejen er beliggende i meget forskellige lokalmiljøer rundt om i kommunen. Legestuer Dagplejerne er opdelt i netværksgrupper. Disse mødes hver 14. dag i heldagslegestue. I heldagslegestuen afleverer og henter forældrene børnene i legestuens lokaler. Heldagslegestuerne har til huse i meget forskellige lokaliteter. Flere steder i kommunen har dagplejen fået lokaler i forbindelse med daginstitution, skole eller plejecenter. Her er der fine faciliteter med eget køkken, legeplads mv., og generelt gode muligheder i ft. at etablere udviklende og inspirerende lærings- og udviklingsmiljøer. Netværksgruppernes hjemmesider Åbningstider og lukkedage: De enkelte dagplejehjem har individuelle åbningstider 48 timer ugentlig som tilrettelægges efter de behov, der er for pasning det enkelte sted. Dog som udgangspunkt tidligst kl og senest kl på ugens 5 hverdage.

5 Lukkedage: - Grundlovsdag - Fredag efter Kr. Himmelfartsdag - Den 24. december og den 31. december - Dagene mellem jul og nytår Der kan holdes åbent i fornødent omfang, bortset fra den 24. december. Hvis der på disse dage er behov for pasning, skal henvendelse ske til dagplejekontoret senest 1 måned før. Der kan ikke garanteres pasning i eget område, eller hos egen gæstepleje. Såfremt dagplejerne holder ferie / fri, eller er syg, tilbydes en gæstedagplejer. Det tilstræbes, at barnet har få faste gæstedagplejere fra dagplejerens netværksgruppe. Årsnorm: Pr. april 2014 er der ca. 605 børn i dagplejen. Personale. Dagplejere Alle kommunale dagplejere har dagplejens grunduddannelse, samt førstehjælp. I 2013 har alle dagplejere deltaget i intern uddannelse i børns sprogudvikling. Den uddannelsesmæssige baggrund herudover er forskellig, med relevante faglige kurser indenfor eksempelvis marte meo, kost, sprog, tegn-til-tale, sensitive børn, for-tidligt-fødte, natur/grønne spirer og meget andet. Der er kontinuerlig opmærksomhed på kompetenceudvikling. Pædagogiske supervisere I dagplejen er ansat et team af pædagogiske supervisere, der alle har en basis uddannelse som pædagoger. Her ud over er der særlige kompetencer og uddannelse i forhold til fx sprog, motorik, sensitive børn, for tidligt fødte, børn med særlige behov, marte meo mv. Alle supervisere skal kunne vejlede og rådgive bredt og generelt, udover deres særlige kompetencer i afgrænsede emner. De pædagogiske supervisere fører lovpligtige tilsyn i alle dagplejehjem samt legestuer, og vejleder dagplejerne i forhold til pædagogiske aktiviteter, børnenes trivsel og udvikling mv. Superviserne har ligeledes til opgave at vejlede dagplejere og forældre, når børn har særlige behov og brug for mere støtte til deres udvikling. Institutionens værdier Dagplejens fundamentale værdier er nærhed, omsorg, tid og anerkendende relation. Udvikling og læring vokser i relationen mellem mennesker, og dagplejerens evne til at skabe og etablere kvalitet i den nære relation er derfor afgørende for, hvordan børnene trives og udvikles.

6 Med udgangspunkt i værdier fra Den Sammenhængende Børnepolitiks, om, at alle børn skal sikres god trivsel, læring og sunde rammer, har vi i dagplejen fokus på at give alle børn mulighed for at opdage og afprøve verden, med en omsorgsfuld, understøttende og guidende dagplejer ved siden af sig. Vi arbejder ud fra intentionen i Den Sammenhængende Børnepolitik, om at alle børn skal mødes individuelt, og ikke udskilles fra fællesskabet. Vi har fokus på at skabe et højt fagligt fundament for alle børns læring i dagplejen, og vægter at børnenes lærings skal være flettet ind i dagligdagens liv med nærvær og omsorg, leg og læring, trivsel og udvikling. Vi sikrer systematik i de metoder og systemer, der skal understøtte det enkelte barns læring og udvikling, særligt for børn med særlig behov. I Den Sammenhængende Børnepolitik ses det som en forudsætning for et velfungerende og demokratisk samfund, at der etableres inspirerende rammer hvor børnene har gode muligheder for at trives, udvikle sig og lære. For at understøtte dette, ser vi det derfor som en forudsætning, at vi har fokus på hvert enkelt barns læringspotentiale, og derudfra planlægger, kvalificerer og udvikler de lærings- og udviklingsmiljøer, der giver hvert barn de bedste betingelser. Vi vægter det fysiske læringsmiljø indretningen i det enkelte dagplejehjem, de udendørs rammer mv., samt dagplejerens personlige og faglige kompetencer. Med fokus på hvor børnenes læring og udvikling finder sted, skal dagplejeren konstant være aktiv i ft. både vokseninitierede som barneinitierede lege og aktiviteter. Heldagslegestuerne skal være et fagligt udviklingssted for både børn og dagplejere, hvor der arbejdes med faglig sparring, gensidig inspiration og kvalitetsudvikling i det faglige udviklingsarbejde. Gældende aftalemål Dagplejens aftalemål for 2014: Inklusion Mål: Den overordnede målsætning er at udvikle almenområdet, så flest mulige børn og unge gennem lokal indsats, samarbejde og fællesskaber inkluderes i nærmiljøet (fra den sammenhængende børnepolitik) Målet i 2014 er at; Systematikker og kompetencer omkring inklusion og tidligt forebyggende arbejde konsolideres i institutionernes praksis De udlagte støtteressourcer anvendes målrettet til at understøtte konkrete indsatser i forhold til inklusion og tidligt forebyggende arbejde. (uddrag fra aftaletekst) Overgang Der er på nuværende tidspunkt etableret systematisk procedure for overgang fra hjem til dagpleje, der beskriver rammer, form og indhold for opstartssamtale mellem forældre og dagplejer. I opstartssamtalen har deltager dagplejeren og forældrene, og fokus er på gensidig information og forventningsafstemning. Her fastlægges ligeledes dato for opfølgningssamtale efter 3. måneder i dagpleje. Ultimo 2014 igangsættes sidste del samtaleforløbet og alle dagplejere skal her holde afslutningssamtale med alle forældre.

7 Læreplaner og læringsmiljøer Mål Den overordnede målsætning er at skabe udviklende læringsmiljøer i kommunens dagtilbud, der giver rum for leg, læring og udvikling af børn. Målet i 2014 er at; Alle dagtilbud udarbejder nye skriftlige læreplaner efter den fælles kravspecifikation og at læreplanerne godkendes af kommunen. Alle dagtilbud sikrer klar sammenhæng mellem læreplan og den pædagogiske praksis, sådan at det daglige læringsmiljø afspejler beskrivelserne i læreplanen. (uddrag fra aftaletekst) I 2014 gennemgår alle dagplejere en stor læreplansuddannelse i samarbejde med UCL. Se dagplejens hjemmeside på Børn med særlige behov I henhold til dagtilbudslovens 8 stk. 4 skal den pædagogiske læreplan beskrive relevante metoder og aktiviteter samt eventuelle mål, der opstilles og iværksættes for børn med særlige behov. En central intention med de pædagogiske læreplaner er at styrke den pædagogiske indsats over for børn med særlige behov. Det er særligt vigtigt at barnets potentialer ikke bliver overset, og læreplanerne skal være et redskab til at sikre udvikling af centrale kompetencer hos børn, der har et særligt behov for stimulering. I Faaborg-Midtfyn Kommune tager vi udgangspunkt i en systemisk, anerkendende tilgang til det enkelte barn, og dermed til relationerne omkring det enkelte barn. Læringsmålene i den pædagogiske læreplan er gældende for alle børn. Der differentieres via beskrivelser af relevante metoder og aktiviteter og ved iværksættelse af procedure i henhold til Indsatsguide. I dagplejen skal der være fokus på hvilke metoder og aktiviteter, der er velegnede og hensigtsmæssige i forhold til børn med særlige behov. Når det observeres, at et barn har særlige behov, udarbejdes der i samarbejde med forældrene en indsatsplan for barnets videre udvikling, og Indsatsguiden følges for det videre forløb. Med udgangspunkt i Den sammenhængende Børnepolitik er der udarbejdet en Handleguide til alle, der arbejder med børn og unge i hverdagen. Handleguiden beskriver procedurer, roller, ansvar og forventninger til alle, når løsning af problemer kræver bidrag fra flere instanser i kommunen. Det fremgår dermed af handleguiden, hvilken procedure der skal iværksættes ved bekymring for et barn i dagplejen.

8 Hvordan arbejder I med indsatsplaner? Indsatsplaner udarbejdes på initiativ af enten forældre, dagplejer eller pædagogisk superviser, jf. Handleguiden. På møde mellem forældre, dagplejer og superviser udarbejdes indsatsplan, og der aftales opfølgning og evaluering. Den pædagogiske superviser har ansvaret for at skrive indsatsplanen, samt opfølgning. Dagplejeren har ansvaret for at arbejde med de aftalte konkrete tiltag. Indsatsplanen bruges som dagplejerens arbejdsredskab, og der arbejdes systematisk med de aftalte tiltag. Hvordan inddrager I Indsatsguiden samt Handleguiden? Alle dagplejere har Handleguiden, og bruger den som et arbejdsredskab. På tilsynsbesøg en gang årligt placerer superviser og dagplejer i samarbejde alle børn på børnelinien. Dette anvendes fremadrettet som et arbejdsredskab af dagplejeren, i forhold til at sikre den ønskede udvikling for det enkelte barn. Hvis et barn scorer 2 eller mere på børnelinien, skal den pædagogiske superviser inddrages. Ansvaret for hvilke tiltag og aktiviteter, der skal sættes i værk, er herefter hos superviseren. Hvilke metoder og aktiviteter anvender I? Metoder og aktiviteter i henholdsvis dagplejehjem og i legestue, er forskellige. I legestuen er der eksempelvis mulighed for at aldersopdele børnene, eller dele op i små grupper i forhold til særlige indsatser for de enkelte børn. Den pædagogiske superviser kan fx deltage i aktiviteter i ft. at tilrettelægge og gennemføre særlige aktiviteter for børn med særlige behov mv. I dagplejehjemmet kan dagplejeren bistås af en dagplejemedhjælper, der sendes ud fra dagplejekontoret. Dagplejemedhjælperen kan understøtte arbejdet med børnegruppen, mens dagplejeren arbejder med et enkelt barn, jvnf. indsatsplaner eller vejledning fra superviser eller tværfaglige samarbejdspartnere. Hvordan arbejder I systematisk med evaluering og dokumentation? Evaluering fremgår af de konkrete indsatsplaner. Hvordan samarbejder I tværfagligt? De pædagogiske supervisere holder faste møder med - Sundhedsplejersker - Tale-hørekonsulenter - Ergoterapeuter Disse samarbejdspartnere kommer ligeledes på besøg i legestuerne, og bruges konsultativt. Der samarbejdes med de pædagogisk/psykologisk konsulenter i forbindelse med indstilling af børn til nærmere udredning. Der afholdes lokalmøder jf årsplan, og før et lokalmøde udarbejdes fokuscirkler på barnet. Superviser har ansvaret for dette. Fokuscirkler er en strukturel og anerkendende ramme om samtalen, der sikrer at alle positioner bidrage til afdækning af barnets udfordringer og ressourcer. Rammen gør det muligt at bevæge sig fra fejlfinding og problemfokusering til konstruktive muligheder og handlinger.

9 Overordnet består metoden af følgende: 1. cirkel: Værdsættelsen er grundlaget for samtalen: Hvad går godt? 2. cirkel: Fra Problemer til Udfordringer : Hvilke udfordringer har barnet, set fra forskellige positioner? 3. cirkel: Muligheder i forhold til udfordringer: Hvilke muligheder ser vi hver især i direkte relation til de valgte udfordringer? 4. cirkel: Aftaler der forpligter, som vil skabe udvikling for barnet, og som er realistiske i den eksisterende kontekst. Hvordan samarbejder I med forældre? Såfremt der er bekymring for et barns udvikling og trivsel, afholdes møder hvor superviser, forældre og dagplejer deltager. Her kan fx udarbejdes fokuscirkler, indsatsplaner mv., samt træffes aftaler vedr. lokalmøde. Den pædagogiske superviser har ansvaret for udarbejdelse af fokuscirkel, indsatsplan og lokalmøde. Dagplejeren har ansvaret for det daglige samarbejde med forældre, og information til dem, samt kontinuerlig opfølgning på indsatser i henhold til aftaler. Alle børn i dagplejen placeres på børnelinien jf Handleguiden. Når et barn er i faldende trivsel jf børnelinen, kobles den pædagogiske superviser tættere på, og kan fx etablere et hjemmebesøg eller deltage i møde med forældrene. Handleguide 2012.pdf Overgange Modtagelse af nye børn Hvordan gør I? Når forældrene har modtaget tilbud om dagplejeplads, aftales besøg hos dagplejeren. Der er udarbejdet en fælles disposition for samtale med nye forældre, så det sikres hvilken information alle forældre som minimum modtager. Se side 6 vedr. overgange. På dagplejens hjemmeside kan forældre finde øvrig relevant information. Dagplejens hjemmeside Hvem involveres? Dagplejeren og forældrene Hvordan samarbejder I med andre institutioner? De enkelte dagplejere samarbejder i netværksgrupperne, samt samarbejder med de lokale daginstitutioner i eget lokalområde. Netværksgrupperne mødes 1 x hver 14. dag i heldagslegestue. Øvrigt samarbejde er ikke systematiseret, men planlægges i ft. børnenes behov og eventuelle læreplansprojekter mv. Systematisk procedure for samarbejde med daginstitutionerne er under udarbejdelse.

10 Hvordan informeres forældrene? Via opslag i dagplejehjem, mail og sms korrespondance, samt mail og nyhedsbreve fra ledelse og administration, og på dagplejens hjemmeside. Dagplejens hjemmeside Overgange Overgang til andre institutioner Hvad gør I? Dagplejerne besøger den/de institutioner, de samarbejder med, som er beliggende tættest på dagplejeren. Dette er ikke nødvendigvis de institutioner, børnene senere får plads i. Besøgene har til hensigt at gøre børnene fortrolige med hvad en børnehave er, hvordan hverdagen udfolder sig der, og evt. etablere legerelationer mellem børnene. Når det er muligt, tager dagplejeren på besøg i den institution, barnet skal begynde i. Op til et barns opstart i institution tager dagplejeren på flere besøg med børnegruppen. Hvem involveres? Dagplejer, institutionspersonale, forældre. Pladsanvisningen. For børn med særlige behov, skal den pædagogiske superviser være i tæt samarbejde med dagplejer og forældre, i aftaler om overgang til daginstitution. Senest 3 mdr. før barnet skal i institution, kontaktes den pædagogiske pladsanviser i fagsekretariatet, til en orientering om barnets behov. Senest 3 måneder før start i daginstitution afholdes et afsluttende møde hvor forældre, dagplejer og superviser sammen laver opfølgning på mål og tiltag, justerer eventuelt materiale mv., hvorefter der aftales et møde med den modtagene institution. For børn med særlige behov er der udarbejdet et særligt overgangsskema, som skal anvendes. Skemaet uddyber de indsatser og tiltag, der har været omkring barnet, og hvilke fremadrettede aftaler, der er indgået. Hensigten er at sikre barnet den bedst mulige start i dagtilbuddet. Hvordan informeres forældrene? Dagplejeren informerer forældrene om planer vedr. besøg, samt følger op med information om hvordan besøgene forløber. For børn med særlige behov er den pædagogiske superviser i tæt samarbejde.

11 3. Læreplansmål Fælles mål for de 6 læreplanstemaer

12 Krop og bevægelse Sproglig udvikling Sociale kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling MÅL At børnene får muligheder for at deltage aktivt og indgå i samspil med andre. At børnene udfolder sig som selvstændige stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ, og som positionerer sig i forhold til fællesskabet. At børnene oplever sig som værdifulde deltagere i og medskabere af et socialt og kulturelt fællesskab. LÆRINGSMÅL 0-2-årige Børnene eksperimenterer i leg og tager initiativ til kendte aktiviteter. Børnene opsøger kendte relationer og søger opmærksomhed. Børnene afprøver egne og andres grænser, kender de faste rutiner og viser vilje til at forfølge egne interesser. MÅL At børnene lærer at møde andre anerkendende og respektfuldt. At børnene indgår i fællesskaber som basis for at knytte venskaber. At børnene får erfaringer med, at være aktive deltagere i fællesskabet. At de lærer at samarbejde med andre og deltager i de demokratiske beslutningsprocesser. LÆRINGSMÅL 0-2-årige Børnene udtrykker glæde ved at møde kendte børn/voksne, og reagerer på andres kropssprog og følelsesudtryk. Børnene indgår i fællesskaber, viser nysgerrighed, tager initiativ til kontakt. Børnene kan dele legetøj o. lign. MÅL At børnene udvikler deres sprog ved at udtrykke sig gennem dagligdags aktiviteter. At børnene udfordres til sproglig kreativitet og eksperimentering. At børnene udvikler nysgerrighed og interesse for tegn, symboler og den skriftsproglige verden, herunder bogstaver og tal LÆRINGSMÅL 0-2-årige Børnene forstår kommunikationens regler. Børnene etablerer sproglig kontakt og kommunikerer med deres omverden. Børnene spørger om nye ord for, hvad ting er. MÅL At børnene oplever glæde ved at eksperimentere med, og bruge kroppen. At børnene udvikler fysisk sundhed og en aktiv livsstil At børnene med alle sanser tilegner sig den fysiske kulturelle og sociale omverden. LÆRINGSMÅL 0-2-årige Børnene opsøger, imiterer og gentager motoriske aktiviteter. Børnene er nysgerrige over for sansestimuli. Børnene får kendskab til egen krop og kan udpege kroppens dele. Side 12

13 Kulturelle udtryksformer og værdier Natur og naturfænomener MÅL At børn udvikler respekt og forståelse for og oplever glæden ved at være i naturen. At børn lærer naturen at kende med alle sanser, og oplever den som kilde til viden og rum for leg, oplevelse og udforskning. At børn tilegner sig mange forskellige erfaringer med natur, naturfænomener og miljø. LÆRINGSMÅL 0-2-årige Børnene har lyst til at være i naturen. Børnene er opmærksomme på naturfænomener. Børnene undersøger og genkender dyr og planter. MÅL At børnene får mulighed for at møde og afprøve sig selv i forhold til et bredt spekter af kulturelle udtryksformer. At børnene har adgang til materiale, redskaber og moderne medier, som kan give oplevelser og bidrage til børns skabende kulturelle aktiviteter. At børn får lejlighed til at deltage i og få viden om kultur, kulturhistorie, traditioner og kunstneriske tilbud. LÆRINGSMÅL 0-2-årige Børnene reagerer på og opsøger kulturelle og kunstneriske oplevelser. Børnene får kendskab til forskellige materialer og medier. Børnene oplever årstider/ højtider og de traditioner, der knytter sig hertil. Børnene genkender og nyder forskellige sange o. lign. med fagter og bevægelser. Side 13

14 4. Dokumentation og evaluering Dokumentation Og Evaluering Ifølge dagtilbudsloven er lederen ansvarlig for at dokumentere, hvordan og hvorvidt de metoder og aktiviteter, der har været anvendt i arbejdet med at opfylde de opstillede mål samt børnemiljøet, bidrager til, at målene indfries. På baggrund af dokumentationen evalueres de pædagogiske tiltag. Dokumentation og evaluering hænger sammen, idet evalueringen sker på baggrund af dokumentationen. Dokumentation Dokumentation og evaluering ses som en del af det daglige arbejde med børnene, og er fundamentet for det pædagogiske arbejde i hverdagen, i såvel legestuer som i dagplejehjemmene. Der anvendes såvel intern som ekstern dokumentation. Superviseren har ansvaret for at den valgte dokumentation er relevant set i relation til valgte metoder og aktiviteter, og vil kunne afspejle hvorvidt og hvordan de enkelte læringsmål er nået. De pædagogiske supervisere har ansvaret for at gennemføre anmeldte og uanmeldte tilsyn i dagplejehjem og netværksgrupper. På tilsynene sker der opfølgning på mål og indsatser i forhold til læreplaner, indsatsplaner og aftalemål. Her foretager superviseren ligeledes en faglig og ledelsesmæssig vurdering af dagplejens lærings- og udviklingsmiljø, og giver anbefaling/henstilling i ft. det videre arbejde. Tilsynskonceptets skemaer er en del af den interne dokumentation af arbejdet, og skal understøtte et systematisk og struktureret arbejde med børnenes udvikling og trivsel, samt med dagplejerens fortsatte faglige kompetenceudvikling. Tilsynskoncept Dagplejerne har ansvaret for indsamling af dokumentation af læreplansarbejdet. Valg af relevante dokumentationsmetoder sker i samarbejde med den pædagogiske superviser. I netværksgrupperne og hos dagplejerne arbejdes der bl.a. med dokumentation vha.: - Praksisbeskrivelser - Udstillinger af fotos, collager mv. - Logbøger med observationer af børnenes læring - Diasshow og fotos på ipad / pc, hjemme eller på legestuens hjemmeside - Dialog med kollegaer og/eller superviser - Aktivitetsplaner - Barnets bog - Netværksgruppernes hjemmesider Dokumentationen skal føre frem til evalueringen af det pædagogiske arbejde. Side 14

15 Procesbeskrivelse I det følgende beskrives processen for dagplejeres og pædagogiske superviseres arbejde med dokumentation og evaluering i en systematisk proces. VÆRDIER Fælles læringsmål 0-2 år Netværksgruppe 1. fase Pba. Læringsmål: Valg af metoder og aktiviteter Valg af dokumentationsmetoder Dagplejehjem 2. fase Arbejder i praksis med de valgte aktiviteter, metoder og dokumentationsmetoder Netværksgruppe 3. fase Evaluering af læringsmål p.b.a. dokumentation P.b.a. læringsmål: Valg af nye metoder og aktiviteter 1. fase: I legestuen vælger dagplejer og pædagogisk superviser et tema fra læreplanen, der skal være fokus på i en afgrænset periode. Den pædagogiske superviser har ansvar for at metoder, aktiviteter og dokumentation er i sammenhæng med det tema og de læringsmål, der arbejdes med i perioden. Der planlægges med: Konkrete aktiviteter (den enkelte dagplejer skal arbejde med) Konkrete aktiviteter (legestuegruppen skal arbejde med) Planlægning af indhold/formål Forberedelse, "hvor skal vi hen", hvorfor? Gennemførelse, hvordan og hvad? Dokumentation, hvad skal vi "have med hjem", og hvad giver det anledning til? Hvilke tegn ser vi efter? De fysiske rammer, betydning og muligheder Hvordan gør I, hvem gør hvad? Dette udmøntes i en udvidet aktivitetsplan for hver dagplejer, og hver legestue. Side 15

16 2. fase De enkelte dagplejere arbejder med de valgte metoder og aktiviteter, samt anvender de valgte dokumentationsmetoder, i perioden frem til den legestuedag, hvor der er aftalt evaluering. Perioden kan variere. Dagplejerne understøttes i arbejdet af den pædagogiske superviser. Evaluering 3. fase I legestuen evalueres på baggrund af den valgte dokumentation (datamateriale), på opnåelse af læringsmål, valg af metoder og aktiviteter, samt valg af dokumentationsmetode. Resultatet af evalueringen er skriftligt. Systematik i evalueringen sikres via supervisernes deltagelse i struktureret evaluering i heldagslegestue. I evalueringen beskrives: Hvilken evalueringsmodel benyttes, fx SMTTE, vækstmodellen el. anden? Hvilke didaktiske overvejelser har vi gjort os? Nåede vi de læringsmål, vi havde sat os? Hvis ja, beskriv hvordan fx et narrativ. Hvis nej, hvad var årsagen? Hvad har vi lært af dette? Var de valgte aktiviteter og metoder de bedste, i forhold til opnåelse af læringsmål? Hvis ja, beskriv hvordan Hvis nej, hv ad var årsagen. Hvad har vi lært af det? Understøtter den valgte dokumentation hvordan der er arbejdet med metoder og aktiviteter? Hvis ja, beskriv hvordan Hvis nej, hvad er årsagen. Hvad har vi lært af det? Den pædagogiske superviser har ansvaret for gennemførelse af evaluering, samt for inddragelse af børnemiljøvurdering (se næste afsnit) Side 16

17 Børnemiljø Beskrivelse af arbejdet med børnekultur Børnemiljøet skal medtages i evalueringen, og sættes i forhold til de valgte aktiviteter. Børnemiljøet skal vurderes i et børneperspektiv under hensynstagen til børnenes alder og modenhed. Hvordan gør I det? Beskriv hvordan der arbejdes med det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø i hvert enkelt læreplanstema: Det fysiske børnemiljø o o o Hvordan er der mulighed for, at børnene kan eksperimentere og gøre sig erfaringer med deres krop i temaet? Er der ergonomiske forhold, der kunne forbedres eller anvendes anderledes? Er det fysiske aktivitetsniveau passende i hverdagslivsudsnittet, eller skal der justeres på praksis? Det æstetiske børnemiljø o Indeholder hverdagslivstemaet æstetiske indtryk? Hvilke? o o Anvender vi selv i vores praksis en nysgerrig og motiverende tilgang til æstetiske sanseindtryk i temaet? Respekterer vi børnenes æstetiske udtryk? Det psykiske børnemiljø o Er der variation eller forudsigelighed i temaet, og hvad gør det ved det psykiske børnemiljø? o o o Hvordan er vores pædagogiske praksis og kontaktform til børnene, når vi er opmærksomme på, at børnenes perspektiv på hverdagslivstemaet kan være meget anderledes end vores? Inkluderer temaet alle børnene? Hvilke muligheder har vi for at være anerkendende over for børnene i temaet? Hvordan handler vi, når vi observerer, at et barn ikke trives i temaet? Dokumentér børnemiljøet ved hjælp af datamateriale (fortællinger, børneinterview, foto, tegninger eller andet). Kommentér datamaterialet, således at det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø bliver tydeligt. Hvad er den samlede vurdering af børnemiljøet i temaet? Eventuelle tiltag på denne baggrund. 4. fase I legestuen vælges i samråd med superviseren et nyt læreplansteam, med læringsmål, og processen gentages fra fase 1. Side 17

18 5. Evaluering af pædagogiske læreplaner Evalueringsplan Beskrivelse af overordnet evalueringsplan for dagplejens læreplan, er under udarbejdelse. Revideret den 11. juni 2014 v/tina Teglgaard Godkendt af fagsekretariatet den Side 18

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet 2014 Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Sags-id: 28.00.00-P20-6-13 Inden for følgende områder: o Læringsmiljøer o Inklusion o Tidlig forebyggende indsats o Overgang fra dagpleje til daginstitution

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet

Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet Udarbejdet februar 2014 0 INDLEDNING Denne pjece er udarbejdet med henblik på at støtte og inspirere Kalundborg

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

GEFIONSGÅRDEN. Læreplanstema: Fri for mobberi

GEFIONSGÅRDEN. Læreplanstema: Fri for mobberi GEFIONSGÅRDEN SØNDERBROGADE 74 8700 HORSENS TLF.: 76 25 48 48 FAX: 75 61 39 13 TLF.: KLUB 76 25 48 33 E-MAIL: INFO@GEFIONSGAARDEN.DK Horsens, den 2. september 2011 Pædagogisk læreplan for Spirerne 2009

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014

Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014 Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014 Forord Det enkelte dagtilbud er en selvstændig enhed med forskelligheder, særpræg og unikke tilbud

Læs mere

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner INDLEDNING I forbindelse med Kvalitetsrapporten 2014 er SMTTE-modellen 1 blevet valgt som værktøj til

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet 2014 Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Sags-id: 28.00.00-P20-6-13 Inden for følgende områder: o Læringsmiljøer o Inklusion o Tidlig forebyggende indsats o Overgang fra dagpleje til daginstitution

Læs mere

Vurdering af pædagogiske læreplaner for NR. LYNDELSE BØRNEHAVE 2014

Vurdering af pædagogiske læreplaner for NR. LYNDELSE BØRNEHAVE 2014 Vurdering af pædagogiske læreplaner for NR. LYNDELSE BØRNEHAVE 2014 Læreplanen er vurderet med udgangspunkt i den politisk vedtagne kravspecifikation for pædagogiske læreplaner. Vurderingen er udelukkende

Læs mere

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017 Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 1 Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til, at børnene udfolder sig som selvstændige

Læs mere

Sammenhæng. Mål. Tegn

Sammenhæng. Mål. Tegn Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan skal indeholde en Indledning (hvem er vi vores børnegruppe- de fysiske rammer) dette kan evt. suppleres af institutionens profil som kan ses på institutionens

Læs mere

Læreplan for Privatskolens børnehave

Læreplan for Privatskolens børnehave Læreplan for Privatskolens børnehave Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

Den pædagogiske læreplan. Pædagogisk læreplan Dagplejen

Den pædagogiske læreplan. Pædagogisk læreplan Dagplejen Pædagogisk læreplan Dagplejen Indhold Indledning... 1 Del 1. Lovgrundlag... 2 Del 2. Generelle oplysninger... 3 Del 3. Dokumentation via hverdagslivstemaer... 15 3.1 Vokseninitieret aktivitet... 15 3.2

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014.

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014. Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2015 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Børnehaven Fyrtårnet Vigøvej 2, Skærbæk 7000 Fredericia Tlf. 72 10 51 80 www.boernehavenfyrtaarnet.fredericiakommune.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen.

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen. Fælles kommunale læreplansmål For at leve op til dagtilbudslovens krav og som støtte til det pædagogiske personales daglige arbejde sammen med børnene i Ruderdal kommune er udarbejdet kompetencemål indenfor

Læs mere

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Baggrund og lovgivning Herning Kommune ønsker et højt fagligt niveau på børne- og unge området, og har derfor også store ambitioner

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Indhold Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet 4 Læringsmiljøer 6 Kvalitetsstandard for dagtilbud September 2014 Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn Faaborg-Midtfyn

Læs mere

VELKOMMEN I DAGPLEJEN

VELKOMMEN I DAGPLEJEN VELKOMMEN I DAGPLEJEN VELKOMMEN i Dagplejen Kære forælder Denne pjece indeholder praktiske oplysninger, som i ord og billeder fortæller om hverdagen hos en dagplejer. Indhold 3 Dagplejen er for børn fra

Læs mere

Krudtuglen 2013. Kvalitets- og tilsynsrapport. Sags-id: 28.00.00-A00-3-13

Krudtuglen 2013. Kvalitets- og tilsynsrapport. Sags-id: 28.00.00-A00-3-13 Krudtuglen 2013 Kvalitets- og tilsynsrapport Sags-id: 28.00.00-A00-3-13 Indhold 1. Indledning... 3 2. Oplysninger om institutionen... 4 3. Lærings- og udviklingsmiljø... 5 3.1 Institutionens lærings- og

Læs mere

velkommen i dagplejen

velkommen i dagplejen velkommen i dagplejen velkommen i Dagplejen Kære forælder Denne pjece indeholder praktiske oplysninger, som i ord og billeder, fortæller om hverdagen hos en dagplejer. Indhold 3 Dagplejen er for børn fra

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner Tegn på læring 2 1. Indledning I august 2004 trådte lovgivningen om de pædagogiske læreplaner i kraft. Den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets arbejde med mål for læring. Den skal indeholde

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Indsæt billede se vejledningen s. 7.(husk at slette teksten her efterfølgende) EKSEMPEL: SYMFONIENS LÆREPLAN

Indsæt billede se vejledningen s. 7.(husk at slette teksten her efterfølgende) EKSEMPEL: SYMFONIENS LÆREPLAN Indsæt billede se vejledningen s. 7.(husk at slette teksten her efterfølgende) EKSEMPEL: SYMFONIENS LÆREPLAN 2016-2018 Kig ind i vores arbejde med pædagogiske læreplaner INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse

Læs mere

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Redigeret efterår 2016 Pædagogisk tilsyn i dagplejen I dette hæfte kan du læse om; Kommunens tilsynsforpligtelse, hvilken pædagogisk tilgang vi lægger

Læs mere

Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. 1. Indledning til det samlede materiale. 10. oktober 2007. Materialet vil bestå af:

Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. 1. Indledning til det samlede materiale. 10. oktober 2007. Materialet vil bestå af: Svendborg Kommune Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 45 10 Fax. 6325 1319 bu@svendborg.dk www.svendborg.dk Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. Materialet vil bestå

Læs mere

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej 43 4440 Mørkøv Tilsyn foretaget 23.05.2016 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf:

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er

Læs mere

Kvalitetsstandarden for heldagslegestue i Sorø Kommune træder i kraft 1. januar 2015.

Kvalitetsstandarden for heldagslegestue i Sorø Kommune træder i kraft 1. januar 2015. Kvalitetsstandard: Heldagslegestue Heldagslegestue er et af tre indsatsområder i Sorø Dagplejes udviklingsprojekt Den Gode Dagpleje. Projektet har som formål at skabe én fælles organisation, der garanterer

Læs mere

Velkommen. i Frederikssund dagpleje

Velkommen. i Frederikssund dagpleje Velkommen i Frederikssund dagpleje Kære Forældre Velkommen i dagpleje Det sætter mange tanker i gang, når man skal aflevere sit barn i dagpleje for første gang. Det er vigtigt at I føler jer trygge og

Læs mere

Tilsynsrapport for Elverbo Ledegårdsvej Svinninge. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Elverbo Ledegårdsvej Svinninge. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Elverbo Ledegårdsvej 15 4520 Svinninge Tilsyn foretaget 28.10.2015 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf: 72369949

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering

Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering Faaborg-Midtfyn Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering 1 Indholdsfortegnelse Mål og rammer: 3 Formål med Sprogvurderingen... 3 Sprogvurderingen i praksis.. 3 Materialet fra Socialministeriet

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner 2011

Evaluering af pædagogiske læreplaner 2011 Evaluering af pædagogiske læreplaner 2011 1 Indledning... 3 Evalueringsmetode... 4 Dokumentationsmetoder... 5 De seks læreplanstemaer... 5 Alsidig personlig udvikling... 5 Sociale kompetencer... 5 Sproglig

Læs mere

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune 1 Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune I Vesthimmerlands Kommune føres pædagogisk og økonomisk tilsyn med alle daginstitutioner uagtet om disse er kommunale institutioner, puljeordninger

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Dagpleje eller vuggestue? Find den rigtige pasning til dit barn

Dagpleje eller vuggestue? Find den rigtige pasning til dit barn Dagpleje eller vuggestue? Find den rigtige pasning til dit barn Dagpleje Åbningstid Dagplejens overordnede åbningstid er fra 6-18. Børnenes samlede plejetid i den enkelte dagpleje er dog afgørende for

Læs mere

Dagplejens Lære- og udviklingsplan

Dagplejens Lære- og udviklingsplan Dagplejens Lære- og udviklingsplan Dagplejen tager hånd om dit barn 2009 2011 1 Lære- og udviklingsplanen Hvert 2. år udarbejdes en lære- og udviklingsplan. Målet er at leve op til de krav der, såvel lovmæssigt

Læs mere

Solstrålen 2013. Kvalitets- og tilsynsrapport. Sags-id: 28.00.00-A00-3-13

Solstrålen 2013. Kvalitets- og tilsynsrapport. Sags-id: 28.00.00-A00-3-13 Solstrålen 2013 Kvalitets- og tilsynsrapport Sags-id: 28.00.00-A00-3-13 Indhold 1. Indledning... 2 2. Oplysninger om institutionen... 3 3. Lærings- og udviklingsmiljø... 4 3.1 Institutionens lærings- og

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. niveau 2. niveau 3. niveau De enkelte niveauer defineres således: 1. niveau Eleven kan løse

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE AGENDA Masteren for en styrket pædagogiske læreplan Det pædagogiske grundlag Den styrkede læreplan: hvad består det nye i, og er det en styrke?

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge Tilsyn foretaget 23.10.2015 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf: 72369949

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Evaluering af de Pædagogiske Læreplaner i Dagplejen Syd nov. 2012

Evaluering af de Pædagogiske Læreplaner i Dagplejen Syd nov. 2012 Evaluering af de Pædagogiske Læreplaner i Dagplejen Syd nov. 2012 Forhistorie Dagplejen Syd er en ny dagplejeorganisation fra 1. januar 2011. Organisationen består af to tidligere dagplejeorganisationer.

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012 Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2013 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Fritidshjem 1og 2 s pædagogiske læreplaner

Fritidshjem 1og 2 s pædagogiske læreplaner Fritidshjem 1og 2 s pædagogiske læreplaner LÆREPLANER FOR SKALMEJEGÅRDEN REVIDERET UDGAVE 2015: Vi har for de fire afdelinger på Skalmejegården udarbejdet nye læreplaner ud fra vores overordnede målsætning

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Herning Kommune Eventyrhaven KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet

Herning Kommune Eventyrhaven KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet Herning Kommune Eventyrhaven KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET hjernen&hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 RESULTATER 3 1.1 Børnenes kompetencer 3 1.2 Børnenes trivsel 4 1.3 Børnenes sundhed 4 1.4 Børnenes

Læs mere

Kære forældre. Velkommen til dagplejen i. af Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt. Hvad er dagpleje?

Kære forældre. Velkommen til dagplejen i. af Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt. Hvad er dagpleje? Dagplejen Kære forældre Velkommen til dagplejen i Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt af Randers Kommune. Hvad er dagpleje? En dagplejer passer normalt 4 børn, og har i perioder

Læs mere

Temperaturmåling 2010

Temperaturmåling 2010 Temperaturmåling 2010 Detaljeret Daginstitution Brædstrup 2010 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud INDLEDNING Denne rapport præsenterer dagtilbuddets egne resultater af temperaturmålingen gennemført

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

I samarbejde med forældrene er Dagplejens kerneopgave

I samarbejde med forældrene er Dagplejens kerneopgave Dagplejen Næstved Kommune Dagplejens I samarbejde med forældrene er Dagplejens kerneopgave at skabe et lærings- og udviklingsmiljø for 0-2 års børn i hjemlige omgivelser baseret på tryghed, nærvær, anerkendelse

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA 01-07-2016-01-07-2017 EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNES FÆLLES PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Som

Læs mere

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER Stestrup Børnegård Stestrupvej 45-47 4360 Kr. Eskilstrup INTRODUKTION TIL STESTRUP BØRNEGÅRD OG LÆREPLAN 2010. Læring har intet fast startpunkt

Læs mere

Hjemly Kvalitets- og tilsynsrapport

Hjemly Kvalitets- og tilsynsrapport Hjemly 2013 Kvalitets- og tilsynsrapport Sags-id: 28.00.00-A00-3-13 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Oplysninger om institutionen... 4 3. Lærings- og udviklingsmiljø... 5 3.1 Institutionens lærings- og

Læs mere

Notat vedr. tilsyn på dagtilbudsområdet i Randers Kommune i 2015

Notat vedr. tilsyn på dagtilbudsområdet i Randers Kommune i 2015 Notat Vedrørende: Notat vedr. tilsyn på dagtilbudsområdet i 2015 Sagsnavn: Tilsyn dagtilbud 2015 Sagsnummer: 28.09.00-K09-1-15 Skrevet af: Bitten Laursen og Anders Beck Pedersen E-mail: bitten.laursen@randers.dk

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Himmelblå 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehuset Himmelblå Dato for tilsynet: 8. marts 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Dagtilbudsleder

Læs mere

Konkrete indsatsområder

Konkrete indsatsområder Konkrete indsatsområder Børns udvikling indenfor temaerne i de pædagogiske læreplaner: Sociale kompetencer, sprog Ledelse Lærings- og udviklingsmiljøer og personalets faglige kompetencer Systematisk kvalitetsudvikling

Læs mere

En styrket pædagogisk læreplan

En styrket pædagogisk læreplan En styrket pædagogisk læreplan Hvad er det nye? Oplæg af Joan Lindskov Landskonferencen Kvalitet i dagplejen 2018 Hjælp fra FOA Hvad er en pædagogisk læreplan? Loven beskriver, hvad der skal arbejdes med

Læs mere

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers:

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: DAGPLEJENS LÆREPLANER 2017 Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: Dagtilbudsloven 8: Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn

Læs mere

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG...

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... Indhold INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... 3 - BARNESYNET... 3 - DANNELSE OG BØRNEPERSPEKTIV... 3 - LEGEN... 3 - LÆRING... 4 - BØRNEFÆLLESSKABER... 4 - PÆDAGOGISK

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Dagplejen. Kolding kommune

Pædagogisk læreplan. Dagplejen. Kolding kommune 2012 Pædagogisk læreplan Dagplejen 1 Kolding kommune Dagtilbudsloven 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Gruppe Krop og bevægelse I Skanderborg vil vi understøtte at børn gives mulighed for at vælge sunde livsvaner sikre at der er fokus på kost og bevægelse. Den bedste start

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring 1 Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring Sted: Børnehuset Himmeldalen Dato: 28/02-2018 Tidspunkt: 09:00 12:00 Deltagere: Pædagog Gitte Villum Jørgensen, Pædagogisk leder

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus

Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus Skanderborg Kommune Indledning Den pædagogiske lærerplan skal i henhold til dagtilbudsloven indeholde mål for, hvilke kompetencer og erfaring den pædagogiske

Læs mere