realscience.dk REAL SCIENCE Meningsfuldt feltarbejde LÆRERVEJLEDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "realscience.dk REAL SCIENCE Meningsfuldt feltarbejde LÆRERVEJLEDNING"

Transkript

1 realscience.dk REAL SCIENCE Meningsfuldt feltarbejde LÆRERVEJLEDNING

2 VELKOMMEN TIL REAL SCIENCE Tak fordi du har meldt dig til at hjælpe forskerne ved at undersøge en sø og indsamle data og prøver. SÅDAN BRUGER DU REAL SCIENCE FELTARBEJDE Deltagelsen i REAL SCIENCE giver dine elever en unik mulighed for ikke bare at kopiere de metoder og undersøgelser, som forskere og biologer benytter sig af. Her bliver de selv en del af et ambitiøst forskningsprojekt, og det motiverer eleverne direkte. Samtidig åbner det for en diskussion af og en bedre forståelse for, hvordan viden bliver skabt. Deltagelsen understøtter det eksperimentelle arbejde i felten i biologi, både på C-, B- og A-niveau, og kan tænkes ind i forløb indenfor følgende stofområder i biologi og bioteknologi: Økologiske grundbegreber: energistrømme og produktion, eksempler på samspil mellem arter og mellem arter og deres omgivende miljø, biodiversitet, C-, N- og P-kredsløb Samspillet mellem det levende og det omgivende miljø, og de egenskaber, sammenhænge og processer, der karakteriserer biologiske systemer på alle niveauer. Biokemiske processer: fotosyntesens overordnede delprocesser, respiration og gæring, herunder carbohydraternes intermediære stofskifte Makromolekyler: opbygning, egenskaber og biologisk funktion af nucleinsyrer og DNA Indsigt i hvordan biologi anvendes i det omgivende samfund og i de videre uddannelses- og karrieremuligheder, som faget peger frem imod. Ny forskning og nye bioteknologiske metoder. Faglig baggrund for at forstå betydningen af biodiversitet, bæredygtig udvikling og miljøbeskyttelse OM FORSKNINGSINDSATSEN Formålet med forskningen er at gøre os klogere på de danske padders udbredelse og på sammenhængen mellem, hvilke arter af padder der lever i søen og søens størrelse, produktion og heterogenitet. Vi ved fra undersøgelser af andre organismer og fra andre dele af verden, at det er disse tre parametre, som primært er afgørende for biodiversiteten. For at forskerne kan få de helt rigtig data i den højest mulige kvalitet, er det vigtig, at du og dine elever følger instruktionerne nøjagtigt, og at I udfører samtlige undersøgelser. Da jeres arbejde skal bruges til at belyse sammenhænge mellem forskellige parametre, er et ufuldstændigt datasæt ubrugeligt for forskerne. Gymnasier fra hele landet deltager i arbejdet og de data og prøver, som I indsamler, er en lille brik af viden, der sammen med alle de andre skolers bidrag giver forskerne et større billede af og ny indsigt i tilstanden, sammenhængene og processerne i den danske natur.

3 Forberedelse og planlægning VÆLG EN LOKALITET Undersøgelsen kan foretages i en sø eller et vandhul i Danmark, hvor padder lever og yngler. Undersøg gerne på forhånd hvad der er fundet på lokaliteten. Søg fx efter artens latinske navn på eller find mere info om arterne på Der er ingen krav til, at I skal bevæge jer langt fra skolen til et særligt naturområde. I mange tilfælde er det lokale gadekær en interessant lokalitet. Lokaliteten kan have stillestående eller kun svagtrindende vand. Det kan være både naturlige søer og vandhuller eller kunstige systemer, som damme, gadekær, voldgrave, opstemninger, vandfyldte grus- og kalkgrave. Det er dog vigtigt, at I kan komme ud på søen. Hvis I ikke har eller kan skaffe/låne waders eller båd, må du vælge en lokalitet med en bro, der sikrer den nødvendige adgang. VÆLG ET TIDSPUNKT Selve undersøgelsen tager ca. en time, måske lidt mere, alt efter elevernes forudsætninger, og hvordan du fordeler og strukturerer opgaverne mellem elever og grupper. Vælger du en lokalitet i nærområdet med kort transporttid, bør undersøgelsen altså kunne gennemføres på et dobbeltmodul. Regn med at bruge en efterfølgende lektion, helst samme eller følgende dag, på at efterbehandle og indsende prøver og data sammen med klassen. Ønsker du at kombinere undersøgelsen med en længere ekskursion måske en hel dag, er det en oplagt mulighed for at undersøge og sammenligne to lokaliteter. Husk da at I skal bestille og benytte to forskellige undersøgelseskits. Det mest optimale tidspunkt at foretage undersøgelserne er fra slutningen af maj til midten af juni, hvor padderne yngler og dermed er i vandet (se nedenstående figur). Læg derfor ekskursion så sent på skoleåret som det praktisk kan lade sig gøre. Padder JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC Farvekode angiver forekomst af edna fra padder i forhold til tidspunkt, hvor 1 angiver stor sandsynlighed for forekomster og 4 angiver ingen eller meget ringe sandsynlighed for forekomst.

4 FÅ STYR PÅ UDSTYR Tjek i god tid, at følgende udstyr er til rådighed: 2-3 rene bægerglas eller spande til at opsamle vand i. En lang snor samt en Secchiskive til at måle totaldybde og sigtdybde med. I kan vælge at lave jeres egen vha. en hvid cirkulær plastikskive, fx låget fra en malerspand, og en tung genstand, det kunne være en sten. Målebånd Termometer Waders og/eller båd. Kan det på ingen måde lade sig gøre, så vælg en sø med både- eller badebro, så I kan komme ud på søen. Eventuelt net, ketcher, agnhuse eller andre fangstredskaber til padder og fisk. Følgende materiale finder du i kuverten: Dataark Frankeret svarkuvert 50 ml sprøjte 2 sterivex-filterenheder med en farvet og en ufarvet ende samt tilhørende propper 5 ml centrifugerør med 96 % ethanol 3 ml sprøjte Udstyr samt skala til at måle nitrat, fosfat og ph. Engangshandsker Lynlåspose med mærkat FORBERED KLASSEN. Feltarbejdet til REAL SCIENCE er en oplagt mulighed for at træne omhyggelighed, præcision, nøjagtighed og korrekt brug af udstyr. Undersøgelsen kan bruges tidligt, midtvejs eller afsluttende i et forløb. Alt efter hvordan du ønsker at bruge aktiviteten, kan du overveje, hvad klassen har brug for at vide på forhånd. Vores erfaringer viser, at bevidstheden om, at data skal bruges af andre, kan anspore eleverne til at gøre sig mest muligt umage med undersøgelsen, og dermed øge deres eget udbytte af det praktiske arbejde. På vores hjemmeside under Baggrundsmateriale kan du finde en række forslag til videnskabelige og populærvidenskabelige artikler og film, som kan tænkes ind i forløbet før eller efter ekskursionen. Det kan i alle tilfælde være en fordel at afklare det praktiske på forhånd. Skal eleverne deles i grupper? Hvem skal lave hvilke undersøgelser? Er vejledningen tilgængelig og forståelig for alle? Kender eleverne udstyret, eller er der behov for en gennemgang? Hvem er ansvarlig for at nedskrive, gemme og senere indsende data?

5 UDFØRELSE AF UNDERSØGELSEN På dagen for feltarbejdet skal I undersøge 12 forskellige parametre grupperet i tre opgaver; A, B og C. Du kan oplagt vælge at dele klassen i seks grupper, og lade hver opgave udføres af to grupper uafhængigt af hinanden. I skal så indsende gennemsnittet. Til hver opgave, er der et punkt med efterbehandling, som lettest foretages hjemme på skolen efterfølgende. For at forskerne kan få de helt rigtig data i den højest mulige kvalitet, er det vigtigt, at I udfører samtlige undersøgelser mindst én gang. I opgave A skal undersøgelserne udføres en enkelt gang ude på søen. I opgave B skal de udføres på ti forskellige undersøgelsessteder i søen. I opgave C skal eleverne først indsamle vand fra hvert af de ti undersøgelsessteder og blande det. Derefter skal de udføre undersøgelserne på det blandede vand. Det er derfor en god ide at starte med at danne sig et overblik over lokaliteten og udpege de ti undersøgelsessteder, så de dækker variationen bedst muligt. Er I ved et vandhul eller en lille sø, bør hele lokaliteten dækkes, mens I bør begrænse jer til en mindre del ved meget store søer. Grindsted Gymnasium indsamler edna fra Engsøen ved Grinsted Ådal og undersøger samtidig makroindeks. Cirklerne markerer 8 af de 10 indsamlings-steder; de to sidste er placeret udenfor billedet. Foto af Anja Hundebøll Nielsen Følgende undersøgelser skal udføres: A: LOKALITETEN Generelle parametre undersøges én gang: B: PLANTEDÆKKE Variation undersøges ti forskellige steder: C: KEMISK/BIOLOGISKE molekyler undersøges én gang på vand indsamlet 10 steder: Vandtemperatur Sigtdybde Maksimal dybde Tilløb og udløb Rørsumpsplanter Flydebladsplanter Undervandsplanter Andemad Miljø-DNA-indsamling ph Nitrat (NO 3 ) Fosfat (PO 4 )

6 Desuden skal I notere hvilke arter af fisk eller padder, I evt. observerer, samt tage fotos af lokaliteten og de enkelte dyr, undersøgelser, resultater mv. Vi skal også bruge de nøjagtige gps koordinater og datoen for jeres indsamling. Jo mere information I giver og jo mere detaljeret jeres data er, jo højere kvalitet har jeres data, og jo mere brugbare er de dermed for forskerne. I PRAKTISK VEJLEDNING finder du en detaljeret beskrivelse og fremgangsmåde for de enkelte undersøgelser. Har du spørgsmål i forbindelse med undersøgelserne, så skriv til dnalab@snm.ku.dk. Efterbehandling Efter feltarbejdet skal I sørge for, at dataarket er udfyldt med samtlige data. Da jeres arbejde skal bruges til at belyse sammenhænge mellem forskellige parametre, er et ufuldstændigt datasæt ubrugeligt for forskerne. Derfor skal du afsætte tid til at udføre den afsluttende databehandling og beregninger. De enkelte dele af databehandlingen er beskrevet i detaljer i den praktiske vejledning. Efterbehandlingen består af: A: LOKALITETEN: Søens placering og areal B: PLANTEDÆKKE: Statistiske beregninger af gennemsnit og standardafvigelse. C:KEMISK/BIOLOGISKE molekyler: Samle og afsende data og prøver. AFSENDELSE AF PRØVER OG DATA: Læg dataarket og lynlåsposen med de to filtre med indsamlet miljø-dna i svarkuverten og afsend den så hurtigt som muligt til museet. Opbevar den i køleskab, indtil du kan sende den. Send på forsendelsesdagen en mail til dnalab@snm.ku.dk med navn, skole og klasse, samt besked om, at prøven er på vej. Vedhæft fotos fra lokaliteten, fotobelæg for paddearter og fotos af de enkelte undersøgelser. Når vi har modtaget jeres data og prøve, sender vi dig en mail med det unikke prøvenummer, jeres prøve har fået i vores system. Derefter ekstraherer vi DNA fra filteret og opbevarer DNA et i fryseren. I løbet af det efterfølgende skoleår analyseres prøven af en gymnasieklasse, som deltager i undervisningsforløbet DNA & liv. På undersøgelsesdagen benytter klassen realtime-pcr og artsspecifikke primere og prober til at belyse, hvilke arter, der er DNA fra i netop jeres sø. Resultaterne sender vi til dig på mail. Du vil modtage både de rå realtime-pcr-plots og en liste med arter, der er fundet DNA fra. Når prøven er analyseret, indgår listen af fundne arter sammen med data fra jeres øvrige undersøgelser i det samlede datasæt, som forskerne på Statens Naturhistoriske Museum arbejder med. Du kan læse mere om forskningsspørgsmålene på Ønsker du, at din klasse selv skal deltage i DNA & liv, kan du booke en laboratoriedag på Du kan angive det unikke prøvenummer, når du booker, så sørger vi for, at I kommer til at analysere jeres egen prøve.

realscience.dk REAL SCIENCE Meningsfuldt feltarbejde PRAKTISK VEJLEDNING

realscience.dk REAL SCIENCE Meningsfuldt feltarbejde PRAKTISK VEJLEDNING realscience.dk REAL SCIENCE Meningsfuldt feltarbejde PRAKTISK VEJLEDNING VELKOMMEN TIL REAL SCIENCE Tak fordi du har meldt dig til at hjælpe forskerne ved at undersøge en sø og indsamle data og prøver.

Læs mere

Vejledning til indsamling af edna. DNA & liv

Vejledning til indsamling af edna. DNA & liv Vejledning til indsamling af edna DNA & liv 2 Indsamling af edna til DNA & liv Miljø-DNA, også kaldet edna (environmental DNA) kan indsamles fra en sø eller et vandhul i Danmark, hvor padder og fisk lever

Læs mere

Vejledning til indsamling af miljødata. DNA & liv

Vejledning til indsamling af miljødata. DNA & liv Vejledning til indsamling af miljødata DNA & liv 2 Indsamling af miljødata til DNA & liv I forbindelse med indsamling af miljø-dna (edna) fra ferskvand skal der indsamles yderligere oplysninger om lokaliteten.

Læs mere

REAL SCIENCE. - Bring forskningen ind i din undervisning. Maria Rytter Peter Rask Møller Marie Rathcke Lillemark

REAL SCIENCE. - Bring forskningen ind i din undervisning. Maria Rytter Peter Rask Møller Marie Rathcke Lillemark REAL SCIENCE - Bring forskningen ind i din undervisning Maria Rytter Peter Rask Møller Marie Rathcke Lillemark STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM Program Introduktion til REAL SCIENCE og DNA & liv Hands on

Læs mere

Overvågning af invasive arter i det marine miljø. [VEJLEDNING TIL INDSAMLING AF edna]

Overvågning af invasive arter i det marine miljø. [VEJLEDNING TIL INDSAMLING AF edna] Overvågning af invasive arter i det marine miljø [VEJLEDNING TIL INDSAMLING AF edna] 2 MILJØ-DNA OG INVASIVE ARTER Anvendelsen af miljø-dna (også kaldet environmental-dna, eller edna) fra havvand er et

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2015 Juni 2016 Institution Hansenberg Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx Bioteknologi

Læs mere

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec.

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. Faxe, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 SSJÆ, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Danmark, indbrud 7 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Faxe, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 SSJÆ, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 Danmark, vold 1 9 8

Læs mere

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Søens beliggenhed (adresse og evt. matrikelnummer) Undersøgelsesdato Fysiske forhold Sigtdybde (cm)? Hvor dyb er søen (cm)? Hvordan og hvornår er dybden

Læs mere

FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET

FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET SCAN KODEN OG INDTAST DINE MÅLINGER FRA FELTEN GODT AT HUSKE: Praktisk varmt tøj, der må blive snavset Regntøj og gummistøvler, hvis vejrudsigten tyder på regn

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution Hansenberg Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx Bioteknologi A Anne-Sofie

Læs mere

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER LÆRINGSARENA/TEMA HVAD SKAL VI? PERIODE FÆLLESMÅL 0. KLASSE SPIRING På jeres egen skole Eleverne oplever hvad biodiversitet er på 2 områder nær ved klasselokalet.

Læs mere

Biologi A stx, juni 2010

Biologi A stx, juni 2010 Biologi A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2018 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2018 Institution HF & VUC Nordsjælland Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF-enkeltfag Biologi

Læs mere

Tidsplan Allindelille Skee, 2015 Dato: 7. april 2015

Tidsplan Allindelille Skee, 2015 Dato: 7. april 2015 Id tilstand navn Varighed Startdato Slutdato apr 15 maj 15 jun 15 jul 15 aug 15 sep 15 okt 15 nov 15 06 13 20 27 04 11 18 25 01 08 15 22 29 06 13 20 27 03 10 17 24 31 07 14 21 28 05 12 19 26 02 09 16 1

Læs mere

Sæt eksperimentet op i din baghave. Hjælp forskerne MYREJAGTEN. VEJLEDNING For hele familien. Deltag i konkurrencen

Sæt eksperimentet op i din baghave. Hjælp forskerne MYREJAGTEN. VEJLEDNING For hele familien. Deltag i konkurrencen Hjælp forskerne Sæt eksperimentet op i din baghave MYREJAGTEN VEJLEDNING For hele familien Deltag i konkurrencen VELKOMMEN TIL MYREJAGTEN Tak fordi du deltager i eksperimentet og hjælper os med at gøre

Læs mere

1 Kalenderen. 1.1 Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre

1 Kalenderen. 1.1 Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre Kalenderen Vejledning til denne kalender findes i Slægtsforskning fra A til Z af Ulrich Alster Klug.. Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre * markerer skudår. 0 02 0 0 * 0 0 0 0 * 0 2 * *

Læs mere

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris4000 Side 1 af 12

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris4000 Side 1 af 12 Denne opgørelse viser den gennemsnitlige elpris pr. kwh - abonnement er indregnet. Øre/kWh jan-14 feb-14 mar-14 Kommerciel el (fpligt) 36,68 36,68 36,68 Abonnement (fpligt) 2,77 2,77 2,77 Nettarif lokal

Læs mere

Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø

Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø Jagten på næringssaltene biotopundersøgelse af å eller sø LÆRERINFO: Relaterede fag: Biologi, Fysik/kemi Klassetrin: 7.-10. klasse Tidsforbrug: 8-10 lektioner, en lektion inden, en dag i felten (8-14),

Læs mere

AABENRAA - FREMTIDENS KØBSTAD

AABENRAA - FREMTIDENS KØBSTAD AABENRAA - FREMTIDENS KØBSTAD PROGRAM [ ] 12.15: Gennemgang af dagens program [ ] 12.30: Feltarbejde i byen - indsamling af viden [ ] 13.30: Pause med varm kakao og boller [ ] 13.45: Fælles gruppearbejde

Læs mere

Center for Natur & Miljø Esrum Møllegård Klostergade 12, Esrum - 3230 Græsted 48 36 04 00 - www.esrum.dk

Center for Natur & Miljø Esrum Møllegård Klostergade 12, Esrum - 3230 Græsted 48 36 04 00 - www.esrum.dk 5. april 2006 Lokalitet: Dato: Hold: SKEMA FØR vandmøllen Temperatur 0 C Ilt mg/l Ledningsevne µs ph strømhastighed m/sek nitrat (NO3 - ) - fosfat (PO4 3- ) - EFTER vandmøllen sæt krydser Træer Neddykkede,

Læs mere

Biologi C Fagets rolle 2 Fagets formål 3 Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål

Biologi C Fagets rolle 2 Fagets formål 3 Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Biologi C - 2018 1 Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/Juni 2018 Institution HF & VUC Nordsjælland, Hillerød afdeling Uddannelse Fag og niveau Lærer HF IN Biologi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

L2 | Odder - Mårslet - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Lystrup | Gyldig 12~August~2019 | Aarhus Letbane

L2 | Odder - Mårslet - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Lystrup | Gyldig 12~August~2019 | Aarhus Letbane - - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Hverdage, ikke 24/12, 31/12 og 5/6 4.33 4.35 4.36 4.38 4.40 4.41 4.42 4.44 4.46 4.47 4.50 4.52 4.53 4.54 4.56 4.57 4.59 5.01 5.04 4.49 4.51 4.52 4.54 4.56

Læs mere

Biologi A Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Eleverne skal kunne:

Biologi A Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Eleverne skal kunne: Biologi A - 2018 1. Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi beskæftiger sig med de egenskaber, sammenhænge og processer, der karakteriserer

Læs mere

Bioteknologi A htx, august 2017

Bioteknologi A htx, august 2017 Bilag 54 Bioteknologi A htx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Bioteknologi er teknologisk udnyttelse af biologiske systemer til bl.a. forskning, analyse, produktion, miljøbeskyttelse og

Læs mere

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER FELTSTATION/TEMA LÆRINGSPAKKE INDEHOLDER PERIODE KOMPETENCE SAMT EKSTERNE 0. KLASSE LOKALT PÅ SKOLEN Liv Aktiviteter med forsøg i vindueskarmen: Blomster

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby Hfe Biologi B Bjarne Sveegaard

Læs mere

30. mar 31 1. apr 2 3 4 5. 08:00 Boldopsamling 16:00 Junior 17:30 Fri Elite

30. mar 31 1. apr 2 3 4 5. 08:00 Boldopsamling 16:00 Junior 17:30 Fri Elite april 2015 april 2015 14 1 2 3 4 5 15 6 7 8 9 10 11 12 16 13 14 15 16 17 18 19 17 20 21 22 23 24 25 26 18 27 28 29 30 maj 2015 18 1 2 3 19 4 5 6 7 8 9 10 20 11 12 13 14 15 16 17 21 18 19 20 21 22 23 24

Læs mere

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris Side 1 af 6

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris Side 1 af 6 Denne opgørelse viser den gennemsnitlige elpris pr. kwh - abonnement er indregnet. Øre/kWh jan-13 feb-13 mar-13 apr-13 maj-13 jun-13 jul-13 aug-13 sep-13 okt-13 Kommerciel el (fpligt) 38,43 38,43 38,43

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Fredericia VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Biologi C Thomas Nielsen

Læs mere

MYREJAGTEN TIL LÆREREN

MYREJAGTEN TIL LÆREREN Hjælp forskerne Gå på myrejagt på din skole TIL LÆREREN Bliv klogere på myrerne Undersøg myrernes livretter VELKOMMEN TIL Tak, fordi du og dine elever deltager i eksperimentet og hjælper os med at gøre

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Biologi C ved rml Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars grund Biologi C Rikke Mørk Lund (rml) geuxland217 Forløbsoversigt (5) Forløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Dec jan 11/12 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer stx Biologi C Inger Klit Schierup Hold 2.c Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel

Læs mere

LÆRINGSARENA SØEN - ESRUM SØ MINES LYST

LÆRINGSARENA SØEN - ESRUM SØ MINES LYST LÆRINGSFORLØB OM DE FERSKE VANDE Dette forløb tager udgangspunkt i fællesmål for 9. klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for Fredensborg kommune. Forløbet er beskrevet med udgangspunkt i forenklede

Læs mere

Faget bidrager til at give eleverne forudsætninger for ansvarlig og kritisk stillingtagen til anvendelse og udvikling af bioteknologi.

Faget bidrager til at give eleverne forudsætninger for ansvarlig og kritisk stillingtagen til anvendelse og udvikling af bioteknologi. Bioteknologi A 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Bioteknologi er teknologisk udnyttelse af biologiske systemer til forskning, analyse, produktion og sygdomsbehandling. Bioteknologi tager udgangspunkt

Læs mere

Biologi B Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål

Biologi B Læringsmål og indhold 3.1 Læringsmål Biologi B - 2018 1. Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder

Læs mere

Uddannelseshjælp - antal borgere

Uddannelseshjælp - antal borgere Notat 23. november 2017 Udviklingen på Ungeområdet uddannelseshjælp Udtræk fra økonomi- og ledelsesinformationssystemet (Opus-Lis) for perioden januar 2015 - oktober 2017 samt fra Jobindsats.dk ligeledes

Læs mere

121 | Aarhus - Rønde - Ryomgård | Gyldig 30~06~19 | MIDTTRAFIK

121 | Aarhus - Rønde - Ryomgård | Gyldig 30~06~19 | MIDTTRAFIK C Køres rute 122. 6.34 6.50 6.45 D6.20 6.21 6.24 6.28 6.34 6.38 6.45 6.51 6.56 D 7.10 6.53 6.57 7.07 7.29 7.31 7.04 7.08 7.14 7.23 7.25 7.28 7.33 7.40 7.51 8.51 7.38 7.40 7.44 7.48 7.54 7.58 8.03 8.16

Læs mere

Lærervejledning. Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse

Lærervejledning. Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse Lærervejledning Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse Lærervejledning I Matematik for 4.-6. klasse sendes eleverne gruppevis ud i for at løse matematikopgaver med direkte afsæt i både natur og menneskeskabte

Læs mere

SØEN LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST. 6. klasse. kommer med forslag til, hvad man kan arbejde klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for

SØEN LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST. 6. klasse. kommer med forslag til, hvad man kan arbejde klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for SØEN FAG: LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST 6. klasse LÆRINGSFORLØB OM DE FERSKE VANDE - SØEN Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi Dette forløb tager udgangspunkt i fællesmål for 6. kommer

Læs mere

Drejebog fra Projekt Samspil mellem Uddannelse og Erhverv. Uddannelse: Folkeskole / STX. Erhverv:Biolog

Drejebog fra Projekt Samspil mellem Uddannelse og Erhverv. Uddannelse: Folkeskole / STX. Erhverv:Biolog Drejebog fra Projekt Samspil mellem Uddannelse og Erhverv Uddannelse: Folkeskole / STX Erhverv:Biolog 1 Drejebog i projekt Samspil mellem uddannelse og erhverv Generel beskrivelse af samspillet Fag Hvilke(t)

Læs mere

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget.

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget. Biologi B 1. Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder såvel

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2018/2019, eksamen maj/juni 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Kolding HF &

Læs mere

Biologi B oven på C. Nationalparkens Økologi. Rusmidler. Evolution og Infektionssygdomme. C-niveau forventes kendt

Biologi B oven på C. Nationalparkens Økologi. Rusmidler. Evolution og Infektionssygdomme. C-niveau forventes kendt Undervisningsbeskrivelse til 2q3ab BiB1 2012/2013 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 12/13 Institution Uddannelse Fag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2018 - januar 2019 Institution Campus Vejle HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf E Biologi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Dec. - jan 2016/17 Institution HF og VUC København Syd Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Biologi

Læs mere

Antal anbefalede ressourceforløb i rehabiliteringsteamet

Antal anbefalede ressourceforløb i rehabiliteringsteamet Antal KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Center for Driftsunderstøttelse NOTAT Bilag 1. Status på reformen om førtidspension og fleksjob 1. halvår 2014 Udviklingen i ressourceforløb

Læs mere

BIOLOGI KUNDSKABS- OG FÆRDIGHEDSOMRÅDER FOR FAGET BIOLOGI

BIOLOGI KUNDSKABS- OG FÆRDIGHEDSOMRÅDER FOR FAGET BIOLOGI BIOLOGI Formålet med undervisningen i biologi er, at eleverne tilegner sig viden om de levende organismer og den omgivende natur, om miljø og sundhed samt om anvendelse af biologi. Der skal lægges særlig

Læs mere

Den grønlandske varmestue Naapiffik Statistik

Den grønlandske varmestue Naapiffik Statistik Statistik Denne statistik viser hovedtal fra den grønlandske varmestue Naapiffik Statistikken er udarbejdet ud fra anonyme besøgslister, der føres hver dag af de medarbejdere der er på arbejde Statistikken

Læs mere

NATURAKTIVITETER FOR NATURAKADEMISKOLER

NATURAKTIVITETER FOR NATURAKADEMISKOLER NATURAKTIVITETER FOR NATURAKADEMISKOLER FELTSTATION/TEMA LÆRINGSPAKKE INDEHOLDER PERIODE KOMPETENCE SAMT EKSTERNE 0. KLASSE LOKALT PÅ SKOLEN Liv Aktiviteter med forsøg i vindueskarmen: Blomster Spiring

Læs mere

Bioteknologi A stx, august 2017

Bioteknologi A stx, august 2017 Bilag 88 Bioteknologi A stx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Bioteknologi er teknologisk udnyttelse af biologiske systemer. Bioteknologien har rødder i anvendelse af kemisk og biologisk

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, skoleår 2014/2015 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi,

Læs mere

Læseplan for faget biologi

Læseplan for faget biologi Læseplan for faget biologi Undervisningen i biologi bygger bl.a. på de kundskaber og færdigheder, som eleverne har erhvervet sig i natur/teknik. De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: De levende

Læs mere

BibZoom.dk. Perspektiv 2012. BibZoom.dk Herning Bibliotekerne ; Odense Centralbibliotek, Statsbiblioteket & Det Kongelige Bibliotek

BibZoom.dk. Perspektiv 2012. BibZoom.dk Herning Bibliotekerne ; Odense Centralbibliotek, Statsbiblioteket & Det Kongelige Bibliotek BibZoom.dk Perspektiv 2012 2012 mål En massiv vækst i antal brugere Næsten alle kommuner i DK med Massiv vækst i antal downloads Massiv positiv medieomtale Markant Skandinavisk salg Hvad skal gøre det

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Københavns

Læs mere

BIOTOPUNDERSØGELSE. Som du kan se på figuren nedenfor, er nogle kyster meget udsatte for bølgepåvirkning, mens andre kyster er mere beskyttede.

BIOTOPUNDERSØGELSE. Som du kan se på figuren nedenfor, er nogle kyster meget udsatte for bølgepåvirkning, mens andre kyster er mere beskyttede. BIOTOPUNDERSØGELSE Teori Det lave vand, som strækker sig fra strandkanten og ud til 1,5 meters dybde, byder på nogle omskiftelige levevilkår, og det skyldes først og fremmest vandets bevægelser. Den inderste

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Skive-Viborg HF&VUC Hfe Biologi C Pernille

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Maj og Juni 2015 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) 2-årigt hf Naturvidenskabelig Faggruppe Rikke Jørgensen (RJ), Karsten Bay Jensen (KJ)

Læs mere

MEDLEMSSTATISTIK. Indhold. April 2016. Emne: Nøgletal Bioanalytikere. Frekvens: Månedlig.

MEDLEMSSTATISTIK. Indhold. April 2016. Emne: Nøgletal Bioanalytikere. Frekvens: Månedlig. MEDLEMSSTATISTIK April 2016 Emne: Nøgletal Bioanalytikere. Frekvens: Månedlig. Indhold MEDLEMSTAL... 2 Tabel 1 Medlemmer ultimo måneden... 2 Figur 1 Udviklingen i antallet af bioanalytikere ordinære medlemmer...

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Erhvervsgymnasiet Grindsted HTX Biologi C Anne Smet Andersen (AA) Hold 1.KP18 1.MI18 og 1.BS18 soversigt (8) 1 2 3 4

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Vestegnen Hfe-E-Learning Biologi C Kursisterne er et

Læs mere

Side 1 af 9. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin august juni

Side 1 af 9. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin august juni Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin august juni 2017-2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX, Spangsbjerg Møllevej 72, 6700

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin august juni 2017-2018 Institution HTX, Spangsbjerg Møllevej 72, 6700 Esbjerg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2019 Institution Vid Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Biologi C Christina Lindgaard

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2017 Regionernes Bio- og GenomBank

Nyhedsbrev, november 2017 Regionernes Bio- og GenomBank Nyhedsbrev, november 2017 Regionernes Bio- og GenomBank Dette er et nyhedsbrev for Regionerne Bio- og GenomBank udarbejdet af sekretariatet. Nyhedsbrevet informerer om nyt fra sekretariatet og en status

Læs mere

100 | Odder - Aarhus - Hornslet | Gyldig 11~08~19 | MIDTTRAFIK

100 | Odder - Aarhus - Hornslet | Gyldig 11~08~19 | MIDTTRAFIK Malling Station Hornbjergvej/vej 4.56 5.00 5.09 5.12 5.17 5.22 5.26 5.30 5.35 5.39 5.43 5.47 5.53 5.58 6.03 6.05 6.09 6.12 6.19 5.17 5.25 5.28 5.33 5.37 5.42 5.46 5.50 5.55 5.59 6.03 6.07 6.13 6.18 6.23

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2018 Institution Vid Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Biologi C Christina Lindgaard

Læs mere

Gennemsnit af meningsmålinger 2016

Gennemsnit af meningsmålinger 2016 Gennemsnit af meningsmålinger 2016 Måling Gns. dato S R K NB SF LA KD DF V EL ALT Andr Ialt Ænd Jan. 16 09/01/16 24,5 5,5 3,5 4,4 7,6 0,7 19,9 18,8 8,7 6,1 0,3 100 1,1 Feb. 16 22/02/16 23,5 6,3 3,9 4,6

Læs mere

Biologi. 8 og 9. kl. Indhold. 8. klasse. De levende organismer og deres omgivende natur

Biologi. 8 og 9. kl. Indhold. 8. klasse. De levende organismer og deres omgivende natur Biologi 8 og 9. kl. Formålet med undervisningen i biologi er, at eleverne tilegner sig viden om de levende organismer og den omgivende natur, om miljø og sundhed samt om anvendelse af biologi. Der skal

Læs mere

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve)

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve) Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr.: TA-OP 5 Titel: Gyldig fra: 27.5 2010 Kortlægning

Læs mere

Masseeksperiment Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet

Masseeksperiment Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet Masseeksperiment 2018 Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet Protokol Trin for trin guide til selve eksperimentet Masseeksperimentet kan gennemføres i uge 38,

Læs mere

3.g Titel 7 Infektionsbiologi, antibiotika, allergi og autoimmune sygdomme/diabetes

3.g Titel 7 Infektionsbiologi, antibiotika, allergi og autoimmune sygdomme/diabetes Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2014 juni 2016 Institution Københavns tekniske Skole Htx-Vibenhus Uddannelse Htx Fag og niveau Valgfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) VUC Skive-Viborg (Skive) Hfe Biologi C Morten

Læs mere

Ledelsesrapport 2009-10

Ledelsesrapport 2009-10 Århus Statsgymnasium Ledelsesrapport 2009-10 Keld Larsen 2!! " $% & ' ' ''() * + % ', & -). ' / *. +01+ ' ')' *. 2 3 4% 5, ) *5 3 2% 66 430 62 " 21 10 + ' 3 " 7 5 8 09 : 4 ; 2 Frafald på Århus Statsgymnasium

Læs mere

Workshop 5. Bring forskningen ind i undervisningen. Overvågning af marine invasive arter med edna metode

Workshop 5. Bring forskningen ind i undervisningen. Overvågning af marine invasive arter med edna metode Workshop 5. Bring forskningen ind i undervisningen Overvågning af marine invasive arter med edna metode Peter Rask Møller group - Aquatic Biodiversity and Evolution Peter Rask Møller Henrik Carl Steen

Læs mere

Genetik. Enzymer og bioteknologi. selvstudium af stof fra C-niveau. Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse

Genetik. Enzymer og bioteknologi. selvstudium af stof fra C-niveau. Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2018/2019, eksamen maj/juni 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Kolding HF & VUC

Læs mere

Brug af hjemmesiden www.fugleognatur.dk samt Naturbasen App.

Brug af hjemmesiden www.fugleognatur.dk samt Naturbasen App. Brug af hjemmesiden www.fugleognatur.dk samt Naturbasen App. Fugleognatur.dk er en dansk hjemmeside som blev oprettet i 2001, er nu suverænt den største naturhjemmeside i Danmark. Siden er privatejet,

Læs mere

Eksamensspørgsmål uden bilag - 2b bi 2013

Eksamensspørgsmål uden bilag - 2b bi 2013 Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Jørgen B. Bech Elever: 3 Eksamensform: - Spørgsmål trækkes - 24 min. forberedelse - 24 min. eksamination Spørgsmål 1: Spørgsmål 2:

Læs mere

IT og Data Data og Ledelsesinformation

IT og Data Data og Ledelsesinformation Opfølgning på samtaler og indsatser på beskæftigelsesområdet I følgende notat præsenteres de væsentligste pointer fra Beskæftigelsesministeriets opfølgninger på samtaler og indsatser på beskæftigelsesområdet.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Skive-Viborg HF & VUC Hfe Biologi C Pernille

Læs mere

Nyhedsbrev, september 2018 Regionernes Bio- og GenomBank

Nyhedsbrev, september 2018 Regionernes Bio- og GenomBank Nyhedsbrev, september 2018 Regionernes Bio- og GenomBank Dette er et nyhedsbrev for Regionerne Bio- og GenomBank udarbejdet af sekretariatet. Nyhedsbrevet informerer om nyt fra sekretariatet og biobankerne

Læs mere

1 Fordøjelse, ernæring og livsstilssygdomme

1 Fordøjelse, ernæring og livsstilssygdomme Eksamensspørgsmål 3gbibmh11708 24-timerseksamen biologi C-B 1 Fordøjelse, ernæring og livsstilssygdomme Med udgangspunkt i de vedlagte bilag skal du holde et oplæg om fordøjelse, ernæring og livsstilssygdomme.

Læs mere

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden For ørred er iltindholdet og temperaturen i vandet af afgørende betydning for fiskenes trivsel. For høj temperatur i kombination med selv moderat

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 15 Institution VUC Vest, Esbjerg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Biologi C Anna Muff

Læs mere

213 | Grenaa - Auning / Allingåbro - Paderup | Gyldig 30~06~19 | MIDTTRAFIK

213 | Grenaa - Auning / Allingåbro - Paderup | Gyldig 30~06~19 | MIDTTRAFIK Romalt Blvd./Grenåvej Kronjydevej/Grenåvej Assentoft/Storegade Assentoft/Essenbækvej Uggelhuse Langkastrup Grund Allingåbro St. 212 fra Randers 214 fra Randers Kirke Syrenvej/vej 352 fra Bønnerup Salbovej/

Læs mere

AT 2016 M E T O D E R I B I O L O G I

AT 2016 M E T O D E R I B I O L O G I AT 2016 M E T O D E R I B I O L O G I BEGRUNDE DIT VALG AF FAG, METODE OG MATERIALE Fagene skal være relevante i forhold til emnet Hvorfor vælge de to fag? Begrunde dit valg af metode Hvorfor de to metoder

Læs mere

AR N 99 110 AR N 99 110. Hovedprojekt

AR N 99 110 AR N 99 110. Hovedprojekt AR N 99 110 Etapeplanerne følger på de efterfølgende 28 sider: Etape 1 Etape 1+2 Etape 2 Etape 2+3 Etape 3 Etape 3+4 Etape 4 Etape 4+5 Etape 5 Etape 5+6 Etape 6 Etape 6+7 Etape 7 Etape 7+8 Etape 8 Etape

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

Bilag 1:

Bilag 1: Bilag 1: Bilag 2: Bilag 3: Bilag 4: Bilag 5: Bilag 6: Bilag 7: Bilag 8: Bilag 9: Her findes beregninger over antallet af solfangere der forventes at kunne placeres på grunden. Areal: 22621,44m 2 2,5m

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau

Eksamen: Biologi C-niveau Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Peter Kusk Mott Elever: 2 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24 min. forberedelse - 24 min. Eksamination

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2015 Institution Vestegnen HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Hfe Biologi C, jf. bekendtgørelse

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S03 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin august juni 2017-2018 Institution HTX, Spangsbjerg Møllevej 72, 6700 Esbjerg Uddannelse Fag og niveau htx

Læs mere