Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V)."

Transkript

1 Forsvarsudvalget FOU alm. del Bilag 130 Offentligt Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V). Besvarelse Spørgsmål X: Jeg vil starte med at besvare samrådsspørgsmål X, hvor jeg er blevet bedt om at redegøre for, hvordan det blev besluttet, at Rolls Royce Turbomeca skulle levere motorerne til EH-101 helikopterne, og om det skete på anbefaling af Agusta-Westland, der står som producent af helikopterne. Beslutningen om at købe nye helikoptere går tilbage til forsvarsforliget for perioden , hvor det som led i forliget blev besluttet, at der skulle indkøbes nye rednings- og troppetransporthelikoptere som afløser for forsvarets aldrende redningshelikoptere af typen Sea King også kaldet S61-helikopterne. I 2001 valgte forsvaret hvilken type helikopter, der skulle anskaffes. Valget faldt som bekendt på EH101 helikopteren leveret af Agusta-Westland som ny rednings- og troppetransporthelikopter. Forligskredsen blev på daværende tidspunkt inddraget i beslutningen om typevalget. Producenten af EH-101 helikopteren, Agusta Westland, udbød i den sammenhæng EH-101 helikopteren med to forskellige motortyper fra to motorproducenter; henholdsvis General Electric og Rolls-Royce Turbomeca. Forsvaret foretog i år 2000 og 2001 en analyse og evaluering af de to motortyper og besluttede på den baggrund at anskaffe motoren fra Rolls Royce Turbomeca, hvilket bl.a. var motiveret af motorens højere ydeevne og dermed bedre operative egenskaber. Agusta-Westland anbefalede således ikke den ene af de to motortyper til EH- 101 helikopteren frem for den anden. Beslutningen blev taget på baggrund af forsvarets egne analyser og evalueringer. Som jeg nævnte ovenfor, så var forligskredsen inddraget i valget af helikoptertype, men valget af selve motoren til helikopteren, blev foretaget af forsvaret, da der var tale om en teknisk og operativ beslutning. Som bekendt er EH-101 helikopterne i troppetransportrollen ikke færdigopbygget endnu, bl.a. fordi forsvaret i 2007 overdrog 6 EH-101 helikoptere til Storbritannien efter anmodning fra det britiske forsvar.

2 Overdragelsen af EH-101 helikopterne blev foretaget, så Storbritannien kunne udsende troppetransporthelikoptere til Irak og Afghanistan. Overdragelsen af de 6 EH-101 helikoptere til Storbritannien er dermed direkte kommet udsendte danske soldater til gode i Irak og Afghanistan. Efterfølgende har Storbritannien i perioden ultimo primo 2010 leveret 6 nye EH-101 helikoptere til forsvaret. Dette spørgsmål blev også i sin tid drøftet i forligskredsen. Som nogen af jer måske erindrer, blev spørgsmålet om etableringen af troppetransporthelikoptere også drøftet i forbindelse med implementeringen af det nuværende forsvarsforlig - i foråret Konklusionen blev, at det fortsat var en kapacitet, vi ønskede, men det siger sig selv, at forsvaret satte opbygningen af kapaciteten i bero i den periode, hvor disse drøftelser fandt sted. Derudover blev færdiggørelsen af EH-101 helikopterne til troppetransportrollen som også er blevet drøftet i forligskredsen - bl.a. forsinket på grund af manglende indgåelse af industrisamarbejdsaftale (modkøb) om motorvedligeholdelse tilbage i 2010 og starten af Forholdet blev først afklaret medio 2011, hvor der blev indgået aftale om industrisamarbejde mellem leverandøren Rolls Royce Turbomeca, som vedligeholder motorer, og Erhvervsstyrelsen. Dertil kommer, at den fortsatte klargøring og færdiggørelse af troppetransportkapaciteten er afhængig af, at der anskaffes missionsrelateret udstyr, herunder beskyttelse, bevæbning og observationsudstyr til helikopterne samt logistik, ekstra reservedele og vedligeholdelsesfaciliteter til støtte for en indsættelse af kapaciteten. Denne klargøring kunne ikke iværksættes førend spørgsmålet om modkøb var afklaret, og det fornødne hjemmelsgrundlag efterfølgende var faldet på plads. Sidstnævnte forelå, da Finansudvalget den 8. december 2011 tiltrådte aktstykket vedrørende bevilling af ovennævnte udstyr til klargøring af EH101 til troppetransportopgaven, hvorefter arbejdet med at indgå relevante kontrakter mv. kunne igangsættes. I øjeblikket drøftes samarbejde om indsættelse af en troppetransportkapacitet med EH-101 helikoptere i Afghanistan med Storbritannien. Det sker for at afdække mulighederne for fra britisk side at få en tilstrækkelig vedligeholdelsesmæssig og logistisk støtte til de danske EH-101 helikoptere.

3 Der har altså været mange brikker, der har skullet falde på plads, men det ser nu ud som om, at vi er ved at have lagt rammerne for puslespillet. Vi skal dog også huske på, at det er en langstrakt proces at indgå kontrakter om missionsrelateret udstyr, motorer og logistik og efterfølgende at skulle implementere disse. En klargøring og færdiggørelse af troppetransportkapaciteten har imidlertid prioritet for forsvaret, således at kapaciteten vil kunne anvendes i internationale operationer, herunder Afghanistan, så hurtigt som muligt. Det forventes at blive muligt at udsende EH101 helikopteren i troppetransportrollen i Spørgsmål Y: I samrådsspørgsmål Y spørges til, hvilken samlet udgift motorproblemerne med EH-101 repræsenterer og på hvilken post i forsvarsbudgettet disse udgifter placeres. Inden jeg besvarer spørgsmålet, vil jeg gerne starte med at give en kort opdatering om baggrunden for EH-101 helikopternes nyligt opståede motorproblemer. Forsvaret udsendte i april i år - efter at jeg havde orienteret forligskredsen herom - en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at der var konstateret skader på et antal motorer på forsvarets EH-101 helikoptere. I den sammenhæng oplyste forsvaret, at der var tale om beskadigelse af motorernes såkaldte brændkamre. Forsvaret har i løbet af april og maj i år arbejdet intenst på at løse problemet med motorerne i samarbejde med leverandøren Rolls Royce Turbomeca. Det fulde omfang af årsagerne til fejlene i motorernes brændkamre er endnu ikke erkendt. Det er forsvarets vurdering, at problemets omfang tidligst er fuldt afdækket ved udgangen af juni 2012.

4 Forsvaret har meddelt mig, at man således fortsat er ved at undersøge alle forsvarets 51 EH-101 motorer for alle årsager relateret til denne type af fejl i motorernes brændkamre. Status var pr. 16. maj 2012 er, at 16 motorer var ude af drift eller til reparation, hvoraf 6 skyldes ovennævnte fejl. 35 motorer er i drift. På hver helikopter er der monteret 3 motorer, og der er således behov for i alt 42 motorer for at alle forsvarets EH-101 helikoptere kan flyve. Årsagen til, at der er indkøbt i alt 51 motorer, er, at der altid vil være et antal motorer til eftersyn og vedligeholdelse. Primært på grund af motorfejl flyver 10 af forsvarets 14 helikoptere i øjeblikket. Derudover er forsvaret sammen med Rolls Royce Turbomeca i færd med at udarbejde en genopretningsplan, der betyder, at Rolls Royce Turbomeca opretter en hurtigt arbejdende reparationslinje, der skal udbedre fejlene på de berørte motorer. Leverandøren - Rolls Royce Turbomeca og forsvaret har således taget hånd om at løse problemerne med motorerne. I og med at problemernes omfang ikke er afdækket på nuværende tidspunkt, foreligger der i sagens natur ikke oplysninger om de samlede udgifterne til udbedringen af motorfejlen. Forsvaret har oplyst, at det er aftalt mellem Forsvarets Materietjeneste og Rolls- Royce Turbomeca, at de økonomiske forhold vedrørende hændelsen skal afklares, når årsagerne til uregelmæssighederne på EH101 motorerne er afdækket, og der foreligger en plan for reparation af de beskadigede motorer. Jeg kan dog slå fast, at forsvarets udgifter til motorvedligeholdelse inddækkes af Forsvarskommandoens almindelige driftsbevilling. Spørgsmål Z: I samrådsspørgsmål Z spørges til, hvordan jeg vil sikre, at det store antal problemer med ibrugtagning og løbende drift af EH-101 helikopterne ikke gentager sig i forbindelse med beslutningen om valg af en ny skibsbaseret helikopter. Hertil vil jeg sige, at forsvaret først og fremmest inddrager erfaringerne fra EH- 101 helikopterne i typevalgsprocessen for anskaffelsen af ny skibsbaseret helikopter.

5 Som jeg også har redegjort for i min besvarelsen af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 214 fra samme spørger - fokuserer forsvaret på at reducere risici og omkostninger i den samlede levetid for de nye skibsbaserede helikoptere. Dette ved bl.a. at anskaffe en eksisterende helikoptertype (en såkaldt hyldevare), der er kendetegnet ved at være på vej i produktion, allerede er i produktion eller er i drift ved et andet NATO-land, hvilket bl.a. giver et bedre forudgående kendskab til omkostninger og risici ved den pågældende helikopter. I øjeblikket er der to resterende helikoptere i anskaffelsesprocessen nemlig WILDCAT (AW-159) (produceret af Agusta-Westland) og SEAHAWK (MH-60R) (leveret af US Navy og produceret af Lockheed Martin og Sikorsky). I forhold til de to tilbageværende kandidater er SEAHAWK i produktion og operativ brug. WILDCAT er i produktion, og leverandøren har leveret de første helikoptere til en kunde i april Begge helikopter opfylder således - ifølge forsvaret - ovennævnte anskaffelseskoncept. Da forsvaret uanset hvilken helikopter der vælges anskaffer en eksisterende helikopter, vil forsvaret på en række områder have mulighed for at indgå i et samarbejde med en større bruger, der kan drive videreudviklingen og opdateringen af de komplekse systemer. Dermed fordeles omkostninger og risici på flere brugernationer. Ligeledes vil der være mulighed for at operere med en helikopter på et operativt tidssvarende højt niveau i hele helikopterens levetid samt mulighed for at dele tilhørende udgifterne til udvikling, test, certificering med videre med en anden bruger. Dette reducerer også risici i forhold til den løbende udvikling og drift af helikopterne. Forsvaret har oprettet en projektorganisation, der tilvejebringer beslutningsgrundlaget i forbindelse med anskaffelsen af ny skibsbaseret helikopter. Projektorganisationen indeholder operative, tekniske, logistiske, økonomiske og juridiske kompetencer, der er suppleret med ekstern konsulentbistand. Kammeradvokaten er også tilknyttet projektet som rådgiver og bistår ved udarbejdelsen af relevante kontrakter i forbindelse med anskaffelsen. Dele af anskaffelsesprocessen for ny skibsbaseret helikopter har endvidere været genstand for en ekstern validering fra et anerkendt konsulentfirma [PA Con-

6 sulting]. Derudover evaluerer Forsvarsministeriets Interne Revision løbende forløbet. Valget af den kommende skibsbaserede helikopter træffes således i sidste ende på et gennemarbejdet og bredt analysegrundlag, hvor mange forskellige forhold vægtes mod hinanden. Således indgår anskaffelsespris og driftsomkostninger samt missionseffektivitet, overlevelsesevne, projektrisiko og fremtidssikring i den samlede vurdering. Herved skabes et solidt grundlag for at vælge den samlet set mest fordelagtige helikopterløsning til forsvaret, hvor der tages nødvendige hensyn til de samlede omkostninger ved anskaffelse og drift, risici samt til opfyldelsen af de operative krav nu og i fremtiden. Det er således min opfattelse, at forsvaret på den baggrund gennemfører en dybtgående evaluering af mulige kandidater til erstatning for forsvarets aldrende LYNX-helikoptere. Som jeg ser det, ydes der således en omfattende indsats for at sikre, at risici minimeres og håndteres på tilfredsstillende vis. Forsvaret gør, hvad man kan for at sikre sig bedst muligt. Dette er dog ikke en garanti for, at der ikke kan opstå problemer. Afslutningsvist vil jeg gerne sige, at jeg orienterer løbende forligskredsen om status for helikopteranskaffelsen, som det er aftalt. Jeg vil således også i forbindelse med typevalget af helikoptere sikre at forsvarsforligskredsen forelægges sagen med henblik på at kredsen er fuldt ud inddraget heri. Dette afslutter foreløbigt min besvarelse af de tre spørgsmål.

Tilbuddet om udskiftning af motorer til forsvarets EH-101 helikoptere

Tilbuddet om udskiftning af motorer til forsvarets EH-101 helikoptere Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 309 Offentligt Samråd den 6. juni 2013 Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Ø vedrørende valg af flyoperatør til transport til Afghanistan

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere. April 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere. April 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere April 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forsvarets EH-101 helikoptere (beretning nr.

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om forsvarets EH-101 helikoptere (II) Oktober 2012

Beretning til Statsrevisorerne om forsvarets EH-101 helikoptere (II) Oktober 2012 Beretning til Statsrevisorerne om forsvarets EH-101 helikoptere (II) Oktober 2012 BERETNING OM FORSVARETS EH-101 HELIKOPTERE (II) Indholdsfortegnelse I. Introduktion og konklusion... 1 II. Indledning...

Læs mere

Statsrevisorerne 2012-13 Beretning nr. 1 Beretning om forsvarets EH-101 helikoptere Offentligt 1/2012. Beretning om forsvarets EH-101 helikoptere (II)

Statsrevisorerne 2012-13 Beretning nr. 1 Beretning om forsvarets EH-101 helikoptere Offentligt 1/2012. Beretning om forsvarets EH-101 helikoptere (II) Statsrevisorerne 2012-13 Beretning nr. 1 Beretning om forsvarets EH-101 helikoptere Offentligt 1/2012 Beretning om forsvarets EH-101 helikoptere (II) 1/2012 Beretning om forsvarets EH-101 helikoptere (II)

Læs mere

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY NOTAT BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY Indledning De danske F-16 fly planlægges pt. anvendt indtil ca. 2020, hvorefter de knap 40 år gamle fly vil være nedslidte og teknologisk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) (beretning nr.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel. Maj 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel. Maj 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel Maj 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om forsvarets anskaffelse og ibrugtagning af EH-101 helikopterne. Maj 2008

Notat til Statsrevisorerne om forsvarets anskaffelse og ibrugtagning af EH-101 helikopterne. Maj 2008 Notat til Statsrevisorerne om forsvarets anskaffelse og ibrugtagning af EH-101 helikopterne Maj 2008 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Forsvarets anskaffelse og ibrugtagning af EH-101

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om forsvarets EH-101 helikoptere. September 2008

Beretning til Statsrevisorerne om forsvarets EH-101 helikoptere. September 2008 Beretning til Statsrevisorerne om forsvarets EH-101 helikoptere September 2008 BERETNING OM FORSVARETS EH- 101 HELIKOPTERE i Indholdsfortegnelse I. Introduktion og resultater... 1 II. Indledning... 6 A.

Læs mere

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018.

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. Aktstykke nr. 37 Folketinget 2018-19 37 Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at totaludgiften for projektet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) November 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) November 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) November 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) (beretning nr.

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016

DET TALTE ORD GÆLDER. Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016 Udenrigsudvalget 2015-16 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 329 Offentligt Taleseddel DET TALTE ORD GÆLDER Udenrigsudvalget Samråd AX, AY og AZ den 24. august 2016 URU samrådsspørgsmål AX Spørgsmålet

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 1. Resumé Dette er første årlige statusrapport for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret, der

Læs mere

Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel

Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 10. marts 2014 Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer

Læs mere

SAMMENFATNING. Kampflykandidaterne De tre kampflykandidater, der indgår i den danske typevalgsproces,

SAMMENFATNING. Kampflykandidaterne De tre kampflykandidater, der indgår i den danske typevalgsproces, Formål Formålet med dette beslutningsgrundlag er at præsentere Nyt Kampfly Programs evalueringsresultater for de tre kampflykandidater, der indgår i det danske typevalg. Det følger af den politiske aftale

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt 5. december 2016 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2015 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Marts 2009

Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Marts 2009 Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Marts 2009 BERETNING OM BESLUTNINGSGRUNDLAGET FOR ET EVENTUELT KØB AF NYE KAMPFLY i Indholdsfortegnelse I. Introduktion

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 77 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Samråd H, I, J F-35 piloters arbejdstid og støj Taleseddel Spørgsmålene er stillet efter

Læs mere

Det talte ord gælder

Det talte ord gælder Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 314 Offentligt T A L E Tale ved samråd om PROASK den 8. april 2014 Det talte ord gælder 8. april 2014 J.nr. 2014-2704 CAAU/cso Samrådsspørgsmål

Læs mere

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget.

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget. Finansudvalget 2008-09 Aktstk. 121 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt FORSVARSMINISTERENS TALESEDDEL TIL SAMRÅD I FINANSUDVALGET DEN 22. APRIL OM AKTSTYKKE 121. Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK.

Læs mere

18 af foreningens medlemmer var mødt op i Amaliegade, hvor Danmarks Rederiforening venligst havde stillet lokale til rådighed.

18 af foreningens medlemmer var mødt op i Amaliegade, hvor Danmarks Rederiforening venligst havde stillet lokale til rådighed. Kære marineflyvere. Hermed referat fra det seneste medlemsmøde. Referatet er udformet af HAS, og som det ses er referatet udvidet med et bilag, der stammer fra Andreas Krogs blog på nettet. Kortfattet

Læs mere

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom.

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom. Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Samråd D, E og F i Forsvarsudvalget 17. september 2015 Emne: Grundlaget for Irak-krigen og nedlæggelse af Irak-

Læs mere

Samråd, Forsvarsudvalget Fremrykket indkøb af produktionsdele til F december 2016

Samråd, Forsvarsudvalget Fremrykket indkøb af produktionsdele til F december 2016 Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Samråd, Forsvarsudvalget Fremrykket indkøb af produktionsdele til F-35 1. december 2016 Indledning Tak

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER Jeg vil gerne takke for samrådsspørgsmål P, der jo i virkeligheden dækker over en hel række af delspørgsmål.

DET TALTE ORD GÆLDER Jeg vil gerne takke for samrådsspørgsmål P, der jo i virkeligheden dækker over en hel række af delspørgsmål. Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 269 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Samråd P i Forsvarsudvalget 23. juni 2016 Emne: Danske styrkers håndtering af fanger under Irak krigen

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 140 Offentligt (01) DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Q vedr. Irak-retssagerne (operation Green Desert), forældelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om modkøb ved køb af forsvarsmateriel

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Juni 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Juni 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test Juni 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. Oktober 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. Oktober 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel Oktober 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets procedurer for anskaffelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel April 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2013 om

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt 4. november 2015 Til forsvarsforligskredsen På baggrund af MF Bjarne Laustsens henvendelse den 31. oktober 2015 i fortsættelse

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 76 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 76 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 76 Offentligt 20. januar 2016 FAKTANOTAT OM FORHANDLINGSFORLØBET OM GRØNNEDAL- BILAG TIL BESVARELSE AF FOU ALM. DEL SPM. 76 Den daværende

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Samråd den 16. december 2010 om flytning af flyværksted fra Aalborg og reorganiseringen af Forsvarets Personeltjeneste

DET TALTE ORD GÆLDER. Samråd den 16. december 2010 om flytning af flyværksted fra Aalborg og reorganiseringen af Forsvarets Personeltjeneste Forsvarsudvalget 2010-11 FOU alm. del Svar på Spørgsmål 137 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Samråd den 16. december 2010 om flytning af flyværksted fra Aalborg og reorganiseringen af Forsvarets Personeltjeneste

Læs mere

FORSVARSMINISTEREN. 15. marts 2012

FORSVARSMINISTEREN. 15. marts 2012 Folketingsmedlem Troels Lund Poulsen Folketingsmedlem Bjarne Laustsen Folketingsmedlem Marie Krarup Folketingsmedlem Zenia Stampe Folketingsmedlem Holger K. Nielsen Folketingsmedlem Villum Christensen

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt Forsvarsudvalget 2009-10 FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt TALEPUNKTER SAMRÅD VEDR. LÆKAGE I 2007 Spørgsmål H Har ministeren eller Forsvarsministeriet iværksat en intern undersøgelse af den

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 27. september 2017 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel blev i 2016 pålagt nye forpligtelser til at

Læs mere

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø 17. september 2018 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret for 2017 samt for Industripartnerskabet for forsvarsrelateret eksport til USA 1. Resumé Udenlandske leverandører

Læs mere

Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg

Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg den 16. november 2017

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelse af en eventuel undersøgelse af anskaffelse af nye kampfly. November 2007

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelse af en eventuel undersøgelse af anskaffelse af nye kampfly. November 2007 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelse af en eventuel undersøgelse af anskaffelse af nye kampfly November 2007 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelse af en eventuel

Læs mere

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~ Hændelsesforløb 2001 14. Folketingsbeslutning B37 om bl.a. danske specialoperationsstyrkers deltagelse i Operation december Enduring Freedom i Afghanistan. 2001 2002 9. januar - Tolken var udsendt med

Læs mere

Mål- og resultatplan for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse 2018

Mål- og resultatplan for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse 2018 Mål- og resultatplan for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse 2018 Sagsnummer: 2017/003909 Version: 0.5 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Strategisk målbillede... 3 2.1 Strategiske pejlemærker...

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 68 endeligt svar på 28 spørgsmål 4 Offentligt TALEMANUSKRIPT Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter Side 1 af

Læs mere

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne.

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 218 Offentligt Besvarelse af samrådsspørgsmål P, Q og R 25. januar 2017 Samrådsspørgsmål P Spørgsmål: Hvad er konsekvensen af, at kommunerne

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 28. oktober 2008 MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE-

Læs mere

Afgjort den 29. marts 2012

Afgjort den 29. marts 2012 Aktstykke nr. 166 Folketinget 2014-15 (2. samling) Afgjort den 29. marts 2012 Tidligere fortroligt aktstykke I af 21. marts 2012. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25. september 2015.

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2013 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Indhold 1. Indledning... 3 2. Strategisk målbillede... 4 Den koncernfælles mission og vision... 4 Det strategiske målbillede... 4 2.1. Strategiske

Læs mere

Justitsministeriet. Hos hvilken minister ligger ansvaret placeret for, at der. så det sikres, at alle relevante elementer bliver

Justitsministeriet. Hos hvilken minister ligger ansvaret placeret for, at der. så det sikres, at alle relevante elementer bliver Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 191 Offentligt 06-07-05 Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato: 21. juni 2005 Dok.: CMA40057 Politikontoret Udkast til tale Til ministeren

Læs mere

k01 pz /bilag 149 Justitsministeriet.

k01 pz /bilag 149 Justitsministeriet. 1 /bilag Justitsministeriet. København, den 18. maj 2009. 149 a. Justitsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at fortsætte digitaliseringen af tinglysningen, idet der er indgået en tillægsaftale

Læs mere

1. marts apr Afgjort den 12. august Undervisningsministeriet. København, den 15. juni 2010.

1. marts apr Afgjort den 12. august Undervisningsministeriet. København, den 15. juni 2010. Aktstykke nr. 154 Folketinget 2009-10 Afgjort den 12. august 2010 154 Undervisningsministeriet. København, den 15. juni 2010. a. Undervisningsministeriet skal hermed orientere Finansudvalget om fremdriften

Læs mere

Februar Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarsministeriets effektiviseringer

Februar Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarsministeriets effektiviseringer Februar 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Forsvarsministeriets effektiviseringer (beretning nr.

Læs mere

Kampfly - Regeringens indstilling

Kampfly - Regeringens indstilling Kampfly - Regeringens indstilling Typevalg: Regeringen har på baggrund af grundige analyser besluttet at pege på F-35 Joint Strike Fighter som det kampfly, der skal erstatte F-16. Vurderingskriterier:

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 38. Offentligt. Finansudvalget FIU alm. del - 9 Bilag 2. Offentligt. Til Folketingets Finansudvalg

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 38. Offentligt. Finansudvalget FIU alm. del - 9 Bilag 2. Offentligt. Til Folketingets Finansudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 38 Offentligt Finansudvalget FIU alm. del - 9 Bilag 2 Offentligt j.nr. 06-014656 Dato : 21. november 2006 Til Folketingets Finansudvalg Hermed fremsendes statusrapport

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Taleseddel FOU samrådsspørgsmål G Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eva Flyvholm (EL). Besvarelse af samrådsspørgsmål G. Tak for spørgsmålet.

Taleseddel FOU samrådsspørgsmål G Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eva Flyvholm (EL). Besvarelse af samrådsspørgsmål G. Tak for spørgsmålet. Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del Bilag 44 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Samråd G Rigsrevisionens kritik af beslutningsgrundlaget vedrørende anskaffelsen af F-35 kampfly den 7. december

Læs mere

F-35 BORGERMØDE. Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017

F-35 BORGERMØDE. Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017 F-35 BORGERMØDE Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017 Koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen, Forsvarsministeriet Der er truffet politisk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet December 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Helsinki-konventionens

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2006 RN A406/06

RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2006 RN A406/06 RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2006 RN A406/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Integrationsministeriets opgavevaretagelse i forbindelse med integrationsindsatsen

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 27. juni 2003 RN A304/03

RIGSREVISIONEN København, den 27. juni 2003 RN A304/03 RIGSREVISIONEN København, den 27. juni 2003 RN A304/03 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/02 om søredningstjenestens effektivitet

Læs mere

Ombudsmandens undersøgelse af udlændingemyndighederne vejledning om familiesammenføring efter EU-retten mv.

Ombudsmandens undersøgelse af udlændingemyndighederne vejledning om familiesammenføring efter EU-retten mv. Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Sekretariat Åboulevard 7, 1. tv. 1635 København V Telefon: 3539 4344 Telefax: 3535 4344 VPF@varmepumpefabrikantene.dk www.varmepumpefabrikanterne.dk Fælles betingelser 1 for

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 25. maj 2012 (J.nr. 2011-0026098) Afgift som følge

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Januar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø (beretning nr. 9/2014)

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07

RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07 RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07 Notat til Statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet (beretning nr. 8/04)

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del Bilag 19 Offentligt 2015-10 Retningslinjer for Forsvarets anvendelse af tolke og andre lokalt ansatte i forbindelse med indsættelse i internationale operationer 1.

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd AK-AL om bemanding af scannere. Onsdag den 23. marts 2011 i SUU

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd AK-AL om bemanding af scannere. Onsdag den 23. marts 2011 i SUU Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 561 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: SUU m.fl. Samråd AK-AL om bemanding af scannere

Læs mere

Klageadgang ved kortvarigt tvangsindgreb efter bistandsloven

Klageadgang ved kortvarigt tvangsindgreb efter bistandsloven Klageadgang ved kortvarigt tvangsindgreb efter bistandsloven Udtalt, at en godkendt foreløbig afgørelse om tvangsindgreb efter bistandslovens 127, stk. 2, 1. pkt., som på baggrund af barnets hjemgivelse

Læs mere

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen IDA Symposium Arktiske udfordringer Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet Kim Jesper Jørgensen Agenda Arktis set fra Rigsfællesskabet Muligheder og udfordringer Regeringens politik Forsvarsministeriets

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget. Samråd N, O, P F-35 og flystøjberegninger

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget. Samråd N, O, P F-35 og flystøjberegninger Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 115 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Samråd N, O, P F-35 og flystøjberegninger Taleseddel Spørgsmålene er stillet efter ønske

Læs mere

Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10. Afgjort den 22. oktober 2009. Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009.

Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10. Afgjort den 22. oktober 2009. Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009. Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10 Afgjort den 22. oktober 2009 11 Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009. a. Forsvarsministeriet anmoder herved om Finansudvalgets tilslutning til at anvende

Læs mere

Samrådsspørgsmål. Akt 186

Samrådsspørgsmål. Akt 186 Samrådsspørgsmål Akt 186 Der ønskes en uddybende redegørelse for og en drøftelse af årsagerne til og konsekvenserne af den forventede meget betydelige fordyrelse og forsinkelse af projektet. Svar: Indledning

Læs mere

Regeringens indstilling af F-35 som forsvarets nye kampfly

Regeringens indstilling af F-35 som forsvarets nye kampfly Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del Bilag 134 Offentligt Center for Militære Studier, Institut for Statskundskab Regeringens indstilling af F-35 som forsvarets nye kampfly Henrik Breitenbauch, ph.d. Centerleder,

Læs mere

forsvarets anskaffelse og afvikling af Tårnfalken

forsvarets anskaffelse og afvikling af Tårnfalken Beretning til statsrevisorerne om forsvarets anskaffelse og afvikling af Tårnfalken Maj 2006 RB A302/06 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Undersøgelsens resultater...5 II. Indledning...11 A.

Læs mere

UDKAST TIL TALE Til brug for besvarelsen den 19. august 2010, kl , af samrådsspørgsmål BI

UDKAST TIL TALE Til brug for besvarelsen den 19. august 2010, kl , af samrådsspørgsmål BI Retsudvalget 2009-10 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 1422 Offentligt Dok.: MOA40883 UDKAST TIL TALE Til brug for besvarelsen den 19. august 2010, kl. 10.00, af samrådsspørgsmål BI Samrådsspørgsmål

Læs mere

Bilag: 1. Kammeradvokatens skrivelse om dennes involvering i forbindelse med Forsvarets Materieltjenestes

Bilag: 1. Kammeradvokatens skrivelse om dennes involvering i forbindelse med Forsvarets Materieltjenestes FORSVARETS MATERIELTJENESTE FMT FMT-LESEK U 00 2013/007015-559198 2014-01-16 (Bedes anført ved henvendelser) Til Forsvarskommandoen Emne: Forsvarets Materieltjenestes sammenfattende redegørelse for 86

Læs mere

Statusrapport IC4/2. 1. Overordnet status. Status pr. 30. november 2014 Rapportperiode: November 2014. Drift

Statusrapport IC4/2. 1. Overordnet status. Status pr. 30. november 2014 Rapportperiode: November 2014. Drift 1. Overordnet status Drift IC4 kørte i november med en rettidighed på 90,8% og en pålidelighed på 89,0%, hvilket er en forbedring i forhold til oktober måned. Antallet af km mellem hændelser er med 15.626

Læs mere

Tale til besvarelse af spørgsmål A fra den 18. januar 2018

Tale til besvarelse af spørgsmål A fra den 18. januar 2018 Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 5 Offentligt Tale ved samråd 24. januar 2018 Tale til besvarelse af spørgsmål A fra den 18. januar 2018 Vil [ministrene] i forlængelse af svarene

Læs mere

Retningslinjer for industrisamarbejde

Retningslinjer for industrisamarbejde 1. juli 2014 Retningslinjer for industrisamarbejde 1. Anvendelsesområde 1.1. Retningslinjerne finder anvendelse på Forsvarsministeriets anskaffelser af nyt forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser fra

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning November 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

Taleseddel FOU samrådsspørgsmål A Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rasmus Nordqvist (ALT), Nikolaj Villumsen (EL) og Holger K. Nielsen (SF).

Taleseddel FOU samrådsspørgsmål A Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rasmus Nordqvist (ALT), Nikolaj Villumsen (EL) og Holger K. Nielsen (SF). Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 46 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Taleseddel FOU samrådsspørgsmål A Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rasmus Nordqvist

Læs mere

BILAG 0 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM DEFINITIONER

BILAG 0 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM DEFINITIONER BILAG 0 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM DEFINITIONER 1 INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. Formål med bilag: Formålet

Læs mere

TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY

TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY EVALUERING AF EUROFIGHTER, JOINT STRIKE FIGHTER OG SUPER HORNET TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY SAMMENFATNING Formål Formålet med dette beslutningsgrundlag

Læs mere

Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84. 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp. Kampmannsgade 1 1780 København V

Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84. 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp. Kampmannsgade 1 1780 København V Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp Baggrund Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har som fondsmyndighed for ebhfonden, CVR-nr. 15 63 60 84 foretaget undersøgelser

Læs mere

Mål- og resultatplan for Materiel- og Indkøbsstyrelsen 2019

Mål- og resultatplan for Materiel- og Indkøbsstyrelsen 2019 Mål- og resultatplan for Materiel- og Indkøbsstyrelsen 2019 Version 1.0 20.12.2018 Indhold Indledning 3 Det strategiske målbillede 3 Strategiske pejlemærker 3 Mål for 2019 5 Opfølgning 7 Påtegning 8 Indledning

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse 8. februar 2016 J.nr.

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Februar 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om ministeriernes

Læs mere

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\559276\dokumenter\akt162.fm 15-06-07 12:42:20 k02 pz

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\559276\dokumenter\akt162.fm 15-06-07 12:42:20 k02 pz 1 Kulturministeriet. København, den 12. juni 2007. 162 a. Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at overføre 11 mio. kr. fra det overskydende licensprovenu fra 2006 til 21.11.01 Kulturministeriets

Læs mere

Bilag 9. Ændringshåndtering. Udbud af Medical Device Information Collection

Bilag 9. Ændringshåndtering. Udbud af Medical Device Information Collection Bilag 9 Ændringshåndtering Udbud af INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med Bilag: Formålet med dette Bilag

Læs mere

Afgjort den 28. marts Justitsministeriet. København, den 19. marts Aktstykke nr. 106 Folketinget AA011345

Afgjort den 28. marts Justitsministeriet. København, den 19. marts Aktstykke nr. 106 Folketinget AA011345 Aktstykke nr. 106 Folketinget 2018-19 Afgjort den 28. marts 2019 106 Justitsministeriet. København, den 19. marts 2019. a. Justitsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til: At der i regi af

Læs mere

BILAG 13 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM RISIKORAPPORTERING SAMT PROAKTIVE HANDLINGER

BILAG 13 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM RISIKORAPPORTERING SAMT PROAKTIVE HANDLINGER BILAG 13 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM RISIKORAPPORTERING SAMT PROAKTIVE HANDLINGER 1 INSTRUKTION TIL BESVARELSE AF BILAGET: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse

Læs mere

Kvartalsrapport vedr. fase 2 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008

Kvartalsrapport vedr. fase 2 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008 Notat Hovedcentret Strategi og udvikling Projektkontoret 13. juni 2008 J. nr. 08-048898 Kvartalsrapport vedr. fase 2 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008 1. Indledning Finansudvalget besluttede

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om Forsvarets indkøb af større materiel. Februar 2010

Beretning til Statsrevisorerne om Forsvarets indkøb af større materiel. Februar 2010 Beretning til Statsrevisorerne om Forsvarets indkøb af større materiel Februar 2010 BERETNING OM FORSVARETS INDKØB AF STØRRE MATERIEL Indholdsfortegnelse I. Introduktion og resultater... 1 II. Indledning...

Læs mere

Jeg har nu modtaget en udtalelse fra Forsvarskommandoen, som har følgende ordlyd:

Jeg har nu modtaget en udtalelse fra Forsvarskommandoen, som har følgende ordlyd: Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg 2. maj 2012 Der blev den 20. april 2012 stillet to spørgsmål fra Forsvarsudvalget på foranledning af Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten (spørgsmål 217 og 218).

Læs mere

Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål BB, BC og BD stillet af Steen Gade (SF) Jeg vil besvare de 3 spørgsmål samlet.

Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål BB, BC og BD stillet af Steen Gade (SF) Jeg vil besvare de 3 spørgsmål samlet. Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 316 Offentligt Ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål BB, BC og BD stillet af Steen Gade (SF) 1 Jeg vil besvare de 3 spørgsmål samlet. Det

Læs mere

Samrådsspørgsmål E Ministeren bedes redegøre for forløbet vedrørende svindlen med refusion vedrørende

Samrådsspørgsmål E Ministeren bedes redegøre for forløbet vedrørende svindlen med refusion vedrørende Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Tale 3. september 2015 J.nr. 15-2489771 Tale til samrådsspørgsmål E, F, G, H, og K Samrådsspørgsmål E Ministeren

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05

RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05 RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05 Notat (nr. 2) til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Post Danmark MailHouse s økonomi (beretning nr. 7/00) 1. I mit notat af 28.

Læs mere

Cirkulæreskrivelse nr januar 2010

Cirkulæreskrivelse nr januar 2010 Jørgen Holst Partner jho@holst-law.com T +45 8934 1155 J.nr. 039560-0002 JHO/JGE Cirkulæreskrivelse nr. 7 6. januar 2010 SKS 21-354/2009 Selskabet af 1. september 2008 A/S under konkurs CVR nr. 50020010

Læs mere

Der overføres 1,0 mio. kr. til Anlægsprojekter på jernbanen til anlæg af Stilling og Laurbjerg stationer.

Der overføres 1,0 mio. kr. til Anlægsprojekter på jernbanen til anlæg af Stilling og Laurbjerg stationer. Aktstykke nr. 88 Folketinget 2018-19 Afgjort den 28. februar 2019 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 20. februar 2019. 88 a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed

Læs mere