NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til flere end 5.300

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til flere end Kære læser! Året er ved at være gået og der er ikke meget du kan gøre ud over at bruge den sidste lille rest af året til lidt eftertænksomhed. Til gengæld har du et helt nyt ubrugt år foran dig. Som service eller inspiration har jeg 12 gode forslag til, hvordan du kan bruge Vi kan også tilbyde dig en spændende artikel om en vinders anatomi. Copenhagen Consulting Company har lavet en analyse, der giver et godt fingerpeg om, hvad ledere skal fokusere på, hvis de vil komme ud som vindere på den anden side af krisen. I 5 skarpe til en leder har Adm. direktør Claus Bretton-Meyer fra TV 2 SPORT A/S overtaget stafetten. Og derudover kan vi udover nogle spændende kurser tilbyde dig en række nye inspirationsmøder. Og så er der blot tilbage at ønsker jer alle en god jul og et godt nyt år! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør Indhold i dette nummer: 1. Værsgo: 2010 måned for måned 2. Hvordan er dine møder? Deltag i ny undersøgelse 3. Ledelse i øjenhøjde studiekreds 4. Hvad er ledelse i grunden? - og andre inspirationsmøder 5. En vinders anatomi et portræt af morgendagens vindere 6. Teori U, hvad er nyt og hvad kan det bruges til? Kursus med nye datoer for "5 skarpe" om ledelse - en gæsteskribent! 8. God ledelse kan ikke sættes på formel 9. Ledelse af forandringer Kursus med nye datoer for Køb en god bog 11. Opslåede lederstillinger Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på

2 1. Værsgo: 2010 måned for måned Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på Året er ved at være gået og der er ikke meget, du kan gøre ud over at bruge den sidste rest til lidt eftertænksomhed. Til gengæld har du et helt ubrugt år foran dig. Tænk på alt det, du kan få ud af det nye år! Som en service eller lidt inspiration til dig har jeg 12 gode forslag til aktiviteter på din arbejdsplads i måned for måned. Januar: Spark det nye år i gang! En god start på året lægger grundlaget for en god afslutning og et godt resultat sidst på året. Sæt en halv eller hel dag af til sammen med dine medarbejdere at stille skarpt på jeres fokusområder i Lav noget sammen, der giver god energi og får rystet det gamle og måske lidt kriseprægede 2009 af jer. Februar: Arranger en kollegadag Februar måned er en mørk tid og der er stadig langt til foråret. Giv og få noget energi på Forkæl din kollega-dag. Det behøver ikke at koste alverden. Det er en dag, hvor vi hver især viser vores nærmeste kollega opmærksomhed ved f.eks. hente kaffe, stille en lille blomst på bordet, hjælpe med at gøre dagens arbejde nemmere for kollegaen, spille kollegaens yndlingsmusik - i det hele taget gøre de små ting, som vi godt ved, at vores kollega vil blive glad for. Marts: Dialogdag om processer og samarbejde I løbet af marts måned arrangerer vi en dag, hvor der er systematisk dialog på kryds og på tværs af organisationen. Formålet med dialogdagen er at drøfte, hvordan processer og samarbejde kan optimeres. Det skal planlægges lidt, men det kan give en masse energi til organisationen samt forbedre arbejdsgange og samarbejde i det hele taget. April: MUS-samtaler Hvis ikke I har planlagt jeres medarbejderudviklingssamtaler andre tider på året, så kan april måned være et godt bud. Husk at det ikke bare skal være noget der overstås, men det skal give mening både for ledelsen og for medarbejderen. Husk også at få lavet en realistisk handlingsplan og sørg for at få fulgt op på MUS-samtalen. Læg aftalerne ind i din kalender, så du husker opfølgningen.

3 Maj: Kundens dag Uanset hvor vi er ansat, har vi alle kunder. Det kan være, at det er interne kunder, men der vil altid være nogle, som er modtagere af vores ydelser/arbejde. På Kundens dag arbejder I med en række spørgsmål, eksempelvis: - Hvem er mine kunder? - Hvilke forventninger har mine kunder til mig og den ydelse eller produkt, jeg leverer? - Lever jeg op til mine kunders forventning? For meget eller for lidt? - Hvordan kan jeg fastholde mine kunder? Juni: Oprydning Sommerferien står for døren og giver på godt og ondt et afbræk i vores arbejde. Derfor er juni måned et godt tidspunkt at kigge på alle de forskellige aktiviteter og projekter, der er gang i. Hvad der kan afsluttes inden sommerferien, bør gøres færdigt. Nogle projekter skal måske helt nedlægges. Vi kan sparer energi, tid og ressourcer, hvis vi ikke skal hive gamle uafsluttede opgaver og projektet frem igen efter sommerferien, men i stedet kan starte mere eller mindre på en frisk. Juli: Gennemfør 5 ting, du normalt ikke får gjort Juli måned er de fleste steder præget af ferie. Det vil sige, at tempoet som regel er lidt mere afdæmpet. Brug denne måned til at få lavet ting, du ellers ikke har fået tid til i løbet af året. Det kunne eksempelvis være: - At arrangere inter uddannelse for de tilstedeværende - At læse noget faglitteratur - At rydde op i skuffer og skabe - At gå tur i frokostpausen - At tage tidligt hjem og nyde at du har tid til det. August: Slutspurten planlægges Vi er friske tilbage fra ferien og har stadig masser af handlemuligheder for resten af året. Derfor er det nu, slutspurten skal planlægges. Hvordan vil vi slutte 2010? Hvilke resultater skal vi have i hus? Hvor og hvordan skal vi sætte ind for at få resultaterne i hus? September: Ideernes dag Brug en dag på at få hele organisationens gode ideer op til overfladen. Sæt eventuelt et par temaer op, hvor I gerne vil have at de gode ideer kommer frem. Denne dag er det forbudt at sige: Det har vi prøvet før og Det kan ikke lade sig gøre. Vi realitetstjekker efterfølgende ideerne. Og oftest viser det sig, at selv ved de mest urealistiske ideer, er der noget der kan bruges. Oktober: Salgets dag På denne dag har vi fokus på salget. I de organisationer, hvor man ikke har et direkte salg, kan man tænke på de ydelser, man leverer til borgere, sine interne kunder eller brugere. De spørgsmål man på denne dag kan arbejde med i organisationen er eksempelvis: - Hvad er det egentlig vi sælger? - Har vi de rigtige varer på hylden? - Kunne vi sælge mere? - Kunne vi sælge andet? - Kunne vi sælge til andre? Til hvem og hvordan? - Hvordan kan vi støtte salget?

4 November: Planlægning af 2011 Det er ikke for tidligt, at vi får lagt en plan for Hvad vil vi bruge året til og hvad skal indsatsen være? Hvor skal det ledelsesmæssige fokus være i 2011? December: 2010 lukkes og slukkes De løse ender for 2010 samles op og bindes. Har du udestående med dine kollegaer, sørger du for at få ryddet op. Bordet skal være rent både i konkret og i overført betydning. Så kan du gå ind i det nye år uden at skulle slæbe rundt på en tung bagage fra det forrige år. Ovenstående er ment som inspiration. Det kan være, at det passer dig bedre at lægge aktiviteterne anderledes i løbet af året eller at det er nogle helt andre aktiviteter, du vil tage op i Det vigtigste er imidlertid, at du får gjort dig nogle tanker om, hvad du vil bruge 2010 til. Godt nytår! 2. Hvordan er dine møder? - Deltag i ny undersøgelse De fleste af os bruger rigtig meget tid på møder - det er en del af vores arbejde. Derfor finder Teglkamp & Co. det interessant at undersøge kvaliteten af møderne, hvad gør vi godt og hvad kunne vi gøre bedre? Del dine erfaringer og brug 5 minutter på at besvare spørgsmålene. Du kan gå ind via vores hjemmeside eller via dette link: 3. Ledelse i øjenhøjde Studiekreds om ledelse Vil du sætte ledelsesudvikling på din egen dagsorden? Har du lyst til at møde andre med samme interesse og lade dig inspirere? Har du lyst til at arbejde aktivt med refleksion omkring ledelse og med erfaringsudvikling? Så er denne studiekreds helt sikkert noget for dig! Vi har udvalgt relevante ledelsestemaer, vi sætter til diskussion! Deltag 6 torsdage fra kl Første emne er: Hvorfor er forandringsledelse så svært? Læs mere på hvor du også kan tilmelde dig studiekredsen.

5 4. Hvad er ledelse i grunden? og andre inspirationsmøder Få en god start eller afslutning på dagen. Book et inspirerende indlæg af ca. 1½ times varighed. Hvad med: Hvad er ledelse i grunden? eller Introduktion til Teori U eller Alfahanner (og -hunner) på godt og ondt i organisationen eller Få bedre og mere effektive møder! eller Leadership og management! eller en af de mange andre muligheder for at få en god start eller slutning på dagen. Hent den uddybende beskrivelse på eller kontakt os direkte på 5. En vinders anatomi et portræt af morgendagens vindere Frederik Bisberg arbejder som seniorkonsulent hos konsulentvirksomheden Copenhagen Consulting Company (CoCoCo). Frederiks arbejde er primært fokuseret på udvikling, optimering og forbedring af strategiske salgs- og marketinginitiativer fra strategisk arbejde til operationel implementering med henblik på at sikre projekters succes. Udover generel strategi og salgsstrategi har Frederik arbejdet med virksomhedsledelse, hvilket har givet ham et solidt grundlag for planlægning og praktisk implementering af organisatorisk udvikling. Den nuværende finansielle krises vindere har ingen magisk løsning på, hvorfor de klarer sig bedre, deres produkter er generelt ikke specielt innovative og de har ikke unikke produkt- eller markedspositioner. Vinderne gør blot som al litteratur og alle eksperter foreskriver, så der er ikke noget nyt under solen. Det interessante er, hvorfor 73% af alle danske virksomheder så ikke gør det. Copenhagen Consulting Company gennemførte i juli 2009 en større analyse, der havde til formål at undersøge, hvad der adskiller virksomheder, der klarer sig godt gennem krisen. Analysen blev gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danske virksomheder og giver dermed et retvisende indblik i hvorfor så mange virksomheder ikke lykkes så godt som de bedste. Analysen fandt, at vinderne konsekvent forfulgte fire hovedmål: Klar forståelse af markedskonjunkturerne og deres konstante bevægelse i cyklusser Nærhed og dialog med kunder, leverandører og virksomhedens

6 øvrige interessenter En organisation, der forstår og evner at tilpasse ændringerne i markederne En stærk leder og ledelse, der tydeligt viser vejen gennem de turbulente tider Der er næppe mange, der vil være uenige i, at ovenstående fire hovedområder alle er væsentlige for at klare sig igennem en krise og for generelt at lede en virksomhed med succes. At det blot er 27 % af samtlige virksomheder i Danmark der evner at følge de fire områder kan derfor undre, men undersøgelsen påpegede en række elementer, der kan være medvirkende årsag til, at det ikke altid er så let at gøre, hvad lærebøgerne og eksperterne foreskriver. Kendskab til markedskonjunkturerne kræver viden om, hvordan man finder og anvender markedsdata. Mange ledere er ikke klar over, at de markeder deres virksomhed opererer på, bevæger sig i cykliske bevægelser man har en tendens til at lede sin virksomhed efter den for tiden eksisterende konjunktur. I praksis betyder det, at lederne opruster, udbygger, tilbygger og ansætter i opgangsperioder og afskediger, nedruster og lukker i nedgangsperioder uden nævneværdig skelen eller hensyntagen til, at konjunkturen vender igen og det gør den. Lederne er nødsaget til at holde sig tæt opdateret med konjunkturudviklingen gennem overvågning af brancherelevante nøgledata, og på samme tid sikre at virksomheden bliver ledet på en måde, der modvirker tendens til overinvestering i gode tider og for kraftige nedskæringer i mindre gode tider. Virksomheden skal med andre ord hele tiden være klar til den næste konjunkturændring og samtidig have en god idé om, hvornår den indtræffer. Mange ledere prioriterer ikke nærhed til kunder og leverandører de mener, at det må være den enkelte afdelings ansvar. En yderligere forstærkning af virksomhedens viden om markedskonjunkturerne og virksomhedens egen fremtid kommer fra jævnlige samtaler med både kunder, leverandører og øvrige virksomhedsinteressenter (bankforbindelser, rådgivere, mv.). Erfaringerne fra vindervirksomhederne viser, at der er meget vundet ved at lederne jævnligt taler med kunder, leverandører, medarbejdere og andre i virksomhedens interessesfære også selvom dem, lederne taler med er uden for lederens afdeling eller ansvarsområde. Det er nemlig oftest de menige medarbejdere, der først har en fornemmelse af, at noget er ved at ændre sig, da de typisk er i noget tættere kontakt med kunder og leverandører. På samme måde giver det god mening at bruge tid med kunderne, da de også vil mærke kommende markedsændringer tidligere. Kort fortalt kan virksomhedsledelsen få et mere nuanceret indblik i virksomhedens fremtid ved at være tæt på og forstå de nære omgivelser.

7 6. Teori U, hvad er nyt og hvad kan det bruges til? Kursus med nye datoer for 2010 Teori U er udviklet af Otte Scharmer og handler i meget brede træk om det indre øjeblik, hvor store ledelsesbedrifter fødes, og hvor der tegner sig nye muligheder for fremtiden. Den handler om fundamentale ændringer og om at lede ind i fremtiden. Hvori består det nye? og hvordan adskiller det sig fra mere klassiske tilgange til forandringer? På kurset tager vi afsæt i de klassiske tilgange til forandringer og til forandringsledelse. Med udgangspunkt heri præsenterer vi nye tanker og tendenser på området, inden vi sætter fokus på Teori U. Konsulent Anne Tang Thomsen har tilrettelagt et spændende kursus. Læs mere om kurset på hvor du også kan tilmelde dig skarpe om ledelse Claus Bretton-Meyer (f. 1965).Uddannelse: Officer i forsvaret, MBA fra Copenhagen Business School. Arbejdede i perioden 2002 til 2007 som regionsdirektør i analysevirksomheden Cision (tidligere Observer) med ansvar for 900 medarbejdere i Norden de baltiske lande. Tidligere nordisk direktør i Azlan Scandinavia A/S.Blev i april 2007 udnævnt til administrerende direktør for TV 2 SPORT A/S, et nystartet joint-venture mellem TV 2 og MTG. Tiltrådte stillingen i juli 2007 og har i dag ansvaret for bl.a. tv-kanalerne TV 2 SPORT og TV 2 SPORT HD samt sportssitet tv2sport.dk - en forretning i kraftig vækst. Medstifter af VL-11, Bestyrelsesmedlem i Effective-Learning A/S, Soldaterlegatet.dk, medlem af repræsentantskabet i Fonden Rolighed og bestyrelsesmedlem i Det Has- 1) Hvorfor blev du leder? Det var i bund og grund nok mere en tilfældighed end en bevidst valgt strategi. Min første oplevelse med ledelse kom allerede da jeg var år og blev udnævnt til patruljefører i den spejdertrop jeg havde været medlem af i flere år. Det viste sig, at jeg havde nogle naturlige lederevner som var effektive i det frivillige system. Det viste sig at effektiv ledelse førte bedre resultater med sig. Derefter blev det naturligt, at tage en lederuddannelse i Forsvaret. 2) Hvilke er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu? I krisetid - som i opgangstider - er det afgørende at holde fokus på at en kommerciel forretning skal levere bundlinje. Der er så mange der taler om god ledelse, men som ikke er i stand til at levere vækst og en stærk bundlinje. Det er i krisetid vi skal tage de svære ledelsesmæssige beslutninger og stå ved dem.

8 3) Hvordan sørger du for at udvikle dig som leder? Først og fremmest ved at være åben for input. Det er afgørende, at jeg har et 360 grader billede af min ledelsesstil og den effekt det har på ledere og medarbejdere. Forandringsparathed er afgørende. Endvidere tog jeg i 2006 en MBA på Copenhagen Business School for at blive opdateret på de nyeste værktøjer og for at udvikle mig selv som person. Jeg holder mig opdateret ved at være strategirådgiver på hovedopgaverne på MBA på CBS, samt at have en række bestyrelsesposter. 4) Hvad er de største faldgruber for en leder? At miste fokus på hvad det er for en opgave man er sat til at løse - ledelse er ikke målet i sig selv, men det middel der skal sikre at en organisation udvikler sig og konstant tjener penge til ejerne. 5) Hvilke råd vil du give til nyudnævnte ledere, der gerne vil godt på vej? Få en tatovering med de tre kritiske succesfaktorer der gælder for den forretning man er sat til at vækste - og så holde alle indsatser op imod disse tre - hver dag. Udskyd alt andet. 8. God ledelse kan ikke sættes på formel Ingenting kommer af kommer af ingenting. En velfungerende ledergruppe, der skaber gode resultater kræver fokusering på ledergruppens opgave og hårdt arbejde. Gode ledergrupper Gode ledergrupper kan ikke sættes på formel Gode ledergruppen kan ikke sættes på en formel, men tilstedeværelsen af nogle elementer er helt klart en god start for en god ledergruppe, der ønsker at skabe gode resultater: Godt kendskab til hinanden Tillid og respekt for hinanden Fuldstændig klarhed over, hvad der er ledergruppens mission En fælles tilgang til god ledelse En god arbejdsform og disciplin i ledergruppen Refleksion og evaluering af arbejdet i ledergruppen Mod til at udfordre hinanden og arbejder i ledergruppen Klar kommunikation med ledergruppens interessenter.

9 Konkret designet udviklingsprogram Ligesom mennesker er forskellige er ledergrupper det også. Derfor har Teglkamp & Co. ikke at fast udviklingsprogram, som alle ledergruppen skal igennem. Teglkamp & Co. har udviklet en hel palet af tilbud til ledergruppen, som kan sættes samme i forhold til, hvad der giver mest mening og skaber størst værdi for den enkelte ledergruppe. Læs mere på og kontakt os direkte på tlf.: eller på 9. Ledelse af forandringer kursus med nye datoer for 2010 I samarbejde med Aros Kurser gennemfører Susanne Teglkamp kurser i forandringsledelse. Udover selve kurset får du konkret sparring på forandringsledelse både før og efter kurset. Kurserne afholdes både i København. Hvis du skal over bæltet gives en Storebæltsrabat på 15% af kurset. Du kan læse mere om kurset på hvor du også kan tilmelde dig. 10. Køb en god bog! Nu har du mulighed for at købe bogen Ledelse i øjenhøjde til inspiration og refleksion. Bogen indeholder 16 af Susanne Teglkamps tidligere udsendte artikler, som er blevet redigeret og flot illustreret. Bogen er udgivet i et samarbejde med Sjællandske Medier. Bogen indeholder bl.a. følgende artikler: Er din tid en mangelvare? Management og leadership Hvordan bliver du nedlagt af en headhunter? Få mere effektive møder! Bogen koster 120 kr. plus moms og forsendelse. Du kan bestille bogen via vores hjemmeside eller du kan gå direkte ind via dette link: 11. Opslåede lederstillinger Vi udvælger og bringer hver måned i vores nyhedsbrev 5 lederstillinger, som lige nu er slået op på jobportalen StepStone. I denne måned har vi udvalgt: Facility Management Managing Director IT-Jobbank Chief Finance Manager / CFO with Atlantic Petroleum Atlantic Petroleum P/F Novozymes A/S

10 Sales Manager Helm Skandinavien A/S Juridisk direktør søges SKAT Se alle de øvrige ledige lederstillinger på vores hjemmeside Stillingerne vises i samarbejde med jobportalen StepStone A/S

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Der er mange, der stadig hænger fast i krisen. Og så er der dem, der er kommet videre. Ulrik Hartmann, direktør og ejer af

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Vi foretager hele tiden valg. Nogle gange står valget, om vi fortsat har lyst til at være ansat i virksomheden, vi

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Martsnummeret af Nyhedsbrev om ledelse kommer sammen med foråret. Det vil du bl.a. kunne mærke på de mange spændende

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet DJØF Karriereguide 2010/11 Vejen til drømmejobbet DJØF KARRIEREGUIDE 2010/11 Vejen til drømmejobbet er blevet længere Op ad bakke. Det er vilkårene, når du søger job som nyuddannet i krisetider, hvor

Læs mere

Den Globale Købmand 2007 www.futurelab.dk

Den Globale Købmand 2007 www.futurelab.dk www.futurelab.dk Den Globale Købmand Klassiske dyder - vejen til bedre bundlinie 2007 Om Future Lab Business Consulting Future Lab Business Consulting er en managementkonsulent virksomhed i Grey / WPP,

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere

BESTYRELSESARBEJDE. Forandringsledelse ledelse i forandring. Februar 2009

BESTYRELSESARBEJDE. Forandringsledelse ledelse i forandring. Februar 2009 ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE Februar 2009 BESTYRELSESARBEJDE Øgede krav til bestyrelserne Mange mediesager og en verserende krise lægger pres på bestyrelserne. Faren

Læs mere

Karriereguide 2012 /13

Karriereguide 2012 /13 Karriereguide 2012 /13 Deltag i KarriereTouren Læs mere på side 8 og find din vej til jobbet Drømmen om jobbet. Flere jobs til akademikere Leder side 3 Direkte fra studiet til karrierejob i London Det

Læs mere

Forvent det utænkelige

Forvent det utænkelige Forvent det utænkelige en fortælling om Jonstrupvangs værdiproces Forvent det utænkelige er blevet til på baggrund af kvalitative fokusgruppeinterview med tre medarbejdere, seks gruppe- og afdelings ledere

Læs mere

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM TRIVSEL PÅ KONTORER TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN INDHOLD 4 FORORD 8 HVAD ER TRIVSEL OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ? 11 HVAD KAN I HVER ISÆR BIDRAGE

Læs mere

DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET KOMPETENCE- UDVIKLING

DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET KOMPETENCE- UDVIKLING Kompetence opdatering Få opdateret virksomhedens kompetencer DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET Decentralisering af HR Opnå fordele med decentrale løsninger af HR KOMPETENCE- Nr. 1 / Maj 09 UDVIKLING

Læs mere

Best. Practice. Få mere ud af dine konsulenter. KMD sætter eksterne ressourcer i system. Konsulentindkøb uden omveje. Kun plads til de bedste SDC

Best. Practice. Få mere ud af dine konsulenter. KMD sætter eksterne ressourcer i system. Konsulentindkøb uden omveje. Kun plads til de bedste SDC Best ProData Consult-magasin om IT, projekter og menneskene bag. Nr. 1, 2012 Practice KMD sætter eksterne ressourcer i system SDC Konsulentindkøb uden omveje Saxo Bank Kun plads til de bedste Kim Bendixen,

Læs mere

Ledelse. på ældreområdet. ni fortællinger til eftertanke. Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ

Ledelse. på ældreområdet. ni fortællinger til eftertanke. Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Ledelse på ældreområdet ni fortællinger til eftertanke Susanne Sondrup DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Indhold Ledelse på ældreområdet ni fortællinger til eftertanke Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR

LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR Erfaringerne fra Vækst via Ledelse viser, at lederudvikling er et helt afgørende sted at sætte ind for at sikre øget vækst i Danmarks små og mellemstore virksomheder. Anders

Læs mere

Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD

Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD Marts 2010 Center for Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N Projekt VoksenADHD En midtvejsevaluering af et projekt

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2 Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2014 Rick Maurer Dette dokument må distribueres frit så længe der ikke

Læs mere

Skab gode trivselsprocesser

Skab gode trivselsprocesser Skab gode trivselsprocesser Inspiration til arbejdet med trivsel og psykisk arbejdsmiljø frastresstiltrivsel.dk Indhold: 3 Skab gode trivselsprocesser 25 Grundlaget for pjecen 6 Systematik i indsatsen

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø på Svendborg Tekniske Skole

Psykisk arbejdsmiljø på Svendborg Tekniske Skole Psykisk arbejdsmiljø på Svendborg Tekniske Skole Maj 2001-november 2002 Evalueringsrapport vedr. projektnr. 23-020 Støttet af Udviklings- og Omstillingsfonden Indholdsfortegnelse Kort resumé af projektet...

Læs mere

De første 100 dage. som leder af en fusioneret organisation

De første 100 dage. som leder af en fusioneret organisation De første 100 dage som leder af en fusioneret organisation De første 100 dage som leder af en fusioneret organisation 2 DE FØRSTE 100 DAGE Indhold Forord 5 Når fusioner fungerer 6 Fokus på medarbejdere

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

En kur mod sygefravær?

En kur mod sygefravær? En kur mod sygefravær? Helhedsorienterede indsatser for et lavere sygefravær Erfaringer fra fire udvalgte kommuner Indhold Forord... 3 En kur mod sygefravær?... 4 De fire udvalgte kommuner... 10 Fundamentet

Læs mere

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Nr. 6 - Oktober 2012 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema arbejdstid I Topdanmarks alarmcentral banker pulsen hele døgnet tema side 4-17 Fokus på timebanken: Læs her,

Læs mere

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Skrevet af Ann Carina Tetschner, Konsulent, Center for arbejdsliv og læring 1 Forord til

Læs mere