DN Mariagerfjord. Årsberetning Indledning. Fredning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DN Mariagerfjord. Årsberetning 2013. Indledning. Fredning"

Transkript

1 DN Mariagerfjord Årsberetning 2013 Indledning FN's klimapanel: Verdens CO2-budget er snart brugt op har været det varmeste årti hidtil Det årlige tab af masse fra Grønlands indlandsis er mere end 6-doblet det seneste årti i forhold til årtiet før. Trods disse mange advarsler sker der forstemmende lidt for at nedbringe udledningen af drivhusgasser også i lille Danmark, selv om man har nok så gode intentioner. Penge og vækst betyder alt og man lukker øjnene. Det er jo ikke os, det måske lige kommer til at gå ud over, men vi bliver nødt til at tænke over, hvordan klimaforandringerne vil komme til at påvirke vores børnebørn og deres børn. I det små gør vi ganske vist noget. DN's klimakommuneprojekt er udbredt til næsten alle landets kommuner og her i Mariagerfjord har kommunen forlænget aftalen for endnu en 4-års periode og hermed forpligtet sig til at reducere kommunens CO2-udslip med min. 2% pr år. Mange bække små gør som bekendt en stor å. Forandringerne kommer nedefra og ikke fra alverdens politikere, der stort set lader stå til og intet sker. Fredning Marienhøj Hede. Marienhøj Hede var efterhånden ved at gro til, så den havde mistet sit oprindelige præg af åbent hedelandskab. Det er derfor glædeligt, at det nu er lykkedes kommunen at få iværksat pleje af området. Hele arealet er hegnet ind og skotsk højlandskvæg græsser området af. Der er etableret adgang til fredningen og der vil forhåbentlig snart blive opsat informationstavler. Vi ville gerne have, at der kom P-pladser og at der kunne blive lavet en folder, men det lader vente på sig. Hadsund Syd

2 Natur- og Miljøklagenævnet har besigtiget arealet 23. oktober og der har efterfølgende været afholdt offentlig møde. Alstrup Krat og Ajstrup Det er et stort problem, at plejen bliver misligholdt. I Ajstrup har man ganske vist fået afgræsning af nogle strandarealer, men den øvrige pleje, som ifølge fredningskendelsen skulle sættes i værk senest 2010, er endnu ikke effektueret. En revideret plejeplan, som vi også har fået stillet i udsigt, har endnu ikke set dagens lys. Det samme gælder Alstrup Krat. Her var man i begyndelsen af året gået i gang med at lave en plejeplan, men efter at den medarbejder, der var sat på sagen, sagde sin stilling op, er der ikke sket noget. Det er meget kritisabelt, at kommunen ikke overholder de plejebestemmelser, der er fastsat i fredningskendelserne og vi har da også flere gange påpeget dette. Heldigvis ser det nu ud til, at der er ved at ske noget i Ajstrup, idet kommunen for nylig har meddelt, at man her i efteråret vil besigtige og vurdere områdets naturtilstand med henblik på planlægningen af den fremtidige naturpleje. Vandløb Østerkær Bæk Mariagerfjord Kommune udsendte i november 2012 et restaureringsprojekt for Østerkær Bæk. Vi er enige i målsætningen om at opnå en god økologisk tilstand i vandløbet. Men efter vores opfattelse burde man tage skridtet fuldt ud og foretage en gensnoning af hele Østerkær Bæk samt tilløbet Sønderkær Bæk, som desuden bør åbnes, hvor den er rørlagt. Desuden mener vi, at projektet bør omfatte en genetablering af True Sø. Kommunen er for så vidt enig, men har ikke for øjeblikket midler til at efterkomme vores ønsker. Kirkedals Bæk Naturgenopretning af Kirkedalsbækken i Hobro Østerskov Kirkedalsbækken er et lille vandløb som skærer sig dybt ned i terrænet i Hobro Østerskov. Bækken løber gennem en blomsterrig askelund og udmunder i Mariager Fjord efter at have passeret Ørnedalsvej.

3 Dyrelivet i vandløbet varierer meget fra år til år og er på nogle strækninger ikke nær så artsrigt, som det burde være ud fra vandløbets udformning. Forklaringen ligger i at vandløbet nogle steder i den nedre strækning ved Ørnedalsvej er stemmet op af spærringer, der hindrer både fisk og smådyr i at passere, og andre steder er der voldsom sandvandring og aflejring af sand på bunden i den nedre, regulerede del af vandløbet, så ynglebetingelser for fisk, smådyr og vandplanter er ringe. Baggrunden for forholdene er at dele af vandløbet i 1930 erne blev opstemmet med beton med henblik på opdræt af ørreder. Rester af betonspærringerne eksisterer endnu og er med til at forstyrre vandløbets frie løb. De gamle ørreddamme er forvandlet til et moseområde. Vandløbet ledes under Ørnedalsvej i et rør, hvor der i dag er så stort et fald, at det er næsten umuligt for en fisk at svømme op. I forbindelse med projekt Grønt partnerskab for Hobro Østerskov, med deltagelse af Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen og Mariagerfjord Kommune, har Mariagerfjord Kommune udarbejdet et forslag til naturgenopretning af Kirkedalsbækken (I forslaget benævnt Kirkdalbækken). Kommunen har aftalt med Hobro sportsfiskerforening at de vil yde praktisk assistance ved projektets gennemførelse. Betonspærringen ved Ørnedalsvej fjernes, så vandløbet igen kan løbe frit, og ørreder og smådyr finde vej op gennem vandløbet. Endvidere skal faldet ved rørunderføringen udjævnes så meget, at det bliver muligt for fiskene at passere. På en reguleret strækning lægges bækken desuden i nye slyngninger, og der vil blive lagt sten og gydegrus i vandløbet. Man planlægger at lave ca. 20 nye gydebanker til ørrederne. Det er ikke et dyrt projekt. Omkostningerne forventes at blive ca kr. Projektet er desværre blevet forsinket af at selv mindre reguleringsprojekter kræver en dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, så kommunen venter på en afgørelse fra Naturstyrelsen før man kan komme i gang. Der er så yderligere sket det, at en tilstopning af en spildevandsledning i september har medført overløb fra en brønd i arealet syd for Amerikavej. Overløbet har bevirket stærk forurening, så bækken er desværre meget kraftigt påvirket. Tilstopningen skyldes rødder i kloakledningen, som er af ældre dato. Forholdene er nu udbedret og vandløbet så småt i bedring. Vi holder selvfølgelig øje med vandløbets tilstand og ser frem til at det bliver fint igen og at naturgenopretningen kommer i gang.

4 Vand- og Naturplaner Vand- og naturplaner og de dertil hørende handleplaner vil med tiden blive meget vigtige planer for den fremtidige forvaltning af vores vand- og naturområder, da alle myndigheder skal lægge vand- og naturhandleplanerne til grund for deres forvaltning af vand- og naturområder og for deres arealdrift, naturforvaltning og øvrige udøvelse af deres beføjelser i henhold til lovgivningen i øvrigt. Arbejdet med planerne DN-Mariagerfjord har tidligere lagt et stort arbejde i at kommentere først vandog naturplanerne og sidst vand- og naturhandleplanerne. Dette selvfølgelig i håb om at fremme en god forvaltning af vores vand- og naturområder. På grund af procedurefejl er myndighedernes arbejde med vandplanerne blevet så forsinket, at det næsten virker meningsløst at arbejde yderligere med første generation af vandplaner med tilhørende handlingsplaner. Vores vurdering er, at virkemidlerne vil have vanskeligt ved at få væsentlig effekt inden 2015, hvor en ny planperiode starter. I DN-Mariagerfjord vil vi derfor koncentrere indsatsen i forhold til anden generation af vandplaner og naturplaner, der skal være endeligt vedtaget senest den 22. december Klimakommuneaftalen Klimakommuneaftalen er blevet videreført for en ny 4-års periode. Aftalen indebærer fortsat, at kommunen skal reducere sit CO2 udslip med min. 2% pr. år. I den første 4-års periode blev målet til fulde opfyldt, idet reduktionen blev omkring 20%. Vi er meget tilfredse med, at aftalen videreføres og forventer også, at kommunen kan leve op til kravet.

5 Arv Som tidligere omtalt har vi modtaget en betydelig arv, som siden er blevet suppleret med en gave fra VOV. Vi har iværksat et par projekter, som nogle af pengene skal bruges til. 1. Registrering af fortidsminder. Dette projekt, som dels indebærer, at fortidsminderne registreres og dels, at de bliver synliggjort på DN Mariagerfjords hjemmeside, kræver museumskyndig ekspertice, som vi har haft lidt svært ved at få på plads. Vi håber, at det snart kan lykkes, men indtil da står projektet lidt i stampe. 2. Naturgenopretning af Maren Møllebæk Naturgenopretning af Maren Mølle Bæk med tilløb og nogle nærliggende søer er i god gænge. Vi har indgået et samarbejde med Mariagerfjord Kommune, som bakker op om projektet. Kommuneplan På mange måder er der tale om en udmærket og tilfredsstillende plan. Bæredygtighed, natur og miljø og endda småbiotoper, som vi har plæderet meget for er omtalt, og der er mange fine hensigtserklæringer. Det bliver så spændende at se, om mange af de gode intentioner kan føres ud i livet. Vi har endnu ikke færdiggjort vores kommentarer til planen. Vi har først og fremmest koncentreret os om biogasanlæg, vindmøller, fritidsanlæg, jordbrugsmæssige interesser, store husdyrbrug, natur, stiplan og klimatilpasning. Når vores kommentarer er færdigredigeret, vil de blive offentliggjort. Affaldsindsamling Affaldsindsamlingen fandt sted søndag den 21. april (og ugen før). Over 400 personer fra 18 foreninger og institutioner samlede affald.

6 I alt blev der indsamlet ca kg affald, der i blandt mere end 5000 dåser. I Region Nordjylland fik Mariagerfjord Kommune en pæn anden plads ang. kg indsamlet affald, og første plads ang. antal indsamlede dåser. Igen i år gav Kommunen/Grønt Råd kr. til køb af udstyr og til forplejning til de foreninger der registrerede sig hos DN som indsamlere. Golf Teestedet ved hul 17 har lige siden anlæggelsen af golfbanen i 2007 ligget ulovligt placeret indenfor 100 m beskyttelseszonen om et fortidsminde. DN Mariagerfjord har gentagne gange i de efterfølgende seks år klaget og krævet det flyttet uden resultater. Efter en naboaktion i sommeren 2011 blev teestedet af golfklubben flyttet til et nyt ulovligt sted, og vi har flere gange peget på, at det skete i ond, ond tro, idet golfklubben udmærket vidste, at Naturbeskyttelsesloven blev overtrådt. DN Mariagerfjord klagede til kommunen i september 2011, men kommunen syltede igen sagen. Først efter knap 2 år har kommunen anerkendt, at vi har retten på vores side, og golfklubben er blevet bedt om at få forholdene lovliggjort. Dette er nu sket. Den langvarige kamp for at få Mariagerfjord kommune og dens forgænger til at respektere gældende love og bestemmelser på naturområdet med mere end en halv snes klager til Natur-og Miljøklagenævnene ser nu efter 10 år ud til at være afsluttet. Men vi må konstatere, at kommunen i denne sag har været ualmindelig vrangvillig med at overholde loven, som den er sat til at administrere. Selv om den måske er uenig i lovens indhold, skal en kommune stadig rette sig efter den, og tilse at den bliver overholdt. Stier på hjemmesiden Mange af de GPS-registrerede stier, som i de senere år er blevet kortlagt, er nu ved at blive lagt på DN Mariagerfjords hjemmeside. Det betyder, at man nu kan gå ind og finde en sti, man gerne vil gå og evt. printe den ud.

7 Der er også mulighed for, at gå ind ved hjælp af sin mobiltelefon. Da stierne er GPS-markerede, behøver de ikke at være markeret i terrænet. Det er heller ikke nødvendigt med en folder for de enkelte stier eller lodsejeraftale, idet alle må færdes på de stier, vi har registreret. Der er tale om en løbende proces og efterhånden vil der komme flere stier på hjemmesiden. Man vil på denne måde også have mulighed for at kombinere et eller flere stiforløb. Geografiske sager. Hadsund Vi har haft en digevandretur og en vellykket bustur til Tofte Skov Vi har været ude for at bese strandengen ved Strandparken og fået svar! Skrevet til kommunen om losseplads ved Flystedet og fået svar selvom oprydning måske først vil ske om år. Skrevet til kommunen om skiltesager i det åbne land uden svar! Skrevet til kommunen 8-5 om bl.a. en jorddynge ved Brunhøje og fået svaret pr. 1-10: vi har desværre ikke haft tid til at få kigget på det endnu. Der ud over har gruppen været aktiv mht. plejeplanen for Marienhøj Hede og fredningsforslaget for Hadsund Syd. Hobro 2013 har været et år med rigtig mange landzonesager. Det har været med blandet indhold: radiomaster, nybyggeri, husstandsvindmøller osv. De fleste med ubetydelige ændringer i landskabet, men også enkelte, hvor vi har måttet råbe vagt i gevær. I sidste måned ankede vi hele tre sager, hvor der efter vores mening var givet dispensation til byggeri, der ville give for store ændringer i landskabet og være til for stor gene for naboer. Vi har stor fokus på netop landzonesager, da der nogle steder sker store ændringer i bebyggelse og benyttelse i landzonen efter at mange landbrug er blevet nedlagt. Vores holdning er, at der selvfølgelig skal være mulighed for at benytte de nedlagte landbrugsbygninger, men samtidig synes vi, at man skal passe på ikke at skade landskabet. Den ulovlige placering af kunst på Sildehagen, har i løbet af året fået den rigtige afslutning. Skulpturen flyttes meget snart væk fra Sildehagen. Men selv

8 en så oplagt sag kan koste megen energi og tid at få afsluttet, når modparten ikke respekterer gældende lovgivning. Arden I 2013 har DN Nordgruppen fået 3 nye aktive medlemmer, og har pt. 7 i alt der deltager i Nordgruppemøder og aktiviteter. I 2013 har de aktive medlemmer i DN Nordgruppe udført følgende opgaver: Holdt 4 nordgruppemøder i løbet af året Etableret DNs Mariagerfjords Facebook side, og stået for vedligeholdelsen Stået for vedligeholdelsen af DN Mariagerfjords Webside Stået for redaktion og udgivelsen af DN Mariagerfjords nyhedsbreve Stået for koordinering med kommunen og de øvrige lokalgrupper ang. annoncering, indkøb og distribution af udstyr, og rapportering om den årlige affaldsindsamling i kommunen. DN Nordgruppe afholdt to arrangementer i forbindelser med Naturens/Fjordens Dag den 08. september i Stinesminde, i samarbejde med Stinesminde borgerforening og andre foreninger. Ca. 70 børn og forældre samlede 40 fugleredekasser, og 15 personer deltog i en gåtur igennem Løvdal Skov. Afholdt et naturarrangement for børn fra Astrup friskole på Møldrup Bål- og Aktivitetsplads det var et ad hoc arrangement. Deltog i de to Fredningsnævnsbesigtigelser i Arden området. Kontaktet kommunen/dn ang. tre lokale sager. Ingen gav anledning til yderlige klager. Koordineret med Kommunens Naturafdeling ang. udvidelse af stien omkring Store Blåkilde. Projektet er blevet udsat indtil januar 2014 p.g.a. travlhed i Kommunen.. Mariager Vi har kommenteret lokalplanen for en del af Mariager havneområde. Vi har noteret med tilfredshed, at der etableres græsarmerede P-arealer og gives mulighed for grønne tage. Det sidste ønskede vi, skulle være et krav ligesom vi foreslog, at al byggeri opførtes som lavenergihuse. Disse ønsker har man dog ikke godtaget. Der ud over har vi kommenteret en del mindre sager, som jeg ikke her skal gøre rede for. Ud over ovennævnte har gruppen været aktiv mht. naturgenopretningsprojektet omkring Maren Mølle Bæk og restaureringsprojektet for Østerkær Bæk.

9 Hjemmeside, Nyhedsbrev, Facebook, Afdelingsfolder Hjemmesiden I løbet af året har der været de løbende opdateringer. Dertil er der kommet flere cykel- og vandreruter der nu tæller 21 ruter. Vores Facebookside har nu direkte link fra forsiden. Nyhedsbrevet NYT DN Mariagerfjord 4 nyhedsbreve er sendt ud. Oktoberudgaven blev sendt ud til ca. 477 modtagere deriblandt pressen. Det er 30 flere modtagere end i februar udgaven. Indlægene der er skrevet af bestyrelsesmedlemmerne har været følgende: NYT fra DN Mariagerfjord - februar 2013 Klimakommuneaftalen mellem Mariagerfjord Kommune og DN er blevet fornyet - Ole Guldberg Ulovlig opstilling af skulptur på Sildehagen - Frans Julin Klagesagen om spildevandsslam der endte med en afklarende dialog - Kaj Edlund Affaldsindsamlingen løber af staben søndag d. 21 april - Alan Phipps DN Mariagerfjord er kommet på Facebook - Mona Phipps Arrangementer og møder. NYT fra DN Mariagerfjord - maj Digevandretur ved Havnø - Svend Grønkjær Madsen Kommuneplan Ole Guldberg Naturgenopretning af Kirkedalsbækken i Hobro Østerskov - Kaj Nissen Vellykket Affaldsindsamling Alan Phipps Arrangementer og møder. NYT fra DN Mariagerfjord - juli 2013 Naturpleje på Marienhøj Hede - Svend Grønkjær Madsen Restaurering af Østerkær Bæk - Ole Guldberg Golfsagen - flytning af teested - Kaj Edlund Arrangementer og møder. NYT fra DN Mariagerfjord - oktober 2013 Årsmødet tirsdag d. 29 oktober i Hadsund med foredrag af Jan Skriver - Ole Guldberg Børn hamrer fuglekasser sammen på Naturens Dag i Stinesminde - Alan Phipps Naturen, Miljøet og Landbruget har det skidt - Mona Phipps Arrangementer og møder Facebook

10 Facebooksiden blev lanceret i februar 2013 og har i skrivende stund 102 likes. Den giver hovedsagelig oplysninger om hvad der nu sker arrangementer, nyheder og ugens naturoplevelse., Afdelingsfolder Afdelingsfolderen er forfattet af bestyrelsesmedlemmerne i DN Mariagerfjord og bliver udgivet på årsmødet. Arrangementer Vi ser det som en af vores meget vigtige opgaver, at arrangere ture i naturen og har da også i år gennemført flere, som regel med god tilslutning. Allerede nu er vi i gang med at tilrettelægge næste års ture, som også vil byde på en række varierende naturoplevelser. Afslutning I næste måned skal der være kommunevalg. Vi har hidtil haft et godt samarbejde med kommunen og vi forventer, at dette gode samarbejde vil fortsætte uanset resultatet af valget. Kommunens slogan er, at det skal være attraktivt at bo, leve og arbejde i området omkring Danmarks smukkeste fjord. I den forbindelse betyder det meget, at befolkningen kan få gode naturoplevelser. Vi vil gerne medvirke til, at den natur, vi har, bliver beskyttet og bevaret. Vi vil også gerne have mere natur. Vi ser frem til, at vi i samarbejde med kommunen kan nå det mål.

Formandsberetning 2012

Formandsberetning 2012 Formandsberetning 2012 I 2010 bestemte Fredningsnævnet, at Svartingedalen efter vores ønske skulle fredes. Pga erstatningens størrelse skal sagen også behandles i Natur- og Miljøklagenævnet, som besøgte

Læs mere

DN Mariagerfjord Årsberetning 2011

DN Mariagerfjord Årsberetning 2011 DN Mariagerfjord Årsberetning 2011 Når vi et øjeblik ser bort fra de lokale sager, har der i år været to bemærkelsesværdige begivenheder. Den ene er, at DN har haft 100 års jubilæum. Fra at være en lille

Læs mere

DN Mariagerfjord. Årsberetning 2012

DN Mariagerfjord. Årsberetning 2012 Mariagerfjord den DN Mariagerfjord Årsberetning 2012 Vi har 4. november været til Landsdelstræf i Ålborg. Træffet har kørt de sidste 3 år som et forsøg, hvor man i stedet for 2 årlige repræsentantskabsmøder

Læs mere

Center for Teknik og Miljø Natur og Vand

Center for Teknik og Miljø Natur og Vand Center for Teknik og Miljø Natur og Vand Stiplan for fredningen Helsingørs Grønne Vestkile 1 Indledning Natur- og Miljøklagenævnet meddelte med brev af 23. september 2011, at Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

Det vil blive en meget lang aften, hvis vi skal redegøre for det hele, så nogle af de vigtigste ting er valgt ud.

Det vil blive en meget lang aften, hvis vi skal redegøre for det hele, så nogle af de vigtigste ting er valgt ud. DN Mariagerfjord Årsberetning 2015 Indledning DN Mariagerfjord har arbejdet med mange ting i det sidste år. I vores interne mailsystem er indgået ca. 400 afgørelser og andet fra myndighederne, som vi har

Læs mere

Organisation. Her står vi! Vedtægter og forretningsorden se:

Organisation. Her står vi! Vedtægter og forretningsorden se: Årsmøde 2015 http://www.dn.dk/ Danmarks største grønne organisation Danmarks Naturfredningsforening er den største frivillige natur- og miljøorganisation i Danmark. Vi er 125.000 medlemmer og har 95 lokalafdelinger

Læs mere

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok?

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Naturhistorisk forening for Nordsjælland den 25. april 2012 Hanne Stensen Christensen (Chef for Natur og Vandkontoret Næstved Kommune) Hvad vil jeg sige?

Læs mere

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord FORUNDERSØGELSE Vandløbsrestaurering Limfjord Nord Vandopland: 1.2 Limfjorden Indsatser ref. nr.: Februar 2016 Revideret juni 2016 Spærringer: RIN-00288, RIN-00291, RIN-00293, RIN-00298, RIN-00308, RIN-00309,

Læs mere

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 29. oktober 2013 Ny høring af statens vandplaner Aarhus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø Forslag til Aarhus Kommunes høringssvar til statens vandplaner,

Læs mere

2. Vandrådsmøde. 16. august 2017

2. Vandrådsmøde. 16. august 2017 2. Vandrådsmøde 16. august 2017 Dagsorden 17. august 2017 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat fra mødet d. 2. maj 2017. 3. Opfølgning på Vandrådet 2014 4. Vandrådet diskuterer vandløbsforekomster,

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Klik for at redigere titeltypografi i masteren

Klik for at redigere titeltypografi i masteren Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 L 34 Bilag 5 Offentligt Uddybning af høringssvar til L 34 og udkast til bekendtgørelse titeltypografi i Foretræde Miljø- og Fødevareudvalget 9. November 2016 11-11-2016

Læs mere

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for Kims Top og Den Kinesiske Mur Natura 2000-område nr. 190 Habitatområde H165 Emneord: Habitatdirektivet, Miljømålsloven,

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2017 Forslag fra institutioner, foreninger mv.

Favrskov Kommune Budget 2017 Forslag fra institutioner, foreninger mv. Nr. F-201 Cykel og gangsti i Lilleådalen Hinnerup-Hadsten Etablering af rekreativ, grusbelagt cykel og gangsti i Lilleådalen mellem Hinnerup og Hadsten, så området gøres bedre tilgængelig for borgerne.

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 212 Offentligt

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 212 Offentligt Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 212 Offentligt DATO 8. december 2014 Til Dansk Folkeparti Igen en urimelig sag, hvor loven om strandbeskyttelseslinjen rammer skævt Vi er pensionister og bosiddende

Læs mere

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende:

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende: Alle lodsejere og interessenter 26-06-2015 Sags id.: 13/181 Sagsbehandler: Jørgen Grundvad Nielsen Høring af forslag til vandløbsrestaurering, Studsdal Bæk Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Foto: Kastkær Bæk nedstrøms for omløbsstryget. Indholdsfortegnelse Formål 3 Baggrund og fysiske forhold 3 Planlagte typer

Læs mere

Beretning generalforsamling 2013.

Beretning generalforsamling 2013. Beretning generalforsamling 2013. Set med foreningens øjne har det halve år i 2012 været dårligt, vores stiger har været i en dårlig forfatning, da vores stigemand ikke har kunnet holde dem i den stand,

Læs mere

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent DTU Aqua startede som Dansk Biologisk Station i

Læs mere

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk Teknik & Miljø Natur og Vand Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att.: Natur og Vand hsjen@viborg.dk viborg.dk Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk Vandløb: Det private vandløb Skravad Bæk Dato:

Læs mere

Vi har også mærket medlemsfremgangen lokalt og pt. har vi 832 medlemmer i kommunen.

Vi har også mærket medlemsfremgangen lokalt og pt. har vi 832 medlemmer i kommunen. DN Mariagerfjord Årsberetning 2016 Indledning DN s medlemstal toppede i 1987-88 med ca. 270.000 medlemmer. Det var mens David Rehling var direktør, Svend Bichel var præsident og danskerne i stort tal var

Læs mere

Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og

Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og naturprojekt Ved Anna Tauby, NIRAS Medforfatter Rasmus Dyrholm, Frederikssund Forsyning AGENDA

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Lund Bæk

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Lund Bæk FORUNDERSØGELSE Vandløbsrestaurering Lund Bæk Vandplan: Vandområdeplaner 2015-2021 Vandområde nr: o7095 Hovedvandopland: 1.2 Limfjorden Fiskeristyrelsen/Landbrugsstyrelsen journal nr. 17-0258017 Nov. 2018

Læs mere

TILLÆGSREGULATIV FOR TISTED-TERNDRUP BÆK MED TILLØB

TILLÆGSREGULATIV FOR TISTED-TERNDRUP BÆK MED TILLØB Natur og Miljø Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 06.02.00-P24-3-16 Ref.: Jens Peter Neergaard Direkte tlf. 97113623

Læs mere

Århus Kommune Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling. Skjoldhøj-kilen et rekreativt område. Marts 2005

Århus Kommune Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling. Skjoldhøj-kilen et rekreativt område. Marts 2005 Århus Kommune Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling Skjoldhøj-kilen et rekreativt område Marts 2005 Spildevandsplan 2003 Indledning I løbet af 2005 gennemføres mindst fem kommunale og statslige anlægsprojekter

Læs mere

ÅRSBERETNING 2015 FOR DN IKAST-BRANDE

ÅRSBERETNING 2015 FOR DN IKAST-BRANDE Medlemssituationen ÅRSBERETNING 2015 FOR DN IKAST-BRANDE Medlemstilbagegangen er aftaget i årets løb. Pr. 1. oktober et vort medlemstal opgjort til 562 mod 580 på samme tid i fjor, en tilbagegang på 18.

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Formål med dokumentet Grundlag for fastlæggelse af bestemmelser for beplantningsbælte/hegn med hensyn til bredde, arter og højde.

Formål med dokumentet Grundlag for fastlæggelse af bestemmelser for beplantningsbælte/hegn med hensyn til bredde, arter og højde. Notat Vurdering af beplantningsbælte/hegn omkring Helnæs Campingplads Formål med dokumentet Grundlag for fastlæggelse af bestemmelser for beplantningsbælte/hegn med hensyn til bredde, arter og højde. Revideret

Læs mere

DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018

DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018 DN Sønderborg Årsmøde den 5 november 2018 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Valg af medlemmer og suppleanter til bestyrelsen 4. Forslag fra medlemmerne 5. Eventuelt Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune

Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune Udarbejdet af Ringsted Kommune, 25. juni 2014 Sammensætning af Lokal arbejdsgruppe Ringsted Kommune har afholdt 2 møder, én besigtigelsestur

Læs mere

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Bliv klimakommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Det nytter at gøre noget lokalt. Du og din kommune kan gøre en positiv forskel for vores klima. Danmarks Naturfredningsforening kan hjælpe

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl Mødelokale 2

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl Mødelokale 2 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl. 9.30 Mødelokale 2 Dagsorden: Siden sidst....1 Grønt Partnerskab Oasen...2 Friluftsliv i Jammerbugt Kommune...3 Jammerbugt kommunes skiltning

Læs mere

KOMMENTARER TIL LOKALPLAN NR. 310 REGAN VEST OG TILHØRENDE MILJØRAPPORT

KOMMENTARER TIL LOKALPLAN NR. 310 REGAN VEST OG TILHØRENDE MILJØRAPPORT DN REBILD Anette Bruun Hansen Gravlevvej 32 9520 Skørping rebild@dn.dk www.dn.dk/rebild Dato: 29.08.2018 KOMMENTARER TIL LOKALPLAN NR. 310 REGAN VEST OG TILHØRENDE MILJØRAPPORT DN Rebild ønsker hermed

Læs mere

Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 2017

Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 2017 Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 201 1 Indhold Slutrapport... 1 1. Indledning... 2 2. Udførelsen... 3. Effekter... 12 Forventede effekter... 12 Reelle effekter... 12 Yderligere forventede effekter...

Læs mere

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring).

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring). FAQ OM VANDPLANERNE Hvor hurtigt virker planerne? Naturen i vandløbene vil hurtigt blive bedre, når indsatsen er sket. Andre steder kan der gå flere år. I mange søer er der akkumuleret mange næringsstoffer

Læs mere

Tilladelsen meddeles på vilkår af, at saunaen fjernes fra området i perioden fra den 1. maj til den 31. august hvert år.

Tilladelsen meddeles på vilkår af, at saunaen fjernes fra området i perioden fra den 1. maj til den 31. august hvert år. 04. maj 2017 Sagsnr. NMK-500-00700 KlageID: 100422 LTP-NMKN AFGØRELSE i sag om en mobil sauna i Odder Kommune MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Sydjylland.

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Sydjylland. MØDEREFERAT Mødedato og tid 28. August 2013 Sted Rødekro-kro Mødedeltagere Fra Emne Ole O. Madsen Generalforsamling i Sydjysk Mejeristforening (FMF), landsdelskreds nr. 4 Bestyrelsen afholdte et lille

Læs mere

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning

Vandløbslauget GST - Bestyrelsens beretning Indledning. Denne generalforsamling er vores 5. ordinære generalforsamling. Vi har således eksisteret nu i ca. 5 ½ år. Det der har samlet os, er den forhøjede sommer vandstand i Gudenå-systemet og herunder

Læs mere

Næste generation af vand og naturplaner

Næste generation af vand og naturplaner Næste generation af vand og naturplaner H.C. Østerby Borgmester, Holstebro Kommune Medlem af KL udvalg for Teknik og Miljø 1 Hvor er vi lige nu? Vandplaner Ugyldige pga. manglende høring (8 dage). Vi venter

Læs mere

Forslag til reguleringsprojekt af vandløb over matr. 34a Jonstrup By. Høringsdokument.

Forslag til reguleringsprojekt af vandløb over matr. 34a Jonstrup By. Høringsdokument. Natur og Miljø Forslag til reguleringsprojekt af vandløb over matr. 34a Jonstrup By. Høringsdokument. 1 Indhold 1. Indledning og formål... 3 2. vandløbets forløb og tilstand... 3 3. Projektbeskrivelse...

Læs mere

Vandløbsrestaurering af Ginderskov Bæk ved udlægning af gydegrus og fjernelse af rester af gammelt stemmeværk projektforslag

Vandløbsrestaurering af Ginderskov Bæk ved udlægning af gydegrus og fjernelse af rester af gammelt stemmeværk projektforslag TEKNIK OG MILJØ Herning Kommune Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8057 miksn@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer. 06.02.03-P20-6-13 Vandløbsrestaurering af Ginderskov

Læs mere

Jeg har ikke detailkendskab til fredningsprojektets præcise udformning, men de to spørgsmål jeg skal se på, er heller ikke afhængig heraf.

Jeg har ikke detailkendskab til fredningsprojektets præcise udformning, men de to spørgsmål jeg skal se på, er heller ikke afhængig heraf. Stevns Kommune Hovedgaden 46 4652 Hårlev att.: Borgmester Mogens Haugaard Nielsen Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 26. februar 2015 Journalnr.: 205061 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Sekretær:

Læs mere

Forudgående høring angående vindmøller ved Søren Lolks Vej på Tåsinge

Forudgående høring angående vindmøller ved Søren Lolks Vej på Tåsinge Forudgående høring angående vindmøller ved Søren Lolks Vej på Tåsinge Notat fra borgermøde afholdt den 24. marts 2014 kl. 19.00 på Rådhuset i Svendborg Der var i alt ca. 30 fremmødte inklusiv 3 medarbejder

Læs mere

RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å

RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å Fokus på fysiske forhold Restaurering 2003 Restaurering 2004 Restaurering 2005 Skovsø-Gudum Å Slagelse Kommune har sat fokus på vandløbenes

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Klokkefrøen i Slagelse Kommune Fra tidligere at have været vidt udbredt

Læs mere

I forlængelse af Mariagerfjord Kommunes folder Nye boligområder i Hadsund og borgermøde herom den 30. juni 2008 fremsendes hermed kommentarer.

I forlængelse af Mariagerfjord Kommunes folder Nye boligområder i Hadsund og borgermøde herom den 30. juni 2008 fremsendes hermed kommentarer. Til Mariagerfjord Kommune Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Vedr.: Forslag og kommentarer til Nye boligområder i Hadsund. I forlængelse af Mariagerfjord Kommunes folder Nye boligområder i Hadsund og borgermøde

Læs mere

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vejle 18. januar 2011 Vicedirektør Helle Pilsgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Proces frem mod de endelige planer Forhøring Offentlig høring G.V. 2.0

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Allé mellem Vester Tostrup og Møldrup

Allé mellem Vester Tostrup og Møldrup Fredningsforslag i Viborg Kommune Allé mellem Vester Tostrup og Møldrup Udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening december 2011 Danmarks Naturfredningsforening Masnedøgade 20 2100 København Ø Tlf.

Læs mere

Regnvandsledning gennem Stenløse by

Regnvandsledning gennem Stenløse by Regnvandsledning gennem Stenløse by Vi flytter Stenløse Å. Under jorden i det gamle åtracé lægger vi en regnvandsledning, som kan transportere regnvandet væk fra byen. Hegn Skel Hæk I dag Stenløse Å ligger

Læs mere

Ren Jord- på din jord. Ansvar, tilladelser og placering

Ren Jord- på din jord. Ansvar, tilladelser og placering Ren Jord- på din jord Ansvar, tilladelser og placering Indledning Formålet med denne folder er at gøre opmærksom på det ansvar, du har, hvis du vælger at modtage ren jord. Desuden beskriver folderen, hvilke

Læs mere

side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den 20.11.2012 kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 11. Status Sybergland... 3 12. Til Grønt Råd 20. november 2012... 3 13. Vand og

Læs mere

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Forslag Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Agenda 21 handlingsplan 2009 for Furesø Kommune omfatter 34 initiativer inden for områderne klima, ressourcer, invasive arter og natur samt

Læs mere

D. 17. november 2013 Høringssvar til Tillæg nr. 4 Stiplan til Kommuneplan 2013 Danmarks Naturfredningsforening i Slagelse Kommune afgiver høringssvar til Slagelse Kommunes forslag til Tillæg nr. 4 til

Læs mere

EJENDOMMEN TEGLVÆRKET ApS Frydenborgvej 27 K 3400 Hillerød. Sendt til: jm@hhmejendomme.dk L A N D Z O N E T I L L A D E L S E

EJENDOMMEN TEGLVÆRKET ApS Frydenborgvej 27 K 3400 Hillerød. Sendt til: jm@hhmejendomme.dk L A N D Z O N E T I L L A D E L S E EJENDOMMEN TEGLVÆRKET ApS Frydenborgvej 27 K 3400 Hillerød Sendt til: jm@hhmejendomme.dk L A N D Z O N E T I L L A D E L S E By og Miljø Til MTB teknikbane på ejendommen Frydenborgvej 27 P, 3400 Hillerød,

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev

Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev Danmarks Naturfredningsforening, september 2014 Velkommen til DN Faxes første nyhedsbrev Fremover vil vi udsende nyhedsbreve til vore medlemmer og andre interesserede. Dette nyhedsbrev er sendt til alle

Læs mere

Torsten Jensen og Jens Peter Simonsen deltog kun i den første del af mødet (Punkt 1-3).

Torsten Jensen og Jens Peter Simonsen deltog kun i den første del af mødet (Punkt 1-3). TEKNIK OG MILJØ Emne Grønt Råds Møde den 22. november 2018 Mødedato 22. november 2018 Tidspunkt 16:30-19:00 Mødested Lokale 125b Deltagere Egon Petersen (F), Dorte Linder (A, suppleant), Birgitte Rasmussen

Læs mere

NOTAT. Miljøscreening af ny spildevandsplan for Høje-Taastrup Kommune. Kort beskrivelse af planen

NOTAT. Miljøscreening af ny spildevandsplan for Høje-Taastrup Kommune. Kort beskrivelse af planen NOTAT Teknik- og Miljøcentret Natur og Miljø 03-02-2015 Miljøscreening af ny spildevandsplan 2017-2021 for Høje-Taastrup Kommune Kort beskrivelse af planen Denne nye digitale spildevandsplan er en overordnet

Læs mere

KONSTRUEREDE MINIVÅDOMRÅDER

KONSTRUEREDE MINIVÅDOMRÅDER KONSTRUEREDE MINIVÅDOMRÅDER 20-04- 2011 Screening for minivådområder i oplandet Mariager Fjord Dette dokument viser resultatet af en screeningsproces foretaget i hovedvandoplandet til Mariager fjord. Der

Læs mere

Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3.

Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3. Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3. Sønderborg Kommune har udarbejdet forslag til et restaureringsprojekt

Læs mere

DN Mariagerfjords årsberetning 2008

DN Mariagerfjords årsberetning 2008 Mariagerfjord den 13. november 2008 DN Mariagerfjords årsberetning 2008 Vi hørte forleden Kjeld Hansen holde et meget interessant og spændende foredrag om Det Tabte Land. Store naturværdier er forsvundet

Læs mere

Århus Kommune. Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling. Skjoldhøj-kilen. et rekreativt område. Marts 2005

Århus Kommune. Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling. Skjoldhøj-kilen. et rekreativt område. Marts 2005 Århus Kommune Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling Skjoldhøj-kilen et rekreativt område Marts 2005 Spildevandsplan 2003 Indledning I løbet af 2005 gennemføres mindst fem kommunale og statslige anlægsprojekter

Læs mere

"Draget" - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde.

Draget - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde. Naturgenopretning på Knudshoved Odde. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen. Knudshoved Odde er et unikt naturområde i Sydsjælland, et overdrevslandskab med mange små bakker adskilt af flade arealer, hvor man

Læs mere

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen En sikker vej til gode naturoplevelser hvad du kan og må i naturen Gode råd om færdsel Naturen skal opleves! Og det er der heldigvis rigtig gode muligheder for i Danmark. Både fordi vi har en masse spændende

Læs mere

Pay and play golfbane ved Lindum

Pay and play golfbane ved Lindum Tillæg nr. 67 til Regionplan 2000-2012 Pay and play golfbane ved Lindum Viborg Amtsråd September 2004 VIBORG AMT - Miljø og Teknik 1 J.nr. 8-52-6-2-511-02 Tillæg nr.67 til Regionplan 2000-2012 er udarbejdet

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Agger Tange, Nissum Bredning, Skibsted Fjord og Agerø

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 253 Offentligt (02) J.nr. NST-4101-00609 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål W Vil ministeren redegøre for

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra lokalplan til overdækket udslagssted på Struer Goldbane

Landzonetilladelse og dispensation fra lokalplan til overdækket udslagssted på Struer Goldbane POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Pseudonym Højgårdsparken 46 7560 Hjerm Sendt pr. mail til: jensoandreassen@outlook.dk Landzonetilladelse

Læs mere

Golfbaner og vand Søer og vand

Golfbaner og vand Søer og vand Golfbaner og vand Søer og vand Naturbeskyttelsesloven 3 beskyttede naturtyper Vandhuller 29a EU s arter Vejledningen til Loven (erstatningsbiotoper) Landzoneloven Vandplaner Naturplaner Golfbaner i Allerød

Læs mere

I dette notat behandles følgende spørgsmål i forhold til Åbeskyttelseslinjen.

I dette notat behandles følgende spørgsmål i forhold til Åbeskyttelseslinjen. Notat om dispensation fra Åbeskyttelseslinjen i kulturhavnens etape 2 3. marts 2016 I dette notat behandles følgende spørgsmål i forhold til Åbeskyttelseslinjen. 1. Er beregningsmåden for dispensationen

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Furesø Kommune Natur og Miljø Att: Pia Holm Nielsen Dispensation til åbning af rørlagt vandløb (Tibberup Å) langs mose på matr.nr. 25a, Bringe By, Værløse, på Flyvestation

Læs mere

Deltagere: Heidi Mørch, Carina Heiberg Jensen, Poul Tønder, Jan Raben, Preben Møller, Hanne Frisgaard, Tanja G. Olsen, Rune Ibsen, Kim B.

Deltagere: Heidi Mørch, Carina Heiberg Jensen, Poul Tønder, Jan Raben, Preben Møller, Hanne Frisgaard, Tanja G. Olsen, Rune Ibsen, Kim B. DAGSORDEN Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 27. januar 2015 Kl. 18-21 Møde indkaldt af Kim, Heidi og Carina Deltagere: Heidi Mørch, Carina Heiberg Jensen, Poul Tønder, Jan Raben, Preben Møller, Hanne Frisgaard,

Læs mere

Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle.

Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle. Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle. Indledningsvis bemærkes, at vi som mangeårige medlemmer

Læs mere

Ansøgning - Stier i Videbæk

Ansøgning - Stier i Videbæk 23. marts 2015 Videbæk Borgerforening Ansøgning - Stier i Videbæk Videbæk Borgerforening ønsker flere borgere på byens stier Ringkøbing-Skjern kommune søges om: Etablering af nogle nye stistrækninger i

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

Miljøvurdering af kommunale handleplaner

Miljøvurdering af kommunale handleplaner Miljøvurdering af kommunale handleplaner -hvad kan vi lære af vandplanerne? Henrik Skovgaard, COWI A/S 1 Vandplanlægning efter Miljømålsloven (nr. 932 af 24/09 2009) Der fastlægges ensartede operationelle

Læs mere

Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY

Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY Med den ensomt beliggende kirke Himmerland er så rig på prægtige

Læs mere

Formanden for Natur og Miljøudvalget Tom Skovgaard og Miljøtekniker Bo Levesen Gæstede Mandag d. 05. 01. 2009 klub 60 +!

Formanden for Natur og Miljøudvalget Tom Skovgaard og Miljøtekniker Bo Levesen Gæstede Mandag d. 05. 01. 2009 klub 60 +! Formanden for Natur og Miljøudvalget Tom Skovgaard og Miljøtekniker Bo Levesen Gæstede Mandag d. 05. 01. 2009 klub 60 +! Tom og Bo (begge fra Vejle kommune) var inviteret for at fortælle vi 60+ e re seneste

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017 Evaluering af udviklingsmål 2017 Februar 2018 Indhold...3 MTU 1 Mangfoldig natur...3 MTU 2 Færre uheld i trafikken...4 MTU 3 Flere buspassagerer på det samlede busnet...5 MTU 4 Klimaforebyggelse CO2...6

Læs mere

at stuehuset og udhuset opføres i overensstemmelse med situationsplan og facadetegninger dateret den 6. november 2015

at stuehuset og udhuset opføres i overensstemmelse med situationsplan og facadetegninger dateret den 6. november 2015 JUUL EJENDOMME ÅRHUS ApS v/ Michael Juul (mail: michael@juulejendomme.dk) Adelgade 87 8660 Skanderborg Tilladelse efter planlovens 35 til opførelse af nyt stuehus og udhus Der meddeles hermed tilladelse

Læs mere

Danske planchefers årsmøde. Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen

Danske planchefers årsmøde. Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen Danske planchefers årsmøde Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen Regeringsgrundlaget Naturen Sikring og udvikling af en varieret og mangfoldig natur, der er tilgængelig og til glæde for alle i både

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Løgstør Bredning, Vejlerne og Bulbjerg Natura 2000

Læs mere

Løbenummer 1 De Fynske Museer

Løbenummer 1 De Fynske Museer Løbenummer 1 De Fynske Museer Nr. 2 Danmarks Naturfredningsforening Svendborg Dato: 17. august Svendborg Kommune Miljø og Teknik Høringssvar vedrørende udkast Vand- og Naturhandleplaner for Svendborg

Læs mere

- at søen er lavvandet med flade bredder, der ikke har hældning større end 1:3-1:5 over og under vandlinjen,

- at søen er lavvandet med flade bredder, der ikke har hældning større end 1:3-1:5 over og under vandlinjen, Plan og Kultur Steen Nielsen Langstedvej 3 Højrup 5620 Glamsbjerg 5. september 2018 Sags id: 2018-0541 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af en sø på ejendommen

Læs mere

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Der etableres to søer ved Rønnebækken, der skal oplagre vand om vinteren, og udlede vandet til Rønnebækken i tørre perioder om sommeren og efteråret. Udledningen

Læs mere

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms.

Projektområde: Lindenborg Å hovedløb fra vejbroen mellem Nysum og Ravnkilde fra station 1 i FFI-rapport og ca. 320 meter nedstrøms. Projektforslag gydebanker i Lindenborg Å-hovedløb Sammenslutningen af Sports- og Lystfiskerforeninger ved Lindenborg å (SSL) Åplejeudvalget v/ Karsten Jensen og Bjarne Christensen Rapport udarbejdet på

Læs mere

Vandområdeplaner Vandløbene i Ballerup

Vandområdeplaner Vandløbene i Ballerup Vandområdeplaner 20152021 Vandløbene i Ballerup Ballerup Kommune har 12 vandløb 10 med regulativ og 2 uden regulativ, der er omfattet af vandområdeplanerne 20162021. Der blev i foråret 2017 igangsat et

Læs mere

Du har i en afgørelse af fået tilladelse til at opføre en kornsilo på 12,6 meters højde.

Du har i en afgørelse af fået tilladelse til at opføre en kornsilo på 12,6 meters højde. POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK CHRISTIAN RIIS SINDBERG Kallerupvej 5 7790 Thyholm DATO 09-07-2015 Opførelse af en kornsilo på ejendommen

Læs mere

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 15-0282378 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00298 Projektet er sammensat

Læs mere

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 Naturplan Danmark 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik med retning og resultater, side

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer I Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune Redaktion: Tage Burholt og Søren Bagger Udgiver: Miljøministeriet

Læs mere

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden Plan og Udvikling Sagsnr. 270571 Brevid. 2142760 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger til indledende høring af VVM for anlæg til sikring mod oversvømmelser i Jyllinge

Læs mere

Ringsted, Til: Ringsted Kommune, Teknik og Miljøcenter. Bilag: 1. Billede af parkering 2. Velkomst til Haraldsted Sø

Ringsted, Til: Ringsted Kommune, Teknik og Miljøcenter. Bilag: 1. Billede af parkering 2. Velkomst til Haraldsted Sø Ringsted, 17-07-2014 Til: Ringsted Kommune, Teknik og Miljøcenter Bilag: 1. Billede af parkering 2. Velkomst til Haraldsted Sø Emne: Indsigelse i forbindelse med nabo-orientering omkring RIKA s ønske om

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening Danmarks Naturfredningsforening Fredericia Årsmøde 2011 Formandens beretning En anelse statistik Medlemmer Vi er 1.016 medlemmer heraf 196 indmeldte i 2011. Nyhedsmail Vi har udsendt 10 nyhedsmails siden

Læs mere