Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede."

Transkript

1 Pseudo-HDR i PSE11 HDR (High Dynamic Range) er processen, hvor man tager tre eller flere næsten identiske eksponeringer af samme motiv: Et korrekt eksponeret billede (et 0-billede), ét overeksponeret og ét undereksponeret. De bliver så lagt sammen - normalt ved hjælp af et tredjepartsprogram som Photomatix - som erstatter alle de udbrændte højlys i det overeksponeret skud med de korrekt eksponerede højlys fra undereksponerede skud, og vice versa. Pseudo-HDR gør (næsten) de samme ting, men kun ved hjælp af én eksponering. Dette er nyttigt, hvis man ikke har et stativ, eller når der er hurtig bevægelse i motivet, og hvor brug af flere eksponeringer ikke er muligt. Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede. Hvis man spørger en rigtig hard-core HDR-fotograf om pseudo-hdr, ser de helt forkerte ud i ansigtet og begynder på en længere forklaring om troværdighed o.m.a. Baseret på et billede upload ed til hjemmesiden, hvor forgrunden var overbelyst, og baggrunden underbelyst, fik mig til at tænke lidt over begrebet Pseudo-HDR. Der ligger nogle artikler på hjemmesiden (HDR-pseudo & HDR-fake ); men her vil jeg prøve at fortælle det på dansk! Og hvordan gør man så? Det er muligt at eftergøre processen i Photoshop ved brug af lagmasker, men det er en anden historie, som mere hører et redigeringskursus til. For at lave et pseudo-hdr billede, skal vi bruge følgende: 3-parts programmer (Photomatix etc.), hvis vi er i besiddelse af et RAW-foto og ellers: Camera RAW Exposure under Quick i Photoshop Elements Det første punkt springer vi over i denne sammenhæng. Meningen er ellers, at man kan nøjes med et enkelt billede (optaget i RAW-format), og så lave såkaldt ToneMapping på det. Jeg er nødt til at starte med noget andet først: RAW kamera format De af jer, der har avancerede kompakt-kameraer eller enhver form for DSLR-kameraer ved, at man kan vælge, om ens kamera skal skyde i RAW-format eller JPEG-format (der er normalt et valg mellem JPEG og RAW af forskellige kvaliteter).

2 Når man vælger at skyde i JPEG, betyder det, at når man trykker på udløserknappen, kommer der lys gennem objektivet og lyset rammer den digitale sensor. Så behandles oplysningerne fra sensoren af den interne computer i kameraet efter kameraets indstillinger (valg af hvidbalance etc. samt på baggrund af en indbygget database over en masse foto med lignende fordeling af lys, skygger m.m.), komprimeres til JPEGfilformat, og gemmes på hukommelseskortet. Nu - og det er vigtigt - under JPEG-komprimeringen tabes nogle af de oplysninger, der er optaget af sensoren for evigt! På grund af dette tab, er ens mulighed for efterfølgende behandling i fotoredigeringsprogrammer mindre - hvis man da ikke direkte ønsker at kompromittere kvaliteten. Man er altså blevet mindre fleksibel mht. muligheder. Det er derfor, man kalder det for RAW-format. RAW-format betyder, at alle de oplysninger, der registreres af den digitale sensor på ens kamera under optagelsen er gemt uden komprimering eller forarbejdningen af kameraets interne computer altså som en råfilm svarende til gammeldags negativbilleder. Når man behandler en RAW-fil i ens fotoredigeringsprogram, kan man anvende temmelig radikale tilpasninger til fotografiet uden at kompromittere kvaliteten. En af disse tilpasninger er eksponering. Man kan justere sin eksponering med omkring 2 stop (plus/minus) uden at kompromittere billedkvalitet. Jeg lægger især vægt på tilpasningen af eksponering, fordi det er afgørende for, om vi kan lave pseudo-hdr, men en anden generelt meget vigtig justering er hvidbalance. Den kan man ændre under bearbejdningen/billedredigeringen, selvom man er kommet til at stille den helt skævt under optagelsen - hvis man optager i RAW! Tip: Når man skal lave et overeksponeret billede, husk at man gør dette for de undereksponerede dele af ens endelige fotografi. Hvis der - efter at eksponeringen er sat til +2 - stadig findes sorte områder, prøv da at øge eksponeringen yderligere og/eller justere på Shadows og Black. Den grundlæggende regel er, at ens overeksponeret billedet ikke bør have nogen sorte områder, og dit undereksponerede billede ikke bør have nogen hvide udbrændte områder. Følg denne simple regel, og man skal ende op med et billede med et større dynamisk område. Hvis man trykker på de små trekanter øverst i hvert hjørne (til/fra kontakter), får man visuelt at vide, om der er tabt skygge (blå markering) eller tabt højlys (rød markering):

3 Tip: Brug histogrammet, som viser fordelingen af lys og mørke. Når man skal danne sit overeksponerede billedet, skal grafen fylde op til højre. Den kan evt. vise overeksponering og udbrændte områder. Det er OK, idet det, man forsøger at undgå, er at grafen klasker op ad venstresiden (undereksponerede, sorte områder). Det modsatte er tilfældet, når man skal lave dit undereksponerede billede, som vist i figuren ovenfor. Grafen skal ideelt set hen til; men ikke op ad hverken venstre eller højre begrænsning, idet der herved tabes information. Bemærk: For at behandle RAW-filer, vil man sandsynligvis være nødt til at installere speciel software; men i Photoshop Elements er der en indbygget Plug-In - så når man åbner en RAW-fil, vil man automatisk få et AdobeCameraRAW-vindue. Man kan også behandle RAW-filer i Lightroom (eller andre RAW-convertere som den gratis RawTherapee, der både fås til Windows og til Mac), og næsten helt sikkert i Picasa). For øvrigt leverer de fleste kameraproducenter gratis (begrænset) software med, når man køber et kamera. RAW-billederne er forskellige fra fabrikant til fabrikant og fra kamera til kamera. Til den store Photoshop kan man (gratis) få en såkaldt Action, der laver ens billede om til et pseudo-hdr: Og nu er jeg endelig komme til det punkt, jeg lagde ud med: Pseudo HDR Pseudo-HDR billedet er lavet fra en enkelt RAW-fil eller til nød et JPEG-billede. Som jeg skrev ovenfor, kan man ændre eksponeringsindstillinger af en RAW-fil uden at gå på kompromis med billedkvaliteten. Så dybest set åbner man den samme fil to eller tre gange. Hver gang med forskellige eksponeringsindstillinger,

4 og dette vil tydeliggøre forskellige områder. Således ved undereksponering har man gode højlys, og ved overeksponering har man gode og synlig skyggeområder. Så fletter man disse til et enkelt pseudo-hdrbillede. Man kan godt se, er det ikke et rigtigt HDR-billede altså at man ikke har taget tre forskellige billeder med forskellige eksponeringsindstillinger, men man opnå en lignende effekt. Selvfølgelig er der nogle ulemper. For eksempel, hvis den scene, man skyder, har meget dybe skygger og meget lyse højdepunkter (som på det billede, der satte denne artikel i gang), så kan et enkelt RAW-foto ikke gøre det (og slet ikke et JPEG-billede!), fordi der trods alt er en grænse for, hvor meget eksponeringsinterval, man kan trække fra et enkelt foto. Så pseudo-hdr bruges oftest, når man kun behøver at foretage mindre justeringer af billedet. Til denne artikel forsøgte jeg at bringe pseudo-hdr lidt til yderligheder for at se, hvad der kom ud af det. Som udgangspunkt har vi her et meget underbelyst JPEG-billede (Starbeck Castle i England) men himlen er flot!: Allerede nu kan vi se, at det duer ikke med et billede, der er yderligere underbelyst, så nærværende billede bliver altså vores 0-billede ( udgangspunkt ). Altså er jeg nødt til at lave 2 billeder, der er overbelyst i forskellig grad. Jeg laver et billede, der er med +1,5 og et med +3 i eksponering:

5 At det sidste billede ser meget fersk ud, er i denne forbindelse lige meget. Det er skyggerne, der er vigtige Det er dem, vi skal bruge! Og hvordan lavede jeg så disse ekstra 2 billeder? Sådan her: Hvis man har en RAW-fil, kommer det helt af sig selv. Bruger man derimod et JPEG-billede, gør man sådan her: Man bruger Open As, finder filtypen Camera RAW og åbner sit JPEG-billede, som var det et RAW-billede!

6 Og Vupti, åbnes RAW-converteren AdobeCameraRAW (der ligger som et skjult program i selve Photoshop): Først ændrer man eksponeringen. Dernæst gemmer man billedet under et nyt navn gentager med endnu en ny værdi for eksponering, gemmer og trykker slutteligt på Done. Nu har man de 3 billeder, man skal bruge og kan gå videre med at åbne/vælge dem alle i Photoshop Elements.

7 Alle 3 billeder er nu valgt nede på bundlinien ved at bruge Shift-klik, og dernæst finder man Photomerge under punktet Enhance : Photoshop tygger lige et øjeblik på disse 3 billeder og fremkommer så med et forslag. Man kan ændre lidt på forskellige parametre; men for nu trykkes bare på Done som accept af de foreslåede værdier:

8 Vi har nu et billede, der er væsentligt forbedret i forhold til udgangspunktet, og når det så lige får rettet perspektiv (borgen vælter bagud grundet kombinationen af objektiv og skudvinkel), så kan det komme til at se sådan ud (hvis man synes, kunne man give det lidt mere farve/saturation): På dette færdige billede kan man så hvis det er ønskeligt foretage yderligere tilpasninger. I indledningen skrev jeg, at man også kunne bruge Exposure under Quick i Photoshop Elements. Her med et andet billede. Indstillingen i midten (nr. 5) er neutral, og man kan enten flytte på skyderen eller trykke på et eller flere af billederne for at få de ønskede eksponeringskompensationer:

9 Herefter er fremgangsmåden den samme mht. funktionen PhotoMerge. Da jeg som udgangspunkt er vant til Lightroom der faktisk er AdobeCameraRAW i en nøddeskal vil jeg vælge den første løsning (Camera RAW-løsningen), idet der her er mulighed for lidt yderligere tilpasning mht. Shadows, Highlights, Blacks osv. jeg kan sagtens finde på at sætte Highlights til minus 100 og Shadows til et sted mellem +50 og 100 for at få maksimal detalje i skyerne; men for andre vil den sidste (Exposure under Quick) måde at gøre det samme på virke mere rigtig. Det billede, jeg valgte, var ekstremt i den forstand, kameraet var blevet snydt af den lyse himmel og dermed kommet til at underbelyse forgrunden. Ofte starter man ud med et billede, der ligger som et, der hverken har til gården eller til gaden (billedet i midten): Så laver man sig sine yderligere 2 billeder, og kan ende op med et brugbart foto, der bedre fortæller, hvad man selv synes, man så i Venedig en tidlig morgen:

10

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd.

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd. Denne fototeknik baseres på maksimal brug af histogrammet. Histogrammet, som er en grafisk repræsentation at den tonale distribution i billedet. De mørke skygge områder vises til venstre i histogrammet

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1

FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1 Du har sikkert hørt det igen og igen. Du skal lære at skyde i RAW. Men ved du, hvorfor det er så vigtigt? Og hvad det egentlig betyder for dine billeder? Lad os finde ud

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx.

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx. Lidt råt men godt Ib Søgaard, den 19-04-2008 Udviklingen inden for den digitale fotografering har medført en lang række fordele ikke mindst for amatørfotografer. Kameraer og objektiver er nu udstyret med

Læs mere

HDR HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFERING

HDR HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFERING JOHN NYBERG HDR HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFERING HDR HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFERING Din guide til HDR-fotografering Lav fantastiske flotte billeder Photomatix 4.1 anvendes i en stor del af hæftet JOHN

Læs mere

X-Pro2. Nye funktioner. Version 4.00 DIGITAL CAMERA

X-Pro2. Nye funktioner. Version 4.00 DIGITAL CAMERA BL00004958-C00 DA DIGITAL CAMERA X-Pro2 Nye funktioner Version 4.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation,

Læs mere

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI HDR fotografering TEORI HDR (High Dynamic Range) HDR (High Dynamic Range) er en avanceret fotografisk teknik der øger det dynamiske omfang i et billede. Det kan give nogle helt utrolige effektfulde billeder.

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

RAW fotografering og billedbehandling

RAW fotografering og billedbehandling RAW fotografering og billedbehandling RAW fotografering I princippet er der ingen forskel i at fotografere i RAW-formatet frem for i jpeg-formatet. Man skal dog naturligvis huske at indstille kameraet

Læs mere

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Selv om jeg er tilhænger af, at man skal forsøge at få sit billede så godt som muligt i kameraet ved at bruge en fornuftig eksponering

Læs mere

Digitalkamera og scanner Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius

Digitalkamera og scanner Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius Ekstra kapitel til hæftet Photoshop CS2 for alle af Palle Bruselius Forlaget Libris 1 Photoshop CS2 er især rettet imod grafikere og andre professionelle, der har behov for avanceret billedbehandling,

Læs mere

RAW filer og håndtering af disse. 9.1.2013 Hjørring (Kim Henriksen)

RAW filer og håndtering af disse. 9.1.2013 Hjørring (Kim Henriksen) RAW filer og håndtering af disse 9.1.2013 Hjørring (Kim Henriksen) RAW filer og håndtering af disse RAW filen kan betragtes som det digitale negativ RAW filen indeholder de rå billededata Der findes ingen

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

Styrtende linier ved brug af vidvinkel samt ved fotografering opad

Styrtende linier ved brug af vidvinkel samt ved fotografering opad Styrtende linier ved brug af vidvinkel samt ved fotografering opad Hvis der enten fotograferes opad, eller hvis der bruges vidvinkelobjektiv, optræder der ofte de såkaldte styrtende linier dvs. proportionerne

Læs mere

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Når man skal tage billeder med et makro-objektiv, er det kendt, at dybdeskarpheden er meget ringe. Det er således

Læs mere

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Velkommen til Picasa! Start med at importere dine billeder til programmet. (1-2) 1) Inde i hovedbiblioteket trykker du på Importer, og du

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

ipad for let øvede, modul 9 ipad og computer

ipad for let øvede, modul 9 ipad og computer 12052014AS ipad for let øvede modul 9 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås nogle af de muligheder, der er for samspil mellem computeren og ipad'en. På ipad'en findes app'en itunes Store.

Læs mere

H D R GRATIS GUIDE P H O T O M A T I X 5. High Dynamic Range MED. Introduktion 2. HDRfoto.dk 2014. Indlæse billeder 3. John Nyberg

H D R GRATIS GUIDE P H O T O M A T I X 5. High Dynamic Range MED. Introduktion 2. HDRfoto.dk 2014. Indlæse billeder 3. John Nyberg High Dynamic Range H D R GRATIS GUIDE MED P H O T O M A T I X 5 Introduktion 2 Indlæse billeder 3 HDRfoto.dk 2014 John Nyberg Indstillinger før tone mapping 4 Photomatix 5 10 Du må gerne linke til denne

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Style Match (overfør stil/type), ny funktion i PE9 45

Indholdsfortegnelse. Style Match (overfør stil/type), ny funktion i PE9 45 1 Indholdsfortegnelse Køb videobøger på Forlaget Globe 5 Køb videobøger via www.videobog.dk 6 Introduktion... 7 De forskellige dele af PE9 i tre E-bøger 7 Organizer og QuickFix (E-bog 1) 7 Standard-editoren

Læs mere

RAW. - det digitale negativ. » Hvad sker der? » Teknisk set

RAW. - det digitale negativ. » Hvad sker der? » Teknisk set RAW - det digitale negativ I de gode gamle dage, hvor mænd var mænd og kaffen sort, fotograferede og fremkaldte man selv sine sort/hvid-billeder. Efter endt optagelse i studie eller det fri, skulle man

Læs mere

Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram

Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram Tag et foto: Du skal åbne programmet foto. Ret ipad mod dit motiv. Tryk på ikonet for foto og billedet tages. Når du tager fotoet, siger ipad som en lukker.

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

Elements Lektion 4. I denne lektion, skal du først downloade det billede, du skal bruge at arbejde med.

Elements Lektion 4. I denne lektion, skal du først downloade det billede, du skal bruge at arbejde med. Elements Lektion 4 Så er det tid til næste lektion. Denne gang bliver det lidt mere avanceret og jeg går ud fra, at du nu har fået sat dig grundigt ind i de forberedende ting du skal igennem med hvert

Læs mere

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 Picasa 3 - billedbehandling Dansk vejledning til Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 picasa.google.dk Åge Monrad UC Syddanmark Haderslev juni 2014 Enhver distribution uden forfatterens samtykke

Læs mere

A. Overførsel af billeder fra kamera til PC... 1. B. Filstruktur på pc en... 2. C. Filtyper (CR2, NEF, DNG, JPG samt andre)... 3

A. Overførsel af billeder fra kamera til PC... 1. B. Filstruktur på pc en... 2. C. Filtyper (CR2, NEF, DNG, JPG samt andre)... 3 FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2011 8. SEPTEMBER 2011 Medbring kamera, USB-stick, kortlæser, kabel og bærbar pc. Der vil være brug for flere instruktører, så også de, der allerede kan organisere

Læs mere

Sådan helt lavpraktisk måtte jeg i gang med fotoredigering for at fjernet disse pletter samt få lavet et nyt print.

Sådan helt lavpraktisk måtte jeg i gang med fotoredigering for at fjernet disse pletter samt få lavet et nyt print. Sensor Spots I forbindelse med vores fotoudstilling sidste sommer fandt jeg ud af på den hårde måde at jeg havde Sensor Spots på i hvert fald eet af mine billeder. Det havde jeg ikke bemærket ved den almindelige

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE.

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. Grafik & billedbehandling Grafik & billedbehandling Opgaven Adidas har lanceret en farveopdatering af deres støvleklassiker Copa Mundial. Støvlen,

Læs mere

Elements Lektion 1. Tosafoto Adobe Photoshop kursus.

Elements Lektion 1. Tosafoto Adobe Photoshop kursus. Elements Lektion 1 Adobe Photoshop Elements er lillebror til et af verdens mest avancerede billedbehandlingsprogrammer, og et særdeles godt billedbehandlingsprogram til hobbyfotografen, der vil noget seriøst

Læs mere

DANIEL RIEGELS. Lightroom 5

DANIEL RIEGELS. Lightroom 5 DANIEL RIEGELS Lightroom 5 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... Daniel Riegels KAPITEL ET... 9 Kom i gang med Lightroom 5 Anskaf og installer Lightroom... 10 De fire paneler... 11 Modulerne... 12 Fuldskærmstilstand...

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014

Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014 Picasa - lynvejledning Udarbejdet februar 2014 www.skive.dk Downloade picasa Picasa er Googles bud på et (gratis) billedbehandlingsprogram. Programmets allerstørste styrke er at skabe overblik over de

Læs mere

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 3 Få adgang til systemet side 5 Opload dine billeder side 6 Sådan bruges systemet side 9 Gem dine eksempler side

Læs mere

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage).

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Hvad betyder ISO? ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Da digitale kameraer ikke bruger film, men har en billedsensor i stedet,

Læs mere

Workflow og Bridge. Transform. Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1

Workflow og Bridge. Transform. Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1 Workflow og Bridge Transform Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1 Indhold: Om billedformater...side 3 Farver: RGB - CMYK...side 4 Bridge - indstilling af farveprofiler...side 7 Farveprofiler...side

Læs mere

Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010

Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010 Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010 Følgende metode for transformering af farvefotos til sort/hvid for udskrift med Adobe Photoshop er udviklet på baggrund af de metoder,

Læs mere

Photoshopkursus - Billedbehandling

Photoshopkursus - Billedbehandling Photoshopkursus - Billedbehandling Software... 2 Skrivebord... 2 Reset skrivebord... 3 Nyt billede med lag... 4 Indlæs billede... 6 Redigeringsværktøjer... 7 Billedstørrelse... 7 Beskæring... 13 Retouchering...

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Luftfoto. BOG // Lolland-Falster, Møn fra oven

Luftfoto. BOG // Lolland-Falster, Møn fra oven GRAFIK & billed Luftfoto Luftbillederne i denne opgave er taget fra fly og lift til bogen LollandFalster, Møn fra oven, som er en del af bogserien fra oven. Billeder i bogen ledsages af indsigtsfulde og

Læs mere

DE MYSTISKE PIXELS. Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print?

DE MYSTISKE PIXELS. Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print? DE MYSTISKE PIXELS Hvad er pixels? Hvor store er de? Hvor tæt sidder de? Forskel på megapixels og megabyte Skal de bruges til skærm eller print? og andet FOTOKLUBBEN KRONBORG DE MYSTISKE PIXELS 27.03.2014

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

Billedbehandling Pixlr.com Side 1

Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 2 Indholdsfortegnelse Det første skærmbillede... Side 3 Navigation... Side 4 Åbne Pixlr Advanced... Side 5 Inde i programmet... Side 6

Læs mere

Photofiltre nr. 85 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1

Photofiltre nr. 85 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1 Vi skal nu sammensætte et grafikbillede hvor vi bruger 2 plugins som kan hentes på min hjemmeside www.pensionistedb.dk under Photofiltre. Denne hedder Image

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

Opgave: Digitalisering af et dokument

Opgave: Digitalisering af et dokument Denne opgave omhandler digitaliseringen af et Veje i Frederikssund Kommune. I opgaven gennemgås følgende: Oprettelse af mapper og sider på hjemmesiden Indsættelse af tekst, billeder, links til PDF og hjemmesider

Læs mere

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop 15.06.12 0768.15 AA Mikroskopets opbygning Objektiver Alle objektiverne er produceret i henhold til DINstandard. 40x og 60x objektiverne er med fjedrende front,

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

Introduktion til billeddatabasen

Introduktion til billeddatabasen Introduktion til billeddatabasen Colourbox.dk Colourbox.dk er den billeddatabase som Odense Kommune har købt licens til. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er ubegrænset download af billeder. I materialet

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59)

Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59) Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59) Zoombrowser er et billedbehandlingsprogram, der er meget let at bruge og alligevel indeholder meget avancerede funktioner.

Læs mere

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået,

Læs mere

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer 11. MAJ, 2014 JOACHIM MORTENSEN FOTOTIPS Langtidseksponeringer kan være en anden måde at se verden på gennem foto. Det kan tilføre billedet

Læs mere

Størrelsen på printede billeder

Størrelsen på printede billeder Størrelsen på printede billeder Udskriftsstørrelse i forhold til antal pixels og dpi 72 dpi 100 dpi 200 dpi 300 dpi 600 dpi 9 13 cm 255 369 354 512 709 1024 1063 1535 2126 3071 10 15 cm 284 425 394 591

Læs mere

Vejledning til Mozart Viewer 12

Vejledning til Mozart Viewer 12 Vejledning til Mozart Viewer 12 Programmet kan downloades gratis på http://www.mozart.co.uk Husk at det er den der hedder Mozart Viewer du skal hente. Den er gratis, i modsætning til Mozart som koster

Læs mere

GRAFIK OG BILLEDE. 1 Grafik og Billede

GRAFIK OG BILLEDE. 1 Grafik og Billede GRAFIK OG BILLEDE 1 2 Opgavebeskrivelse I denne fiktive opgave har jeg valgt at lave artworket til forsiden af et playstation spil. Opgaven er inspireret af et rigtigt playstation spil ved navn Heavy Rain.

Læs mere

Projekt: Irma cover. En all-round food styling opgave tilført lidt vector grafik. Programmer: Photoshop: Illustrator: Camera Raw:

Projekt: Irma cover. En all-round food styling opgave tilført lidt vector grafik. Programmer: Photoshop: Illustrator: Camera Raw: Grafik og billedbehandling Projekt: Irma cover En all-round food styling opgave tilført lidt vector grafik. Programmer: Camera Raw: CamaraRaw Photoshop Illustrator indesign Linsen Skarpheden Udbrændthed

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

GRAFIK & BILLEDE Arrildt + Friis

GRAFIK & BILLEDE Arrildt + Friis GRAFIK & BILLEDE Arrildt + Friis 20 21 22 23 I forbindelse med kompetencen grafisk design har jeg lavet en fiktiv opgave om arkitektvirksomheden Arrildt + Friis. Kunden ønskede nye billeder af et eksisterende

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat 6 6 tips der sikrer dig optimalt resultat Nemt og enkelt, gennem kundetilpassede produkter styrker Print2People virksomheder i at give håndgribelige indtryk. Bestil markedsføringsmateriale online www.print2people.dk

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

Guide til elektronisk retning

Guide til elektronisk retning Guide til elektronisk retning Jens Sveistrup, Gl. Hellerup Gymnasium Elektronisk aflevering er med elevernes større anvendelse af computer i undervisningen og med Lectios store udbredelse blevet mere og

Læs mere

High Dynamic Range D R. Samle HDR i Photomatix. John Nyberg. 2011, november

High Dynamic Range D R. Samle HDR i Photomatix. John Nyberg. 2011, november 2011, november High Dynamic Range D R Samle HDR i Photomatix John Nyberg Denne tekst er kun et lille udtræk af min bog om HDR-fotografering, som du kan købe på www.libris.dk Du må gerne tage kopier fra

Læs mere

Gratis-programmerne Picasa og Photo Story

Gratis-programmerne Picasa og Photo Story Digital I T C A F E E Foto Computerklubben inviterer dig indenfor i Aktivitetscentrets it-café for at demonstrere og fortælle om gode erfaringer med forskellige smarte programmer, som du kan bruge på computeren.

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Bitdybde i digitale billeder

Bitdybde i digitale billeder Bits og bytes hænger uomtvisteligt sammen. Bytes bruges om den størrelse en given fil (software) kan have, mens bit er informationsdybde. Forholdet mellem dem er: bits * 8 = bytes bytes / 8 = bits Dette

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Manual til indberetning. Ventelistelukning.dk

Manual til indberetning. Ventelistelukning.dk Manual til indberetning Ventelistelukning.dk Manual til indberetning ventelistelukning.dk Indhold 1. Ventelistelukning.dk 5 Om databasen 5 2. Før du indberetter 6 Superbrugere og almindelige brugere 6

Læs mere

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Der er flere muligheder for at flytte billeder fra kamera til computer. Hvilken du benytter, afhænger af temperament

Læs mere

En let måde at sammenligne objektivers brændvidde

En let måde at sammenligne objektivers brændvidde En let måde at sammenligne objektivers brændvidde Når du køber et ny kompaktkamera, spejlreflekskamera eller bare et nyt objektiv, er brændvidden af objektivet på dit aktuelle kamera en af de vigtigste

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

Farvelægning i gimp for begyndere

Farvelægning i gimp for begyndere Farvelægning i gimp for begyndere I denne tutorial vi jeg gå ud fra, at læseren selv har klaret at installere the gimp. Hvis man er i stand til det, har man et computerkendskabsniveau, der gør at man sagtens

Læs mere

Indholdsfortegnelse Introduktion... 7 Start Photoshop Elements 11 (Velkomstskærmen) Den nye brugerflade i PE11... 11

Indholdsfortegnelse Introduktion... 7 Start Photoshop Elements 11 (Velkomstskærmen) Den nye brugerflade i PE11... 11 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 7 Indholdet i denne bog... 7 Organizer... 7 Quick Editoren... 7 Guided Edit (trin for trin opskrifter)... 7 Expert Editoren... 8 Camera RAW 7... 8 Start Photoshop

Læs mere

Nye funktioner. Version 2.00

Nye funktioner. Version 2.00 Nye funktioner Version 2.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation, som følger med dette produkt. Gå på

Læs mere

Nye funktioner. Version 2.00

Nye funktioner. Version 2.00 Nye funktioner Version 2.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation, som følger med dette produkt. Gå på

Læs mere

Introduktion til billedbehandling med IrfanView

Introduktion til billedbehandling med IrfanView Introduktion til billedbehandling med IrfanView I takt med at digitalkameraer bliver billigere og efterhånden snart er hvermands eje, stiger behovet også for at kunne behandle sine billeder på en nem,

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Picasa billedalbum og webalbum

Picasa billedalbum og webalbum Picasa billedalbum og webalbum Billedalbum og redigerings-værktøj Picasa er et billedalbum, som kan bruges til at opbevare, registrere, bearbejde og ordne sine digitale fotos i. Desuden kan du uploade

Læs mere

High Dynamic Range D R. Motiver & udstyr. John Nyberg. 2011, november

High Dynamic Range D R. Motiver & udstyr. John Nyberg. 2011, november 2011, november High Dynamic Range D R Motiver & udstyr John Nyberg Denne tekst er kun et lille udtræk af min bog om HDR-fotografering, som du kan købe på www.libris.dk Du må gerne tage kopier fra denne

Læs mere

SCRATCH PÅ DANSK LÆR AT LAVE TEGNEFILM OG COMPUTERSPIL MED SCRATCHJR. Kirsten Dam Pedersen

SCRATCH PÅ DANSK LÆR AT LAVE TEGNEFILM OG COMPUTERSPIL MED SCRATCHJR. Kirsten Dam Pedersen SCRATCH PÅ DANSK LÆR AT LAVE TEGNEFILM OG COMPUTERSPIL MED SCRATCHJR Kirsten Dam Pedersen ScratchJr er et visuelt programmeringssprog, som er lavet til de yngste børn (5-7 år) - og det er helt gratis!

Læs mere

TrivselAPV 2010 Teknisk guide til sikkerhedsgrupperne2 (supplement)

TrivselAPV 2010 Teknisk guide til sikkerhedsgrupperne2 (supplement) TrivselAPV 2010 Teknisk guide til sikkerhedsgrupperne2 (supplement) Flere rapporter muligheder supplement til del 2 Denne guide beskriver, hvordan I kan udtrække flere oplysninger fra spørgeskemaundersøgelsen.

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil Case Mange af de ting, vi gør i Photoshop, er rutinearbejde vi har tit et fastlagt workflow, som vi bruger som udgangspunkt hver gang. Efterhånden som man blive dygtigere, vil man lægge flere trin til,

Læs mere

Leg med lag i Photoshop

Leg med lag i Photoshop Leg med lag i Photoshop Der er ikke svært at skabe spændende fotomontager med Photoshop. Det kræver blot, at man lærer lidt om muligheden for at arbejde med lag. I denne artikel fortæller vi, hvordan man

Læs mere

FOTOGRAFIER I POWERPOINT

FOTOGRAFIER I POWERPOINT FOTOGRAFIER I POWERPOINT Når man anvender fotografier som illustrationer, skal man være opmærksom på, at rent psykologisk vil mennesker have en tilbøjelighed til at tro på fotografier, med mindre de er

Læs mere