Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW"

Transkript

1 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået, efter jeg startede med at gå til foto i vores hyggelige lille fotoklub. Jeg har altid været glad for at fotografere, men har ikke tidligere sat mig så meget ind i de muligheder, som der ligger gemt i korrekt kamerabetjening. Da jeg har haft stor glæde heraf, vil jeg nu dele dette med jer. 1 Skyd dine billeder i RAW. At fotografere billeder i RAW i forhold til JPG, er ligegyldigt for almindelige dødelige som blot vil dokumentere deres ferie eller familie komsammen. Når vi fotograferer i forhold til at skulle præsentere de bedst mulige resultater, fx til udstillinger eller konkurrencer, er der ingen grund til at undlade, at komme hjem med de resultater i kassen, som giver de bedste forudsætninger, for efterfølgende at redigere. Der er mange flere billede informationer i et RAW billede, så er der efterfølgende behov for at lysne dele af billedet, vil detaljer, som før knapt var synlige, nu dukke op i acceptable farver og konturer. På de en del kameraer, er RAW kun en mulighed, når der fravælges automatisk auto indstilling. Skift fx til P (Programmeret tilstand) og gå i menuen, vælg Kvalitet. Kan dit kamera fotografere i RAW, vil dette være en af mulighederne. Jeg selv vælger RAW + JPG, som for hvert skud både danner et JPG og et RAW billede. Dette fordi jeg ofte også kommer hjem med billeder, som ikke skal være perfekte, men som blot dokumenterer et eller andet. Her smider jeg så RAW billedet ud, fordi redigering tager tid. Derimod har jeg altid et RAW billede med hjem af hvert eneste billede jeg tager, så jeg har det bedste udgangspunkt for redigering sikret i kassen. Hvis man hver gang vil skifte mellem JPG og RAW i forhold til motivet, kan man mange gange risikere, at motivet blot er forsvundet, medens man står og fumler med menuen i sit kamera. Et RAW billede skal normalt redigeres i et RAW billede behandlings program. Derfor, inden du evt. anskaffer Photoshop Elements eller lignende, så kontroller, at den version af programmet som du vil anskaffe, også er kompatibelt med den version RAW filer, som dit kamera producerer. Derved får du ikke købt en ældre version på tilbud, for så at komme hjem og opdage, at den ikke duer.

2 2 Vælg ISO bevidst. Hvis man ikke vælger ISO indstillingen selv, så gør kameraet det for en. Kameraet indeholder jo et computerprogram, som en eller anden ingeniør i Japan har siddet og tænkt ud for dig. Ham ingeniøren i Japan tror vi alle ryster meget på hænderne og har derfor prioriteret en kort lukketid for dig. For at opnå en kort lukketid, vil der mange gange kræves en høj ISO indstilling, og her opstår problemet. Der kommer mange korn i dit billede (med mindre du har spenderet spidsen af en jetjager på dit kamera). Derfor, test dit kamera af. Find ud af ved hvilken ISO du begynder at se billedstøj. Det er lettest at afgøre, ved at tage et billede af samme motiv ved hver ISO indstilling. Forstør så en skarp detalje i billedet. Derved kan graden af billestøj let ses. På nogle kameraer kan man indstille automatisk ISO, men med en øvre grænse. Den mulighed synes jeg er god og vælger den på mit ene kamera, fordi muligheden er der. Her har jeg valgt maks 400 ISO fordi jeg finder billedstøjen meget under kontrol ved den ISO indstilling. Så får Ingeniøren lov at hjælpe lidt, men under mine afstukne grænser. Kan jeg ikke vælge en øvre grænse, vælger jeg som normal indstilling 100 ISO, for at få så få korn i billedet, som overhovedet muligt. Skal jeg så fotografere nogle mere dunkle motiver, eller fx indendørs, har jeg på mit kamera direkte knap adgang til ISO. Den knap er god at have lært sig, så fingrene automatisk finder den, når behovet opstår. Så skifter jeg til en lidt højere ISO. Jeg har den erfaring, at det er helt utilstrækkelig at kun læse om dette og se lidt på sit kamera. Det er vigtigt at komme ud og øve sig i virkemåde og placering af knappen under praktisk fotografering. 3 Vælg din autofokus indstilling i forhold til situationen. Der er normalt 4 forskellige autofokus indstillinger i et digitalt kamera: AF-A Denne indstilling er autoindstillingen. Med denne indstilling prøver kameraet at tilpasse sig det, som kameraet forestiller sig, at du vil have skarpt. Indstillingen er sikkert rigtig god for almindelige billeder, hvor du ikke har særlige ønsker til hvad på billedet, som skal være i fokus. Det er ikke den optimale indstilling, når du virkelig vil gøre dig umage med et godt motiv, for så vil du oftest irriteres over, det som kameraet vælger at prioritere som fokus punkt.

3 Det som kameraet vælger omkranses normalt af en eller flere grønne firkanter. AF-S Med denne indstilling, helst kombineret med spot fokusering, vil kameraet vise dig et punkt, som du skal pege hen over den del af motivet, som du ønsker i fokus. Hold udløser knappen halvt ned og se i kameraet eller på skærmen, at det har fokuseret på det valgte område. Hold vedholdende udløseren halvt nede og uden at flytte dig, kan du derefter dreje kameraet, indtil du har komponeret dit billede og trykke færdigt ned på udløseren for at tage billedet. Det er en måde at fx få et ansigt lidt ude til højre til at stå skarpt mod en mindre skarp baggrund. På de fleste kameraet er der så en forholdsvis kort vej gennem menuen eller direkte ved en knap, mulighed for selv at vælge placering af det spot fokus punkt, så det ikke står i midten, men der hvor du vil have fokus, så du kan opnå fokus på en genstand i den ene side, uden at skulle dreje kameraet efterfølgende for at komponere. Prøv at finde ud af hvor disse funktioner ligger i dit kamera, og øv dig på at bruge dem. Min erfaring er, at de er meget nyttige. AF-C Vedvarende autofokus. Kameraet bliver uafbrudt ved med at fokusere, selv når du flytter rundt på det med halvt nedtrykket udløser knap. Det er der skam en mening med. Hvis du er ved at fotografere en sportsudøver, som er på vej i retning mod dig, vil behovet for fokusafstand jo ændres, alt imedens du gør klar til at skyde. Den indstilling er derfor en god indstilling til billeder i bevægelse. I særdeleshed når det som bevæger sig, enten fjerne sig eller nærmer sig. MF Manuelt fokus. Der er motiver, hvor en autofokus må give op. Sidder den flotte rovfugl, som du har ledt efter i 2 år i skoven lige pludselig foran din linse, men gemt bag nogle grene, vil et forsøg med autofokus i de fleste tilfælde resultere i en skarp gren foran en sløret fugl. Her er det nødvendigt at skifte til manuelt fokus. Det har samtidigt den fordel, at fokus hjælpelampen ikke lyser og skræmmer bæstet før du får trykket af. Det er ikke helt let at fokusere manuelt. Her er det meget vigtigt, at du har indstillet din okular (hullet du kigger igennem, for at se motivet), så det står helt skarpt i forhold til dit øje. Der er normalt et lille drejehjul ved siden af, som du kan bruge til at indstille okularet til dit øje. På nogle kameraer er der elektronisk søger. Denne er normalt knapt så skarp som et spejl. Derfor er der ved valg af MF normalt automatisk eller ved tryk på en knap hjælp at hente i form af en forstørrelse af det man vil fokusere på, så det er lettere at se, om det bliver skarpt. På de fleste udskiftelige objektiver kan man skifte til MF direkte på objektivet. Herefter anvender man fokus ringen på objektivet til at indstille fokus. Dette kræver lidt øvelse.

4 På compact kameraer, som fx Canon G serien, vil man anvende drejehjulet, enten på bagsiden eller ved pegefingeren, når der er valgt manuel fokus, til at fokusere. 4 D-områdeaktivering (Active D-lightning) Funktionen må ikke forveksles med HDR, selvom det er lidt hen i samme boldgade. Det som Active D- lightning eller D-områdeaktivering kan gøre, er at sørge for flere detaljer i både de lyse og mørke dele af et billede. Det er ikke som ved HDR indstilling, at der tages 3 eller flere billeder med forskellige eksponering, så udgangspunktet er det samme billede, som hvis funktionen er slået fra. Jeg anvender ikke funktionen, men den er automatisk slået til på de fleste kameraer, og skal aktivt slås fra, hvis man ikke vil benytte sig heraf. Det er nok lidt op til ens temperament og de billeder man får ud af det, om man vil anvende den mulighed eller ej. Tager man fotos i RAW format, er der informationer nok til rådighed, til efterfølgende at opnå det samme, men med mere kontrol over resultatet, når man er nået hjem bag skærmen med sit billedebehandlings system i gang. 5 AEL knap Denne funktion kan normalt indstilles til forskellige virkemåder. På kameraer, hvor der ikke er programmerbarhed af knappen, har den følgende standard funktion: Peg kameraet mod det motiv, som skal give din ønskede belysning af billedet, altså eksponering. Hold derefter knappen nede (på nogle kameraer vil et tryk aktivere AEL og næste tryk deaktivere AEL igen). Komponerer du derefter dit billede, vil den valgte belysning bibeholdes. Det kan være fordi du prioriterer grønt græs frem for blå himmel. På mit kamera har knappen et utal af funktioner, som alle er beskrevet i menuen. Det kan fx være fokuseringslås, så fokus indstillingen holdes, eller man kan vælge både at have eksponeringslås og fokuseringslås. Det kan også være skift til fx AF-C så længe knappen holdes inde (AF-C var kontinuerlig fokusering, fx ved sportsmotiver) Det vil sige, at selvom jeg har indstillet kameraet til AF-S, hvor jeg autofokuserer en gang og kan holde fokus med udløser knappen, så vil et tryk på AEL knappen med valgt funktion skift til AL-C overstyre standardindstillingen, så længe jeg holder AEL knappen inde. På mit kamera er der elektronisk søger. Til den funktion kan jeg vælge at et eller flere tryk på AEL knappen forstørrer fokus punktet en eller flere gange, så jeg lettere kan fokusere manuelt. Det er den standard

5 indstilling jeg har valgt på mit kamera, men den vil ikke kunne vælges på et med spejl uden elektronisk søger. 6 Hvidbalance (WB) Der er normalt direkte adgang til WB fra trykknap på et spejlrefleks kamera. Mit kamera står som standard indstilling til auto hvidbalance og jeg er normalt meget tilfreds med resultatet. Der er dog nogle få gange, hvor kameraet ikke rigtigt kan hjælpe mig automatisk. Her har mine fingre lært sig adgang til denne knap ret automatisk, så jeg hurtigt kan få indstillet hvidbalancen til et brugbart niveau. Normalt klarer jeg mig med en af de standard indstillinger som findes (lysstofrør, glødelampe, sol, skyer). Jeg har endnu ikke gjort brug af Kelvin skala eller lignende. Det er normalt når motivet er meget farvet eller skifter farver hele tiden, at auto hvidbalance kommer til kort og jeg må vælge en manuel indstilling, men jeg oplever også behovet ved dunkel belysning. 7 Eksponerings kompensering (+/- hjulet / knappen) Denne funktion må være rigtig rar at have som dedikeret drejeknap på sit kamera. Så heldig er jeg ikke med mit kamera, men den har i det mindst en dedikeret knap til funktionen. Skal du fange en fugl på en lys himmel, er der en stor sandsynlighed for, at fuglen kommer til at stå i sort silhuet. Det kan være tilsigtet og ganske flot, men hvis du gerne vil have fjerdragtens smukke farver med på billedet, vil du være nødt til at kompensere den valgte eksponering og dreje lidt til den lyse side (+). Skal du derimod tage et billede af en solnedgang, vil dit kamera, hvis du peger det ned mod forgrunden, altså ikke mod den røde himmel, have en tendens til at ville oplyse forgrunden ved at eksponere op. Derfor vil du i dette tilfælde være nødt til at eksponere ned ved at dreje til den mørke side (-) Det er lidt lettere at ramme en rød himmel end en fugl på en lys himmel, så der er et andet trick her. Peg kameraet op mod den røde himmel, tryk udløseren halv ned, derved låses både fokus og eksponering. Komponer derefter dit billede og tryk udløseren ned for at tage billedet. Der er dog den fare, at den valgte fokus ikke passer med dit motiv. Hvor meget du skal kompensere, er meget afhængigt af hvordan dit kamera normalt reagerer og du skal tage en del billeder i forskellige situationer, før du opnår en erfaring for, hvor meget der skal til. Derfor er den ønskede gevinst af knappen efter min mening betinget af en del øvelse.

6 8 Blænde Blænden er et udtryk for, hvor stort det hul er, som der lukker lys ind gennem objektivet. Jo mindre hul, jo mindre lys, det er logisk. Derfor vil en høj blænde (= lille hul) kræve en længere lukketid og måske endda en højere ISO indstilling. En lav blænde værdi vil lukke meget lys ind og kræve en meget kort lukketid og lav ISO, og kan i visse tilfælde udenfor i solskin, helt forhindre et pænt eksponeret billede, fordi lukkeren simpelt hen ikke kan lukke hurtigt nok, så billedet bliver for overeksponeret (lyst). Der er en anden spændende ting ved netop blænden. Jo lavere blænde værdi, jo mindre dybdeskaphed. Lille dybdeskarphed betyder, at kun det du fokuserer på, står skarpt. Alt det som er nærmere eller fjernere vil stå uklart. Det er en rigtig ønskemulighed, når man skal tage et portræt, for så vil øjnene søge mod det skarpe, og kontakt med motivets øjne give dig en følelse af forbindelse med den portrætterede. En høj blænde værdi (lille hul og lidt lys) vil derimod give en stor dybdeskarphed. Det betyder for dig, at du kan fotografere motiver, som står skarpt, både på nære og fjerne dele af motivet. Det kan fx være ønskeligt ved landskabsfotografering. De fleste objektiver, især i den prisklasse som jeg nøjes med, vil en meget lav blændeværdi være ensbetydende med, at det kun er i midten af billedet, at dette står meget skarpt. Så snart jeg nærmer mig et hjørne i billedet, vil tingene stå lidt mere blødt og mindre skarpt. Jeg oplever også mere vignettering (mørke hjørner) i billedet. Derfor, hvis du både vil opnå en god skarphed og ikke alt for stor dybeskarphed, er det ikke nødvendigvis mindste blænde, du skal vælge. Vælg i stedet en lidt større brændvidde (zoom) og gå lidt længere væk fra den du vil portrættere. Så opnår du, at billedet både bliver skarpere og samtidigt en flot uskarp baggrund. Postludium Jeg håber at mine erfaringer med disse indstillinger kan bruges. Der er et hav af andre muligheder og erfaringer man kan gøre brug af, men dem som jeg her har beskrevet, er de indstillinger som jeg selv anvender mest. Som en forberedelse til kamerateknik den 20. marts 2014, vil det være en fordel, hvis du sætter dig ind i, hvordan du kan vælge fokuspunkt manuelt i dit kamera, hvordan du kan skifte til manuel fokus, hvordan du kan opnå effekter ved valgt kombination af blænde og lukkertid og sidst men ikke mindst, om dit kamera har HDR funktion og hvordan den anvendes/aktiveres. Claus

7

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

Kibæk Fotoklub Kamerateknik

Kibæk Fotoklub Kamerateknik Kibæk Fotoklub Kamerateknik Figur 1 D3200 Figur 2 D3200 Figur 3 D7100 Figur 4 D7100 Figur 5 EOS 700D Figur 6 EOS 700D Figur 7 EOS 7D Mark II Figur 8 EOS 7D Mark II Kibæk Fotoklub Kamerateknik Blændeprioriteret.

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2014 25. OKTOBER 2014 10:00-16:00 MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA Medbring kamera, stativ, kortlæser, kabel, bærbar pc, notesblok og skrivetøj. Der vil

Læs mere

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1 Mine fototips 6 gode råd til bedre fotos Version 1.1 Søren Udby www.kanonfotografen.dk Søren Udby Fototips, side 1 Fototips Min filosofi omkring succesfuld fotografering er, at man som fotograf skal have

Læs mere

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet.

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i normal fokuseringsområdet. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet. -men det bliver du nok ikke klogere af. Det er historisk begrundet fra filmkameraernes tid, hvor man

Læs mere

Key Point Photography Academy. copyright all rights reserved Kameratest.dk. Canon EOS 5D Mark III

Key Point Photography Academy. copyright all rights reserved Kameratest.dk. Canon EOS 5D Mark III Key Point Photography Academy copyright all rights reserved Kameratest.dk Canon EOS 5D Mark III 1 1 Underviser: Kim Skovsby 1. Oplært som reklamefotograf hos Jan Friis & Torben Pedersen 2. Uddannet grafisk

Læs mere

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri.

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri. Udendørs Portrætter Agenda 1. Generelt om portrætter 1.Hvorfor er udendørs portrætter 'bedre' 2.Must-haves 2. Generelt om udendørs portrætter 3. Baggrunde / Lokationer 4. Forgrunde / Subjekt 5. Lys 1.Naturligt

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx.

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx. Lidt råt men godt Ib Søgaard, den 19-04-2008 Udviklingen inden for den digitale fotografering har medført en lang række fordele ikke mindst for amatørfotografer. Kameraer og objektiver er nu udstyret med

Læs mere

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR STILLEBEN 3 Stablede sten SVÆR- HEDS- GRAD PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR A/AV 50-200 MM DET BØR DU GÅ EFTER Er du ved stranden, så kig efter nogle sten med samme nuance og form,

Læs mere

Teknisk vejledning Dk

Teknisk vejledning Dk Teknisk vejledning Dk Indledning Denne tekniske vejledning indeholder oplysninger om de grundlæggende teknikker, der blev anvendt for at skabe to af de mere teknisk avancerede fotografier i D800-/D800Ebrochuren.

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem.

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem. Tryk på knappen og billedet er i kassen De fleste mennesker har prøvet at fotografere. At tage billeder er blevet meget let efter at de nye kameraer næsten kan tænke selv. Man skal ikke stille afstand,

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated (SMC) 105mm f/2,8 er produceret i årene mellem 1971 og 1976. 105mm eren tilhører en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver, som gang på gang bliver rost meget

Læs mere

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System Nikon i-ttl / CLS 1 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System 2 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System FV Lock:

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG KEND DIT KAMERA

FOTOKLUBBEN KRONBORG KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG 21. JANUAR 2017 10:00-16:00 KEND DIT KAMERA Indholdsfortegnelse A. Point-and-shoot / Kompakt-kamera / DSLR (spejlrefleks)... 2 B. Eksponering: blænde, tid og ISO... 2 C. Programmer...

Læs mere

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS EF-S55-250mm f/4-5.6 IS DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF-S55-250mm f/4-5,6 IS objektivet er et high-performance telezoomobjektiv, der er udstyret med en billedstabilisator

Læs mere

Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59)

Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59) Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59) Zoombrowser er et billedbehandlingsprogram, der er meget let at bruge og alligevel indeholder meget avancerede funktioner.

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF-S18-135mm f/3,5-5,6 IS objektivet er et high-performance zoomobjektiv med en stor forstørrelsesevne, der er

Læs mere

404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER Dansk DANISH 404 CAMCORDER CAMCORDER- OG KAMERAFUNKTIONER Supplement til brugervejledningen til ARCHOS 404 Version 1.1 Besøg www.archos.com/manuals for at downloade den seneste version af denne vejledning.

Læs mere

Canon DSLR for begyndere

Canon DSLR for begyndere Canon DSLR for begyndere FOF - 2017 Vi skal lære: Vores kamera bedre at kende Basis fototeknik Tips og tricks til fotografi generelt Lidt komposition Noget om ekstraudstyr Lidt billedbehandling Plus det

Læs mere

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Firmaets ydelse er, kort fortalt, æstetisk og dynamisk fotografering af byggeri. Nogle byggerier følger vi fra første spadestik til slutfotografering

Læs mere

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund blænden - den fotografiske iris Hvis du af og til har undret dig over hvad det er for nogle mystiske tal, der står på objektivet, er her hjælp at hente. I denne artikel kigger vi lidt på hvad blænden er

Læs mere

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM Generelt indtryk Sigma 8-16 mm f/4,5-5,6 DC HSM er et ultra vidvinkel. Men som bekendt betyder en kort brændvidde sjældent, at objektivet er lille. 8-16 er både stort og tungt med dets 555 gr. og en længde

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

Generelt indtryk. Men både vægten og størrelsen til trods, er det et meget behageligt objektiv at betjene.

Generelt indtryk. Men både vægten og størrelsen til trods, er det et meget behageligt objektiv at betjene. Generelt indtryk Asahi Takumar 200mm, f/3,5 er et ældre og særdeles vægtigt objektiv, der har fundet vej til min lille samling af Asahi objektiver, der foruden 200mm eren pt. også tæller 35mm (f/3,5),

Læs mere

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto Mejerist N.H. Lindhardt har en passion for biler og har samlet sig en del, som bliver brugt til bestillings-kørsel. - Vi selvstændige har jo så meget fritid, som vi skal bruge til noget fornuftigt, som

Læs mere

Fotografering til motorløb

Fotografering til motorløb Fotografering til motorløb I forbindelse med foto ved motorløb, er der lidt at være påmærksom på. De vigtigste ting har jeg forsøgt at skrive kort om her samt et par tips til at få billeder med hjem. Autoværn.

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så forsvinder indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så forsvinder indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Carl Zeiss 70-210mm f/4,5-5,6 Jenazoom er et nydeligt, ældre objektiv med en diameter på 52 mm. Det er et træk og skub -objektiv, dvs. zoom foregår ved at trække længere (helt udtrukket

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

EF24mm f/1.4l II USM DEN. Brugsvejledning

EF24mm f/1.4l II USM DEN. Brugsvejledning EF24mm f/1.4l II USM DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF24mm f/1,4l II USM-objektivet er et high-performance vidvinkelobjektiv, udviklet til EOS kameraer. USM står for

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller.

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Revue weitvinkel 35mm, f2,8 (M42 fatning) er et nydeligt, gammelt objektiv med en filterdiameter på 52 mm. Det stikker blot 65 mm ud af kameraet (inkl. konverterring fra M42 til fourthirds);

Læs mere

Objektivet har seks lameller.

Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Helios 44M-4 er et lækkert gammelt objektiv med M42 fatning. Det kræver derfor en adapterring for at kunne bruges på DSLR ere. Det er fuldt manuelt, men takket være særlige adapterringe,

Læs mere

Andre har også set nærmere på Sigma 600mm og de har bemærkninger om skarphed, som ligner mine.

Andre har også set nærmere på Sigma 600mm og de har bemærkninger om skarphed, som ligner mine. Generelt indtryk Dette er et super-teleobjektiv med nogle år på bagen. Det dukker en gang imellem op på qxl og ebay til en ganske overkommelig penge. Det er et spejlobjektiv og det betyder, at der bruges

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

Luftfoto. BOG // Lolland-Falster, Møn fra oven

Luftfoto. BOG // Lolland-Falster, Møn fra oven GRAFIK & billed Luftfoto Luftbillederne i denne opgave er taget fra fly og lift til bogen LollandFalster, Møn fra oven, som er en del af bogserien fra oven. Billeder i bogen ledsages af indsigtsfulde og

Læs mere

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI HDR fotografering TEORI HDR (High Dynamic Range) HDR (High Dynamic Range) er en avanceret fotografisk teknik der øger det dynamiske omfang i et billede. Det kan give nogle helt utrolige effektfulde billeder.

Læs mere

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/1 2017 i Kibæk Fotoklub Det vigtigste for en ekstern blitz i forhold til en indbygget er lysmængden. Denne måles i ledetal [m]. Jo større tal jo mere

Læs mere

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk!

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk! PORTRÆT - et spørgsmål om udtryk! BAGGRUND Oprindelig ide med seancen Tanker, overvejelser og diskussioner Baggrundsviden gennemførelse INDHOLD Forberedelse Model og Set-up Sessionen Direkte anvisning

Læs mere

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder 1 For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder en sammenfatning og lidt information og tips til,

Læs mere

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 HVAD SKAL VI TALE OM? Beskæring Komposition Det gyldne snit vs. tredjedels-reglen Dybdeskarphed Fokus FOTOKLUBBEN KRONBORG DET

Læs mere

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet):

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet): Er dine billeder ikke altid skarpe nok? Så har du muligvis glemt ligesom jeg funktionen Mirror Lock Up (MLU/Mup) Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 85mm, f/1,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 85mm, f/1,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated 85mm f/1,8 er produceret fra 1972 og er anden udgave af 85mm erne med en blænde på f/1,8. Generelt tilhører 85mm erne en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver

Læs mere

EF14mm f/2.8l II USM DEN. Brugsvejledning

EF14mm f/2.8l II USM DEN. Brugsvejledning EF14mm f/2.8l II USM DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF14mm f/2,8l II USM er et highperformance super-vidvinkel objektiv udviklet til EOS kameraer. USM står for ultrasonisk

Læs mere

Sådan helt lavpraktisk måtte jeg i gang med fotoredigering for at fjernet disse pletter samt få lavet et nyt print.

Sådan helt lavpraktisk måtte jeg i gang med fotoredigering for at fjernet disse pletter samt få lavet et nyt print. Sensor Spots I forbindelse med vores fotoudstilling sidste sommer fandt jeg ud af på den hårde måde at jeg havde Sensor Spots på i hvert fald eet af mine billeder. Det havde jeg ikke bemærket ved den almindelige

Læs mere

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det)

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) April 26, 2015 af Jason Row Det er noget mange landskabsfotografer er klar over, men mange andre ikke. Diffraktion er en obskur

Læs mere

Blænderækken, flash og ledetal

Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken - de tal der findes på blænderingen på nogle objektiver - er et af de mest fascinerende værktøjer i fotografiets historie. Og da tallene samtidig er direkte

Læs mere

Motto-Captura ApS, 2006. Ordblinde PDA. Lyt - lær - husk. Motto-Captura ApS, 2006 www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu

Motto-Captura ApS, 2006. Ordblinde PDA. Lyt - lær - husk. Motto-Captura ApS, 2006 www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu p1 Ordblinde PDA Lyt - lær - husk www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu p2 p3 Vi håber meget, at du vil få glæde af løsningen. Du må meget gerne sende os forslag eller ringe til os. p4 Start Når du

Læs mere

Forskellige kameratyper

Forskellige kameratyper Forskellige kameratyper Inden du investerer i et nyt kamera, er det en god idé at gøre dig nogle få overvejelser om: y Hvilken type billeder vil du tage (naturbilleder, makrobilleder, sportsbilleder, undervandsbilleder,

Læs mere

PROGRAM FORÅR 2018 Senest revideret 1. januar 2018

PROGRAM FORÅR 2018 Senest revideret 1. januar 2018 PROGRAM FORÅR 2018 Senest revideret 1. januar 2018 I løbet af forårs-sæsonen skal vi på adskillige ekskursioner, men de er ikke indsat i programmet, da vi satser på at planlægge dem ad hoc i forhold til

Læs mere

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet:

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Generelt indtryk Zuiko 28mm f/3,5 må være et af de smukkeste 28mm ere, som jeg har. Og det er samtidig meget handy med en vægt på blot 180gr. Det fylder heller ikke alverden i din taske eller på kameraet;

Læs mere

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer.

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Billedbehandling / Digital kamera Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Pixelmasse Billedstørrelse 1.000.000 9 x 12 2.000.000 10 x 15 3.000.000 13 x 18 4.000.000

Læs mere

FTZ-fatningsadapteren Kompatible F-fatningsobjektiver Dk

FTZ-fatningsadapteren Kompatible F-fatningsobjektiver Dk SB9B03(1E)/7MMA131E-03 FTZ-fatningsadapteren Kompatible F-fatningsobjektiver Dk Understøttede funktioner 2 Denne tabel opsummerer de funktioner, der er tilgængelige ved NIKKOR-objektiver med F-fatning

Læs mere

Online kurser http://www.canoneos.dk

Online kurser http://www.canoneos.dk Online kurser http://www.canoneos.dk i MP4 format Online kurser http://www.canoneos.dk Bemærk, at du skal have flash player 7+ installeret for at kunne se kursusfilmene. Såfremt du ikke har flashplayer

Læs mere

CANDY 4 HD II Brugsanvisning. Indholdsfortegnelse

CANDY 4 HD II Brugsanvisning. Indholdsfortegnelse Brugsanvisning CANDY 4 HD II Brugsanvisning Indholdsfortegnelse 1. Hvad er CANDY 4 HD II...4 2. Sikkerhedsforanstaltninger...5 3. Hvad er der i kassen?...6 4. Fysisk beskrivelse... 7-8 Kom godt i gang...9

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

Generelt indtryk. Objektivet har seks lameller.

Generelt indtryk. Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Jeg har tidligere anmeldt mit Helios 44M-2 samt mit 44M-4. Dette er altså tredje gang, at jeg ser nærmere på det samme objektiv. For det er jo ikke det samme objketiv, der er sket forandringer

Læs mere

Hej, jeg har fået lov at bruge dette opslag her fra fuglefotograf Torben Andersen, det omhandler grejet han bruger og også om indstillinger der vil

Hej, jeg har fået lov at bruge dette opslag her fra fuglefotograf Torben Andersen, det omhandler grejet han bruger og også om indstillinger der vil Hej, jeg har fået lov at bruge dette opslag her fra fuglefotograf Torben Andersen, det omhandler grejet han bruger og også om indstillinger der vil være nyttige for jer det har jeg fået meget glæde af

Læs mere

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Fototeknik 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Canon 40D Nikon D3100 Kameraprincip Belysning af et billede bestemmes af: Blænden Lukkertid - eksponeringstid ISO værdi Billedeksempler Underbelyst

Læs mere

Generelt indtryk. Det er et prime dvs. fast brændvidde.

Generelt indtryk. Det er et prime dvs. fast brændvidde. Generelt indtryk Pentacon er et østtysk mærke, som begyndte produktionen tilbage i 1959 bl.a. som fussioner mellem eksisterende fabrikanter. I 1968 blev virksomheden omdømt til VEB Pentacon. Og det var

Læs mere

MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE

MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE Anders Møller-Nielsen Center for Journalistik Syddansk Universitet Version: 22.02.10 Anders Møller-Nielsen Side 1 Canon Legria FS200 er et lille kamera som uden større besvær,

Læs mere

SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V

SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V De nye funktioner, der kommer fra denne firmwareopdatering, og deres respektive handlinger beskrives her. Se "Betjeningsvejledning". 2011 Sony Corporation A-E1M-100-31(1) Nye funktioner

Læs mere

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit.

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit. Billedopbygning 1 Teknikken er ikke alt, men et godt redskab. Nu hvor du kender egenskaberne af dit udstyr (læs begynder og udstyr delen), kan jeg lære dig, hvordan du kan bruge dette til at give dit billede

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Canon fototeknik Kamera Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Blænde og lukketid Blænderække 1.0 1.4 2.0 2.8 4.0 5.6 8.0 11.0 16.0 22.0 32.0 44.0 Lukketid 1/2000 s 1/1000 s 1/500 s 1/250 s

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

Fokusringen er i metal. Så det kan være glat (og koldt); men grebet er sikkert takket være de store riflede fordybninger (bølger).

Fokusringen er i metal. Så det kan være glat (og koldt); men grebet er sikkert takket være de store riflede fordybninger (bølger). Generelt indtryk Soligor 135mm F/3,5 har, hjemme hos mig, et hårdt job. Det skal nemlig leve op til mine andre 135mm objektiver og der er noget af en stiv konkurrence på det flet for 135mm er en meget

Læs mere

Generelt indtryk. Tamron Adaptall SP 28-80, f/3,5-4,2

Generelt indtryk. Tamron Adaptall SP 28-80, f/3,5-4,2 Generelt indtryk Tamron Adaptall SP 28-80mm f/3,5-4,2 CF Macro er et lækkert objektiv som blev produceret i perioden 1983-1987, så det har altså nogle år på bagen. Objektiver er bygget i metal og glas

Læs mere

Justeringer (3) Picasa 3.1.9

Justeringer (3) Picasa 3.1.9 (3) Marts 2015 JC - Data Indhold Gem en kopi, Automatiske Værktøjer, Justering... 2 Gem som, Flere opgaver... 3 Røde øjne... 4 Billeder fra Poul og Internettet... 4 Ret op... 5 2 Visse digitale fotoapparater

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE!

BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE! TELECONVERTEREN. Af Allan Kierulff - http://blog.allan-kierulff.dk HVAD ER EN TELECONVERTER HELT PRÆSIST, OG KAN MAN BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE! En teleconverter giver mulighed

Læs mere

FOTOKURSUS. Fotografering og billedbehandling. Navn: Hotherskolen 2010 Sø/ pubdropbox

FOTOKURSUS. Fotografering og billedbehandling. Navn: Hotherskolen 2010 Sø/ pubdropbox FOTOKURSUS Fotografering og billedbehandling Navn: Hotherskolen 2010 Sø/ pubdropbox 1 GODE DYR ER RÅDNE: Vigtigste råd: 1. Gå tæt på du skal kun fotografere motivet det du vil have med. Der er alt for

Læs mere

FISKEØJE VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Mange landskabs- og arkitekturfotografer START SÅDAN SAMLES LYSET

FISKEØJE VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Mange landskabs- og arkitekturfotografer START SÅDAN SAMLES LYSET VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Af Poul Siersbæk De ultimative vidvinkelbilleder får du med et særligt objektiv, som dækker 180 grader. Det er PERFEKT TIL AT SKABE SJOVE OG ANDERLEDES FOTOS, uanset om du skyder

Læs mere

Men det er da et nydeligt objektiv, ik?

Men det er da et nydeligt objektiv, ik? Generelt indtryk Macro Takumar 50mm f/4 blev produceret fra 1964, og blev i 1966 afløst af en redesignet udgave. Afløseren (Super Macro Takumar 50mm f/4) blev i 1971 jo afløst af Super-Multi-Coated Macro

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7. KAPITEL ET... 9 Introduktion. KAPITEL TO... 15 Før brylluppet: Forbered dig godt! KAPITEL TRE...

INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7. KAPITEL ET... 9 Introduktion. KAPITEL TO... 15 Før brylluppet: Forbered dig godt! KAPITEL TRE... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 KAPITEL ET... 9 Introduktion Otte ting du ville ønske, du havde vidst... 10 før du begyndte at læse denne bog!... 11 Det var kun fem. Her er de sidste tre... 12 KAPITEL

Læs mere

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00 Nye funktioner Version 2.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation, som følger med dette produkt. Gå på

Læs mere