Eksponeringskompensation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Eksponeringskompensation"

Transkript

1 Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det lidt lysere eller mørkere, end kameraet normalt ville gøre det. Kan typisk indstilles i tredjedelssteps mellem -2 og +2. Når du tager et billede, sørger dit kamera for korrekt belysning ved at justere lukkertid og blænde i forhold til hinanden. Med eksponeringskompensation beder du kameraet om at over- eller undereksponere billedet. Måleenheden for eksponeringskompensation hedder EV (engelsk for Exposure Value). Du kan bruge EVknappen på P, S/Tv (lukkertidsprioriteret) og på A/Av (blændeprioriteret). Du kan ikke bruge EV-knappen på M (manuel), for her kontrollerer du jo selv eksponeringen både blænde og lukkertid. Og hvorfor skulle du så bruge EV-knappen, når kameraet jo sørger for korrekt eksponering? Jo, lysmåleren i dit kamera kan blive snydt, så du er nødt til at lukke mere eller mindre lys ind. Her er et par eksempler på, hvornår du med fordel kan bruge EV-knappen: reagerer lysmåleren ved Hvis du tager Billeder i snevejr, modlys eller på stranden (meget lyse motiver), at gøre billedet mørkere, end du ser det, og du kan med fordel overeksponere EV (lav værdi ved modlys, høj værdi på stranden og i snevejr) Natbilleder eller billeder med store, mørke flader (mørke motiver), gøre dine billeder lysere, end du ser dem, undereksponere op til -1.5 EV Sådan ser EV-knapperne se ud på forskellige kameraer: Nikon Canon Disse billeder er taget på blændeprioriteret program ved blænde f/11.0. Det første billede er taget uden brug af EV-knappen. Det er altså sådan kameraet har tolket lyset. Kameraet har valgt en lukkertid på 1/400 sekund. Jeg har justeret EV-værdien i hele blænder, men du kan justere helt ned til 1/3 blænde.

2 Gul er en svær farve, når solen brænder fra en skyfri himmel. Kameraets valgte lukkertid var 1/400 sekund EV+1.00 giver en lukkertid på 1/200 sekund og et noget bedre belyst billede EV+2.00 giver en lukkertid på 1/80 sekund og der bliver her lukket alt for meget lys ind. EV-1.00 giver en lukkertid på 1/640 sekund. Billedet bliver noget mørkt. EV-2.00 giver en lukkertid på 1/800 sekund, og billedet går helt i sort (Kilde:

3 Hvis dit motiv er hovedsagligt domineret af hvide nuancer (f.eks. sne) eller hovedsagligt at mørke nuancer, så vil kameraets lysmåler, der måler reflekteret lys fra motivet, forsøge at fortolke det som en gennemsnit grå nuance. Dette er normalt ikke et problem, når motivet består af mange farver og nuancer, men hvis en hvid eller sort nuance dominerer, så bliver den resulterende eksponering "flad og kedelig". Her er det relevant at anvende eksponeringskompensationsknappen "+/-". Hvis du har et motiv med en dominerede hvid nuance, så prøv at sætte eksponeringskompensationen til +1. Hvis motivet har en dominerende sort nuance, så prøv at sætte eksponeringskompensationen til -1. Så bliver de hvide eller mørke nuancer mere klare og kontrastrige. Så er det ikke nødvendigt efterfølgende at gennemføre denne justering i fotoredigeringsprogrammet. Når du skal tage dit foto - og du har god tid - så anbefales følgende fremgang: 1. Monter kameraet på stativ og komponer billedet, så du ikke efterfølgende skal beskære 2. Vælg blændeprioriteret program "A" og overvej hvor lille eller stor dybde skarphed, du vil have 3. Skyd i RAW 4. Vælg en hvidbalance og tag testskud, indtil du har fundet den rette hvidbalance 5. Tag et testskud og se på histogrammet - er der mange pixels i enten venstre eller højre side af diagrammet? Hvis ja, så juster på blænde (lukkerhastighed, hvis du har valgt "S"), ISO og eksponeringskompensationsknappen, indtil dit histogrammet ser bedre ud 6. Indstil tidsudløseren (eller brug funktionerne Mirror Up (Mup)/Exposue Delay (ED) Mode som nævnt i sidste nyhedsbrev) og tag dit pletskud. (Kilde:

4 Teoretisk baggrund her bliver det langhåret!: En kamerasensor er en analog enhed. Når lys rammer en sensor (pixel), bliver et analogt signal genereret. Signalet er proportional med mængden af modtagne lys (~lineært). Bare for sjov er det værd at bemærke, at gammeldags film hovedsagelig er binær (digital) af natur! Et korn sølvhalogenid i emulsionen bliver - når det udsættes for lys - sort, eller det bliver ikke sort (0 eller 1), afhængigt af forskellige faktorer, herunder - men ikke begrænset til - mængden af lys, som det modtager. Det er alene, når et stort antal sølvpartikler ses som en gruppe, at kontinuerlige toner genereres, afhængigt af hvor mange korn er ændret, og hvor mange ikke i et givet område. Denne analoge spænding omdannes derefter til et digitalt format i kameraet vha. i en chip - der kaldes en analog til digital konverter (AC/DC). Denne konvertering sker i enten 12, 14 eller 16 bits, som har evnen til at indeholde henholdsvis (12 bit), (14 bit) eller op til separate toneværdier (16 bit). Disse digitale data gemmes på et hukommelseskort som enten en råfil (RAW) eller konverteres i kameraet til en JPG-fil. En JPG fil er i 8 bit format, hvilket betyder, at den indeholder blot 256 toneværdier, uanset hvad bitdybde kameraet oprindeligt har været indstillet til. En JPG er også i srgb farverummet - meget mindre end kameraet kan optage - og lider også af en tabsgivende komprimering. (Nu ved du hvorfor fotografer på udkig efter høj billedkvalitet aldrig skyde JPG). De fleste nuværende moderne kameraer har et dynamisk område sted mellem 7 og 9 F-stop (spændet mellem de lyseste og de mørkeste toner, kameraet kan gengive); men nogle lidt ældre kun op til 5 F-stop! Data i den rå fil er lineær. Der har ikke været anvendt en tonekurve. Dette sker senere i RAWkonverteren. Film derimod har en karakteristisk tone kurve (som fotograferne i gamle dage så udnyttede). Det menneskelige øje ser logaritmisk. Men digitale sensorer er i sagens natur lineær. Hvis du fordobler lysmængden, bliver der genereret dobbelt så meget strøm. Dette ender så med at producere (mere eller mindre) dobbelt så megen data. Et typisk forbruger-kamera, der optager 12 bits pr. sensor, er i stand til at optage op til separate tonale værdier. Forklaring: Et 12-bit billede kan indeholde (2 12 ) individuelle tonale værdier. Man skulle tro, at der derfor (med udgangspunkt i et kamera, der kan gengive 7 F-stop), at hvert F-stop ville være i stand til at registrere 585 (4096/5) af disse trin. Men det er ikke tilfældet. Den måde hvorpå det virkeligt sker, er at det første (lyseste) F-stop indeholder 2048 af disse trin - halvdelen af dem, der findes totalt.

5 Hvorfor? Fordi CCD og CMOS chips er lineære enheder. Og dermed at hvert F-stop optager halvdelen af lyset af det foregående, og derfor halvdelen af de resterende data. Hvis vi antager et kamera med et 7-stop dynamisk område er det sådan, disse data er fordelt (en kamerasensor er mest følsom for de lyse toner og knap så meget for de mørke toner): 1. Det lyseste stop (lyseste toner) = 2048 toneværdier 2. Den næstlyseste stop = 1024 toneværdier 3. Det næstlyseste stop = 512 toneværdier 4. Det næstlyseste stop (mellemtonerne) = 256 toneværdier 5. Det næstlyseste stop = 128 toneværdier 6. Det næstlyseste stop (mørke toner) = 64 toneværdier 7. Det sidstlyseste stop (de mørkeste toner) = 32 toneværdier Som det kan ses, indeholder hvert F-stop fra den lyseste til de mørkeste halvdelen af de data, som det F- stop, der ligger forinden. Det hjælper med at forklare, hvorfor støj ses mest i de mørkeste områder i en fil. I de lyseste områder er der en masse data - og så baggrundsstøjen (den i komponenterne genererede elektriske støj som altid er til stede). Den udgør imidlertid kun en lille procentdel af det samlede signal (eller data). I de mørkere områder derimod, hvor data er sparsom, bliver baggrundsstøjen derfor let synlig. Figur 1: Normal Exposure Centered Histogram Histogram to the Right for Maximum S/N Ratio Sorte Katte og hvide katte Lad os forestille os to katte. En sort og en hvid. Den sorte kat sidder på en bunke kul, og den hvide kat sidder i en snedrive. Du tager nu et billede af den sorte kat på bunken af kul. Nu tager du et billede af den hvide kat, sidder på snedriven. Hvordan ser disse billeder ud? De vil begge se temmelig ens ud! Den sorte kat og kul vil se grå ud og den hvide kat og sneen vil også se grå ud.

6 Hvorfor? Fordi dit kameras lysmåler er konstrueret til en eksponering centreret om 18% grå. Det er omtrent den samme tonale værdi som beton. Tag et billede af en typisk scene, én med lyse toner, mørke toner og medium toner og dit kamera vil præstere et temmelig godt stykke arbejde. Men præsenter det for et gråkort, et cementfortov, en sort kat på kul eller en hvid kat på sne og billederne vil alle se omtrent ens ud. Hvad nu? Ud fra vores viden om, hvor data ligger samt om signal/støjforhold, skal vi sørge for, histogrammet på kameraet ser ud som på de to små billeder ovenfor i Figur 1: Hovedparten af data skal ligge til højre, UDEN at data klistrer op ad den højre væg/begrænsning (og at du evt. har Blinkies på dit display). Hvis det er tilfældet, er der sket Clipping. Dvs. tab af data og disse data kan ikke genetableres senere i et redigeringsprogram. Det er så her Eksponeringskompensation kommer ind altså at man (afhængigt af motiv) under- eller overeksponerer lidt i forhold til, hvad kameraet tror er passende. For at bringe os tilbage til det mere forståelige, er her noget fra en artikel, hvor man visuelt kan få en tommelfingerregel for, hvad man skal sætte kompensationen til:

7 Til dem, der gerne vil vide mere, ligger der på hjemmesiden nogle klare og præcise artikler:

HDR HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFERING

HDR HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFERING JOHN NYBERG HDR HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFERING HDR HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFERING Din guide til HDR-fotografering Lav fantastiske flotte billeder Photomatix 4.1 anvendes i en stor del af hæftet JOHN

Læs mere

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder 1 For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder en sammenfatning og lidt information og tips til,

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

RAW. - det digitale negativ. » Hvad sker der? » Teknisk set

RAW. - det digitale negativ. » Hvad sker der? » Teknisk set RAW - det digitale negativ I de gode gamle dage, hvor mænd var mænd og kaffen sort, fotograferede og fremkaldte man selv sine sort/hvid-billeder. Efter endt optagelse i studie eller det fri, skulle man

Læs mere

Eksponeringen. Lys og eksponering. Lysmåling før eksponering. Rystelser. Digitalkamera

Eksponeringen. Lys og eksponering. Lysmåling før eksponering. Rystelser. Digitalkamera Eksponeringen Kommer der for lidt lys ind i kameraet, får vi et mørkt, underbelyst billede, hvor man ikke kan skelne detaljer. Det gælder om at ramme den helt rigtige eksponering, hvor alle motivets farver

Læs mere

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem.

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem. Tryk på knappen og billedet er i kassen De fleste mennesker har prøvet at fotografere. At tage billeder er blevet meget let efter at de nye kameraer næsten kan tænke selv. Man skal ikke stille afstand,

Læs mere

Optageteknik. guide. Tag billeder som de professionelle: sider. 2012 - Se flere guider på bt.dk/plus

Optageteknik. guide. Tag billeder som de professionelle: sider. 2012 - Se flere guider på bt.dk/plus 2012 - Se flere guider på bt.dk/plus guide 30 sider Denne guide er del 2 ud af 3 taget fra hæftet»tag billeder som de professionelle«udgivet af Libris Media. Tag billeder som de professionelle: Optageteknik

Læs mere

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit.

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit. Billedopbygning 1 Teknikken er ikke alt, men et godt redskab. Nu hvor du kender egenskaberne af dit udstyr (læs begynder og udstyr delen), kan jeg lære dig, hvordan du kan bruge dette til at give dit billede

Læs mere

hp photosmart 945 digitalkamera med hp instant share

hp photosmart 945 digitalkamera med hp instant share hp photosmart 945 digitalkamera med hp instant share user's manual user's manual brugermanual Varemærker og copyright 2003 Copyright Hewlett-Packard Development Company, LP Gengivelse, tillempning eller

Læs mere

Digital pressefotografering

Digital pressefotografering Brugerhåndbog til Digital pressefotografering på Fyns Amts Avis Nikon D1 Apple PowerBook G3 Adobe Photoshop 5 Michael Bager 1. udgave marts 2000 2. reviderede udgave juli 2000 Indholdsfortegnelse Introduktion

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Den geometriske optik. 1. Linser. 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk

Den geometriske optik. 1. Linser. 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Den geometriske optik Den såkaldte geometriske optik beskæftiger sig med hvordan lys, betragtet som stråler, kan forårsage billeddannelse. I denne teori er begreber

Læs mere

Raw eller DNG. Det her er vores testbillede. Indsat i nederste højre hjørne et billedudsnit fra bilen i baggrunden

Raw eller DNG. Det her er vores testbillede. Indsat i nederste højre hjørne et billedudsnit fra bilen i baggrunden Raw eller DNG Hvordan man gemmer et analogt negativ eller et dias ved de fleste. Køligt, tørt og mørkt, så går det ikke helt galt. Jeg har 40 år gamle negativer og dias, som er blevet gemt efter denne

Læs mere

Rigtig god fornøjelse!

Rigtig god fornøjelse! Vildtkameraer er blevet et af de bedste og vigtigste værktøjer i dit jagt arsenal. Uanset om det er før eller i løbet af jagtsæsonen, kan vildtkameraer sættes op og indsamle værdifulde data om dine byttedyrs

Læs mere

Digitalkamera ordbog A: ASA = ISO. Aperture= blænde. Autofokus: Kameraets evne til selv at kunne stille skarpt.

Digitalkamera ordbog A: ASA = ISO. Aperture= blænde. Autofokus: Kameraets evne til selv at kunne stille skarpt. Digitalkamera ordbog A: ASA = ISO Aperture= blænde Autofokus: Kameraets evne til selv at kunne stille skarpt. B: Batteri.: Digitalkameraer bruger strøm, strøm, og mere strøm så et kamera med mulighed for

Læs mere

Læs denne KØBS GUIDE - og køb det rigtige Vildtkamera

Læs denne KØBS GUIDE - og køb det rigtige Vildtkamera Læs denne KØBS GUIDE - og køb det rigtige Vildtkamera Ved brug af vildtkameraer i.f.m. overvågning af dit jagtrevir, vil du blive overrasket over hvor effektivt og nemt det er at danne sig et overblik

Læs mere

Picasa vejledning - oversigt

Picasa vejledning - oversigt Picasa Billedbehandling version 3.6 Vejledning - udarbejdet af Erling Simonsen (siderne vedligeholdes ikke - sidste nye version er 3.9.0) Picasa vejledning - oversigt Kapitel 1. Hent installer og kør Picasa

Læs mere

Bruger vejledning Ezplanetary

Bruger vejledning Ezplanetary Bruger vejledning Ezplanetary EZplanetary installation I software pakken du har downloadet til dit kamera, er der en mappe der hedder 'EZplanetary' det er i denne mappe du skal finde EZplanetary programmet.

Læs mere

Web-guide Hvordan arbejder man med Enhedslistens hjemmesider? 1. udgave, 2015

Web-guide Hvordan arbejder man med Enhedslistens hjemmesider? 1. udgave, 2015 Hvordan arbejder man med Enhedslistens hjemmesider? 1. udgave, 2015 Web-guide Enhedlisten stiller på landsplan et system til redigering og visning af hjemmesider til rådighed for afdelinger og regioner.

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Fotomagasinet DIT. Kickstart dit PHOTOSHOP TUTORIAL. KickstartKamera.dk INTERVIEWED HVORDAN EFTERBEHANDLER OG REDIGERES BILLEDERNE SKAL VI BRUGE

Fotomagasinet DIT. Kickstart dit PHOTOSHOP TUTORIAL. KickstartKamera.dk INTERVIEWED HVORDAN EFTERBEHANDLER OG REDIGERES BILLEDERNE SKAL VI BRUGE UDSTYR TEKNIK... KickstartHVILKET Dit Kamera ebog om kamera og udstyr (gratisversion) KAMERAUDSTYR HVORDAN TAGERMANSÅRENTFAKTISK SKAL VI BRUGE DET GODE BILLEDE REDIGERING HVORDAN EFTERBEHANDLER OG REDIGERES

Læs mere

Teknisk vejledning Dk

Teknisk vejledning Dk Teknisk vejledning Dk Indledning Denne tekniske vejledning indeholder oplysninger om de grundlæggende teknikker, der blev anvendt for at skabe to af de mere teknisk avancerede fotografier i D800-/D800Ebrochuren.

Læs mere

Billedbehandling med PhotoFiltre

Billedbehandling med PhotoFiltre Billedbehandling med PhotoFiltre Programmer: PhotoFiltre 6.2.5 Microsoft Word 2003 Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik og edb layout - Almen Voksenuddannelse September 2007

Læs mere

Canon Speedlite 580EX II Flash Review Beklager hvis oversættelsen nedenstående ikke er i orden fra UK til DK

Canon Speedlite 580EX II Flash Review Beklager hvis oversættelsen nedenstående ikke er i orden fra UK til DK Canon Speedlite 580EX II Flash Review Beklager hvis oversættelsen nedenstående ikke er i orden fra UK til DK Der er der har stået for oversættelsen. Med venlig hilsen Fotograf Robert Hæ. Tlf. 86862532

Læs mere

Arbejd videre med statistik

Arbejd videre med statistik Danmarks Statistik databanker@dst.dk Arbejd videre med statistik Vejledning i PC-AXIS og Statistikbanken Danmarks Statistik juni 2003 1 www.dst.dk www.statistikbanken.dk Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2

Læs mere

BETJENINGS- VEJLEDNING

BETJENINGS- VEJLEDNING DK DIGITALKAMERA Kameraets dele Grundlæggende funktioner Værd at vide inden der tages billeder BETJENINGS- VEJLEDNING Sådan vælges det passende program til optageforholdene Forskellige optagefunktioner

Læs mere

Fotos på computere. Organisation. Overførsel

Fotos på computere. Organisation. Overførsel Fotos på computere (Til sidst i denne artikel er en forklaring på nogle af de nørd-udtryk, der bruges i artiklen.) Mange familier ejer i dag et digitalt kamera, der lagrer billederne på et udskifteligt

Læs mere

JEG EN KATTEFOTOGRAF?

JEG EN KATTEFOTOGRAF? JEG EN KATTEFOTOGRAF? Næh såmænd ikke. Bare en eksperimenterende amatør. Ikke desto mindre har redaktøren vovet at opfordre mig til at skrive lidt om kattefotografering, gerne med lidt humor og gode råd

Læs mere

Satellitter og kortlægning fra rummet

Satellitter og kortlægning fra rummet Satellitter og kortlægning fra rummet Et materiale til undervisning i Geovidenskab A Philip Jakobsen, 2014 Spørgsmål og forslag til forbedringer sendes til: pj@sg.dk 1 Indhold Indledning... 3 Måling på

Læs mere

Introduktion til billeddatabasen

Introduktion til billeddatabasen Introduktion til billeddatabasen Colourbox.dk Colourbox.dk er den billeddatabase som Odense Kommune har købt licens til. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er ubegrænset download af billeder. I materialet

Læs mere