NYHEDSBREV OM LEDELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt Kære læser! Det hænder, at der er nogle mennesker, som man oplever, at man har meget svært ved at arbejde sammen med. Ofte siger vi, at vi har forskellig kemi. Men det handler som regel ikke om kemi, men i langt højere grad om, at vi i virkeligheden er meget forskellige fagligt og personligt. Den første artikel handler om konflikthåndtering i lederteamet. Som ledere skal vi forholde os til en mangfoldighed af forskellige medarbejdere med forskellig adfærd og en gang imellem støder vi også på de gnavne medarbejdere. Vi bringer en artikel, der handler om, hvordan man leder gnavne medarbejdere. Vi har stadig pladser på sommerkurserne for både erfarne og yngre ledere. Måske var der et af kurserne der lige kunne passe ind inden eller efter din sommerferie? I dette nyhedsbrev byder vi også velkommen til Jan Toftholm Andersen, direktør for Psykiatrisk hospitalscenter i Glostrup. Jan stiller op til 4 skarpe til en leder. Som noget relativt nyt har jeg oprettet en blog på Her bringer jeg korte personlige indlæg om mine oplevelser, holdninger, tanker og refleksioner om ledelse og personlig udvikling. I dette nummer kan du læse blog-indlægget: Om at gøre noget andet end vi plejer. God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør INDHOLD 1. Konflikthåndtering i lederteamet 2. Fra gruppe af ledere til ledergruppe 3. Hvordan leder man en gnaven medarbejder? 4. 4 skarpe til en leder 5. Sommerkurser for nye og erfarne ledere 6. Ledergruppen i udvikling nu også som e-bog 7. Susannes Blog Om at gøre noget andet end vi plejer 8. Ledelse Inspiration og refleksion seneste diskussioner 9. De 5 mest læste artikler i maj måned Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Konflikthåndtering i lederteamet Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Det perfekte team består af folk med forskellige både faglige og personlige kompetencer. Sådan er det i teoriens verden og sådan kan det også være i virkelighedens verden. Men forskellighederne kan også give anledning til store udfordringer og virke ødelæggende for teamet med store konsekvenser for omgivelserne og teamets resultater. Når forskellighederne kolliderer Det hænder, at der er nogle mennesker, som man oplever, at man har meget svært ved at arbejde sammen med. Ofte siger vi, at vi har forskellig kemi. Men det handler som regel ikke om kemi, men i langt højere grad om, at vi i virkeligheden er meget forskellige fagligt og personligt. Det kan også handle om, at vi vil noget forskelligt arbejdsmæssigt. Hvis forskellighed jævnligt giver anledning til konflikter i ledergruppen, er det helt afgørende, at man tager fat. Konflikter bliver ikke nemmere at løse med tiden. De skal tages løbende. Skal man have en god konfliktløsning, er det vigtigt at de involverede parter mødes og taler sammen og ikke mindst lytter til hinanden. I mødet kan eventuelt deltage en mediator. Start med at søge efter årsagen til konflikterne blandt følgende muligheder: Vi kender ikke os selv godt nok. Det vil sige, at vi ikke kender vores egne præferencer, hvor vi har vores styrker og hvor vi har områder, der kunne udvikles. Hvis ikke vi kender os selv godt nok, har vi også svært ved at afgrænse os. Lige som vi har vært ved at se værdien af at supplere os på de områder, hvor vi ikke er så skarpe. Vi kender ikke kollegaen godt nok. Det handler om at sætte sig ud over sine egne præferencer og forsøge at forstå, hvad der driver den anden part. Når vi bliver nysgerrige og forsøger at forstå, sker der ofte det, at vi bliver mere rummelige og faktisk bedre kan acceptere forskellighederne. Vi har ikke forventningsafstemt. Det kan være så enkelt, at man bare ikke har fået talt sammen og afstemt hvilke forventninger, man har til hinanden, til samarbejdet og til leverancerne. Uklare forventninger ovenfra. Det kan også handle om at den øverste leder ikke har formuleret eller har været upræcis i sine forventninger til samarbejdet i ledergruppen og til den enkelte leder. Det kan give anledning til misforståelser og udvikle sig til konflikter.

3 Vi vil noget forskelligt. Det kan være ret afgørende, om man overordnet set vil det samme. Hvis konflikterne opstår af, at man helt grundlæggende er uenige om retningen, kan det meget vel ende med, at en af parterne må flytte sig. Hvordan håndterer man konflikter i teamet? Der er næppe noget team, der ikke har oplevet større eller mindre konflikter. Det bliver først et problem, hvis konflikterne ikke håndteres eller håndteres meget dårligt. Konflikter, der ikke bliver håndteret, er til skade for hele samarbejdet i teamet. De 3 vigtigste ingredienser i konflikthåndtering er: Tal sammen. Lyt til hinanden. Prøv at forstå hinanden. Hvis man er god til at håndtere konflikter, kan de gå hen og blive livgivende og der kan opstå helt nye og meget bedre løsninger. Derfor er der alt mulig grund til at gå ind i de konflikter, der nu en gang opstår og have det som mål, at der skal komme noget bedre ud af konflikten. Jo mere åbne og tydelige vi er omkring de ting, vi er uenige om, desto større chance er der for, at vi gennem samtalen kan få løst problemerne og undgå at tingene går i hårdknude. Grundlæggende spilleregler for konflikthåndtering Der er en række grundlæggende spilleregler, hvis man vil en god konflikthåndtering i teamet. De helt basale spilleregler er: Gå efter bolden ikke efter manden. Det betyder, at man holder sig til sagen og ikke angriber hinanden. Den anden er ikke dum, men har muligvis gjort noget dumt. Lyt og forsøg at forstå den anden. Det er ved dialogen, I når hinanden og får løst konflikten. Bliv enige om, hvad I er uenige om. Nogle gange viser det sig, at man har misforstået hinanden undervejs og at man rent faktisk er ret enige. Tal ordentligt og respektfuldt til hinanden. Vær konkret og præcis. Konflikter handler ofte om misforståelser baseret på uklar kommunikation eller manglende kommunikation. Ryd op efter dig selv, hvis du har haft en uhensigtsmæssig adfærd. Er der røget en finke af panden, så lad den ikke ligge. Gå tilbage, tag ansvar og sig undskyld for din adfærd. Prøv at finde en løsning, hvor ingen taber ansigt og hvor der så vidt muligt skabes en vind-vind situation for begge parter.

4 Artiklen er et sammendrag fra et af kapitlerne i Susanne Teglkamps nyeste bog: LEDERGRUPPEN I UDVIKLING bring potentialet frem. Bogen kan også købes hos forfatteren via hjemmesiden Susanne Teglkamp er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har suppleret med flere lederuddannelser senest Executive Management Programme fra INSEAD. Susanne Teglkamp fik Ildsjælsprisen 2012 af DJØFs Brancheforening Selvstændige. Susanne Teglkamp har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent, karriererådgiver og facilitator. Susanne Teglkamp er stadig tilknyttet forsvaret og er i dag oberstløjtnant af reserven. Derudover har Susanne Teglkamp udgivet flere bøger, hvoraf den nyeste udkom januar 2014: Ledergruppen i udvikling Bring potentialet frem. Se mere på 2. Fra gruppe af ledere til ledergruppe - Et udviklingsforløb for ledergruppen De virkeligt gode ledergrupper har forstået vigtigheden af at gå fra at være en gruppe af ledere, hvor hver især er sin afdelings fremmeste repræsentant til at være en ledergruppe, hvor man arbejder ud fra et helhedsperskeptiv på tværs af afdelinger og individueller interesser. De bedste ledergrupper er ambitiøse og har arbejdet målrettet med at gå fra at være en gruppe af ledere til at blive en ledergruppe. Teglkamp & Co. har gennem en årrække udviklet og med stor succes gennemført tilpassede udviklingsforløb for ledergrupper. Forløbet i overskrifter Forløbet for ledergruppen er bygget op over følgende elementer: 1) En individuel samtale med hver enkelt leder med afsæt i en personanalyse 2) ½-dags workshop med fokus på lederteamet og spørgeskema om ledergruppen 3) 4 x ½-dags workshops (temaer aftales ud fra konkrete behov og ønsker). Forløbet udvikles eller ændres undervejs, så det matcher behovet og giver størst mulig effekt. Læs mere om forløbet her:

5 3. Hvordan leder man en gnaven medarbejder? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. Kan du huske eventyret om Snehvide og de 7 små dværge? En af dværgene hed Gnavpot og det var der bestemt en grund til. Han var ikke til at slå et smil af og var sådan lidt smågnaven i forhold til alle initiativer og tilløb til glæde. Gnavpotten findes også ude på arbejdspladserne. Som leder skal vi forholde os til en mangfoldighed af forskellige medarbejdere med forskellig adfærd og en gang imellem støder vi også på de gnavne medarbejdere. De gnavne medarbejdere kan virkelig ødelægge den gode stemning, de har ofte en sur bemærkning, er modvillige og som regel meget lidt afholdte på arbejdspladsen. Den morgengnavne medarbejder en historie fra det virkelige liv Jeg har en gang mødt en medarbejder, som var det sødeste og rareste menneske - efter kl Men om morgenen skulle man helst ikke krydse hans vej. Om morgenen kunne man høre ham komme trampende på lang afstand. Han hilste ikke på folk, han mødte på gangen og var der nogen, der formastede sig til at ønske ham god morgen eller stille ham et spørgsmål, blev man i bedste fald bare mødt med sur tavshed og i værste fald med vrissenhed og sure bemærkninger. Det blev på et tidspunkt så slemt, at nogle af kollegaerne klagede til deres fælles leder, som på den anledning tog en samtale med den gnavne medarbejder. Den morgengnavne medarbejder blev dybt ulykkelig. Sagen var, at han slet ikke var sig bevidst, at han var så gnaven. Men han var fuldstændig klar over, at han absolut ikke var et morgenmenneske. Han følte først, at han var rigtig vågen, når klokken blev henad ti. Aftalen blev derfor, at han først mødte kl Det var en fantastisk og meget enkel løsning for alle. Væk var gnavpotten. Læren af denne lille historie er, at det er en god idé at tage en samtale med den gnavne medarbejder. Det er ikke sikkert at det lige løser al ting, men det er helt sikkert et sted at starte. Er man født gnaven? Selvom man af og til skulle tro det, er der ingen mennesker, der er født gnavne. Men det hænder, at der er nogle mennesker, der befinder sig en permanent tilstand af utilfredshed utilfredshed med alt og alle og hele verden. Der kan være mange grunde til, at man udvikler sig til en gnavpot. Det kan være et liv fyldt med skuffelser både privat og arbejdsmæssigt. Det kan være, at man aldrig har oplevet at blive hørt og taget alvorligt. Uanset, hvad der er årsagen til, at man har udviklet sig til en gnavpot, er det vigtigt at huske, at man ikke selv vælger hvilke udfordringer, man får i livet, men man vælger, hvordan man forholder sig til livets udfordringer. Kan de gnavne medarbejdere ikke bare få lov til at passe sig selv? Gnavne medarbejdere bliver med tiden ofte isolerede. De indbyder jo ikke ligefrem til kontakt af mere social karakter. Nogle gnavne medarbejdere har samme effekt som de sorte huller i universet. De trækker enegien ud af omgivelserne og man kan komme til at føle sig helt mast, hvis man bliver suget ind i deres nærhed. For mange bliver det den lette løsning at lade de gnavne medarbejdere passe sig selv. Det er imidlertid ikke den rigtige løsning. På en arbejdsplads er der behov for, at man kan være fælles om nogle ting og at man samarbejder. Derfor skal ledere ikke acceptere, at nogle medarbejdere spreder deres gnavenhed ud over organisationen.

6 Hvordan håndterer lederen en gnaven medarbejder? Er det et enkeltstående tilfælde af gnavenhed så lad det passere! Vi kan alle have en dårlig dag en gang imellem eller en dag, hvor vi har fået det forkerte ben ud af sengen. Hvis det hører til absolut sjældenhederne, er der ingen grund til, at ledere griber ind. Vi skal også kunne rumme, at det er alment menneskeligt ikke altid at være på toppen. Tag en samtale ved tilbagevendende gnavenhed Hvis gnavenhed begynder at blive et dominerende karaktertræk hos medarbejderen, bør lederen tage en samtale. Begynd med at spørge, hvordan medarbejderen har det. I denne situation er det ikke bare et formelt spørgsmål. Hvis medarbejderen ikke lige åbner op, kan lederen gå videre med at fortælle, at årsagen til denne samtale er, at lederen har observeret, at medarbejderen oftest har en vrissen og gnaven adfærd og hvad denne adfærd gør ved afdelingen og ved lederen selv. Herefter kan lederen spørge medarbejderen, om han selv har et bud på, hvad der er årsagen til hans vrisne adfærd. Formålet med samtalen er at få skabt en erkendelse hos medarbejderen omkring adfærden og finde frem til, hvordan lederen og arbejdspladsen kan støtte medarbejderen i at ændre adfærd til gavn for alle, inklusive den gnavne medarbejder. Find ud af, hvad der er årsagen til gnavenheden Der kan være mange årsager til, at nogle medarbejdere ender med at blive gnavpotter. Lederen kan sammen med medarbejderen forsøge at finde frem til årsagen. Hvis årsagen ligger hos arbejdspladsen, er det måske noget ledere kan og vil gøre noget ved. Ligger årsagen uden for arbejdspladsen, kan ledere opfordre medarbejderen til gøre noget ved det. Afstem forventninger til adfærd Det kan blive nødvendigt at lederen melder meget klart ud, hvilke forventninger han har til medarbejdernes adfærd, herunder også, at han ikke vil acceptere en generel gnaven adfærd. Tag konsekvensen Hvis medarbejderen trods samtaler og tilbud om støtte ikke ændrer adfærd bør det i den sidste ende få konsekvenser. Konsekvensen kan være skift af arbejdsområde men det kan også betyde, at lederen må afskedige medarbejderen. Så drastiske skridt skal selvfølgelig kun tages i brug, hvis medarbejderens gnavenhed har en alvorlig negativ indvirkning på arbejdspladsen. Susanne Teglkamp er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har suppleret med flere lederuddannelser senest Executive Management Programme fra INSEAD. Susanne Teglkamp fik Ildsjælsprisen 2012 af DJØFs Brancheforening Selvstændige. Susanne Teglkamp har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent, karriererådgiver og facilitator. Susanne Teglkamp er stadig tilknyttet forsvaret og er i dag oberstløjtnant af reserven. Derudover har Susanne Teglkamp udgivet flere bøger, hvoraf den nyeste udkom januar 2014: Ledergruppen i udvikling Bring potentialet frem. Se mere på

7 4. 4 skarpe til en leder Jan Toftholm Andersen, er Direktør for det psykiatriske hospitalscenter i Glostrup, tidligere i 90érne og før kendt som Nordvang. Jan er tilbage i 80erne uddannet som sygeplejerske, og har efterfølgende uddannet sig som organisationspsykolog fra RUC. Jan er også E-MBAer fra Henley business school UK og har i de seneste 15 år bestridt forskellige toplederposter i det offentlige sundhedsvæsen. Derudover er Jan tilknyttet CBS som ekstern underviser, ligesom han er forfatter og foredragsholder. Jan er kæreste med Lotte og tilsammen har de 4 børn i alderen ) Hvad er de største faldgruber for en leder: Det er en stor faldgrube for ledere, hvis de ikke tør lede. En leder bør efter min mening være et menneske, der gerne vil lede. En der vil præge og tage stilling og nyde forandringers præmisser. Hvis jeg skal kigge lidt på lederen som individ, så er vedkommende resultatorienteret og besidder tillige en sund blanding af narcissisme og paranoia. Det siger sig selv, at for meget er for meget og for lidt er ikke nok og min påstand er da også fremsagt her for at provokere lidt. Alle ledere skal ville bestemme, have autoritet, magt og indflydelse. Sådan er det og sådan skal det være. Hvem skulle ellers - hvis ikke lederen? Disse egenskaber eller denne stræben efter position går til gengæld hen og bliver usund, hvis den ikke længere har virksomhedens mål for øje men kun de personlige mål. Alle ledere er og skal også være lidt paranoide. Som leder bliver man konstant introduceret til informationer, som det forventes at man agerer på. Det kan være små eller store kriser eller slet ingen kriser. Det kan være problemer, konflikter, manglende samarbejde, for dårlige resultater kort sagt alt i virksomheden ender hos lederen før eller siden. Skal der handles på det? Nej, ikke altid. Det er min egen og andres erfaring, at alle ledere i deres tidlige tid som leder og præget af uerfarenheden, pludselig finder sig selv drevet rundt i manegen af medarbejderne. Medarbejderne står inde i midten og råber til lederen om at skifte retning hele tiden. Det duer ikke. Man skal være skeptisk over for de informationer, man bliver præsenteret for. En sund skepsis indebærer, at man reflekterer over det informationsmateriale, man bliver præsenteret for og uden at afvise det eller handle på det, så skal man overveje, hvorfor det nu lige er, at man bliver præsenteret for dette hvem der præsenterer det og hvad der forventes nu? Endelig skal man være resultatorienteret og det er sagt i forhold til så mange andre orienteringer, som f.eks. at være socialt orienteret. En leder skal brænde for at skabe noget et resultat. At gøre noget bedre end det var i udgangspunktet. 2) Hvilke råd vil du give til nye leder der vil godt på vej?

8 Forudsætningen for at ledelse kan finde sted er, at der er et lederskab, der er veldefineret og at den enkelte leder har taget ejerskab. Den anden forudsætning er følgeskabet, det vil sige, at der er medarbejdere, der er villige til at følge lederen. I en mere bred tolkning af følgeskab kan det sågar være andre ledere og en bestyrelse, der er parat til at følge lederen, som kvittering for den måde hvorpå virksomheden drives. 3) Hvilke karakteregenskaber lægger du vægt på hos en leder? Evnen til at skabe partnerskaber med kunder, ledelseskollegaer, medarbejdere og andre interessenter. Med fokus på partnerskabet mellem leder og medarbejder tænker jeg følgende er vigtigt: Lederskabet er udfyldelsen af den rolle en leder påtager sig på virksomhedens vegne, for gennem rollen at sikre virksomhedens målsætning. Det vil sige, at et lederskab er en rolle, man påtager sig og forudsætningen for lederskabets bidrag til partnerskabet er, at alle i organisationen kan få øje på lederskabet. Lederen skal altså i sin rolle, som leder, være tydelig og klar i såvel sin evne som sin lyst til at være leder og påtage sig opgaver og det ansvar, der er forbundet hermed. En del af lederens opgave i den forbindelse er at påtage sig den autoritet der er forbundet med ledelsesrollen og opfylde de forventninger medarbejdere, ledelseskollegaer og bestyrelse kan have. Følgeskabet er det medarbejdere, ledelseskollegaer og bestyrelse giver en leder som kvittering/tillidserklæring for troen på, at han kan styre sin del af virksomhedens opgaveløsning til såvel aktionærernes/interessenternes som medarbejdernes tilfredshed. Medarbejderen gør gennem sit følgeskab ledelse muligt, altså er der tale om en gensidig forudsætning, hvor den enkelte medarbejder gennem sine evner og lyst til loyalitet skal give lederne mulighed for at løse ledelsesopgaven uden utidig obstruktion. Dette ikke et udtryk for at håbløse ledere kan forvente betingelsesløst følgeskab, men en påmindelse om at netop følgeskabets magt, som enten befordrende eller obstruerende er væsentligt at gøre sig klart som medarbejder, ledelseskollega eller bestyrelse. Partnerskab er et begreb, der beskriver den gensidighed, der altså eksisterer mellem ledere og medarbejdere og som både kan skabe fantastiske virksomheder eller køre dem i sænk. Partnerskab er det, der skal skabes såfremt virksomheder skal lykkedes med forandringer i disse tider hvor i går slet ikke ligner i dag. Partnerskab er når flere interessenter med et fælles mål løser en opgave sammen, gennem respekt og nærvær i de veldefinerede roller i processen. Når vi nu har kastet et flygtigt blik på omgivelserne og de vilkår de skaber så får man en idé om den virkelighed, hvori virksomhederne eksisterer og en fornemmelse for at det ydre pres der definerer dem uanset om der er tale om offentlige eller private virksomheder. 4) Hvilke er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu: I en tid hvor stress og nedslidning truer på den ene side og hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft truer på den anden side i sundhedsvæsenet, er det vigtigt og få sat den enkeltes vilje til at indgå i forandringer og hvad der driver os til særlige gode og store præstationer uden nedslidning. Det kræver modige og ærlige ledere at drive udvikling i en tid hvor de fleste oplever sig under pres.

9 I sportens verden er der en synlig bevidsthed om, at to eliteudøvere af samme sportsgren sandsynligvis er lige stærke, lige robuste og teknisk lige gode. Forskellen mellem at lykkes og vinde eller mislykkes og tabe bliver her tydeligt et spørgsmål om viljen til at vinde. Viljen og modet er udslagsgivende, det er det der udefinerbare, der er grænsen mellem at være god til sin sport og være en vinder. Ligesom to enheder af soldater med samme opgave, samme forudsætninger og samme råstyrke heller ikke når målet samtidigt. Det er viljen og modet i situationen der gør forskellen. Kan dette drivende konkurrenceelement transformeres over til virksomheder? Det kan det, men så skal vi drøfte det åbenlyst og tage udfordringerne i virksomhederne op - såvel på det strategiske, det taktiske som det operationelle niveau. Vi skal som ledere have modet til både at slippe og frisætte innovative energier i virksomheden, ligesom at viljen til at gøre en forskel skal synliggøres og befordres. Arbejdet med viljen i organisationer er ofte et organisationspsykologisk spørgsmål. Dog er det også et spørgsmål om, som leder, at forstå sine medarbejdere i den samtid, vi lever i, for bedre at kunne forstå, hvad der driver individet. Motivationen er afhængig af indsigt og viden, der som det meningsbærende skaber en forståelse af den kommende udfordring hvad der skal ske og hvorfor. Indsigt og viden skaber ikke nødvendigvis en forståelse for forandringen, som vi tilskriver en større accept og iver efter at gennemføre forandringen. Motivationen i virksomhedens forandringsmæssige kontekst nødvendiggør, at der bruges tid på at skabe forståelse hos medarbejderne for, hvad forandringen indebærer. Dette kræver fra lederens side åbenhed en åbenhed der også sætter lederens mod på prøve. Modet, det at turde omsætte sin viden til synlig handling med risiko for andres dom, handler om at tro på sig selv med andre ord handler det om selvværd og selvtillid. Selvværd og selvtillid oparbejdes hos os alle løbende igennem de livsopgaver og udfordringer, vi møder og måden hvorpå vi løser dem. På et mere kollektivt plan kan den specifikke selvtillid hos individet, i forhold til forandringsopgaven, fordres i organisationen som helhed igennem tillid og udfoldelsesmuligheder. Det siger forhåbentligt sig selv, at det ikke kan ske, når forandringen står for døren. Det skal være en bærende konstruktion i virksomhedens kultur, der er oparbejdet over tid. Viljen, bliver således udtryk for i hvor stor grad, der er viden, indsigt og meningsfuldhed samtidigt med, at der er tilpas tiltro til den enkelte, der gør at selvtillid og selvværd, giver modet til at omsætte sin motivation til konkret handling. For at kunne drøfte viljen vil vi i dette temaområde belyse faktorer, der er med til at befordre organisationers og enkeltpersoners mod og mulighed til at bruge viljen til at gøre en forskel.

10 5. Sommerkurser for nye og erfarne ledere Som noget nyt tilbyder Teglkamp & Co. sommerkurser for ledere. 2 dage + individuel ledelsessparring. Sommerkursus for erfarne ledere Brug den stille periode omkring sommerferien til at få inspiration omkring: Feedback Forandringsledelse Konflikthåndtering og Ledergruppearbejdet. Deltag enten den juli eller den august. Download brochure her: Tilmeld dig kurset her: Sommerkursus for yngre ledere Brug den stille periode omkring sommerferien til at blive klogere på: Ansættelser Afskedigelser Den vanskelige samtale og Forandringsledelse. Deltag enten den juli eller den august. Download brochuren her: Tilmeld dig kurset her: 6. Ledergruppen i udvikling nu også som e-bog Det er foreløbigt blevet til 3 ledelsesbøger fra Susanne Teglkamps hånd. Den seneste Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem kan nu også fås som e-bog. Bogen er en brugs bog med inspiration til udvikling af ledergruppen og ledergruppearbejdet. Bogen er udkommet i 2014 og har fået gode anmeldeler. Bogen ligger lige nu på Boghandleren.dk s bestsellerliste. Læs mere og køb bogen her for 229 kr. + forsendelse: Nu kan bogen også købes som e-bog. Køb den f.eks. her:

11 7. Susannes Blog Som noget nyt har jeg oprettet en blog på Her bringer jeg korte personlige indlæg om mine oplevelser, holdninger, tanker og refleksioner om ledelse og personlig udvikling. På bloggen kan du eksempelvis læse følgende indlæg: Om at gøre noget andet end vi plejer I weekenden var jeg ude at gå tur med min mand en tur vi har gået rigtig mange gange før. Vi plejer altid at gå turen den samme vej rundt. Men for første gang nogen sinde valgte vi at gå turen den anden vej rundt. Det var på mange måder en helt anden og ny oplevelse. Vi fik nye perspektiver og fik øje på eksistensen af nogle ting, som vi ikke ville have set, hvis vi var gået den sædvanlige vej rundt. Den oplevelse fik mig til at reflektere lidt. De fleste af os er vanemennesker i privatlivet som i arbejdslivet. Vi gør, som vi plejer, for så behøver vi ikke at bruge energi på at tænke og forholde os. Vaner kan være meget energibesparende og trygt for den enkelte. Men vaner står også i vejen for nye tanker og nye indsigter. Når en leder kommer og præsenterer et forandringsprojekt, så går de indre alarmklokker i gang hos dem, der udsættes for forandringerne: Betyder det, at jeg skal gøre noget andet, end det jeg plejer? Det bliver besværligt. Det har jeg ikke lyst til! Når vi arbejder med forandringer, skal vi ofte ind og arbejde med at bryde vaner og gøre noget andet end vi plejer. De fleste af os opgiver ikke frivilligt en vane, fordi vi erfaringsmæssigt ved, at det gør det hele mere besværligt for os. Vi skal til at tænke os om, huske noget nyt, bruge energi på at gøre noget andet. Sådan opleves det i hvert tilfælde ofte til en start. Derfor skal der også noget til at skubbe os ud af en gammel vane, som har hjulpet os gennem lang tid. Måske skal man have den oplevelse, som jeg fik i weekenden? Jeg brød en vane og gjorde noget andet end jeg plejede og fik en rigtig dejlig oplevelse ud af det. Måske kunne man overføre det til dagligdagen ude på arbejdspladserne. Måske skulle man øve forandringselasticiteten hos sig selv og udfordre sig selv bare i det små og gøre noget andet end man plejer? Måske skulle jeg sætte sig et nyt sted i kantinen og møde nogle andre mennesker, end jeg plejer? Det kunne jo være rigtigt interessante mennesker. Måske skulle jeg sætte mig på en anden plads end jeg plejer til det faste ugentlige møde? Måske ville jeg lige pludselig komme til at se og høre min kollegaer på en anden måde, fordi jeg nu sidder over for dem i stedet for ved siden af dem? Måske skulle vi opfordre og udfordre hinanden på at gøre noget andet end vi plejer. Måske skulle vi arrangere en I dag gør jeg noget andet end jeg plejer dag på arbejdet? Og lære noget om både besværlighederne men også de gode oplevelser og nye indsigter, det kan give den enkelte og arbejdspladsen?

12 Du kan tilmelde dig og få en mail - hver gang der kommer et nyt blog indlæg: 8. Ledelse Inspiration og refleksion seneste diskussioner Hvis du har interesse for ledelse, inviteres du hermed til den lukkede LinkedIn gruppe: Ledelse Inspiration og refleksion. Gruppen har over medlemmer og holdes fri for reklamer. De seneste diskussioner er: Hvor afgørende er troværdighed for at bedrive ledelse? Om at gøre noget andet end vi plejer Sådan håndterer du gnavne medarbejdere Bliver fordybelse det nye sort? Du kan melde dig ind i gruppen via dette link: /about 9. De 5 meste læste artikler i maj måned Vi har samlet de 5 mest downloadede artikler og undersøgelser fra vores hjemmeside i maj måned: 1) Det er synd for brokkerøvene 2) Medarbejdere er da mod forandringer ikk'!? 3) Forandringsledelse - Big bang eller små skridt? 4) Kan du lede ledere? 5) Gider jeg egentlig blive leder? Du kan læse dem og flere end 100 andre artikler og undersøgelser på

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Der kan være mange gode grunde til at give sig i kast med en lederuddannelse. I dette nyhedsbrev får du 5 gode grunde. En

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Er din dør altid åben for dine medarbejdere? Så kan det skyldes, at du aldrig er på dit kontor. Læs hvordan du kan sætte

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for min nye undersøgelse om ledergruppen anno 2013. Jeg håber, at du også vil bruge

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Selvom vi har haft krise og de fleste både offentlige og private virksomheder har været igennem afskedigelsesrunder, så er

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nyhedsbrev ud med 4. artikel i artikelserien om ledergruppens 7 dødssynder. I dette nummer handler det om

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 1. Mistrivsel på arbejdet koster på bundlinjen 2. Om at skabe følgeskab 3. Har du husket at motionere din hjerne? 4. Skal du

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Mange store virksomheder arbejder systematisk med at udvikle deres medarbejdere. Hvis de er rigtig ambitiøse laver de store

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Sommerferien står for døren, vi har travlt og skal lige nå de sidste ting. Måske får du læst nyhedsbrevet, inden du går på

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nyhedsbrev ud med 5. artikel i artikelserien om ledergruppens 7 dødssynder. I dette nummer handler det

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2019 16. årgang Udsendes til godt 6.000 INDHOLD Når kollegaen lyver Vil du have mere plads til at lede? Jeg har givet mig selv en udfordring Tag ledergruppens ansvar på jer!

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Et udviklingsforløb for den attraktive, erfarne medarbejder i 50 erne

Et udviklingsforløb for den attraktive, erfarne medarbejder i 50 erne Et udviklingsforløb for den attraktive, erfarne medarbejder i 50 erne Hvordan skal din senkarriere se ud? Styrk dine kompetencer og gør dig beredt til mange flere spændende arbejdsår! Dette forløb er tiltænkt

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til knapt Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost - sammen!

NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til knapt Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost - sammen! NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost sammen! 2 pladser tilbage - Skal du med i ledernetværket i 2019?

Læs mere

Medarbejder og leder i nærværs organisationen

Medarbejder og leder i nærværs organisationen Medarbejder og leder i nærværs organisationen 2017 FORORD Medarbejderog ledelsesgrundlag Du sidder med Vallensbæk Kommunes medarbejder- og ledelsesgrundlag i hånden og dermed en beskrivelse af forventningerne

Læs mere

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned.

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Konflikttrappen 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Beskrivelsen her er fra arbejdsmiljøweb.dk, en fællesinformation fra arbejdsgivere

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE EFFEKTIV KOMMUNIKATION TIL AT OPNÅ DINE MÅL For at opnå de resultater du drømmer om, kræver det at du har et stærkt mindset, og

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Store organisationsændringer betyder ofte også skift på lederpladserne. Det er vigtigt hurtigt og professionelt at få udpeget

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.800

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.800 NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.800 Kære læser! Indimellem render vi på mennesker, som bare ved alt og kan alt altså ifølge dem selv. De udtaler sig skråsikkert om al

Læs mere

Fra kollega til leder

Fra kollega til leder Fra kollega til leder At træde ind i rollen og få følgeskab De har valgt dig så selvfølgelig bliver du en god leder! Ledelse er på den ene side ikke svært, på den anden side skal du være ydmyg overfor

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 1. Hjælp, jeg vil have et nyt job Nu! 2. Bliv bedre ledere! 3. Giv plads til faglighed i forandringsprocesser 4. Skal du rykke

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Velkommen hjem fra sommerferien. Jeg håber, den har været god. Jeg håber også, at du ser frem til hverdagen igen inklusiv

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR 2004

NYHEDSBREV JANUAR 2004 NYHEDSBREV JANUAR 2004 Kære læser! Nyhedsbrevet et nyt initiativ, som jeg håber kan give dig inspiration og anledning til refleksioner. Nyhedsbrevet vil indtil videre udkomme en gang om måneden. Det er

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Så er vi tilbage efter sommerferien fuld af energi og med et helt frisk nyhedsbrev. Der er mange spændende indslag og muligheder

Læs mere

En kur mod sygefravær

En kur mod sygefravær En kur mod sygefravær - Er en kur mod usunde relationer på en arbejdsplads Pernille Steen Pedersen Institut for Ledelse, Politik og filosofi & PPclinic Lån & Spar & Alectia Det gode liv Indsatser: Sundhedstjek

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Ledelse og medarbejderindflydelse. Per Mathiasen kommunaldirektør

Ledelse og medarbejderindflydelse. Per Mathiasen kommunaldirektør Ledelse og medarbejderindflydelse Per Mathiasen kommunaldirektør Disposition Hvorfor har vi fokus på ledelse og inddragelse? Hvad er god kommunal ledelse? Hvad betyder en god kultur i organisationen? Hvordan

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 5 centrale spørgsmål til ledergruppen Internationale kompetencer kan de komme i spil? Deltag i ny undersøgelse 12-12 seminar

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt.

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt. Artikel af Ulla Vestergaard indehaver af Ulla Vestergaard og Mindfulness Aalborg. Ulla Vestergaard er certificeret coach, forfatter, underviser og socialrådgiver. Specialist i mindfulness og certificeret

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Det kan være hårdt og ret ensomt at være leder. Men det hjælper gevaldigt, hvis man har gode lederkollegaer. Er du selv

Læs mere

Lederskab i Praksisnært perspektiv - Hvad, hvordan og hvorfor? Berit Weise Partner i PS4 A/S d.20.maj 2015 Fagkongres lederforeningen DSR

Lederskab i Praksisnært perspektiv - Hvad, hvordan og hvorfor? Berit Weise Partner i PS4 A/S d.20.maj 2015 Fagkongres lederforeningen DSR Lederskab i Praksisnært perspektiv - Hvad, hvordan og hvorfor? Berit Weise Partner i PS4 A/S d.20.maj 2015 Fagkongres lederforeningen DSR Lederskab i praksis? Hvad er vanskeligt? Hvad er det vigtigste?

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Hvis I står foran ar skulle lave en personalepolitik eller vil give jeres nuværende et servicetjek, så vil jeg anbefale nyhedsbrevet

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Nogle kalder det et ledelsesgrundlag andre et ledelseskommissorium. Hvad man end kalder det, er formålet ofte det samme:

Læs mere

Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef!

Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef! Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef! Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Går du glad på arbejdet de fleste dage, så har du formentlig

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Tillid er en vigtig ingrediens, hvis man vil være en ledergruppe og ikke bare en gruppe af ledere. Tillid er en vigtig

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Kursus for kursusledere den 25. september 2013 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Få inspirationsmail på www.habitmanager.com 1 Værktøj:

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Samtale om undervisningen. den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker

Samtale om undervisningen. den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker Samtale om undervisningen den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker 4. november 2013 Hvorfor tale om kontekst? Påstand Alt er en del af et større system biologisk som socialt Kontekst Alting ting

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Det gode samarbejde. Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen

Det gode samarbejde. Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Det gode samarbejde Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Det gode samarbejde Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Indledning Intet godt resultat på en dansk arbejdsplads

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Selvom vinteren trækker ud, kan du godt gå foråret i møde. Vi har samlet en buket af artikler og gode tilbud til dig i dette

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

SOSU Nord. Fælles ledelsesgrundlag. Januar 2018

SOSU Nord. Fælles ledelsesgrundlag. Januar 2018 SOSU Nord Fælles ledelsesgrundlag Januar 2018 1 God ledelse på SOSU Nord Introduktion / forord Ledelsesgrundlaget beskriver ledergruppens fælles forståelse af, hvad der er god ledelse på SOSU Nord. Ledelsesgrundlaget

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

Martin Langagergaard. Agenda

Martin Langagergaard. Agenda Agenda Introduktion Talentudvikling og forældrenes rolle Forældre til børn og unge der træner meget Spillerens mentale styrke Relation og præstation Forældretyper Forældre i kamp ( og træning) Anbefalinger

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

ALLE HUSKER ORDET SKAM

ALLE HUSKER ORDET SKAM ALLE HUSKER ORDET SKAM Center for Kompetenceudvikling i Region Midtjylland lod sig inspirere af to forskere, der formidlede deres viden om social kapital, stress og skam og den modstand mod forandringer,

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

ADHD-foreningens Frivilligpolitik

ADHD-foreningens Frivilligpolitik ADHD-foreningens Frivilligpolitik Velkommen her hos os I ADHD-foreningen er vi glade for, at du og de andre frivillige i foreningen har valgt at bruge jeres tid og kompetencer til at arbejde med ADHD-sagen

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Maj 2016

Ledelsesgrundlag. Maj 2016 Ledelsesgrundlag Maj 2016 1 Indledning I efteråret 2015 blev det besluttet at igangsætte arbejdet med et nyt ledelsesgrundlag for Trekantområdets Brandvæsen Alle afdelingschefer og sektionsledere har udarbejdet

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.800

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.800 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.800 Kære læser! Du har kun et liv og kan ikke gøre det om. Vi skylder os selv, at tage vores liv og de valg, vi rent faktisk har, alvorligt,

Læs mere

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen.

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen. Selvtillid og selvværd Selvværd og selvtillid I denne artikel (4 sider) kan du læse om selvværd og selvtillid. Du kan også læse om assertion, der kan oversættes med sund selvhævdelse, og du kan læse om

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Ledermødet er en væsentlig aktivitet i forhold til lederarbejdet. Men langt fra alle ledermøder opleves som det dynamiske

Læs mere

Konflikthåndtering. - Inspiration fra en anden kultur. Af Else Tranberg

Konflikthåndtering. - Inspiration fra en anden kultur. Af Else Tranberg Konflikthåndtering - Inspiration fra en anden kultur Af Else Tranberg I oktober måned deltog to konsulenter fra Cubion i et seminar i Kenya. Temaet var tilgange til konfliktarbejde og konflikthåndtering.

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Spørgeskemaet er et samlet skema, der indeholder spørgsmål om din trivsel, det psykiske arbejdsmiljø og evaluering af din nærmeste leder.

Spørgeskemaet er et samlet skema, der indeholder spørgsmål om din trivsel, det psykiske arbejdsmiljø og evaluering af din nærmeste leder. VELKOMMEN TIL KLIMAMÅLING 2013 Kære medarbejder/leder Aalborg Kommune ser gennemførelsen af Klimamålingen som et væsentligt element i realiseringen af kommunens fælles personalepolitik og som et middel

Læs mere

Nærum Skoles overordnede samværsregler

Nærum Skoles overordnede samværsregler Handleplan for elever, der overtræder skolens, forstyrrer undervisningen, udviser voldelig eller aggressiv adfærd over for andre elever eller skolens ansatte. På Nærum Skole ønsker vi, at både elever,

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014. Vædderen: På hovedet. På hovedet. På hovedet. Ærkeenglen Jeremiel er englen der hjælper dig med at evaluere dit liv, brug ham. Du skal tillade dig selv at sprede

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

EN SUPERBRUGERS ERFARING

EN SUPERBRUGERS ERFARING EN SUPERBRUGERS ERFARING 6 Mit navn er Katrine Berling, og jeg er sexolog og så har jeg 20 års erfaring med at bruge sites, apps og særligt Tinder til min dating. Faktisk er jeg muligvis nok dansk superbruger

Læs mere

ER DIN ARBEJDSPLADS.. KONFLIKTSKY ELLER KONFLIKTKLAR?

ER DIN ARBEJDSPLADS.. KONFLIKTSKY ELLER KONFLIKTKLAR? ER DIN ARBEJDSPLADS.. KONFLIKTSKY ELLER KONFLIKTKLAR? Naja Amelung -baggrund Mediator Proceskonsulent Underviser ICI-certificeret coach Master i organisationsudvikling og ledelse Certificering i DISC-systemer

Læs mere