CENTER FOR HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CENTER FOR HORMONFORSTYRRENDE STOFFER"

Transkript

1 CENTER FOR HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

2 Hvorfor et videncenter for hormonforstyrrende stoffer? Beskyttelse af befolkningen og dyrelivet mod hormonforstyrrelser forårsaget af kontakt med kemikalier med hormonforstyrrende egenskaber kræver bedre oplysning og i nogle tilfælde regulering af, eller endda forbud mod, brugen af disse skadelige stoffer. For at myndighederne kan yde denne beskyttelse og regulere på et videnskabeligt grundlag, kræves viden om hvilke stoffer, der er hormonforstyrrende; hvor meget mennesker og dyr er udsat for disse stoffer; hvordan og hvor vi bliver udsat for dem, samt en bedre forståelse for hvilke skadelige effekter hormonforstyrrelser kan medføre. Hvordan hormonforstyrrende stoffer virker og identificeres adskiller sig på flere punkter fra mere traditionelt farlige (giftige) stoffer, og det skal tages i betragtning ved fare- og risikovurdering samt regulering. Det var på denne baggrund at Miljøstyrelsen i 2008 oprettede videncentret Center for Hormonforstyrrende Stoffer med det formål at indsamle og opbygge viden målrettet myndighedernes forebyggende arbejde inden for området hormonforstyrrelser og hormonforstyrrende stoffer. Der var, og er fortsat, forskningsaktiviteter i gang udenfor centret for at besvare flere af de ovennævnte spørgsmål. Men med etableringen af centret blev der bygget bro mellem forskningsmiljøerne og myndighederne så nye forskningsresultater hurtigt kunne blive omsat til viden målrettet myndighedernes arbejde. Samtidig fik myndighederne via centret en ny kanal, hvorigennem målrettet ny viden kunne efterspørges. Centret trækker således i høj grad på tilgængelige forskningsresultater og faglige ressourcer finansieret via andre kilder.

3 Center for Hormonforstyrrende Stoffer Center for Hormonforstyrrende Stoffer (CeHoS) er et murstensløst samarbejde mellem Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Biologisk Institut ved Syddansk Universitet (SDU). Holdet bag centret består af forskere med lang erfaring inden for national og international forskning i hormonforstyrrelser og hormonforstyrrende stoffer. Centret er sammensat med henblik på at skabe stor tværfaglighed og en høj grad af synergi. Tilsammen har personerne bag centret stor erfaring med studier af både mennesker og dyr og undersøgelser i laboratoriet såvel som i naturen. Centret kan således trække på et team som inkluderer bl.a. læger, biologer, toksikologer, kemikere, molekylærbiologer, epidemiologer, statistikere, dyrepassere og laboranter. Eksperterne i centret er uafhængige universitetsforskere Der er intet fuldtidsansat personale i centret. Forskere og personale fra de tre partnere i centret tilknyttes opgaver og projekter ad hoc, når deres ekspertise er påkrævet, men er ellers en del af det aktive forskningsmiljø på deres respektive afdelinger og institutter. At centret drives af aktive, uafhængige forskere, som udover deres deltagelse i de videngenererende opgaver i centret også er aktivt involverede i forskning og formidling udenfor centret, har fra starten været et vigtigt koncept i opbygningen af centret. Centret trækker på aktuel forskning Baggrunden for den anvendelsesorienterede viden, som CeHoS har genereret til myndighederne gennem de seneste otte år, har i høj grad været interaktionen med forskningsmiljøerne, der er tilknyttet de tre partnere, som udgør centret. Disse forskergrupper har alle deltaget i store danske og internationale forskningsprojekter om hormonforstyrrende stoffer. Samtidig har centrets tilknytning til afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet og senere afdelingens internationale center for hormonforstyrrelser og hormonforstyrrende stoffer (EDMaRC) gjort det muligt at udnytte tilgængelige data om hormonforstyrrende stoffer hos mennesker og stoffernes effekter hos specielt børn og unge. I CeHoS arbejde benyttes i høj grad også faciliteter stillet til rådighed af de deltagende institutioner; f.eks. faciliteter til dyreforsøg, laboratorier, analytisk og klinisk apparatur, konference- og mødefaciliteter m.m.

4 Andre ekspertopgaver: OECD-testguidelines og ekspertkomitéer Udover arbejdet i CeHoS og partnernes egen forskning er forskerne i centret også involveret internationalt i formidling og videndeling om hormonforstyrrelser og hormonforstyrrende stoffer. Forskerne fra DTU og SDU har igennem flere år i samarbejde med Miljøstyrelsen deltaget som Danmarks nationale eksperter i OECDs 1 arbejde med at udvikle retningslinjer for testning af kemikalier. Forskerne har især spillet en stor rolle i forbedringen af gældende OECD-retningslinjer for testning, så vi i dag har tests, som er bedre til at identificere relevante hormonforstyrrende effekter; noget som der tidligere ikke blev testet for. Forskerne har også deltaget i andre ekspertarbejdsgrupper med det formål at rådgive myndighederne på EU niveau. F.eks. var forskere fra Rigshospitalet involveret som eksperter i hormonforstyrrelser i forbindelse med EU's WTO handelsdisput med USA om import af kød fra hormonbehandlet kødkvæg, og de deltog i en ekspertarbejdsgruppe om hormonrester i kød under det Europæiske agentur for Fødevaresikkerhed (EFSA). I 2017 har forskere fra alle tre partnere i CeHoS deltaget i en række ekspertworkshops arrangeret af EU-Kommissionen med det formål at lægge en strategi for en fremtidig forbedret testning af kemikalier i forhold til hormonforstyrrende egenskaber. 1 The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)

5 Centret i tal CeHoS blev etableret december 2008 under en 1-årig kontrakt efter at den nuværende centerledelse vandt et EU-udbud. Centret er efterfølgende blevet forlænget to gange og hver gang efter et nyt offentligt EU-udbud. Gennemførte videngenererende projekter i CeHoS: 35 Igangværende videngenererende projekter i CeHoS: 6 Bevilling (13 måneder) Drift af centret: DKK Projekter i centret: DKK Bevilling Drift af centret: DKK Projekter i centret: DKK Bevilling Drift af centret: DKK Projekter i centret: DKK Den nuværende CeHoS bevilling ophører med udgangen af 2017 og en fortsættelse af centret afhænger af, om der afsættes nye midler på finansloven for 2018.

6 Hormonforstyrrende stoffer Begrebet hormonforstyrrende stoffer er en samlet betegnelse for en lang række forskellige kemikalier, som har det tilfælles, at de hos dyr og mennesker kan forstyrre funktionen af kroppens egne hormoner eller selv virke som hormoner. Det er først inden for de seneste år, at man er blevet opmærksom på, at mange kemikalier, som vi støder på i vores hverdag, virker hormonforstyrrende. I modsætning til egentlige giftstoffer er de skadelige virkninger af hormonforstyrrelser som regel hverken akutte eller dødelige. Ikke desto mindre kan hormonforstyrrelser have alvorlige konsekvenser for liv og helbred, idet hormoner regulerer mange vigtige funktioner i kroppen. Hormonforstyrrelser hos dyr og mennesker Det var i første omgang et sammenfald mellem observationer hos mennesker og dyr der henledte opmærksomheden på forekomsten af hormonforstyrrelser i befolkningen. Disse inkluderede: en øget forekomst af hormonrelaterede sygdomme hos mennesker såsom nedsat mandlig frugtbarhed, testikelkræft og medfødte misdannelser af kønsorganerne et fald i forplantningsevnen og en stigning i misdannede kønsorganer hos visse dyrearter i naturen. Da man omtrent samtidig i laboratorieforsøg påviste, at en række menneskeskabte kemikalier havde hormonlignende egenskaber, førte dette til hypotesen om, at det var kemikalier i vores miljø (f.eks. sprøjtemidler og industrikemikalier i forbrugerprodukter), som medvirkede til de observerede negative helbredstendenser hos dyr og mennesker. Efterfølgende er det gentagne gange påvist i kontrollerede dyreforsøg at udsættelse for kemikalier med hormonforstyrrende egenskaber, især under fosterudviklingen, kan medføre en række af de hormonforstyrrelser, som ses i naturen og hos mennesker.

7 Hormoners rolle Mange vigtige kropsfunktioner såsom vækst og kønsudvikling, hjerneudvikling, kønsdrift, forplantningsevne, stofskifte, appetitregulering, muskel- og knogleopbygning, reguleringen af kropstemperatur, hårvæksten m.m. er reguleret af hormoner. I fostertilstanden, når organerne udvikles, er det særlig vigtigt, at kroppen får de rette signaler fra hormonerne i de rette doser og på det rigtige tidspunkt. Hormonforstyrrelser på dette tidlige tidspunkt i livet kan give varige mén for resten af livet og som måske endda overføres til næste generation.

8 Udbredt brug af kemikalier med hormonforstyrrende egenskaber Efter at hormonforstyrrende stoffer kom på dagsordenen i starten af 1990 erne er mange flere kemikalier blevet identificeret som hormonforstyrrende eller mistænkt for at være det. Disse omfatter kemikalier, som har været brugt eller fortsat bruges i en lang række forbrugerprodukter f.eks. tøj, møbler, rengøringsmidler, maling, emballage og personlige plejeprodukter eller som ukrudts- og skadedyrsmidler. Det er mere reglen end undtagelsen, at vi udsættes for flere af disse stoffer på samme tid. Det anslås, at de kendte kemikalier med hormonforstyrrende egenskaber muligvis kun udgør toppen af isbjerget,og at der findes mange formentlig hundredevis af kemikalier, som har de samme egenskaber, men som endnu ikke er undersøgt. Figuren er baseret på data fra: Frederiksen et al. Reproduction (2014) 147: Human urinary excretion of nonpersistent environmental chemicals: an overview of Danish data collected between 2006 and 2012

9 Centrets opgaver og resultater Ved etableringen af CeHoS i 2008 var flere kemikalier identificeret som mulige hormonforstyrrende stoffer. Men man vidste ikke, i hvor høj grad befolkningen var udsat for disse stoffer, og om der var sammenhæng mellem menneskers udsættelse for stofferne og forekomsten af sygdomme og tilstande forårsaget af hormonforstyrrelser. Der var også et behov for at danne et overblik over graden af hormonforstyrrelser hos dyr i naturen i Danmark, idet flere udenlandske undersøgelser viste at reproduktionsorganerne hos bl.a. fisk og snegle var påvirkede af hormonforstyrrende stoffer i deres omgivelser. Endelig var der også stor uvidenhed om, hvordan hormonforstyrrende kemikalier virker; både hver for sig men også i kombination med hinanden. Blandt de opgaver og resultater som centret gennem årene har bidraget med kan kort nævnes: ny viden om den danske befolknings udsættelse for en række hormonforstyrrende kemikalier: bl.a. ftalater, bisphenol A, parabener, perfluorerede stoffer, triclosan, benzophenon-3. ny viden om konsekvenserne af at blive udsat for flere forskellige hormonforstyrrende stoffer på én gang. ny viden baseret på undersøgelser af mennesker og dyr om langtidseffekterne af at være udsat for hormonforstyrrende stoffer tidligt i livet (herunder også i fosterlivet). ny viden fra dyreforsøg om effekter af meget lave doser af hormonforstyrrende stoffer tidligt i livet. identifikation af nye følgevirkninger af udsættelse for hormonforstyrrende stoffer f.eks. for brystudvikling, sædcellers funktion, kvindelig fertilitet og misdannelser hos ålekvabbeyngel. identifikation af nye hormonforstyrrende kemikalier f.eks. UV-filtret benzophenon-3. ny viden om graden af hormonforstyrrelser i det danske vandmiljø samt udvikling af bedre værktøjer til at monitere hormonforstyrrelser hos fisk og muslinger. udformning af forslag til videnskabeligt baserede kriterier for hvordan et kemikalie kan identificeres som værende hormonforstyrrende og forslag til en testningsstrategi. udformning af forslag til hvordan risikovurdering af hormonforstyrrende stoffer kan forbedres. Emner som aktuelt behandles i CeHoS er bl.a. forslag til risikovurdering af hormonforstyrrende stoffer og herunder forslag til, hvordan man tager højde for samtidig eksponering for flere forskellige hormonforstyrrende stoffer.

10 Eksempler på projekter i CeHoS I flere tilfælde er projektresultater, rapporter og viden fra CeHoS blevet brugt direkte af myndighederne i deres nationale og internationale arbejde. F.eks. var det en rapport fra centret, der dannede grundlaget for det forslag til kriterier for hormonforstyrrende stoffer, som de danske myndigheder sendte til EU-Kommissionen som et dansk bidrag til udformningen af kriterier i EU. For at understøtte det danske forslag til kriterier blev CeHoS også bedt om at vurdere 26 formodede hormonforstyrrende stoffer ud fra det danske forslag til kriterier for derved at belyse konsekvensen af det danske forslag. Endelig udarbejdede centret også en rapport over krav til information og tests for bedre identifikation af hormonforstyrrende stoffer. Tilsammen udgjorde de tre projekter en styrkelse af de danske myndigheders internationale arbejde for bedre identifikation af stoffer med hormonforstyrrende egenskaber. I vurderingen af de 26 formodede hormonforstyrrende stoffer blev det klart, at man for flere af stofferne ikke havde tilstrækkelig viden til at af- eller bekræfte, at de var hormonforstyrrende. Et af disse stoffer var benzophenon-3 (BP-3), et stof som har stor anvendelse pga. dets egenskaber til at absorbere skadelige UV stråler, og som findes bl.a. i solcreme og en række andre kosmetiske produkter. Centrets arbejde med benzophenon-3 er et godt eksempel på hvordan partnerne i centret komplementerer hinanden og arbejder tæt sammen med myndighederne. Foranlediget af Miljøstyrelsen indsamlede CeHoS i al tilgængelig viden om BP-3 og undersøgte samtidig, om danske børn og voksne havde stoffet i kroppen. Øvelsen viste med al tydelighed, at selvom stoffet er i miljøet og de fleste danskere udsættes for det året rundt, ved vi slet ikke nok om, hvordan kemikaliet kan påvirke mennesker og miljø. Efter myndighedernes ønske undersøgte centret herefter, hvordan BP-3 påvirker vandmiljøet og mænds fertilitet. Resultaterne viste, at ved fiskelarvers udsættelse for BP-3 blev andelen af voksne hunfisk i forhold til hanfisk højere end normalt, hvilket er en kraftig hormonforstyrrende effekt. Undersøgelser af BP-3s effekter på mænds sædceller viste, at BP-3 kan påvirke sædceller, så deres evne til at finde frem til og befrugte ægget forstyrres. Nu undersøger centret, om der er BP-3 i mænds sædvæske og om stoffet dermed udgør en reel fertilitetsrisiko. Forskere fra centret har også i et internationalt samarbejde vist, at BP-3 kan optages gennem huden fra tøjet; således kan solfiltre brugt i tekstiler også være en kilde til eksponering. Den opnåede viden indgår i de danske myndigheders arbejde med vurdering af stoffet under EU s kemikalielovgivning REACH. I foråret 2017 blev brugen af BP-3 i kosmetik i EU yderligere reguleret ved at grænsen for den tilladte mængde i solcreme og kosmetik blev nedsat med virkning fra september 2017.

11 Videndeling Videndeling er en vigtig del af centrets virke. Udover den regelmæssige dialog med myndighederne har centret ydet fast videndeling via: et årligt åbent møde for offentligheden med oplæg om CeHoS arbejde, om nyt inden for forskning i hormonforstyrrende stoffer og om politikker inden for regulering af hormonforstyrrende stoffer. en international videnskabelig workshop hvert andet år, hvor internationale forskere fra hele verden deltager. Disse Copenhagen Workshops on Endocrine Disrupters er internationalt anerkendte blandt forskere verden over for stor tværfaglighed og uafhængighed og ikke mindst høj videnskabelig kvalitet. gennemgang af ny videnskabelig litteratur om hormonforstyrrende stoffer. Disse rapporter deles ikke bare med myndighederne, men er også tilgængelige for offentligheden på centrets hjemmeside (cehos.dk).

12 Fremtidige udfordringer Hormonforstyrrelser er fortsat et problem i befolkningen Tiltag mod hormonforstyrrende stoffer hjælper. Således ses en nedgang af koncentrationen af visse hormonforstyrrende stoffer i modermælk efter at stofferne er reguleret som følge af andre effekter (f.eks. PCB og sprøjtemidlet DDT). Ligeledes ses en tilbagegang i hormonforstyrrelser i naturen efter at hormonforstyrrende sprøjtemidler er blevet forbudt og rensning af spildevand er forbedret. Men vi ser stadig en stigende forekomst af sygdomme og tilstande relateret til hormonforstyrrelser hos befolkningen. Så sent som i juli 2017 fremkom således en ny international videnskabelig undersøgelse 1, som viser at sædkvaliteten hos mennesker fortsat ser ud til at falde. Det drastiske fald i sædkvalitet skyldes højst sandsynligt miljøpåvirkninger. De mange hormonforstyrrende stoffer, som findes i menneskers blod, urin og i modermælk er under stærk mistanke. Udover at vores reproduktionssystem er et sårbart mål for hormonforstyrrelser, er også andre organsystemer i søgelyset. Sygdomme relateret til hormonforstyrrelser har store omkostninger for samfundet. Hundredevis af dagligdagens kemikalier er aldrig testet for hormonforstyrrende effekter Brugen af ftalater tog fart i 1930 erne og visse reproduktionsskadelige ftalater har været kendt som hormonforstyrrende i mere end 25 år med skadelige virkninger på bl.a. testiklerne og den mandlige kønsudvikling. Det er dog først i 2017, efter at hundredevis af studier er gennemført og millioner af kroner er blevet brugt, at et forslag fra det Europæiske kemikalieagentur i samarbejde med Danmark om at forbyde visse anvendelser af fire af disse ftalater er kommet under behandling i EU. Der er kun en håndfuld andre kemikalier, som er tilnærmelsesvis så velundersøgte for hormonforstyrrende effekter som ftalaterne. Men bl.a. ud fra laboratorieforsøg og strukturmodellering er det sandsynligt, at mange flere stoffer er hormonforstyrrende. Hvis der for hver enkelt af disse stoffer skal bruges lige så meget tid og lige så mange penge, som der er brugt på ftalaterne for at be- eller afkræfte om de er hormonforstyrrende, har arbejdet ingen ende. Derfor er der et stort behov for at udvikle, validere og implementere hurtigere og billigere metoder til at undersøge om et kemikalie er hormonforstyrrende eller ej. 1 Levine et al. Human Reproduction Update 2017: Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis.

13 Brug for bedre og mere følsomme testmetoder Testning af om kemikalier er sikre at bruge er ikke nyt; gennem årtier er nye stoffer blevet testet for, om de er giftige, kræftfremkaldende, eller årsag til misdannelser. Tidligere havde man dog ikke fokus på hormonforstyrrende effekter. Selv om nogle følger af hormonforstyrrelser kan opdages af de gængse testmetoder, vil meget blive overset fordi retningslinjer for testning af stoffer slet ikke har taget tilstrækkeligt højde for hormonforstyrrende effekter. Nogle forbedringer er indført, men der kan og bør gøres mere for at forbedre testmetoderne og dermed sikre at hormonforstyrrende egenskaber opdages før nye kemikalier frigives på markedet. Mistænkte stoffer, som allerede er på markedet, bør gentestes med de forbedrede metoder. Risikovurdering af hormonforstyrrende stoffer hvad gør vi med kombinationseffekter? Vores moderne livsstil og vores omgivelser indeholder mange kilder, hvorigennem vi kan komme i kontakt med hormonforstyrrende stoffer. Målinger af kemikalier i prøver fra mennesker viser da også, at vi generelt ikke kun er udsat for ét eller enkelte af denne slags stoffer. Vi er snarere på samme tid udsat for en kombination af en lang række stoffer med hormonforstyrrende egenskaber, dog heldigvis oftest i forholdsvis lave og formodede sikre mængder; i hvert fald hvis stofferne betragtes enkeltvis. Forskere i CeHoS har dog vist, at hormonforstyrrende stoffer påvirker hinandens effekt, når udsættelsen for stofferne sker samtidig. Det er altså ikke nødvendigvis mængden af det enkelte stof, som er skadelig, men den samlede mængde af flere forskellige stoffer, som påvirker det samme hormonsystem. At risikovurdere og regulere ét stof ad gangen vil derfor ikke give tilstrækkelig sikkerhed. De såkaldte kombinationseffekter af hormonforstyrrende stoffer udgør en regulatorisk udfordring. Viden og enighed om, hvordan forskellige hormonforstyrrende stoffer kan grupperes og risikovurderes samlet, er påkrævet.

14 Målet er bedre beskyttelse af dyr og mennesker mod hormonforstyrrelser skabt af kemikalier i vores miljø

15 Forskning målrettet hormonforstyrrelser er stærkt påkrævet Der er flere forskellige måder, at et kemikalie kan være hormonforstyrrende på. Nogle stoffer efterligner hormonerne og giver dermed falske hormonsignaler. Andre stoffer forhindrer kroppens egne hormoner i at virke f.eks. ved at hæmme dannelsen af hormon, øge udskillelsen eller blokere for at hormonet kan virke. Vi kender nogle af disse virkemåder, men der er stadig meget at lære. En bedre forståelse for, hvordan kemikalier kan virke hormonforstyrrende, vil gøre os bedre til at udvikle metoder til at opdage disse kemikalieegenskaber og til at udvælge hvilke tidlige effekter, vi skal kigge efter i studier og i testmetoder. Det vil også give vigtig information til at afgøre, hvordan vi kan gruppere forskellige typer hormonforstyrrende stoffer til en samlet risikovurdering. Udfordringerne ved hormonforstyrrende stoffer kan ikke imødekommes alene ved at samle den viden, vi allerede har. CeHoS muligheder for fremadrettet at samle viden målrettet myndighedernes arbejde afhænger i høj grad af, at centret fortsat kan trække på resultater og ressourcer genereret via egentlige forskningsprogrammer bl.a. fra det internationale forskningscenter for hormonforstyrrelser og hormonforstyrrende stoffer på Rigshospitalet (EDMaRC) og fra forskningsgrupperne ved afdeling for Molekylær- og Reproduktionstoksikologi på DTU Fødevareinstituttet og ved Biologisk Institut på SDU. Der er derfor fremadrettet et stort behov for forskningsmidler øremærket til forskning i hormonforstyrrelser og hormonforstyrrende stoffer. Styrkelse af et tværfagligt forskningssamarbejde mellem klinikere, der arbejder med patienter og forsøgspersoner, og forskere, der arbejder med dyre- og celleforsøg, er stærkt nødvendigt.

16 CENTER FOR HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Centerleder: Anna-Maria Andersson Afdeling for Vækst og Reproduktion Rigshospitalet, GR 5064 Blegdamsvej København Ø Telefon: Mail: cehos@cend.dk Website: TEKST OG LAYOUT: Center for Hormonforstyrrende Stoffer FOTOS: Colourbox

National workshop om hormonforstyrrende stoffer. Introduktion

National workshop om hormonforstyrrende stoffer. Introduktion National workshop om hormonforstyrrende stoffer Introduktion Pia Juul Nielsen, funktionsleder Miljøstyrelsen, Kemikalier Workshop om hormonforstyrrende stoffer 7/12 2006 1 Oversigt Hormonforstyrrende stoffer

Læs mere

International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health

International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 65 Offentligt International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health Introduktion

Læs mere

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke

Læs mere

- men er det farligt for mennesker?

- men er det farligt for mennesker? Center for Hormonforstyrrende Center Hormonforstyrrende Stoffer Stoffer cehos.dk Hormonforstyrrende effekter - men er det farligt for mennesker? Anna-Maria Andersson biolog, centerleder og forsker ved

Læs mere

Miljøstyrelsens aktiviteter med særligt fokus på regulering af hormonforstyrrende stoffer

Miljøstyrelsens aktiviteter med særligt fokus på regulering af hormonforstyrrende stoffer Miljøstyrelsens aktiviteter med særligt fokus på regulering af hormonforstyrrende stoffer Pia Juul Nielsen, Miljøstyrelsen, Kemikalier CeHoS informationsmøde 3. november 2011 Oversigt Baggrund Aktiviteter

Læs mere

Hvad ved vi fra dyreforsøg med hormonforstyrrende stoffer

Hvad ved vi fra dyreforsøg med hormonforstyrrende stoffer Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Miljøudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 170, MIU Alm.del Bilag 103 Offentligt Hvad ved vi fra dyreforsøg med hormonforstyrrende stoffer Professor Ulla Hass, Afdeling

Læs mere

National strategi 2002

National strategi 2002 Initiativer omkring vurdering og regulering af hormonforstyrrende stoffer Pia Juul Nielsen funktionsleder, Kemikalier Miljøstyrelsen Informationsmøde 8. dec. 2010 INDHOLD Baggrund national strategi Vejen

Læs mere

Hormonforstyrrelser hvad koster de samfundet? Professor Ulla Hass, Afdeling for Kost, Sygdomsforebyggelse og Toksikologi DTU Fødevareinstituttet

Hormonforstyrrelser hvad koster de samfundet? Professor Ulla Hass, Afdeling for Kost, Sygdomsforebyggelse og Toksikologi DTU Fødevareinstituttet Hormonforstyrrelser hvad koster de samfundet? Professor Ulla Hass, Afdeling for Kost, Sygdomsforebyggelse og Toksikologi DTU Fødevareinstituttet Center for Hormonforstyrrende Stoffer: HORMONFORSTYRRENDE

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffer: status og fremtid Professor Ulla Hass, Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering DTU Fødevareinstituttet

Hormonforstyrrende stoffer: status og fremtid Professor Ulla Hass, Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering DTU Fødevareinstituttet Hormonforstyrrende stoffer: status og fremtid Professor Ulla Hass, Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering DTU Fødevareinstituttet Center for Hormonforstyrrende Stoffer: HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

Læs mere

TALEPAPIR. Tale - samråd om regeringens indsats overfor hormonforstyrrende stoffer. Samrådsspørgsmål G (stillet af Pia Olsen Dyhr, SF)

TALEPAPIR. Tale - samråd om regeringens indsats overfor hormonforstyrrende stoffer. Samrådsspørgsmål G (stillet af Pia Olsen Dyhr, SF) Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 212 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Primær Sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPSHM Sagsnr.: 1505351 Dok.

Læs mere

Verdens dårligste sædkvalitet? eller Kemikalier og kønsudvikling. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense

Verdens dårligste sædkvalitet? eller Kemikalier og kønsudvikling. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Verdens dårligste sædkvalitet? eller Kemikalier og kønsudvikling Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Forskellige tegn på problemer med hanlig kønsudvikling observeret i løbet

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffer: Udvikling af testmetoder effekter i mennesker

Hormonforstyrrende stoffer: Udvikling af testmetoder effekter i mennesker Hormonforstyrrende stoffer: Udvikling af testmetoder effekter i mennesker Ulla Hass, Afd. for Toksikologi og Risikovurdering, Danmarks Fødevareforskning National workshop, 7. December 2006, Den Sorte Diamant

Læs mere

Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre?

Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre? Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre? Lone Mikkelsen Kemikaliefaglig medarbejder Det Økologiske Råd Odense, 12. juni, 2014 Oversigt REACH EU s kemikalieregulering Hvad har

Læs mere

Hvad skal der til for at dømme et kemikalie som EDC?

Hvad skal der til for at dømme et kemikalie som EDC? Hormonforstyrrende virkning af solfiltret BP-3 i en zebrafiskemodel eller Hvad skal der til for at dømme et kemikalie som EDC? Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense & CeHoS CeHoS

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget (2. samling) MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 136 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget (2. samling) MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 136 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 136 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Christiansborg 1240 København K J.nr. MST-001-13459 Den 9. oktober

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats

Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats Marie Louise Holmer Miljøstyrelsen Kemikalier Temadag om kemi og graviditet - 8. april 2011 1 Oversigt Hvorfor taler vi om hormonforstyrrende

Læs mere

Sammenhæng mellem pesticideksponering i graviditet og børns vækst og udvikling

Sammenhæng mellem pesticideksponering i graviditet og børns vækst og udvikling Sammenhæng mellem pesticideksponering i graviditet og børns vækst og udvikling I projektet Langtidseffekter af prænatal pesticideksponering har vi undersøgt, om kvinders erhvervsmæssige udsættelse for

Læs mere

guide HORMONFORSTYRRENDE STOFFER December 2014 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide HORMONFORSTYRRENDE STOFFER December 2014 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide December 2014 PAS PÅ DE HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 HORMONFORSTYRRENDE STOFFER INDHOLD SIDE 3 Den nyeste forskning viser for første gang en direkte sammenhæng

Læs mere

Hvad er der sket de sidste 5 år inden for regulering af hormonforstyrrende stoffer?

Hvad er der sket de sidste 5 år inden for regulering af hormonforstyrrende stoffer? Hvad er der sket de sidste 5 år inden for regulering af hormonforstyrrende stoffer? Lone Mikkelsen Seniorrådgiver - Kemikalier Det Økologiske Råd København, 4. februar 2015 Støttet af Introduktion Oversigt

Læs mere

Starter kræft i fosterlivet?

Starter kræft i fosterlivet? Starter kræft i fosterlivet? Hormonforstyrrende stoffer ændrer udviklingen af brystvæv og prostata hos rotter. Julie Boberg, Louise Krag Isling, Karen Mandrup, Ulla Hass. Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering.

Læs mere

Vejen mod en hverdag fri for skadelige kemikalier

Vejen mod en hverdag fri for skadelige kemikalier Vejen mod en hverdag fri for skadelige kemikalier EU er alt for langsom til at forbyde hormonforstyrrende stoffer og andre kemikalier, selv om talrige undersøgelser viser, at de efter al sandsynlighed

Læs mere

Kemirådgivning. Kemi up-date. 25. Februar 2014

Kemirådgivning. Kemi up-date. 25. Februar 2014 Kemi up-date 25. Februar 2014 Mette Herget Herget.dk Kemirådgivning Kemikalieregulering REACH Tilgrænsende speciallovgivning med berøring til kemi bl. a. Nanomaterialer Hormonforstyrrende stoffer Biocider

Læs mere

Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med. Claus Jørgensen, CEHOS informationsdag 31. oktober 2017

Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med. Claus Jørgensen, CEHOS informationsdag 31. oktober 2017 Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med Claus Jørgensen, cj@fbr.dk CEHOS informationsdag 31. oktober 2017 Forbrugerrådet Tænk Kemi Oprettet i november 2014: 15,3 mio. kr. bevilling (2014-16)

Læs mere

Derfor er det en god idé at begrænse din udsættelse for kemikalier og dermed give dig selv ekstra tryghed.

Derfor er det en god idé at begrænse din udsættelse for kemikalier og dermed give dig selv ekstra tryghed. FAKTA Kemiske stoffer som gravide bør være opmærksomme på Som kvinde bør du være ekstra opmærksom på kemikalierne, hvis du har planer om at blive gravid eller allerede er gravid. Om kemikalierne kan påvirke

Læs mere

Evidensen for hormonforstyrrende stoffers indvirkning på menneskers forplantning. Gunnar Toft Arbejdsmedicinsk Klinik Århus Universitetshospital

Evidensen for hormonforstyrrende stoffers indvirkning på menneskers forplantning. Gunnar Toft Arbejdsmedicinsk Klinik Århus Universitetshospital Evidensen for hormonforstyrrende stoffers indvirkning på menneskers forplantning Gunnar Toft Arbejdsmedicinsk Klinik Århus Universitetshospital Målinger af forplantningsevne Mænd: Sædkvalitet Kvinder:

Læs mere

VI ER EKSPONEREDE ER DET FARLIGT?

VI ER EKSPONEREDE ER DET FARLIGT? VI ER EKSPONEREDE ER DET FARLIGT? Tue Søeborg, Afd. for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet CEHOS informationsdag 3. oktober 2013 Fra biomonitorering til risikovurdering Eksempel: bisphenol A (BPA) BPA

Læs mere

Fra asken til ilden: Hvilke stoffer bliver de kommende syndere?

Fra asken til ilden: Hvilke stoffer bliver de kommende syndere? Fra asken til ilden: Hvilke stoffer bliver de kommende syndere? Sofie Christiansen, seniorforsker Forskningsgruppen for molekylær- og reproduktionstoksikologi CEHOS infodag, 1. nov 2018 List of Endocrine

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER September 2013 Center for Kliniske Retningslinjer - Clearinghouse Efter en konsensuskonference om sygeplejefaglige kliniske retningslinjer, som Dokumentationsrådet under Dansk Sygeplejeselskab (DASYS)

Læs mere

Perfluorerede stoffer og sædkvalitet

Perfluorerede stoffer og sædkvalitet Perfluorerede stoffer og sædkvalitet Læge Ulla Nordström Joensen Afdeling for Vækst og Reproduktion Rigshospitalet Dårlig sædkvalitet kan have flere årsager Manglende testikelvæv Medfødte/genetiske årsager

Læs mere

DANSKE RISIKO-EKSPERTER VURDERER EUROPAS FØDEVARER

DANSKE RISIKO-EKSPERTER VURDERER EUROPAS FØDEVARER DANSKE RISIKO-EKSPERTER VURDERER EUROPAS FØDEVARER RISIKOVURDERING ER ET HELT CENTRALT REDSKAB TIL AT OMDANNE OVERVÅGNINGS- OG FORSKNINGSRESULTATER TIL GOD RÅDGIVNING AF MYNDIGHEDER - NATIONALE SOM INTER

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BT stillet af Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BT stillet af Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 340 Offentligt J.nr. MST-001-03262 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BT stillet af Per Clausen Spørgsmål: Ministeren bedes redegøre

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 182. Offentligt. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 235.

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 182. Offentligt. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 235. Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 182 Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 235 følgende spørgsmål nr. 235 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet

Læs mere

Kemiske stoffer i min hverdag

Kemiske stoffer i min hverdag VIDENSARK: Kemiske stoffer i min hverdag Vi omgiver os med mange kemiske stoffer i hverdagen. Nogle af stofferne mistænkes for at være skadelige for det menneskelige hormonsystem og dermed vores fertilitet.

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod bromerede flammehæmmere og ftalater i elektronikprodukter

Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod bromerede flammehæmmere og ftalater i elektronikprodukter 2010/1 BSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 14. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 14. december 2010 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank

Læs mere

Kombieffekter af hormonforstyrrende pesticider: Alvorlige og forudsigelige

Kombieffekter af hormonforstyrrende pesticider: Alvorlige og forudsigelige Kombieffekter af hormonforstyrrende pesticider: Alvorlige og forudsigelige Sofie Christiansen, Ulla Hass, Julie Boberg, Pernille R Jacobsen, Anne Marie Vinggaard, Camilla Taxvig, Mette E Poulsen, Susan

Læs mere

Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer?

Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer? Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer? Bent Horn Andersen, Funktionsleder. Miljøstyrelsen Kemikalier Oversigt Risikovurdering af kemiske stoffer Forsigtighedsprincippet

Læs mere

Hormonforstyrrende effekter i miljøet. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense

Hormonforstyrrende effekter i miljøet. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Hormonforstyrrende effekter i miljøet Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Miljøstyrelsens workshop, Den sorte Diamant, 7. december 2006 Påvisning af hormonforstyrrende effekter?

Læs mere

Er pesticid-cocktail Farlig for mennesker? Otto Meyer, rådgiver, toksikologi og risikovurdering

Er pesticid-cocktail Farlig for mennesker? Otto Meyer, rådgiver, toksikologi og risikovurdering Er pesticid-cocktail Farlig for mennesker? Otto Meyer, rådgiver, toksikologi og risikovurdering Farligt? Ja, hvis eksponeringen er tilstrækkelig stor Toksikologiske undersøgelser Mutagene effekter Akut

Læs mere

Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr

Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr Af: Sybille Hildebrandt, Journalist 8. november 2010 kl. 12:24 Smertestillende håndkøbsmedicin er blevet brugt af millioner af mennesker. Først

Læs mere

Uønsket kemi i gør-det-selv butikker. Claus Jørgensen Projektchef

Uønsket kemi i gør-det-selv butikker. Claus Jørgensen Projektchef Uønsket kemi i gør-det-selv butikker Claus Jørgensen Projektchef Forbrugerrådet Tænk Kemi Oprettet i november 2014: 15,3 mio. kr. bevilling (2014-16) Forlænget 2017-2019 (9 mio. kr.) Formål for Forbrugerrådet

Læs mere

National workshop om hormonforstyrrende stoffer. Regulering. Muligheder for regulering og forebyggelse

National workshop om hormonforstyrrende stoffer. Regulering. Muligheder for regulering og forebyggelse National workshop om hormonforstyrrende stoffer Regulering Muligheder for regulering og forebyggelse Elisabeth Paludan, funktionsleder Miljøstyrelsen, Kemikalier Workshop om hormonforstyrrende stoffer

Læs mere

Hvad ved vi om Cocktaileffekter af kemikalier

Hvad ved vi om Cocktaileffekter af kemikalier Hvad ved vi om Cocktaileffekter af kemikalier - Bør regulering strammes? Kristian Syberg, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig forandring, Roskilde Universitet Disposition 1. del Historisk gennemgang

Læs mere

Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr 8. november 2010 kl. 11:24

Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr 8. november 2010 kl. 11:24 Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr 8. november 2010 kl. 11:24 Smertestillende håndkøbsmedicin er blevet brugt af millioner af mennesker. Først nu er hovedpinepillerne blevet testet

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om beskyttelse af befolkningen mod bisfenol-a

Forslag til folketingsbeslutning om beskyttelse af befolkningen mod bisfenol-a 2014/1 BSF 68 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 4. februar 2015 af Per Clausen (EL), Stine Brix (EL) og Finn Sørensen (EL) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

NOTAT. Strategi for risikohåndtering i Danmark af bisphenol A (BPA)

NOTAT. Strategi for risikohåndtering i Danmark af bisphenol A (BPA) NOTAT Kemikalier J.nr. MST-620-00155 Ref. SDO Den 31. maj 2013 Strategi for risikohåndtering i Danmark af bisphenol A (BPA) 1. Resume Bisphenol A (BPA) er optaget på LOUS, da stoffet i EU er klassificeret

Læs mere

Hvad vil der ske på kemikalieområdet

Hvad vil der ske på kemikalieområdet Hvad vil der ske på kemikalieområdet Henrik Søren Larsen Kontorchef, Miljøstyrelsen Kemikalier På den globale scene På den europæiske scene På den nationale scene Kemikalieregulering 2015 - Hvad skal vi

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffer myndighedernes indsats

Hormonforstyrrende stoffer myndighedernes indsats Hormonforstyrrende stoffer myndighedernes indsats Pia Juul Nielsen & Rikke Holmgaard Miljøstyrelsen Kemikalier Temadag, Sundhedsplejersken, 16. juni 2010 1 Oversigt Hvorfor taler vi om hormonforstyrrende

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffers effekt på brystudviklingen

Hormonforstyrrende stoffers effekt på brystudviklingen Hormonforstyrrende stoffers effekt på brystudviklingen Karen Riiber Mandrup, Julie Boberg, Hanna Johansson, Sofie Christiansen, Marta Axelstad, Anne Marie Vinggaard og Ulla Hass DTU Fødevareinstituttet

Læs mere

Stop unødvendige dyreforsøg. 2 April 2006

Stop unødvendige dyreforsøg. 2 April 2006 Stop unødvendige dyreforsøg 2 April 2006 Tekst: Tom Bengtsen og Helene Kemp DYRENES BESKYTTELSE MENER 340 forsø Astronomisk mange dyr bliver brugt til Sæt penge af til alternative test Arne Stevns, 10

Læs mere

Strategi for risikohåndtering af øvrige perfluorerede stoffer

Strategi for risikohåndtering af øvrige perfluorerede stoffer NOTAT Kemikalier J.nr. 001-06320 Ref. logla Den 31. maj 2013 Strategi for risikohåndtering af øvrige perfluorerede stoffer 1. Resume Fluortelomerer og fluorpolymerer udgør størstedelen af den nuværende

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0237/1. Ændringsforslag. Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Sylvie Goddyn for ENF-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0237/1. Ændringsforslag. Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Sylvie Goddyn for ENF-Gruppen 28.9.2016 A8-0237/1 1 Punkt F a (nyt) Fa. der henviser til, at det kan vise sig nødvendigt, at de indre marked, dvs. ingen hindringer for varers bevægelighed, tilpasses krav i forbindelse med den nationale

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 17.11.2017 L 301/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2100 af 4. september 2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende

Læs mere

Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau

Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau Region Hovedstadens Blodbank Region Hovedstaden Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau Fokus på patientforløb Samarbejde på tværs Ny forskning omsat til

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06 ANNEX 1.

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06 ANNEX 1. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2017 (OR. en) 11470/17 ADD 1 AGRILEG 145 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 20. juli 2017 til: Generalsekretariatet for Rådet Komm.

Læs mere

Cocktail: Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter i fødevarer. DTU Fødevareinstituttet

Cocktail: Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter i fødevarer. DTU Fødevareinstituttet Cocktail: Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter i fødevarer DTU Fødevareinstituttet 1 Danmarks hidtil største forskningsprojekt om kemikaliers cocktaileffekter, Cocktail, har tilvejebragt

Læs mere

FÆLLES BESLUTNINGSFORSLAG

FÆLLES BESLUTNINGSFORSLAG Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0733/2016 } B8-0735/2016 } B8-0736/2016 } B8-0738/2016 } RC1 6.6.2016 FÆLLES BESLUTNINGSFORSLAG jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 og 4 til erstatning

Læs mere

Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål AT stillet den 9.marts 2016 af Pia Olsen Dyhr (SF).

Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål AT stillet den 9.marts 2016 af Pia Olsen Dyhr (SF). Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 660 Offentligt Pesticider og Genteknologi Den 30. marts 2016 Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål AT stillet

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0733/2016 1.6.2016 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om hormonforstyrrende stoffer:

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en) 11882/17 ADD 1 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 4. september 2017 til: ENV 727 MI 607 AGRI 443 CHIMIE 78 SAN 319 CONSOM 293 DELACT

Læs mere

Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi. Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen

Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi. Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen Myndighedernes håndtering af miljøog sundhedsrisici ved nanoteknologi Per Nylykke Kemikalieenheden

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.9.2017 C(2017) 5467 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.9.2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende egenskaber, jf.

Læs mere

Opdatering om glyphosat

Opdatering om glyphosat Opdatering om glyphosat Kontorchef Lea Frimann Hansen Pesticider & Genteknologi Hvad er status for vurderingen af glyphosat og hvad er WHO s kræftpanel og EFSA uenige om? Emner: Overblik på vurderingerne

Læs mere

som lidt af en klassiker på konsekvensen af udledning af hormonforstyrrende stoffer til miljøet.

som lidt af en klassiker på konsekvensen af udledning af hormonforstyrrende stoffer til miljøet. Kønsforvirring Hver dag udsættes vi for en lang række stoffer, som kan forstyrre den naturlige hormonbalance. Hormonforstyrrende stoffer i miljøet anses i dag som et af de største miljøproblemer, og mange

Læs mere

Hovedpinepiller er lige så hormonforstyrrende som ftalater 8. november 2010 kl. 11:12

Hovedpinepiller er lige så hormonforstyrrende som ftalater 8. november 2010 kl. 11:12 Hovedpinepiller er lige så hormonforstyrrende som ftalater 8. november 2010 kl. 11:12 Smertestillende håndkøbsmedicin har samme hormonforstyrrende effekt som de frygtede ftalater i vores miljø. Det kan

Læs mere

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Træning øger genbrug i museceller. Er det derfor, at motion er

Læs mere

Sygehus Lillebælts forskningsstrategi Forskning for og med patienterne

Sygehus Lillebælts forskningsstrategi Forskning for og med patienterne Sygehus Lillebælts forskningsstrategi 2014-2018 Forskning for og med patienterne Indholdsfortegnelse Forord... 3 Vision... 4 Sygehus Lillebælt - en rejse værd... 4 Fem klare mål på fem år!... 5 1. Patienter

Læs mere

Hvad er strategisk forskning?

Hvad er strategisk forskning? Hvad er strategisk forskning? præsentation af Det Strategiske Forskningsråd www.fivu.dk/dsf Hvad er strategisk forskning? Strategisk forskning bidrager gennem tværfaglighed til løsning af væsentlige og

Læs mere

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Indhold Center for Maritim Sundhed og Samfund, CMSS... 2 1 Mission og vision... 2 1.1 Mission... 2 1.2 Vision... 2 1.3 Mål 2015-2019... 3 2

Læs mere

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Maj 2015 Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet Virksomheders

Læs mere

Dagligdagens kemikalier

Dagligdagens kemikalier Dagligdagens kemikalier er vores sundhed sikret via EU-lovgivningen? Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier Barselscafe onsdag den 16. marts 2016 Det Økologiske Råd Miljøorganisation der arbejder

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi

10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi 10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi Kliniske retningslinjer Danske Fysioterapeuter anbefaler, at fysioterapeuten anvender kliniske retningslinjer i alle behandlingsforløb. Behandlingsplan

Læs mere

Psykiatri. Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge

Psykiatri. Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge Psykiatri Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge HVAD ER TRANSKØNNETHED? Det kan være svært at forklare præcist, hvad det vil sige at være eller at føle sig transkønnet, men mange

Læs mere

Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Et forskningscenter for folkesundhed

Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Et forskningscenter for folkesundhed Region Hovedstaden Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Et forskningscenter for folkesundhed 1964-2016 Oplæg i Sundhedsudvalget, Region Hovedstaden

Læs mere

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage nogle måneder efter fødslen. Hvad er forklaringen?

Læs mere

Ensomhed blandt ældre

Ensomhed blandt ældre Ensomhed blandt ældre Af Nadja Hedegaard Andersen, k Dato: E-mail: 336 Side af 8 Formålet med dette analysenotat er at belyse ensomhed blandt gruppen af ældre (6+ år) i Danmark. Analysen bygger på data

Læs mere

Hormonforstyrrende effekter i det danske vandmiljø

Hormonforstyrrende effekter i det danske vandmiljø Hormonforstyrrende effekter i det danske vandmiljø Jane Ebsen Morthorst Lektor Center for Hormonforstyrrende Stoffer (CeHoS) Biologisk Institut, Syddansk Universitet T.T.T. Pseudohermafroditisme i England

Læs mere

Forbrugerprojekter 2013

Forbrugerprojekter 2013 Forbrugerprojekter 2013 April 2013 1. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre Baggrund UV-filtre anvendes blandt andet i solcremer, hvor de har til formål at beskytte huden imod solens skadelige

Læs mere

ComPest projektet Kombinationseffekter af pesticider på fødselsvægt og metabolisme-programmering i rotter

ComPest projektet Kombinationseffekter af pesticider på fødselsvægt og metabolisme-programmering i rotter ComPest projektet Kombinationseffekter af pesticider på fødselsvægt og metabolisme-programmering i rotter Ulla Hass, Forskningsgruppen for molekylær- og reproduktionstoksikologi, DTU Fødevareinstituttet

Læs mere

Impact værktøj retningslinjer

Impact værktøj retningslinjer Impact værktøj retningslinjer Værktøj fra Daphne III projektet IMPACT: Evaluation of European Perpetrator Programmes (Programmet for evaluering af Europæiske udøvere af krænkende adfærd) Impact værktøj

Læs mere

som lidt af en klassiker på konsekvensen af udledning af hormonforstyrrende stoffer til miljøet.

som lidt af en klassiker på konsekvensen af udledning af hormonforstyrrende stoffer til miljøet. Kønsforvirring Hver dag udsættes vi for en lang række stoffer, som kan forstyrre den naturlige hormonbalance. Hormonforstyrrende stoffer i miljøet anses i dag som et af de største miljøproblemer, og mange

Læs mere

Udvalgte data på overvægt og svær overvægt

Udvalgte data på overvægt og svær overvægt Udvalgte data på overvægt og svær overvægt Den 20. januar 2010 Indhold Globalt... 3 Danmark... 7 Forekomsten af overvægt... 7 Hver femte dansker er for fed... 13 Samfundsøkonomiske konsekvenser af svær

Læs mere

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon:

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon: Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/5559 E-mail: Bo.B.Mikkelsen@rsyd.dk Dato: 25-11-215 Telefon: 292 1337 Notat Politik for Sundhedsforskning - status 215 Baggrund Regionsrådet

Læs mere

De Midaldrende Danske Tvillinger

De Midaldrende Danske Tvillinger Det Danske Tvillingregister De Midaldrende Danske Tvillinger - En informationspjece om forskningsresultater fra Det Danske Tvillingregister Det Danske Tvillingregister blev grundlagt ved Københavns Universitet

Læs mere

Kan (nano)partikler påvirke fertilitet og foster?

Kan (nano)partikler påvirke fertilitet og foster? Kan (nano)partikler påvirke fertilitet og foster? Karin Sørig Hougaard, seniorforsker http://www.gravidmedjob.dk/ Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (Dansk Center for Nanosikkerhed) Definition

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Forord Uanset hvor i sundhedsvæsenet sygeplejersker arbejder, møder vi borgere og patienter, der bruger komplementær

Læs mere

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS APRIL 2019 CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS STRATEGI STRATEGI 2 INDLEDNING Center for Forebyggelse i praksis er en faglig enhed etableret i KL s Kontor for Sundhed og

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 14 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Sagsnr.: 2015-7686 Dato: 7. oktober 2015 Talen til Samråd A [vejledende grænseværdi,

Læs mere

kemikaliehandlingsplan 2010-2013 Sikkerhed i Danmark samarbejde internationalt

kemikaliehandlingsplan 2010-2013 Sikkerhed i Danmark samarbejde internationalt kemikaliehandlingsplan 2010-2013 Sikkerhed i Danmark samarbejde internationalt RegeRingen Marts 2010 kemikaliehandlingsplan 2010-2013 Sikkerhed i Danmark samarbejde internationalt RegeRingen Marts 2010

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe. Nanosikkerhed Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.dk Nanosikkerhed på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Nanosikkerhedsforskning

Læs mere

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET JURIDISKE FAKULTET Retningslinjer for etablering, forlængelse og nedlæggelse af Forskningscentre og forskningsgrupper 1 ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Fastsat

Læs mere

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport t Udsagn om kosmetik Tabelrapport Miljøstyrelsen Juni 2013 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser... 5 2 1. KORT

Læs mere

Biologi A. Studentereksamen. Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares

Biologi A. Studentereksamen. Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares Biologi A Studentereksamen Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares 2stx101-BIO/A-28052010 Fredag den 28. maj 2010 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 9 sider Opgave 1. Hormonforstyrrende

Læs mere

Information om Testosteronbrist

Information om Testosteronbrist Information om Testosteronbrist Information om testosteronmangel Indledning Hvis du er over 40 år, har du måske oplevet forandringer i din krop og i din almene sundhedstilstand, som for eksempel vægtforøgelse,

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet.

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet. Translationel forskning - et vigtigt fokus i SUNDs forskningsstrategi Syddansk Universitets og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (SUND) naturlige samspil med omverdenen samt kvaliteten af forskningsmiljøerne

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffer

Hormonforstyrrende stoffer Miljø- og Planlægningsudvalget (Alm. del - bilag 42) kemiske stoffer; bekæmpelsesmidler (Offentligt) Beretning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 13. september 2002 %HUHWQLQJ om Hormonforstyrrende

Læs mere