Dato: Mandag d. 26. februar Tidspunkt: Kl Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dato: Mandag d. 26. februar Tidspunkt: Kl Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M"

Transkript

1 Referat fra Møde i aftagerpanelet for diplomingeniøruddannelsen i Bygningsteknik samt kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik, profilen Bygningsdesign Dato: Mandag d. 26. februar 2018 Tidspunkt: Kl Sted: Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M Bygning/indgang: TEK-bygningen (Det tekniske fakultet, SDU), bygning 42, indgang T Mødelokale/sal: Mødelokale Benz, (Ø )1. sal Inviterede til mødet er: Thomas Henneby (Henneby Nielsen), Kresten Andreasen (5E BYG), Knud Johansen (Fredericia Kommune, Trafik og Natur), Brian Rempt (Rambøll), Finn Brodersen (Odense Kommune), Niels Müller (SK Forsyning), Thomas Bundgaard (Niras), Mads Nissen (TC Anlæg), Kasper Munk Andersen (MOE), Jakob Friborg Nielsen (VITA Ingeniører), Søren Møller Andersen (COWI), Mikkel Elkjær Andersen, (SWECO), Thomas Markvardsen (CRH Concrete), Martin Haselbach (lektor, vicesektionsleder, uddannelseskoordinator, SDU Civil and Architectural Engineering), Helle Gad (SDU, specialkonsulent, uddannelsesadministrator ITI, TEK), Mikkel K. Kragh (professor, sektionsleder, SDU Civil and Architectural Engineering), Henrik Brøner Jørgensen (lektor, SDU Civil and Architectural Engineering), Sine Leergaard Wiggers (lektor, uddannelseskoordinator CK, SDU Mechanical Engineering), Per Æbelø (SDU, specialkonsulent, kvalitetskoordinator TEK U&K) Mødeleder: Referent: Afbud: Martin Haselbach Helle Gad Thomas Bundgaard, Niras, Kasper Munk Andersen, MOE, Mikkel Elkjær Andersen, SWECO, Thomas Henneby, Henneby Nielsen, Niels Müller, SK Forsyning, Odense Kommune, Fredericia Kommune, Sine Leergaard Wiggers, SDU, Per Æbelø, SDU

2 Dagsorden 1. Velkomst v/martin Haselbach a. Kort gennemgang af mødets program b. Præsentationsrunde 2. Studenterpræsentationer 3. Status for diplomingeniøruddannelsen, herunder gennemgang af nøgletal v/martin Haselbach a. Nyt fra uddannelsen b. Slutevaluering af hele uddannelsen 7. semester 4. Status for kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik (CK) v/ Henrik Brøner Jørgensen 5. Nye fokusområder v/martin Haselbach og Mikkel Kragh 6. Eventuelt Ad 1: Velkomst (v/ Martin Haselbach) MH bød velkommen til det tredje møde i aftagerpanelet for diplomingeniøruddannelsen i Bygningsteknik og det andet møde for civilingeniøruddannelsen i Konstruktionsteknik, profilen Bygningsdesign. MH gennemgik kort mødets program, hvor der var den ændring, at det desværre ikke havde været muligt at aftale studenterpræsentationer pga. aflysning og flytning af aftagerpanelsmødet fra december, hvor de studerende dengang var ved at afslutte deres afgangsprojekt. De pågældende studerende/dimittender er nu i arbejde og kunne ikke få fri på tidspunktet. Derefter fulgte en præsentationsrunde, hvor hver især fik præsenteret sig og fortalt lidt om den virksomhed, de repræsenterer, om deres samarbejde med uddannelsen, praktikanter, og hvad der ellers lige rører sig. Ad 2: Studenter præsentationer aflyst, jf. pkt. 1 Ad 3: Status for diplomingeniøruddannelsen, herunder opfølgning på handlingsplanen fra sidste års aftagerpanelsmøde, uddannelsens nøgletal m.v. v/martin Haselbach MH præsenterede året, der gik og nyheder med orientering om nyansættelser i sektionen, både fra ind- og udland. Pr. 1. maj 2017 er professor Mikkel K. Kragh tiltrådt som sektionsleder, og i den forbindelse skiftede sektionen navn fra SDU Byggeri og Anlæg til SDU Civil and Architectural Engineering.

3 Blandt nyansættelserne er både en professor- og en adjunktansættelse af to italienere, Nicola Tollin, professor MSO i Urban Resilience og Roberto Naboni, adjunkt i Computational Design and Digital Fabrication med fokus på digitalisering og automatisering i byggeriet. I alt er der tale om 4 nyansættelser foruden Mikkel Kragh. Endvidere gennemgik MH nøgletallene fra uddannelsen med optagelsestallene, der har været støt stigende gennem de seneste 6 år, hvor diplomingeniøruddannelsen nu er den ingeniøruddannelse på SDU med den største studenterbestand. Samtidig har der i år været det største antal dimittender nogensinde, da 66 nye bygningsingeniører dimitterede i januar Desværre har der de seneste par år været et ret højt frafald på uddannelsen også, primært efter det første år, hvor de studerende skal have bestået førsteårsprøven for at kunne fortsætte på studiet. Uddannelsen har i efteråret 2017 iværksat og gennemført et pilotprojekt med fokus på frafald for de nyoptagne pr , og de foreløbige tal tyder på, at det har hjulpet, da kun få af de nyoptagne er faldet fra indtil videre. MH præsenterede specialeemnerne for efterårets 70 afgangsprojekter. Endvidere kunne MH orientere om, at 45 studerende var i praktik i foråret 2018 på deres 6. semester, og at oplevelsen var, at mange virksomheder efterspørger praktikanterne. Panelet efterlyste flere afgangsprojekter inden for indeklima og energi (VITA), hvilket uddannelsen måske kunne imødekomme/rette op på med de nye ansættelser inden for området (HBJ). Endvidere orienterede MH om uddannelsens opbygning og udvikling i valgfagspakkerne, hvor nye fag løbende kommer til og andre videreudvikles, blandt et nyt fag inden for Brand (Bygninger, Brand og Evakuering). Endvidere kørte et nyt fag i Renovering for første gang her i foråret med stor tilslutning blandt de studerende. Dertil kommer et nyt tiltag på SDU med at udbyde fag under SDU s Summer School Programmes for at tiltrække internationale studerende, hvor Bygningsteknik deltager med et nyt valgfag om Facade Design and Engineering. Rambøll spurgte ind til, om der er for mange valgfag, og om det er eller vil blive et problem, hvis der kommer flere valgfag til, at der er for få studerende til dem? MH gjorde rede for, at der er 4 retninger/søjler i uddannelsen, og at det tilstræbes, at der er fag at vælge imellem inden for hver søjle.

4 Experts in Team Innovation: Cowi spurgte ind til modulet, om det stadig skal være en del af uddannelsen fremadrettet, da vores studerende ikke vægter det så højt, da udbyttet ikke står mål med modulets omfang i ECTS. MH informerede om, at modulet var obligatorisk og forventedes også i fremtiden at være en del af uddannelsens 5. semester, hvor det følges af alle ingeniørstuderende i et tværfagligt samarbejde også med exchange studerende. Det gives nu som et rent innovationsfag, som bliver afholdt af det samfundsvidenskabelige fakultet, men Bygningsteknik vil gerne være med til at ændre det til noget mere fagnært for en bygningsingeniør, evt. samarbejde med designingeniørerne påtænkes. Tidligere har Experts in Team Innovation haft en pendant på Bygningsteknik, hvor der var tæt samarbejde med DTU og Arkitektskolen, men dette samarbejde er nu opløst, da arkitektskolerne trak sig ud af samarbejdet. Tilbuddet var tidligere dog kun et tilbud til 15 studerende af en årgang. Resten deltog i det fælles modul Experts in Team Innovation. Der blev også talt om yderligere virksomhedsinddragelse i Experts in Team Innovation, da virksomhederne har brug for innovation det har de ikke selv tid til. (Cowi). Uddannelsen har gennemført skriftlig, kvantitativ slutevaluering af hele uddannelsen på dimittendernes 7. semester i november 2017 med efterfølgende kvalitativ slutevaluering ved et afslutningsmøde på uddannelsen i starten af januar, og resultatet viste generelt stor tilfredshed med uddannelsen, hvor uddannelsen også havde fået forslag til at give bedre feedback på projekterne fremover. MH kunne også orientere om, at uddannelsen vil deltage i SDUudviklingsprojekter vedr. undervisning og eksamen for store hold, som uddannelsen har erfaring med for at få endnu flere værktøjer til at forbedre og udvikle undervisningen af store hold. Dernæst orienterede MH om, at uddannelsesledelsen havde arbejdet videre med input og punkter fra forrige aftagerpanelsmøde i en intern handleplan med følgende fokus: Praktikpladser opdelt i speciale-områderne: Der skal arbejdes med forslaget fra panelet om, at det på uddannelsen bestemmes, hvor mange der skal i praktik inden for hvert af specialområderne for at få flere til at vælge speciale i fagområder, hvor der er ingeniørmangel:

5 MH orienterede om praktikkonceptet, hvor det er de studerende, der selv skal finde en praktikplads, og det er også opfattelsen, at de selv vil have lov at vælge praktikplads og det område, de skal arbejde inden for, så umiddelbart vil der ikke blive arbejdet videre med forslaget, da det ikke er foreneligt med praktikkens ånd og afvikling. Vidensdeling mellem de studerende og opfølgning med vejlederne under praktikken: Der vil blive arbejdet videre med forslaget fra panelet om, at der under praktikken på 6. semester indlægges nogle hjemmedage, hvor de studerende mødes samlet på SDU med deres vejledere. Dagene skal bl.a. bruges på vidensdeling mellem de studerende: MH oplyste, at forslaget havde været under overvejelse, men er strandet på, at det vil være praktisk svært at udføre pga. praktikanternes store geografiske spredning. Udlandsophold/ fag/semestre i udlandet: Uddannelsen vil fortsat arbejde målrettet for at øge antallet af studerende, der tager et internationalt semester på et partneruniversitet på 5. semester, da der ikke er nogen udpræget kultur på BYG for at tage udlandsophold i løbet af uddannelsen: MH påpegede, at det var vigtigt at så frøet tidligt, så de studerende relativt tidligt i uddannelsen præsenteres for muligheden for at tage 1 eller flere semestre i udlandet. Dette er blevet gjort ved forskellige infomøder og skrivelser til de studerende allerede fra studiestarten i 2016 og HG kunne orientere om, at antallet af studerende, der ønsker at tage deres 5. semester i udlandet allerede er øget betydeligt, idet 8 studerende har søgt oversøiske pladser og flere forventes at søge Europa her i marts. I skrivende stund skal 7 bygningsingeniørstuderende til oversøiske universiteter for at tage deres 5. semester i efteråret 2018, hvorimod der kun var 2 studerende afsted året før. Endvidere var der på uddannelsen praksis for en enkel og smidig behandling af forhåndsmeritansøgning fra de studerende, hvad enten de ønskede at tage fag på et andet universitet i udlandet eller i Danmark.

6 Ad 4: Status for kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik (CK), profilen Bygningsdesign v/henrik Brøner Jørgensen HBJ præsenterede nøgletallene for civilingeniøruddannelsen i Konstruktionsteknik og kunne informere om et glædeligt stort optag her pr. 1. februar 2018, hvor der var optaget 28 nye studerende, hvoraf de 18 var med BYG-baggrund. Ud af de 28 er der kun 2, der kommer udefra, 1 fra Norge med en bachelor i bygningsteknik og 1 fra VIA Horsens (maskiningeniør). I januar 2018 var 11 dimitteret fra kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik, heraf 5 med profilen bygningsdesign og 6 med profilen maskindesign. Uddannelsen har fået ny koordinator, hvor Sine Leergaard Wiggers har overtaget tjansen fra Dorte Smedegaard Schmidt pr. 1. november HBJ præsenterede uddannelsens opbygning med de to fagprofiler, bygningsdesign og maskindesign, uddannelsens valgfag og specialestruktur, hvor HBJ kunne oplyse, at der var praksis for at udfærdige et 40 ECTS speciale på uddannelsen, hvor de studerende har 2 semestre til specialet. Dette gav anledning til drøftelser i panelet vedr. specialets størrelse, hvor flere af virksomhederne var af den opfattelse, at det var bedre at skrue ned for specialestørrelsen og tilbyde de studerende flere valgfag, hvilket HBJ kunne tilslutte sig som en mulighed, netop når optaget var så stort, da det gav bedre mulighed for at kunne tilbyde flere valgfag. 40 ECTS speciale var dog også begrundet i dets eksperimentelle karakter, hvor det var svært at nå at gennemføre tilstrækkelige forsøg og afslutte specialet inden for et semester. Ad 5: Nye fokusområder v/martin Haselbach og Mikkel K. Kragh MKK indledte med at præsentere sektionens nye fokusområder og visioner for sektionen om at udvikle uddannelser, der er mere end blot betonkonstruktioner. Ønsket er, at vi skal differentiere os og vælge nogle fokusområder, hvor vi kan gøre noget særligt, - inden for Facade Engineering, Urban Resilience, Computational Design og Digital Fabrication med fokus på samarbejde med egne ingeniøruddannelser og ingeniøruddannelser fra andre universiteter, bl.a. med SDU Robotics inden for automatisering af design. Endvidere præsenterede MKK planer om at udvikle en ny bachelor og kandidat i bygningsteknik (3+2 år) og nævnte forskellige retninger, der kunne inkluderes i en sådan ny uddannelse i sektionen; Facade Design and Engineering, Environmental Engineering, Urban Resilience, Konstruktionsteknik, Computational Design and Digital Fabrication, Construction Management, Trækonstruktioner og Træteknologi. Der var meget positive tilbagemeldinger på de nye mulige fokusområder, som de fandt spændende og rigtige fokusområder at satse på, dog med spørgsmålstegn til trækonstruktioner (Rambøll), hvor det måske snarere er stål, der vil blive foretrukket af brandhensyn (5E BYG), men panelet så muligheder i de øvrige foreslåede fokusområder. Disse vil i så fald skulle markedsføres og præsenteres godt for de studerende, også med mulighed for at tiltrække studerende globalt (Rambøll).

7 Der var forslag fra panelet om, at det ville være bedre at tilbyde en overbygning i facadeteknik oven på en diplom, da det måske ellers vil blive for specialiseret med en 3+2 i facade teknik (VITA). Generelt er ingeniørerne ret bredt funderet, men med en civil i facade, bliver man som ingeniør begrænset, da det vurderes, at der kun vil være arbejde til få, der alene arbejder med facade (Rambøll), men måske det kunne kombineres med for eks. halvt indeklima og halvt facade (VITA). God idé at differentiere sig og digital kombineret med robotteknologi er meget spændende. (Cowi). Men det ville være fint med en master-mulighed som overbygning evt. på deltid (Cowi). 5E BYG: Tror facade er en god retning det er vigtigt med ingeniører, der har forståelse for helheden. Endvidere så de et problem i det manglende praktiksemester og dermed den tætte tilknytning til virksomhederne. Der blev spurgt ind til, om praktikken ville være den eneste forskel i en ny uddannelse. Dette er ikke afklaret endnu, men forventningen er, at der vil blive noget samlæsning med diplomingeniøruddannelsen. Praktikken er vigtig Det blev også fra panelet pointeret, at praktiksemesteret på diplomingeniøruddannelsen var meget værdsat og altafgørende for deres tilknytning til uddannelsen, da de rekvirerer deres fremtidige ingeniører via praktiksamarbejdet. Ved jobansættelse står ansøgere, der har været i praktik, forrest. 5E BYG: Praktikken er med til at udvide praktikanternes syn på jobmulighederne, især entreprenørbranchen vinder ved at få praktikanter, der får øjnene op for deres branche. Hvilke kompetencer efterspørges der? MKK indbød til diskussion om, hvilke trends virksomhederne ser, og hvilke kompetencer, de har brug for og indbød ligeledes panelet til at kontakte uddannelsen mht., hvad der er brug for at forske i. Cowi: Roser uddannelsen, som den er nu. Godt med gruppearbejde. Kunne være brug for certificering i statik i forbindelse med det nye bygningsreglement, hvor det ser ud til, at der indføres forskellige certificeringsniveauer inden for statik her kunne det ønskes, at den laveste certificering var opnået, inden de dimitterer. Af manglende kompetencer blandt dimittenderne pegede CRH på, at nogle var ustrukturerede og meget program-orienterede. Bedre at bruge tid på teori i stedet for konkrete programmer. For nogle kunne der være behov for mere ro på i en hurtig, digital verden måske mere fokus på struktur i løbet af uddannelsen. Vigtigt at lære at strukturere et projekt.

8 5E BYG: Erfaring hjælper. COWI: Ser ikke problemet. Nyansatte sættes sammen med mere erfarne ingeniører og oplæres. Vigtigt at bruge ældre studerende til at hjælpe de yngre studerende med projektarbejde og opgaveregning på uddannelsen. HBJ: Der er stort kendskab til programmer på overbygningsuddannelsen i Konstruktionsteknik. Uddannelsen er i gang med at ændre FEM-faget for at strømline. 5E BYG: Formidlingsevner er vigtige vigtigt at kunne formidle tværfagligt til andre, der ikke har samme uddannelse. Rambøll: Vigtigt, at det digitale ikke fylder det hele, men at der også er fokus på tolerancer for eks. Tværfaglighed er også vigtig. 5E BYG: Cadeau til uddannelsen for at have ambitioner og nytænke, men det er også en meget god uddannelsen, som den er. Foretrækkes en bygningsingeniør eller en civilingeniør? Ikke alle skal være civilingeniører (VITA). Det er personen, der er afgørende ved jobansættelse og ikke, om det er en diplomingeniør eller en civilingeniør (Rambøll). Ad 6: Eventuelt MH mindede om det fælles aftagerpanelsmøde d. 18. april, hvor der vil være workshops om generelle kompetencer for ingeniørstuderende og opfordrede alle til at deltage. Mødet sluttede kl. 15

Referat: Møde i aftagerpanelet for diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik samt kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik, profilen Maskindesign

Referat: Møde i aftagerpanelet for diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik samt kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik, profilen Maskindesign Referat: Møde i aftagerpanelet for diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik samt kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik, profilen Maskindesign Dato: Fredag d. 23. februar 2018 Tidspunkt: Kl. 11-14.00

Læs mere

Referat: Møde i aftagerpanelet for diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik samt kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik

Referat: Møde i aftagerpanelet for diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik samt kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik Referat: Møde i aftagerpanelet for diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik samt kandidatuddannelsen i Konstruktionsteknik Dato: Onsdag d. 23. november 2016 Tidspunkt: Kl. 12.30-15.00 Sted: Bygning/indgang/lok.:

Læs mere

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK Kapitel 9 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for uddannelsen til: CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK Master of Science in Structural Engineering Studieordning 2013, Version

Læs mere

Det Tekniske Fakultet. Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Bygningsteknik Det Tekniske Fakultet

Det Tekniske Fakultet. Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Bygningsteknik Det Tekniske Fakultet Det Tekniske Fakultet Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Bygningsteknik Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Apr. 2018 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Fremtidens ingeniører?

Fremtidens ingeniører? Fremtidens ingeniører? Fælles aftagerpanelsarrangement 17. maj 2016 Det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet Program: 15.00: Velkomst mm. 15.30: Oplæg: Paletten af samarbejdsmuligheder mellem ingeniøruddannelserne

Læs mere

Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen i kemi

Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen i kemi Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi Dagsorden 16. januar 2018 Emne Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen i kemi Dato og tidspunkt

Læs mere

Det Tekniske Fakultet. Studenterevaluering af hele uddannelser 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik

Det Tekniske Fakultet. Studenterevaluering af hele uddannelser 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik Det Tekniske Fakultet Studenterevaluering af hele uddannelser 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik TEK Uddannelseskvalitet Apr. 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Metode... 2 Undersøgelsens

Læs mere

Dagsorden: aftagerpanelmøde for diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik samt kandidatuddannelsen i konstruktionsteknik

Dagsorden: aftagerpanelmøde for diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik samt kandidatuddannelsen i konstruktionsteknik Dagsorden: aftagerpanelmøde for diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik samt kandidatuddannelsen i konstruktionsteknik Onsdag d. 25. november 2015 kl. 12.30-15.30 Mødet afholdes: TEK-31-605-2 Seminarrum

Læs mere

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK Kapitel 9 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for uddannelsen til: CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK Master of Science (MSc) in Structural Engineering Studieordning 2015, Version

Læs mere

Det Tekniske Fakultet. Studenterevaluering af hele uddannelser 2017 Civilingeniøruddannelsen i Konstruktionsteknik

Det Tekniske Fakultet. Studenterevaluering af hele uddannelser 2017 Civilingeniøruddannelsen i Konstruktionsteknik Det Tekniske Fakultet Studenterevaluering af hele uddannelser 2017 Civilingeniøruddannelsen i Konstruktionsteknik TEK Uddannelseskvalitet Apr. 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Metode... 2 Undersøgelsens

Læs mere

Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet. Kort sagt 28. maj 2013

Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet. Kort sagt 28. maj 2013 Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet Kort sagt 28. maj 2013 Syddansk Universitet Facts Oprettet i 1966 Indtægter: 2.800 mill. kr. 5 fakulteter: Det Tekniske Fakultet Det Naturvidenskabelige Fakultet

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2015 Civilingeniøruddannelsen i Konstruktionsteknik. 1. Indledning. 2. Beskæftigelse. 2.1 Nuværende hovedbeskæftigelse

Dimittendundersøgelse 2015 Civilingeniøruddannelsen i Konstruktionsteknik. 1. Indledning. 2. Beskæftigelse. 2.1 Nuværende hovedbeskæftigelse Dimittendundersøgelse 2015 Civilingeniøruddannelsen i Konstruktionsteknik 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser.

Læs mere

Referat. J.nr. ipoetzsch

Referat. J.nr. ipoetzsch J.nr. ipoetzsch Referat Emne: Studienævnet for Kandidatuddannelsen i Fysioterapi Dato og tidspunkt: Den 17. maj 2016 kl. 13.00 15.00. Sted: Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M, IOB, Bygn.

Læs mere

Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen i kemi

Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen i kemi Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi Referat Emne: Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen i kemi 15. februar 2018 Dato og tidspunkt:

Læs mere

Dagsorden: Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen

Dagsorden: Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen Dagsorden: Aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen i kemi Torsdag den 17. november 2016, kl. 10.00 14.00 Mødet afholdes: Haldor Topsøe

Læs mere

Studenterevalueringen af hele uddannelsen, 2017

Studenterevalueringen af hele uddannelsen, 2017 Det Tekniske Fakultet Studenterevalueringen af hele uddannelsen, 2017 Ingeniøruddannelserne på SDU Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Apr. 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Metode...

Læs mere

JOURNALISTIK. Cand.Public. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet

JOURNALISTIK. Cand.Public. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet JOURNALISTIK Cand.Public. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet  Stærkere journalister Der stilles store krav til journalister i den digitale tidsalder. Stadig mere professionelle kilder forsøger med

Læs mere

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG SAMFUNDSVIDENSKAB SYDDANSK UNIVERSITET SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG 3-årig Bacheloruddannelse Et bredt samfundsengagement Samfundsfag, centralfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige

Læs mere

JOURNALISTIK. Cand.Public. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet

JOURNALISTIK. Cand.Public. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet JOURNALISTIK Cand.Public. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet  Stærkere journalister Der stilles store krav til journalister i den digitale tidsalder. Stadig mere professionelle kilder forsøger med

Læs mere

Referat: aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen

Referat: aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen Referat: aftagerpanelmøde for diplomingeniør- og bacheloruddannelsen i kemi og bioteknologi samt kandidatuddannelsen i kemi Mandag d. 9. november kl. 12.30-15.30 Inviterede til mødet er: Elisabeth Villumsen

Læs mere

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Kolding 1.sep. 2013 1 af 10 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen

Læs mere

Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Global Management and Manufacturing Det Tekniske Fakultet

Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Global Management and Manufacturing Det Tekniske Fakultet Det Tekniske Fakultet Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Global Management and Manufacturing Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Apr. 2018 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense Miljøplanlægning samfundsfag 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Et bredt samfundsengagement Samfundsfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige problemstillinger

Læs mere

Referat. Punkter til drøftelser: 1. Godkendelse af referat. Godkendt

Referat. Punkter til drøftelser: 1. Godkendelse af referat. Godkendt Det Tekniske Fakultet, Fakultetsadministrationen Referat Emne: Møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Dato og tidspunkt: Torsdag den 23. februar 2017 kl. 10:00-14:00 Sted: Mødelokale

Læs mere

Vedr.: Evalueringsrapport for 2013

Vedr.: Evalueringsrapport for 2013 D E T I N F O R M A T I O N S V I D E N S K A B E L I G E A K A D E M I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET S A G S N O T A T 28. MAJ 2014 Vedr.: Evalueringsrapport for 2013 Evalueringsprocedure Evalueringspolitik

Læs mere

Det Tekniske Fakultet. Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Integreret Design Det Tekniske Fakultet

Det Tekniske Fakultet. Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Integreret Design Det Tekniske Fakultet Det Tekniske Fakultet Studenterevaluering af hele uddannelser, 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Integreret Design Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Apr. 2018 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot System Engineering

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot System Engineering Kapitel 9 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for uddannelsen til: CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot System Engineering Studiestart september 2009, Version

Læs mere

Profilbeskrivelse for Business Controlling

Profilbeskrivelse for Business Controlling Profilbeskrivelse for Business Controlling Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi 1 af 10 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen for

Læs mere

Profilbeskrivelse for Business Controlling

Profilbeskrivelse for Business Controlling Profilbeskrivelse for Business Controlling Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Kolding 1.sep. 2012 1 af 8 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet

Læs mere

Cand. Tech. i Maritim Teknologi. Syddansk Universitet

Cand. Tech. i Maritim Teknologi. Syddansk Universitet Cand. Tech. i Maritim Teknologi Syddansk Universitet SDU - Det Tekniske Fakultet Etableret i 2006 fusion mellem SDU og IOT Uddannelse og forskning i Odense og Sønderborg 4 institutter Institut for Teknologi

Læs mere

Aftagerpanelmøde den 13. februar Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: Den 13. februar Institut for Psykologi. Sted:

Aftagerpanelmøde den 13. februar Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: Den 13. februar Institut for Psykologi. Sted: I N S T I T U T F O R P S Y K O L O GI K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelmøde den 13. februar 2014 M Ø D E R E F E R A T 25. MARTS 2014 Forum Aftagerpanelmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI

Læs mere

Referat: aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen i miljøteknologi

Referat: aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen i miljøteknologi Referat: aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen i miljøteknologi Torsdag d. 10. november 2016 kl. 12.30-15.00 Inviterede til mødet var: Mette Smedegaard Hansen (NGF Nature Energy), Jan Thrane (Odense

Læs mere

Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi. Profilbeskrivelse for:

Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi. Profilbeskrivelse for: Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi. Profilbeskrivelse for: Kandidat i Erhvervsøkonomi Styring og ledelse (cand.merc.) Master of Science in Economics and Business Administration

Læs mere

REFERAT Uddannelsesudvalg Design

REFERAT Uddannelsesudvalg Design REFERAT Uddannelsesudvalg Design Mødetidspunkt: Mødested: Referent Deltagere: Fraværende: Mødeleder Onsdag den 15 februar Sofiendalsvej 60, 9200 Aalborg SV SD - 1.1.0.5 LBD Casper Sørensen Elsebeth Gabel

Læs mere

Kandidatuddannelsen i idrætsteknologi

Kandidatuddannelsen i idrætsteknologi Fakultetskontoret for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Uddannelsessekretariatet Sebastian Bue Rakov Telefon: 99 40 96 81

Læs mere

Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013

Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013 STUDIENÆVN FOR ØKONOMI 24. september 2013 Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013 Tilstedeværende: Ole Friis, Christian Kronborg, Per Andersen, Bent Jørgensen, Andreas Vestermark,

Læs mere

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Kolding 1.sep. 2012 1 af 8 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen

Læs mere

Kandidatuddannelse i journalistik

Kandidatuddannelse i journalistik Kandidatuddannelse i journalistik (Cand.public.) Bliv en skarpere journalist. Sammensæt din egen kandidatuddannelse i journalistik på heltid eller deltid. Få nye journalistiske og akademiske færdigheder

Læs mere

Det Tekniske Fakultets Aftagerpanel. Referat af 13. møde. Tirsdag den 13. september 2011, kl i lokale D101, Niels Bohrs Allé 1, 5230 Odense M

Det Tekniske Fakultets Aftagerpanel. Referat af 13. møde. Tirsdag den 13. september 2011, kl i lokale D101, Niels Bohrs Allé 1, 5230 Odense M Det Tekniske Fakultets Aftagerpanel Referat af 13. møde Tirsdag den 13. september 2011, kl. 14-17 i lokale D101, Niels Bohrs Allé 1, 5230 Odense M Fra aftagerpanelet deltog: Bo Christoffersen, Søren Nielsen,

Læs mere

Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi. Profilbeskrivelse for:

Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi. Profilbeskrivelse for: Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi. Profilbeskrivelse for: Kandidat i Erhvervsøkonomi International virksomhedsudvikling (cand.merc.) Master of Science in Economics and Business

Læs mere

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 Side 1 af 5 Deltagere: Ingelige Bogason, Peder Elgaard, Andreas Lykke-Olesen, Carsten With Thygesen, Karen Olesen, Marianne Kazar, Christopher Germann Bæhring,

Læs mere

Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi

Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Tid: Fredag den 8. september 2017 kl. 09.00-11.00 Sted: 8001-2105 Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Dato:

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik. 1. Indledning. 2. Beskæftigelse. 2.1 Nuværende hovebeskæftigelse

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik. 1. Indledning. 2. Beskæftigelse. 2.1 Nuværende hovebeskæftigelse Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser.

Læs mere

TEK Innovation. Vi bygger bro mellem virksomheder og universitetet.

TEK Innovation. Vi bygger bro mellem virksomheder og universitetet. TEK Innovation Vi bygger bro mellem virksomheder og universitetet. Det Tekniske Fakultet Uddannelser Bachelor-/ Specialeprojekter/ Semesterprojekter Ingeniørpraktik ErhvervsPhD og -Postdoc InnoBooster

Læs mere

FORM FREMTIDEN BLIV BACHELOR I ARKITEKTUR OG DESIGN

FORM FREMTIDEN BLIV BACHELOR I ARKITEKTUR OG DESIGN FORM FREMTIDEN BLIV BACHELOR I ARKITEKTUR OG DESIGN SKAB MORGENDAGENS RAMMER ER DU VILD MED ARKITEKTUR, DESIGN, TEKNIK OG UDVIKLING? OG VIL DU VÆRE MED TIL AT FORME FREMTIDENS RUM, BYER OG BYGGERIER? Så

Læs mere

Referat fra studienævnsmøde mandag den 4. september 2017, kl

Referat fra studienævnsmøde mandag den 4. september 2017, kl Referat fra studienævnsmøde mandag den 4. september 2017, kl. 13.00-15.00 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat fra SN-mødet 7. juni. 3. Referat fra møde med Aftagerpanelet

Læs mere

Judith Kuntsche, Pernille Lundsgaard Jensen, Ann-Louise Hald, Studievejledningen på NAT, Erik Bjerregaard Pedersen.

Judith Kuntsche, Pernille Lundsgaard Jensen, Ann-Louise Hald, Studievejledningen på NAT, Erik Bjerregaard Pedersen. Uddannelse & Kvalitet, Sundhedsvidenskab Referat Emne: Møde i studienævn for farmaci Dato og tidspunkt: 9. november 2017 Sted: WP 19, 3. sal mødelokale 402 Deltagere: Judith Kuntsche, Pernille Lundsgaard

Læs mere

Aftagerpanel for Det Tekniske Fakultet Referat af 11. møde

Aftagerpanel for Det Tekniske Fakultet Referat af 11. møde Aftagerpanel for Det Tekniske Fakultet Referat af 11. møde Tirsdag den 1. marts 2011, kl. 14-17 i mødelokale 3-4, Niels Bohrs Allé 1, 5230 Odense M Fra aftagerpanelet deltog: Bente Høyer, Preben Jørgensen,

Læs mere

Referat af studienævnsmødet, Sociologi den 4. november 2015

Referat af studienævnsmødet, Sociologi den 4. november 2015 Referat af studienævnsmødet, Sociologi den 4. november 2015 Referatet skal godkendes på det næstkommende studienævnsmøde d. 16. december 2015. Til stede: Trond Beldo Klausen, Jakob Skjøtt-Larsen, Anja

Læs mere

Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet

Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Onsdag den 25. februar 2015 kl. 10:00-14:00 i Mødelokale 1, Niels Bohrs Allé 1, Odense Til stede: Afbud fra: ***** Lasse Tagen

Læs mere

Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser

Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser Campus Odense Miljøplanlægning Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser SAMFUNDSVIDENSKAB 2 Jura vælg din retning Er du interesseret i samfundets love, og hvordan de bruges i praksis? Så er bacheloruddannelsen

Læs mere

Referat: aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen

Referat: aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen Referat: aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen i miljøteknologi Tirsdag d. 3. november kl. 12.00-15.00 Deltagere: Ole Hvelplund (NGN Nature Energy), Jan Trahne (Odense Renovation), Peer Andersen (Fjernvarme

Læs mere

Ø K O N O M I S K I N S T I T U T. Aftagerpanelet ved Økonomistudiet R E F E R A T 22.MAJ 2014. Aftagerpanelet. Mødedato: 16. januar 2014, kl. 16.

Ø K O N O M I S K I N S T I T U T. Aftagerpanelet ved Økonomistudiet R E F E R A T 22.MAJ 2014. Aftagerpanelet. Mødedato: 16. januar 2014, kl. 16. Ø K O N O M I S K I N S T I T U T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelet ved Økonomistudiet R E F E R A T 22.MAJ 2014 Forum Aftagerpanelet ØKONOMISK STUDIENÆVN Mødedato: 16. januar 2014,

Læs mere

Bilag 2. Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Odense

Bilag 2. Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Odense Bilag 2 Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Odense Fra og med 1 af 6 Indholdsfortegnelse: 1. FAGLIG PROFIL: CAND.MERC.AUD. I ODENSE... 3 2. OVERSIGT

Læs mere

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Medlemmerne af aftagerpanelet M Ø D E R E F E R A T 1. JUNI 2011 Forum Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi Møde

Læs mere

Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø

Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø MØDEREFERAT 3. MAJ 2016 Forum Aftagerpanelet for Naturressourcer og Miljø Mødedato 7. april 2016,

Læs mere

Referat af møde i studienævn for elektronik og it's aftagergruppe d. 6. juni 2016, kl på Aalborg Universitet

Referat af møde i studienævn for elektronik og it's aftagergruppe d. 6. juni 2016, kl på Aalborg Universitet Referat af møde i studienævn for elektronik og it's aftagergruppe d. 6. juni 2016, kl. 9.00-15.00 på Aalborg Universitet Studienævn for Elektronik og IT Fredrik Bajers Vej 7, B1 9220 Aalborg Ø Telefon:

Læs mere

Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet

Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Tirsdag d. 21. juni 2011 kl. 12:30-16:00 i Mødelokale 1, Niels Bohrs Allé 1, Odense ***** Deltagere: Ole Wennerberg Nielsen,

Læs mere

10 respondenter (52,6 %) er kvinder, 9 er mænd og de har en gennemsnitsalder på 28 år.

10 respondenter (52,6 %) er kvinder, 9 er mænd og de har en gennemsnitsalder på 28 år. Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i produktionsteknik 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser.

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi. Referat af møde i Fagstudienævnet ved Psykologi

AARHUS UNIVERSITET. Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi. Referat af møde i Fagstudienævnet ved Psykologi AARHUS UNIVERSITET Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi Referat af møde i Fagstudienævnet ved Psykologi Tid: Onsdag den 5. november 2014 kl. 10.15 Sted: Bygn. 1350, lokale 3014 Dagsorden: 1. Godkendelse

Læs mere

REFERAT Uddannelsesudvalgsmøde Design

REFERAT Uddannelsesudvalgsmøde Design REFERAT Uddannelsesudvalgsmøde Design Mødetidspunkt: Onsdag 14. februar 2018 kl. 14:00-16:00 Mødested: Referent Deltagere: Fraværende: Mødeleder Norriq, Østre Havnepromenade 26, 1. sal, 9000 Aalborg Lena

Læs mere

Studienævnsformanden efterspurgte studienævnsmedlemmernes bemærkninger til indikatorerne, som input til det årlige statusmøde.

Studienævnsformanden efterspurgte studienævnsmedlemmernes bemærkninger til indikatorerne, som input til det årlige statusmøde. Referat fra mødet i MBA-studienævnet Tirsdag den 22. maj 2018 kl. 11.00-12.30 Bygning 2630 lokale 102 Referat Deltagere: Studienævnsformand Franziska Günzel-Jensen, studienævnsmedlemmer Philipp Schröder,

Læs mere

Notat. Bilag B: Øvrig tværgående lederudvikling i Århus Kommune. Personalestyregruppen. Kopi til: Den 15. januar 2009.

Notat. Bilag B: Øvrig tværgående lederudvikling i Århus Kommune. Personalestyregruppen. Kopi til: Den 15. januar 2009. Notat Til: Til: Kopi til: Personalestyregruppen Drøftelse Den 15. januar 2009 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling Bilag B: Øvrig tværgående lederudvikling i Århus Kommune Følgende tiltag skal planlægges

Læs mere

Profilbeskrivelse for International Marketing International Marketing (udbydes for sidste gang i efteråret 2011)

Profilbeskrivelse for International Marketing International Marketing (udbydes for sidste gang i efteråret 2011) Profilbeskrivelse for International Marketing International Marketing (udbydes for sidste gang i efteret 2011) Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi (cand.merc.) Odense Sept.

Læs mere

Næstformand Christian Lund Hansen har sammen med medstuderende gennemgået delpolitik for overgang til job og karriere.

Næstformand Christian Lund Hansen har sammen med medstuderende gennemgået delpolitik for overgang til job og karriere. J.nr. ipoetzsch REFERAT Emne: Referat fra Studienævnsmøde Dato og tidspunkt: Den 14. december 2015 kl. 15.00-17.00 Sted: Campusvej 55, Konferenceafsnittet, lokale 96. Deltagere: Hans Lund, Anders Holsgaard,

Læs mere

Undervisningsevalueringer på SDU s ingeniøruddannelser (Håndbog for undervisningsevalueringer)

Undervisningsevalueringer på SDU s ingeniøruddannelser (Håndbog for undervisningsevalueringer) DET TEKNISKE FAKULTET Undervisningsevalueringer på SDU s ingeniøruddannelser (Håndbog for undervisningsevalueringer) TEK Uddannelse Maj 2019 Version august 2018 Materialet er udarbejdet af TEK Uddannelse,

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Global Management and Manufacturing

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Global Management and Manufacturing 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser. Undersøgelsen er rettet mod dimittender fra perioden 1. januar

Læs mere

Referat af studienævnsmøde. onsdag den 5. september 2018, kl

Referat af studienævnsmøde. onsdag den 5. september 2018, kl Referat af studienævnsmøde onsdag den 5. september 2018, kl. 13.00-15.00 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat fra SN-mødet 8. maj. 3. Justeringer af opgaver: Forkortelse eksamensperiode

Læs mere

Referat af uddannelsesudvalgsmøde, Finansøkonom

Referat af uddannelsesudvalgsmøde, Finansøkonom Referat af uddannelsesudvalgsmøde, Finansøkonom Mødedato 26. oktober 2016 Mødested Erhvervsakademi MidtVest Gl. Landevej 2, 7400 Herning Mødedeltagere Berit Nørskou Pedersen - Formand Jacob Møllgaard Richard

Læs mere

Referat af uddannelsesudvalgsmøde

Referat af uddannelsesudvalgsmøde Referat af uddannelsesudvalgsmøde Godkendt 11/2-2014 Mødedato: Tirsdag den 28. januar 2014 Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø Mødelokale:

Læs mere

24 respondenter (89%) er mænd, 3 er kvinder og de har en gennemsnitsalder på knap 29 år.

24 respondenter (89%) er mænd, 3 er kvinder og de har en gennemsnitsalder på knap 29 år. Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Bygningsteknik 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser.

Læs mere

Aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen i miljøteknologi. Odense Renovation, Snapindvej 21, 5200 Odense V

Aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen i miljøteknologi. Odense Renovation, Snapindvej 21, 5200 Odense V Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi Referat Emne: Aftagerpanelmøde for kandidatuddannelsen i miljøteknologi 27. november 2017 Dato og tidspunkt: 15. november 2017, kl. 12.30 15.00 Sted: Deltagere:

Læs mere

Michael Bregnsbo, viceinstitutleder (observatør) Stefan Marschall Kristensen, stud.mag.

Michael Bregnsbo, viceinstitutleder (observatør) Stefan Marschall Kristensen, stud.mag. Historiestudiet Campusvej 55 5230 Odense M Tlf.: 6550 2105 Fax: 6550 2232 E-mail: majuhl@hist.sdu.dk 17. september 2009 J. nr.: Ref.: PGM/mjn Referat af møde i Studienævn for Historie torsdag den 20. august

Læs mere

Referat af 6. møde i aftagerpanelet for Det Tekniske Fakultet

Referat af 6. møde i aftagerpanelet for Det Tekniske Fakultet Referat af 6. møde i aftagerpanelet for Det Tekniske Fakultet 8. december 2009 14.00-17.00 Til stede var: Eksterne deltagere: Bo Christoffersen, ABB A/S (BS); Søren Rasmussen, COWI (SR); Joan Pedersen,

Læs mere

Dagsorden for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet

Dagsorden for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Dagsorden for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Tirsdag den 27. januar 2015 kl. 10:00-14:00 i mødelokale 1, Niels Bohrs Allé 1, Odense ***** 1) Godkendelse af referat a) Godkendelse

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Afgørelsesbrev Syddansk Universitet sdu@sdu.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets (SDU) ansøgning

Læs mere

Gæster: Luise Mandrup Andersen, Bettina Skårup (fra Antropologisk Analyse)

Gæster: Luise Mandrup Andersen, Bettina Skårup (fra Antropologisk Analyse) I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelet, Institut for Antropologi BILAG A M Ø D E R E F E R A T 07. APRIL 2016 Forum Aftagerpanelet ANTROPOLOGI

Læs mere

Aftagerpanelet for Medicin

Aftagerpanelet for Medicin D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelet for Medicin M Ø D E R E F E R A T 4. FEBRUAR 2015 Forum Møde mellem Aftagerpanelet

Læs mere

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl i lokale U49e

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl i lokale U49e Dato: 24. februar 2015 Reference: J.nr.: REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl. 9.30 i lokale U49e Medlemmer af studienævnet: Formand professor Poul Nielsen (FKF),

Læs mere

Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt

Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt KØBENHAVNS UNIVERSITET Møde i Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt MØDEREFERAT 4. MARTS 2014 Forum Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt Møde afholdt: 4. marts 2014 Sted:

Læs mere

Medlemmerne af Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi

Medlemmerne af Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Medlemmerne af Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Referat af møde nr. 6 i Studienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi samt konstituerende møde Tid: 21. januar, kl. 13-15 Sted: 8002-2105

Læs mere

Institut for Idræt og Ernæring Nørre Allé 53, 1. sal (Karnapsalen), 2200 København N

Institut for Idræt og Ernæring Nørre Allé 53, 1. sal (Karnapsalen), 2200 København N KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for fødevarer, human ernæring og idræt MØDEREFERAT 8. OKTOBER 2014 Forum Aftagerpanel for fødevarer, human ernæring og idræt Mødedato: 8. oktober 2014, kl. 14.00-17.00

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT

AARHUS UNIVERSITET REFERAT Møde den: 2. maj 2013, kl. 12-13 Bygn. 1264, lokale 3.10 Studienævnsmøde for den sundhedsfaglige kandidatuddannelse og suppleringsuddannelsen REFERAT Til stede: Cecilia Ramlau-Hansen, Ellen Aagaard Nøhr,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Fraværende: lektor Hanne Kronborg Foverskov (afbud), studerende

AARHUS UNIVERSITET. Fraværende: lektor Hanne Kronborg Foverskov (afbud), studerende Møde den: 29. januar, 2010, kl. 13.00-15.00 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, lektor

Læs mere

STATSKUNDSKAB. 3-årig Bacheloruddannelse. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet

STATSKUNDSKAB. 3-årig Bacheloruddannelse. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet STATSKUNDSKAB 3-årig Bacheloruddannelse Samfundsvidenskab Syddansk Universitet  Genvej til magtens korridorer Er du interesseret i politik, og kan du lide at diskutere, så er statskundskab noget for dig.

Læs mere

Det Tekniske Fakultets Aftagerpanel

Det Tekniske Fakultets Aftagerpanel Det Tekniske Fakultets Aftagerpanel Referat af 19. møde Torsdag den 13. juni kl. 15-18 i mødelokale O96 Campusvej 55, 5230 Odense M Deltagere: Fra Aftagersiden: Bo Christoffersen, Søren Nielsen, Bjarne

Læs mere

B A C H E L O R U D D A N N E L S E N I ELEKTRONIK OG DATATEKNIK D I P L O M I N G E N I Ø R U D D A N N E L S E N I ELEKTRONIK (ESBJERG)

B A C H E L O R U D D A N N E L S E N I ELEKTRONIK OG DATATEKNIK D I P L O M I N G E N I Ø R U D D A N N E L S E N I ELEKTRONIK (ESBJERG) SELVEVALUERINGSMØDE FOR B A C H E L O R U D D A N N E L S E N I ELEKTRONIK OG DATATEKNIK D I P L O M I N G E N I Ø R U D D A N N E L S E N I ELEKTRONIK (ESBJERG) K A N D I D AT U D D A N N E L S E N I

Læs mere

Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi. Cand.merc. profilbeskrivelser

Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi. Cand.merc. profilbeskrivelser Bilag til Studieordning for Kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi. Cand.merc. profilbeskrivelser Kandidat i Erhvervsøkonomi International Virksomhedsudvikling (cand.merc.) Master of Science in Economics

Læs mere

Aftagerpanelet for den lægevidenskabelige bachelor- og kandidatuddannelse

Aftagerpanelet for den lægevidenskabelige bachelor- og kandidatuddannelse D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 23. JULI 2015 Forum Aftagerpanelet for den lægevidenskabelige bachelor-

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Orientering fra Studienævnets formand

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Orientering fra Studienævnets formand Møde den: 10. juni, 2014, kl. 10.00-12.00 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, lektor Bente

Læs mere

Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet

Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Referat for møde i Studienævnet for Uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet Tirsdag d. 20. september 2011 kl. 12:30-16:00 i Mødelokale 2, Niels Bohrs Allé 1, Odense ***** Deltagere: John Erik Hansen (JH),

Læs mere

Dagsordenen godkendt.

Dagsordenen godkendt. Møde den: 11. september, 2013, kl. 15.00-17.00 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, lektor

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden og opfølgning fra sidste møde 23/11-2011.

1. Godkendelse af dagsorden og opfølgning fra sidste møde 23/11-2011. :sadp Skolen for Arkitektur, Design og Planlægning Fibigerstræde 11 9220 Aalborg Øst www.sadp.aau.dk Studieleder Michael Tophøj Sørensen tophoej@plan.aau.dk Referat af Studierådsmøde Onsdag den 20. juni

Læs mere

Referent: Kathrine Andersen, Studiesekretær

Referent: Kathrine Andersen, Studiesekretær Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Campusvej 55 5230 Odense M Tlf.: 6550 1475 E-mail: katan@ifpr.sdu.dk 20. oktober 2015 Ref.: HT/katan Møde med aftagerpanel for Masteruddannelsen i børne-

Læs mere

Referat fra studienævnsmøde. mandag den 6. november 2017

Referat fra studienævnsmøde. mandag den 6. november 2017 Referat fra studienævnsmøde mandag den 6. november 2017 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse af referat fra SN-mødet 3. oktober 3. Evalueringer 4. semester (herunder cybercrime/radikaliserings-spørgsmålet)

Læs mere

Referat af studienævnsmødet, Sociologi den 26. september 2012

Referat af studienævnsmødet, Sociologi den 26. september 2012 Referat af studienævnsmødet, Sociologi den 26. september 2012 Referatet skal godkendes på det næstkommende studienævnsmøde d. 31. oktober 2012 Til stede: Trond Beldo Klausen, Anja Jørgensen, Jakob Skjøtt-Larsen,

Læs mere

Referat 2. oktober 2013

Referat 2. oktober 2013 Referat Mødeforum: Uddannelsesudvalg for PB i Kristendom, Kultur og Dato: 30. september 2013 Tid: 14:00-16:00 Sted: Diakonhøjskolen, Aarhus Mødeleder: Deltagere: Formand Lars Bundgaard (De kirkelige organisationer

Læs mere

Fraværende efter afbud: John Erik Hansen, Helle Cecilie Fabricius Møller, Svana Ævarsdottir

Fraværende efter afbud: John Erik Hansen, Helle Cecilie Fabricius Møller, Svana Ævarsdottir Referat af møde i Studienævnet for uddannelserne ved Det Tekniske Fakultet, tirsdag d. 11. marts kl. 12.30-15.30 i mødelokale 1, Niels Bohrs Allé 1, Odense Til stede: Erik Nielsen, Birgitte Lilholt Sørensen,

Læs mere

Semester og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, forår 2017

Semester og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, forår 2017 Semester og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, forår 2017 Indhold Indhold... 1 Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 3 Modul 5: Organisation

Læs mere

Ændringer på Diplom i it

Ændringer på Diplom i it Student Affairs and Programmes Direkte tlf.: 7218 5094 E-mail: aeli@itu.dk 24. marts 2015 Ændringer på Diplom i it Kære studerende på Diplom i it, IT-Universitetet i København stopper optaget på Diplom

Læs mere