Styring af renterisiko på valutareserven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styring af renterisiko på valutareserven"

Transkript

1 19 Styring af renterisiko på valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Ultimo 2000 var valutareserven på 122 mia.kr., og den udgør således en væsentlig del af Nationalbankens balance. Det primære formål med valutareserven er at have mulighed for at intervenere, dvs. købe eller sælge valuta mod kroner med henblik på at påvirke kronekursen i ønsket retning på kort sigt. 1 Interventioner indebærer således, at størrelsen af valutareserven kan svinge en del inden for korte tidsrum. Valutareserven er hovedsageligt placeret i bankindskud og obligationer. De væsentligste hensyn ved placeringen er at holde likviditetsrisiko og kreditrisiko på lave niveauer, så interventionsberedskabet opretholdes. Under forudsætning af, at dette er opfyldt, tilstræbes det at opnå et godt afkast. Det indebærer, at en del af valutareserven er placeret i fastforrentede obligationer, dvs. der er en vis renterisiko på valutareserven. Det giver risiko for kurstab, men over en længere periode forventes et højere afkast. Et centralt element i Nationalbankens risikostyring er, at alle balanceposter betragtes under ét. 2 Overordnet vurderes niveauet for Nationalbankens renterisiko således samlet for alle balanceposter og ikke isoleret for fx valutareserven. I denne artikel beskrives styringen af renterisiko på valutareserven inden for de overordnede rammer. OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR STYRING AF RENTERISIKO Hvorfor påtager Nationalbanken sig renterisiko? Historisk har de lange renter gennemsnitligt været højere end de korte. Over en vis periode har det med andre ord givet et højere afkast at investere i lange obligationer end i variabelt forrentede placeringer, fx korte bankindskud. Desuden kan kreditrisikoen reduceres ved at placere i statsobligationer frem for bankindskud. 1 2 Interventioners rolle i penge- og valutapolitikken er beskrevet i Pengepolitik i Danmark, Danmarks Nationalbank, Se Ib Hansen og Christian Ølgaard, Nationalbankens risikostyring, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal 2000.

2 20 Nationalbanken har derfor placeret en del af aktiverne, herunder valutareserven, i fastforrentede obligationer. Det giver en risiko for kurstab i perioder, men over en længere horisont forventes en øget indtjening. Der er således tale om en risiko, som Nationalbanken kunne undgå ved udelukkende at placere i variabelt forrentede aktiver, men som vurderes at være rimelig i forhold til det merafkast, der kan opnås. Renterisiko og størrelsen af valutareserven Nationalbankens risikoniveau vurderes i forhold til Nationalbankens evne til at modstå tab, dvs. i forhold til indtjeningen og størrelsen af egenkapitalen. Derfor vurderes risiko på basis af den samlede balance og ikke for fx valutareserven alene. Det indebærer, at ændringer i valutareserven i sig selv ikke bør påvirke niveauet for renterisiko. Årsagen er, at ændringer i valutareserven typisk vil være modsvaret af en tilsvarende ændring i Nationalbankens variabelt forrentede passiver. 1 Evnen til at modstå tab er dermed uforandret, og derfor er der ikke grundlag for at øge Nationalbankens samlede renterisiko. Denne holdes konstant, idet ændringer i valutareserven på lige fod med passiverne sker ved bevægelser i kort forrentede instrumenter. Hvis en stigning i valutareserven derimod blev placeret i fastforrentede obligationer ville Nationalbanken øge sin "gearing", idet risikoen ville stige i forhold til egenkapitalen. Kronevarighedsbegrebet Det overordnede styringsmål for Nationalbankens renterisiko er kronevarighed. Kronevarigheden på en portefølje er dens varighed multipliceret med dens markedsværdi. 2 Fortolkningen af kronevarighed er det tab målt i kroner, der fås, hvis alle renter stiger med 1 pct. Der er altså tale om et mål, der fanger parallelle skift i rentestrukturen. Når der styres efter et konstant mål for kronevarighed, vil ændringer i valutareservens størrelse ikke påvirke renterisikoen. Hvis valutareserven forøges, holdes kronevarigheden således kun konstant, hvis forøgelsen placeres, hvor varigheden er 0, dvs. på pengemarkedet. I modsætning hertil ville en konstant varighed på valutareserven indebære, at Nationalbankens renterisiko ville stige, når valutareserven blev forøget. Kronevarighedsmålet siger intet om, hvor stor sandsynligheden er for en given renteændring, og der er derfor ikke tale om et egentligt risikomål. Kronevarigheden kan i stedet betragtes som et mål for Nationalbankens følsomhed over for parallelle skift i rentestrukturen. 1 2 Se Peter Kjær Jensen, Valutareserven, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 1. kvartal 1999 for en beskrivelse af, hvordan interventioner og statens udenlandske låntagning påvirker Nationalbankens balance. Det er den modificerede varighed, der anvendes. Den modificerede varighed på en obligation er en approksimation til den procentvise ændring i kursen ved en renteændring på 1 pct.

3 21 Fastlæggelse af niveau af kronevarighed Ultimo 2000 var Nationalbankens mål for kronevarighed 3,4 mia.kr. Kronevarigheden er hovedsageligt fordelt mellem valutareserven og Nationalbankens beholdning af kroneobligationer. Kronevarigheden på valutareserven udgjorde ultimo ,8 mia.kr. Målet for kronevarigheden fastsættes på baggrund af en vurdering af Nationalbankens samlede finansielle risici, idet det sikres, at disse er på et acceptabelt niveau, så Nationalbankens finansielle styrke opretholdes. Da kronevarighed som nævnt er et mål for, hvor følsom Nationalbanken er over for renteændringer, siger målet i sig selv ikke noget om, hvor store tab der risikeres. Til at vurdere dette bruges hovedsageligt Valueat-Risk og stress-test. Value-at-Risk er et mål for tab, som ændringer i valutakurser og renter kan påføre Nationalbanken med en given sandsynlighed. Erfaringsmæssigt fanger Value-at-Risk ikke alle ekstreme tilfælde. Som supplement bruges derfor stress-test, hvor den aktuelle balancesammensætning sammenholdes med hidtidigt ekstreme udsving i renter og valutakurser. 1 Beslutningsprocessen Ovennævnte mål for kronevarighed på valutareserven udtrykker en langsigtet afvejning af afkast og risiko. Direktionen godkender mindst en gang om året det overordnede niveau for bankens samlede kronevarighed og fordelingen af denne på valutareserven og den indenlandske fondsbeholdning. Nationalbankens faktiske kronevarighed kan afvige fra det centrale mål. Dette sker i to trin og inden for rammer, som ligeledes er godkendt af direktionen, jf. figur 1. Det første trin er en strategisk position, der afspejler forventninger til renteudviklingen på længere sigt. Positionerne tages månedligt op til genovervejelse. Det andet trin afspejler kortsigtede positioner, som varetages af de porteføljeforvaltere, der har ansvaret for den daglige placering af valutareserven. Den faktiske kronevarighed er således summen af det centrale mål og de to positioner. BENCHMARK FOR PLACERING AF VALUTARESERVEN For en given kronevarighed søges en passende spredning af risikoen. Det indebærer, at det valgte niveau af kronevarighed fordeles på valutaer og løbetider. Det sikrer både en spredning af renterisiko og af likviditetsrisiko. Fordelingerne danner tilsammen den overordnede struktur 1 For en uddybning af anvendelsen af Value-at-Risk og stress-test til fastlæggelse af Nationalbankens rentefølsomhed henvises til Ib Hansen og Christian Ølgaard, Nationalbankens risikostyring, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal 2000.

4 22 UDSVINGSRAMMER FOR KRONEVARIGHED Figur 1 Kronevarighed, mio.kr Øvre grænse Nedre grænse Central position Strategisk position Kortsigtet position Overordnet ramme Ramme for kortsigtede positioner Anm.: Figuren er et konstrueret eksempel på et forløb af kronevarigheden over tid. på benchmark for placeringen af valutareserven. Den konkrete benchmark findes herefter ved at tildele markedsværdier til specifikke obligationer og pengemarkedsplaceringer i de valgte valutaer og løbetider, således at den samlede markedsværdi af disse papirer svarer til størrelsen af valutareserven. Nationalbanken har valgt selv at konstruere benchmark for valutareserven. Alternativt kunne et indeks fra fx en af de store investeringsbanker vælges. Disse har imidlertid den ulempe, at de er styrede af udstedernes præferencer med hensyn til fx løbetid. Ved selv at konstruere benchmark sker der et mere aktivt valg af, hvordan valutareserven ønskes placeret. Fordeling af kronevarighed på valuta Forholdet mellem afkast og risiko kan forbedres ved at sprede kronevarigheden på flere valutaer. Dvs. for en given kronevarighed kan den forventede risiko mindskes ved at sprede placeringerne. Jo mindre grad af samvariation mellem renterne i de valutaer reserven er placeret i, jo større er spredningsgevinsten. Fordeling på flere valutaer giver også en spredning af likviditetsrisikoen. Valutareserven er placeret i 4 valutaer: Euro, dollar, pund og yen. 1 Disse valutaer er valgt, fordi Eurolandene, USA, England og Japan har de mest likvide obligationsmarkeder, og der er tale om kreditværdige nati- 1 Der kan være placeringer i visse andre valutaer, men de er små i forhold til placeringerne i de fire nævnte valutaer.

5 23 KRONEVARIGHED FORDELT PÅ VALUTA, ULTIMO 2000 Figur 2 Mio.kr Euro Dollar Pund Yen Kronevarighed oner. De fire områder omfatter de største økonomier i verden, og det er også dem, der er den største viden om i Nationalbanken. Forvaltning af investeringer kræver viden om udviklingen på de finansielle markeder i områderne og bidrager til, at denne viden udbygges. Godt halvdelen af kronevarigheden tages på euromarkedet, jf. figur 2. Kronen er bundet til euroen via fastkurspolitikken, og det er derfor naturligt, at en stor del af valutareserven er placeret i euro. Dernæst tages en pæn del af kronevarigheden i dollar. Det amerikanske obligationsmarked må betragtes som det mest likvide, og intervention i dollar er et muligt alternativ til euro. De sidste 20 pct. af kronevarigheden er fordelt ligeligt mellem pund og yen. Disse bidrager primært til spredning af rente- og likviditetsrisiko. Fordeling af kronevarighed på løbetider For hver af de fire hovedvalutaer fordeles kronevarigheden på løbetider mellem 0 og 10 år. Løbetiderne inddeles i 1-årige intervaller og hvert interval tildeles en andel af den samlede kronevarighed. Markedsværdien i et givet interval beregnes som kronevarigheden divideret med varigheden. Resterende midler placeres på variabelt forrentede bankindskud. Figur 3 illustrerer sammenhængen mellem markedsværdi og kronevarighed med dollarporteføljen som eksempel. Der er lige meget kronevarighed i hvert af de 10 løbetidsintervaller, 46 mio.kr. For højere løbetider vil varigheden på en obligation alt andet lige være større, og markeds-

6 24 EKSEMPEL PÅ FORDELING AF KRONEVARIGHED OG MARKEDSVÆRDI PÅ LØBETID Figur 3 Mia.kr Mio.kr Penge marked Kronevarighed (højre akse) Markedsværdi værdien for at opnå en given kronevarigheden bliver mindre. Med den lige fordeling af kronevarighed indebærer dette, at markedsværdien falder med løbetiden. Markedsværdien af pengemarkedsplaceringerne bestemmes som de samlede placeringer på 26 mia.kr. fratrukket placeringerne på 17 mia.kr. i obligationer, dvs. omkring 8,5 mia.kr. Som udgangspunkt sigtes mod en lige fordeling af rentefølsomheden over rentekurven, dvs. analogt til fordelingen i figur 3. En fortolkning af dette er, at valutareserven er lige følsom over for renteændringer overalt på rentekurven mellem 0 og 10 år. Selv om kronevarighedsbegrebet i sig selv er et mål for følsomheden over for parallelle skift i rentestrukturen, indebærer fordelingen ud over kurven, at der i benchmark tages et valg med hensyn til følsomheden over for renteændringer på forskellige løbetider. Størrelsen af de samlede investeringer i en valuta fastsættes således, at pengemarkedsplaceringerne har et passende niveau. I pund og yen betyder det, at der gives mulighed for at tage positioner. Såfremt kronevarigheden ønskes øget i forhold til benchmark, sker dette ved at øge obligationsbeholdningen på bekostning af pengemarkedsplaceringerne. I dollar er det valgt at have et lidt højere niveau for pengemarkedsplaceringerne, idet dollar let kan anvendes som interventionsvaluta. Det er en del af interventionsberedskabet, at pengemarkedsplaceringerne i euro har et vist niveau. Typisk vil interventioner udelukkende give bevægelser i disse placeringer. Falder pengemarkedsplaceringerne i

7 25 EKSEMPEL PÅ EFFEKT PÅ FORDELING AF MARKEDSVÆRDIER PÅ LØBETID AF ÆNDRING I FORDELING AF KRONEVARIGHED Figur 4 Mia.kr Mio.kr Penge marked Kronevarighed, lige fordeling (højre) Markedsværdi, lige fordeling Kronevarighed, skæv fordeling (højre) Markedsværdi, skæv fordeling euro, kan disse øges ved fx at ændre på fordelingen af kronevarighed på løbetider. Ved at øge kronevarigheden i den lange ende og reducere den i den korte ende bliver der frigjort midler fra obligationsmarkedet, idet en given kronevarighed opnås med mindre markedsværdi i den lange ende end i den korte, jf. figur 4. Sådanne justeringer i benchmark har fra tid til anden været anvendt, såfremt hensyn til pengemarkedsplaceringerne krævede det. Papirerne i benchmark For hver valuta vælges et (eller, hvis forhold taler for det, flere papirer) i hvert løbetidsinterval. Vægten af et givet papir i benchmark bliver markedsværdien i løbetidsintervallet i forhold til den samlede markedsværdi. Løbetidsforkortelse betyder, at varigheden langsomt reduceres, og derfor skal markedsværdien i et papir gradvist øges for at holde kronevarigheden konstant. Denne rebalancering af papirernes vægte sker dagligt. Når et papir nærmer sig den nederste del af løbetidsintervallet, findes et nyt papir, der har en restløbetid i den øvre del af intervallet. Der anvendes udelukkende statspapirer til benchmark-porteføljen. Nationalbankens kreditpolitik for valutareserven er, at der kun placeres i obligationer udstedt af stater, statsgaranterede enheder og overnationale institutioner, og blandt disse udstedere er statsobligationer den bedste mulighed for at finde papirer i alle løbetidsintervaller. Det sikrer et ensartet papirvalg på tværs af valuta og løbetid.

8 26 Europorteføljen er lidt speciel, idet euro som bekendt er en valutaunion mellem flere lande. Det giver mulighed for at sprede placeringerne i euro på flere lande. I benchmark for euro indgår derfor aktuelt tyske, franske og italienske papirer i hvert løbetidsinterval. Antallet af lande er holdt på tre for at bevare benchmark overskuelig. De tre lande er valgt ud fra hensyn til likviditet i markedet og mulighed for at opnå et godt afkast. POSITIONER OG PERFORMANCEBEREGNING Benchmark er en portefølje, der afspejler de overordnede beslutninger om rentefølsomheden. Det er derimod ikke nødvendigvis en præcis afspejling af den faktiske placering af valutareserven, idet der inden for visse rammer kan afviges fra benchmark. Dette giver mulighed for at tage positioner af forskellig karakter i forhold til benchmark. Positionerne kan inddeles i tre kategorier, der gennemgås i det følgende. Oftest er den faktiske portefølje en kombination af de tre typer af positioner. Kronevarighedspositioner Kronevarighedspositioner er ændringer i kronevarigheden i forhold til det centrale mål. De strategiske positioner foretages kun ved at ændre kronevarigheden i det 9 til10-årige løbetidsinterval. Det sikrer enkelhed i implementeringen af positionerne. De strategiske positioner tages dermed også på basis af en vurdering af udviklingen i de 10-årige renter. Porteføljeforvalterne, der tager de daglige positioner, kan tage kronevarighedspositioner over alt på rentekurven. Der er heller ikke begrænsning på løbetiden, dvs. der er mulighed for at placere i obligationer med længere restløbetid end 10 år. Kurvepositioner Idet porteføljeforvalterne skal beslutte, hvor på rentekurven de evt. vil tage en kronevarighedsposition, tages i realiteten også en kurveposition. Der er også mulighed for at tage rene kurvepositioner, hvor kronevarigheden øges i et interval og reduceres i et andet, mens den samlede kronevarighed holdes konstant. En sådan position er et udtryk for en forventning om en ændring i hældningen på rentekurven. Der er rammer for andelene af kronevarighederne i hvert interval. Der er således ikke mulighed for at placere hele kronevarigheden i et eller to løbetidsintervaller. Papirvalg Den sidste mulighed for at afvige fra benchmark er ved at købe nogle andre papirer end dem, der er repræsenteret i benchmark. Det kan fx

9 27 være andre statsobligationer eller obligationer udstedt af statsgaranterede enheder eller overnationale institutioner. Mulighederne afgrænses af kreditreglerne og en liste over tilladte instrumenter. Performancemåling Forskellen i afkast på benchmark og på den faktiske placering af valutareserven er performance. Denne opgøres for hver af de fire valutaer og opdeles i bidrag fra de strategiske positioner og de enkelte porteføljeforvalteres positioner. Der beregnes daglige afkast, idet der tages hensyn til ændringer i porteføljernes størrelser, fx som følge af interventioner, således at disse ikke påvirker performance. Rapporteringen af performance sker på månedlig basis. HENSYN TIL ANDRE RISICI Nationalbankens renterisiko skal ses i sammenhæng med andre finansielle risici og politikkerne for disse. I det følgende beskrives, hvordan samspillet med andre typer af risici håndteres. Lividitetsberedskab og renterisiko Det væsentligste hensyn ved placering af valutareserven er, at interventionsberedskabet opretholdes. For at give et indtryk af omfanget af interventioner viser figur 5 det antal dage i perioden Nationalbanken inden for én dag har interveneret for beløb i de givne intervaller. Figuren dækker dermed også perioden med uro i EMS-systemet i 1993, hvor udsvingsgrænserne blev udvidet, og Nationalbanken intervenerede for betydelige beløb. Med det nuværende niveau for valutareserven og sammensætning af benchmark er der omkring 40 mia.kr. i pengemarkedsplaceringer. Tallet varierer dog en del alt efter størrelsen af valutareserven og det valgte niveau af kronevarighed. Der skal altså temmelig massive pres på kronen til, før pengemarkedsplaceringerne ikke rækker, og andre instrumenter må tages i anvendelse, selv hvis der skal interveneres flere dage over en kort periode. Hvis interventioner indebærer, at pengemarkedsplaceringerne falder betydeligt, er der som nævnt mulighed for at øge disse ved at justere på kronevarighedens fordeling på løbetider. Et andet instrument til fremskaffelse af likviditet til interventioner er belåning af obligationer. Ved belåning af obligationer indgås en aftale om, at Nationalbanken modtager likviditet, mens modparten får sikkerhed i form af obligationer. Risikoen ved ændringer i prisen på obligationen i forhold til den aftalte tilbageleveringspris er placeret hos Natio-

10 28 DAGLIGE INTERVENTIONSSALG AF VALUTA FORDELT PÅ STØRRELSE, Figur 5 Antal dage Salg af valuta og køb af kroner Mia.kr. Anm.: Interventioner på mindre end 1 mia.kr. er ikke inkluderet i figuren. Sådanne interventioner optræder jævnligt. nalbanken i udlånsperioden, og derfor påvirkes kronevarigheden ikke af transaktionen. Disse muligheder indebærer, at likviditetsberedskabet ikke er en særlig begrænsende faktor i beslutningen om niveauet for kronevarighed. Det kan dog være begrænsende for, hvordan kronevarigheden fordeles på løbetider. Det bør nævnes, at interventionsberedskabet ikke er begrænset til selve valutareserven. Der er mulighed for, at staten øger den udenlandske låntagning. Bl.a. har staten adgang til commercial paper programmer på i alt 12 mia.dollar, hvor der kan rejses penge med meget kort varsel. Derudover indgår i ERM2-aftalen, at Nationalbanken har adgang til kreditter i ECB, såfremt udsvingsgrænsen på 2,25 pct. i forhold til centralkursen nås. Sidstnævnte facilitet opfattes som et sikkerhedsnet og har ikke været benyttet. Afvejning mellem kredit- og renterisiko Det faste mål for kronevarighed indebærer, at fluktuationer i valutareserven sker i korte placeringer, som hovedsageligt udgøres af mellemværender med banker. En forøgelse af valutareserven vil således øge Nationalbankens kreditrisiko. Der kan derfor argumenteres for, at Nationalbanken skulle øge obligationsbeholdningen for at reducere kreditrisikoen, hvis pengemarkedsplaceringerne øges betydeligt. Dette kan enten gøres ved at øge den samlede kronevarighed, eller også kan

11 29 en større del af kronevarigheden tages i den korte ende af rentekurven. Adskillelse af valutarisici og renterisici Der er naturligt indbyggede valutarisici i at holde en valutareserve. Fastkurspolitikken over for euroen bevirker, at Nationalbanken kan holde valutarisiko på et lavt niveau ved hovedsageligt at have eksponeringer i euro. Derved vil Nationalbanken kun få valutakurstab, hvis kronen bliver styrket over for euro. Hensynet til spredning af rente- og likviditetsrisiko indebærer imidlertid, at der er placeringer i andre valutaer end euro. For at gøre valutarisikoen uafhængig af placeringen, anvender Nationalbanken i vid udstrækning valutaterminsforretninger til at afdække valutarisiciene på placeringerne i andre valutaer end euro, jf. tabel 1. Følgende eksempel illustrerer, hvordan afdækningen af valutarisikoen sker i praksis. Nationalbanken har på tidspunkt t fx en dollarobligation. For at afdække valutarisikoen på obligationen indgås en terminskontrakt på tidspunkt t. En terminskontrakt er en aftale med en modpart om udveksling af valuta, hvor Nationalbanken på tidspunkt t+1 modtager euro og afgiver dollar svarende til værdien af obligationen. Hvor mange euro Nationalbanken på tidspunkt t+1 modtager for dollarbetalingen, dvs. kursen mellem euro og dollar, aftales allerede på tidspunkt t. Nationalbanken er derfor ikke eksponeret over for ændringer i kursen mellem dollar og euro i forhold til den kurs, der er aftalt med modparten. På tidspunkt t+1 skal Nationalbanken betale dollar til modparten i terminskontrakten. Nationalbanken ønsker imidlertid fortsat at holde dollarobligationen, men uden at påtage sig valutarisikoen. Derfor købes der dollar på spotmarkedet til at finanisere betalingen i terminskontrakten, og samtidig laves en ny terminskontrakt magen til den første, men med udløb på tidspunkt t+2. 1 Hvis dollaren mellem tidspunkt t og t+1 er styrket over for euroen, er det målt i euro blevet dyrere at købe dollar på spotmarkedet til at overholde forpligtelsen i den første terminskontrakt. Isoleret set er der således et tab på fornyelsen af terminsforretningen. Det modsvares dog af, at værdien i euro af dollarobligationen er blevet større. Derfor sikrer den løbende fornyelse af terminskontrakter en effektiv afdækning af Nationalbankens valutarisiko Spotforretningen og den nye terminsforretning svarer til at lave en såkaldt valutaswap. Se Ib Hansen og Christian Ølgaard, Nationalbankens risikostyring, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal 2000, og Danmarks Nationalbank, Statens låntagning og gæld 2000, kapitel 8, for yderligere diskussion af Nationalbankens styring af valutarisici.

12 30 NATIONALBANKENS VALUTAMELLEMVÆRENDER, ULTIMO NOVEMBER 2000 Tabel 1 Markedsværdi, mia.kr. Placeringer Terminsforretninger Netto Euro Britiske pund Dollar Yen Guld Anm.: Negative beløb indikerer, at Nationalbanken har gæld. Værdien af SDR er fordelt på de respektive valutaer. I praksis indgås der mange terminsforretninger med forskellige modparter til at afdække fx dollarrisikoen. Udløbstidspunkterne på terminsforretningerne er spredt, således at der stort set dagligt bliver fornyet terminsforretninger. AFSLUTTENDE BEMÆRKNINGER En del af valutareserven investeres i fastforrentede obligationer, hvilket øger Nationalbankens indtjening sammenlignet med placeringer udelukkende på pengemarkedet. Den renterisiko, som obligationsinvesteringer indebærer, er forholdsvis begrænset i forhold til Nationalbankens evne til at modstå tab. Investeringer er indrettet på en sådan måde at andre risici ligeledes holdes på lave niveauer. Kredit- og likviditetsrisiko begrænses ved, at placeringerne hovedsageligt sker i obligationer udstedt af stater eller af statsgaranterede enheder. Interventionsberedskabet er således upåvirket af, at en del af valutareserven placeres i obligationer.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Dragør Kommunes Porteføljepolitik Godkendt i Kommunalbestyrelsen den. 26/1 2012

Dragør Kommunes Porteføljepolitik Godkendt i Kommunalbestyrelsen den. 26/1 2012 Dragør Kommunes Porteføljepolitik Godkendt i Kommunalbestyrelsen den. 26/1 2012 Porteføljepolitik Dragør Kommune Indholdsfortegnelse Resumé...3 Politik for aktiv styring af Dragør Kommunes gældsportefølje...5

Læs mere

IMF og Nationalbankens balance

IMF og Nationalbankens balance 53 IMF og Nationalbankens balance Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen Den Internationale Valutafond, IMF, har til hovedsigte at forebygge kriser i det internationale monetære system. Institutionen

Læs mere

Finansiel politik. November 2012. Næstved Varmeværk

Finansiel politik. November 2012. Næstved Varmeværk Finansiel politik November 2012 Næstved Varmeværk Generelt Formålet med den finansielle politik er fastlæggelse af rammerne for en aktiv styring af den finansielle portefølje, med henblik på optimering

Læs mere

Nationalbankens risikostyring

Nationalbankens risikostyring 103 Nationalbankens risikostyring Ib Hansen og Christian Ølgaard, Kapitalmarkedsafdelingen INTRODUKTION Nationalbanken er på linje med andre finansielle institutioner udsat for en række finansielle risici.

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Hvad er IndexPlus? IndexPlus er et fuldmagtsprodukt som (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med IndexPlus er at give dig et øget afkast på din investeringsportefølje via en løbende justering

Læs mere

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko 35 Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko Morten Malle Høyer, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I løbet af de seneste 0 år er der sket en kolossal udvikling med hensyn

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2015

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2015 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2015 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet... 3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Nationalbankens indenlandske fondsbeholdning

Nationalbankens indenlandske fondsbeholdning 43 Nationalbankens indenlandske fondsbeholdning Peter Jayaswal, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens indenlandske fondsbeholdning består af danske obligationer. Det giver

Læs mere

Økonomiudvalget til orientering

Økonomiudvalget til orientering Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 14. maj 2012 Sags id 2009-10185 Login fnj Sagsbehandler Frank Nybo Jensen Telefon direkte 76 16 24 93 Økonomiudvalget til orientering E-mail fnj@esbjergkommune.dk Finansiel

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014

Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet...3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport april 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende høj andel af fast finansiering

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

Renteprognose juli 2015

Renteprognose juli 2015 Renteprognose juli 15 Konklusion: Den danske og tyske 1-årige rente ligger om et år - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse På måneders sigt er vores hovedscenarie uændrede renter, hvilket

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 215 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med det store rentefald de seneste kvartaler,

Læs mere

Finansiel politik for Region Syddanmark

Finansiel politik for Region Syddanmark Bilag 13 til Regler for Økonomistyring og Registreringspraksis om finansiel strategi Finansiel politik for Region Syddanmark 1. Formål Region Syddanmarks finansielle politik, som formuleret i dette notat,

Læs mere

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Portefølje er godt afdækning med god spredning på rentekurven

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Finansiel politik. 1. Resumé... 2. 2. Politik for aktiv styring af Trafikselskabet Movias gældsportefølje... 4

Finansiel politik. 1. Resumé... 2. 2. Politik for aktiv styring af Trafikselskabet Movias gældsportefølje... 4 Bilag 9.06 til Kasse- og Regnskabsregulativ for Trafikselskabet Movia Trafikselskabet Movia CVR nr.: 29 89 65 69 EAN nr.: 5798000016798 Ressourcecenter Valby august 2012 Finansiel politik Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Kvartalsrapportering KAB 2. kvartal 2012. 2. kvartal 2012 SEBINVEST A/S INVESTERINGSFORVALTNINGSSELSKABET

Kvartalsrapportering KAB 2. kvartal 2012. 2. kvartal 2012 SEBINVEST A/S INVESTERINGSFORVALTNINGSSELSKABET Kvartalsrapportering KAB Rapportering fra KAB investeringsforeninger Kvartalskommentar Obligationsrenterne faldt i. Hvor der tidligere har været stor forskel på renteudviklingen landene imellem, var udviklingen

Læs mere

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 01.12.2017 Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.12.17 658.925.532 Kursværdi af gæld pr. 30.12.17 770.331.253 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Vordingborg Kommune Finansiel Politik Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Finansiel Politik Vordingborg Kommune Indholdsfortegnelse Formål...3 Vordingborg Kommunes likviditet (aktivsiden)...3

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med de nuværende renteforventninger har Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Region Hovedstaden har en passende fordeling mellem

Læs mere

Renteprognose august 2015

Renteprognose august 2015 .8.15 Renteprognose august 15 Konklusion: Vi forventer, at den danske og tyske 1-årige rente om et år ligger - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse Første rentestigning fra Nationalbanken

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Finansiel styring i D A N M A R K S N A T I O N A L

Danmarks Nationalbank. Finansiel styring i D A N M A R K S N A T I O N A L Danmarks Nationalbank Finansiel styring i Danmarks Nationalbank D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 4 Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank udtrykkeligt

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende porteføljefordeling og høj

Læs mere

Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi

Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi 1. Baggrund Den finansielle strategi beskriver rammerne for den finansielle styring af såvel den langfristede gæld i Ringsted Kommune som formuen. 2. Formål

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi gældende fra 1. juli 2013 Udkast Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2011 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning HOVEDAKTIVITET Sparekassen Thy

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Ved den forventede kommende låneoptagelse, anbefales det

Læs mere

Kvartalsrapport juli 2009 Faxe Kommune

Kvartalsrapport juli 2009 Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 29 Faxe Kommune Anbefalinger: Faxe Kommune har en lav gennemsnitlig rente og en passende varighed på porteføljen. Med de nuværende renteforventninger vurderes porteføljesammensætningen

Læs mere

Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr

Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 30.06.2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.06.2017 676.442.495 Kursværdi af gæld pr. medio 807.124.274 2017 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed 7,3 Følsomhed

Læs mere

Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Glostrup Kommune har en passende andel af fast finansiering,

Læs mere

HD(R) 2.del Finansiel Styring 12.06.2003 Ro203 Erling Kyed ******-**** 1 af 1 sider

HD(R) 2.del Finansiel Styring 12.06.2003 Ro203 Erling Kyed ******-**** 1 af 1 sider 1 af 1 sider Opgave 1.: Generelt må det siges at ud fra opgaveteksten er der ingen overordnet plan for koncernens likviditetsstyring. Især de tilkøbte selskaber arbejder med en høj grad af selvstændighed,

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en høj andel af fast finansiering og varighed.

Læs mere

Løsningsforslag til Schweizerfranc-problematikken

Løsningsforslag til Schweizerfranc-problematikken Økonomidirektøren 29. august 2011 Løsningsforslag til Schweizerfranc-problematikken Norddjurs Kommune har pr. 26. august 2011 lån i schweizerfranc (CHF) på ca. 14 mio. CHF, hvilket med en kurs på 6,50

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2018 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Vi

Læs mere

Bestyrelsen 13.12.2007 Bilag 07.4. Finansiel politik. for. Trafikselskabet Movia

Bestyrelsen 13.12.2007 Bilag 07.4. Finansiel politik. for. Trafikselskabet Movia Bestyrelsen 13.12.2007 Bilag 07.4 Finansiel politik for Trafikselskabet Movia Sagsnummer Sagsbehandler BL Direkte 36 13 15 30 Fax 36 13 16 97 BL@movia.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 Nærværende

Læs mere

Risk & Cash Management. 6. januar Finansiel strategi. - rapportering pr. 31. december 2009

Risk & Cash Management. 6. januar Finansiel strategi. - rapportering pr. 31. december 2009 6. januar 2010 Finansiel strategi - rapportering pr. 31. december 2009 Indhold Nøgletal til risikostyring -side 3- Kommentarer til risikooverblik -side 4- Låneporteføljen -side 5- Placeringsporteføljen

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2011

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2011 Faxe Kommune Kvartalsrapport april 211 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune bør øge andelen af fast finansiering op til

Læs mere

Nyt stød til landespændsrisikoen i trafiklysberegningerne

Nyt stød til landespændsrisikoen i trafiklysberegningerne Finanstilsynet 8. februar 2012 J.nr. /IMPE Nyt stød til landespændsrisikoen i trafiklysberegningerne Baggrund Da firmapensionskasserne med meddelelse af 22. december 2011 fik mulighed for at anvende den

Læs mere

Notat om langfristede finansielle aktiver

Notat om langfristede finansielle aktiver NOTAT Center for Økonomi og Styring Notat om langfristede finansielle aktiver 16. november 2018 18/18874 Center for Økonomi og Styring ligger i den nye finansielle politik op til at ændre rammerne for

Læs mere

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Ny attraktiv investeringsmulighed for danske investorer Hedgeforeningen Sydinvest kan som den første i Danmark tilbyde sine medlemmer adgang til markedet

Læs mere

Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Dragør Kommune har en passende fordeling mellem fast

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

Renteprognose: Vi forventer at:

Renteprognose: Vi forventer at: Renteprognose: Vi forventer at: den danske og tyske 10-årige rente vil falde lidt tilbage ovenpå den seneste markante rentestigning, men at vi om et år fra nu har højere renter end i dag. første rentestigning

Læs mere

Renteprognose september 2015

Renteprognose september 2015 07.09.2015 Renteprognose september 2015 Konklusion: Vi ser pt. to store emner for de danske renter: For de korte renters vedkommende peger pilen opad, da Nationalbanken nu må være tæt på at begynde deres

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Nyheder fra det finansielle marked. Hvilken lånestrategi skal du vælge?

Nyheder fra det finansielle marked. Hvilken lånestrategi skal du vælge? Nyheder fra det finansielle marked Hvilken lånestrategi skal du vælge? Fastforrentet obligationslån Valutalån Fastforrentet obligationslån Valutalån Tilpasningslån Renteloft Optioner Fastforrentet obligationslån

Læs mere

Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale. Udgået materiale

Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale. Udgået materiale Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale 2 Jyske Invest favorit obligationer De bedste af 200.000 obligationer i én portefølje Obligationer i porteføljen sikrer

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Alm. Brand Bank Hvad er OpsparingPlus? OpsparingPlus er et fuldmagtsprodukt som Alm. Brand Bank (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med OpsparingPlus er at give dig det bedst mulige risikojusterede

Læs mere

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa!

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Nyhedsbrev Kbh. 5. maj. 2015 Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Efter 14 mdr. med stigninger kunne vi i april notere mindre fald på 0,4 % - 0,6 %. Den øgede optimisme

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2010 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning Hovedaktivitet Sparekassen Thy

Læs mere

Korte eller lange obligationer?

Korte eller lange obligationer? Korte eller lange obligationer? Af Peter Rixen Portfolio manager peter.rixen @skandia.dk Det er et konsensuskald at reducere rentefølsomheden på obligationsbeholdningen. Det er imidlertid langt fra entydigt,

Læs mere

Jyske bank marts 2008. JB Dollars 2010. En investering, der følger med dollaren op

Jyske bank marts 2008. JB Dollars 2010. En investering, der følger med dollaren op Jyske bank marts 2008 JB Dollars 2010 En investering, der følger med dollaren op Omslag_jyske_dollars_ny.indd 1-2 04-03-2008 11:22:07 Investering i en dollarstyrkelse Vil du gerne tjene penge på en dollarstyrkelse?...

Læs mere

Q Nykredit KOBRA

Q Nykredit KOBRA Q2 2018 Nykredit KOBRA Om strategien KOBRA er ikke en traditionel investering i obligationer, men en specialiseret, kompliceret og avanceret investering med betydelig større risici end en traditionel investering

Læs mere

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Der er ikke sket ændringer i Aabenraa Kommunes portefølje

Læs mere

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer Private Banking Portefølje et nyt perspektiv på dine investeringer Det er ikke et spørgsmål om enten aktier eller obligationer. Den bedste portefølje er som regel en blanding. 2 2 Private Banking Portefølje

Læs mere

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Maj 2010 xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Fire gode alternativer til placering af overskudslikviditet eller værdipapirinvesteringer Henvender sig til aktie- og anpartsselskaber samt erhvervsdrivende

Læs mere

1 Indledning Retningslinjer for aktiver Retningslinjer for passiver Retningslinjer for leasing...4

1 Indledning Retningslinjer for aktiver Retningslinjer for passiver Retningslinjer for leasing...4 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...1 2 Retningslinjer for aktiver...2 3 Retningslinjer for passiver...4 4 Retningslinjer for leasing...4 1 Indledning Finansstrategien indeholder retningslinjer for styring

Læs mere

Nationalbankens indtjening og risiko under krisen

Nationalbankens indtjening og risiko under krisen 69 Nationalbankens indtjening og risiko under krisen Søren Schrøder og Susanne Hougaard Thamsborg, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Centralbanker verden over har spillet en vigtig rolle under den finansielle

Læs mere

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Nyhedsbrev Kbh. 3. sep. 2015 Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Uro i Kina sætte sine blodrøde spor i aktiemarkederne i august måned. Vi oplevede de største aktiefald

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9 Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2004 2003 2003 Netto

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort: Udsigt til fortsat lave renter

Renteprognose. Renterne kort: Udsigt til fortsat lave renter Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Vi forventer ikke, at hverken ECB eller Nationalbanken vil justere på renterne i løbet af de næste 12 måneder. Kronen har været stabil over for Euro uden Nationalbankens

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

Produkter i Alm. Brand Bank

Produkter i Alm. Brand Bank Alm Brand Bank Produkter i Alm. Brand Bank De nye regler om investorbeskyttelse træder i kraft d. 1. november 2007. Ifølge disse er Alm. Brand Bank forpligtet til at informere vore kunder om de risici,

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 14 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen og en

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31.03.2012 0 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015 ULTIMO JULI 2015 Foreningens formål Foreningens formål er fra offentligheden at modtage midler, som under iagttagelse af et princip om absolut afkast anbringes i danske stats og realkreditobligationer,

Læs mere

Regler for økonomistyring og registreringspraksis Afsnit 8 Finansiel styring og betalingsformidling Pkt. 8.1 Generelt Bilag Finansiel politik

Regler for økonomistyring og registreringspraksis Afsnit 8 Finansiel styring og betalingsformidling Pkt. 8.1 Generelt Bilag Finansiel politik Regler for økonomistyring og registreringspraksis Afsnit 8 Finansiel styring og betalingsformidling Pkt. 8.1 Generelt Bilag 8.1.1 Finansiel politik Forelagt revisionen: Juni 2018 Godkendt økonomidirektøren:

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST Gælder fra den 1. november 2014 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Banken investerer efter eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: 08.02.2016 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Inflationsforventningerne er faldet yderligere med de faldende oliepriser. De medfører, at vi ser større sandsynlighed for, at ECB vil sænke renten

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi Oktober 2017 Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle portefølje,

Læs mere

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen?

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.1 Redegør for, hvad begrebet pengepolitik omfatter. 5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.3 Siden finanskrisen begyndelse i 2007 har

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport april 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport april 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport april 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faaborg-Midtfyn Kommune anbefales at indgå renteswap

Læs mere

Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter.

Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter. 1. Indledning og resume: Til bestyrelsen i Fælleskassen Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter. Formålet med denne rapportering er

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Hvad er en obligation?

Hvad er en obligation? Hvad er en obligation? Obligationer er relevante for dig, der ønsker en forholdsvis pålidelig investering med et relativt sikkert og stabilt afkast. En obligation er i princippet et lån til den, der udsteder

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten

Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten Med en voksende globalisering og større samhandel med udenlandske kunder har mange virksomheder behov for og ønske om at sikre virksomheden mod fremtidige udsving

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: RTL Rente 23.12.2015 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Vi forventer, at Nationalbanken selvstændigt vil hæve renten snart og formentligt i løbet af 1. kvartal. Det vil få de korte renter som

Læs mere

Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb?

Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb? Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb? Din virksomhed påvirkes af bevægelser på rentemarkedet. Nordea Markets tilbyder skræddersyede

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: 03.05.2016 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Efter rentesænkning fra ECB har vi ikke yderligere forventning om rentenedsættelse. Sandsynligvis forholder Nationalbanken sig passivt i 2016, hvorfor

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 6. marts 2012 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - Rapportering pr. 29. februar 2012 Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Finansieringspolitik for Varde Kommune

Finansieringspolitik for Varde Kommune Finansieringspolitik for Varde Kommune 1. Formål I finansieringspolitikken fastlægges rammer og retningslinier for styringen af kommunens finansielle porteføljer, herunder Placering af likviditet og pleje

Læs mere

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.)

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.) Markedsudvikling 2005 for firmapensionskasser Konklusioner Firmapensionskasserne præsterede samlet betragtet et resultat efter skat på 287 mio. kr. i 2005 svarende til 5 pct. af egenkapitalens størrelse.

Læs mere

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk marts 2010 Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk Listen omfatter de finansielle transaktioner, Energinet.dk (virksomheden) kan benytte i relation til låntagning, herunder lån og afledte

Læs mere