1. Godkendelse af dagsordenen for mødet mellem Farmakopénævnet og eksperterne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Godkendelse af dagsordenen for mødet mellem Farmakopénævnet og eksperterne."

Transkript

1 Mødet mellem Farmakopénævnet, de danske eksperter til EDQM og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt mandag den 29. maj 2017 i Lægemiddelstyrelsen Tilstede fra Farmakopénævnet: Formand Anna Arnecke (Farmakognosiudvalget), næstformand Klaus Jensen (Kemiudvalget), Christian Houghton (Biologiudvalget) og Poul Bertelsen (Farmaciudvalget). Fra den danske Ph. Eur. delegation: Lone Stengelshøj Olsen og Erik Wolthers, De danske Ph. Eur. eksperter: Peter Annel (1), Anne Munk Jespersen (6), Robert Klasson (7), Birthe Moesgaard (10A), Annette Bauer-Brandl (12), Inge Overby Jensen (14), Erik Østergaard (15), Peer Lyng Frandsen (15V), Vagn Neerup Handlos (16 & PHP), Christian G. Houghton (ALG), Annette Ekblond (CTP), Kim Nordfjeld (NBC), Jukka Rantanen (PAT), Leif Kongskov (P4bio), Birgitte Corydon (PRP) og Hassan Kassem (ST). Fra Lægemiddelstyrelsen: Enhedschef Merete Hermann, sektionsleder Lone Stengelshøj Olsen, sektionsleder Leif Kongskov samt Erik Wolthers, nævnets sekretær. Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsordenen for mødet mellem Farmakopénævnet og eksperterne. 2. Habilitet / Declaration of Interest 3. Orientering fra Lægemiddelstyrelsen. 4. Eventuelle meddelelser fra formanden og sekretariatet 5. Udvikling omkring risikovurdering som retningsgiver til udvalgenes standardiseringsarbejde. 6. Eksperter til EDQM, til- og fratrædelse i det sidste halve år 7. Rapporter fra Farmakopénævnet samt det nye Biologi-udvalg samt Farmaci-, Farmakognosi- og Kemiudvalget.

2 8. Ph.Eur. arbejdet. a) Orientering om arbejdet i Kommissionen. b) Deltagelse i den danske delegation. 9. De danske eksperters beretning omkring årets arbejde i deres ekspert- eller arbejdsgruppe. 10. Danske Lægemiddelstandarder En udgave af DLS til ikrafttræden den 1. juli 2017 er i arbejde. 11. Eventuelt Ad 1) Formanden, Anna Arnecke, indledte med at byde velkommen til dagens møde. Dagsordenen blev godkendt. Næste møde mellem Farmakopénævnet og eksperterne: Der vil blive indkaldt til det næste møde med eksperterne som forventes at finde sted i foråret straks efter farmakopénævnsmødet i november Ad 2) Erik Wolthers gjorde rede for anvendelse af Declaration of Interest som instrument til at sikre transparens. Deltagerne fik mulighed for at angive en eventuel sådan i forbindelse med mødets punkter. Ad 3) Enhedschef Merete Hermann berettede fra Lægemiddelstyrelsen: I Lægemiddelstyrelsen har vi en klar strategi for de næste fem år. Den består dels af en overordnet strategi, dels af fire fagstrategier samt en række tværgående strategier. Visionen er, at Lægemiddelstyrelsen skal i europæisk topklasse og strategien skal få os dertil. Midlerne skal komme dels fra gebyrløft fra Lægemiddelområdet (i høring pt.) og forhåbentlig også på området for medicinsk udstyr, dels fra en lean-transformation, som vi har taget hul på og som implementeres fuldt over 2017/-18. Vi får hjælp fra konsulent, men ellers skal det være vor lean. Og er hos os ikke et besparelsesprojekt. Ud over det er vi som styrelse påvirket af Brexit. Danmark går fuldt efter, at EMA skal komme til København. Derudover skal mange af de EU-opgaver, som i dag håndteres af den britiske lægemiddelstyrelse, fordeles ud i medlemslandene.

3 Som led i Lægemiddelstyrelsens forstærkede engagement i europæisk og internationalt standardiseringsarbejde har laboratoriet ansat en yderligere AC er samt en laborant til dette arbejde med Ph.Eur.-metodeafprøvning. Lægemiddelstyrelsen har forstærket samarbejdet med vor kinesiske genpart i form af et Memorandum of Understanding med meget på lægemiddelområdet. Aftalen blev underskrevet i forbindelse med statsministerens Kinarejse. Så alt i alt en oprustning af Lægemiddelstyrelsen Erik Wolthers refererede med henblik på standardiseringsarbejdet: Folketinget har besluttet, at en prøveordning med cannabis til medicinsk brug skal træde i kraft fra 1. januar Det har sendt vore jurister på overarbejde med udarbejdelsen af det nødvendige lovforslag. Laboratoriet har været involveret med at indkredse hvad cannabis er og hvilke kvalitetsog evt. kontrolkrav, der bør stilles. EDQM er kraftigt i gang med at skrive på en monografi for cannabisblomster, og udarbejdelse af monografier for cannabisoleoresin ( harpiks ) er netop kommet på arbejdslisten. Der findes officielle tyske monografier for de to ovenstående, som laboratoriet kunne tage op. Det forventes dog ikke p.t., at dette bliver tilfældet. Arbejdet på at skabe først overblik over og siden en fælleseuropæisk formulary for pædiatriske lægemidler har i en årrække været højt prioriteret hos EDQM. Arbejdet foregår i to parallelle spor, et klinisk/farmakologisk og et farmaceutisk/kvalitetsmæssigt. Danmark er repræsenteret i det første ved overlæge Helle Holst fra Bispebjerg, men ikke i det andet. Siden vort sidste møde har der været afholdt det 155. møde i november 2016 og det 156. møde marts Orientering om Farmakognosiudvalget ved Anna Arnecke: Farmakognosiudvalget holder møde 4 gange årligt. Siden vores sidste møde har vi mødtes i november og i maj, vores møde i februar blev aflyst, da der ikke var fremkommet nogle Pharmeuropamonografier til kommentering. Vi har på de to møder behandlet 24 monografier. Heraf var 3 for kinesiske droger, og 1 var for en homøopatisk droge (digitalis). For 8 af monografierne var der ændringsforslag til forbedrede analysemetoder, og nogle monografier har fået tegninger, der illustrer den mikroskopiske identifikation Vi har fastlagt danske navne for 9 nye droger i Ph. Eur. til DLS. Lægemiddelstyrelsen har dog besluttet, at vi fremover skal undlade at finde på et dansk navn, hvis der ikke allerede eksisterer et veletableret, almindeligt brugt navn. (EW: eksempel: Atractylodis lanceae rhizoma (latin) bliver til Atractylodes lancea rhizome (engelsk) det virker meget kunstigt for os.) Orientering om Farmaciudvalget ved Poul Bertelsen:

4 Siden det sidste møde i dette forum har der været afholdt et møde i februar, mødet i maj blev aflyst på grund af manglende Pharmeuropaindhold. Functionality Related Characteristicks (FRC) giver næsten altid anledning til kommentarer. En række af de foreslåede generelle kapitler har et betydeligt kompedialt indhold. Vi kunne ønske, at Ph.Eur. indførte en skelnen mellem normativt og informativt indhold, ligesom f.eks. ISO har det. Orientering om Kemiudvalget ved Klaus Jensen: Udvalget holder støt fire møder om året, svarende til de fire Pharmeuropaudgaver. Vi kommenterer fortsat på alt det, vi finder relevant i monografiforslagene ikke bare hvad der er nyt eller ændret. Vi har nu haft fat i de første færdigvaremonografier. Den danske industri er utvetydig imod sådanne mener, at de sluger alt for store ressourcer, og frygter derudover, at de vil fastfryse på et alt for lavt niveau. Denne frygt deles af Lægemiddelstyrelsens repræsentanter. Ad 2 b) Nedenstående oversigt over arbejdet i de enkelte grupper er opstillet efter gruppens nummer/navn og følger ikke det kronologiske forløb af mødet. Ekspertgruppe 1: Microbiological methods and statistical analysis: Peter Annel, NovoNordisk Beretning for EDQM-gruppe 1 for november april 2017 Afholdte møder Møder i gruppen siden sidste farmakopénævnsmøde: 60. møde møde , begge i EDQM i Strasbourg.

5 Væsentligste emner / aktiviteter Mange nye medlemmer i gruppen. Gruppen drøftede på deres møde i april det kommende mikrobiologiske symposium, som afholdes i EDQM i Strasbourg. Temaet for symposiet er baggrund for og indhold i de opdaterede kapitler Methods of preparation of sterile products, Biological Indicators in the Preparation of sterile Products og Alternative Methods for Control of Microbiological quality med tilhørende eksempler. Jeg har påtaget mig at stå for præsentationen vedr Mere information kan findes på EDQM Microbiology Symposium webpage. Følgende arbejdet med de relaterede kapitler Methods of preparation of sterile products og Biological Indicators in the Preparation of sterile Products har gruppen fundet det relevant og ønskeligt at ajourføre kapitel Application of the F 0 concepts to steam heat sterilisation of aqueous preparations, så det også vil omfatte det analoge koncept F H for tørsterilisation. Jeg har udarbejdet et udkast, som blev behandlet på mødet i april og det er aftalt, at det portugisiske medlem Monica Miranda og jeg i samarbejde med sekretæren viderebearbejder udkastet på baggrund af input modtaget på mødet. Drøftelser af forslag til inkorporering og brug af mikrobiologiske hurtigmetoder, beskrevet i 5.1.6, i sammenhæng med Process Analytical Technology (PAT) i udkast til nyt kapitel Generel enighed om det hensigtsmæssige i koordination kapitlerne imellem, så meget mere som PAT er nævnt som anvendelsesområde for alternative, mikrobiologiske metoder. Kommende møde og aktiviteter Mikrobiologisk symposium oktober 2017 i EDQM i Strasbourg (EDQM Microbiology Symposium webpage). Dato for næste møde i gruppen er ikke fastlagt Måske skulle du fortælle, at vi deltager i arbejdet med at vurdere en metode til glycan-mapping til monografien Erythropoietin concentrated solution (1316): Fra: BSP Progress Report (PA/PH/BIO (17) 5), marts 2017:

6 Status for arbejdet i EDQM Ekspertgruppe 6B Blod og blodprodukter Oktober 2016 Preben Østfeldt Følgende hovedemner er og har været behandlet af gruppen inden for det sidste år: Monografi 1646 Human Plasma (Pooled and treated for virus inactivation) Det er tidligere blevet foreslået af den Svenske delegation at sænke grænsen for Hepatitis A virus antistoffer fra 1,0 til 0,2 IU/ml. Dette ud fra den begrundelse at der er lav Hepatites A antistof titer i blod fra donorer i den vestlige verden. På baggrund af en sikkerhedsevaluering foretaget af EMA / BWP har gruppen tidligere foreslået en ny grænse på 0,6 IU/ml (møde 96, oktober 2015 sendt i høring i Pharmeuropa). Dette blev ikke umiddelbart accepteret af den Svenske delegation, der i høringssvar foreslog følgende tilføjelse: A lower minimum limit could be approved if justified and authorised by the competent authority. Hvilket ikke blev betragtet som acceptabelt af gruppen. Der er fra PPTA Pathogen Safety Steering Committe modtaget data, der indikerer, at en lavere grænse kan være sikker. Data er modtaget i fortrolighed. PPTA bliver forespurgt, om data må deles med EMA hvorefter de i givet fald vil blive forelagt BWP for en vurdering. Monografi 1527 Human anti-d immunoglobulin for i.v. Optaget på arbejdsprogrammet på foranledning af Schweitz.

7 Anti A og Anti B haemagglutinin skal efter monografien testes efter (metode B) B foreskriver en første fortynding af prøven til 25 g/l hvorefter der foreteges en x2 fortyndingsrække til titerbestemmelse. Da der imidlertid er markedsførte produkter med indhold under 25 g/l, er det uklart hvordan disse skal testes og evalueres i forhold til monografiens krav (The maximum allowable titre is 64 when the preparations are titrated from 25 g/l). Der er nedsat en undergruppe, der skal komme med et forslag til hvordan produkter med indhold < 25 g/l skal testes og evalueres. Monografi 903 Fibrin sealant kit Der er behov for en præcisering af hvordan FXIII skal beskrives og hvilke krav, der skal være til indholdet af FXIII i komponent 1 (fibrinogen concentrate). Ikke alle præparationer beskriver FXIII som en aktiv forbindelse og nogle præparationer har et FXIII indhold under 10 IU/ml. Det bliver præciseret, at FXIII skal overholde en grænse på % af stated potency hvis FXIII er deklareret som aktiv forbindelse og uanset om indholdet er over eller under 10 IU/ml. Ændringen bliver sendt i høring i Pharmeuropa. Procoagulant activity tests for immunoglobulins Relevant for Human Normal immunoglobulin for intravenous administration (0918) og Human Normal immunoglobulin for subcutaneous administration (2788). Referat fra stakeholder møde Measurement Methods for Procoagulant Activity of Immunoglobulins arrangeret af PPTA og afholdt i Rockville (US). Der arbejdes på at identificere en eller flere metoder, der er egnede til at måle prokoagulant aktivitet i immunoglobuliner med tilstrækkelig følsomhed. Der er flere metoder i spil: Chromogeic assay Thrombin generating assay (TGA) non-activated partial thromboplastin time (naptt) Ingen af disse er det åbenlyse valg, da der er fordele og ulemper ved alle tre. De tre metoder vil blive testet i interlaboratorie studiet i forbindelse med BSP143 Monografi human coagulation factor VIII (rdna) Nyt på gruppens arbejdsprogram er opdatering af monografi Den nuværende monografi inkluderer både full-length FVIII og B-domain deleted FVIII ligesom den både inkluderer den aktive substans (concetrated solution) og færdigvare. Derudover er der kommet flere FVIII produkter på markedet siden monografi 1641 blev etableret.

8 Det er forventningen, at arbejdet vil munde ud i, at monografi 1643 kun vil omfatte concentrated solution af full length FVIII. Der forventes så en ny concentrated solution for de eksisterende B-domain modified/deleted FVIII produkter samet en eller to monografier for færdigvaren. Arbejdet varetages af en undergruppe, hvor jeg er medlem. Arbejdsgruppen etablerede sig formelt i forlængelse af gruppe 6B s møde i oktober V. Lièvre (ANSM - FR) blev valgt som rapporteur for denne revision. Første aktivitet bliver at indhente informationer fra de producenter, der har FVIII produkter på markedet i EU. Status for arbejdet i EDQM Ekspertgruppe 10 A Organic chemicals Birthe Moesgaard Kort referat fra Exp. gr. 10A møde april Deltagere: 12 ud af 19 medlemmer + 3 fra EDQM laboratoriet. Gruppens arbejder med at lave udkast til nye, samt revisioner af eksisterende monografier til de monografier for syntetiske og semi-syntetiske organisk aktive substanser og excipienter, som allokeres af Pharmakopé Kommissionen til gruppen. Pt. arbejder gruppen ikke med færdigvare-monografier, men det kan blive relevant i fremtiden for et antal af de aktive substanser, der hører under gruppen f.eks. paracetamol. Arbejdsprogrammet inkluderer pt. 81 monografier heraf 17 nye og 64 revisioner. o Hørende til disse 81 monografier, var i marts 29 (36 %) drafts i høring i PE og umiddelbart efter april mødet blev yderligere 8 drafts sendt i høring, og ydermere 3 drafts var meget tæt på at kunne sendes i høring i PE - dvs. i alt 49 %. o Generelt er der visse udfordringer ifht. arbejdet med at udvikle og optimere related substances test i monografierne, så som Urenhederne listet i monografierne er ikke altid tilgængelige. Nye urenheder fra nye producenter med forskellige urenhedsprofil og/eller nye synteseveje skal kontrolleres. Ofte er der kun meget små mængder urenheder (10 20 mg) tilgængelige for arbejdet med validering eller verificering af nye og modificerede metoder, samt til at etablere relevante CRS er. Nogle producenter er ikke særligt villige til at samarbejde, og levere data (validerings, batch data osv.) og prøver (substans, urenheder og CRS kandidater). Det er ikke usædvanligt, at producenter med nye urenhedsprofiler, ikke samarbejder tidligt i forløbet, men i stedet kommer med kommentarer efter monografi forslaget er kommet i høring i PE, hvilket betyder en gen-start af arbejdet med at udvikle/optimere en test for related substances. For et antal meget gamle monografier, har det ikke været muligt at påbegynde arbejdet, da EDQM ikke har kunne få dokumentation eller prøver.

9 Gruppen var blevet bedt om ligesom de øvrige ekspertgrupper at diskutere kommissionens udkast til dokumentet Finished product monographs general principles. Gruppen blev enige om, at færdigvaremonografier skal ses som en del af et større Quality management system, der også indkluderer API-monografierne. Færdigvare monografierne skal derfor kun omfatte nedbrydnings-produkter og se bort fra syntese-urenheder, da disse er omfattet af API-monografierne. Dog er det en forudsætning, for at kunne udvikle en tests for related substances til FP-monografier, at der er prøver af synteseurenhederne tilgængelige for arbejdet. Ellers er det ikke muligt at kunne skelne mellem toppe, stammende fra hhv. synteseurenheder og nedbrydningsurenheder. Kommissionen arbejder videre på deres udkast til dokumentet, med input fra forskellige ekspertgrupper, og tager en endelig beslutning på juni-mødet. Birthe Moesgaard / 9. maj 2017 Status for arbejdet i EDQM Ekspertgruppe 14 - Radioaktive lægemidler Inge Overby 2 møder i i april og 1 kommer i december Ny monografi for Tc-99m injektionsvæske, fremstillet ved anvendelse af cyclotron-produceret Tc-99m blev færdig i 2016, fremstillingsmetoden anvendes ikke i Danmark endnu, men kan komme på tale ved fremtidige mangelsituationer på Tc-99m. Monografien resulterer i en del opdateringer af eksisterende Tc-99m monografier. Tc-99m-mebrofenin monografi er blevet opdateret pga problemer med den skrevne tekst for opløsning af referencematerialet og en ændring af specifikationsgrænser for radiokemisk renhed er undervejs. Hovedparten af monografier der pt. bliver behandlet er PET-monografier. Flour-18-Dopa med nukleofil substitution er under pt i høring. Fremstilling af F-18-DOPA med denne metode vil resultere i at PET-centrene kan producere større mængder end med den nuværende elektrofile syntesemetode. Andre nye præparatmonografier er Y-90 Edetreotide (til terapeutisk brug) og Ga-68-PSMA (Ga-68 mærket med en ligand, som er i stand til at binde til PSMA (Prostate specific membrane antigene), skal anvendes til diagnose af prostate cancer. Gruppen arbejder desuden med tekst omkring validering af de metoder der er specielle for de radiofarmaceutiske præparater. Gruppen arbejder sammen med radiokemigruppen under EANM European Assosiation of Nuclear Medicine. Der er kommet mere fokus på validering af metoderne - også fra EDQM s side. Der er kommet flere i gruppen, der er kommet en fra Tyrkiet og en fra Indien. Vi har dog ikke set dem til møderne endnu. Pt er der 5 (ekspert og fleres specialister) fra Tyskland, dog forventes 2 at gå på pension næste år. Inge Overby/

10 Status for arbejdet i EDQM Ekspertgruppe 15 - Human vaccines and sera Erik Østergaard Statusrapport fra Gruppe 15, maj 2017 To møder i Gruppe 15, møde 125 og 126, er blevet afholdt siden den seneste rapport i Siden sidste møde er der udpeget en ny formand for gruppe 15: Svein Rune Andersen fra NoMA afløser Kaare Hasløv, fra SSI. Nye og reviderede monografier som er vedtaget Substitution af in vivo metoder med in vitro-metoder til kvalitetskontrol af vacciner (5.2.14): Dette nye kapitel vejleder om substitution af in vivo metoder med in vitro metoder. Vejledningen er anvendelig i tilfælde hvor en direkte validering af in vitro metoden over for in vivo metoden ikke er mulig. Eksempler hvor in vivo potency tests og in vivo safety tests kan erstattes med in vitro metoder er nævnt. Poliomyelitisvaccine (oral) (0215): Teksten blev revideret for at harmonisere kvalitetskravene med WHO s recommendation fra Revisionen introducerer brugen af transgene mus i stedet for aber i neurovirulenstesten og udvider brugen af MAPREC assayet som en genetisk markør som test for konsistency af produktionen. I denne forbindelse er kapitlet "Test for neurovirulens af poliomyelitisvaccine (oral) (8.1.1)" blevet slettet. Test for extraneous agents i virusvacciner til human brug (2.6.16): Kapitlet er gennemgående revideret med indførsel af en risikovurdering som del af analysestrategien for at teste for extraneous agents. Anvendelse af molekylære metoder til påvisning af specifikke virus og/eller bred detektion af virus tillades. Som led i revisionen blev test i voksne mus og marsvin slettet da in vitro testene gør test i dyr overflødig. Der må kun anvendes museunger og æg til analyseformål, hvis en risikovurdering indikerer, at testene giver en reduktion i risiko. I forbindelse med revision af kapitel er Cellesubstrater til produktion af vacciner til human brug (5.2.3) blevet harmoniseret med kapitel med hensyn til afsnittene "Test på dyr" og "Test for specifikke virus" Monografier der fjernes fra Ph. Eur. Koleravaccine (0154), koleravaccine (frysetørret) (0155) og tyfus vaccine (frysetørret) (0157): Disse vacciner anses for forældede, anbefales ikke længere af WHO og markedsføres ikke længere I Europa. Monografier og kapitler under udarbejdelse Meningokok polysaccharidkonjugat: Forslag til ny monografi blev tilføjet til arbejdsprogrammet. Monografien dækker de quadrivalente A-, C-, Y-, 135-W-konjugerede polysaccharidvacciner.

11 Kvantificering og karakterisering af rest-værtscelle-dna (2.6.35): I den nye version af det generelle kapitel "Cellesubstrater til produktion af vacciner til human brug beskriver et afsnit risikovurderingen og risikostrategien vedrørende størrelsesfordeling af rest-værtscelle-dna. Metoden til at definere passende acceptkriterier for indhold af rest-værtscelle DNA er nævnt i denne forbindelse. De mest udbredte metoder til kvantificering af værtscelle DNA er ikke beskrevet grundigt, og derfor er et nyt kapitel (2.6.35) til dette formål under udarbejdelse: real-time kvantitativ PCR og en immunoenzymatisk metode (Threshold assay). Efter en høring med andre biologiske ekspertgrupper er området udvidet til at dække rest-dna i produkter produceret på basis af alle typer cellesubstrat. Aluminiumfosfat anvendt som vaccine adjuvans (3065): Forslag til ny monografi er tilføjet til arbejdsprogrammet for Gruppe 9. Undergruppe er nedsat for at koordinere arbejdet med Gruppe 9. Krav til karakterisering af aluminiumfosfat diskuteres. Revisioner Influenzavacciner (0158) (0159) (0869) (2053) (2308) (2149): Monografierne er under revision for at præcisere at udgangspunktet for optælling af 15 passager af working seed lots, er fra kandidat vaccinevirustrinnet. Resterende pertussis toxin og irreversibilitet af pertussis toxoid (2.6.33): Det generelle kapitel er under revision for at introducere en in vitro CHO-celle clustering assay som alternativ til histamin sensibiliseringstest hos mus. Der er ønske om at foretage en spørgeskemaundersøgelse hos producenter af pertussis toxoid, da relevansen af analysen ønskes belyst. Koppevaccine: Diskussion om ny koppevaccine indeholdende modificeret Vaccinia Ankara - Bavarian Nordic (MVA-BN) virus skal være del af koppevaccinemonografien (7.2.5) Sletning af test for abnorm toksicitet (ATT): Kapitel er blevet slettet og dermed eksisterer kravet om at udføre testen for abnorm toksicitet ikke længere. Dette medfører at 36 vaccinationsmonografier samt monografier for botulinumtoksiner og Animal immunosera til human brug er i høring med henblik på at få fjernet ATT. Status for arbejdet i EDQM Ekspertgruppe 15V - Veterinary vaccines and sera Peer Lyng Frandsen Ekspertgruppen arbejder koncentreret med extraneous agents. Der foregår en massiv omskrivning af gældende monografier, så der er rigtig mange opdateringer af monografier forude. Status for arbejdet i EDQM arbejdsgruppe ALG - Allergen products Christian G. Houghton

12 Arbejdsgruppen ALG-WG har afholdt to møder i Strasbourg i løbet af 2013 med det formål at få færdiggjort udarbejdelsen af 5 monografier for allergenic source materials: Pollens for allergen products (2627) Hymenoptera venoms for allergen products (2623) Mites for allergen products (2625) Animal epithelia and outgrowths for allergen products (2621) Moulds for allergen products (2626) Desuden har vi opdateret monografien Allergen Products (1063) så den nu reflekter indholdet af ovennævnte 5 monografier samt tilføjet en reference om anvendelse allergen specifikke referencematerialer. Samtlige dokumenter er nu publiceret i Pharmaeuropa (26.3). Status for arbejdet i EDQM Ekspertgruppe ST - Standard terms Hassan Kassem Beretning for Standard terms working party Carmen Morena trådte tilbage som formand. Hun har været formand i 9 år. Sven Erik Hillver fra Sverige har overtaget posten som formand. Derudover er der kommet en del nye medlemmer til gruppen. Arbejdsgruppen for standardtermer overvejer nu en bredere vifte af termer, som ikke kun relatere sig til markedsføringstilladelsen, mærkning osv. Dette er for at tillade optagelse af termer, der specifikt er nødvendige for bivirkningsrapportering, og som ikke er egnede til markedsføring eller mærkning. Transmammary og Transplacental er nogle eksempler på disse specifikke termer. De er ikke en direkte administrationsvej, men bliver brugt i forbindelse med bivirkningsrapportering. Optagelsen af disse termer er for at opnå en harmonisering. Men for at kunne håndtere disse nye typer af begreber, skal standard Terms databasen ændres for at sikre, at de ikke blandes med de "traditionelle" standardtermer, som fortsat er hovedfokus for databasen. Flushing solution er et andet eksempel. Termen er ansøgt af EMA for at dække en opløsning, der er inkluderet i den pakning som er en del af det godkendt produkt (men er i sin egen beholder inden for den samlede emballage). Opløsningen indeholder ikke noget aktivt stof og bliver ikke anvendt til rekonstituering. Den indeholder nøjagtigt de samme hjælpestoffer som det færdige produkt, men uden aktivt stof og er beregnet til at blive brugt til at skylle infusionsslangerne efter infusion af det færdige produkt. Der er blev spurgt indtil, hvordan disse produkter blev behandlet i de forskellige lande. Bliver det betragtet som medicinsk udstyr, et lægemiddel eller noget andet?

13 Konklusionen, var at disse produkter ville være til gavn, hvis de er en del af et harmoniseret identifikationssystem, og at standard Terms databasen kunne være et muligt sted for det. Desuden var der en anmodning om at der skal reflekteres over, om det er muligt at forbedre samarbejdet mellem de anmodende myndigheder og STWP, især for anmodninger, der kommer via EMA. Man refereret til en sag, hvor anbefalingen fra STWP blev sendt til EMA, og der var ingen yderligere korrespondance, der tyder på, at QWP ønskede at genåbne diskussionerne. Baggrunden til anmodningen skyldes den nylige anmodning om " Granules in capsule for opening ", hvor gruppen anbefalede udtrykket Granules in single-dose container. Det ser ud til at QWP ikke ville følge anbefalingen og i stedet ville bruge " Granules in capsule for opening ". STWP mener at det er en forkert måde at præsentere produktet på, siden kapslen ikke skal sluges. Men forudser en masse fejl, hvor folk vil sluge det, selvom produktet er til børn, da definitionen på børn går op til 18 år. Firmaet argumenteret at det ikke kan pakkes på andre måder, på grund af den lille dosering. Der var yderligere diskussion om gelatinekapslen skulle betragtes som den primære emballage. Men selvom gelatine er i princippet den primære pakning, så har man valgt at inkluderet det i afsnit 6.1, på bagrund af dens sammensætning. DLS bliver fremsendt til udgivelse til 1. juli. Denne udgave afspejler DLS , blot opdateret med nyt og ændret fra Ph.Eur. s supplementsbind 9.2. På grund af problemer i den kemiske analyse af Erythromycinethylsuccinat udsendte EDQM en hasteopdatering. Denne trådte i kraft den 1. maj 2017, altså uden for de sædvanlige faste tidspunkter til 1. januar, april og juli.

Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt. fredag den 29. november 2013 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen.

Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt. fredag den 29. november 2013 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen. Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt fredag den 29. november 2013 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen. Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsordenen. Godkendelse af referaterne

Læs mere

Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency

Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency FARMAKOPÉNÆVNET Den Danske Ph.Eur. delegation Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt onsdag den 4. november 2015 kl. 14:00

Læs mere

mandag den 8. november 2010 kl. 14:00

mandag den 8. november 2010 kl. 14:00 FARMAKOPÉNÆVNET Farmakopénævnet Den Danske Ph.Eur. delegation Det 98. møde i Farmakopénævnet blev afholdt i Lægemiddelstyrelsen. Dagsorden: mandag den 8. november 2010 kl. 14:00 1. Godkendelse af referatet

Læs mere

Onsdag den 16. november 2011 kl. 14:00

Onsdag den 16. november 2011 kl. 14:00 FARMAKOPÉNÆVNET Farmakopénævnet Den Danske Ph.Eur. delegation Det 99. møde i Farmakopénævnet blev afholdt Onsdag den 16. november 2011 kl. 14:00 i Lægemiddelstyrelsen. Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsordenen.

Læs mere

Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt. mandag den 5. november 2012 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen.

Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt. mandag den 5. november 2012 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen. Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt mandag den 5. november 2012 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen. Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsordenen. Godkendelse af referaterne

Læs mere

blev afholdt onsdag den 22. april kl. 13:30 i Sundhedsstyrelsen.

blev afholdt onsdag den 22. april kl. 13:30 i Sundhedsstyrelsen. Mødet mellem Farmakopénævnet, de danske eksperter til EDQM og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt onsdag den 22. april kl. 13:30 i Sundhedsstyrelsen. Tilstede fra Farmakopénævnet: Formand Steen

Læs mere

Optagelse af produkter på Lægemiddelstyrelsens liste - Dansk dyrket og fremstillet cannabis

Optagelse af produkter på Lægemiddelstyrelsens liste - Dansk dyrket og fremstillet cannabis Forsøgsordningen med medicinsk cannabis Optagelse af produkter på Lægemiddelstyrelsens liste - Dansk dyrket og fremstillet cannabis Kristine Hvolby og Karoline Holm Enhed for lægemiddelgodkendelse, Lægemiddelstyrelsen

Læs mere

Det årlige møde mellem. De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation

Det årlige møde mellem. De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet Det årlige møde mellem De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet afholdtes mandag den 16. maj 2011 kl. 14 i Lægemiddelstyrelsen. Tilstede fra Farmakopénævnet:

Læs mere

Det årlige møde mellem. De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet

Det årlige møde mellem. De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet Farmakopénævnet Det årlige møde mellem De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet afholdtes torsdag den 27. maj 2010 kl. 14 i Lægemiddelstyrelsen. Tilstede fra Farmakopénævnet:

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder BEK nr 781 af 25/06/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, j.nr. SST 2014061139

Læs mere

Hvilke regulatoriske krav er der til kliniske forsøg, når børn udgør patientgruppen?

Hvilke regulatoriske krav er der til kliniske forsøg, når børn udgør patientgruppen? Hvilke regulatoriske krav er der til kliniske forsøg, når børn udgør patientgruppen? Lone Ekstrøm Ragn, RA/QA Konsulent Tirsdag den 17. juni 2014, 17.10 17.30 Ragn Regulatory Consulting Børn som forsøgsdeltagere

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.5.2018 C(2018) 3193 final KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af 29.5.2018 om ændring af forordning (EF) nr. 847/2000 for så vidt angår definitionen af udtrykket "lignende

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 31.1.2017 C(2017) 403 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 31.1.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 251/2014

Læs mere

Referat af 15. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 30. januar 2014

Referat af 15. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 30. januar 2014 17-02-2014 Sag nr. 14/488 Dokumentnr. 6013/14 Thomas Birk Andersen Tel. 35 29 82 70 Referat af 15. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 30. januar 2014 E-mail: tad@regioner.dk

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 27. juni 2005

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 27. juni 2005 Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 202 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 27. juni 2005 KOMITÉSAG Til underretning

Læs mere

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning Information til foreningens medlemmer Ny Kosmetikforordning Kgs. Lyngby den 4. januar 2010 Den nye Kosmetikforordning blev offentliggjort i EU s Lovtidende den 22. december 2009. Forordningen (der er dateret

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder BEK nr 800 af 25/06/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, j.nr. SST2015060552

Læs mere

1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet for at sikre en effektiv anvendelse af især sygehusmedicin.

1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet for at sikre en effektiv anvendelse af især sygehusmedicin. N O T A T Model for vurdering af lægemidler 04-04-2016 Sag nr. 16/551 Dokumentnr. 13982/16 Thomas Birk Andersen Ann Vilhelmsen 1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet

Læs mere

Lægemiddelstyrelsens perspektiv på pædiatriske studier

Lægemiddelstyrelsens perspektiv på pædiatriske studier Lægemiddelstyrelsens perspektiv på pædiatriske studier DanPedMed 3.3.2017 Marianne Orholm EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1901/2006 af 12. december 2006 om lægemidler til pædiatrisk brug

Læs mere

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 31. maj 2002 (03.06) (OR. en) CONV 75/02 NOTE fra: til: Vedr.: Henning Christophersen konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder BEK nr 952 af 26/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældreministeriet, Lægemiddelstyrelsen, j.nr. 2018050823 Senere ændringer

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

DANSK ORTOPÆDISK SELSKAB BESTYRELSESMØDE. Dato og tid: Tirsdag d 23. oktober 2012 kl. 17.00

DANSK ORTOPÆDISK SELSKAB BESTYRELSESMØDE. Dato og tid: Tirsdag d 23. oktober 2012 kl. 17.00 DANSK ORTOPÆDISK SELSKAB BESTYRELSESMØDE Dato og tid: Tirsdag d 23. oktober 2012 kl. 17.00 Radisson Blu Hotel, mødelokale Directors Referat Deltagere fra bestyrelsen samt sekretariatet: Benn Duus (BD),

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06.

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2017 (OR. en) 11470/17 AGRILEG 145 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 20. juli 2017 til: Komm. dok. nr.: D048947/06 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 27. juni 2005

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 27. juni 2005 Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 204 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 27. juni 2005 KOMITÉSAG Til underretning

Læs mere

Kvalitetssikring af stamceller på Rigshospitalet

Kvalitetssikring af stamceller på Rigshospitalet Kvalitetssikring af stamceller på Rigshospitalet Annette Ekblond, cand.scient ph.d (humanbiolog) Laboratorieleder Kardiologisk Stamcellelaboratorium Kardiologisk Stamcellecenter Hjertecenteret Rigshospitalet

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.12.2014 COM(2014) 727 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, Unionen skal indtage i Underudvalget vedrørende Sundhed og Plantesundhed,

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder BEK nr 182 af 22/02/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Lægemiddelstyrelsen, j.nr. 2017022322 Senere ændringer

Læs mere

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano.

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano. Information om WG45 standard for præstationsprøvninger Der er nedsat en CEN arbejdsgruppe, WG45, for udarbejdelse af en standard for, hvordan man skal afholde og rapportere en præstationsprøvning. Der

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.3.2014 COM(2014) 193 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede Udvalg,

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 2. marts 2005

Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 2. marts 2005 Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 43 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 2. marts 2005 KOMITÉSAG Til underretning

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2008/0045(COD) 26.6.2008 ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af

Læs mere

Bekendtgørelse om naturlægemidler og traditionelle plantelægemidler 1)

Bekendtgørelse om naturlægemidler og traditionelle plantelægemidler 1) Bekendtgørelse om naturlægemidler og traditionelle plantelægemidler 1) I medfør af 5, 34, nr. 2 og 3, og 104, stk. 2, i lov nr. 1180 af 12. december 2005 om lægemidler fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde

Læs mere

Fra den danske Ph. Eur. delegation: Steen Honoré Hansen, Eva Sandberg og Erik Wolthers,

Fra den danske Ph. Eur. delegation: Steen Honoré Hansen, Eva Sandberg og Erik Wolthers, Mødet mellem Farmakopénævnet, de danske eksperter til EDQM og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt torsdag den 25. september 2014 kl. 13:30 i Sundhedsstyrelsen. Tilstede fra Farmakopénævnet: Formand

Læs mere

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Retningslinjer og henstillinger Samarbejde, herunder delegation, mellem ESMA, de kompetente myndigheder og de kompetente sektormyndigheder i henhold til forordning (EU) nr. 513/2011 om kreditvurderingsbureauer

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Vedtægter for ST-rådet

Vedtægter for ST-rådet 0120321405 678977ÿÿ9ÿ 8222202820!"#$ %&'!( )*+,704!-.4)+7 020 Vedtægter for ST-rådet 1: Navn og hjemsted Foreningens navn er ST-rådet og har hjemsted på Aalborg universitets uddannelse Sundhedsteknologi/Biomedical

Læs mere

Høring om ændring af mærkningsbekendtgørelsen og ny vejledning til mærkningsbekendtgørelsen

Høring om ændring af mærkningsbekendtgørelsen og ny vejledning til mærkningsbekendtgørelsen Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S 22.02.2005 Høring om ændring af mærkningsbekendtgørelsen og ny vejledning til mærkningsbekendtgørelsen J.nr.LBA 1.2/LFU so Tak for muligheden for

Læs mere

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat Ekstern høring om ny bekendtgørelse om indsendelse af indlægssedler til Lægemiddelstyrelsen og om udkast til cirkulære om ændring af variationsvejledningen, marts 2011. Link til høringen på

Læs mere

Kommissorium for opdatering af Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. screening for livmoderhalskræft

Kommissorium for opdatering af Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. screening for livmoderhalskræft Kommissorium for opdatering af Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. screening for livmoderhalskræft I lyset af den hastige udvikling inden for området humant papillomvirus (HPV) med mulighed for såvel

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0638/2001 2001/0018(COD) DA 10/12/2001 Fælles holdning vedtaget af Rådet den 6. december 2001 med henblik på vedtagelse af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

TOLDKODEKSUDVALGET. Toldkodeksudvalgets forretningsorden, som vedtaget af. Gruppen for Almindelige Toldforskrifter. under Toldkodeksudvalget

TOLDKODEKSUDVALGET. Toldkodeksudvalgets forretningsorden, som vedtaget af. Gruppen for Almindelige Toldforskrifter. under Toldkodeksudvalget EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR BESKATNING OG TOLDUNIONEN TOLDPOLITIK B1 Generelle toldlovgivningsspørgsmål og toldprocedurer af økonomisk betydning Bruxelles, den 5. december 2001 TAXUD/741/2001

Læs mere

Vedtægter for Elevforeningen ved Musik- & Teaterhøjskolen

Vedtægter for Elevforeningen ved Musik- & Teaterhøjskolen Indhold Vedtægter for Elevforeningen ved Musik- & Teaterhøjskolen 1 Navn og hjemsted 2 Formål 3 Medlemskreds 4 Arrangementer 5 Bestyrelsens sammensætning og konstitution 6 Foreningens daglige drift 7 Bestyrelsesmøder.

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - på Spørgsmål 110 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Bitumen og bituminøse bindemidler Terminologi

Bitumen og bituminøse bindemidler Terminologi Dansk Standard DS/EN 12597 1. udgave 2001-09-18 Bitumen og bituminøse bindemidler Terminologi Bitumen and bituminous binders Terminology DANSK STANDARD Danish Standards Association Kollegievej 6 DK-2920

Læs mere

Vigtigt. 4. Genudstedelse af en BTO Ved genudstedelse af en BTO udfyldes denne rubrik. BTO-referencenummer: Tlf.nr.: Gyldig fra: År Måned Dag

Vigtigt. 4. Genudstedelse af en BTO Ved genudstedelse af en BTO udfyldes denne rubrik. BTO-referencenummer: Tlf.nr.: Gyldig fra: År Måned Dag DET EUROPÆISKE FÆLLESSKAB ANMODNING OM BINDENDE TARIFERINGSOPLYSNING (BTO) 1. Ansøger (fulde navn og adresse) Forbeholdt administrationen Registreringsnr.: Modtagelsessted: Modtagelsesdato: År Måned Dag

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

Bilag III. Ændringer i de relevante punkter i produktresumeet

Bilag III. Ændringer i de relevante punkter i produktresumeet Bilag III Ændringer i de relevante punkter i produktresumeet Bemærk! Disse præparatoplysninger er resultatet af den referralprocedure, som Kommissionens beslutning relaterer til. Præparatoplysningerne

Læs mere

FeF Chemicals A/S Københavnsvej 216 DK 4600 Køge Denmark. Annual Product Review / Product Quality Review / Årsgennemgang

FeF Chemicals A/S Københavnsvej 216 DK 4600 Køge Denmark. Annual Product Review / Product Quality Review / Årsgennemgang FeF Chemicals A/S Københavnsvej 216 DK 4600 Køge Denmark Annual Product Review / Product Quality Review / Årsgennemgang Præsentationen vil dække: Kort præsentation af FeF Chemicals A/S. Gennemgang af FeF

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 9. juni 2015 Forslag om bedre lovgivning i EU Europa-Kommissionen fremlagde

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. december 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. december 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. december 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0324 (NLE) 14372/16 COEST 299 PHYTOSAN 36 VETER 123 WTO 324 UD 235 ENFOCUSTOM 188 LOVGIVNINGSMÆSSIGE

Læs mere

Concilias. Uvildig sikringsrådgivning. Referat af møde i standardiseringsudvalget i. CENELEC TC79/WG1 i Paris 11. og 12.

Concilias. Uvildig sikringsrådgivning. Referat af møde i standardiseringsudvalget i. CENELEC TC79/WG1 i Paris 11. og 12. Referat af møde i standardiseringsudvalget i CENELEC TC79/WG1 i Paris 11. og 12. marts 2014 Deltagene lande med i alt 17 deltagere: Irland, Finland, Sverige, Norge, England, Tyskland, Tjekkiet, Frankrig,

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Første offentliggørelse EFT/EUT EN 12322:1999/A1: Anm. 3 Udløbsdato (30.4.

(EØS-relevant tekst) Første offentliggørelse EFT/EUT EN 12322:1999/A1: Anm. 3 Udløbsdato (30.4. 30.8.2012 Den Europæiske Unions Tidende C 262/29 Meddelelse fra Kommissionen i forbindelse med gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/79/EF af 27. oktober 1998 om medicinsk udstyr

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 289 final 2018/0142 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring og berigtigelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010

Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010 Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010 Indledning Lægemiddelstyrelsen overvåger og kontrollerer produktfejl ved lægemidler på det danske marked med henblik

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet orienterer 3. Bestyrelsens arbejde i 2015 4. Årsrapport 5. Symposium 2015 6. Kendskab

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.9.2017 C(2017) 5467 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.9.2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende egenskaber, jf.

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.9.2015 COM(2015) 449 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelsen af de beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt

Læs mere

Bilag II. Videnskabelige konklusioner

Bilag II. Videnskabelige konklusioner Bilag II Videnskabelige konklusioner 8 Videnskabelige konklusioner Solu-Medro 40 mg pulver og solvens til injektionsvæske, opløsning, (herefter benævnt "Solu- Medrol") indeholder methylprednisolon og,

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8874 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til ansøgninger, jf. artikel 10 i

Læs mere

Artikel 2 GMO, der er omfattet af disse tilladelser. 1. Ansøgninger om markedsføring af genetisk modificerede ( 1 ) EUT L 268 af , s. 24.

Artikel 2 GMO, der er omfattet af disse tilladelser. 1. Ansøgninger om markedsføring af genetisk modificerede ( 1 ) EUT L 268 af , s. 24. 16.1.2004 L 10/5 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 65/2004 af 14. januar 2004 om indførelse af et system til fastlæggelse og tildeling af entydige identifikatorer til genetisk modificerede organismer KOMMISSIONEN

Læs mere

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1) BEK nr 1360 af 18/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1211494 Senere ændringer til

Læs mere

standardiseringsorganisation

standardiseringsorganisation Velkommen Dansk Standard som medlem er Danmarks officielle standardiseringsorganisation 220 medarbejdere Grundlagt i 1926 En erhvervsdrivende fond Mere end 220 S-udvalg Flere end 1900 eksperter Standardiseringsorganisationer

Læs mere

Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter

Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter Denne guide beskriver, hvordan man udfylder skemaet til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter.

Læs mere

(Meddelelser) EUROPA-PARLAMENTET. Forretningsorden for Konferencen af de Europæiske Parlamenters Europaudvalg (2011/C 229/01) PRÆAMBEL

(Meddelelser) EUROPA-PARLAMENTET. Forretningsorden for Konferencen af de Europæiske Parlamenters Europaudvalg (2011/C 229/01) PRÆAMBEL 4.8.2011 Den Europæiske Unions Tidende C 229/1 II (Meddelelser) MEDDELELSER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER EUROPA-PARLAMENTET Forretningsorden for Konferencen af

Læs mere

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012 ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012 2013 Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2012 Sundhedsstyrelsen, 2013 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Fra Ældresagen: Kai Nørrung, Ældresagens sygehusudvalg Region Hovedstaden

Fra Ældresagen: Kai Nørrung, Ældresagens sygehusudvalg Region Hovedstaden Patientinddragelsesudvalget Tværsektoriel udvikling PROTOKOL Møde i: Patientinddragelsesudvalget Dato: 26. august 2015 Kl.: 16.00-18.00 Sted: Regionsgården, Kongens Vænge 2, Hillerød, lokale H 5 Kongens

Læs mere

Retningslinier for implementering af statistisk processtyring (SPC) Del 1: Forudsætninger og aktiviteter

Retningslinier for implementering af statistisk processtyring (SPC) Del 1: Forudsætninger og aktiviteter Dansk standard DS/ISO 11462-1 2. udgave 2007-03-08 Retningslinier for implementering af statistisk processtyring (SPC) Del 1: Forudsætninger og aktiviteter Guidelines for implementation of statistical

Læs mere

Kliniske retningslinjer i 2014

Kliniske retningslinjer i 2014 - Dansk Multidisciplinær Cancer Gruppe for Palliativ Indsats Kære kolleger i det palliative fagfelt Kliniske i Der skal nu indmeldes nye medlemmer til de kliniske, der sættes i gang i med opstartsseminar

Læs mere

Markedsarbejdsgruppemøde

Markedsarbejdsgruppemøde Markedsarbejdsgruppemøde 24. September 2015 24. september 2015 Markedsarbejdsgruppe 1 1 Velkommen Markedsarbejdsgruppemøde den 24. september 2015 Udkast til dagsorden 2 Mandat Diskussion og færdiggørelse

Læs mere

Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet onsdag den 7. november 2007

Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet onsdag den 7. november 2007 Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet onsdag den 7. november 2007 Til stede Erik Brouer, formand, Danske Regioner Karen Stæhr, næstformand, FOA FOA: Stig Ove Jensen Elias Pedersen Danske Regioner:

Læs mere

Ledelsessystemer for fødevaresikkerhed Vejledning i anvendelsen af ISO 22000:2005

Ledelsessystemer for fødevaresikkerhed Vejledning i anvendelsen af ISO 22000:2005 DS-information DS/ISO/TS 22004 2. udgave 2006-06-23 Ledelsessystemer for fødevaresikkerhed Vejledning i anvendelsen af ISO 22000:2005 Food safety management systems Guidance on the application of ISO 22000:2005

Læs mere

Møde i Portøruddannelsesnævnet fredag den 21. september 2007

Møde i Portøruddannelsesnævnet fredag den 21. september 2007 Møde i Portøruddannelsesnævnet fredag den 21. september 2007 Til stede Erik Brouer, formand, Danske Regioner FOA: Kjeld Christiansen Stig Ove Jensen Elias Pedersen Danske Regioner: Steen Norrit Janne Uth

Læs mere

EU-domstolens afgørelse om mutagense-teknikker

EU-domstolens afgørelse om mutagense-teknikker EU-domstolens afgørelse om mutagense-teknikker 19. marts 2019 DanSeed Kobæk Strand Konferencecenter Morten Storgaard EU-domstolens afgørelse om mutagenseteknikker Indhold Sagen kort EU-domstolens afgørelse

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøderne den 12. februar 2009. Referent: Erik Kudahl Ret.1. Mødet blev afholdt hos Steen Ogstrup. Til stede: Dagsorden:

Referat af bestyrelsesmøderne den 12. februar 2009. Referent: Erik Kudahl Ret.1. Mødet blev afholdt hos Steen Ogstrup. Til stede: Dagsorden: Referat af bestyrelsesmøderne den 12. februar 2009. Mødet blev afholdt hos Steen Ogstrup. Referent: Erik Kudahl Ret.1 Til stede: Kim Dalsgaard Lars Storr Uffe Pedersen Erik Kudahl Kenneth Radoor Steen

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.11.2014 COM(2014) 705 final 2014/0333 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1387/2013 om suspension af den fælles toldtarifs autonome

Læs mere

Materialer og genstande Nu og i fremtiden. Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008

Materialer og genstande Nu og i fremtiden. Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008 Materialer og genstande Nu og i fremtiden Temadag, Emballageindustrien/Plastindustrien, 29. Maj 2008 Indhold i præsentation - regler: hvad har vi? - regler : hvad får vi? - særligt fokus: sporbarhed egenkontrol/dokumentation

Læs mere

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Torsdag 27. april 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

Afbud:Brian Lund Madsen, Stig Hansen, Bilal Titrek,, Erik Vestergaard, Tom Nielsen, Ena Juhl

Afbud:Brian Lund Madsen, Stig Hansen, Bilal Titrek,, Erik Vestergaard, Tom Nielsen, Ena Juhl Referat af Integrationsrådets møde den 11. december 2008. Tilstede: Jamal Tabari, Nimer Shama, Farjam A. Davani, Lisbeth Jørgensen, Miasser Hawwa, Sabahat Cilgin Jelena Rajovic, Lolan Ottesen, Lisbeth

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.11.2013 COM(2013) 776 final 2013/0384 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om suspension af den fælles toldtarifs autonome

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse mandag den 19. marts 2007

Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse mandag den 19. marts 2007 Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse mandag den 19. marts 2007 Tilstede: Birgit Andersen, Danske Regioner Anita Bak Johansen, FOA Lotte Meilstrup, FOA Mariana Roslyng-Jensen,

Læs mere

Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem

Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem PEFC Danmark standard PEFC DK 008-02 Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem Revideret standard oktober 2012 PEFC Danmark Amalievej 20 DK-1875 Frederiksberg C Tel: +45

Læs mere

Udførelse af særlige geotekniske arbejder Jordankre Prøvning

Udførelse af særlige geotekniske arbejder Jordankre Prøvning Dansk standard DS 1537 1. udgave 2014-04-30 Udførelse af særlige geotekniske arbejder Jordankre Prøvning Execution of special geotechnical works Ground anchors Testing DS 1537 København DS projekt: M279429

Læs mere

NANOTOP 0,5 mg Kit für ein radioaktives Arzneimittel. ROTOP-NanoHSA 0,5 mg Trousse pour préparation radiopharmaceutique

NANOTOP 0,5 mg Kit für ein radioaktives Arzneimittel. ROTOP-NanoHSA 0,5 mg Trousse pour préparation radiopharmaceutique Bilag I Fortegnelse over lægemidlernes navne, lægemiddelform, styrker, indgivelsesvej, ansøgere, indehavere af markedsføringstilladelser i medlemsstaterne 1 Medlemsstat EU/EEA Indehaver af markedsføringstilladelse

Læs mere

Studienævnsmøde den 19. september Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 19. september Sted: Mødelokale

Studienævnsmøde den 19. september Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 19. september Sted: Mødelokale I N S T I T U T F O R E N G E L S K, G E R M A N S K O G R O M A N S K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Studienævnsmøde den 19. september 2012 M Ø D E R E F E R A T 19. SEPTEMBER 2012 Forum Studienævnet

Læs mere

10728/16 ADD 1 tm/top/hm 1 DGB 2C

10728/16 ADD 1 tm/top/hm 1 DGB 2C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. februar 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2012/0266 (COD) 10728/16 ADD 1 UDKAST TIL RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: PHARM 43 SAN 284 MI 478 COMPET 402 CODEC

Læs mere

Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter

Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter Guide til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter Denne guide beskriver, hvordan man udfylder skemaet til ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter.

Læs mere

Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER

Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER Foredrag holdt ved Nordisk Medicinaldirektørmøde i Tórshavn 23. august 2005 Af Høgni Debes Joensen Jeg er blevet anmodet om at levere et kort indlæg om NOMESKO

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.5.2015 COM(2015) 201 final 2015/0104 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1387/2013 om suspension af den fælles toldtarifs autonome

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 24. august 2014

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 24. august 2014 Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 24. august 2014 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Diverse orienteringer fra Sekretariatet 3. Fondsmidler 2015 4. Fondsmidler 2014 5. Symposium

Læs mere

10729/4/16 REV 4 ADD 1 lma/lma/ef 1 DRI

10729/4/16 REV 4 ADD 1 lma/lma/ef 1 DRI Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2012/0267 (COD) 10729/4/16 REV 4 ADD 1 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: PHARM 44 SAN 285 MI 479 COMPET 403 CODEC 978

Læs mere

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/24/EF

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/24/EF Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/24/EF af 31. marts 2004 om ændring af direktiv 2001/83/EF om oprettelse af en fællesskabskodeks for humanmedicinske lægemidler for så vidt angår traditionelle

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/24/EF. af 31. marts 2004

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/24/EF. af 31. marts 2004 30.4.2004 Den Europæiske Unions Tidende L 136/85 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/24/EF af 31. marts 2004 om ændring af direktiv 2001/83/EF om oprettelse af en fællesskabskodeks for humanmedicinske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.5.2018 C(2018) 2980 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 22.5.2018 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 29/2012 for så vidt angår kravene

Læs mere

Nuværende: Selskabets navn er Psykologisk selskab for børnesagkyndige i familieretlige forhold

Nuværende: Selskabets navn er Psykologisk selskab for børnesagkyndige i familieretlige forhold Vedtægtsændringer, børnesagkyndigt selskab I samarbejde med psykologforeningens sekretariat har vi lavet et tjek af selskabets vedtægter, som på flere områder viser sig at være forældede eller forkerte

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Vedtægter for Spejderne i Ringsted. 1: NAVN OG HJEMSTED Foreningens fulde og officielle navn er Spejderne i Ringsted - i daglig tale Samrådet.

Vedtægter for Spejderne i Ringsted. 1: NAVN OG HJEMSTED Foreningens fulde og officielle navn er Spejderne i Ringsted - i daglig tale Samrådet. Vedtægter for Spejderne i Ringsted 1: NAVN OG HJEMSTED Foreningens fulde og officielle navn er Spejderne i Ringsted - i daglig tale Samrådet. 2: FORMÅL Samrådets formål er at varetage de tilsluttede enheders

Læs mere

2. Kort gennemgang af referat af mødet den 23. september 2013 mhp. eventuel opfølgning

2. Kort gennemgang af referat af mødet den 23. september 2013 mhp. eventuel opfølgning Sekretariatet SFR Klinisk Onkologi REFERAT Møde i: Sundhedsfagligt Råd Klinisk Onkologi Dato: Mandag den 9. december 2013 Kl.: 14.00-16.00 Sted: Nordsjællands Hospital, Hillerød, Indgang 50 A, Det Grønne

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 3. december 2014

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 3. december 2014 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 3. december 2014 Dagsorden 1. Velkomst 2 Sager til diskussion/beslutning 2.1 Hovedbestyrelsens forretningsorden 2015-16 2.2 Afrapportering

Læs mere