Det årlige møde mellem. De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det årlige møde mellem. De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation"

Transkript

1 Farmakopénævnet Det årlige møde mellem De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet afholdtes mandag den 16. maj 2011 kl. 14 i Lægemiddelstyrelsen. Tilstede fra Farmakopénævnet: Formand Steen Honoré Hansen, næstformand Birgitte Møllgaard, Jukka Rantanen og Vagn Neerup Handlos. 17. oktober 2011 T (dir.) ew@dkma.dk Sagsnummer: Fra den danske Ph. Eur. delegation: Steen Honoré Hansen, Eva Sandberg, Lone Stengelshøj Olsen og Erik Wolthers. De danske Ph. Eur. eksperter: Peter Annel (1 & MMM), Steen Honoré Hansen(10B & CST), Anne Kjølby (10C), Kirsten Brønnum Hansen (11), Inge Overby Jensen (14), Erik Østergaard (15), Peer Lyng Frandsen (15V), Christian G. Houghton (ALG), Knud Ryhl Bjørnsson (CRP), Thomas Jensen (GTP), Peter Hubrecht (MAT), Jukka Rantanen (PAT), Jacqueline Wissing (ST). Fra Lægemiddelstyrelsen: Kontorchef Anne-Marie Vangsted (til Meddelelser ), sektionsleder Eva Sandberg. Sekretariat: Erik Wolthers. Afbud fra: Lene Gudiksen (FN), Sven Frøkjær (FN), Susanne Odgaard Herr (6), Lars Husager (6), Carsten Overballe-Petersen (7), Birthe Moesgaard (10 A), Kaare Robert Hasløv (15), Jørgen Skov Jensen (MYC), Dagsorden: 1. Orientering, meddelelser fra formanden og sekretariatet.

2 2. a) Arbejdet omkring den Europæiske Farmakopé. - Orientering om arbejdet i kommissionen, - Status for international harmonisering b) Orientering om arbejdet i de enkelte ekspertgrupper. 3. Nye eksperter/specialister siden sidst. Samspillet med Kommissionen. Er der yderligere ekspertgrupper, vi bør arbejde på at medvirke i? 4. Arbejdet med og udviklingen omkring Danske Lægemiddelstandarder (DLS). 5. Eventuelt ad 1) Formanden for Farmakopénævnet, Steen Honoré Hansen, bød velkommen. Steen Honoré Hansen havde ingen generelle meddelelser fra Nævnet. Kontorchef Anne-Marie Vangsted fortalte, at digitaliseringsarbejdet i Lægemiddelstyrelsen skrider pænt frem. Vi er siden det sidste møde kommet i gang med GoPro, og selv om der løbende findes og rettes mindre fejl, og selv om det kræver både en vis indlæring og ændring af vaner, så står det klart, at systemet fungerer. Vi arbejder nu hårdt på at implementere de portalfunktioner (DKMA-net), som vil muliggøre fuldelektronisk samarbejde med virksomhederne, ikke mindst i forbindelse med godkendelse og registrering. Virksomhedstilladelser skulle helst være på plads inden sommerferien. Udadrettet har Styrelsen markeret sig stadig stærkere i kampen mod illegale og/eller forfalskede lægemidler. Vi tror, at vi med kampagner og gennem konfiskationer kan skabe en vis forståelse af, at det kan være problematisk og direkte farligt at købe lægemidler (uanset om de kaldes lægemidler eller ej) på nettet. Vi agter i løbet af året at implementere brugen af et håndholdt ramanfotometer, som muliggør detaljerede ID-bestemmelser, selv på præparater i intakte pakninger. Vi har aftale om at få omfattende kalibreringsbiblioteker fra en række andre OMCL-lande.

3 Steen Honoré Hansen fortalte om et kommende Ph.d.-projekt mellem Farmaceutisk Fakultet og Lægemiddelstyrelsen. To års arbejde på at skaffe financiering er nu lykkedes. Det handler om mulige reaktioner mellem API og hjælpestoffer i lægemidler. Projektet skal bl.a. udvikle mikrobølgeovnsteknik til at accelerere reaktionerne. Ad 2a) Steen Honoré Hansen fortalte, at gruppen for Chromatographic Separation Techniques er kraftigt involveret i harmonisering med USP og til dels JP. Teksten fra Ph.Eur. danner grundlaget for arbejdet. Der er et udkast til høring, EDQM er rapporteur. Selv om der er ganske stor koncensus, så er der dyb uenighed om definition af signal/støj (s/n) forholdet. Erik Wolthers rapporterede fra det årlige møde mellem de nationale farmakopésekretærer og Kommissions ledelse. Pædiatriske produkter: Langvarig diskussion. EW finder det foruroligende, hvordan fokus synes at skifte fra det rent farmaceutisk-tekniske kvalitetsaspekt til safety and efficacy. Dette har til dels baggrund i, at det er blevet understreget, at der ikke skal eller må være tale om en del af Farmakopéen heller ikke på dette område ønsker vi at inddrage GMP i Farmakopéen; men det ser ud til at bevæge sig væk fra vort felt af ekspertise: Vi er ikke læger, klinikere eller farmakologer. Vagn Handlos kommenterer dertil, at det måske er en kraftig drejning; men at det fuldstændig passer sammen med EDQM s udsendelser tidligere på året. Det diskuteres, hvad kriterierne for optagelse i et sådant Formulary skal være. Vil det være nok med praktisk ofte mangeårig erfaring med brug af præparatet, eller skal der stilles krav om demonstration af en effekt måske endda samtidig vurdering af rimeligheden af de medfølgende bivirkninger. Der lægges op til, at der skal organiseres en ny workshop med betydelig bredere deltagelse end i den første brainstorm om området i Strasbourg. Men inden der indkaldes, må man have taget stilling til det ovenfor omtalte, problematiske spørgsmål. Skal det være kvalitet eller medicin eller en eller anden blanding. Målgrupperne vil være temmelig forskellige!

4 Et magistrel -projekt, delvist inspireret af EDQM s opmærksomhed på problemet, er ved at blive færdiggjort i Lægemiddelstyrelsen. Magistrel skal i denne sammenhæng ses som et ikke-registreret lægemiddel, som produceres i en batch, altså ikke den ene flaske øjendråber til een patient. Laboratoriet har medvirket i inspektioner, specielt til sygehusapoteker og produktions-apoteker. Inspektionerne gav anledning til gode diskussioner om krav, praksis og uklarheder. Der blev udtrykt ønske om en bedre formulering i DLS afsnit om produktion af lægemidler. Laboratoriet medvirker i et arbejde om effektivisering af lovgivningen omkring euforiserende stoffer. Som det er nu, skal myndighederne vente på, at et nyt euforiserende stof er blevet konfiskeret på gadeplan, før arbejdet på at forbyde det kan gå i gang. Vi ønsker derfor, bl.a. i lighed med Storbritannien og Irland at kunne indføre generiske grupperinger af stoffer. F.eks. at amfetamin- familien kan angives som phenethylaminer, og at disse som helhed vil være illegale. Man vil måske på den måde uretfærdigt udpege nogle stoffer, som i virkeligheden ikke er euforiserende eller misbrugs-duelige; men de må så - hvis nødvendigt - tages fra som undtagelser. De udenlandske erfaringer giver ikke anledning til at forvente problemer af denne årsag. Erik Wolthers nævnte et punkt fra de sidste farmakopékommissionsmøder og fra det netop afholdte møde for farmakopésekretærer, nemlig behovet for disciplinering af eksperter. Det skal stærkt understreges, at der ikke er problemer med gruppen af danske eksperter. Men en del ekspertgrupper kender problemet med spøgelser, som står på medlemslisten, men aldrig viser sig eller lader høre fra sig. Ligesom der er medlemmer, som ikke deltager i udviklingsarbejdet eller i kommentering og erfaringsudveksling. Det er en ubehagelig opgave for en gruppeformand at forsøge først at motivere, så true og eventuelt endelig at måtte melde tilbage til EDQM og dermed til de nationale myndigheder, at der ikke bliver leveret. Men det er vigtigt for sammenholdet og inspirationen i gruppen, at alle er med til at bære. Alle eksperterne leverer et frivilligt arbejde, mange lægger timer fra deres egen fritid til, eller trækker på arbejdstid fra velvillige arbejdsgivere.

5 Møder i Strasbourg vil fremover være lidt mere besværlige, fordi den direkte flyforbindelse (AirFrance) er blevet nedlagt. EW samler erfaringer (gode og dårlige) med alternative rejsemåder. Næste møde mellem Farmakopénævnet og eksperterne: Der vil blive indkaldt til det næste møde som forventes at finde sted i foråret straks efter farmakopénævnsmødet 16. november ad 2 b) Nedenstående oversigt over arbejdet i de enkelte grupper er opstillet efter gruppens nummer/navn og følger ikke det kronologiske forløb af mødet. Ekspertgruppe 1: Microbiological methods and statistical analysis og arbejdsgruppe MMM: Modern Microbiological Methods: Peter Annel, NoveNordisk Nedenstående referat indeholder et par uddybninger af den mundtlige fremlæggelse fra mødet. Vedr. ekspertgruppe 1: Der har været 2 møder i ekspertgruppe 1 siden sidste farmakopénævnsmøde: Kapitel 5.1.1Methods of preparation of sterile products og Kapitel Biological indicators of sterilisation er begge under revision. For BI arbejdes med en ny kvantitativ koncept mod tidligere en kvalitativ (holder/holder ikke)tilgang. Der har været afholdt workshop om brug af omvendt osmose til produktion af WFI, hvor formanden sammen med et af gruppens medlemmer har repræsenteret gruppen. Vedr. gruppe MMM: Der har været afholdt et møde siden sidste farmakopénævnsmøde:

6 Gruppen arbejder med opdatering af kapitel Alternative methods for control of microbiological quality. På mødet blev svar fra industrien og de nationale myndigheder samt forslag fra 2 producenter gennemgået. Det er overvejet at udelade valideringseksempler fra kapitlet, men svarene på undersøgelsen har meget klart vist, at der er et stort ønske om eksempler i kapitlet. Ved kommissionsmødet i marts har formanden fremsat ønske om revision af kapitlet og fået tilslutning til revision samt inklusion af 3 valideringseksempler. Indhold og formuleringer har været genstand for grundig gennemgang, bl.a. har kapitlets titel været under overvejelse, da nogle af metoderne ikke længere kan siges at være moderne og ordet moderne er uspecifikt. Mulige alternativer havde dog også en række ulemper, så titlen er indtil videre besluttet bibeholdt. Gruppe 6: Biological Substances Lars Husager, LMS Måtte med kort varsel melde fra. Nedenfor følger referatet, der skulle have været givet på mødet: Set fra min side fungerer Gruppe 6 godt med gode input fra medlemmerne. Jeg nævner herunder de væsentligste/nyeste emner. Heparin Der arbejdes på 3. revisionstrin af heparin monografierne. Gruppen har besluttet at monografierne kun skal gælde for porcint heparin, da heparin af anden oprindelse ikke er på det europæiske marked, og det vides at f.eks. bovint heparin ikke er 100 % identisk med porcint heparin. Det undersøges om der kan findes en test som kan afgøre om der i heparin er heparin af anden oprindelse end porcin. På sidste møde var den ene formiddag viet til et fælles møde med gruppen og adskillige heparin fremstillere. Hvert firma havde en præsentation af deres in-house metoder. Det viste sig at alle firmaer havde udviklet PCR metoder. PCR kan imidlertid kun anvendes på crude heparin og ikke på færdigt oprenset heparin, hvor evt. ikke porcint DNA vil være i for lav koncentration. Da der ikke er andre forslag end PCR må det blive en PCR test. Næste trin bliver derfor at fremskaffe detaljere test beskrivelser og få dem afprøvet for overførbarhed. International harmonisering

7 USP har fremsendt ønske om revision af de generelle kapitler Electrophoresis, Peptide mapping og senest Total protein. De er alle ca. 10 år gamle og der bør tages hensyn til den stedfundne analytiske udvikling. Der foreligger allerede udkast de 2 førstnævnte. Ph. Eur. er rapporteur på Electrophoresis medens USP er det på de 2 andre. Det bliver nok et trægt arbejde p.g.a. kultur forskelle mellem USP og EP (USP ønsker en del text book stof medtaget, hvilket EP er imod). Nye og reviderede monografier Gruppen har fået Fondaparinux på arbejdsprogrammet en syntetisk carbohydrat bestående af 5 hexoser med en struktur som skulle være den aktive del af heparin. Monografien for Protamin sulphat er under revision; den nuværende monografi er udarbejdet med sigte på stoffet som antidot til heparin og har ikke taget hensyn til den langt større brug af stoffet i insulin præparater. Ekspertgruppe 6 B: Human blood and blood products og P4-bio: Eva Sandberg, LMS Der er kommet ny formand. Gruppen arbejder p.t. primært på revision af eksisterende monografier. De gensplejsede produkter er overgået til gruppe P4-Bio (se denne). Ekspertgruppe 7: Antibiotics: Carsten Overballe-Petersen, Alpharma Erik Wolthers oplæser referat: Jeg kan desværre ikke deltage i mødet i morgen, da jeg er sendt til Kina med en haste opgave for Xellia. Med hensyn til arbejdet Gruppe 7, så skrider revisionen af monografier fremad med god fart. Samarbejdet i gruppen er godt, både mellem industrimedlemmerne og med repræsentanterne for de nationale kontrolmyndigheder, selv om der kan forekomme længere diskussioner omkring fortolkning af guidelines, specielt omkring de områder der udelukkes i de enkelte guidelines. Gruppen har også brugt tid på at kommentere EMA forslaget til en guideline for Impurities in antibiotics. Da denne jo rammer lige ind i hjertet af G7's arbejde og vi fandt det vigtigt at få fremhævet at der produkter, som

8 må behandles individuelt, f.eks. fermenterede multi-komponent antibiotika (f. eks teicoplanin og lignende). Ekspertgruppe 10 A: Organic chemistry Synthetic products Birthe Moesgaard, LMS Fraværende på grund af deltagelse i møde i gruppe 10A. BMO skriver: Gruppe 10A har fået udskiftet 3 eksperter og fået en ny specialist og vi består pt. af 13 eksperter, 1 specialist, samt formanden. Vi har mange monografier i arbejde både revisioner og udarbejdelse af nye. Arbejdet forsinkes dog ofte af, at vi ikke kan få de nødvendige urenheder leveret af producenterne. Møderne i gruppen præges stadig af, at vi har en formand, der stadig kun vil tale fransk under møderne, hvorfor vi benytter os af et team på tre tolke under samtlige møder. Jeg har brugt mange ressourcer på at udvikle/optimere en HPLC metode til bestemmelse af urenheder til carbidopamonografien. Efterhånden som arbejdet har været i gang, har der været tre request for revision, og arbejdet er kommet til at omfatte 10 kendte urenheder, hvoraf de 7 er specified. Arbejdet har været vanskeliggjort af, at to af de specified urenheder co-eluerer, uanset valg af kolonne og om der benyttes en gradient- eller en isokratisk HPLC-metode og af, at de to urenheder ikke har samme responsfaktor/korrektionsfaktor. På vores februar møde i gruppen blev det endeligt accepteret, at de to urenheder (som kommer fra to forskellige synteseveje/producenter) ikke kan adskilles og at problemet skal løses ved at angive en fælles grænse og fælles korrektionsfaktor i monografien. Herefter kunne jeg endelig fokusere på at adskille de øvrige urenheder, dels fra hinanden og dels fra de ukendte urenheder, som stammer fra de tre producenters forskellige synteseveje. Til majmødet præsenterede jeg et forslag til en HPLC-metode til bestemmelse af urenheder i carbidopa monografien, som skal valideres og afprøves af corapporteur. Valideringen af metoden afventer herefter dels leveringen af de nødvendige urenheder og dels en i EDQM accepteret overordnet plan for, hvor omfattende valideringen skal være, efter at det er blevet vedtaget i kommissionen, at urenhedsbestemmelsen ikke længere bare skal være en grænsetest men en kvantitativ bestemmelse. Jeg er desuden co-rapporteur på desloratadin monografien, og har afprøvet rapporteurs forslag til metode til bestemmelse af urenheder. Udover den afventende validering af metoden til carbidopa monografien, har jeg arbejde som rapporteur på fluoxetine hydrochlorid monografien,

9 som jeg skal omskrive og afprøve. Jeg har netop modtaget prøver til dette arbejde. Ekspertgruppe 10 B: Organic chemistry Synthetic products samt gruppe CST: Chromatographic Separation Technique Steen Honoré Hansen, Det Farmaceutiske Fakultet, KU. I gruppe 10B mødes vi fortsat 3 gange om året til 2-dages møder. Gruppen har 18 medlemmer. Arbejdet forløber gnidningsfrit og effektivt (så effektivt det nu kan lade sig gøre i det givne system). NYE Grænser for urenheder Ellers har det vigtigste for gruppen været arbejdet med den nye udformning af grænser for urenheder som medfører at disse nu skal være kvantitative. I de ældre monografier opererer man fortsat med sammenligning af arealer som en grænseprøve, men i den nye udformning vil kravet være en max. grænse, som dermed indikerer at der skal opgives en tal-værdi. Ved udvikling af en monografi arbejder de meget med related substances hvortil man får leveret urenhedsstandarder - nogle gange af tvivlsom kvalitet og måske som ukendt salt. Da man nu går over til egentlige kvantitative bestemmelser på urenhederne har jeg i gruppen rejst spørgsmålet om man så fremover skal tage hensyn til evt. forskelligheder i salt form samt hvordan vi sikrer os at urenhederne er rene så man kan regne med de korrektionsfaktorer der nogle gange skal anvendes. Umiddelbart ønskede personerne fra EDQM dog ikke at gå ind i denne diskussion. Der synes i øvrigt at være problemer med at forstå hvad en responsfaktor og en korrektionsfaktor er. CST EDQM er hovedrapporteur og skal derfor komme med oplæg (er under udarbejdelse) til diskussion med de to øvrige partnere (USP og JP). Der kan dog forventes forskellige mindre problemer med at harmonisere dette kapitel selv om USP allerede har harmoniseret store dele med Ph.Eur. Desuden har man initieret et arbejde med at skaffe overblik over beskrivelser af HPLC-kolonner anvendt i Ph.Eur., så beskrivelserne kan blive standardiseret. Hydrater Der arbejdes på at indføre hydrat i de kemiske navne for stoffer som indeholder vand, og hvor det af navnet ikke allerede fremgår at det er et

10 hydrat. Problemet er dog at det kan have konsekvenser for industrien som så skal ændre navnet på pakninger etc. REACH Man er nu i ekspertgrupperne i fuld gang med at foretage revisioner effektueret af REACH programmet. Stoffer baseret på bl.a. chrom, cobalt og arsen skal erstattes eller prøver skal slettes. Erik Wolthers kommenterede hertil, at laboratoriet regner med at køre et projekt om Residual solvents i API er. Og her kan REACH komme til at give problemer med hensyn til anskaffelsen af nødvendige referencestoffer til kvantificering og retentionstidsbestemmelse af de mere utiltalende solventer, som udmærket kan være i anvendelse i visse lande. Ekspertgruppe 10 C: Organic chemistry Synthetic products Anne Kjølby, LMS Har været til sit første møde i gruppen. Gruppen gør et godt indtryk med en formand, som har styr på tingene og en virkelig god sekretær. Dette møde var introduktion og indlæring, forventer at blive co-rapporteur på mindst et stof på næste møde (i år). Gruppe 11: Organic chemistry Natural products Kirsten Brønnum Hansen, LEO-Pharma Gruppen har fået mere og mere at se til, og udnytter nu på tilfredsstillende måde sin kapacitet. Kravet om kvantitative bestemmelser af urenhedsgrænser giver en del arbejde. Der er nu et eksempel i Pharmeuropa. Kirsten Brønnum har haft to af sine monografier i Pharmeuropa; den ene gav anledning til rigtig mange kommentarer. Revision af Cyclophosphamid.

11 Gruppe 12 Dosage forms and methods Birgitte Møllgaard, Lundbeck Der er stadig ikke stor aktivitet meget af arbejdet drejer sig om modificering af eksisterende monografier. Der er planlagt to møder i år. Det er omsider lykkedes at få den nye tekst omkring Uniformity of dosage units bragt til godkendelse og godkendt på det 139. kommissionsmøde, så den kan komme i Farmakopéen. Signed of i Pharmacopoeia Discussion Group. Ekspertgruppe 14. Radioactive compounds: Inge Overby Jensen, LMS Der er skiftet formand i gruppen. Thijs Kroon fra Holland er blevet formand. Han har været i gruppen i 18 år, så han ved hvad han går ind til. Har endnu ikke haft det første møde med ham som formand. Vi har også fået 2 nye medlemmer i gruppen samt åbenbart også en ekstra tysk specialist. Forårsmødet ligger lidt sent i år (i juni) og det forlyder at vi kun skal have ét møde. Man vil i stedet prøve at færdiggøre nogle monografier via . Der har været afholdt to 1½ dages møder i I gruppen har vi arbejdet med den generelle monografi for radioaktive lægemidler, monografien er i høring nu. Som udslag fra denne monografi er vi ved at lave et nyt kapitel (generel monografi) for metoder og udstyr til radioaktivitetsmåling. Nye monografier til præparater med 68 Ga og 90 Y. Præparaterne anvendes primært på PET-centrene Ga-68-edotreotide er i høring nu som et forsøg på at få høringen bredt ud til så mange PET-centre som muligt er høringsmonografien blevet publiceret på hjemmesiden for Det europæiske selskab for nuklearmedicin (EANM).

12 Ekspertgruppe 15. Humane Sera and vaccines: Kaare Hasløv (formand), SSI Progress report from Group 15, March 2011 Two regular meetings, the 112 th and 113 th, have been held since the latest report in The 112 th meeting was hit by volcanic ash and was therefore a combination of part of the Group on site in Strasbourg, whereas a number of members, including the chairman, participated by telephone conference means. This clearly hampered the discussions. New and revised monographs The following monographs were presented to COM at the 138 th meeting and were approved: A draft monograph for a new Hepatitis A/Typhoid vaccine combination (2597). Revison of the official views on thermostability testing has resulted in 7 revised monographs (Vaccines for human use (153), BCG vaccine (0163) and 5 live viral vaccines (164, 215, 537, 2417, 2442). A revised monograph on the assay of HepB vaccine (2.7.15). With the aim to include requirements for insect cells/baculovirus expression systems, the chapters for Cell substrates.. (5.2.3) and Test for extraneous agents.. (2.6.16) have been revised and published in PhEur 7.0. Monographs and chapters in late stage revision The work on the introduction of an alternative animal based method for detecting residual pertussis toxin in 4 monographs on acellular pertussis vaccines has been delayed, primarily because of the volcanic ash problem. The monographs will be published in Pharmeuropa Sterility test requirements for carrier proteins in 3 conjugate vaccine monographs (1219, 2112, 2150) are suggested to be changed to a test for bioburden, as well as a corresponding change in the monograph for Vaccines for human use (153) and the revised monographs have been published in Pharmeuropa Dr. Kaare Hasløv Chairman Group

13 Ekspertgruppe 15. Humane Sera and vaccines: Erik Østergaard, LMS Kravet til termostabilitet er fjernet fra mange vacciner og er overgået til at være GMP-krav. Der foretages forsøg med insektceller. Sammenlignende studier omkring rest toxicitet i pertussis. Sterilitetstest ændres i retning af bio-burden, men er ikke afskaffet helt. Erik Østergård deltager i arbejdsgruppe omkring Extraneous agents: Der er håb om at kunne anvende (langt) færre dyr til bestemmelse. Ekspertgruppe 15 V: Veterinary sera and vaccines: Peer Lyng Frandsen, LMS Der er kommet ny formand, som står på konsistens i teksterne, og det trænger de også til! Gruppen har haft 80 monografier i Pharmeuropa! Nu venter man så på kommentarerne, som vil blive gennemgået på mødet i september. Den tidligere formand er nu 3R specialist. Der kan gøres rigtig meget ved clostridiumtoxinerne. Der findes en flertydig tekst om inaktivering. Peer Lyng Frandsen skal gøre den forståelig. Og der skal ryddes op i de mest historiske metoder. Brug af dyr: Der kan gøres meget i forbindelse med nye tests for Extraneous agents. EU GMP-regulativet skal ikke skrives ind i Farmakopéen. Ekspertgruppe 16: Plastic materials, plastic containers and closures: Vagn Handlos, Region Hovedstaden Fokus er på plastmaterialer til emballage. Gruppen er i gang med ikke mindre end 30 monografier. En hel del eksisterende metoder ikke mindst IR-identifikation kræver opdateringer, da materialerne har forandret sig gennem årene. Det nuværende instrumentarium er forældet! Ethylenoxidbestemmelse: Metoden kræver kalibrering med gasformig ethylenoxid, hvilket arbejdsmiljømæssigt er uacceptabelt. Mange af de eksisterende antioxidanter skal erstattet. Dette kræver toksikologiske vurderinger, og der mangler gruppen ekspertise. Den negative holdning til blødgørere har haft kraftige konsekvenser: Produktionen er i dag på få procent af niveauet, da det toppede. Der skal tages stilling til medicinsk udstyr, som kun kortvarigt skal være i berøring med et lægemiddelstof. Der mangler monografier for polyvinylalkohol og polyacetat.

14 Arbejdsgruppe ALG vedr. opgradering af monografien for Allergenprodukter: Christian G. Houghton, ALK Abello Ny monografi fra september 2010 har givet fortolkningsmæssige problemer, så der er behov for at skaffe klarhed. Diskussion om måling af proteinforholdet: Stor forskel på, om man ser på API en eller færdigvaren. Standarder for allergen sources. Den franske farmakopé har mange med; men de kan ikke argumentere for grænserne. Og der anvendes også en anden godkendelsespraksis. GATT-analyse af EMA/EDQM. Der skal indbygges flere krav; men der er ikke behov for mange specifikke monografier for f.eks. alle mulige dyrehår. Ekspertgruppe CRP - Production and compounding of radiopharmaceutical preparations: Knud Ryhl Bjørnsson, LMS Der skal udkomme et dokument med GMP-retningslinier for fremstilling af radioaktive lægemidler (oprindelig udsprunget af gruppe 14) og så forventes gruppen nedlagt....så selv om vi ikke er glade for det, kommer der altså GMP ind i Farmakopéen. Arbejdsgruppe GTP - Gene Theraphy Products: Thomas Jensen, Århus Universitet Thomas Jensen: fraværende. Der er intet nyt fra genterapi arbejdsgruppen. Arbejdsgruppe MAT - Monocyte activation test: Eva Sandberg (formand), LMS Peter Hubrecht: Kapitel om MAT i stedet for pyrogentest færdiggjort. Metoden er besværlig at udføre og anvendes derfor kun til specielle produkter.

15 Der har ellers ikke været megen aktivitet i løbet af året. Ekspertgruppe MMM: Modern Microbiological Methods and statistical analysis: Peter Annel, Se referat under Gruppe 1. Arbejdsgruppe MYC - Mycoplasmas Jørgen Skov Jensen, SSI Ikke til stede. Ekspertgruppe PAT - Process Analytical Techniques: Jukka Rantanen, Det Farmaceutiske Fakultet, KU. Der har været afholdt to møder. Der arbejdes på Monte-Carlo calculations af kæmpestore ( målinger) datamængder. Udvikling af metoder til on-line brug af analysemetoder som f.eks. NIR og siden Raman-spektroskopi. De store datamængder vil kræve brug af kemometriske metoder. Gruppen ser på passende software (der findes masser) til den type opgaver. Ekspertgruppe PHP: Pharmaceutical Preparations: Vagn Handlos, Region Hovedstaden Opmærksomhed omkring sikkerheden ved magistrelle lægemidler i Europa. Der er særdeles svingende kvalitetskriterier de europæiske lande imellem. F.eks. for Italien gælder det, at der er kvalitet, men ikke kontrol! Der kom en artikel i Pharmeuropa sidste år. Der er kommet en resolution fra Council of Europe. Lande med lav kvalitet mener ligefrem, at de foreslåede krav vil kvæle produktionen. Rekonstitution skal kunne foregå ender mere simple forhold, som det er tilfældet ved sengekanten. Forslag om, hvordan en monografi for lægemidler skal udarbejdes.

16 Ekspertgruppe P 4 Bio: Eva Sandberg, LMS De gensplejsede produkter er overgået til gruppe P4-Bio. Her går samarbejdet med firmaerne ikke optimalt f.eks. går det trægt med rdna Faktor IX monografien, mens monografiforslag omkring insulin glargine er i Pharmeuropa. rdna Faktor VIIa er på vej. EDQM s sekretariatsbistand er ikke tilfredsstillende, og telefonmøderne er ikke tilfredsstillende. I arbejdet er det problematisk, at man bare sætter godkendte (firma-) metoder ind i Farmakopéen uden yderlige adgangs- eller kvalitetskriterier. Arbejdsgruppe ST - Standard Terms: Jacqueline Wissing, LMS Der er nu indført en ændringslog i EDQM s database over standardtermer. Afviste termer: Op til det enkelte land at håndtere. Vi angiver med en streg, at vi har været inde over. DLS: Der er ønske om at få indført brugervenlige lægmandstermer for administrationsveje, gerne i en 3. kolonne i tabellen. Der har været gjort et stort arbejde i forbindelse med opdatering og oprydning i listen over standardtermer i DLS. Vi har indført en ny kursivmærkning af forældede termer, som ikke kan anvendes i forbindelse med nyregistrering eller fornyelse. Det er et stort ønske på sigt at kunne fjerne oversignen over standardtermer fra DLS og henvise til EDQM s database. Bortset fra at være dynamisk opdateret rummer den også væsentlig flere oplysninger, bl.a. i form af definitioner og somme tider noget historik. ad 3) Vi er glade for at byde velkommen til de to nye eksperter i kredsen: Anne Kjølby fra Lægemiddelstyrelsens Kemiske Laboratorium, som er med i gruppe 10 C og Peter Annel fra NovoNordisk, som er med i grupperne 1 og MMM. Vor medvirken i gruppe 10 C er ny; vi har tidligere været repræsenteret i grupperne 1 og MMM af Bruce Madsen, hvis store arbejde vi siger tak for.

17 Samarbejdet med EDQM går godt. Ud over den direkte kontakt i form af kommissionsmøder og ekspertgruppemøder består samarbejdet primært i kommentering af EDQM-ønsker om nye stoffer på arbejdsprogrammet (og en sjælden gang imellem fjernelse af stoffer), en håndfuld Request for Revisions om året og ikke mindst Pharmeuropaarbejdet, hvor Danmark står for allokering af monografiforslag til de interesserede lande. Danmark står godt repræsenteret i EDQM s ekspertarbejde, og der er for tiden god sammenhæng mellem de tilgængelige ressourcer og de resultater vi opnår. Vi kunne ønske ekspertise, som muliggjorde deltagelse i en af de farmakognostiske grupper (13 A / B), men derudover ser vi ikke umiddelbart yderligere behov. ad 4) Danske Lægemiddelstandarder blev publiceret den 1. april 2011 Den repræsenterede som nyt indhold næsten udelukkende de nye og ændrede monografier, som supplementsbind 7.1 til den Europæiske Farmakopé har indført. Dog har der fundet en del tilføjelser, fjernelser og rettelser sted i tabellerne omkring standardtermer. Da det viste sig, at fjernelsen af nogle af de forældede gav anledning til problemer, er de igen blevet tilføjet til den kommende (1. juli) DLS , men med klar angivelse af, at de er under udfasning, ikke findes i EDQM s database over standardtermer og ikke kan anvendes ved nyregistrering. ad 5) Eventuelt : Der var intet til punktet Eventuelt. Steen Honoré Hansen / Erik Wolthers

mandag den 8. november 2010 kl. 14:00

mandag den 8. november 2010 kl. 14:00 FARMAKOPÉNÆVNET Farmakopénævnet Den Danske Ph.Eur. delegation Det 98. møde i Farmakopénævnet blev afholdt i Lægemiddelstyrelsen. Dagsorden: mandag den 8. november 2010 kl. 14:00 1. Godkendelse af referatet

Læs mere

Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt. fredag den 29. november 2013 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen.

Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt. fredag den 29. november 2013 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen. Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt fredag den 29. november 2013 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen. Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsordenen. Godkendelse af referaterne

Læs mere

Onsdag den 16. november 2011 kl. 14:00

Onsdag den 16. november 2011 kl. 14:00 FARMAKOPÉNÆVNET Farmakopénævnet Den Danske Ph.Eur. delegation Det 99. møde i Farmakopénævnet blev afholdt Onsdag den 16. november 2011 kl. 14:00 i Lægemiddelstyrelsen. Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsordenen.

Læs mere

Det årlige møde mellem. De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet

Det årlige møde mellem. De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet Farmakopénævnet Det årlige møde mellem De danske Ph.Eur. eksperter Den Danske Ph.Eur. delegation Farmakopénævnet afholdtes torsdag den 27. maj 2010 kl. 14 i Lægemiddelstyrelsen. Tilstede fra Farmakopénævnet:

Læs mere

Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt. mandag den 5. november 2012 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen.

Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt. mandag den 5. november 2012 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen. Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt mandag den 5. november 2012 kl. 14:00 i Sundhedsstyrelsen. Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsordenen. Godkendelse af referaterne

Læs mere

Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency

Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency Lægemiddelstyrelsen Danish Medicines Agency FARMAKOPÉNÆVNET Den Danske Ph.Eur. delegation Mødet mellem Farmakopénævnet og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt onsdag den 4. november 2015 kl. 14:00

Læs mere

blev afholdt onsdag den 22. april kl. 13:30 i Sundhedsstyrelsen.

blev afholdt onsdag den 22. april kl. 13:30 i Sundhedsstyrelsen. Mødet mellem Farmakopénævnet, de danske eksperter til EDQM og den danske Ph.Eur. delegation blev afholdt onsdag den 22. april kl. 13:30 i Sundhedsstyrelsen. Tilstede fra Farmakopénævnet: Formand Steen

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder BEK nr 952 af 26/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældreministeriet, Lægemiddelstyrelsen, j.nr. 2018050823 Senere ændringer

Læs mere

Referat fra møde nr. 29 i DVC's certificeringsudvalg

Referat fra møde nr. 29 i DVC's certificeringsudvalg Referat fra møde nr. 29 i DVC's certificeringsudvalg Tid og sted: 26. februar 2008, kl. 10.00 IdealCombi A/S, Hurup Til stede: Jens Erik Gram (JE) Michael Vesterløkke (MV) Johny Jensen (JHJ) Per Møller

Læs mere

Referat fra andet møde i Vandløbsforums arbejdsgruppe 5 om vandløb generelt d. 15. august 2013

Referat fra andet møde i Vandløbsforums arbejdsgruppe 5 om vandløb generelt d. 15. august 2013 Vandplaner og Havmiljø J.nr.: NST-4203-00060 Ref.: lykgu Den 25. september 2013 Referat fra andet møde i Vandløbsforums arbejdsgruppe 5 om vandløb generelt d. 15. august 2013 Deltagere: Steen Wegge Laursen,

Læs mere

Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget. Til stede: Afbud fra: Dagsorden

Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget. Til stede: Afbud fra: Dagsorden Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget Referat af mødet den 21. april 2010 Ref: HS Dato: 6. maj 2010 Til stede: Afbud fra: Carl-Vilhelm Rasmussen, NRGI (Dansk Energi) Bjarne H Jensen, Naturgas Midt-Nord

Læs mere

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012 ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012 2013 Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2012 Sundhedsstyrelsen, 2013 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Dansk Ledningsejerforum Fællesudvalget (FU) Til stede: Afbud fra: Dagsorden

Dansk Ledningsejerforum Fællesudvalget (FU) Til stede: Afbud fra: Dagsorden Dansk Ledningsejerforum Fællesudvalget (FU) Ref: HS Referat af mødet den 3. maj 2011 Dato: 23. maj 2011 Til stede: Afbud fra: Fmd. Finn Bruus, KE (Dansk Fjernvarme) Næstfmd. Bjarne H Jensen, Naturgas Midt-Nord

Læs mere

ISO 45001 Ledelsesstandard om arbejdsmiljø - historien bag

ISO 45001 Ledelsesstandard om arbejdsmiljø - historien bag ISO 45001 Ledelsesstandard om arbejdsmiljø - historien bag Af ledende auditor Jacob Erik Holmblad, TAPCERT 1 Ny international standard for arbejdsmiljø på trapperne Vi skal snart til at vænne os til et

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Anders Svaneborg Dato: 6. oktober 2014 QA:

Læs mere

Notat. Brug personas til at leve dig ind i brugernes liv

Notat. Brug personas til at leve dig ind i brugernes liv Notat SEGES P/S Koncern Digital Datadreven informationsformidling, personas og personalisering Ansvarlig JUPO Oprettet 17-03-2016 Projekt: 7464, Digitale relationer og datadreven informationsformidling

Læs mere

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012.

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Indledning Hjertelig velkommen til vores generalforsamling. Deltagere i vores generalforsamling kan kun være forbrugere,

Læs mere

Aalborg Kommunale Kunstforening. Referat af ordinær generalforsamling. Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30

Aalborg Kommunale Kunstforening. Referat af ordinær generalforsamling. Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30 Aalborg Kommunale Kunstforening Referat af ordinær generalforsamling Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30 I Teknik- & Miljøforvaltningens & Forsyningsvirksomhedernes kantine på Stigsborg Brygge 5, Nørresundby

Læs mere

Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem

Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem PEFC Danmark standard PEFC DK 008-02 Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem Revideret standard oktober 2012 PEFC Danmark Amalievej 20 DK-1875 Frederiksberg C Tel: +45

Læs mere

Arbejdsblad. Indhold. 27. maj 2010 A312. 1 Projektplanlægning 1. 2 Samarbejdet i gruppen 3. 3 Samarbejdet med vejlederne 5

Arbejdsblad. Indhold. 27. maj 2010 A312. 1 Projektplanlægning 1. 2 Samarbejdet i gruppen 3. 3 Samarbejdet med vejlederne 5 Arbejdsblad 27. maj 2010 A312 Indhold 1 Projektplanlægning 1 2 Samarbejdet i gruppen 3 3 Samarbejdet med vejlederne 5 1 Procesanalyse 1 Projektplanlægning I projektarbejdet har vi benyttet Google kalender

Læs mere

Fwd: Kommunen orienterer om status vedr. støjmåling på borepladsen

Fwd: Kommunen orienterer om status vedr. støjmåling på borepladsen Maria Klitgaard Fra: Anne-Marie Kristensen Sendt: 18. november 2014 20:30 Til: Tilsynet Emne: Fwd: Kommunen orienterer om status vedr. støjmåling på borepladsen Hej Vi vil gerne

Læs mere

Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013:

Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013: Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013: Samarbejdet i bestyrelsen. Vi har afholdt 6 bestyrelsesmøder i 2012 med deltagelse af alle medlemmer. Herudover deltager bestyrelsesmedlemmerne i mange

Læs mere

Vejledningen er udarbejdet af følgende medarbejdere fra den farmaceutiske industri og sygehusapoteker:

Vejledningen er udarbejdet af følgende medarbejdere fra den farmaceutiske industri og sygehusapoteker: VEJLEDNING Hygiejnisk monitorering i ikke-steril lægemiddelproduktion Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. BAGGRUND... 2 2.1 Retningslinjer... 2 2.2 Status... 3 3. UDARBEJDELSE AF HYGIEJNEMONITORERINGSPROGRAM...

Læs mere

Telefoninterview med Carsten Munk. Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013

Telefoninterview med Carsten Munk. Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013 Bilag 3 Bilag 3.1 Telefoninterview Telefoninterview med Carsten Munk Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013 5 C= Carsten Munk, A= Anne Pedersen, J= Josephine

Læs mere

Referat. Referat. Etisk udvalg 18. februar 2011. Karen Langvad 25. februar 2011

Referat. Referat. Etisk udvalg 18. februar 2011. Karen Langvad 25. februar 2011 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 18. februar 2011 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 25. februar 2011 Deltagere: Brian Errebo-Jensen Jeanette Præstegaard Hanne Munch

Læs mere

Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden

Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden Referat: Regionsbestyrelsesmøde d. 9/12-08 kl. 9:30 16:45 Sted: Danske Fysioterapeuter, Nørre Voldgade 90, 1358 Kbh. K mødelokale A19 referent: tha@fysio.dk 1. Indledning og godkendelse af dagsorden Der

Læs mere

Charlotte Holmershøj fra DS vores kontaktperson havde desværre måttet melde afbud pga hovedbestyrelsesmøde.

Charlotte Holmershøj fra DS vores kontaktperson havde desværre måttet melde afbud pga hovedbestyrelsesmøde. Dansk Socialrådgiverforening Seniorsektionen Generalforsamling 29.4.2014 Formanden, Anita Barfod, bød velkomme og konstaterede, at ud over de tilmeldte årsmødedeltagere var der én deltager i generalforsamlingen,

Læs mere

Meget flotte resultater indtil dato. Forslag om at sende et nyhedsbrev ud her halvvejs til alle frivillige.

Meget flotte resultater indtil dato. Forslag om at sende et nyhedsbrev ud her halvvejs til alle frivillige. Referat fra bestyrelsesmødet i Støtteforeningen for Tisvilde Bio & Bistro, den 24.juli 2012 kl. 20.15 i foyeren. Til Stede: Kurt, Lars, Helle, Mette, Sven, Janne (pkt. 7) og Finn Afbud: Steen, Peter, Tine,

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 12: Syntetisk smaragd Indledning Det er min forventning, med den viden du allerede har opnået, at du nu kan kigge på dette 20x billede til venstre af en syntetisk

Læs mere

BILAG 6 PLAN FOR LÆGEMIDDELBEREDSKAB, HERUNDER ANTIDOT

BILAG 6 PLAN FOR LÆGEMIDDELBEREDSKAB, HERUNDER ANTIDOT BILAG 6 PLAN FOR LÆGEMIDDELBEREDSKAB, HERUNDER ANTIDOT Høringsversion Juli 2015 Indhold...1 1. Opgaver...3 1.1 Lægemidler...3 1.2 Øget produktion af lægemidler...3 1.3 Medicinsk udstyr...3 1.4 Antidoter...4

Læs mere

Referat - Dansk Squash Forbund Mødegruppe:

Referat - Dansk Squash Forbund Mødegruppe: Referat - Dansk Squash Forbund Mødegruppe: Elite- og Uddannelsesudvalget Dato 2806-2011 Sted Nykredit, Kalvebod Brygge Deltagere Lars Guldbrandt (), Bo Christiansen (BC), Henning Hansen (HH), Karina Hørdum

Læs mere

Spørgsmål & svar notat Udbud af LC-MS-instrument

Spørgsmål & svar notat Udbud af LC-MS-instrument Dato 23. august 2013 Sags nr. 2012040177 TRM trm@dkma.dk Spørgsmål & svar notat Udbud af LC-MS-instrument Nærværende notat indeholder en anonymiseret fortegnelse over samtlige spørgsmål stillet og svar

Læs mere

Referat Den tværsektorielle palliationsgruppe 20. august. 20. august 2015 kl. 14-16 Køge Sygehus, mødelokale 2, Svanegangen, 1.

Referat Den tværsektorielle palliationsgruppe 20. august. 20. august 2015 kl. 14-16 Køge Sygehus, mødelokale 2, Svanegangen, 1. Referat Den tværsektorielle palliationsgruppe 20. august 20. august 2015 kl. 14-16 Køge Sygehus, mødelokale 2, Svanegangen, 1. sal Deltagere Regionen Susanne Lønborg Friis (formand), Trine Holgersen, Lars

Læs mere

Lean giver tid til børnene

Lean giver tid til børnene Lean giver tid til børnene Normeringer kan der ikke lige laves om på. Alderen på børnene, der starter i dagsinstitution er også politisk bestemt og heller ikke noget, som de enkelte daginstitutioner har

Læs mere

Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød

Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød Marts 2009 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Virksomhedernes ansvar... 3 3. Case-by-case kontrollen...

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Indkaldelse til Avlsrådsmøde d. 6 December 2015 Mødetid Kl. 11.00. Sted: Fjeldsted Kro Fyn. Deltagere : ML JGF SK AAJ PG LPB afbud fra MT

Indkaldelse til Avlsrådsmøde d. 6 December 2015 Mødetid Kl. 11.00. Sted: Fjeldsted Kro Fyn. Deltagere : ML JGF SK AAJ PG LPB afbud fra MT Dagsorden: Indkaldelse til Avlsrådsmøde d. 6 December 2015 Mødetid Kl. 11.00. Sted: Fjeldsted Kro Fyn Deltagere : ML JGF SK AAJ PG LPB afbud fra MT 1) Godkendelse af sidste referat JGR samt PG og AAJ meldte

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0250 Dok.: 1339443 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål B

Læs mere

Generalforsamling. Mandag d. 25 marts 2013 kl. 17.00 18.00 i Skagen Kultur- og Fritidscenter. Dagsorden iflg. vedtægter:

Generalforsamling. Mandag d. 25 marts 2013 kl. 17.00 18.00 i Skagen Kultur- og Fritidscenter. Dagsorden iflg. vedtægter: Generalforsamling Mandag d. 25 marts 2013 kl. 17.00 18.00 i Skagen Kultur- og Fritidscenter. Dagsorden iflg. vedtægter: 1. Konstatering af fremmødte stemmeberettigede medlemmer. Der mødte 5 medlemmer.

Læs mere

Referat LD 7-ARK møde Kreds 17 s Klubhus

Referat LD 7-ARK møde Kreds 17 s Klubhus Referat LD 7-ARK møde Kreds 17 s Klubhus Tirsdag den 3. juni 2014 kl. 19 00 Deltagere tilmeldt: Kreds 12 - Poul Kreds 14 - Tomas, samt et afbud fra Thea, der dog sender et lille notat fra Karup turen.

Læs mere

BILAG 6. December 2015 PLAN FOR LÆGEMIDDELBEREDSKAB, HERUNDER ANTIDOT

BILAG 6. December 2015 PLAN FOR LÆGEMIDDELBEREDSKAB, HERUNDER ANTIDOT BILAG 6 December 2015 PLAN FOR LÆGEMIDDELBEREDSKAB, HERUNDER ANTIDOT Indhold SIDE 1. OPGAVER 3 1.1 Lægemidler 3 1.2 Øget produktion af lægemidler 3 1.3 Medicinsk udstyr 3 1.4 Antidoter 4 1.5 Utensilier

Læs mere

Så optimistisk lød budskabet, da Benny Sørensen entusiastisk indledte sit oplæg.

Så optimistisk lød budskabet, da Benny Sørensen entusiastisk indledte sit oplæg. Bløderbehandling Blødersygdom fremtidig forskning og behandling komplekst? Oplæg ved Benny Sørensen, MD, Ph.D., Director of HRU og Associate professor ved Haemostasis Research Unit, Centre for Haemophilia

Læs mere

Undersøgelse om produktsøgning

Undersøgelse om produktsøgning Undersøgelse om produktsøgning Tabelrapport 24.09.2013 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S Indhold

Læs mere

Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri

Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri Titel Titel på guidelines skal være kortfattet, men alligevel tydeligt angive det emne der behandles, f.eks.: Medikamentel behandling af skizofreni

Læs mere

DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 04-004-3. Ph.d.-studienævnet holdt møde mandag den 17. september 2007.

DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 04-004-3. Ph.d.-studienævnet holdt møde mandag den 17. september 2007. DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 04-004-3 PH.D.-STUDIENÆVNET Referent: MWJ Endeligt referat Ph.d.-studienævnet holdt møde mandag den 17. september 2007.

Læs mere

Formandens beretning for Vejlby Strand grundejerforening for året 2012/2013

Formandens beretning for Vejlby Strand grundejerforening for året 2012/2013 Ja, så er der gået endnu et år, det er så min fjerde beretning. Efter at vi i bestyrelsen nu i et par år, har haft fokus på at få en god struktur, sikre en stor åbenhed i foreningen og få styr på økonomien,

Læs mere

(evt. afbud til mødet på mobil 20540887 eller mail lone.holm@regionh.dk) Center for Sundhed. Tværsektoriel Udvikling. Kongens Vænge 2 3400 Hillerød

(evt. afbud til mødet på mobil 20540887 eller mail lone.holm@regionh.dk) Center for Sundhed. Tværsektoriel Udvikling. Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Møde i: Arbejdsgruppen vedr. Aktivt samarbejde med borgerne Dato: 20. januar 2016 Kl.: 17.00-20.00 Sted: Mødelokale H6, Regionsgården,

Læs mere

DANSK ORTOPÆDISK SELSKAB BESTYRELSESMØDE. Dato og tid: Tirsdag d 23. oktober 2012 kl. 17.00

DANSK ORTOPÆDISK SELSKAB BESTYRELSESMØDE. Dato og tid: Tirsdag d 23. oktober 2012 kl. 17.00 DANSK ORTOPÆDISK SELSKAB BESTYRELSESMØDE Dato og tid: Tirsdag d 23. oktober 2012 kl. 17.00 Radisson Blu Hotel, mødelokale Directors Referat Deltagere fra bestyrelsen samt sekretariatet: Benn Duus (BD),

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

Evaluering af undervisning på FARMA

Evaluering af undervisning på FARMA Didaktisk enhed 19/1 2010 Evaluering af undervisning på FARMA om formålene med evaluering og fremtidige procedurer for undervisningsevaluering, herunder offentliggørelse af evalueringsrapporter. Baggrund:

Læs mere

Administrationen vil i den forbindelse gerne beklage overfor ejer, at ovenstående har givet anledning til en misforståelse.

Administrationen vil i den forbindelse gerne beklage overfor ejer, at ovenstående har givet anledning til en misforståelse. From: Anders Kjærved Sent: 11 Jun 2015 11:49:38 +0000 To: Erhvervs- Beskæftigelses- og Kulturudvalget Cc: Marianne Wedderkopp;Torben Præstegaard Jørgensen;Morten Refskou Subject: VS: VIGTIGT - vedr. udvalgsmøde

Læs mere

Nr. 1 Februar 2010. Indhold. 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen

Nr. 1 Februar 2010. Indhold. 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen Indhold 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen Af Gitte Holtsø og fuldmægtig Daniel Barry Den 21.

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde 17. Marts 2015 kl. 18.30

Referat af bestyrelsesmøde 17. Marts 2015 kl. 18.30 Referat af bestyrelsesmøde 17. Marts 2015 kl. 18.30 Fremmødt: Nadia, Rasmus, Parbæk, Thorup, Steffen, Kåre Afbud: Bo Formalia Ordstyrer: Steffen Referent: Kåre 1. Opgavelisten Parbæk laver en analyse af

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

1-1 Usability evaluering af den simple udgave

1-1 Usability evaluering af den simple udgave BILAG 1 s. 2 af 19 Bilag 1 1-1 Usability evaluering af den simple udgave...5 1-2 Heuristisk inspektion af den simple udgave...6 1-3 Usability evaluering af den avancerede udgave...8 1-4 Heuristisk inspektion

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Dansk Bürstnerklub

Bestyrelsesmøde i Dansk Bürstnerklub Lørdag, den 20. november 2010 Side 1 Mødested/tid: Fraværende: Møde via mail Ingen 1. Referat fra sidste møde. Er udsendt til bestyrelsen og gjort tilgængeligt på hjemmesiden. 2. Orientering ved formanden

Læs mere

Referat fra styregruppemøde hos CSC Scandihealth, den 02.09.04, kl. 10.00-14.00

Referat fra styregruppemøde hos CSC Scandihealth, den 02.09.04, kl. 10.00-14.00 Den 29. september 2004 THC/ld Referat fra styregruppemøde hos CSC Scandihealth, den 02.09.04, kl. 10.00-14.00 Dagsorden 1. Velkomst og baggrund for mødet 2. Præsentation af deltagerne 3. Gennemgang af

Læs mere

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 34. årgang nr. 3 Juni 2010

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 34. årgang nr. 3 Juni 2010 Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 34. årgang nr. 3 Juni 2010 Resumé af referatet fra generalforsamling Tirsdag den 27. april 2010 kl. 19.00 Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens

Læs mere

Referat af møde i. Farmakopénævnet

Referat af møde i. Farmakopénævnet FARMAKOPÉNÆVNET Referat af møde i Farmakopénævnet som afholdtes onsdag den 11. november 2009 kl. 14 i Lægemiddelstyrelsen. Tilstede fra Farmakopénævnet: Formand Steen Honoré Hansen, næstformand Birgitte

Læs mere

Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken

Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken Ivan L. Larsen bød velkommen på bestyrelsens vegne. Dagsorden 1. Valg af dirigent Ole Hansen valgt 2. Valg af referent Rainer

Læs mere

Hovedudvalget. Referat

Hovedudvalget. Referat Hovedudvalget Referat Mødedato: Tirsdag den 05-02-2013 Starttidspunkt for møde: 13:00 Mødelokale: Mødelokale 1 Deltagere: Jørgen Christiansen, Kurt Habekost, René Nielsen, Peter Slifsgaard, Anni Bagge

Læs mere

Referat af møde afholdt 18. december 2015

Referat af møde afholdt 18. december 2015 Referat af møde afholdt 18. december 2015 Arbejdsgruppe vedr. fødevareklyngen Side 1 af 5 Tilstede: Arbejdsgruppe: Jesper Hjortshøj, Manager Strategy and Portofolio for Global Innovation, Marel A/S Rune

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Danske Lægemiddelstandarder BEK nr 800 af 25/06/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, j.nr. SST2015060552

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden

Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden Referat: Regionsbestyrelsesmøde d. 22/6-09 kl. 9.30 17.30. Sted: Danske Fysioterapeuter, Nørre Voldgade 90, 1358 Kbh. K, Lokale: A19 Deltagere: Tine Nielsen, Jes Mogensen, Lene Banke, Solvejg Pedersen,

Læs mere

BESTYRELSESMØDE PLØKS, SKOVLUNDE KLATREKLUB

BESTYRELSESMØDE PLØKS, SKOVLUNDE KLATREKLUB BESTYRELSESMØDE PLØKS, SKOVLUNDE KLATREKLUB 5. MARTS 2015 0.0 Deltagere og dagsorden Tilstede: Mads,,, Dennis, Annemarie Afbud: Sofie, Heidi, Henrik Agenda (udsendt af formanden inden mødet): 1. Godkendelse

Læs mere

Lægemiddelstyrelsen Lægemiddelkontrol

Lægemiddelstyrelsen Lægemiddelkontrol Side 1/7 Lægemiddelstyrelsen Lægemiddelkontrol Årsrapport 2010 for Lægemiddelstyrelsens laboratoriekontrol Lægemiddelstyrelsen Lægemiddelkontrol Axel Heides Gade 1 2300 København S Tlf. +45 44 88 95 95

Læs mere

Orientering om projekter m.v.

Orientering om projekter m.v. Bilag til pkt. 11 Lynettefællesskabet I/S Direktionen Orientering om projekter m.v. Dato: 4. september 2012 Fra: Torben Knudsen Kopi til: Alle I det følgende er givet en status på de vigtigste af de projekter

Læs mere

Skolereform statusmøde 19. maj Mødet er for Børne- og Skoleudvalget, skolebestyrelserne og skolelederne + en mere fra hver skole.

Skolereform statusmøde 19. maj Mødet er for Børne- og Skoleudvalget, skolebestyrelserne og skolelederne + en mere fra hver skole. Referat Sted: skolens kontor Dato: 26.05.15 18.30 21.00 Deltagere: Birgitte Dyreborg, Jens-Christian Britze, Klaus Kolberg, Frederik Thalbitzer, Anthony Verniere Jr., Mikael Hermansen, Per Høxbroe, Eva,

Læs mere

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri tænketanken europa Danskerne og EU En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri Om undersøgelsen Danskerne og EU Rapportens konklusioner

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Langgarverne torsdag den 12. september 2013 kl. 19.00 (Klublokalet på Byskolen)

Bestyrelsesmøde i Langgarverne torsdag den 12. september 2013 kl. 19.00 (Klublokalet på Byskolen) Referat af Bestyrelsesmøde i Langgarverne torsdag den 12. september 2013 kl. 19.00 (Klublokalet på Byskolen) Deltagere: Allan Nielsen, Poul Erik Tobiasen, Carina Møller, Pernille Olesen, Leif Jensen, Lars

Læs mere

Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes

Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes Når du får det at vide Når man får konstateret diabetes bliver man chokeret, ked af det, trist, vred, bekymret eller en hel masse

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget. Til stede: Afbud fra: Dagsorden: Referat af mødet den 7. december 2009

Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget. Til stede: Afbud fra: Dagsorden: Referat af mødet den 7. december 2009 Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget Referat af mødet den 7. december 2009 Ref: HS Dato: 11. januar 2010 Til stede: Afbud fra: Carl-Vilhelm Rasmussen, NRGI (Dansk Energi) Bjarne H Jensen, Naturgas

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i European LifeCare Group A/S (tidligere Danske Lægers Vaccinations Service A/S)

Referat fra ordinær generalforsamling i European LifeCare Group A/S (tidligere Danske Lægers Vaccinations Service A/S) Søborg, den 31. maj 2016 Referat fra ordinær generalforsamling i European LifeCare Group A/S (tidligere Danske Lægers Vaccinations Service A/S) Generalforsamlingen blev afholdt på selskabets adresse den

Læs mere

Ændringsforslag til vedtægterne

Ændringsforslag til vedtægterne Ændringsforslag til vedtægterne Europæisk Ungdom Danmark Landsmøde 22. februar 2014 Ændringsforslag 1-58 Indsendt af: Anne Sofie Tranberg & Tom Weinreich Note: Alle paragrafhenvisninger sker med de numre,

Læs mere

Ove Jørgensen formand for Hjulby Mose Jagtselskab Søren Knudsen Nyborg Strandjagtforening

Ove Jørgensen formand for Hjulby Mose Jagtselskab Søren Knudsen Nyborg Strandjagtforening Dato: onsdag d. 24-06-15 Sted: Frisengården, Nyborg Kl.: 19.00 Mødedeltagere: Kristian Spodsberg Formand Jægerrådet - KS Claus Lykke Friluftrådet Nyborg - CL Jan Pedersen Østfyns Jagtforening - JP Steen

Læs mere

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening En guide til etablering af nye lokalforeninger Indholdsfortegnelse 1.1 Etablering af ny lokalforening... 1 1.2 Roller i lokalforeninger... 3 1.3 Ansvarsområder i lokalforeninger... 4 1.4 Eksempel på en

Læs mere

Hvordan ting kan vokse op nedefra!

Hvordan ting kan vokse op nedefra! Hvordan ting kan vokse op nedefra! - en kreativ arbejdsmodel som redskab til at skabe nye tanker, idéer og alternative løsninger i pædagogiske miljøer Af Anne Sofie Møller Sparre i kreativt samarbejde

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 34 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: NaturErhvervstyrelsen/Center for Jordbrug Sagsnr.: 12-41811-000002/Dep. sagsnr. 7570

Læs mere

Garuda Research Institute

Garuda Research Institute R Garuda Research Institute Human Resource Management & Development Personlighedsbestemt salg By Finn Havaleschka A concept from GARUDA Research Institute. Finn Havaleschka, Garuda Europe. This booklet

Læs mere

Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER

Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER Foredrag holdt ved Nordisk Medicinaldirektørmøde i Tórshavn 23. august 2005 Af Høgni Debes Joensen Jeg er blevet anmodet om at levere et kort indlæg om NOMESKO

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger I indeværende år, 1993, er det 100 år siden, Bornholms Højskole på sit nuværende sted ved Ekkodalen begyndte sin virksomhed. Der havde været forberedelser hele foråret 1893, den

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

Sociolingvistisk studiekreds 15. marts 2005.

Sociolingvistisk studiekreds 15. marts 2005. Sociolingvistisk studiekreds 15. marts 2005. MIN - 7 sprogsamfund - 2001?-2006? - 5 delprojekter (nogle med egne delprojekter) o A finder at der er de forventede forskelle, men at de er mindre i år 2000

Læs mere

Det aftales med træneren, hvilken dag der er bedst.

Det aftales med træneren, hvilken dag der er bedst. Spørgsmål og svar ved infomøderne d. 1/6-2016 Nuværende Minitalent Talent i næste sæson I den nye struktur, er der ekstra træningspas. Det er muligt at vælge en dag fra. Hvilken dag kan det være? Er der

Læs mere

Vordingborg Kommune. Kulsbjerg Skole Skolebestyrelse

Vordingborg Kommune. Kulsbjerg Skole Skolebestyrelse Vordingborg Kommune Kulsbjerg Skole Skolebestyrelse Dato 17.september 2014 Tidspunkt kl. 19.00 21.30 Sted Mødeleder Afdelingen i Mern Thorsten Gregersen Fraværende Deltagere Afdelingsledere Punkt Tekst

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

Møde i stiftsudvalget for medier og kommunikation

Møde i stiftsudvalget for medier og kommunikation Møde i stiftsudvalget for medier og kommunikation Tid: Tirsdag den 8 december kl. 16.30 ca. 19.30 Sted: Konfirmandstuen, Sognegården, Sunds Afbud: Orla Villekjær Dagsorden 1 Godkendelse af dagsorden og

Læs mere

Vi er specialister i at afgifte farligt affald

Vi er specialister i at afgifte farligt affald for a cleaner tomorrow Vi er specialister i at afgifte farligt affald PART OF THE EKOKEM GROUP NORD a/s Lindholmvej 3 DK-5800 Nyborg Kundeservice Tel +45 8031 7100 Fax +45 8031 7300 Mandag til torsdag

Læs mere

SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE

SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE Baggrund Dette opgavehæfte indeholder en række forslag til refleksionsøvelser og aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at forholde

Læs mere

Foreningen af kollegianer på Damager kollegiet. Bestyrelsesmøde. Dato: 18.11.2015 Tidspunkt: 18.30 21.15 Mødested: Fælleslokalet/baren

Foreningen af kollegianer på Damager kollegiet. Bestyrelsesmøde. Dato: 18.11.2015 Tidspunkt: 18.30 21.15 Mødested: Fælleslokalet/baren Referat Bestyrelsesmøde Dato: 18.11.2015 Tidspunkt: 18.30 21.15 Mødested: Fælleslokalet/baren Møde indkaldt af Mødetype Arrangør Referent Tidtager Deltagere Nicolai Schmidt Ordinært bestyrelsesmøde Afdelingsbestyrelsen

Læs mere

Afbud: Jens Christian Britze, Klaus Kolberg, Mette Vöge Jensen, Martyna Jakubowska.

Afbud: Jens Christian Britze, Klaus Kolberg, Mette Vöge Jensen, Martyna Jakubowska. Referater Emne: Skolebestyrelsesmøde Sted: Skolens kontor Dato: Onsdag d. 9.4.14 kl. 18.30 21.00 Deltagere: Hans Henrik Heidesleben, Per Høxbroe, Birgitte Dyreborg, Mikael Hermansen, Anthony Verniere Jr.,

Læs mere

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.)

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.) Dagens hovedbudskaber Kvartalsrapporter og RADS monitorering fra AMGROS hvor kommer data fra og bruges de? Vi kan skabe overblikket i data Vi kan sammenligne data på tværs af regioner Vi leverer data og

Læs mere

Gasværksvejens Skole & Gasværkstedet Gasværksvej 22 1656 København V 33 88 10 10 mail@gas.kk.dk www.gas.kk.dk

Gasværksvejens Skole & Gasværkstedet Gasværksvej 22 1656 København V 33 88 10 10 mail@gas.kk.dk www.gas.kk.dk Undervisningsmiljøvurdering skoleåret 2013/2014 Inden undersøgelsens start har alle klasser drøftet begrebet undervisningsmiljø med deres kontaktlærere, og ledelsen har særligt drøftet begrebet med de

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Referat fra. Generalforsamling for Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforening. Lørdag den 26. april 2008 kl. 13.00

Referat fra. Generalforsamling for Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforening. Lørdag den 26. april 2008 kl. 13.00 Referat fra Generalforsamling for Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforening Lørdag den 26. april 2008 kl. 13.00 Formanden bød velkommen og opdaterede deltagerlisten. Der var 22 deltagere tilstede.

Læs mere