Ikke teknisk resume. Af VVM-redegørelse og miljørapport for udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nykøbing

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ikke teknisk resume. Af VVM-redegørelse og miljørapport for udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nykøbing"

Transkript

1 Ikke teknisk resume Af VVM-redegørelse og miljørapport for udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nykøbing Del 1 Ikke-teknisk resumé Del 2 VVM redegørelse Juli 2017

2 Udgiver: Miljøstyrelsen Haraldsgade København Ø Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F. Kun internetudgave Baggrundskort: Hvis ikke andet er angivet: Vektor- og rastekort Copyright: KMS DDO Copyright: Cowi Må citeres med kildeangivelse.

3 Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning Baggrund for projektet Offentlig høring Projektbeskrivelse hovedprojekt og alternativer Beliggenhed Hovedprojektet Alternativer Kommune- og lokalplanlægning Foroffentlighedsfase Miljøforhold Støj Vibrationer og rystelser Transport og trafik Luftforurening, lugt og støv Affald, spildevand og overfladevand Natur, flora og fauna Rekreative forhold Lys og refleksioner Befolkning og sundhed Afledte socioøkonomiske forhold Den indbyrdes sammenhæng mellem miljøfaktorerfejl! Bogmærke er ikke defineret. 5. Afværgeforanstaltninger... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

4 1. Indledning Dette er et ikke-teknisk resumé af påvirkningerne på miljøet af at udvide åbningstiden for indleveringen af roer til Nordic Sugar A/S fabrik i Nykøbing F. Formålet med det ikke-tekniske resumé er at sammenfatte de vigtigste oplysninger og vurderinger fra VVM-redegørelsen og miljørapporten, så læseren kan få et hurtigt overblik over projektet og miljøpåvirkningerne. VVM er en forkortelse af Vurdering af Virkninger på Miljøet. Dokumenterne er udarbejdet af Miljøstyrelsen og Guldborgsund Kommune i samarbejde med SWECO og COWI A/S. 1.2 Baggrund for projektet Der er produceret sukker i mere end 130 år på Nykøbing sukkerfabrik. Gennem årene er fabrikken blevet omkranset af private boliger og dermed blevet en del af bybilledet. Fabrikken producerer udover sukker også melasse og dyrefoder. Fabrikken modtager sukkerroer fra omkring 600 roedyrkere fra Sjælland, Møn, Østlolland og Falster. Under kampagnen modtager fabrikken i Nykøbing i størrelsesordenen 550 vognlæs roer om dagen. Ca. 180 arbejdere er fast beskæftiget på fabrikken. Herudover lægges en del opgaver hos lokale firmaer. De nuværende åbningstider for roeindlevering til sukkerfabrikken i kampagneperioden er mandag til lørdag fra kl til Kampagnen for indlevering og forarbejdning af roer er fra september til februar. For at optimere fabrikkens omkostninger ønskes en udvidelse af åbningstiden, så det er muligt at levere roer hele døgnet alle ugens dage i kampagneperioden. Antallet af køretøjer øges ikke, men fordeles jævnt ud over døgnet. Nordic Sugar A/S har valgt at tilbyde roedyrkerne transport af roer til sukkerfabrikken, og dermed er det planen, at roedyrkernes egen kørsel udfases i løbet af få år. Virksomhedens ønske om at udvide åbningstiden for modtagelse af sukkerroer er opstået, fordi EU ikke længere giver tilskud til roesukker. Ved at optimere udnyttelsen af de bedst mulige transportmidler til transport af sukkerroer, vurderer virksomheden, at der vil kunne opnås væsentlige besparelser, og at branchen vil komme til at stå styrket i den aktuelle konkurrencesituation. 1.3 Offentlig høring Forslag til VVM-redegørelse og miljørapport er sendt i offentlig høring i perioden 4. juli til 5. september Yderligere oplysninger kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside: eller på Guldborgsund Kommunes hjemmeside: Denne VVM-redegørelse og miljørapport er udgivet af Miljøstyrelsen og Guldborgsund Kommune.

5 2. Projektbeskrivelse hovedprojekt og alternativer 2.1 Beliggenhed Virksomheden Nordic Sugar A/S Nykøbing ligger på Østerbrogade 2, hvorfra fabriksområdet strækker sig ned til Guldborgsund - dog adskilt af Prinsholmvej. Roemodtagelsen sker i den sydlige del af fabriksområdet, og al ind- og udkørsel til fabrikken sker ad Prinsholmvej. Figur 2-1 Sukkerfabrikken og området, hvor roerne leveres. Roekørslen udgør en mindre del af den samlede transport på vejnettet se nedenstående tabel. Sted Årsdøgn-trafik uden roekørsel Årsdøgn-trafik med roekørsel A. Brovejen B. Prinsholmvej

6 Sted Årsdøgn-trafik uden roekørsel Årsdøgn-trafik med roekørsel C. Prinsholmvej D. Prinsholmvej Øst E. Prinsholmv. Rundk F. Gedser Ldv. Vest G. Gedser Ldv. Øst H. Grønsundsvej I. Skovalleen Hovedprojektet Nordic Sugar A/S ønsker at udvide åbningstiden for indlevering af sukkerroer på sukkerfabrikken i Nykøbing F., så fabrikken i kampagneperioden fra september til februar kan modtage sukkerroer hele døgnet alle ugens dage. I dag er fabrikkens åbningstid begrænset til tidsrummet kl mandag til lørdag. Projektet indbefatter også etablering af støjafskærmning på fabrikkens område. Afskærmningen vil blive etableret før kampagnestart 2018/19. Kørsel vil foregå med lastbiler. Eventuelle fortsatte transporter med traktor vil blive begrænset til tidsrummet kl og vil alene kunne foregå mandag-lørdag. Nordic Sugar A/S Nykøbing forventer, at overgangen til lastbiltransport vil reducere det totale antal roetransporter med 15 procent. Dette skyldes, at en lastbil kan fragte en større mængde roer end en traktor kan, og at projektet indebærer, at der transporteres en reduceret mængde jord og sten til fabrikken. Typen og mængden af råvarer, der kan modtages på fabrikken, ændres ikke, lige som der ikke vil være ændringer i mængden og typen af færdigvarer, der produceres på fabrikken. Projektet indebærer ikke anlæggelse af nye veje. Antallet af roetransporter ses i Figur 2-2, hvor al roetransport er omlagt til lastbiler, og hvor der ikke er traktorkørsel. Tallene viser antallet af lastbiler pr. time med roer og tom returkørsel.

7 Figur 2-2 Hovedforslag. Antal lastbiler med roer og tom returkørsel pr. time hele døgnet. I kommende kampagner forventes andelen af lastbiler at stige, samtidig med at antallet af traktortransporter løbende reduceres for til sidst helt at falde bort. I kampagnen 2016/17 skete 35 procent af transporterne med traktor. Det forventes, at hver køretøjskategori kan fordeles jævnt over den tid, de har tilladelse til at levere roer. Traktorkørslen antages således at være jævnt fordelt over de 13 timer fra kl til 19.00, mens lastbilkørslen antages at være jævnt fordelt over hele døgnet. Hvis det bliver muligt at indlevere sukkerroer hele døgnet, vil en række processer på fabrikken kunne optimeres primært fordi der ikke længere vil være behov for at anvende et bufferlager for at sikre råvarer til produktion om søndagen og om natten. Vejmyndigheden, som er Guldborgsund Kommune, har i samarbejde med politiet anvist tvangsruter, som roetransportørerne skal benytte, når de kører til og fra fabrikken. Roetransporter fra områder, der ikke ligger i umiddelbar forbindelse med disse tvangsruter, skal køre ad nærmeste vej til en af tvangsruterne. 2.3 Alternativer I miljøvurderingen er der også taget stilling til konsekvenserne af en række alternativer til Hovedprojektet. Disse alternativer er følgende:

8 Alternativ 16/7 2020: Indlevering af roer i år 2020 sker i alle ugens dage i tidsrummet kl til med lastbil. Det alternative løsningsforslag er undersøgt i samme omfang som hovedprojektforslaget. Antallet af roetransporter ses i Figur 2-3, hvor al roetransport er omlagt til lastbiler, og hvor der ikke er traktorkørsel. Tallene viser antallet af lastbiler pr. time med roer og tom returkørsel. Figur 2-3 Alternativ 16/ Antal lastbiler med roer og tom returkørsel pr. time Alternativ 13/7 2020: Indlevering af roer i år 2020 sker i alle ugens dage i tidsrummet kl til med lastbil. Det alternative løsningsforslag er undersøgt i samme omfang som hovedprojektforslaget. Antallet af roetransporter ses i Figur 2-4 hvor al roetransport er omlagt til lastbiler, og hvor der ikke er traktorkørsel. Tallene viser antallet af lastbiler pr. time med roer og tom returkørsel.

9 Figur 2-4 Antal lastbiler med roer plus tom returkørsel pr. time i en situation, hvor al transport er omlagt til lastbiler, og hvor der køres 13/7 i år Alternative ruter: Der er ikke undersøgt alternative ruter til de tvangsruter, som Guldborgsund Kommune har udpeget efter samtykke fra politiet. Det skyldes, at disse tvangsruter er lagt på større veje og uden for boligområder for at opnå den størst mulige trafiksikkerhed. Derfor vurderes der ikke at være andre oplagte adgangsveje. Med de anførte tvangsruter undgås trafik på omfartsvejen og Vesterskovvej/Gedser Landevej. Vesterskovvej/Gedser Landevej var tidligere en del af tvangsruterne. Alternative metoder: Et forslag fra idefasen om at etablere omlastepladser langs jernbanen er ikke vurderet at være et realistisk alternativ til roetransport med lastbil og traktor. Brug af el-drevne lastbiler er ikke undersøgt yderligere, idet el-drevne primært er små lastbiler til bydistribution og ikke lastbiler med stor lastevne. 0-alternativ:0-alternativet er den situation, hvor det pågældende projekt ikke gennemføres, og 0- alternativet benyttes derfor som sammenligningsgrundlag for at vurdere, hvilke påvirkninger projektet medfører. I dette projekt er 0-alternativet den åbningstid, som fabrikken i Nykøbing F. har i dag, nemlig tidsrummet kl mandag til lørdag. Fordelingen af traktor og lastbil i 0-alternativet er den samme som i kampagnen 2016/2017. Ud af i alt 550 transporter var ca. 360 lastbiler og ca. 190 med traktor svarende til ca. 65 procent af transporter med lastbil og 35 procent med traktor. Antallet af roe-transporter pr. time i Hovedforslaget og de behandlede alternativer er vist i nedenstående tabel.

10 Sted Hovedprojekt 16/ / alternativ Lastbil/time Lastbil/time Lastbil/time Lastbil/time Traktor/time Gaabensevej 18,4 27,7 34,0 20,1 13,9 Skovalleen 19,0 28,6 35,0 20,7 14,1 Brovejen 5,0 7,6 9,3 2,5 11,5 Prinsholmvej 6,1 9,1 11,2 8,5 3,8 Gedser Landevej 1,5 2,3 2,8 5,2 0,7 Østersøvej 0,3 0,4 0,5 0,2 0,2 Grønsundsvej Vest 4,6 6,8 8,4 3,3 3,1 Grønsundsvej Øst 4,3 6,4 7,9 3,1 2,9 Stubbekøbingvej 0,6 0,9 1,0 0,6 0,2 2.4 Kommune- og lokalplanlægning Området, som bliver berørt af den udvidede åbningstid for roeindlevering, er underlagt bindingerne i gældende Kommuneplan og forslag til Kommuneplan , der netop har været i høring. Her er der fokus på planbestemmelser og forslag til lokalplaner for sukkerfabrikken og planer for trafik og transport. Sukkerfabrikken er omfattet af kommuneplanramme NYKF E12, efter hvilken området er bestemt til erhvervsformål. Kommuneplanrammen har ingen bestemmelser vedrørende trafik til og fra virksomheden. Derudover er sukkerfabrikken underlagt bindingerne i Lokalplan NYK F 29, og også ifølge denne er området udlagt til erhvervsformål. Det vurderes, at en udvidet åbningstid for indlevering af roer i kampagneperioden samt etablering af støjafskærmning på fabriksområdet ligger inden for angivne rammer i såvel kommuneplanen som i lokalplanen for sukkerfabrikken.

11 3. Foroffentlighedsfase Før udarbejdelsen af denne kombinerede VVM-redegørelse og miljørapport blev der gennemført en idéfase i perioden 10. april til 1. maj I denne fase kunne borgere, myndigheder og andre interesserede kommentere projektforslaget, som blev præsenteret i et idéoplæg, og de kunne melde ind med forslag til emner til behandling i VVM-redegørelsen. Miljøstyrelsen modtog tre høringssvar. De omhandlede trafikstøj og rystelser om natten, påvirkning af friluftsliv og af dyrenes døgnrytme samt forslag om dels at flytte transporten af roer fra vej til jernbane og dels at indføre kortere åbningstid for indlevering af roer. Disse emner er behandlet i VVM-redegørelsen og miljørapporten.

12 4. Miljøforhold 4.1 Støj Støj kan generelt defineres som uønsket lyd. Støj måles i enheden decibel, der forkortes db. Når det gælder oplevelsen af ændrede støjniveauer kan følgende tommelfingerregler anvendes: 3 db opleves som en netop hørbar ændring 6 db opleves som en tydeligt hørbar ændring 10 db opleves som en fordobling/halvering af støjen Der er stor forskel på, hvordan mennesker oplever støj. Graden af gene afhænger især af støjens karakter (intensitet, styrke, fordeling over døgnet etc.), men også sociale og psykologiske faktorer spiller ind. Vejtrafikstøj beregnes som det såkaldte dag-aften-nat niveau (forkortes Lden). Ved Lden beregnes den gennemsnitlige støjbelastning i løbet af et døgn, idet hændelser, der forekommer i aftentimerne, tildeles et tillæg på +5 db, og hændelser i nattimerne et tillæg på +10 db. Disse tillæg beskriver den ekstra gene, som støjen forventes at medføre, når den forekommer om aftenen og om natten. Trafikstøjberegninger gennemføres jævnfør Miljøstyrelsens retningslinjer for den gennemsnitlige trafikintensitet bedømt i løbet af et fuldt kalenderår (365 dage). For at belyse de særlige forhold, der gør sig gældende når en del af trafikken på vejene kun finder sted i en del af året, er der også foretaget beregninger af: den gennemsnitlige støjbelastning beregnet for kampagneperioden støjbelastningen i natperioden i kampagneperioden øjebliksniveauet ved passage af det enkelte køretøj Beregningerne viser, at roekørsel generelt kun har lille indflydelse på trafikstøjbelastningen langs tvangsruterne, og at det kun vil have en meget lille betydning for støjbelastningen, hvis roer indleveres som foreslået i Hovedprojektet eller i et af alternativerne. Tabellerne her under viser ændring af støjbelastning i forhold til 0-alternativet. Positive værdier er en forøgelse af støjbelastningen, negative værdier en formindskelse. Øverst: Gennemsnit over året, Lden Nederst: Gennemsnit over nat-perioden i kampagne-perioden Lys grøn : Næppe hørbar reduktion af støjbelastningen eller uændret (-1 0 db). Mørk grøn : Næppe hørbar forøgelse af støjbelastningen (0 1,5 db). Gul : Netop hørbar forøgelse af støjbelastningen (1,5 4 db). Hoved- projekt db Alternativ 16/ db Alternativ 13/ db Østrigsvej 18 0,1 0,0 0,0 Østrigsvej 44 0,1 0,0 0,0 Folemarken 3 0,2 0,0 0,0 Vendersgade 12 0,3 0,0-0,1 Søvej 43 0,5 0,0-0,1

13 Chr. Winthersvej 5 0,2-0,1-0,1 Skovboulevard. 18 0,3 0,0 0,0 Højgårdsgade 1 0,2 0,0 0,0 Hovedprojekt db Alternativ 16/ db Alternativ 13/ db Østrigsvej 18 0,4-0,2-0,1 Østrigsvej 44 0,4-0,2-0,1 Folemarken 3 0,9 0,0 0,0 Vendersgade 12 1,7-0,1-0,3 Søvej 43 2,3-0,1-0,4 Chr. Winthersvej 5 1,3-0,4-0,2 Skovboulevard. 18 1,5-0,2 0,0 Højgårdsgade 1 0,9-0,1-0,1 En bolig betragtes som støjbelastet, hvis Lden overstiger 58 db(a). Antallet af støjbelastede boliger i 0-alternativet er opgjort til 75 ved en simpel optælling, som ikke må tages for at være 100 procent eksakt. På grund af de meget små ændringer i støjbelastningen kan der ikke fastslås signifikante forskelle i antallet af støjbelastede boliger i Hovedprojektet. Det vil sige, at antallet af støjbelastede boliger vurderes at være det samme ved gennemførelse af Hovedprojektet som ved 0-alternativet. Det samme vil være tilfældet ved alle alternativer. Der er forholdsvis beskedne muligheder for at begrænse støjbelastningen for roetransporterne. De gængse metoder til at begrænse trafikstøj er: Afskærmning ved veje Støjreducerende belægning på veje Reduceret hastighed Kontrol med køretøjernes støjniveau Støjbegrænsende tiltag indendørs i boliger 4.2 Vibrationer og rystelser Vibrationer og rystelser er to ord for samme fænomen. Generelt betragtes vibrationspåvirkning fra vejtrafik ikke som et problem. Faktorer, som kan udløse vibrationer af et vist niveau, er huller og ujævnheder i vejbelægningen og hastighedsreducerende bump. Langs tvangsruterne i Nykøbing by er der ingen steder etableret hastighedsreducerende vejbump. Derfor forudses det, at der ikke vil forekomme vibrationsgener, medmindre der er skader i vejbelægningen. Ved bygningsskadelige vibrationer vurderes skadevirkningen ud fra det højest forekommende niveau ved en enkelt hændelse. Det har derfor ikke betydning om der kommer flere køretøjer eller om køretøjerne kører om natten.

14 4.3 Transport og trafik Sukkerfabrikken ligger centralt i Nykøbing F., og trafikken til og fra fabrikken giver derfor nogle gener på vejnettet. Roemarkerne er jævnt fordelt over Falster, Lolland, Møn og Sjælland og der er derfor roetransport på alle indfaldsvejene til Nykøbing F. For at minimere de trafikale gener for byen har Guldborgsund Kommune og Nordic Sugar A/S defineret nogle tvangsruter, som transportørerne skal følge, når de kører til og fra fabrikken. Hovedprincippet er, at transportørerne skal følge de overordnede indfaldsveje. Omlægningen af transporterne fra traktor til lastbil og udvidelse af åbningstiden vil dels medføre et reduceret antal køretøjer, dels en mere jævn fordeling af transporterne over døgnet. Begge dele vil mindske generne for den øvrige trafik. 4.4 Luftforurening, lugt og støv Lastbiler og traktorer udleder en række potentielt forurenende stoffer. Transport med lastbiler vil reducere udledningen fordi antallet af transporter reduceres og fordi lastbilerne vil være forsynede med partikelfiltre og katalysatorer. Når transporterne foregår over hele døgnet vil luftforureningen fra lastbilerne blive fortyndet mere end i dag, hvor trafikken er koncentreret i tidsrummet kl Derudover vil der også være mindre luftforurening på tidspunkter hvor mennesker opholder sig udendørs. Den almindelige trafik vil dog stadig være den største bidragyder til luftforurening. Omlægning til lastbiltransport vil betyde, at der spildes mindre jord på vejene, fordi roer, der hentes af lastbiler, renses for jord ved roekulen. Også selve det forhold, at lastbilerne henter roerne ved roekulen i stedet for på marken giver mindre jord på vejene, fordi der ikke kommer jord på lastbilernes dæk. I forhold til lugtgener vil udvidelse af åbningstiden for indlevering af roer ikke medføre ændringer, da den primære lugtkilde er produktionen på fabrikken, som ikke ændres. 4.5 Affald, spildevand og overfladevand Når roerne ankommer med lastbil til fabrikken, vil de være mekanisk renset for jord, da lastbilen læsses med en maskine, som renser roerne for jord under læsningen. Det betyder, at mængden af produceret affald mindskes i forhold til transport med traktor, hvor roerne læsses direkte fra roeoptageren. I dag renses ca. 60 procent af de roer, der leveres til fabrikken. Når alle transporter foregår med lastbil og roerne renses mekanisk hos roedyrkerne, vil det medføre ca tons mindre jord og sten som transporteres til fabrikken. I forhold til spildevand betyder det, at der i fremtiden vil være en mindre andel af jord i det spildevand, som produceres, når roerne skylles på fabrikken. Dermed oplagres der mindre jord i jordbassinerne ved Hasselø inden fabrikkens spildevandsrensning. Projektet ændrer ikke ved mængden eller indholdet af forurenende stoffer i overfladevand, der udledes til søer og vandløb. Alt vand fra sukkerfabrikkens areal udledes til bassinerne i Hasselø Nor. 4.6 Natur, flora og fauna Det vurderes, at projektet ikke vil kunne påvirke hverken nærliggende Natura 2000-områder eller øvrig flora og fauna i området. Der er gennemført en undersøgelse af om der kan være en risiko for, at projektet øger antallet af trafikdræbte flagermus. Dette bl.a. fordi arten bredøret flagermus indgår i udpegningsgrundlaget for et nærliggende Natura 2000-område. Undersøgelsen viste, at adgangsvejene til sukkerfabrikken ikke krydser væsentlige levesteder for bredøret flagermus, som især ligger på den vestlige side af Guldborgsund. For lavtflyvende arter såsom Brandts flagermus, vandflagermus, damflagermus,

15 dværgflagermus og bredøret flagermus viste undersøgelsen dog også, at tab af enkeltindivider ved kollision med lastbiler ikke kan udelukkes. 4.7 Rekreative forhold Med Hovedprojektets udvidede åbningstid for indlevering af roer vil transporterne blive fordelt over hele døgnet. Det betyder sandsynligvis, at friluftsliv og rekreative interesser, som dyrkes i dagtimerne, vil blive forstyrret i mindre grad end i dag. Muligheden for søndagstransporter vil dog kunne forstyrre mere end i dag. Idet roetransporterne foregår via fastlagte tvangsruter, vil det være muligt at planlægge frilufts- og rekreative aktiviteter og dermed undgå støjgener fra lastbil- og traktortransporter. Endvidere vil roetransporterne kun foregå i efteråret og vinterperioden, hvor det må formodes, at det udendørs aktivitetsniveau er mindre end i forårs- og sommermånederne. Det vurderes derfor samlet, at udvidelse af åbningstiden for indlevering af roer i kampagneperioden ikke vil påvirke offentlighedens adgang til naturen væsentligt. 4.8 Lys og refleksioner Når åbningstiden for indlevering af roer i kampagneperioden øges i aften -og nattetimerne, vil der være mere kunstigt lys fra bl.a. køretøjer og på fabrikkens flade plads, hvor roerne læsses af og køretøjer på offentlig vej. Kørelys fra køretøjer, som skal til og fra fabrikken, adskiller sig ikke fra andre køretøjer, som færdes på vejene i aften- og nattetimerne. Kunstigt lys fra fabrikken er indstillet, så det ikke generer omkringboende. Samlet vurderes der, at være en lille påvirkning fra lys. 4.9 Befolkning og sundhed Det er undersøgt, om trafik, støj, vibrationer og støv som følge af ændret åbningstid for indlevering af roer kan have sundhedsmæssige konsekvenser for befolkningen. Hovedprojektet Udvidet åbningstid vil medføre en mere jævn fordeling af transporterne hen over døgnet. Dette vil betyde færre køretøjer på vejene og færre overhalinger af langsomt kørende traktorer med deraf følgende risiko for ulykker. Ifølge WHO (World Health Organization) er søvnforstyrrelser en af de meste udbredte klager blandt borgere, som er udsatte for støj. Søvnforstyrrelser kan have en betydelig negativ indvirkning på helbred og livskvalitet. De helbredsmæssige effekter af nattestøj skyldes, at de berørte borgere tilbringer mindre tid i den dybe søvn, hvor kroppen restituerer. Dette kan medføre en række fysiologiske ændringer i kroppen i form af stigning i blodsukkeret, svækket immunforsvar og forhøjet blodtryk, som igen kan medføre øget risiko for hjertekarsygdom og diabetes. Al forskning på området, viser at hvis udsættelsen for trafikstøj ved hjemmet stiger med 10 db, så medfører det, at risikoen for at få en blodprop i hjertet stiger med 6-8 procent. Der er endvidere samtidigt fundet evidens for, at en stigning på 5 db i udsættelse for trafikstøj ved hjemmet medfører 3 procent højere risiko for forhøjet blodtryk. Hovedprojektet giver anledning til en forøgelse af støjen om natten, som kan være mellem 0 og 2,3 db og dermed "netop hørbar". Påvirkningen på de berørte menneskers helbred vurderes derfor at værre lille. De berørte mennesker omfatter i denne henseende mennesker, der bor langs tvangsruterne, og som potentielt kan få forstyrret deres nattesøvn, som følge af udvidelsen af åbningstiden for indlevering af roer. Der vurderes ingen påvirkninger som følge af et ændret omfang af vibrationer/rystelser.

16 Hovedprojektet vil medføre mindre støv på vejene, fordi roerne bliver renset mekanisk på marken. Dette vil medføre en lille positiv påvirkning for de mennesker, der bor langs tvangsruterne, og for dem som færdes på ruterne. Alternativ 13/7-202 og alternativ 16/ Ændringen i støjniveauet vil enten være uændret eller næppe hørbar. Der vurderes derfor ingen påvirkning at være på de berørte menneskers sundhed. For vibrationer/rystelser og støv vurderes påvirkningen at være den samme som for Hovedprojektet Afledte socioøkonomiske forhold Ved socioøkonomiske påvirkninger forstås samfundsmæssige påvirkninger også af lokalmiljøet. Det vil sige grundlaget for områdets sociale struktur og erhvervsliv og for indtægtsgrundlaget. En fortsat bæredygtig sukkerroedyrkning er afhængig af, at der sker en løbende optimering af både miljøforhold og økonomi. Dette ikke mindst i lyset af skærpede konkurrencevilkår i EU, fordi de enkelte EU-lande ikke længere er garanteret produktion af en given mængde sukker til minimumspris, men i stedet er underkastet det frie markeds betingelser. Dette er blandt bevæggrundene for, at Nordic Sugar ønsker at udvide sin åbningstid for indlevering af roer samt at overtage roetransporten. Sukkerfabrikken bidrager generelt betragtet positivt til samfundet ved at sikre arbejdspladser på både fabrikken, hos andre lokale virksomheder, der servicerer sukkerfabrikken, og hos de ca. 600 roedyrkere på Sjælland, Falster, Møn og Østlolland. Flere transporter med lastbiler kan også støtte arbejdspladser lokalt. Samlet vurderes det, at der ikke er negative samfundsmæssige påvirkninger forbundet med at udvide åbningstiden for indlevering af roer.

17 Lyseng Allé 1 DK Højbjerg Tlf.: (+45) www. mst.dk

18

Ikke teknisk resume. Af VVM-redegørelse og miljørapport for udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nakskov

Ikke teknisk resume. Af VVM-redegørelse og miljørapport for udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nakskov Ikke teknisk resume Af VVM-redegørelse og miljørapport for udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nakskov Del 1 Ikke-teknisk resumé Del 2 VVM redegørelse Juli 2017 0 Udgiver:

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag

Indkaldelse af idéer og forslag Indkaldelse af idéer og forslag For Udvidelse af åbningstider for roemodtagelse i Nordic Sugar A/S i Nykøbing April 2017 Indkaldelse af idéer og forslag VVM for udvidelse af åbningstider for roemodtagelse

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag

Indkaldelse af idéer og forslag Indkaldelse af idéer og forslag For Udvidelse af åbningstider for roemodtagelse i Nordic Sugar A/S i Nakskov April 2017 Indkaldelse af idéer og forslag VVM for udvidelse af åbningstider for roemodtagelse

Læs mere

Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport

Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport For Udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nykøbing F. Del 1 Ikke-teknisk resumé Del 2 VVM redegørelse og miljørapport

Læs mere

- VVM-redegørelse og miljørapport - Udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nakskov

- VVM-redegørelse og miljørapport - Udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Nakskov Resume af høringssvar fra foroffentlighedsfase - VVM-redegørelse og miljørapport - Udvidet åbningstid for indlevering af sukkerroer til Nordic Sugar A/S Der har været gennemført foroffentlighedsfase fra

Læs mere

Se i øvrigt Miljøstyrelsens screeningsnotat for en uddybende begrundelse for Miljøstyrelsens afgørelse. Screeningsnotatet fremgår af bilag A.

Se i øvrigt Miljøstyrelsens screeningsnotat for en uddybende begrundelse for Miljøstyrelsens afgørelse. Screeningsnotatet fremgår af bilag A. Nordic Sugar A/S Nordic Sugar Nykøbing Østerbrogade 2 4800 Nykøbing F Virksomheder J.nr. MST-1270-02146 Ref. CHELL/SURHE/LEDES Den 10. april 2017 Att. Jesper Jeppesen Sendt pr. mail til: nykøbing.sugar@nordicsugar.com

Læs mere

Se i øvrigt Miljøstyrelsens screeningsnotat for en uddybende begrundelse for Miljøstyrelsens afgørelse. Screeningsnotatet fremgår af bilag A.

Se i øvrigt Miljøstyrelsens screeningsnotat for en uddybende begrundelse for Miljøstyrelsens afgørelse. Screeningsnotatet fremgår af bilag A. Nordic Sugar A/S Nakskov Tietgensvej 1 4900 Nakskov Att. Runi Egholm Sendt pr. mail til: nakskov.sugar@nordicsugar.com Virksomheder J.nr. MST-1270-02177 Ref. CHELL/SURHE/SOEAN Den 10. april 2017 Afgørelse

Læs mere

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften.

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Det gælder både, når en gulspurv synger og sender blid lyd mod

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019 Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene Sammenfattende redegørelse Februar 2019 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlig høring af planforslagene... 3 2.1

Læs mere

SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE. Borgermøde 16. august 2011

SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE. Borgermøde 16. august 2011 SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde 16. august 2011 PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst og Introduktion Områdechef Ole Kirk, Vejdirektoratet VVM-redegørelse Projektleder John H. Kristiansen, Vejdirektoratet

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft

Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft 30. oktober 2014 Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft Miljøvurdering af væsentlige miljøpåvirkninger Indledning Miljøvurdering af lokalplan 13-012: Etablering af mere forureningsfølsomt erhverv

Læs mere

Miljøscreening. Kommuneplantillæg nr. 6 for kommuneplanramme 2.1.B.7 Boligområde Troldebakken og Eventyrbakken, Aarup

Miljøscreening. Kommuneplantillæg nr. 6 for kommuneplanramme 2.1.B.7 Boligområde Troldebakken og Eventyrbakken, Aarup Miljøscreening Kommuneplantillæg nr. 6 for kommuneplanramme 2.1.B.7 Boligområde Troldebakken og Eventyrbakken, Aarup Oversigtskort Kort 1: Kommunplanramme 2.1.T.3, der aflyses, er vist med blå markering.

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag. Oktober 2014. VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr.

Indkaldelse af idéer og forslag. Oktober 2014. VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr. Indkaldelse af idéer og forslag VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr. Alslev Oktober 2014 Indkaldelse af ideer og forslag Ikke teknisk resume VVM redegørelse

Læs mere

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé Del 1: Forslag til kommuneplantillæg Del 2: VVM-redegørelse Del 3:Ikke

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Rapport 5. juli 2019 JN/TSO/støj.05.07.19 Sag: 18.296 Antal sider: 12 Til Sag Emne : Dominia A/S KAB : Roholmparken : Støj fra vejtrafik 1 Indledning I forbindelse med projekteringen af ny bebyggelse til

Læs mere

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag VVM for udvikling af Kvickly-grunden i Horsens til byområde for butikker og boliger mv. 1. Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering

Læs mere

DANSKE GRÆNSEVÆRDIER FOR VEJSTØJ

DANSKE GRÆNSEVÆRDIER FOR VEJSTØJ DANSKE GRÆNSEVÆRDIER FOR VEJSTØJ MÅLESTOK FOR VEJSTØJ Vejstøjniveauer angives i decibel db), og angives som L den, der er en fælles europæisk enhed for støj, som beskriver det gennemsnitlige støjniveau

Læs mere

Støjforureningen på Nørrebro

Støjforureningen på Nørrebro Støjforureningen på Nørrebro Kåre Press-Kristensen Civilingeniør, Ph.D. Det Økologiske Råd Baggrund Ca. 700.000 danske boliger er belastet med vejstøj over grænseværdien (58 db). Heraf er ca. 150.000 boliger

Læs mere

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) screening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) Herlev Kommune, Stab for By og Udvikling Dato Den 28. august 2018. Projektbeskrivelse Skybrudsplan

Læs mere

Ny produktion på Statens Serum Institut

Ny produktion på Statens Serum Institut Ny produktion på Statens Serum Institut Del 3: Ikke-teknisk resumé Del 1. Forslag til kommuneplantillæg inkl. miljørapport Offentliggjort som forslag 1. november 2011 Endelig udstedt til Københavns Kommune

Læs mere

Miljøscreening Ophævelse af Lokalplan B12-1

Miljøscreening Ophævelse af Lokalplan B12-1 DERING Miljøscreening B12-1 Blandet Bolig- og Oversigtskort Kort 1: Område omfattet af Lokalplan B12-1l. 2 Bilag - miljøscreening MILJØVURDERING Indledning Loven om miljøvurdering af planer og programmer

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag. FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg

Indkaldelse af idéer og forslag. FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg Indkaldelse af idéer og forslag FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg Oktober 2011 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering af Virkninger på Miljøet. VVM-reglerne for anlæg på

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Kommuneplantillæg nr. 1 for Hundested bymidte Dato 6. august 2015 Deltagere ved screeningsmøde: Inha og pvme Læservejledning:

Læs mere

Screening af Vandforsyningsplan

Screening af Vandforsyningsplan Screening af Vandforsyningsplan 2019-2028 I henhold til Miljøvurderingsloven 1 er der pligt til at miljøvurdere planer, hvor der fastlægges rammer for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der kan

Læs mere

Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen Hvornår skal et VVM-tillæg miljøvurderes Udgangspunktet er at VVM-tillægget er et tillæg til kommuneplanen. At det sætter rammer (retningslinjer)

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Forslag til Tillæg 1 til Lokalplan 53 for erhvervsområdet ved Ullerup Skovvej Dato 19. marts 2014 Deltagere ved screeningsmøde

Læs mere

MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde

MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde Afdelingsleder BIRGITTE HENRIKSEN PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst og Introduktion Afdelingsleder Birgitte Henriksen, Vejdirektoratet VVM-redegørelse

Læs mere

LOKALPLAN NR FOR ET OMRÅDE TIL EDVARD MUNCH GALLERIET HELNÆS. Bilag B - Miljøscreening af. Lokalplan nr Edvard Munch Galleriet

LOKALPLAN NR FOR ET OMRÅDE TIL EDVARD MUNCH GALLERIET HELNÆS. Bilag B - Miljøscreening af. Lokalplan nr Edvard Munch Galleriet Bilag B - Miljøscreening af Lokalplan nr. 4.1-5 Edvard Munch Galleriet Oversigtskort N Oversigtskort - lokalplanområdet markeret med rødt. 2 Bilag B - Miljøscreening MILJØVURDERING Indledning Bekendtgørelse

Læs mere

BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN SAKSKØBING-RØDBYHAVN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012

BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN SAKSKØBING-RØDBYHAVN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012 BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012 PROGRAM 19.00 Velkomst Lolland Kommunes borgmester Stig Vestergaard 19.10 Introduktion Ulrik Larsen, Vejdirektoratet 19.15 Præsentation

Læs mere

Miljøscreening af. Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4

Miljøscreening af. Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4 af Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4 Januar, 2019 Oversigtskort Oversigtskort. Blå markering viser kommuneplanramme 2.1.E.9. Det med rød streg angivne område er den del, der oprettes en ny kommuneplanramme

Læs mere

TRAFIKSTØJ ER DET ET PROBLEM? ER DER LØSNINGER?

TRAFIKSTØJ ER DET ET PROBLEM? ER DER LØSNINGER? TRAFIKSTØJ ER DET ET PROBLEM? ER DER LØSNINGER? Allan Jensen, afdelingsleder, Rambøll Tlf. 51615812 aaj@ramboll.dk DECIBEL OG GRÆNSEVÆRDIER 58 db udendørs ved boliger Grænseværdien er vejledende for nyt

Læs mere

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj)

Støjgrænser. Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Støjgrænser Støjgrænser Støjgrænser /grænseværdier Vejledende grænseværdier (Miljøstyrelsens vejledninger) Foreslåede grænseværdier (vibrationer, infralyd og lavfrekvent støj) Vejledende/foreslåede grænseværdier

Læs mere

Miljøscreening. Lokalplan nr Boligområde ved Solbakken, Aarup

Miljøscreening. Lokalplan nr Boligområde ved Solbakken, Aarup Miljøscreening Lokalplan nr. 2.1-3 Boligområde ved Solbakken, Aarup Oversigtskort Kort 1: Lokalplanområdet er vist med rød streg. 2 Redegørelse Indledning I det følgende gives en screening for miljøvurdering

Læs mere

VVM-tilladelse. for Hønsinge Omfartsvej. Marts 2015

VVM-tilladelse. for Hønsinge Omfartsvej. Marts 2015 VVM-tilladelse for Hønsinge Omfartsvej Marts 2015 Titel: VVM-tilladelse for Hønsinge omfartsvejvvmtilladelse Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2015 Må citeres med kildeangivelse.

Læs mere

Biomassefyret kraftvarmeværk ved Miljøvej i Herning. Tillæg nr. 5 til Kommuneplan

Biomassefyret kraftvarmeværk ved Miljøvej i Herning. Tillæg nr. 5 til Kommuneplan Nyt Kraftvarmeværk Biomassefyret kraftvarmeværk ved Miljøvej i Herning Debatoplæg Debat: 17.11-15.12 2016 Tillæg nr. 5 til Kommuneplan 2013-2024 Indkaldelse af idéer og forslag til emner, der skal belyses

Læs mere

NOTAT. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold

NOTAT. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold NOTAT Projektnavn Støjundersøgelse vedr. Stensmosegrunden Projektnr. 1100036772 Kunde Albertslund Kommune Notat nr. 1 Version 1 Til Hans-Henrik Høg, Sigrid Glarbo Fra Kristine Hillig, Mikkel Pihl Andersen

Læs mere

KØGE BUGT MOTORVEJEN. Borgermøde

KØGE BUGT MOTORVEJEN. Borgermøde KØGE BUGT MOTORVEJEN Borgermøde PLANLÆGNINGSCHEF OLE KIRK PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst Borgmester Niels Hörup, Solrød Kommune Introduktion Planlægningschef Ole Kirk, Vejdirektoratet VVM-redegørelse Projektleder

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan 2012-2026. Tillægget til spildevandsplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til tillæg til lokalplan nr. 253 Go-kartbane i Hedeland Planens indhold Lokalplantillæg giver mulighed for at delområde

Læs mere

HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING

HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING Til Hørsholm Kommune Dokumenttype Notat Dato Marts 2017 HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING HØRSHOLM KOMMUNE SMV-SCREENING Revision 0 Dato 2017-03-01 Udarbejdet af LSC

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. STØJNOTAT Projekt Støjberegning C.F. Richs Vej 103 Kunde TRESOR Property A/S Notat nr. 1100025914-1 Dato 2016-12-16 Til Andreas Grønbæk, TRESOR Property Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning

Læs mere

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Roskilde Kommune Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 14 til kommuneplan 2013 Planens indhold Kommuneplantillæg giver

Læs mere

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger.

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger. STØJNOTAT Projekt Vejtrafikstøjberegning Skyttemarksvej, Næstved Kunde Næstved Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-06-24 Fra Jacob Storm Jørgensen og Allan Jensen, Rambøll 1. Indledning Næstved Kommune har bedt

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag VVM- redegørelse af " Fredericia Rangerbanegård henstilling af farligt gods" December 2014 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM (Vurderinger af Virkninger på Miljøet) står for

Læs mere

Vurdering efter lov om miljøvurdering af planer og programmer

Vurdering efter lov om miljøvurdering af planer og programmer MILJØSCREENING FORSLAG TIL TILLÆG NR. 1 TIL SPILDEVANDSPLAN 2016-2019 OMKLASSIFICERING AF SØRENDEN Vurdering efter lov om miljøvurdering af planer og programmer Tillæg nr. 1 til Samsø Kommunes Spildevandsplan

Læs mere

Miljø og sundhed NOTAT

Miljø og sundhed NOTAT NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Byplan Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Miljø og sundhed Nærværende notat

Læs mere

ETABLERING AF GØDNINGTERMINAL PÅ VORDINGBORG HAVN

ETABLERING AF GØDNINGTERMINAL PÅ VORDINGBORG HAVN NOVEMBER 2014 YARA DANMARK GØDNING A/S ETABLERING AF GØDNINGTERMINAL PÅ VORDINGBORG HAVN VVM-ANMELDELSE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Teknisk notat N4.021.12. Arla Foods, Nyt biogasanlæg i Videbæk Støjkonsekvensberegninger af trafik på offentlig vej. : Birgitte Koch, Arla Foods

Teknisk notat N4.021.12. Arla Foods, Nyt biogasanlæg i Videbæk Støjkonsekvensberegninger af trafik på offentlig vej. : Birgitte Koch, Arla Foods Teknisk notat Danmark T +4 898 800 F +4 898 8 www.grontmij.dk CVR-nr. 48 N4.0. Arla Foods, Nyt biogasanlæg i Videbæk Støjkonsekvensberegninger af trafik på offentlig vej. marts 0 Projekt:.4.0 Til Fra Vedlagt

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag For VVM for Horsens Kraftvarmeværk A/S Forbrænding af farligt affald og øgning af mængden af affald November 2012 Udgiver: Miljøstyrelsen Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg www.mst.dk

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

NOTAT Miljøscreening for kommuneplantillæg I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

NOTAT Miljøscreening for kommuneplantillæg I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) NOTAT Miljøscreening for kommuneplantillæg 2017.11 I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) LÆSEVEJLEDNING Lovgivning Lov om miljøvurdering af planer og

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 04.82 for Frederiksværk Lystbådehavn Dato oktober 2018 Deltagere ved screeningsmøde Inge Hansen Læservejledning:

Læs mere

Miljøscreening. Lokalplan nr Servicecenter ved Industrivej Grønnemose

Miljøscreening. Lokalplan nr Servicecenter ved Industrivej Grønnemose Miljøscreening Lokalplan nr. 2.1-4 Servicecenter ved Industrivej Grønnemose Oversigtskort Ingen Kort 1: Lokalplnområdet er vist med rød streg. 2 Redegørelse Indledning I det følgende gives en screening

Læs mere

Forslag til lokalplan 2.10 og tillæg til kommuneplan nr. 7

Forslag til lokalplan 2.10 og tillæg til kommuneplan nr. 7 MILJØVURDERING AF PLANER - SCREENINGSSKEMA 30. november 2016 Forslag til lokalplan 2.10 og tillæg til kommuneplan nr. 7 Læsevejledning Lov om miljøvurdering af planer og programmer indebærer, at offentlige

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Støjkonsekvenszone og teknisk anlæg, Støvring. Høring fra den 26. juni 2018 til den 21. august 2018.

Kommuneplantillæg nr Støjkonsekvenszone og teknisk anlæg, Støvring. Høring fra den 26. juni 2018 til den 21. august 2018. Kommuneplantillæg nr. 13 - Støjkonsekvenszone og teknisk anlæg, Støvring Høring fra den 26. juni 2018 til den 21. august 2018. Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Kommuneplan 2017. Afsnit 4.4.1 5 Rammer

Læs mere

Screening til Cordoza

Screening til Cordoza TEKNIK OG MILJØ Screening til Cordoza Plan/programtitel: Sagsbehandler: Dato: Sagsnr: Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-2029 Cordoza SRP 29. januar 2019 01.02.15-P16-2-18 RESUME Byrådet vedtog

Læs mere

Screening af Forslag til Tillæg 4 til Kommuneplan 2014 og Forslag til Lokalplan

Screening af Forslag til Tillæg 4 til Kommuneplan 2014 og Forslag til Lokalplan Screening af Forslag til Tillæg 4 til Kommuneplan 2014 og Forslag til Lokalplan 138 I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer 1 er der pligt til at miljøvurdere planer, hvor der fastlægges

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 06.32 for en tæt-lav bebyggelse på Tårnvænget Dato december 2017 Deltagere ved screeningsmøde Mette Skafte

Læs mere

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: NORRECCO LYNGE Anlæg til modtagelse og behandling af affald

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: NORRECCO LYNGE Anlæg til modtagelse og behandling af affald Allerød Kommune Plan og Byg DEBATOPLÆG Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Lokalplanforslag nr. 657 I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (Lov nr. 448

Læs mere

Opførelsen af ny bebyggelse med tilhørende anlæg kræver, at der tilvejebringes en lokalplan i henhold til Planlovens 13.

Opførelsen af ny bebyggelse med tilhørende anlæg kræver, at der tilvejebringes en lokalplan i henhold til Planlovens 13. Screening af Forslag til Lokalplan 137 Rækkehuse på Fortvej. I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer 1 er der pligt til at miljøvurdere planer, hvor der fastlægges rammer for fremtidige

Læs mere

Screening vedvarende energi

Screening vedvarende energi Dato: 5. januar 2017 qweqwe Screening vedvarende energi Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Kommuneplan 2013 vedvarende energikilder ved boliger

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 2 til Helsingør Kommunes spildevandsplan

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 2 til Helsingør Kommunes spildevandsplan Forhold relevant (væsentligt) Forhold relevant (uvæsentligt) Forhold ikke relevant Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 2 til Helsingør Kommunes spildevandsplan 2012-2026. Tillægget til spildevandsplanens

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Forslag til tillæg 1 til Lokalplan 65 Dato: 14. marts 2011 Deltagere ved screeningsmøde Mette Vestergaard

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse. til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg

Sammenfattende miljøredegørelse. til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg Sammenfattende miljøredegørelse til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg Indhold I forbindelse med Byrådets endelige vedtagelse af forslag til lokalplan nr. 399A

Læs mere

Lokalplanforslag 7.14 og Kommuneplantillæg nr. 6

Lokalplanforslag 7.14 og Kommuneplantillæg nr. 6 MILJØVURDERING AF PLANER - SCREENINGSSKEMA xx april 2016 Lokalplanforslag 7.14 og Kommuneplantillæg nr. 6 Læsevejledning Lov om miljøvurdering af planer og programmer indebærer, at offentlige myndigheder

Læs mere

Miljøscreening af. Forslag til. Rammelokalplan for Assens Midtby og nære omgivelser

Miljøscreening af. Forslag til. Rammelokalplan for Assens Midtby og nære omgivelser Miljøscreening af Forslag til Rammelokalplan 1.2-10 for Assens Midtby og nære omgivelser April 2018 Oversigtskort Oversigtskort. Rammelokalplanens område er vist med rød streg. 2 Bilag - Miljøscreening

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. NOTAT Projekt Støjberegning Lundebjergvej 4, Frederikssund Notat nr. 1100030198 Dato 2017-10-10 Til Andreas Grønbæk Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning I forbindelse med planlægningen af nye

Læs mere

Kortet herunder viser den i 2006 beregnede støjbelastning (fremskrevet til 2015):

Kortet herunder viser den i 2006 beregnede støjbelastning (fremskrevet til 2015): Notat om støj i Hvissinge Øst Glostrup Kommune Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk Tlf.: 4323 6100 Den generelle støj I forbindelse med Glostrup Kommunes planlægning og byggemodning af Hvissinge

Læs mere

Bilag 1 Statistik over klagesager i Natur & Miljø

Bilag 1 Statistik over klagesager i Natur & Miljø Bilag 1 Statistik over klagesager i Natur & Miljø Figuren nedenfor viser antallet af klager og tidsforbruget til behandling af klagerne i Natur & Miljø for perioden 214-218. Klager vedr. Bridgewalking

Læs mere

Indstilling. Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 15. marts 2013.

Indstilling. Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 15. marts 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 15. marts 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan 1. Resume Støjhandlingsplanen er en opfølgning på Bekendtgørelse

Læs mere

Virksomheder J.nr. MST-1272-01203 Ref. clben Den 7. juni 2013. Støjhandlingsplan 2013 for Københavns Lufthavn, Kastrup

Virksomheder J.nr. MST-1272-01203 Ref. clben Den 7. juni 2013. Støjhandlingsplan 2013 for Københavns Lufthavn, Kastrup Virksomheder J.nr. MST-1272-01203 Ref. clben Den 7. juni 2013 Støjhandlingsplan 2013 for Københavns Lufthavn, Kastrup 0. Indledning Støjhandlingsplanen er baseret på støjkortlægningen fra 2006. Miljøstyrelsen

Læs mere

Tjekliste til miljøvurdering af planer eller programmer

Tjekliste til miljøvurdering af planer eller programmer By og Landskab, Plan Dato: 31. oktober 2013 Sagsnr.: Dok.id.: Sagsbeh.: aso / moho Tjekliste til miljøvurdering af planer eller programmer Det udfyldte skema bruges til at afgøre, om der er tale om en

Læs mere

Planens navn. Byg, Plan og Erhverv www.svendborg.dk Planens fakta:

Planens navn. Byg, Plan og Erhverv www.svendborg.dk Planens fakta: Planens navn Kommuneplantillæg 2013.15 og lokalplan 594 for et boligområde ved Efterskolevej, Rantzausminde Byg, Plan og Erhverv www.svendborg.dk Planens fakta: Boligområde med åben lav og tæt lav boligbebyggelse,

Læs mere

Sammenfattende redegørelse. LEGO P-hus og arkade

Sammenfattende redegørelse. LEGO P-hus og arkade 17. august 2015 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 2 2 INTEGRERING AF MILJØHENSYN 2 3 MILJØRAPPORTENS BETYDNING FOR PLANERNES UDFORMNING 2 4 OFFENTLIGHEDSFASEN BETYDNING FOR PLANERNE UDFORMNING

Læs mere

KØGE NORD STATION P & R STØJ FRA VEJTRAFIK OG S-TOG MED OG UDEN LOKALE SKÆRME INDHOLD BILAG. 1 Indledning 3. 2 Beregningsmetode 3

KØGE NORD STATION P & R STØJ FRA VEJTRAFIK OG S-TOG MED OG UDEN LOKALE SKÆRME INDHOLD BILAG. 1 Indledning 3. 2 Beregningsmetode 3 KØGE KOMMUNE KØGE NORD STATION P & R STØJ FRA VEJTRAFIK OG S-TOG MED OG UDEN LOKALE SKÆRME ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK

Læs mere

Miljøvurdering af Vejudbygningsplan for Aalborg 2009-16, tillæg - februar 2009

Miljøvurdering af Vejudbygningsplan for Aalborg 2009-16, tillæg - februar 2009 Til Kopi til Fra Trafik og Veje, att. Malene Kofoed Nielsen Sagen Pia Mathiasen 22-04-2009 Sagsnr.: 2008-10049 Dok.nr.: 2009-123969 Init.: pim Miljøvurdering af Vejudbygningsplan for Aalborg 2009-16, tillæg

Læs mere

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (inkl. Agenda 21 faktorer)

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (inkl. Agenda 21 faktorer) screening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (inkl. Agenda 21 ) Herlev Kommune Dato Marts 2016 Projektbeskrivelse Udarbejdelse af tillæg nr. 5 til spildevandsplan 2010 2019.

Læs mere

Sagsnr P Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk

Sagsnr P Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk 19-09-2017 Sagsnr. 01.02.05-P16-116-17 Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk.. Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 08.14

Læs mere

UFÆRDIGET AF. Casper Bjerring KONTROLLERET AF. Thomas Olsen

UFÆRDIGET AF. Casper Bjerring KONTROLLERET AF. Thomas Olsen PROJEKT Støjredegørelse, trafikstøj Ølsted PROJEKTNUMMER 35.5642.02 UFÆRDIGET AF Casper Bjerring KONTROLLERET AF Thomas Olsen DATO N5.004.18 Vedlagt 1 bilag Indledning Hedensted kommune har anmodet Sweco

Læs mere

Lokalplan nr. 049 og Kommuneplantillæg 011 for erhvervsområde ved Københavnsvej i Slangerup

Lokalplan nr. 049 og Kommuneplantillæg 011 for erhvervsområde ved Københavnsvej i Slangerup Lokalplan nr. 049 og Kommuneplantillæg 011 for erhvervsområde ved Københavnsvej i Slangerup Afsender Resumé af høringssvar Kommentarer Forslag til beslutning 1. Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur

Læs mere

Miljøscreening af forslag til Lokalplan 172 for boliger på Lundebjerggårdsvej

Miljøscreening af forslag til Lokalplan 172 for boliger på Lundebjerggårdsvej Miljøscreening af forslag til Lokalplan 172 for boliger på Lundebjerggårdsvej Sammenfatning Forslag til Lokalplan 172 for boliger på Lundebjerggårdsvej giver mulighed for etablering af en bebyggelse i

Læs mere

MILJØRAPPORT HILLERØD KOMMUNE. LOKALPLAN NR 448 for Milnersvej 43 og 45 i Hillerød TILLÆG NR. 12 TIL KOMMUNEPLAN 2017 MILJØVURDERING AF BY OG MILJØ

MILJØRAPPORT HILLERØD KOMMUNE. LOKALPLAN NR 448 for Milnersvej 43 og 45 i Hillerød TILLÆG NR. 12 TIL KOMMUNEPLAN 2017 MILJØVURDERING AF BY OG MILJØ MILJØRAPPORT MILJØVURDERING AF LOKALPLAN NR 448 for Milnersvej 43 og 45 i Hillerød TILLÆG NR. 12 TIL KOMMUNEPLAN 2017 HILLERØD KOMMUNE BY OG MILJØ Lov om Miljøvurdering Lov om miljøvurdering af planer

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplanforslag nr. 629 Planens indhold Den eksisterende lokalplan, nr. 58 Gadstrup Erhvervspark,

Læs mere

Indsigelse vedr. forslag til tillæg nr. 10 til kommuneplan 2013 og forslag til lokalplan nr. 284 Blenstrup By

Indsigelse vedr. forslag til tillæg nr. 10 til kommuneplan 2013 og forslag til lokalplan nr. 284 Blenstrup By Rebild Kommune Center Plan, Byg og Vej Hobrovej 88 9530 Støvring Blenstrup den 23. juli 2014 Indsigelse vedr. forslag til tillæg nr. 10 til kommuneplan 2013 og forslag til lokalplan nr. 284 Blenstrup By

Læs mere

Følgegruppe for Universitetssygehus Køge

Følgegruppe for Universitetssygehus Køge Følgegruppe for Universitetssygehus Køge Ved Casper Toftholm, Byg- og planchef og Troels Wissing, Planlægger Dagsorden - Præsentation af deltagere v/ Casper Toftholm (5 min) - Opfølgning på idéfasen Hvad

Læs mere

Screeningsskema Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Screeningsskema Lov om miljøvurdering af planer og programmer sskema Lov om miljøvurdering af planer og programmer Plan nr. Tillæg nr. 21 til Kommuneplan 2013 Udført af: Dato: Sagsnr.: Baggrund jujuw 26. august 2016 Planerne tilvejebringes for at skabe mulighed for

Læs mere

Byrådscentret 24-07-2013

Byrådscentret 24-07-2013 NOTAT Byrådscentret 24-07-2013 Baggrundsnotat. Støj. Kommuneplan 2014 Emnet støj indgår i Kommuneplan 2010. Kommuneplan 2014 er en fuld revision, og det er derfor screenet om der er behov for nye retningslinjer

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Butik ved Nørregade 35-37 Dato Juni 2015 Deltagere ved screeningsmøde Jørgen Krog og Inge Hansen Læservejledning: Lov

Læs mere

Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer Forslag til Lokalplan nr. 391 og Tillæg nr. 59 til Kommuneplan 2013-2025 Ringkøbing- Skjern Kommune for et område til erhvervsformål ved Tøstrupvej,

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 08.7 for Skansevej Dato marts 2013 Deltagere ved screeningsmøde Jørgen krog Læservejledning: Lov om af planer

Læs mere

Side 1 af 6. Hvad er en screening efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

Side 1 af 6. Hvad er en screening efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). er betegnelsen for miljømæssige vurderinger af planer, programmer og politiske mål. Hvad er en screening efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Folketinget

Læs mere

Afgørelse om ikke-opsættende virkning af påbud til regulering af. af støj for metrobyggepladsen ved Københavns Hovedbanegård

Afgørelse om ikke-opsættende virkning af påbud til regulering af. af støj for metrobyggepladsen ved Københavns Hovedbanegård KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljøbeskyttelse COPENHAGEN METRO TEAM I/S Metrovej 11 2300 KØBENHAVN S Afgørelse om ikke-opsættende virkning af påbud til regulering af støj

Læs mere

SMV-screening af planer og programmer

SMV-screening af planer og programmer Generelle oplysninger Navn på plan Tillæg 5 til Spildevandsplan 2012-2020: Opdatering af spildevandsplan og tidsplan for Gammel Stevns Dato for screeningen Januar 2015 Screenet af AnniJJ, Heidkjae, SteRoe,

Læs mere

VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune

VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk miljo.teknik@glostrup.dk Tlf: 4323 6100 VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune 25-03-2019 18/5824 1. Introduktion Glostrup

Læs mere

Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen. November 2009. 20. oktober 2009. PEA/ta4989.lmp Jnr 153.20.30

Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen. November 2009. 20. oktober 2009. PEA/ta4989.lmp Jnr 153.20.30 N O T A T Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen November 2009 I henhold til bekendtgørelse nr. 717 af 13. juni 2006: Bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner

Læs mere

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Klimatilpasningsplan 2013 Dato 24/10 2013 Deltagere ved screeningsmøde: Kenneth

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Tillæg nr. 1 til lokalplan 01.32 Dato 19.10.11 Deltagere ved screeningsmøde INHA, MESV, JKRO, PILW Læservejledning:

Læs mere