Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken"

Transkript

1 29 Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken INDLEDNING Nationalbanken spiller en central rolle i det danske finansielle system. Det skyldes grundlæggende, at fordringer på Nationalbanken er risikofrie og likvide. Den generelle accept heraf er en forudsætning for, at Nationalbanken er i stand til at føre pengepolitik og dermed fastsætte niveauet for den korte rente og indebærer også, at fordringer på Nationalbanken anvendes til afregning af mellemværender mellem det finansielle systems aktører. I praksis sker det ved, at mellemværender afvikles over konti i Nationalbanken. De finansielle institutioner, der kan føre konto i Nationalbanken, er danske kreditinstitutter og investeringsselskaber, udenlandske kreditinstitutter og investeringsselskaber, der udøver grænseoverskridende virksomhed i Danmark, samt filialer i Danmark af udenlandske kreditinstitutter og investeringsselskaber. Herudover er Nationalbanken bankforbindelse for staten. Endelig kan en række andre institutioner, herunder udenlandske centralbanker, føre konti i Nationalbanken. Når der i det følgende henvises til "kontohavere" menes finansielle institutioner som afgrænset ovenfor. Der er til Nationalbankens funktion som afviklingsbank i forbindelse med betalingsformidlingen knyttet en række konti. Foliokontoen er kontohavernes hovedkonto i Nationalbanken. Over foliokontoen afvikles betalinger mellem kontohaverne indbyrdes og mellem kontohaverne og Nationalbanken. Betalinger til og fra staten formidles også via foliokontiene. Herudover kan kontohaverne føre en række afviklingskonti i Nationalbanken. Nationalbanken har desuden en række mellemværender med en afgrænset gruppe af kontohavere. Disse mellemværender knytter sig til Nationalbankens rolle som pengepolitisk myndighed og leverandør af sedler og mønter. De kontohavere, der har adgang til de pengepolitiske instrumenter, er danske penge- og realkreditinstitutter og filialer i Danmark af udenlandske penge- og realkreditinstitutter. Kun pengein-

2 30 stitutterne varetager opgaver i forbindelse med kontantforsyningen. Nationalbankens pengepolitiske operationer og transaktioner i forbindelse med kontantforsyningen afvikles over foliokontoen og registreres på særlige konti. Nationalbanken kræver sikkerhed i form af værdipapirer for alle former for udlån. Det gælder både for lån inden for dagen, såkaldt intradag-kredit, der ydes som led i betalingsformidlingen, for pengepolitiske lån og for lån til kontantdepoter. Der er også til brug for sikkerhedsstillelsen i Nationalbanken knyttet en række konti. Danmark har siden indførelse af euroen den 1. januar 1999 deltaget i det europæiske betalingssystem TARGET. I forbindelse hermed er der opbygget en betalingsinfrastruktur i euro. Denne betalingsinfrastruktur, herunder kontostrukturen i Nationalbanken, er i store træk identisk med indretningen på kronesiden. Det har dog været nødvendigt med en række tilpasninger for at tage højde for de særlige vilkår for ydelse af kredit i euro, der gælder for EU-lande, som ikke har indført euroen. Til brug for afviklingen af betalinger på svenske værdipapirer udstedt på Københavns Fondsbørs og registreret i Værdipapircentralen (VP), er der desuden mulighed for at føre afviklingskonti i svenske kroner i Nationalbanken. Nationalbankens kontobestemmelser regulerer anvendelsen af modparternes konti i danske kroner, euro og svenske kroner. I det følgende beskrives kontostrukturen i Nationalbanken og den praktiske indretning af de systemer til håndtering af sikkerhedsstillelse, der er udviklet i tilknytning til Nationalbankens kreditfaciliteter. KONTOHAVERNES MELLEMVÆRENDER MED NATIONALBANKEN I DANSKE KRONER Den generelle accept af, at indeståender/træk på foliokonti i Nationalbanken kan anvendes til afvikling af mellemværender i danske kroner i det finansielle system betyder i praksis, at kun Nationalbanken kan tilføre likviditet til systemet som helhed. Kontohaverne kan handle likviditet med hinanden, og dermed omfordele likviditeten, men de kan ikke selv skabe den. For Nationalbanken er det derfor en vigtig opgave løbende at sikre, at der er passende likviditet i systemet. Denne opgave kan opdeles i to tæt forbundne opgaver: Betalingsformidling: Sikre, at der er tilstrækkelig likviditet til rådighed for systemet i løbet af dagen. Pengepolitik: Sikre, at der er tilstrækkelig likviditet i systemet som helhed ved afslutningen af det pengepolitiske døgn kl , hvor saldiene på kontohavernes konti gøres op.

3 31 Betalingsformidling Betalinger, der afvikles over konti i Nationalbanken, er dels et resultat af transaktioner mellem kontohavernes kunder, dels en følge af kontohavernes egne transaktioner. Nogle betalinger afvikles direkte over kontohavernes foliokonti, mens andre typer af betalinger først samles og opgøres (cleares) i et særskilt system uden for Nationalbanken, inden de afvikles over konti i Nationalbanken. Nationalbanken deltager i betalingsafviklingen gennem tre forskellige danske systemer: KRONOS (afløseren for betalingsdelen i DN-Forespørgselsservice (DN-F) og DEBES), sumclearingen og VP-afviklingen. Herudover afvikles handler med optioner og futures (derivater) over konti i Nationalbanken. Clearingen af derivathandler sker i det svenske derivatclearingsystem. KRONOS er Nationalbankens betalingssystem, der giver kontohaverne mulighed for at foretage overførsler mellem egne og andre kontohaveres konti i danske kroner og euro. KRONOS er et såkaldt RTGS (Real-time Gross Settlement, på dansk realtids bruttoafvikling) system. Det betyder, at systemet afvikler betalingerne hver for sig og i umiddelbar forlængelse af betalingsanmodningen. Gennem RTGS-systemer afvikles relativt få, men store betalinger. Sumclearingen og VP-afviklingen er såkaldte clearingsystemer. I et clearingsystem samles og opgøres betalinger af samme type til og fra deltagerne. Både sumclearingen og VP-afviklingen er nettoafviklingssystemer 1. Det betyder, at alle betalinger til og fra en deltager lægges sammen (nettes) til én betaling, der efterfølgende afvikles over deltagernes konti i Nationalbanken. De nærmere vilkår for afviklingerne er aftalt i afviklingsaftaler mellem Nationalbanken og clearingsystemerne. I sumclearingen opgøres bl.a. Dankort-transaktioner, betalinger med checks og betalinger gennem Betalingsservice. Sumclearingen ejes af Finansrådet og varetages i praksis af Pengeinstitutternes BetalingsSystem (PBS). VP-afviklingen består dels af en opgørelse af værdipapirhandler, hvor værdipapirer udveksles mod penge, dels af såkaldt "periodiske opgørelser", hvor betaling af renter og afdrag finder sted. Nettopositioner i værdipapirer udveksles mellem deltagernes depoter i VP, mens nettopositioner i penge afvikles over konti i Nationalbanken. Værdipapircentralen er både ejer og operatør af VP-afviklingen. Afviklingen af betalingerne i sumclearingen og VP-afviklingen foregår i to separate afviklingsforløb. Hvert afviklingsforløb består igen af en række afviklinger eller afviklingsblokke, der kører efter en fast tidsplan. 1 I dagtimerne tilbyder Værdipapircentralen også såkaldt "straksafvikling", hvor afviklingen af værdipapirhandler sker på bruttobasis.

4 32 AFVIKLINGSKONCEPTET I NATIONALBANKEN Figur 1 NATIONALBANKEN VÆRDIPAPIRCENTRALEN Foliokonto/ intradag maksimum Depotoplysninger Pantsat depot Overførsel Tømning Afviklingskonto Trækningsadgang CLEARINGSYSTEM Bogføringspost Clearing Hovedparten af sumclearingen og VP-afviklingen gennemføres om natten. Som led i Nationalbankens funktion som afviklingsbank i forbindelse med betalingsformidlingen tillades overtræk på foliokontoen inden for dagen mod sikkerhed i pantsatte værdipapirer. Foliokontoen må derimod ikke være i overtræk, når kontoen gøres op kl Ved manglende inddækning opkræver Nationalbanken et beløb svarende til en fast procentsats af overtrækket. Mellem kl og kl kan kontohaverne ikke disponere over deres konti i danske kroner i Nationalbanken. Efter klokken indledes et nyt pengepolitisk døgn, hvilket indebærer, at kontohavernes intradag trækningsadgang i praksis er gældende fra kl til den følgende dag. De nærmere regler for sikkerhedsstillelse i Nationalbanken beskrives senere. Overtræksadgangen inden for dagen smidiggør formidlingen af betalinger, fordi den gør det lettere for kontohaverne at afvikle betalinger, der falder på forskellige tidspunkter af dagen. Ved overtræk inden for dagen beregnes ingen rente. Den praktiske administration af sikkerhedsstillelsen sker via DN-F. Det er et krav for adgangen til at føre foliokonto i Nationalbanken, at kontohaveren har KRONOS og DN-F 1. 1 Der kan dog gives dispensation fra kravet om DN-F.

5 I store træk anvendes samme overordnede koncept for de clearingssystemer, der afvikler over konti i Nationalbanken, jf. figur 1. Deltagerne i sumclearingen og VP-afviklingen skal inden for fastsatte tidsrammer overføre likviditet fra deres foliokonto til særlige konti, såkaldte afviklingskonti, der er dedikeret til henholdsvis sumclearingen og VPafviklingen. Da foliokontoen er til fri disposition for kontohaverne, er konstruktionen med afviklingskonti nødvendig for at sikre, at Nationalbanken over for clearingsystemerne kan indestå for de beløb, som kontohaverne disponerer til clearingen. Nationalbanken meddeler på baggrund af indeståendet på afviklingskontoen deltagernes maksimale trækningsadgang til clearingssystemerne, der herefter gennemfører clearingerne under forudsætning af, at likviditeten er tilstrækkelig. Nationalbanken modtager efterfølgende oplysninger om hver deltagers nettoposition, som bogføres på afviklingskontiene. Efter gennemførelsen af nattens afviklinger overføres indestående på deltagernes afviklingskonti til foliokontoen, så beløbene atter er til fri disposition. I relation til VP-afviklingen i danske kroner er der etableret en særlig procedure til sikkerhedsstillelse i forbindelse med værdipapirhandel, den såkaldte sikkerhedsret. En sikkerhedsretsaftale mellem en kontohaver og Nationalbanken giver kontohaveren mulighed for at opnå kredit i Nationalbanken på basis af en beholdning af værdipapirer i et depot i Værdipapircentralen. Fra kontohaverens synspunkt er det særlige ved sikkerhedsretten i forhold til traditionel pantsætning primært, at den gør det muligt at anvende købte værdipapirer som sikkerhed allerede i den afvikling, hvor papirerne købes. Normalt kan værdipapirer først anvendes som sikkerhed i efterfølgende afviklingsblokke. Dermed binder sikkerhedsstillelse gennem sikkerhedsretten færre værdipapirer end traditionel pantsætning. Sikkerhedsretten anvendes p.t. kun i forbindelse med Værdipapircentralens handelsafviklinger. En ændring af Værdipapirhandelsloven i 2001 har skabt lovgivningsmæssigt grundlag for en bredere anvendelse af sikkerhedsretten. I forbindelse med VP-afviklingen er deltagernes samlede maksimale trækningsadgang summen af indeståendet på afviklingskontoen og trækningsadgangen under sikkerhedsretten. Afviklingen gennemføres under forudsætning af, at en deltagers samlede nettotræk kan holdes inden for den samlede trækningsadgang. Til brug for bogføringen af træk under sikkerhedsretten har hver deltager en sikkerhedsretskonto i Nationalbanken. Likviditetsbehov i forbindelse med VP-afviklingen dækkes først ved træk på sikkerhedsretskontoen og derefter ved træk på afviklingskontoen i Nationalbanken, ligesom nettoprovenu fra en afvikling først anvendes til at inddække eventuelle træk under sikker- 33

6 34 VÆRDIPAPIRCENTRALENS HANDELSAFVIKLING Figur 2 NATIONALBANKEN Foliokonto/ intradag maksimum 5. Inddækning 1. Overførsel 4. Tømning Sikkerhedsretskonto 3. Bogføringspost Afviklingskonto 2. Trækningsadgang 3. Bogføringspost Depotoplysninger VÆRDIPAPIRCENTRALEN Sikkerhedsretsdepot 2. Trækningsadgang VP-handelsafvikling Pantsat depot hedsretten, hvorefter eventuelt overskydende beløb overføres til afviklingskontoen. Træk under sikkerhedsretten skal inddækkes inden kl ved overførsel fra foliokontoen. Afviklingskonceptet for Værdipapircentralens handelsafvikling er skitseret i figur 2. Pengepolitik Nationalbankens pengepolitiske instrumenter er en fællesbetegnelse for de faciliteter, Nationalbanken normalt anvender til at styre og forrente mellemværender med de pengepolitiske modparter. Pengepolitikken gennemføres via Nationalbankens fastsættelse af renten på de pengepolitiske mellemværender, der består af indskud på foliokonti på dag-til-dag basis 14-dages forretninger, hvor modparterne enten låner i Nationalbanken mod sikkerhed i værdipapirer (pengepolitiske lån) eller placerer ved at købe indskudsbeviser. De pengepolitiske modparters nettostilling over for Nationalbanken defineres som summen af modparternes samlede folioindeståender og indskudsbevisbeholdning fratrukket de samlede pengepolitiske lån. For modparterne under ét er nettostillingen givet udefra og primært bestemt af Nationalbankens interventioner i valuta. På kort

7 sigt kan statens nettobetalinger også påvirke nettostillingen, men effekten neutraliseres inden for året af statens indenlandske låntagning. Andre faktorer, herunder forskydninger i seddel- og møntomløbet, påvirker også nettostillingen, men beløbsmæssigt er effekten herfra beskeden. Ved dagens afslutning kl opgøres kontohavernes foliokonti, og indestående beløb ændrer status fra et intradag mellemværende, der som tidligere nævnt er uforrentet, til et pengepolitisk mellemværende, som forrentes med foliorenten. Foliorenten har siden 1992 svaret til diskontoen. Udlån mod pant og indskudsbeviser forrentes med samme sats udlåns- og indskudsbevisrenten. For at begrænse de pengepolitiske modparters muligheder for at opbygge store folioindeståender til brug for spekulation mod kronen i forbindelse med valutakriser, har hver modpart fået tildelt en ramme for indestående på folio. Rammen fastsættes under hensyntagen til modparternes kapitalgrundlag og betydning for pengemarkedet. Overstiger indeståendet på folio kl den individuelle ramme, konverterer Nationalbanken det overskydende beløb til indskudsbeviser. Individuelle konverteringer finder dog kun sted i de tilfælde, hvor modparternes samlede ramme er overskredet. Den samlede ramme for folioindskud i Nationalbanken udgør p.t. knap 19,4 mia.kr. Nationalbankens pengepolitiske operationer gennemføres fast én gang om ugen. Ved de pengepolitiske operationer fordeler de pengepolitiske modparter under ét nettostillingen på folioindeståender, indskudsbeviser og lån mod pant, så der er tilstrækkelig likviditet i systemet som helhed til at håndtere de forventede likviditetsudsving en uge frem. Individuelle likviditetsbehov i løbet af ugen må udlignes i pengemarkedet, da Nationalbanken som nævnt ikke tillader modparterne at være i overtræk på deres foliokonti ved dagens slutning kl De ordinære pengepolitiske operationer indgås normalt den sidste bankdag i hver uge. Nationalbankens salg af indskudsbeviser sker mellem kl og kl , mens udlånsforretninger indgås mellem kl og kl Begge typer af forretninger har umiddelbar likviditetsvirkning, og der er ingen kvantitative begrænsninger på modparternes køb af indskudsbeviser og indgåelse af pengepolitiske lån. Uden for de ordinære operationer tilfører eller opsuger Nationalbanken likviditet gennem operationer i de åbne indskudsbevisserier. Der vil på ethvert tidspunkt være to udestående indskudsbevisserier og to udestående pengepolitiske lån, der hver føres på separate konti. Da forretningerne indgås og forfalder samme dag, fører de pengepolitiske modparter i praksis hver tre indskudsbevis- og udlånskonti. Hver indskudsbevis- og låneserie betegnes med årstal og ugenummer, der 35

8 36 refererer til forfaldstidspunktet (ex 01/48 for det indskudsbevis/pengepolitiske lån, der forfalder i uge ). Ved indgåelse af en udlånsforretning debiteres lånet på en udlånskonto, og provenuet krediteres foliokontoen. Ved forfald af udlånsforretningerne debiteres rentebeløbet på lånekontoen, hvorefter det lånte beløb inkl. rente overføres fra foliokontoen til lånekontoen. Lånet forfalder til indfrielse, inden KRONOS åbner. Ved køb af indskudsbeviser bliver købsprisen hævet på foliokontoen, mens bevisernes pålydende værdi registreres på indskudsbeviskontoen. Ved indskudsbevisernes forfald krediteres den pågældende modparts foliokonto inden ekspeditionstidens begyndelse med bevisets pålydende værdi, ligesom indskudsbeviskontoen debiteres med den pålydende værdi. Forrentningen af indskudsbeviserne svarer til forskellen mellem købskursen og pari. Udlån til kontantdepoter Kontantforsyning i Danmark bygger på en række kontantdepoter, der er placeret hos pengeinstitutter rundt om i landet. Kontantdepoterne ejes og drives af pengeinstitutterne. I forbindelse med etablering af et kontantdepot fastsættes et loft (maksimum) for depotstedets størrelse, og Nationalbanken yder depotstedet et rentefrit lån mod sikkerhed i værdipapirer, jf. nedenfor, der modsvarer værdien af dette maksimum. Til brug for bogføringen af dette lån fører hvert kontantdepot en konto i Nationalbanken. Af praktiske og forsikringsmæssige årsager skal der løbende stilles sikkerhed for depotets maksimum, uanset den faktiske beholdning i depotet typisk er mindre end maksimum. I forbindelse med afhentning af kontanter i et kontantdepot overfører det rekvirerende pengeinstitut midler fra foliokontoen til en mellemregningskonto, der er tilknyttet det pågældende depot. Depotstedet hæver beløbet fra mellemregningskontoen, nedskriver saldoen på depotstedets udlånskonto og udbetaler kontanterne. I forbindelse med aflevering af kontanter til et kontantdepot overfører depotstedet beløbet direkte på det afleverende pengeinstituts foliokonto. SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I KRONER I Nationalbanken ydes såvel intradag-kredit, pengepolitiske lån og lån til kontantdepoter som hovedregel på basis af pant i værdipapirer, der er noteret på Københavns Fondsbørs og registreret i Værdipapircentralen. Sikkerhedsstillelsen i Nationalbanken har derfor kunnet indrettes sådan, at en fælles pulje af pantsatte værdipapirer i et depot i Værdipapircentralen kan bruges som sikkerhed for alle tre typer af lån. Pantsætningen af værdipapirerne sker i praksis ved, at modparten overfører aktiver til

9 37 et depot i Værdipapircentralen, der er pantsat til Nationalbanken. Indskudsbeviser kan også anvendes som sikkerhedsstillelse, men dog kun til brug for intradag-kredit. Den samlede ramme for den likviditet, en modpart kan modtage fra Nationalbanken, består af summen af belåningsværdien af de værdipapirer, som er pantsat til Nationalbanken, indeståendet på den til depotet tilknyttede afkastkonto og belåningsværdien af modpartens beholdning af indskudsbeviser. Intradag-kreditten bestemmes residualt i den forstand, at belåningsværdien først anvendes til dækning af indgåede pengepolitiske lån og lån til kontantdepoter. Eventuel overskydende sikkerhed bestemmer herefter sammen med belåningsværdien af modpartens beholdning af indskudsbeviser det samlede intradag-maksimum, jf. opstillingen nedenfor. Beregning af intradag-maksimum: Belåningsværdi efter margin af sikkerheder i sikkerhedsdepotet + indestående på afkastkonto (evt. ikke frigivne udtrækninger) + andre aktiver = Samlet belåningsværdi efter margin af pantsatte aktiver - pengepolitiske lån - maksimum for lån vedrørene kontantdepoter = Overskydende sikkerhed + belåningsværdi af indskudsbeviser = Intradag-maksimum - træk på folio = Disponibelt beløb De daglige kursudsving på de pantsatte værdipapirer indebærer, at værdien af det pantsatte depot løbende ændrer sig. For at minimere risikoen for, at værdien af modpartens pengepolitiske lån og lån til kontantdepoter overstiger værdien af de belånte værdipapirer, beregnes belåningsværdien af de pantsatte VP-aktiver ved fra værdipapirernes kursværdi at fratrække værdipapirspecifikke haircuts, der afhænger af værdipapirernes restløbetid og likviditet, jf. tabel 1. Derudover kræves en generel overdækning med sikkerhed på 2 pct., såkaldt margin, sådan at der ved et lån på 100 kr. skal stilles sikkerhed med en belåningsværdi på mindst 102 kr. Ved ydelse af pengepolitiske lån og lån til kontantdepoter samt ved udtagelse af værdipapirer fra sikkerhedsdepotet skal belåningsværdien altid overstige summen af allerede udestående lån og de lån, der ydes, med marginen på 2 pct. Af hensyn til den daglige administration af sik-

10 38 MARGINER OG HAIRCUTS VED SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I KRONER I DANMARKS NATIONALBANK Tabel 1 Pct. Procentpoint Margin... 2 Haircuts for VP-registrerede aktiver: Restløbetid til og med 3 år... 0 Restløbetid over 3 år til og med 7 år... 1 Restløbetid over 7 år... 3 Tillæg til haircut pga. begrænset likviditet Anm.: Hvis belåningsværdien af de pantsatte VP-registrerede aktiver udgør mindre end 101 pct. af de udestående lån skal marginen på 2 pct. retableres. 1 Hvis den cirkulerende mængde i en serie er mindre end 3 mia.kr. kerhedsdepotet indkaldes supplerende sikkerhedsstillelse i øvrigt kun i de situationer, hvor belåningsværdien af de pantsatte værdipapirer udgør mindre end 101 pct. af de udstående 14-dages lån og lån til kontantdepoter. Efter indkaldelse af supplerende sikkerhed skal belåningsværdien overstige de udestående lån med marginen på 2 pct. Udtrækninger på obligationer i det pantsatte depot placeres på en pantsat afkastkonto, der indgår i sikkerhedsgrundlaget på lige fod med belåningsværdien af værdipapirer efter margin. I det omfang anden fornøden sikkerhed er til stede, vil indeståendet på afkastkontoen dagligt blive overført til foliokontoen. Tilskrevne renter på pantsatte værdipapirer bogføres direkte på foliokontoen eller på en anden konto efter kontohaverens valg. Ombytning af sikkerheder sker ved, at modparten først indlægger og derefter udtager sikkerheder af det pantsatte depot. VP-registrerede aktiver, der kan anvendes som sikkerhed Nationalbanken accepterer følgende værdipapirer i danske kroner, der er registreret i Værdipapircentralen samt noteret på Københavns Fondsbørs, som sikkerhed for kronelån: Danske statspapirer, herunder obligationer udstedt af Fiskeribanken og Hypotekbanken. Obligationer garanteret af den danske stat. Obligationer udstedt af KommuneKredit og Danmarks Skibskreditfond Realkreditobligationer udstedt af institutter omfattet af realkreditloven. Derudover kan Nationalbanken efter en konkret vurdering fastsætte, hvilke andre aktiver, der kan stilles til sikkerhed for kronekredit. Natio-

11 39 nalbanken har indgået en korrespondentaftale med Sveriges Riksbank og Norges Bank, der i praksis indebærer, at filialer i Danmark af svenske og norske pengeinstitutter kan opnå kredit i kroner fra Nationalbanken på basis af svenske og norske statspapirer deponeret i de respektive landes værdipapircentraler og pantsat til Nationalbanken. Omvendt kan danske pengeinstitutter med filialer i de to lande opnå kredit i Sveriges Riksbank og/eller Norges Bank på basis af danske statspapirer deponeret i Værdipapircentralen, og pantsat til de to landes respektive centralbanker. Danske deltagere i denne nordiske korrespondentcentralbankmodel fører i tilknytning til hvert depot i Værdipapircentralen, der er pantsat til Sveriges Riksbank eller til Norges Bank, en afkastkonto i Nationalbanken, der ligeledes er pantsat. BETALINGAFVIKLINGEN I EURO OG SVENSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK Danmark deltager sammen med de øvrige EU-lande i det fælles europæiske betalingssystem TARGET. TARGET er bygget op omkring de nationale RTGS-systemer. Det danske betalingssystem, KRONOS, indeholder således et TARGET-modul. Gennem TARGET kan deltagerne med øjeblikkelig virkning sende eurobetalinger til hinanden. Overførslerne i systemet sker via deltagernes centralbankkonti. Ligesom på kronesiden deltager Nationalbanken i betalingsafviklingen i euro gennem tre danske systemer: KRONOS, eurosumclearingen og VPafviklingen i euro. Betalinger i euro mellem to danske TARGET-deltagere sker gennem KRONOS, ligesom en overførsel i euro mellem en dansk og en udenlandsk deltager sker via KRONOS og den udenlandske deltagers nationale RTGS-system. Som udgangspunkt svarer betalingsinfrastrukturen i euro til indretningen på kronesiden. Deltagere fra EU-lande uden for euroområdet deltager dog i TARGET på mere restriktive vilkår end deltagere fra euroområdet. Hvor deltagere fra euroområdet har adgang til ubegrænset intradag-kredit fra deres respektive nationale centralbanker mod behørig sikkerhedsstillelse, kan centralbanker i lande uden for euroområdet kun yde intradag eurokredit på basis af en deponering i en centralbank i euroområdet. For Danmarks vedkommende udgør trækningsadgangen p.t. 650 mio.euro. Den danske betalingsinfrastruktur i euro, herunder kontostrukturen for eurokonti i Nationalbanken, har måttet indrettes efter dette overordnede vilkår. Sumclearingen i euro er etableret som en kopi af sumclearingen på kronesiden. En række transaktionstyper, herunder PBS-overførsler, bliver

12 40 dog på nuværende tidspunkt ikke tilbudt i euro. Da Nationalbanken kun kan stille likviditet i euro til rådighed mellem kl og 17.00, afvikles sumclearingen i euro, i modsætning til på kronesiden, om dagen. I øvrigt er det overordnede afviklingskoncept det samme som for kronesiden: Deltagerne i eurosumclaringen skal overføre til sumclearingsafviklingskontoen i euro. Nationalbanken meddeler på baggrund af indeståendet på afviklingskontoen den enkelte deltagers trækningsmaksimum i euro til PBS. PBS beregner nettopositioner for hver deltager, der sammenholdes med deltagerens maksimum. Hvis indeståendet er tilstrækkeligt, sender PBS bogføringsposter til Nationalbanken, og nettopositionerne bogføres på afviklingskontiene. Indeståendet på afviklingskontiene overføres herefter til de respektive euro-foliokonti. I forbindelse med indretningen af VP-afviklingen i euro var det et afgørende hensyn at sikre mulighed for afvikling med valør samme dag af handler, hvor parterne har depot i henholdsvis VP og den europæiske clearingcentral Euroclear. Da Euroclears værdipapirafviklinger finder sted om natten, hvor de danske deltagere ikke har adgang til eurolikviditet fra Nationalbanken, indebærer dette hensyn i praksis, at handler i euro omregnes til kroner og derefter indgår i Værdipapircentralens almindelige kroneafvikling. Om formiddagen, når eurolikviditet er til rådighed, betaler den part, der købte værdipapirer i nattens afviklinger, euro og får modværdien i kroner retur, og vice versa, så nettoresultatet bliver en afvikling i euro. Udvekslingen af kroner mod euro sker i en særlig VP-afvikling en såkaldt PvP (Payment versus Payment) afvikling. Til brug for denne udveksling af kroner mod euro har hver deltager en PvP konto i kroner og en PvP konto i euro i Nationalbanken. Værdipapircentralen afvikler også værdipapirhandler i euro om dagen. Til brug herfor fører modparterne en VP-afviklingskonto i euro i Nationalbanken. Sikkerhedsstillelse for euro intradag-kredit De overordnede rammer for sammensætning og risikostyring af belåningsgrundlaget i forbindelse med centralbankers ydelse af intradagkredit i euro i EU-lande, der ikke har indført euroen, fremgår af Den Europæiske Centralbank, ECBs, regler 1. I praksis svarer belåningsgrundlaget for eurokredit til belåningsgrundlaget for kronekredit med den undtagelse, at indskudsbeviser ikke kan anvendes som sikkerhed for eurokredit i Nationalbanken. For så vidt angår risikostyringen anvendes som udgangspunkt de marginer og haircuts, ECB har opstillet for guldrandede papirer såkaldte 1 Jf. "The single monetary policy in stage three", ECB November 2000.

13 41 MARGINER OG HAIRCUTS VED SIKKERHEDSSTILLELSE I DANSKE VÆRDIPAPIRER I FORBINDELSE MED KREDIT I EURO I DANMARKS NATIONALBANK Tabel 2 Pct. Procentpoint Margin... 1 Valutakurs haircut 3 Haircuts for VP-registrerede aktiver: Restløbetid til og med 1 år... 0 Restløbetid over 1 år til og med 3 år... 1½ Restløbetid over 3 år til og med 7 år... 2 Restløbetid over Tillæg til haircut pga. begrænset likviditet Hvis den cirkulerende mængde i en serie er mindre end 3 mia.kr. tier 1 papirer, jf. tabel 2. Herudover anvendes som på kronesiden et tillæg for illikviditet på 10 procentpoint. Endelig anvendes et haircut på 3 pct. til håndtering af den valutakursrisiko, der opstår, fordi kredit og sikkerhedsstillelse er i forskellig valuta. De tekniske rammer for sikkerhedsstillelsen på eurosiden svarer til indretningen på kronesiden: Kontohaveren pantsætter til brug for sikkerhedsstillelsen et depot i Værdipapircentralen til Nationalbanken. Afkast på de pantsatte værdipapirer indgår på en pantsat afkastkonto, der er tilknyttet depotet. Korrespondentcentralbankmodellen CCBM For at lette sikkerhedsstillelsen i TARGET har ECB og EU-centralbankerne opbygget en facilitet den såkaldte korrespondentcentralbankmodel (CCBM) til grænseoverskridende sikkerhedsstillelse. CCBM tillader en centralbank at yde kredit i euro mod sikkerhed placeret i en anden centralbank. Som EU-land uden for euroområdet deltager Danmark i CCBM på særlige vilkår. I praksis betyder ordningen for Danmark, at danske pengeinstitutter med filialer i et land i euroområdet kan opnå intradagkredit (men ikke pengepolitisk kredit) i euro fra en centralbank i euroområdet mod sikkerhed i danske værdipapirer. Det er op til euroområdets centralbanker, hvorvidt værdipapirer fra EU-lande uden for euroområdet accepteres som sikkerhed i medfør af CCBM. Centralbankerne i Tyskland, Frankrig, Holland, Luxembourg og Finland accepterer p.t. danske værdipapirer. CCBM-aftalen er gensidig i den forstand, at filialer i Danmark af udenlandske pengeinstitutter også kan opnå kredit i euro i Nationalbanken mod sikkerhed i værdipapirer deponeret i euroområdet, der er godkendt af ECB (CCBM-aktiver, jf. opstillingen nedenfor). Denne mulighed anvendes dog ikke i praksis.

14 42 De danske værdipapirer, der kan belånes under CCBM, svarer til belåningsgrundlaget på kronesiden, jf. ovenfor. Af administrative hensyn kræves dog et udestående på mindst 10 mia.kr. Listen består p.t. af cirka 30 fondskoder med et samlet udestående på mere end mia.kr. Beregning af belåningsværdien af de belånte danske værdipapirer foretages af den centralbank i euroområdet, der yder kreditten, på basis af ECBs regler. Intradag-maksimum i euro Ligesom på kronesiden beregnes intradag-maksimum i euro residualt på følgende måde: Belåningsværdi efter margin af VP-registrerede aktiver + belåningsværdi af CCBM-aktiver + indestående på afkastkonto (evt. ikke frigivne udtrækninger) = Samlet belåningsværdi efter margin af stillede sikkerheder - andre kreditfaciliteter = Intradag-maksimum, dog maksimalt den tildelte ramme jf. nedenfor +/- saldo på euro-foliokontoen = Disponibelt beløb En kontohaveres intradag-maksimum kan aldrig overstige den ramme for intradag overtræk i euro, der er tildelt den enkelte kontohaver. De individuelle rammer tildeles efter følgende retningslinjer: Hvis summen af deltagernes ønsker om intradag overtræk i euro kan holdes inden for den samlede ramme, der som nævnt p.t. er på 650 mio.euro, tildeles hver deltager den ønskede ramme. Hvis summen af deltagernes ønskede rammer overstiger den samlede ramme, tildeles hver deltager en ramme, der fastsættes med udgangspunkt i deltagernes relative andele af tilslutningsafgiften til TARGET. Overtræk på euro-foliokontoen skal være inddækket senest kl Sker dette ikke, pålægges kontohaveren en rente. Hvis kontohaveren ikke har inddækket overtrækket inden kl , som er TARGETs normale lukketid, pålægges kontohaveren en yderligere rente. Betalingsafvikling i svenske kroner Udover den betalingsinfrastruktur, der er udviklet for at kunne håndtere betalinger i euro i det danske finansielle system, er der også til brug for afviklingen af betalinger på lån denomineret i svenske kroner, som er noteret på Københavns Fondsbørs og registreret i Værdipapircentralen, udviklet en særskilt afvikling. Afviklingskonceptet svarer i øvrigt til indretningen på krone- og eurosiden: Til brug for afviklingen af periodiske betalinger i svenske kroner fører hver deltager en VP-afviklingskonto i

15 43 svenske kroner i Nationalbanken. Før hver afvikling overfører deltagerne likviditet til afviklingskontoen. Det sker ved, at deltagerne overfører midler til Nationalbankens konto i Sveriges Riksbank, der på den måde agerer korrespondent for Nationalbanken. På baggrund af indeståendet på afviklingskontoen meddeler Nationalbanken maksimum til Værdipapircentralen, der gennemfører clearingen under forudsætning af, at hver deltagers nettoposition ligger inden for trækningsadgangen. Nationalbanken bogfører herefter deltagernes nettoposition på afviklingskontiene. Udbetaling fra afviklingskontiene sker over Nationalbankens konto i Sveriges Riksbank. AFSLUTNING Nationalbankens kontobestemmelser er det formelle grundlag for adgangen til og anvendelsen af konti i Danmarks Nationalbank. Kontobestemmelserne er den konkrete udmøntning af de overordnede rammer for kreditgivning og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken, der er beskrevet ovenfor. Nationalbanken tilstræber, at disse rammer fungerer så smidigt og hensigtsmæssigt som muligt i overensstemmelse med internationale standarder og praksis. På betalingsformidlingsområdet, hvor Nationalbankens operationelle rolle primært er at fungere som afviklingsbank, samarbejder Nationalbanken med kontohavernes interesseorganisationer og clearingsystemerne omkring den løbende udvikling af det danske afviklingskoncept. Kontobestemmelserne ajourføres og tilpasses løbende, bl.a. i forbindelse med introduktionen af nye IT-systemer og ny national og international lovgivning. Kontobestemmelserne administreres af Regnskabsafdelingen i Nationalbanken.

Ændringer af de pengepolitiske instrumenter

Ændringer af de pengepolitiske instrumenter 15 Ændringer af de pengepolitiske instrumenter BAGGRUND Danmarks Nationalbank gennemfører med virkning fra den 21. juni 1999 en række ændringer af de pengepolitiske instrumenter. Ændringerne vedrører ikke

Læs mere

Den finansielle sektors betalinger via Kronos

Den finansielle sektors betalinger via Kronos 57 Den finansielle sektors betalinger via Kronos Irene Madsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens betalingssystem, Kronos, spiller en central rolle i den danske betalingsinfrastruktur.

Læs mere

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger 109 Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger Lars Egeberg Jensen, Tommy Meng Gladov og Majbrit Nygaard Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Borgere og virksomheder foretager

Læs mere

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker

Læs mere

Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank

Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Disse bestemmelser er et tillæg til "Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i

Læs mere

Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank

Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

NOTAT KRONOS2 VERSION 2.0

NOTAT KRONOS2 VERSION 2.0 NOTAT KRONOS2 VERSION 2.0 Nationalbanken Virksomhedsservice Porteføljeforvaltnings- og Centralbanksystemer Kopi: Kontohaverne Sagsnr.: 142482 Dokumentnr.: 1549814 2. september 2016 Side 1 af 19 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK. Konsekvenser for dansk betalingsformidling af en eventuelt indførelse af euroen i Danmark

DANMARKS NATIONALBANK. Konsekvenser for dansk betalingsformidling af en eventuelt indførelse af euroen i Danmark DANMARKS NATIONALBANK Konsekvenser for dansk betalingsformidling af en eventuelt indførelse af euroen i Danmark DANMARKS NATIONALBANK Konsekvenser for dansk betalingsformidling af en eventuel indførelse

Læs mere

Sikkerhedsstillelse i Nationalbanken set i et retligt perspektiv

Sikkerhedsstillelse i Nationalbanken set i et retligt perspektiv 7 Sikkerhedsstillelse i Nationalbanken set i et retligt perspektiv Niels C. Andersen og Kirsten Gürtler, Juridisk Sektion INDLEDNING Nationalbanken har tidligere beskrevet finansielle institutioners konti

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

DEBES - den danske del af TARGET

DEBES - den danske del af TARGET 18 DEBES - den danske del af TARGET v/thomas Angelius, Søren Lundsby Hansen og Jesper Mærsk, Betalingsformidlingskontoret. 1. Indledning DEBES - den danske del af det kommende euro-betalingssystem TAR-

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I

DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I Indhold Hvad er collateral listen? Opbygning Typer af sikkerheder og lån Sikkerhedsstillelse i Kronos vs. Kronos2 Eksempler 2 Hvad er collateral listen? Listen

Læs mere

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER Af Anders Tofthøj Andersen, Betalingsformidlingsafdelingen og Tommy Meng Gladov, Administrationsafdelingen. INDLEDNING I november 214 blev det muligt for borgere

Læs mere

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK Morten Fremmich Andresen, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Egeberg Jensen, Betalingsformidlingsafdelingen. INDLEDNING I november 2014 bliver det muligt for borgere

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK VP OG SIKKERHEDSRETTEN

DANMARKS NATIONALBANK VP OG SIKKERHEDSRETTEN DANMARKS NATIONALBANK VP OG SIKKERHEDSRETTEN 2 Dagsorden Nyt omkring sikkerhedsretten i Kronos2 Anvendelse af sikkerhedsretten i RTGS VP s handelsafvikling 3 Fra Kronos til Kronos2 I Kronos er der en særskilt

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 13. november 2017

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 13. november 2017 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER 13. november 2017 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER Dokumentationsgrundlag for pengepolitiske instrumenter og betalingsafvikling i DKK og EUR INDHOLD 4 GENERELT

Læs mere

Kontantforsyning. Kende og være i stand til at benytte alle funktionaliteter relevante for kontantforsyninger. Hvordan. Hvad nu.

Kontantforsyning. Kende og være i stand til at benytte alle funktionaliteter relevante for kontantforsyninger. Hvordan. Hvad nu. Kontantforsyning Hvad nu Kende og være i stand til at benytte alle funktionaliteter relevante for kontantforsyninger. Hvorfor Nøglerolle som kontantdepot i form af mellemled mellem DN og hele den finansielle

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KRONOS2 KONTANTFORSYNING

DANMARKS NATIONALBANK KRONOS2 KONTANTFORSYNING DANMARKS NATIONALBANK KRONOS2 KONTANTFORSYNING Kontantforsyning Hvad nu Kende og være i stand til at benytte alle funktionaliteter relevante for kontantforsyninger. Hvorfor Nøglerolle som kontantdepot

Læs mere

Nationalbankens nye betalingssystem Kronos

Nationalbankens nye betalingssystem Kronos 43 Nationalbankens nye betalingssystem Kronos Thomas Angelius og Astrid Henneberg Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens nye betalingssystem for kroner og euro, Kronos, blev

Læs mere

7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS. Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere.

7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS. Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere. 7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere. Nationalbanken lægger vægt på, at prisstrukturen ikke er diskriminerende,

Læs mere

Clearing og afvikling af detailbetalinger i Danmark

Clearing og afvikling af detailbetalinger i Danmark Clearing og afvikling af detailbetalinger i Danmark Indholdsfortegnelse Indledning 2 27. juni 2013 Clearing og afvikling af betalinger 2 Sumclearingen 2 Clearingafvikling 3 Den dokumentløse clearing 4

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led,

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led, 21.1.2016 L 14/25 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/64 af 18. november 2015 om ændring af retningslinje (EU) 2015/510 om gennemførelsen af Eurosystemets pengepolitiske

Læs mere

Afviklingstider for betalinger i Danmark

Afviklingstider for betalinger i Danmark 97 Afviklingstider for betalinger i Danmark Jesper Bakkegaard, Tommy Meng Gladov og Anders Mølgaard Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Når borgere i Danmark betaler med

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 29. oktober 2018

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 29. oktober 2018 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER 29. oktober 2018 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER Dokumentationsgrundlag for pengepolitiske instrumenter og betalingsafvikling i DKK og EUR INDHOLD 4 GENERELT

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 1. august 2014

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 1. august 2014 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER 1. august 2014 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER Dokumentationsgrundlag for pengepolitiske instrumenter og betalingsafvikling i DKK, EUR, SEK og ISK INDHOLD

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 20. august 2018

DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER. 20. august 2018 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER 20. august 2018 DANMARKS NATIONALBANK KONTOBESTEMMELSER Dokumentationsgrundlag for pengepolitiske instrumenter og betalingsafvikling i DKK og EUR INDHOLD 4 GENERELT

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER Pengepolitiske Instrumenter Hvad nu Kende og være i stand til at benytte basale funktioner der vedrører de pengepolitiske

Læs mere

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark

Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Rapport om nationale betalingsoverførsler i Danmark Januar 2010 Arbejdsgruppen om nationale betalingsoverførsler 2 Resumé og anbefaling Nationalbanken har varetaget formandskabet i en arbejdsgruppe bestående

Læs mere

Vurdering af Sumclearingen

Vurdering af Sumclearingen 1 Vurdering af Sumclearingen Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems December 2012 2 INDHOLD 1. Indledning... 3 1.1 Nationalbankens overvågningsrolle... 3 1.2 Internationale standarder

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 7.

DANMARKS NATIONALBANK 7. DANMARKS NATIONALBANK 7. SEPTEMBER 2017 Den danske kontantforsyning En af Nationalbankens kerneopgaver er at udstede sedler og mønter i Danmark. Opgaven løftes i tæt samarbejde med bankerne. Selv om bankerne

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Aftale om depot og handel med værdipapirer. indgår her en aftale med Danske Bank (herefter banken) om depot og handel med værdipapirer.

Aftale om depot og handel med værdipapirer. indgår her en aftale med Danske Bank (herefter banken) om depot og handel med værdipapirer. Aftale om depot og handel med værdipapirer Navn Adresse CPR-nr. XXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXX-XXXX indgår her en aftale med Danske Bank (herefter banken) om depot og handel med værdipapirer. Stamoplysninger

Læs mere

Opløsning af gridlock i betalingssystemer

Opløsning af gridlock i betalingssystemer 73 Opløsning af gridlock i betalingssystemer Morten Linnemann Bech, Betalingsformidlingskontoret og Kimmo Soramäki, Finlands Bank. INDLEDNING De fleste lande i den industrialiserede verden har i løbet

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK L 123/94 Den Europæiske Unions Tidende 19.5.2009 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 7. maj 2009 om ændring af retningslinje ECB/2007/2 om TARGET2 (Trans-European

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

Coop MasterCard Kredit

Coop MasterCard Kredit Coop MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr Erstatningskort Varekøb Køb i Coop butikker i Danmark Køb på Coop.dk Køb på Internet, postordre (ved fjernsalg) mv. Køb i Coop butikker

Læs mere

Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 27. februar 2015

Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 27. februar 2015 Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 27. februar 2015 1 Coop Bank A/S MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr Erstatningskort Varekøb Køb i Coop butikker i Danmark

Læs mere

Vurdering af Kronos. Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems

Vurdering af Kronos. Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems Vurdering af Kronos Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems Marts 2012 2 Indhold 1. INDLEDNING...1 1.1 NATIONALBANKENS OVERVÅGNINGSROLLE... 1 1.2 AFGRÆNSNING... 2 1.3 STANDARDER

Læs mere

Coop Bank Samlet prisliste

Coop Bank Samlet prisliste Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 1. september 2015 (Gælder fra 27. februar 2015 for nye kunder og produkter) 1 Coop Bank A/S MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 93/13 13.05.2013 Puljeopsparing sker på en indlånskonto. Som kunde kan du tilmelde de beløb, du har stående på kapital-, ratepension og

Læs mere

Likviditetsstyring i Danmark

Likviditetsstyring i Danmark Likviditetsstyring i Danmark Nationalbanken tildeler i kraft af sin rolle som "bankernes bank" likviditet 1 til penge- og realkreditinstitutterne. Som grundlag for at styre likviditeten udarbejder Nationalbanken

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER

DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER DANMARKS NATIONALBANK BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER BESKRIVELSE AF KRONOS EFTER INTERNATIONALE PRINCIPPER

Læs mere

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer Afsnit I Baggrund En finansiel virksomhed må efter 182, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed ikke uden tilladelse fra Finanstilsynet

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Kvartalsoversigt 2. kvartal B A N K 1 9 9 9

Danmarks Nationalbank. Kvartalsoversigt 2. kvartal B A N K 1 9 9 9 Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 2. kvartal 1999 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 1 9 9 9 Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 2. kvartal 1999 Kvartalsoversigten udgives af Danmarks Nationalbank

Læs mere

Introduktion til den danske finansielle infrastruktur

Introduktion til den danske finansielle infrastruktur N O T A T Introduktion til den danske finansielle infrastruktur 8. maj 2015 1 Indledning Dette notat har til formål at oplyse nye pengeinstitutter om den danske finansielle infrastruktur kaldet kerneinfrastrukturen.

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2000D /01/2004. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2000D /01/2004. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2000D0014 01/01/2004 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 1. februar 2015

Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 1. februar 2015 Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 1. februar 2015 1 Coop Bank A/S MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr Erstatningskort Varekøb Køb i Coop butikker i Danmark

Læs mere

Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer

Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer Til Københavns Fondsbørs 16. august 2007 Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Dronningen Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Dronningen Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2019 Tekst og anmærkninger 1. 42. Dronningen Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) A. Oversigter.

Læs mere

Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007

Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007 Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007 5 sider i alt Tillæg nr. 6 til BRFkredits prospekt BRFkredit offentliggør hermed tillæg nr. 6 til BRFkredits prospekt for realkreditobligationer,

Læs mere

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L 2001D0913 DA 01.01.2009 005.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 6. december 2001 om udstedelse

Læs mere

De finansielle konti: Hovedkonto 5 og 6

De finansielle konti: Hovedkonto 5 og 6 Budget- og regnskabssystem for regioner 4.5 side 1 Dato: 14. marts 2008 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2007 De finansielle konti: Hovedkonto 5 og 6 Kontoplanens hovedkonto 1-4 omfatter regionens egentlige

Læs mere

Prisliste for Lunar Way

Prisliste for Lunar Way liste for Lunar Way Serviceydelser Udover nedenstående henvises der til Nykredits serviceydelsesprisliste: Serviceydelser 1. Konto Kontogebyr Oprettelsesgebyr Overtræksrente 22,5% 2. Overførsler Overførsel

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2020 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) A. Oversigter. Realøkonomisk

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 30.

DANMARKS NATIONALBANK 30. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 30. MARTS 2017 NR. 6 Danskerne er mestre i at betale elektronisk Velfungerende og moderne betalingsmarked Straksoverførsler flytter pengene hurtigt 24 mia. kr. flytter danskerne

Læs mere

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling 57 Negative renter Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 202 sine pengepolitiske renter til

Læs mere

Regnskabsinstruks. Indledning

Regnskabsinstruks. Indledning 1 Regnskabsinstruks for kommuners indberetninger i henhold til bekendtgørelse nr. 1212 af 14/10/2010 om kommunernes indberetninger og erklæringer efter lov om kommunernes afståelse af vandforsyninger eller

Læs mere

er undtaget af Nykredits begrænsning af en uhensigtsmæssig påvirkning af udtrækningsrisikoen Udsteder og hæftelsesgrundlag

er undtaget af Nykredits begrænsning af en uhensigtsmæssig påvirkning af udtrækningsrisikoen Udsteder og hæftelsesgrundlag Obligationsvilkår Udsteder og hæftelsesgrundlag 1 Obligationerne udstedes af Nykredit Realkredit A/S (herefter Nykredit). Obligationerne udstedes i kapitalcenter G i fælleshæftende serier med fælles seriereservefond.

Læs mere

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger.

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger. Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., straffeloven, retsplejeloven, lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Læs mere

RETNINGSLINJER (2014/329/EU) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk.

RETNINGSLINJER (2014/329/EU) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 5.6.2014 L 166/33 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 12. marts 2014 om ændring af retningslinje ECB/2011/14 om Eurosystemets pengepolitiske instrumenter og procedurer (ECB/2014/10)

Læs mere

PRISER INVESTERING. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06.

PRISER INVESTERING. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06. INDHOLD Side DEPOTADMINISTRATION 2 FORMUEPLEJEAFTALER 5 PULJEADMINISTRATION 5 VÆRDIPAPIRER KØB OG SALG 6 01.06.2014/SIDE 1 DEPOTADMINISTRATION DEPOTADMINISTRATION PRIS BEMÆRKNINGER Obligationer registreret

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi gældende fra 1. juli 2013 Udkast Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2012O0018 DA 09.11.2012 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 2. august 2012 om yderligere

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder

10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder Budget- og regnskabssystem 10.3 - side 1 10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder 10.3.1 Bekendtgørelse om kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder

Læs mere

Finansiel politik for Region Syddanmark

Finansiel politik for Region Syddanmark Bilag 13 til Regler for Økonomistyring og Registreringspraksis om finansiel strategi Finansiel politik for Region Syddanmark 1. Formål Region Syddanmarks finansielle politik, som formuleret i dette notat,

Læs mere

Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv

Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv 3 Værdipapirafvikling i internationalt perspektiv Jesper Berg og Mogens Kruse, Betalingsformidlingskontoret Indledning Afvikling af værdipapirhandler foregår i Danmark altovervejende gennem Værdipapircentralen,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2014 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2014 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Obligationsvilkår. Udsteder og hæftelsesgrundlag

Obligationsvilkår. Udsteder og hæftelsesgrundlag Obligationsvilkår Udsteder og hæftelsesgrundlag 1 Obligationerne udstedes af Nykredit Realkredit A/S (herefter Nykredit). Obligationerne udstedes i kapitalcenter D i fælleshæftende serier med fælles seriereservefond.

Læs mere

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 2 Nationalbankloven Formålsparagraf, 1: "Danmarks Nationalbank, der ved denne Lovs Ikrafttræden overtager

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret 2016

Forslag til finanslov for finansåret 2016 Forslag til finanslov for finansåret 2016 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) Realøkonomisk oversigt: A.

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 18. december 2014. Bekendtgørelse om realkreditinstitutters udlån mod midlertidig garanti m.v.

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 18. december 2014. Bekendtgørelse om realkreditinstitutters udlån mod midlertidig garanti m.v. Lovtidende A 2014 Udgivet den 18. december 2014 16. december 2014. Nr. 1403. Bekendtgørelse om realkreditinstitutters udlån mod midlertidig garanti m.v. I medfør af 8, stk. 7, og 39, stk. 3, i lov om realkreditlån

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) L 193/134 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2015/1196 af 2. juli 2015 om ændring af afgørelse ECB/2010/21 om Den Europæiske Centralbanks årsregnskab (ECB/2015/26) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Jesper Berg og Thomas Bo Christensen, Betalingsformidlingskontoret

Jesper Berg og Thomas Bo Christensen, Betalingsformidlingskontoret 3 TARGETs første år Jesper Berg og Thomas Bo Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Som en del af den Økonomiske og Monetære Union har også eurobetalingssystemet TARGET rundet sit første

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2017 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) Realøkonomisk oversigt: A.

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter 4 Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter Kirsten Elisabeth Gürtler, Administrationsafdelingen-Jura INDLEDNING Omsætningen i betalings- og værdipapirafviklingssystemer

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter Indledning Bekendtgørelse nr. 1056 af 7. september 2015 om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter

Læs mere

Finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Finanslov for finansåret 2017 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) Realøkonomisk oversigt: A. Oversigter.

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 31.10.2003 L 283/81 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 23. oktober 2003 om de deltagende medlemsstaters transaktioner med deres arbejdsbeholdninger i udenlandske valutater

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Forslag til finanslov for finansåret 2018 Tekst og anmærkninger Tekst XX. og Transport-, anmærkninger Bygnings- 42. Afdrag og på Boligministeriet statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Læs mere

Finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Finanslov for finansåret 2015 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på stats gælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) Realøkonomisk oversigt: A. Oversigter.

Læs mere

Finansiel strategi. for

Finansiel strategi. for Finansiel strategi for Vedtaget i bestyrelsen 25.2.2013 Indledning Formål Formålet med den finansielle strategi er At fastlægge de finansielle rammer for gennemførelse af selskabets strategi At fastlægge

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 19.10.2001 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 276/21 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 27. september

Læs mere

Kontopakker Pris i DKK Bemærkning

Kontopakker Pris i DKK Bemærkning Kontopakker Prisliste - Forbrugere Bolig Danmark Løn skal indgå på kontoen samt have finansiering af dansk ejereller andelsbolig igennem Swedbank Danmark Sundspendlere 35,00/måned* Løn skal indgå på kontoen

Læs mere

Pris- og gebyrliste. Gebyr for udstedelse af restkøbesumsgaranti kr ,- Garanti ved forhåndslån ombygning/nybyggeri kr. 2.

Pris- og gebyrliste. Gebyr for udstedelse af restkøbesumsgaranti kr ,- Garanti ved forhåndslån ombygning/nybyggeri kr. 2. Pris- og gebyrliste Børneopsparing Pensionskonti Overførsel til andet pengeinstitut: Lån og kreditter Ydelsesfritagelse kr. 50,- Tilbageførsel af låneydelse kr. 50,- Rykkerskrivelse kr. 100,- Forlængelse

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales

Læs mere

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen 105 Centralbankernes tiltag og balancer under krisen Niels Arne Dam og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling FRA LIKVIDITETSKRISE TIL KREDITKRISE Den finansielle krise har udviklet sig i etaper. Fra sommeren

Læs mere

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark ISSN 2246-0950 Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (ECB/2010/29) (2011/67/EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (ECB/2010/29) (2011/67/EU) L 35/26 Den Europæiske Unions Tidende 9.2.2011 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 13. december 2010 om udstedelse af eurosedler (omarbejdning) (ECB/2010/29) (2011/67/EU) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Endeligevilkårforprospektforudbudaf realkreditobligationerinykreditrealkredita/s iserie73d(konverterbareannuitetsobligationer

Endeligevilkårforprospektforudbudaf realkreditobligationerinykreditrealkredita/s iserie73d(konverterbareannuitetsobligationer Endeligevilkårforprospektforudbudaf realkreditobligationerinykreditrealkredita/s iserie73d(konverterbareannuitetsobligationer idkkmedmulighedforopsatamortisationimaksimalt 10år) Obligationsvilkår Udsteder

Læs mere

Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i euro i Danmarks Nationalbank

Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i euro i Danmarks Nationalbank Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i euro i Danmarks Nationalbank Sikkerhedsstillelse for kredit i euro i Danmarks Nationalbank kan ske i form af VPregistrerede aktiver pantsat til Nationalbanken,

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Det grundlæggende princip i Energi Viborg-koncernens finansielle politik indeholdende:

Det grundlæggende princip i Energi Viborg-koncernens finansielle politik indeholdende: Dokument nr.: 2010/00973 006 Sags nr.: 2010/00973 Finansiel politik 2018 Indledning Det grundlæggende princip i Energi Viborg-koncernens finansielle politik indeholdende: Finansiel investeringspolitik

Læs mere