Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter"

Transkript

1 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker normalt anvender til at styre og forrente mellemværender med de såkaldte pengepolitiske modparter. I Danmark består de pengepolitiske modparter af penge- og realkreditinstitutter. Nationalbankens pengepolitiske instrumenter har i hovedtræk været uændrede siden 99. I 999 blev der foretaget en række ændringer af de pengepolitiske instrumenter af overvejende teknisk karakter, og siden har der kun været mindre justeringer. Senest har Nationalbanken med virkning pr.. januar 3 gennemført en revision af de pengepolitiske modparters individuelle foliorammer. Artiklen indeholder en beskrivelse af Nationalbankens pengepolitiske instrumenter og deres anvendelse. Endvidere redegøres kort for de væsentligste forskelle mellem Nationalbankens og Eurosystemets (dvs. Den Europæiske Centralbank, ECB, og de nationale centralbanker i euroområdet) pengepolitiske instrumenter. DE PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I HOVEDTRÆK Nationalbankens pengepolitiske modparter (dvs. penge- og realkreditinstitutter) har adgang til to faciliteter: Indskud på foliokonti på dag-til-dag basis. Ugentlig indgåelse af 4-dages forretninger (markedsoperationer), hvor de pengepolitiske modparter låner mod sikkerhed i værdipapirer (pengepolitiske lån) eller placerer ved at købe indskudsbeviser. Renten på de to typer 4-dages forretninger er normalt ens og kaldes udlånsrenten (eller renten for indskudsbeviser). Indskud på foliokonti Se artiklen Ændringer af de pengepolitiske instrumenter, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal 999.

2 forrentes med foliorenten, der siden 99 har svaret til diskontoen. Foliorenten (diskontoen) er altid lavere end udlånsrenten. De pengepolitiske modparters nettostilling over for Nationalbanken fastlægges som summen af deres indskudsbeviser og indskud på folio fratrukket deres pengepolitiske lån. Set fra modparternes side er den samlede nettostilling givet ud fra de øvrige poster på Nationalbankens balance og påvirkes af bevægelser i disse. På kort sigt kan især statens nettobetalinger i kroner medføre udsving i nettostillingen. På længere sigt påvirkes nettostillingen først og fremmest af Nationalbankens køb og salg af valuta. De pengepolitiske modparter kan afvikle betalinger over foliokonti med omgående virkning. Indskud på folio har således karakter af likviditet i snæver forstand. Inden for dagen kan modparterne trække over på deres foliokonti mod sikkerhed som led i betalingsformidlingen, men ved dagens slutning må de ikke være i overtræk. I 999 blev der indført et foliorammesystem, der fastsætter et loft for modparternes samlede indskud på folio ved dagens slutning. Systemet skal sikre, at der ikke kan opbygges store indskud på folio til spekulation i rente- eller valutakursændringer. Systemet træder kun i kraft, hvis indskud på folio overstiger det samlede loft, der udgør ca. mia.kr. Foliorammesystemet er nærmere beskrevet i sidste afsnit. De ugentlige markedsoperationer gennemføres på ugens sidste bankdag. Her beslutter modparterne sig for nettostillingens sammensætning på lån, indskudsbeviser og indskud på folio. Modparterne forventes at sætte et beløb på folio, der dækker mindre udsving i likviditeten i den kommende uge. Ved større ventede betalinger vil Nationalbanken som regel på forhånd annoncere, at den holder åbent for salg eller tilbagekøb af indskudsbeviser, der kan udjævne udsvingene i likviditeten. Nationalbanken kan også i løbet af ugen købe og sælge indskudsbeviser uden forudgående annoncering, hvilket normalt sker via en pengemarkedsmægler. Nationalbanken fører pengepolitik ved at fastsætte udlånsrenten og diskontoen. Nationalbankens renter er retningsgivende for de korte pengemarkedsrenter i Danmark. Da pengepolitikken i Danmark er indrettet efter at holde en stabil kronekurs over for euro, ændres Nationalbankens renter normalt i takt med ECBs renter. Kun når forholdene på valutamarkedet tilsiger det, ændrer Nationalbanken selvstændigt sine renter for at stabilisere kronekursen. For året som helhed påvirkes nettostillingen normalt ikke af statens betalinger. Det skyldes den indenlandske norm, der indebærer, at statens indenlandske låntagning i kroner som udgangspunkt svarer til statens underskud og afdrag på den indenlandske gæld. Det pengepolitiske døgn slutter kl. 5.3, og kl. 6. samme dag indledes et nyt pengepolitisk døgn. Adgangen til overtræk inden for dagen gælder således i princippet fra kl. 6. til kl. 5.3 den følgende dag.

3 De pengepolitiske instrumenter i forhold til Eurosystemets Nationalbankens pengepolitiske instrumenter har en række ligheder med Eurosystemets instrumenter. På nogle punkter adskiller Nationalbankens instrumenter sig dog fra Eurosystemets, hvilket overvejende skyldes hensynet til fastkurspolitikken. En forskel er, at Eurosystemets pengepolitiske modparter har adgang til en marginal udlånsfacilitet. Modparterne kan på eget initiativ anvende denne facilitet til at opnå dag-til-dag likviditet mod sikkerhed. Renten på den marginale udlånsfacilitet udgør normalt et loft for dag-tildag renten på pengemarkedet i euroområdet. Nationalbankens pengepolitiske modparter har ikke adgang til en udlånsfacilitet på dag-til-dag vilkår. Det indebærer bl.a., at dag-til-dag renten på det danske pengemarked kan stige betydeligt i perioder med uro på valutamarkedet uden ændringer i de officielle renter. I visse situationer kan denne stigning i dag-til-dag renten medvirke til at dæmpe uroen på valutamarkedet. Fraværet af en sådan facilitet er desuden med til at understøtte et effektivt pengemarked, da modparterne i stedet for at låne i Nationalbanken må handle likviditet indbyrdes. En anden forskel er, at Eurosystemet bruger reservekrav i pengepolitikken. Eurosystemets reservekravssystem pålægger kreditinstitutter i euroområdet at holde et vist indestående i de nationale centralbanker. Reservekravet skal være opfyldt i gennemsnit i løbet af en periode på en måned. Reservekravssystemet har bl.a. til formål at stabilisere dag-tildag renten i euroområdet. Desuden bidrager det til at sikre, at modparterne har et samlet lånebehov over for Eurosystemet, hvilket antages at øge gennemslaget fra de pengepolitiske renter til markedsrenterne. I Danmark fastlægger foliorammesystemet et loft for indskuddet på foliokonti. Et sådan loft er i princippet ikke foreneligt med et reservekravssystem som Eurosystemets. Nationalbanken har også traditionelt tillagt det mindre betydning at mindske udsving i dag-til-dag renten, der ikke har afsmitning på de længere pengemarkedsrenter. Endvidere har fortegnet på modparternes nettostilling ingen pengepolitisk betydning i Danmark, hvilket skyldes den indbyggede symmetri i vilkårene for udlån og indskudsbeviser. Denne egenskab er vigtig, da fortegnet på nettostillingen med mellemrum kan skifte som følge af især Nationalbankens køb og salg af valuta. En tredje forskel er, at Eurosystemet gennemfører sine markedsoperationer som auktioner. Ved auktioner er det muligt at styre mængden af likviditet, der tilføres banksystemet. Siden juni er Eurosystemets Se Kim Abildgren, Erfaringerne med Eurosystemets ugentlige pengepolitiske operationer, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal, for en kort beskrivelse af Eurosystemets pengepolitiske instrumenter.

4 primære markedsoperationer blevet udført som auktioner med variabel rente og en forudannonceret minimumsbudrente. Auktionerne foregår efter det amerikanske auktionsprincip, dvs. bud med højst rente imødekommes først, og der betales den rente, der bydes. Den laveste rente, hvortil der tildeles likviditet, kaldes skæringsrenten. Nationalbanken bruger under normale forhold ikke auktioner ved tildeling af pengepolitiske lån. I stedet fastsætter Nationalbanken en udlånsrente, hvortil modparterne selv kan bestemme mængden af pengepolitiske lån og indskudsbeviser. Dette er en enkel og gennemskuelig måde at tildele likviditet på og styre renten, når der ikke skal tilgodeses andre hensyn (fx at styre mængden af likviditet, der tilføres modparterne). MELLEMVÆRENDER MED DE PENGEPOLITISKE MODPARTER De pengepolitiske modparter I 999 blev kredsen af pengepolitiske modparter udvidet med realkreditinstitutter. Nationalbankens pengepolitiske modparter består i dag af penge- og realkreditinstitutter, som driver penge- eller realkreditvirksomhed efter bank- og sparekasseloven eller realkreditloven. Udenlandske kreditinstitutters danske filialer, der driver tilsvarende virksomhed, kan også være modparter. Siden udvidelsen af modpartskredsen har fire realkreditinstitutter valgt at blive modparter. Ultimo var antallet af pengepolitiske modparter i Danmark 9 mod 5 ultimo 997. En del af dette fald kan henføres til fusioner blandt de pengepolitiske modparter. Derudover valgte et antal modparter at opsige deres adgang til de pengepolitiske instrumenter i forbindelse med indførelsen af Nationalbankens nye betalingssystem, Kronos. Disse modparter deltog normalt ikke i de ugentlige markedsoperationer og brugte kun deres foliokonti i begrænset omfang. De pengepolitiske lån er som regel fordelt på et forholdsvis lille antal modparter. Antallet kan variere med nettostillingen, men normalt har - modparter på et vilkårligt tidspunkt lån i Nationalbanken. Opgjort siden 999 har ca. /3 af de nuværende modparter på et tidspunkt haft pengepolitiske lån. Antallet af modparter med indskudsbeviser er normalt noget større, idet de udestående indskudsbeviser typisk er fordelt på 5-6 modparter. Opgjort siden 999 har ca. /3 af de nuværende modparter på et tidspunkt haft indskudsbeviser. Det er et krav, at foliokontohavere er tilsluttet Kronos. For en beskrivelse af Kronos henvises til Thomas Angelius og Astrid Henneberg Pedersen, Nationalbankens nye betalingssytem Kronos, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal.

5 3 Nettostilling, udlån og indskudsbeviser Ved de ugentlige markedsoperationer beslutter modparterne sig for mængden af pengepolitiske lån og indskudsbeviser. Der er i princippet ingen begrænsning på modparternes opbygning af bruttoaktiver og -passiver over for Nationalbanken. I praksis afhænger modparternes efterspørgsel efter lån og indskudsbeviser af nettostillingen. Selv ved en negativ nettostilling vil modparterne dog som regel ønske at have en vis mængde indskudsbeviser. Det skyldes, at tilbagesalg af indskudsbeviser er eneste mulighed for at skaffe likviditet i løbet af ugen for modparterne som helhed, såfremt Nationalbanken holder åbent for køb af indskudsbeviser. Figur og viser de seneste års udvikling i nettostilling, pengepolitiske lån og indskudsbeviser. I løbet af perioden er nettostillingen steget og faldet som følge af Nationalbankens køb og salg af valuta. De pengepolitiske lån og indskudsbeviser har generelt fulgt disse udsving i nettostillingen relativt tæt. I de to figurer ses en markant stigning i efterspørgslen efter lån og indskudsbeviser ultimo og, i lidt mindre grad, ultimo. Den første bankdag i både og 3 er der blevet afviklet en række store betalinger på det danske pengemarked som følge af fondsafviklinger af realkreditobligationer. Nationalbanken har begge år valgt at holde åbent denne dag for både køb og salg af indskudsbeviser for at sikre rolige forhold på pengemarkedet. UDLÅN OG NETTOSTILLING Figur Nettostilling Udlån, højre akse, omvendt skala Anm.: De ugentlige markedsoperationsdage.

6 4 INDSKUDSBEVISER OG NETTOSTILLING Figur Nettostilling Indskudsbeviser, højre akse Anm.: De ugentlige markedsoperationsdage. Indskud på folio Ved de ugentlige markedsoperationer træffer de pengepolitiske modparter også beslutning om størrelsen af indskud på folio. Modparterne forventes som nævnt at placere et beløb på folio, der dækker mindre udsving i likviditeten i den kommende uge. Som hjælp til modparternes likviditetsplanlægning udsender Nationalbanken regelmæssige prognoser for statens betalinger. Af prognoserne fremgår også datoer for Nationalbankens planlagte køb og salg af indskudsbeviser. I figur 3 er vist udviklingen i folioindskud på de ugentlige markedsoperationsdage siden 998. I løbet af perioden ses en række udsving i indskuddet på folio. I flere tilfælde er indskuddet på folio steget omkring tidspunktet for forhøjelser af Nationalbankens udlånsrente. Det skete fx i foråret og efteråret 998 samt i sommeren. Ved forventning om en renteforhøjelse kan de pengepolitiske modparter have et incitament til at placere større beløb på folio, der efter en eventuel renteforhøjelse kan placeres til en højere rente. Nationalbanken har siden efteråret gradvis nedsat udlånsrenten, og siden midten af har der kun været mindre udsving i indskuddet på folio. Nationalbankens prognoser for statens betalinger består både af en måneds- og dagsfordeling. Dagsfordelingen udsendes den næstsidste bankdag i hver måned og dækker de følgende to måneder. Prognoserne kan ses på Nationalbankens hjemmeside ( under "Markedsinfo".

7 5 INDSKUD PÅ FOLIO OG NATIONALBANKENS UDLÅNSRENTE Figur 3 Pct Indskud på folio, 8 ugers glidende gennemsnit, højre akse Nationalbankens udlånsrente Anm.: De ugentlige markedsoperationsdage. Forskellen mellem udlånsrenten og diskontoen kan også tænkes at påvirke modparternes indskud på folio. Ved en større forskel mellem de to renter kan nogle modparter i højere grad ønske at købe indskudsbeviser end at placere på folio. I figur 4 er vist observationer af forskellen mel- INDSKUD PÅ FOLIO OG FORSKELLEN MELLEM UDLÅNSRENTEN OG DISKONTOEN,998- Figur 4 Indskud på folio, mia.kr ,,,3,4,5,6,7,8,9 Procentpoint Forskel mellem udlånsrenten og diskontoen Anm.: De ugentlige markedsoperationsdage. Observationerne for 8. september 998 (renteforskel:,5 procentpoint; indskud på folio: 5, mia.kr.) og for 9. september (, procentpoint; 5,9 mia.kr.) er ikke medtaget.

8 6 lem de to renter og indskud på folio på de ugentlige markedsoperationsdage siden 998. Der er ikke tegn på nogen klar sammenhæng mellem renteforskel og indskud på folio. Figuren indikerer, at andre forhold normalt er mere afgørende for modparternes indskud på folio, herunder den kommende uges likviditetsbehov. Ekstraordinære operationer i indskudsbeviser Ved større udsving i likviditeten vil Nationalbanken normalt åbne for ekstraordinære køb eller salg af indskudsbeviser. De seneste år har antallet af ekstraordinære operationer i indskudsbeviser ikke ændret sig væsentlig, jf. figur 5. Den første bankdag i måneden åbnes som regel for salg af indskudsbeviser som følge af store statslige udbetalinger. Ekskl. denne operation gennemføres normalt - annoncerede operationer pr. måned og ikke-annonceret. De ikke-annoncerede operationer er oftest tilbagekøb af indskudsbeviser, men kan også være ikke-annoncerede salg af indskudsbeviser. I forbindelse med tilbagekøb af indskudsbeviser beregner Nationalbanken sig et tillæg til indskudsbevisrenten. Tillægget kan være fast eller variabelt, fx relateret til en markedsrente. Siden august 997 er alle tilbagekøb af indskudsbeviser sket med et tillæg på,5 pct. Ved ikke-annoncerede tilbagekøb sondres mellem de situationer, hvor udsvingene i likviditeten er uventede, og de situationer, hvor udsvingene i likviditeten kunne være forudset af modparterne. I sidstnævnte EKSTRAORDINÆRE OPERATIONER I INDSKUDSBEVISER Figur 5 Antal Annoncerede operationer Ikke-annoncerede operationer Anm.: Kvartalsvise observationer.

9 7 tilfælde købes tilbage i indskudsbeviset med længst restløbetid, ellers i beviset med kortest restløbetid. Denne praksis sigter mod at give modparterne et incitament til en hensigtsmæssig likviditetsstyring. Siden 996 er ca. /3 af de ikke-annoncerede tilbagekøb sket i indskudsbeviset med kortest restløbetid. Handel med indskudsbeviser mellem modparter Indskudsbeviser kan også handles indbyrdes mellem de pengepolitiske modparter. Handel med indskudsbeviser mellem modparter ændrer ikke størrelsen af modparternes samlede likviditet. Ved handel mellem modparter har indskudsbeviser således karakter af et rent pengemarkedsprodukt (et kasseprodukt). Handel med indskudsbeviser kan bruges til at udveksle likviditet med samme dags afvikling uden kreditrisiko. I løbet af var der en vis stigning i modparternes handel med indskudsbeviser. Trods stigningen er omsætningen i indskudsbeviser mellem modparter dog forholdsvis beskeden sammenlignet med den øvrige omsætning på pengemarkedet. Fx udgør den normalt under 5 pct. af omsætningen i usikrede dag-til-dag udlån på det danske pengemarked. SIKKERHEDSGRUNDLAGET FOR PENGEPOLITISKE LÅN Nationalbanken kræver sikkerhed for alle former for udlån. Det gælder ikke bare for pengepolitiske lån, men også for lån inden for dagen og for lån til kontantdepoter. Blandt centralbanker er det i dag almindelig praksis at kræve sikkerhed for den ydede kredit. I 999 blev sikkerhedsgrundlaget for pengepolitiske lån udvidet fra kun at omfatte statsobligationer i kroner til også at indeholde realkreditobligationer og visse andre obligationer i kroner. Herudover blev der foretaget en række andre tilpasninger af vilkårene for sikkerhedsstillelse ved lån i Nationalbanken. Disse omfattede bl.a. en omlægning af de pengepolitiske lån fra genkøbsforretninger til udlån mod pant, en samling af den enkelte modparts sikkerhed for alle lån i Nationalbanken i én pulje og indførelse af marginer og fradrag (haircuts) i sikkerhedernes belåningsværdi for pengepolitiske lån. Med udvidelsen af sikkerhedsgrundlaget steg værdien af de udestående belånbare aktiver fra under 7 mia.kr. til ca..9 mia.kr., jf. tabel. Heraf ejer de pengepolitiske modparter knap 5 mia.kr., svaren- De pengepolitiske modparter vil normalt foretrække at tilbagesælge indskudsbeviset med kortest restløbetid, da de herved betaler tillægget for færrest antal dage. Vilkårene for sikkerhedsstillelse ved lån i Nationalbanken er beskrevet i Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal. I skete en række mindre ændringer, der er omtalt i Nye kontobestemmelser, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal.

10 8 MODPARTERNES BEHOLDNING AF BELÅNBARE AKTIVER OVER FOR NATIONALBANKEN OG EUROSYSTEMET Tabel Danmark Euroområdet Mia.euro 998 Udestående belånbare aktiver Modparternes beholdning af belånbare aktiver Modparternes andel af de belånbare aktiver, pct Pengepolitiske lån Modparternes beholdning af belånbare aktiver, pct. af pengepolitiske lån Modparternes beholdning af belånbare aktiver, pct. af M Anm.: Alle data er årsgennemsnit (for euroområdet er udestående belånbare aktiver beregnet for data til og med november ). Kilde: Nationalbanken og ECB. Danmark: I 998 den cirkulerende mængde indenlandske statspapirer i kroner og i også den cirkulerende mængde realkreditobligationer i kroner. Euroområdet: Den cirkulerende mængde gældsinstrumenter udstedt i euro af residenter i euroområdet. De udestående aktiver er opgjort til nominel værdi. Danmark: I 998 pengeinstitutter og i også realkreditinstitutter. Euroområdet: Monetære finansielle institutioners beholdning af gældsinstrumenter udstedt af residenter i euroområdet. Beholdningerne er opgjort til markedsværdi. de til omtrent 8 gange værdien af de pengepolitiske lån. Før udvidelsen af sikkerhedsgrundlaget svarede modparternes beholdning af belånbare aktiver til ca. gange værdien af de pengepolitiske lån. Der er i dag ikke mangel på belånbare aktiver over for Nationalbanken, hvilket heller ikke er indtrykket fra den daglige udøvelse af pengepolitikken. I tabel er til sammenligning desuden angivet nogle indikationer for situationen i euroområdet med hensyn til modparternes rådighed over belånbare aktiver. Tabellens skøn for modparternes beholdning af belånbare aktiver i euroområdet er formentlig et overkantsskøn. Overordnet set tyder tabellen ikke på, at de danske modparter er væsentlig anderledes stillet med hensyn til rådigheden over belånbare aktiver end modparterne i euroområdet. FOLIORAMMESYSTEMET I 999 indførtes som nævnt et samlet loft (en ramme) for de pengepolitiske modparters indskud på folio ved dagens slutning. Den samlede ramme udgør ca. mia.kr., der er fordelt på de enkelte modparter som Skønnet er beregnet som de monetære finansielle institutioners (MFIers), ekskl. Eurosystemets, samlede beholdning af gældsinstrumenter udstedt af residenter i euroområdet. Kun ca. ¼ af MFIerne i euroområdet herunder dog hovedparten af de største har adgang til at deltage i Eurosystemets markedsoperationer. En mindre del af MFIernes beholdning af gældsinstrumenter er desuden i andre valutaer end euro og kan ikke bruges som sikkerhed. Skønnet overvurderer derfor modparternes beholdning af belånbare aktiver over for Eurosystemet.

11 individuelle foliorammer. Ved overskridelse af den samlede ramme ved dagens slutning vil indskud over de individuelle rammer blive konverteret til indskudsbeviser. Konverteringen vil ske i indskudsbeviset med den længste restløbetid. Foliorammesystemet træder som nævnt først i kraft, hvis indskuddet på folio overstiger den samlede ramme. De pengepolitiske modparter kan overskride deres individuelle rammer, så længe den samlede ramme ikke er overskredet. Indskud, der overstiger de individuelle rammer, forrentes også med foliorenten, så længe den samlede folioramme ikke er overskredet. Foliorammesystemet skal sikre, at der ikke kan opbygges store indskud på folio til spekulation i rente- eller valutakursændringer. Et eksempel herpå forekom i efteråret 998, hvor de pengepolitiske modparter i en periode med uro på valutamarkedet kortvarigt havde over mia.kr. stående på folio. Indførelsen af foliorammer var tillige en konsekvens af udvidelsen af sikkerhedsgrundlaget med bl.a. realkreditobligationer, jf. ovenfor. Nationalbanken medvirker med ekstraordinære operationer i indskudsbeviser til at sikre, at foliorammerne ikke udgør et problem for den daglige betalingsafvikling. Hvis der i løbet af en dag er tegn på, at indskuddet på folio ved dagens slutning vil overstige den samlede folioramme, vil Nationalbanken normalt åbne for salg af indskudsbeviser. Generelt tyder det ikke på, at indførelsen af foliorammer har øget antallet af ekstraordinære operationer i indskudsbeviser, jf. figur 5. Det har indtil nu ikke været nødvendigt at foretage konvertering af indskud på folio til indskudsbeviser. Endvidere har der kun været få tilfælde med indskud tæt på den samlede ramme. De foreløbige erfaringer med foliorammesystemet skal ses i lyset af, at perioden siden indførelsen af systemet har været præget af rolige forhold på valutamarkedet. De individuelle foliorammer er fastlagt under hensyntagen til størrelse og aktivitet på pengemarkedet. Rammerne opdateres med jævne mellemrum. Der blev senest med virkning fra. januar 3 gennemført en revision af de individuelle rammer. En oversigt over foliorammerne findes på Nationalbankens hjemmeside ( under "Pengepolitik". 9

Ændringer af de pengepolitiske instrumenter

Ændringer af de pengepolitiske instrumenter 15 Ændringer af de pengepolitiske instrumenter BAGGRUND Danmarks Nationalbank gennemfører med virkning fra den 21. juni 1999 en række ændringer af de pengepolitiske instrumenter. Ændringerne vedrører ikke

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling 57 Negative renter Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 202 sine pengepolitiske renter til

Læs mere

Finansiel uro, likviditet og centralbankerne

Finansiel uro, likviditet og centralbankerne 37 Finansiel uro, likviditet og centralbankerne Morten Kjærgaard, Handelsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING De finansielle markeder har siden sommeren 2007 været præget af uro.

Læs mere

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Det danske pengemarked ved lave renter

Det danske pengemarked ved lave renter 9 Det danske pengemarked ved lave renter Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken foretager årligt

Læs mere

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen 105 Centralbankernes tiltag og balancer under krisen Niels Arne Dam og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling FRA LIKVIDITETSKRISE TIL KREDITKRISE Den finansielle krise har udviklet sig i etaper. Fra sommeren

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen 87 Penge- og valutamarkedet under finanskrisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Carina Moselund Jensen, Paul Lassenius Kramp og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken

Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken 29 Finansielle institutioners konti og sikkerhedsstillelse i Nationalbanken INDLEDNING Nationalbanken spiller en central rolle i det danske finansielle system. Det skyldes grundlæggende, at fordringer

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske pengemarked

Udviklingstendenser på det danske pengemarked 95 Udviklingstendenser på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et velfungerende pengemarked sikrer et klart gennemslag

Læs mere

Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank

Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Disse bestemmelser er et tillæg til "Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i

Læs mere

Likviditetsstyring i Danmark

Likviditetsstyring i Danmark Likviditetsstyring i Danmark Nationalbanken tildeler i kraft af sin rolle som "bankernes bank" likviditet 1 til penge- og realkreditinstitutterne. Som grundlag for at styre likviditeten udarbejder Nationalbanken

Læs mere

Aktiviteten i det danske pengemarked

Aktiviteten i det danske pengemarked 85 Aktiviteten i det danske pengemarked Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling og Henrik Arnt, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske pengemarked er markedet mellem penge- og realkreditinstitutter

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Kvartalsoversigt 2. kvartal B A N K 1 9 9 9

Danmarks Nationalbank. Kvartalsoversigt 2. kvartal B A N K 1 9 9 9 Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 2. kvartal 1999 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 1 9 9 9 Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 2. kvartal 1999 Kvartalsoversigten udgives af Danmarks Nationalbank

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET Af Jonas Lundgaard Christensen, Palle Bach Mindested, Bank- og Markedsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten på det

Læs mere

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Vordingborg Kommune Finansiel Politik Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Finansiel Politik Vordingborg Kommune Indholdsfortegnelse Formål...3 Vordingborg Kommunes likviditet (aktivsiden)...3

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER Pengepolitiske Instrumenter Hvad nu Kende og være i stand til at benytte basale funktioner der vedrører de pengepolitiske

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten

Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten 3 Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten Allan Bødskov Andersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I denne artikel analyseres de daglige udsving i den danske dag-til-dag pengemarkedsrente

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 31.10.2003 L 283/81 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 23. oktober 2003 om de deltagende medlemsstaters transaktioner med deres arbejdsbeholdninger i udenlandske valutater

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led, 17.12.2016 L 344/117 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/2299 af 2. november 2016 om ændring af retningslinje (EU) 2016/65 om anvendelsen af haircuts i forbindelse med gennemførelsen af

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007

Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007 Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007 5 sider i alt Tillæg nr. 6 til BRFkredits prospekt BRFkredit offentliggør hermed tillæg nr. 6 til BRFkredits prospekt for realkreditobligationer,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 13. SEPTEMBER 217 NR. 6 MONETÆRE OG FINANSIELLE TENDENSER SEPTEMBER 217 Stabil krone og få interventioner Kronen har de seneste seks måneder været stabil på et niveau, der

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 19.10.2001 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 276/21 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 27. september

Læs mere

Kvartalsoversigt - 1. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 1. kvartal 2010 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

0 Nul eller mindre end en halv af den anvendte enhed. Tal foreligger ikke eller er uden større interesse.

0 Nul eller mindre end en halv af den anvendte enhed. Tal foreligger ikke eller er uden større interesse. Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Nationalbanken og Det Private Beredskabs overtagelse af Roskilde Bank A/S

Nationalbanken og Det Private Beredskabs overtagelse af Roskilde Bank A/S Nationalbanken og Det Private Beredskabs overtagelse af Roskilde Bank A/S 4/0120-0401-0031/TIF/ Den 24. august 2008 meddelte Roskilde Bank A/S, at Danmarks Nationalbank (i det følgende Nationalbanken)

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger 109 Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger Lars Egeberg Jensen, Tommy Meng Gladov og Majbrit Nygaard Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Borgere og virksomheder foretager

Læs mere

Økonomisk analyse. Renteforhøjelser i horisonten

Økonomisk analyse. Renteforhøjelser i horisonten Økonomisk analyse 7. marts 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Renteforhøjelser i horisonten ECB er begyndt på en gradvis normalisering af

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi gældende fra 1. juli 2013 Udkast Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer Afsnit I Baggrund En finansiel virksomhed må efter 182, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed ikke uden tilladelse fra Finanstilsynet

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 2 Nationalbankloven Formålsparagraf, 1: "Danmarks Nationalbank, der ved denne Lovs Ikrafttræden overtager

Læs mere

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet 59 Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Intervention er en betegnelse for centralbankers køb eller salg af fremmed

Læs mere

7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS. Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere.

7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS. Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere. 7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere. Nationalbanken lægger vægt på, at prisstrukturen ikke er diskriminerende,

Læs mere

Tabelafsnit. Nationalbankens statistiske publikationer

Tabelafsnit. Nationalbankens statistiske publikationer Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Nationalbanken og pengeinstitutternes likviditet

Nationalbanken og pengeinstitutternes likviditet 87 Nationalbanken og pengeinstitutternes likviditet Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling og Thomas Sangill, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Likviditetsforholdene i pengeinstitutterne

Læs mere

Kvartalsoversigt - 2. kvartal Renter og aktiekursindeks Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2

Kvartalsoversigt - 2. kvartal Renter og aktiekursindeks Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Dronningen Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Dronningen Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2019 Tekst og anmærkninger 1. 42. Dronningen Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) A. Oversigter.

Læs mere

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER Af Anders Tofthøj Andersen, Betalingsformidlingsafdelingen og Tommy Meng Gladov, Administrationsafdelingen. INDLEDNING I november 214 blev det muligt for borgere

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

På en telekonference har ECBs styrelsesråd truffet følgende pengepolitiske beslutninger:

På en telekonference har ECBs styrelsesråd truffet følgende pengepolitiske beslutninger: BESLUTNINGER AF 8. OKTOBER 2008 for denne måned var afsluttet inden Styrelsesrådet den 8. oktober 2008 besluttede at nedsætte s officielle rentesatser og ændre auktionsproceduren og rentekorridoren for

Læs mere

Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank

Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken har siden 1982 ført fastkurspolitik over for først D-mark og siden 1999 over for euro. 1 Det sker inden for rammerne af

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2020 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) A. Oversigter. Realøkonomisk

Læs mere

Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer

Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer Til Københavns Fondsbørs 16. august 2007 Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer

Læs mere

Den finansielle sektors betalinger via Kronos

Den finansielle sektors betalinger via Kronos 57 Den finansielle sektors betalinger via Kronos Irene Madsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens betalingssystem, Kronos, spiller en central rolle i den danske betalingsinfrastruktur.

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

I dette notat regnes på de samfundsøkonomiske og familieøkonomiske konsekvenser af det øgede rentespænd.

I dette notat regnes på de samfundsøkonomiske og familieøkonomiske konsekvenser af det øgede rentespænd. 30.oktober 2008 Af Mie Dalskov, Signe Hansen og Frederik I. Pedersen, direkte tlf. 33557712 EFFEKT AF HØJERE RENTESPÆND TIL EUROOMRÅDET Det danske rentespænd til euroområdet er udvidet betragteligt i forbindelse

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) L 193/134 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2015/1196 af 2. juli 2015 om ændring af afgørelse ECB/2010/21 om Den Europæiske Centralbanks årsregnskab (ECB/2015/26) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Nationalbankens nye betalingssystem Kronos

Nationalbankens nye betalingssystem Kronos 43 Nationalbankens nye betalingssystem Kronos Thomas Angelius og Astrid Henneberg Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens nye betalingssystem for kroner og euro, Kronos, blev

Læs mere

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 01.12.2017 Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.12.17 658.925.532 Kursværdi af gæld pr. 30.12.17 770.331.253 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune Rapportering pr. 30. april 2011 Modtagere: Økonomiafdelingen Afsender: Ole Dyhr Dato: 6. maj 2011 Side 1 af 7 Gældsplejerapportering Rapporteringens formål er at sammenholde kommunens

Læs mere

DEN EUROPÆISKE PENGEPOLITIK

DEN EUROPÆISKE PENGEPOLITIK DEN EUROPÆISKE PENGEPOLITIK Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB) omfatter ECB og alle EUmedlemsstaternes centralbanker. Hovedmålet for ESCB er at fastholde prisstabilitet. For at nå sin primære

Læs mere

Rudersdal Kommune Status på låneportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen

Rudersdal Kommune Status på låneportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen Rudersdal Kommune Status på låneportefølje Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen Indhold Kommentarer til risiko side 2 Nøgletal til risikostyring

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2006O0004 DA 24.05.2013 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 7. april 2006 om Eurosystemets

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 10. december 2003 PRESSEMEDDELELSE Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør i dag en ny, harmoniseret rentestatistik. Fra

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk)

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) 30. 12. 98 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 356/1 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EF) Nr. 2818/98 af 1. december 1998 om anvendelse af

Læs mere

KonjunkturNYT uge 43. Omtrent uændret forbrugertillid i oktober oktober Internationalt. Danmark

KonjunkturNYT uge 43. Omtrent uændret forbrugertillid i oktober oktober Internationalt. Danmark KonjunkturNYT uge 43 3.- 7. oktober 7 Omtrent uændret forbrugertillid i oktober Nettottal 7, 3 4 6 7 8 9 3 4 6 7 Danmark Omtrent uændret forbrugertillid i oktober Lille stigning i udlånet fra MFI-sektoren

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under krisen

Penge- og valutamarkedet under krisen 67 Penge- og valutamarkedet under krisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Paul Lassenius Kramp, Carina Moselund Jensen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

Tina Saaby Hvolbøl 24. april 2006 Asger Olsen. Rentesatser i ADAM. Resumé:

Tina Saaby Hvolbøl 24. april 2006 Asger Olsen. Rentesatser i ADAM. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tina Saaby Hvolbøl. april Asger Olsen Rentesatser i ADAM Resumé: Papiret søger at besvare følgende spørgsmål: Hvilke rentesatser indgår i ADAM? Hvad er kilden

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

DANMARKS FASTKURSPOLITIK: ERM2

DANMARKS FASTKURSPOLITIK: ERM2 DANMARKS FASTKURSPOLITIK: ERM2 Kasper Jacobsen Kandidatnummer: 13 Masteropgave Masteropgaven er leveret for å fuldføre graden Master i samfunnsøkonomi Universitetet i Bergen, Institutt for økonomi [juni

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Finansrapport. September 2015

Finansrapport. September 2015 Finansrapport September 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkast på de likvide midler. Slutteligt

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 57/34 27.2.2002 BERIGTIGELSER Berigtigelse til Den Europæiske Centralbanks forordning (EF) nr. 2423/2001 af 22. november 2001 om den konsoliderede balance i MFI-sektoren (monetære institutioner) (ECB/2001/13)

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr

Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 30.06.2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.06.2017 676.442.495 Kursværdi af gæld pr. medio 807.124.274 2017 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed 7,3 Følsomhed

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 93/13 13.05.2013 Puljeopsparing sker på en indlånskonto. Som kunde kan du tilmelde de beløb, du har stående på kapital-, ratepension og

Læs mere